În Monitorul Oficial din data de 03 decembrie 2020, a fost publicată Hotărârea privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România. În actul legislativ se reliefează faptul că, de la începutul pandemiei până în prezent, în România, 95,3% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată, iar 83,1% din totalul deceselor au fost persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a duce la îndeplinire măsurile specifice domeniului lor de activitate prevăzute în strategie.

 

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19

 

Strategia stabileşte grupurile prioritare care ar trebui vaccinate în prima etapă, urmând ca, odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populaţia, în vederea asigurării protecţiei faţă de formele severe şi realizării imunităţii colective, estimată în prezent la circa 70% din totalul populaţiei.

Categoriile populaţionale se detaliază după cum urmează:

Etapa I - lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social - sistem public şi privat:

a) personalul din spitale şi unităţi ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ, securitate şi pază şi alte categorii;

b) personalul din sistemul de medicină de urgenţă: ambulanţă, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

c) personalul din medicina primară - din reţeaua de medicină de familie, medicină şcolară şi asistenţă medicală comunitară;

d) personalul din laboratoare, farmacii şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii;

e) personalul din serviciile stomatologice;

f) medici rezidenţi, elevi şi studenţi cu profil medical;

g) paramedici şi alţi voluntari care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare;

h) personalul de îngrijire care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale şi medico-sociale;

i) personalul care acordă îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu;

j) personalul din serviciile de sănătate publică, şi anume din Institutul Naţional de Sănătate Publică, direcţiile de sănătate publică;

k) personalul din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie;

l) personalul din centrele de dializă şi transfuzii;

m) personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a:

a) populaţia la risc:

- adulţi cu vârsta peste 65 de ani;

= persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate;

b) lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

- personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora;

- personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi al autorităţii judecătoreşti;

- personalul din sectorul economic vital (- procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume; - uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; - centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; - unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; - unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; - unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; - transport de persoane şi mărfuri; - noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; - comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale; 

- personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;

- personalul poştal şi din servicii de curierat;

- personalul cultelor religioase;

- personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale;

- personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Etapa a III-a - Populaţia generală:

a) populaţia adultă;

b) populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

 

Etapele de vaccinare

Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile.

Un centru de vaccinare fix va dispune de unul sau mai multe cabinete de vaccinare cu program adaptat nevoilor. Activitatea din centrul de vaccinare fix/mobil se va organiza în baza unor proceduri de lucru specifice. Pentru eficientizarea procesului de vaccinare şi pentru evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, procesul de vaccinare se va realiza în baza unei planificări. Se va realiza consemnarea în dovada de vaccinare a datei pentru efectuarea rapelului şi din RENV se va efectua notificarea persoanei vaccinate cu 24 de ore anterior prin SMS şi/sau e-mail.

Pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through. 

Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.

Se va realiza un sistem de raportare electronică individuală a posibilelor reacţii adverse postvaccinare, în baza numărului de pe adeverinţa de vaccinare.

Definirea etapelor de vaccinare şi a momentului probabil pentru iniţierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcţie de momentul estimat de aprobare, producţie şi alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare ţară.

În cel de-al doilea val al pandemiei s-au înregistrat şi primele victime printre cadrele medicale din Galaţi. Este vorba despre medicul oftamolog Dan Iacoblev de la Spitalul de Urgenţă Galaţi şi psihologul Irina Brasovanu, fost asistent medical, de la Spitalul CFR. VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓ „S-au inregistrat primele doua decese în rândul cadrelor medicale din unităţile sanitare cu paturi din judeţul Galaţi. Aceste două cadre medicale au fost confirmate SARS-CoV-2 pozitiv“, a confirmat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sanătate Publică Galaţi.

Medicul a decedat după ce părea că a câştigat lupta cu boala. Dar complicaţiile apărute post infectare i-au luat viaţa. „Cu deosebit regret anunţăm trecerea în nefiinţă a doctorului Dan Iacoblev, medic primar oftalmolog care s-a stins din viaţă în urma complicaţiilor pulmonare grave generate de infecţia cu noul coronavirus. Domnul doctor Dan Iacoblev a decedat în secţia ATI a spitalului în care timp de 22 de ani şi-a dedicat întreaga experienţă profesională pacienţilor. A fost un medic devotat şi muncitor, un om excepţional de o probitate morală deosebită, de o modestie şi o nobleţe sufletească rară şi un extraordinar coleg“, a spus managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi, Alina Dobrea. VEZI VIDEO mai jos! ↓↓↓

Tot la Spitalul de Urgenţă Galaţi, dar în Unitatea de Primiri Urgenţă, a decedat din cauza infectării cu noul coronavirus alt om extraordinar. Irina, psiholog în vârstă de 48 de ani, la policlinica Spitalului CFR, spital suport COVID. Irina a fost însă anterior asistent medical la acelaşi spital, a vrut mai mult, a învăţat mai mult şi a devenit apoi psiholog. Din păcate boala a evoluat rapid şi nici nu a mai apucat să fie dusă în Reanimare.

Colegiul Medicilor Galaţi deplânge trecerea în nefiinţă a ambelor cadre medicale. „În ultima zi, colectivul medical din judeţul Galaţi a avut două pierderi pe lupta din frontul împotriva noului virus SARS-CoV-2. E vorba de un medic oftalmolog, în vârstă de 68 de ani, din secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean Galaţi, şi de o altă colegă de-a noastră, fostă asistentă, actualmente psiholog al Spitalul CFR din Galaţi, de 48 de ani. Ambii s-au pierdut în urma luptei cu acest virus foarte periculos. Condoleanţe din partea întregului corp medical al judeţului Galaţi şi, în mod special, din partea colectivului Colegiului Medicilor Galaţi. Sperăm să nu mai avem asemenea pierderi nici în cadrul colectivului medical din judeţul Galaţi, nici în cadrul cetăţenilor Galaţi şi din România“, a declarat dr. Mihai Polinschi, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Galaţi şase oameni au pierdut lupta cu noul cornavirus, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „COVID-19: 261 de cazuri noi şi 6 decese la Galaţi, în 24 de ore“ «- CLICK!

Sursa foto: Facebook - Dan Iacoblev, Irina Brasovanu

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, vineri, 04 decembrie 2020, au fost înregistrate 11.231 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, mai mult cu 261 de cazuri faţă de ziua de joi, când au fost raportate 10.970 de îmbolnăviri.

Din numărul nou de persoane infectate, 8.815 au fost declarate vindecate (149, în 24 de ore) şi 286 au decedat, mai mult cu 6 cazuri faţă de ziua de joi, când au fost raportate 280 de decese.

Până vineri, în judeţ, au fost efectuate 63.736 de teste (389, în 24 de ore), 413 persoane se aflau în carantină la domiciliu, 44 în carantină instituţionalizată, 19 erau izolate la domiciliu, iar 343, în izolare instituţionalizată.

Citeşte cum se prezintă situaţia la nivel naţional în articolul „COVID-19: 8.062 de cazuri noi şi 176 de decese la nivel naţional, în 24 de ore“ «- CLICK!

Poliţiştii Secţiei 1 Politie Galaţi au identificat un tânăr, de 19 ani, banuit de comiterea infracţiunii de furt calificat. Din cercetări, a reieşit că, în noaptea 09/10 noiembrie 2020, acesta ar fi escaladat gardul şi apoi fereastra unei locuinţe, de pe Bulevardul George Coşbuc, din municipiul Galaţi, şi ar fi sustras, dintr-o încăpere în care dormea păgubitul, două telefoane mobile, prejudiciul fiind de aproximativ 500 de lei. Tânărul, din comuna Valea Mărului, a fost depistat la o stână, de pe raza localităţii, după audierea sa, la sediul poliţiei, fiind reţinut pentru 24 de ore. În cursul zilei de ieri, acesta a fost prezentat instanţei de judecată care a dispus măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile.

În cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurată astăzi, vineri, 04 decembrie 2020, au fost alocate fonduri pentru funcţionarea instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean. Astfel, prin rectificare bugetară a fost alocată suma de 7.061.000 de lei pentru a asigura cheltuielile de funcţionare a nouă instituţii. De asemenea, a fost alocată suma de 300 de mii de lei către UAT Tecuci, în vederea achiziţionării unui PCR Real Time pentru spitalul din localitate.

„Peste 70% din sumă a fost alocată Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Guvernul a alocat bani pentru plata drepturilor financiare pe luna octombrie. Anul acesta, Guvernul a dat Protecţiei Copilului doar o treime din sumele necesare. De asemenea, în urma unei solicitări a Primăriei Tecuci, s-au alocat fonduri pentru dotarea Spitalului Municipal «Anton Cincu», unitate medicală aflată în directa subordonare a municipalităţii tecucene, cu un aparat PCR pentru depistare noului coronavirus“, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Procedura de achiziţie publică a echipamentului medical va fi realizată de către unitatea medicală din Tecuci.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional controalele specifice sărbătorilor de iarnă, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis vineri Agerpres, în intervalul 3 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, Autoritatea intensifică acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porcine/carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).
În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peşte, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
Acţiunile de control se vor derula în pieţele agro-alimentare, abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării). De asemenea, sunt vizate unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unităţile de tip hotelier şi pensiunile turistice; unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
Reprezentanţii DSVSA judeţene/municipiului Bucureşti vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de PPA.
Potrivit sursei citate, un alt aspect care va fi verificat în această perioadă îl reprezintă destinaţia cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. În acest context, până la finele acestui an, echipe de control din cadrul DSVSA-urilor judeţene/municipiul Bucureşti verifică depozitele de destinaţie a acestor categorii de produse, fiind efectuate controale documentare, de identitate, prelevări de probe în vederea efectuării de analize de laborator pentru stabilirea conformităţii acestora în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice de siguranţa alimentară şi de calitate prevăzute de legislaţia Uniunii Europene.
Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (ex. tonete, chioşcuri, rulote, standuri de comercializare).
De asemenea, la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, verificarea respectării cerinţelor de igienă, de depozitare, ambalare şi păstrare a produselor alimentare aflate la comercializare şi verificarea trasabilităţii produselor alimentare.
"În plus faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor şi cerinţelor de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică a vizitatorilor aflaţi în unităţi de alimentaţie publică, purtarea măştilor de protecţie pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată şi realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor şi echipamentelor care sunt în unitatea respectivă", menţionează reprezentanţii ANSVSA.
Pe de altă parte, DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor întreprinde acţiuni de informare a consumatorilor, cu ajutorul mass-media locale, asupra necesităţii de a se respecta anumite recomandări precum: efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii; carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăria proprie este destinată exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora în consum public; informarea consumatorilor, prin intermediul mass media de la nivel local, cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).
Medicii veterinari din DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vor asigura un program prelungit de lucru în perioadele 3 - 24 decembrie 2020 şi 28 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
"Orarul medicilor veterinari va fi afişat pe site-ul DSVSA-ului judeţean şi în punctele de lucru, în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor", precizează autoritatea.
De asemenea, la nivelul DSVSA judeţene şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
"Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie", susţin reprezentanţii ANSVSA.
Potrivit sursei citate, probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO şi DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) şi 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.
În situaţia în care se vor constată încălcări ale normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor se vor aplica sancţiuni contravenţionale conform HG 984/2005 şi/sau sancţiuni complementare prevăzute de legislaţia în vigoare.
ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de "Call Center" - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Până astăzi, 4 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 500.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

390.212 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.062 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate(total)

Număr de cazuri nou confirmate

Incidența  înregistrată la 14 zile

1.

Alba

10345

121

4,24

2.

Arad

11747

125

4,71

3.

Argeș

14706

244

4,67

4.

Bacău

13567

134

2,52

5.

Bihor

14685

228

3,76

6.

Bistrița-Năsăud

6042

97

2,55

7.

Botoșani

6495

96

2,48

8.

Brașov

19957

355

5,19

9.

Brăila

5996

117

3,02

10.

Buzău

6806

92

2,02

11.

Caraș-Severin

5023

78

2,41

12.

Călărași

4660

76

3,08

13.

Cluj

23008

434

5,74

14.

Constanța

18731

431

7,04

15.

Covasna

4308

51

2,27

16.

Dâmbovița

11884

85

2,96

17.

Dolj

12665

105

2,51

18.

Galați

11265

269

3,27

19.

Giurgiu

4467

206

2,93

20.

Gorj

4491

51

1,29

21.

Harghita

4784

53

1,1

22.

Hunedoara

9276

176

3,47

23.

Ialomița

4993

83

3,49

24.

Iași

21179

340

2,81

25.

Ilfov

16460

322

7,01

26.

Maramureș

8866

79

2,2

27.

Mehedinți

4144

46

2,41

28.

Mureș

12507

196

3,07

29.

Neamț

9602

102

1,64

30.

Olt

7651

77

1,15

31.

Prahova

19911

267

3,49

32.

Satu Mare

5883

98

3,38

33.

Sălaj

5624

42

2,16

34.

Sibiu

14559

203

5,42

35.

Suceava

13491

124

1,79

36.

Teleorman

5836

98

2,39

37.

Timiș

19981

344

4,03

38.

Tulcea

3951

95

3,56

39.

Vaslui

8152

188

2,18

40.

Vâlcea

8266

69

2,62

41.

Vrancea

5858

137

1,7

42.

Mun. București

70807

986

5,39

43.

Cazuri noi nealocate pe județe

7644*

542

 

 TOTAL

500.273

8.062

 

Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. În galeria de imagini de mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.453 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 Nr. Crt.

JUDEȚ

Probe pozitive la retestare

1

ALBA

22

2

ARAD

58

3

ARGEŞ

44

4

BACĂU

33

5

BIHOR

31

6

BISTRIŢA-NĂSĂUD

9

7

BOTOŞANI

18

8

BRĂILA

5

9

BRAŞOV

29

10

BUZĂU

10

11

CĂLĂRAŞI

2

12

CARAŞ-SEVERIN

30

13

CLUJ

58

14

CONSTANŢA

65

15

COVASNA

18

16

DÂMBOVIŢA

13

17

DOLJ

27

18

GALAŢI

58

19

GIURGIU

15

20

GORJ

10

21

HARGHITA

15

22

HUNEDOARA

19

23

IALOMIŢA

4

24

IAŞI

80

25

ILFOV

79

26

MARAMUREŞ

14

27

MEHEDINŢI

20

28

MUNICIPIUL BUCUREŞTI

227

29

MUREŞ

20

30

NEAMŢ

35

31

OLT

21

32

PRAHOVA

37

33

SĂLAJ

16

34

SATU MARE

29

35

SIBIU

52

36

SUCEAVA

49

37

TELEORMAN

19

38

TIMIŞ

98

39

TULCEA

8

40

VÂLCEA

15

41

VASLUI

26

42

VRANCEA

15

 

TOTAL

1453

Până astăzi, 12.052 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 03.12.2020 (10:00) - 04.12.2020 (10:00) au fost raportate 176 de decese (109 bărbați și 67 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 19 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 42 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 64 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 43 decese la categoria de peste 80 de ani.

170 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.940. Dintre acestea, 1.275 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.205.480 de teste. Dintre acestea, 35.467 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 23.340 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.127 la cerere.

Pe teritoriul României, 45.133 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.138 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 78.655 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 64 de persoane.

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech împotriva maladiei COVID-19. În Statele Unite şi în Europa, autorităţile competente analizează mai multe vaccinuri candidate spre aprobare, informează AFP.
După anunţul de miercuri al autorităţilor din Marea Britanie, jurnaliştii de la AFP au publicat un rezumat al diverselor proceduri de omologare a vaccinurilor anti-COVID-19 în mai multe regiuni ale lumii.

Analiză continuă în Marea Britanie

Guvernul britanic a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech după recomandarea formulată de Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Asistenţei Medicale (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA).
Această agenţie a implementat o procedură de examinare continuă, utilizată pentru examinarea unui tratament promiţător în cazul unei urgenţe sanitare. Astfel, agenţia britanică a analizat datele pe măsură ce acestea deveneau disponibile.
"Echipe distincte au lucrat în paralel", "zi şi noapte", inclusiv în weekenduri, pentru a examina diverse aspecte legate de siguranţa vaccinului, fără să aştepte încheierea unei etape pentru a începe o alta, a explicat directorul MHRA, June Raine, care a contestat totodată afirmaţiile ministrului britanic al Sănătăţii, potrivit căruia MHRA a putut să acţioneze mai rapid datorită Brexit-ului.
Spre deosebire de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), "MHRA poate să pună o serie de întrebări pe măsură ce primeşte răspunsuri, acţionând astfel mai rapid în calitatea sa de agenţie unică", a precizat Penny Ward, medic la King's College din Londra.

Proces accelerat în Europa

EMA, cu sediul la Amsterdam, este însărcinată cu autorizarea şi controlarea medicamentelor comercializate în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. EMA a implementat la rândul ei o procedură accelerată, denumită "examinare continuă", cu scopul de a analiza datele legate de siguranţa şi eficienţa vaccinurilor dezvoltate împotriva COVID-19 pe măsură ce acestea devin disponibile.
Cele trei vaccinuri create de Pfizer/BioNTech, Moderna şi Oxford/AstraZeneca sunt supuse de mai multe săptămâni acestui proces.
Procedura accelerată este aplicată pentru evaluarea acelor produse care pot să ofere o soluţie în cazuri de urgenţă de sănătate publică.
În vremuri normale, toate datele legate de un vaccin trebuie să fie colectate şi publicate înainte de depunerea unei cereri de autorizare.
Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să se pronunţe "cel mai târziu" până pe 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi până pe 12 ianuarie pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna.
Autorizarea finală pentru comercializarea vaccinurilor va fi trebui să fie apoi confirmată de Comisia Europeană.

Consiliu consultativ în Statele Unite

În Statele Unite, ambele companii Pfizer/BioNTech şi Moderna au depus cereri de autorizare pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinurilor lor anti-COVID-19 de către Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration - FDA).
Procedura americană este mai lentă decât cea britanică, implicând şi un proces de consultare publică.
Înainte de a lua o decizie, agenţia americană realizează o evaluare internă şi se adresează apoi unui consiliu consultativ extern. "Procedura FDA este complet transparentă, experţii independenţi fac comentarii, pun întrebări, consiliază agenţia şi formulează recomandări", a explicat miercuri Moncef Slaoui, coordonatorul operaţiunii "Warp Speed", ce vizează distribuirea vaccinurilor dezvoltate împotriva maladiei COVID-19.
Consiliul consultativ pentru vaccinul Pfizer este programat pe 10 decembrie, iar cel pentru Moderna pe 17 decembrie.
FDA ar trebui să ia o decizie finală imediat după aceste reuniuni. În cazul în care vor fi aprobate, cele două vaccinuri ar putea să devină disponibile încă din luna decembrie în Statele Unite, ţara care a plătit cel mai greu tribut pandemiei de COVID-19, înregistrând peste 270.000 de decese.

Rusia: simplificarea procedurii

În Rusia, evaluarea produselor în curs de dezvoltare este asigurată de Centrul ştiinţific pentru expertiza medicamentelor din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Conform site-ului oficial pentru vaccinuri, "spre deosebire de numeroase ţări, în Rusia există un sistem de studii coordonate de către stat, care utilizează medicamente de comparaţie, metoda dublu-orb şi alte teste controlate fără participarea dezvoltatorilor".
Preşedintele Vladimir Putin a însărcinat guvernul cu simplificarea procedurii de înregistrare de către statul rus a anumitor medicamente pentru a accelera procedura de validare a vaccinurilor anti-COVID-19.
Evaluarea vaccinului Sputnik-V a început la jumătatea lunii februarie, iar fazele 1 şi 2 ale studiilor clinice au fost finalizate pe 1 august.
Pe 11 august, autorităţile ruse au aprobat vaccinul, înainte ca faza 3 să înceapă. Acea fază a studiilor clinice s-a încheiat între timp, dar rezultatele sale nu sunt deocamdată cunoscute.
Vladimir Putin a ordonat miercuri autorităţilor ruse să înceapă vaccinarea "pe scară largă" a "populaţiilor de risc" săptămâna viitoare. Vaccinarea publicului larg ar trebui să înceapă în debutul anului 2021. (Sursa Agerpres)

Filmul "Europa, Europa", regizat de Agnieszka Holland, este o co-producţie internaţională francogermano-poloneză care a reuşit să obţină o nominalizare Oscar, un premiu Globul de Aur şi o nominalizare BAFTA (British Academy of Film and Television Arts). Regizoarea a promis să răspundă întrebărilor venite din partea a 4 clase de copii din întreaga Europă.

"Am aplicat şi ne-a acceptat. Au mai fost 3 clase, câte una din Italia, Spania şi Polonia. A fost o discuţie despre istorie şi artă, drepturi şi responsabilităţi, destin şi alegeri. O poveste despre renaşterea Europei după nazism, comunism şi războaie mondiale. Un masterclass de excepţie la care Ambasadorii noştri şi elevi din Polonia, Italia şi Spania au întrebat şi au primit răspunsuri de la Agnieszka Holland regizoarea filmului «Europa, Europa» nominalizat la Oscar şi Globul de Aur. Un film de excepţie, un regizor de excepţie şi dincolo de cele trei nominalizări la Oscar, un om de excepţie. Nu putem fi decât mândri că am avut această oportunitate. Felicitări Ambasadorilor noştri pentru întrebările interesante adresate doamnei Holland", a spus profesorul coordonator al Ambasadorilor de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" Galaţi, Maria Isabela Miron.

Pelicula este realizată în baza unei istorii reale, filmul prezintă soarta unui băieţel evreu care este separat de familia lui în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În încercarea de a supravieţui, băiatul profită de cunoştiinţele sale de limbă germană şi rusă pentru a pretinde că este un german şi pentru a-şi crea relaţii cu armata germană.  Fiecare clasă de elevi participantă a pus câte cinci întrebări, una dintre întrebările elevilor gălăţeni s-a referit la cât de mult reflectă filmul realitatea istorică, iar regizoarea a răspuns că în procent de 90%. Reamintim că CN "Al. I. Cuza" Galaţi este Şcoală Ambasador a Parlamentului European în România.

Comisarii CJPC Galaţi - Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi - au desfăşurat, în perioada 16 - 27 noiembrie 2020, o acţiune tematică de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării. Au fost controlaţi un număr de 9  operatori economici, la toţi constatându-se abateri.

Astfel, la patru operatori economici au fost găsite expuse spre comercializare jucării importate din China care nu aveau declarate denumirea comercială sau marca şi adresa importatorului din România sau UE. Cinci operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării importate din China la care nu sunt respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Concret, se comercializau diverse jucării import China, precum maşinuţe sau truse de cosmetică, acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.

În şase magazine se comercializau diferite produse, precum maşinuţe sau jucării de pluş, fără marcaj CE şi fără a fi însoţite de declaraţii de conformitate prin întocmirea căreia producătorul să îşi asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei. Au fost constatate şi alte abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor, cum ar fi lipsa afişării preţurilor şi lipsa inscripţionării datei de fabricaţie la o jucărie ce conţinea un produs cosmetic.

Ca urmare a controlului, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 836 de produse, în valoare de 16.532 de lei, care prezentau abateri de la legislaţia în domeniu şi oprire definitivă de la comercializare a 87 de  jucării fără marcaj CE , în valoare de 2.257 de lei. Pentru abaterile constatate au fost aplicate un număr de 5 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în suma totală de 19.000 de lei.

Recomandări pentru consumatori:
- să verifice existenta marcajului CE care certifica produsul ca fiind sigur, conform cu legislaţia în vigoare;
- să verifice existenta denumirii şi a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limba romană;
- să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârsta înscrisă pe etichetă;
- să nu permită copiilor de vârsta mică să utilizeze jucăriile fraţilor mai mari;
- să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile de dimensiuni reduse care pot fi înghiţite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare;
- să nu achiziţioneze jucării care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi;
- la jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, să verifice starea cablului şi prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Este indicat că părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea cu curent electric a jucăriei;
- să nu lase la îndemâna copiilor o jucărie spartă care nu mai respecta cerinţele de securitate.

Pagina 1 din 4395