Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi informează că toate efectivele din sistemul de siguranță și ordine publică din județul Galați sunt la datorie și acționează în sistem integrat pentru creșterea gradului de siguranță publică pentru cetățeni, dar și pentru a preveni și limita răspândirea infecției cu noul Coronavirus - Covid-19.

Astfel, în ultimele 24 de ore echipe mixte alcătuite din polițiști, jandarmi, poliție de frontieră, polițiști locali dar și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au verificat în sistem integrat, 1.270 de persoane aflate în izolare la domiciliu. A fost depistată o persoană care nu a respectat măsura izolării și a fost sancționată cu o amenda în cuantum de 1.000 de lei fiind condusă într-un centru de carantină. De asemenea, fost controlate 151 de societăți comerciale. Sancțiuni contravenționale aplicate: 557, în valoare de 487.040 lei, dintre care 552, în valoare de 474.040 de lei, pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației.

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, în acest moment (n.r. - sâmbătă, 28 martie 2020, ora 13.00), în județul Galați 155 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar 4.615 de persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu. Starea acestora de sănătate este monitorizată zilnic de către medicii de familie sau de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. În ultimele 24 de ore, 40 persoane au primit avizul epidemiologic de a părăsi regimul de autoizolare la domiciliu și alte 4 persoane au ieșit din carantină.

Prefectura Galaţi reaminteşte cetățenilor importanța respectării ordonanțelor militare, normelor de igienă și de distanțare socială.

Sâmbătă, 28 Martie 2020 12:30

COVID-19: Trei noi decese în România

Scris de

Grupul de Comunicare Strategică informează că au fost raportate încă 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 29. Toate persoanele decedate sunt din județul Arad.

Primul deces, o femeie de 71 ani, din Arad, cunoscută cu diabet zaharat, s-a internat la Spitalul Județean, secția Boli Infecțioase prin Unitatea de Primiri Urgențe, în data de 25 martie 2020. Din data de 27 martie 2020 a fost transferată în secția de ATI, unde a decedat în aceeaşi zi. La internare prezenta insuficienţă respiratorie acută. Ancheta epidemiologică este în curs, pentru identificarea expunerii.

Al doilea deces, o femeie de 74 ani, din judeţul Arad, internată în data de 18 martie 2020 în Clinica de Diabet şi Boli de Nutriţie a SJU Arad. În data de 25 martie 2020 i s-au recoltat probe pentru COVID-19. Rezultat pozitiv în data de 27 martie 2020. Din data de 26 martie 2020, transferată în ATI. Data deces, 26 martie 2020.

Al treilea deces, o femeie de 60 ani, din judeţul Arad, internată în secția de Boli Infecțioase Arad din data de 25 martie 2020, apoi transferată în ATI în aceeaşi zi. I s-au recoltat probe pentru COVID-19 în data de 25 martie 2020, rezultat pozitiv în data de 26 martie 2020. A decedat în data de 26 martie 2020.

Toate aceste decese au fost raportate către INSP din teritoriu în cursul nopții și în această dimineață.

O asistentă din cadrul Serviciului de Ambulanță Judeţean (SAJ) Galați a fost confirmată a avea COVID-19. I s-a făcut testul rapid, prezenta simptome. După ce a fost confirmată, a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase. Toți colegii de tură ai femeii au fost trimiși în izolare, iar luni vor fi testați. Numai că, femeia infectată a intrat, se pare, în contact cu cadre medicale din UPU SMURD a Spitalului de Urgență și cu paramedici ISU. Direcția de Sănătate Publică Galați ar trebui să lămurească oamenii dacă vor fi sau nu testați.

La distanță între ei, gălățenii stau la coadă în fața Centrului Regional de Transfuzii pentru a putea intra, controlat, în grupuri mici, ca să doneze. Se iau aceste măsuri necesare pentru a se păstra distanța socială și a se evita infectarea celor care vor să doneze. După ce sunt dezinfectaţi, aceștia pot dona.

Majoritatea sunt donatori cu ceva vechime, care vin chiar și de la serviciu sau din concediu. Alții însă sunt la prima donare. Unii au venit de la serviciu, dar alții sunt veniți de acasă și recunosc sincer că donează și ca să mai iasă din casă. Asta mai ales după ce în Ordonanța militară numărul 3 s-a specificat foarte clar că, printre alte dispoziții, cetățenii pot ieși din case și pentru a dona.

„A crescut numărul celor care vin să doneze. A fost benefic îndemnul autorităților de a veni oamenii la donare. Ieri au fost 100 de prezentări și astăzi ne așteptăm la fel. Față de o medie de 60-70 de donatori pe zi, am avut însă și zile cu 12 sau 30 de donatori, era cumplit, acum este bine“, a precizat Camelia Stoichiţescu, manager Centrul Regional de Transfuzii Galați. Acum Centrul poate acoperi comenzile cu sânge și produse din sânge.

Bătrânii singuri și vulnerabili din orașul Galați, oameni care au peste 65 de ani și s-ar expune unui mare risc să iasă din case, au primit, astăzi (n.r. - vineri, 27 martie 2020), pachete cu alimente de bază și apă de la Primăria municipiului Galați. Cei care le-au dus sunt angajații Direcției de Asistență Socială a Primăriei Galați.

«Coşul conține ulei mălai, făină, mazăre, conserve, dar și alte produse, și, bineînţeles, apă»

De dimineață, de la depozitul Cantinei de Ajutior Social, reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Primăriei Galați au început să încarce pachete cu mâncare și apă pentru bătrânii singuri și vulnerabili din oraş. „Acum le ducem (n.r. - pachetele) la cei de peste 65 de ani, cei care sunt categoria la risc, ca să nu iasă afară, sigur că da. Le ducem un coș minim, zicem noi, pentru aceşti bătrâni. Coşul conține ulei mălai, făină, mazăre, conserve, dar și alte produse, și, bineînţeles, apă”, a precizat Nicoleta Harţeganu, director Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați.

Unii bătrâni i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi: „Este tare greu pentru noi“

După ce angajații Direcției, îmbrăcați în combinezoane, purtând măști și mănuși, au încărcat maşinile, au pornit către cei care aveau mare nevoie de aceste alimente. Unii bătrâni i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi. „Așa ceva nu am mai pățit de când mă știu. Nu știu cum o să o scoatem la capăt și cu asta. Este tare greu pentru noi”, spunea o doamnă care mai avea un pic și împlinea 84 de ani. Și ea și alte câteva sute de bătrâni primesc gratuit aceste produse. „Rugămintea noastră este să nu ieșiți din case. Dacă aveți nevoie de ceva, vă rog frumos să sunați la Direcția de Asistență Socială”, le spuneau la plecare bătrânilor cei de la Primărie.

Alimentele vor ajunge şi în zilele următoare la toți cei care solicită sprijin

De acum două săptămâni, s-a început în oraș, de către Primărie, căutarea bătrânilor de peste 65 de ani care sunt singuri și fără posibilități. „Până acum au fost identificate 550 de persoane. Alimentele, aceste pachete pregătite de Primărie, vor ajunge şi în zilele următoare la toți cei care solicită sprijin”, a precizat Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați. Cei în vârstă sunt în continuare rugați să ceară sprijin autoritățile decât să riște să iasă afară, putând să se infecteze cu COVID-19, iar asta în situația lor ar putea fi fatal.

Instituția Prefectului Județul Galați informează că, în acest moment (n.r. - vineri, 27 martie 2020, ora 13.00), în județul Galați, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, 149 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar 4.303 de persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu. 21 persoane au ieșit din carantină și 77 persoane au ieșit din autoizolare după trecerea perioadei de 14 zile.

Având în vedere prevederile Ordonanţelor militare în vigoare, polițiștii din structurile şi subunităţile din cadrul Inspectoratului Județean Galați în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, reprezentanți ai Poliţiilor locale și militari din cadrul MApN au continuat activităţile de verificare a persoanelor, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost verificate 1.255 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare/carantină și 43 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență. În cursul acțiunii au fost aplicate 426 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 373.820 de lei, dintre care 413, în valoare de 363.845 de lei pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației.

Totodată, forțele de ordine desfășoară misiuni de pază și protecție la centrele de carantină, acțiuni specifice de patrulare în zona centrelor comerciale, a hipermaketurilor, a famaciilor și în special în zonele în care cetățenii se deplasează frecvent pentru aprovizionare. De asemenea, sunt transmise mesaje audio către cetăţeni cu privire la necesitatea respectării măsurilor prevăzute de ordonanțele militare.

Mijloacele de transport în comun din Galaţi circulă cu maxim 2-3 călători, cea mai mare parte din zi, ca urmare a instituirii stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus şi a limitării circulaţiei persoanelor. Din punct de vedere al evitării aglomeraţiei şi păstrarea ditanţei de siguranţă între călători, efectele deciziilor sunt cele scontate. Însă acest context duce şi la probleme majore de ordin economic cu care se confruntă societatea de transport public local Transurb SA.

Pentru a nu intra în colaps financiar, conducerea societăţii de transport local Transurb SA Galaţi a transmis Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, Primăriei Galaţi şi Consiliului Local al Municipiului Galaţi o informare cu privire la derularea serviciului de transport public local în contextul măsurilor adoptate pentru prevenirea extinderii infectării cu coronavirusul Covid-19 pe teritoriul municipiului Galaţi.

Prin punerea în practică a Hotărârii nr. 26 din data de 24.03.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi a Hotărârii nr. 5 din data de 17.03.2020 a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, au fost asigurate toate condiţiile pentru ca cetăţenii din municipiul Galaţi să circule în siguranţă cu mijloacele de transport în comun, fiind evitată aglomeraţia şi fiind asigurată distanţa de siguranţă între călători. Societatea Transurb asigură, de asemenea, ducerea la îndeplinire a hotărârilor referitoare la obligativitatea operatorilor de transport de a lua măsuri cu privire la dezinfecţia suprafeţelor şi a habitaclului mijloacelor de transport, la fiecare final de cursă. Până la acest moment, au fost achiziţionate produse în valoare de 100.000 de lei, urmând a fi achiziţionate în continuare toate cele necesare.

”Ca urmare a faptului că au fost întrerupte cursurile în şcoli, un număr de 19.000 de elevi şi studenţi care au ridicat abonamente nu mai circulă de la data întreruperii cursurilor şi a suspendării gratuităţilor. Aceeaşi situaţie este şi în cazul pensionarilor pentru care, din data de 24.03.2020,  au fost suspendate abonamentele, pe toată perioada stării de urgenţă. În evidenţele Transurb, la data de 31.12.2019, a fost înregistrat un număr de 29.000 de pensionari care au ridicat abonamente. În plus, persoanele de peste 65 de ani pot circula doar în intervalul 11.00-13.00. Numărul pensionarilor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun s-a redus semnificativ. Odată cu introducerea carantinei totale în România, începând cu ziua de miercuri, 25 martie 2020, s-a introdus interzicerea circulaţiei populaţiei, cu excepţia deplasărilor la serviciu sau pentru cumpărăturile absolut necesare. Au fost atinse obiectivele tuturor acestor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului aplicate de operatorul de transport, dar efectele economice sunt scăderea masivă a numărului de călători şi a încasărilor societăţii Transurb SA. Spre exemplu, pe data de 25 martie 2019, încasările Transurb au fost de 183.338 lei, pe data de 25 martie 2020 s-au încasat 19.097 lei”, se arată în informarea care a ajuns pe masa factorilor de decizie la nivel local.

„Tinând cont de aceste aspecte, dar mai ales de faptul că încasările zilnice au scăzut considerabil, cu peste 80% faţă de aceleaşi zile ale anului precedent, tendinţa fiind tot de scădere de la o zi la alta, vă informăm că situaţia acuală duce la o lipsă acută de lichidităţi, care va genera blocarea activităţii societăţii Transurb SA”, se mai arată în document.

Pentru a circula, conform diagramei actuale, operatorul Transurb rulează un număr de aprovimativ 22.000 de km în zilele lucrătoare şi 18.000 de km, în zilele de weekend. La acest moment este nevoie de un număr de minim 210 şoferi şi conducători de troleibuz în cursul săptămânii şi minim 156 de şoferi şi conducători troleibuz în weekend.

Uniunea Europeană a anunţat că există un pachet de intervenţie financiară anti-coronavirus,  însă tot mai multe voci se arată îngrijorate de faptul că banii vor fi direcţionaţi cu predilecţie către ţările din Zona Euro. Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că România şi celelalte state din afara Zonei Euro trebuie să aibă acces la întreaga asistenţă financiară mobilizată de UE ca răspuns la criza cauzată de coronavirus.

”Există riscul ca unele decizii de sprijin economic european să lase pe dinafară cele opt state membre ale UE care nu au adoptat încă moneda unică. D-na Christine Lagarde, preşedinta BCE, a anunţat până acum un pachet de intervenţie anti-coronavirus însumând 870 de miliarde de euro. Riscul major este ca aceşti bani să fie direcţionaţi doar către Zona Euro, în acord cu rolul BCE, dar în dezacord cu amploarea urgenţei cu care ne confruntăm. Această criză cauzată de coronavirus este, de acum, mai gravă decât cea financiară declanşată în 2008. Consecinţele ei economice pot fi devastatoare pentru coeziunea europeană, de aceea e nevoie de mobilizarea tuturor resurselor pentru salvarea vieţilor şi economiilor din UE, operaţiune echivalentă cu salvarea proiectului european”, a atras atenţia europarlamentarul Dan Nica. Acesta a anunţat că a cerut suportul grupului său politic şi mobilizarea Comisiei Europene pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) şi Mecanismul European de Stabilitate să nu se axeze doar pe salvarea economiilor din Zona Euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, astăzi, vineri, 27 martie 2020, la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti" Galaţi au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 cinci persoane din rândul personalului medical, în urma testării unui număr de nouă persoane cu suspiciune de infecţie.

În urma acestei situaţii, s-a dispus efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacţilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacţi sunt plasaţi în autoizolare, urmând a fi testaţi. S-a dispus, totodată, şi executarea dezinfecţiei de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecţiei, iar pe timpul executării acestei proceduri spitalul nu va mai primi pacienţi.

În prezent, în spitalul militar din Galaţi se află internat un singur pacient în compartimentul urologie, care momentan nu poate fi externat. Încă de la internare s-au luat toate măsurile de izolare a pacientului şi de limitare a infecţiei, fiind internat într-o rezervă cu grup sanitar propriu şi acces controlat pentru personalul medico-sanitar.

Totodată, în urma desfăşurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu“ Focşani, din rândul celor 57 de contacţi apropiaţi ai celor două persoane confirmate iniţial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că un număr de încă 19 angajaţi din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar au fost confirmaţi, de asemenea, pozitiv.

În acest moment, ancheta epidemiologică va fi extinsă şi pentru depistarea contacţilor apropiaţi pentru cei nou confirmaţi şi spitalul este în strânsă cooperare cu DSP Vrancea pentru efectuarea cu eficienţă a anchetei epidemiologice.

 

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi informează că, deşi s-au actualizat modelele declaraţiei pe propria răspundere şi a adeverinţei de la angajator, cele vechi rămân valabile. În plus, instituţia precizează că indiferent de ora la care ieşim din casă, indiferent de vârstă, trebuie să avem la noi declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate. În ceea ce priveşte obligaţia minorilor de a completa şi a avea asupra lor această declaraţie, Prefectura Galaţi menţionează că acest lucru este obligatoriu doar în cazul în care minorul merge singur pe stradă. Important pentru şoferi! Legat de rovinietă, aceasta rămâne obligatorie, iar potrivit informaţiilor furnizate de RAR, la fel este şi în cazul ITP-ului.

Pagina 1 din 4189