Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată având intervalul de valabilitate: 29 iulie, ora 13:00 - 29 iulie, ora 23:00.
În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.
În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că Plaja ”Dunărea” va fi deschisă pentru public, începând de sâmbătă, 31 iulie 2021, începând cu ora 9.00.   După mulţi ani în care plaja Dunărea a stat închisă, locul de agrement va fi redat gălăţeniilor. În primă fază, va fi permis accesul în limita a 1.500 de persoane şi nu la capacitate maximă, principalul motiv fiind reglementările impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Accesul va fi gratuit pentru copiii de până la 7 ani, însoţiţi de un adult, iar copiii între 7 şi 14 ani vor plăti 25 de lei/persoană, de vineri până duminică, şi 20 de lei/persoană, de luni până joi. Pentru adulţii tariful de intrare va fi 35 de lei/persoană, de luni până joi şi 50 de lei/persoană, de vineri până duminică.  Pentru gălăţenii care vor să facă doar plajă, fără acces la celelalte facilităţi şi servicii, preţurile sunt de 15 lei/persoană, de luni până joi, şi 20 de lei/persoană, de vineri până duminică. Copiii între 7 şi 14 ani vor plăti 10 lei de persoană, indiferent de zi.  

Jandarmii gălățeni au fost solicitați să intervină în trei situații în care cetățenii reclamau că nu se pot odihni din cauza muzicii, a zgomotelor și țipetelor produse de către diverse persoane. Locatarii din zonă au spus jandarmilor că au rugat persoanele în cauză să se liniștească, dar nu au făcut decât să le întărâte.
În primul caz vorbim despre trei bărbați, cu vârstele de 22 ani, 31 ani și 43 ani, care se aflau la un magazin din apropierea unor blocuri, unde consumau alcool, țipau și strigau în miezul nopții. Vecinii le-au atras atenția, dar nu au făcut decât să îi întărâte. Patrula de jandarmerie i-a găsit pe cei trei lângă magazinul de cartier în timp ce consumau alcool și strigau unii la alții. În momentul în care au văzut oamenii legii, doi dintre bărbați au recunoscut că au greșit și au ales să plece către domiciliu, în schimb al treilea bărbat a refuzat să se supună indicațiilor forțelor de ordine și a continuat să se manifeste zgomotos față de aceștia. Pentru fapta sa a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 500 lei, după care s-a îndreptat către casă.
În al doilea caz ne referim la un bărbat care se manifesta zgomotos și înjura în timp ce mergea pe stradă. Locatarii unui bloc din Micro 19 i-au atras atenția bărbatului, însă acesta a devenit mai expresiv în limbaj, motiv pentru care oamenii au sunat la 112. După ce au ajuns jandarmii la el, bărbatul a realizat că a greșit și le-a spus militarilor că din cauza unor neînțelegeri în familie s-a manifestat în acest mod, pentru care regretă. Jandarmii i-au spus bărbatului să meargă la domiciliu, nu înainte de a-i aplica un avertisment scris. Bărbatul în cauză s-a conformat și și-a cerut scuze pentru comportament.

 

Ultima situație s-a înregistrat în jurul orei 01:30 când locatarii unui bloc din Micro 19, exasperați de muzica tare ce se auzea în curtea unui imobil situat în apropierea blocurilor, au sunat la 112 să reclame acest fapt. La fața locului a fost direcționat un echipaj de jandarmerie. Când au intrat pe stradă, jandarmii au sesizat că locatarii blocurilor din zonă aveau motive clare de nemulțumire, muzica auzindu-se de la capătul străzii. Bărbatul a refuzat să coopereze cu forțele de ordine, dar s-a liniștit după ce jandarmii l-au pus să semneze o amendă în cuantum de 1.500 lei.

Platforma socială Instagram, deținută de Facebook, anunță modificări privind creșterea securității și intimității copiilor.
Astfel, toate conturile create începând de săptămâna aceasta de tinerii sub 18 ani vor fi, în mod implicit, private. Asta înseamnă că doar persoanele care primesc aprobarea expresă a utilizatorului pot vedea conținutul postat de acesta și îi pot trimite mesaje.
Totodată, minorilor care au deja cont le va fi afișată o notificare prin care aceștia vor fi încurajați să-și configureze contul pentru a fi privat.

Instagram a fost forțată să ia aceasta măsură de autoritatea pentru ptotecția datelor din Marea Britanie, unde legislația prevede că platformele online trebuie să seteze ca private conturile celor sub 18 ani.

Totodată, Instagram implementează un sistem automatizat care detectează conturile suspicioase ce încearcă să ia legătura cu minorii. Contul unui adult care este raportat de mai mulți copii, va fi automat blocat.

În paralel, Instagram spune că lucrează la un instrument menit să depisteze singur conturile minorilor, fără a le cere acestora să trimită copii ale actelor de identitate.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la reglementarea țigărilor electronice, avertizând că acestea sunt periculoase pentru sănătate și o poartă către consumul de tutun pentru tineri. În raportul său privind consumul global de tutun, OMS abordează pentru prima dată subiectul țigărilor electronice, indicând că folosirea acestora subminează progresul obținut prin limitarea țigărilor tradiționale.
Țigările electronice sunt disponibile în mii de arome, iar OMS afirmă că acestea sunt promovate agresiv pe piață ca fiind la modă și sigure pentru tineri, care riscă să devină dependenți de nicotină.
Raportul de marți al OMS arată că cei care folosesc țigări electronice sunt de trei ori mai predispuși să folosească în viitor produse pe bază de tutun. OMS face apel la reglementarea strictă a țigărilor electronice, în efortul de a-i împiedica pe nefumătorii tineri să înceapă să le folosească.

Operatorii economici au obligația să întocmească și să depună raportări contabile la 30 iunie 2021 la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, indiferent de forma de organizare și forma de proprietate.
Potrivit prevederilor Ordinului ministrului finanțelor nr. 763/2021 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2021 a operatorilor economici, sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2021 se aplică:
- entităților cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro;
- persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.
Prevederile acestui ordin se aplică inclusiv operatorilor economici al căror exercițiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Operatorii economici depun raportările contabile în format hârtie și în format electronic sau numai în formă electronică, pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.
Formatul electronic al situațiilor financiare anuale, generat prin programul de asistență, poate fi descărcat de pe portalul www.anaf.ro, secțiunea Descărcare declarații sau accesând următorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/1027_1050_2021.html.
Nedepunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2021 în condițiile prevăzute de actul normativ menționat anterior, se sancționează conform prevederilor art.42 din Legea contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Elevii Școlii nr. 28, din cartierul Mazepa 1, beneficiază de o sală de sport nouă și modernă, precum și de o sală de mese, în urma unei investiții de aproximativ 5,5 milioane de lei realizată de Primăria municipiului Galați.
"Educația este o prioritate, iar copiii au nevoie de cele mai bune condiții inclusiv pentru a face sport, pentru că mișcarea înseamnă sănătate. Mai mult, astfel de investiții pot constitui chiar premisele pentru viitoare performanțe în sport", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.
Clădirea nou construită are o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați. La parter este sala de sport prevăzută cu gradene pentru 170 de spectatori, suprafață de joc modernă cu panouri de baschet și cu porți de handbal, grup sanitar și vestiare, fiind racordată la rețelele de utilități. Sala de mese a fost amenajată la demisol și are o capacitate de 286 de locuri, având o zonă pentru primirea și distribuirea mâncării, spălător pentru mâini și grup sanitar.
Clădirea este dotată cu sistem de ventilație și de climatizare, iar iluminatul este unul economic, tip LED. De asemenea, a fost amenajată și o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Lucrările, în valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei cu TVA (aproape 1 milion de euro), au fost executate de către SC Criomec SA.

O șoferiță în vârstă de 71 de ani, din Galați, a lovit un adolescent de 16 ani care se afla pe trecerea de pietoni, pe str. Stadionului din municipiu. Băiatul este în comă. Șoferița deținea un permis valabil. A fost deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Sursa foto: Facebook

În cadrul Comisiei de Dialog Social organizată la Prefectura județului Galați, Direcția pentru Agricultură Județeană Galați a raportat că, în semestrul I al anului 2021, mai multe UAT-uri din judeful Galați (municipiul Galați, Valea Mărului, Munteni, lndependența, Schela, Măstăcani, Foltești) s-au confruntat cu o serie de fenomene hidrometeorologice nefavorabile și anume: furtuni, ploi torențiale care au avut ca efect șiroiri și băltiri, căderi de grindină, vijelii, care au avut efecte negative asupra culturilor agricole.
Urmare a producerii acestor fenomene hidrometeorologice, comisiile CLSU numite de primarii UAT-urilor, au transmis către SGA Galați, Rapoartele Operative intocmite în baza înștiințărilor depuse la sediul primăriilor de către producătorii agricoli care dețineau suprafețele agricole cultivate și afectate.
"Dintre aceste UAT-uri doar Galați, Munteni, Valea Mărului și Schela au respectat termenele stabilite prin Ordinul 459/78/2019 și anume 24 ore de la producerea fenomenului și 12 ore de la încetarea acestuia. Pentru UAT Valea Mărului, raportul operativ s-a intocmit de SGA. Au fost anunțați producătorii agricoli să depună înștiințări pentru suprafața de 5 ha teren agricol afectat. Prin neprezentarea acestora la sediul primăriei, constatarea pagubelor de către comisie a fost practic imposibilă. În comuna Schela, comisia a constatat faptul că suprafețele de teren agricol au fost afectate de grindindă care nu face obiectul ordinului comun Nr. 459/78 din 2019", se arată în raportul Direcției Agricole Galați.
În urma deplasărilor în teren, a verificărilor și centralizării proceselor verbale la UAT Munteni și Galați, din total suprafață declarată de 6184,09 ha a rezultat o suprafață afectată de teren agricol de 2829,24 ha, adică un procent de 45,75% totalizând o valoare a cheltuielilor de 12.740,41 lei.

Agricultorii care raportează pagubele suferite din cauza fenomenelor hidrometeorologice pot beneficia de facilitățile oferite de submăsura 17.l - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor.
Această submăsură se adresează fermierlor activi persoane fizice sau juridice, ce au încheiat cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de această submăsură și se angajează să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract și pot primi 70% din valoarea primei de asigurare eligibile plătită efectiv de către fermier.

Consiliul Județean Galați a finalizat procedurile de achiziție publică pentru proiectul de eficientizare energetică de la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor. Licitația fost câștigată de către Asocierea SC Luxuria Aedificium SRL & SC Terra Invest Management SRL, iar valoarea contractului este de 3.518.699 de lei (TVA inclus).
"Au fost desemnate firmele care vor realiza una dintre cele mai importante investiții derulate vreodată la Spitalul din Târgu Bujor. Este vorba despre o amplă reabilitare și modernizare a principalului corp de clădire de la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor, clădire în care se desfășoară cea mai mare parte din activitatea medicală. Acolo funcționează secția de obstetrică-ginecologie, secția de neonatologie, secția de chirurgie generală, blocul operator și blocul de nașteri. Interiorul clădirii va fi recompartimentat, se va înlocui tâmplăria, se va schimba acoperișul și vor fi reabilitate instalațiile electrice, termice și de distribuție a apei. Mai mult, spitalul va avea pentru prima oară panouri fotovoltaice, pompe de căldură și sisteme inteligente de gestionare și monitorizare a consumului de energie", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În prima etapă, firmele care au câștigat licitația trebuie să realizeze partea de proiectare tehnică, iar lucrările vor demara după aprobarea documentației tehnice de către Consiliul Județean și obținerea tuturor autorizațiilor necesare. De serviciile medicale ale Spitalului din Târgu Bujor beneficiază aproximativ 60.000 de oameni din zona respectivă. Această investiție este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Pagina 1 din 90