Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, vineri, 04 decembrie 2020, au fost înregistrate 11.231 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, mai mult cu 261 de cazuri faţă de ziua de joi, când au fost raportate 10.970 de îmbolnăviri.

Din numărul nou de persoane infectate, 8.815 au fost declarate vindecate (149, în 24 de ore) şi 286 au decedat, mai mult cu 6 cazuri faţă de ziua de joi, când au fost raportate 280 de decese.

Până vineri, în judeţ, au fost efectuate 63.736 de teste (389, în 24 de ore), 413 persoane se aflau în carantină la domiciliu, 44 în carantină instituţionalizată, 19 erau izolate la domiciliu, iar 343, în izolare instituţionalizată.

Citeşte cum se prezintă situaţia la nivel naţional în articolul „COVID-19: 8.062 de cazuri noi şi 176 de decese la nivel naţional, în 24 de ore“ «- CLICK!

În cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurată astăzi, vineri, 04 decembrie 2020, au fost alocate fonduri pentru funcţionarea instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean. Astfel, prin rectificare bugetară a fost alocată suma de 7.061.000 de lei pentru a asigura cheltuielile de funcţionare a nouă instituţii. De asemenea, a fost alocată suma de 300 de mii de lei către UAT Tecuci, în vederea achiziţionării unui PCR Real Time pentru spitalul din localitate.

„Peste 70% din sumă a fost alocată Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Guvernul a alocat bani pentru plata drepturilor financiare pe luna octombrie. Anul acesta, Guvernul a dat Protecţiei Copilului doar o treime din sumele necesare. De asemenea, în urma unei solicitări a Primăriei Tecuci, s-au alocat fonduri pentru dotarea Spitalului Municipal «Anton Cincu», unitate medicală aflată în directa subordonare a municipalităţii tecucene, cu un aparat PCR pentru depistare noului coronavirus“, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Procedura de achiziţie publică a echipamentului medical va fi realizată de către unitatea medicală din Tecuci.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional controalele specifice sărbătorilor de iarnă, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis vineri Agerpres, în intervalul 3 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, Autoritatea intensifică acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porcine/carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).
În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peşte, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
Acţiunile de control se vor derula în pieţele agro-alimentare, abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării). De asemenea, sunt vizate unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unităţile de tip hotelier şi pensiunile turistice; unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
Reprezentanţii DSVSA judeţene/municipiului Bucureşti vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de PPA.
Potrivit sursei citate, un alt aspect care va fi verificat în această perioadă îl reprezintă destinaţia cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. În acest context, până la finele acestui an, echipe de control din cadrul DSVSA-urilor judeţene/municipiul Bucureşti verifică depozitele de destinaţie a acestor categorii de produse, fiind efectuate controale documentare, de identitate, prelevări de probe în vederea efectuării de analize de laborator pentru stabilirea conformităţii acestora în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice de siguranţa alimentară şi de calitate prevăzute de legislaţia Uniunii Europene.
Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (ex. tonete, chioşcuri, rulote, standuri de comercializare).
De asemenea, la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, verificarea respectării cerinţelor de igienă, de depozitare, ambalare şi păstrare a produselor alimentare aflate la comercializare şi verificarea trasabilităţii produselor alimentare.
"În plus faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor şi cerinţelor de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică a vizitatorilor aflaţi în unităţi de alimentaţie publică, purtarea măştilor de protecţie pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată şi realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor şi echipamentelor care sunt în unitatea respectivă", menţionează reprezentanţii ANSVSA.
Pe de altă parte, DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor întreprinde acţiuni de informare a consumatorilor, cu ajutorul mass-media locale, asupra necesităţii de a se respecta anumite recomandări precum: efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii; carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăria proprie este destinată exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora în consum public; informarea consumatorilor, prin intermediul mass media de la nivel local, cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).
Medicii veterinari din DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vor asigura un program prelungit de lucru în perioadele 3 - 24 decembrie 2020 şi 28 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
"Orarul medicilor veterinari va fi afişat pe site-ul DSVSA-ului judeţean şi în punctele de lucru, în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor", precizează autoritatea.
De asemenea, la nivelul DSVSA judeţene şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
"Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie", susţin reprezentanţii ANSVSA.
Potrivit sursei citate, probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO şi DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) şi 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.
În situaţia în care se vor constată încălcări ale normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor se vor aplica sancţiuni contravenţionale conform HG 984/2005 şi/sau sancţiuni complementare prevăzute de legislaţia în vigoare.
ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de "Call Center" - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Până astăzi, 4 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 500.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

390.212 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.062 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate(total)

Număr de cazuri nou confirmate

Incidența  înregistrată la 14 zile

1.

Alba

10345

121

4,24

2.

Arad

11747

125

4,71

3.

Argeș

14706

244

4,67

4.

Bacău

13567

134

2,52

5.

Bihor

14685

228

3,76

6.

Bistrița-Năsăud

6042

97

2,55

7.

Botoșani

6495

96

2,48

8.

Brașov

19957

355

5,19

9.

Brăila

5996

117

3,02

10.

Buzău

6806

92

2,02

11.

Caraș-Severin

5023

78

2,41

12.

Călărași

4660

76

3,08

13.

Cluj

23008

434

5,74

14.

Constanța

18731

431

7,04

15.

Covasna

4308

51

2,27

16.

Dâmbovița

11884

85

2,96

17.

Dolj

12665

105

2,51

18.

Galați

11265

269

3,27

19.

Giurgiu

4467

206

2,93

20.

Gorj

4491

51

1,29

21.

Harghita

4784

53

1,1

22.

Hunedoara

9276

176

3,47

23.

Ialomița

4993

83

3,49

24.

Iași

21179

340

2,81

25.

Ilfov

16460

322

7,01

26.

Maramureș

8866

79

2,2

27.

Mehedinți

4144

46

2,41

28.

Mureș

12507

196

3,07

29.

Neamț

9602

102

1,64

30.

Olt

7651

77

1,15

31.

Prahova

19911

267

3,49

32.

Satu Mare

5883

98

3,38

33.

Sălaj

5624

42

2,16

34.

Sibiu

14559

203

5,42

35.

Suceava

13491

124

1,79

36.

Teleorman

5836

98

2,39

37.

Timiș

19981

344

4,03

38.

Tulcea

3951

95

3,56

39.

Vaslui

8152

188

2,18

40.

Vâlcea

8266

69

2,62

41.

Vrancea

5858

137

1,7

42.

Mun. București

70807

986

5,39

43.

Cazuri noi nealocate pe județe

7644*

542

 

 TOTAL

500.273

8.062

 

Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. În galeria de imagini de mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.453 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 Nr. Crt.

JUDEȚ

Probe pozitive la retestare

1

ALBA

22

2

ARAD

58

3

ARGEŞ

44

4

BACĂU

33

5

BIHOR

31

6

BISTRIŢA-NĂSĂUD

9

7

BOTOŞANI

18

8

BRĂILA

5

9

BRAŞOV

29

10

BUZĂU

10

11

CĂLĂRAŞI

2

12

CARAŞ-SEVERIN

30

13

CLUJ

58

14

CONSTANŢA

65

15

COVASNA

18

16

DÂMBOVIŢA

13

17

DOLJ

27

18

GALAŢI

58

19

GIURGIU

15

20

GORJ

10

21

HARGHITA

15

22

HUNEDOARA

19

23

IALOMIŢA

4

24

IAŞI

80

25

ILFOV

79

26

MARAMUREŞ

14

27

MEHEDINŢI

20

28

MUNICIPIUL BUCUREŞTI

227

29

MUREŞ

20

30

NEAMŢ

35

31

OLT

21

32

PRAHOVA

37

33

SĂLAJ

16

34

SATU MARE

29

35

SIBIU

52

36

SUCEAVA

49

37

TELEORMAN

19

38

TIMIŞ

98

39

TULCEA

8

40

VÂLCEA

15

41

VASLUI

26

42

VRANCEA

15

 

TOTAL

1453

Până astăzi, 12.052 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 03.12.2020 (10:00) - 04.12.2020 (10:00) au fost raportate 176 de decese (109 bărbați și 67 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 19 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 42 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 64 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 43 decese la categoria de peste 80 de ani.

170 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.940. Dintre acestea, 1.275 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.205.480 de teste. Dintre acestea, 35.467 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 23.340 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.127 la cerere.

Pe teritoriul României, 45.133 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.138 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 78.655 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 64 de persoane.

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech împotriva maladiei COVID-19. În Statele Unite şi în Europa, autorităţile competente analizează mai multe vaccinuri candidate spre aprobare, informează AFP.
După anunţul de miercuri al autorităţilor din Marea Britanie, jurnaliştii de la AFP au publicat un rezumat al diverselor proceduri de omologare a vaccinurilor anti-COVID-19 în mai multe regiuni ale lumii.

Analiză continuă în Marea Britanie

Guvernul britanic a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech după recomandarea formulată de Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Asistenţei Medicale (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA).
Această agenţie a implementat o procedură de examinare continuă, utilizată pentru examinarea unui tratament promiţător în cazul unei urgenţe sanitare. Astfel, agenţia britanică a analizat datele pe măsură ce acestea deveneau disponibile.
"Echipe distincte au lucrat în paralel", "zi şi noapte", inclusiv în weekenduri, pentru a examina diverse aspecte legate de siguranţa vaccinului, fără să aştepte încheierea unei etape pentru a începe o alta, a explicat directorul MHRA, June Raine, care a contestat totodată afirmaţiile ministrului britanic al Sănătăţii, potrivit căruia MHRA a putut să acţioneze mai rapid datorită Brexit-ului.
Spre deosebire de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), "MHRA poate să pună o serie de întrebări pe măsură ce primeşte răspunsuri, acţionând astfel mai rapid în calitatea sa de agenţie unică", a precizat Penny Ward, medic la King's College din Londra.

Proces accelerat în Europa

EMA, cu sediul la Amsterdam, este însărcinată cu autorizarea şi controlarea medicamentelor comercializate în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. EMA a implementat la rândul ei o procedură accelerată, denumită "examinare continuă", cu scopul de a analiza datele legate de siguranţa şi eficienţa vaccinurilor dezvoltate împotriva COVID-19 pe măsură ce acestea devin disponibile.
Cele trei vaccinuri create de Pfizer/BioNTech, Moderna şi Oxford/AstraZeneca sunt supuse de mai multe săptămâni acestui proces.
Procedura accelerată este aplicată pentru evaluarea acelor produse care pot să ofere o soluţie în cazuri de urgenţă de sănătate publică.
În vremuri normale, toate datele legate de un vaccin trebuie să fie colectate şi publicate înainte de depunerea unei cereri de autorizare.
Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să se pronunţe "cel mai târziu" până pe 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi până pe 12 ianuarie pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna.
Autorizarea finală pentru comercializarea vaccinurilor va fi trebui să fie apoi confirmată de Comisia Europeană.

Consiliu consultativ în Statele Unite

În Statele Unite, ambele companii Pfizer/BioNTech şi Moderna au depus cereri de autorizare pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinurilor lor anti-COVID-19 de către Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration - FDA).
Procedura americană este mai lentă decât cea britanică, implicând şi un proces de consultare publică.
Înainte de a lua o decizie, agenţia americană realizează o evaluare internă şi se adresează apoi unui consiliu consultativ extern. "Procedura FDA este complet transparentă, experţii independenţi fac comentarii, pun întrebări, consiliază agenţia şi formulează recomandări", a explicat miercuri Moncef Slaoui, coordonatorul operaţiunii "Warp Speed", ce vizează distribuirea vaccinurilor dezvoltate împotriva maladiei COVID-19.
Consiliul consultativ pentru vaccinul Pfizer este programat pe 10 decembrie, iar cel pentru Moderna pe 17 decembrie.
FDA ar trebui să ia o decizie finală imediat după aceste reuniuni. În cazul în care vor fi aprobate, cele două vaccinuri ar putea să devină disponibile încă din luna decembrie în Statele Unite, ţara care a plătit cel mai greu tribut pandemiei de COVID-19, înregistrând peste 270.000 de decese.

Rusia: simplificarea procedurii

În Rusia, evaluarea produselor în curs de dezvoltare este asigurată de Centrul ştiinţific pentru expertiza medicamentelor din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Conform site-ului oficial pentru vaccinuri, "spre deosebire de numeroase ţări, în Rusia există un sistem de studii coordonate de către stat, care utilizează medicamente de comparaţie, metoda dublu-orb şi alte teste controlate fără participarea dezvoltatorilor".
Preşedintele Vladimir Putin a însărcinat guvernul cu simplificarea procedurii de înregistrare de către statul rus a anumitor medicamente pentru a accelera procedura de validare a vaccinurilor anti-COVID-19.
Evaluarea vaccinului Sputnik-V a început la jumătatea lunii februarie, iar fazele 1 şi 2 ale studiilor clinice au fost finalizate pe 1 august.
Pe 11 august, autorităţile ruse au aprobat vaccinul, înainte ca faza 3 să înceapă. Acea fază a studiilor clinice s-a încheiat între timp, dar rezultatele sale nu sunt deocamdată cunoscute.
Vladimir Putin a ordonat miercuri autorităţilor ruse să înceapă vaccinarea "pe scară largă" a "populaţiilor de risc" săptămâna viitoare. Vaccinarea publicului larg ar trebui să înceapă în debutul anului 2021. (Sursa Agerpres)

Comisarii CJPC Galaţi - Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi - au desfăşurat, în perioada 16 - 27 noiembrie 2020, o acţiune tematică de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării. Au fost controlaţi un număr de 9  operatori economici, la toţi constatându-se abateri.

Astfel, la patru operatori economici au fost găsite expuse spre comercializare jucării importate din China care nu aveau declarate denumirea comercială sau marca şi adresa importatorului din România sau UE. Cinci operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării importate din China la care nu sunt respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Concret, se comercializau diverse jucării import China, precum maşinuţe sau truse de cosmetică, acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.

În şase magazine se comercializau diferite produse, precum maşinuţe sau jucării de pluş, fără marcaj CE şi fără a fi însoţite de declaraţii de conformitate prin întocmirea căreia producătorul să îşi asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei. Au fost constatate şi alte abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor, cum ar fi lipsa afişării preţurilor şi lipsa inscripţionării datei de fabricaţie la o jucărie ce conţinea un produs cosmetic.

Ca urmare a controlului, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 836 de produse, în valoare de 16.532 de lei, care prezentau abateri de la legislaţia în domeniu şi oprire definitivă de la comercializare a 87 de  jucării fără marcaj CE , în valoare de 2.257 de lei. Pentru abaterile constatate au fost aplicate un număr de 5 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în suma totală de 19.000 de lei.

Recomandări pentru consumatori:
- să verifice existenta marcajului CE care certifica produsul ca fiind sigur, conform cu legislaţia în vigoare;
- să verifice existenta denumirii şi a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limba romană;
- să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârsta înscrisă pe etichetă;
- să nu permită copiilor de vârsta mică să utilizeze jucăriile fraţilor mai mari;
- să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile de dimensiuni reduse care pot fi înghiţite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare;
- să nu achiziţioneze jucării care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi;
- la jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, să verifice starea cablului şi prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Este indicat că părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea cu curent electric a jucăriei;
- să nu lase la îndemâna copiilor o jucărie spartă care nu mai respecta cerinţele de securitate.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi a adoptat astăzi, joi, 03 decembrie 2020, următoarea hotărâre:
„- Art. 1 Începând cu data de 04.12.2020 ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Corod, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, se dispun pe o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 967 din 12 noiembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 2 Începând cu data de 04.12.2020 ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Piscu, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, se dispun pe o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 967 din 12 noiembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 3 Începând cu data de 04.12.2020 ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Bereşti, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, se dispun pe o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 967 din 12 noiembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 4. Începând cu data de 04.12.2020 ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Şendreni, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, se dispun pe o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 967 din 12 noiembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 5 Măsurile dispuse la art. 1, 2, 3 şi 4 vor fi reevaluate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în urma analizei efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, la expirarea termenului pentru care acestea au fost instituite.
- Art. 6  Începând cu data de 04.12.2020 ora 00.00, Hotărârea CJSU Galaţi nr. 809 din data de 19.11.2020 se abrogă“, se arată în hotărârea CJSU Galaţi.

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, joi, 03 decembrie 2020, au fost înregistrate 10.970 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, mai mult cu 95 de cazuri faţă de ziua de miercuri, când au fost raportate 10.875 de îmbolnăviri.

Din numărul nou de persoane infectate, 8.666 au fost declarate vindecate (188, în 24 de ore) şi 280 au decedat. Până joi, în judeţ, au fost efectuate 63.347 de teste (412, în 24 de ore), 464 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, 44 în carantină instituţionalizată, 39 erau izolate la domiciliu, iar 357, în izolare instituţionalizată.

Citeşte cum se prezintă situaţia la nivel naţional în articolul „COVID-19: 211 decese şi 7.661 de cazuri noi la nivel naţional, în 24 de ore“ «- CLICK!

Până astăzi, 3 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 492.211 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

381.001 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.661 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate(total)

Număr de cazuri nou confirmate

Incidența  înregistrată la 14 zile

1.

Alba

10224

128

4,38

2.

Arad

11622

162

4,74

3.

Argeș

14462

167

4,74

4.

Bacău

13433

126

2,58

5.

Bihor

14457

173

3,41

6.

Bistrița-Năsăud

5945

58

2,37

7.

Botoșani

6399

108

2,46

8.

Brașov

19602

230

5,38

9.

Brăila

5879

69

3,02

10.

Buzău

6714

56

2,17

11.

Caraș-Severin

4945

38

2,47

12.

Călărași

4584

74

3,2

13.

Cluj

22574

399

5,82

14.

Constanța

18300

318

7,15

15.

Covasna

4257

33

2,16

16.

Dâmbovița

11799

151

3,15

17.

Dolj

12560

133

2,88

18.

Galați

10996

76

3,22

19.

Giurgiu

4261

93

2,85

20.

Gorj

4440

36

1,32

21.

Harghita

4731

34

1,17

22.

Hunedoara

9100

118

3,41

23.

Ialomița

4910

96

3,67

24.

Iași

20839

316

2,91

25.

Ilfov

16138

242

7,12

26.

Maramureș

8787

70

2,37

27.

Mehedinți

4098

63

2,37

28.

Mureș

12311

86

3,2

29.

Neamț

9500

53

1,68

30.

Olt

7574

111

1,19

31.

Prahova

19644

142

3,55

32.

Satu Mare

5785

99

3,51

33.

Sălaj

5582

21

2,36

34.

Sibiu

14356

69

5,78

35.

Suceava

13367

126

1,81

36.

Teleorman

5738

105

2,36

37.

Timiș

19637

287

4,00

38.

Tulcea

3856

48

2,6

39.

Vaslui

7964

108

2,09

40.

Vâlcea

8197

90

2,6

41.

Vrancea

5721

115

1,6

42.

Mun. București

69821

767

5,42

43.

Cazuri noi nealocate pe județe

7102

1867

 

 TOTAL

492.211

7.661

 

Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. În galeria de imagini de mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.353 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 Nr. Crt.

JUDEȚ

Probe pozitive la retestare

1

ALBA

22

2

ARAD

58

3

ARGEŞ

43

4

BACĂU

33

5

BIHOR

31

6

BISTRIŢA-NĂSĂUD

9

7

BOTOŞANI

18

8

BRĂILA

5

9

BRAŞOV

28

10

BUZĂU

8

11

CĂLĂRAŞI

2

12

CARAŞ-SEVERIN

30

13

CLUJ

57

14

CONSTANŢA

62

15

COVASNA

17

16

DÂMBOVIŢA

13

17

DOLJ

27

18

GALAŢI

34

19

GIURGIU

14

20

GORJ

10

21

HARGHITA

15

22

HUNEDOARA

18

23

IALOMIŢA

4

24

IAŞI

79

25

ILFOV

58

26

MARAMUREŞ

13

27

MEHEDINŢI

20

28

MUNICIPIUL BUCUREŞTI

215

29

MUREŞ

18

30

NEAMŢ

35

31

OLT

23

32

PRAHOVA

35

33

SĂLAJ

16

34

SATU MARE

28

35

SIBIU

50

36

SUCEAVA

48

37

TELEORMAN

18

38

TIMIŞ

79

39

TULCEA

7

40

VÂLCEA

15

41

VASLUI

26

42

VRANCEA

12

 

Total

1353

Până astăzi, 11.876 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 02.12.2020 (10:00) - 03.12.2020 (10:00) au fost raportate 211 decese (125 bărbați și 86 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9  ani, 2 decese la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 de ani, 9 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 23 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 49 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 62 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 64 decese la categoria de peste 80 de ani.

202 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.156. Dintre acestea, 1.252 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.170.013 teste. Dintre acestea, 32.120 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.420 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.700 la cerere.

Pe teritoriul României, 44.965 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.191 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.826 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că, pentru buna desfăşurare a lucrărilor de modernizare, pe str. Siderurgiştilor traficul rutier va rămâne închis până în data de 15 decembrie 2020, pe tronsonul cuprins între str. Ghe. Doja şi Piaţa Energiei, cu excepţia intersecţiilor dintre str. Siderugiştilor şi străzile Ghe. Doja şi A. Saligny. „Le mulţumim pentru înţelegere riveranilor şi tuturor participanţilor la trafic“, transmite municipalitatea.

Pagina 1 din 524