Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, astăzi, vineri, 17 ianuarie 2020, pe pagina sa de Facebook, că a realizat o hartă interactivă unde gălăţenii pot urmări în timp real proiectele şi realizările sale. Este vorba despre o hartă online pe care apar lucrările în derulare din oraş, dar şi proiectele finalizate sau cele viitoare.

„Am realizat pentru gălăţeni o hartă interactivă unde puteţi vedea oricând obiectivele îndeplinite, lucrările în derulare şi proiectele de viitor ale oraşului nostru. Este calea prin care orice gălăţean devine conectat în timp real la schimbările din oraş“, spune Ionuţ Pucheanu.

Puteţi accesa harta AICI «-- CLICK!

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi a anunţat că în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2019-2021, program derulat de Ministerul Fondurilor Europene şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Ajutor European destinat celor mai dezavantajate persoane, la nivelul judeţului Galaţi au fost livrate către autorităţile locale un număr de 40.942 de pachete cu produse de igienă.

Contractul de furnizare încheiat de către Ministerul Fondurilor Europene cu asocierea dintre Oltina Impex Prod Com SRL, Piramid International SRL şi Best Achiziţii SRL are o perioadă de derulare de 20 de luni şi prevede în total patru livrări, câte două pe an. În majoritatea localităţilor din judeţ a început distribuirea acestor produse, în comunele Tudor Vladimirescu şi Vânători finalizându-se deja distribuirea către beneficiari.

Pachetele cu produse de igienă, care conţin periuţe de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid, şampon pentru copii, şampon pentru adulţi şi detergent de rufe, sunt distribuite de autorităţile publice locale categoriilor de beneficiari stabiliţi în Hotărârea de Guvern nr. 784/04.10.2018, respectiv:
a) persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) persoane aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform prezentei hotărâri, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate. Situaţia temporară de vulnerabilitate va fi justificată de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul respectiv. Acordarea de sprijin persoanelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă se va realiza numai în cazul în care există stocuri de alimente după epuizarea distribuirii pentru categoriile anterioare acesteia, prevăzute la lit. a) şi b).

În privinţa celeilalte componente a POAD 2019-2021, acordarea de pachete cu ajutoare alimentare, procedura de licitaţie derulată de către Ministerul Fondurilor Europene este în faza de deliberare, conform portalului Sistemului Electronic de Achiziții Publice - SEAP. Ridicarea ajutoarelor se face în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului cu produse de igienă de către destinatarii finali.

Reamintim că luni, 20 ianuarie 2020, şi în municipiul Galaţi începe distribuirea pachetelor de igienă, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Începe distribuirea ajutoarelor de igienă la Galaţi“.

Sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru anul 2020 aferentă Măsurii 14 - ''Bunăstarea animalelor'' din pachetul ''Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor'' se desfăşoară în perioada 15 ianuarie - 15 februarie 2020, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri, precizează APIA.
Ghidul solicitantului pentru Măsura 14 - "Bunăstarea animalelor" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pachetul Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, a fost publicat pe site-ul APIA.
Ghidul solicitantului pune la dispoziţia potenţialilor beneficiari informaţiile necesare privind: condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii în vederea obţinerii plăţilor; completarea şi depunerea cererii de plată, fluxul documentelor utilizate şi termenele ce trebuie respectate de solicitanţi pentru obţinerea plăţilor; angajamentele asumate pe care trebuie să le respecte solicitanţii în vederea accesării subpachetelor; respectarea prevederilor legale în vederea asigurării unei abordări exacte şi unitare a problemelor legate de completarea şi depunerea cererilor, respectarea obligaţiilor şi angajamentelor luate prin semnarea cererii şi a posibilelor sancţiuni şi reduceri pe care le suportă beneficiarii în cazul nerespectării acestora.

Un nou studiu realizat în China a dezvăluit regulile genetice ale bolii Alzheimer familiale, oferind o bază teoretică pentru intervenţia genetică şi terapia genetică aplicate în cazul acestei boli, conform autorilor, citaţi recent de agenţia Xinhua, informează Agerpres.
După 17 ani de cercetări, semnatarii studiului au ajuns la concluzia că 83,17 procente dintre cele 404 familii cu boala Alzheimer din China nu erau purtătoare ale mutaţiilor genetice cunoscute în prezent, a notat Jia Jianping, conducătorul echipei de oameni de ştiinţă şi profesor la Spitalul Xuanwu din Beijing.
Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, 11 mutaţii neraportate anterior, din 50 în total, ceea ce demonstrează eterogenitatea patogeniei dintre chinezi şi alte grupuri etnice.
Jia a declarat că un număr mare de gene necunoscute au rămas de explorat în continuare, iar cercetările ar putea ajuta la descoperirea genelor patogene caracteristice bolii Alzheimer în rândul persoanelor din China.
O lucrare referitoare la aceste concluzii a fost publicată în jurnalul Alzheimer's and Dementia.
Deşi rară, boala Alzheimer familială poate oferi indicii importante pentru studiul bolii Alzheimer, destul de comună printre vârstnici, a precizat Jia.
Începând din 2002, echipa condusă de Jia a început să colecteze cazuri de boală Alzheimer familială pentru o reţea online naţională specializată în această afecţiune.
Începând din septembrie 2019, echipa a colectat cazuri din 404 familii, totalizând peste 3.700 de persoane. Reţeaua online a devenit cea mai mare la nivel mondial specializată în boala Alzheimer.

Pentagonul a primit o cerere din partea administraţiei Trump de a construi circa 435 km de zid la frontiera cu Mexicul şi evaluează costul şi viabilitatea proiectului, a declarat un oficial din Departamentul Apărării, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Dezvăluirea privind cererea venită de la Departamentul Securităţii Interne (DHS) anunţă o altă dispută cu democraţii în Congres, care s-au opus şi în trecut alocării a miliarde de dolari pentru sporirea măsurilor de securitate la frontieră.
Oficialul de rang înalt, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, a refuzat să speculeze asupra costului proiectului, dar a menţionat că acesta va fi plătit din fondurile Pentagonului pentru combaterea traficului de droguri.
Washington Post a relatat recent despre deliberările interne ale administraţiei Trump asupra unei cereri în valoare de 7,2 miliarde de dolari.
Administraţia Trump s-a angajat să construiască cel puţin 400 mile (644 km) de zid de-a lungul frontierei cu Mexicul până în noiembrie 2020, când Trump va candida pentru un nou mandat. În campania sa din 2016, Trump a spus că Mexicul va plăti pentru acest zid, dar guvernul mexican a refuzat acest lucru.
Secretarul apărării Mark Esper a spus în cursul săptămânii că nu se va opune unei noi redirecţionări de fonduri pentru construcţia zidului de la frontieră, afirmând că acesta reprezintă o chestiune de securitate şi că Pentagonul susţine misiunea DHS. "Dacă de asta este nevoie, suntem pregătiţi să acordăm sprijin", a spus Esper.
Oficialul citat de Reuters a mai spus că evaluarea Pentagonului va dura probabil două săptămâni şi a observat că cererile trecute ale DHS pentru construcţia zidului de la frontieră au fost aprobate numai parţial de Departamentul Apărării.
Administraţia Trump a construit aproape 100 de mile (160 km) din zidul de la frontieră, potrivit statisticii Agenţiei de protecţie a vămilor şi frontierei din decembrie. Toate acele bariere instalate au înlocuit structuri existente, a menţionat agenţia.
Cererea DHS către Pentagon va fi evaluată atât din punct de vedere juridic, cât şi de către Corpul de ingineri al armatei.
"Uneori zonele în cauză nu sunt construibile sau este dificil de făcut asta în anumite puncte. Atunci deciziile de finanţate sunt evaluate simultan cu acest lucru", a precizat oficialul din Pentagon.
Nu se ştie când ar putea începe construcţia, dar orice finanţare aprobată ar trebui să fie cheltuită până la 30 septembrie, când se încheie anul fiscal.
De asemenea, statul major interarme va furniza o evaluare care va determina impactul pe care l-ar putea avea proiectul asupra gradului de reactivitate al armatei, probabil din cauza redirecţionării de fonduri, notează Reuters.

Actriţa australiană Cate Blanchett va prezida juriul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care se va desfăşura în perioada 2 - 12 septembrie 2020, informează deadline.com, citat de Agerpres.
Juriul internaţional al celebrului festival italian atribuie în fiecare an trofeul Leul de Aur pentru cel mai bun film, alături de alte premii importante.
Alegerea actriţei Cate Blanchett în această funcţie a fost făcută pe 10 ianuarie de Consiliul de administraţie al Bienalei de la Veneţia, prezidat de Paolo Baratta, care a confirmat astfel recomandarea făcută de directorul Mostrei, Alberto Barbera.
Cate Blanchett, protagonista unor filme precum "Carol", "Blue Jasmine" şi "The Aviator", reprezintă un atu major pentru Festivalul de la Veneţia, care s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de critici legate de lipsa diversităţii de gen din programele ediţiilor sale din ultimii ani.
Actriţa australiană a fost recompensată în 2007 cu premiul de interpretare feminină la Veneţia - Copa Volpi - graţie rolului său din filmul "I'm Not There", regizat de Todd Haynes. Cate Blanchett are în palmares şi două premii Oscar: pentru rolul secundar din "The Aviator", în 2005, respectiv pentru rolul principal din filmul "Blue Jasmine", în 2014.

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat, astăzi, joi, 16 ianuarie 2020, că a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru 5.000 de podeţe de acces la proprietăţi. Valoarea totală a proiectului este de 12.962.410 lei, fonduri din bugetul propriu al CJ Galaţi, iar lucrările vor fi realizate de Asocierea S.C. Davide Construct S.R.L & S.C. Tqm Management S.R.L.

„Acolo unde am reabilitat drumul judeţean sau unde urmează să demarăm lucrări de modernizare vom construi cale de acces pentru fiecare gospodărie. Am aprobat un singur tip de cale de acces, astfel încât să toate proprietăţile vor avea acelaşi model de podeţ. Doar lăţimile vor fi diferite, deoarece vom construi podeţe pentru acces pietonal şi podeţe care să permită accesul cu mijloace de transport. Astfel de căi de acces vor fi realizate în 28 de localităţi, respectiv pe 15 drumuri judeţene care au fost modernizate sau pe care se va interveni în perioada următoare. Primele podeţe vor fi realizate pe DJ 251, în zona localităţilor Cudalbi şi Matca“, spune Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Lucrările vor fi realizate pe:
- DJ 241, localitatea Gohor;
- DJ 240, în zona localităţilor Munteni, Ţigăneşti şi Ungureni;
- DJ 251C, localitatea Crăieşti;
- DJ 253, localitatea Umbăreşti;
- DJ 242 B, pe traseul Târgu-Bujor - Bereşti;
- DJ 251, pe traseul Matca - Valea Mărului - Cudalbi;
- DJ 251, pe traseul Slobozia Conachi - Smârdan;
- DJ 252, pe traseul Buciumeni-Nicoreşti - Cosmeşti - Movileni - Barcea;
- DJ 251 A, pe traseul Corod - Drăguşeni;
- DJ 255, pe traseul Pechea - Măstăcani - DN 26;
- DJ 242 A, pe traseul Bălăbăneşti - Bereşti - Găneşti;
- DJ 241 G, localitatea Brăhăşeşti;
- DJ 260, localitatea Băneasa;
- DJ 251 C, localitatea Jorăşti;
- DJ 254, pe traseul Iveşti - Griviţa;
- DJ251 I, pe traseul Nicoreşti - Poiana - Vişina - Buciumeni.

Reamintim că în luna noiembrie 2019, administraţia judeţului a supus aprobării consilierilor judeţeni indicatorii tehnico-economici pentru aceste lucrări, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Costel Fotea: „Nu va rămâne nicio gospodărie din judeţul Galaţi fără cale de acces acolo unde reabilităm drumurile judeţene”“.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din România, Cătălin Moroşanu, cunoscut în ringul de box ca «Moartea din Carpaţi», l-a vizitat astăzi (n.r. - joi, 16 ianuarie 2020) pe Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi. Potrivit unei postări pe Facebook a sportivului, motivul întâlnirii dintre cei doi este organizarea unui eveniment important de kickboxing la Galaţi.

„Dragilor, astăzi am avut o întâlnire cu domnul primar al Municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi sunt bucuros să anunţ că vom avea în curând din nou o gală în Moldova. Galaţi a devenit o tradiţie în găzduirea unor evenimente importante de kickboxing, iar cel pe care îl vom organiza în acest an se va încadra în acest tipar“, scrie Cătălin Moroşanu pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că în ultimii ani, Galaţiul a găzduit Turneul Internaţional de Box „Centura de Aur - Nicolae Linca“ şi Campionatul European de Box Juniori.

SUA au reluat miercuri operaţiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-o lovitură aeriană americană la Bagdad, relatează New York Times, preluat de France Presse, informează Agerpres.
Doi responsabili militari americani, citaţi de cotidianul new-yorkez sub acoperirea anonimatului, afirmă că Pentagonul dorea să reia cât mai repede, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru ca aceasta să nu profite de situaţie.
Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze informaţia.
La iniţiativa Washingtonului, operaţiunile comune între cele două ţări au fost întrerupte pe 5 ianuarie, respectiv la două zile de la lovitura americană asupra generalului Soleimani, în apropiere de aeroportul din Bagdad.
Parlamentul irakian a cerut în aceeaşi zi guvernului expulzarea trupelor americane din ţară.
O scrisoare trimisă din greşeală din SUA a creat confuzie a doua zi privind o eventuală retragere a celor peste 5.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Irak.
Guvernul irakian i-a cerut oficial la sfârşitul săptămânii trecute şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo să trimită o delegaţie la Bagdad pentru a începe discuţii despre retragerea trupelor americane.
Departamentul de Stat american a răspuns că nici măcar nu intenţionează să discute despre o retragere, ci doar despre "cel mai bun mod de a reconfirma (...) parteneriatul strategic" între cele două ţări.
Mike Pompeo a dat, de altfel, asigurări luni că "toţi" liderii irakieni i-au spus "în privat" că sunt favorabili unei prezenţe militare americane în ţara lor pentru a lupta împotriva Statului Islamic.
El nu a exclus însă revizuirea în scădere a numărului soldaţilor americani desfăşuraţi în Irak, în concordanţă cu dorinţa preşedintelui Donald Trump de retragere treptată din operaţiunile costisitoare din Orientul Mijlociu.

HBO a stabilit deja data premierei unui prequel al serialului de succes ''Game of Thrones'', care va fi lansat în 2022 cu titlul "House of the Dragon", a informat directorul de programe al postului, Casey Bloys, în cadrul unui eveniment dedicat prezentării viitoarelor noutăţi, relatează EFE, citat de Agerpres.
Numeroase publicaţii de specialitate au indicat 2022 ca anul în care responsabilii HBO vor lansa acest prequel, deşi nu au putut oferi mai multe detalii.
"Echipa s-a reunit pentru a pune la punct povestea. Presupun că va fi difuzat în anul 2022", a declarat Bloys revistei Variety.
"House of the Dragon" va fi primul serial derivat (''spin-off'') din "Game of Thrones" şi se va axa asupra Casei Targaryen şi asupra unor întâmplări petrecute cu 300 de ani înainte de povestirea originală. Această nouă producţie a fost creată de George R.R. Martin, autorul romanelor fantasy pe care se bazează "Game of Thrones", şi de Ryan Condal, creatorul serialului "Colony".
În urmă cu câteva luni, HBO a anulat planurile cu privire la un alt serial derivat din "Game of Thrones", în care ar fi jucat Naomi Watts, după ce episodul-pilot nu i-a convins pe responsabilii postului să continue producţia într-un eventual serial.
În cazul "House of the Dragon", canalul a decis să dea direct undă verde serialului fără să mai fie nevoie de un episod-pilot.
"House of the Dragon" este unul dintre cele patru "spin-off-uri" ale serialului "Game of Thrones" aflate încă în fază de pre-producţie, iar directorul postului a precizat că acest prequel este "prioritar" pentru HBO.

Pagina 1 din 351