Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit bacteria Clostridium, bacterii coliforme şi enterococi intestinali în gheaţa produsă de KFC, iar utilizarea aparatelor de producere a gheţii în care s-au descoperit bacteriile a fost interzisă, a declarat astăzi, marţi, 22 octombrie 2019, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Acesta a prezentat un film realizat în timpul unuia dintre controalele la KFC, în care era prezentată procedura prin care un pahar, în care era introdusă gheaţa descoperită ulterior ca având bacterii, era umplut cu Coca-Cola dintr-un dozator al KFC.

Una dintre locaţiile KFC în care gheaţa testată a ieşit pozitivă la testul pentru bacterii a fost cea din Bucureşti Mall, centru comercial situat în cartierul Vitan. "La mall-ul din Vitan am prelevat gheaţă, am trimis-o la un laborator pentru a o verifica şi am determinat anumite valori. N-aş vrea să mă refer la numărul total de germeni, care a fost iarăşi destul de mare şi a fost depăşit, pentru că pot fi unităţi de focar patogene sau nepatogene, dar am găsit, la două probe, bacterii coliforme şi enterococi intestinali. Am gândit să limităm răspândirea acestei gheţi cu probleme, respectiva maşină de gheaţă a fost sigilată, operatorului economic KFC i-a fost adus la cunoştinţă că aceste analize au fost făcute şi că au fost depistate bacterii coliforme şi enterococi intestinali. Analizele au fost repetate, este un laborator din Bucureşti acreditat şi autorizat RENAR, care a primit de la noi probe de la mai multe unităţi din Bucureşti, în 5 dintre cele 7 unităţi verificate s-au găsit în continuare aceste probleme - bacterii coliforme, enterococi, Clostridium - lucruri care după părerea noastră sunt de neacceptat, motiv pentru care se vor încheia documente prin care li se vor opri acele maşini de gheaţă, astfel încât să nu se mai propage povestea cu infectarea mai departe. Vom alerta şi Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi (n.r. - marţi), ca să verifice exact care sunt problemele acolo. De asemenea, s-a luat decizia opririi temporare a furnizării cu gheaţă pentru băuturile carbogazoase. Povestea a plecat de la determinarea unei cantităţi de gheaţă mult superioare unei băuturi carbogazoase", a explicat Paul Anghel.

ANPC a controlat şi gheaţa de la mai multe locaţii ale Mc'Donalds, dar analizele realizate aici nu au dovedit nereguli ale calităţii gheţii acestui operator, informează Agerpres.

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi are loc, joi, 24 octombrie 2019, de la ora 12.00, vernisajul celei de a XVII-a ediţii a expoziţiei temporare „Regina Toamnei, Crizantema”. Astfel, Secţia Grădina Botanică va expune soiuri horticole, cu valoare ştiinţifică şi ornamentală, din genul Chrysanthemum x grandiflorum, Chrysanthemum indicum, alături de peste 20 de participanţi, firme de profil, producători, meşteri artizani, care vor avea la vânzare crizanteme şi tufănele, dar şi produse „handmade”, aducând astfel farmecul aparte al toamnei în instituţia muzeală gălăţeană. Supranumită „floarea orientului” sau „floarea vieţii”, crizantema este una dintre cele mai preţioase flori, dar şi una dintre cele mai graţioase plante cu origini asiatice. Potrivit unei vechi zicale din China, „cei ce doresc să fie fericiţi toată viaţa, trebuie să cultive crizanteme”, aceste flori fiind asociate cu vârsta înaintată, dar şi cu înţelepciunea. Expoziţia va fi deschisă pentru vizitare timp de patru zile, în perioada 24 - 27 octombrie 2019, între orele 09.00 - 17.00.

20.000 de amenzi în valoare de 6,3 milioane lei au aplicat poliţiştii locali gălăţeni în primele nouă luni ale anului 2019, a anunţat Poliţia Locală Galaţi. "Campioni" la amenzi aplicate în perioada ianuarie-septembrie 2019 sunt poliţiştii locali de la Ordine Publică şi Rutieră. Astfel, pe componentă de Ordine Publică, poliţiştii celor 5 Secţii de Poliţie Locală, au aplicat 13.955 de amenzi în valoare de 3,6 milioane lei şi au constatat în flagrant 122 de fapte cu caracter penal. Referitor la activitatea Serviciului Siguranţă Rutieră, poliţiştii locali au aplicat 4.062 de amenzi în valoare de 1.140.000 lei, la care se adaugă 6.925 puncte penalizare. „În domeniul constatării infracţionale, în flagrant, în perioada evaluată acestea s-au situat la acelaşi nivel, fiind o creştere uşoară, cele mai frecvente fapte constatate fiind furturile, posesia şi consumul de substanţe interzise precum şi portul de obiecte periculoase în locuri publice, în speţă portul ilegal de cuţit. Pentru perioada următoare, vom intensifica acţiunile preventive în zona şcolilor, a pieţelor din municipiul Galaţi, precum şi în cartierele unde frecvenţa sesizărilor privind tulburarea ordinii publice este mai ridicată”, a declarat Petrică Hahui, director general Poliţia Locală Galaţi.

Toate cele 33 de hipermarketuri Auchan din România vor include, din această săptămână, puncte de colectare a uleiului alimentar uzat de la clienţi, pentru a fi reciclat şi folosit în producţia de biocombustibil, informează Auchan, într-un comunicat publicat la începutul săptămânii, potrivit Agerpres.
Persoanele interesate să depoziteze uleiul alimentar uzat la punctele de colectare ale Auchan trebuie să plaseze uleiul folosit, după răcire, într-un recipient transparent de plastic, astfel încât uleiul să fie strecurat şi neamestecat cu alte deşeuri. Recipientele din plastic trebuie să includă minim 0,5 litri de ulei uzat (sau multiplu de 0,5 litri) şi să aducă recipientele în magazinele Auchan la Servicii Clienţi. În funcţie de cantitatea predată, clienţii vor fi răsplătiţi de partenerii Auchan, pentru nivelul de responsabilitate de care dau dovadă, cu detergent de vase, apă plată sau ulei de floarea soarelui.
Programul-pilot al Auchan de colectare a uleiului uzat a fost iniţial în două hipermarketuri din Bucureşti - Drumul Taberei şi Crângaşi, iar în ultimele patru luni în cele două magazine au fost colectaţi peste 150 de litri de ulei uzat, potrivit sursei.
Decizia Auchan Romania de a dezvolta acest program contribuie la iniţiativa organizaţiilor ecologiste alertate de efectele negative asupra mediului: un singur litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, acesta reprezentând cantitatea necesară unui adult pentru a supravieţui timp de 14 ani, susţine Auchan.
Programul naţional de colectare al Auchan România se adresează tuturor consumatorilor casnici care, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Conform aceluiaşi studiu, 99% din cantitatea de ulei uzat ajunge în canalizările oraşelor. Acest comportament are consecinţe dăunătoare asupra solului şi apelor care au nevoie de zeci de ani pentru a se regenera, potrivit Auchan.
De asemenea, specialiştii în protecţia mediului subliniază faptul că aruncarea uleiului alimentar uzat în mod necorespunzător - în chiuvetă sau pe canalizare - înfundă şi corodează ţevile, costurile de întreţinere şi curăţare a staţiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, până pe 20 octombrie 2019, au fost plătiţi 389.546 fermieri, în cadrul Campaniei de plăţi în avans pentru anul 2019, suma autorizată la plată fiind în valoare de 439.581.738 euro, informează Agerpres.
"Reamintim că în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536, între 16 octombrie şi 30 noiembrie, se pot efectua plăţi în avans de până la 70% în cazul plăţilor directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală menţionat la articolul 67, alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013", se menţionează într-un comunicat al APIA.
Plăţile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de Banca Centrală Europeană, astfel: 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de BCE în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3, pentru plăţile finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) şi 4,6635 lei pentru un euro, stabilit de BCE în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06, pentru plăţile finanţate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

Foştii jucători de fotbal prezintă un risc, în medie, de aproximativ trei ori şi jumătate mai mare de deces în urma unei boli neurodegenerative în comparaţie cu restul populaţiei, conform unui nou studiu citat de Press Association, informează Agerpres.
Cercetarea ale cărei concluzii au fost publicate recent, susţinută de Football Association (FA) şi Professional Footballers' Association (PFA), a analizat date medicale de la 7.676 de bărbaţi care au jucat fotbal la nivel profesionist în Scoţia între 1900 şi 1976.
Informaţiile obţinute despre aceştia au fost comparate cu cele prelevate de la peste 23.000 de persoane care nu au jucat fotbal la nivel profesionist.
Studiul a fost condus de specialistul în neuropatologie dr. Willie Stewart, de la Glasgow University.
Potrivit concluziilor, ''riscul a variat de la o creştere de cinci ori în cazul Alzheimer, la o creştere de aproximativ patru ori în cazul bolii de neuron motor şi de două ori pentru boala Parkinson la foşti fotbalişti profesionişti în comparaţie cu populaţia de control''.
Deşi fotbaliştii prezentau un risc mai mare de deces din cauza bolii neurodegenerative, erau mai puţin susceptibili să moară în urma altor afecţiuni comune, cum ar fi bolile de inimă şi unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar.
Studiul, intitulat ''Influenţa fotbalului asupra sănătăţii pe parcursul vieţii şi riscului de demenţă'' (Football's influence on lifelong health and dementia risk), a constatat că numărul deceselor în cazul foştilor fotbalişti era mai mic decât cel estimat până la vârsta de 70 de ani şi mai mare după această vârstă.
''Un aspect important al acestei lucrări a fost capacitatea de a analiza o serie de date privind sănătatea foştilor fotbalişti profesionişti. Acest lucru ne permite să avem o imagine mai completă despre sănătatea acestei populaţii. Datele noastre arată că în timp ce foştii fotbalişti au prezentat rate mai mari de demenţă, au avut rate mai mici de deces din cauza altor afecţiuni importante'', a declarat doctor Stewart, citat într-un comunicat.
''Ca atare, în timp ce trebuie depuse toate eforturile pentru a identifica factorii care contribuie la creşterea riscului de boală neurodegenerativă pentru a permite reducerea acestui risc, există totodată beneficii potenţiale mai extinse pentru sănătate ale fotbalului care trebuie luate în considerare'', a adăugat Willie Stewart.
Directorul executiv al PFA, Gordon Taylor, a afirmat că ''cercetarea trebuie să continue pentru a răspunde la întrebări mai specifice despre ceea ce trebuie făcut pentru a identifica şi reduce factorii de risc''.
Nu reiese clar din studiu care sunt cauzele exacte ale ratelor crescute privind riscul de demenţă.
''Studiul nu stabileşte dacă aceste cauze sunt asociate cu unele contuzii suferite de grupul de fotbalişti profesionişti, sau de modul de gestionare a contuziilor, de modul de desfăşurare a jocului de fotbal sau de stilul de joc, ori de designul şi structura fotbalului de-a lungul anilor, sau de stilul de viaţă personal, ori de un alt factor'', a notat FA într-un comunicat.
Rezultatele studiului au fost revizuite de un organism independent, Medical and Football Advisory Group, care a recomandat reeditarea actualelor linii directoare ale FA privind contuziile şi a sfaturilor de bune practici pentru antrenorat şi a solicitat măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea gestionării accidentelor în zona capului.
Grupul a subliniat necesitatea mai multor cercetări în acest domeniu şi totodată că ''nu există suficiente dovezi în acest stadiu pentru a aduce alte modificări la modul în care se desfăşoară în prezent jocul''.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă caută să prevină apariţia cancerului prin ''naşterea'' unei tumori în ţesut uman dezvoltat în laborator, relatează Press Association, citat de Agerpres.
O alianţă ştiinţifică nou înfiinţată speră să contribuie la modificarea tratamentului cancerului, de la ''lupta costisitoare în stadiu târziu al bolii'' la intervenţia ''rapidă şi rentabilă'', realizată cât mai curând posibil.
Prin crearea unui ''laborator viu'' de ţesut uman, specialiştii intenţionează să ''nască'' un cancer care îi va ajuta să înţeleagă mai bine originile acestuia şi în final să prevină dezvoltarea lui.
Cercetătorii analizează deja modul în care pot fi prelevate celulele de la o persoană cu risc mare de a dezvolta cancer şi de a le reproduce cu ajutorul unei imprimante 3D în condiţii cât mai favorabile pentru ca acestea să devină canceroase.
De asemenea, ei speră să dezvolte teste de depistare ce vor ajuta la identificarea cancerelor diverse şi să utilizeze puterea conferită de tehnologia imagistică pentru a afla care celule au cele mai multe şanse de a deveni periculoase, astfel evitându-se supradiagnosticarea pacienţilor.
Alianţa Internaţională pentru Depistarea Precoce a Cancerului (ACED) este formată din experţi de la Cancer Research UK, Stanford University, University of Cambridge, University College London (UCL) şi University of Manchester.
''Una dintre problemele fundamentale în ştiinţa detectării precoce (...) este că niciodată nu avem ocazia să vedem cum se naşte cancerul. Până când găseşti o persoană care are cancer, acesta s-a stabilit deja, într-un fel, iar cancerul este o boală care evoluează pe perioada existenţei sale - debutează într-un fel, dar se modifică, se fragmentează, se desprinde şi suferă mutaţii în timp'', a explicat doctor David Crosby, director în cadrul departamentului de cercetare pentru depistare precoce în cadrul Cancer Research UK.
''Dacă se poate da naştere unui cancer într-un fragment de ţesut uman sintetic în laborator, prin această tehnologie se poate vedea cum arată (cancerul) în prima zi şi sperăm că vom putea să-l detectăm şi să-l interceptăm'', a adăugat expertul.
Rata de supravieţuire creşte de trei ori în cazul a şase tipuri de cancer în cazul în care acestea sunt depistare în prima etapă a formării, când tumorile sunt de obicei mici şi punctuale.
Alianţa va explora modul cel mai bun de valorificare a inteligenţei artificiale pentru a analiza calupuri mari de informaţii şi a depista indicii care sunt nedetectabile pentru oameni.
Unele tipuri de cancer precoce sunt uşor de îndepărtat, altele însă se află în zone greu accesibile, cum ar fi de exemplu pancreasul. Dacă medicii pot identifica persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta cancer pancreatic, ele ar putea fi tratate prin chimioterapie pentru prevenirea evoluţiei acestuia. Totodată, există speranţe mari în ceea ce priveşte depistarea prin RMN a cancerului pulmonar, iar teste respiratorii care ar putea detecta o serie de cancere sunt în prezent analizate în Cambridge, notează Press Association.
Alianţa va beneficia de peste 55 de milioane de lire sterline pentru înfiinţare şi începerea activităţii în următorii cinci ani.

Ducii de Sussex, Harry şi Meghan, vor lua o pauză de şase săptămâni de la angajamentele lor oficiale, în urma efortului de a fi supuşi unei atenţii mediatice constante, potrivit ziarului britanic The Sunday Times citat de EFE, informează Agerpres.
Prinţul Harry, nepotul reginei Elisabeta a II-a, şi Meghan Markle s-au căsătorit anul trecut, însă de atunci au avut o relaţie dificilă cu presa care a scos la lumină problemele de familie ale fostei actriţe cu tatăl său, Thomas Markle.
Potrivit Sunday Times, cuplul intenţionează să facă o vizită luna viitoare în SUA, împreună cu fiul lor Archie, în vârstă de cinci luni, pentru a petrece Ziua Recunoştinţei în Los Angeles, alături de mama lui Meghan, Doria Ragland.
În decembrie, ducii şi fiul lor se vor afla la reşedinţa regală din Sandringham, din estul Marii Britanii, pentru a petrece Sărbătorile de Crăciun alături de regină şi de restul familiei regale.
Ziarul britanic notează că ziaristul Tom Bradby, de la postul ITV, i-a însoţit pe duci în călătoria lor recentă în Africa, pentru a realiza un documentar despre ei şi că în faţa lui s-a aflat un cuplu "vulnerabil" şi "rănit" de atenţia mediatică.
Prinţul Harry şi-a exprimat dorinţa de a părăsi Marea Britanie şi de a se instala într-un oraş, precum Cape Town, chiar dacă această schimbare ar putea fi dificilă pentru ei, precizează ziarul.
Sunday Times a dezvăluit în urmă cu câteva luni că Palatul Buckingham, reşedinţa familiei regale, evaluează posibilitatea ca ducii să-şi stabilească reşedinţa undeva în Africa.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în această dimineaţă, marţi, 22 octombrie 2019, o atenţionare nowcasting de tip Cod Galben, valabilă până la ora 12.00, pentru judeţul Bacău: zona joasă; judeţul Botoşani; judeţul Galaţi; judeţul Neamţ: zona joasă; judeţul Vrancea: zona joasă; judeţul Iaşi; judeţul Vaslui. Potrivit ANM, se vor semnala local ceaţă care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m şi trecător burniţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a anunţat astăzi, luni, 21 octombrie 2019, pe Facebook, că parcarea supraetajată din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi va fi extinsă, acesta fiind şi motivul pentru care încă se lucrează la această parcare. "Extindem parcarea supraetajată din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Galaţi. Acesta este motivul pentru care încă se lucrează la această parcare. Am decis să mai construim un etaj şi un heliport. Asfel, vom crea alte 150 de locuri de parcare, ceea ce înseamnă că la finalul construcţiei vor exista peste 475 de locuri de parcare, din care 17 pentru persoane cu dizabilităţi. În plus, pe acoperişul parcării vom construi un heliport pentru elicopterul SMURD, iar pista va fi dotată cu sisteme de aterizare în timpul nopţii. Pentru transferul pacienţilor se va folosi un lift exterior. Proiectul va fi finalizat în 2020", a anunţat Costel Fotea.

Reamintim că în luna februarie 2018, CJ Galaţi a semnat contractul de execuţie lucrări pentru proiectul "Parcare supraetajată - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi" cu Asocierea S.C. Tancrad S.R.L. & S.C. Lemacons S.R.L. Valoarea contractului este de 7.116.427 lei, fără T.V.A., iar perioada de realizare a investiţiei este de 24 de luni. "Mă bucur că după luni de proceduri am reuşit să semnăm contractul de lucrări pentru parcarea supraetajată. Este o lucrare importantă în planul de investiţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi, deoarece va rezolva problema parcării maşinilor de către angajaţii, pacienţii şi vizitatorii unităţii medicale. De asemenea, vom reuşi să decongestionăm traficul din zona spitalului, în special cel din faţa Ambulatoriului", declara Costel Fotea, după semnarea contractului de lucrări pentru acest proiect.

Pagina 1 din 314