Floriile, unul dintre cele mai importante momente creştine ce deschid suita de sărbători Pascale. Peste o mie de gălăţeni au participat la pelerinajul organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos şi au unit astfel în cântec şi covor de flori, centrul oraşului de Catedrala Arhiepiscopală. Cu flori şi crenguţe de salcie în mână, câteva mii de gălăţeni şi zeci de preoţi au participat la procesiunea de Florii. Oamenii au pornit, în alai, din centrul oraşului, până în faţa Catedralei Arhiepiscopale unde a avut loc şi slujba marcând intrarea Mântuitorului Isus Hristos în Ierisalim.Ca de obicei procesiunile au străbătut oraşul, în partea centrală, şi s-a mers pe jos câţiva kilometri, în timp ce oamenii, dar şi preoţii cântau. Tineri şi bâtrâni, elevi şi tineri teologi au venit toţi pentru a marca intrarea Domnului în Ierusalim. 

PSD este singurul partid de guvernare din România a cărui prioritate este dezvoltarea tuturor comunităţilor locale. PSD a eliminat practicile abuzive şi profund discriminatorii prin care comunelor li se alocau fonduri în funcţie de culoarea politică a primarilor şi sprijină toate localităţile din România să investească sume importante pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor. Pentru că PSD pune mai presus de orice nevoile cetăţenilor, iar prioritatea Guvernului este dezvoltarea tuturor satelor şi oraşelor din România!

Comuna Suhurlui beneficiază de fonduri consistente, alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru modernizarea mai multor drumuri importante. Guvernarea PSD sprijină lucrările de infrastructură din comuna Suhurlui cu peste 4 milioane de lei, asigurând finanţare pentru două proiecte de investiţii - Modernizare, asfaltare – străzi localitatea Suhurlui (3.080.988 de lei), realizat în proporţie de 80%, şi Modernizare drumuri în comuna Suhurlui (1.386.486 lei), care urmează a fi demarat.

Datorită finanţării alocate de Guvernul PSD, comuna Buciumeni beneficiază, în prezent, de un proiect extrem de important de modernizare a drumurilor. Investiţia, a cărei valoare depăşeşte 6 milioane de lei, este finanţată de către Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cel mai important program al PSD dedicat modernizării satelor româneşti. Proiectul prevede refacerea a nu mai puţin de 16 drumuri din satele Buciumeni, Hânţeşti, Tecucelu Sec şi Vizureşti.

În comuna Oancea se fac investiţii importante în infrastructura rutieră şi în sănătate cu fonduri obţinute de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Administraţia locală va investi peste 5 milioane de lei pentru modernizarea mai multor drumuri şi peste 2,5 milioane de lei pentru înfiinţarea unui dispensar care va cuprinde mai multe cabinete.

Şi în comuna Lieşti sunt modernizate drumuri cu fonduri guvernamentale. Un proiect, de aproape 4 milioane de lei, este finalizat, iar un altul, în valoare de 6,6 milioane de lei, care vizează asfaltarea mai multor străzi importante, este în derulare.  Tot cu fonduri obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, autorităţile din Lieşti vor moderniza reţeaua de iluminat public în satele Lieşti şi Şerbăneşti, investiţie care depăşeşte 570.000 de lei.

Şi localnicii din comuna Vlădeşti vor beneficia de străzi modernizate datorită fondurilor guvernamentale alocate pentru investiţii în infrastructură. Autorităţile au în derulare un proiect de peste 6 milioane de lei, dintre care peste 5,5 milioane de lei sunt asiguraţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

O dezbatere deosebit de interesantă pentru factorii din agricultura gălăţeană a avut loc la Consiliul Judeţean Galaţi, vineri, 19 aprilie 2019. Tema principală a evenimentului a fost „Stadiul implementării proiectelor aferente Submăsurii 4.3 – componenta infrastructura de irigaţii din judeţul Galaţi”, la discuţii fiind prezenţi, pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi Daniel-Eugeniu Crunţeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Maricel Floricel Dima, subsecretar de stat în MADR, Eugen Popescu, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Alexandru Sîntion, Marcel Lapoviţă şi Petru Bărceanu, aceştia fiind fiind reprezentanţii locali ai APIA, OJFIR şi ANIF.

”Programul Naţional de Irigaţii aproape a dublat suprafaţa agricola irigată in judeţul Galaţi. Acest lucru s-a intamplat deoarece programul prevede subvenţii la energia electrică şi costuri reduse la apa. In plus, asociatiile de udatori pot renova statii de punere sub presiune si pot achizitiona pompe, instalatii electrice sau utilaje de udat. Astfel, prin intermediul acestui program au fost redeschise mai multe canale de irigaţii”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Subsecretarul de stat, Floricel Dima, a ţinut să precizeze că Galaţiul este unul dintre cele mai importante judeţedin ţară pentru agricultură, iar dezvoltarea sistemului de irigaţii este prioritatea nr.1 în Ministerul Agriculturii, deoarece se doreşte să se ajungă la 2 milioane de hectare irigate până în anul 2020. Acesta a mai dat asigurări că odată cu aprobarea Legii 57, Ministerul Agriculturii va sprijini, începând cu 1 septembrie 2019, activitatea de practică în liceele cu profil agricol şi va facilita legătura elevilor cu exploataţiile cele mai reprezentantive din judeţ.

Suzyca, o oiţă muşcată de câinii de la stână până aparoape de moarte a fost salvată ca prin minune de medicii de la Spitalul Animalelor orfane al Asociaţiei Help Labuş din Galaţi. Chiar acum, în prag de Paşte, ciobanul a adus-o cu o caruţă la spital. Aici însă, spre marea surprindere a celor de la spital, oiţa şi-a găsit un prieten mai neobişnuit. Este vorba despre motanul Indianu' care, după ce a fost vindecat de răni tot la acest spital, este un fel de terapeut al tuturor animaelor bolnave. A îndrăgit-o în special pe oiţa Suzyca şi a stat lipit de ea inclusiv cât era bolnavă şi avea perfuzii, dar şi după aceea. Cei de la Help Labuş au convins ciobanul să renunţe şi la mielul oii Suzyca. Cele două oiţe au scăpat şi nu vor mai ajunge pe masa de Paşte a nimănui, nici acum, nici altădată deoarece rămân în padocul de la Help Labuş unde pe lângă motanul Indianu' mai sunt mii de câini, sute de pisici, dar şi capre, ponei şi măgăriţe. 

În cadrul programului “Şcoala Altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, aproape 850 de elevi şi preşcolari din cadrul unităţilor de învăţământ gălăţene au vizitat sediul salvatorilor gălăţeni, în perioada 15 – 19 aprilie 2019.

”Pregătirea elevilor şi cadrelor didactice în domeniul situaţiilor de urgenţă este o activitate aflată permanent în prim-planul preocupărilor ISU Galaţi. Valorificând potenţialul educaţiei non-formale, instituţia noastră îşi propune desfăşurarea unor activităţi interactive cu preşcolarii şi elevii, lecţii ce vivează capacitatea de lucru în echipă, încrederea în sine, activitatea de voluntariat, responsabilitatea, valori desprinse din experienţa pompierilor profesionişti şi complementare celor achiziţionate prin educaţia formală. Salvatorii gălăţeni i-au încântat pe invitaţi cu ateliere organizate tematic şi adaptate fiecărei categorii de vârstă: sesiuni de informare preventivă, ateliere care vizează însuşirea noţiunilor de bază în acordarea primului-ajutor calificat, dar şi ateliere de prezentare a tehnicii de intervenţie şi accesoriilor din dotare. Copiii ne-au ajutat să descoperim că, dincolo de obişnuiţa cu care folosim tehnica de stingere şi prim-ajutor, în jurul nostru se află ochi şi minţi curioase, la început de drum. Ei au nevoie de povestea şi entuziasmul nostru pentru a prinde curaj în propria aventură – primul pas către ceea ce îşi doresc'', a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Înscrierile grupelor de elevi se pot efectua pe bază de cerere scrisă, adresată de către cadrele didactice interesate, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi, din strada Mihai Bravu, nr.36, dar şi la adresa de e-mail: relatiipublice@isujgalati.ro. 

Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 00:00

Se redeschide hala de carne din Piaţa Centrală

Scris de

Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA anunţă redeschiderea Halei de carne din Piaţa Centrală în data de 22.04.2019. Începând cu această dată invităm cetăţenii municipiului Galaţi să se aprovizioneze pentru Sărbatorile Pascale, cu carne şi subproduse din carne proaspătă.

Un bărbat de 25 de ani şi o femeie de 21 de ani, din Galaţi, au fost prinşi de poliţişti după ce ar fi furat diferite produse dintr-un magazin şi o farmacie. ”La data de 18 aprilie a.c., poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Galaţi au identificat un bărbat, de 25 de ani şi o femeie, de 21 de ani, ambii din municipiul Galaţi, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt. Din cercetări a reieşit că, în ziua de 9 aprilie, în jurul orei 18.30, cei doi ar fi sustras o trusă de farduri dintr-un magazin de pe strada Brăilei, profitând de neatenţia lucrătorului comercial. Ulterior, în acelaşi mod, ar fi sustras mai multe produse cosmetice dintr-o farmacie aflată, de asemenea, pe strada Brăilei. După identificarea celor doi, prejudiciul în valoare de 450 lei a fost recuperat în totalitate”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Galaţi. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Arhiepiscopia Dunării de Jos invită, sâmbătă, 20 aprilie 2019, gălăţenii să participe la cea de-a X-a ediţie a Pelerinajul de Florii. Pelerinii se vor aduna la biserica ,,Vovidenia“, la ora 15.30, iar la ora 16.00 coloana de pelerini va porni în procesiune pe strada Domnească, spre Catedrala Arhiepiscopală, unde credincioşii vor participa la slujba Litiei praznicului, iar IPS Părinte Arhiepiscop Casian va sfinţi ramurile de salcie şi va binecuvânta copiii şi tinerii participanţi. Arhiepiscopia Dunării de Jos invită, sâmbătă, 20 aprilie 2019, gălăţenii să participe la cea de-a X-a ediţie a Pelerinajul de Florii. Pelerinii se vor aduna la biserica ,,Vovidenia“, la ora 15.30, iar la ora 16.00 coloana de pelerini va porni în procesiune pe strada Domnească, spre Catedrala Arhiepiscopală, unde credincioşii vor participa la slujba Litiei praznicului, iar IPS Părinte Arhiepiscop Casian va sfinţi ramurile de salcie şi va binecuvânta copiii şi tinerii participanţi. La Tecuci, creştinii sunt aşteptaţi la bisericile ”Înălţarea Domnului“,”Sf. Nicolae“ şi ”Adormirea Maicii Domnului“, la ora 15.30. De la ora 16.00, credincioşii vor porni în procesiune spre biserica ”Sfântul Gheorghe“, unde vor participa la slujba Litiei.În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul se desfăşoară şi în alte centre devenite deja tradiţionale: Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti, Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti şi Toflea.

Trafic blocat

Primăria municipiului Galaţi anunţă că, pentru buna desfăşurare a Pelerinajului de Florii organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în data de 20.04.2019, în intervalul orar 15.30 – 16.30, se va bloca circulaţia pe strada Domnească pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Episcop Melchisedec Ştefănescu (strada Domnească – intersecţia cu strada Brăilei – strada Lahovary – strada Universităţii – strada Eroilor – strada Culturii – strada Gării – strada Basarabiei – strada Episcop Melchisedec Ştefănescu). De asemenea, va fi închisă circulaţia şi în perioada 27.04.2019 – 28.04.2019, în intervalul orar 22.30 – 02.00, pe strada Domnească, pe segmentul cuprins între strada Gării şi strada Episcop Melchisedec Ştefănescu, pentru buna desfăşurare a Slujbei de Înviere în faţa Catedralei Arhiepiscopale.

Trasee deviate

Societatea Transurb S.A. informează că în data de 20 aprilie 2019, în intervalul orar 15.30-16.30, circulaţia rutieră va fi blocată pe strada Domnească, tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Episcop Melchisedec Ştefănescu în vederea desfăşurării evenimentului ”Pelerinajul de Florii” , organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos Galaţi.Astfel că, pentru desfăşurarea evenimentelor în condiţii de siguranţă, în intervalul orar precizat, mijloacele de transport care străbat zona afectată vor fi dirijate de către organele de politie, iar troleibuzele care deservesc traseele 102 şi 104 vor avea capăt de linie (vor întoarce) în Centru.

PSD este singurul partid de guvernare din România a cărui prioritate este dezvoltarea tuturor comunităţilor locale şi sprijinirea producătorilor agricoli. PSD a eliminat practicile abuzive şi profund discriminatorii prin care comunelor li se alocau fonduri în funcţie de culoarea politică a primarilor şi sprijină toate localităţile din România să investească sume importante pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor. Pentru că PSD pune mai presus de orice nevoile cetăţenilor, iar prioritatea Guvernului este dezvoltarea tuturor satelor şi oraşelor din România.PSD este singurul partid de guvernare din România a cărui prioritate este dezvoltarea tuturor comunităţilor locale şi sprijinirea producătorilor agricoli. PSD a eliminat practicile abuzive şi profund discriminatorii prin care comunelor li se alocau fonduri în funcţie de culoarea politică a primarilor şi sprijină toate localităţile din România să investească sume importante pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor. Pentru că PSD pune mai presus de orice nevoile cetăţenilor, iar prioritatea Guvernului este dezvoltarea tuturor satelor şi oraşelor din România.

Matca este una dintre comunele ai căror cetăţeni beneficiază de sprijin consistent din partea Guvernului. Programul de susţinere a tomatelor româneşti a adus în comuna Matca peste 15.000.000 de euro, iar producătorii vor continua să încaseze bani pentru susţinerea activităţii. Guvernul a oferit suport administraţiei publice locale pentru a investi în educaţie şi în viitorul copiilor. Comunei Matca i-au fost alocaţi aproape 2,5 milioane de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru reconstruirea şi dotarea unei grădiniţe cu program prelungit.

Nici comuna Negrileşti nu face excepţie! Datorită fondurilor alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), comuna Negrileşti are în derulare proiecte importante de investiţii pentru modernizarea drumurilor şi pentru construirea unui pod peste pârâul Blăneasa, din satul Slobozia Blăneasa. Pentru punerea în practică a celor două proiecte, comuna Negrileşti a obţinut peste 7 milioane de lei. Şi în trecut Negrileşti a beneficiat de fonduri în valoare de aproximativ 10 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor, prin PNDL.

Şi în comuna Schela, autorităţile au derulat investiţii cu fonduri guvernamentale. Prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) a fost alocată suma de 529.994 de lei pentru construirea căminul cultural din satul Negrea, care a fost finalizat şi pus la dispoziţia comunităţii. De asemenea, în comuna Schela va fi construită şi o sală de sport, investiţie de peste 4 milioane de lei, prin Compania Naţională de Investiţii.

De investiţii guvernamentale beneficiază şi Braniştea. Comuna este unul dintre beneficiarii proiectului de anvergură al Guvernului pentru refacerea sistemului de irigaţii. Investiţia, aflată în derulare, face parte programul ”Modernizarea PLOTULUI DE IRIGAŢII SPP 55 din amenajarea de irigaţii Câmpia Covurlui, etapa a 2-a, a cărei valoare este de 4.406.231 de lei. Fondurile sunt asigurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Şi la Ghidigeni sunt în derulare mai multe proiecte de dezvoltare cu fonduri guvernamentale, prin PNDL. Peste 6 milioane de lei au fost alocate pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri, aproape 4 milioane de lei pentru construirea unui dispensar şi a unei grădiniţe, peste 2 milioane de lei pentru realizarea de poduri, podeţe şi punţi pietonale şi peste 400.000 de lei pentru dotarea unei grădiniţe.

Accident rutier mortal între localităţile Braniştea şi Vasile Alecsandri, pe DN25. Un bărbat, în jur de 50-60 de ani, cu identitatea, deocamdată, necunoscută, care a traversat neregulamentar, a fost accidentat mortal de o maşină. Şoferul care l-am acroşat a pătruns, apoi, pe sensul opus şi a lovit uşor un alt autoturism. Ambii şoferi nu consumaseră alcool. S-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Sursa foto: Facebook GDSG

Pagina 1 din 3927