Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 Richter s-a produs, marţi, 18 septembrie 2018, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 64 de kilometri. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat că mişcarea seismică s-a produs la ora 12:32. Cutremurul a fost resimţit de locuitorii din zona de epicentru a seismului. Epicentrul seismului este situat în apropierea următoarelor oraşe: Panciu (8km), Odobeşti (9km), Mărăşeşti (19km), Focşani (21km) și Adjud (29km).

După ce ministrul italian al Industriei, Luigi Di Maio, a anunţat că preluarea Ilva de către ArcelorMittal ce urma să aibă loc la 01 iulie 2018, s-a amânat pentru data de 15 septembrie 2018, iată că deşi au trecut câteva zile de la termenul limită, nici autorităţile italiene, nici ArcelorMittal şi nici Comisia Europeană nu au nimic de spus. Niciuna dintre părţile implicate în această tranzacţie nu a emis până luni, 17 septembrie 2018, niciun comunicat în acest sens. După ce ministrul italian al Industriei, Luigi Di Maio, a anunţat că preluarea Ilva de către ArcelorMittal ce urma să aibă loc la 01 iulie 2018, s-a amânat pentru data de 15 septembrie 2018, iată că deşi au trecut câteva zile de la termenul limită, nici autorităţile italiene, nici ArcelorMittal şi nici Comisia Europeană nu au nimic de spus. Niciuna dintre părţile implicate în această tranzacţie nu a emis până luni, 17 septembrie 2018, niciun comunicat în acest sens. Ultimele veşti oficiale despre paşii făcuţi în preluarea oţelăriei Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, se referă la acordul încheiat pe data de 06 septembrie 2018 între Guvernul Italiei, reprezentanţii Ilva, ArcelorMittal şi toate sindicatele de pe platforma oţelăriei care prevede că ArcelorMittal va angaja iniţial 10.700 de muncitori. Restul vor fi angajaţi între 2023 şi 2025, în prezent Ilva are un total de 14.000 angajaţi. Reamintim că în luna mai a acestui an, Comisia Europeană a aprobat tranzacţia prin care grupul ArcelorMittal va achiziţiona Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, precizând însă că această aprobare este condiţionată de "vânzarea unui pachet extins de active", printre care se numără şi ArcelorMittal Galaţi, România. Tocmai despre vânzarea pachetului extins de active care cuprinde şi combinatul de la Galaţi, niciun oficial nu suflă nicio vorbă. ArcelorMittal ar avea, potrivit Reuters, pentru combinatul din Galaţi, oferta ucrainienilor de la Metinvest, grup deţinut de oligarhul Rinat Ahmetov, însă Uniunea Europeană a strâmbat din nas la această ofertă. Printre ofertanţi ar mai fi şi companiile  Voestalpine (Austria), Marcegaglia (Italia), British Steel (Marea Britanie), ThyssenKrupp - Tata (Germania - India). Rămâne de văzut dacă Comisia Europeană se va ţine de cuvânt în privinţa transparenţei comunicaţionale cu privire la această tranzacţie şi va anunţa oficial care este viitorul proprietar al combinatului de la Galaţi.

După ce la începutul acestu an SIF 2 Moldova s-a retras din societatea Galgros SA Galaţi ( Citeşte AICI ), iată şi SIF Transilvania şi-a exercitart dreptul de retragere din această societate în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 151/2014. În acest context, S.I.F. Transilvania informează că a încasat suma de 2.001.234,40 lei, corespunzătoare pachetului de 568.000 acţiuni cu valoare nominală de 2,5 lei/acţiune, reprezentând 13,70 % din capitalul social al societăţii Galgros S.A. Galaţi.
În octombrie 2015, ca urmare a desfiinţării pieţei Rasdaq, Galgros SA Galaţi a fost retrasă de la tranzacţionare. Societatea Galgros S.A. s-a înfiinţat prin reorganizarea Întreprinderii Comerţului cu Ridicata ICRA Galaţi, şi la care omul de afaceri Cătălin Chelu (decedat în decembrie 2014) deţinea un pachet de 43,9% din acţiuni, ceilalţi acţionari fiind SIF Muntenia cu un pachet de 15,63%, SIF Moldova, de 13,99% şi SIF Transilvania, de 13,70%.
Ultima parteneră de viaţă a omului de afaceri, Ala Procopenco şi Doina Rîmar, mama acestuia, dar şi alte 4 amante ale lui Cătălin Chelu se luptă în instanţă pentru averea acestuia care era constituită în mare parte din acţiuni la diverse firme cotate sau nu prin bursă, Chelu fiind cunoscut ca un mare jucător pe bursă. Acesta a lăsat în urmă o avere cifrată la câteva sute de milioane de euro, pe care se bat cele 5 femei care au trecut prin viaţa lui şi care i-au făcut 10 copii, la care se adaugă şi mama acestuia.
Reamintim că, omul de afaceri a fost declarat mort la sfârşitul lui 2014, în timp ce se afla în Iordania, unde era fugit pentru că era căutat de autorităţile române după ce fusese condamnat, în 2012, la şase ani de zile de închisoare în dosarul în care a vrut să-l mituiască pe chestorul Dan Fătuloiu chiar în sediul Ministerului Afacerilor de Interne.

Prima zi din noul an şcolar a venit cu daruri pentru liceenii de la Colegiul Tehnic ”Paul Dimo” Galaţi. La festivitatea de deschidere, câţiva agenţi economici au oferit ghiozdane echipate complet elevilor de liceu de la această unitate de învăţământ. Companiile Electric Navinstal, Eekels, Alewijnse Marine şi Acced Grup au oferit 140 de ghiozdane complet echipate (penar, pixuri, creioane, creioane colorate, radieră, ascuţitoare, 5 caiete dictando, 5 caiete matematică, 1 echer) tuturor elevilor din clasa a IX-a liceu şi şcoală profesională. Cei 3 elevi ai Colegiului Tehnic ”Paul Dimo” care fost premiaţi la olimpiadele şcolare tehnice din anul şcolar anterior au primit şi ei câte 1 rucsac şi 1 pereche de căşti wireless.
De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a oferit elevilor premianţi de la clasele X-XII un număr de 30 de ghiozdane şi cărţi din bibliografia şcolară.
La festivitatea de deschidere au participat Mioara Enache - inspector şcolar general, precum şi reprezentanţii agenţilor economici: Liviu Bogdan - şef departament învăţământ ArcelorMittal, Irina Nedelcu - specialist resurse umane ArcelorMittal, Gheorghe Rizan Şaptelei - manager Alewijnse Marine Galaţi, Vasile David - director de producţie Eekels Galaţi, Simona Iosifescu - manager Electric Navinstal şi Ion Lupăşteanu - Acced Grup SRL.

Investiţiile făcute de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţia a 14 troleibuze noi, pentru achiziţia şi implementarea sistemului de ticketing, precum şi pentru modernizarea străzii Traian, de la Baia Comunală şi până în Piaţa Centrală, care se ridică în total la aproximativ 14 milioane de euro s-ar putea întoarce în curând în visteria oraşului. Recuperarea banilor cheltuiţi pentru aceste obiective este posibilă prin aşa numitele proiecte retrospective, adică decontarea în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) a unor cheltuieli eligibile deja efectuate de beneficiari ai proiectelor retrospective şi includerea acestora în aplicaţii de plată către Comisia Europeană.
"Sunt aproximativ 14 milioane de euro care, în principiu, ar trebui să intre în vistieria municipiului Galaţi până la sfârşitul anului, dacă cele trei proiecte pe care le vom depune vor trece de toate etapele de analiză din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Nu cred că avem de ce să ne facem griji legat de cele trei proiecte, ele sunt pe repede înainte. Singurul care e uşor întârziat, pentru că s-au solicitat nişte documente suplimentare, e legat de sistemul de ticketing, acolo unde s-au cerut documente de care, în momentul implementării, nu aveam nevoie, dar pentru fonduri europene sunt necesare", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
De altfel, datorită recuperării acestor sume, numărul troileibuzelor noi achiziţionate va creşte de la 14 la 17 astfel de mijloace de transport în comun care ar putea fi văzute pe străzile Galaţiului la sfârşitul acestui an.

În şedinţa extraordinară de miercuri, 05 septembrie 2018, a Consiliului Judeţean Galaţi, prin rectificare bugetară, au fost aprobate investiţii în echipamente medicale în valoare de 7.226.000 de lei.

“Pe lângă investiţiile în infrastructura de sănătate, avem în derulare şi un plan de dotare a spitalelor din subordine cu aparatură medicală. Astfel, după ce în urmă cu aproximativ două luni am aprobat investiţii de peste 2.300.000 de lei, am demarat procedurile pentru a achiziţiona echipamente medicale de peste 7.200.000 de lei pentru dotarea laboratorului de Radiologie, a Ambulatoriului de Specialitate şi a Compartimentului de Sterilizare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Pe lista echipamentelor medicale se află două aparate de radiologie cu scopie şi grafie de peste 700.000 de euro, aparate medicale de ultimă generaţie, care vor permite realizarea, vizualizarea şi prelucrarea digitală a imaginilor. În plus, noile echipamente oferă mai multe imagini anatomice într-o singură rotire, permit realizarea unor expuneri tridimensionale şi efectuarea unui număr mult mai mare de investigaţii. Pe lista echipamentelor medicale pentru care au fost demarate procedurile se mai află un ecograf doppler color 3D, două aparate de radiologie cu braţ mobil, un mamograf şi un modul de sterilizare complet echipat.

În ceea ce priveşte programul de dotare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă demarat în luna iulie a acestui an, procedurile de achizitie au fost finalizate, cu excepţia unui singur echipament medical pentru care licitaţia este înca în desfăşurare. Pe 25 iulie 2018, au fost aprobate investiţii de peste 2.300.000 de lei pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”.

Noua sesiune parlamentară a început astăzi (n.r. - 03 septembrie) cu anunţarea componenţei grupurilor parlamentare şi a reprezentanţilor partidelor în conducerile celor două camere. Astfel, la Camera Deputaţilor, reprezentantul USR, Bogdan Rodeanu, a fost ales unul dintre viceliderii grupului parlamentar. Surpriza a apărut la PNL, unde deputatul Victor Paul Dobre, care a deţinut funcţia de vicelider până acum a pierdut-o în urma votului din cadrul grupului, după ce a încercat să obţină poziţia de lider de grup contracandidând-o pe Raluca Turcan.
La Senat, senatorul PSD Nicolae Marin şi-a păstrat funcţia de chestor, aceasta fiind una dintre funcţiile din conducerea camerei superioare. Alţi doi senatori gălăţeni sunt prezenţi în conducerile grupurilor parlamentare. Astfel, senatorul USR George Dircă a fost ales de colegii săi vicelider al grupului, iar senatorul PNL George Stângă şi-a păstrat funcţia de vicelider al grupului.
În zilele următoare parlamentarii îşi vor anunţa colegii care vor conduce comisiile permanente sau speciale ale celor două camere.

Săptămâna trecută, tinerii din ALDE s-au întâlnit la Şcoala Politică de Vară TLDE având ca temă libertatea şi democraţia. Şcolile de vară oferă ocazia de a avea dialoguri relaxate şi de a oferi o perspectivă optimistă despre viitor. „Şi există numeroase motive de optimism: România are în continuare una din cele mai mari creşteri economice din UE; ALDE are o contribuţie valoroasă atât în plan parlamentar şi al dezbaterii publice în general, cât şi la guvernare şi la nivel local; tinerii ALDE au o implicare activă – atât la nivelul ministerelor, cât şi la nivel local, lucru pe care îl salut şi pentru care i-am felicitat pe tinerii membri; toate aceste eforturi se văd şi în sondajele de opinie care dau ALDE dublându-şi scorul electoral din 2016”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima. În ultimii ani, TLDE s-a implicat tot mai mult în viaţa politică a partidului şi au reuşit să fie promovaţi în structurile administraţiei publice locale.
„Fiecare membru TLDE are datoria să gândească şi să propună soluţii pentru viitorul României! După ceea ce am văzut la şcoala de vară a TLDE pot să spun că am încredere în capacitatea fiecăruia dintre tinerii ALDE de a veni cu măsuri inovatoare, cu viziuni proaspete. Întotdeauna am considerat că tineretul poate produce cele mai puternice schimbări într-o societate. Îmi doresc să văd tot mai mulţi tineri în primul rând al politicii şi al societăţii. Tinerii de azi au acces la informaţie, au acces la date care să îi ajute să îşi dea seama de ceea ce se întâmplă în societatea în care trăiesc. Din păcate, mulţi cad pradă dezinformării şi manipulării care are loc în rândul tinerilor prin intermediul reţelelor de socializare. Tinerii trebuie să îşi ia informaţia din mai multe surse, nu doar de pe Facebook. Dintre tinerii de azi se vor alege elitele politice de mâine. Membrii TLDE au o mare responsabilitate în a fi modele pentru alţi tineri, prin comportamentul şi modul în care comunică cu ei. Anul viitor ne aşteaptă un nou ciclu electoral, pe care am încredere că îl vom parcurge cu rezultate excelente. Mă bazez pe implicarea şi energia tinerilor. I-am avertizat însă că timpul este mai scurt decât ne-am dori şi trebuie să trecem, din nou, la treabă cât mai curând posibil”, a mai spus Cristian Dima.

Iniţiatorul proiectului este penelistul Alexandru Şerban împreună cu ceilalţi consilieri liberali, iar proiectul a întrunit majoritatea voturilor celor prezenţi. "Acesta este un prim pas al Galaţiului spre un oraş de tip SMART, un pas prin care intrăm, în sfârşit, în era conectivităţii", se arată într-un comunicat PNL Galaţi.
Programul Waze Connected Citizens are ca scop îmbunătăţirea şi creşterea eficienţei şi a confortului cetăţenilor în materie de trafic rutier în zonele urbane, printr-un schimb de informaţii cu autoritatea publică locală care administrează infrastructura rutieră.
Principalii beneficiari sunt participanţii la trafic care vor primi informaţii în timp real despre desfăşurarea de adunări publice, mitinguri, marşuri, procesiuni, demonstraţii, manifestări cultural – artistice, sportive, religioase sau comemorative precum şi alte activităţi ce se desfăşoară pe drumurile publice şi care implică aglomerări de persoane. Informaţiile primite vor fi însă şi din sfera lucrărilor de construcţii, modernizare sau reabilitare aflate în desfăşurare pe diferite străzi din municipiul Galaţi oferindu-le particpanţilor la trafic posibilitatea alegerii unei rute alternative.
Însă, marele avantaj este acela că, municipalitatea va avea acces la datele de trafic colectate de aplicaţia Waze, date cu ajutorul cărora va putea afla cu exactitate unde şi în ce interval orar se formează ambuteiaje, numărul critic de participanţi la trafic de la care acestea încep sa apară pe un anumit sector de drum, pe unde ar putea fi traficul deviat pentru a fi evitate, dar şi date privind traficul generat de naveta ocupaţională şi soluţiile prin care acesta ar putea fi îmbunătăţit.

35 de români au fost blocaţi la graniţă după ce nu au primit dreptul de a intra în Republica Moldova. Este vorba despre un grup de 35 de cetăţeni români care nu a primit dreptul de a intra în Republica Moldova, pe la punctul de trecere a frontierei de la Albiţa după ce, cu o zi în urmă, fuseseră opriţi din cauza unei defecţiuni a sistemului informatic.
„În legătură cu apariţia unor probleme tehnice la Sistemul Informaţional al Poliţiei de Frontieră, în mai multe puncte de trecere pentru anumite intervale de timp se pierde legătura cu baza de date centrală. Astfel că, înregistrarea călătorilor şi mijloacelor de transport se desfăşoară cu dificultate, iar acest fapt va condiţiona creşterea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei de stat. În prezent, o echipă de tehnicieni ai IGPF lucrează la remedirea problemei. Rugăm călătorii să prezinte înţelegere şi răbdare la situaţia creată. Venim cu precizarea că dificienţele la Sistem au fost semnalate încă de săptămâna trecută, motivul ar fi numărul masiv de călători înregistraţi în ultima preioadă.”, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova.
Acest motiv invocat de autorităţile moldoveneşti pare cusut cu aţă albă. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe din România a emis un comunicat de presă prin care îşi manifestă preocuparea faţă de acest incident care s-a transformat deja într-un scandal transfrontalier.
”Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi preocupare situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state, explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Pagina 1 din 45