Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 00:00

Migraţie: Grecia cere UE să sporească ajutorul financiar pentru Turcia Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul premier conservator grec Kyriakos Mitsotakis (foto) a cerut Uniunii Europene (UE) să sporească ajutorul financiar către Turcia pentru a o ajuta să facă faţă afluxului de migranţi, relatează AFP, citat de Agerpres.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să trimită în afara ţării refugiaţii, dacă comunitatea internaţională nu-şi va spori ajutorul financiar. Peste 3,6 milioane de sirieni s-au refugiat în Turcia.
"Este foarte clar pentru mine că avem nevoie de un nou acord", a subliniat Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei intervenţii la New York la centrul de reflecţie Council on Foreign Relations.
În 2016, Uniunea Europeană s-a angajat să plătească şase miliarde de euro Turciei, pentru ca ea să oprească fluxul de migranţi care traversează teritoriul său spre Europa de vest şi de nord.
Acest acord este supus unei "puternice presiuni", a estimat premierul grec, care a discutat despre migraţie recent, cu prilejul primei sale întâlniri cu preşedintele turc, organizate pe marginea Adunării Generale a ONU.
"Turcia trebuie să se angajeze să menţină acest aranjament şi Uniunea Europeană trebuie să admită că Turcia primeşte milioane de refugiaţi şi să-i furnizeze o susţinere financiară suplimentară pentru viitorii ani", a mai spus şeful guvernului grec.
Kyriakos Mitsotakis a calificat discuţiile sale cu Recep Tayyip Erdogan drept "oneste şi sincere", precizând că i-a vorbit despre îngrijorările ţării sale privind forajele Turciei din largul insulei Cipru.
"Nimeni, inclusiv Turcia, nu are interesul să aibă o relaţie foarte dificilă cu Uniunea Europeană şi cred că putem, în mod cert, lucra în sensul unei ameliorări a relaţiei", a declarat el. "Însă Turcia trebuie de asemenea să-şi joace rolul. Nu numai în ceea ce priveşte refugiaţii; în Cipru şi în Marea Egee avem pur şi simplu nevoie de mai puţină agresivitate", a adăugat Mitsotakis.
La putere din luna iulie, prim-ministrul grec s-a angajat să aibă o poziţie mai dură decât predecesorul său de stânga Alexis Tsipras în chestiunea migranţilor. Potrivit lui, afluxul "migranţilor economici" din Afganistan şi Africa subsahariană s-a intensificat recent.

Lasă un comentariu