O expoziţie permanentă ce va oferi vizitatorilor o experienţă virtuală dosebită va putea fi vizitată începând din această vară la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi. Este vorba despre proiectul „Spaţiu expoziţional permanent - Zona pescărească Prut-Dunăre”, ce se va realiza cu fonduri europene accesate de Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020.

În acest sens, vineri, 17 ianuarie 2020, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ Galaţi, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect. „Vrem ca în trei săli de la parterul clădirii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii să deschidem o expoziţie permanentă despre zona pescărească Prut-Dunăre. Vrem să organizăm o expoziţia virtuală şi interactivă, în care să se folosească videoproiectoare moderne, senzori de mişcare, ochelari de realitate virtuală şi un sistem de sunet cu efecte speciale. Ne dorim ca vizitatorii să afle prin joc şi explorare informaţii despre ecosistemele din această zonă, despre aşezările pescăreşti şi uneltele folosite la pescuit”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Spaţiul expoziţional va avea o suprafaţă de 530 de mp, iar valoarea proiectului este de 1.783.400 de lei.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, astăzi, vineri, 17 ianuarie 2020, pe pagina sa de Facebook, că a realizat o hartă interactivă unde gălăţenii pot urmări în timp real proiectele şi realizările sale. Este vorba despre o hartă online pe care apar lucrările în derulare din oraş, dar şi proiectele finalizate sau cele viitoare.

„Am realizat pentru gălăţeni o hartă interactivă unde puteţi vedea oricând obiectivele îndeplinite, lucrările în derulare şi proiectele de viitor ale oraşului nostru. Este calea prin care orice gălăţean devine conectat în timp real la schimbările din oraş“, spune Ionuţ Pucheanu.

Puteţi accesa harta AICI «-- CLICK!

La ghişeul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă din cadrul I.P.J. Galaţi, s-a prezentat, la data de 16 ianuarie 2020, un bărbat, de 36 de ani, din municipiul Galaţi, solicitând un certificat de cazier judiciar, în vederea angajării.

Efectuând verificări, poliţiştii au constatat că bărbatul figura, în bazele de date ale poliţiei, ca fiind dat în urmărire internaţională. Pe numele său fusese emis un mandat european de arestare de către autorităţile italiene, având de executat o pedeapsă privativă de libertate de 6 ani pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism.

Persoana în cauză a fost reţinută de poliţişti şi, în cursul zilei de astăzi (n.r. - vineri, 17 ianuarie 2020), a fost prezentată magistraţilor Curţii de Apel Galaţi, care au emis un mandat de arestare provizorie, în vederea extrădării.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor.

Cu această ocazie, la domiciliul unui bărbat, de 45 de ani, din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, poliţiştii au găsit o puşcă de vânătoare, calibrul 12, având seria ştearsă, armă letală supusă autorizării, precum şi 22 de cartuşe, calibrul 12, muniţie letală, acestea fiind deţinute fără drept de persoana în cauză.

Bărbatul le-a declarat poliţiştilor că ar fi achiziţionat arma de la un cetăţean moldovean, în urmă cu trei ani, şi în tot acest timp a păstrat-o la domiciliu, cunoscând că este supusă autorizării.

Acesta este cercetat acum sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, fiind reţinut de poliţişti, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, şi urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti cu propunere de arestare preventivă.

VIDEO mai jos!

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi a anunţat că în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2019-2021, program derulat de Ministerul Fondurilor Europene şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Ajutor European destinat celor mai dezavantajate persoane, la nivelul judeţului Galaţi au fost livrate către autorităţile locale un număr de 40.942 de pachete cu produse de igienă.

Contractul de furnizare încheiat de către Ministerul Fondurilor Europene cu asocierea dintre Oltina Impex Prod Com SRL, Piramid International SRL şi Best Achiziţii SRL are o perioadă de derulare de 20 de luni şi prevede în total patru livrări, câte două pe an. În majoritatea localităţilor din judeţ a început distribuirea acestor produse, în comunele Tudor Vladimirescu şi Vânători finalizându-se deja distribuirea către beneficiari.

Pachetele cu produse de igienă, care conţin periuţe de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid, şampon pentru copii, şampon pentru adulţi şi detergent de rufe, sunt distribuite de autorităţile publice locale categoriilor de beneficiari stabiliţi în Hotărârea de Guvern nr. 784/04.10.2018, respectiv:
a) persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) persoane aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform prezentei hotărâri, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate. Situaţia temporară de vulnerabilitate va fi justificată de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul respectiv. Acordarea de sprijin persoanelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă se va realiza numai în cazul în care există stocuri de alimente după epuizarea distribuirii pentru categoriile anterioare acesteia, prevăzute la lit. a) şi b).

În privinţa celeilalte componente a POAD 2019-2021, acordarea de pachete cu ajutoare alimentare, procedura de licitaţie derulată de către Ministerul Fondurilor Europene este în faza de deliberare, conform portalului Sistemului Electronic de Achiziții Publice - SEAP. Ridicarea ajutoarelor se face în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului cu produse de igienă de către destinatarii finali.

Reamintim că luni, 20 ianuarie 2020, şi în municipiul Galaţi începe distribuirea pachetelor de igienă, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Începe distribuirea ajutoarelor de igienă la Galaţi“.

Având în vedere confirmarea recentă a unor focare de influenţă aviară înalt patogenă H5N8 în Comunitatea Europeană (Polonia, Ungaria, Slovacia, etc.), dar mai ales, confirmarea în România, în judeţul Maramureş, la o fermă de găini ouătoare, în localitatea Seini, în data de 14 ianuarie 2020, a gripei aviare, la solicitarea prefectului judeţului Brăila, Cătălin Boboc, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a convocat, joi, 16 ianuarie 2020, la sediul instituţiei, o întâlnire cu operatorii economici din sectorul industrial de creştere a păsărilor de pe teritoriul judeţului Brăila, în vederea informării şi instruirii acestora, cu privire la evoluţia bolii în comunitatea europeană şi în ţara noastră, recunoaşterea cazurilor de influenţă aviară, a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale precum şi a măsurilor ce se impun în caz de aparaţie a bolii.

Cu toate că, în judeţul Brăila nu au fost semnalate suspiciuni de gripă aviară, în scop preventiv, pentru a se evita efectele nedorite ale unui focar de boală ca cel al virusului pestei porcine africane (PPA), Instituţia Prefectului Judeţul Brăila a solicitat DSVSA să dispună intensificarea măsurilor de monitorizare şi supraveghere a păsărilor domestice din sistemul gospodăresc şi cel din fermele comerciale, cât şi a păsărilor sălbatice, pentru a preîntâmpina răspândirea acestei tulpini de influenţă aviară şi la alte specii din mediul silvatic, precum şi la păsările domestice. În acest sens, DSVSA Brăila a transmis în teritoriu (Consilii locale, AJVPS, Direcţia Silvică, AVPS private, ferme comerciale de păsări, medici veterinari), adrese, în scopul aplicării de măsuri de biosecuritate consolidate, precum şi de menţinere a unei stări de alertă ridicată, astfel încât să poată fi aplicate măsurile necesare de control la cea mai mică suspiciune referitoare la influenţa aviară. La acest moment, în judeţul Brăila funcţionează un număr de 7 exploataţii comerciale de păsări.

După plecarea actualului prefect, Gabriel Avrămescu, de la conducerea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, rotirea cadrelor în instituţia a continuat în ritm alert. Eugen Ciorici, cel care a ocupat locul de director general în ultima lună de zile, a fost înlocuit de Gabriela Ţelicov, venită de pe funcţia de director executiv Servicii Interne, în cadrul aceleiaşi structuri.

Noul colectiv de conducere al Regionalei se prezintă astfel: Director general - Ţelicov Gabriela, Director executiv colectare - Ciumag Marin, Director executiv inspecţie fiscală - Pripoaie Silviu, Direcţia Regională Vamală - Bucur Mihail, Director executiv trezorerie - Mateizer Laurenţiu, Director executiv servicii interne - Burlacu Ileana.

La AJFP Galaţi, conducerea este asigurată de: Şef Administraţie - Mioara-Daniela Carp, Şef Administraţie Adjunct Colectare Persoane Juridice - Carmen Şiclovan, Şef Administraţie Adjunct Persoane Fizice - Danuţ Postelnicu şi Şef Administraţie Adjunct Inspecţie Fiscală - Daniel Mocanu.

De la finalul lunii ianuarie 2020 se va modifică legea Poliţiei Române. Actul normativ, ce va intra în vigoare începând cu data de 26 ianuarie 202, va conferi puteri sporite oamenilor legii, va enumera clar situaţiile în care o persoană poate fi dusă la secţie precum şi drepturile pe care le au cei conduşi la secţie, va prevede modalitatea în care se va legitima poliţistul, dar şi sancţiuni mai mari pentru contravenienţi.

Potrivit noii legi situaţiile în care o persoană va putea fi dusă la secţia de poliţie sunt următoarele:
- când nu se poate stabili identitatea ei sau când există suspiciuni că identitatea declarată nu e cea adevărată ori că documentele ar putea fi false;
- din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
- prin acţiunile sale pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică;
- luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Poliţistul va întocmi un document în care va preciza motivele pentru care persoana respectivă e condusă la secţie, care sunt măsurile luate, modalitatea în care i s-au adus la cunostinţă drepturile persoanei duse la secţie, rezultatul controlului bagajelor sau al celui corporal, mijloacele de constrângere folosite (dacă este cazul) precum şi ora începerii verificării persoanei. O copie de pe acest document se va înmâna persoanei respective.

Legea va enumera drepturile persoanelor duse la secţia de poliţie:
- dreptul de a fi informate cu privire la motivul pentru care s-a luat această măsură, precum şi care sunt drepturile sale;
- informarea unui membru al familiei sau a unei alte persoane cu privire la măsura dispusă;
- dreptul de a contesta măsura;
- dreptul de a fi asistate de un avocat, potrivit legii;
- dreptul de a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă, în cazul cetăţenilor străini;
- dreptul de a fi consultată de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa;
- de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situaţia în care nu vorbeşte sau nu înţelege limba română ori nu se poate exprima.

O prevedere importantă a noii legi este aceea că poliţiştii vor putea intra în locuinţă fără acordul proprietarilor. De exemplu: dacă are indicii că acolo cineva se află în pericol, cum ar fi victima unei violenţe domestice sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii; doar dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înauntru. Refuzul de legitimare se poate sancţiona cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent, ajungând până la 1.500 lei.

Sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru anul 2020 aferentă Măsurii 14 - ''Bunăstarea animalelor'' din pachetul ''Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor'' se desfăşoară în perioada 15 ianuarie - 15 februarie 2020, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri, precizează APIA.
Ghidul solicitantului pentru Măsura 14 - "Bunăstarea animalelor" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pachetul Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, a fost publicat pe site-ul APIA.
Ghidul solicitantului pune la dispoziţia potenţialilor beneficiari informaţiile necesare privind: condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii în vederea obţinerii plăţilor; completarea şi depunerea cererii de plată, fluxul documentelor utilizate şi termenele ce trebuie respectate de solicitanţi pentru obţinerea plăţilor; angajamentele asumate pe care trebuie să le respecte solicitanţii în vederea accesării subpachetelor; respectarea prevederilor legale în vederea asigurării unei abordări exacte şi unitare a problemelor legate de completarea şi depunerea cererilor, respectarea obligaţiilor şi angajamentelor luate prin semnarea cererii şi a posibilelor sancţiuni şi reduceri pe care le suportă beneficiarii în cazul nerespectării acestora.

Un nou studiu realizat în China a dezvăluit regulile genetice ale bolii Alzheimer familiale, oferind o bază teoretică pentru intervenţia genetică şi terapia genetică aplicate în cazul acestei boli, conform autorilor, citaţi recent de agenţia Xinhua, informează Agerpres.
După 17 ani de cercetări, semnatarii studiului au ajuns la concluzia că 83,17 procente dintre cele 404 familii cu boala Alzheimer din China nu erau purtătoare ale mutaţiilor genetice cunoscute în prezent, a notat Jia Jianping, conducătorul echipei de oameni de ştiinţă şi profesor la Spitalul Xuanwu din Beijing.
Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, 11 mutaţii neraportate anterior, din 50 în total, ceea ce demonstrează eterogenitatea patogeniei dintre chinezi şi alte grupuri etnice.
Jia a declarat că un număr mare de gene necunoscute au rămas de explorat în continuare, iar cercetările ar putea ajuta la descoperirea genelor patogene caracteristice bolii Alzheimer în rândul persoanelor din China.
O lucrare referitoare la aceste concluzii a fost publicată în jurnalul Alzheimer's and Dementia.
Deşi rară, boala Alzheimer familială poate oferi indicii importante pentru studiul bolii Alzheimer, destul de comună printre vârstnici, a precizat Jia.
Începând din 2002, echipa condusă de Jia a început să colecteze cazuri de boală Alzheimer familială pentru o reţea online naţională specializată în această afecţiune.
Începând din septembrie 2019, echipa a colectat cazuri din 404 familii, totalizând peste 3.700 de persoane. Reţeaua online a devenit cea mai mare la nivel mondial specializată în boala Alzheimer.

Pagina 1 din 4131