Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

175 de profesori din judeţul Galaţi s-au înscris la examenul de definitivat 2019, care va avea loc pe 24 iulie 2019, potrivit Ministerului Educaţiei, care a anunţat, pe data de 12 februarie, lista profesorilor înscrişi la examenul de definitivat de anul acesta.

Înainte de a susţine proba scrisă, candidaţii trebuie să treacă de inspecţiile de specialitate la clasă şi de evaluarea portofoliului profesional. În metodologia de examen se precizează că proba scrisă a examenului de definitivat 2019 începe de la ora 10:00, iar durata examenului scris este de patru ore. Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face pe baza actului de identitate sau, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului. În timpul probei scrise, candidaţii nu pot avea asupra lor, în sala de examen, genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace de calcul, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanţă.

La nivel naţionale, peste 8.000 de profesori s-au înscris la examenul de definitivat 2019. Cei mai mulţi înscrişi sunt la disciplinele Limba şi Literatura Română pentru copii (învăţământ preşcolar) şi la Limba şi Literatură Română şi Matematică, metoda predării acestora (învăţământ primar). Rezultatele finale se vor afişa în data de 05 august 2019.

Vineri, 15 Februarie 2019 14:55

Prins la pescuit cu plase monofilament

Poliţistii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti - I.T.P.F. Iaşi, pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol, l-au depistat pe gălăţeanul P.H., în vârstă de 66 de ani, care desfăşura activităţi de pescuit comercial, cu ajutorul a două plase de pescuit tip monofilament, plase interzise de lege conform art. 64, lit. m din O.U.G 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi deţinerea uneltelor de tip monofilament. Peştele descoperit asupra bărbatului a fost redat mediului natural, iar bunurile au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.

În anul 2018, iniţiativele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi în domeniul relaţiilor de muncă au vizat combaterea fenomenului de muncă nedeclarată. Activitatea desfăşurată în domeniul "Relaţii de Muncă" în anul 2018 s-a concretizat prin acţiuni de control care au avut ca scop atât identificarea cazurilor de muncă nedeclarată cât şi verificări privind: încheierea contractul individual de muncă în formă scrisă, respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial; respectarea prevederilor legale privind suspendarea contractelor individuale de muncă; încadrarea în muncă, în România, a cetăţenilor străini; întocmirea, completarea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; evidenţa timpului de muncă, se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Inspectorii de muncă au aplicat măsuri sancţionatorii pentru folosirea ilegală a forţei de muncă, dar au aplicat şi măsuri menite să creeze un cadru economic, social şi juridic care să încurajeze respectarea legalităţii, să facă mai convenabilă pentru subiecţii raporturilor de muncă respectarea legii decât sustragerea de la prevederile ei. Astfel, inspectorii ITM Galaţi au efectuat 1.766 de controale, în 2018, în urma cărora au fost depistaţi 229 de angajatori care foloseau munca nedeclarată. Aceştia au fost sancţionaţi cu suma totală de 3.610.000 lei

De asemenea, ITM Galaţi menţionează că la sfârşitul anului 2018 erau active un număr de 629 contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor din judeţul Galaţi, faţă de 624 contracte colective de muncă active la sfârşitul anului 2017. La nivelul judeţului Galaţi, la sfârşitul perioadei de referinţă, funcţionau aproximativ 890 unităţi cu peste 21 de salariaţi, din sectorul bugetar, cu capital mixt şi privat. La sfârşitul anului 2018, 70,67% din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi aveau încheiate contracte colective de muncă, faţă de sfârşitul anului 2016, când 65% din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi aveau încheiate contracte colective de muncă. Au fost certificate 11 adeverinţe de finalizare a stagiului de către absolvenţi de instituţii de învăţământ superior şi au fost înregistrate 63 de contracte de ucenicie, din care 52 pentru firme cu obiect de activitate confecţii textile, 8 pentru electricieni navali şi 3 pentru patiseri.

Instituţiile Uniunii Europene (UE) au convenit asupra unor noi norme, care le vor permite cetăţenilor să economisească mai uşor pentru pensie, respectiv produsul paneuropean de pensii, potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), informează Mediafax. "Reprezentanţii permanenţi la UE ai statelor membre au aprobat acordul obţinut la 13 decembrie între preşedinţie şi Parlamentul European referitor la propunerea privind «produsul paneuropean de pensii (PEPP)», care reprezintă o nouă categorie de plan de pensii personale. Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de opţiuni pentru persoanele care vor să economisească pentru pensie şi, în acelaşi timp, stimularea pieţei pensiilor personale", scrie în comunicatul de presă al MFP.
Conform aprecierilor Comisiei, numai 27% din europenii între 25 şi 59 de ani s-au înscris într-un produs de pensii. "Îmbătrânirea populaţiei în Europa creează noi provocări. Una dintre acestea este cum putem să ne asigurăm că cetăţenii economisesc o sumă suficientă pentru a putea trăi decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o nouă posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizând pieţele de capital şi atenuând astfel presiunea asupra finanţării publice. Aceste produse vor avea şi avantajul major că vor cumula toate sumele economisite în Europa, indiferent de ţară, în cadrul unui singur plan de pensii personale", a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor publice din România.
Conform noilor norme, PEPP ar urma să aibă aceleaşi caracteristici standard indiferent unde sunt comercializate. Ele vor fi oferite de o gamă largă de furnizori, în principal societăţi de asigurare, bănci, instituţii pentru furnizarea de pensii ocupaţionale, firme de investiţii şi administratori de active. "În Europa, piaţa pensiilor personale este, deocamdată, fragmentată, din cauza unei diversităţi de norme ce împiedică dezvoltarea unei pieţe la nivelul UE. În unele state membre, piaţa este aproape inexistentă. Pentru produse bazate pe instrumente ale pieţei de capital, opţiunile sunt adesea limitate. Aceasta duce la costuri mai ridicate pentru deponenţi şi la un nivel insuficient de lichidităţi pe pieţe. Noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetăţenilor o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE, venind în completarea planurilor de pensii publice şi ocupaţionale, precum şi a planurilor de pensii personale de la nivel naţional", mai susţin reprezentanţii Finanţelor.

Compania Facebook a anunţat că a eliminat 168 de conturi şi 28 de pagini care ar fi fost suspectate ca fiind false şi care vizau persoane din Republica Moldova, relatează Unimedia şi Reuters, potrivit Mediafax. Persoanele care administrau paginile şi conturile eliminate postau despre ştiri locale despre educaţia în limba rusă şi reunificarea cu România, au informat reprezentanţii Facebook. Pe lângă cele 168 de conturi şi 28 de pagini Facebook, compania care administrează cea mai mare reţea de socializare online a închis de asemenea şi opt conturi de Instagram. "Ţinând cont de alegerile care se apropie în Moldova, am decis să anunţăm oamenii despre acţiunile pe care le-am întreprins şi faptele pe care le ştim la momentul de faţă”, transmite compania Facebook printr-un comunicat, potrivit Unimedia.
Aproximativ 54.000 de alte conturi urmăreau cel puţin una dintre paginile şterse de Facebook. "Deşi persoanele din spatele acestei activităţi au încercat să îşi ascundă identităţile, analizele noastre au descoperit că unele dintre activităţi aveau legătură cu angajaţi în Guvernul Republicii Moldova", a adăugat compania. Următoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova vor avea loc la data de 24 februarie 2019. Pe listele naţionale sunt înscrise 15 formaţiuni politice.

Adolescenţii care consumă canabis prezintă un risc mai ridicat de a suferi de depresie şi gânduri suicidare când ajung la vârsta adultă şi ar trebui avertizaţi în legătură cu aceste riscuri de către părinţi şi medici, au avertizat recent cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi Universitatea McGill din Canada, relatează Reuters, citat de Agerpres. Circa 7% din cazurile de depresie la adolescenţi ar putea fi evitate dacă utilizarea canabisului ar fi eliminată, potrivit unei analize a datelor privind bolile mintale în rândul tinerilor din Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, care au consumat canabis în adolescenţă. "Deşi dimensiunea efectelor negative ale canabisului poate varia....şi nu este posibil să se prevadă riscul exact pentru fiecare adolescent, utilizarea la scară largă a canabisului în rândul tinerei generaţii reprezintă o problemă importantă de sănătate publică", a spus profesorul de psihiatrie Andrea Cipriani, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, care a condus studiul.
Canabisul este cel mai frecvent utilizat drog recreaţional de către adolescenţii din întreaga lume. În Canada, mai mult de 20% dintre adolescenţi cu vârste între 15-19 ani afirmă că au folosit canabis în ultimul an. În Anglia, aproximativ 4% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani afirmă că au folosit canabis în ultima lună. Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului sugerează că, în cazul în care utilizarea canabisului ar fi eliminată, ar exista aproximativ 400.000 mai puţine cazuri de depresie în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 34 de ani în Statele Unite, cu 25.000 mai puţine în Canada şi cu circa 60.000 mai puţine în Marea Britanie. "Este o mare problemă de sănătate publică şi de sănătate mintală. Adolescenţii ar trebui să fie conştienţi de acest risc", a spus Cipriani într-o conferinţă de presă la Londra.

NASA a anunţat oficial încheierea uneia dintre cele mai productive misiuni din istoria explorării spaţiale, realizată cu ajutorul micului robot Opportunity, plasat pe Marte în 2004, potrivit mars.nasa.gov, citat de Mediafax. NASA nu a mai reuşit să contacteze roverul din 10 iunie 2018, după o furtună de praf. Aflat în imposibilitatea de a-şi încărca bateriile, Opportunity nu a mai reacţionat la sutele de mesaje trimise de pe Terra, iar ultima încercare de a-l contacta a fost făcută zilele acestea. "Declar încheiată misiunea Opportunity", a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al departamentului de misiuni ştiinţifice al NASA, într-o conferinţă care a avut loc în Pasadena, California. Cercetătorii şi inginerii care au lucrat la această misiune istorică şi-au exprimat regretul privind soarta robotului, supranumit "Oppy". "Este o zi grea", a spus John Callas, manager al proiectului Mars Exploration Rover, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din Pasadena.
Opportunity a fost plasat iniţial în regiunea Meridiani Planum, pe 24 ianuarie 2004, la şapte luni de la lansarea sa de la Centrul Spaţial Cape Canaveral din Florida. În timpul petrecut pe Marte, robotul Opportunity a contribuit la îmbogăţirea cunoştinţelor despre trecutul planetei, confirmând faptul că, într-o anumită perioadă, pe aceasta se găsea apă în stare lichidă. În 2014, Opportunity, propulsat cu ajutorul energiei solare, a devenit vehiculul care a parcurs cea mai lungă distanţă în spaţiul extraterestru, 40 de kilometri, doborând recordul anterior stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat de fosta URSS pe Lună în 1973. "Opportunity a mers mult mai departe decât orice alt vehicul care a rulat pe suprafaţa unei alte lumi", a spus, la momentul respectiv, John Callas, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, din Pasadena (California). "Este remarcabil, dacă luăm în considerare că Opportunity trebuia, iniţial, să parcurgă doar un kilometru, nefiind conceput pentru astfel de distanţe", a mai spus atunci acesta. Opportunity şi "geamănul" său, Spirit (care a ajuns pe Marte tot în 2004, cu 20 de zile înaintea celui dintâi, şi care şi-a încheiat misiunea în mai 2011), au avut iniţial o misiune care trebuia să dureze trei luni. Însă cei doi roboţi şi-au depăşit cu mult acest obiectiv şi au permis, graţie sutelor de mii de imagini transmise, de o precizie fără precedent, descoperirea de indicaţii preţioase despre urmele de apă de la suprafaţa planetei Marte, din trecutul acesteia, care ar fi putut să favorizeze prezenţa vieţii microbiene.
De la debutul misiunii sale, Opportunity a transmis de pe Marte 217.594 de imagini, toate fiind în prezent disponibile online, potrivit NASA. Printre realizările robotului Opportunity se numără stabilirea unui record de distanţă într-o zi marţiană - 20 martie 2005, când a parcurs 220 de metri; descoperirea de hematit, un mineral care se formează în apă, în zona în care a fost plasat iniţial; descoperirea, în craterul Endeavour, a unor dovezi ale acţiunilor apei asupra solului, similare celor întâlnite pe Terra. În prezent, un singur robot mai este funcţional pe Marte, Curiosity, care a fost plasat pe planeta roşie în 2012. Nu funcţionează cu energie solară, ci cu un mic reactor nuclear. NASA are în plan ca, în 2021, să plaseze într-o altă zonă a planetei roşii roverul Rosalind Franklin, parte a misiunii ruso-europene ExoMars.

Cetăţenii Republicii Moldova din judeţul Galaţi îşi pot exercita dreptul de vot pentru alegerile parlamentare şi referendumul republican consultativ din Republica Moldova, la secţia de votare organizată, cu acest prilej, de Instituţia Prefectului a judeţului Galaţi la Universitatea "Dunărea de Jos" (UDJ) Galaţi, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi. "Pe 24 februarie 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare şi referendum republican consultativ, iar cetăţenii Republicii Moldova aflaţi pe teritoriul României îşi pot exercita dreptul de vot la una din cele 12 secţii care vor fi deschise în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Constanţa. Secţiile de votare care întră în circumscripţia Consulatului General al Republicii Moldova la Iaşi sunt în: Iaşi (în incinta sediului Consulatului General al Republicii Moldova); Suceava (în incinta Universităţii «Ştefan cel Mare»); Galaţi (în incinta Universităţii «Dunărea de Jos»); Bacău (în incinta Universităţii «Vasile Alecsandri»); Constanţa (în incinta Universităţii «Ovidius»)", se arată în comunicatul Prefecturii Galaţi.
De asemenea, Prefectura Galaţi menţionează în comunicatul citat că dreptul de vot îl au cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 - 21:00, iar actele în baza cărora alegătorii pot vota peste hotarele ţării sunt paşaportul valabil al cetăţeanului Republicii Moldova, livretul de marinar. În afara ţării, nu se permite votarea în baza buletinul de identitate.

În Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi se va desfăşura vineri, 15 februarie 2019, începând cu ora 11:00, conferinţa "Mamifere zburătoare: liliecii", susţinută de biolog dr. Oana Mirela Chachula. Manifestarea face parte din ciclul evenimentelor dedicate cunoaşterii biodiversităţii din România şi are ca partener Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România. "Greu de studiat, cu o faimă teribilă, liliecii inspiră de multe ori teamă nejustificată. Modul lor de viaţă, tipul de hrană consumată, cât de grijulii sunt ca părinţi, ce fac iarna, daca sunt sau nu orbi liliecii, cum procedăm dacă în podul casei noastre şi-a găsit adăpost o colonie de lilieci, la toate aceste întrebări va răspunde biolog dr. Oana Mirela Chachula, speolog - specialist pe acest grup de vieţuitoare. Stilul de viaţă nocturn face ca prezenţa liliecilor să fie mai greu de observat. Chiar şi aşa, rolul acestora în ecosistemele din care fac parte este deosebit de important: se hrănesc, în special cu insecte, diminuând speciile care ne afectează negativ existenţa, produc guano, un îngrăşămând valoros pe scară largă sau cresc valoarea turistică a unor zone, atrăgând curioşi care vin să îi observe în adăposturile lor", potrivit Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi. Intrarea la conferinţă este liberă în limita locurilor disponibile şi doar în intervalul 10:30 - 11:00.

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic în trafic, 67.807 de vehicule, în toată ţara, se arată într-un comunicat al RAR, unde se precizează că aproape 3.500 dintre vehiculele verificate prezentau pericol iminent de accidente. Astfel, în urma controalelor s-a constatat că aproape jumătate dintre cele 67.807 de vehicule erau neconforme. Cele mai multe probleme au fost descoperite la instalaţia electrică de iluminare şi semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punţi, jante, anvelope şi suspensie, vizibilitate precum şi la sistemele de frânare şi direcţie.
În judeţul Galaţi au fost verificate 1.396 de vehicule, dintre care 74.51% erau neconforme, iar 178 de maşini prezentau pericol iminent de accident. De asemenea, 1.38% dintre vehicule prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică (ITP fals, expirat sau anulat).
"În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în anul 2018 au fost aplicate 152 de amenzi contravenţionale, au fost retrase 577 de certificate de înmatriculare şi reţinute 108 permise de conducere. În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară. Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni", se arată într-un comunicat al RAR.

Pagina 1 din 180