Joi, 12 Mai 2022 13:16

MacBook Pro: Noile sau vechile ediții? Care merită cumpărat Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Având la bază M1 Pro și M1 Max Apple Silicon, noile notebook-uri MacBook Pro oferă îmbunătățiri mari ale procesorului și GPU-ului, RAM crescută, afișaje complet noi, I/O extins și multe altele. Citește mai departe pentru o comparație aprofundată a noului MacBook Pro de 14 și 16 inci față de mașinile Intel de 13 inci M1 și 16 inci, pentru a te ajuta să decizi pe care să îl alegi în 2022.

Apple spune că M1 Pro oferă performanță cu 70% mai rapidă decât M1 și performanță GPU de două ori mai rapidă decât M1. Și M1 Pro are o lățime de bandă de memorie de 200 GB/s.

Mergând dincolo de asta, Apple spune că M1 Max oferă performanță GPU de 4 ori mai rapidă decât M1 și vine cu o lățime de bandă incredibilă de memorie de 400 GB/s.

Atât M1 Pro, cât și M1 Max dispun de procesoare cu până la 10 nuclee formate din 8 nuclee de performanță și 2 nuclee de eficiență (modelul de bază de 14 inci cu M1 Pro are un procesor cu 8 nuclee).

Dacă vrei o putere maximă GPU pentru fluxul de lucru, vei vrea să faci upgrade la M1 Max. Dacă nu, M1 Pro ar trebui să fie destul de puternic.

Un progres major cu ambele notebook-uri noi MacBook Pro este Display-ul Liquid Retina XDR. Dispune de luminozitate dublă susținută prin iluminarea de fundal mini-LED, ProMotion cu rate de reîmprospătare de până la 120 Hz și o rezoluție crescută/densitate pixel pe inch și rame mult reduse.

În special, noile MacBook Pro vin cu o crestătură în centrul de sus al afișajului pentru camera FaceTime de 1080p. Dar, spre deosebire de iPhone, notch-ul nu include hardware/suport pentru Face ID pe noile notebook-uri MacBook Pro.

Dar, în general, obții rame mult mai subțiri pe noile laptopuri.

O altă schimbare majoră cu noile notebook-uri MacBook Pro este revenirea I/O-ului vechi. Apple a inclus un port HDMI, cititor de carduri SDXC și a revenit MagSafe (numit oficial MagSafe 3).

De asemenea, Apple a renunțat la Touch Bar și, cu compromisul a mai multor porturi în general, există 3 porturi Thunderbolt 4/USB-C 4 în loc de 4.

Un alt mare beneficiu cu M1 Pro și M1 Max este suportul pentru afișaj extern. M1 Pro acceptă până la 2 afișaje 6K la 60Hz, iar M1 Max oferă suport pentru 3 afișaje 6K 60Hz plus 1 afișaj 4K 60Hz.

Un avertisment interesant cu portul HDMI, acesta este limitat la 2.0 în loc să folosească standardul 2.1 mai capabil.

Noile notebook-uri MacBook Pro cântăresc mai mult decât predecesorii lor, dar având în vedere că obții ecrane mai mari, mult mai multă putere și mai multă conectivitate, creșterea minoră în greutate pare foarte rezonabilă.

Dimensiunile fizice sunt destul de apropiate, dar din nou noile mașini sunt un pic mai mari în ansamblu. Ca de obicei pentru gama MacBook Pro, disponibile sunt argintiu și gri spațial.

Durata de viață a bateriei pare a fi solidă, pe baza cifrelor Apple. Dar, în timp ce noile aparate MacBook Pro de 14 și 16 inci oferă cea mai bună performanță din clasă per watt, MacBook Pro M1 de 13 inci va avea cea mai lungă viață când vine vorba de utilizarea web fără fir.

Cu toate acestea, noul MacBook Pro de 16 inci rulează în jurul modelului Intel din 2019, cu 10 ore de redare video mai lungă și cu 3 ore mai mult de utilizare a internetului wireless.

Un alt beneficiu al noilor notebook-uri este încărcarea rapidă care oferă 50% baterie în doar 30 de minute. În cele mai multe cazuri de utilizare, se pare că noul MacBook Pro ar trebui să ofere o autonomie a bateriei pentru toată ziua.

În concluzie, dacă ești interesat de noul MacBook Pro, probabil că ai o idee bună despre specificațiile care sunt cele mai bune pentru fluxul tău de lucru și simți că acestea sunt cele potrivite. Și este foarte plăcut să vezi aceleași opțiuni de construcție personalizată atât cu modelele de 14, cât și cu modelele de 16 inci.

Dar dacă ești nehotărât, amintește-ți că poți obține același procesor cu 10 nuclee cu M1 Pro și M1 Max. Marea diferență pentru care plătești este puterea GPU suplimentară, inclusiv motorul media mai capabil și suport sporit pentru afișaj extern cu opțiunile de cip M1 Max.

Lasă un comentariu