Marți, 29 Martie 2016 00:00

Peste 30 de state aşteaptă să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 30 de state aşteaptă să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China - Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), adăugându-se celor 57 de membri fondatori, a afirmat preşedintele AIIB, Jin Liqun, transmite Reuters.
În pofida opoziţiei autorităţilor de la Washington, aproape toţi aliaţii importanţi ai SUA — Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Coreea de Sud şi Filipine — s-au alăturat AIIB.
China a dat asigurări că va fi o instituţie internaţională şi nu va fi folosită pentru extinderea influenţei.
În prezent reprezentanţii AIIB lucrează la acceptarea noilor state membre, a explicat Jin Liqun, adăugând că şi Hong Kong ar putea deveni membru.
"Hong Kong este un centru financiar internaţional şi va facilita finanţarea AIIB. De exemplu, AIIB poate emite obligaţiuni în Hong Kong şi putem face swap-uri valutare cu Hong Kong", a adăugat oficialul chinez.
"În ultimii doi ani, ne-am atins obiectivul de a-i convinge pe toţi membrii — acum avem 57 — şi peste 30 de alte state aşteaptă cu nerăbdare să ni se alăture", a declarat şeful AIIB, fără a preciza despre ce ţări este vorba.
Statele fondatoare ale AIIB intenţionează să demareze operaţiunile viitoarei bănci în a doua jumătate a acestui an.
Printre cele 57 de state fondatoare ale viitoarei AIIB se regăsesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi 21 din cele 34 de state membre ale OECD. Excepţiile notabile sunt SUA şi Japonia, care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare, precum şi Taiwanul, stat al cărui cerere a fost refuzată de Beijing pe motivul disputelor existente în legătură cu numele pe care Taiwanul ar trebui să îl folosească în cererea sa.
Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.

Lasă un comentariu