Monitorul de Galati

Monitorul de Galati

Profesorul universitar Severin Bumbaru s-a născut în Galaţi, la 16 octombrie 1933. Considerat un întemeiator al studiilor de informatică la Galaţi, fiind omul care a promovat excelenţa în acest domeniu şi care a reprezentat o adevarată oportunitate în carieră pentru mulţi cercetători şi cadre didactice universitare. În memoria renumitului profesor Severin Bumbaru, la nivelul judeţului Galaţi, se desfăşoară un prestigios concurs care îi poartă numele: Concursul de creativitate în I.T. „Severin Bumbaru“. Competiţia se adresează elevilor din ciclul liceal care au aptitudini deosebite în informatică şi doresc performanţe înalte în domeniul I.T. În acest an, concursul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, prima etapă având loc pe 27-28 ianuarie 2020, urmând ca în luna mai să se desfăşoare cea de-a doua etapă.

Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” este o şcoală de prestigiu din Galaţi, ce urmăreşte educarea elevilor cu profesionalism, în spiritul principiilor democratice ale societăţii deschise, deviza liceului fiind: „Nu învăţăm pentru şcoală, învăţăm pentru viaţă”. În acest sens, colegiul reuşeşte să formeze elevi competenţi, serioşi şi interesaţi să participe la noi concursuri şi olimpiade. Principalul obiectiv al concursului judeţean de creativitate în I.T. este încurajarea elevilor în studiul matematicii şi informaticii. De asemenea, colaborările profesionale dintre elevi şi profesori sunt foarte importante deoarece echipele înscrise în concurs trebuie coordonate şi antrenate de către un profesor de specialitate. Astfel, relaţia profesor-elev devine o relaţie mai sudată, ideile putând fi expuse cu lejeritate de ambele părţi.

La ediţia concursului de anul acesta au participat elevi de la colegii şi licee prestigioase din Galaţi, cum ar fi: Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional „Costache Negri”, dar şi de la Liceul Teoretic „Dunărea”. Elevii au avut numai lucruri bune de spus despre desfăşurarea şi subiectele concursului, dar şi despre profesorii ce le-au fost alături neîncetat, afirmând că vor participa şi în ediţiile următoare. Oricine este pasionat de I.T., programare şi matematică poate avea şanse să câştige un concurs de acest gen pentru că I.T.-ul reprezintă viitorul în mai multe domenii: „Make it happen!”.

Mădălina-Anamaria Vulpe,
elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Alexandru Iona Cuza”

Miercuri, 12 Februarie 2020 17:01

S-a stins din viaţă Tinca Podaru

Astăzi, 12 februarie 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, s-a stins din viaţă Tinca Podaru, în vârstă de 65 ani pe care i-a împlinit ieri, 11 februarie 2020. Tinca Podaru a ocupat funcţia de director economic la fosta societate de Administrare a Domeniului Public (ADP) actuala Gospodărire Urbană SRL, din 2001 până în prezent. De asemenea, a fost şi membru marcant PSD. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că, de Revelion, la miezul nopţii, în două locuri din oraş - pe platoul din faţa Sălii Sporturilor şi în cartierul Micro 40 - vor fi asigurate focuri de artificii, iar atmosfera va fi întreţinută de DJ, între orele 23.00 şi 01.00. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, traficul rutier va fi închis în noaptea dintre ani, între orele 22.00 şi 2.00, în intersecţia dintre străzile 1 Decembrie 1918 şi Aurel Vlaicu, intersecţia dintre străzile Milcov şi Victor Papilian, respectiv în interesecţia dintre strada Traian Vuia şi strada Milcov (sensul giratoriu din Piaţa Gen. Henri Berthelot). De asemenea, vor fi blocate şi aleile de acces de la Oficiul Poştal şi de la blocul L1, din zonă (vezi galeria foto).

Miercuri, 01 Ianuarie 2020 00:00

AN NOU FERICIT!

Echipa cotidianului Monitorul de Galaţi vă urează un AN NOU FERICIT, sănătos şi plin de împliniri! La mulţi ani, 2020!

Miercuri, 25 Decembrie 2019 00:00

CRĂCIUN FERICIT!

Echipa cotidianului Monitorul de Galaţi vă urează un CRĂCIUN FERICIT şi plin de magie!

Primul magazin online de fapte bune s-a lansat pe 6 Decembrie și îi așteptă pe gălățeni să doneze produse sau servicii pentru a susține educația și schimbul de de experiențe între copii și seniori.

Așadar, toți cei interesați sunt invitați să viziteze www.leru.ro pentru a se înscrie în comunitatea celor care răspândesc magia Crăciunului prin fapte bune și implicare.

CE ESTE LERU.RO?

www.leru.ro este un proiect caritabil care are ca scop construirea celui mai mare magazin online de fapte bune, unde gălățenii sunt invitați să doneze expertiză, servicii și produse pentru strângerea de fonduri, ce urmează a fi utilizate pentru susținerea unor proiecte cu impact în comunitatea locală.

Ambiția Open Hub, Thecon și a Fundației Comunitare Galați este să definească cuvântul ler, ca și simbol tradiţional Românesc al filantropiei în preajma sărbătorilor de iarnă și să mobilizeze comunitatea gălățeană să susțină cauze specifice comunității locale.

CE POȚI DONA?

Cei interesați au posibilitatea de a dona produse din categoria decorațiuni, accesorii, bijuterii, servicii, cărți și jucării, ce vor putea fi achiziționate ulterior de către cei care vor dori să susțină unul din proiectele Fundației Comunitare Galați.

Regulamentul campanie “leru.ro - magazin online de fapte bune” este disponibil aici: https://leru.ro/regulamentul-campaniei/.

CUM POȚI DONA?

Prin completara formularului disponibil pe leru.ro, gălățenii pot transmite detalii despre produsele sau serviciile pe care urmează să le doneze. Echipa elfilor va analiza cererile de donaţii primite şi va transmite confirmarea pentru expedierea acestora către centrele de colectare:

 • Sediul Openhub, situat în Galați, str. Siderurgiștilor, nr. 9, bl. PS2, program funcționare 10.00 - 17.00, telefon contact 07469415526.
 • Sediul Fundației Comunitare Galați, situat în Galați, str. Colonel Nicolae Holban (fosta Culturii), nr. 1B, program funcționare 10.00 - 16.00, telefon contact 0745089060.

CUM POȚI DĂRUI?

Orice produs sau serviciu achiziționat de pe www.leru.ro, contribuie la susținerea programelor susținute de Fundația Comunitară Galați:

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Științescu, a cărui menire e să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.

Mai multe detalii pe https://galati.stiintescu.ro/.

Proiectul #Generații

Centrul Generații este un proiect care transformă centre sociale de tip after-school în micro-comunități care implică copii, tineri și vârstnici pentru rezolvarea problemelor sociale. Aducem împreună persoane aparținând mai multor generații și creăm cadrul în care vârstnicii și copiii socializează, învață lucruri noi, se ajută și sprijină reciproc. Orice centru Generații este un centru de zi pentru copii cu situații financiare dificile. Copiii și tinerii beneficiari învață să respecte bătrânețea, găsesc în vârstnici căldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodată, învață din experiența și poveștile de viață ale seniorilor, sunt asistați la teme.

În prima ediție a proiectului Generații la Galați, un număr de 52 de voluntari vârstnici au devenit bunici, mentori, profesori, meșteri sau îndrumători pentru copiii care au frecventat 4 centre sociale „Generații”.

În cifre din prima ediție a proiectului Generații a însemnat:

 • 52 de voluntari-vârstinici implicați
 • Peste 100 de copii sprijiniți
 • Peste 1000 de ore de voluntariat
 • 30 de activități intergeneraționale
 • 4 activități organizate în comunitate pentru promovare și fundraising
 • Peste 200 de donatori individuali activați

PROIECTUL GENERAȚII 2019

Se desfășoara în 2 CENTRE DE ZI pentru copii care provin din familii defavorizate, respectiv:

 • Centrul comunitar ”La vale” - Fundația Cuvântul Întrupat
 • Fundația Bunul Samaritean Nicorești

Programul se desfășoară în cele 2 centre de zi, cu sprijinul Fundației Comunitare Galați și a Fundației Regale Margareta a Românie cu sustinerea parţială a unei finanțări Reiffeisen Bank. Pe lângă rezultatele concrete pe termen scurt proiectul vizează crearea unei legături durabile între centrele educaționale și comunitatea unde acestea își desfășoară activitatea.

Despre Open Hub

Schimburi reale de experiență, o pasiune comună pentru IT&C, traininguri de profil adaptate cerințelor pieței, conferințe și workshop-uri cu speakeri specializați în domeniu și nume cu greutate ale mediului autohton de business, sunt doar câteva dintre caracteristicile care definesc Clubul Openhub din Galați.

Înființat în 2012, Clubul Openhub este o comunitate de pasionați ai tehnologiei și comunicării, care atrage atât studenți aflați la primii pași în domeniu, cât și reprezentanți ai companiilor de top din Galați și din întreaga țară.

Despre Thecon

Thecon ofera soluții SEO, WebDesign și SEM de ultimă generație pentru companiile și organizațiile de orice talie. Expertii Thecon sunt cei mai buni din industrie, având cunoștințe solide și vaste în SEO, Pay per Click(PPC), WebDesign și Marketing Online.

Despre Fundația Comunitară Galați

Fundaţia Comunitară Galaţi este o organizaţie neguvernamentală care mobilizează resurse şi le direcţionează spre nevoi identificate în comunitate. După ce a funcționat un an și jumătate ca Grup de Inițiativă, Fundația Comunitară Galați a căpătat personalitate juridică în octombrie 2015.

Fundația Comunitară Galați își propune să devină un motor al schimbării în regiunea de sud a Moldovei. Suntem în contact permanent cu ONG-urile locale şi cunoaştem beneficiarii şi proiectele acestora. Avem o reţea de donatori – persoane fizice şi companii din Galaţi – şi depunem în permanenţă eforturi să o extindem. Organizăm evenimente în cadrul cărora îi aducem pe toţi – ONG-uri şi donatori – la un loc, creând astfel punţi între nevoile comunităţii şi resursele necesare pentru a le satisface.

La Căminul Cultural din Schela are loc, sâmbătă, 14 decembrie 2019, la ora 14.00, spectacolul caritabil „CÂNTEC PENTRU GABRIELA”, o acţiune umanitară, organizată de Primăria Comunei Schela împreună cu Asociaţia „Balinte Ionela - Dăruind vei donândi” şi Asociaţia „Dragostea n-are hotare”, pentru Neagu Gabriela-Geraldina, în vârstă de 43 ani, născută la Schela, care suferă de o afecţiune gravă la rinichi. Viaţa Gabrielei este în pericol şi doar suma de 30.000 de euro, necesară pentru o operaţie salvatoare la o clinică din Turcia, îi poate reda şansa la viaţă.

Necazurile cu sănătatea pentru Gabriela au început de la o vârstă fragedă, respectiv de la 6 ani, când a fost victima unui accident de maşină, în urma căruia i-au fost afectaţi grav rinichii. La 18 ani a făcut un transplant la Cluj-Napoca, mama ei donându-i un rinichi pentru a-i salva viaţa. Totul părea să fie bine, în ciuda controalelor dese la spitalul din Cluj, o dată pe lună, la trei luni, iar apoi la un an, şi a dozei zilnice de medicamente, peste 20, pe care trebuia să o ia. Până în 2010, când a primit o veste copleşitoare de la medici: avea cancer de piele. O doctoriţă i-a prescris un tratament greşit cu citostatice care i-au distrus complet rinichiul grefat. Din acel moment lucrurile s-au agravat pentru Gabriela, ea fiind obligată să trăiască fără niciun rinichi, ţinută la pat şi legată de aparatul de hemodializă, cu un regim alimentar foarte strict. Problemele nu se termină aici. La unul din controalele periodice, i-a fost depistată o infecţie cu virusul hepatitei C, ce implică tratament cu interferon timp de un an. Gabriela a reuşit în această perioadă grea să termine Şcoala Postliceală Sanitară şi Facultatea de Asistenţi Medicali. Acum a ajuns la capătul puterilor, omeneşti şi financiare. Soţul ei s-a îmbolnăvit şi el de inimă, HTC, tatăl ei a paralizat după câteva accidente vasculare, mama ei s-a îmbolnăvit şi ea de inimă. Singura şansă a Gabrielei acum este să facă încă un transplant de rinichi la o clinică din Turcia. Operaţia şi tratamentul costă 30.000 de euro.

Spectacolul va fi susţinut de nume mari ale scenei cântecului românesc sau tinere talente (vezi galeria foto), toţi oameni cu suflet care vin la Schela pentru a o susţine pe Gabriela. Vor evolua: Mioara Velicu, Elisabeta Turcu, Nicolae Datcu, Nicu Mâţă, Ana Maria Botezatu, George Forcos Palade, Florentina Neculai Albu, Silviu Covaci, Mariana Carnariu, Iustin Vişan, Gabriela Manole Diaconescu, Elvis Petrişor Grigorută, Iustin Păun, Rareş Calciu, Lorena Cucu, Cosmina Stavarache, Paula Sârbu şi grupul vocal „Vornicii“ din comuna Păuleşti - Vrancea. Spectacolul va fi prezentat de Gabriela Popa, iniţiator şi coordonator fiind Silviu Covaci.

Intrarea la spectacol este liberă şi sunt aşteptaţi să participle toţi cei care vor să fie alături de Gabriela cu o donaţie cât de mică, dar necesară pentru a-i salva viaţa. Donaţii directe pentru a o ajuta pe Gabriela să se opereze în Turcia se pot face în următoarele conturi: RO 87CECEGL0108RON0688229 - cont deschis la CEC - Sucursala Galaţi şi RO 51RZBR0000060020784150 - cont deschis la Raifeissen Galaţi pe numele Neagu Gabriela Geraldina.

În conformitate cu dispoziţiile art. 4 lit. b) şi art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Galaţi, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi aduce la cunoştinţă publică faptul că se iniţiază procedura de elaborare a proiectului de act administrativ cu caracter normativ hotărârea Consiliului Judeţean Galaţi privind stabilirea preţului mediu/tonă de masă verde obţinută de pe pajişti pentru anul fiscal 2020.

            Proiectul de act administrativ cu caracter normativ şi instrumentele de motivare ale acestuia pot fi consultate:

 • pe pagina web a Consiliului Judeţean Galaţi: www.cjgalati.ro;
 • la sediul Consiliului Judeţean Galaţi din str. Eroilor nr. 7 B, etaj 1, camera 4, la Compartimentul relaţii publice, organizare şi funcţionare ATOP;
 • la panoul de afişaj al Consiliului Judeţean Galaţi din str. Eroilor nr. 7 B, etaj 1.         

            Proiectul de act administrativ cu caracter normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Compartimentul relaţii publice, organizare şi funcţionare ATOP .

            Pentru proiectul de hotărâre pus în consultare publică, se pot formula propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare până pe data de 25.11.2019. Acestea se pot transmite prin:

 • e-mail: informatii@cjgalati.ro
 • poştal, pe adresa Consiliului Judeţean Galaţi: Galaţi, str. Eroilor nr. 7, cod poştal 800119;
 • depuse direct la Compartimentul relaţii publice, organizare şi funcţionare ATOP.

         Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa Compartimentului relaţii publice, organizare şi funcţionare ATOP, astfel:

 • persoane de contact: consilier Teodor Laura, consilier Drugău Anda;
 • coordonate de contact: tel. 0236-302.513, fax 0236-460.556, e-mail: informatii@cjgalati.ro.

PREŞEDINTE,

COSTEL FOTEA

Odata cu apropierea frigului, una dintre preocupările pe care o au foarte mulţi oameni din mediul rural este cea legată de procurarea de lemn pentru încălzirea pe timpul iernii. Şi în judeţul Galaţi se poate observa că pe multe site-uri de anunţuri se găsesc persoane fizice sau juridice care comercializeaza lemne de foc. În acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piaţă cu privire la preţul în judetul Galaţi a metrului cub de lemn, şi a ajuns la niste concluzii foarte interesante. La nivelul judeţului Galaţi, preţul lemnelor de foc poate varia între 250 si 450 de lei, în funcţie de tipul de lemn. 

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 6.583.065 hectare, care reprezenta 27,6 % din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. În judeţul Galaţi, suprafaţa fondului forestier la sfârşitul anului 2018 era de 37.225  hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19462 mii metri cubi (volum brut) de lemn la nivel national, cu   mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 7,8%.  La nivelul judeţului Galaţi, situaţia speciilor este următoarea: Numărul hectarelor de răşinoase era de 133, în timp ce, cel al foioaselor era de 35.326 hectare.

Cercetarea referitoare la preţul metrului cub poate fi strâns legată de vânzările de centrale termice, unde la nivel naţional se observă o creştere a numărului total de centrale termice vândute cu peste 200.000 de bucăţ faţă de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vândute, peste 50% din vânzări se datorează înlocuirilor. Înlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinţa proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii sau mai nou conectivitatea inteligentă. 

"Fiind unul dintre cei mai mari retaileri naţionali de centrale termice, termostate, calorifere, panouri solare, sisteme de încălzire în pardoseală, aer condiţionat, pompe de căldură, sanitare, etc. putem observa şi analiza unele trend-uri şi evoluţii ale vânzărilor în diferite judeţe. Astfel, am observat că la nivelul judeţului Galaţi creşterea vănzărilor de centrale termice pe site-ul www.quickshop.ro este de 26,8% faţă de perioada similară a anului trecut” au declarat reprezentanţii Quickshop. 

OMV Petrom demarează, în această toamnă, o amplă campanie de plantare - „România plantează pentru mâine”. Campania se desfăşoară în 7 judeţe din ţară, în parteneriat cu 7 ONG-uri de mediu. În noiembrie, angajaţii companiei, alături de alţi voluntari, vor planta 70.000 de copaci pe o suprafaţă de 13,5 hectare.
Începând din 2008, OMV Petrom este unul dintre cei mai mari promotori privaţi ai acţiunilor de plantare, cu peste 700.000 de copaci plantaţi pe o suprafaţă de 140 de hectare până în prezent. Pădurile au un rol important în absorbţia şi stocarea dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă, de aceea plantarea copacilor ca mod de protejare şi păstrare a pădurilor este o soluţie cheie bazată pe natură, pentru a preîntâmpina riscurile ce survin în urma schimbărilor climatice. OMV Petrom îşi propune să continue campaniile de plantare şi în următorii 3 ani.
Acţiunile de plantare se vor derula în parteneriat 7 ONG-uri: Act for Tomorrow, Mai Mult Verde, Pădurea Copiilor, Plantăm Fapte Bune în România, Viitor Plus, Asociaţia pentru ecologie şi turim Pro Eco-Tur Galaţi şi Parcul Natural Văcăreşti. De asemenea, acestea vor asigura mentenanţa zonelor plantate în următorii 2-3 ani.
Cele 8 plantări vor avea loc după cum urmează:
- 2 noiembrie: Corbu (Constanţa) şi Bistreţ (Dolj);
- 16 noiembrie: Vânătorii Mici (Giurgiu), Grindu (Ialomiţa) şi Parcul Văcăreşti (Bucureşti);
- 23 noiembrie: Mârşani (Dolj) şi Tinosu (Prahova);
- 30 noiembrie: Videle (Teleorman).
Voluntarii se pot înscrie pe site-ul https://www.taraluiandrei.ro.
Această campanie contribuie la susţinerea a trei obiective din Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă: (13) Acţiunea asupra Climei, (15) Viaţa pe Pământ şi (17) Parteneriate pentru Realizarea Obiectivelor.
Pentru mai multe informaţii despre plantare şi despre programele de responsabilitate socială ale OMV Petrom, puteţi accesa site-ul https://www.taraluiandrei.ro.

Pagina 1 din 13