După ce pe un site de socializare au apărut imagini cu gândaci dintr-un fast-food situat în zona centrală a oraşului, autorităţile s-au autosesizat şi trei echipe de control, una de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC), altul de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi o alta de la Drecţia Sanitar Veterinară (DSV), au descins în unitatea, care a fost mai apoi închisă, pentru derularea controalelor. Înainte de a sosi reprezentanţii autorităţilor, angajaţii respectivei unităţi nu păreau a şti că problema este la ei, spuneau că poate fi vorba de un gândac de afară sau de gândaci aduşi de vreun răuvoitor. Primele rezultate ale echipelor de control arată însă că reclamaţia gălăţeanului care a filmat gândacii în fast-food este cât se poate de reală. "S-a întocmit procesul verbal şi s-a dispus închiderea unităţii pentru şase luni, dar şi aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei. În timpul controlului au fost găsiţi atât gândaci vii cât şi gândaci morţi, dar şi alte nereguli legate de materia primă", a declarat Carmen Tudor, CJPC Galaţi.

Responsabilii unităţii trebuie acum să deruleze acţiuni de curăţare a zonei, dar şi de rezolvare a tuturor problemelor depistate de echipele de control. De abia apoi, în baza unor documente care să ateste că problemele s-au rezolvat, pot cere redeschiderea unităţii. Şi inspectorii sanitari din cadrul DSP Galaţi au finalizat propria ancheta în respectivul fast-food şi au dat o nouă serie de amenzi. "S-au constatat deficienţe grave legate de igienizarea unităţii, de respectarea planului de măsuri privind dezinfecţia/dezinsecţia precum şi deficienţe legate de respectarea circuitelor curat/murdar. S-a constatat că există şi o infestare masivă cu insecte. De aceea s-a decis închiderea unităţii până la remedierea defcienţelor, dar s-au aplicat şi două amenzi de 10.000 lei respectiv 3.000 lei, prima pentru nerespectarea circuitelor, iar a două pentru neefectuarea planului de măsuri legate de dezinsecţie şi dezinfecţie", a precizat dr. Liliana Moise, director DSP Galaţi.

La aceste amenzi, în valoare totală de 23.000 lei, se mai adaugă încă una din partea DSV Galaţi. Potrivit directorului DSV Galaţi, Carmen Stroia, unitatea a fost sancţionată cu suma de 10.000 lei pentru nerespectarea regulilor de igienă.

VIDEO mai jos!

Sursa video: Facebook

Incident rutier, luni dimineaţă, 21 octombrie 2019, pe DN 26 în localitatea Brăneşti. Un autocar în care se aflau 46 de ucraineni, autocar care venea din Grecia şi mergea spre Ucraina, a ajuns într-un parapet. "Din primele informaţii a reieşit că şoferul, un cetăţean de naţionalitate greacă, în vârstă de 54 de ani, nu a adaptat viteza la condiţiile din trafic, a pierdut controlul volanului şi a lovit un parapet. Nu s-au înregistrat victime, şoferul nu consmase alcool", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Şoferul a fost sancţionat cu avertisment pentru că nu a adaptat viteza la condiţiile din trafic, fiind şi ceaţă densă.

Sursa foto: Facebook

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a anunţat astăzi, luni, 21 octombrie 2019, pe Facebook, că parcarea supraetajată din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi va fi extinsă, acesta fiind şi motivul pentru care încă se lucrează la această parcare. "Extindem parcarea supraetajată din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Galaţi. Acesta este motivul pentru care încă se lucrează la această parcare. Am decis să mai construim un etaj şi un heliport. Asfel, vom crea alte 150 de locuri de parcare, ceea ce înseamnă că la finalul construcţiei vor exista peste 475 de locuri de parcare, din care 17 pentru persoane cu dizabilităţi. În plus, pe acoperişul parcării vom construi un heliport pentru elicopterul SMURD, iar pista va fi dotată cu sisteme de aterizare în timpul nopţii. Pentru transferul pacienţilor se va folosi un lift exterior. Proiectul va fi finalizat în 2020", a anunţat Costel Fotea.

Reamintim că în luna februarie 2018, CJ Galaţi a semnat contractul de execuţie lucrări pentru proiectul "Parcare supraetajată - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi" cu Asocierea S.C. Tancrad S.R.L. & S.C. Lemacons S.R.L. Valoarea contractului este de 7.116.427 lei, fără T.V.A., iar perioada de realizare a investiţiei este de 24 de luni. "Mă bucur că după luni de proceduri am reuşit să semnăm contractul de lucrări pentru parcarea supraetajată. Este o lucrare importantă în planul de investiţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi, deoarece va rezolva problema parcării maşinilor de către angajaţii, pacienţii şi vizitatorii unităţii medicale. De asemenea, vom reuşi să decongestionăm traficul din zona spitalului, în special cel din faţa Ambulatoriului", declara Costel Fotea, după semnarea contractului de lucrări pentru acest proiect.

Importurile de gaze ale ţării în luna august 2019 s-au ridicat la 2.229.828 MWh, de 3,5 ori mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi analizate de Agerpres.
În august 2018, importurile erau de doar 625.339 MWh.
ANRE publică şi preţurile de import, care au avut o medie de 81,79 lei pe MWh. Comparativ, preţul gazelor de producţie internă a fost în luna august cu 35% mai mare, adică 110 lei pe MWh, după cum arată datele Bursei Române de Mărfuri.
Până în acest an, preţul gazelor româneşti era mult mai mic decât al celor de import, însă situaţia s-a inversat ca urmare a OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018. Actul normativ a dispus plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani, deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017.
Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali, care au început să importe mai multe gaze decât în mod obişnuit.
Atât OUG 114/2018, cât şi OUG 19/2019 sunt în prezent dezbătute în Parlament.

Un singur stat membru al Uniunii Europene - Cipru - a avut anul trecut un deficit guvernamental (n.r. - calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene) mai mare de 3% din PIB, în timp ce România a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit celei de-a doua estimări publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Agerpres.
În 2018, ţările care au înregistrat execedent bugetar sunt Luxemburg (2,7%), Germania şi Malta (ambele 1,9%), Bulgaria (1,8%), Olanda (1,5%), Cehia (1,1 %), Grecia (1%), Danemarca, Slovenia şi Suedia (toate cu 0,8%), Lituania (0,6%), Croaţia (0,3%), Austria (0,2%) şi Irlanda (0,1%).
În acelaşi timp, două state membre au avut anul trecut deficite guvernamentale egale sau mai mari de 3% din PIB: România (3%) şi Cipru (4,4%).
În schimb, la finele lui 2018, România se situa în rândul statelor membre UE cu un nivel redus al datoriei guvernamentale raportate la Produsul Intern Brut (35%), un nivel mai scăzut fiind înregistrat doar în Estonia (8,4%), Luxemburg (21%), Bulgaria (22,3%), Cehia (32,6%), Lituania (34,1%) şi Danemarca (34,2%).
La nivelul UE, 14 state membre aveau în 2018 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB, cel mai ridicat nivel fiind în Grecia (181,2%), Italia (134,8%), Portugalia (122,2%), Cipru (100,6%), Belgia (100%), Franţa (98,4%) şi Spania (97,6%).
Potrivit Eurostat, în 2018 deficitul guvernamental şi datoria, atât în zona euro cât şi în UE 28, au scăzut comparativ cu 2017. În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 0,9% din PIB în 2017 până la 0,5% din PIB în 2018, în timp ce în UE a coborât de la 1% până la 0,7%. În ceea ce priveşte datoria guvernamentală, în zona euro aceasta s-a redus de la 87,8% din PIB la finele lui 2017 până la 85,9% la finele lui 2018, în timp ce în UE a scăzut de la 82,1% până la 80,4%.

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în septembrie cu 0,69%, ajungând la 1.700.874, comparativ cu 1.689.187 de poliţe PAD active la 30 septembrie 2018, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări, informează Agerpres.
La 31 decembrie 2018, erau active 1.704.634 de poliţe.
Potrivit PAID, la sfârşitul lunii septembrie 75,3% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 24,7% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,4% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,6% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).
Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (22% din total), Bucureşti (20%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%).
PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală - cutremure, inundaţii şi alunecări de teren - a tuturor locuinţelor din România.
Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Expunerea pe termen lung la lumina albastră emisă de smartphone-uri, laptopuri şi alte dispozitive electronice mobile ar putea să provoace leziuni cerebrale şi să accelereze procesul de îmbătrânire, potrivit unui studiu realizat recent de cercetători de la Universitatea de Stat Oregon din Statele Unite, informează PA, citat de Agerpres.
Experimentele realizate pe drosofile comune au arătat că expunerea prelungită la acest spectru luminos le-a afectat mobilitatea şi a cauzat deteriorarea celulelor lor cerebrale.
Studiul, publicat în revista Aging and Mechanisms of Disease, a demonstrat că până şi muştele oarbe - care prezentau o mutaţie ce a împiedicat dezvoltarea ochilor - au suferit un tip similar de leziuni, ceea ce înseamnă că muştele din experiment nu trebuiau neapărat "să vadă" lumina albastră pentru a fi afectate de către ea.
Autorii studiului spun că descoperirea lor i-a făcut să se întrebe dacă nu cumva petrecerea unei perioade prea mari de timp în lumină artificială poate să afecteze sănătatea generală a oamenilor.
Jaga Giebultowicz, profesoară la Departamentul de Biologie Integrată din cadrul Universităţii de Stat Oregon, a făcut următoarele precizări: "Oamenii sunt supuşi tot mai mult la lumina din spectrul albastru, deoarece LED-urile obişnuite emit o proporţie ridicată de lumină albastră".
"Dar această tehnologie, iluminatul cu LED, chiar şi în cele mai dezvoltate ţări, nu este folosită de suficient de mult timp pentru a-i cunoaşte efectele asupra speranţei de viaţă a oamenilor".
Autorii cercetării au expus drosofile la mai multe tipuri de lumină, insectele petrecând 12 ore în lumină, altele 12 ore în întuneric în cadrul ciclului lor zilnic de viaţă.
Musculiţele dintr-un al treilea grup au fost ţinute doar în întuneric pe durata studiului.
Cercetătorii spun că muştele expuse la lumina albastră au prezentat leziuni la nivelul celulelor retiniene şi la nivelul neuronilor şi că au avut durate de viaţă considerabil mai mici în comparaţie cu drosofilele ţinute într-un întuneric constant.
De asemenea, muştele expuse la lumina albastră au demonstrat o abilitate redusă de căţărare - un semn obişnuit al îmbătrânirii.
Chiar şi expunerea la o lumină relativ blândă a determinat o scurtare a duratei de viaţă cu 5-15%, au adăugat oamenii de ştiinţă.
Totuşi, coordonatoarea cercetării a subliniat faptul că rezultatele studiului nu pot fi aplicate în cazul oamenilor, întrucât creierul uman "primeşte mult mai puţină lumină albastră decât cele ale muştelor".
"Putem doar să spunem că expunerea pe termen lung la lumina albastră are efecte dăunătoare asupra celulelor - şi că celulele din muşte şi cele din oameni funcţionează într-un fel similar", a adăugat ea.
Apoi, cercetătorii din Oregon au realizat experimente pe muştele oarbe şi au descoperit că şi duratele de viaţă ale acestora "erau considerabil reduse în urma expunerii la lumina albastră", fapt ce atestă că "leziunile cerebrale şi deficienţele locomotorii nu depind de degradarea retinei".
"A fost foarte clar pentru noi că deşi lumina fără spectrul albastru a scurtat cu foarte puţin speranţa lor de viaţă, doar lumina albastră le-a redus durata de viaţă într-o manieră foarte dramatică", a adăugat Jaga Giebultowicz.
Cercetătorii le sfătuiesc pe persoanele care doresc să îşi protejeze ochii de lumina albastră să poarte ochelari cu lentile de culoarea chihlimbarului, care pot să filtreze lumina albastră, dar şi să modifice setările smartphone-urilor şi pe cele ale altor dispozitive mobile pentru a bloca emisiile de lumină albastră.

Final de săptămână încărcat pentru iubitorii voleiului din oraşul nostru. Vineri seara, în sala Polivalentă Dunărea s-au întâlnit CSM Arcada Galaţi şi SCM U Craiova. La prima vedere, derbiul etapei a 2-a a Diviziei A1 masculine, ţinând cont de antecedente. Rămaşi datori suporterilor după evoluţia mai puţin convingătoare din prima etapă cu nou promovata SCM Gloria Buzău, jucătorii pregătiţi de Sergiu Stancu au mai umblat la reglaje şi cu o evoluţie foarte bună i-au spulberat pe olteni în doar 71 de minute. Rezultat final: CSM Arcada - SCM U Craiova 3-0 (19, 14, 14). Echipa gălăţeană a început cu formula: Hernan 3 puncte, Terzic 9 p, Bissette 8 p, Klapwijk 20 p, Bala 2 p, Georgiev 5 p - Cabrera, libero. Au mai intrat: Kollo 6 p, Talpă şi Cuciureanu 1 p. Pentru campionii României urmează o săptămână încărcată cu două meciuri: pe 23 octombrie Supercupa României cu Dinamo Bucureşti, la Alexandria, şi pe 26 octombrie în deplasare în campionat cu UVT Timişoara.
CSU Belor a încheiat weekendul sportiv duminică când au întâlnit în Polivalentă nou promovata CS Medgidia. Formaţia gălăţeană antrenată de Bogdan Paul, Florin Vasile Bosi şi Nelu Ivanov a început aproape perfect şi după treisferturi de oră de la start conducea cu 2-0 la seturi. Setul trei a debutat tot în avantaj, 3-1 şi publicul deja era puţin dezamăgit că va pleca mai repede spre casă. Surprinzător, echipa noastră s-a blocat pur şi simplu, CS Medgidia nu s-a lăsat mult invitată şi a redus diferenţa. Mai mult chiar, oaspetele au prins „tupeu” şi au condus la un moment dat cu 11-5. Încurajată de suporteri, CSU Belor nu a renunţat şi a revenit spectaculos, coordonatoarea Maria Jose Corral Bouza, care este şi titulara Naţionalei Spaniei a servit de opt ori consecutiv şi situaţia pe tabela de marcaj s-a răsturnat: 13-11. Spectacolul a fost total în setul 4, ambele echipe au făcut risipă de energie, lupta a fost aprigă, dar Daniela Lupescu şi Borislava Saykova au făcut legea pe final şi au păstrat cele trei puncte la Galaţi. Prima victorie din campionat pe teren propriu: 3-1 (15, 18, -13, 19) şi a treia consecutivă după cele de la Piteşti şi Voluntari în Cupa României. Formula folosită: Talita Jose do Nascimento 7 puncte, Maria Jose Corral Bouza 7 p, Anamaria Berdilă 5 p, Borislava Saykova 15 p, Ivana Radonjic 15 p, Daniela Lupescu 12 p - Andreea Ispas, libero. Au mai intrat: Ana Marisa Radu, Laura Simonia 3 p, Sorina Miclăuş 2 p, Ganna Magerova 2 p. CSU Belor ocupă locul 5 cu 6 puncte şi va juca runda viitoare, pe 27 octombrie, în deplasare cu U NTT Data Cluj.

Sursa foto: Sportul Ilustrat

Cea de-a 9-a etapă din Liga a 3-a s-a desfăşurat în weekend. Din nou cele trei echipe gălăţene au evoluat sâmbătă. Singura victorie gălăţeană din această rundă a fost adusă de SC Oţelul care s-a impus la Tg. Secuiesc. Jucătorii pregătiţi de Alexandru Ciobanu au trecut peste vinerea neagră când au fost depunctaţi cu patru puncte de FRF pentru restanţele salariale faţă de unii colegi din sezonul trecut şi amenda din partea FIFA culmea pentru două procese cu jucători care au evoluat la alt club, FC Oţelul, s-au concentrat la ceea ce se întâmplă pe teren şi au obţinut o victorie pe un teren unde nu a mai câştigat nimeni. Evoluţia scorului a fost interesantă: 0-1, 2-1, 3-2, 3-4 final. Pentru echipa gălăţeană au marcat: Matei (min.12, min.65, min.77) şi Stoian (min.32). Oţelul a început cu 11-le: Ursu - Pop, Puţanu, Ghiocel, Manău - Stoian, Crihană, Pleşa, Zărnescu - Matei, Cîrjan. Au mai intrat: Munteanu, Dima, Ţicămucă, Denis Cireş, încă un junior din pepiniera proprie promovat la echipa mare. Oţelul ocupă locul 4 cu 18 puncte şi va juca etapa viitoare în fieful liderului Aerostar Bacău.
Din păcate, celelalte două reprezentante ale Galaţiului nu au reuşit să obţină vreun punct chiar dacă au evoluat pe teren propriu. Nou promovata CSU Dunărea de Jos a fost învinsă de liderul Aerostar Bacău, scor final: 0-2. Antrenorul Aurică Drăgan a folosit 11-le de start: Enache - Iancu, Morogan, Moise, Bădilaş - Lovin, Chiriac, Vârlan, Manea - Mohorâţă, Grigoraş. Au mai intrat: Perju, Ţuiu, Izvoranu. Studenţii gălăţeni se poziţionează pe locul 13 cu şase puncte şi vor întâlni runda viitoare tot pe Portu Roşu pe Foresta Suceava.
La rândul ei, formaţia Sporting Lieşti a avut parte de un arbitraj penibil în confruntarea cu Ştiinţa Miroslava, cu Iancu eliminat din min.18, fază la care oaspeţii au şi deschis scorul în urma unui penalti. Scorul final a fost 1-3, după ce la pauză tabela a arătat 1-1, pentru lieşteni marcând Adamache. Antrenorul Doru Balmuş a început cu formula: Vădeanu - Iancu, Gîţă, Dima, Tudor - B.Dumitru, Nica, Stan, Adamache - Mihu, Bîrlădeanu. Au mai evoluat: Dănăilă, Constantinescu, Năstase, Hodorogea. Sporting ocupă locul 11 cu opt puncte.

Sursa foto: Sportul Ilustrat

Liga 1 la fotbal feminin a programat duminică partidele celei de-a 6-a etape. Stadionul Siderurgistul a găzduit confruntarea dintre FC Universitatea Galaţi şi Independenţa Baia Mare. Fără victorie pe teren propriu în acest sezon, „panterele negre” şi-au dorit foarte mult să spargă gheaţa, au dominat meciul, dar s-au lovit de apărarea pe două linii a băimărencelor. Ocaziile de gol s-au succedat la poarta Independenţei, au fost trei bare şi o intervenţie miraculoasă a portarului la şutul Tabitei Croitoru, care a scăpat singură. Până la urmă s-a făcut dreptate, internaţionala Carmen Marcu a luat o acţiune pe cont propriu în min.84, a scos penalti pe care l-a transformat cu precizie portarul Natalia Munteanu. „Am fost hotărâtă 50-50, presiunea a fost mare, trebuia să dau gol, mă bucur că am reuşit şi am obţinut prima victorie la Galaţi. Fetele au luptat foarte bine şi meritam să câştigăm”, a declarat la final „Naty”. Antrenorul Alexandru Caracaş a început cu următorul 11: Natalia Munteanu - Maria Stamate, Alexandra Ivan, Ana Arnăutu, Andreea Surcică - Cristina Cerescu, Lidia Moacă, Iriska Topal - Tabita Croitoru, Carmen Marcu, Monica Benţoiu. Au mai intrat: Olga Cuşinova, Nicoleta Lepădatu, Valentina Ivan. Echipa gălăţeană a urcat pe locul 3 cu 13 puncte şi în etapa următoare se va deplasa la Prundu Bârgăului pentru un duel foarte interesant cu Heniu. Altfel, la sediul FRF s-au tras la sorţi jocurile din faza a 2-a a Cupei României, programate pe 10 noiembrie, FCUG, semifinalistă în ediţia precedentă va întâlni un adversar facil, Atletic Onix, în deplasare.

Pagina 1 din 4067