Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, marţi, 20 august 2019, că au fost finalizate lucrările la Şcoala gimnazială nr. 3 din Galaţi. Valoarea totală a lucrărilor este de 2.915.000 lei (cu T.V.A.), din care 2.477.929, 75 lei sunt bani europeni.

În incinta unităţii de învăţământ funcţionează şi Grădiniţa cu program normal nr. 35, ceea ce înseamnă că elevii şi preşcolarii vor începe noul an şcolar într-o clădire complet reabilitată. În total sunt 495 de beneficiari: elevi, preşcolari, cadre didactice, personal auxiliar şi personal nedidactic. În cadrul proiectului au fost realizate următoarele lucrări: anveloparea clădirii, montarea de centrale termice, înlocuirea tâmplăriei PVC, înlocuirea instalaţiilor electrice, reabilitare planşeului, înlocuirea conductelor de apă potabilă.

Municipalitatea precizează că derulează proiecte cu fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ din oraş. Două proiecte au fost deja finalizate, aşa cum este Şcoala gimnazială nr. 3 şi Şcoala Gimnazială nr.22, iar alte 3 sunt în implementare: Şcoala gimnazială nr. 40 ”Iulia Haşdeu”, Şcoala gimnazială nr. 33 şi Şcoala gimnazială ”Mihail Sadoveanu”.

"Am atras aproape 2,5 milioane de lei, bani europeni pentru această unitate de învăţământ în care funcţionează şi Grădiniţa nr. 35. Lucrările sunt finalizate, ceea ce înseamnă că peste 400 de elevi şi preşcolari alături de personalul didactic şi nedidactic îşi vor desfăşura activitatea în condiţii optime în acest an şcolar. Încă un proiect finalizat din cele 14 pe care le-am generat pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ din Galaţi. Acestea se află în diverse stadii de evaluare sau implementare", spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

România a avut şi în luna iulie 2019 cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,1%, în creştere faţă de nivelul de 3,9% înregistrat în luna iunie, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.
Este a şaptea lună consecutivă în care România are cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană.
Dacă în România preţurile de consum au crescut comparativ cu luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în iulie 2019 până la 1,4% de la 1,6% în iunie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 1%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna iunie.
În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în România (4,1%), Ungaria (3,3%), Letonia şi Slovacia (ambele cu 3%). La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Portugalia, ţară care a înregistrat o inflaţie negativă de 0,7%, în timp ce în Cipru preţurile de consum a crescut cu 0,1%, iar în Italia cu 0,3%.
Comparativ cu situaţia din luna iunie 2019, rata anuală a inflaţiei a crescut în 11 state membre, a rămas stabilă în două state membre şi a scăzut în 15 state membre.
În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut tarifele la servicii (0,53 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente şi ţigări (0,37 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a a urcat la 4,1%, în luna iulie a acestui an, de la 3,84% în iunie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare, cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% şi a mărfurilor nealimentare cu 3,44%.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, la începutul acestei luni, că banca centrală a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,4% pentru finalul anului viitor. BNR estima în mai 2019 o inflaţie de de 3,3% pentru decembrie 2020.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat săptămâna trecută amenzi în valoare de 357.000 lei, în urma controalelor desfăşurate la unităţi de pe litoral, conform unui comunicat remis, luni, Agerpres.
Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 au verificat în perioada 12 - 18 august, 278 de unităţi amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
Controalele au vizat 211 unităţi de alimentaţie publică, şase pizzerii, o pensiune, şapte cantine, 12 laboratoare cofetărie patiserie, 23 de magazine alimentare, şapte supermarket - uri, un depozit alimentar, două carmangerii, o unitate procesare lapte şi patru unităţi de produse congelate.
În urma acestor controale s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nedemonstarerea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră.
"Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 36 de unităţi, respectiv 14 restaurante, 5 unităţi tip fast - food, 1 unitate tip bufet, 4 magazine alimentare, 6 baruri, 4 braserii, 1 pizzerie şi 1 supermarket, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 357.000 de lei", se menţionează în comunicat.
În perioadă menţionată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare şapte kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Comisia Europeană a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită pentru un Brexit fără acord, avertizând totodată că Marea Britanie va avea de suferit cel mai mult în urma unui astfel de scenariu, potrivit Reuters, informează Agerpres.
În cadrul unei conferinţe de presă, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat că o ieşire fără acord a Marii Britanii din blocul comunitar nu este în niciun caz scenariul preferat de UE, adăugând că executivul comunitar nu vede nevoia unor pregătiri suplimentare pentru situaţii neprevăzute în acest stadiu.
"În mod evident, aceasta va provoca disfuncţionalităţi semnificative atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri, ceea ce va avea un impact economic negativ grav", a apreciat Bertaud, avertizând împotriva oricărei ieşiri bruşte din UE. "Acesta ar fi proporţional mult mai mare pentru Regatul Unit decât pentru cele 27 de state ale UE", a spus ea, citând o declaraţie făcută anterior de preşedintele Comisiei în exerciţiu, Jean-Claude Juncker, care a spus că dacă se va ajunge la un Brexit fără acord, "britanicii vor fi, din păcate, cei mai mari perdanţi".
Partidul Laburist, de opoziţie, a cerut luni la Londra ca parlamentul să revină din vacanţă pentru a discuta despre măsurile ce ar trebui să fie luate pentru a atenua disfuncţionalităţile ce ar putea să apară ca urmare a Brexitului, după ce documente guvernamentale care au ajuns în presă relevau posibilitatea unor penurii de produse alimentare, carburanţi şi medicamente în cazul ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar fără acord.

Poliţia federală din Germania intenţionează să creeze o nouă structură cu personal pentru combaterea grupurilor extremiste de dreapta şi a atacatorilor care acţionează individual, au indicat luni WDR, NDR şi Sueddeutsche Zeitung, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Informaţiile prezentate de sursele citate menţionează un document de planificare internă al Biroului Federal de Investigaţii Criminale (BKA), potrivit căruia vor fi necesare până la 440 de posturi suplimentare pentru a crea un ''birou central pentru lupta împotriva incitării la ură''.
Planul, prezentat Ministerului de Interne al Germaniei, a fost creat ca urmare a temerilor crescute privind amploarea extremismului militant de dreapta în ţară.
BKA sugerează crearea unei noi entităţi în cadrul unui departament sub autoritatea statului. Două grupuri din cadrul acestei noi structuri ar urma să se ocupe de infracţiunile legate de extremismul de dreapta, identificarea precoce a reţelelor, identificarea discursului de incitare la ură pe internet precum şi de ameliorarea coordonării internaţionale între autorităţi.

Viitoarea platformă de streaming a gigantului WarnerMedia, HBO Max, a cumpărat drepturile de difuzare a comediei ''Let Them All Talk'', în care joacă actriţele Meryl Streep şi Gemma Chan, potrivit unui anunţ al publicaţiei ''The Hollywood Reporter'', citată de EFE, informează Agerpres.
Noul film va fi regizat de Steven Soderbergh, laureat cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (2000) pentru ''Traffic'', care anul acesta a lansat ''High Flying Bird'' pe Netflix, şi va prezenta ''The Laundromat'' la viitoarea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.
''Let Them All Talk'' va fi filmat la New York (SUA) şi în Marea Britanie.
Din distribuţie vor mai face de asemenea parte Dianne Wiest, Candice Bergen şi Lucas Hedges.
Este vorba de prima achiziţie a WarnerMedia pentru noua sa platformă HBO Max, care va fi lansată în 2020 şi care până acum se ocupase doar de producţia unor seriale de televiziune proprii.
HBO Max este noul serviciu de ''streaming'' al producătorului american HBO - deţinut de WarnerMedia - care va fi disponibil din primăvara anului 2020 cu un catalog ce cuprinde peste 10.000 ore de seriale şi filme în exclusivitate, prin care aspiră să rivalizeze cu Netflix şi noua platformă Disney, numită Diney+.
Popularul serial ''Friends'' va părăsi catalogul Netflix şi va face parte din HBO Max.
Alte producţii originale vor fi ''Ballers'', ''Barry'', ''Euphoria'', ''Gentleman Jack'', ''High Maintenance'', ''His Dark Materials'', ''Insecure'', ''Los Espookys'', ''Lovecraft Country'', ''Mare of Easttown'', ''Mrs. Fletcher'', ''The Nevers'', ''My Brilliant Friend'', ''The Plot Against America'', ''Perry Mason'', ''Righteous Gemstones'', ''Succession'', ''Westworld'' şi ''Watchmen'', printre altele.

Actorul american Dwayne Johnson, supranumit "The Rock", a anunţat că s-a căsătorit cu partenera lui de viaţă, cântăreaţa Lauren Hashian, în cadrul unei ceremonii secrete, care a avut loc duminică în Hawaii, informează Press Association, potrivit Agerpres.
Starul de cinema a făcut această dezvăluire prin intermediul unei fotografii pe care a publicat-o pe contul său de Instagram. Imaginea, realizată în ziua nunţii, îi prezintă pe cei doi tineri căsătoriţi într-un peisaj idilic din Hawaii.
"Ne-am căsătorit. 18 august 2019. Hawaii. Pomaika'i (binecuvântaţi)", a explicat actorul hollywoodian într-un mesaj ce însoţeşte acea fotografie.
Dwayne Johnson, în vârstă de 47 de ani, şi cântăreaţa şi compozitoarea Lauren Hashian, în vârstă de 34 de ani, au o relaţie din 2006.
Cei doi artişti s-au cunoscut în timpul filmărilor pentru lungmetrajul "The Game Plan" şi au împreună două fiice - Jasmine, în vârstă de trei ani, şi Tiana, în vârstă de un an.
Dwayne Johnson, fost star în circuitul american de wrestling, a devenit cunoscut în cinematografie graţie rolurilor interpretate în filme precum cele din franciza "Fast and Furious" şi "Jumanji: Welcome To The Jungle". El a fost căsătorit între anii 1997 şi 2007 cu producătoarea de film Dany Garcia, cu care are o fiică, Simone, în vârstă de 18 ani.

La sediul Primăriei municipiului Galaţi a fost prezentat, luni, 19 august 2019, proiectul Aqua Park-ului ce va fi ridicat la Plaja Dunărea. "După o experienţă neplăcută care ne-a ţinut pe loc mai bine de un an, am predat astăzi (luni) amplasamentul pentru construirea Aqua Park-ului ce va fi ridicat la Plaja Dunărea. Până acum au fost efectuate demolările şi curăţarea terenului pentru ridicarea construcţiilor. Vom amenaja piscine pe toate gusturile, dar şi ansambluri de tobogane pentru toate categoriile de vârstă, cel mai înalt urmând să atingă aproape 20 metri", a precizat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Potrivit proiectului, Aqua Park-ul de la Plaja Dunărea va avea piscină cu valuri, piscină pentru copii, amenajată cu tobogane pentru toate categoriile de vârstă, piscină de relaxare cu bar, care include şi zonă pentru hidromasaj, dar şi piscină specială pentru aterizarea de pe toboganele mari. Pentru adolescenţii creativi va fi amenajată o zonă de artă urbană unde aceştia îşi vor putea testa talentele, va fi ridicată o scenă ce va permite organizarea unor evenimente atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, inclusiv proiecţii de filme. Proiectul prevede şi terenuri pentru sporturi de plajă, dar şi zona de food, pentru care cei interesaţi să închirieze un spaţiu vor putea să depună ofertele în ce mult o lună.

Accesul în incinta Aqua Park-ului se va face pe bază de brăţară pe care va putea fi încărcată suma disponibilă, astfel încât să fie prevenite evenimentele nedorite. De asemenea, vor exista două categorii de tarife, atât pentru cei care vor dori să facă doar plajă, cât şi pentru cei care vor dori să aibă acces la zona de Aqua Park, astfel încât să fie accesibil pentru cât mai multe persoane.

Suprafaţa utilă este de 22.000 de metri pătraţi, iar capacitatea Aqua Park-ului este 3.500 de persoane. Oferta declarată câştigătoare pentru obiectivul "Reabilitare şi modernizare Plaja Dunărea", proiectare şi execuţie, aparţine Asocierii Tancrad S.R.L. - Lemacons S.R.L - Aqua Azur S.R.L., cu o propunere financiară de 19.494.063,44 lei, fără T.V.A.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat, luni, 19 august 2019, contractul de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea DJ242A, pe ruta Rădeşti - Cruceanu - Bereşti - Bereşti-Meria - Găneşti. Valoarea proiectului este 42.035.732 de lei, iar proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, apelul SUERD. "Este cel de-al cincilea proiect de reabilitare a infrastructurii rutiere judeţene finanţat în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). În cadrul acestui proiect vom moderniza complet aproape 18 km de pe DJ242A, vom reabilita 37 de podeţe şi două poduri, vom realiza peste 20 de km de şanţuri betonate şi vom amenaja staţii pentru mijloacele de transport public de persoane. Procedurile pentru desemnarea constructorului sunt în curs de finalizare", a declarat Costel Fotea.

Contribuţia proprie a CJ Galaţi este de 22.607.969 de lei din valoarea totală a proiectului. "După ce acest proiect a fost declarat eligibil, ni s-a comunicat ca fondurile rămase pot acoperi doar jumătate din resursele financiare necesare acestui proiect. Am avut de luat o decizie, fie renunţam la proiect şi pierdeam 20 de milioane de lei, fie asigurăm din bugetul propriu restul de cofinanţare. Am decis să continuăm acest proiect şi să punem din bugetul propriu restul banilor, mai ales ca autorităţile din domeniu ne-au comunicat că sumele care vor fi economisite în cadrul acestui apel vor fi redirecţionate automat către acest proiect", a precizat Costel Fotea.

Cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la moartea regelui rock'n'roll Elvis Presley, vineri, Netflix a anunţat că va produce, în colaborare cu Priscilla Presley, un serial de animaţie pentru adulţi, "Agent King", în care personajul principal va fi Elvis Presley, conform Variety, potrivit Agerpres.
În cadrul serialului, Elvis Presley este racolat de o agenţie secretă pentru a se lupta cu forţele întunecate care ameninţă Statele Unite ale Americii, ajungând să ducă o viaţă dublă, de star rock şi agent secret.
"De când era mic Elvis a visat mereu să fie un supererou care luptă împotriva crimei şi care să salveze lumea! În 'Agent King' el face exact acest lucru", a declarat fosta soţie a starului, Priscilla Presley. "Împreună cu John Eddie (n.r. - alături de care Priscilla a creat această serie) sunt foarte emoţionată să colaborăm cu Netflix şi Sony Animation la acest proiect extraordinar şi să avem şansa de a prezenta lumii întregi un Elvis pe care nu l-au cunoscut până acum", a adăugat ea.
Priscilla Presley şi John Eddie vor fi producători executivi ai acestui proiect care va beneficia şi de implicarea lui Jerry Schilling, fost membru al anturajului lui Elvis, în calitate de consultant.

Pagina 1 din 282