Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLDA) a relansat astăzi, marţi, 07 iulie 2020, licitaţia privind achiziţia a 49 de tramvaie, cu o lungime de circa 18 m, dedicate adminsitraţiilor locale din 4 municipii: Galaţi (10 tramvaie), Brăila (10 tramvaie), Botoşani (9 tramvaie) şi Ploieşti (20 tramvaie). Această achiziţie mult aşteptată de administraţiile locale, care în prezent sunt nevoite să ruleze tramvaie vechi de zeci de ani, a creat multe controverse, licitaţiile fiind lansate de câteva ori încă din 2019, însă au fost anulate de fiecare dată sub diferite pretexte: ba că ofertele primite au fost neconforme, ba că nu s-a prezentat niciun ofertant, ba chiar fără niciun motiv declarat oficial.

Valoarea totală a achiziţiei se ridică la 392 milioane lei, din care pentru Galaţi - 80 milioane lei, Brăila - 80 milioane lei, Botoşani - 72 milioane lei şi Ploieşti 160 milioane lei. Este vorba de fonduri europene pe care România riscă să le piardă dacă achiziţiile nu se realizează prea curând. În luna ianuarie 2020, Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării declara: „În câteva săptămâni sperăm să fim în situaţia de a relua licitaţia, să avem noi caiete de sarcini, să putem să anunţăm noile licitaţii. Vă asigurăm că nu vom pierde aceşti bani, 120 de milioane de euro”. Din cele şase licitaţii dedicate achiziţiei de tramvaie pentru administraţiile publice din România, finanţate din fondurile europene mai sus amintite, Ministerul Dezvoltării, din 2019 şi până în prezent, a reuşit să anuleze trei dintre acestea, alte trei fiind amânate. De data aceasta, termenul limită pentru primirea ofertelor este 13 august 2020.

Reamintim că, în luna martie 2020, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat contractul de pentru achiziţionarea a opt tramvaie moderne care vor fi produse de către societatea ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A., după ce municipalitatea a obţinut fonduri europene în acest scop, cu o valoare de achiziţie care se ridică la 44.680.000 de lei, fără TVA. De asemenea, trebuie menţionat faptul că în Galaţi, reţeaua de tramvaie este total închisă pentru modernizare.

Articole similare: Cum vor arăta noile tramvaie din Galaţi (FOTO)

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară de consiliu din luna iunie, alocarea a 9.600 euro pentru cofinanţarea unui proiect trabsfrontalier dedicat copiilor care au tulburări de scris-citit şi de vorbire din Galati, Iaşi, Chişinău şi Bălţi, derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi.
Este vorba despre proiectul „Cross border cooperation and research through interdisciplinary approach of genesis, clinical manifestations and therapeutical/preventional aspects of oral/written language specific disorders and development of innovative method of intervention in the cross border area - CERDIS”, derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi, care a obţinut finanţare prin programul transfrontalier ENI-Cross Border Cooperation România - Republica Moldova.
În prezent, proiectul se află în etapa de precontractare, având ca lider de parteneriat Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi alături de organizaţiile non-guvernamentale: Somato din Republica Moldova şi Helicomed din Iaşi, România. Proiectul are o importantă componentă de inovarecercetare şi se va derula pe o perioadă de 18 luni.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea modalităţilor de identificare, diagnosticare şi intervenţie precoce pentru copii care au tulburări de scris-citit şi de vorbire din Galati, Iaşi, Chişinău şi Bălţi. Obiectivul general va fi atins prin dezvoltarea unei metodologii de diagostic precoce şi intervenţie terapeutică integrată pentru un minim de 200 de copii (preşcolari şi copii aflaţi la începutul şcolarizării) care au tulburări de scris/citit/vorbire.

Copiii selectaţi, care vor fi beneficiarii proiectului, vor fi în general copii care provin din grupuri dezavantajate

În cadrul proiectului va fi realizată şi o cercetare pe baza utilizării unui aparat folosit pentru identificarea timpurie, dar şi terapia integrată a tulburărilor de vorbire şi de scris-citit (acest aparat este patentat deja printr-un brevet de invenţie aparţinând preşedintei Helicomed) şi 23 de astfel de aparate vor fi produse în cadrul proiectului şi vor intra în dotarea instituţiilor de unde provin cei 20 de specialişti care vor participa la cursurile de formare şi care vor testa/implementa noua metodologie, lucrând efectiv cu copii cu dizabilităţi/tulburări de vorbire. Patentul este unul premiat şi este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România.
Cei 20 de specialişti care reprezintă beneficiarii proiectului, împreună cu cei 200 de copii, vor fi formaţi de către specialişti din domenii diferite (specialişi în neuroştiinţe, psihiatri, logopezi şi psihopedagogi, stomatologi etc. şi vor fi mentoraţi pentru utilizarea aparatului CERDIS şi a noii metodologii de identificare şi intervenţie integrată timpurie). Aceştia vor disemina tuturor colegilor psihologi, psihopedagogi şi logopezi din cadrul instituţiilor educaţionale din judeţele Galaţi şi Iaşi, precum şi unor colegi din Republica Moldova, astfel că numărul beneficiarilor va fi mult mai mare, atât la nivelul specialiştilor cât şi al elevilor (apreciem că numărul real al copiilor va fi de peste 500).
Metodologia rezultată în urma cercetării, a intervenţiei inovative integrate realizate, a lucrului cu acest aparat inovativ, va fi cuprinsă într-un ghid de diagnostic şi tratament pentru psihopedagogi, terapeuţi şi logopezi, dar şi pentru alte categorii de specialişti din domenii conexe.
Copiii selectaţi, care vor fi beneficiarii proiectului, vor fi în general copii care provin din grupuri dezavantajate şi din zone ale judeţului Galaţi, Iaşi şi din raionul Bălţi unde au acces scăzut la servicii medicale, logopedice, psihopedagogice, fiind şi copii care se află în risc de eşec şcolar şi de părăsire timpurie a şcolii, tocmai datorită lipsei serviciilor logopedice, dar şi a intervenţiei ineficiente.
Bugetul total al proiectului este de 219.100 euro, iar al liderului de parteneriat - 96.000 euro. Pentru derularea activităţilor proiectului este necesară asigurarea cofinanţării de 10% în sumă de 9.600 euro, precum şi a fluxului de numerar pe perioada implementării acestuia, sume asigurate de Consiliul Judeţean Galaţi.

Aflaţi în plină negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM), despre care Monitorul de Galaţi a scris în articolul ”Vor fi disponibilizări la Damen Galaţi? Ce au răspuns reprezentanţii conducerii şi ai sindicatului”, sindicaliştii au solicitat conducerii Şantierului Naval Damen Galaţi să suspende discuţiile pentru o perioadă de 34 de zile. ”Am solicitat suspendarea negocierilor până pe data de 04 august, adică pentru o perioadă de 34 de zile din cauza pandemiei de coronavirus”, ne-a declarat liderul de sindicat, Pavel Stelian. De altfel, în ultimele zile, pe platforma Şantierului Naval Damen Galaţi, s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a cazurilor de angajaţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus, aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat în articolul ”Zeci de angajaţi ai Damen Galaţi infectaţi cu noul coronavirus”.

În următorii doi ani de zile, vor fi reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare, staţiile de pompare a apei uzate, dar vor fi realizate şi branşamente, racorduri, subtraversări şi supratraversări în oraşul Bereşti şi comunele Bereşti-Meria, Şendreni, Braniştea, Independenţa, Piscu, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Movileni, Cosmeşti şi Smârdan din judeţul Galaţi.
Societatea Apă Canal S.A. Galaţi a anunţat semnarea contractului de lucrări „GL-CL-09 Lucrări de apă şi apă uzată în aria de operare”, din cadrul „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020”, proiect finanţat din fonduri europene.
În cadrul „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014 - 2020”, societatea Apă Canal S.A. Galaţi a relicitat şi semnat, în data de 02 iunie 2020, contractul de lucrări „GL-CL-09 Lucrări de apă şi apă uzată în aria de operare” cu S.C. Arcif AG S.R.L. în calitate de lider al Asocierii S.C. Arcif AG S.R.L. - S.C. Arcon AG S.R.L. - S.C. M.I.S.A S.R.L. - S.C. Proconstrind S.R.L. Contractul semnat are o valoare de 28.083.243 lei, fără TVA şi va avea o durată de execuţie de 20 de luni, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor de 36 luni.
Contractul de lucrări include realizarea serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări aferente sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată, respectiv:
- Extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile pe o lungime de 18,026 km;
- Instrumentaţie pentru transmiterea datelor în sistemul SCADA pentru reţelele de apă şi canalizare;
- Reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 36,275 km, inclusiv conductele de refulare de la staţia de pompare a apelor uzate;
- Construcţia a 9 staţii de pompare a apelor uzate;
Sursele de finanţare şi valorile fiecărei surse, din cadrul acestui contract sunt: finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, în valoare de 20.762.784,04 lei, fără TVA; Bugetul de Stat în valoare de 3.175.484,62 lei, fără TVA; Bugetul Local în valoare de 488.536,10 lei, fără TVA şi contribuţia Societaţii Apă Canal S.A. Galaţi în valoare de 3.656.438,24 lei, fără TVA. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Partidul Mişcarea Populară a fost dat în judecată de firma care a tipărit, în 2014, materialele electorale cu care formaţiunea a participat la alegeri, relatează G4Media. Împotriva PMP au fost intentate 96 de procese pentru recuperarea unei datorii de 4,6 milioane de lei.

Societatea Amma Print SRL, firmă care a tipărit materiale electorale pentru PMP în campania pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014, a dat în judecată Partidul Mişcarea Populară pentru recuperarea unei datorii de 4,6 milioane de lei. Firma  a obţinut o sentinţă care obligă partidul să achite suma datorată, la care se adaugă 619.384 de lei cu titlu de preţ şi penalităţi de întârziere.
În data de 03  aprilie 2020, Amma Print a depus la Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti 96 de acţiuni având ca obiect „validare proprie”, toate acţiunile având ca terţ poprit toate filialele PMP din ţară, Bucureşti şi diaspora, precum şi preşedinţii acestora, preintre care se numără şi filiala Galaţi, împreuna cu preşedintele acesteia, Cătălin Cristache. Pentru toate aceste acţiuni, nu a fost stabilit încă termenul de judecată, din cauza stării de urgenţă.
„Vrem să ne obţinem banii din cotizaţiile plătite de membri, deoarece legea interzice să procedăm astfel cu subvenţiile primite de partide de la buget. Acestea nu pot fi executate silit”, a declarat, pentru presa centrală, patronul Amma Print, Mihai Volintiru.

Referitor la acest demers al Amma Print, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declară că „Este o chestiune care durează de mulţi ani. Ne vom apăra, avem suficiente argumente să corectăm lucrurile, inclusiv la sumă. Sunt şi aspecte care ţin de bucătăria noastră internă”.

UPDATE: Potrivit documentelor puse la dispoziţie de Cătălin Cristache, preşedintele PMP Galaţi, firma Amma Print SRL ar fi renunţat la judecarea cauzei în ceea ce-l priveşte pe acesta, însă instanţa urmează să ia act de de renunţare şi să dispună închiderea dosarului la următorul termen stabilit pentru data de 16 iulie 2020, fapt întărit și de citația pe care ne-a prezentat-o acesta. Până atunci, procesul rămâne pe rol.

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Galaţi are, începând de astăzi, marți, 23 iunie 2020, noi Inspectori Şcolari Generali Adjuncţi. Este vorba despre Carmen Necula Vijelie (foto 1), profesor de matematică la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ Galaţi (susţinută de Partidul Mişcarea Populară Galaţi) şi Selena Costea (foto 2), profesor pentru învăţământul primar (învăţătoare) la Şcoala gimnazială nr. 2 Lieşti (susţinută de Partidul Național Liberal Galaţi). Cele două nou numite iau locul Pompiliei Chifu şi Doiniţei Popa, care au fost înlocuite prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării. Este interesant de remarcat că aceste schimbări se fac fără a se ţine cont de faptul că elevii se află în plină perioadă de desfăşurare a examenelor naţionale când organizarea ar trebui să fie ireproşabilă, mai ales că sesiunile de examene din acest an se susţin în condiţii speciale impuse de pandemia de coronavirus.

Acuzaţiile primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, referitoare la faptul că Ministerul Dezvoltării are întârzieri mari la decontarea cererilor de rambursare pe câteva proiecte de amploare derulate în municipiul Galaţi, au primit o replică din partea Ministerului, în care practic se arată că într-adevăr plăţile nu au fost făcute şi relevă faptul că birocrația şi mecanismul de decontare în cadrul proiectelor este foarte greoi.

În acest context, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) face următoarele precizări:
„MLPDA a respectat calendarul procedurilor de verificare, autorizare şi avizare conform prevederilor legale în vigoare, astfel:
1. Referitor la "Proiectul Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918" Galaţi, Cererea de rambursare nr. 4, in valoare de 2.896.375,17 lei:
- în data de 20.05.2020 a fost înregistrată la AM POR;
- în data de 15.06.2020 a fost finalizată verificarea procedurii de achiziţie aferentă contractului;
- în data de 18.06.2020, după finalizarea verificării eligibilităţii cheltuielilor, cererea a fost autorizată;
- în data de 19.06.2020 a fost întocmită ordonanţarea de plată;
- urmează VIZA CFPP pe ordonanţarea de plată şi semnătură ordonatorului de credite în vederea efectuării plăţii.

De asemenea, referitor la Cererea de rambursare nr. 5, în valoare de 6.775.955,97 lei, din cadrul aceluiaşi proiect, precizăm că aceasta NU a fost înregistrată la AM POR. Municipiul Galaţi a depus această cerere, în data de 15.06.2020, la Organismul Intermediar ADR S-E, în vederea efectuării primului nivel de verificare. După finalizarea verificărilor la nivelul organismului intermediar cererea va fi transmisă la AMPOR.

2. Referitor la Proiectul "Modernizare şi reabilitare Şcoala Gimnazială 'M. Sadoveanu' nr. 11" Galaţi, Cererea de rambursare nr. 4, în valoare de 187.188 lei a fost înregistrată la AM POR în data de 12.06.2020.
În prezent, se află în verificare la Serviciul Verificare Achiziţii Publice, fiind în termenul legal de procesare prevăzut atât de OUG 40/2015 (20 de zile lucrătoare) cât şi de OUG 52/2020 (30 de zile lucrătoare).

3. Referitor la Proiectul "Reabilitarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galaţi, Cererea de rambursare nr. 1, în valoare de 3.844,89 lei, a fost înregistrată la AM POR în data de 05.06.2020.
În prezent, se află în verificare la Serviciul Verificare Achiziţii Publice, fiind în termenul legal de procesare prevăzut atât de OUG 40/2015 (20 de zile lucrătoare) cât şi de OUG 52/2020 (30 de zile lucrătoare)”.

Despre acuzaţiile aduse puteţi citi în articolul „Ministerul Dezvoltării bagă Primăria Galaţi în dificultate

Şedinţă cu strigături, duminică dis de dimineaţă, la PNL Galaţi. Urgentă şi în cadru foarte restrîns, şedinţa s-a lăsat cu ”sânge” printre penelişti după ce s-a aflat că mult râvnitul post de director al Electrica Galaţi nu va reveni unui penelist activ şi bun cotizant al partidului, ci unui ”venetic”. Aşa cum Monitorul de Galaţi a mai relatat, actualul director al Electrica Galaţi, Claudiu Iacob, este demult pe lista neagră a liderului local al PNL, George Stângă, iar în ultima perioadă se fac presiuni enorme pentru schimbarea acestuia. În cărţi, pentru a-i lua locul, era consilierul judeţean PNL, Sorin Dănăilă, cotizant fruntaş la puşculiţa locală a partidului, însă preşedintele George Stângă l-a dat deoarte şi vrea să-l pună şef la Electrica pe nimeni altul decât pe fostul city manager al Galaţiului, Aurel Vlaicu. Acesta nu este membru PNL, dar joacă tare în politica gălăţeană, continuând să facă echipă cu fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, ştiut fiind faptul că acesta va candida pentru un nou mandat şi că joacă puternic în negocierile dreptei pentru susţinierea unui candidat comun. 

Sorin Dănăilă este membru PNL încă din 2008, dar se pare că în faţa negocierilor politice, acest fapt nu mai are nicio importanţă. Dar eventuala numire a lui Aurel Vlaicu la conducerea Electrica va agita şi mai mult spiritele în PNL Galaţi chiar înainte de alegeri, unde din ce în ce mai multe voci se arată nemulţumite de deciziile lui George Stângă care face numiri doar dintre aproapiaţi sau pentru interese prorii, zeci de penelişti cu state vechi în partid fiind daţi deoparte. Mai mult de atât, peneliştii gălăţeni sunt profund nemulţumiţi şi pentru că, în ultima perioadă, multe dintre posturile călduţe de pe care sunt daţi jos pesediştii, au fost ocupate în mai mare măsură de membrii PMP. 

Demn de amintit este și că Aurel Vlaicu, înainte să vină la Galați, a fost consilier parlamentar şi expert la grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, fiind considerat „omul lui Hrebenciuc", iar ca să pui pe funcție un fost pesedist în detrimentul unui penelist, e cu atât mai mare supărarea între liberali. Urmează să se întoarcă și Marius Stan în PNL și să candideze pentru fotoliul de primar pentru a fi lovitura de grație completă? 

 

Citeşte şi 

PMP Galaţi ia faţa PNL la numirile politice în funcţii de conducere ale instituţiilor de stat https://www.monitoruldegalati.ro/politica/pmp-galati-ia-fata-pnl-la-numirile-politice-in-functii-de-conducere-ale-institutiilor-de-stat.html

Orban strigă "depesedizare", tineretul PNL Galaţi exorcizează propriul partid! https://www.monitoruldegalati.ro/politica/orban-striga-depesedizare-,-tineretul-pnl-galati-exorcizeaza-propriul-partid.html 

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că trebuie să încaseze aproape 10 milioane de lei de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, pentru derularea unor investiţii importante cu fonduri europene, dar sunt deja întârzieri de o lună la plăţi.

„Guvernul şi-a dovedit încă o dată incompetenţa, punând în pericol derularea unor proiecte ample cu fonduri europene. Sunt întârzieri serioase la cererile de rambursare pe trei astfel de proiecte, derulate prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, care ar fi trebuit să onoreze cereri de rambursare de 10 milioane de lei. În această situaţie, Primăria municipiului Galaţi este pusă în dificultate în relaţia cu constructorii. Şi, mai mult decât atât, suntem obligaţi să amânăm alte proiecte necesare oraşului din cauza incapacităţii guvernanţilor”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Este vorba despre două cereri de rambursare în valoare de 6.775.955,97 lei, respectiv 2.896.375,17 lei, în proiectul «Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918», o cerere în valoare de 187.188 lei în proiectul «Modernizare şi reabilitare Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu” nr. 11» şi o cerere în valoare de 3.844,89 lei în proiectul «Reabilitarea, extinderea si dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”».

„Municipalitatea a depus eforturi importante în combaterea efectelor pandemiei, redirecţionând fonduri către măsurile de limitare a infectărilor, iar aceste întârzieri de plăţi în proiectele finanţate din fonduri europene îngreunează şi mai mult activitatea“, se mai arată în comunicatul de presă al Primăriei Galați.

Pandemia nu a adus numai şomaj tehnic, ci şi concedieri colective importante. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi a anunţat că, din luna martie şi până la începutul lunii iunie, nouă agenţi economici din judeţul Galaţi au comunicat disponibilizări colective, pentru 680 de persoane. Domeniile de activitate cele mai afectate sunt construcţiile (220 de persoane), fabricarea produselor textile (162 de persoane), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (135 de persoane) şi industria construcţiilor metalice (68 de persoane). În privinţa şomajului tehnic, AJOFM Galaţi informează că la nivelul judeţului Galaţi, numărul de angajaţi beneficiari de îndemnizaţia de şomaj tehnic se ridică la 17.204 persoane.

Pagina 1 din 73