Miercuri, 05 Februarie 2020 09:30

Ministrul de externe al Ungariei, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, promite asistenţă în vederea integrării europene Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Republica Moldova şi Ungaria au semnat două memorandumuri, unul în sectorul cooperării diplomatice şi altul în domeniul educaţiei, în cadrul vizitei pe care ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto (foto) a desfăşurato recent la Chişinău, informează Radio Chişinău şi MTI.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei va delega doi diplomaţi la Chişinău pentru a acorda asistenţă şi expertiză pe dimensiunea integrării europene.
Totodată, studenţii din Republica Moldova vor putea beneficia de 40 de locuri cu bursă în universităţile din Ungaria.
Szijjarto a declarat în timpul conferinţei de presă susţinute alături de omologul său de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, că Republica Moldova trebuie să-şi dezvolte relaţiile cu UE. "Intenţia noastră nu este doar să dezvoltăm relaţiile bilaterale, ne-ar plăcea foarte mult ca relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să devină şi mai strânse. Uniunea Europeană are nevoie de poveşti de succes şi una poate deveni Parteneriatul Estic, în care Republica Moldova are un rol foarte important'', a spus Szijjarto.
Ministrul de externe ungar a reamintit că grupul financiar OTP din Ungaria a cumpărat o bancă în Republica Moldova, în timp ce o companie farmaceutică ungară deţine o cotă de 10% pe piaţa Republicii Moldova, iar Banca Maghiară de Export-Import a deschis un fond de 100 de milioane de dolari destinat oamenilor de afaceri.
La rândul său, ministrul de externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a lăsat să se înţeleagă că premierul ungar Viktor Orban va efectua o vizită la Chişinău, iar preşedintele moldovean Igor Dodon se va deplasa în Ungaria. "Pot doar să vă spun, fără a vă da detalii suplimentare, că suntem în aşteptarea vizitei prim-ministrului ungar în Republica Moldova, în viitorul apropiat, şi în aşteptarea vizitei de nivel prezidenţial în Ungaria'', a declarat Aureliu Ciocoi după ceremonia de semnare a memorandumurilor.

Lasă un comentariu