Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Vineri, 26 Aprilie 2019 00:00

Restricţii de trafic de 1 mai

Primăria municipiului Galaţi a anunţat joi, 25 aprilie 2019, că pe data de 1 mai 2019, în intervalul orar 08:00 - 12:00, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe strada Navelor, pe tronsonul cuprins între strada Egalităţii şi strada Domnească, precum şi pe strada Domnească, pe tronsonul cuprins între strada Brăilei şi strada Navelor, deoarece în zonă vor fi executate lucrări edilitare. De asemenea, municipalitatea menţionează că vor exista modificări şi în ceea ce priveşte circulaţia mijloacelor de transport în comun. Astfel, traseele 10, 15, 24, 29 şi 34 vor fi deviate pe strada Traian - bulevardul Marii Uniri - strada Portului, tur - retur.

Aproximativ 25 de elevi care nu prea frecventează cursurile unor şcoli de pe raza municipiului Galaţi au fost „vizitaţi” la propriile locuinţe de poliţiştii locali. Oamenii legii au răspuns astfel la solicitarea conducerii unităţilor de învăţământ, respectivii minori înregistrând un număr important de absenţe. "Poliţiştii Secţiilor nr. 1, 2 şi 3 Poliţie Locală s-au deplasat la locuinţele elevilor ce se află în risc de abandon şcolar, numărul absenţelor acumulate de cei în cauză variind între 35 şi 420. Oamenii legii au adus la cunoştinţa părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor, numărul de absenţe cu care sunt înregistraţi aceştia, prevederile Legii nr.1/2011 şi obligaţiile părinţilor/tutorilor. În toate cazurile au fost întocmite procese verbale prin care părinţii sau reprezentanţii legali, ai elevilor cu absenţe numeroase, şi-au luat angajamentul că minorii vor frecventa cursurile şcolare", se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Galaţi.

Poliţiştii locali pot aplica sancţiuni părinţilor sau reprezentanţilor legali ai căror copii nu urmează cursurile învăţământului obligatoriu, amenzile variind între 100 şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal. Şi pentru acest an şcolar, în baza Planului de măsuri "Siguranţa în şcoli", poliţiştii locali din cadrul Secţiilor de Ordine Publică şi cei de la Intervenţie Rapidă acţionează pentru limitarea abandonului şcolar. În anul şcolar 2018-2019, Poliţia Locală Galaţi monitorizează un număr de zece şcoli, câte două pentru fiecare secţie, respectiv: Şcoala Gimnazială nr. 28 şi Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” - Secţia nr. 1 Poliţie Locală; Şcoala Gimnazială nr. 10 şi Şcoala Gimnazială nr. 11 - Secţia nr. 2 Poliţie Locală; Şcoala Gimnazială nr. 5 şi Şcoala Gimnazială nr. 43 - Secţia nr. 3 Poliţie Locală; Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” şi Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” - Secţia nr. 4 Poliţie Locală; Şcoala Gimnazială nr. 19 şi Colegiul Tehnic „Radu Negru” - Secţia nr. 5 Poliţie Locală.

Consilierii locali au aprobat miercuri, 24 aprilie 2019, cooperarea între municipiul Galaţi, prin Consiliul Local al municipiului Galaţi, şi judeţul Galaţi, prin Consiliul Judeţean Galati, în vederea organizării la Galaţi a evenimentului Forza ZU ediţia a 9-a. Astfel, s-a aprobat alocarea sumei de maxim 500.000 lei în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce revin municipiului Galaţi, conform Acordului de cooperare.

"Municipiul Galaţi - Consiliul Local al municipiului Galaţi va asigura următoarele servicii şi/sau produse necesare pentru buna desfăşurare a evenimentului: scenotehnica; ecrane laterale, plasa led sau ecrane integral fundal scena; rider-ul tehnic conform specificaţiilor necesare; garduri de protecţie; toalete ecologice; container punct comandă; mobilier aferent container punct comandă; tunuri de lumină; transportul aferent tunurilor de lumină; producţia materialelor publicitare pentru decorarea scenei. Forza ZU este unul dintre cele mai mari concerte din România, care creşte de la an la an, aducând pe aceeaşi scenă, pe parcursul a aproximativ 6 ore de show-live, pe cei mai apreciaţi artişti români ai momentului şi cele mai populare hituri. Având în vedere amploarea şi notorietatea acestui eveniment, cele două autorităţi locale şi-au manifestat interesul de a coopera pentru organizarea evenimentului în municipiul Galaţi. Unul dintre principalele avantaje ale organizării Forza ZU în oraşul nostru îl reprezintă faptul că municipiul şi judeţul Galaţi vor beneficia de o intensă promovare naţională, pe canalele media, ceea ce va situa Galaţiul alături de celelalte mari oraşe care au fost alese gazde ale acestui eveniment - fenomen la nivel naţional", se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Galaţi.

Megaconcertul Forza Zu se va desfăşura pe 25 mai 2019 pe stadionul "Nicolae Rainea" (Dunărea). Monitorul de Galaţi a relatat despre acest subiect în articolele "Galaţiul va găzdui ZUper FENOMENUL anului 2019, Forza ZU!" şi "Ce artişti vin la megaconcertul ForzaZu Galaţi".

Constructorii variantei ocolitoare a oraşului Tecuci au fost avertizaţi de directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, că le va fi reziliat contractul dacă până în data de 20 mai nu se mobilizează pe şantier, informează CNAIR, citat de Mediafax. Rezilierea contractului semnat cu CNAIR va atrage după sine reţinerea garanţiei de bună execuţie şi emiterea unui certificat negativ, ceea ce nu îi va mai permite acestui antreprenor să participe timp de trei ani la licitaţii publice în România, precizează comunicatul.
Întâlnirea cu reprezentantul asocierii SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL - Aleandri SPA - Pasquale ALO SRL a avut loc la sediul central a CNAIR, după ce, în urma unor verificări inopinate în şantier, s-a constatat lipsa totală a utilajelor şi a muncitorilor. La discuţii a participat şi senatorul Daniel Butunoiu, şeful Comisiei pentru transporturi din Senatul României. Contractul pentru construcţia VO Tecuci a fost semnat cu asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL - Aleandri SPA - Pasquale ALO SRL, în data de 11 mai 2015, pentru suma de 51,6 milioane lei, fără TVA. Antreprenorul a primit amplasamentul în luna august 2015 şi ar fi trebuit să finalizeze lucrările în termen de 12 luni. După mai multe prelungiri de termen, solicitate de constructor din diverse motive, stadiul lucrărilor la ora actuală a ajuns la doar 55%, în condiţiile în care CNAIR a efectuat toate plăţile pentru lucrările executate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta o hotărâre care prevede crearea unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism, cu scopul de a avea o evidenţă mai clară a zonelor care au nevoie de îmbunătăţire, informează Mediafax. „Un alt proiect important, care a fost elaborat în urma unor ample consultări cu mediul de afaceri autorităţi locale şi asociaţii din domeniu este noua lege a turismului, pe care o adoptăm în cadrul şedinţei de guvern de astăzi. Promovăm turismul ca factor de dezvoltare economică aşa cum ne-am angajat în programul de guvernare. Venim în sprijinul investitorilor din acest sector care vor avea o lege mai clară şi mai simplă dar şi a autorităţilor locale care primesc competenţe sporite pentru promovarea destinaţiilor turistice. Noua legislaţie prevede crearea unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism astfel încât să avem o situaţie cât mai clară a ariilor în care este nevoie de îmbunătăţirea serviciilor”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Şeful Executivului a adăugat că proiectul de hotărâre are ca scop dezvoltarea sectorului turistic. „Acest lucru ne va ajuta al stabilirea unei strategii coerente de dezvoltare a sectorului turistic”, a conchis Dăncilă.

Un restaurant înfruntă un val uriaş de critici după ce familiile cu copii au fost înştiinţate că micuţii trebuie să se abţină de la plâns, altfel vor fi daţi afară, informează Mediafax. Restaurantul este unul cu specific mediteranean şi se află în nordul Ţării Galilor, în Marea Britanie. Patronii au decis să plaseze în meniu anunţul interzicerii ”plânsului isteric”, iar unii clienţi par a fi de acord cu anunţul. Totuşi, majoritatea se declară consternaţi. ”Clienţii nu vin aici să asculte plânsetele copiilor. Vă rugăm, în cel mai politicos mod cu putinţă, să scoateţi copilul afară dacă începe să plângă, apoi, după ce se calmează, puteţi să revenţi cu el în incinta restaurantului”, scrie pe meniul restaurantului.
”Toate restaurantele cu specific mediteranean în care am fost primeau copii, dar acesta din Ţara Galilor au o altă abordare”, a scris un client nemulţumit de-ai restaurantului pe Facebook. ”Să aduci copii la restaurant este un lucru suficient de stresant, iar ameninţarea că poţi să fii dat afară pentru că cineva se supără din cauza plânsului este face situaţia şi mai stresantă”, scrie altă persoană. Totuşi, şefa restaurantului, care a dorit să rămână anonimă, susţine că rugămintea se află pe meniu de aproape un deceniu, fără să existe plângeri în trecut.

UPDATE: Elevul olimpic de 13 ani din Galaţi, decedat la Timisoara după ce a căzut de la etajul IV al hotelului în care era cazat la Hunedoara, se calificase primul pe judeţ la Olimpiadă, iar acum ar fi luat medalia de bronz.

"Este un moment greu pentru întregul Colegiu. Era un copil foarte bun care reprezenta tot judeţul la Olimpiada Naţională de Matematică, îl cunosc şi îmi pare foarte rău. Era un elev foarte bun, e unul dintre cei mai buni elevi ai şcolii. Profesorul însoţitor m-a anunţat, cred că am aflat destul de repede, imediat după acest necaz, mi-a spus că s-a dus în cameră câteva minute, de fapt câteva secunde, cât s-au afişat rezultatele şi copiii s-au îmbulzit spre afisaj şi în timpul ăsta s-a întâmplat, acest elev a căzut de la etajul trei, aşa mi-au spus mie. De pe balustradă au spus că a căzut. Am înţeles că elevul s-a dus la etajul 4 la o colegă şi au coborât împreună", a spus Romeo Zamfir, director Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi (CNVA) Galaţi.

.........................................................................................................

Cadrele medicale din Timişoara au confirmat în această dimineaţă (joi, 25 aprilie 2019) decesul elevului olimpic, de 13 ani, din Galaţi, care ieri seară (miercuri, 24 aprilie 2019), în jurul orei 21:30, a căzut în gol de la etajul 4, al hotelului Rusca din Hunedoara, pe scara interioară a clădirii. Elevul a fost transportat la Spitalul Municipal din Hunedoara, apoi a fost chemat elicopterul SMURD şi transferat la Spitalul Judeţean din Timişoara, la secţia de Neurochirurgie, şi s-a aflat în comă, cu traumatism cranian grav, toată noaptea.

Reamintim că băiatul era elev la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", în clasa a VI-a, şi se afla la Hunedoara pentru a participa la faza naţională a Olimpiadei de matematică. Monitorul de Galaţi a relatat despre acest subiect în articolul "Un elev olimpic de 13 ani din Galaţi a căzut de la etajul patru al unui hotel din Hunedoara".

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a anunţat că de la începutul lunii aprilie desfăşoară acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale, precum: carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri) sau vin.

Au fost verificaţi 40 de operatori economici aplicându-se 38 de sancţiuni dintre care 2 avertismente şi 36 de amenzi contravenţionale în valoare de 136.400 lei. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a produselor etichetate necorespunzător în valoare de 6.538 lei şi oprirea definitivă de la comercializare a produselor expirate şi neconforme în valoare de 9.620 lei.

Potrivit CJPC Galaţi, s-au verificat până la această dată, în principal, calitatea produselor alimentare comercializate, informarea consumatorilor, condiţii de depozitare, comercializare, modul de indicare a preţurilor pentru urmatoarele categorii de produse alimentare:

- Carne si produse din carne: La un magazin din mediul rural se comercializau pulpe de pasăre congelate prezentând arsuri de congelare care erau depozitate într-un spaţiu frigorific pentru care nu s-a putut stabili temperatura la momentul controlului. Şapte operatori economici comercializau, în vrac, diverse sortimente de carne congelată (pulpe pasăre, carne de porc, etc.) precum şi refrigerată (burtă de vită, slănină, etc.) fără a fi însoţite de elemente de identificare si caracterizare neputându-se determina termenul de valabilitate. O abatere gravă constatată de comisarii CJPC Galaţi o reprezintă comercializarea produselor din carne expirate sau cu data durabilităţii minimale ilizibilă, abatere constatată la un numar de şase magazine alimentare atât din mediul rural cât şi urban. S-au oprit astfel definitiv de la comercializare 40 de kg de preparate în valoare totală de 2750 lei.

- Ouă de consum: La locul de vânzare a ouălor în vrac trebuie afişate următoarele informaţii: categoria de calitate; categoria de greutate; data de valabilitate minimă. Au fost verificaţi trei operatori economici care comercializau în vrac ouă fără a avea afişată la locul de vânzare nicio informaţie pentru consumatori. La un magazin alimentar se comercializau ouă de găină expirate. În mediul rural s-a constatat lipsa afişării preţurilor pentru ouăle comercializate în două magazine alimentare.

- Vopsea de ouă: Un operator economic din mediul rural vindea vopsea de ouă expirată din 2016.

- Produse de patiserie (cozonac, pască, etc.): Unsprezece operatori economici comercializau diverse sortimente de produse de patiserie (foietaje, fursecuri, saleuri, placinte, cornulete, etc.) cu data durabilităţii minimale depăşită. În trei magazine alimentare se comercializau produse de patiserie (cozonac , pască, chec, etc.) preambalate, fără informaţii privind existenţa alergenilor sau având netradusă eticheta nutriţională. În şase magazine alimentare s-au găsit la comercializare produse de patiserie complet neetichetate, astfel încât consumatorii nu erau informaţi despre ingredientele utilizate, data durabilităţii minimale, valoarea nutriţională, etc. De asemenea, s-au găsit la comercializare produse de patiserie cu termenul de valabilitate şters sau modificat. Au mai fost găsite la comercializare diverse produse de patiserie (biscuiţi, prăjitură) având în denumire sintagma «de acasă» sau «de casă», inducând în eroare consumatorii, creându-le ideea că sunt făcute ca acasă adică fără aditivi, deşi în realitate se utilizau diverşi aditivi alimentari. Un producător comercializa cornuri cu ciocolată şi foietaj cu gem, deşi în procesul de fabricaţie nu se utiliza ciocolată sau gem ci cremă pe bază de cacao şi un produs cu 1% fruct (în loc de gem).

- Ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao si grăsimi vegetale (tablete, figurine, etc.): În şapte magazine, atât din mediul rural cât şi urban, se comercializau diverse sortimente de bomboane si figurine de ciocolată cu termen de valabilitate depăşit. S-au mai găsit la comercializare bomboane de ciocolată comercializate vrac fără a fi însoţite de elemente de identificare şi caracterizare.

- Vin: Un operator economic comercializa vin expirat, iar un altul-vin vrac fără niciun element de identificare şi caracterizare (anul recoltei, concentraţie alcoolică, sortiment) doar cu afişarea preţului per litru şi fără afişarea preţului pe unitatea de vânzare (100 ml, 250 ml, etc.).

Cea de-a treia sesiune de instruire cu privire la politici publice organizată în cadrul proiectului "Servicii medicale îmbunătăţite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă - POLMED", desfăşurată la Sinaia, în perioada 10-12 aprilie 2019, a reunit 16 reprezentanţi ai Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România din judeţele Bucureşti, lfov, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Buzău. Procesul de învăţare, bazat pe dialog, interactivitate, brainstorming şi lucru în echipă, a avut ca scop dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a identifica probleme, a articula politici bine formulate şi pentru a furniza soluţii de politică publică şi identificarea de tehnici şi instrumente care să stimuleze participarea sectorului nongovernmental în procesul politicilor publice.
Proiectul, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, se va implementa pe o perioadă de 16 luni, respectiv iunie 2018 - octombrie 2019, şi are o valoare totală de 999.853,36 lei. Obiectivul principal al proiectului constă în dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenţi medicali şi moaşe, în beneficiul relaţiei personal medical-pacient. Rezultatele aşteptate ale proiectului vizează elaborarea unei analize a politicilor publice europene cu privire la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă, realizarea unei anchete a situaţiei actuale din România referitoare la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă prin implicarea a 200 de asistenţi medicali şi moaşe selectaţi la nivel naţional, precum şi instruirea unui număr de 45 de asistenţi medicali şi moaşe în conceperea şi evaluarea de politici publice. Dezvoltarea unei politici publice alternative promovată şi acceptată cu privire la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă reprezintă rezultatul final aşteptat al proiectului.

Casa Judeţeană de Pensii Galaţi îi infomează pe pensionarii gălăţeni că pentru seria IV de tratament balnear, din data de 29 aprilie 2019, Casa Naţională de Pensii Publice a repartizat instituţiei gălăţene un număr total de 111 de bilete de tratament. Seriile de plecare sunt în data de 29, 30 aprilie şi 01 mai 2019. Cele mai multe bilete de tratament alocate sunt pentru tratamentul privind afecţiunile de reumatism. Aici au fost repartizate 104 bilete de tratament, dintre care 74 de bilete pentru staţiunea Lacu Sărat. Alte staţiuni unde pensionarii gălăţenii se pot trata pentru această afecţiune sunt Amara (15 bilete), Nicolina (2 bilete), Pucioasa (2 bilete), Sărata Monteoru (8 bilete), Geoagiu Băi (1 bilet) şi 1 Mai (2 bilete). De asemenea, pentru afecţiuni cardio-vasculare, pensionarii gălăţenii pot opta pentru staţiunea Covasna (7 bilete). Pensionarii gălăţeni care doresc să intre în posesia biletelor disponibile trebuie să se prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi pentru a completa o cerere, împreună cu talonul de pensie, actul de identitate şi o trimitere de la medicul de familie din care să rezulte numele staţiunii recomandate pentru efectuarea tratamentului.

Pagina 1 din 221