Duminică, 09 Februarie 2020 00:00

Guvernul Japoniei pregăteşte amânarea pensionării până la 70 de ani pentru cei care doresc să lucreze Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul Japoniei a adoptat recent proiecte legislative prin care li se cere firmelor să permită angajaţilor care doresc acest lucru să îşi continue activitatea până la 70 de ani, transmite dpa, citat de Agerpres.
Măsura preconizată de cabinetul premierului Shinzo Abe (foto) urmăreşte să atenueze criza de forţă de muncă şi să acopere costurile în creştere ale asistenţei sociale, în contextul îmbătrânirii populaţiei.
Reglementările avute în vedere cer companiilor să opteze pentru una din cinci variante, printre care renunţarea completă la vârsta de pensionare, creşterea ei sau permisiunea ca angajaţii să lucreze după atingerea limitei respective, precizează agenţia Kyodo, preluată de dpa.
Guvernul va introduce probabil proiectele de legi în actuala sesiune parlamentară şi speră că actele normative vor intra în vigoare în aprilie anul viitor. În paralel, se intenţionează şi reducerea bonusurilor pentru angajaţii în vârstă de 60 până la 64 de ani, ale căror salarii scad mult la împlinirea a 60 de ani.
Japonia se confruntă cu probleme demografice tot mai mari, după decenii în care populaţia a îmbătrânit, iar natalitatea a scăzut. Până în 2060, conform prognozelor Institutului Naţional de Cercetări privind Populaţia şi Asistenţa Socială, aproape 40% din japonezi vor avea vârste de peste 65 de ani. Criticii lui Abe atrag atenţia că guvernul nu a făcut prea multe pentru contracararea acestei tendinţe.

Lasă un comentariu