Duminică, 04 Aprilie 2021 00:00

Raportul OMS cu privire la originea Covid criticat de SUA Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat, după publicarea unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că preşedintele Joe Biden crede că americanii „merită informaţii mai bune” despre originea Covid-19 şi paşi suplimentari din partea comunităţii globale.

Raportul avansează ideea că că pandemia a început prin transmiterea bolii de la un animal la altul şi apoi la oameni.

Secretarul de presă de la Casa Albă a vorbit la scurt timp după ce SUA şi alte 12 ţări au lansat o declaraţie comună ridicând întrebări cu privire la raportul OMS şi solicitând evaluări independente şi pe deplin transparente, iar Uniunea Europeană a solicitat un acces mai bun pentru cercetători şi investigaţii suplimentare.

Raportul OMS de 120 de pagini, publicat marţi, avansează un scenariu în care virusul s-a răspândit printr-o gazdă intermediară, posibil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a constatat ce alt animal a fost infectat de un liliac - considerat cea mai probabilă sursă a virusului - şi apoi ar fi putut să-l transmită unui om.

Un alt scenariu este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se ştie că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.

Psaki a declarat marţi că raportul OMS „nu ne conduce la o mai bună înţelegere sau la mai multe cunoştinţe decât am avut acum şase până la nouă luni despre origine. De asemenea, nu ne oferă îndrumări sau paşi cu privire la modul în care ar trebui să împiedicăm acest lucru să se întâmple în viitor".

Raportul OMS, comentariile lui Psaki şi declaraţiile SUA, ale aliaţilor şi ale UE vin după luni de tensiune, în special între SUA şi China, cu privire la originile coronavirusului. China a minimizat iniţial rapoartele timpurii despre virus, mergând până la cenzurarea oamenilor de ştiinţă care au încercat să avertizeze publicul.

Modul lent de reaacţie al OMS, mai întâi în declararea virusului ca o urgenţă de sănătate publică şi apoi în desemnarea pandemiei i-a determinat pe oficialii administraţiei Trump să ridice întrebări cu privire la credibilitatea şi independenţa acesteia. Parlamentarii americani au cerut o anchetă pentru a verifica dacă China a manipulat răspunsul OMS.

Un diplomat european a declarat că prezenţa unei misiuni OMS pe teren şi raportul sunt „doar un prim pas, avem nevoie de studii suplimentare pentru a ajunge la un rezultat clar cu privire la originea virusului şi avem nevoie de mai mult acces la date şi eşantioane”.

Guvernele din Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia şi Regatul Unit au semnat declaraţia comună cu SUA.

În timp ce descrie activitatea experţilor OMS ca fiind esenţială pentru înţelegerea modului în care a început şi s-a răspândit pandemia Covid-19, declaraţia comună a arătat deficienţe în raportul agenţiei, descris ca fiind „întârziat şi lipsit de acces la date şi probe complete, originale”.

Uniunea Europeană a emis propria declaraţie, exprimând aceleaşi preocupări într-un limbaj uşor mai blând. „Doar printr-o revizuire amănunţită a originilor virusului şi a transmiterii acestuia în populaţia umană, vom putea înţelege şi controla mai bine această pandemie şi vom putea preveni şi ne vom puteaa pregăti mai bine pentru viitoarele urgenţe de sănătate”, a spus UE, înainte de a solicita în continuare investigaţii şi acces mai bun.

Lasă un comentariu