Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Politica monetară în România trebuie să rămână una restrictivă având în vedere faptul că inflaţia de bază în România a crescut, parţial din cauza presiunilor venite din partea cererii interne, apreciază Fondul Monetar Internaţional (FMI) într-un raport economic regional privind Europa, informează Agerpres. "În România şi Turcia, politica monetară trebuie să rămână restrictivă pentru a ţine sub control presiunile inflaţioniste şi a consolida credibilitatea politicii monetare", susţine FMI. Potrivit "World Economic Outlook", publicat în luna octombrie, FMI şi-a revizuit în urcare estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România în 2019, până la o creştere medie anuală de 4,2%, faţă de un avans de 3,3% preconizat în primăvară, în timp ce în 2020 preţurile ar urma să crească cu 3,3%, faţă de o majorare de 3% cât estima în primăvară. În ceea ce priveşte politica fiscală, FMI susţine că, având în vedere faptul că multe ţări se apropie de nivelul maxim al ocupării, precum şi nivelul ridicat de îndatorare din multe state europene, poziţia fiscală ar trebui să rămână ancorată de obiectivele bugetare pe termen mediu, permiţând stabilizatorilor automaţi să funcţioneze în mod liber. "Ţările cu un nivel ridicat al datoriei publice şi deficitului ar trebui să continue consolidarea fiscală pentru a reduce vulnerabilităţile economice, exceptând acolo unde cererea privată este atât de slabă încât o consolidare ar duce ritmul de creştere cu mult sub potenţial", se arată în raportul FMI. De asemenea, instituţia financiară internaţională a pus din nou accentul pe reformele structurale, care rămân esenţiale pentru a îmbunătăţi potenţialul de creştere. "Politicile destinate creşterii gradului de participare a forţei de muncă şi de perfecţionare a capitalului uman (inclusiv prin transferul taxelor dinspre muncă, extinderea programelor de ucenicie şi adaptarea educaţiei la nevoile pieţei muncii) ar trebui implementate urgent, având în vedere creşterea provocărilor demografice şi evoluţiile tehnologice în regiune", susţine FMI. În sfârşit, FMI apreciază că, în multe state emergente din Europa, întărirea guvernanţei şi îmbunătăţirea eficienţei sectorului public rămân imperative pentru a susţine procesul de convergenţă a standardelor de viaţă spre cele din Europa avansată. Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în acest an o creştere economică de 3,1%, urmată de un avans de 3% în 2020, în raportul "World Economic Outlook", publicat la mijlocul lunii octombrie, instituţia financiară internaţională şi-a revizuit, în sus, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4% în 2019 şi la 3,5% în 2020.

România dispune, oficial, de capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 21.460 de MW, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), însă instituţia este într-un proces de analiză pentru a stabili care dintre centrale mai funcţionează cu adevărat, informează Agerpres. Pe site-ul instituţiei a fost introdusă statistica oficială, care indică existenţa unor capacităţi instalate de 21.460,528 MW în total, din care 31,2% hidro (6.693,41 MW), 23,6% pe cărbune (5.062,2 MW), 18,1% hidrocarburi (3.887,03 MW), 13,9% eolian (2.990,84 MW), 6,6% nuclear (1.413 MW), 6% solar (1.278,3 MW) şi 0,5% biomasă (110,496 MW). La capitolul "Altele", sunt incluse capacităţi pe bază de biogaz (20,422 MW), căldură reziduală (4,1 MW), deşeuri (0,63 MW) şi geotermal (0,05 MW). Totuşi, acestea sunt doar statistici oficiale, iar reprezentanţii ANRE au anunţat că au demarat o analiză să vadă cu exactitate care dintre centrale mai funcţionează.

În luna august, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, declara că acele grupuri care nu mai sunt funcţionale îşi vor pierde licenţa, pentru a nu mai apărea în statisticile oficiale privind capacitatea energetică instalată a ţării. "România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme", a spus şeful ANRE. El a precizat că deja au fost identificate capacităţi de 3.800 de MW care îşi vor pierde licenţa în acest an.

"Împreună cu Ministerul Energiei am reuşit să facem o primă evaluare a acestor capacităţi, a celor 8.000 de MW. Sunt peste 3.800 identificaţi până la finele anului vom lua decizia privind suspendarea şi ridicarea licenţelor, astfel încât România să nu mai apară pe site-ul Comisiei Europene cu informaţii care nu sunt reale. Aceste date trebuie să fie apropiate de realitate, pentru că ele generează disponibilitate pentru investitori de a realiza capacităţi energetice, atât de necesare pentru România şi pentru regiune", a susţinut Chiriţă.

De atunci, autoritatea a retras deja licenţele a cinci centrale cu putere totală de 1.067 MW: două grupuri de la Sucursala Electrocentrale Chişcani din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu o putere electrică instalată de 227 MW, respectiv 210 MW, un grup de la Rovinari de 330 MW şi două grupuri de la Iernut, de 100 MW, respectiv 200 de MW.

"Aşa cum s-a angajat, ANRE continuă analiza capacităţilor de producere a energiei electrice în vederea evaluării cât mai corecte a puterii instalate a acestora şi a publicat, pe pagina proprie de internet, situaţia puterilor instalate în capacităţi de producere la data de 01.11.2019, situaţie care va fi actualizată periodic", a arătat ANRE.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că, în perioada 01 - 08 noiembrie 2019, au fost plantaţi în oraş, prin intermediul societăţii Gospodărire Urbană, peste 200 de arbori din speciile tei, frasin, platan şi mesteacăn. Aceşti arbori au fost plantaţi pe străzile Domnească, Ciobanului, Traian, Regiment 11 Siret, Miron Costin, Alexandru cel Bun, Gării, Nicolae Caranfil, Oltului, Basarabiei şi Dimitrie Bolintineanu. Municipalitatea precizează că în perioada imediat următoare se vor face noi plantări de arbori pe străzi precum Radu Negru, Barboşi, Constantin Levaditti, Oţelarilor, Stadionului şi Constructorilor.

Reamintim că, Primăria Galaţi derulează, prin intermediul societăţii Gospodărire Urbană, o amplă campanie de plantări de arbori, în diferite zone ale oraşului. Este vorba despre aproximativ 2.000 de noi arbori, prevăzuţi în planul municipalităţii din această toamnă. Astfel, un lot de 1.300 de arbori provine de la Direcţia Silvică, fiind vorba despre diferite specii, respectiv ulm de Turkestan (300), cenuşar (500), frasin american (200), stejar brumăriu (100) şi arţar (200). În plus, Societatea Gospodărire Urbană se ocupă şi de plantarea unui lot de 351 de arbori, respectiv tei argintiu (56), platan (88), prun (30) frasin (50), mesteacăn (60), Ginkgo Biloba (25) şi ulm (42). Cei 351 de arbori, aflaţi într-un stadiu avansat de dezvoltare, se plantează în locul celor uscaţi sau afectaţi de diferite boli.

În municipiul Galaţi se vor mai planta alţi 160 de arbori cu sprijinul şi contribuţia unor parteneri privaţi care au răspuns pozitiv demersului Primăriei. De asemenea, în perioada următoare se vor mai planta 100 de arbori în cadrul proiectelor de modernizare derulate de municipalitate cum ar fi zona centrală sau zona Colegiului Mihail Kogălniceanu. Pe strada Brăilei, pe sectoarele unde s-a acţionat până în prezent cu lucrări ample de reparaţii, se vor planta alţi 28 de arbori.

Veniturile din sectorul de prelucrare şi conservare a cărnii din România au scăzut în 2018 cu aproximativ 19% faţă de anul anterior, în condiţiile în care pesta porcină africană (PPA) a şters peste un miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor de profil, relevă un nou studiu realizat de Coface România, citat de Agerpres.
Astfel, veniturile consolidate la nivel sectorial au scăzut de la 6,13 miliarde de lei în 2017 la doar 4,96 miliarde de lei în 2018, ajungând la minimul ultimilor 5 ani.
Conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România sunt înregistrate aproape 1.000 de focare de pestă porcină africană, cu doar două luni înainte de Crăciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situaţiile financiare pentru anul 2018 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 4,96 miliarde de lei.
"Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 0,96, în timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel uşor negativ, a fost relativ expus unor şocuri negative şi volatilităţii (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanţelor). Durata medie de încasare a creanţelor a crescut la 64 de zile în 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, indicând apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultăţilor financiare în creştere, companiile din acest sector îşi plătesc furnizorii cu aproape 3 săptămâni mai târziu, crescând dependenţa acestora de partenerii de afaceri", arată studiul Coface.
În 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, în creştere faţă de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârşitul anului 2018, cu 17% dintre companii având o pierdere mai mare de minus 20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.
"Creşterea marginală a profitului se datorează aproape exclusiv creşterii preţului în contextul excesului de cerere peste oferta disponibilă, aceasta din urmă fiind afectată pe plan domestic de virusul PPA", menţionează Coface.
Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS (Institutul Naţional de Statistică), preţul mediul al cărnii de porcine a crescut cu 5,4% în primele 9 luni din acest an, după un avans de 2,5% în 2018 şi 5,5% în 2017 (o creştere medie a preţului consolidată de aproape 14% în ultimii 3 ani).
Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Studiul arată că raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) şi amortizare a fost de 155% în 2018, ceea ce înseamnă că investiţiile în activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumătate din companii (44%) au efectuat investiţii în 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.
Potrivit studiului Coface, din cele 372 de companii active în acest sector, doar 134 de firme au înregistrat venituri mai mari de un milion euro în 2018, concentrând aproape 99% din sector. Analiza evoluţiei companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro relevă faptul că în 2017 frecvenţa incidentelor de plată, atât majore cât şi minore, a fost una foarte scăzută. Totuşi, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pestă Porcină Africană, incidentele de plată ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingând maximul ultimilor cinci ani în trimestrul III din anul 2018.
"Studiul Coface surprinde situaţia dificilă a companiilor de procesare a cărnii care activează în România: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumătate din companii sunt supraîndatorate, instrumentele refuzate la plată au explodat în 2018 în condiţiile în care furnizorii sunt plătiţi cu întârziere, iar datoriile fiscale restante înregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu. Virusul Pestă Porcină Africană (PPA) a tăiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard RON. Deşi autorităţile declară că numărul focarelor active se află în scădere în ultima perioadă, mai sunt două luni până la Crăciun şi încă 1.000 de focare active. Situaţia financiară vulnerabilă a companiilor active în acest sector, aşa cum reiese din studiul Coface, creează premizele continuării accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent şi anul următor", a declarat Iancu Guda, Services Director Coface România.
Reprezentanţii studiului susţin că datoriile fiscale restante raportate de companiile active în acest sector au explodat, depăşind constant pragul de 500 de milioane de lei în perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedentă a ultimului deceniu, în condiţiile în care, potrivit ANSVSA, "de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, de pe 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 524.590 de porci afectaţi de boală şi există 2.208 de cazuri la mistreţi".

Cota de pescuit la calcan din Marea Neagră pentru Bulgaria şi România va fi de 150 de tone în 2020 (câte 75 de tone pentru fiecare din cele două ţări), în creştere cu 32% faţă de cota pentru acest an, a anunţat biroul de presă al Ministerului Agriculturii din Bulgaria, transmite Novinite, potrivit Agerpres.
În 2019, cota de pescuit la calcan pentru Bulgaria şi România este de 114 tone (câte 57 de tone pentru fiecare din cele două ţări). Având în vedere importanţa acestui tip de pescuit pentru sectorul piscicol, această majorare cu 32% este un succes important pentru cele două ţări.
Decizia urmează să fie oficializată într-un raport adoptat la încheierea celei de a 43-a sesiuni anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM).
În anii precedenţi, Comisia Europeană a încercat, fără succes, să obţină o reducere de 15% a cotei de calcan în Marea Neagră, în ideea de a asigura un pescuit sustenabil, însă de fiecare dată cotele de pescuit la calcan pentru Bulgaria şi România au rămas neschimbate ca urmare a argumentelor ridicate de autorităţile de la Sofia şi Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, se va întâlni specialiştii în vederea elaborării unei strategii naţionale şi a unui program de prevenţie a sinuciderilor în România, informează Agerpres.
"Sigur că da. Voi stabili o întâlnire cu comisia de specialitate. E un adevărat flagel în multe ţări europene", a declarat ministrul Victor Costache, întrebat dacă va lucra cu specialişti în domeniu ca să facă o strategie naţională privind suicidul.
Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, a atras atenţia că în ţara noastră nu există nicio strategie sau vreun program naţional de prevenire a sinuciderii.
"În multe ţări din Europa şi din lume, aici mă gândesc mai ales la Australia, există programe de prevenţie a sinuciderii foarte bine puse la punct. În Europa, un program foarte frumos este în Finlanda. Pe de altă parte, trebuie să spun un lucru şi anume că în România nu avem nici măcar o strategie naţională de prevenire a sinuciderii, ca să nu mai vorbesc că nu avem lege. În Legea sănătăţii mintale care funcţionează în ţara noastră din 2002 există doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege ţintită pe această problematică atât de gravă, care duce la creşterea mortalităţii", a spus Cozman.
Ea a susţinut că medicii ar trebui să-i influenţeze pe politicieni să ia măsuri ce ţin de o strategie naţională de prevenţie a sinuciderii.
"Sinuciderea este un indicator al sănătăţii populaţiei. (...) E o problemă care e privită foarte serios în toate părţile lumii. Să sperăm că vom avea forţă destulă noi, corpul medical, ca să influenţăm factorul decizional, politic, pentru a implementa măsuri ce ţin de strategia naţională de prevenţia sinuciderii", a afirmat preşedintele ARPS.
În 2018, s-au înregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri în România, potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", a precizat dr. Silviu Morar, fost decan al Facultăţii de Medicină din Sibiu.

Reprezentanţii Societăţii Balcanice de Stomatologie (BaSS) au participat în această perioadă la primul simpozion organizat la Iaşi, ocazie cu care abordează evoluţia erei digitale în practica medicală curentă, informează Agerpres.
Preşedintele BaSS, Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că această întâlnire importantă pune bazele unor politici de sănătate agreate de BaSS, dar şi de invitaţi din Germania, Italia, SUA şi Republica Moldova.
"Discuţiile de până acum au subliniat importanţa erei digitale în arealul practic. Este prioritară această eră, pentru că evoluţia medicinei în fiecare ţară a avut loc în funcţie de ritmul şi politicile sale de sănătate. Au fost şi sunt purtate discuţii privind elaborarea unor programe de sănătate, profilaxia fiind pe primul plan şi trebuie să reprezinte prioritatea fiecărei ţări şi, bineînţeles, societăţilor de specialitate sau asociaţiilor de specialitate ale fiecărei ţări, fie că este balcanică, de vest, de sud sau de nord. Evident, Federaţia Dentară Internaţională (FDI) culege aceste rezultate, aceste statistici, aceste activităţi şi instituie aceste politici de sănătate în fiecare an, în timpul întâlnirilor internaţionale a Federaţiei Internaţionale de Stomatologie, unde toate ţările acestei planete se întâlnesc, unde participă toate asociaţiile profesionale, universităţi, facultăţi, academii, branduri şi unde se discută aceste probleme", a spus Norina Consuela Forna.
Potrivit sursei citate, BaSS şi-a realizat pe termen mediu şi lung o agendă a activităţilor şi a pus bazele unor noi proiecte.
"Putem considera că Societatea Balcanică, membră a acestei Federaţii Internaţionale, şi-a realizat o agendă a activităţilor pe termen lung şi a apus bazele acestor discuţii în acest moment la Iaşi, la primul simpozion din România. Asta înseamnă că vom avea un efect constructiv, de stimulare a asociaţiilor profesionale din fiecare ţară şi de a dezvolta aceste programe pe care le vom măsura în fiecare an prin întâlnirile congreselor balcanice", a spus prof. univ. dr. Norina Forna.
Ea a precizat că la ediţia jubiliară care va fi organizată anul viitor la Sarajevo se va discuta despre programele care vor fi instituite în fiecare ţară balcanică, şi nu numai, în urma discuţiilor purtate în aceste zile la Iaşi.
"La Sarajevo, în Bosnia Herţegovina, unde se va desfăşura cea de-a a XXV-a ediţie balcanică, vom discuta despre rezultatele profilaxiei şi ale programelor instituite, întrucât avem experienţă în Iaşi, prin Caravana Profilaxiei, un proiect pe care dorim să îl extindem la nivel naţional, precum şi un proiect care a fost depus la Ministerul Sănătăţii ce vizează acordarea unui tratament gratuit al molarilor de şase ani, dar şi protezelor mobile pentru pacienţii de vârsta a treia. Este un proiect ambiţios, care va salva multe situaţii dificile şi vizează atât profilaxia, cât şi tratamentele sociale, efecte pe care dorim de mulţi ani să le obţinem în rândul populaţiei şi pe care cu siguranţă le vom obţine. Pe lângă aceste probleme, vom discuta de turismul medical şi programele internaţionale pe care dorim să le aplicăm chiar în Iaşi, cu ajutorul Primăriei şi sperăm să le realizăm nu numai cu ţările balcanice, ci cu multe alte ţări care doresc să adere la acest program ambiţios", a spus Forna.
În perioada 7-9 noiembrie, primul simpozion al Societăţii Balcanice de Stomatologie a adus Iaşiul în centrul comunităţii medicale şi de medicină dentară din sud-estul Europei. La eveniment au participat reprezentanţi ai Asociaţiilor Profesionale din Albania, Bosnia - Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, România, Serbia şi Turcia, precum şi din SUA, Germania şi Italia, dar şi boarduri ale organizaţiilor internaţionale de prestigiu din domeniul medicinei dentare.

Experţi chinezi vor participa la renovarea catedralei Notre-Dame din Paris, a anunţat agenţia de presă Xinhua, după semnarea unui acord între guvernele celor două ţări în timpul vizitei preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP, citat de Agerpres.
Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a distrus fleşa, acoperişul, orologiul şi o parte a arcadei catedralei Notre-Dame, provocând o uriaşă emoţie în lume şi un elan de solidaritate pentru salvarea şi restaurarea acestui monument emblematic al capitalei franceze, inclus în patrimoniul UNESCO.
Vestea a şocat numeroşi chinezi: cei care au studiat în Franţa, dar şi o mare parte a populaţiei, romanul "Notre-Dame de Paris" de Victor Hugo fiind foarte cunoscut în ţara asiatică.
"China şi Franţa vor stabili în 2020 tema, modalităţile şi experţii chinezi selectaţi pentru această colaborare", a anunţat agenţia Xinhua. "Aceştia vor fi trimişi cât mai curând posibil să se alăture echipelor franceze, pentru a participa împreună la lucrările de renovare de pe teren", a precizat agenţia de presă.
Ea a menţionat un acord semnat între directorul Biroului Patrimoniului Cultural Naţional Chinez, Liu Yuzhu, şi ministrul francez al culturii, Franck Riester, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi al omologului său chinez Xi Jinping.
Nu au fost furnizate detalii privind rolul exact pe care îl pot juca aceşti experţi chinezi.
"China a acumulat o bogată experienţă în protejarea vestigiilor culturale şi a cooperării internaţionale", a declarat Liu Yuzhu într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei sale.
"Acest proiect va lărgi considerabil orizonturile cooperării sino-franceze în domeniul patrimoniului cultural'', a adăugat el, afirmând că Notre-Dame reprezintă "o bijuterie excepţională a civilizaţiei umane".
Consolidarea catedralei progresează lent la aproximativ şapte luni de la incendiu. Principalul arhitect al lucrărilor a estimat în octombrie că reconstrucţia ar putea dura cinci ani.

Primele 11 minibuze noi, dintre cele 20 achiziționate de către municipalitate, au fost livrate societății locale de transport, Transurb SA Galați, a anunţat, astăzi, sâmbătă, 09 noiembrie 2019, Primăria Galaţi. Este vorba despre autobuze „Karsan Jest“ moderne, EURO 6, cu o capacitate de transport pentru 23 de călători, cu podea joasă și cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Minibuzele au și instalații de aer condiționat și încălzire.

„Este încă un pas pe care îl facem pentru modernizarea transportului în comun, astfel încât călătorii să aibă cele mai bune condiții. Primele 11 minibuze au ajuns la Galați așa cum am promis. Vor acoperi traseele unde nu avem un număr mare de călători și pentru că aceste minibuze sunt mai mici se vor strecura mai bine în trafic. Sunt primele dintr-un lot de 20 și urmează să ajungă și celelalte până pe data de 20 noiembrie. Celelalte 40 de autobuze mari, tot noi și moderne, ajung și ele până pe 20 noiembrie și ne dorim ca din 1 decembrie să le vedem pe străzi, înlocuind mare parte din parcul auto al Transurb. M-am opus mereu achiziționării de autobuze second-hand pentru că gălățenii trebuie să aibă mijloace de transport moderne, cu dotări la standarde europene“, spune Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Prețul achiziției celor 20 de minibuze este de 6.238.000 lei, în urma licitației publice organizate de către Primăria Galați. Minibuzele sunt dotate cu panori indicatoare de traseu, sisteme de informare călători cu monitoare LED, sistem de supraveghere video cu 5 camere și unitate de stocare DVR, sonde litrometrice pentru măsurarea consumului de carburant și sistem de monitorizare flotă cu GPS. De asemenea, pentru validatoare a fost montat un sistem de cablaj conform cerințelor tehnice specifice ale Transurb SA. În plus, minibuzele au și dispozitive de verificare și control pentru asigurarea mentenanței.

Cele 40 de autobuze noi de mare capacitate achiziționate de municipalitate sunt în valoare de 26.246.000 lei, fără TVA, și vor completa la rândul lor flota societății locale de transport public în comun, SC Transurb SA.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Primăria municipiului Galaţi a anunţat astăzi, vineri, 08 noiembrie 2019, că pregătirea secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale de duminică, 10 noiembrie 2019, este în plină desfăşurare. Pentru secţiile de votare care se află în unităţile şcolare, echipele care se ocupă de amenajare au ţinut cont de programul de studiu al elevilor, astfel încât procesul de predare-învăţare să nu fie perturbat. Subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul "A început pregătirea secţiilor de votare din oraş (FOTO)".

În fiecare secţie există câte o urnă fixă şi una mobilă. Persoanele care sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţie pentru exprimarea dreptului de a vota pot face solicitare pentru urna mobilă în cursul zilei de sâmbătă, 09 noiembrie 2019, în intervalul orar 18.00 - 20.00. Persoanele care vor să afle, în funcţie de adresă, la ce secţie de votare sunt arondate pot accesa site-ul Primăriei Galaţi, unde există o secţiune special dedicată acestui lucru, având în vedere că s-a modificat numerotarea secţiilor, despre care puteţi citi în articolul "S-a modificat numerotarea şi delimitarea secţiilor de votare din Galaţi".

S-au achiziţionat 880 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”, 176 de ştampile de control şi 176 de ghiduri pentru birourile electorale ale secţiilor de votare. Buletinele de vot şi toate celelalte materiale necesare votării au fost repartizate în saci pentru fiecare secţie, urmând a fi distribuite şi predate preşedinţilor secţiilor de votare municipiu, sâmbătă, 09 noiembrie 2019. Transportul buletinelor a fost organizat pe opt trasee în municipiul Galaţi, sub pază militară, structurile Ministerului Afacerilor Interne asigurând securitatea şi ordinea publică pe întreg parcursul procesului electoral. Monitorul de Galaţi a relatat despre acest subiect în articolul "436 de secţii de votare, amenajate în judeţul Galaţi pentru alegerile prezidenţiale".

Articole similare: Program special la Evidenţa Persoanei Galaţi, în weekendul alegerilor prezidenţiale

Pagina 1 din 325