Monitorul de Galati

Monitorul de Galati

Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă (AJOFM) Galaţi are mai multe proiecte în desfăşurare care se adresează tinerilor NEETs (Not in Employment, Education or Training). Aceştia sunt şomeri cu vârste cuprinse între 16-29 de ani care provin din categorii sociale defavorizate cum ar fi persoane de etnie rromă sau care locuiesc în mediul rural. Proiectele sunt finanţate din fonduri europene şi sunt realizate în parteneriate cu agenţi economici locali, dar şi cu parteneri din administraţia locală.

Luna trecută a demarat proiectul „Excel-Măsuri active pentru ocuparea tinerilor NEETs“ în parteneriat cu Asociaţia Tehnopol Galaţi şi Get You S.R.L. Proiectul se va întinde pe 2 ani şi îşi propune îmbunătăţirea posibilităţilor de încadrare pe piaţa muncii a unui număr de 375 de tineri NEETs şomeri, înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO). Se mai doreşte ca cel puţin jumătate dintre tinerii vizaţi de proiect să îşi găsească un loc de muncă, iar cel puţin 300 să obţină un certificat de calificare. Scopul proiectului este reprezentat de stimularea oportunităţilor de ocupare pentru 375 de tineri NEETs, din care 32% sunt tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C şi D, adică greu ocupabili şi foarte greu ocupabili, 10-13% vor fi de etnie rromă, 20-27% vor fi din mediul rural din regiunea mai puţin dezvoltată Sud-Est, prin oferirea de servicii specializate de informare şi conştientizare, formare profesională, mediere pe piaţa muncii, antreprenoriat şi angajare pe cont propriu.

Un alt proiect aflat în desfăşurare şi care se adresează tinerilor NEETs este „IDEMA-Integrare Durabilă prin Educaţie, Mediere şi Antreprenoriat a tinerilor din regiunea Sud-Est“ şi se desfăşoară în parteneriat cu Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi. Obiectivul general al proiectului constă în integrarea durabilă pe piaţa muncii şi îmbunătaţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs prin acordarea de pachete integrate şi personalizate care să asigure creşterea ocupării şi îmbunătăţirea nivelului de competenţe al tinerilor NEETs. „Proiectul se adresează unui număr de peste 1.000 de şomeri NEETs cu vârsta între 16-29 de ani ce vor participa la un număr de 36 de sesiuni de formare. La sfârşit se vor aproba 36 de planuri de afaceri care vor beneficia de subvenţii acordate tinerilor întreprinzători“, ne-a declarat directorul executiv adjunct AJOFM Galaţi, Cezar Năstase. (autor: Ştefan IORGA)

Duminică, 10 Octombrie 2021 00:00

Baciu Silviu-Mihai (1 an)

Se împlineşte un an de când ne-a părăsit Baciu Silviu-Mihai lăsând un gol imens în sufletele noastre. Dumnezeu să te ierte şi sperăm să veghezi asupra noastră mereu. Soţia Lăcrămioara şi tatăl Gheorghe.

Mai mulţi cetăţeni, posesori de locuri de veci în cimitirul „Sfântul Lazăr”, cunoscut gălăţenilor sub denumirea de "Coca-Cola", ne-au sesizat faptul că nu pot ajunge cu uşurinţă la mormintelor celor dragi din cauza buruienilor. Oamenii mai reclamă faptul că, deşi sunt canale cu apă în apropierea locurilor de veci, sunt nevoiţi să străbată sute de metri pentru o căldare de apă, iar în cimitir deşi au fost aduse tomberoane mai mari pentru gunoi, acestea nu sunt ridicate la timp, fiind mai mereu pline.

Ne-am deplasat la faţa locului şi ni s-au confirmat cele sesizate. Chiar la intrarea în cimitir este un canal care nu funcţionează de mai bine de 6 luni. „De la Paşte nu mai curge apa aici. Trebuie să mergem până la rondou (adică peste 500 de metri) pentru o căldare de apă. Plătim o groază de bani impozitul pe morminte, dar nu avem condiţii să udăm două flori”, ne-a declarat Mărioara Stamate, proprietara unui spaţiu de înhumare, de două locuri, aflat chiar în faţa birourilor administraţiei cimitirului. De asemenea, am văzut mai multe canale înfundate cu cep care nu erau în stare de funcţionare. Oamenii spun că deşi se ştiu aceste probleme, nimeni nu se implică.

O altă problemă cu care se confruntă gălăţenii în acest cimitir este datorată buruienilor, care uneori depăşesc înălţimea unui om. „Se face igienizarea aleilor numai în zona centrală şi pe străzile principale. Pentru a ajunge la mormântul soţului, mă chinui printre bălării şi îmi umplu hainele de scaieţi”, afirmă Lucica Stoian, o văduvă, care are concesionat un mormânt la periferia cimitirului. Alţi gălăţeni reclamă faptul că pubelele de gunoi sunt mai mereu pline, fiind nevoiţi să lase gunoiul lângă tomberoane.

Am contactat telefonic administraţia cimitirului „Sfântul Lazăr” pentru un punct de vedere la cele relatate mai sus, dar ne-am izbit de o indolenţă crasă. Am fost informaţi că răspunsul la întrebarea „De ce nu curge apă la unele canale funcţionabile din cimitir şi de ce pubele sunt mai mereu pline?”, îl putem primi doar printr-un e-mail adresat Societăţiii Gospodărire Urbană, care se ocupă cu administrarea cimitirului. Am trimis acest e-mail, a trecut o săptămână, dar nu am primit nici un răspuns. Robinetele sunt înfundate, deşi o canea costă în jur de 20 de lei, iar banii încasaţi de la contribuabili au probabil alte destinaţii.

Autor: Ştefan IORGA

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Despre neregulile din cimitirele din Galaţi, cotidianul nostru a mai relatat şi în articolul „DEZASTRU în cimitirele din Galaţi: se surpă şi sunt sufocate de mizerie (FOTO)”.

Dacă anul trecut datorită pandemiei cursurile de formare nu s-au putut desfăşura normal datorită restricţiilor impuse, acum situaţia pare să revină la normal. Din cele 18 cursuri gratuite, propuse de AJOFM Galaţi, se afla în derulare cursurile de agent de pază şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (nivel de pregătire minim obligatoriu-învăţământ gimnazial), dar şi cursuri destinate absolvenţilor de liceu, respectiv în specializarea: operator introducere şi validare date și inspector/ referent resurse umane. De asemenea, AJOFM Galaţi are un parteneriat cu Penitenciarul Galaţi, în care persoanele aflate în detenţie care vor să se recalifice urmează deja un curs de confencţioner, asamblor confecţii textile.

Începerea cursurilor depinde de foarte mulţi factori. În primul rând trebuie să fie doritori care să formeze o clasă, de exemplu 20 de persoane. Unele cursuri pot fi făcute online, dar cele mai multe nu. Partea teoretică este acordată de formatori licenţiaţi, iar partea practică se desfăşoară la agenţii economici din domeniu. Mulţi dintre cursanţi ajung să se angajeze chiar la agenţii economici la care au practicat, dacă sunt serioşi şi conving.

„La începutul acestei luni începe cursul de formare pentru meseria de sudor oxigaz. Şi preconizăm ca până la sfârşitul anului să se completeze clasele şi pentru următoarele specializări: maseur şi operator (se cer studii gimnaziale) şi inspector în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă şi inspector/ referent resurse umane (se cere liceul). Avem solicitări pentru a putea începe şi următoarele cursuri: lucrător comercial, bucătar şi patiser, dar cu mari rezerve din partea agenţilor economici în ceea ce priveşte derularea parţii practice (incertitudine generată de starea pandemiei). Cursurile pot fi demarate, dacă avem înregistrate suficiente opţiuni pentru cursul dorit, aşa că îi aşteptăm pe cei interesaţi să vină la agenţie“, ne-a precizat directorul executiv adjunct AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Cursurile se adresează atât şomerilor în plată cât şi şomerilor neindemnizaţi. Aceştia din urmă trebuie să depună la agenţie un dosar care să cuprindă: copie după actul de identitate, diploma de studiu, un C.V. european, o declaraţie pe propia răspundere că nu are restricţii medicale care să-i impiedice să presteze o muncă. Cei care îşi depun dosarul de şomer neindemnizat pot beneficia pe lângă cursul gratuit de formare, de consiliere, dar şi de abonament timp de o lună (cu posibilitate de reînnoire) pe toate mijloacele de transport în comun din Galaţi.

Autor: Ştefan IORGA

Luni, 04 Octombrie 2021 15:46

Start în anul universitar 2021-2022

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022 la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi (UDJG) a avut loc într-un cadru restrâns în aula „Alexandru Ioan Cuza“ (fosta aula Magna). Au participat reprezentanţi ai mediului academic gălăţean, ai studenţilor, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi bisericii. Manifestarea a început cu un recital al corului Facultăţii de Arte care a intonat imnul României şi Gaudeamus Igitur.

Rectorul UDJG prof.dr.ing. Lucian Puiu Georgescu s-a adresat în primul rând bobocilor din anul I, felicitându-i pentru alegerea făcută: „Aţi făcut o alegere înţeleaptă când aţi ales universitatea noastră. Este o instituţie de prestigiu cu peste 70 de ani de activitate care a dat de-a lungul timpului multe personalităţi în toate domeniile. Avem un rating foarte bun, situându-ne pe locurile 6-8 în topul universităţilor din ţară“. Au luat pe rând cuvântul ÎPS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, primarul Ionuţ Pucheanu, prefectul interimar Paul Cristea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea. Fiecarea dintre aceştia au adresat încurajări şi urări de sănătate studenţilor şi profesorilor la început de an nou universitar şi şi-au arătat disponibilitatea de a colabora cu UDJG în realizarea parteneriatelor actuale, dar şi pe viitor.

Dintre proiectele propuse pe termen scurt (până la sfârşitul anului calendaristic) de conducerea UDJG amintim: acordarea gratuită a unui număr de 750 de tablete digitale studenţilor cu o situaţie materială deficitară, modernizarea unui număr de aproximativ 40 de săli de clasă precum şi modernizarea reţelei de distribuţie a agentului termic. Practic, anul acesta este prima dată după 30 de ani când vor fi schimbate toate ţevile ce asigură încalzirea cu agent termic. Festivitatea s-a desfăşurat cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare în vigoare. Au fost de asemenea prezenţi cei şase prorectori, dar şi majoritatea decanilor din cele 14 facultăţi din cadrul UDJG.

Autor: Ştefan IORGA

Recent, sălile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi au găzduit o amplă şi cuprinzătoare expoziţie de carte intitulată explicit AUTORI GĂLĂŢENI ŞI CĂRŢILE LOR, ediţia a II-a, manifestare organizată de instituţia respectivă prin redacţia revistei „Armonii de toamnă” şi Salonul cultural cu acelaşi nume. Expoziţia, structurată pe şapte secţiuni (Literatură, Artă, Ştiinţe, Educaţie - Învăţământ, Viaţă spirituală, Umor - Sport - Turism şi Reviste), cuprinde peste 300 de volume, semnate de aproape 140 de autori din Galaţi, Tecuci şi din mai multe comune ale judeţului.

Vernisajul expoziţiei, s-a desfăşurat în prezenţa unui numeros public, peste 80 de persoane, şi a reprezentanţilor celor mai importante instituţii de cultură ale judeţului: Direcţia Judeţeană de Cultură, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Filiala Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, Biblioteca Publică „V.A. Urechia”, a presei locale. Au rostit scurte alocuţiuni Ion Mehedinţi (preşedintele CARP - Galaţi), Florina Zaharia (preşedintele Filialei Galaţi-Brăila a U.S.R.), Cătălin Negoiţă (directorul Direcţiei de Cultură Galați), Corina Dobre (directoarea Bibliotecii „V.A. Urechia”), Gheorghe Felea, pr. Ionel Rusu, Petru Todoran, Victoria Bodolan, Mihaela Popa, Nicolae Leonte etc.

Expoziţia se constituie într-o manifestare reprezentativă privind valoarea şi diversitatea scrisului gălăţean. Câteva exemple sunt edificatoare: dintre autorii ale căror cărţi s-au aflat pe standuri 38 sunt membri ai U.S.R., 22 ai U.Z.P.R., iar 10 fac parte din diferite organizaţii profesionale de creaţie (compozitorilor, artiştilor plastici, umoriştilor etc.). Din totalul expozanţilor, 75 sunt pensionari, cei mai mulţi membri ai CARP Galaţi.

Onorează această manifestare scriitori recunoscuţi nu doar la nivelul judeţului, ci în întreaga ţară şi chiar peste hotare, alţii care s-au afirmat puternic în ultimii ani. Sunt pe standurile expoziţiei lucrările unor cunoscuţi cercetători, istorici, universitari gălăţeni, lucrări aparţinând unor prelaţi şi feţe bisericeşti, care pun în evidenţă o activă viaţă spirituală, lucrări din domeniile ştiinţei, educaţiei şi învăţământului, ale  sportului, turismului şi umorului. O secţiune din structura expoziţie a fost afectată revistelor literare, de educaţie şi de cultură, care apar la Galaţi (Antares, Axis Libri, Boema, Porto-Franco, Şcoala gălăţeană, Călăuză ortodoxă, Armonii de toamnă, Tecuciul literar-artistic) etc.

La festivitatea de închidere a expoziţiei, instituţia organizatoare, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, a acordat Diploma de Merit tuturor autorilor prezenţi în expoziţie. Au mai acordat DIPLOME Primăria Municipiului Galaţi (Cristian Dragoş Căldăraru pentru lucrarea Muzeul Cuza-Vodă din Galaţi. 24 ianuarie 1939. O recuperare istorică; pr. Eugen Drăgoi pentru volumele Monografia comunei Corni  şi Mănăstirea Adam-documente şi însemnări; Vera Crăciun pentru volumele Povestea lui Brăduleţ şi Am scris pe-o frunză un poem). Filiala Galaţi - Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, a acordat o Diploma revistei Tecuciul literar-artistic şi aceluiaşi Cristian Dragoş Căldăraru pentru aceeaşi lucrare. Biblioteca Judeţeană V.A.Urechia, a răsplătit-o cu o Diplomă de Merit pentru debut literar, Fluturele-Gigant şi alte povestiri, pe Cristina Luca-Parapiru, iar prof. Gh. Nazare i-a acordat o Diplomă de Excelenţă, pentru promovarea culturii gălăţene.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Autor: Prof. Ghiţă NAZARE

Vineri, 01 Octombrie 2021 11:44

Gelu Pasnicu

Trist început de toamnă pentru cei care l-au iubit şi preţuit pe colegul şi prietenul Gelu Pasnicu, care, în liniştea suferinţei sale a trecut în lumea veşniciei. Maestru al artei cinegetice, dar şi în domeniul armelor, dedicat muncii sale, ne va lipsi mereu. Ne va lipsi nouă, colegilor şi prietenilor, dar şi generaţiilor de tineri pe care i-a instruit. Dumnezeu să-l odihnească! Colectivul A.J.V.P.S. Galaţi.

Cazarea studenţilor Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, care solicită un loc în căminele din Campusul Studenţesc „Alexandru Ioan Cuza“, începe astăzi, vineri, 01 octombrie 2021. Pentru a beneficia de un loc de cazare, studenţii trebuie să depună un dosar care să conţină: contractul de cazare, declaraţia de consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal, copia actului de identitate sau a paşaportului (în cazul studenţilor străini), adeverinţa de student şi o adeverinţă medicală pentru a intra în colectivitate. Aceasta din urmă trebuie eliberată cu 24 de ore înainte de cazarea în cămine sau cu 72 de ore inainte dacă intrarea în unităţi se face într-o zi de duminică sau de luni. Acest document medical poate fi eliberat de medicul de familie sau de personalul medical de la dispensarul din campus.

Măsuri stricte de igienă

„Suntem pregătiţi să-i primim pe studenţi. Căminele sunt igienizate. Din cauza pandemiei, avem măsuri stricte de igienă. Studenţii vor fi termo monitorizaţi. De asemenea, punem la dispoziţie gratuit dezinfenctant pentru mâini şi măşti de unică folosinţă. Precizez că sunt locuri de cazare pentru toţi solicitanţii, iar tarifele percepute nu au crescut semnificativ faţă de cele de anul trecut, maxim 10 % faţă de preţul utilităţilor care s-a majorat cu circa 40%“, a declarat Nicuşoara Mariş, directorul interimar din cadrul Direcţiei Cămine şi Cantine.
Calendarul cazărilor 20021-2022 în căminele UDJG este următorul: 01-02 octombrie 2021, bobocii din anul I licenţă; 02-03 octombrie 2021, studenţii cu precazare confirmată; 03-04 octombrie 2021, masteranzii din anul I şi pe 04 octombrie 2021 (când începe şi anul universitar) sunt cazaţi studenţii repetenţi, exmatriculaţi, fără precazare şi aflaţi în an complementar. Cazarea studenţilor străini din anul I şi an pregătitor se va face în intervalul 01-04 octombrie 2021.

Ce trebuie să ştie studenţii

Studenţii campaţi în cămine trebuie să ştie că: „În conformitate cu art.10. alin(3) din hotărârea nr.856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, s-a stabilit ca la apariţia a 3 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de de 7 zile consecutive, în spaţiile destinate cazării se instituie obligatoriu măsura evacuării şi închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile“. În acest sens, în următoarele zile toţi studenţii „căminişti“ vor semna un angajament prin care declară că le-au fost aduse la cunoştinţă noile prevederi prin care se obligă în mod neechivoc şi expres ca în cazul instituirii măsurii de închidere a căminului, în termen de 24 de ore de la emiterea deciziei, să părăsească căminul pentru o perioadă de 14 zile.
Pentru a nu se ajunge la închiderea căminelor, Direcţia de Cămine şi Cantine face apel la toţi studenţii cazaţi în campusul studenţesc să respecte toate reglementările sanitare în vigoare.

Autor: Ştefan IORGA

Dacă în alţi ani principala acţiune de mediere pe piaţa muncii se desfăşura în cadrul evenimentelor de genul „Bursa locurilor de muncă“ organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă (AJOFM) Galaţi, acum, din cauza pandemiei, se pune accent pe întâlniri faţă în faţă între angajator şi persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă. Practic, agenţia a organizat, în perioada 01 iunie - 17 septembrie 2021, un numar de 21 de acţiuni pentru angajatorii care se confruntă cu un deficit important de forţă de muncă, la care s-au prezentat 800 de şomeri înregistraţi (atât indemnizaţi cât şi neindemnizaţi). Un numar de 8 agenţi economici au oferit locuri de muncă în următoarele domenii de activitate: fabricarea de articole de îmbrăcăminte, fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru industria auto, construcţii navale, industria alimentară şi altele.

Problemele specifice locale sunt lipsa personalului calificat pe piaţa muncii şi se datorează mai multor factori cum ar fi: declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei, ceea ce diminuează resursele de muncă; deprofesionalizarea unei parţi a populaţiei active civile datorată unor perioade îndelungate de inactivitate, perioadă în care o mare parte au devenit beneficiari ai venitului minim garantat, ceea ce conduce la reale probleme de reintegrare profesională; necompetitivitatea forţei de muncă, respectiv şomeri ce nu deţin o profesie sau nu o stăpânesc destul de bine (aceasta reprezintă o problemă majoră pe piaţa muncii, deoarece agenţii economici solicită preponderent persoane cu nivel înalt de calificare şi experienţă profesională), precum şi migraţia forţei de muncă calificate şi înalt calificate în alte ţari din spaţiul UE.

Medierea se acordă gratuit pentru persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă înscrise în baza de date AJOFM. Fiecărei persoane i se întocmeşte un plan individual de mediere. Directorul executiv AJOFM Galaţi, Marius Necula, ne precizează: „În primele 8 luni ale acestui an, au fost încadrate în muncă 3.437 de persoane, adică un procent de 83,83% din nivelul de ocupare planificat pe 2021. Serviciile de mediere a muncii, ca servicii de bază ale serviciului public de ocupare, au avut o pondere însemnată în totalul măsurilor care au condus la aceste rezultate“. Pâna la sfârşitul anului nu este anunţată, încă, nici o inţiativă de organizare a unei acţiuni precum „Bursa locurilor de muncă“ pe plan local.

Autor: Ştefan IORGA

În anul şcolar 2020-2021, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi (UDJG) a oferit unui număr de 20 de elevi, din mediul rural, aflaţi în ultimul an de liceu posibilitatea de a-şi îmbunatăţi şi aprofunda cunoştinţele la disciplina matematică. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu şi are ca scop atragerea de candidaţi (viitori studenţi) la învăţământul terţiar universitar ingineresc şi pregătirea lor pentru cerinţele de pe piaţa muncii actuale.

La începutul acestei luni s-au centralizat rezultatele ambelor sesiuni de susţinere a examenului de maturitate, aşa cum mai este denumit bacalaureatul. Din cei 20 de elevi care au beneficiat de pregatire gratuită la matematică, 95% au luat notă de trecere la această disciplină; 16 dintre tineri au promovat examenul de bacalaureat, mai mult de jumatate dintre ei obţinând note peste 7. De remarcat este faptul că 4 absolvenţi au luat note peste 9, cea mai mare medie - 9.80 - aparţinând unui elev al Liceului  Tehnic Traian Vuia. Alte 6 colegii, liceee tehnologice şi teoretice au participat la acest parteneriat cu UDJG.

„În cazul elevilor am avut un grup ţintă format din 20 de tineri din mediul rural, aflaţi în ultimul an de liceu, care au beneficiat de următoarele facilităţi: participarea la şedinţe gratuite de pregătire la matematică derulate în parteneriat cu UDJG în vederea creşterii ratei de promovabilitate la examenul de bacalaureat; au participat la ateliere de informare şi consiliere şi au derulat activităţi comune alături de personalul didactic din cadrul universităţii. Practic, am avut un procentaj maxim de promovabilitate, un singur elev nesusţinând examenul. Ne gândim să demaram astfel de acţiuni şi în viitorul apropiat“, a declarat conf. dr. ing. Nicuşor Baroiu de la Facultatea de Inginerie a UDJG.

Iniţiativa are în vedere creştere atractivităţii ofertelor educaţionale complementare noi sau îmbunătăţite în special în ceea ce priveşte antreprenoriatul. Cursurile s-au desfaşurat în perioada decembrie-iunie 2021. Datorită pandemiei pregătirea s-a desfăşurat exclusiv online. Au fost 41 de întâlniri, 82 de ore efectiv în care elevii gălăţeni din mediul rural şi-au cimentuit cunoştinţele şi au susţinut şi multe simulări, familiarizându-se cu examenul. Şi rezultatele s-au văzut. Cel puţin 25% dintre cursanţi au devenit studenţi gălăţeni la facultăţile de medicină şi farmacie, educaţie fizică şi sport şi inginerie.
               
Autor: Ştefan IORGA

Pagina 1 din 24