Valuri mediatice intense au fost create zilele trecute după ce ministrul Apărării, Mihai Fifor, a ieşit public cu un mesaj în care afirma că europarlamentarul PSD, Dan Nica, a fost ameninţat cu moartea. "Ieri (n.r. - sâmbătă, 18 august 2018), şi susţin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost ameninţat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeşte astfel de ameninţări şi nu putem permite perpetuarea şi accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societăţii româneşti. De aceea, această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urma votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă", a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Apărării, Mihai Fifor.
De fapt, este vorba despre o postare pe Facebook a celebrului broker fugar Cristian Sima care a scris pe reţeaua de socializare: "Băi Nica, da' pentru câtă şpagă ai luat tu de la Robciuc, Gabi Marin şi Irina Socol nu vrei comisie de anchetă? Da' pentru conturile tale din afară nu vrei comisie? Le-am dat pe toate la DNA, crezi că odată cu Kovesi ai scăpat? Cel mai mare corupt psdist e Nica, o jigodie care a distrus tot IT ul românesc. Auzi mă Nica, crezi că te sprijină Marinel Burduja şi că fi-su o să fie viitorul preşedinte şi uite aşa reluaţi şpăgile? Vezi să nu te îneci şi tu în piscină din greşeală".
Cristian Sima este un controversat om de afaceri din România care pretindea ca este "doctor în matematică" şi "broker cu câţiva ani de practică pe pieţele de capital din Italia, Franţa şi de la Londra", şi care în octombrie 2012 (pe atunci preşedinte al Bursei din Sibiu), a fost acuzat de mai mulţi clienţi că i-a păgubit cu peste un milion de euro după ce ar fi pierdut banii acestora în tranzacţii foarte riscante pe piaţa valutară. Potrivit wikipedia, Sima a fugit din ţară după ce ar fi pierdut circa 3,5 milioane de euro, banii a circa 60 de clienţi ai WBS Holdings, firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice şi care nu era autorizată sau supravegheată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
După declaraţiile lui Mihai Fifor cu privire la ameninţări, Cristian Sima a scris din nou: "Băi Nica, nu te ameninţă nimeni. Hai să-ţi explic chestia cu piscina pentru IQ ul tău. Burduja ăl bătrân v-a finanţat şpăgile din IT. A mai fost un bancher celebru, Duisenberg, care a căzut în piscină şi Burduja are şi el o poveste recentă cu piscina. Poveştile astea cu şpăgile vor ieşi la iveală chiar dacă nu mai e Kovesi. Doar 112 şi omnilogic şi-ţi ajunge de 10 ani. Iar Tănase nu mai e la STS şi nici influenţă nu mai are".

Aflat într-o acută criză de personal, Spitalul Municipal „Anton Cincu“ Tecuci desfăşoară, în prezent, concursuri de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a 12 funcţii contractuale de execuţie, vacante pentru Asistent medical şi Moaşă (12 posturi). Mai exact, este vorba despre 7 posturi asistent medical generalist (absolvent a şcolii postliceale sanitare, cu bacalaureat), 2 posturi moaşă (diplomă de licenţă în specialitatea moaşă) şi 3 posturi de asistent medical generalist debutant (2 posturi la Registratură Medicală Internări Externări şi 1 post la SMC transformate din registratori medicali). În plus, sunt scoase la concurs încă 11 funcţii contractuale: 2 posturi bucătăreasă, 6 posturi îngrijitoare de curăţenie, 1 post conducător auto, 1 post de zidar/zugrav şi 1 post de paznic transformat din muncitor necalificat.
La concurs sunt scoase şi posturile de şef serviciu Tehnic Administrativ (jurist IA) (diplomă de licenţă în specialitate juridică, 6,6 ani vechime în specialitatea studiilor) şi de funcţionar administrativ la Compartiment Securitatea în Muncă.
Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare:
a) are cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;
g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Îmbătrânirea demografică în judeţul Galaţi se accentuează neîntrerupt din 2017 şi până în prezent. Sporul natural continuă să fie negativ, numărul naşterilor este în continuare sub cel al deceselor.
Potrivit datelor înregistrate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi, în luna mai 2018, în judeţul Galaţi numărul deceselor înregistrate în luna mai 2018, în judeţul Galaţi a fost de 593 persoane, mai puţin cu 85 cazuri faţă de luna precedentă, dar mai mult cu 48 cazuri faţă de luna mai 2017. În aceeaşi perioadă, s-au înregistrat 366 născuţi-vii, mai mult cu 73 născuţi-vii decât în luna aprilie 2018. Numărul născuţilor-vii în luna mai 2018 a scăzut cu 89 născuţi-vii faţă de luna corespunzătoare a anului precedent.
”În luna mai 2018 s-a înregistrat un spor natural negativ (numărul născuţilor-vii minus numărul decedaţilor), excedentul numărului de decedaţi faţă de numărul născuţilor-vii fiind de 227 persoane”, se arată în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi. Datele statistice mai arată că numărul copiilor cu vârstă sub un an care au decedat în luna mai 2018 a fost 4, cu 2 cazuri mai mult faţă de luna precedentă, dar mai puţin cu 2 cazuri faţă de luna mai 2017, iar în privinţa nupţialităţii şi divorţialităţii: la oficiile de stare civilă, în luna mai 2018 s-au înregistrat 253 căsătorii, în creştere cu 26 căsătorii comparativ cu luna precedentă. În luna mai 2018 s-au înregistrat cu 23 căsătorii mai puţin faţă de luna corespunzătoare din anul 2017. Prin hotărâri judecătoreşti definitive şi la primăriile teritoriale, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr.202/2010, în luna mai 2018 s-au pronunţat 78 divorţuri, mai mult cu 7 cazuri faţă de luna precedentă, dar mai puţin cu 18 cazuri faţă de luna corespunzătoare din anul 2017.

Poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au depistat şi oprit în trafic, pe D.N. 25 şi D.N. 26, trei autovehicule ai căror şoferi care circulau cu o viteză depăşind cu mult limita legală. În primul caz este vorba despre o autoutilitară condusă de un bărbat de 31 ani, din municipiul Galaţi, care a circulat între localităţile Tudor Vladimirescu şi Hanu Conachi, cu viteza de 147 km/h. "Cu ocazia controlului documentelor şoferului, poliţiştii au constatat că acesta obţinuse permisul de conducere cu doar trei săptămâni în urmă. În cel de-al doilea caz, conducătorul auto a fost surprins efectuând o depăşire neregulamentară, încălcând marcajul longitudinal simplu continuu de pe D.N. 25. Bărbatul de 52 ani, din municipiul Tecuci, aflat la volanul autoturismului, a rulat cu viteza de 114 km/h în interiorul localităţii Iveşti. Cel de-al treilea autoturism, condus de un bărbat de 33 ani, a circulat pe D.N. 26, în localitatea Şiviţa, fiind înregistrat de aparatul radar cu viteza de 139 km/h", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Poliţiştii i-au sancţionat pe cei trei conducători auto cu amenzi contravenţionale în valoare de 1.305 lei, suspendându-le totodată, exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile. Cel de-al doilea şofer a primit şi amendă pentru depăşire neregulamentară, în valoare de 580 lei.

21Radar

Sursa foto: Poliţia Rutieră Galaţi

Poliţiştii Serviciului Rutier Galaţi au fost sesizaţi, la data de 18 august 2018, cu privire la producerea unui accident rutier pe D.E. 581, soldat cu rănirea a trei persoane. Din primele verificări efectuate de poliţiştii sosiţi la faţa locului, a reieşit că un bărbat de 50 ani, din municipiul Iaşi, a condus autoturismul pe raza comunei Munteni, circulând dinspre Bârlad către Tecuci şi, pierzând controlul direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă şi s-a oprit în gardul unei locuinţe. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto, precum şi a două pasagere din maşină, o femeie de 50 ani şi o adolescentă de 15 ani, ambele din municipiul Iaşi. Victimele au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Şoferul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. În aceeaşi zi, în jurul orei 13.20, un bărbat de 65 ani, din municipiul Galaţi, a condus autoturismul pe strada Traian, circulând pe banda a doua şi, în dreptul unei staţii de benzină, a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune frontală cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 48 ani. Acesta din urmă, a fost lovit în partea din spate de o altă maşină, la volanul căreia se afla un bărbat de 49 ani şi care circula în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului a rezultat rănirea conducătorului auto din cea de-a doua maşină şi a unei femei de 67 ani, pasageră în aceasta. Cei trei şoferi implicaţi în accident au fost testţi alcoolscop, rezultatul fiind negativ. În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Un bărbat de 47 ani, din municipiul Galaţi, a condus, la data de 18 august 2018, în jurul orei 22.10, o motocicletă pe D.N. 25 şi, într-o curbă uşoară, între localităţile Independenţa şi Piscu, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a părăsit partea carosabilă, răsturnându-se într-o lizieră de salcâmi. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului motocicletei şi a unei tinere de 27 ani care circula, de asemenea, cu aceasta. La testarea alcoolscop, bărbatul a prezentat o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, verificându-i documentele, poliţiştii au constatat că acesta este posesor de permis auto categoria B, pentru conducerea motocicletei, legea prevăzând obligativitatea unui permis categoria A. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis.
Apoi, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Matca, au depistat la volanul unui autoturism, un bărbat de 36 ani, din localitate, aflat sub influenţa alcoolului. Bărbatul, care conducea autoturismul pe D.J. 251A, a prezentat la testarea alcoolscop o concentraţie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ca urmare, poliţiştii l-au condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice şi au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.
În noaptea de 18/19 august 2018, în jurul orei 00.10, poliţiştii Postului de Poliţie Şendreni au oprit în trafic, pe raza localităţii Şerbeştii Vechi, la intersecţia cu D.N. 25, un autoturism condus de un bărbat de 30 ani din localitate. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, poliţiştii l-au testat alcoolscop, rezultatul fiind 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. La data de 19 august 2018, în jurul orei 15.00, poliţiştii Secţiai 2 Poliţie Rurală Smîrdan au depistat un bărbat de 20 ani, din comuna Pechea, în timp ce conducea un autoturism pe strada Câmpului din localitate, deşi nu deţinea permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul, fără permis de conducere.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi îi informează pe gălăţenii care sunt în căutarea unui loc de muncă că în evidenţa instituţiei, în această săptămână, se află 131 de posturi vacante. Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru: şofer autoturisme şi camionete (13), ambalator manual (10), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (10), muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (6), lăcătuş mecanic (6) sau inginer în industria alimentară (6). Cei interesaţi se pot adresa la sediul AJOFM Galaţi.
De asemenea, prin reţeaua Eures, gălăţenii pot alege din 1.994 de posturi vacante din străinătate. Un exemplu este Spania, unde se caută aproape 1.000 de culegători de căpşuni. Astfel, 800 de căpşunari se caută pentru regiunea Huelva, localitatea Almonte-El Rocio. 400 locuri sunt disponibile pentru femei şi 400 de locuri pentru cupluri. Se lucrează 40,15 ore/săptămână. Cazarea este gratuită, se va plăti doar pentru utilităţi 1,6 euro/zi. Angajatorul plăteşte primul transport de venire, iar firma plăteşte întoarcerea la terminarea contractului, muncitorul este obligat să folosească firma de transport care se oferă de angajator. Pentru acest post salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi care se plăteşte la două săptămâni prin transfer bancar. Nu se cere experienţă şi nici cunoaşterea unei limbi străine. Oferta este valabilă până la data de 15 decembrie2018. Tot în regiunea Huelva, dar în localitatea Almonte sunt disponibile 150 de posturi de culegător de căpşuni pentru femei. Aici se lucrează aproximativ 40 ore/săptămână. Cazarea este gratuită, se va plăti doar pentru utlităţi 1 euro/zi. Angajatorul va plăti biletul de dus în Spania, iar angajatorul va plăti întoarcerea în România la terminarea contractului. Angajatorul va organiza transportul dus - întors printr-o firmă de transport. Salariu oferit este de 40,43 euro brut/zi. Nu se cere experienţă şi nici cunoaşterea unei limbi străine. Oferta este valabilă până la data de 20 noiembrie 2018. Mai multe informaţii se pot obţine la sediul AJOFM Galaţi.

Nici nu s-a uscat bine varul pe pereţii primului Centru de Permanenţă din Micro 39, că administraţia locală se pregăteşte să mai deschidă încă unul, de data aceasta în cartierul Mazepa II. ”La următoarea şedinţă a Consiliului Local voi propune aprobarea sumelor necesare lucrărilor de modernizare a spaţiului unde va funcţiona viitorul Centru de Permanenţă din Galaţi din Mazepa II. În luna aprilie a acestui an municipalitatea a încheiat un protocol cu Parohia «Sfinţii Trei Ierarhi» şi Serviciul de Asistenţă Medicală în vederea înfiinţării la demisolul clădirii Centrului Multifuncţional a unui Centru de Permanenţă pentru Servicii Medicale”, a scris primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, pe pagina sa de Facebook.
Acesta este al doilea centru de acest gen care se deschide la Galaţi. Primul este cel din Micro 39, înfiinţat în toamna anului trecut. Principalul scop al înfiinţării acestor centre este degrevarea centrelor de primiri urgenţe ale spitalelor din oraş, dar şi continuarea programelor medicale ale cabinetelor medicilor de familie.

Accident de circulaţie sâmbătă, 18 august 2018, pe o trecere de pietoni din apropierea Spitalului Judeţean Galaţi. Un tânăr de 33 de ani, chitarist într-o formaţie, a fost lovit de o maşină condusă de un gălăţean, de 31 de ani, care nu a acordat prioritate victimei ce se încadrase regulamentar în traversare. Chitaristul ar fi fost lovit în plin de maşină dacă prietena alături de care traversa strada nu îl trăgea un pas înapoi. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din trafic. Pe înregistrare se vede cum victima este lovită, şoferul iniţial opreşte, se uită, apoi pleacă inexplicabil. Este găsit imediat de către poliţişti. "După producerea accidentului conducătorul auto a părăsit locul faptei, a fost identificat la scurt timp de poliţişti în persoana unui bărbat de 31 de ani din municipiul Galaţi", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Accident de circulaţie sâmbătă, 18 august 2018, pe o trecere de pietoni din apropierea Spitalului Judeţean Galaţi. Un tânăr de 33 de ani, chitarist într-o formaţie, a fost lovit de o maşină condusă de un gălăţean, de 31 de ani, care nu a acordat prioritate victimei ce se încadrase regulamentar în traversare. Chitaristul ar fi fost lovit în plin de maşină dacă prietena alături de care traversa strada nu îl trăgea un pas înapoi. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din trafic. Pe înregistrare se vede cum victima este lovită, şoferul iniţial opreşte, se uită, apoi pleacă inexplicabil. Este găsit imediat de către poliţişti. "După producerea accidentului conducătorul auto a părăsit locul faptei, a fost identificat la scurt timp de poliţişti în persoana unui bărbat de 31 de ani din municipiul Galaţi", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Victima a fost ajutată de oameni să ajungă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Va sta peste o lună în ghips având leziuni la oasele umărului. "Victima unui accident rutier, un bărbat, a fost investigat şi i s-a practicat un aparat ghipsat, imobilizare", a precizat  dr. Lidia Şandru, Spitalul de Urgenţă Galaţi. Are jumătate de corp în ghips, prin urmare nu îşi va mai putea onora concertele. Victima îl va da în judecată pentru despăgubiri pe autorul accidentului. "Va fi impiedicat mai mult de o lună de zile să participe la toate spectacolele pe care le avea programate. Avea concerte stabilite, astfel încât toate aceste prejudicii acuzate în această modalitate urmează să fie recuperate în urma procesului", a precizat Isabela Amariei, avocata victimei. Poliţiştii au deschis in acest caz dosar penal pentru părăsirea locului accidentului şi vătămare corporală din culpă.

Pagina 1 din 3716