Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - CNAIR SA a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă, miercuri seara (n.r. - 15 ianuarie 2020), că a ridicat suspendarea licitaţiei pentru „Proiectare şi Execuţie «Varianta de Ocolire Galaţi»“, publicând răspunsul consolidat la clarificările adresate de către operatorii economici până la primul termen limită menţionat în cadrul documentaţiei de atribuire.

Odată cu ridicarea suspendării procedurii, a fost acordat un nou termen limită de depunere al ofertelor până la data de 24.02.2020. „Menţionăm că operatorii economici interesaţi de participarea la această procedură de achiziţie publică au dreptul de a adresa noi solicitări de clarificare până la ultimul termen menţionat în cadrul documentaţiei de atribuire (21 de zile înainte de termenul limită de depunere al ofertelor)“, se arată în comunicatul de presă al CNAIR.

Reamintim că valoarea estimată a procedurii este de 899.555.992 lei fără TVA. Durata contractului este de 54 luni şi cuprinde: 12 luni perioada de proiectare şi 42 luni perioada de execuţie a lucrărilor. Finanţarea proiectării şi execuţiei Variantei de Ocolire Galaţi în lungime de 33,6 km se va face din fonduri POIM.

Articole similare:
- Guvernul a anulat licitaţia pentru achiziţia a 10 tramvaie pentru Galaţi

- Guvernul a dat undă verde pentru Centura Mare a Galaţiului

Premierul Ludovic Orban continuă demiterea şi numirea în funcţie a secretarilor de stat şi consilierilor de stat. În acest context, un gălăţean va ocupa funcţia de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului Ludovic Orban şi va fi responsabil cu Strategia Dunării. Este vorba despre Gigel Caliga, membru marcant ALDE Galaţi şi fost director general al Transurb, fost consilier local, dar a activat și în funcția de consilier personal la cabinetul ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în mandatul lui Alexandru Petrescu. 

Gigel Caliga este de profesie economist, în ultimii ani desfăşurându-şi activitatea de auditor financiar, în cadrul propriului său cabinet individual. Decizia privind numirea acestuia în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ludovic Orban a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri, 15 ianuarie 2020. 

Un om de afaceri gălăţean a dat în judecată toate instanţele locale, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei, de la care cere daune morale de 1.000.000 lei într-un dosar având ca obiect pretenţii acţiune în răspundere delictuală - NCPC.

Mai exact, omul de afaceri gălăţean şi firma sa solicită, potrivit portalurilor de jurisprudenţă, „despăgubiri pentru daune morale prin încălcarea drepturilor civile ale reclamanţilor în soluţionarea cauzelor ce s-au aflat pe rolul instanţelor indicate”, fiind vorba despre Tribunalul Galaţi, Judecătoria Galaţi, Curtea de Apel Galaţi, Tribunalul Bacău, Curtea de Apel Bacău, Judecătoria Lieşti, Judecătoria Târgu Bujor, Judecătoria Tecuci, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi Ministerul Justiţiei.

Reclamantul a solicitat aceste daune morale deoarece el şi firma acestuia au solicitat instanţelor de judecată în vederea pronunţării unor soluţii, însă „judecătorii care au avut de soluţionat cauzele au dovedit un refuz sistematicşi organizat de a aplica şi respecta principiile de drept civil, conducerile acestor instanţe având deplină cunoştinţă despre aceste comportamente”, după cum se arată în cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Vrancea în anul 2017 care a decis să accepte excepţia capacităţii de folosinţă şi excepţia lipsei calităţii procesuale active invocate de instanţele chemate în judecată.

Astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, iar aici magistraţii au făcut o cerere de abţinere colectivă asupra căreia s-a pronunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a admis-o şi a trimis dosarul spre soluţionare la Curtea de Apel Constanţa. Următorul termen este stabilit pentru pentru data de 05 februarie 2020.

Primăria municipiului Galaţi a depus pentru finanţare europeană proiectul „Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe E7, E8, C21 şi C22, din str. Regiment 11 Siret“.

Finanţarea va fi asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 -2020. Valoarea totală a proiectului este de 8.760.483 lei, din care contribuţia de la bugetul local va fi de 40%, adică 3.457.235 lei.

Pentru demararea etapei precontractuale, Consiliul Local Galaţi trebuie să aprobe cererea de finanţare, în acest sens fiind convocată o şedinţă extraordinară în data de 14 ianuarie 2020.

Organizaţia din Galaţi a Partidului Împreună Pentru Moldova a anunţat că vineri, 10 ianuarie 2020, va avea loc lansarea oficială a candidaturii lui Marius Stan, primar al Galaţiului în perioada 2012 - 2016, pentru funcţia de Primar al Municipiului Galaţi, la alegerile locale din 2020. Anunţul oficial va fi făcut în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidul Împreună Pentru Moldova este o formaţiune politică apărută ca urmare a demersului România vrea autostrăzi - #şîeu, precum şi a Asocialţiei Civice „Împreună pentru A8”. În luna octombrie 2019, Partidul Împreună Pentru Moldova a fost înregistrat oficial și are ca membri fondatori, un ieşean - Cătălin Urtoi, şi un gălăţean - Marian Dumitru.

În luna noiembrie 2019, reprezentanţii locali ai acestui partid anunţau că selectarea candidatului pentru Primăria Galaţi a rezultat în urma unei campanii intitulată „Căutăm primar". „Criteriile analizei noastre au fost competența, rezultatele şi absenţa obedienței faţă de interesele de grup. Vorbim de oameni care au realizat ceva şi fără ajutor politic. (...) Aşadar, astăzi suntem în măsură să anunţăm că Partidul Împreună Pentru Moldova va susţine echipa Aurel Vlaicu - Marius Stan. Şi-i invităm pe cei cu care vrem să construim pentru Galaţi, să ni se alăture în acest demers. Decizia de a iniţia aceasta acţiune acum vine în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Aurel Vlaicu. Am descoperit un profesionist, un om care cunoaşte administraţie mai bine ca oricine. Suntem pe aceeaşi lungime de undă. Partidul Împreună Pentru Moldova preţuieşte competența, nu obediența faţă de partid. Pe de altă parte, nu căutăm oameni noi, cu orice chip, ci oameni în primul rând competenţi. Atenţie, însă! Noi nu căutăm un candidat al Partidului Împreună Pentru Moldova. Noi căutăm o echipă bună pentru Galaţi. Nu pentru a lupta împotriva cuiva, ci pentru a lupta pentru comunitate. Împreună Pentru Galaţi”, se arăta într-un comunicat al Partidului Împreună Pentru Moldova semnat de Marian Dumitru - Vicepreședinte şi Daniel Marian Lupascu - Secretar General.

Articole similare: Ce partid susţine binomul Marius Stan - Aurel Vlaicu pentru a candida la alegerile locale

Consiliul Concurenţei a sancţionat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) cu amendă în valoare de 17.650.326 lei (aprox. 3,7 milioane euro), pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.  

Poziţia de monopol a DGSR pe piaţa distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (Bucureşti şi localităţi din 19 judeţe: Braşov, Covasna, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Olt, Dolj, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Argeş, Prahova, Vâlcea şi Constanţa), a oferit companiei, conform legislaţiei, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuţie şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea şi încasa tarife aferente acestor servicii.  

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuţie a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor şi pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019. În consecinţă, pentru avizarea tehnică şi pentru recepţia instalaţiilor de utilizare şi punerea în funcţiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieţei.  

Comportamentul Distrigaz Sud Reţele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator. 

Piaţa din Micro 17, cunoscută şi ca ”Piaţa ruşilor”, primeşte o nouă şansă să devină un loc modern şi accesabil pentru comercianţi, dar mai ales pentru gălăţenii care preferă să-şi facă cumpărăturile de la producători autohtoni. În acest sens, Administraţia Pieţelor Alimentare S.A. Galaţi a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - SICAP o licitaţie privind lucrări de ”Modernizare şi extindere spaţii comerciale Piaţa Micro 17 - rest de executat”.

În Piaţa din Micro 17 au început lucrări de modernizare încă din 2016, când licitaţia a fost câştigată de societatea Trans Pec S.A. cu valoarea de 2.180.000 de lei, însă firma nu a respectat graficul de lucrări, în prezent existând un proces pe rol între cele două părţi contractante deschis de Administraţia Pieţelor.

Licitaţia demarată în prezent are o valoare totală estimată de 2.670.912 de lei şi va fi suportată din bugetul propriu al societăţii. „Dacă nu întâmpinăm piedici în desfăşurarea licitaţiei, căci am înţeles că există o reală problemă cu licitaţiile deoarece nu se prezintă ofertanţi, preconizăm ca în luna martie 2020 să demareze lucrările. Am stablit ca termen de execuţie 12 luni, din care 10 luni pentru lucrări, pentru că ne dorim ca până la sfârşitul anului viitor să fie gata”, ne-a declarat directorul general al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare S.A. Galaţi, Viorica Sandu.

Consilierii locali gălăţeni, întruniţi în şedinţă ordinară, joi, 12 decembrie 2019, au aprobat o nouă majorare a taxei de habitat plătită de gălăţeni. Astfel, începând cu data de 01 ianuarie 2020, taxa de habitat se va indexa cu indicele de inflație de 4,6%. Taxa specială de habitat are 2 componente care vor avea următoarele valori: 83,03 de lei taxa de habitat + 10,88 de lei taxa de economie circulară. Aşadar, gălăţenii vor plăti, începând de la 01 ianuarie 2020, o sumă totală de 93,92 de lei/an/persoană.

Gospodărire Urbană SRL, societatea care este responsabilă cu amenajarea, organizarea şi exploatarea parcărilor din municipiul Galaţi, a solicitat, la cererea gălăţenilor, Consiliului Local Galaţi, întrunit în şedinţă ordinară, joi, 12 decembrie 2019, aplicarea unor noi modalităţi de taxare, adică introducerea unui tichet de parcare pe zi. De asemenea, societatea a solicitat şi creşterea unor tarife de parcare şi introducerea unor permise de parcare semestriale şi anuale pentru persoanele fizice. Este vorba despre bilet/tichet de parcare pentru o zi, în valoare de 12 lei, iar pentru permisul de parcare pentru persoanele fizice pe locaţie lunar tariful va creşte la 50 lei în loc de 35 lei. Permisele de parcare pentru persoanele fizice semestrial vor costa 285 lei/loc de parcare, iar cele anuale vor avea un tarif de 540 lei/loc de parcare. Noile tarife au fost aprobate de consilierii locali gălăţeni.

Starea cimiterelor din Galaţi se deteriorează pe zi ce trece. Printre morminte aproape că nu mai există alei, mare parte din acestea nu au fost asfaltate niciodată, iar toată vara sunt acoperite de buruieni înalte cât un stat de om. Este o adevărată provocare să ajungi până la locul de veci dacă acesta nu este amplasat în apropierea unei alei principale. De altfel, nici aleile principale nu stau prea bine. De exemplu, în cimitirul Sf. Lazăr (Coca-Cola) aleile care au fost asfaltate cândva au gropi şi denivelări atât de mari că aproape că sare mortul din coşciug când este dus spre locul de veci. Ghenele de gunoi sunt rare şi, din această cauză, din loc în loc, se "ridică" movile de coroane aruncate, flori uscate şi bălării. Iar enumerarea neregulilor poate continua mult şi bine.

Cu toate acestea societatea care administrează cimiterele din Galaţi, adică Gospodărire Urbană SRL, creşte tarifele din nou pentru serviciile prestate în cimitirele municipiului Galaţi. În şedinţa ordinară a Consiliului Local Galaţi de joi, 12 decembrie 2019, Gospodărire Urbană SRL a solicitat aprobarea noilor tarife majorate. Astfel, în urma aprobării consilierilor locali gălăţeni, cu excepţia tarifului pentru concesiune şi a altor câteva tarife, cresc sumele percepute pentru înhumare, dezhumare, tămâiat, eliberat adeverinţe sau întocmit acte. De exemplu, o înhumare în groapă simplă cu adâncime 2 m va costa 442,04 lei, faţă de 413, 53 lei cât costă în prezent.

Ultima majorare a tarifelor a avut loc în toamna anului trecut, când tarifele s-au majorat cu până la 240% în cimitirele din Galaţi. Subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Tarife majorate cu până la 240% în cimitirele din Galaţi“.

Pagina 1 din 68