Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Gheorghe M.  Murgoci din Brăila, a demonstrat că radiaţiile gadgeturilor care ne înconjoară pot provoca boli grave, mai ales cancer. Tânăra mărturiseşte că s-a gândit să facă acest studio după ce a văzut, uitându-se la colegii ei ţi la felul în care erau mereu cu telefoanele la ureche. Studiul realizat apoi s-a numit  ,,Telefonie-Ecologie –Neoplazie” şi a durat în total cinci luni. Partea practică a studiului a durat 21 de zile. ”Am pus cinci loturi de grâu în cinci situaţii diferite. Unul martor, lipsit de radiaţii, unul lângă routerul wirelles care a stat acolo în permanenţă, un lot lângă microunde - apa cu care a fost udat era de la microunde - şi două loturi magnet, nord şi sud . După 21 de zile se poate observa cu uşurinţă la nivel macroscopic că lotul wirelles are aspect degenerat, etiolat, faţă de toate celelalate loturi. Prin analiză microscopică se poate observa că boaba de grâu are un aspect diferi , cu siguranţă nu cel fiziologic”, a explicat Luciana.
Profesoara de biologie a fost cea care a pornit alături de Luciana în aventura demonstrării unui fapt despre existenşa căruia cu toţii suntem conştienţi. ”Studiul a început ca o joacă şi am vrut să vedem dacă putem să demonstrăm. Atunci când am pornit la drum, nu am ştiut ce rezultate vom obţine. După aceste rezultate clare, mai multă atenţie cred că ar trebui să oferim copiilor mici care se joacă mereu în preajma echipamentelor electronice”, a spus Mimi Isofic, profesoara Lucianei.
Profesoara şi eleva ne-au demostrat printr-un banal experiment cum am putea să ne ferim 100% de aceste radiaţii nocive. Pare banal, dar în realitate ne e imposibil să o facem. Ar trebui ca nici noi să nu mai avem acces la telefoane sau internet. Pur şi simplu ar trebui să închidem dispozitivul care emite radiaţii într-o cutie tip cuscă Faraday, în care nu pătrunde nici un fel de radiaţie.
Studiul elevei a oferit şi o soluţie pentru o cameră a copilului ferită de radiaţii. ”Luăm  dozele de aluminiu de la sucuri, le vom  aplatiza şi tapetăm pereţii camerei pentru că în acest fel ne protejăm pe noi, familia noastră”, a explicat Luciana.
Partea teoretică a studiului a constat în intervievarea a peste 300 de elevi, mulţi colegi, despre telefonie şi riscurile ei. Colegii Lucianei, după ce au văzut rezultatele studiului, iau acum măsuri de precauţie. Au vorbit cu părinţii lor să închidă seara routerul wireless şi să treacă, atunci când sunt în casă, pe modul Avion, telefonul mobil.
Medicii spun că întotdeauna sfătuiesc mai ales părinţii să îşi ţină copii departe de astfel de radiaţii. Asta chiar dacă ultimele studii clinice nu mai sunt atât de alarmante ca acelea de la începutul anulor 2000. ”La începutul anilor 2010, anumite societăţi au demarat studii pe această patologie şi au ridicat un semnal de alarmă cum că folosirea telefoniei mobile în mod intens poate să producă cancer la nivelul creierului. În schimb, în 2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne subliniază faptul că nu sunt sufieciente date care să coreleze foarte strict radiaţiile din telefonia mobilă şi aceasta patologie” a declarat  Liliana Moraru, asistent universitar Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi, medic pediatru la Spitalul de Copii Galaţi.
Luciana a câştigat cu acest studiu locul 1 la Concursul Natural de Proiecte de Mediu ce a avut loc în această vară la Iaşi. În viitor, vrea să devină medic.

grau w

Secţia 2 Poliţie Galaţi a fost sesizată de un bărbat de 28 ani, din Galaţi, cu privire la faptul că, în incinta cimitirului ”Sf. Lazăr”, o persoană de sex feminin a fost deposedă prin violenţa de o poşetă, de către o persoană necunoscută.Ca urmare a investigaţiilor efectuate de către poliţişti, a fost identificat un tânăr cu vărsta de 20 ani asupra căruia a fost găsit un telefon mobil şi o sumă de bani, bunuri ce s-a stabilit că proveneau din săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Persoana depistată a fost condusă la sediul Poliţiei municipiului Galaţi pentru cercetari, iar în urma audierii, acesta a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, fiind introdus în Centrul de reţinere şi arest preventiv Galaţi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Casa Corpului Didactic, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Galaţi organizează joi, 01 noiembrie 2018, de la ora 11.00, la sediul IŞJ Galaţi, "Conferinţa Cyberbullying «Împreună pentru siguranţa copiilor»". Acest eveniment face parte dintr-o serie de întâlniri locale pe care echipa interdisciplinară formată din reprezentaţi ai instituţiilor partnere le va derula în perioada mai 2018 - iunie 2019.
Activităţiile vor fi adresate copiilor, tinerilor, cadrelor didactice, părinţilor şi specialiştilor, şi au ca scop promovarea programului educaţional "Ora de Net" şi a serviciilor de informare, consiliere şi raportare a abuzurilor din mediul online puse la dispoziţie pe platfiorma www.oradenet.ro. Rolul echipei judeţene de specialişti este acela de a asigura cadrul necesar pentru prevenirea situaţiilor de risc în care sunt implicaţi utilizatorii de internet şi de a facilita soluţionarea rapidă a evenutalelor cazuri de abuz semnalate de copii şi tineri. "Ora de Net" este un program european unic în România care promovează ultizarea internetului de către copii şi adolescenţi într-un mod creativ, util şi sigur. Proiectul este derulat în România încă din anul 2009, iar în acest timp peste 360.000 de copii şi 95.000 de părinţi şi profesori au beneficiat de informare sau consiliere şi mai mult de 8.000 de sesizări au fost făcute pe liniile de specializare.
În urma studiilor privind utilizarea internetului de către copii, efectuate în cadrul proiectului, a fost relevat faptul că 46% dintre copii comunică online cu necunoscuţi, iar jumătate dintre aceştia merg şi se întâlnesc faţă în faţă cu aceşti străini. Totodată 45% dintre copii declară că au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual. 22 % afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual. 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj cu o imagine cu conţinut explicit.

La Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi are loc sâmbătă, 20 ocotmbrie 2018, începând de la ora 10.00, un concurs de grafică şi pictură organizat de Damen Galaţi. Concursul, care este dedicat expoziţiei şantierului naval gălăţean, "125 de ani de excelenţă în construcţii navale", deschisă în holul Universităţii, se va desfăşura pe două categorii de vârstă, juniori (copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani inclusiv) şi seniori (copii cu vârsta între 11 şi 18 ani). Concursul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural “Dunărea de Jos” şi se adresează copiilor afiliaţi acestui Centru, dar şi copiilor angajaţilor Damen Galaţi. "Am organizat acest concurs cu gândul la tânăra generaţie şi, de ce nu, la viitorii navalişti care vor duce mai departe renumele Şantierului Naval Damen Galaţi", se arată într-un comunicat al Damen Galaţi.

Centrul European Cybercrime, din cadrul Europol, şi Federaţia Europeană a Băncilor, precum şi partenerii din sectoarele public şi privat, au lansat campania de prevenire "#CyberScams - Fraudele informatice", în cadrul lunii europene a securităţii cibernetice, serie de manifestări care se derulează anual, în fiecare lună octombrie, anunţă Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi. Luna Europeană a Securităţii Cibernetice - The European Cyber Security Month (ECMS) - este o campanie de conştientizare a Uniunii Europene care promovează securitatea în mediul online în rândul beneficiarilor persoane fizice şi companii, evidenţiind câteva măsuri simple pe care fiecare le poate lua pentru a-şi proteja datele personale, financiare şi profesioanale.
Astfel, timp de o săptămână, toate agenţiile de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi din Columbia, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Ucraina, 24 asociaţii bancare naţionale şi mulţi alţi actori implicaţi în lupta împotriva criminalităţii informatice vor acţiona pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul beneficiarilor cu privire la acest fenomen infracţional.

Cele mai întâlnite şapte tipuri de fraude în mediul online şi cum pot fi acestea evitate

- Frauda "Mesaj de la şef" - CEO fraud: Vizează angajaţii autorizaţi să efectueze plăţi. Autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie şi îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.
- Fraude cu facturi - Invoice fraud: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor legitim de bunuri/servicii. Angajaţii cu atribuţii de efectuare de plăţi sunt determinaţi să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.
- Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îţi trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ţi divulga date personale, financiare ori de securitate.
- Website-uri bancare contrafăcute - Spoofed bank website fraud: Autorii folosesc mesaje de tip "phishing" cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale şi/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferenţe, deseori greu sesizabile.
- Iubire prefacută - Romance scam: Autorii pretind că sunt îndragostiţi şi îşi doresc o relaţie cu potenţiala victimă. Deşi debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe reţele sociale pentru menţinerea contactului, câştigarea şi exploatarea încrederii.
- Furtul de date personale - Personal data theft: Autorii îţi colectează nelegitim datele personale de pe reţele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a-ţi accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tau.
- Fraude cu investiţii şi cumpărături online - Investment and online shopping scams: Autorii îţi oferă oportunitaţi ”speciale” de investiţii cu profituri rapide, sau îţi prezintă "oferte-bombă" de "chilipiruri" în mediul online.

La sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a avut loc o acţiune de informare şi conştientizare a beneficiarilor de lucrări care utilizează zilieri. Necesitatea acestei acţiuni a reieşit din constatările inspectorilor de muncă, urmare a verificărilor efectuate în cadrul Campaniei Naţionale privind verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare. Obiectivele acţiunii au fost: creşterea gradului de conştientizare a beneficiarilor de lucrări care utilizează zilieri, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale stipulate de Legea nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate, a prevederilor Legii nr.52/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor de aplicare ale acesteia şi determinarea beneficiarilor de a respecta obligaţia de a înfiinţa, completa registrul de evidenţă a zilierilor şi de a transmite un extras al acestuia la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul, în termenul legal.
Astfel, au fost dezbătute aspecte privind: respectarea regimului de muncă al minorilor, folosirea cetăţenilor străini, respectarea remuneraţiei zilierilor conform salariului minim pe economie, timpul de lucru, acordarea echipamentului individual de protecţie, utilizarea echipamentului de lucru şi comunicarea accidentelor de muncă.
ITM Galaţi reaminteşte, într-un comunicat de presă, că munca zilierilor presupune desfăşurarea de activităţi necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar de lucrări, persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială aşa cum este reglementată Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de dispoziţiile normelor metodologice de aplicare ale acestei legi.

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 229.496 lei - aproximativ 50.000 euro - Westgate România SRL, operator de jocuri de noroc, pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă, informează Mediafax.
În cadrul analizei tranzacţiei prin care Westgate a preluat dreptul de utilizare a mărcilor Stanleybet şi a domeniilor www.stanleysport.ro şi www.stanleybet.ro, aparţinând Stanley International Betting Limited, Autoritatea de Concurenţă a constatat că operaţiunea a fost deja pusă în aplicare, precizează un comunicat al autorităţii.
Practic, înainte de a primi autorizarea din partea Consiliului Concurenţei, Westgate a deschis şi a închis puncte de lucru, a instalat sau a retras terminale, a modificat Regulamentul de funcţionare a jocului pentru pariuri în cotă fixă.
Westgate a recunoscut încălcarea legii şi, ca urmare, a beneficiat de reducerea corespunzătoare a amenzii.
Westgate activează pe piaţa jocurilor de noroc, activitatea principală fiind cea de exploatare a maşinilor electronice cu câştiguri. Această piaţă include atât exploatarea terminalelor de joc de tip slot-machine, cât şi exploatarea terminalelor de joc utilizate în cadrul programului video-loterie. Ulterior finalizării tranzacţiei descrisă anterior, Westgate a început să presteze activitate şi pe piaţa pariurilor tradiţionale, respectiv pe piaţa pariurilor online.
Orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro, trebuie notificată Autorităţii de Concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare.
Potrivit reglementărilor în vigoare, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei. Astfel, cumpărătorul nu poate lua decizii privind compania achiziţionată, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenţa activitatea companiei, încheierea unor contracte, vânzarea activelor, restructurarea companiei etc., înainte ca Autoritatea de Concurenţă să analizeze operaţiunea din punct de vedere al legislaţiei în domeniu, precizează comunicatul.

Premierul britanic Theresa May a declarat recent în cadrul unui summit al liderilor europeni că este dispusă să accepte prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit, dar nu crede că va fi nevoie să o folosească, relatează Reuters, citat de Mediafax.
„Aştept ca perioada de implementare să fie finalizată până în decembrie 2020”, a declarat prim-ministrul, făcând referire la perioada de adaptare după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar.
Theresa May a transmis că este dispusă să accepte o prelungire de câteva luni a acestei perioade.
Liderii europeni au oferit posibilitatea ca perioada de tranziţie post-Brexit să fie prelungită cu un an, pentru a da Administraţiei de la Londra mai mult timp să rezolve problema graniţei cu Irlanda şi relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană.
Până acum, prim-ministrul britanic a exclus posibilitatea prelungirii perioadei de tranziţie.

Recenta creştere a vânzărilor la ţigările electronice, foarte populare în rândul tinerilor americani, îngrijorează autorităţile care le văd ca pe "o ameninţare" la adresa progreselor obţinute până acum împotriva dependenţei de nicotină, relatează EFE, informează Agerpres.
"Popularitate ţărilor electronice între tineri ameninţă progresul nostru în reducerea utilizării acestor dispozitive" în rândul acestei categorii de populaţie, notează într-un comunicat Robert Redfield, director al Centrelor de Control şi Prevenite a Bolilor (CDC) din SUA.
Potrivit unui raport al CDC publicat în JAMA (Revista Asociaţiei Medicale Americane), vânzările la ţigările electronice din marca JUUL Labs, foarte populare între tineri, au crescut cu 641 %, mai concret au sărit de la 2,2 milioane în 2016 la 16,2 milioane în 2017.
Raportul avertizează asupra modului în care acest produs, care dă o înaltă dependenţă şi este dăunător creierului minorilor, atrage tot mai mulţi tineri printr-o amplă gamă de arome şi utilizarea de strategii de piaţă menite să seducă acest segment.
"Utilizarea acestui tip de ţigări electronice cu formă de dispozitiv şi memorie USB este deosebit de periculoasă pentru tineri deoarece conţin niveluri de nicotină extrem de mari şi pot afecta creierul în dezvoltare al adolescenţilor", a declarat Corinne Graffunder, directoarea Biroului pentru Fumat şi Sănătate al CDC.
Potrivit raportului, în septembrie 2018, Agenţia Federală a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) a anunţat că a emis peste 1.300 de avertismente şi penalităţi magazinelor care vând aceste dispozitive minorilor.

Rijksmuseum din Amsterdam intenţionează să întreprindă o restaurare majoră a faimoasei picturi a lui Rembrandt "Rondul de noapte", a anunţat directorul muzeului, Taco Dibbits, citat de DPA, informează Agerpres.
Proiectul de restaurare va începe în iulie 2019, iar "membrii publicului vor fi invitaţi să asiste", a precizat Dibbits.
"Rondul de noapte" este considerată cea mai valoroasă pictură din Olanda şi, totodată, cea mai ambiţioasă lucrare a lui Rembrandt van Rijn.
Pictura este un portret de grup al membrilor gărzii civile din Amsterdam, sub comanda căpitanului Frans Bannick Cocq, şi singura pictură de Rembrandt în care apare o grupare paramilitară.
"Rondul de noapte" va fi restaurat într-o cameră de sticlă, care va permite vizitatorilor să urmărească procesul. De asemenea, responsabilii vor pune la dispoziţia publicului o platformă digitală pentru ca doritorii să poată urmări procesul de restaurare online.
"«Rondul de noapte» este una dintre cele mai faimoase picturi din lume. Ea ne aparţine tuturor şi din acest motiv am decis să întreprindem restaurarea în muzeu - şi ca toată lumea, indiferent unde ar fi, să poată urmări procesul online", a adăugat Dibbits.
Tabloul a fost ultima dată restaurat în 1976. Înainte de a demara însă procesul de restaurare, muzeul va efectua mai multe examinări folosind cea mai recentă tehnologie pentru a determina care este cea mai bună metodă de restaurare.

Pagina 1 din 3774