Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

„Explorator în educaţie” a adunat peste 200 de profesori din toată ţara la primele două ediţii, din Braşov şi Călăraşi. Cu şase ateliere care abordează teme precum crearea unui spaţiu securizant în sala de clasă sau literaţia, evenimentul este dedicat comunităţii didactice şi îşi doreşte să aducă un impact real la nivel local şi în sălile de clasă. A treia ediţie are loc la Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” din Tecuci, judeţul Galaţi, în data de 23 noiembrie, pe parcursul unei zile întregi încărcată cu oportunităţi reale de formare şi învăţare.

Iniţiativa acestei conferinţe propune intervenţie directă în şcoală şi urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesorilor de a face învăţarea un proces cât mai accesibil pentru copii. Programul este gândit astfel încât fiecare profesor participant are acces, pe parcursul unei zile, la unul dintre trainingurile propuse, precum şi la o gamă variată de resurse educaţionale. După participarea la conferinţă urmează o perioadă de monitorizare în care profesorii sunt sprijiniţi să aplice în mod personalizat experienţele de învăţare trăite, ducându-le astfel în cancelarie şi în sala de clasă. Obiectivul este de a facilita cooperarea între profesori şi şcoli, de a crea pe termen lung o reţea care să împărtăşească metode şi descoperiri în lucrul cu elevii din şcolile primare, gimnaziale şi licee, pentru ca elevii cu care aceştia interacţionează zi de zi să devină adulţi împliniţi, cetăţeni cu adevărat funcţionali şi implicaţi în comunitate.

Acest proiect n-ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor: Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci, Asociaţia Ascendis, Asociaţia Insight Architect, Cărtureşti, Editura Humanitas, Editura Publica şi Tymbark România. Evenimentul este sprijinit de către CEC Bank, un promotor al valorilor româneşti şi susţinător al educaţiei din România.

Cartierele Micro 38 şi Micro 39 sunt zonele din Galaţi cele mai ocolite de autorităţi, iar locuitorii de aici mereu se plâng că nu se face nimic pentru ei. La aceeaşi concluzie au ajuns şi specialiştii Primăriei municipiului Galaţi care propun consilierilor locali să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru începerea investiţiilor în vederea demarării lucrărilor de regenerare urbană şi reparaţii pentru cartierele Micro 38, 39A, B, C şi subzona 3 - Micro 39C.

”În prezent zonele din interiorul cartierului Micro 39C au suferit o dezvoltare haotica, cu impact negativ  asupra locuitorilor, inclusiv prin scaderea gradului de confort. Degradarile au aparut ca urmare a traficului intens si greu,o capacitatea portantă  necorespunzatoare pentru traficul actual, o lipsa de întreţinere adecvată  condiţiilor  climaterice, de trafic şi duratei de exploatare care au condus la periclitarea sigurantei. Totodata sistemul de canalizare  pluvială este funcţional, dar preluarea şi evacuarea se face necorespunzator, întrucât nu sunt prevăzute suficiente  guri de scurgere, iar acolo unde există  sunt fie colmatate, fie aflate intr-un stadiu avansat de degradare”, se arată în proiectul de hotărâre ce se va afla pe masa aleşilor locali la şedinţa de la sfârţitul lunii noiembrie 2019. 

Lucrările propuse sunt următoarele: lucrări de refacere/reparaţii a parcărilor, reamenajarea parcărilor pe locul garajelor demolate, lucrări de reamenajare  a suprafeţelor carosabile, reparaţii ale trotuarelor şi aleilor pietonale, reamenajarea spaţiilor verzi, resistematizarea fluxurilor de circulaţie, lucrări de semnalizare rutieră, sisteme de scurgere a apelor. 

Lucrările de reparaţii ale străzilor vizează str. Dr. M. Petrini tronson cuprins între str. Ionel Fernic - str. Drumul Viilor, alee carosabilă cuprinsă între str. Ionel Fernic şi bl. A9 - bl. C8, parcare bl. A7, bl. Milcov - alee carosabilă - bl. B1, str. Ionel Fernic - parcare bl A1.

Valoarea totală a investiţiei se va ridica la 13.795.712,91 lei.

Primăria municipiului Galaţi şi societatea APĂ CANAL S.A. Galaţi anunţă demararea investiţiei „Lucrări de intervenţie în primă urgenţă pentru reabilitare reţea apă potabilă Dn 300mm strada Brăilei, tronson bloc B7-R3-B6-R4 - str. Roşiori”. Lucrările la reţeaua de apă, în valoare de aproximativ 350.000 de lei, sunt executate de AEG Tehnology, în contextul reabilitării extinse a zonei centrale a oraşului, având în vedere că municipalitatea are în plan pentru anul viitor şi modernizarea zonei de la Potcoava de Aur către Trei Star.

Astfel, lucrările la reţeaua de apă se desfăşoară în regim de urgenţă, atât timp cât permit condiţiile meteo. Reamintim că în anul 2018 a fost reabilitată conducta magistrală de apă Dn 400mm de pe str. Brăilei pe tronsonul cuprins între blocurile R1 - B8 - R3. Conducta magistrală de apă potabilă propusă acum pentru reabilitare asigură alimentarea cu apă a cartierului Mazepa I şi a fost pusă în funcţiune în anul 1979, având durata expirată şi costuri de operare în creştere.

Astfel, se vor înlocui următoarele conducte:

conductă Dn 300mm Pn 10bar PE 100 SDR 17, lungime cca. 310 ml;

conductă Dn 200mm Pn 10bar PE 100 SDR 17, lungime cca. 85 ml;

conductă Dn 150mm Pn 10bar PE 100 SDR 17, lungime cca. 60 ml;

conductă Dn 80mm Pn 10bar PE 100 SDR 17, lungime cca. 6 ml branşamente hidranţi incendiu Dn 80mm (2 hidranţi supraterani).

De asemenea, se vor executa lucrări de reparaţie la căminele de vane existente şi se vor echipa cu vane noi.

Pe durata execuţiei lucrărilor de reabilitare se va asigura alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor afectaţi, prin execuţia unor tronsoane de conducte provizorii. În cazul în care lucrările vor presupune oprirea apei, clienţii societăţii Apă-Canal vor fi anunţaţi în timp util.

Discuţiile pe tema alegerilor locale de anul viitor sunt în toi. S-au vehiculat multe nume, partidele au lansat zvonuri în tatonare cu diferite nume ce ar putea candida pentru fotoliul de primar al municipiului Galaţi, însă singura candidatură concretă pare a fi a actualului primar PSD, Ionuţ Pucheanu. Tot anul acesta, a pornit zvonul că fostul primar, Marius Stan, ar cocheta din nou cu ideea de a candida, însă majoritatea surselor politice spun că nu a reuşit să bată palma cu niciunul din partidele principale. 

Iată însă că este prima dată când un partid comunică oficial, prin intermediul unui comunicat de presă, că susţine candidatura acestuia. Este vorba despre Partidul Împreună Pentru Moldova, formaţiune politică apărută ca urmare a demersului România vrea autostrăzi - #şîeu, precum şi a Asocialţiei Civice “Împreună pentru A8” care, în luna octombrie 2019, a înregistrat oficial Partidul Împreună Pentru Moldova, care are ca membri fondatori, un ieşean - Cătălin Urtoi şi un gălăţean - Marian Dumitru.

”Criza politică a trecut. Dragnea e la puşcărie, guvernul PSD a căzut, avem guvern nou, iar Dancila nu va fi preşedintele României. Pe noi ne interesează mai mult, acum, Galaţiul. Mai e puţin până la alegerile locale, iar celelalte partide amâna strategic anunţarea candidaţilor la Primărie. Partidul Împreună Pentru Moldova e cel mai tânăr partid şi e firesc să propunem un alt fel de a face politică. Propunem respect pentru comunitate, transparenţă şi invităm la dezbatere. Lansăm o provocare către toate forţele anti-psd: trebuie să construim împreună pentru Galaţi! În lipsa unei construcţii comune, psd-ul câştiga. Cu alegeri într-un tur, ca acum, sau în două tururi. Candidatul incompetenţilor câştiga. Şi asta nu e o metaforă, ci un fapt. Partidul Împreună Pentru Moldova invită toate forţele politice şi civice, care se simt anti-psd, să se alăture în această alianţă pentru Galaţi. Nu oprim provocarea aici şi ridicăm miza: lansăm o invitaţie către cei pe care noi îi consideram nucleul unei echipe câştigătoare. Aurel Vlaicu - Marius Stan.

Această propunere vine în urma unei campanii pe care am iniţiat-o, intitulată "Căutăm primar". Criteriile analizei noastre au fost competenta, rezultatele şi absenţa obedientei faţă de interesele de grup. Vorbim de oameni care au realizat ceva şi fără ajutor politic. (...) Aşadar, astăzi suntem în măsură să anunţăm că Partidul Împreună Pentru Moldova va susţine echipa Aurel Vlaicu- Marius Stan. Şi-i invităm pe cei cu care vrem să construim pentru Galaţi, să ni se alăture în acest demers. Decizia de a iniţia aceasta acţiune acum vine în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Aurel Vlaicu. Am descoperit un profesionist, un om care cunoaşte administraţie mai bine ca oricine. Suntem pe aceeaşi lungime de undă. Partidul Împreună Pentru Moldova preţuieşte competenta, nu obedienta faţă de partid. Pe de altă parte, nu căutăm oameni noi, cu orice chip, ci oameni în primul rând competenţi. Atenţie, însă! Noi nu căutăm un candidat al Partidului Împreună Pentru Moldova. Noi căutăm o echipă bună pentru Galaţi! Nu pentru a lupta împotriva cuiva, ci pentru a lupta pentru comunitate. Împreună Pentru Galaţi”, se arată într-un comunicat al Partidului Impreuna Pentru Moldova semnat de Marian Dumitru - Vicepresedinte şi Daniel Marian Lupascu- Secretar General.

Patru aparate performante de radiologie digitală au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi şi sunt montate în această perioadă. Valoarea investiţiei este de 3.212.000 de lei, fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Galaţi.

“Sunt echipamente performante care vor îmbunătăţi modul de investigare şi diagnosticare a pacienţilor cu boli pulmonare. Se va reduce timpul de expunere, acurateţea imaginilor va fi mult mai mare, iar gradul de iradiere va fi mai mic. De asemenea, imaginile obţinute pot fi analizate de către medici în format digital, inclusiv pe telefonul mobil, şi pot fi stocate electronic pentru a urmări evoluţia în timp a afecţiunii pacientului. Medicii au posibilitatea de a realiza expuneri tridimensionale, ceea ce înseamnă că elimină în unele cazuri necesitatea unei investigaţii suplimentare la un computer tomograf. Noile echipamente sporesc gradul de confort al pacienţilor în timpul examinării, fiind dotate cu braţe ajustabile şi masă reglabilă pe trei direcţii”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Aparatele stabilesc în mod automat parametriii necesari pentru realizarea radiografiilor, iar medicii nu mai trebuie sa ajusteze manual braţul mobil al aparatului, acesta fiind acum manevrat din camera de comandă. Trei echipamente vor fi instalate la Spitalul de Pneumoftiziologie Galati, iar cel de-al patrulea va fi montat la Dispensarul TBC din Complexul Francezi. 

 

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând de joi, 14 noiembrie 2019, se vor executa lucrări de frezare-asfaltare în zona centrală. Acestea vizează strada Brăilei (tronsonul cuprins între strada Traian şi strada Domnească), strada Domnească (tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Brigadierilor) şi strada Navelor (tronsonul cuprins între strada Domnească şi strada Egalităţii). Niciun tronson de stradă nu va fi complet închis circulaţiei, însă traficul rutier va fi îngreunat pe durata lucrărilor. 

Acestea se vor desfăşura pe timpul nopţii, în intervalul orar 20.00-05.00, după cum urmează:

- Pe strada Brăilei (tronsonul cuprins între strada Traian şi strada Domnească) în perioada 14-15.11.2019 pe partea stângă a sensulului de mers către strada Domnească şi în perioada 18-19.11.2019 pe partea dreaptă a sensulului de mers către strada Domnească;

- Pe strada Domnească (tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Brigadierilor) în perioada 18-20.11.2019;

- Pe strada Navelor (tronsonul cuprins între strada Domnească şi strada Egalităţii, în perioada 20-23.11.2019.

Consilierul judeţean şi secretar general adjunct al PMP, Romulus Lucian Iaru, a fost numit în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului Orban, cu rang de secretar de stat. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial al României, astăzi, 13 noiembrie 2019. Este demn de reamintit faptul că PMP a votat în Parlament pentru Guvernul Orban, cu toate că iniţial liderul partidului, Eugen Tomac, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de necooptarea partidului său în Executiv.

În data de 05.08.2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 648, Ordonanţa Guvernului nr. 6/ 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale care, la Capitolul II, reglementează anularea obligaţiilor accesorii.

Pentru a beneficia de o astfel de facilitate fiscală, contribuabilii pot depune o notificare prin care înştiiţează organul fiscal cu privire la intenţia acestora, iar după îndeplinirea condiţiilor, vor depune o cerere de anulare, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019.

Care sunt condiţiile necesare pentru a beneficia de anularea obligaţiilor accesorii?

Pentru a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare accesorii, aferente obligaţiilor principale restante la data de 31.12.2018, trebuie să fie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) toate obligaţiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 15 decembrie 2019 inclusiv;

b) sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 15 decembrie 2019 inclusiv până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

c) sunt depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

d) este depusă cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute la lit. a) - c), dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

 

Pot beneficia de anulare şi obligaţiile accesorii aferente următoarelor obligaţii bugetare principale:

a) cele stabilite prin declaraţii rectificative, în condiţiile art. 25 din O.G. nr. 6/2019;

b) cele cu termene de plată până la data de 31 decembrie 2018 şi stinse până la această dată, în condiţiile art. 26 din O.G. nr. 6/2019;

c) cele stabilite prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecţii fiscale, în condiţiile art. 27 din O.G. nr. 6/2019;

d) cele eşalonate la plată potrivit Codului de procedură fiscală, în condiţiile art. 31 din O.G. nr. 6/2019;

 

Care sunt avantajele solicitării anulării obligaţiilor accesorii?

 

Principalul avantaj al unei astfel de facilităţi fiscale îl reprezintă anularea, în totalitate, a obligaţiilor accesorii aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 decemebrie 2018.

De asemenea, în situaţia în care notificaţi organul fiscal cu privire la intenţia dumneavoastră de a beneficia de anularea obligaţiilor accesorii, avantajele unei astfel de măsuri sunt următoarele:

a) se amână la plată dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile, care pot face obiectul anulării, prin emiterea de către organul fiscal a unei decizii;

b) nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită pentru obligaţiile accesorii amânate la plată;

c) nu se sting obligaţiile accesorii amânate la plată, până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2019 inclusiv, în cazul în care nu depuneţi cerere de anulare a accesoriilor.

În situaţia în care nu notificaţi organul fiscal cu privire la intenţia dumneavoastră de a beneficia de anularea obligaţiilor accesorii, iar acestea au fost stinse, veţi beneficia de restituirea sumelor care au fost achitate în contul acestora.

Cum se pot obţine informaţii suplimentare?

Informaţii suplimentare puteţi obţine utilizând Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet www.anaf.ro şi telefonic, prin contactarea Serviciului de asistenţă telefonică a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

Fast Despatch Logistics LTD, una dintre cele mai mari companii de curierat din Marea Britanie, recruteză şoferi din Galaţi şi împrejurimi. Dacă ai peste 21 de ani şi permis de şofer categoria B atunci aceasta este şansa ta. Un job dinamic, flexibil şi cu beneficii la pachet. De ce ne aleg cele mai mari branduri internaţionale? Pentru că ne ţinem promisiunile - la timp, promt şi cu zâmbet.

Zi de zi, peste 1200 de dubiţe livrează  mai mult de 80.000 de pachete în 39 de depozite din oraşe din Marea Britanie, incluzând Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda, 3 depozite în Germania şi 3 depozite în Franţa. Peste 1200 de şoferi se asigură de asta! Şi toţi au ales să lucreze alături de noi.

De ce?

În primul rând pentru că un colaborator poate câştiga de la 540 şi până la 1800 de lire pe săptămână. Deja îţi cauţi bilet de avion? Sau poate îţi suni un prieten care sigur ar vrea această oportunitate? Îţi acordăm tot suportul nostru. Dacă vii pentru prima oară în Marea Britanie sau Germania te ajutăm să obţii actele, să ai toate formele legale, să găseşti cazare şi să te acomodezi. 

Ne extindem şi avem nevoie de oameni cu dorinţă de dezvoltare, orientaţi către rezultate, gata să se alăture uneia dintre cele mai mari reţele de şoferi din UK. Livrăm peste 80.000 de colete într-o zi obişnuită şi peste 250.000 în cele mai aglomerate zile. Iar raza de extindere cuprinde şi Germania. Aşa că nu îţi rata şansa de a-ţi clădi viitorul alături de noi!

Trimite-ne CV-ul tău sau contactează-ne la telefon pentru mai multe informaţii.

Iar în 15 noiembrie 2019 găseşti un reprezentant al companiei FDL la Cafeneaua cu Joburi Galaţi, un ALTFEL de târg cu locuri de muncă, organizat la Salon ELITE.  

Te aşteptăm să discutăm faţă în faţă! Eşti gata de schimbare? Eşti gata să profiţi de şansa ta?

Sebastian – 0739.216.699 reprezentant FDL în România

În ultimii ani, foarte multe mămici folosesc şerveţele umede pentru copii din lipsă de timp, sursă de apă, sau pur şi simplu pentru că le consideră practice. Însă acestea trebuie să fie interesate despre ce fel de chimicale sunt folosite în acest tip de şerveţelele. 

Şerveţelele umede sunt foarte practice atunci când suntem în afara casei cu bebeluşii noştri. De fapt, am putea spune că sunt practice şi când suntem în casă şi oriunde cu bebeluşii. Totuşi, în viaţa de zi cu zi şi acasă, apa şi prosoapele de spălat sunt cea mai bună opţiune când vine vorba de schimbarea scutecelor. InfoCons (www.infocons.ro) - Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor a publicat un comunicat prin care atrage atenţia asupra acestor produse. Iată ce sfaturi au specialiştii: 

Şerveţelele umede pentru bebeluşi pot conţine parfum

Şerveţelele umede pot conţine parfum sau extracte din plante asociate cu riscul la alergii. Riscul de a dezvolta alergia la parfum creşte cu atât mai mult cu cât copilul este expus la aceste ingrediente.Copii de vârstă fragedă pot dezvolta această alergie la parfum foarte uşor, o sensibilitate care îi va urmări toată viaţa. 

Şerveţelele umede pentru bebeluşi nu sunt pentru uz zilnic

Expresia „uz zilnic” poate fi scrisă pe pachetele de şerveţele umede. Poate fi chiar menţionat pe pachet că sunt „gentile” sau „curăţă ca apa”. Totuşi, şerveţelele umede pentru bebeluşi ar trebui considerate ca şi produse cosmetice care lasă ingrediente pe pielea bebeluşului. Ingrediente despre care cercetătorii ştiinţifici nu ştiu chiar totul.

Cel mai recomandat este folosirea prosoapelor şi a apei când sunteţi acasă, atunci când schimbaţi scutecul copilului sau îi ştergeţi pe mâini sau pe faţă.

În concluzie, dragi mămici, şerveţelele umede ce conţin chimicale nedorite sunt o alternativă a apei doar atunci când călătorim sau în oricare altă situaţie unde nu este uşor accesul către o sursă de apă curată. 

 

Pagina 1 din 66