Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) demarează o acţiune la nivel naţional ce vizează controlul celor circa 100.000 de automate de cafea care funcţionează în prezent în România, informează Mediafax. "În momentul de faţă, pe baza specificaţiilor tehnice ale acestor aparate, acestea nu au dreptul să funcţioneze outdoor, fiind proiectate exclusiv pentru a fi folosite în interior. De asemenea, automatele de cafea pot funcţiona, în condiţii de siguranţă deplină, doar dacă sunt branşate la o reţea de apă", a declarat Marius Pîrvu, preşedintele ANPC.
Conform unor studii, automatele de cafea regăsite pe majoritatea teritoriului României sunt branşate la recipiente care utilizează surse de apă necunoscute, nesigure. În urma investigaţiilor efectuate de ANPC, comercianţii trebuie să prezinte toate autorizaţiile necesare pentru ca aceste automate să poată funcţiona în continuare, în prezent acestea fiind neînregistrate şi neautorizate. ANPC vizează, de asemenea, măsuri prin care denumirile reale şi ingredientele complete ale produselor comercializate prin intermediul automatelor să fie specificate.

Un studiu publicat recent în Statele Unite asociază riscul ridicat de boli de inimă cu o creştere a consumului de ouă, aducând date noi în cadrul dezbaterii pe tema acestui aliment, pe de o parte considerat sănătos datorită conţinutului mare de proteine, dar şi nociv, din cauza colesterolului, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. Noua analiză a cuprins date prelevate de la circa 30.000 de americani, incluse în şase studii distincte, şi a fost publicată în The Journal of the American Medical Association (Jama). Potrivit concluziilor analizei, creşterea numărului de ouă consumate într-o zi cu, în medie, o jumătate de ou a sporit riscul de boli cardiovasculare cu 6% şi pe cel de deces prematur cu 8% în perioada studiată. ''Mesajul este că persoanele care consumă niveluri ridicate de colesterol din alimentaţie prezintă mai târziu în viaţă un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă şi de deces'', a explicat coautoarea studiului, Norrina Allen, profesor asociat de medicină preventivă la Facultatea de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern. ''În alimentaţia din Statele Unite, ouăle sunt una dintre principalele surse de colesterol'', a explicat ea. Totuşi, Allen nu recomandă renunţarea la consumul de ouă. ''Nu pledez pentru ca oamenii să le elimine complet din dietă. Sugerez doar ca ei să le consume cu moderaţie'', a completat coautoarea.
Studiul demonstrează, de asemenea, că o cantitate suplimentară de 300 de miligrame de colesterol alimentar pe zi creşte cu 17% riscul de boli de inimă şi pe cel de deces prematur cu 18%. Însă, 300 de miligrame înseamnă o cantitate mare - aceasta ar reprezenta o dublare a cantităţii zilnice medii consumate de americani (un ou mare conţine aproximativ 186 miligrame de colesterol), notează AFP. Aşadar, această cercetare pare să confirme faptul că ouăle ar contribui la creşterea riscului de criză cardiacă sau de accident vascular cerebral. Însă, aşa cum este cazul majorităţii analizelor de acest tip, nu poate stabili o asociere cauză - efect.
Studiul furnizează totuşi "date suficiente pentru a declara în mod clar că ouăle şi cantitatea totală de colesterol alimentar sunt factori de risc importanţi pentru riscul de boli cardiovasculare şi mai ales pentru deces", a comentat medicul Robert Eckel într-un editorial publicat în Jama. Însă, aşa cum subliniază Tom Sanders, profesor de dietetică la King's College din Londra, aceste rezultate trebuie comparate cele ale unui studiu american de amploare, publicat în 1999, care nu a identificat niciun efect, ca şi o analiză efectuată în 2013 pe 3 milioane de adulţi, publicată în jurnalul medical britanic BMJ. Un studiu chinez recent a ajuns, însă, la o concluzie care susţine contrariul. Expertul consideră că noile descoperiri sunt relevante doar pentru Statele Unite, unde un locuitor consumă, în medie, mai multe ouă şi carne decât în Europa. ''Ouăle, cu moderaţie, sunt un lucru bun, lucru susţinut în prezent de liniile directoare britanice privind dieta", a scris Tom Sanders - respectiv, trei sau patru pe săptămână. Dietetician Victoria Taylor de la Fundaţia Britanică a Inimii, a subliniat, însă, importanţa modului în care este consumat oul. În opinia sa, este mai indicat un ou poşat pe pâine decât cel prăjit, servit cu şuncă.

Băuturile foarte fierbinţi cresc cu 90% riscul de a dezvolta cancer esofagian, sugerează un studiu realizat în rândul a 50.000 de persoane, relatează Press Association, citat de Agerpres. Potrivit experţilor, consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatură de 60°C sau mai ridicată a fost "asociat în mod constant" cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparaţie cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute. Publicat în International Journal of Cancer, studiul a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului. În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.
"Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea", a declarat principalul autor al studiului, medicul Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer. În 2016, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului - agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinţi, la temperaturi de peste 65°C, ca fiind un agent cancerigen. Agenţia ONU a examinat studiile care se refereau cel mai mult la mate, un tip de ceai care este în mod obişnuit consumat la temperaturi foarte ridicate, în special în America de Sud, Asia şi Africa. Potrivit studiilor, temperatura mai degrabă decât tipul de băutură este asociată cu riscul de a dezvolta cancer.

Rezervările pentru călătorii făcute de turiştii români anul acesta vor fi influenţate de factori precum folosirea dispozitivelor mobile, preţurile pentru bilete de avion, plata cu cardul şi nevoia de a contacta direct agenţia de turism, arată un comunicat remis Mediafax. Preferinţa românilor pentru dispozitivele mobile va juca un rol important asupra felului în care aceştia accesează site-uri de turism şi efectuează rezervări. Procentul de trafic provenit de pe telefoanele mobile din 2018 a fost de 71,71%, în creştere cu 10% faţă de 2017, iar estimările indică atingerea pragului de 80% la finalul anului 2019. Accesările de pe alte dispozitive se află în scădere: activităţile de pe desktop au scăzut în 2018 cu 13% , iar de pe tabletă, cu 23%.
În 2017, preţul mediu al unui bilet de avion a fost de 152 de euro, atingând astfel cea mai mică valoare într-o perioadă de patru ani marcată de scăderi constante. În 2018, însă, acesta a crescut la 158 de euro. Se estimeaza că această tendinţă se va păstra şi în 2019. În 2018, cel mai ieftin bilet a costat 5 euro - low cost pentru destinaţia Bruxelles. Cel mai scump bilet a fost de 17.400 euro, iar traseul a fost cu escala la Paris dinspre Los Angeles spre Bucuresti şi retur. Românii au tendinţa de a-şi planifica sejururile cu puţin timp înainte de plecare. 35% dintre români îşi cumpără biletele cu o săptămână înainte de zbor, în timp ce turiştii care îşi planifică zborurile cu mai mult de o lună înainte ating procentul de 31%. Românii îşi cumpără biletele de avion, în medie, cu 28 de zile înainte de călătoria propriu-zisă.
Se estimează că plăţile cu cardul vor reprezenta 90% din totalul tranzacţiilor care vor fi efectuate în 2019. Procentul anticipat este în uşoară creştere faţă de 2018, când 86% dintre călători şi-au cumpărat biletele de avion în acest fel. Un studiu al reţelei de socializare online Facebook arată că 53% dintre utilizatori ar cumpăra un produs doar de la un business cu care pot comunica direct. Atât în România, cât şi la nivel global, utilizatorii au arătat un interes crescut pentru utilizarea mai multor canale de comunicare directă online cu clienţii de travel, începând cu conturile de Facebook Messenger si WhatsApp.
Modalităţile de contactare directă au înregistrat creşteri in 2018: au fost iniţiate 7.000 de conversaţii online prin Facebook Messenger cu pagina oficială Vola.ro, iar liniile de call center au înregistrat peste 320.000 de apeluri telefonice. 87% dintre cei care utilizează această platformă ca punct de contact cu agenţia de travel aşteaptă un răspuns în 24 de ore, iar 20% vor să intre în contact cu un consultant în mai puţin de o oră. Din ce în ce mai multe platforme de travel apelează la chatbots, care pot prelua cereri simultane încă de la primul contact, uşurând astfel comunicarea directă cu un consultant în functie de cererea clienţilor. La nivel global, 30% dintre clienţii care rezervă călătorii se aşteaptă sa găsească un chat live pe website.

Un întreg scandal a izbucnit pe reţelele de socializare online, după ce Barbara Palvin a fost numită "primul înger plus size de la Victoria's Secret", în urma unui singur mesaj publicat pe Facebook, arată Elle Australia, citat de Mediafax. Barbara Palvin, de origine maghiară, a fost anunţată la jumătatea lunii martie că va face parte din echipa de "îngeri" a casei Victoria's Secret. Tânăra în vârstă de 25 de ani a mai prezentat lenjerie pentru celebra companie în două rânduri, în 2012 şi în 2018, dar noul statut a declanşat o întreagă dezbatere, după ce, pe un cont de pe Facebook, a fost descrisă drept "primul înger supraponderal de la Victoria's Secret". Mesajul a fost reluat de aproape 150.000 de ori şi a adunat peste 16.000 de comentarii. Mulţi încercau să înţeleagă în ce fel ar putea să fie modelul maghiar "plus size", un termen rezervat, de obicei, măsurilor mai mari pentru îmbrăcăminte.
Palvin vorbise în 2016 despre mesajele negative pe care le-a primit de la diferiţi anonimi din reţeaua de socializare online, care o acuzau că a luat în greutate, dar chiar şi atunci aceasta a spus că nu se consideră "grasă", ci doar o persoană care ştie că nu mai este la fel de suplă ca în adolescenţă şi "şi-a acceptat corpul". În realitate, brandul vestimentar şi modelul nu au folosit termenul "plus size". Comentariul online a fost suficient pentru ca să apară laude la adresa companiei, care s-ar apropia astfel de dimensiunile obişnuite ale unei persoane în ceea ce priveşte vedetele pe care le invită să le prezinte produsele. Casa Victoria's Secret a fost criticată în 2018 pentru că refuză modele transsexuale şi supraponderale. Un reprezentant al companiei şi-a cerut scuze după ce a afirmat că nu are nicio intenţie să introducă modele transsexuale în spectacolul firmei, dar în legătură cu modelele supraponderale a afirmat că "atunci când casa de modă a încercat acest lucru, într-o prezentare din 2000, nimeni nu părea interesat". În 2019 au defilat pentru celebra casă de modă nume de top din domeniu, precum Gigi Hadid, Kendall Jenner, Cindy Bruna, Devon Windsor, Leomie Anderson şi Shanina Shaik, iar un recital a fost susţinut de Rita Ora.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, 23 martie 2019, la ora 10:00, o atenţionare meteorologică de tip Cod Galben pentru: județul Vaslui, județul Bacău - zona joasă, județul Vrancea - zona joasă şi județul Galaţi.

Atenţionarea ANM este valabilă până la ora 16:00, timp în care se vor semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze în general de 55...60 km/h.

Universitatea "Dunărea de Jos" (UDJ) Galaţi a cumpărat, în premieră naţională, o maşină electrică, autovehiculul fiind folosit de profesori, pentru reducerea cheltuielilor cu carburanţii şi energia electrică. Dacă maşina electrică va avea succes, universitatea va schimba tot parcul auto, informează Mediafax. Maşina electrică a fost cumpărată la finalul anului trecut, iar universitatea a beneficiat de ecobonusul acordat prin programul «Rabla», în cadrul unui proiect pilot prin care şcoala încearcă să scadă cheltuielile cu carburanţii şi energia electrică. Maşina este folosită începând din acest an în Galaţi şi în oraşele apropiate. Reprezentanţii universităţii gălăţene spun că îşi propun să schimbe tot parcul auto dacă maşina electrică va avea succes. În prezent, în parcul auto al UDJ Galaţi sunt patru autoturisme, trei autolaboratoare, trei autoutilitare, patru microbuze şi un autocar.

La Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi are loc luni, 25 martie 2019, începând cu ora 15:00, festivitatea de premiere a elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Galaţi, care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi a cadrelor didactice care i-au pregătit, pentru anul şcolar 2017-2018. În cadrul evenimentului vor fi premiaţi 84 de elevi şi 76 de profesori.

Premierea elevilor şi a cadrelor didactice care i-au pregătit se va face în bani, în cuantumuri egale. Pentru olimpiade internaţionale: premiul I - 6.000 de lei; premiul II - 3.900 de lei; premiul III - 3.630 de lei; premiul special - 2.640 de lei; menţiune - 2.640 de lei. Pentru olimpiade naţionale: premiul I - 2.200 de lei; premiul II - 1.540 de lei; premiul III - 1.100 de lei; menţiune - 660 de lei. Elevii care au obţinut performanţe la olimpiade, la discipline diferite, vor fi premiaţi pentru fiecare performanţă în parte. Cadrele didactice care au îndrumat mai mulţi elevi premiaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale vor primi un singur premiu, în bani, egal cu valoarea premiului primit de către elevul care a obţinut cea mai bună performanţă. În cazul performanţelor realizate de către elevii coordonaţi de un colectiv de cadre didactice, membrii respectivului colectiv primesc premii în bani de valori egale. Valoarea cumulată a premiilor cadrelor didactice este în cuantum egal cu valoarea premiului primit de elevul pe care l-au îndrumat.

De asemenea, în cadrul evenimentului se va acorda şi distincţia "Premiul Municipiului Galaţi" elevilor şi profesorilor care au obţinut locul II şi medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Robotică 2018, cu proiectul "Microgreens Vending Machine" - "Automatul de Microplante".

Casa Judeţeană de Pensii Galaţi îi infomează pe pensionarii gălăţeni că pentru seria II de tratament balnear, din data de 01 aprilie 2019, Casa Naţională de Pensii Publice a repartizat instituţiei gălăţene un număr total de 113 de bilete de tratament. Seriile de plecare sunt în data de 01, 02, 03 şi 04 aprilie 2019. Cele mai multe bilete de tratament alocate sunt pentru tratamentul privind afecţiunile de reumatism. Aici au fost repartizate 105 bilete de tratament, dintre care 74 de bilete pentru staţiunea Lacu Sărat. Alte staţiuni unde pensionarii gălăţenii se pot trata pentru această afecţiune sunt Amara (15 bilete), Nicolina (2 bilete), Pucioasa (4 bilete), Sărata Monteoru (8 bilete) şi Geoagiu Băi (2 bilete). De asemenea, pentru afecţiuni cardio-vasculare, pensionarii gălăţenii pot opta pentru staţiunile Covasna (6 bilete) şi Buziaş (2 bilete). Pensionarii gălăţeni care doresc să intre în posesia biletelor disponibile trebuie să se prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi pentru a completa o cerere, împreună cu talonul de pensie, actul de identitate şi o trimitere de la medicul de familie din care să rezulte numele staţiunii recomandate pentru efectuarea tratamentului.

În această duminică, de la ora 10:30, copiii de peste 7 ani, împreună cu părinţii şi bunicii, sunt aşteptaţi la spectacolul "Peter Pan", în regia lui Ioan Brancu, la teatrul de păpuşi Gulliver.

"Alături de acest personaj fantastic, cunoscut în lumea întreagă drept copilul care nu voia să crească, cei mici vor călători pe Insula Niciodată, acolo unde ajung copiii pierduţi care cad din cărucior şi timp de o săptămână nu-i caută nimeni. Pe parcursul spectacolului, veţi întâlni făpturi uimitoare, în laguna sirenelor, pe corabia piraţilor, ori în casa familiei Darling, acolo unde îşi face apariţia şi zâna Clopoţica. Păpuşile impresionante, de mari dimensiuni, construite de către Mihai Radu, sunt mânuite de către actori Adina Ariton, Gina Geru, Nicole Lungu, Elena Marin, Nicoleta Miru, Ramona Păuc, Valeria Taban, Andrei Ciugulea, Andrei Dombrovschi, Aurelian Iorga, Ionuţ Negrişanu, Marian Sterian, Eduard Şişu şi Ion Tudorache", se arată într-un comunicat al teatrului gălăţean de păpuşi.

Spectatorii pot achiziţiona biletele online, de pe site-ul teatrului, dar şi în dimineaţa spectacolului, înainte cu 30 de minute de începerea reprezentaţiei. Preţul biletelor este de 12 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi.

Pagina 228 din 431