Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Primăria municipiului Galaţi implementează un proiect inedit pentru oraşul nostru, prin intermediul căruia Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi va fi nu numai anvelopată, dar va beneficia şi de o investiţie care constă în dotarea şcolii cu 40 de panouri fotovoltaice. Proiectul se derulează în cadrul Programului operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3: "Sprijinirea Tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1. – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B – Clădiri publice".
Perioada de implementare a proiectului "Anvelopare unităţi de învăţământ – Şcoala Gimnazială nr. 22 din municipiul Galaţi", este 21 iunie 2018 – 30 iunie 2019, iar valoarea totală este de 2.767.614, 24 lei (cu T.V.A.), din care valoarea eligibilă nerambursabilă FEDR 2.352.472, 10 lei (cu T.V.A.).
Principalele lucrări de intervenţie ce vor fi realizate sunt următoarele: izolarea termică a pereţilor exteriori prin montarea pe faţa exterioară a pereţilor a unui strat termoizolant din polistiren expandat ignifugat, izolarea termică a pardoselii de la parter şi a planşeului peste subsol, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, lucrări de reabilitare a reţelei electrice, montarea unei centrale termice într-un spaţiu special amenajat, instalarea a 40 panouri fotovoltaice de 250W fiecare, cu o putere instalată de cca. 10 kWp.
Licitaţia pentru acest contract a fost câştigată de Asocierea S.C. Moviland Met S.R.L., S.C. Muşat S.R.L şi S.C. Proconstrid S.R.L.

Primarul Ionuţ Pucheanu a fost la Guvern pentru discuţii cu Premierul Viorica Dăncilă pe tema absorbţiei fondurilor europene. Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea axei rutiere Siderurgiştilor - 1 Decembrie - Traian Vuia - Henri Coandă - George Coşbuc.
Situaţia proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile - a constituit tema întâlnirii de lucru a premierului Viorica Dăncilă cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, ce s-a desfăşurat săptămâna trecută şi la care a participat şi primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. În cadrul acestei întâlniri, prim-ministrul Dăncilă a subliniat că, în luna martie, a fost înfiinţat un comitet interministerial pentru simplificarea administrativă, grup de lucru care a analizat probleme întâmpinate de primării în accesarea fondurilor europene şi ridicate la precedenta întâlnire de lucru din 2 martie 2018 şi a venit cu propuneri pentru remedierea acestora. În privinţa Galaţiului, primarul Ionuţ Pucheanu se mândreşte cu faptul că suntem al 4-lea municipiu care a atras fonduri în cadrul axei 4.1 - Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană şi a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor.
Pe această axă de finanţare, Galaţiul va beneficia de două proiecte de mare anvergură, primul, în valoare de 20 milioane de euro, vizează modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, iar această investiţie cu bani europeni are ca obiectiv realizarea unei structuri rutiere cu straturi asfaltice noi, cu modificarea părţii carosabile prin realizarea unor locuri de parcare noi, şi piste pentru biciclişti, refacerea trotuarelor cu dale din granit şi treceri de pietoni echipate cu leduri. Cel de-al doilea proiect ce urmează a fi depus în scurt timp vizează străzile Traian Vuia - Henri Coandă - George Coşbuc, care se va face cu alţi 20 milioane de euro şi care va pune în practică aceleaşi lucrări ca şi în cazul primului proiect.
”Galaţiul este al patrulea municipiu din ţară care a atras fonduri în cadrul axei 4.1. Este vorba de proiectul prin care vom reface străzile Siderurgiştilor şi 01 Decembrie, în valoare de 20 milioane euro. Este vorba despre refacerea carosabilului, a trotuarelor, a sistemului de iluminat, vor fi create piste pentru biciclişti. Iar al doilea proiect, tot în valoare de 20 milioane de euro, pentru care mai avem de obţinut doar un aviz şi care va fi depus luna viitoare, are ca obiectiv modernizarea străzilor Traian vuia, Henri Coandă şi Coşbuc. Pe aceste străzi va fi refăcut tot, de la calea de rulare şi trotuare, până la iluminat”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Beneficiarii serviciilor publice oferite de către instituţiile prefectului au acum posibilitatea de a plăti taxele aferente acestora inclusiv prin intermediul CEC Bank. Taxele pot fi achitate atât prin ordin de plată, Internet şi Mobile Banking cât şi la ghişeele celor aproximativ 1025 de unităţi CEC Bank din întreaga ţară.
În plus, în perioada 11.06.2018 – 31.12.2018 CEC Bank vine în întâmpinarea contribuabililor persoane fizice cu o promoţie prin care sumele reprezentând impozite, contribuţii, taxe, alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat sau a sumelor colectate de instituţiile publice se vor încasa la ghişeele băncii fără comisioane în sarcina plătitorului.
Astfel, până la 31.12.2018, operaţiunile de plată a taxelor şi impozitelor pentru persoanele fizice se pot efectua fără comisioane prin toate canalele disponibile, respectiv:
– aplicatia CEC Bank Mobile Banking;
– aplicatia Internet Banking CEConline;
– virament intrabancar;
– numerar la ghişeele Bancii.
Pentru efectuarea operaţiunilor la ghişeele CEC Bank, plătitorul trebuie să cunoască detaliile necesare plăţii, respectiv: CNP contribuabil/plătitor, sumă de plată, cod cont buget, beneficiar şi date identificare beneficiar – CUI/CF etc.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. anunţă că în perioada 18 iunie 2018  - 20 iunie 2018 se va efectua un transport cu depăşiri pe ruta: Intersecţie (DN 22B cu Drum Acces Romportmet Poarta 2) - DN 22B - limita municipiului Galaţi. Etapele de desfăşurare ale transportului sunt stabilite de poliţia rutieră, care asigură însoţirea vehiculelor cu depăşiri.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 şi pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situaţia Drumurilor Naţionale, dar şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/cnadnr/.

Primăria municipiului Galaţi a dat avizul de acces pe domeniul public companiei RCS-RDS pentru proiectarea, realizarea şi deservirea infrastructurii ce ţine de realizarea unei canalizaţii subterane pentru telecomunicaţii şi implementarea conceptului de NETCITY în zona Spitalului Judeţean, astfel încât să dispară păienjenişul de cabluri de pe stâlpi. ”Este inestetic dar şi periculos, dacă avem în vedere că aceşti stâlpi suportă o greutate mult prea mare. Sper ca lucrările să meargă în ritm alert, iar Galaţiul să intre în rândul oraşelor care au astfel de infrastructură subterană de comunicaţii. Oraşul nostru este al şaselea oraş din ţară care implementează acest sistem de reţele integrate şi interconectate, amplasate exclusiv subteran", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Autorizaţiile au fost solicitate de către reprezentanţii companiei pentru doar doua zone ale oraşului. Este vorba de Zona 1 - Spitalul Judeţean, care curpinde Micro 17, 18, 19, 20 şi 21 şi Zona 2 - Palatul de Justiţie, care curpinde Ţiglina 1, Mazepa I şi Mazepa II.   Unde se fac lucrări în Zona Spitalului Judeţean   Primele 3 etape, care vizează segmentul strada Brăilei (de la strada Frunzei până la Inelul de Rocadă) ale acestui proiect sunt:
- Canalizaţie subterană pentru amplasarea de reţele de comunicaţii Zona 1- Spitalul Judeţean - între strada Frunzei şi strada Argeş, lucrare ce are ca termen 19.06.2018
- Canalizaţie subterană pentru amplasarea de reţele de comunicaţii Zona 1- Spitalul Judeţean - între strada Argeş şi strada Nămoloasa, lucrare ce are ca termen 04.07. 2018
- Canalizaţie subterană pentru amplasarea de reţele de comunicaţii Zona 1- Spitalul Judeţean - între strada Nămoloasa şi Inelul de Rocadă (termenul va fi stabilit după  finalizarea celei de-a doua etape şi obţinerea avizului de lucrări edilitare).
Constructorul care execută aceste lucrări este S.C. Florin Selcom Construct S.R.L., iar valoarea totală a proiectului (toate cele 3 etape) este 6.646.065 lei (investiţie) şi 71.730 lei (organizarea de şantier).
Primăria municipiului Galaţi urmează să încaseze o taxă anulă în valoare de 256.669,75 lei, pe o perioadă de 49 de ani pentru zonele în care a fost solicitat accesul pe domeniul public.
Acest proiect aduce ca beneficii majore eliminarea riscului de deteriorare a cablurilor pe timpul furtunilor, îmbunătăţirea aspectului vizual general şi urbanistic al oraşului şi optimizează modalităţile de frurnizare de servicii către cetăţenii municipiului Galaţi.

Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” a lansat oferta educaţională 2018-2019 dând startul înscrierilor pentru gimnaziu. Anul acesta Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” oferă 25 de locuri la clasa a V-a A (limba modernă 1 – limba engleză, limba modernă 2 – limba franceză) şi 25 de locuri la clasa a V-a B (limba modernă 1 – limba germană, limba modernă 2 – limba engleză). Este bine de ştiut că o parte din locurile de la clasa a V-a B vor fi ocupate de elevii instituţiei de învăţământ, de la clasa a IV-a. Având şi clase primare, Colegiul Cuza nu organizează testare de admitere în clasa a V-a. Programul cursurilor pentru clasele a V-a va fi de dimineaţă, în intervalul orar 08:00 - 13:00. Certificările CN ”Al. I.Cuza” sunt de cel mai înalt nivel educaţional, instituţia fiind Şcoală-ambasador a Parlamentului European, Oracle Academy cu certificare SQL Database Design şi PL-SQL, certificare ECDL Start şi Complet, Centru de Examinare Cambridge, DELF, dar şi certificare IT Essentials. Părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la una dintre şcolile de elită ale Galaţiului, se pot adresa secretariatului unităţii până pe data de 22 iunie 2018, în intervalul orar 08:00 - 20:00. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la secretariatul unităţii (telefon: 0236/413076) sau accesând site-ul colegiului: www.cuza.ro.

Primăria municipiului Galaţi a emis, vineri, 15 iunie, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul ”Resistematizare strada Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi – fost DN2 B Tirighina – tronson cuprins între km 130+600 – 131+505”.
În această zonă urmează să fie refăcut complet segmentul de la Nalba până la intrarea în oraş. Vor fi realizate două sensuri giratorii, unul la Nalba pentru a facilita accesul conducătorilor auto care merg spre Barboşi sau pe Şoseaua de Centură spre Brăila. Al doilea sens giratoriu, cel de la intrarea în Galaţi, va fi redimensionat astfel încât să poată prelua traficul greu şi să fie fluidizată circulaţia. Proiectul prevede inclusiv extinderea reţelei de iluminat public, refacerea trotuarului şi realizarea unei piste pentru biciclişti. Lucrările vor fi realizate de Asocierea Citadina 98 S.A. – Tancrad S.R.L. – SPC Elite Consulting S.R.L. care şi-a adjudecat această lucrare cu o propunere financiară de 10.154.959, 89 lei.

Restricţii de circulaţie, timp de 6 luni

Pe durata lucrărilor, pe bulevardul Dunărea, la intrarea în Galaţi dinspre Tirighina, circulaţia autovehiculelor se va face alternativ, pe jumătate din partea carosabilă, ocupându-se benzile aferente sensului de circulaţie respectiv.
Lucrările se vor desfăşura în două etape: Etapa I – va fi restricţionat accesul autoturismelor pe partea dreaptă a carosabilului pe sensul de mers Tecuci - Galaţi. În zonă se vor monta indicatoare pentru semnalizarea redirijării circulaţiei pe sensul care rămâne liber.
Etapa II – circulaţia autoturismelor va fi restricţionată pe partea stângă a carosabilului pe sensul de mers Tecuci – Galaţi, iar zona va fi semnalizată corespunzător.
Pe toată perioada lucrărilor, echipaje ale Poliţiei Locale vor fi prezente pentru a asigura fluidizarea traficului rutier. Restricţiile de trafic menţionate vor intra în vigoare din această noapte (n.r. - vineri, 15 iunie), începând cu ora 22.00.

18DN2B2 poza in text

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat astăzi, 14 iunie 2018, un nou proiect cu finanţare europeană pentru dotarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă” Galaţi (Grădina Botanică) cu 2 acvarii cilindrice, pentru expunerea câtorva specii de animale din fauna Mării Negre şi mărilor adiacente precum meduze, căluţi şi ace de mare. De asemenea, vor fi implementate şi echipamentele educaţionale interactive necesare, în vederea conştientizării publicului vizitator asupra importanţei conservării patrimoniului natural acvatic, prin prezentarea de noi specii de vertebrate şi nevertebrate. ”Proiectul are o valoare de peste 630.000 lei şi va fi depus luni, 18 iunie 2018, iar dacă totul va fi în regulă sperăm ca până la sfârşitul anului 2018, noile acvarii să intre în circuit, să poată fi puse la dispoziţia vizitatorilor”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
Este vorba despre proiectul ”Diversificare mijloace de expunere pentru specii acvatice” şi a obligaţiilor ce revin Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă” Galaţi pentru implementarea acestuia. Proiectul va fi depus în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi, conform Ghidului solicitantului pentru Măsura 2 a Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă “Prut-Dunăre” Galaţi, în vederea obţinerii finanţării prin Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, Prioritatea Uniunii nr. 4 Creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi sporirea coeziunii teritoriale, Măsura nr. III.3: Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală. Bugetul total al proiectului este de 637.245 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile 624.000 lei, iar valoarea cofinanţării este de 13.245 lei, reprezentând 2,078% lei.

Acvariile publice cu meduze de la Galaţi vor fi unice în România

Proiectul vizează dotarea Secţiei Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ”Răsvan Angheluţă” cu acvarii cu meduze, căluţi şi ace de mare, dar şi prezentarea de noi specii de vertebrate şi nevertebrate. În România, aceste specii nu sunt prezentate în acvariile publice, iar aducerea în atenţia vizitatorilor, reprezintă o realizare deosebită pentru Complexul Muzeal din Galaţi.
Una dintre speciile care vor fi expuse este Aurelia aurita sau meduza de apă rece, şi este compatibilă cu condiţiile de menţinere în acvariu. Căluţii de mare sunt specii ovovivipare, cu comportamente spectaculoase, atât din punct de vedere reproductiv, cât şi social sau alimentar. În ţările riverane Mării Negre, statutul de conservare diferă (specie periclitată, vulnerabilă sau puţin periclitată).

Galaţiul are nevoie acută de o revitalizare a economiei locale, printr-o infuzie de investiţii, fiind vizibilă decăderea economică atât în mediul privat, cât şi în cel public. Sute de clădiri, spaţii comerciale şi terenuri stau în paragină pentru că proprietarii acestora nu găsesc cumpărători sau chiriaşi, iar oraşul suferă atât din punct de vedere estetic, dar mai ales financiar.

Primăria municipiului Galaţi face un prim pas pentru atragerea investitorilor de care oraşul nostru duce o lipsă acută. În acest sens, municipalitatea se pregăteşte să lanseze în mediul online o platformă de mediere care să cuprindă terenuri şi clădiri aflate în patrimoniul Primăriei Galaţi, dar şi în proprietate privată. Totodată se doreşte şi organizarea unui eveniment dedicat investiţiilor imobiliare având ca scop promovarea şi dezvoltarea economiei locale. ”Primaria municipiului Galaţi înfiinţează o platformă de mediere şi un eveniment asociat investiţiilor imobiliare pentru a susţine dezvoltarea economiei locale. Administraţia locală gălăţeană vă invită să participaţi la Galaţi Imofest 2018. Iniţiativa Primăriei Galaţi de iniţiere şi dezvoltare a unei platforme de mediere dintre investitori imobiliari, întreprinzători ce caută locaţii noi şi proprietari publici şi privaţi de terenuri şi clădiri, inclusiv cele aflate în patrimoniul municipiului Galaţi”, se arată pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi. 

Intenţiile de participare la acest proiect se pot depune până pe data de 3 iulie 2018 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi trebuie să conţină datele de identificare şi terenurile propuse pentru prezentare.

Primăria municipiului Galaţi se pregăteşte să sărbătorească ”Zilele Dunării” 2018”. În acest sens, municipalitatea a lansat achiziţia publică pentru servicii de organizare a acestui eveniment, cu o valoare estimată de 250.000 lei fără TVA, iar ofertele pot fi depuse până pe data de 18 iunie 2018. Prin caietul de sarcini se stipulează ca evenimentul să se întindă pe o perioadă de 4 zile, 28 iunie - 01 iulie 2018, iar cerinţele privind activităţile şi evenimentele artistice se referă la organizarea unui concert al unei orchestre care va interpreta fragmente muzicale celebre, urmat de un spectacol de sunet şi lumini. La fel ca anul trecut, se doreşte organizarea "Summer Parade" pe strada Domnească, care trebuie să se încheie cu un flash-mob. Singurele activităţi cerute care au legătură directă cu fluviul sunt minicroazierele pe Dunăre, precum şi reconstituirea imaginii vremurilor de altădată în zona pontoanelor. O altă serie de evenimente ce trebuie organizate cu ocazia ”Zilelor Dunării” sunt o serie de concursuri şi demonstraţii de Street Sport.
Festivitatea de deschidere va avea loc pe 28 iunie 2018, pe platforma din faţa Universităţii „Dunărea de Jos”. Tot aici se va organiza şi concertul oferit de o orchestră urmat de un spectacol de sunet şi lumini, urmând ca la final să se lanseze lampioane şi vor fi aprinse torţe. Summer Parade va avea loc, tot pe str. Domnească, pe data de 29 iunie 2018, minicroazierele pe Dunăre se vor desfăşura pe data de 30 iunie 2018, între orele 10.00 şi 21.00, iar acţiunile ”Street Sport” sunt planificate pentru 01 iulie 2018, într-o locaţie ce va fi stabilită de organizator.
Reamintim că anul trecut, acest eveniment a fost organizat de SC Dunărea SA pentru suma 291.000 lei fără TVA, iar programul manifestărilor a fost asemănător cu ceea ce se doreşte pentru anul acesta despre care cotidianul nostru a relatat AICI.

Pagina 1 din 39