Primăria municipiului Galaţi a anunţat că, joi, 12 decembrie, între orele 10.00 şi 11.00, se vor executa lucrări de asfaltare pe strada Domnească, pe tronsonul cuprins între strada Mavramol (fostă Brigadierilor) şi strada I. Lahovari. Potrivit municipalităţii, traficul rutier va fi îngreunat, iar troleibuzele care asigură traseele 102 şi 104 nu vor mai ieşi în strada N. Bălcescu din strada Mavramol, ci îşi vor continua deplasarea pe strada Domnească, pe lângă pasajul Dunărea, apoi pe strada Brăilei, cu staţie după intersecţia cu strada N. Bălcescu.

Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:26

Galaţiul are un nou prefect

Scris de

Aşa cum a promis, Guvernul Orban continuă să schimbe prefecţii, ajungând şi la Galaţi. În şedinţa de Guvern de marţi, 10 decembrie 2019, Dorin Otrocol a fost eliberat din funcţie, iar fotoliul de prefect al judeţului Galaţi va fi ocupat de Gabriel-Ioan Avrămescu.

Ceremonia de învestire în funcţie a noului prefect a avut loc astăzi, miercuri, 11 decembrie 2019, la ora 16.30, în sistem videoconferinţă, sub conducerea prim-ministrului Guvernului României, Ludovic Orban, şi cu participarea ministrului Afacerilor Interne, Ion-Marcel Vela.

Gabriel-Ioan Avrămescu s-a născut la Buzău, are 40 de ani. În Galaţi, acesta a fost numit în 2013 în funcţia de director în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, iar din vara acestui an a ocupat funcţia de director general al Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi.

Articole similare: Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, între demitere şi pensionare

Miercuri, 11 Decembrie 2019 15:36

Hoaţă de buzunare la 70 de ani

Scris de

Poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Galaţi au identificat, astăzi, miercuri, 11 decembrie 2019, o femeie, de 70 de ani, din localitate, bănuită de săvârşirea infracţiunii de furt. Din primele cercetări, a reieşit că, în după-amiaza zilei de luni, 09 decembrie 2019, profitând de neatenţia victimei, care se pregătea să urce într-un autobuz, aceasta i-ar fi sustras telefonul mobil, prejudiciul fiind de aproximativ 600 de lei. Poliţiştii continua cercetările în cauză, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs fapta.

Primul magazin online de fapte bune s-a lansat pe 6 Decembrie și îi așteptă pe gălățeni să doneze produse sau servicii pentru a susține educația și schimbul de de experiențe între copii și seniori.

Așadar, toți cei interesați sunt invitați să viziteze www.leru.ro pentru a se înscrie în comunitatea celor care răspândesc magia Crăciunului prin fapte bune și implicare.

CE ESTE LERU.RO?

www.leru.ro este un proiect caritabil care are ca scop construirea celui mai mare magazin online de fapte bune, unde gălățenii sunt invitați să doneze expertiză, servicii și produse pentru strângerea de fonduri, ce urmează a fi utilizate pentru susținerea unor proiecte cu impact în comunitatea locală.

Ambiția Open Hub, Thecon și a Fundației Comunitare Galați este să definească cuvântul ler, ca și simbol tradiţional Românesc al filantropiei în preajma sărbătorilor de iarnă și să mobilizeze comunitatea gălățeană să susțină cauze specifice comunității locale.

CE POȚI DONA?

Cei interesați au posibilitatea de a dona produse din categoria decorațiuni, accesorii, bijuterii, servicii, cărți și jucării, ce vor putea fi achiziționate ulterior de către cei care vor dori să susțină unul din proiectele Fundației Comunitare Galați.

Regulamentul campanie “leru.ro - magazin online de fapte bune” este disponibil aici: https://leru.ro/regulamentul-campaniei/.

CUM POȚI DONA?

Prin completara formularului disponibil pe leru.ro, gălățenii pot transmite detalii despre produsele sau serviciile pe care urmează să le doneze. Echipa elfilor va analiza cererile de donaţii primite şi va transmite confirmarea pentru expedierea acestora către centrele de colectare:

  • Sediul Openhub, situat în Galați, str. Siderurgiștilor, nr. 9, bl. PS2, program funcționare 10.00 - 17.00, telefon contact 07469415526.
  • Sediul Fundației Comunitare Galați, situat în Galați, str. Colonel Nicolae Holban (fosta Culturii), nr. 1B, program funcționare 10.00 - 16.00, telefon contact 0745089060.

CUM POȚI DĂRUI?

Orice produs sau serviciu achiziționat de pe www.leru.ro, contribuie la susținerea programelor susținute de Fundația Comunitară Galați:

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Științescu, a cărui menire e să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.

Mai multe detalii pe https://galati.stiintescu.ro/.

Proiectul #Generații

Centrul Generații este un proiect care transformă centre sociale de tip after-school în micro-comunități care implică copii, tineri și vârstnici pentru rezolvarea problemelor sociale. Aducem împreună persoane aparținând mai multor generații și creăm cadrul în care vârstnicii și copiii socializează, învață lucruri noi, se ajută și sprijină reciproc. Orice centru Generații este un centru de zi pentru copii cu situații financiare dificile. Copiii și tinerii beneficiari învață să respecte bătrânețea, găsesc în vârstnici căldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodată, învață din experiența și poveștile de viață ale seniorilor, sunt asistați la teme.

În prima ediție a proiectului Generații la Galați, un număr de 52 de voluntari vârstnici au devenit bunici, mentori, profesori, meșteri sau îndrumători pentru copiii care au frecventat 4 centre sociale „Generații”.

În cifre din prima ediție a proiectului Generații a însemnat:

  • 52 de voluntari-vârstinici implicați
  • Peste 100 de copii sprijiniți
  • Peste 1000 de ore de voluntariat
  • 30 de activități intergeneraționale
  • 4 activități organizate în comunitate pentru promovare și fundraising
  • Peste 200 de donatori individuali activați

PROIECTUL GENERAȚII 2019

Se desfășoara în 2 CENTRE DE ZI pentru copii care provin din familii defavorizate, respectiv:

  • Centrul comunitar ”La vale” - Fundația Cuvântul Întrupat
  • Fundația Bunul Samaritean Nicorești

Programul se desfășoară în cele 2 centre de zi, cu sprijinul Fundației Comunitare Galați și a Fundației Regale Margareta a Românie cu sustinerea parţială a unei finanțări Reiffeisen Bank. Pe lângă rezultatele concrete pe termen scurt proiectul vizează crearea unei legături durabile între centrele educaționale și comunitatea unde acestea își desfășoară activitatea.

Despre Open Hub

Schimburi reale de experiență, o pasiune comună pentru IT&C, traininguri de profil adaptate cerințelor pieței, conferințe și workshop-uri cu speakeri specializați în domeniu și nume cu greutate ale mediului autohton de business, sunt doar câteva dintre caracteristicile care definesc Clubul Openhub din Galați.

Înființat în 2012, Clubul Openhub este o comunitate de pasionați ai tehnologiei și comunicării, care atrage atât studenți aflați la primii pași în domeniu, cât și reprezentanți ai companiilor de top din Galați și din întreaga țară.

Despre Thecon

Thecon ofera soluții SEO, WebDesign și SEM de ultimă generație pentru companiile și organizațiile de orice talie. Expertii Thecon sunt cei mai buni din industrie, având cunoștințe solide și vaste în SEO, Pay per Click(PPC), WebDesign și Marketing Online.

Despre Fundația Comunitară Galați

Fundaţia Comunitară Galaţi este o organizaţie neguvernamentală care mobilizează resurse şi le direcţionează spre nevoi identificate în comunitate. După ce a funcționat un an și jumătate ca Grup de Inițiativă, Fundația Comunitară Galați a căpătat personalitate juridică în octombrie 2015.

Fundația Comunitară Galați își propune să devină un motor al schimbării în regiunea de sud a Moldovei. Suntem în contact permanent cu ONG-urile locale şi cunoaştem beneficiarii şi proiectele acestora. Avem o reţea de donatori – persoane fizice şi companii din Galaţi – şi depunem în permanenţă eforturi să o extindem. Organizăm evenimente în cadrul cărora îi aducem pe toţi – ONG-uri şi donatori – la un loc, creând astfel punţi între nevoile comunităţii şi resursele necesare pentru a le satisface.

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, s-a aflat marţi, 10 decembrie 2019, la Galaţi pentru a se întâlni cu responsabilii de zonă şi de organizaţii locale din judeţ. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a anunţat că Galaţiul are o organizaţie foarte puternică şi deci PRO România va avea candidaţi la toate cele 65 de primării din judeţ. Pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi va candida senatorul Nicolae Marin, secretarul general adjunct la nivel naţional al partidului.

Întrebat despre candidatul la Primăria municipiului Galaţi, Nicolae Marin a explicat că în acest moment se poartă discuţii cu persoane din mediul academic, dar şi din mediul de afaceri pentru a găsi un candidat tânăr, care să nu mai fi candidat anterior, dar care să însemne ceva pentru gălăţeni.

„Aşa cum nu am acceptat să fim la remorca PNL şi să votăm Guvernul Orban şi să primim şi noi acolo nişte mici funcţii de pe undeva, nici nu se pune problema să ne ducem la remorca PSD, că dacă eram mulţumiţi de PSD, rămâneam acolo. PRO România este un proiect de centru stânga nou, în care vrem să arătăm şi să obţinem sprijinul oamenilor nu doar de stânga, de centru, oameni care vor să vadă altceva în afară de PSD şi PNL şi aşa vom fi în alegerile următoare. Suntem în Opoziţie şi vom încerca să promovăm proiectele şi oamenii PRO România“, a declarat Victor Ponta. Acesta a mai precizat că partidul îşi propune să obţină un procent de 10-15% la alegerile locale şi peste 15% la cele parlamentare de anul viitor.

Senatorul PRO România, Nicolae Marin, în prezenţa preşedintelui partidului Victor Ponta, a anunţat că un număr de 50 de membri PSD Tecuci, în frunte cu viceprimarul Dănuţ Pintilie şi Iulian Mircea, city-managerul Tecuciului, au trecut la PRO România. Anunţul a fost făcut marţi seară, 10 decembrie 2019, la Galaţi, la o întâlnire cu responsabilii de zonă şi de organizaţii locale din judeţ, la care a fost prezent şi Victor Ponta.

„Este prima zi în care sunt alături de echipa Pro România după ce am meditat la parcursul politic pe care să îl urmez. Am venit alături de Pro România din două motive. Am avut în calitate de preşedinte al TSD Tecuci şi vicepreşedinte al PSD, dar şi de consilier judeţean şi city manager o relaţie excelentă cu Gabriel Petrea şi cu domnul senator Nicolae Marin. Aici sunt oameni cu care am lucrat, îi cunosc pe toţi care constituie nucleul de bază al partidului, şi acest lucru a fost un criteriu pentru mine. În al doilea rând, întotdeauna m-am identificat cu o politică social-democrată şi consider că astăzi alternativa corectă la PSD este Pro România. Am venit alături de oameni pe care îi cunosc şi promovează acelaşi tip de politici pe care le împărtăşesc şi eu“, spune Iulian Mircea (foto), city-managerul Tecuciului.

Liga 1 la fotbal feminin a avut în premieră la startul sezonului 2019-2020 12 echipe. La a doua prezenţă consecutivă în eşalonul de elită, reprezentanta Galaţiului şi singura echipă din Moldova, FC Universitatea a impresionat pe toată lumea, fiind considerată revelaţia primei părţi a sezonului cu linia de clasament: 11 jocuri, 8 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere, golaveraj 33-10, 26 puncte. „Panterele negre” şi-au arătat colţii reuşind câteva rezultate remarcabile: 1-1 cu U Olimpia Cluj, pe teren propriu, singurul punct pierdut de multipla campioană naţională, 2-2 cu Heniu Prundul Bârgăului şi 1-0 cu Fortuna Becicherecu Mic, în deplasare cu medaliatele cu bronz respectiv argint din sezonul precedent. „Din punctul meu de vedere a fost un tur muncit şi aşa au apărut şi rezultatele. Ţin să-mi felicit colegele pentru dăruirea şi ambiţia de care au dat dovadă. Eu personal sunt tare mândră de ele. Sper din suflet să ne menţinem poziţia şi din retur să muncim în continuare la fel de mult, sau poate chiar mai mult. Pentru mine mereu este loc de mai bine şi mai mult, iar în fotbal asta contează”, ne-a declarat Lidia Moacă, căpitanul echipei FC Universitatea. Lotul de jucătoare folosit de staff-ul tehnic format din antrenorii Aleandru Caracaş, Gabi Călinescu şi Gheorghe Cucu, în turul sezonului 2019-2020: Natalia Munteanu, Georgiana Bobocea - Alexandra Ivan, Elena Ivan, Valentina Ivan, Olga Cuşinova, Ana Arnăutu, Iriska Topal, Cristina Cerescu, Lidia Moacă, Monica Benţoiu, Maria Stamate, Carmen Marcu, Tabita Croitoru, Andreea Surcică, Nicoleta Lepădatu. La încheierea turului, podiumul Ligii 1 la fotbal se prezintă astfel: 1. U Olimpia Cluj Napoca 31 puncte, 2. FC Universitatea Galaţi 26 p, 3. Fortuna Becicherecu Mic 25 p. Nu trebuie omis faptul că cele mai bune rezultate din istoria clubului au fost obţinute în condiţii foarte grele, jucătoarele neprimind niciun salariu de la începerea returului. Sunt şanse ca situaţia să fie rezolvată parţial joi în şedinţa de Consiliu Local când sperăm să se aprobe dosarul de finanţare. Proiectul FC Universitatea Galaţi, printre puţinele cluburi din ţară cu patru echipe în competiţiile naţionale, Liga 1, Liga 3, Under 15 şi Under 13, s-a dezvoltat frumos în numai patru ani şi trebuie să continue.

Returul Ligii Naţionale de Baschet Masculin, grupa B, a început cu un derbi în sala Polivalentă Dunărea între ocupanta locului 3, CSM Galaţi, şi liderul neînvins, CSO Voluntari. Antrenorul Eugen Ilie, care este ajutat la pregătiri de Bogdan Bălănică, a pregătit foarte bine meciul cu fosta lui echipă, băieţii au respectat foarte bine planul tehnico-tactic stabilit, au prins o seară de excepţie şi au obţinut o victorie surprinzătoare, dar absolut meritată. Cu 5-ul de start: Armstrong, Krivokapic, Bogdanovic, Vlad, Martin, echipa gălăţeană a intrat foarte motivată pe parchet şi şi-a adjudecat primul sfert la o diferenţă de o posesie. Sfertul doi a început după acelaşi scenariu, căpitanul Corpodean a scuturat plasa de două ori la rând din afara semicercului, CSM-ul a condus cu 31-20 (min.14), dar oaspeţii, o echipă cu un buget net superior şi doi jucători care au evoluat în Euroligă au avut momente bune, au revenit spectaculos şi au intrat la vestiare în avantaj: 42-37. Pauza a fost un sfetnic bun pentru echipa gălăţeană, care a început cu un ecart de 5-0, a restabilit egalitatea, după care a preluat iniţiativa. MVP-ul partidei, americanul Armstrong şi-a dus echipa la +11 pe tabelă în min.33, scor: 68-57, dar a fost eliminat trei minute mai târziu pentru 5 greşeli personale. Finalul a fost incendiar, CSO Voluntari s-a apropiat ameninţător în ultimele 30 de secunde, dar Porter Bunton a transformat 2 din cele 4 libere de care a beneficiat şi a parafat o victorie frumoasă aplaudată de asistenţa prezentă în tribună. Rezultat final: CSM Galaţi - CSO Voluntari 83-78 (18-16, 19-26, 22-13, 24-23). Pentru echipa gălăţeană au evoluat: Armstrong 22 puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive, 0 intercepţii; Krivokapic (10 p, 3, 6, 0); Bogdanovic (4 p, 5, 4, 0); Vlad (2 p, 2, 0, 1); Martin (8 p, 5, 0, 1); Negoiţescu (11 p, 6, 2, 0); Porter Bunton (15 p, 2, 3, 1); Corpodean (11 p, 9, 1, 1). Nu au fost folosiţi: Grecu, Sava, Giangu. Podiumul se prezintă astfel: 1. CSO Voluntari 17 p, 2. CSM Mediaş 16 p, 3. CSM Galaţi 16 p. Etapa viitoare, echipa noastră va întâlni tot acasă, pe 14 decembrie, de la ora 19.00, penultima clasată, CSM VSKC Miercurea Ciuc.

Sursa foto: Sportul Ilustrat

Liga 1 la futsal a programat ultima etapă din 2019. United Galaţi a jucat marţi seara în deplasare cu FK Odorheiu Secuiesc. Echipa gălăţeană, care a început partida în formula: Grigoraş - Burdujel, Laşcu, Boşneagă, Cireş a avut iniţiativa încă de la început, Laşcu a deschis scorul, gazdele au egalat, dar Obadă ne-a adus în avantaj. Prima repriză s-a încheiat cu avantaj minim, dar în partea a doua, băieţii antrenaţi de Florin Ignat, care aşa cum ne-a obişnuit şi-a trecut numele şi pe lista marcatorilor, s-au descătuşat şi au mai marcat de şase ori şi au obţinut o victorie categorică. Rezultat final: FK Odorheiu Secuiesc - United Galaţi 2-8 (1-2). Au marcat: Biro 2 g, respectiv Laşcu 2 g, Obadă, Cireş 2 g, Crăciun, Burdujel şi Ignat. Lotul de jucători: Grigoraş, Dinicuţă, Păduraru - Burdujel, Laşcu, Boşneagă, Cireş, Stoica, Crişan, Tacot, Obadă, Crăciun, Ignat. Echipa gălăţeană a revenit în fotoliul de lider cu 25 de puncte cel puţin până joi seara când se va juca ultima partidă din acest an, Autobergamo Deva - Imperial Wet Miercurea Ciuc. Ciucanii au 24 puncte şi în cazul unei victorii vor prelua şefia clasamentului.

Sursa foto: Sportul Ilustrat

Un adevărat val de anchete au fost deschise de mai multe instituţii gălăţene după ce o explozie a unui rezervor al unei staţii peco îngropată la propriu, aparent şi în acte, într-un subsol peste care s-a construit un hotel şi o spălătorie a zguduit Galaţiul. Subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Explozie puternică la un hotel din Galaţi (FOTO/VIDEO)“.

În urma incidentelor de luni, 09 decembrie 2019, poliţia a deschis un dosar penal de distrugere din culpă. „În urma incidentului care a fost sesizat la secţia 3 poliţie Galaţi, prin apel la 112, a fost deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă”, a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Proprietarul iniţial al afacerii a murit în a doua jumătate a anului 2013, iar firma a ajuns în insolvenţă la un lichidator judiciar care a vândut-o, afacerea s-a subînchiriat, aşa că încă nu se ştie clar nici acum cine şi ce răspundere poartă. Pompierii au anunţat că în luna martie a acestui an au amendat cu 10.000 de lei hotelul pentru că nu ceruse avizul la securitate la incendii. Dacă luăm în calcul arhiva Primăriei municipiului Galaţi, acest hotel nu fusese recepţionat, deci nu era hotel în acte.

Alţi poliţişti, de data asta cei locali, mai exact Serviciul Disciplină în Construcţii a Poliţiei Locale Galaţi, au amendat în anul 2013 firma pentru că realizau lucrări de reabilitare la o staţie de carburanţi fără a respecta autorizaţia de construcţie. De fapt se ridica hotelul, dar în acte asta nu figura. Amenda de 3.000 de lei este contestată de proprietar, iar pe timpul derulării procesului, acesta moare. Aşa se face că prin anul 2017 instanţa informează că procesul devine nul, mai ales că societatea intrase în lichidare judiciară, iar proprietarul devine o firmă de lichidare. Din arhiva Primăriei municipiului Galaţi reiese că staţia peco funcţiona încă din luna august a anului 2001 şi că societatea avea ca domeniu de activitate doar comercializarea de caburanţi. Între timp în zonă activitatea s-au diversificat de la spălătorie auto la minihotel, dar în actele municipalităţii abia în luna noiembrie a anului 2018 un alt proprietar al terenului solicita un certificat de urbanism pentru schimbarea destinaţiei din staţie peco în spaţiu comercial. Niciuna dintre autorizaţiile cerute Primăriei Galaţi nu au fost însă şi respectate.

Din cercetările preliminare ale Gărzii de Mediu reiese că în momentul în care a murit fostul patron, proprietatea se transferă către o altă entitate, iar în actul de vânzare - cumpărare figurează diverse imobile construite ilegal, cum ar fi spălătorie auto şi hotel. Nimic despre staţia peco care legal a funcţionat până în anul 2013. Noua autorizaţie, dată noii entităţi patronale de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, nu o mai includea, dar nici nimeni nu a întrebat ce s-a întâmplat cu ea.

În continuare circulaţia în zonă este blocată, deoarece nu se ştie dacă carosabilul mai este sigur. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, întrunit astăzi, miercuri, 11 decembrie 2019. în şedinţă extraordinară, a adoptat o hotărâre privind măsurile ce se vor aplica în urma exploziei. Astfel, s-a decis menţinerea restricţiilor de circulaţiei pe strada Frunzei, în zona exploziei, de către Poliţie, până la îndeplinirea tuturor măsurilor impuse proprietarului, în vederea demarării lucrărilor de consolidare a terenului. De asemenea, furnizorii de servicii vor verifica reţelele administrate. Lichidatorul/proprietarul imobilului va asigura neutralizarea conţinutului rezervoarelor şi va verifica instalaţiile fostei staţii de carburanţi. De asemenea, s-a solicitat consolidarea terenului de către proprietar, conform măsurilor dispuse de către expertul autorizat, precum şi realizarea unui studiu geo care să reflecte starea de afectare a structurii rutiere, în zona limitrofă exploziei.

Pagina 1 din 4111