Consiliul de Coordonare al Federației "Solidaritatea Sanitară", întrunit în perioada 14-15 decembrie 2018, a decis mobilizarea pentru proteste în situația în care Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență prin care veniturile salariale ar fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv dacă salariații nu vor beneficia de creșterea salarială la care au dreptul legal pentru anul 2019 începând cu luna ianuarie 2019.
Protestele vor viza un răspuns proporțional din partea salariaților: dacă se ajunge la situația promovării unui act normativ de înghețare a salariilor în perioada sărbătorilor măsurile de protest pot fi declanșate în aceeași perioadă, amploarea protestelor și formele de manifestare fiind corelate cu nivelul de afectare a intereselor angajaților.
"În situația în care creșterea salariilor începând de la 1 ianuarie 2019 nu va fi stabilită prin legea bugetului de stat, solicităm Guvernului adoptarea unui act normativ în regim de urgență care să asigure acordarea acestui drept salariaților. Reamintim că la ora actuală sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creștere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal. Această măsură a fost adoptată de Parlament prin legea 153/2017 la inițiativa Guvernului, împotriva solicitărilor consecvente ale Federației «Solidaritatea Sanitară» ca aceste creșteri salariale să se aplice tuturor categoriilor de salariați simultan, ea afectând în mod negativ buna funcționare a sistemului sanitar. Având în vedere că suntem în perioada negocierii Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar și multe dintre drepturile salariaților fac parte din solicitările pe care Federația «Solidaritatea Sanitară» le are în cadrul acestei negocieri, în cazul neonorării așteptărilor firești ale salariaților, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge până la greva generală", se arată într-un comunicat al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.

DRDP Iaşi atenţionează conducătorii auto şi turiştii care în acest weekend doresc să se deplaseze spre Valea Prahovei şi sudul ţării cu privire la necesitatea unor măsuri suplimentare de precauţie, din cauza înrăutăţirii condiţiilor climatice.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi, 14 decembrie, o avertizare meteo de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, în special pentru partea de vest a ţării, dar care va atinge şi regiunea Moldovei. Potrivit avertizării, în intervalul 14 decembrie, ora 19 – 16 decembrie, ora 18, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie), în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi local, în Transilvania, vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Local, precipitaţiile vor fi importante cantitativ.
Începând din această seară, de la ora 23, va intra în vigoare o avertizare Cod galben de ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă şi intensificări ale vântului în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, vestul şi sudul Transilvaniei, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali. De asemenea, începând de sâmbătă, 15 decembrie, ora 06, până duminică, 16 decembrie, ora 12, intră în vigoare o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă şi viscol pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi pentru zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.
La nivel naţional, direcţiile regionale de drumuri şi poduri sunt pregătite să intervină cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant, pentru a oferi condiţiile optime unui trafic în siguranţă, în funcţie de condiţiile meteo şi conform normativelor în vigoare.
DRDP Iaşi atenţionează însă şoferii să circule cu atenţie pe drumurile naţionale, cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condiţii de iarnă. Mai mult, pentru zonele supuse avertizării Cod portocaliu, recomandarea drumarilor este ca deplasările să fie efectuate doar în caz de strictă necesitate, cu luarea unor măsuri suplimentare de precauţie.
Pentru informaţii privind starea drumurilor naţionale din zona Moldovei, DRDP Iaşi stă la dispoziţia participanţilor la trafic prin Dispeceratul său deschis în regim de permanenţă – tel. 0232/213168. Informaţii actualizate despre starea vremii şi a carosabilului pot fi obţinute şi de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum şi de pe paginile noastre web, www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situaţia Drumurilor Naţionale.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat vineri, 14 decembrie 2018, într-o conferinţă de presă la care a participat şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, că oraşul beneficiază de trei contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor privind achiziţia celor 17 troleibuze noi, implementarea sistemului e-ticketing şi modernizarea străzii Traian. Astfel, Primăria municipiului Galaţi este singura administraţie locală din Regiunea Sud-Est care reuşeşte să atragă la bugetul local fonduri pe apelul de proiecte "retrospective" şi astfel să deconteze cea mai mare parte a cheltuielilor. Fondurile obţinute de către municipalitate, care vor ajunge la Galaţi în perioada imediat următoare, sunt atrase prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4.

"Cele aproximativ 16 milioane de euro vor fi folosite exclusiv pentru finanţarea unor proiecte de investiţii. Suntem singura municipalitate din Regiunea Sud-Est şi printre puţinele din ţară care reuşim să aducem la bugetul local fonduri prin aşa numitele proiecte retrospective. Felicit echipa Primăriei municipiului Galaţi pentru munca depusă în accesarea fondurilor europene. Obiectivul nostru este să aducem cât mai mulţi bani europeni la Galaţi. Avem numeroase proiecte în diferite stadii de implementare şi evaluare dedicate modernizării infrastructurii, a transportului public în comun, a spitalelor, unităţilor de învăţământ, precum şi pentru reabilitarea termică a numeroase blocuri, dar nu numai", a spus Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Proiectele pentru care Primăria municipiului Galaţi a obţinut finanţare

1. Proiectul "Achiziţia de mijloace de transport nepoluante - 17 troleibuze noi" are o valoare de 31.530.186,74 lei (cu TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR este de 29.603.753,13 lei, 98% din valoarea eligibilă a proiectului (6.471.614,45 euro). Primăria municipiului Galaţi a achiziţionat 17 troleibuze de la compania SKODA Electric. Noile troleibuze, dintre care 14 circulă deja pe străzile oraşului, au 12 metri lungime şi o capacitate de 90 de pasageri.
2. Proiectul "Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi" (e-ticketing) este în cuantum 26.189.365,90, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR: 23.457.564,51 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului (5.128.009,03 euro).
3. Proiectul "Modernizare strada Traian între Metro şi strada Brăilei" are o valoare totală de 17.900.158,57 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR este de 16.105.385,65 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului (3.520.764,61 euro). Proiectul a vizat modernizarea străzii Traian, unul din cele mai importante culoare de tranzit ale municipiului Galaţi. Tronsonul inclus în acest proiect este cel cuprins între Piaţa Centrală - strada Basarabiei şi intrarea în depoul de la intersecţia străzii Al. Măcelaru cu bulevardul George Coşbuc.

Dezvoltarea economică şi socială a judeţului Galaţi şi a unităţilor administrativ-teritoriale de pe teritoriul său reprezintă cel mai important obiectiv pe termen mediu şi lung, iar pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesare investiţii considerabile, corelate şi coordonate, în domenii diverse de activitate, ce depăşesc capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale. O serie de obiective de investiţii de interes strategic major necesită colaborare între unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul judeţului Galaţi şi utilizarea unor mecanisme de finanţare complexe şi a unei expertize tehnice cooptate din partea unor organisme internaţionale specializate.
De aceea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, împreună cu primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, se vor asocia pentru a realiza anumite proiecte de anvergură. În acest sens, în şedinţa Consiliului Judeţean Galaţi, dar şi în cea a Consiliului Local, din data de 19 decembrie 2018, pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei asociaţii intercomunitare.
Astfel, judeţul Galaţi, prin Consiliul Judeţean, şi municipiul Galaţi, prin Consiliul Local, se asociază prin înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Dezvoltare Economică Strategică Galaţi” (ADI - DES). Scopul acestei asocieri este de a pune în aplicare ”Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Galaţi - Proiect strategic bazat pe economie locală pentru perioada 2020 - 2040” care cuprinde realizarea unor proiecte de investiţii publice şi private de interes zonal sau regional. Câteva dintre aceste proiecte vizează asigurarea interconectivităţii judeţului la mijloacele de transport (aerian, rutier, naval şi feroviar), dezvoltarea şi modernizarea sistemului de sănătate, modernizarea infrastructurii, etc).

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a organizat joi, 13 decembrie 2018, evenimentul de decernare a diplomelor "100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România". Concursul, demarat pe 06 noiembrie 2018, a fost dedicat furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale din România. În cadrul acestui eveniment, Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sf. Spiridon" din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Servicii Publice, din subordinea Primăriei municipiului Galaţi a primit diploma pentru bune practici.
Cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu, Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sfântul Spiridon" din Galaţi reuşeşte să se menţină drept unul dintre cele mai apreciate cămine din România. Căminul s-a angajat în demersul de creştere a calităţii vieţii seniorilor din Galaţi. În ultimii zece ani au fost realizate investiţii în îmbunătăţirea parametrilor de funcţionare a clădirii căminului, conform standardelor actuale în domeniu.

Guvernul a adoptat, în urmă cu o săptămână, Ordonanţa de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, prin programul Start-Up Nation, ediţia 2018. Prin această OUG se răspunde unor necesităţi economice reale, avantajând regiunile şi domeniile care au nevoie de cea mai mare susţinere din partea statului. ”Care este situaţia în acest moment? În prezent se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă, după care urmează publicarea ordinului ministrului privind procedura de aplicare a programului Start-Up Nation. La finalul acestor proceduri se va da drumul oficial programului de stimulare a înfiinţării de IMM-uri. Poate părea că timpul este destul de scurt, având în vedere că sunt sărbătorile de iarnă, însă perioada în care firmele pot aplica este de 30 de zile lucrătoare. Ţin să subliniez zile lucrătoare, deoarece am văzut în spaţiul public tot felul de zvonuri potrivit cărora s-ar da drumul de sărbători la acest program tocmai pentru a bloca posibilele firme interesate. Aşadar, nu vorbim de zile calendaristice, ci de zile lucrătoare!”, a explicat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.
Prin ordonanţa adoptată în urmă cu o săptămână sunt aduse câteva modificări importante programului Start-Up Nation ediţia 2018, precum simplificarea programului, care a fost construit pe baza celor mai bune practici învăţate în Start-Up Nation 2017 sau creşterea gradului de transparenţă. Mai mult, este acordată o atenţie mai mare pentru domeniile care au nevoie de susţinere din partea statului: producţie, servicii, industrii creative şi comerţ. Totodată, sunt promovate zone ale ţării în care numărul de IMM-uri este foarte scăzut - număr de IMM la nivel judeţean/100 locuitori < 4.
”Programul Start-up Nation, lansat de guvern, este o iniţiativă economică liberală susţinută de ALDE şi promovată de guvern. Proiectul lansat de guvernul din care ALDE face parte are drept principal scop stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi încurajarea dezvoltării spiritului antreprenorial. Cel mai important aspect al acestui program este acela că va reprezenta un factor motivaţional pentru tineri de a rămâne în ţară pentru a desfăşura activităţi de antreprenoriat. Dacă vrem o altă Românie în viitorul cât mai apropiat, o Românie de care să beneficieze generaţia tânără, o economie care să genereze şi locuri de muncă, însă nu orice fel de locuri de muncă, ci cu salarii bune, atunci astfel de programe pot fi stimulente pentru tânăra generaţie să rămână în ţară şi să nu gândească imediat ce termină liceul în ce ţară să emigreze. Sectorul IMM-urilor este un contributor de importanţă strategică la creşterea economică şi la crearea locurilor de muncă, iar acesta trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice care să îl susţină. Încurajez toţi tinerii cu iniţiativă antreprenorială, în special pe cei din Galaţi, să aplice la programul Start-UP Nation 2018!”, a declarat Cristian Dima.

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, CCR, pentru excepţia de neconstituţionalitate referitoare la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani, informează Mediafax. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 26 alin. (11) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani. „Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile sus-menţionate sunt neconstituţionale prin raportare la prevederile art. 16 din Constituţia României, întrucât îi discriminează pe copiii, care au împlinit 16 ani şi care suferă de o boală gravă, faţă de copiii care nu au împlinit 16 ani şi suferă de o boală gravă. Acordarea concediului medical şi indemnizaţiei doar asiguratului al cărui copil are vârsta până în 16 ani echivalează cu o aplicare rigidă a principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor între categorii de persoane, respectiv copiii cu vârsta până la 16 ani şi copiii care au împlinit vârsta de 16 ani. Or, şi într-un caz şi în celălalt (minori cu afecţiuni grave) legiuitorul trebuie să acorde minorilor cu afecţiuni grave, indiferent de vârsta pe care aceştia o au în cursul minorităţii, aceleaşi drepturi la ocrotire şi protecţie”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului a punctat că legiuitorul are obligaţia constituţională de a reglementa un regim special de protecţie şi asistenţă a minorilor şi tinerilor. „Avocatul Poporului observă că ceea ce primează este calitatea de minor a persoanei care are absolută nevoie de un părinte pentru perioada în care se luptă cu o boală gravă, criteriul de vârstă fiind unul secundar, care nu poate prevala în raport cu obligaţia de ocrotire şi protecţie pe care statul este dator să o asigure minorilor în temeiul art. 49 din Constituţie. În considerarea acestui articol, în componenta sa referitoare la minori, legiuitorul are obligaţia constituţională de a reglementa un regim special de protecţie şi asistenţă a minorilor şi tinerilor. Or, reglementând aceste aspecte, Avocatul Poporului observă că se creează o discriminare pe criteriu de vârstă a minorilor care se luptă cu o boală gravă în condiţiile în care art. 49 din Constituţie nu prevede şi nu permite nicio altă condiţie în afara aceleia ca aceştia să fie minori”, conform sursei precizate.
De altfel, Avocatul Poporului a subliniat că dreptului minorului la ocrotire specială stă consacrat atât la baza statului roman, cât şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. „Această consacrare a dreptului minorului la ocrotire specială, sub forma ocrotirii părintelui, fără nicio discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului roman, prevăzute de art. 1 alin. (2) din Constituţie şi prevederilor privind ocrotirea copiilor cuprinse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi în alte pacte şi tratate la care România este parte”, se mai arată în sesizarea Avocatului Poporului.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu premierul britanic, Theresa May, informează Mediafax. Şeful statului afirmase anterior în privinţa Brexit că, deşi Uniunea Europeană vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat. ”Au fost discutate în principal subiecte aflate pe agenda bilaterală şi europeană, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Preşedintele României a exprimat speranţa că eforturile Premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care să asigure o retragere ordonată şi certitudine pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. În egală măsură, discuţiile aferente procesului de ratificare trebuie să ţină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu Premierul britanic prin Acordul de retragere. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie şi faptul că Acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor, care locuiesc, muncesc sau studiază în această ţară. În egală măsură, preşedintele României a subliniat importanţa respectării principilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi tratamentului egal pentru toţi cetăţenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât şi cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Viorica Dăncilă a discut la Guvern cu liderii USR, pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, informează Mediafax. Preşedintele USR Dan Barna a declarat, vineri, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader, de la Guvern, că a solicitat să nu fie emisă ordonanţă pe Codurile Penale în următoarea perioadă pentru a nu fi umbrită preşedinţia Consiliului UE, ce urmează să fie preluată de România. "În acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea o criză de percepţie şi socială, fără precedent, care ar acoperi cu totul preluarea preşedinţiei (n.r. - Consiliului UE, de la 1 ianuarie)", a declarat Dan Barna, după discuţiile cu Vioric Dăncilă şi Tudorel Toader. "România va prelua cea mai prestigioasă poziţie de politică externă. Ar crea o vulnerabilitate de mesaj şi perfomanţa României va fi umbrită de subiectul unei ordonanţe. I-am înmânat şi un material legat de justiţie şi oportunitate şi am solicitat ca pentru cele 6 luni de preşedinţie Guvernul să nu emită ordonanţe pentru a avea o preşedinţie de minimă decenţă", a mai spus Barna.
Preşedintele USR a declarat că a primit asigurări ferme că nu se intenţionează, respectiv nu există discuţii pentru a fi dată o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere. "Apropo de amnistie şi graţiere, un element important care îngrijorează societatea, am adus în discuţie acest subiect, şi atât doamna premier, cât şi ministrul Justiţiei, foarte fermi, au spus că nu intenţionează şi nu au în discuţie, în acest moment, o astfel de ordonanţă sau o astfel de reglemenatare. Lucrul a fost foarte clar, explicit, repetat de două-trei ori, ca să nu fie niciun fel de echivoc", a declarat Dan Barna, la sediul USR.

Prin intermediul programului "Dăm un Byte de Ajutor", derulat de Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, Şcoala Gimnazială Nr.2 "Grigore Hagiu" din Tîrgu Bujor, judeţul Galaţi a primit 15 calculatoare complete pentru derularea cursurilor. Donaţia a fost sprijinită de ENGIE, partener de lungă durată al asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, care şi-a reînnoit susţinerea pentru programul "Dăm un Byte de Ajutor" contribuind la dotarea cu calculatoare recondiţionate a 5 şcoli din judeţele Dâmboviţa, Galaţi, Sibiu şi Vrancea, facilitând accesul la educaţie şi sprijinind astfel 571 de elevi şi 27 de cadre didactice.
Şcoala Gimnazială Nr.2 "Grigore Hagiu" din Tîrgu Bujor, judeţul Galaţi, este cea mai mare şcoală cu clasele I-VIII din oraş, aici învăţând aproximativ 400 de elevi. Aici, cele 15 echipamente sunt folosite pentru ateliere teoretice şi practice, concursuri, proiecte şcolare şi realizarea de materiale pentru activităţile extracurriculare. 225 de elevi folosesc calculatoarele săptămânal. "Ne bucurăm să sprijinim acest demers de educare a tinerei generaţii prin facilitarea accesului la tehnologie. Sperăm ca elevii din şcolile respective să aibă o experienţă educaţională îmbunătăţită, care sa le deschidă gustul pentru cunoaştere, iar cadrele didactice să comunice mai uşor cu o generaţie nativ digitalizată", a declarat Amalia Anghel, ENGIE România.
Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate.

Pagina 1 din 3823