Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Un băiat de 11 ani a ajuns seara trecută la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Galaţi după ce un alt copil i-a pulverizat în faţă cu spray cu gaze lacrimogene. Totul ar fi pornit de la o joacă. Poliţia a deschis acum o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat exact, notează observatornews.ro.
Copilul se află în afara oricărui pericol. El a fost dus seara trecută la spital, iar medicii i-au acordat îngrijiri medicale, după care l-au şi externat. Medicii au considerat că nu este pusă în pericol vederea, motiv pentru care l-au lăsat să plece acasă.
Totul s-a întâmplat în faţa blocului, acolo unde copilul se juca cu alţi prieteni, toţi de vârste apropiate, iar unul dintre ei avea la el acel spray pe care i-l oferiseră chiar părinţii pentru a se feri de câini sau alte pericole.
Copiii au fost curioşi să vadă cum funcţionează şi dintr-o joacă, un jet i-a fost pulverizat în faţă acestui băiat de 11 ani. Poliţiştii au fost chemaţi şi ei la spital şi s-a ajuns la concluzia că totul a fost o joacă, un accident nefericit, motiv pentru care nimeni nu va fi sancţionat chiar dacă s-ar fi stabilit că acest incident ar fi avut loc cu intenţie, pentru că vorbim de doi copii în vârstă de 11 ani.

Peste 11.000 de fani UNTOLD se bucură că şi-au asigurat intrarea la cea de-a 8-a ediţie a unuia dintre cele mai aşteptate festivaluri de muzică din lume, care va avea loc între 3 şi 6 august 2023, în Cluj-Napoca, anunţă organizatorii, care în mai puţin de un minut au vândut peste 11.000 de abonamente, deşi iniţial au pregătit doar 10.000, pentru prima rundă de vânzări. "Cererea a fost mare, iar la 14.00 fix, peste 40.000 de oameni, care erau înregistraţi pe untold.com, aşteptau şi sperau să prindă abonamente în prima etapă de vânzări. O nouă rundă de vânzări va fi disponibilă în curând, pe site-ul festivalului", transmit aceştia.

Citeşte şi Primele abonamente la UNTOLD 2023, puse în vânzare

"Dacă hrăniţi un câine pe domeniul public nu înseamnă că-l iubiţi", le transmite Ecosal gălăţenilor, cerându-le ajutor în capturarea câinilor străzii. "Un câine trebuie să fie vaccinat antirabic, deparazitat intern/extern şi sterilizat pentru a împiedica înmulţirea necontrolată. Fără a-i oferi toate acestea devine un pericol în preajma noastră şi în schimbul unei „felii de pâine” primim pureci, căpuşe, diverşi microbi şi mai mult, agresivitate. De aceea susţineţi-ne în acţiunile de capturare pentru a vă putea plimba în siguranţă pe străzi", precizează Ecosal.
Pentru a adopta un câine vaccinat, deparazitat şi sterilizat, Ecosal menţionează că îi aşteaptă pe doritori la Adăpostul Public situat pe strada Zimbrului, nr. 1, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00, şi în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, în intervalul orar 10.00-12.00. "Iubiţi responsabil nu vă costă nimic!", este mesajul Ecosal.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii persoane fizice care sosesc/pleacă în/din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile că, în vederea stabilirii rezidenţei fiscale, au obligaţia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România sau, după caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.
Chestionarele se pot transmite electronic sau se pot depune personal sau prin împuternicit, la registratura instituţiei sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Formularele electronice ale chestionarelor sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (www.anaf.ro) secţiunea „Servicii online” rubrica „Descărcare Declaraţii electronice” - „Descărcare Declaraţii” şi pot fi descărcate de contribuabili utilizând următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/descarcare_declaratii.htm.
Astfel, formularele se regăsesc sub următoarele denumiri:
- Z015 - Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România;
- Z017 - Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.
Chestionarele completate electronic se depun prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro , respectiv pe portalul www.anaf.ro, prin Spaţiul Privat Virtual (SPV), accesând link-ul  https://formularespv-pf.anaf.ro.
Ca urmare a depunerii Chestionarelor mai sus menţionate, ANAF analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă fiscală în funcţie de situaţia concretă a fiecărei persoanei, stabileşte rezidenţa fiscală şi transmite contribuabililor Notificări privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă.
Informaţii suplimentare cu privire la stabilirea rezidenţei fiscale sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, secţiunea „Asistenţă contribuabili”, rubrica „Servicii oferite contribuabililor” subsecţiunea „Ghiduri curente şi alte materiale informative” fiind incluse în „Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice” (material publicat în limba română şi limba engleză). Ghidul poate fi accesat la următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf.
Contribuabilii pot beneficia de asistenţă telefonică cu privire la modalitatea de completare şi de depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidenţei fiscale prin apelarea Call-center-ului ANAF la nr. de telefon +4 031.403.91.60, potrivit unui comunicat al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi.

Zece profesori şi antrenori vor primi şi în acest an Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie. Premiul constă dintr-un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemţoi (foto ↑) şi o sumă în valoare de 8.000 de lei. Nominalizările se depun online până în 31 decembrie 2022 AICI!

Programul se organizează anual, începând din 2010, din dorinţa de a atrage atenţia opiniei publice asupra acelor profesori, educatori, antrenori, mentori, care au avut un rol important în viaţa discipolilor lor, au descoperit şi au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii paşi, al căror devotament şi entuziasm au contribuit esenţial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor. Programul este organizat de Fundaţia Pentru Comunitate din fondurile asigurate de Compania MOL România.

"Pot fi nominalizaţi acei profesori, antrenori, mentori care au reuşit şi reuşesc să stimuleze copii talentaţi, care îi pregătesc pentru a face faţă competiţiilor, care caută în permanenţă posibilităţile lor de dezvoltare. Organizatorii doresc să fie nominalizaţi acei profesori, antrenori, mentori a căror excelenţă educativă a condus generaţii întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura valorilor realizate. Dacă îi cunoaşteţi, nominalizaţi-i la Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie. Orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât şi în numele unui grup", transmit organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Detalii şi formular de nominalizare se găsesc pe site-ul Fundaţiei Pentru Comunitate. Gala Premiilor Mentor se va organiza în primăvara anului viitor la sala Amfiteatru de pe acoperişul Teatrului Naţional Bucureşti.

Reamintim că laureaţii Premiului Mentor din Galaţi, la ediţiile precedente, sunt Agriela Monica Măciuceanu, profesor canto - 2020 și Rău Petre, literatură şi matematică - 2015.

În urma Hotărârii nr. 42 din 03.10.2022 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind dispunerea măsurilor necesare verificării tehnice a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, specialiştii din cadrul A.N. „Apele Române” vor efectua o acţiune complexă de verificare a acumulărilor din categoria de importanţă C şi D, indiferent de deţinător.

La nivelul A.N. „Apele Române” şi A.B.A. s-au constituit 115 echipe alcătuite din personal INA/IBA/ITA şi Exploatare Lucrări Hidrotehnice. 230 de specialişti înzestraţi cu logistica necesară vor verifica în teren atât barajele de categorie C şi D administrate de autorităţile publice centrale sau locale, cât şi pe cele administrate de agenţi economici. Aceştia sunt angrenaţi cu precădere în verificarea stadiului reglementării privind siguranţa în exploatare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize şi inspecţii tehnice, existenţa actelor de reglementare şi respectare a acestora, precum şi starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice.

verificari baraje 2

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu urmări nedorite la nivelul comunităţilor locale, vor fi verificate 2.025 de baraje. Dintre acestea, 321 se află în administrarea A.N. „Apele Române”, iar celelalte 1.704 de baraje se află în administrarea S.C. Hidroelectrica S.A., a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, a autorităţilor publice sau a altor deţinători. Acţiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie 2022 cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcţiilor încadrate în categoriile de importanţă C şi D.

La nivelul spaţiului hidrografic Prut-Bârlad se află 403 de baraje de categoria C şi D aflate în administrarea altor deţinători şi 51 în administrarea A.B.A Prut-Bârlad.

! La barajele din categoriile C şi D, de importanţă normală şi redusă, aferente acumulărilor permanente şi nepermanente din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad, personalul verifică următoarele:
- stadiul realizării măsurilor dispuse anterior prin procesele verbale de control;
- demersurile iniţiate de administratori pentru obţinerea actelor de reglementare din punct de vedere al siguranţei barajului precum şi al gospodăririi apelor;
- starea tehnică şi funcţionalitatea lucrărilor şi echipamentelor hidromecanice;
- personalul de exploatare al acumulărilor să fie calificat şi atestat în domeniu hidrotehnic.

În funcţie de particularităţile identificate la teren, inspectorii de gospodărire a apelor vor evalua situaţia şi vor fi luate măsuri în consecinţă, conform legislaţiei în vigoare.

Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice şi va fi înaintat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne, se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

În completarea spectacolelor programate în zilele de duminică, cu o mică pauză în perioada 8-16 octombrie, ca urmare a desfăşurării Festivalului de Comedie, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gulliver” aduce o nouă inedită premieră publicului, pe data de 23 octombrie, de la ora 19.00: Spectacolul „Necuvinte”.

"Spectacolul „Necuvinte”, în regia lui Adrian Nour, este un manifest împotriva "fast-life"-ului pe care îl trăim în fiecare zi, împotriva zgomotului şi a tot ceea ce ne ţine departe de noi înşine. Necuvintele ne îndeamnă să găsim liniştea, prin tăcere, dar cu preaplin de umor şi sensibilitate. Un spectacol emblematic atât prin mesaj, cât şi prin momentul special al întâlnirii cu publicul, la celebrarea a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului „Gulliver”. Acest special şi important prilej va fi, deopotrivă, marcat prin organizarea unui eveniment dedicat istoriei şi devenirii Teatrului „Gulliver”, de la începuturi şi până astăzi. În plus, activitatea „Gulliver” din această perioadă înregistrează o dinamică sporită prin participarea cu spectacolul „Capra cu trei iezi” la Festivalul Internaţional de Animaţie „Sub Bagheta lui Merlin” Timişoara, în intervalul 6-9 octombrie, prin susţinerea spectacolului „Harap Alb”, pe data de 14 octombrie, la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, dar şi prin numeroasele spectacole cu grupuri organizate susţinute la sediul teatrului", transmit reprezentanţii Teatrului prin intermediul unui comunicat de presă.

! Programul spectacolelor cu public de la Teatrul „Gulliver” din luna octombrie este următorul:
- Duminică, 23 octombrie, ora 10.30, spectacolul „Scufiţa Roşie”;
- Duminică, 23 octombrie, ora 19.00, PREMIERA spectacolului „Necuvinte”;
- Vineri, 28 octombrie, ora 19.00, spectacolul „Necuvinte”;
- Duminică, 30 octombrie, ora 10.30, spectacolul „Tom Degeţel”.

"Biletele pentru spectacole se achiziţionează online, accesând link-ul http://bilete.teatrul-gulliver.ro sau www.teatrul-gulliver.ro, secţiunea PROGRAM - Cumpără bilete online, sau de la sediul teatrului, în ziua spectacolului, înainte de începerea reprezentaţiei, în limita locurilor disponbile. Mai multe detalii cu privire la spectacolele şi activităţile Teatrului „Gulliver” sunt disponibile pe site-ul: www.teatrul-gulliver.ro şi pe pagina de facebook „TeatrulGulliver”", se mai precizează în comunicatul citat.

Fanii UNTOLD pot cumpăra astăzi, joi, 06 octombrie 2022, la ora 14.00, abonamente pentru ediţia 2023, anunţă organizatorii, care au pregătit primele 10.000 de abonamente la un preţ special, 109 euro plus taxe, pentru fanii care se înscriu pe untold.com.

"Zeci de mii de oameni s-au înregistrat deja şi speră să fie printre norocoşii care îşi asigură de acum intrarea la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume. Cea de-a 8-a ediţie UNTOLD va avea loc între 3 şi 6 august 2023", precizează organizatorii, care spun că anul viitor vor aduce, pe lângă cei mai buni DJ-i din lume, şi trupe în premieră pentru România.

Articole similare: "Mama natură" a arătat tot, la toată lumea, la UNTOLD 2022 (VIDEO INCENDIAR)

Artistul Costel Pătrăşcan, unul dintre cei mai valoroşi caricaturişti din România şi cel mai viralizat din ţară, este invitatul Festivalului Naţional de Comedie – Ediţia a XXXIII-a, care se va desfăşura în perioada 8 – 16 octombrie 2022 la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi.
Sâmbătă, 8 octombrie 2022, la finalul spectacolului O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ din deschiderea Festivalului, Costel Pătrăşcan va susţine un show de caricatură comentată în Curtea Interioară a Teatrului. Conceptul evenimentului îi aparţine şi se bucură de foarte mare succes. Iubitorii artei sale îi vor putea admira lucrările, proiectate pe un ecran şi comentate de autor, şi vor putea achiziţiona cel mai recent album de caricatură al lui Costel Pătrăşcan, intitulat „România educa-tă” şi lansat în anul 2021.
Totodată, artistul va prezenta o selecţie de lucrări în cadrul expoziţiei de caricatură „Râsul în grup” care va putea fi vizitată pe toată durata Festivalului în Foaierul Sălii Studio, la etaj.
Costel Pătrăşcan a fost editor de caricatură pentru numeroase publicaţii din România, între care Adevărul, Evenimentul Zilei, Săptămâna Financiară, Cotidianul, Academia Caţavencu, Aspirina Săracului şi Plai cu Boi. A câştigat peste 100 de premii naţionale şi peste 40 de premii internaţionale. Are numeroase expoziţii naţionale şi participări la saloane internaţionale de caricatură, între care Japonia, Germania, Canada, China, Iran şi Croaţia. Este fondatorul Salonului Internaţional de Caricatură de la Brăila, eveniment de care s-a ocupat timp de 15 ani. A editat nouă albume de caricatură şi îl va lansa pe al zecelea în decembrie 2022. De cinci ani desenează pentru Comisia Europeană în România.
Festivalul Naţional de Comedie este organizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi. Programul celei de-a XXXIII-a ediţii include nouă spectacole prezentate de teatrul-gazdă şi de teatre din Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Brăila, Târgu Mureş, Constanţa, Suceava şi Ploieşti, precum şi şase conferinţe, workshop-uri, ateliere de teatru şi lansări de carte. Programul complet al Festivalului Naţional de Comedie – Ediţia a XXXIII-a poate fi consultat pe http://www.fanitardini.ro/editii-festival/2022/, potrivit unui comunicat al Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi.

Citeşte şi Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi revine!

Peste 40 de lideri din întreaga Europă sunt aşteptaţi joi la Praga pentru prima reuniune a platformei Comunitatea Politică Europeană (CPE), relatează DPA.
Noul forum are ca scop îmbunătăţirea cooperării între ţările europene dincolo de graniţele UE şi, în afară de membrii blocului comunitar, mai cuprinde ţări precum Marea Britanie, Turcia sau statele din Balcanii de Vest şi din regiunea Caucaz.
Premierul ucrainean Denis Şmihal urmează să fie prezent la reuniune, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va intra prin legătură video.
Liderii europeni vor discuta despre provocările economice generale, precum şi despre schimbările climatice, criza energiei şi invazia rusă din Ucraina.
Discuţiile vor fi urmate de întâlniri bilaterale.
Premierul britanic Liz Truss va discuta despre migraţie cu liderii Franţei şi Olandei, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Londra.
Pentru că se aşteaptă ca la reuniune să participe deopotrivă reprezentanţii Armeniei şi Azerbaidjanului, sunt în derulare eforturi diplomatice pentru a facilita o întâlnire între cei doi, a declarat presei la Bruxelles un oficial al UE.
Cele două foste republici sovietice sunt în dispută de decenii în legătură cu controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah. În 2020, au reizbucnit luptele. Iar recent, la mijlocul lunii septembrie, un atac al Azerbaidjanului a dus la moartea a peste 200 de persoane de ambele părţi.
Vineri, cele 27 de state membre ale UE vor avea un summit informal la Praga.
Discuţiile, la care va lua parte şi Zelenski prin legătură video, ar urma să se concentreze pe sprijinul UE pentru Ucraina şi consecinţele asupra economiei şi pieţei energetice europene ale războiului declanşat de Rusia.
Reuniunea de vineri nu ar urma să ducă la rezultate concrete, fiind considerată una pregătitoare pentru un summit la Bruxelles mai târziu în această lună. (sursa Agerpres)

Articole similare:
- Preşedintele Iohannis participă la reuniunea Comunităţii Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European

- Comunitatea politică europeană se reuneşte pentru prima dată la 6 octombrie 2022

Pagina 1 din 1009