Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă în perioada 22 februarie, ora 14:00 - 23 februarie, ora 16:00. Potrivit ANM, fenomenele vizate sunt: ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, răcire accentuată. Astfel, în intervalul menționat se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi mixte în Transilvania și mai ales sub formă de ninsoare în zonele montane, moderate cantitativ în Carpații Meridionali, unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, la început vor fi ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de 45...55 km/h. Local se va forma ghețuș.

ANM menţionează că vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această dată, geroasă noaptea și dimineața, mai ales în regiunile nordice și centrale. Vremea se va menține rece până luni, 25 februarie.

De asemenea, ANM a emis şi o atenţionare meteorologică de tip Cod Galben, valabilă în perioda 22 februarie, ora 16:00 - 23 februarie, ora 16:00. Potrivit ANM, fenomenele și zonele vizate sunt: intensificări susținute ale vântului în Banat, Crișana, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, viscol la munte. În Banat, Crișana, Muntenia, Dobrogea și în sudul și centrul Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 55...65 km/h și izolat 70 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, cu viteze peste 90...100 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

harta

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au deschis un dosar penal asupra faptei de neglijenţă în serviciu, vizaţi fiind doi poliţişti, cei care ar fi trebuit să aibă grijă ca Stănică Busuioc (foto), urmărit internaţional de autorităţile din Austria, adus ca reţinut la poliţie, să nu fugă. Acesta însă a pretextat că îi este rău şi a fost lăsat să se ducă singur la baie de unde a şi evadat. Fapta a avut loc în luna ianuarie 2019. Evadatul a fost prins în localitatea brăileană Gemenele unde ajunsese cu un taxi. "S-a demarat o anchetă internă la acel moment, legată de acest caz, dar, în urma sesizării procurorilor, aceasta a fost suspendată până la finalizarea cercetării în dosarul penal privind comiterea faptei de negijenţă în serviciu instrumentată acum la Parchet", a declarat cms. şef Gabriela Costin, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi. Dacă procurorii vor decide că a fost vorba despre neglijenţă în serviciu se poate ajunge până la pedepse cu închisoarea.

Citeşte pe aceeaşi temă şi:

- Alertă în Galaţi | Un bărbat a evadat din sediul poliţiei

- UPDATE | Evadatul din baia poliţiei gălăţene a fost prins în judeţul Brăila

Avocatul Poporului solicită lămuriri Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Educaţiei Naţionale, după apariţia unor suspiciuni privind modul în care poliţia cercetază ocuparea locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi. Cazul a fost adus la cunoştinţa Avocatului Poporului de către deputatul Daniel Vasile, care a primit o petiţie în acest sens de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.
În memoriul adresat Parlamentului României, Asociaţia acuză modul în care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi desfăşoară cercetarea şi susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ. În petiţie, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale susţin că: "organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora. Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator. Petiţionarii constată că suspiciunile organelor de cercetare penală care vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învăţământul liceal, de elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională (...) sunt nefondate".
Reprezentanţii Asociaţiei adaugă faptul că un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnităţii şi intereselor legitime individuale, dar şi ale comunităţii din care provin elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informaţii despre situaţia şcolară a elevilor. Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice.
IPJ Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, dar confirmă că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă.

Poliţiştii Secţiei 1 au identificat o femeie de 32 de ani, bănuită de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Din cercetări a reieşit că, în perioada 10 martie 2018 - 11 februarie 2019, folosind nume false şi dându-se drept proprietar al unor apartamente din municipiul Galaţi, femeia ar fi indus în eroare patru persoane de la care ar fi obţinut diverse sume de bani, în schimbul promisiunii că la va închiria acele apartamente, fără ca, ulterior, să-şi onoreze promisiunile. Femeia a fost reţinută, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată magistraţilor în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Joi, 21 Februarie 2019 16:52

O îmbrăţişare a costat-o portofelul

Scris de

Poliţiştii gălăţeni au identificat două persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt şi furt calificat. În primul caz este vorba despre un bărbat de 58 de ani, din municipiul Galaţi, care, în data de 16 februarie, aflându-se pe strada Saturn din localitate, ar fi abordat victima, o femeie de 87 de ani, şi pretextând că o cunoaşte, ar fi îmbrăţişat-o şi i-ar fi sustras un portofel cu acte şi suma de 200 lei. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 80%. În cel de-al doilea caz, petrecut în noaptea de 25/26 decembrie 2018, un tânăr de 18 ani, din municipiul Galaţi, ar fi pătruns într-un apartament dintr-un bloc situat pe strada Brăilei, profitând de faptul că uşa de acces era neasigurată, şi ar fi sustras din interior două telefoane mobile. Odată cu identificarea prezumtivului agresor, acestea au fost recuperate şi înapoiate păgubitului. Poliţiştii continuă cercetările în aceste cauze, pentru probarea activităţi infracţionale a celor doi.

Comisia Europeană va solicita explicaţii Guvernului României privind modificările recente introduse de OUG pe legile Justiţiei adoptată marţi de Guvern. Acestea par să fie în contradicţie directă cu recomandările CE prin MCV, a susţinut unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, informează Mediafax. ”Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evenimentele recente privind respectarea literei legii în România. Atât conţinutul cât şi procedura ultimelor schimbări, realizate prin ordonanţă de urgenţă, fără o consultare cu judiciarul, par să fie în contradicţie directă cu recomandările Comisiei, făcute prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, susţinut de toate statele membre. Aşadar, Comisia va solicita explicaţii Guvernului României privind modificările recente. Permiteţi-mi să vă amintesc că raportul nostru din luna noiembrie cere României «să creeze un sistem robust şi independent pentru numirea procurorilor, bazat pe criterii clare şi transparente». De asemenea, cere «revizuirea legilor justiţiei, luând în considerare recomandările făcute în MCV şi emise de Comisia de la Veneţia şi GRECO». Modificările recente urmează o altă direcţie. Cum am mai spus, România trebuie să reia urgent procesele de reformă. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice paşi care inversează progresul îndeplinit în ultimii ani”, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene.
OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM. Actul normativ adoptat de Executiv prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi, 21 februarie 2019, că Executivul nu are, ”din păcate, niciun semn de la Cotroceni” privind propunerile pentru Transporturi şi Dezvoltare şi că Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici rămân miniştri interimari, deşi termenul de 45 de zile a expirat, informează Mediafax. ”Nu avem, din păcate, niciun semn de la Cotroceni. (...) Preşedintele Iohannis a emis un decret prin care a numit doi miniştri interimari, fără să facă precizarea pe ce perioadă îi numeşte. Se presupune că până când prim-ministrul îi face o propunere, o nominalizare pentru titularii celor două ministere, lucru care s-a şi întâmplat. Doamna prim-ministru a înaintat, ieri (n.r. - miercuri), propunerile pentru cele două ministere. Este în vigoare decretul prin care cei doi au fost desemnaţi miniştri interimari, preşedintele neemiţând un nou decret care prin care să le înceteze mandatul miniştrilor interimari. Este adevărat că textul Constituţiei prevede că interimatul durează cel mult 45 de zile, însă nu e culpa guvernului. Guvernul trebuie să funcţioneze. Este rolul preşedintelui să verifice prevederile constituţionale şi să-şi îndeplinească obligaţiile constituţionale”, a declarat Toni Greblă.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 7 ianuarie decretele privind noii miniştri interimari - Rovana Plumb la Ministerul Transporturilor şi Eugen Teodorovici la Ministerul Dezvoltării Regionale. Potrivit articolului 107 din Constituţie, perioada de interimat la conducerea unui minister nu poate depăşi 45 de zile, termen care a expirat miercuri seara.

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat că joi, 21 februarie, a fost predat amplasamentul pentru primul bloc ANL destinat specialiştilor din sănătate, care va fi construit în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, preşedintele ANL, Andrei Cosmin Ţurcanu, reprezentanţii constructorului şi reprezentanţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. “Imobilul va avea 20 de apartamente, 10 cu o cameră şi 10 cu două camere, dotate cu centrală termică individuală. Consiliul Judeţean Galaţi va asigura fondurile necesare pentru reţelele de utilităţi. Proiectarea pentru acest prim imobil a fost deja realizată, astfel încât în perioada următoare vor începe săpăturile pentru realizarea fundaţiei. În cea de-a doua etapă a proiectului se va mai construi încă un bloc ANL”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. CJ Galaţi menţionează că procedurile de achiziţie publică au fost derulate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, instituţie care finanţează şi coordonează acest proiect. Cotidianul nostru a mai relatat despre acest subiect AICI.

193 de cupluri din Galaţi, care împlinesc 50 de ani de căsătorie, vor fi sărbătoriţi şi premiaţi de Primăria municipiului Galaţi, luni, 25 februarie, de la ora 10:00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. Cuplurile vor primi câte un cec în valoare de 500 lei de familie, o diplomă de fidelitate şi un buchet de flori, informează municipalitatea.

Doi şoferi gălăţeni au fost depistaţi la volan, sub influeţa alcoolului. Primul dintre aceştia, un tânăr de 20 de ani, din municipiul Galaţi, a fost oprit în trafic de poliţiştii Biroului Rutier, pe strada Traian şi, cu ocazia testării alcoolsopice a acestuia, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma verificărilor, poliţiştii au constatat că tânărul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Cel de-al doilea, un bărbat de 28 de ani, a fost depistat de poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Smârdan în timp ce conducea autoturismul pe D.J. 255, către comuna Pechea. La testarea alcoolscopică, conducătorul auto a prezentat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. În ambele cauze, şoferii au fost conduşi la spital în vederea prelevarii de mostre biologice şi a stabilirii alcoolemiei, iar poliţiştii le-au întocmit celor doi dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis, în primul caz.

Pagina 1 din 3875