Vineri, 17 Decembrie 2021 12:18

În secolul al IX-lea, vikingii se temeau de o catastrofă climatică? Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă schimbările climatice şi consecinţele lor sunt una dintre principalele provocări ale secolului XXI, preocupările legate de acestea nu datează de ieri. După cum subliniază cotidianul suedez Dagens Nyheter, imensa piatră din Rök (foto ↑), cu înălţimea de patru metri şi situată la sud de Stockholm, se referă la un dezastru natural într-un text pe care runologii au reuşit să-l traducă recent.
Potrivit acestora, cele 760 de semne ale acestui text, pictate în roşu, datează de la începutul secolului al IX-lea, pe vremea vikingilor. În timp ce oamenii de ştiinţă au crezut de mult că se ocupă de isprăvile războinice ale unui rege în secolul al VI-lea, runologii au descoperit că se refereau de fapt la o catastrofă climatică majoră care a avut loc între 536 şi 547.
Conform interpretării lor a textului, trei erupţii vulcanice din Islanda ar fi întunecat cerul şi ar fi blocat soarele mulţi ani, în special în nord, ceea ce a dus la „ani de frig extrem, recolte slabe şi foamete”.

„Sfârşitul timpurilor şi al evenimentelor”

Această reinterpretare a Pietrei Rök coincide cu relatările istorice şi mitologice ale altor texte în limba norvegiană veche, o limbă scandinavă medievală, potrivit autorilor săi. Runologii cred, de asemenea, că acest text poate fi interpretat ca „un fel de rugăciune ceremonială”.
Şi pe bună dreptate, formularea ei ar evoca „sfârşitul timpurilor şi evenimentelor” cu „teribila moarte a Soarelui, apoi învierea lui”. În ciuda obiecţiilor şi criticilor la adresa acestei teorii, Dagens Nyheter o consideră atât credibilă, cât şi evocatoare.

Lasă un comentariu