Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Miercuri, 08 Aprilie 2020 13:29

138 de gălăţeni infectaţi cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică informează că până astăzi, miercuri, 08 aprilie 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.761 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 528 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică

1. Alba 83
2. Arad 161
3. Argeș 33
4. Bacău 51
5. Bihor 58
6. Bistrița-Năsăud 72
7. Botoșani 89
8. Brașov 161
9. Brăila 14
10. Buzău 13
11. Caraș-Severin 28
12. Călărași 35
13. Cluj 129
14. Constanța 114
15. Covasna 57
16. Dâmbovița 27
17. Dolj 39
18. Galați 138
19. Giurgiu 36
20. Gorj 7
21. Harghita 3
22. Hunedoara 174
23. Ialomița 79
24. Iași 106
25. Ilfov 99
26. Maramureș 41
27. Mehedinți 13
28. Mureș 103
29. Neamț 196
30. Olt 12
31. Prahova 36
32. Satu Mare 25
33. Sălaj 11
34. Sibiu 72
35. Suceava 1.430
36. Teleorman 36
37. Timiș 227
38. Tulcea 10
39. Vaslui 17
40. Vâlcea 9
41. Vrancea 90
42. Mun. București 637

Totodată, până acum, 209 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 344 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 162 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.556 de persoane. Alte 89.976 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 47.207 de teste.

Supercomputerele joacă un rol în procesul urgent de cercetare a noului coronavirus, ceea ce ar putea contribui la accelerarea dezvoltării tratamentelor, relatează Press Association, citat de Agerpres.
Supercomputerele sunt capabile să proceseze cantităţi uriaşe de date în doar câteva zile, în comparaţie cu câteva luni necesare în cazul unui computer obişnuit. Acest lucru înseamnă că aceste maşinării puternice pot analiza biblioteci cu potenţiale medicamente antivirale, inclusiv cele care au fost deja autorizate în tratarea altor boli.
"Folosim imensa putere a supercomputerelor pentru a căuta rapid un număr mare de compuşi potenţiali, care ar putea inhiba noul coronavirus, utilizând din nou aceleaşi computere, dar cu algoritmi diferiţi, pentru a perfecţiona acea listă de compuşi cu cea mai bună afinitate de legare", a declarat profesor Peter Coveney de la University College London (UCL).
"În acest fel, identificăm compuşii cei mai promiţători înainte de investigaţiile ulterioare, efectuate într-un laborator tradiţional, pentru a găsi cel mai eficient tratament sau vaccin anti COVID-19", a explicat cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă de la UCL au acces la unele dintre cele mai puternice supercomputere din lume datorită unui consorţiu ce cuprinde peste o sută de cercetători din Statele Unite şi Europa.
Cel mai rapid supercomputer din lume, Summit, de la Laboratorul Naţional Oak Ridge din Statele Unite, şi al nouălea cel mai rapid supercomputer, SuperMUC-NG din Germania, sunt incluse în acest proiect, acestea putând analiza biblioteci cu compuşi medicamentoşi pentru a-i identifica pe cei capabili să se lege de vârfurile de pe suprafaţa coronavirusului de care virusul se foloseşte pentru a invada celulele, astfel încât să-l împiedice să infecteze celulele umane.
Aceste maşinării pot avea un rol important în acest proces prin identificarea proteinelor virale, sau a părţilor unor proteine, care stimulează imunitatea în vederea dezvoltării unui vaccin.
De asemenea, supercomputerele pot studia răspândirea virusului în cadrul comunităţilor şi pot analiza originea şi structura acestuia, dar şi modul în care interacţionează cu celulele umane, notează Press Association.
"Acesta este un mod mult mai rapid de identificare a tratamentelor adecvate în comparaţie cu procesul obişnuit de dezvoltare a medicamentelor", a precizat Coveney.
"În mod normal, (procesul) dintre descoperirea unui medicament şi comercializarea lui reprezintă pentru companiile farmaceutice o pierdere de timp de 12 ani şi un cost de 2 miliarde de dolari, însă noi rescriem regulile utilizând computere puternice pentru a găsi un ac într-un car cu fân într-o fracţiune din acel timp şi cost", a adăugat specialistul.

Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90% în perioada următoare, având în vedere condiţiile din prezent, estimează reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al FPTR, criza cauzată de epidemia de coronavirus a "paralizat" activităţile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată.
"Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată", a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.
Potrivit FPTR, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj, deoarece societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale. Totodată, "salariaţii sezonieri este posibil să nu mai fie angajaţi deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă".
"În aceste condiţii, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod excepţional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni) pentru angajaţii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj", se menţionează în comunicat.
Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români se află în şomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceştia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate şi 187.548 au contractele individuale de muncă încetate.
Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă şomerii din domeniile de activitate hoteluri şi restaurante, adică 118.277 de persoane ducând astfel rata şomajului în această ramură la 60%. La sfârşitul anului 2019 în domeniile de activitate hoteluri şi restaurante erau angajaţi un număr de 194.519.

Producţia de măşti chirurgicale româneşti poate ajunge la 1 milion de bucăţi zilnic începând din 15 aprilie, astfel că din acea dată nu vor mai exista probleme cu aprovizionarea cu măşti, a declarat astăzi, miercuri, 08 aprilie 2020, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, informează Agerpres.
"În acest moment, exceptând fabricile de confecţii, care nu produc cu maşini automate de producţie a măştilor, există un singur producător care a pus o linie automată în producţie şi produce în momentul de faţă 120.000 - 130.000 de măşti pe zi. Din 15 aprilie, la acel producător ne putem duce la 400.000 - 500.000 de măşti zilnic, în paralel cu echipamentele automatizate comandate de compania Romarm, pe care sperăm să le punem în funcţiune tot în data de 13-14-15 aprilie, practic vom putea dubla această capacitate şi încercăm să ajungem la 1 milion de măşti zilnic", a declarat Virgil Popescu, la Digi 24.
Ministrul Economiei a precizat că aceste măşti vor fi distribuite populaţiei şi personalului de asigurare a ordinii şi a măsurilor de carantină.
"Evident că toate aceste măşti vor fi distribuite către populaţie, către Armată, către Poliţie, către Jandarmerie, care sunt în prima linie de asigurare a ordinii şi a dispoziţiilor de carantinare, vor ajunge şi în spitale, dar în spitale măştile chirurgicale ale personalului medical nu sunt recomandate pentru cei care sunt în linia întâi de luptă împotriva coronavirusului. Acolo trebuie măşti FFP2, FFP3, care şi ele vor începe să fie produse în România, probabil tot după data de 15 aprilie, într-un număr mai mic în schimb, 40.000 de măşti zilnice la acea companie din Maramureş care va produce şi măştile chirurgicale, şi la Romarm mai multe, probabil în jur de 100.000-150.000 de măşti FFP2 zilnic. Acelea vor merge direct către spitale, în paralel cu importurile, prin care au venit circa 2 milioane de măşti (...). Din 15 aprilie nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea cu măşti în România", a menţionat Virgil Popescu.
Ministrul Economiei a adăugat că în această săptămână ar putea începe testele pentru ventilatorul mecanic proiectat în România.
"Sunt mai multe grupuri de lucru la nivel naţional care lucrează pentru a reuşi să pună la punct un prototip de ventilator mecanic. În momentul de faţă, din discuţiile pe care le-am avut ieri cu ministrul Apărării, Academia Tehnică Militară, împreună cu grupul de lucru din industria auto, ar fi finalizat acest prototip, urmând să-i facă testele la Târgu Mureş, din câte am înţeles, acolo există un laborator specializat în plămân artificial unde ar putea să-i facă testele acestui ventilator mecanic, chiar în această săptămână. Dacă aceste teste sunt de succes, vom începe producţia în România a acestui ventilator, evident, încercând să vedem unde se pot face componentele acestui ventilator, acestui prototip, în interiorul industriei auto, dacă e nevoie să adăugăm să alăturăm altă industrie, şi sunt convins că dacă acest prototip va fi de succes vom reuşi să îl şi producem în România. Îmi este foarte greu să spun (când va intra în producţie, n.r.). Contează foarte mult de personalul medical, de personalul de ATI care a participat la aceste teste. Ei trebuie să ne spună dacă este ok, dacă funcţionează în parametri, pentru că până la urmă acest ventilator mecanic va trebui să salveze vieţi şi va trebui să fim siguri că va funcţiona corect, inclusiv cu persoane în stare de inconştienţă, pentru a putea să-l ventileze cum trebuie", a afirmat Virgil Popescu.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat astăzi, miercuri, 08 aprilie 2020, că nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate, informează Agerpres.
"Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii", arată DSU, într-o postare pe pagina de Facebook.
Precizările vin în contextul numeroaselor solicitări ale pacienţilor şi cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acţiunii, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74.553/07.04.2020.
"Prevederile art. 1 se referă la asistenţa spitalicească acordată în unităţile publice sau private, precum şi la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Interdicţiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut şi automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice: necesitatea internării pacienţilor, pentru asistenţa spitalicească acordată în spitalele publice şi private, sau necesitatea realizării consultaţiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unităţile publice sau private care acordă asistenţă medicală ambulatorie", subliniază DSU.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că joi, 09 aprilie 2020, va efectua, prin intermediul Serviciului Public Ecosal Galaţi, prima etapă de dezinsecţie (larvicidare) aeriană, produsul biocid folosit fiind Vectobac.

Apicultorii şi sericicultorii de pe raza municipiului Galaţi sunt rugaţi să ia toate măsurile de protecţie necesare (pentru familiile de albine şi viermi de mătase) în scopul evitării contactului cu substanţa distribuită.

Municipalitatea precizează că programul poate fi decalat în cazul în care condiţiile meteo nu vor permite desfăşurarea în bune condiţii a acţiunii.

Reamintim că Primăria municipiului Galaţi efectuează, prin intermediul Serviciului Public Ecosal, în perioada 06.04.2020 - 30.04.2020, prima etapă din planul de acţiune DDD (deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie) pentru anul 2020, atât la sol cât şi aerian (tratament modern cu substanţe chimice împrăştiate din elicopter).

În primă fază, în perioada 06.04.2020 - 16.04.2020, în funcţie de condiţiile meteo, se vor desfăşura operaţiunile de dezinsecţie aeriană, substanţa folosită fiind Vectobac WG - larvicid biologic destinat combaterii larvelor de ţânţari. După finalizarea operaţiunilor de dezinsecţie aeriană se vor continua operaţiunile de dezinsecţie la sol - vezi programul acţiunii aici.

Primăria municipiului Galați a anunţat că va aloca noi fonduri pentru combaterea COVID-19, după ce, consilierii locali au aprobat, astăzi, marți, 07 aprilie 2020, în ședință extraordinară, rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli.

Astfel, în cadrul secțiunii de funcționare, 400.000 de lei vor fi alocați pentru dezinfecția blocurilor, 400.000 de lei pentru cazarea medicilor, iar 200.000 de lei pentru pachete cu materiale de igienă. În plus, subvențiile de funcționare acordate Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna” vor fi de 400.000 de lei, iar Spitalului pentru Copii de 1.042.000 de lei. De asemenea, pentru Cantina de Ajutor Social s-au alocat 314.000 de lei, sumă destinată asigurării pachetelor cu alimente pentru persoanele aflate în carantină, dar și carburantului necesar pentru transportul alimentelor.

În cadrul secțiunii de dezvoltare, se vor aloca 65.000 de lei pentru 13 tuneluri de dezinfecție, 450.000 de lei pentru două instalații de pulverizare și 75.000 de lei pentru un container frigorific. Spitalul pentru Copii va primi încă 580.000 de lei pentru un bilirubinometru (pentru măsurarea bilirubinei la sugari) și un aparat RX mobil (ce permite deplasarea la patul pacienților). Pentru Căminul „Sf. Spiridon” s-au alocat 132.000 de lei pentru o mașină de spălat profesională. În total, în urma rectificării bugetare, se va aloca pentru combaterea COVID-19 suma de 4.058.000 de lei.

„Am alocat încă 4 milioane de lei pentru prevenirea și combaterea COVID-19. Banii vor fi folosiți pentru dotarea spitalelor, cazarea medicilor, asigurarea materialelor de igienă, a pachetelor cu alimente pentru cei aflați în carantină, precum și pentru acțiunile de dezinfecție“, a precizat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Ministerul Educației și Cercetării a anunţat astăzi că a agreat cu partenerii educaționali - reprezentanții elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și cei ai Consiliului Național al Rectorilor, măsurile care se impun în vederea reluării cursurilor și a finalizării cu succes a anului școlar și universitar 2019-2020.

„În contextul informațiilor deținute până în prezent privind evoluția pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar în decursul lunii iunie. În funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, aceste măsuri pot suferi modificări“, precizează Ministerul Educației și Cercetării.

Astfel, în cadrul întâlnirii cu partenerii educaționali, s-au mai stabilit următoarele măsuri:

- În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și ale examenului național de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie.

- Programele de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat nu vor cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.

- Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele și concursurile școlare, precum și simulările pentru examenele naționale vor fi anulate.

- Sesiunea specială a examenului național de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.

- Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, cărora li se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.

- Subiectele pentru tezele din semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.

- Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniță și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.

- Calendarele aferente proceselor amintite mai sus vor fi anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor.

- În învățământul superior, activitățile se vor desfășura în mediul online. Activitățile care impun interacțiunea „față în față" vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgență.

- Admiterea la ciclul de licență în învățământul superior se va organiza după susținerea examenului național de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susținerea examenului de licență sau disertație.

Instituția Prefectului-Județul Galați informeazcă că astăzi, marţi, 07 aprilie 2020, la nivelul județului Galați, Direcția de Sănătate Publică monitorizează 715 persoane aflate în autoizolare la domiciliu. În ultimele 24 de ore, 181 persone au finalizat cele două săptămâni de izolare voluntară. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 716 de persoane în 22 unități de cazare.

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale execută zilnic misiuni de ordine publică pentru respectarea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost verificate 699 de persoane, privind modul în care respectă măsura izolării. A fost depistată o persoană care nu a respectat măsura autoizolării, sancționată cu 3.000 de lei amendă și mutată într-un centru de carantină instituționalizată. Totodată, au fost efectuate 16 de verificări asupra societăților comerciale/persoane fizice autorizate. Au fost aplicate 162 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în valoare de 359.000 de lei.

„Rugăm cetățenii județului Galați să aibă în vedere prevederile Ordonanțelor Militare emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe și responsabilitate măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele invocate în actele normative amintite“, precizează Prefectura Galaţi.

Grupul de Comunicare Strategică informează că până astăzi, marţi, 07 aprilie 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică

1. Alba 50
2. Arad 161
3. Argeș 31
4. Bacău 47
5. Bihor 55
6. Bistrița-Năsăud 70
7. Botoșani 86
8. Brașov 156
9. Brăila 12
10. Buzău 13
11. Caraș-Severin 23
12. Călărași 33
13. Cluj 119
14. Constanța 119
15. Covasna 55
16. Dâmbovița 25
17. Dolj 29
18. Galați 133
19. Giurgiu 34
20. Gorj 7
21. Harghita 3
22. Hunedoara 158
23. Ialomița 72
24. Iași 92
25. Ilfov 99
26. Maramureș 43
27. Mehedinți 13
28. Mureș 92
29. Neamț 182
30. Olt 11
31. Prahova 36
32. Satu Mare 27
33. Sălaj 11
34. Sibiu 69
35. Suceava 1.322
36. Teleorman 31
37. Timiș 191
38. Tulcea 6
39. Vaslui 15
40. Vâlcea 9
41. Vrancea 79
42. Mun. București 598

Totodată, până acum, 182 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 360 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 274 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.379 de persoane. Alte 91.369 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 43.578 de teste.

Pagina 1 din 383