Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Galaţi au identificat şi depistat, la data de 23 februarie a.c., un tânăr, de 25 de ani, bănuit de comiterea unui furt, dintr-o locuinţă. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, la data de 19.02.2021, profitând de faptul că victima nu asigurase uşa locuinţei, acesta ar fi pătruns într-un apartament situat într-un bloc, de pe strada Anghel Saligny, din municipiul Galaţi, de unde ar fi sustras suma de 500 de lei. Odată cu depistarea prezumtivului autor, a fost recuperat şi prejudiciul. Tânărul, cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, a fost condus la sediul poliţiei pentru audieri, ulterior fiind reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. În data de 24.02.2021, Judecătoria Galaţi a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru tânărul de 25 ani.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii  de Urgenţă (CJSU) Galaţi a adoptat astăzi, joi, 25 februarie 2021, următoarea hotărâre:
„- Art. 1 Începând cu data de 26.02.2021, ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Suceveni, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 / 1.000 de locuitori, se vor aplica măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 2 Începând cu data de 26.02.2021, ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Costache Negri, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3 / 1.000 de locuitori, se vor aplica, pentru o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 3 Măsurile dispuse la art. 2 din prezenta hotărâre vor fi reevaluate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în urma analizei efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, la expirarea termenului pentru care acestea au fost instituite“, se arată în hotărârea CJSU Galaţi.

Joi, 25 Februarie 2021 14:26

I-a "bătut" cu maşina în poartă

Scris de

Un bărbat, în vârstă de 68 ani, a sesizat, la data de 24 februarie a.c., în jurul orei 09.30, prin apel la Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, despre faptul că, în cursul nopţii, i-au fost distruse porţile mari de acces în curtea locuinţei sale aflate pe strada Duzilor din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi.

Din primele verificări ale poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Tecuci, a rezultat faptul că, în data de 24.02.2021, în jurul orei 02.00, un bărbat, în vârstă de 31 de ani, ce avea dreptul de conducere suspendat, a condus un autoturism pe strada Duzilor, iar la un moment dat ar fi pierdut controlul volanului şi ar fi intrat cu auto în aceste porţi. După acest eveniment rutier, conducătorul auto a abandonat maşina pe strada Bucovinei din municipiul Tecuci.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, întocmindu-se şi documentaţia pentru tamponare.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, au avut miercuri, 24 februarie 2021, o întrevedere cu David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Întrevederea, extrem de fructuoasă, s-a concretizat în mai multe linii de acţiune.

David Sassoli a ţinut să sublinieze faptul că solicitarea social-democraţilor români de a implica pe deplin autorităţile locale, precum şi principalii actori sociali, în elaborarea Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă este esenţială. Parlamentul European în procesul de evaluare viitoare a planurilor naţionale va trebui să ţină cont de asemenea criterii relevante. Cu această ocazie, preşedintele PE a dat asigurări că va apăra aceste solicitări în cadrul familei social-democrate europene cu ocazia reuniunii liderilor PES care va preceda reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Totodată, preşedintele PE a susţinut demersul social-democraţilor români de a pune în centrul atenţiei, în ceea ce priveşte PNRR, dimensiunea socială, astfel încât transformările şi provocările ulterioare din plan ecologic şi digital să nu afecteze categoriile sociale vulnerabile sau să lase pe cineva în urmă.

În final, Marcel Ciolacu şi-a afirmat cu tărie sprijinul în favoarea iniţiativei social-democraţilor europeni de a accelera campania de vaccinare din UE şi combaterea sustenabilă a actualei crize sanitare prin facilitarea producţiei vaccinurilor la nivelul fiecarui stat membru, astfel încât gradul de ocupare a forţei de muncă, precum şi producţia totală de vaccinuri să cunoască o sporire semnificativă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că noua modalitate de raportare a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 va fi o soluţie corectă şi nu crede că aceasta va avea un impact foarte mare.

"E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific (privind gestionarea bolilor, n.r.) acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi (joi, n.r.). Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu. Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02%. S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a făcut referire la prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de prelungire a stării de alertă în România, în care se prevede că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenţă, incidenţa cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile şi prezintă Comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite. (Sursa Agerpres)

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila efectuează cercetări pe numele unui bărbat care a fost depistat în trafic conducând un ansamblu rutier format dintr-un tractor şi o remorcă, ambele neînmatriculate şi fără a deţine un permis de conducere corespunzător.

„În data de 24 februarie a.c., în jurul orei 12.30, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere şi control, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila - I.T.P.F. Iaşi au oprit pentru control, pe DJ 212, la ieşirea din localitatea Chiscani, un ansamblu rutier format dintr-un tractor marca John Deere şi o remorcă ce nu aveau aplicate plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare. Ansamblul de vehicule era condus de brăileanul R.S., în vârstă de 62 de ani. La controlul de frontieră, în urma verificărilor specifice efectuate, s-a constatat că bărbatul care conducea ansamblul rutier respectiv este posesorul unui permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, iar tractorul şi remorca ataşată nu sunt înregistrate sau înmatriculate“, se arată într-un comunicat al I.T.P.F. Iaşi.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat şi tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate.

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, joi, 25 februarie 2021, au fost înregistrate 20.213 persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 98 de cazuri fiind confirmate în ultimele 24 de ore.

Din numărul nou de persoane infectate, 19.013 au fost declarate vindecate (60, în 24 de ore) şi 577 au decedat, 2 cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Până joi, în judeţ, au fost efectuate 96.618 teste (618, în 24 de ore), 1.001 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, 0 în carantină instituţionalizată, 411 erau izolate la domiciliu, iar 212, în izolare instituţionalizată.

În ceea ce priveşte vaccinările, Prefectura Galaţi informează că în data de 24 februarie 2021, la nivelul judeţului Galaţi, au fost vaccinate 374 de persoane (266 prima doză şi 108 rapel). Cele mai multe vaccinări au fost la Baza Siderurgistul, 114.

„Numărul total de doze de vaccin administrate (începând cu data de 4 ianuarie 2021) la nivel judeţean – 26.935. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză, până în prezent, este de 11.401. Alte 4.133 de persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2“, a precizat, joi, Prefectura Galaţi.

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică informează că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 3.923 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 şi 81 de decese provocate de virus.

Municipalitatea continuă acţiunile pentru modernizarea cartierelor oraşului. Este vorba acum despre 13 cartiere.

„Noile proiecte includ pentru prima dată lucrări de anvergură în nu mai puţin de 13 cartiere ale oraşului. Vorbim de amenajarea şi realizarea de noi locuri de parcare, demolarea vechilor garaje şi chioşcuri, refacerea trotuarelor şi străzilor, realizarea de sensuri unice, lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi şi realizarea racordurilor electrice pentru staţiile de încărcare ale maşinilor electrice şi hibrid. Sunt proiecte pe care şi le doresc gălăţenii şi care vor schimba radical faţa cartierelor, vor schimba oraşul în bine”, spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

În acest scop au fost lansate în licitaţie publică următoarele contracte de achiziţie estimate la peste 120 de milioane de lei:
1. Reparaţii sistem rutier şi regenerare urbană - cartierele Micro 38, 39A, 39B şi 39C, cu o valoare estimată de  26.000.179,28 lei fără TVA.
2. Reparaţii sistem rutier şi regenerare urbană -  cartierele Micro 19, Micro 20 şi Micro 21, cu o valoare estimată de 27.402.245,56 lei fără TVA.
3. Refacere sistem rutier şi regenerare urbană - cartierele Mazepa I, Mazepa II şi Ţiglina I cu o valoare estimată de 33.075.487,63 lei fără TVA.
4. Refacere sistem rutier şi regenerare urbană - cartierele Aurel Vlaicu I, II şi Siderurgiştilor cu o valoare estimată de 35.256.451,70 lei fără TVA.

Ofertele sunt aşteptate până la sfârşitul lunii martie.

Acţiunea de control a centrelor de permanenţă înfiinţate în judeţul Galaţi a continuat şi în luna februarie. Astfel, în data de 19.02.2021, angajaţi ai CAS şi DSP Galaţi au verificat asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă la 3 centre. Au fost vertificate doar centre de permanenţă din mediul rural, respectiv Cavadineşti, Bălăbăneşti şi Corod. Dacă la centrele din comunele Corod şi Bălăbăneşti s-a constatat faptul că asistenţa medicală era asigurată, nu acelaşi lucru se poate afirma şi în cazul celui de la Cavadineşti. La acest centru, medicul nu era prezent la gardă, iar asistentul prezent nu era acelaşi cu cel din graficul de gărzi comunicat către coordonator. Prin urmare, absenţa medicului va fi sancţionată conform prevederilor legale. În plus, CAS Galaţi nu îi va plăti sumă reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau realizate. Centrul de permanenţă din comuna Cavadineşti a făcut şi obiectul controlului din luna decembrie a anului trecut. Nici la acel moment nu era asigurată continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă, fiind constatată absenţa unui alt medic.

„Având în vedere constatările ultimelor două controale, o concluzie ce poate fi trasă în momentul de faţă este aceea că centrele cu deficienţe de funcţionare rămân în continuare o pată în ceea ce priveşte prezenţa medicilor. Pentru a stabili direcţiile viitoare de acţiune, voi avea o intrevedere cu reprezentantul comunităţii locale şi medicul coordonator. Este dezamagitoare atitudinea medicului de familie care trebuia să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă la Centrul de permanenţă din comuna Cavadineşti, cu atât mai mult cu cât şi la deplasarea pe care am efectuat-o personal la toate centrele din afara municipiului, cu o săptămână înainte, acest centru a fost în neregulă. Nu susţin ideea finanţării unor servicii medicale doar pe hartie şi, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, nu sunt de accord să îngăduim aceste practici. Totodată, profit de ocazie şi doresc să subliniez aprecierea efortului personalului medical care, în această perioadă dificilă pentru întreaga populaţie, se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus şi medicilor de familie care au ales să se implice în ceea ce înseamnă monitorizarea persoanelor izolate ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2, existând medici care desfăşoară această activitate fără să solicite contravaloarea serviciului efectuat. Mulţumiri şi aprecieri merită şi personalul medical care a răspuns afirmativ şi a făcut posibilă demararea la Galaţi a etapei a doua a campaniei de vaccinare“, a declarat George Toderaşc, directorul general al Casei de Sănătate Galaţi.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a desfăşurat, în perioada 01 - 12 februarie 2021, acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice atât în municipiile Tecuci şi Galaţi, cât şi în mediul rural din judeţ.

Au fost verificaţi 18 operatori economici, aplicându-se, ca urmare a controalelor, 8 amenzi contravenţionale, în valoare de 25.000 lei, şi 11 avertismente. Totodată, au fost oprite de la comercializare temporar produse în valoare de 8.537 lei şi definitiv produse în valoare de 2.111 lei.

În urma verificărilor, au fost constatate următoarele abateri:
- În zece magazine s-au găsit la comercializare produse cosmetice cu termenul de valabilitate expirat. În plus, au fost verificate şi testerele puse la dispoziţie pentru consumatori, constatându-se că multe dintre acestea erau, de asemenea, expirate sau nu aveau înscrisă data deschiderii.
- Lipsa informării consumatorilor privind producătorul, ingredientele, data valabilităţii sau data de valabilitate de la deschiderea produsului.
- Netraducerea în limba română a informaţiilor privind instrucţiunile de utilizare sau denumirea produsului, pe etichetă.
- Utilizarea unor practici comerciale incorecte, cum ar fi înscrierea unor reduceri de preţuri fără ca acestea să poată fi probate.
- De asemenea, s-au găsit la comercializare unghii false al căror aditiv are în componenţă dibutyl phthalate, substanţă interzisă ca ingredient în produsele cosmetice.

„Având în vedere perioada care urmează (8 Martie - Ziua Internaţională a Femeii), recomandăm tuturor consumatorilor să fie vigilenţi la cumpărarea produselor cosmetice. Astfel, aceştia trebuie să se asigure că produsul este în termen de valabilitate sau are simbolul PAO (cel reprezentând o cutiuţă cu capacul deschis pe care este înscris un număr de luni, timp în care produsul este valabil după desigilare). De asemenea, sfătuim consumatorii să citească toate informaţiile cu privire la recomandările de utilizare a produselor, înainte de achiziţionare“, recomandă CJPC Galaţi.

Pagina 1 din 4465