Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 00:00

Penitenciarul din Galaţi se extinde

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii, în toamna anului trecut, un proiect de achiziţie a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenţie din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), întrucât există un deficit de 3.843 de spaţii. Proiectul prevedea că vor fi construite mii de spaţii de detenţie, până în 2024. În acest context, la începutul lunii septembrie 2019, Penitenciarul Galaţi a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice o licitaţie pentru "Întocmire Studiu de Fezabilitate, pentru obiectivele de investiţii: Pavilion A (primire deţinuţi, carantină, vizite şi infirmerie) şi Pavilion B - Corp detenţie - Curţi plimbare", cu o valoare estimată de 153.152 lei.

Potrivit documentelor aferente achiziţiei, este vorba despre construirea a două noi pavilioane, una dintre clădiri urmând să aibă două etaje şi o capacitate de 152 de locuri, iar cealaltă 34 de locuri. Camerele de detenţie din noile clădire vor asigura un spaţiu de minim 4 mp/deţinut, vor avea grupuri sanitare şi spaţii de depozitare a alimentelor şi a efectelor personale. Celule vor avea o capacitate de 4 şi de 2 persoane, însă noile clădiri vor fi prevăzute şi cu alte spaţii precum curţi de plimbare, infirmerie, etc.

În prezent, Penitenciarul Galaţi se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului minim de cazare de cel puţin 4 mp/deţinut, media efectivelor de deţinuţi, în anul 2017, fiind de 618, raportat la capacitatea legală de cazare de 346 de locuri, rezultând un grad de supraaglomerare de peste 178%.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Registrul Urbaniştilor din România (RUR) susţine şi promovează iniţiativa Primăriei municipiului Galaţi privind organizarea concursurilor urbanistice "Reamenajare şi refuncţionalizare zona Valea Ţiglinei şi Faleza Dunării". Aceste concursuri de idei au fost lansate pe site-ul municipalităţii, dar şi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice şi respectă principiile planificării participative, lucrului în echipă, caracterul integrării multidisciplinare şi organizării spaţiale.

Iniţiativele urbanistice ale Primăriei Galaţi sunt promovate şi pe site-ul Registrului Urbaniştilor din România creându-se astfel posibilitatea ca un număr cât mai mare de profesionişti să participe la concursurile ce vor avea ca finalitate o arhitectură modernă, inovativă şi cu impact vizual deosebit pentru aceste zone deosebit de importante ale Galaţiului. De altfel, RUR participă la proiectele privind reamenajarea celor două zone şi prin desemnarea unui reprezentat care, alături de o echipă multidisciplinară, va juriza proictele cu propunerile de soluţii ce vor fi primite la sediul Primăriei municipiului Galaţi până în data de 30 septembrie 2019.

Pentru ca arhitecţii şi urbaniştii din toată ţară să fie interesaţi de această iniţiativă, Primăria municipiului Galaţi a pus la bătaie şi premii pentru fiecare concurs în parte: premiul I - 6.000 euro, premiul II - 3.000 euro şi premiul III - 1.000 euro.

Articole similare: Primăria Galaţi caută arhitecţi şi urbanişti care să pună în valoare Valea Ţiglinei şi Faleza Dunării

Coşmarul şoferilor disperaţi de starea carosabilului de pe bld. Coşbuc, pe segmentul de la Patinoar până la intersecţia cu str. Al. Măcelaru, se va sfârşi în curând deoarece infrastructura rutieră din această zonă va fi reabilitată de Primăria municipiului Galaţi prin intermediul unui proiect cu fonduri europene. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, Luminiţa Mihailov, au semnat, marţi, 10 septembrie 2019, la sediul Primăriei, contractul de finanţare europeană pentru proiectul "Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, bld. George Coşbuc (tronson str. H. Coandă - str. Al. Măcelaru)", modernizându-se astfel una dintre cele mai importante şi aglomerate axe rutiere din municipiu Galaţi. Proiectul se ridică la o valoare totală de 104.746.875,96 lei, adică peste 22 milioane euro.

"Acesta este al doilea proiect major de reabilitare a principalelor artere rutiere din Galaţi pe care îl lansăm anul acesta. Primul se află deja în implementare şi aici mă refer la modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie, proiect pe care l-am semnat în aprilie 2019 şi care reprezintă o investiţie de aproape 23 milioane de euro atraşi din fonduri europene. Am atins astfel un grad de contractare de 98% din suma maximală ce putea fi alocată municipiului Galaţi pe axa 4.1. Proiectul privind achiziţia a 8 tramvaie noi, cu o valoare de circa 45 de milioane de lei ar reprezenta al treilea proiect cu o ancoră de 2% din procentul de 100%, urmând să se ducă - după cum ne dorim - în procentul de 120%, aşa cum s-a mai întâmplat în exerciţiile financiare pe bani europeni", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Lucrările ce urmează a fi demarate la începutul anului viitor vizează modernizarea liniilor de tramvai (aproximativ 5 km, dus-întors) şi a 2, 6 km de carosabil pe străzile bld. Milcov, Traian Vuia, Henri Coandă şi bld. George Coşbuc. În principal, se vor executa: lucrări de reabilitare a căii de rulare a tramvaielor - 5.570 m cale simplă, reabilitarea şi modernizarea a 16 staţii şi peroane de călători, construirea sau modernizarea pistelor pentru biciclete şi a trotuarelor, precum şi reabilitarea părţii carosabile a infrastructurii rutiere: 6.731 mp piste pentru biciclete, 17.405 mp trotuare reabilitate şi 38.550 mp parte carosabilă reabilitată.

În plus, se va avea în vedere realizarea de locuri de parcare noi, reabilitarea şi repararea reţelelor edilitare subterane (de apă) din perimetrul lucrărilor de reabilitare la carosabil şi tramvai, reabilitarea iluminatului public stradal, amenajări peisagistice prin modernizarea spaţiilor verzi existente, cât şi a celor nou apărute, montarea de mobilier stradal nou, amenajarea de canalizaţie subterană multitubulară cu camere de tragere pentru introducerea în subteran a diverselor reţele aeriene, amenajarea străzilor laterale pe o lungime de 25 m; realizarea semnalizării prin marcaje rutiere şi indicatoare rutiere. Durata de implementare a proiectului este de 23 de luni, de la semnarea contractului, adică data estimată a finalizării lucrărilor fiind 31 iulie 2021.

Şcoala Gimnazială nr. 28 "Mihai Eminescu" din cartierul Mazepa va beneficia de o nouă construcţie în care va funcţiona o sală de sport, dar şi sală de mese. Primăria Galaţi va investi aproximativ 4,3 milioane lei fără TVA, iar noua clădire va avea o sală de sport cu gradene pentru 170 de spectatori, iar la demisol, vor fi două săli de mese cu 296 de locuri fiecare. În prezent, această şcoală are doar un teren de sport amenjat în curtea şcolii, care pe timpul iernii este acoperit cu o prelată şi o sală foarte mică dedicată activităţilor sportive, dar care este total improrie desfăşurării acestor activităţi. Studiu de fezabilitate pentru această investiţie a fost elaborat în luna aprilie a aceastui an, iar procedurile de achiziţie pentru lucrările de proiectare şi execuţie sunt în etapa finală, adică cea a deliberării asupra ofertelor.

Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, a declarat, vineri, 30 august 2019, în cadrul unei conferinţe de presă, că este dispus să asigure majoritatea în consiliul local şi cel judeţean, dar nu în aceleaşi condiţii ca până acum.  ALDE are patru consilieri locali şi patru consilieri judeţeni, precum şi unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Galaţi. 

”Voi avea o discuţie cu PSD după care ne vom defini poziţia. Până acum am susţinut proiecte promovate de PSD, fără ca noi să fim suficient informaţi asupra lor. Pot spune însă că aşa nu mai merge. În condiţiile actuale nu vom asigura votul la toate proiectele. Proiectele vor trece după ce vom fi consultaţi şi vor fi acceptate şi amendamentele noastre. Cu siguranţă vă pot spune că, deocamdată, vom merge aşa cum arată calculele electorale. Se va asigura majoritatea cu noi dacă vom fi respectaţi pe măsură. Dacă nu se va asigura majoritatea cu noi şi se va merge pe acelaşi sistem destul de ambiguu, când ne place să trecem hotărâri cu un partid care nu mai există-UNPR, îşi vor asuma răspunderea”, a declarat Cristian Dima.

O investiţie de peste 2 milioane de lei se va realiza la Baza de agrement cu specific pescăresc Zătun, banii provenind din fonduri europene atrase în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, Măsura 1 Promovarea şi sprijinirea activităţilor care duc la diversificare. Balta Zătun este unul dintre puţinele locuri de agrement ale Galaţiului, care este vizitată în fiecare weekend, şi nu numai, de sute poate chiar mii de gălăţeni, tocmai de aceea, a ajuns să fie neîncăpătoare. În acest context, Consiliul Judeţean Galaţi a decis să acceseze fonduri europene pentru extinderea zonei de agrement.

”Astăzi (n.r. - joi, 29 august 2019), în cadrul sedinţei Consiliului Judeţean Galaţi, am aprobat un proiect prin care vom amenaja o nouă zonă de agrement la balta Zătun pe o suprafaţă de 12.500 de mp. Vom construi noi spaţii de cazare şi camping, vom amenaja foişoare de diferite dimensiuni, un spaţiu de joacă pentru copii şi pontoane pentru pescari. De asemenea, vom amenaja spaţiul verde şi vom monta mese şi bănci din lemn, grătare şi umbrele cu învelitoare din stuf. Investiţia este de peste 2 milioane de lei”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

În plus, acesta a mai specificat şi faptul că se va mări şi parcarea, iar la anul se va derula un proiect de mare anvergură pentru această baltă. Până atunci însă, în cadrul proiectului prezentat se vor construi 9 căsuţe mai mari decât cele existente, camping, 3 foişoare de diferite dimensiuni, un spaţiu de joacă pentru copii, 5 pontoane pescăreşti, dar se va proceda şi la sistematizarea zonei. Se preconizează că în primăvara anului viitor lucrările vor fi finalizate, timp în care se va mai face şi popularea cu peşte a bălţii care se întinde pe 27 hectare.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local, întrunită miercuri, 28 august 2019, au figurat şi două proiecte de maximă importanţă pentru sistemul sanitar gălăţean. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea realizării proiectului "Relocarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Buna Vestire" şi a cheltuielilor necesare implementării acestuia (Iniţiator proiect: Ionuţ Florin Pucheanu - Primarul municipiului Galaţi) şi proiect de hotărâre privind aprobarea realizării proiectului "Reabilitarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galaţi" şi a cheltuielilor necesare implementării acestuia (Iniţiator proiect: Ionuţ Florin Pucheanu - Primarul municipiului Galaţi).

Cele două proiecte vor fi depuse în vederea accesării a fondurilor pentru apelul aferent Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, proiectul privind Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Buna Vestire ridicându-se la o valoare de 16.223.981,03 lei inclusiv TVA, iar cel de la Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galaţ are o valoare de 14.545.756,74 lei inclusiv TVA. Consilierii locali gălăţeni au votat în unanimitate cele două proiecte.

O familie destrămată din cauza faptului că mama este plecată de 7 ani în Italia, iar tatăl încearcă să-şi crească singur cei doi copii de 7 şi 10 ani. Drama o trăiesc copiii care au ajuns să nu mai aibă unde locui din cauza neînţelegerilor dintre părinţi. Raul Bogdan Ghinea de 43 ani, împreună cu cei doi copii, locuiau într-un bloc ANL din Micro 17. Aici au acumulat datorii la întreţinere de 100.000 lei (un miliard de lei vechi) şi încă 12.548 de lei la chirie, sumele incluzând şi penalităţile, în condiţiile în care chiria pe lună era de aproximativ 200 lei/lună. Din cauza datoriilor acestuia, blocul în care locuiesc a fost debranşat de la apă caldă şi suferă toţi locatarii, care nu îl văd cu ochi buni. Autorităţile au fost nevoite să-l evacueze din apartament, marţi, 20 august 2019, astfel că Ghinea a ajuns să doarmă într-un loc improvizat în adăpost de noapte, iar cei doi copii dorm la o vecină care de-a lungul anilor a fost mereu un sprijin pentru ei.

Bărbatul are loc de muncă, ca paznic, unde primeşte salariul minim pe economie, însă susţine că poate ar mai fi plătit câte ceva la chirie şi întreţinere, dar chitanţele se tăiau pe numele soţiei (contractul fiind pe numele acesteia) care l-a părăsit plecând în Italia. După cum declară bărbatul, aceasta l-a ameninţat că la un moment dat se va întoarce şi îi va lua locuinţa şi copiii. De altfel, tot mama încasează şi alocaţiile celor doi copii. Motivând că nu mai vrea să plătească atât timp cât chitanţele nu sunt pe numele lui, iar soţia poate veni oricând să beneficieze de locuinţa la care el a plătit cheltuielile, a decis să nu mai dea bani nici la întreţinere, nici la chirie. În paralel, copiii sunt în evidenţa Fundaţiei ”Familia”, unde primesc o masă caldă pe zi şi un pachet, iar pe perioada şcolii participă la un program în cadrul căruia sunt ajutaţi să-şi facă temele.

Ce soluţii au găsit autorităţile

Joi, 22 august 2019, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Galaţi şi ai Primăriei Galaţi au stat de vorbă cu bărbatul oferindu-i posibilitatea să fie găzduit împreună cu cei doi copii la Centrul de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost din strada Alexandru cel Bun, nr. 27, unde familia va beneficia de cazare pe perioadă determinată, consiliere, asistenţă medicală primară, spijin în vederea obţinerii actelor de identitate (tatăl nu are buletin valabil), dar şi consiliere în vederea obţinerii alocaţiei copiilor de către tată. În acest mod, tatăl şi cei doi copii vor sta împreună şi vor avea un acoperiş deasupra capului.

Însă situaţia grea în care a ajuns din cauza datoriilor, nu se va rezolva aşa uşor deoarece legile nu permit ca statul să-i dea o altă locuinţă în condiţiile în care a primit deja una (apartamentul de tip ANL din care a fost evacuat). Potrivit Legii 114/1996 cu modificările ulterioare şi a Hotărârii Consiliului Local Galaţi nr. 6/2016, atât timp cât a deţinut o locuinţă de la stat şi a fost evacuat din cauza datoriilor, autorităţile nu îi pot repartiza nici măcar o locuinţă socială. De altfel, Raul Bogdan Ghinea a declarat că şi-ar dori o locuinţă socială la blocurile chiar de lângă ANL-ul de unde a fost evacuat, însă la întrebarea ”Cum va putea plăti chiria acolo în condiţiile în care nici aici nu a putut s-o achite”, acesta a spus că atunci ar fi altă situaţie, căci va fi locuinţa pe numele lui şi va plăti. De altfel, omul îşi făcea griji şi pentru perioada în care va locui la Centrul de Urgenţă, pentru că acesta este prea departe de şcoală. Chiar dacă a fost asigurat de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială că va primi sprijin pentru transferul copiilor la o şcoală din apropierea locului unda va locuia, acesta a spus că nu vrea cu niciun chip să mute copiii de la şcoală pentru că aceştia ar fi puternic afectaţi emoţional de mutare şi nu doreşte sub nicio formă să se întâmple asta copiilor lui.

Controversele rămân

Din toată această poveste fără sfârşit fericit, la care s-a ajuns în primul rând din cauza neînţelegerilor dintre părinţi, copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit. De altfel, doar un psiholog poate spune dacă minorii vor fi mai afectaţi de mutarea la altă şcoală sau de faptul că deocamdată nu mai au o locuinţă permanentă şi sunt crescuţi de un singur părinte. În plus, întreaga familie este supusă oprobiului public. Un vecin a comentat cazul: ”Tatăl avea bani să bea şi să fumeze zilnic la magazinul de peste drum, dar nu avea bani să-şi plătească întreţinerea la ANL. Două scări de bloc nu au apă caldă din cauza lui şi a altuia care totalizează împreună datorii de 1 miliard şi jumătate lei”, iar vecinul are, la rândul lui dreptate. Şi autorităţile au dreptate, căci nu îi pot da bărbatului locuinţă după locuinţă. Nu este nici legal şi nici moral.

Consiliul Judeţean Galaţi a lansat oficial proiectul "Extindere, reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Integrat de Specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi", ceea ce înseamnă că în această toamnă se va trece la treabă, construindu-se o nouă clădire cu trei etaje, căci licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor au fost demarate din timp. Ambulatoriul va fi extins astfel de la 390 mp la 1.500 de mp, iar spaţiul unde au funcţionat cabinetele medicilor de familie va fi reabilitat şi modernizat.

În afară de lucrările de construcuţie, proiectul prevede şi o sumă consistentă, de peste 2,3 milioane de lei, pentru aparatură medicală de ultimă generaţie, o parte dintre echipamente fiind aduse în premieră la Galaţi, iar o altă parte dintre acestea erau prezente doar în spital, nu şi în ambulatoriu. Printre cele mai importante achiziţii enumerăm: ecograf ocular biometru, sistem complet videoendoscopie flexibilă, electrocardiograf portabil, oscilometru dopller, videocolposcop, negatoscop, ecograf 4D, electroencefalograf computerizat, etc. Investiţia era impetuos necesară, aşa cum a declarat şi managerul Spitalului Judeţean Galaţi, Valentina-Alina Dobrea, în condiţiile în care în ambulatoriul Spitalului Judeţean Galaţi au fost consultaţi peste 110.000 de pacienţi, în anul 2018, iar cifra acestora creşte anual cu câteva mii de pacienţi.

"De la an la an, numărul celor care sunt consultaţi în Ambulatoriu creşte cu câteva mii de pacienţi. Doar la Ambulatoriul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi au fost realizate peste 110.000 de consultaţii în 2018. Am lansat oficial proiectul prin care vom extinde Ambulatoriul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu peste 1.500 de mp printr-o construcţie nouă cu trei etaje, vom moderniza complet spaţiul unde au funcţionat cabinetele medicilor de familie şi vom achiziţiona echipamente medicale de peste 2,1 milioane de lei. Avem în derulare proiecte similare şi pentru Ambulatoriile de la Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de la Târgu Bujor", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

După finalizarea lucrărilor, în noile spaţii vor fi înfiinţate cabinete medicale pentru următoarele specialităţi: diabet, gastroenterologie, oftalmologie, cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie, radiologie şi imagistică medicală, ORL, neurologie, medicină internă, hematologie şi ortopedie. Finanţarea a fost obţinută în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale şi se ridică la 11.989.269 lei.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a prezentat cifre îngrijorătoare, la nivelul judeţului Galaţi, în privinţa traficului de persoane. Raportul a fost prezentat în cadrul unei întâlniri desfăşurate în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Galaţi, organizată în cadrul celei de-a doua etape a Campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!” derulate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. La eveniment au participat secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi primari din judeţul Galaţi.

În acest context, Ionel Mereuţă, reprezentantul Centrului Regional Galaţi ANITP a prezentat o sinteză a activităţilor derulate în anul 2018 de către Centrul Regional Galaţi pe linia prevenirii traficului de persoane şi a monitorizării asistenţei acordate victimelor, precum şi o situaţie statistică asupra acestui fenomen potrivit căreia Galaţiul se află pe locul 3 la nivel naţional astfel: din totalul de 497 de persoane traficate înregistrate la nivel naţional, 28 de victime au fost din Galaţi. Principalele cauze care au dus la traficul de persoane sunt carenţele educaţionale şi lipsa de informare, lipsa oportunităţilor de angajare, familii disfuncţionale, dorinţa de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent, toate acestea se transformă la nivel individual în factori favorizanţi pentru traficul de persoane, determinând indivizii să accepte diversele promisiuni sau să aibă încredere în ofertele de muncă, călătorie, tratament sau de altă natură venite atât din partea unor prieteni, cât şi din partea unor persoane cu totul necunoscute.

Aceste date sunt întărite şi prin Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane în care se arată că instituţiile guvernamentale din România nu îndeplinesc în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, drept pentru care ţara noastră a fost retrogradată pe lista de supraveghere de nivelul 2.

”Guvernul român şi-a redus eforturile de a proteja victimele traficului de fiinţe umane. Funcţionarii publici şi ONG-urile au identificat 497 de victime în 2018, cel mai mic număr din ultimii peste 10 ani, în scădere faţă de 662 de victime identificate în 2017 şi 757 în 2016; aceste statistici au inclus victimele din cazuri aflate în prezent sub anchetă şi în care s-a început urmărirea penală în anii trecuţi. 73% dintre victime erau femei şi 67% fuseseră traficate în scop de exploatare sexuală. Ca şi în anii trecuţi, mai puţin de jumătate dintre victime au primit asistenţă. În 2018, 48% (236) dintre victimele identificate au beneficiat de asistenţă din partea instituţiilor publice, a parteneriatelor public-private şi a ONG-urilor (46% în 2017, 41% în 2016). Autorităţile au folosit programul naţional de identificare şi referire a victimelor existent şi, în cursul perioadei de raportare, cu sprijinul ONG-urilor, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a elaborat noi proceduri pentru aplicare în 2019. Observatorii au raportat faptul că autorităţile nu au identificat anticipat victimele, în special în locuri cheie precum centrele de plasament, iar identificarea a avut loc în general după demararea unei anchete penale. Observatorii au semnalat de asemenea faptul că autorităţile au amendat persoanele implicate în activităţi de prostituţie, chiar dacă acestea erau minore, fără a căuta indicii de trafic de persoane”, se arată într-un comunicat al Ambasedei SUA în România.

Pagina 1 din 62