Joi, 22 Februarie 2018 09:55

Ministrul afacerilor externe, întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizat de Ambasada Republicii Bulgaria în România, în contextul exercitării Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE.
Ministrul afacerilor externe a salutat obiectivele Preşedinţiei bulgare şi a reiterat sprijinul României pentru continuarea eforturilor vecinilor bulgari în atingerea priorităţilor stabilite pentru Preşedinţia Consiliului UE. Amintind agenda echilibrată şi ambiţioasă privind viitorul Uniunii Europene, a cărei avansare constituie o prioritate şi pentru România, inclusiv ca viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, în semestrul I 2019, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat rolul Summit-ului extraordinar care va fi organizat la Sibiu pe 9 mai 2019, o dată simbolică pentru re-lansarea Uniunii.
Demnitarul român a menţionat faptul că în contextul european actual menţinerea unităţii europene în consolidarea proiectului european trebuie să rămână obiectivul central. A exprimat susţinerea României pentru dezvoltarea proiectului european în baza unor abordări coerente, unitare şi incluzive, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni, inclusiv ale cetăţenilor români.
Dialogul cu şefii de misiuni a prilejuit şi o trecere în revistă a priorităţilor de politică externă în 2018, cu accent pe consolidarea dialogului cu partenerii europeni, intensificarea calendarului reuniunilor în cadrul iniţiativei B9, pregătirea trilateralei cu Bulgaria şi Grecia, noile evoluţii în domeniul PSAC şi implicarea României, complementaritatea acestora cu NATO şi reperele pregătirii reuniunii ministeriale a NATO din aprilie, pregătirea Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări ş.a.
Totodată, a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest evidenţiind sprijinul şi interesul ţării noastre pentru continuarea politicii de extindere, ca politică de succes a UE şi ca instrument de promovare a reformelor şi de transformare democratică în regiune.
De asemenea, a pledat pentru o acţiune angajată a Uniunii Europene în vecinătatea sa estică, în mod deosebit în raport cu partenerii estici care pun în aplicare Acordurile de asociere încheiate cu UE.
În context, ministrul afacerilor externe a afirmat prioritatea pe care România o acordă relaţiilor cu R. Moldova şi sprijinirii parcursului european al acestei ţări şi a salutat perspectiva organizării, în colaborare cu omologul francez, a unei noi reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova, în marja Consiliului Afaceri Externe din 26 februarie 2018.

Lasă un comentariu