Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Grupul de Comunicare Strategică a informat, în această după-amiază, că, în prezent, în țara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul coronavirus, conform raportărilor către INSP din teritoriu. Este vorba despre 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere, 8 ingrijitoare şi 70 de persoane, personal auxiliar.

Potrivit sursei citate, distribuția pe județe este următoarea:
- Arad - Total 16 (5 medici, 3 asistente, 8 persoane, personal auxiliar).
- București - Total 45 (14 medici, 11 asistente, 5 infirmiere, 15 persoane, personal auxiliar).
- Botoșani - Total 1 (un medic).
- Cluj - Total 2 (2 persoane, personal auxiliar).
- Constanța - Total 1 (un asistent).
- Covasna - Total 6 (5 medici, un asistent).
- Galați - Total 4 (3 medici, o persoană, personal auxiliar).
- Hunedoara - Total 15 (13 medici, o îngrijitoare, o persoană, personal auxiliar).
- Iași - Total 3 (2 medici, un asistent).
- Neamț - Total 7 (2 medici, 3 asistenți, o infirmieră, o persoană, personal auxiliar).
- Suceava - Total 181 - (43 de medici, 70 de asistente, 20 de infirmiere, 7 îngrijitoare, 41 de persoane, personal auxiliar).
-Timiș - Total 2 (un medic, o persoană, personal auxiliar).
- Vrancea - Total 2 (2 medici).

Grupul de Comunicare Strategică informează că, în această după-amiază, au fost raportate două noi decese prin COVID-19.

Primul deces, un bărbat de 57 de ani, din judeţul Timiș, căruia i s-au recoltat probe biologice pentru COVID-19 în data de 27 martie 2020, probe care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara. Rezultatul testării din data de 28 martie 2020 a confirmat că pacientul este pozitiv. Data decesului, 29 martie 2020, la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. Patologie preexistentă, Cardiopatie, TBC, Diabet zaharat tip II. Contact familie - Germania.

Al doilea deces, un bărbat de 70 de ani, tot din judeţul Timiș, căruia i s-au recoltat probe biologice pentru COVID-19 în data de 27 martie 2020, probe care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara. Rezultatul testării din data de 28 martie 2020 a confirmat că pacientul este pozitiv. Data decesului, 29 martie 2020, la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. Patologie preexistentă, Cardiopatie, Diabet zaharat tip II. Contact cu caz confirmat.

Astfel, România numără în prezent 46 de decese prin COVID-19.

Primăria municipiului Galați a anunţat că analizează toate proiectele de investiții, iar cele care nu sunt esențiale vor fi amânate, având în vedere situația actuală. Primarul municipiului Galaţi, Ionuț Pucheanu, a declarat că prioritatea o reprezintă lupta împotriva noului coronavirus.

„Sunt proiecte pe care Primăria le avea stabilite de la începutul anului, erau programate. Mai mult chiar, investim sume de bani în astfel de activități în fiecare an. Totuși, în contextul epidemiei, momentul nu este potrivit. De aceea, am decis să amânăm investițiile prevăzute pentru biserici, activități sportive și servicii de monitorizare a presei. Vom trece împreună peste criză și apoi vom discuta din nou despre viața noastră normală, despre biserici, despre presă și despre cluburi sportive. Pentru a nu mai fi astfel de sincope și pentru a ne concentra toți pe lupta cu virusul, le voi solicita angajaților Primăriei să întocmească o listă cu investiții care nu sunt esențiale în acest moment. Repet, prioritatea noastră este lupta cu noul coronavirus, de aceea am decis să amânăm toate proiectele enumerate mai sus, de aceea am decis să-mi donez salariul, de aceea i-am rugat și pe colegii mei să procedeze la fel, de aceea facem investiții fără precedent în spitalele din subordine", spune Ionuț Pucheanu.

Articole similare: Ionuţ Pucheanu: „Voi dona salariul pe luna martie, iar banii vor ajunge la spitale“

Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că pentru protejarea personalului medical şi a pacienţilor internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-a decis montarea a încă două corturi de triaj a pacienţilor suspecţi de infectare cu noul coronavirus.

Unul dintre corturi va fi folosit doar pentru cazurile grave care ajung la UPU, pentru care starea lor medicală impune activarea codului roşu şi pentru care există suspiciuni de infectare cu noul coronavirus. Ambele corturi vor fi dotate cu aparatura medicală necesară.

Până în acest moment, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au fost montate patru corturi de triaj. De asemena, astfel de corturi de triaj au fost montate şi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie, subiect despre care cotidianul nostru a relatat AICI.

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi informează că, duminică, 29 martie 2020, au fost controlate 65 de societăți comerciale şi au fost verificate 1.339 de persoane aflate în izolare, fiind depistate 3 care nu au respectat măsura autoizolării. Acestea au fost sancționate contravențional, fiecare cu amendă de 5.000 de lei. În total, au fost aplicate 384 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 496.500 de lei, dintre care 358, în valoare de 406.600 de lei, pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației.

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi a anunţat, în această dimineaţă, că Ordonanța militară nr. 4, din 29.03.2020, prevede sancțiuni mult mai dure față de toți cei care încalcă restricțiile de circulație și celelalte restricții impuse de ordonanțele anterioare, dar și față de cei care pleacă pur și simplu din izolare sau din spațiile de carantină. Astfel, amenda minimă pentru cetățenii care nu pot justifica prezența pe stradă devine 2.000 de lei, iar cea maximă este de 20.000 de lei, iar pentru persoane juridice maximul amenzii este 70.000 de lei.

Totodată, Prefectura Galaţi informează că, în prezent, în judeţul Galați sunt, conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, 163 de persoane în carantină instituționalizată și 3.603 de persoane aflate în autoizolare. Instituţia reaminteşte că, zilnic, echipaje mixte alcătuite din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari, depistează persoane aflate în izolare care nu sunt la domiciliul unde ar trebui să fie. Acestea vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantină, suportând cheltuielile efectuate.

Legat de persoanele trecute de 65 de ani, Prefectura precizează că acestea pot ieși din casă și în afara intervalului orar 11.00 - 13.00 doar pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate sau dializă, folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

„Le reamintim cetățenilor să ia în informeze doar din SURSE OFICIALE și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Să fim responsabili, stă în puterea noastră, a tuturor!“, transmite Prefectura Galaţi.

IMPORTANT! Algoritmul de testare stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) poate fi consultat AICI.

Sâmbătă, 28 Martie 2020 13:15

COVID-19: Cifrele zilei la Galaţi (28.03.2020)

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi informează că toate efectivele din sistemul de siguranță și ordine publică din județul Galați sunt la datorie și acționează în sistem integrat pentru creșterea gradului de siguranță publică pentru cetățeni, dar și pentru a preveni și limita răspândirea infecției cu noul Coronavirus - Covid-19.

Astfel, în ultimele 24 de ore echipe mixte alcătuite din polițiști, jandarmi, poliție de frontieră, polițiști locali dar și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au verificat în sistem integrat, 1.270 de persoane aflate în izolare la domiciliu. A fost depistată o persoană care nu a respectat măsura izolării și a fost sancționată cu o amenda în cuantum de 1.000 de lei fiind condusă într-un centru de carantină. De asemenea, fost controlate 151 de societăți comerciale. Sancțiuni contravenționale aplicate: 557, în valoare de 487.040 lei, dintre care 552, în valoare de 474.040 de lei, pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației.

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, în acest moment (n.r. - sâmbătă, 28 martie 2020, ora 13.00), în județul Galați 155 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar 4.615 de persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu. Starea acestora de sănătate este monitorizată zilnic de către medicii de familie sau de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. În ultimele 24 de ore, 40 persoane au primit avizul epidemiologic de a părăsi regimul de autoizolare la domiciliu și alte 4 persoane au ieșit din carantină.

Prefectura Galaţi reaminteşte cetățenilor importanța respectării ordonanțelor militare, normelor de igienă și de distanțare socială.

Sâmbătă, 28 Martie 2020 12:30

COVID-19: Trei noi decese în România

Grupul de Comunicare Strategică informează că au fost raportate încă 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 29. Toate persoanele decedate sunt din județul Arad.

Primul deces, o femeie de 71 ani, din Arad, cunoscută cu diabet zaharat, s-a internat la Spitalul Județean, secția Boli Infecțioase prin Unitatea de Primiri Urgențe, în data de 25 martie 2020. Din data de 27 martie 2020 a fost transferată în secția de ATI, unde a decedat în aceeaşi zi. La internare prezenta insuficienţă respiratorie acută. Ancheta epidemiologică este în curs, pentru identificarea expunerii.

Al doilea deces, o femeie de 74 ani, din judeţul Arad, internată în data de 18 martie 2020 în Clinica de Diabet şi Boli de Nutriţie a SJU Arad. În data de 25 martie 2020 i s-au recoltat probe pentru COVID-19. Rezultat pozitiv în data de 27 martie 2020. Din data de 26 martie 2020, transferată în ATI. Data deces, 26 martie 2020.

Al treilea deces, o femeie de 60 ani, din judeţul Arad, internată în secția de Boli Infecțioase Arad din data de 25 martie 2020, apoi transferată în ATI în aceeaşi zi. I s-au recoltat probe pentru COVID-19 în data de 25 martie 2020, rezultat pozitiv în data de 26 martie 2020. A decedat în data de 26 martie 2020.

Toate aceste decese au fost raportate către INSP din teritoriu în cursul nopții și în această dimineață.

Instituția Prefectului Județul Galați informează că, în acest moment (n.r. - vineri, 27 martie 2020, ora 13.00), în județul Galați, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, 149 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar 4.303 de persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu. 21 persoane au ieșit din carantină și 77 persoane au ieșit din autoizolare după trecerea perioadei de 14 zile.

Având în vedere prevederile Ordonanţelor militare în vigoare, polițiștii din structurile şi subunităţile din cadrul Inspectoratului Județean Galați în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, reprezentanți ai Poliţiilor locale și militari din cadrul MApN au continuat activităţile de verificare a persoanelor, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost verificate 1.255 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare/carantină și 43 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență. În cursul acțiunii au fost aplicate 426 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 373.820 de lei, dintre care 413, în valoare de 363.845 de lei pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației.

Totodată, forțele de ordine desfășoară misiuni de pază și protecție la centrele de carantină, acțiuni specifice de patrulare în zona centrelor comerciale, a hipermaketurilor, a famaciilor și în special în zonele în care cetățenii se deplasează frecvent pentru aprovizionare. De asemenea, sunt transmise mesaje audio către cetăţeni cu privire la necesitatea respectării măsurilor prevăzute de ordonanțele militare.

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi informează că, deşi s-au actualizat modelele declaraţiei pe propria răspundere şi a adeverinţei de la angajator, cele vechi rămân valabile. În plus, instituţia precizează că indiferent de ora la care ieşim din casă, indiferent de vârstă, trebuie să avem la noi declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate. În ceea ce priveşte obligaţia minorilor de a completa şi a avea asupra lor această declaraţie, Prefectura Galaţi menţionează că acest lucru este obligatoriu doar în cazul în care minorul merge singur pe stradă. Important pentru şoferi! Legat de rovinietă, aceasta rămâne obligatorie, iar potrivit informaţiilor furnizate de RAR, la fel este şi în cazul ITP-ului.

Pagina 1 din 379