Luni, 07 Iunie 2010 20:15

Israelul le interzice militarilor săi să mai meargă în Turcia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Această măsură a fost luată din cauza ameninţărilor la adresa israelienilor, în urma asaltului lansat la 31 mai de un commando israelian în apele internaţionale, împotriva unei flotile, din care făcea parte şi o navă turcească, ce transporta militanţi propalestinieni şi ajutoare către Fâşia Gaza. Nouă cetăţeni turci au fost ucişi în această operaţiune, care a declanşat manifestaţii de protest în Turcia şi a condus la rechemarea ambasadorului turc de la Tel Aviv.
Interdicţia vizează mai ales rezerviştii, care obişnuiesc să îşi petreacă vacanţele în Turcia, una dintre destinaţiile favorite ale israelienilor în ultimii ani.
Puternicele tensiuni dintre cele două ţări, anterior aliaţi strategici, au provocat anularea a mii de sejururi în Turcia, potrivit unor specialişti din domeniul turismului, citaţi de presa israeliană. Autorităţile turce au evaluat între 10.000 şi 20.000 numărul acestor anulări. Autorităţile israeliene au făcut apel la israelieni, încă din ziua asaltului, să îşi amâne planurile de vizită în Turcia. De asemenea, armata turcă a dat publicităţii un document oficial în care Israelul este absent din cadrul manevrelor aeriene internaţionale prevăzute în curând în spaţiul aerian al Turciei. Această absenţă confirmă hotărârea Guvernului turc de a exclude Israelul de la trei manevre comune, în urma raidului. În 2009, 311.500 de turişti israelieni au vizitat Turcia, în special staţiunile balneare de la Marea Egee.

Turcia consideră imposibilă normalizarea relaţiilor cu Israelul dacă acesta refuză o anchetă ONU

Ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, a declarat luni că nu va exista o normalizare a relaţiilor dintre Turcia şi Israel dacă această ţară refuză formarea unei comisii independente de anchetă a ONU privind raidul israelian asupra flotilei cu ajutoare umanitare destinate Fâşiei Gaza. Ministrul a cerut statului israelian "să accepte crearea unei comisii prevăzută prin dreptul internaţional şi propusă de Naţiunile Unite". Dacă Israelul îşi dă acordul pentru formarea unei astfel de comisii, "relaţiile (bilaterale) vor lua în mod normal o altă direcţie", a precizat Davutoglu. Dar "în cazul în care continuă să se eschiveze, nu va mai fi vorba despre o normalizare a relaţiilor turco-israeliene".
Turcia şi-a convocat săptămâna trecută ambasadorul din Israel.
Davutoglu a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul său afgan şi pakistanez cu ocazia Conferinţei consacrate măsurilor de consolidare a încrederii şi acţiunilor comune în Asia (CICA), un forum internaţional pentru promovarea cooperării regionale organizat luni şi marţi la Istanbul.

Lasă un comentariu