Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi informează contribuabilii cu privire la faptul că 25 februarie 2020 este termenul limită pentru depunerea formularului 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit” şi de plată a impozitului pe profit pentru anul 2019, pentru următoarele categorii de contribuabili, care nu au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic:

A) Cultele religioase; Unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior, particulare, acreditate, precum şi cele autorizate; Asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari care obţin venituri din exploatarea proprietăţii comune, potrivit legii; Societatea Naţională de Cruce Roşie din România; Organizaţiile nonprofit; Organizaţiile sindicale; Organizaţiile patronale; Formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, cu personalitate juridică. Contribuabilii de la punctul A depun declaraţia privind impozitul pe profit, inclusiv în situaţia în care înregistrează numai venituri neimpozabile respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II „Impozitul pe profit” din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

B) Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură. Încadrarea în activităţile de la punctul B este cea stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, cu modificările ulterioare. Verificarea ponderii veniturilor obţinute de contribuabili din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură se face la sfârşitul fiecărui an fiscal, iar în situaţia în care veniturile majoritare se obţin din alte activităţi decât cele menţionate, aceştia vor aplica pentru anul fiscal următor sistemul trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit.

Formularul 101 utilizat pentru declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2019 este cel prevăzut în Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3200/2018 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“ şi 120 „Decont privind accizele“ publicat în Monitorul Oficial al României nr. 18 din 08 ianuarie 2019. Declaraţia privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistenţă. Declaraţia se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, astăzi, joi, 20 februarie 2020, că a fost lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre „Aprobarea Regulamentului cu privire la desfăşurarea procesului pilot de bugetare participativă la nivelul Municipiului Galaţi”.

„Acest proiect presupune ca locuitorii oraşului să propună idei de proiecte care să răspundă nevoilor comunităţii şi care să contribuie la dezvoltarea oraşului. Proiectul de hotărâre, Referatul de aprobare şi Raportul de specialitate pot fi consultate pe site-ul Primăriei, secţiunea Transparenţă Decizională. Propunerile, sugestiile sau recomandările persoanelor interesate pot fi depuse zilnic, până la data de 20 martie 2020, prin formularul online afişat la începutul secţiunii, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: comunicare@primariagalati.ro sau prin poştă, pe adresa instituţiei din Galaţi, str. Domnească, nr. 54 sau la Registratura Generală din Galaţi, str. Domneasca, nr. 54. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0236/307.798 sau adresa de e-mail: comunicare@primariagalati.ro“, se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.

Conceptul de bugetare participativă implică participarea activă a cetăţenilor în procese deliberarative cu rol de luare a deciziei şi în implementarea deciziei, pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, prin stimularea formelor de auto-organizare a comunităţilor locale în contexte care să facă transparent modul de funcţionare a administraţiei locale şi adâncirea formelor de control democratic al instituţiilor publice. Indicator de modernitate şi de deschidere a administraţiei faţă de cetăţean, bugetarea participativă este o modalitate mai eficientă de cheltuire a banului public, consolidează comunitatea şi face ca bugetele publice să fie cheltuite într-un mod transparent, mai echitabil şi mai eficient.

Articole similare: Cetăţenii vor decide cum va cheltui Primăria Galaţi bugetul public local

Asociaţiile de proprietari au posibilitatea să intre în continuare în parteneriat cu Primăria municipiului Galaţi şi să beneficieze de programul de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe prin intermediul fondurilor europene, având în vedere că a fost redeschisă o nouă linie de finanţare, a anunţat municipalitatea, astăzi, joi, 20 februarie 2020.

Este vorba despre apelul de proiecte cu titlul POR/2020/3/3.1/A/3/NE,SE,SM,C, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea A - Clădiri rezidenţiale. Astfel, în cadrul apelului, depunerea proiectelor se poate face începând cu data de 16 martie 2020, ora 10.00, iar cererile de finanţare vor putea fi transmise până la data de 16 iulie 2020, ora 10.00. „Pentru ca Primăria să poată accesa fonduri europene în vederea reabilitării blocurilor este nevoie însă de iniţiativa asociaţiilor, fiind vorba despre proprietăţi private. Astfel, pentru întocmirea documentaţiei tehnice este nevoie de hotărârea adunării generale a asociaţiei, prin care aceasta îşi dă acordul pentru reabilitarea blocului, precum şi tabelul cu semnăturile a cel puţin 2/3 dintre proprietari, documente care trebuie depuse şi înregistrate la primărie. Ulterior, municipalitatea va comanda la licitaţie proiectarea şi în urma acesteia se va putea întocmi cererea de finanţare“, se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.

Municipalitea menţionează că a realizat documentaţia pentru reabilitarea a 19 blocuri de locuinţe pentru asociaţiile de proprietari care şi-au deja manifestat dorinţa de a intra în parteneriat cu municipalitatea în vederea accesării de fonduri europene. Totodată, sunt în pregătire documentaţiile pentru alte 10 blocuri. „În cadrul proiectelor, 60% din totalul cheltuielilor provine din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat, în timp ce 25% revine asociaţiilor de proprietari, iar 15% se poate asigura de la bugetul local. Primăria municipiului Galaţi a venit în sprijinul asociaţiilor, astfel încât prin hotărârea Consiliului Local, familiilor cu un venit sub salariul mediu net pe economie le-au revenit 3,5% din cheltuieli ce pot fi achitate timp de zece ani“, se mai arată în comunicatul citat.

Reamintim că Primăria municipiului Galaţi are deja proiecte pentru reabilitarea a 24 de blocuri, în implementare fiind un proiect care vizează blocul D din Cartierul Micro 13B şi blocul PR3A din Cartierul Micro 21, în timp ce pentru alte două blocuri, G1 şi G8, din cartierul Micro 18, proiectele au fost finalizate. În total, valoarea proiectelor cu fonduri europene care vizează reabilitarea blocurilor este de peste 7 milioane de euro. Subiecte despre care cotidianul nostru a relatat în următoarele articole:

- Reabilitare cu bani europeni pentru două blocuri din Micro 13B şi Micro 21

- Reabilitarea cu fonduri europene a blocului G8 din Micro 18, finalizată

Prinţul Harry şi soţia sa Meghan nu vor mai reprezenta monarhia britanică de la 31 martie, a informat un purtător de cuvânt al cuplului, care în ianuarie şi-a anunţat intenţia de a face un pas înapoi de la îndatoririle lor ca membri ai Casei regale britanice, relatează EFE, citat de Agerpres.
De la această dată, ducii de Sussex nu vor mai avea un birou la Palatul Buckingham şi vor fi reprezentaţi de o echipă a fundaţiei lor.
În următoarele săptămâni, ambii au pe agendă evenimente oficiale, ce includ participarea prinţului la o înregistrare cu vedeta rock John Bon Jovi şi la o reprezentaţie a corului Invictus Games Choir.
Ultimul angajament oficial al prinţului este participarea sa la un serviciu religios prilejuit de ziua Commonwealth of Nations în 9 martie, la Westminster Abbey din Londra.
Este prevăzut şi ca ducii să asiste în luna mai la celebrarea Jocurilor Invictus, la care vor participa foşti veterani de război, deşi o vor face cu titlu personal, în timp ce prinţul prevede să copatroneze maratonul din Londra, care va avea loc în aprilie.
Ducele îşi va menţine rangurile militare de maior, locotenent-comandat şi şef de escadrilă.
Palatul Buckingham încă nu a decis dacă îşi dă sau nu acordul pentru ca Harry şi Meghan să continue să folosească apelativul "Sussex Royal" după distanţarea lor de familia regală, potrivit tabloidului Daily Mail.

Miercuri, 19 Februarie 2020 14:06

Noi locuri de parcare la „Stirex“ (FOTO)

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, astăzi, miercuri, 19 februarie 2020, pe pagina sa de Facebook, că începe demolarea garajelor din Mazepa, deţinătorii bateriilor de garaje din zona „Stirex” fiind deja notificaţi să elibereze terenul pe care se vor amenaja noi locuri de parcare.

„Jos garajele şi în Mazepa. Bateriile de garaje nu-şi mai au rostul în cartiere. Am notificat deja deţinătorii celor din zona «Stirex» să elibereze terenul pe care vom amenaja noi locuri de parcare, atât de necesare. Ştiu că este o mare nerăbdare să ajungem în toate zonele, deci acţiunile noastre vor continua“, se arată în postarea edilului.

Reamintim gălăţenilor că această acţiune, precum şi alte lucrări în derulare din oraş, proiecte finalizate sau viitoare pot fi urmărite în timp real accesând harta interactivă realizată de municipalitate, despre care puteţi citi mai mult AICI «-- CLICK!

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓

Poliţiştii de frontieră brăileni şi gălăţeni efectuează cercetări cu privire la şase cetăţeni români care transportau peşte fără documente de provenienţă ori desfăşurau activităţi de pescuit comercial cu unelte interzise de lege şi fără a deţine autorizaţie de pescuit.

„În data de 18 februarie 2020, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Brăila, respectiv Folteşti - I.T.P.F. Iaşi, pe timpul desfăşurării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au depistat şase bărbaţi, cinci brăileni şi un gălăţean, cu vârste cuprinse între 38 şi 67 de ani, care transportau peşte fără documente legale sau desfăşurau activităţi de pescuit comercial neautorizat. Astfel, poliţiştii de frontieră brăileni au interceptat, pe malul stâng al fluviului Dunărea, trei bărbaţi, cu domiciliul în Brăila, având asupra lor o cantitate totală de 56 de kilograme de peşte, speciile şalău, caras, plătică şi sânger, pentru care nu deţineau documente de provenienţă. Tot la malul stâng al fluviului Dunărea, în zona kilometrului fluvial 39, colegii noştri au depistat alţi doi brăileni, în timp ce desfăşurau activităţi de pescuit dintr-o barcă din tablă cu motor ataşat, folosind o plasă de pescuit din aţă, fără a deţine autorizaţie de pescuit. De asemenea, poliţiştii de frontieră gălăţeni l-au depistat pe cetăţeanul N.V., cu domiciliul în Galaţi, în timp ce desfăşura activităţi de pescuit într-un canal adiacent râului Prut, folosind o plasă de pescuit tip monofilament, cu care a capturat aproximativ şase kilograme de peşte din speciile caras şi sânger, care au fost redate ulterior mediului natural“, se arată într-un comunicat al I.T.P.F. Iaşi.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere,transport sau comercializare fără documente peşte sau produse din peşte, pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial şi deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament. Ambarcaţiunea, motorul ataşat şi uneltele de pescuit, în valoare de 3.100 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar cantitate totală de 56 de kilograme peşte a fost predată unei societăţi comerciale spre valorificare.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi informează contribuabilii persoane juridice şi subunităţi fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, care de la constituire până la sfârşitul exerciţiului financiar de raportare nu au desfăşurat activitate, că au obligaţia să depună în acest sens, la organul fiscal competent, o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv până la data de 02 martie 2020, în cazul în care nu au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.

„Declaraţia de inactivitate va cuprinde toate datele de identificare a entităţii: denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare); adresa şi numărul de telefon; numărul de înregistrare la registrul comerţului; codul unic de înregistrare; capitalul social. În vederea completării declaraţiei, entităţile folosesc programul de asistenţă pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/1046_2019.html. Declaraţia se depune: prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, având ataşată o semnătură electronică extinsă, prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, în format hârtie şi în format electronic la registratura organului fiscal competent sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată. Nedepunerea declaraţiei de inactivitate se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“, precizează DGRFP Galaţi.

Menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă odată cu înaintarea în vârstă, sugerează un raport recent, publicat în Marea Britanie şi citat de Press Association, informează Agerpres.
Conform documentului publicat de Global Council on Brain Health (GCBH) din Marea Britanie, problemele cardiovasculare cresc riscul de probleme de memorie şi gândire şi de demenţă. Printre acestea se numără factori precum hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, diabetul, fumatul, stilul de viaţă sedentar şi obezitatea.
Cu cât o persoană are mai multe probleme cardiovasculare, cu atât este mai mare riscul de declin cognitiv şi demenţă, susţin cercetătorii.
Raportul intitulat ''Conexiunea creier-inimă'' rezumă concluziile la care au ajuns diverse cercetări realizate de GCBH pe această temă.
Potrivit documentului, factori precum hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, diabetul şi fumatul, care deteriorează în timp pereţii vaselor de sânge, pot creşte riscul de demenţă, inclusiv de a dezvolta boala Alzheimer.
Aceste probleme şi comportamente pot afecta în mod direct creierul prin mini atacuri cerebrale, iar efectele lor se acumulează în timp, conform raportului.
Oamenii de ştiinţă au precizat că nu se cunoaşte deocamdată modul în care aceste mini atacuri cerebrale contribuie la apariţia bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă. Cu toate acestea, ei sunt de acord că, indiferent care este mecanismul exact, menţinerea în bune condiţii a vaselor de sânge şi a fluxului sanguin este esenţială pentru sănătatea creierului odată cu înaintarea în vârstă.
Un stil de viaţă sănătos pentru inimă, care include exerciţii fizice şi o alimentaţie sănătoasă, reduce riscul de declin cognitiv, sugerează raportul.
GCBH a concluzionat, de asemenea, că există dovezi solide care demonstrează că nu este niciodată prea târziu pentru abordarea acestor probleme sau pentru reducerea riscurilor, chiar şi în cazul persoanelor cu vârste de 70 sau 80 de ani. Însă, cu cât mai devreme este adoptat un stil de viaţă sănătos şi sunt rezolvate problemele cardiovasculare, cu atât este mai bine pentru a avea un creier mai sănătos.
''Bolile care vizează inima şi vasele de sânge afectează totodată vasele de sânge din creier şi pot provoca daune la acest nivel. Vestea bună este că putem lua măsuri pentru a ne reduce riscul de declin cognitiv şi putem întreprinde acţiuni pozitive pentru a preveni declinul cognitiv şi demenţa'', a declarat Caroline Abrahams, director în cadrul organizaţiei Age UK.
''Un control mai bun al hipertensiunii arteriale şi hipercolesterolemiei, reducerea aportului de sare şi de alcool în exces, stoparea fumatului şi adoptarea unor măsuri pentru reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral - care este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru demenţă - toate acestea contribuie la scăderea riscului'', a notat Abrahams.
Experţii au publicat o serie de recomandări în acest sens, precum stilul de viaţă activ, menţinerea greutăţii corporale sănătoase printr-un echilibru între o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice şi gestionarea nivelului de stres.

Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea face chimioterapia neviabilă în următorul deceniu, au avertizat medicii oncologi britanici, citaţi de Press Association, informează Agerpres.
Se estimează că în următorul deceniu până la 65.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, ar putea dezvolta infecţii rezistente la medicamente, o problemă ce pune viaţa în pericol.
Unul din patru oncologi din Marea Britanie a observat o creştere a numărului de infecţii rezistente la medicamente în ultimul an, potrivit The Times.
Un sondaj la care au participat o sută de medici oncologi a condus la concluzia că 95 de procente dintre aceştia sunt îngrijoraţi de creşterea cazurilor de superbacterii rezistente la antibiotice în rândul pacienţilor lor.
Aproximativ 46 de procente dintre cei chestionaţi au declarat că infecţiile rezistente la medicamente ar putea face chimioterapia neviabilă.
Sondajul a fost realizat de Longitude Prize, creat pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme.
S-a constatat că, în medie, 23 de procente dintre pacienţii unui medic oncolog au dezvoltat o infecţie în timpul tratamentului.
Mai mult de o treime au necesitat o intervenţie chirurgicală pentru cancer, iar 5 procente dintre aceşti pacienţi au dezvoltat o infecţie rezistentă la medicamente.

Părinţii pot avea un control mai mare asupra modului în care copiii lor folosesc Messenger Kids de la Facebook, după ce reţeaua de socializare a lansat o serie de modificări ale aplicaţiei, notează blogul din România al producătorului de soluţii de securitate, Eset, informează Agerpres.
"Noua opţiune face parte din procesul de extindere a controlului parental în aplicaţia Messenger Kids pentru copiii sub 13 ani. Facebook lansează o serie de modificări pentru Messenger Kids, prin care oferă părinţilor un control mai mare asupra modului în care copiii lor folosesc aplicaţia de mesagerie. Puteţi analiza cu cine interacţionează copiii dumneavoastră şi puteţi consulta istoricul chat-ului lor (...) În plus, veţi avea acces la cele mai recente videoclipuri şi fotografii pe care copiii dumneavoastră le-au trimis sau le-au primit şi puteţi elimina conţinutul, dacă este necesar. Reînnoirea aplicaţiei vă oferă, de asemenea, opţiunea de a vedea o listă de dispozitive la care copiii dumneavoastră sunt conectaţi şi de a deconecta conturile de la distanţă. Puteţi solicita, de asemenea, o copie a datelor Messenger Kids ale copilului dumneavoastră, la fel cum puteţi face cu propriile informaţii partajate cu Facebook", menţionează sursa citată.
Managerul de produs de la Facebook, Morgan Brown, susţine că "părinţii rămân în control, ştiind cu cine este conectat copilul lor în Messenger Kids şi pot elimina persoanele din lista de contacte a copilului lor în orice moment". În plus, "descărcarea va include o listă a contactelor copilului, precum şi mesajele, imaginile şi videoclipurile trimise şi primite". "Copilul dumneavoastră va fi anunţat prin intermediul aplicaţiei Messenger Kids atunci când veţi solicita aceste informaţii", a spus Brown, citată de blogul Eset.
Pe de altă parte, compania americană a menţionat că va folosi un limbaj adecvat vârstei pentru a educa copiii cu privire la colectarea datelor şi a dat asigurări că nu va folosi datele copiilor de la Messenger Kids pentru publicitate.
Potrivit Eset, Messenger Kids este destinat copiilor sub 13 ani, ca o alternativă de mediu controlat la aplicaţia principală Messenger a reţelei sociale. Aplicaţia a fost lansată pentru dispozitivele iOS din SUA în decembrie 2017, iar alte ţări în versiunea Android câteva luni mai târziu.
Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Pagina 1 din 366