Peste 3.700 de persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate, în ultima săptămână, cu viroze respiratorii şi pneumonii, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Astfel, un număr de 3.536 de persoane au fost înregistrate cu viroze respiratorii, cele mai multe la categoria de vârstă 5 - 14 ani, unde s-au raportat 1.517 cazuri. În 48 dintre cazuri a fost necesară internarea în spital.

În ceea ce priveşte pneumoniile, s-au înregistrat 262 de cazuri, dintre care 68 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile spitaliceşti. Grupa de vârstă cea mai afectată a fost 2 - 4 ani, cu 68 de cazuri. Reprezentanţii DSP Galaţi citaţi de Agerpres precizează că, până la data raportării, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă la nivelul judeţului.

Mii de gălăţeni s-au adunat pe str. Brăilei pentru a asista la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.

După doi ani de pandemie, perioadă în care nu au fost organizate astfel de evenimente, Galaţiul s-a bucurat de defilarea militarilor în pofida temperaturilor scăzute şi a ploii mărunte.

Traficul feroviar este întrerupt pe intervalul de staţii Gugeşti - Sihlea, din cauza unui incident feroviar în care au fost implicate două trenuri private de marfă, a anunţat joi dimineaţa Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

"Locomotiva trenului privat de marfă, care aparţine operatorului TimRail Cargo s-a defectat, iar mecanicul nu a mai putut controla garnitura, care a patinat şi a intrat într-un alt trenul privat de marfă, al companiei DB Cargo, care aştepta la sector. În urma impactului, locomotiva şi primul vagon, din compunerea trenului de marfă al companiei DB, au deraiat", se arată în comunicatul companiei feroviare.

CFR informează că pentru asigurarea continuităţii traficului, toate trenurile de călători, care urmau să tranziteze această zona, vor circula deviat pe ruta Mărăşeşti - Tecuci - Barboşi - Făurei - Buzău şi retur. Această măsură va fi menţinută până la repunerea pe şină a locomotivei şi a vagonului deraiat, inclusiv retragerea garniturii de marfă din zona respectivă.

Reprezentanţii SRCF Galaţi vor asigura suportul tehnic necesar operatorilor privaţi pentru intervenţia la faţa locului, astfel încât zona afectată să fie eliberată şi redeschisă traficului în condiţii de siguranţă.

CFR SA adresează scuzele necesare călătorilor şi îi asigură că personalul feroviar va luat toate măsurile operative necesare pentru redeschiderea liniei în cel mai scurt timp.

Sursa foto: ISU Vrancea

Vineri, 02 Decembrie 2022 10:43

Tir cu lactate răsturnat, noaptea trecută

Scris de

Azi-noapte, în jurul orei 02:35, un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din judeţul Ialomiţa, în timp ce conducea un tir pe DE 584, plin cu lactate, dinspre localitatea Albina către Brăila, a lovit parapetul din beton ce separă sensurile de mers şi s-a răsturnat. Carosabil era umed. În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a şoferului, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. 

De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

O adolescentă de 15 ani a fost violată, ieri seară, în toaleta mall-ului de pe bdul George Coşbuc din municipiul Galaţi. Poliţiştii au fost anunţaţi prin apel la 112 şi când au ajuns la faţa locului au găsit-o pe fată care le-a povestit că fostul ei prieten ar fi tras-o cu forţa în grupul sanitar şi ar fi violat-o. Poliţiştii, în urma examinării medico-legale care a confirmat că fata prezintă leziuni specifice unui act de viol, au întocmit dosar penal şi au declanşat operaţiuni de căutare a făptaşului. 

”La data de 30 noiembrie 2022, la ora 19:12, Poliţia Galaţi a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că într-o toaletă din incinta unui mall, amplasat pe bulevardul George Coşbuc din municipiul Galaţi, o persoană are nevoie de ajutor. Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie, ajunşi în scurt timp la faţa locului, au identificat o adolescentă, cu vârsta de 15 ani, care a declarat faptul că, în jurul orei 19:00, s-ar fi întâlnit întâmplător în zona toaletelor cu fostul ei prieten, care ar fi tras-o forţat într-un grup sanitar, unde ar fi constrâns-o, prin ameninţări cu acte de violenţă, să întreţină cu acesta, împotriva voinţei sale, un raport sexual normal. Cel care ar fi comis această faptă nu a mai fost gasit la faţa locului, însă poliţiştii au stabilit cu exactitate cine este persoana, un tânăr cu vârsta de 17 ani. A fost efectuată cercetarea la faţa locului, iar după examinarea medico legală a minorei, s-a stabilit că aceasta prezintă leziuni ce pot data din ziua în care a fost reclamată fapta. A fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de viol, iar cercetările au fost preluate de poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Galaţi sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, fiind desfăşurate activităţi în vederea depistării adolescentului bănuit de comiterea acestei fapte şi a luării masurilor legale ce se impun”, a transmis IPJ Galaţi.

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 29 din Galaţi au realizat un flash mob pentru a marca Ziua României şi au transmis un mesaj despre respectarea trecutului şi să transmită un mesaj către viitor. 

”Când eşti comunitate, te aduni puzzle cu puzzle, pentru un mesaj mai mare decât tine. Pentru că istoria vine cu relaţii de cauzalitate, pentru a respecta trecutul, trebuie să menţionezi jertfa lui şi să trimiţi spre cer mesajul viitorului cu şi despre pace ca un deziderat suprem. La mulţi ani, România!”, spun organizatorii.

Comisia Europeană a propus, miercuri, 30 noiembrie 2022,  noi norme la nivelul Uniunii Europene privind ambalajele, pentru a combate o  sursă permanentă de deşeuri, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

În medie, fiecare european generează anual aproape 180 kg de deşeuri de ambalaje. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, întrucât 40% din materialele plastice şi 50% din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor. Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creştere suplimentară cu 19% a deşeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deşeurile de ambalaje din plastic - chiar o creştere de 46%, potrivit Agerpres. Noile norme au scopul de a pune capăt acestei tendinţe. 

"În fiecare zi producem o jumătate de kilogram de deşeuri de ambalaje pe persoană. Graţie noilor norme, propunem măsuri cruciale pentru ca ambalajele sustenabile să devină norma în UE. Vom crea condiţiile prielnice pentru ca principiile economiei circulare - reducerea, reutilizarea, reciclarea - să poată funcţiona cu adevărat. A dispune de ambalaje şi de bioplastice mai sustenabile înseamnă a dispune de noi oportunităţi de afaceri în tranziţia verde şi cea digitală, de inovare şi noi competenţe, de locuri de muncă la nivel local şi de economii pentru consumatori", a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.

Obiectivul principal este de a reduce deşeurile de ambalaje cu 1% pe cap de locuitor până în 2040 în fiecare stat membru, comparativ cu situaţia din 2018. Acest lucru ar duce la o scădere globală a deşeurilor în UE de circa 37%, în comparaţie cu scenariul în care nu s-ar modifica legislaţia. Aceasta se va întâmpla atât graţie reutilizării, cât şi graţie reciclării.

Pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, întreprinderile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi şi mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerţul electronic. De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor ambalajelor şi o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.

Pentru a remedia tranşant problema ambalajelor superflue, anumite forme de ambalare vor fi interzise, de exemplu ambalajele de unică folosinţă pentru alimente şi băuturi atunci când sunt consumate în restaurante şi cafenele, ambalajele de unică folosinţă pentru fructe şi legume, sticlele de şampon în miniatură, precum şi alte ambalaje în miniatură din hoteluri.

Multe măsuri au scopul de a face ca ambalajele să devină complet reciclabile până în 2030. Printre măsurile respective se numără stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje; crearea unor sisteme-depozit obligatorii pentru sticlele din plastic şi dozele din aluminiu, precum şi clarificarea tipurilor de ambalaje care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca în deşeurile biologice.

Propunerea va disipa orice confuzie cu privire la sortarea ambalajelor în coşurile de reciclare. Fiecare ambalaj va purta o etichetă care să indice din ce material este fabricat şi în ce flux de deşeuri ar trebui să fie plasat. Containerele de colectare a deşeurilor vor purta aceleaşi etichete. Aceleaşi simboluri vor fi utilizate peste tot în UE.

Până în 2030, măsurile propuse ar urma să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de ambalaje la 43 de milioane de tone, comparativ cu 66 de milioane dacă legislaţia nu ar fi modificată - această reducere fiind echivalentă cu emisiile anuale ale Croaţiei. Utilizarea apei s-ar reduce cu 1,1 milioane m3. Costurile prejudiciilor aduse mediului pentru economie şi societate ar fi reduse cu 6,4 miliarde euro faţă de scenariul de referinţă pentru 2030.

 

Propunerea privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje va fi examinată acum de Parlamentul European şi de Consiliu, în cadrul procedurii legislative ordinare.

Printre cele mai economice şi indicate 10 oraşe europene de vizitat în 2023, conform celei mai mari reviste de călătorii din lume, Conde Nast Traveler, se numără şi oraşul Braşov. Revista de călătorii a întocmit o listă cu destinaţii la preţuri accesibile pentru pasionaţii de călătorii, scrie publicaţia greacă To Vima, citată de BizBraşov.

„O alternativă mai ieftină decât Bucureştiul (care, în comparaţie cu standardele europene, este încă incredibil de avantajos), Braşovul este înconjurat de pitoreştii Munţi Carpaţi. O telecabină până în vârful Muntelui Tâmpa costă doar 20 de lei pentru privelişti aeriene ale acoperişurilor de culoare roşie cărămizie, în timp ce operatorul local de turism Walkabout oferă un tur pietonal gratuit în fiecare dimineaţă la ora 10.30, care porneşte de la fântâna din Piaţa Sfatului. Luaţi de la taraba din apropiere o delicatesă locală kürtőskalács (o „prăjitură de coş de fum” prăjită la proţap şi acoperită cu zahăr) pentru a vă menţine nivelul de energie”, este descrierea publicaţiei.

Revista britanică subliniază că zborurile spre unele destinaţii populare din Europa ar putea fi destul ieftine, dar preţurile din acestea s-ar putea dovedi extrem de piperate, cum este cazul Veneţiei, care este unul dintre cele mai scumpe oraşe din Europa când vine vorba de cazare şi mâncare.

În Atena, în schimb, recomandată de Conde Nast Traveler drept cea mai accesibilă destinaţie pentru o vacanţă de toamnă în Europa, preţurile au înregistrat o scădere cu 15% în comparaţie cu 2021.

Lista primelor 10 destinaţii ieftine pentru 2023 este completată de Lisabona (Portugalia), Klagenfurt (Austria), Kaunas (Lituania), Riga (Letonia), Berat (Albania), Sofia (Bulgaria), Izmir (Turcia), Tbilisi (Georgia).

În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, când se prăznuieşte Sfântul Andrei, ocrotitorul Galaţiului, moaştele sfântului sunt scoase pe un catafalc în faţa Catedralei, spre închinare. Anul acesta, Înalt Preasfinţia Sa, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a adus pentru credincioşii din Galaţi şi împrejurimi şi odoarele Sfântului Paisie de la Neamţ.

Chiar dacă au aşteptat la rând câteva ore bune, pelerinii au venit cu speranţa că sfinţii îi vor ajuta să treacă peste problemele care îi măcină în fiecare zi. Ei au trecut cu bine şi peste frigul pătrunzător pe care l-au îndurat la aşteptarea la coadă şi cu ajutorul ceaiului cald oferit de seminarişti. Moaştele celor doi sfinţi rămân spre închinare şi pe data de 1 decembrie, dar manifestările dedicate zilei Sfântului Andrei s-au încheiat joi noapte.

Joi, 01 Decembrie 2022 10:38

COD GALBEN de polei pentru 11 judeţe

Scris de

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, 01 decembrie 2022, o atenţionare cod galben ce vizează depuneri de polei în 11 judeţe din zona Moldovei şi a Carpaţilor Orientali, inclusiv judeţul Galaţi.

Potrivit ANM, codul galben intră în vigoare joi la ora 12 şi este valabil până vineri, la ora 12. 

În intervalul menţionat, în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali temporar se vor semnala precipitaţii slabe mixte (ploaie, lapoviţă, iar în zona montană şi submontană trecător şi ninsoare) şi pe arii relativ extinse se va depune polei.

Sunt vizate judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Harghita, Covasna şi nordul Buzăului.

Depuneri de polei vor fi izolat şi în estul Munteniei, nordul Dobrogei şi în Transilvania. Pe litoral, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 50...55 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizările.

Iniţial, ANM a emis coduri galbene nowcasting despre care poţi citi în articolul: COD GALBEN de polei pentru judeţele Galaţi şi Brăila.

 

Pagina 1 din 5165