Joi, 20 Octombrie 2022 16:04

Liz Truss a demisionat din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul britanic Liz Truss şi-a anunţat demisia, într-o declaraţie susţinută în faţa reporterilor chiar la intrare în sediul din 10 Downing Street, notează digi24.ro.
Anunţul a venit după o discuţie cu preşedintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérese Coffey şi liderul conservator Jake Berry.
„Am venit în funcţie într-un moment de mare instabilitate economică şi internaţională”, a spus Truss.
Premierul a mai declarat că l-a anunţat pe Regele Charles al III-lea despre decizia pe care a luat-o.
„Voi rămâne ca premier până când un succesor va fi ales”, şi-a încheiat Truss anunţul.
Liz Truss a rezistat în funcţie 44 de zile.
Criza politică s-a amplifict încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcţie.
Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului.
Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ţinut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.
Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanţe.
Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a pierdut lupta  pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costurilor vieţii în Regatul Unit.

Lasă un comentariu