Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Galaţi au identificat şi depistat, la data de 23 februarie a.c., un tânăr, de 25 de ani, bănuit de comiterea unui furt, dintr-o locuinţă. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, la data de 19.02.2021, profitând de faptul că victima nu asigurase uşa locuinţei, acesta ar fi pătruns într-un apartament situat într-un bloc, de pe strada Anghel Saligny, din municipiul Galaţi, de unde ar fi sustras suma de 500 de lei. Odată cu depistarea prezumtivului autor, a fost recuperat şi prejudiciul. Tânărul, cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, a fost condus la sediul poliţiei pentru audieri, ulterior fiind reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. În data de 24.02.2021, Judecătoria Galaţi a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru tânărul de 25 ani.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii  de Urgenţă (CJSU) Galaţi a adoptat astăzi, joi, 25 februarie 2021, următoarea hotărâre:
„- Art. 1 Începând cu data de 26.02.2021, ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Suceveni, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 / 1.000 de locuitori, se vor aplica măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 2 Începând cu data de 26.02.2021, ora 00.00, pentru unitatea administrativ teritorială Costache Negri, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3 / 1.000 de locuitori, se vor aplica, pentru o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Art. 3 Măsurile dispuse la art. 2 din prezenta hotărâre vor fi reevaluate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în urma analizei efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, la expirarea termenului pentru care acestea au fost instituite“, se arată în hotărârea CJSU Galaţi.

Joi, 25 Februarie 2021 14:26

I-a "bătut" cu maşina în poartă

Un bărbat, în vârstă de 68 ani, a sesizat, la data de 24 februarie a.c., în jurul orei 09.30, prin apel la Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, despre faptul că, în cursul nopţii, i-au fost distruse porţile mari de acces în curtea locuinţei sale aflate pe strada Duzilor din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi.

Din primele verificări ale poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Tecuci, a rezultat faptul că, în data de 24.02.2021, în jurul orei 02.00, un bărbat, în vârstă de 31 de ani, ce avea dreptul de conducere suspendat, a condus un autoturism pe strada Duzilor, iar la un moment dat ar fi pierdut controlul volanului şi ar fi intrat cu auto în aceste porţi. După acest eveniment rutier, conducătorul auto a abandonat maşina pe strada Bucovinei din municipiul Tecuci.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, întocmindu-se şi documentaţia pentru tamponare.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că noua modalitate de raportare a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 va fi o soluţie corectă şi nu crede că aceasta va avea un impact foarte mare.

"E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific (privind gestionarea bolilor, n.r.) acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi (joi, n.r.). Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu. Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02%. S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a făcut referire la prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de prelungire a stării de alertă în România, în care se prevede că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenţă, incidenţa cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile şi prezintă Comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite. (Sursa Agerpres)

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila efectuează cercetări pe numele unui bărbat care a fost depistat în trafic conducând un ansamblu rutier format dintr-un tractor şi o remorcă, ambele neînmatriculate şi fără a deţine un permis de conducere corespunzător.

„În data de 24 februarie a.c., în jurul orei 12.30, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere şi control, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila - I.T.P.F. Iaşi au oprit pentru control, pe DJ 212, la ieşirea din localitatea Chiscani, un ansamblu rutier format dintr-un tractor marca John Deere şi o remorcă ce nu aveau aplicate plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare. Ansamblul de vehicule era condus de brăileanul R.S., în vârstă de 62 de ani. La controlul de frontieră, în urma verificărilor specifice efectuate, s-a constatat că bărbatul care conducea ansamblul rutier respectiv este posesorul unui permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, iar tractorul şi remorca ataşată nu sunt înregistrate sau înmatriculate“, se arată într-un comunicat al I.T.P.F. Iaşi.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat şi tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate.

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, joi, 25 februarie 2021, au fost înregistrate 20.213 persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 98 de cazuri fiind confirmate în ultimele 24 de ore.

Din numărul nou de persoane infectate, 19.013 au fost declarate vindecate (60, în 24 de ore) şi 577 au decedat, 2 cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Până joi, în judeţ, au fost efectuate 96.618 teste (618, în 24 de ore), 1.001 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, 0 în carantină instituţionalizată, 411 erau izolate la domiciliu, iar 212, în izolare instituţionalizată.

În ceea ce priveşte vaccinările, Prefectura Galaţi informează că în data de 24 februarie 2021, la nivelul judeţului Galaţi, au fost vaccinate 374 de persoane (266 prima doză şi 108 rapel). Cele mai multe vaccinări au fost la Baza Siderurgistul, 114.

„Numărul total de doze de vaccin administrate (începând cu data de 4 ianuarie 2021) la nivel judeţean – 26.935. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză, până în prezent, este de 11.401. Alte 4.133 de persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2“, a precizat, joi, Prefectura Galaţi.

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică informează că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 3.923 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 şi 81 de decese provocate de virus.

Municipalitatea continuă acţiunile pentru modernizarea cartierelor oraşului. Este vorba acum despre 13 cartiere.

„Noile proiecte includ pentru prima dată lucrări de anvergură în nu mai puţin de 13 cartiere ale oraşului. Vorbim de amenajarea şi realizarea de noi locuri de parcare, demolarea vechilor garaje şi chioşcuri, refacerea trotuarelor şi străzilor, realizarea de sensuri unice, lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi şi realizarea racordurilor electrice pentru staţiile de încărcare ale maşinilor electrice şi hibrid. Sunt proiecte pe care şi le doresc gălăţenii şi care vor schimba radical faţa cartierelor, vor schimba oraşul în bine”, spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

În acest scop au fost lansate în licitaţie publică următoarele contracte de achiziţie estimate la peste 120 de milioane de lei:
1. Reparaţii sistem rutier şi regenerare urbană - cartierele Micro 38, 39A, 39B şi 39C, cu o valoare estimată de  26.000.179,28 lei fără TVA.
2. Reparaţii sistem rutier şi regenerare urbană -  cartierele Micro 19, Micro 20 şi Micro 21, cu o valoare estimată de 27.402.245,56 lei fără TVA.
3. Refacere sistem rutier şi regenerare urbană - cartierele Mazepa I, Mazepa II şi Ţiglina I cu o valoare estimată de 33.075.487,63 lei fără TVA.
4. Refacere sistem rutier şi regenerare urbană - cartierele Aurel Vlaicu I, II şi Siderurgiştilor cu o valoare estimată de 35.256.451,70 lei fără TVA.

Ofertele sunt aşteptate până la sfârşitul lunii martie.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a desfăşurat, în perioada 01 - 12 februarie 2021, acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice atât în municipiile Tecuci şi Galaţi, cât şi în mediul rural din judeţ.

Au fost verificaţi 18 operatori economici, aplicându-se, ca urmare a controalelor, 8 amenzi contravenţionale, în valoare de 25.000 lei, şi 11 avertismente. Totodată, au fost oprite de la comercializare temporar produse în valoare de 8.537 lei şi definitiv produse în valoare de 2.111 lei.

În urma verificărilor, au fost constatate următoarele abateri:
- În zece magazine s-au găsit la comercializare produse cosmetice cu termenul de valabilitate expirat. În plus, au fost verificate şi testerele puse la dispoziţie pentru consumatori, constatându-se că multe dintre acestea erau, de asemenea, expirate sau nu aveau înscrisă data deschiderii.
- Lipsa informării consumatorilor privind producătorul, ingredientele, data valabilităţii sau data de valabilitate de la deschiderea produsului.
- Netraducerea în limba română a informaţiilor privind instrucţiunile de utilizare sau denumirea produsului, pe etichetă.
- Utilizarea unor practici comerciale incorecte, cum ar fi înscrierea unor reduceri de preţuri fără ca acestea să poată fi probate.
- De asemenea, s-au găsit la comercializare unghii false al căror aditiv are în componenţă dibutyl phthalate, substanţă interzisă ca ingredient în produsele cosmetice.

„Având în vedere perioada care urmează (8 Martie - Ziua Internaţională a Femeii), recomandăm tuturor consumatorilor să fie vigilenţi la cumpărarea produselor cosmetice. Astfel, aceştia trebuie să se asigure că produsul este în termen de valabilitate sau are simbolul PAO (cel reprezentând o cutiuţă cu capacul deschis pe care este înscris un număr de luni, timp în care produsul este valabil după desigilare). De asemenea, sfătuim consumatorii să citească toate informaţiile cu privire la recomandările de utilizare a produselor, înainte de achiziţionare“, recomandă CJPC Galaţi.

Atenţie, călători! În zilele de 27 şi 28 februarie, troleibuzele care asigură traseele 102 şi 104 vor fi înlocuite de autobuze, informează Primăria municipiului Galaţi. „Măsura este necesară pentru buna derulare a lucrărilor din zona Bariera Traian în vederea extinderii reţelei de contact a troleibuzelor“, precizează municipalitatea.

Consilierii locali gălățeni, întruniți în ședință ordinară, au aprobat astăzi, miercuri, 24 februarie 2021, noul sistem de tarifare şi noile facilităţi în transportul public local de persoane. Astfel, elevii, studenţii, pensionarii, persoanele cu venituri mici şi alte categorii vulnerabile vor beneficia de călătorii gratuite. Tarifele la abonamente nu se majorează și se va introduce biletul valabil pentru o durată de 60 minute ce va costa 2 lei. Validarea unei călătorii va însemna că timp de 60 de minute se va putea folosi orice traseu, timp în care se pot schimba oricâte trasee sunt necesare. Abonamentul pe toate liniile va fi similar celui cu călătoriile nelimitate din prezent şi va costa tot 90 de lei. Abonamentul pe o linie care costă 50 de lei, va fi înlocuit de cel de 45 de lei sau de 55 de lei, oferind gălăţenilor mai multă flexibilitate în alegerea tipului de abonament potrivit.

Tarifele şi facilităţile se vor aplica începând cu data de 1 aprilie 2021. Vor beneficia de abonamente gratuite următoarele categorii: persoane fără venituri cu vârsta peste 65 de ani şi pensionari; pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006; studenţi; şomeri; persoane care beneficiază de salariul de bază minim pe ţară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.300 lei brut/lună; persoane beneficiare a serviciilor Cantinei de Ajutor Social (40 persoane/lună); elevi; revoluţionari; veterani şi văduve de război; persoane persecutate din motive politice; persoane cu handicap grav şi accentuat; donatori de sânge.

Facilităţile acordate se găsesc în tabelul din Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓

Pagina 1 din 574