Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Luni, 08 August 2022 15:29

Doliu în lumea sportivă din Galaţi

O veste cutremurătoare a zdruncinat colectivul de la CSM Galaţi. Expertul sportiv Dorian Secuianu a încetat din viaţă. "Dorian Secuianu a plecat prea devreme la îngeri. Fost rugbist de mare talent, expert sportiv la CSM şi director de dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Rugby, Dorian Secuianu a fost un om dedicat în totalitate sportului. Din păcate, inima lui mare a încetat să mai bată. Conducerea CSM Galaţi, Comitetul Director, toţi sportivii, antrenorii şi angajaţii clubului regretă profund dispariţia lui Dorian Secuianu şi sunt alături de familia îndoliată. Nu te vom uita!", transmite CSM Galaţi.

doliu

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate, inclusiv a tuturor studiilor de teren, pentru construirea unui drum de legătură între Drumul Expres Galaţi - Brăila şi viitoarea Centură Mare a Galaţiului. Întreaga documentaţie va fi realizată de către SC Like Consulting SRL, iar valoarea contractului este de 1.914.000 lei (fără TVA).

„În cadrul strategiei de conectare a Galaţiului la infrastructura mare de transport a României, va fi construit un drum de legătură între DX Galaţi - Brăila şi viitoarea Centură Mare a Galaţiului. Este vorba despre un drum de aproximativ 8 kilometri, cu patru benzi de circulaţie, prin care vom asigura conectarea între vama Giurgiuleşti şi podul de peste Dunăre, iar mai departe cu viitoarea autostradă a Moldovei. Firma care a câştigat licitaţia are mai puţin de jumătate de an să configureze traseul noului drum, inclusiv eventualele pasaje sau poduri necesare. După realizarea documentaţiei, proiectul va fi depus spre finanţare de către CNAIR, cei cu care avem un parteneriat în acest sens, în cadrul Programului Operaţional de Transport. În ceea ce priveşte Drumul Expres Galaţi - Brăila, în acest moment, după ce s-a lucrat pe o lungime de aproximativ 9 kilometri la partea de fundaţie, constructorul este în procedură de obţinere a avizelor de mediu pentru a demara lucrările la podul peste Siret şi la pasajul peste triajul Barboşi. În plus, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, pe care am înfiinţat-o alături de colegii noştri de la CJ Brăila, CJ Ialomiţa şi CJ Călăraşi, lucrăm şi la varianta unui drum Transregio pe ruta Galaţi - Brăila - Drajna (Slobozia) - Autostrada Soarelui - Chiciu (Călăraşi), procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate fiind deja demarate”, a declarat Costel Fotea.

Contractul privind realizarea unui drum de legătură între DX Galaţi - Brăila şi viitoarea Centură Mare a Galaţiului prevede realizarea studiului de fezabilitate, inclusiv studiul geotehnic, ridicările topografice, studiul hidrologic, studiul de trafic, studiul hidraulic, studiile de coexistenţă, studiul arheologic, toate studiile specifice solicitate de instituţiile avizatoare, documentaţiile suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, documentaţia necesară obţinerii avizului de oportunitate, studiul de evaluare a emisiilor CO2, analiza cost - beneficiu, analiza instituţională, raportul privind evaluarea impactului asupra mediului, harta cu datele de geolocalizare ale investiţiei, raportul privind utilităţile (unde este cazul) şi documentaţia tehnică aferentă stabilirii culoarului de expropriere (dacă este cazul), potrivit CJ Galaţi.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de evenimente organizate în perioada 8-15 august, în Constanţa, "centrul de greutate al manifestărilor", precum şi la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz, potrivit unui comunicat de presă al Forţelor Navale Române.
"De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiţionale marinăreşti cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române. Anul acesta, Forţele Navale Române organizează, în perioada 8-15 august, numeroase evenimente la Constanţa, centrul de greutate al manifestărilor, precum şi la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz", se arată în comunicat.
La Galaţi, marinarii militari vor organiza duminică, 14 august, între orele 10.00-13.00, pe faleza oraşului (zona Parcului "La elice"), Ziua Porţilor Deschise, unde vor putea fi vizitate navele fluviale acostate, precum şi o expoziţie de armament şi tehnică militară. Totodată, publicul gălăţean va fi invitat să participe la jocuri marinăreşti şi să asiste la exerciţii demonstrative.
Luni, 15 august, între orele 18.00-20.00, pe faleza Dunării, este planificată o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. După aceasta, navele militare ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" vor prezenta un exerciţiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare şi parada navelor civile.
Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucişătorului "Elisabeta", Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

Poliţiştii Serviciului Rutier Galaţi, în colaborare cu reprezentanţii Regiei Autonome Registrul Auto Român, au desfăşurat, în perioada 05 - 07.08.2022, în judeţul Galaţi, o acţiune care a avut ca scop reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor.
În cursul acţiunii, au fost verificate 25 de autovehicule destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi 45 de autovehicule cu capacitatea de transport mai mică sau egală cu 8+1 locuri.
Au fost aplicate 67 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 27.695 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, şi 2 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 2.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor H.G. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Totodată, poliţiştii au reţinut 28 de certificate de înmatriculare ale vehiculelor, precum şi un permis de conducere.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, au fost verificate 15 vehicule care efectuau transport public de marfă cu masa totală autorizată mai mare de 2,5 tone, precum şi 8 vehicule destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 13.000 de lei (două pentru nerespectarea prevederilor O. G. 37/2007 privind stabilirea cadrului legal de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, şi una pentru nerespectarea prevederilor H.G. 68/2012, republicată, în acest caz fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni).
De exemplu, pe D.J. 251, în localitatea Matca, poliţiştii au oprit în trafic un ansamblu de vehicule format din autoutilitară şi semiremorcă, al cărui conducător auto efectua transport public de mărfuri. Cu ocazia controlului, s-a constatat că pe impulsorul cutiei de viteze era montat un magnet, acest fapt conducând la alterarea datelor înregistrate, precum şi a informaţiilor conţinute în raportul imprimat, pentru ziua în curs. Conducătorul auto, un bărbat, din judeţul Vaslui, a fost sancţionat cu amendă contravenţională, în cuantum de 9.000 de lei.
De asemenea, un bărbat, din municipiul Tecuci, a fost depistat de poliţişti, pe strada 1 Decembrie 1918, din localitate, în timp ce conducea un autoturism care prezenta defecţiuni la sistemul de iluminare şi, pe geamurile laterale faţă, avea montate folii care estompează vizibilitatea. Acesta a fost sancţionat cu amendă în cuantul de 1.305 lei, fiindu-i reţinut certificatul de înmatriculare al vehiculului, până la remedierea deficienţelor. VEZI VIDEO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Tot românul ştie ceva italiană. Asta pare să fie deviza în Tecuci, unde lucrările stradale au fost semnalizate cu panouri în limba italiană, notează observatornews.ro.
În fotografiile realizate în oraş se observă indicatoarele de "stradă închisă pentru lucrări" şi "ocoliţi, lucrări în curs" scrise în limba lui Dante. Cel mai probabil, firma care se ocupă de lucrări a importat pe lângă utilaje şi panourile de avertizare din Italia.

Screenshot 1

Oraşul Tecuci se pregăteşte zilele acestea de Iarmarocul Moldovenesc, o sărbătoare pentru care o arteră importantă va fi închisă. Din acest motiv, traficul va fi deviat, iar noi indicatoare rutiere vor fi montate pentru dirijarea circulaţiei. Rămâne de văzut în ce limbă.

Forțele ruse au comis 27.203 crime de agresiune și de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie și până în prezent, potrivit unui raport publicat luni de Biroul procurorului general al țării, citat de agențiile de presă EFE și Ukrinform. Conform documentului, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului. În același timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanșarea și ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează propaganda de război neadaptată la convențiile internaționale. Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forțelor ruse. Între altele, autoritățile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranței naționale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrității teritoriale și inviolabilitatea Ucrainei. Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraționism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj și 439 de infracțiuni cu clasificări juridice diferite. Parchetul ucrainean a deschis 1.451 de proceduri penale pentru infracțiuni legate de copii de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina. Diferite organisme internaționale, între care ONU, au inițiat investigații pe teritoriul ucrainean pentru a documenta presupusele crime de război comise de trupele ruse. În plus, unele țări ale Uniunii Europene au trimis experți în locuri precum Bucea sau Irpin, în nordul Ucrainei, pentru a găsi dovezi ale acestor crime. (sursa Agerpres)
Armata chineză a anunțat luni, în pofida apelurilor din partea Occidentului, că își va continua exercițiile militare în apropiere de Taiwan, în semn de protest față de vizita președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în insula revendicată de Beijing, relatează AFP și Reuters. "Armata Populară de Eliberare (...) continuă să desfășoare exerciții practice interarme în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului, concentrându-se pe operațiuni comune antisubmarin și de asalt pe mare", a indicat într-un comunicat Comandamentul din teatrul de operațiuni Est. China a început joi, a doua zi după plecarea președintei camerei inferioare a Congresului american, nr.3 în administrația de la Washington, manevre cu "muniție reală" în șase zone extinse în imediata apropiere a Taiwanului. Respectivele exerciții, în orice caz în această configurație, urmau să se încheie duminică la mijlocul zilei (04:00 GMT), potrivit administrației chineze de securitate maritimă. Dar manevrele continuă și luni, conform acestui anunț al armatei chineze. Armata chineză a lansat cele mai importante exerciții militare din istoria sa, trimițând avioane de vânătoare, nave de război și rachete balistice în ceea ce analiștii consideră drept o simulare a blocării și invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP. Secretarul de stat american, Antony Blinken, denunțase "disproporția totală" - potrivit acestuia - a reacției chineze și în special a acestor manevre, în cursul cărora au avut loc tiruri cu muniție reală. După criticile din partea G7 și a SUA, Blinken a publicat o declarație comună cu omologii săi japonez și australian, în care a cerut Chinei să oprească aceste exerciții militare. (sursa Agerpres)
O continuare a thrillerului psihologic premiat cu Oscar ''Joker'', care are drept protagonist unul dintre cele mai cunoscute personaje negative din benzile desenate, urmează să fie lansat în cinematografe pe 4 octombrie 2024, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al distribuitorului Warner Bros, potrivit Reuters. ''Joker: Folie a Deux'', îl va avea în distribuție pe Joaquin Phoenix, interpretând din nou personajul titular, care i-a adus premiul Oscar pentru ''cel mai bun actor'' grație peliculei originale din 2019, povestea originii celui mai mare dușman al supereroului DC Batman, potrivit purtătorului de cuvânt al studioului. Filmul din 2019, nominalizat la Oscar în categoria ''cel mai bun film'' și care a câștigat trofee pentru ''cea mai bună coloană sonoră originală'' și pentru ''cel mai bun actor în rol principal'', a fost regizat și produs de Todd Phillips, care a scris scenariul în colaborare cu Scott Silver. Povestea trasează decăderea psihologică a protagonistului, clovnul și actorul ratat Arthur Fleck, și a împrejurărilor sociale care l-au transformat dintr-un singuratic demoralizat într-un ucigaș cu sânge rece, care inspiră un val de violențe în metropola ficțională Gotham City. Warner Bros nu a oferit detalii suplimentare despre acest sequel. Revista de specialitate Variety a relatat însă că noua producție va fi un musical, în care Lady Gaga urmează să o interpreteze pe complicea lui Joker, Harley Quinn. Interpretarea lui Phoenix, în vârstă de 47 de ani, cunoscut pentru personajele meditative și cu probleme emoționale cărora le dă viață, a fost apreciată de numeroși critici ca fiind una dintre cele mai terifiante și tulburătoare din filmul modern. El este cel de-al doilea actor recompensat cu un premiul Oscar pentru rolul Joker, călcând pe urmele lui Heath Ledger, care a câștigat un Oscar postum pentru ''cel mai bun actor în rol secundar'' grație interpretării sale din ''The Dark Knight'' (2008). (sursa Agerpres)
Actorul american James Franco va juca rolul lui Fidel Castro în "Alina de Cuba", un film independent despre "fiica rebelă" a liderului cubanez, a anunțat producătorul filmului, relatează AFP. "Regizorul dorea pe cineva care să semene fizic cu Fidel Castro și să aibă carisma lui", a declarat producătorul John Martinez O'Felan. Martinez a afirmat că a decis în cele din urmă să-l contacteze pe James Franco după ce s-a interesat de profilul mai multor actori de origine latino-americană sau iberică. Aceasta va fi cea de-a doua apariție într-un film pentru actorul în vârstă de 44 de ani după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală și comportament nepotrivit în 2018. James Franco a fost acuzat de patru foste studente de la școala sa de actorie că le-a abuzat în timpul scenelor nud. Într-un interviu în decembrie anul trecut, actorul, care fusese nominalizat la Oscar în 2011 pentru filmul "127 Hours", a recunoscut că a avut relații sexuale cu unele dintre studentele sale. "Alina de Cuba" va fi regizat de Miguel Bardem, vărul actorului spaniol Javier Bardem, și va fi filmat în Columbia începând din 15 august, a mai spus Martinez O'Felan. Ana Villafańe o va interpreta pe Alina Fernandez, fiica lui Fidel Castro și a Nataliei Revuelta Clews, care va fi jucată de argentinianca Mia Maestro. Alina Fernandez, în vârstă de 66 de ani, trăiește în exil din anii 1990. Stabilită la Miami, Fernandez este autoarea cărții autobiografice "Alina. Memorias de la hija rebelde de Fidel Castro". (sursa Agerpres)
Compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii, a precizat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. "Ca și în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii", a declarat Dan Cărbunaru. Măsura privind compensarea prețului carburanților la pompă, aprobată în luna iunie, a început să fie aplicată din luna iulie pentru o perioadă de trei luni de zile (https://www.monitoruldegalati.ro/economie/ultima-ora-pretul-carburantilor-va-fi-compensat-cu-50-de-bani-pe-litru.html). (sursa Agerpres)   Citește și Klaus Iohannis: "Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai" - https://www.monitoruldegalati.ro/politica/klaus-iohannis-pana-la-urma-si-50-de-bani-sunt-50-de-bani-pe-care-nu-ii-dai.html
Pagina 1 din 954