Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 21:11

În curând, în UE se va putea vorbi la telefon în timpul zborului cu avionul Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE) vor putea să vorbească la telefoanele mobile în timpul zborului, în curând, deoarece Comisia Europeană a permis accesul la tehnologia 5G la bordul avioanelor, informează BBC.

Comisia Europeană (CE) a actualizat, recent, decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor. 

„Pe lângă tehnologia mobilă din generaţiile anterioare, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, întrucât Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului”, conform CE. Astfel, pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE îşi vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectaţi la reţele mobile 5G de la sol.

Statele membre UE au termen limită până pe 30 iunie 2023 pentru a pune la dispoziţie benzile de frecvenţă 5G pentru zborurile comerciale. După această dată, este foarte posibil ca pasagerii să nu mai fie obligaţi să pună telefoanele în „Airplane mode” odată ajunşi în avion şi să-şi folosească aparatele pentru convorbiri, ori să utilizeze aplicaţii care folosesc datele mobile pentru vizionarea de filme, ascultatul de muzică etc. 

„Cerul nu mai e demult o limită când vine vorba de posibilităţile oferite de conectivitatea super-rapidă şi de mare capacitate”, a spus comisarul european responsabil penru piaţa internă Thierry Breton, citat de BBC. 

În momentul de faţă, pasagerii sunt rugaţi să pună telefoanele în „Airplane mode”, de teama interferenţelor care ar putea afecta sistemele automatizate de control al zborului. Experienţa a arătat că acest risc este extrem de redus, dar pasagerii sunt în continuare rugaţi să-şi închidă telefoanele în timpul zborului. 

Lasă un comentariu