Astăzi, în jurul orei 10:20, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că pe DE  87, între localitatea Șendreni și Brăila ar fi avut loc un accident rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și din primele date se pare că un bărbat de 36 de ani, din județul Tulcea, în timp ce conducea un TIR, pe DE 87, dinspre localitatea Șendreni către Brăila, nu ar fi respectat distanța corespunzătoare față de TIR-ul care circula în fața sa și a întrat în coliziune cu acesta.
Din impact, TIR-ul lovit s-a dezmembrat și a intrat în autoturismul care circula în fața sa.

IMG 20230401 WA0000

În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a șoferului autoturismului, un bărbat în vârstă de 66 de ani, din Galați, și a șoferului în vârstă de 36 de ani, fiind transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Pasagerul din primul TIR, un bărbat în vârstă de 44 de ani, din județul Tulcea, a fost preluat de un elicopter SMURD.
Toți șoferii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În cauză a fost întocmit dosar penal și sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. *sursa foto: facebook - SMURD Galați

Intervenție de urgență a echipajului elicopterului SMURD Galați care în colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță Galați au acționat pentru salvarea unui copil de 1 an și 7 luni care a suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală.

IMG 20230331 WA0003

Copilul este din Gănești - Cavadinești. Este vorba despre un băiat, de 1 an și 7 luni. A fost transportat la Spitalul pentru Copii. Se pare că s-ar fi împiedicat și a căzut pe spate într-un lighean cu apă clocotită. *sursa foto: facebook - SMURD Galați

CFR Călători a retras temporar din circulaţie locomotivele electrice dotate cu echipamente tehnice similare cu cele ale locomotivei implicate în accidentul feroviar care a avut loc la Galaţi, în data de 25 martie 2023, a anunţat vineri CFR.
În prezent, nu sunt trenuri anulate generate de această retragere.
"Toate locomotivele operaţionale apte să remorce tren de călători şi care aveau aparatură de comandă similară cu a celei implicată în accidentul feroviar de la Galaţi au fost retrase temporar din circulaţie. Ca măsură suplimentară de siguranţă a circulaţiei trenurilor, CFR Călători va proceda, prin intermediul unei entităţi independente abilitate, la expertizarea soluţiei tehnice existentă în dotarea locomotivelor din parcul CFR Călători, similare celei implicate în accidentul feroviar care a avut loc la Galaţi, retrase temporar", se arată în comunicatul CFR.
Pentru CFR Călători este prioritară siguranţa circulaţiei trenurilor, asigurarea securităţii pasagerilor şi a salariaţilor săi, precizează CFR.
În data de 25 martie 2023, în jurul orei 19:19, la Gara CFR Galaţi, a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare şi a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinaţia Galaţi - Buzău. În urma impactului, conductorul trenului implicat, o femeie în vârstă de 53 ani şi cu o vechime în conducerea trenurilor de călători de peste 15 ani, a decedat la spital, iar alte trei persoane au fost rănite. Totodată au fost avariate locomotiva şi vagonul. (sursa Agerpres)

Citeşte şi «O să fii pomenită până când o să murim!» Familia Ginei Basoc distrusă de durere

Plantele "vorbesc", dar oamenii nu au ştiut acest lucru deoarece frecvenţa este prea înaltă pentru urechea umană, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, care au reuşit să înregistreze şi să analizeze astfel de sunete pentru prima dată, relatează vineri UPI.
Studiul israelian despre sunetele pe care le produc plantele a fost publicat joi în revista ştiinţifică Cell.
Cercetarea, condusă de Lilach Hadany de la Şcoala de Ştiinţă a Plantelor şi Securitate Alimentară din cadrul Facultăţii de Ştiinţele Vieţii din Tel Aviv, a constatat că plantele emit adesea sunete ultrasonice, de cele mai multe ori atunci când sunt stresate.
Autorii au reuşit să înregistreze sunetul, asemănător cu cel produs de popcorn, în mare parte la roşii şi plantele de tutun. Ei au identificat, de asemenea, sunete produse de cactuşi, porumb şi grâu.
Chiar dacă sunetele sunt emise la aproximativ acelaşi volum ca vocea umană, ele au frecvenţe atât de înalte încât nu sunt niciodată captate de urechea oamenilor, au afirmat cercetătorii.
"Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi că fiecare plantă şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific", au spus cercetătorii.
"Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale, precum liliecii, şoarecii şi insectele", au afirmat autorii studiului.
În prima etapă a studiului, cercetătorii au pus plante într-o cutie acustică dintr-un subsol izolat, fără zgomot de fond. Microfoane cu ultrasunete care înregistrează sunete la frecvenţe cuprinse între 20 şi 250 kilohertzi au fost configurate pentru a întregistra. Frecvenţa maximă detectată de un adult este de aproximativ 16 kilohertzi.
Înregistrările au fost analizate de algoritmi de învăţare automată special dezvoltaţi care au învăţat cum să facă distincţia între diferite plante şi diferite tipuri de sunete. În cele din urmă, din înregistrări s-a putut identifica planta şi determina tipul şi nivelul de stres.
"În acest studiu, am rezolvat o controversă ştiinţifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete", a spus Hadany.
"Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante şi că aceste sunete conţin informaţii - de exemplu, despre deficitul de apă sau răni", a mai spus ea.
"Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de creaturi din apropiere, cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte şi, posibil, de asemenea, de alte plante - care pot auzi frecvenţele înalte şi pot obţine informaţii relevante", a mai spus ea. (sursa Agerpres)

Tyrannosaurus rex este adesea înfăţişat cu dinţii înfricoşători expuşi, însă este posibil ca, de fapt, aceştia să fi fost ascunşi în spatele unei perechi de buze subţiri şi solzoase, sugerează noi cercetări.
Experţii susţin că percepţia conform căreia teropodele nu aveau buze a apărut datorită dimensiunii uriaşe a dinţilor acestora şi din cauza faptului că cele mai apropiate rude ale lor, precum crocodilii şi aligatorii, nu au buze, relatează joi The Guardian.
Un studiu sugerează însă că, la fel ca şopârlele din prezent, dinţii teropodelor erau acoperiţi atunci când gura lor era închisă.
Dr. Mark Witton, de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, coautor al studiului, a declarat că reprezentările populare ale dinozaurilor sunt depăşite. "Practic, încă trăim în umbra 'Jurassic Park' (de) acum 30 de ani", a spus el. "Trebuie să ne îndepărtăm de această înfăţişare fără buze când vine vorba de chestiuni precum tiranozaurul, către chipuri ale acestor animale mai asemănătoare şopârlei", a adăugat cercetătorul.
Scriind în jurnalul ştiinţific Science, cercetătorii din Statele Unite şi Marea Britanie au notat că analiza unui dinte mare care s-a aflat peste 500 de zile în gura unui exemplar de Daspletosaurus, un gen de tiranozaur, nu prezenta nicio dovadă de uzură substanţială - o constatare aflată în concordanţă cu studiile altor dinţi de teropode.
În schimb, dinţii mari ai aligatorilor americani sunt deseori deterioraţi - având chiar şi stratul de dentină uzat - ceea ce sugerează, conform cercetătorilor, că aceste animale sunt lipsite de buze, smalţul lor dentar fiind astfel expus, motiv pentru care devine uscat şi mai puţin rezistent la uzură.
Potrivit lui Witton, dinţii de tiranozaur rezistau adesea mai mult de 12 luni înainte de a fi înlocuiţi - mult mai mult decât în cazul crocodililor - consolidând ideea că primii aveau buze.
"Niciun animal nu poate repara sau înlocui smalţul uzat, totuşi smalţul subţire al tiranozaurilor se menţine intact, chiar dacă unii îşi păstrau dinţii peste un an", a spus el.
Echipa a descoperit, de asemenea, găuri minuscule în fălcile teropodelor, dispuse în mod similar cu cele de la şopârlele din prezent - în locurile în care nervii şi vasele de sânge se extindeau către buze şi gingii - ambele vieţuitoare având dinţi verticali, spre deosebire de crocodili, ai căror dinţi sunt înclinaţi spre exterior.
Echipa a notat că o analiză a dimensiunii relative a craniului şi a dinţilor şopârlelor din prezent a sugerat că dinţii teropodelor nu erau excesiv de mari pentru a fi acoperiţi de buze. "Dacă vă imaginaţi că dragonul de Komodo s-ar mări, având un craniu cu o lungime de 1,5 metri, el nu va arăta cu mult diferit de ceva precum un T. rex", a spus Witton.
Profesorul Steve Brusatte, de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat că, în cazul în care cercetătorii au dreptate, T. rex nu avea "un rânjet cu dinţi" expuşi, adăugând însă că ţesutul moale care îi acoperea dinţii nu prezenta o formă similară buzelor noastre cărnoase şi pline. El a adăugat că "tiranozaurul avea dinţii acoperiţi cu mai mult ţesut moale comparativ cu crocodilii", însă a notat că, în opinia sa, aceste vieţuitoare "nu prea aveau mare lucru care să le acopere dinţii, ca în cazul varanilor". (sursa Agerpres)

Primăria municipiului Galaţi informează că duminică, 02 aprilie 2023, se va desfăşura evenimentul „Galaţiul Pedalează”, organizat de Asociaţia „Bike Works”.

Participanţii la eveniment vor porni la ora 11.30, de la Sala Sporturilor (Micro 19), către Grădina Publică, în mod organizat, în coloană, pe banda întâi de circulaţie, pe următorul traseu: Esplanada Sălii Sporturilor (Micro 19) – str. Brăilei - str. Cloşca – bd. Marea Unire (Faleza Superioară) – str. Traian – str. Brăilei – str. Domnească – Grădina Publică.

Pentru desfăşurarea fluentă a traficului rutier, conducătorii auto sunt rugaţi să circule cu atenţie şi să respecte semnalizarea rutieră, potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Evenimentul a fost anunţat de către Monitorul de Galaţi, în articolul "În weekend, Galaţiul Pedalează!".

*sursa foto: Bike Works

Vineri, 31 Martie 2023 13:11

Concedieri masive la Vodafone

Scris de

Operatorul britanic de telefonie Vodafone vrea să elimine 1.300 de posturi în Germania, cea mai importantă piaţă a sa, la două săptămâni după ce a anunţat că vrea să disponibilizeze 1.000 de angajaţi în Italia, informează AFP.
Cele 1.300 de posturi reprezintă 6,3% din cei 14.230 de angajaţi pe care Vodafone îi are în cea mai mare economie europeană, unde grupul britanic înregistrează o scădere a vânzărilor începând din 2022.
"Dacă vrem să ne finanţăm ambiţiile, trebuie să facem acest pas dureros", a spus directorul Vodafone Deutschland, Philippe Rogge într-un interviu publicat joi în cotidianul financiar Handelsblatt. Potrivit lui Philippe Rogge, restructurările vor viza în special posturile administrative şi de conducere. În acelaşi timp, aproximativ 400 de noi posturi ar urma să fie înfiinţate "în domeniile care au contact direct cu clienţii", a spus Philippe Rogge.
Grupul britanic de telefonie Vodafone trece printr-o perioadă dificilă. Cotaţia acţiunilor sale a înregistrat o scădere puternică în mandatul fostului CEO, Nick Read, până la demisia sa surprinzătoare în luna decembrie a anului trecut.
În februarie, Vodafone a anunţat o scădere de 0,4% a cifrei de afaceri în cel de al treilea trimestru al exerciţiului fiscal curent, pe care a explicat-o prin diminuarea vânzărilor în Germania, Italia şi Spania. La mijlocul acestei luni, Vodafone Italia a anunţat luni că a demarat consultările cu sindicatele în vederea disponibilizării a 1.000 de angajaţi, în ideea de a reduce costurile şi a face faţă concurenţei puternice din sectorul telecomunicaţiilor din peninsulă.
Grupul britanic suferă de pe urma încetinirii creşterii economice în Europa precum şi a costurilor mari cu introducerea tehnologiei 5G.
Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 20 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 47 de ţări. La 31 decembrie 2022, avea peste 330 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi peste 21 de milioane de clienţi ai serviciilor TV. Vodafone este lider mondial în domeniul IoT (Internet of Things), conectând peste 155 de milioane de dispozitive şi platforme. (sursa Agerpres)

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri ca viţeii să nu fie ţinuţi în ţarcuri individuale în primele săptămâni după fătare, transmite Reuters.
În schimb, experţii EFSA susţin că pentru a îmbunătăţi bunăstarea animalelor, viţeii ar trebui să fie ţinuţi în grupuri mici şi să aibă suficient spaţiu pentru a se odihni şi juca precum şi să aibă la dispoziţie aşternuturi confortabile.
De obicei viţeii nou născuţi sunt izolaţi de vaci la câteva ore după fătare în timp ce, în natură, stau împreună în grupuri în timp ce vacile se duc să pască.
În fiecare an, peste 300 de animale din ferme îşi petrec toată sau o mare parte din viaţa lor în cuşti, ţarcuri sau grajduri, potrivit ONG-ului Compassion in World Farming. "Separarea vacilor şi viţeilor şi izolarea acestora din urmă în ţarcuri individuale produce un stres prelungit pentru ambii", susţine Compassion in World Farming.
Legislaţia actuală din UE permite ca viţeii să fie separaţi de vaci la scurt timp după fătare şi ţinuţi în ţarcuri individuale până la opt săptămâni.
Comisia Europeană a anunţat în 2021 o eliminare graduală a creşterii animalelor în ţarcuri la nivelul UE până în 2027. Eexecutivul comunitar a comandat mai studii în acest sens şi intenţionează să revizuiască legislaţia UE în domeniul bunăstării animalelor, în conformitate cu cele mai noi date ştiinţifice, până la finele acestui an. (sursa Agerpres)

Vineri, 31 Martie 2023 12:32

Se închide traficul pe str. Eroilor

Scris de

Primăria municipiului Galaţi informează că, pentru buna desfăşurare a lucrărilor privind reabilitarea reţelei de apă, în perioada 3 – 7 aprilie, se închide traficul auto pe strada Eroilor, capătul dinspre strada Domnească, pe o lungime de aproximativ 15 metri.
Totodată, traficul pe strada Domnească, la intersecţia cu strada Eroilor, se va desfăşura îngreunat, lucrările afectând banda dedicată troleibuzelor şi parţial banda a doua de deplasare a străzii Domnească.
În ceea ce priveşte transportul public, autobuzele care asigură Traseul 15 (Piaţa Centrală - Gara CFR), pe sensul de deplasare Gara CFR – Piaţa Centrală, vor fi deviate pe str. Gării – str. Nicolae Bălcescu – str. Eroilor – str. Traian.
Pe durata desfăşurării lucrărilor, şoferii pot opta pentru următoarele rute ocolitoare:
- str. Domnească – str. Gării – str. Nicolae Bălcescu;
- str. Domnească – str. Gării – str. Traian;
- str. Traian – str. Eroilor – str. Universităţii – str. Domnească;
- str. Domnească – str. Gării – str. Al. I. Cuza – str. Nicolae Gamulea – str. Domnească.
Pe durata desfăşurării lucrărilor se recomandă şoferilor evitarea străzilor Nicolae Gamulea şi Logofăt Tăutu.
Pentru desfăşurarea fluentă a traficului rutier conducătorii auto sunt rugaţi să circule cu atenţie şi să respecte semnalizarea rutieră temporar instituită şi semnalele agenţilor de circulaţie.
Lucrările sunt necesare pentru realizarea obiectivului „Reabilitare reţea apă potabilă str. Domnească, tronson cuprins între str. Eroilor şi str. Gării”, potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

OANA BIOAGRO95 S.R.L., CUI RO34183778, anunță finalizarea proiectului cu titlul ”Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD - 412” proiect nr. RUE 2211 înscris în cadrul Măsurii ” Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD”, instituită prin OUG, nr. 61 din 06 mai 2022.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv 24.06.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea activității economice a OANA BIOAGRO95 S.R.L. prin acordarea unui ajutor de stat sub formă de grant pentru capital de lucru, în baza formularului de înscriere (Anexa 1 – cererea de finanţare) şi a documentaţiei aferente, în cadrul măsurii “Granturi pentru capital de lucru acordate entităţilor din domeniul agroalimentar”, denumită, în continuare, Măsură, implementată de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) şi Agenţia pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului (AIMMAIPE), în conformitate cu prevederile OUG nr.61/2022.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 172.482,93 lei (valoarea totala) din care : 149.985,15 lei grant si 22.497,78 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020]

Date de Contact:

Persoană de contact: OANA-ILEANA BANU, email: oana.banu95@hotmail.com, telefon: 0763766276.

Pagina 1 din 5291