Miercuri, 07 Martie 2018 15:57

Legea prevenirii a intrat în vigoare. Ce este şi cum se aplică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi anunţă că legea prevenirii a intrat în vigoarea. Legea prevenirii reglementează o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, aceasta fiind completată de Hotărârea Guvernului nr. 33 / 2018 prin care au fost stabilite contravenţiile care se supun acesteia, respectiv a modelului planului de remediere.
Astfel, în cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile stabilite prin H.G. nr. 33 / 2018, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului, la care anexează un plan de remediere, fără a se aplica sancţiuni contravenţionale complementare. Agentul constatator nu întocmeşte un plan de remediere, caz în care se aplică doar sancţiunea avertismentului, în situaţia în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală sau în cazul în care contravenţia săvârşită nu este continuă. Responsabilitatea îndeplinirii măsurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poartă răspunderea contravenţională pentru faptele constatate, iar planul de remediere se anexează la procesul - verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii.
AJFP Galaţi menţionează că important este faptul că în cazul în care, în termen de 3 ani de la data încheierii procesului - verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii în condiţiile prevăzute de Legea prevenirii, contravenientul săvârşeşte din nou aceeaşi contravenţie, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor.
Contravenţiile care intră sub incidenţa Legii prevenirii pot fi consultate online pe site-ul ANAF.

Lasă un comentariu