
Cristi Gheorghe
Companiile aeriene rusești încep să își dezmembreze avioanele pentru piese de schimb
Ritmul de creștere a populației globale încetinește
Populația mondială continuă să crească, însă ritmul încetinește, conform unui raport al ONU, publicat recent pentru a marca Ziua Mondială a Populației, potrivit DPA.
"În 2020, rata de creștere a populației globale a scăzut sub 1% pe an pentru prima dată după 1950", se arată în raport.
În ciuda diferențelor regionale, John Wilmoth, directorul Diviziei pentru Populație a ONU, vede oportunități în această încetinire pentru țările în curs de dezvoltare. Dincolo de lupta împotriva sărăciei și foametei, ar putea exista beneficii și în privința educației, deoarece mai puțini copii înseamnă o mai mare atenție acordată fiecărui copil.
"Când dimensiunea medie a unei familii scade, devine posibil deopotrivă pentru familii și societăți să investească mai mult în fiecare copil și să dezvolte calitatea educației și capitalul uman al populației", a declarat Wilmoth pentru DPA.
În același timp, o rată a nașterilor mai scăzută înseamnă o populație mai îmbătrânită și o proporție mai mare de populație aflată la vârsta la care are nevoie de asistență. Acest lucru va fi afectat de asemenea de o creștere a speranței de viață de la 72,8 în 2019 la 77,2 în 2050, estimează ONU.
Tot mai multe țări cu venituri mari vor intra pe direcția scăderii populației, așa cum se întâmplă deja cu Japonia. Pentru a menține o rată stabilă de creștere, țări precum Germania vor fi nevoite să se bazeze pe migrație.
În ciuda încetinirii ritmului de creștere, ONU se așteaptă ca populația globală să treacă de pragul de opt miliarde până la finalul anului, probabil în jurul datei de 15 noiembrie. (sursa Agerpres)
Mai multe firme cu capital străin în România
Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele cinci luni din 2022, cu 35,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2.838 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 2.838 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 17,231 milioane de dolari, cu 20,2% mai mic față de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-mai 2021, de 21,595 milioane de dolari. În mai 2022, au fost înmatriculate 652 de firme cu participare străină la capitalul social. În funcție de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în în activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (23,16%), comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (22,7% din total) și transport, depozitare și comunicații (16,87%). La finele lunii mai 2022, în România existau 239.685 societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,424 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.060 (capital subscris de 3,974 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 12,357 miliarde de dolari, în 5.769 de firme. (sursa Agerpres)
Dronă militară în derivă între Sulina și Sfântul Gheorghe
Miercuri, 11 mai, Forțele Navale Române au fost sesizate cu privire la existența unei epave aeriene (dronă) care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm.
Epava dronei a fost recuperată de o navă a Forțelor Navale, fiind preluată ulterior de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.
Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și muniție la bord.
Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acțiunilor desfășurate în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenți către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în data de 11 mai.
La acest moment, sunt desfășurate procedurile legale de notificare a autorităților ucrainene cu privire la această situație, informează astăzi, 23 mai 2022, Biroul de presă al MApN. *sursa foto: arhivă
Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României la Galaţi (PROGRAM)
Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, miercuri, 1 Decembrie 2021, potrivit următorului program:
I. Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos „Sfântul Apostol Andrei”
10.00 - 10.30 - Te Deum
II. Ceremonie Militară cu depunere de coroane la mausoleul Eroilor - Cimitirul „Eternitatea” Galaţi
11.30 - 11.35 - Întâmpinarea persoanelor oficiale
11.35 - 11.40 - Intonarea Imnului Naţional
11.40 - 11.50 - Oficierea serviciului religios
11.50 - 12.10 - Ceremonial depunere de coroane de flori
Întregul eveniment va fi organizat cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul Ministrului Sănătăţii, precizează Prefectura Galaţi.
Nicolae Ciucă, desemnat candidat la funcţia de prim-ministru
Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost desemnat, joi, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Acesta a fost propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie, la consultările avute cu şeful statului.
Premierul desemnat a anunţat negocieri cu ''toate forţele responsabile'' pentru a forma un Guvern care să poată fi aprobat de Parlament. "Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pentru a putea depăşi situaţia de criză în care ne aflăm. (...) În acest sens vom negocia cu toate forţele responsabile, astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă să reuşim să formăm guvernul şi astfel încât guvernul să fie aprobat", a afirmat Nicolae Ciucă, la Palatul Cotroceni.
Duminica migranţilor români la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Duminică, 22 august 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, slujbă la care au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar şi conaţionali plecaţi în străinătate şi veniţi acasă în această perioadă de vară.
„În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni speciale pentru slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii români din diaspora. La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă împreună cu părinţii lor au primit Sfânta Împărtăşanie. Ierarhul a evidenţiat efortul şi sacrificiul pe care mulţi români plecaţi la muncă în străinătate îl fac pentru a păstra identitatea naţională, credinţa strămoşească şi comuniunea cu cei de acelaşi neam. De asemenea, a fost transmis celor prezenţi mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul «Duminicii migranţilor români», intitulat «Binecuvântare omagială pentru toţi românii din afara României». După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a invitat în parcul din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, pentru un dialog de suflet şi o agapă creştină, mai multe familii, adolescenţi şi copii din judeţele Galaţi şi Brăila, veniţi acasă din străinătate în perioada concediilor“, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
În total, peste 100 de români migranţi din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, împreună cu preoţii din parohiile din care aceştia fac parte, au venit duminică la Galaţi pentru a participa la Sfânta Liturghie şi a primi binecuvântare de la ierarhul locului.
Papa Francisc îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru binele tuturor
Papa Francisc a lansat miercuri un apel către oameni să se vaccineze împotriva COVID-19, afirmând că vaccinurile ar putea pune capăt pandemiei, însă acest lucru trebuie făcut de către toată lumea, relatează Reuters şi AFP.
"Mulţumită lui Dumnezeu şi muncii multora, avem acum vaccinuri care să ne protejeze împotriva COVID-19", a afirmat papa Francisc într-un mesaj video destinat susţinerii iniţiativei "It's up to you" (Depinde de tine), o campanie de promovare a vaccinării în Statele Unite şi în alte ţări de pe continentul american.
"Ele (vaccinurile) ne dau speranţă să punem capăt pandemiei, însă numai dacă sunt disponibile tuturor şi dacă lucrăm împreună", a adăugat el.
Papa Francisc s-a vaccinat şi el împotriva COVID-19 în martie, spunând la acea vreme că este o obligaţie etică.
"Vaccinarea este un mod simplu, însă profund de promovare a binelui comun şi a grijii unul faţă de celălalt, în special faţă de cei mai vulnerabili", a mai spus suveranul pontif.
"A fi vaccinat ... este un act de dragoste" şi "a contribui la asigurarea vaccinării majorităţii oamenilor este un act de dragoste. Dragoste pentru sine, dragoste pentru familie şi prieteni, dragoste pentru toată lumea", a mai spus papa Francisc, în vârstă de 84 de ani. (sursa Agerpres)
Tigrii lui Florin Ignat se pregătesc la Chişinău pentru Liga Campionilor
„Tigrii” gălăţeni pregătiţi de Florin Ignat ajutat de Viorel Cojoc şi Alexandru Tănăsilă transpiră mult în această perioadă fierbinte dinaintea startului noului sezon 2021-2022. Aşa cum s-a întâmplat mereu, antrenamentele vicecampioanei României s-au desfăşurat după programul stabilit la sala şi stadionul Siderurgistul şi continuă la sala Polivalentă Dunărea. După două săptămâni, s-a trecut la etapa de omogenizare, una extrem de importantă, şi United şi-a stabilit pentru 17 şi 18 august o dublă amicală la Chişinău cu Dinamo Plus Futsal, campioana Moldovei.
În această vară, lotul a fost completat cu portarii Toniţă, reîntors, şi Cîrdei, transferat de la Imperial WET Miercurea Ciuc, campioana României en-titre, echipă desfiinţată între timp din cauza problemelor financiare. Cel de-al treilea transfer, unul de marcă, brazilianul Coquinho, care a marcat în ultimul sezon 14 goluri pentru Team Lebork - Polonia, urmează să ajungă la Galaţi în cel mai scurt timp după ce se vor rezolva toate actele cu viza şi permisul de muncă. Au plecat: Dinicuţă şi Cojocaru, ambii la Autobergamo Deva.
Liga 1 la futsal va debuta pe 5 septembrie, programul urmând să fie stabilit cel mai probabil în această săptămână. Echipa gălăţeană va reprezenta România, pentru a doua oară consecutiv, în UEFA Futsal Champions League şi îşi va afla adversarele din Main Round pe 30 august.
6 localități din județul Galați primesc apă potabilă cu porția
Societatea APA CANAL SA Galați întâmpină dificultăți în furnizarea serviciului de alimentare cu apă în mai multe localități din județul Galați, în contextul creșterii consumului populației, pe fondul perioadei caniculare și folosirii unor cantităti semnificative de apă în activități agricole și de grădinărit.
Astfel, în localitățile Bălăbănești, Nicorești, Cosmești, Rădești, Movileni și Smârdan, furnizarea apei potabile se va realiza după un program menit să asigure alimentarea cu apă în parametri.
Programul pentru localitățile în care sunt probleme este următorul:
UAT Bălăbănești - Satul Bursucani
Începând cu data de 16.07.2021 furnizarea apei se realizează după următorul program:
- În intervalul orar 7:00 - 12:00 în zona de deal
- În intervalul orar 12:00 - 7:00 în zona de vale
UAT Nicorești
În localitățile Braniștea, Grozăvești și Fântâni Deal, zilnic, în intervalul orar 5:00 - 12:00 si 16:00 - 22:00
UAT Cosmești
Începând cu data de 19.07.2021 furnizarea apei se va realiza după următorul program:
Perioada: 19 - 25 iulie 2021; 02 - 08 august 2021; 16 - 22 august 2021
- În intervalul orar 5:00 - 14:00 în sat Furcenii Vechi - Furcenii Noi
- În intervalul orar 14:00 - 22:00 în sat Baltăreți, Satu Nou, Furcenii Vechi
Perioada: 26 iulie 2021 - 01 august 2021; 09 - 15 august 2021; 23 - 29. august 2021
- În intervalul orar 5:00 - 14:00 în sat Furcenii Vechi - Furcenii Noi
- În intervalul orar 14:00 - 22:00 în sat Baltăreți, Satu Nou, Furcenii Vechi
UAT Rădești
Începând cu data de 20.07.2021 furnizarea apei se va realiza după următorul program:
Alternativ, câte o zi în fiecare zonă:
- Zona str. Drumul Viilor - 20.07.2021
- Zona str. Eternității - 21.07.2021
- Sat Cruceanu - 22.07.2021
UAT Movileni
Începând cu data de 19.07.2021 furnizarea apei se va realiza după următorul program:
ZILNIC, în intervalul orar 06,00 - 22,00 (noaptea acumulăm apă pentru ziua următoare)
UAT Smârdan
Începând cu data de 16.07.2021 furnizarea apei se va realiza după următorul program:
- Alternativ, o zi în Sat Cișmele, o zi în Sat M. Kogălniceanu.
Deasemenea pentru sat Smârdan, până la finalizarea lucrărilor de redimensionare a capacităților de pompare, începând cu data de 20.07.2021 furnizarea apei se realizează după următorul program:
- În intervalul orar: 7:30 - 18:00, alternativ, o zi în zona de nord, o zi în zona de sud a satului.
"Societatea APA CANAL S.A. GALAȚI face apel către consumatori/clienți, să utilizeze apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer, evitând folosirea apei potabile pentru scopuri agricole și de grădinărit. Pentru aceste activități recomandăm utilizarea pe cât posibil a apei din alte surse (fântâni, puțuri etc.). Precizăm ca legislatia în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești", se arată în anunțul societății APA CANAL SA Galați.