Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteorologică de tip Cod Galben, cu interval de valabilitate 16 iunie, ora 12.00 - 16 iunie, ora 22.00.

Potrivit ANM, fenomenele vizate sunt manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, iar zonele afectate sunt conform hărții (foto).

harta

ANM precizează că în cea mai mare parte a zonei de munte, precum și în Transilvania, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, apoi și în Crișana, Banat și Maramureș, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

"În această carte am scris despre oameni cărora li s-a secerat destinul, le-au fost luate drepturile, iar viitorul le-a fost furat", aşa îşi începe autorul gălăţean Gheorghe Marcu cartea intitulată "Deportaţii" (foto), o carte în care autorul relatează despre dramele persoanelor deportate din Banat şi Oltenia în comuna Brateş din judeţul Galaţi.

marcu text

"Am scris în această carte despre satul Frumuşiţa-Nouă, Brateş, întrucât în perioada 1951-1955, a făcut parte din comuna noastră. Acest sat a fost populat de cetăţeni aduşi din Banat şi Oltenia, cunoscuţi sub numele de «deportaţi». Această perioadă reprezintă o etapă importantă în istoria comunei. (...) Mi-am propus să redau atmosfera acelei perioade dificile, care a trecut peste România, să arăt, în limitele posibilităţilor, ce au simţit acei oameni, cum au trăit în perioada respectivă, în teamă şi teroare. (...)  Am considerat că este necesar ca şi generaţiile actuale să cunoască aceste lucruri, pentru ca ele să nu se mai poată repeta", spune autorul Gheorghe Marcu.

Persoanele despre care se face referire în această carte au fost deportate în urma unui plan numit "Igenizarea Banatului şi Olteniei", plan care îi viza pe marii fermieri, marii proprietari de pâmânt, industriaşi, hangii sau deţinătorii de restaurante, refugiaţi basarabeni, macedoneni, foşti membri în forţele armate germane, cetăţeni străini, rude ale refugiaţilor, simpatizanţi ai lui Tito (n.r. - Iosip Broz Tito, revoluționar iugoslav și om de stat), cadre militare şi foşti oameni de afaceri cu legături în Occident. Aceste persoane, catalogate "suspecte" de către autorităţi, au fost îmbarcate în vagoane de cale ferată cu destinaţia Bărăgan şi balta desecată a Lacului Brateş, chiar în ziua de Rusalii, în urmă cu 68 de ani, respectiv în anul 1951.

"Brateşul a fost un loc în care şi-au dus amarul zeci de familii de deportaţi", mai spune Gheorghe Marcu, care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul IPJ Galaţi între anii 1978 - 2005, iar în prezent, este pensionar MAI şi autor de cărţi.

Monitorul de Galaţi a mai relatat despre câteva dintre cărţile scrise de Gheorghe Marcu, după cum urmează:

- Gheorghe Marcu aduce un nou omagiu Eroilor Neamului

- În prag de Centenar, Gheorghe Marcu aduce un omagiu eroilor gălăţeni

- "Sclavii iluziilor", de Gheorghe Marcu

- "Jurnalul unui poliţist", de Gheorghe Marcu

- "Revoluţia anunţată", de Gheorghe Marcu

- Recenzie: “Prădători Sentimentali” de Gheorghe Marcu

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au descoperit şi confiscat, în urma unei acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, cantitatea de 1.800 de pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 17.200 lei. Ţigările au fost transportate peste frontieră cu un aparat de zbor de mici dimensiuni şi abandonate la marginea unei păduri.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, pe timpul misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, au auzit un zgomot produs de un aparat de zbor de mici dimensiuni (specific unei drone) şi au observat cu aparatura de vedere pe timp de noapte cum acesta a traversat frontiera din Ucraina în România.

S-a procedat la monitorizarea traseului aparatului de zbor, ocazie cu care poliţiştii de frontieră au descoperit la marginea pădurii din localitatea Racovăţ, judeţul Botoşani, cinci colete cu ţigări, ce conţineau 36.000 de ţigarete.

Au fost anunţate şi autorităţile de frontieră ucrainene pentru a demara cercetări pe teritoriul statului vecin. Ţigările în valoare de 17.180 de lei au fost confiscate, în continuare fiind efectuate verificări pentru identificarea persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Proiectul cu fonduri europene derulat la Şcoala Gimnazială nr. 22 din Galaţi s-a încheiat astăzi, vineri, 14 iunie 2019. Proiectul intitulat "Anvelopare unităţi de învăţământ - Şcoala Gimnazială nr. 22 din municipiul Galaţi", finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, a vizat creşterea performanţei energetice a imobilului în care funcţionează şcoala, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului ambiental, a sănătăţii elevilor, precum şi îmbunătăţirea calităţii actului educaţional. Perioada de implementare a proiectului a fost 09 februarie 2017 - 30 iunie 2019, iar valoarea totală eligibilă a contractului de 2.767.614,24 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă 2.712.261,90 lei.

În cadrul proiectului s-au executat lucrări de: izolare termică a pereţilor exteriori, după execuţia lucrărilor de reparaţii la faţade; izolare termică a pardoselii de la parter şi a planşeului peste subsol; termoizolare a planşeului peste ultimul nivel; sistematizare verticală prin lucrări de reabilitare a trotuarului din jurul construcţiei; reparaţii hidroizolaţii la copertine; reabilitare a reţelei electrice; realizare a instalaţiei de detecţie, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu. De asemenea, s-au executat lucrări pentru sistemul de încălzire, au fost instalate 40 panouri fotovoltaice de 250W fiecare, cu o putere instalată de cca. 10 kWp, precum şi 4 centrale termice eficiente.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt cei aproximativ 800 de elevi ai şcolii, cadrele didactice ale şcolii, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic al unităţii de învăţământ. Unitatea de învăţământ previzionează ca în următorii 5 ani va avea peste 900 de elevi. Primăria municipiului Galaţi are proiecte cu fonduri europene, în diverse stadii, în valoare de aproape 90 de milioane de lei pentru modernizarea şi reabilitarea a încă 13 unităţi de învăţământ.

"Investim în viitorul copiilor. Şcoala Gimnazială nr. 22, unde învaţă peste 800 de copii, a fost modernizată şi reabilitată termic, graţie unei investiţii de circa 2,7 milioane de lei, bani europeni. Şi nu ne oprim aici. Mai avem proiecte cu fonduri europene de aproape 90 de milioane de lei pentru modernizarea a încă 13 unităţi de învăţământ. Suntem în topul administraţiilor cu cele mai multe proiecte cu fonduri europene depuse şi pe primul loc în Regiunea Sud-Est cu proiectele pentru modernizarea şcolilor", spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Articole similare: Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi va avea panouri voltaice

CFR Călători a anunţat că începând cu data de 14/15 iunie 2019 va lansa programul estival de transport "Trenurile Soarelui". Astfel, timp de aproape trei luni, până la data de 8/9 septembrie, peste 40 de trenuri vor asigura zilnic legături directe din toată ţara cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării.

Pentru ca toate regiunile ţării să poată fi conectate cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii, 22 trenuri directe (11 tur/11 retur) şi ramurile aferente care pornesc din principalele oraşe vor avea ca destinaţie Constanţa/ Mangalia şi retur. Numai 6 dintre acestea (3 tur/3 reutr) nu vor tranzita Bucureştiul, 32 de trenuri (16 tur/16 retur) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul şi retur, 14 din ele (7 tur/7 retur) ajungând până la Mangalia şi retur, restul oprindu-se la Constanţa. Durata de parcurs între Bucureşti şi Constanţa, pentru trenurile IR fără oprire, este de 1 oră şi 58 de minute şi 2 trenuri directe (1 tur/1 retur) vor asigura zilnic legătura Bucureşti Nord - Tulcea Oraş şi retur, pentru a facilita accesul turiştilor la Delta Dunării. De asemenea, în fiecare zi, 4 trenuri (2 tur/2 retur) vor continua să circule între Medgidia şi Tulcea. Între Constanţa şi Mangalia vor exista legături frecvente cu trenul, fiind astfel deservite toate staţiunile de pe litoral.

Din Galaţi, legătura directă cu litoralul se va face cu două trenuri InterRegio, care vor cicula în perioada 29 iunie - 08 septembrie 2019. Astfel, IR 1970 va pleca din Galaţi la ora 05:30 şi va ajunge la Constanţa la ora 09:08, iar la retur, IR 1971 va pleca din Constanţa la ora 18:30 şi va ajunge la Galaţi la ora 22:18.

Cât costă biletele

Tariful pentru o călătorie Bucureşti - Constanţa, fără nicio ofertă comercială, este 59,6 lei la tren IR, clasa a 2-a. Dacă se achiziţionează un bilet dus-întors călătorul beneficiază deja de 10% reducere, iar dacă biletul este achiziţionat online se mai adaugă o reducere de 5%. De asemenea, pentru cumpărarea biletelor cu cel puţin 21 de zile în avans reducerea este de 25% din tariful de transport. Cu oferta Minigrup 2-5 reducerile acordate sunt de până la 30% dacă achiziţionarea se face online. Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul CFR, de la automatele de bilete din gări, direct de la casele de bilete din gări şi agenţii de voiaj CFR sau de la distribuitori autorizaţi (agenţii de turism).

Facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

Persoanele cu dizabilităţi motorii au posibilitatea de a se deplasa mai uşor cu trenul spre şi dinspre litoral, beneficiind din partea CFR Călători de servicii gratuite de asistenţă (rezervarea locurilor speciale, însoţire în incinta staţiei, asistenţă la urcare/coborâre în/din tren şi asistenţă la bordul trenului). Pentru a beneficia de aceste servicii, pasagerii trebuie să completeze, cu minimum 48 ore înainte de plecare, un formular care este disponibil online şi la casele de bilete, pentru trenuri care au plecări/sosiri din/în marile gări.

Sâmbătă, 15 Iunie 2019 00:00

Câţi şomeri mai are judeţul Galaţi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi a anunţat că la sfârşitul lunii aprilie 2019, în evidenţele agenţiei erau înregistraţi 1.0676 de şomeri, din care 4.527 femei, rata şomajului fiind de 5,55%. Comparativ cu luna precedentă, când rata şomajului a fost de 5,91, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,36 pp. Din totalul de 1.0676 de persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Galaţi, 1.223 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 9.453 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 8.929 de şomeri provin din mediul rural şi 1.747 sunt din mediul urban. Structura şomajului pe grupe de vârste arată că cei mai mulţi şomeri din judeţul Galaţi (3.394) au vârsta cuprinsă între 40-49 de ani.
Şomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Galaţi (42,4%), urmaţi de cei cu studii primare (20,21%). Şomerii cu nivel de instruire inferior (învăţământ primar şi fără studii, învăţământ gimnazial, învăţământ profesional/arte şi meserii) reprezintă 85,01% din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu studii medii (liceale şi postliceale) reprezintă 12,19%, iar cei cu studii superioare reprezinta 2,80%. Structura şomerilor înregistraţi pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 6.035 persoane foarte greu ocupabile, 4.014 greu ocupabile, 457 mediu ocupabile, iar 170 sunt persoane uşor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Galaţi.

În acest an se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui poet român Mihai Eminescu. Cu acest prilej, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi comemorează evenimentul prin prezentarea, în premieră, duminica aceasta, 16 iunie 2019, la ora 20:30, în grădina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine, a operei "Luceafărul" de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră.
"În ultimii ani, începând din 2014, instituţia noastră a avut o serie de reprezentaţii cu această lucrare în varianta cu pian, iar acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului, colectivul Teatrului doreşte să prezinte lucrarea integral. Ideea regizorală aparţine regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean. În distribuţie îi vom putea urmări pe Florin Bobei (Luceafărul), Adelina Diaconu (Fata de Împărat), Adrian Mărginean (Pajul), Silvia-Alice Niţă (Jupâniţa), Dominic Cristea (Arhanghelul Mihail), Valentin Vasopol (Corăbierul) şi balerinii Oana Rusu şi Paul Nedelcuţă. Soliştii, orchestra şi corul Teatrului vor evolua sub bagheta dirijorului clujean Cristian Sandu", se arată într-un comunicat al Teatrului Muzical Galaţi. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Weekend-urile cu poveşti marca Gulliver continuă până la sfârşitul lunii iunie, când se va încheia stagiunea teatrală, anunţă prin intermediul unui comunicat de presă Teatrul de Păpuşi Gulliver din Galaţi. Astfel, duminica aceasta, 16 iunie 2019, de la ora 10:30, îndrăgitul personaj Motanul Încălţat va oferi o preţioasă lecţie de isteţime şi curaj tuturor copiilor.
"Spectacolul este unul modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat cu talent şi suflet de către artiştii-mânuitori Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Ariton, Eduard Şişu, Marian Sterian, Aurelian Iorga şi Andrei Dombrovschi. Pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, regizorul Daniel Stanciu a făcut apel la tehnica proiecţiei digitale, care completează armonios scenografia realizată de Ioana Tudor. Momentele de antren sunt asigurate de ilustraţia muzicală semnată de Jou-Jou Drăgan şi Daniel Stanciu. Spectacolul se dovedeşte o combinaţie inspirată între jocul scenic al actorilor, mască şi păpuşă, ce va arăta tuturor că visurile se pot împlini, chiar şi atunci când părinţii nu mai sunt cu tine, fraţii mari şi răi moştenesc toată averea, iar tu rămâi singur, doar cu un motan", se arată în comunicatul Teatrului Gulliver.
Biletele se pot achiziţiona online, accesând site-ul teatrului, dar şi în dimineaţa spectacolului, înainte cu 30 de minute de începerea reprezentaţiei, de la sediul teatrului, preţul acestora fiind de 12 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi.

7 elevi din cadrul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna desfăşoară, în perioada 10 iunie - 19 iulie 2019, un stagiu de practică cu durata de 6 săptămâni în cadrul Penitenciarului Galaţi.

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Galaţi, pe parcursul celor 6 săptămâni, viitorii lucrători de penitenciare vor parcurge mai multe activităţi pregătitoare în care li se va prezenta specificul misiunilor de escortare a persoanelor private de libertate la organele judiciare, activităţile desfăşurate la biroul evidenţă şi organizarea muncii din cadrul penitenciarului precum şi modalitatea de acordare a drepturilor persoanelor private de libertate la vizită, primire/cumpărare bunuri şi corespondenţă. Stagiul de practică al celor 7 elevi, va fi coordonat de ofiţeri cu experienţă din cadrul sectorului operativ al Penitenciarului Galaţi, aceştia având rolul de a îndruma activitatea elevilor pe linia siguranţei deţinerii şi regimului penitenciar în vederea atingerii tuturor obiectivelor specifice stabilite în programa analitică a stagiului de practică. După finalizarea stagiului de practică elevii se vor întoarce la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Târgu Ocna, unde vor susţine examenele finale de absolvire a şcolii, urmând ca începând cu luna septembrie aceştia să fie repartizaţi să îşi desfăşoare activitatea în unul din penitenciarele din ţară.

"Persoanele interesate să urmeze o carieră în sistemul penitenciar, prin parcurgerea cursurilor de învăţământ cu durata de un an de zile la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna sunt invitate să depună o cerere de înscriere la sediul Penitenciarului Galaţi până în data de 26 iulie 2019, ocazie cu care vor putea afla mai multe informaţii cu privire la condiţiile de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere", se mai arată în comunicatul citat.

Consumatorii care îşi aleg singuri firma care să le realizeze lucrările de racordare la reţeaua electrică plătesc mai puţin pentru aceste servicii, în comparaţie cu consumatorii care acceptă tariful iniţial propus de operatorul de distribuţie, este una dintre concluziile analizei preliminare derulate de Consiliul Concurenţei pe această piaţă.
„Acest lucru arată că implicarea noastră, prin propunerile de ajustare a legislaţiei şi condiţiile impuse în urma unor investigaţii, a condus la îmbunătăţirea concurenţei pe această piaţă şi că mecanismul de contractare a lucrărilor de racodare, mecanismul prin care consumatorul îşi selectează direct prestatorul, a produs efectele anticipate la demararea procesului de liberalizare a acestei pieţe”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de gaze naturale, Consiliul Concurenţei a constatat o îmbunătăţire semnificativă a legislaţiei aferente, în sensul în care consumatorii pot selecta operatorul autorizat care să efectueze lucrările de proiectare şi/sau execuţie a instalaţiilor de gaze naturale şi să negocieze cu acesta tariful/tarifele.
Costul mediu de racordare la reţeaua electrică de joasă tensiune, reţea la care sunt conectaţi majoritatea clienţilor casnici, a înregistrat valori cuprinse între 978 lei şi 2.602 lei. Totodată, nivelul mediu al tarifului de racordare la reţeaua de gaze naturale pentru un consumator casnic a înregistrat în perioada analizată valori cuprinse între 943 lei şi 3.346 lei. Costurile de racordare sunt influenţate de dispersia clienţilor şi de arhitectura reţelei, adică tipul de lucrare ce trebuie realizată.
De exemplu, dacă racordarea la reţea implică lucrări suplimentare pentru extinderea sauredimensionarea acesteia, iar investiţia necesară realizării acestor lucrări nu este cuprinsă în planul de investiţii al operatorului de distribuţie, clienţii finali trebuie să suporte costurile extinderii/redimensionării. În schimb, dacă lucrările de extindere necesare pentru racordare sunt prevăzute în planul de investiţii al operatorului de distribuţie sau în contractul de concesiune, clienţii nu au obligaţia de a suporta costurile unor eventuale extinderi sau redimensionări ale reţelei.

Consiliul Concurenţei a constatat că există dificultăţi în a contacta operatorii autorizaţi

Analiza Consiliului Concurenţei a reliefat faptul că există un număr mare de operatori economici care deţin autorizaţiile necesare pentru a activa pe piaţa lucrărilor de racordare, în vederea realizării activităţilor de proiectare, executare şi verificare a lucrărilor de racordare.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a constatat că există dificultăţi în a contacta operatorii autorizaţi, deoarece unii dintre aceştia nu şi-au actualizat informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE în vederea identificării unor măsuri prin care operatorii economici autorizaţi să fie obligaţi să actualizeze, într-un termen rezonabil, datele de contact proprii puse la dispoziţia utilizatorilor pe site-ul ANRE.
În acelaşi timp, în cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că există o tendinţă, în special în rândul operatorilor reţelelor de gaze naturale, de a apela la personalul propriu pentru realizarea activităţilor de proiectare şi executare a instalaţiilor de racordare. Favorizând personalul propriu, există riscul ca operatorii de distribuţie să aibă un comportament anticoncurenţial în raport cu firmele care sunt autorizate de ANRE să presteze activităţi de proiectare, executare şi verificare a instalaţiilor de racordare.
„Operatorii de distribuţie trebuie să înţelegă faptul că nu au voie să îşi folosească poziţia deţinută pe piaţa distribuţiei de energie electrică sau de gaze naturale într-o anumită zonă pentru a influenţa concurenţa pe pieţele conexe acestora, pieţe pe care şi operatorul de reţea activează alături de alţi concurenţi”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
În acest context, autoritatea de concurenţă recomandă introducerea obligaţiei pentru operatorii de distribuţie de a informa din oficiu utilizatorii cu privire la faptul că au dreptul să-şi selecteze singuri operatorul calificat din lista publicată pe site-ul ANRE, care să le realizeze lucrările de racordare.

Numărul cererilor de racordare pentru reţelele de gaze şi de energie electrică înregistrate la nivel naţional a crescut în mod constant

În acelaşi timp, în perioada 2015-2018, numărul cererilor de racordare pentru reţelele de gaze şi de energie electrică înregistrate la nivel naţional a crescut în mod constant, iar durata procesului de racordare a fost, în general, una destul de mare, cu diferenţe semnificative între diferite zone de reţea.
Spre exemplu, în cazul racordării la reţelele de energie electrică, în anul 2017, durata medie a procesului de racordare la reţeaua de joasă tensiune a fost de 83 de zile, iar la reţeaua de medie tensiune de 234 zile. În cazul racordării la reţelele de gaze naturale, în funcţie de operatorul de distribuţie concesionar şi de întinderea/dimensiunea reţelei pe care o administrează, durata medie de racordare a înregistrat valori foarte diferite, cuprinse între 21 zile şi 270 zile.
În cadrul analizei derulate s-a semnalat Consiliului Concurenţei faptul că durata mare a procesului de racordare este cauzată, în principal, de colaborarea dificilă a operatorilor cu autorităţile locale în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiile prevăzute de legislaţie, necesare pentru a realiza lucrările de racordare. Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă modificarea legislaţiei, astfel încât să fie introduse termene clare de soluţionare a solicitărilor, inclusiv pentru autorităţile locale implicate în procesul de racordare.
Reamintim că, în urma unei investigaţii a autorităţii de concurenţă, E-Distribuţie Muntenia SA şi-a luat angajamentul de a adopta măsuri pentru creşterea transparenţei procesului de racordare la reţeaua electrică de distribuţie şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului, asigurând un tratament corect şi nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la acest proces. În acest caz, investigaţia viza un potenţial abuz de poziţie dominantă, manifestat printr-o posibilă discriminare a companiilor de pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei, ca urmare a selectării unor societăţi care elaborează studii de soluţie, proiectează şi execută lucrări de instalaţii electrice, pe alte criterii decât cele prevăzute în procedurile de achiziţie publică sau libera alegere a utilizatorului, precum şi prin influenţarea duratei, a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică a Municipiului Bucureşti şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.
Totodată, în cadrul acestei investigaţii, operatorul de distribuţie şi-a asumat derularea unor acţiuni sub forma unor întâlniri periodice cu reprezentanţii autorităţilor locale, în sensul îmbunătăţirii colaborării cu acestea. Măsura a fost asumată în scopul diminuării duratei procesului de racordare la reţea, iar în cazul în care întâlnirile periodice cu autorităţile locale iniţiate de către E-Distribuţie Muntenia SA îşi vor dovedi eficienţa, Consiliul Concurenţei va recomanda ca această abordare să fie extinsă la nivelul tuturor operatorilor din piaţă.
Autoritatea de concurenţă are în derulare mai multe investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale ale companiilor Gaz Sud SA, Distrigaz Sud Reţele SRL sau Megaconstruct SA (societate care a propus angajamente pentru eliminarea îngrijorărilor anticoncurenţiale).
La sfârşitul anului trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil abuz de poziţie dominantă a Delgaz Grid SA, prin favorizarea unei alte entităţi din cadrul grupului E.ON, activă pe piaţa serviciilor de revizii şi verificări ale instalaţiilor de gaze naturale.
Rezultatele analizei preliminare privind racordarea la reţelele de energie electrică şi gaze naturale pot fi consultate pe site-ul Consiliului Concurenţei: www.consiliulconcurentei.ro.

Pagina 1 din 247