Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

Unitatea Adminsitrativ Teritorială (UAT) municipiul Galaţi a lansat o procedură de selecţie de parteneri privaţi - operatori economici în vederea realizării demersurilor necesare pentru constituirea Consorţiului Regional pentru Învăţământul Dual Galaţi.

Prin intermediul acestui consorţiu vor putea fi atrase fonduri europene importante prin depunerea unei cereri de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022, Pilonul IV Politici pentru noua generaţie Componenta C15: Educaţie, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior, Investiţia 6: Dezvoltarea a minimum 6 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Mai multe detalii puteţi afla de pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi, AICI.

Noua clădire construită pentru Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” a fost astăzi inaungurată de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, alături de care s-a aflat şi conducerea unităţii spitaliceşti. Clădirea este liptă de vechiul amplasament, realizându-se astfel extinderea şi modernizarea Ambulatoriului, în cadrul unei investiţii cu fonduri europene, care a presupus construirea unui corp de clădire cu trei etaje, modernizarea fostelor cabinete ale medicilor de familie, achiziţionarea de aparatură medicală şi amenajarea reţelelor de utilităţi.

„Sunt bucuros că am finalizat o nouă investiţie în sănătate, care va asigura condiţii mai bune pentru pacienţi şi personalul medical. Am construit de la zero o clădire nouă pentru Ambulatoriul spitalului, în care vor funcţiona mai multe cabinete, săli de tratament şi de investigaţii medicale. Este o investiţie extrem de necesară, având în vedere că mii de oameni sunt consultaţi lunar în cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Noua clădire în care vor funcţiona 13 specialităţi medicale are trei etaje şi o suprafaţă desfăşurată de peste 1500 de mp. De asemenea, am achiziţionat şi aparatura medicală necesară pentru noile spaţii, în valoare de peste 2,1 milioane de lei, şi am modernizat complet şi fostele cabinete ale medicilor de familie. În următoarele două săptămâni, personalul medical se va muta în noile spaţii şi vor fi instalate şi echipamentele medicale”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Se preconizează ca în jurul datei de 15 decembrie 2022, clădirea să fie efectiv pusă la dispoziţia gălăţenilor.

În noua clădire vor funcţiona următoarele specialităţi medicale: diabet, gastroenterologie, oftalmologie, cardiologie, ginecologie, urologie, radiologie şi imagistică medicală, ORL, neurologie, medicină internă, hematologie, ortopedie şi oncologie. Printre cele mai importante echipamente medicale achiziţionate se află un sistem complet de videoendoscopie flexibilă, mai multe ecografe, un topograf cornean şi un electroencefalograf computerizat.

Valoarea investiţiei a fost de 13.899.789 de lei, fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În primele nouă luni ale acestui an, în cadrul Ambulatoriului de Specialitate au fost realizate peste 72.000 de consultaţii, cele mai multe în cadrul cabinetelor de diabet şi oncologie.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 13:35

Cutremur de 3,6 grade în zona seismică Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs sâmbătă dimineaţă, la ora locală 3:59, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 145 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km est de Braşov, 88 km nord-est de Ploieşti, 105 km sud de Bacău, 118 km vest de Galaţi, 119 km vest de Brăila şi 139 km nord de Bucureşti.

În luna noiembrie, în România au avut loc 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5,4 grade pe Richter. 

Primăria municipiului Galaţi intenţionează să indexeze din nou impozitele şi taxelor locale şi, în acest sens, a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru modificarea H.C.L. nr 294/19.04.2022 privind indexarea impozitelor şi taxelor locale începând cu anul 2023.
Astfel, se propune indexarea anuală în funcţie de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a fiecărui an şi publicată în Jurnalul Uniunii Europene şi de nivelurile minime prevăzute în Directiva 1999/62/CE de aplicare la vehiculele grele de marfă pentru utilixarea infrastructurii. Rata de schimb a monedei euro stabilită astfel este de 4,9490 RON.
Din aceste considerente, va fi indexat impozitul pe mijloacele de transport marfă înregistrate în municipul Galaţi. Documentaţia poate fi consultată pe site-ul instituţiei primariagalati.ro la secţiunea Transparenţă decizională sau la sediul instituţiei din str. Domnească nr. 54, Biroul Managementul Calităţii, transparenţă decizională, strategii şi politici publice.
Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus consultării publice se pot depune până la data de 2 decembrie 2022, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei la secţiunea Transparenţă decizională, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: petrina.horghidan@primariagalati.ro sau prin poştă, la Registratura Generală a instituţiei din Galaţi, str. Domnească nr. 54.

Rezultatele obţinute de cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi relevă faptul că peştele din Dunăre nu este cu mult mai sănătos decât peştele marin, cunoscut pentru cantităţile mari de metale grele pe care le conţine. Consumul peştelui de captură pe termen lung ar putea fi dăunător sănătăţii noastre, din cauza acumulării de metale grele.

Sănătatea celor care consumă produse de pescărie, mai ales cele de captură, poate fi pusă în pericol pe termen lung, substanţele nocive fiind cauza unor afecţiuni oncologice sau neurologice. Informaţiile au fost făcute publice de către prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, la DC News.

Peştele din Dunăre „are şi metale grele, în special mercur”, a confirmat Lucian Georgescu.

„Vorbesc de Dunărea care ajunge la noi în România. Nu la noi în Galaţi, ci la noi în România. Dunărea adună din amonte, din multe ţări, toate mizeriile şi revin la ideea mea precedentă, când o să putem circula cu nava şi o să putem face măsurători, atunci o să putem pune pe masă rezultatele şi o să putem determina şi originea poluării. Toată mizeria este pe Dunăre. Apa din Dunăre nu este filtrată deloc. Peştii trec prin bronhii cantităţi imense de apă, ca să scoată oxigenul, deci tot ce este poluant rămâne în organismul lor. La ora actuală, pe determinările pe care le-am făcut pe mai mult de 30 de specii de peşti, cea mai mare parte peşti de Dunăre, care sunt şi în crescătorii şi o parte peşti de import. Cea mai mare concentraţie de metale grele, cadmiu, nichel, mercur, arsen, este un nemetal arsenul, dar intră în categoria asta, de poluanţi foarte toxici, acestea se găsesc în fructele de mare şi peşti care sunt pescuiţi fie în Dunăre, fie în Marea Neagră. Peştii de crescătorie, pentru că apa trece prin nişte sisteme de filtrare inclusiv biologice, la intrarea în crescătorie, apa de acolo este filtrată. Asta duce la reducerea poluanţilor, deci la reducerea cantităţii pe care peştii o reţin în toate cazurile şi speciile pe care le-am întâlnit”, a declarat rectorul Lucian Georgescu.

Despre cum ne afectează sănătatea metalele grele ingerate a explicat medicul Alexandru Nechifor, prorectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi:

„Problema metalelor grele în organismele acvatice, dar mai ales în organismele noastre, ale tuturor, este că acestea se acumulează în timp, ele nu intră în contact şi nu le eliminăm în mod natural. Acumularea metalelor se face în timp, iar dacă acest lucru îl facem din copilărie, vorbim de mai multe afecţiuni. În primul rând copiii nu se mai pot dezvolta normal, au întârzieri de dezvoltare neurologică, probleme psihiatrice chiar din copilărie. Mercurul, pentru că este cel mai cunoscut, dizolvat în apă devine un compus care se numeşte metil mercur şi este uşor de trecut din peşte, din fructele de mare în mod special pe care le mâncăm cu toţii cu mare savoare, în organismul uman se acumulează, iar afecţiunile pe care le determină mercurul, dar şi celelalte metale grele, sunt din nefericire, de foarte multe ori, foarte greu de tratat. Aş putea să enumăr de la cancer, despre care toată lumea discută în zilele noastre, în mai multe forme, a tubului digestiv, hepatic, pulmonar, la afecţiuni cardiace, afecţiuni neurologice, toate sunt foarte frecvent întâlnite şi din nefericire, repet, aceste metale grele se acumulează în organismul uman, iar efectele se văd în timp. Recomandarea nu este una rea în teorie, să consumăm cât mai des peşte şi fructe de mare, dar trebuie să fim foarte atenţi la calitatea acestor produse pentru că peştele, în special cel marin, dar iată că şi cel din râurile pe care le avem în această ţară, conform cercetărilor făcute la Universitate, este contaminat cu aceste metale grele, iar aceste metale grele se acumulează în organismul uman şi afecţiunile oncologice se datorează probabil, în mod frecvent şi datorită acestor acumulări de metale grele”, a spus medicul Nechifor.

„Să vă spun asta cu metalele grele, cu Mercurul în mod special. Am început deja să lucrăm şi pe acumularea din ţesutul uman pe ce putem noi să facem. Noi putem testa acum nivelul de Mercur din păr, asta este simplu, se ia o şuviţă, iar acumularea cea mai mare este pe ţesut static. Am avut 20 de oameni pe care i-am testat, iar dintre aceştia, trei mănâncă numai peşte de o bună bucată de vreme, de la un an la cinci ani. Mercurul din părul celor care mănâncă numai peşte este de zece ori mai mare decât limita normală. Toţi au mers la clinici, au făcut analize de sânge, pentru că noi testăm doar părul, atât, nu şi lichidele biologice. Aceştia au mai făcut analize, dar nu au testat mercurul. Au făcut analize pe lichide biologice, în laboratoare foarte bune, şi au descoperit că au concentraţii mult peste limita normală”, a precizat Lucian Georgescu, la DC News.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat luni seara că în şedinţa Coaliţiei s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe, informează Agerpres.

"În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele: pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023", a scris Ciucă pe pagina de Facebook.

El a arătat şi că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

"Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare", a mai scris premierul.

Ciucă a precizat că s-a convenit şi ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

"Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%", a menţionat el. 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA - CNAIR a transmis, în această seară, un comunicat de presă, în care a ţinut să sublinieaze că deşi constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila şi-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între judeţele Brăila şi Tulcea, din păcate, ritmul de lucru şi mobilizarea lasă încă de dorit. Aşadar, CNAIR constată că terminarea lucrărilor la acest obiectiv va fi în întârziere, deşi termenul contractual de finalizare era sfârşitul anului 2021.

”Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcţie a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%. Menţionăm că angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat (inclusiv testarea şi echiparea) împreună cu aproximativ 11 km din  drumurile de legătură la sfârşitul anului 2022. Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor prin decizia intanţei de apel, constructorul este în continuare în întârziere pe întregul proiect. În plus, această extensie (obţinută ca urmare a acţiunii în instanţă a WEBUILD S.P.A) se poate referi doar la o secţiune a obiectivului (partea de pod) şi nu la întregul contract”, precizează CNAIR.

Acest comunicat vine pe fondul unui val de zvonuri conform cărora avocaţii constructorului ar câştiga procesele cu statul român pe bandă rulantă.

”CNAIR aşteaptă motivarea instanţei pentru a putea stabili exact ce presupune extensia de timp în cauză. Situaţia litigiilor dintre CNAIR şi WEBUILD S.P.A în cadrul contractului Proiectare şi execuţie „Pod Suspendat peste Dunăre în zona Brăila”  este următoarea:

- Un număr total de 21 de dosare;

- 9 dintre aceste dosare au fost câştigate de CNAIR SA (5 câştigate în primă instanţă şi 4 definitiv);

- 1 dosar pierdut definitiv de CNAIR SA;

- În celelalte 11 dosare instanţele nu s-au pronunţat în sensul admiterii sau respingerii cererilor”, se arată în comunicatul CNAIR.

 

Reaminim că valoarea contractului pentru construirea Podului de la Brăila este de 2.375.159.389,70 lei cu TVA.

Data semnării contractului: 19.01.2018, iar termenul contractual de finalizare iniţial era sfârşitul anului 2021.

Primăria municipiului Galaţi a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre cu privire la schimbarea denumirii Piaţetei Florilor de Tei în Piaţeta "Ecaterina [Cocuţa] Conachi". Piaţeta al cărei nume se intenţionează să fie schimbat este situată pe str. Domnească, între Biserica Romano-Catolică şi Policilinica cu Plată.

Ecaterina Conachi este considerată ca fiind eroina Micii Uniri. În 1857, ea a dezvăluit tentativa Înaltei Porţi de a falsifica alegerile pentru Adunarea ad-hoc de la Iaşi. Istoricii locali susţin că datorită Cocuţei, cum îi spuneau apropiaţii, s-a ajuns la Unirea din 1859.

Documentaţia pentru schimbarea numelui piaţetei poate fi consultată pe site-ul instituţiei - primariagalati.ro, la secţiunea Transparenţă decizională sau la sediul instituţiei din str. Domnească nr. 54, Biroul Managementul Calităţii, transparenţă decizională, strategii şi politici publice.

Proiectul a fost inițiat de trei consilieri locali: Arthur Tuluș, Claudiu Vasile şi Iorgu-Viorel Bogatu.

Articole similare: Gălăţenii au decis: Opera „Înaripat” va fi amplasată în Piaţeta Florilor de Tei

În urma unei licitaţii publice, Autoritatea Navală Română a atribuit un contract privind reparaţii capitale la pontonul de acostare ANR 2154 aparţinând Căpităniei Zonale Galaţi.
La acest ponton, de la data construcţiei şi punerii în funcţiune nu au fost efectuate lucrări de reparaţii. Reparaţia este inclusă în planul anual de reparaţii pentru anul 2022.
Valoarea totală a investiţiei este de 416.174,5 lei, iar firma câştigătoare este Delta Construct SRL, societate cu sediul social în judeţul Neamţ, dar care are ca obiect de activitate "Construcţia de nave şi structure plutitoare".
Valoarea totală a investiţiei este de 416.174,5 lei, iar firma câştigătoare este Delta Construct SRL.

Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Galaţi anunţă că va achita de bună voie cheltuielile de judecată celor care au obţinut câştig de cauză în instanţă la plângerile împotriva sancţiunilor primite pentru că nu au completat formularul digital (PLF) de intrare în România în perioada pandemiei de COVID-19.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Galaţi, instituţia anunţă că „în calitate de intimat în cauzele civile rămase definitive, având ca obiect plângere contravenţională formulată împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor privind implementarea formularului digital de intrare în România, având în vedere dispoziţiile legale incidente aplicabile în vigoare, prin prezenta vă adresăm rugămintea de a ne comunica cu responsabilitate şi celeritate, de îndată, la adresa de corespondenţă din Galaţi, str. Brăilei, nr. 177, sau la adresa de e-mail: dspgl@dsp-galati.ro, pentru a executa de bunăvoie obligaţia stabilită în sarcina Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Galaţi, respectiv cheltuielile de judecată acordate prin sentinţe civile pronunţate de către instanţele de iudecată competente, rămase definitive, următoarele înscrisuri: Cererea de plată a cheltuielilor de judecată acordate, formulată de dvs., adresată instituţiei noastre; Copia Senţintei civile aferente pronunţată de către instanţa de judecată competentă, rămasă definitivă, învestită cu menţiunea expresă a instanţei (fie după soluţionarea apelului, fie după expirarea termenului de apel, în 30 de zile de la comunicare); Extras Cont bancar având ca titular petentul, în care să fie clar menţionat CNP-ul şi contul IBAN”. DSP Galaţi informează că după primirea documentelor solicitate, institutia va achita de bunăvoie petentului, în termenul legal, suma stabilită de către instanţa de judecată cu titlu de cheltuieli de judecată, în contul bancar indicat.
Este bine de ştiut că în cazul în care persoanele care au de recuperat cheltuieli de judecată nu se adresează repede instituţiei, responsabilitatea pică tot pe ei. „Pe cale de consecinţă, având în vedere aspectele mai sus precizate, vă adresăm respectuasa rugăminte de a ne sprijini cu celeritate şi responsabilitate în acest demers necesar, util şi oportun pentru aplicarea întocmai a tuturor dispoziţiilor legale aplicabile în vigoare. În eventualitatea în care nu veţi da curs în timp util solicitării noastre şi nu veţi avea amabilitatea de a răspunde demersurilor noastre întemeiate, răspunderea şi responsabilitatea vă revine în exclusivitate”, se arată în comunicatul DSP Galaţi.

Pagina 1 din 124