Luni, 25 Iulie 2022 10:50

Poluarea este asociată cu 10% din cancerele depistate în Europa Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 10% din cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme, a avertizat recent Agenția Europeană de Mediu (AEM), care subliniază că majoritatea cazurilor sunt evitabile, informează AFP.
"Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice și la alți poluanți se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa", au dezvăluit reprezentanții acestei agenții europene într-un comunicat.
Procentul anunțat ar putea totuși să scadă considerabil dacă politicile existente ar face obiectul unor implementări riguroase, mai ales în lupta împotriva poluării, potrivit AEM.
"Toate riscurile cancerigene de mediu și profesionale pot fi reduse", a afirmat Gerardo Sanchez, un expert de la AEM, înaintea publicării raportului, primul redactat de această agenție europeană în legătură cu asocierea dintre cancer și mediul înconjurător.
"Cancerele provocate de mediu și cauzate de radiații sau de agenți chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil", a adăugat același expert într-o conferință de presă.
Potrivit datelor AEM, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer și pentru 2% din decesele cauzate de cancer - un procent care urcă până la 9% în cazul cancerului pulmonar.
Studii recente au detectat, de asemenea, "o corelație între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, și leucemia la adulți și la copii", a subliniat aceeași agenție europeană.
Radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate, este considerat responsabil pentru 2% din cazurile de cancer depistate în Europa.
Potrivit AEM, razele ultraviolete - de origine în principal solară, dar și artificială - sunt responsabile pentru aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidență a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.
Anumite substanțe chimice utilizate la locurile de muncă și eliberate în mediul înconjurător sunt și ele cancerigene.
Plumbul, arsenicul, cromul, pesticidele, bisfenolul A și substanțele alchilate per- și polifluorurate (PFAS) sunt printre cele mai periculoase pentru sănătatea europenilor, la fel ca azbestul, interzis din 2005 în UE, dar prezent totuși în anumite clădiri.
În UE, 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fiecare an, iar 1,3 milioane dintre ele mor din această cauză. Continentul european, care deține abia 10% din populația mondială, contabilizează 23% din totalul cazurilor noi de cancer depistate la nivel global și 20% din totalul deceselor provocate de cancer în lumea întreagă. (sursa Agerpres)

Lasă un comentariu