Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Subiectul construirii unui aeroport la Galaţi a fost, este, şi probabil va rămâne unul controversat pentru gălăţeni. Unii cred în realizarea acestui obiectiv, alţii sunt suspicioşi sau chiar neagă cu vehemenţă că acest lucru se va concretiza. Dar iată că după multe informaţii incerte din partea autorităţilor legate de acest subiect, apare şi una concretă şi oficială: locul unde se va construi aeroportul de la Galaţi.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, s-a aflat duminică, 19 mai 2019, într-o vizită de lucru în judeţul Galaţi. Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat această vizită - AICI - vineri, 17 mai 2019. Potrivit CJ Galaţi, agenda vizitei de lucru include deplasări la şantierul de la centura Tecuciului, la amplasamentul propus pentru construirea unui aeroport la Galaţi şi pe traseul Giurgiuleşti - Calea Prutului - strada Tunelului - DN26 - Vânători (proiectul Drumul Mare de Centură - traseu proiectat pe ruta Giurgiuleşti - Vânători / DN 26 - Combinatul Siderurgic - localitatea Traian - DN25).

Astfel, ministrul Transporturilor a vizitat amplasamentul propus pentru construirea unui aeroport la Galaţi. Aeroportul va fi amplasat pe un teren de 150 ha, chiar la graniţa dintre comunele Braniştea, Smârdan şi Schela. În apropierea amplasamentului aeroportului, care este la aproximativ 18 km de Galaţi şi 20 km de Brăila, va trece şi centura mare a Galaţiului.

"Eu cred că este o investiţie care va genera plus valoare, care va ajuta mediul economic (...) este un proiect care este fezabil pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Am vorbit mai devreme cu gestionarul fondului şi va face o modificare legislativă ca să poată fi introduse şi aeroporturile. În concluzie, acest aeroport va putea fi finanţat prin acest Fond de Dezvoltare şi Investiţii. (...) Săptămâna viitoare va intra (n.r. - modificarea) în şedinţa de Guvern, va intra ordonanţă de urgenţă. Daca nu va intra joi (n.r. - 23 mai 2019) în şedinţa de Guvern, cu siguranţă, va intra în săptămâna următoare", a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a menţionat că în sarcina CJ Galaţi intră demararea studiului de fezabilitate, în urma căruia se vor stabili costurile proiectului, dar şi, ulterior, demararea procedurii de execuţie şi proiectare.

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, cel care i-a prezentat ministrului Transporturilor locaţia pentru construirea aeroportului de la Galaţi, a precizat că în urma unui studiu de oportunitate şi unul de trafic, realizate de CJ Galaţi, a reieşit că: "Aceasta este cea mai bună locaţie pe care o putem avea", a declarat Costel Fotea. Alături de Răzvan Cuc şi Costel Fotea, au fost şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi liderul grupului PSD din Parlamentul European și președintele social-democraților gălățeni, Dan Nica.

Reamintim că, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a dezvăluit gălăţenilor, cu ocazia mitingului PSD de la Galaţi - AICI - din data de 11 mai 2019, că va susține marele proiect al liderilor social-democrați de la Galați, construirea unui aeroport. "Această zonă are nevoie de un aeroport, pentru că este o zonă care a început să se dezvolte mult și nu mai trebuie să fie frânată!", a spus Liviu Dragnea.

De asemenea, în urma unei campanii de consultare demarată de Banca Mondială, "Alege Priorităţile Oraşului Tău!", gălăţenii au putut alege ce consideră a fi prioritar pentru oraş, ierarhizând pe site-ul campaniei 10 proiecte identificate de Banca Mondială ca fiind prioritare cu impact metropolitan pentru Galaţi. Potrivit votului gălăţenilor, construcţia aeroportului de la Galaţi s-a clasat pe locul 3 - AICI -.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă, 18 mai 2019, o informare meteorologică, cu interval de valabilitate: 18 mai, ora 10 - 21 mai, ora 10, iar fenomenele vizate sunt: manifestări de instabilitate atmosferică.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15...25 l/mp și pe arii restrânse 35...40 l/mp.

cod

De asemenea, ANM a emis şi o atenţionare meteorologică de tip Cod Galben, cu interval de valabilitate: 18 mai, ora 12 - 19 mai, ora 06, iar fenomenele vizate sunt: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată. 

Potrivit ANM, în Moldova și în zona Carpaților Orientali se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

ANM precizează că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat că, duminică, 19 mai 2019, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, se va afla într-o vizită de lucru în judeţul Galaţi. Potrivit CJ Galaţi, agenda vizitei de lucru include deplasări la şantierul de la centura Tecuciului, la amplasamentul propus pentru construirea unui aeroport la Galaţi şi pe traseul Giurgiuleşti - Calea Prutului - strada Tunelului - DN26 - Vânători (proiectul Drumul Mare de Centură - traseu proiectat pe ruta Giurgiuleşti - Vânători / DN 26 - Combinatul Siderurgic - localitatea Traian - DN25).

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 08:00 - 16:00 se vor executa lucrări edilitare pe strada Domnească şi pe strada Navelor.

17Trafic str. Domneasca

Din acest motiv, traficul rutier va fi restricţionat pe strada Domnească, la intersecţia cu strada Navelor, fiind propuse următoarele rute ocolitoare: str. Brăilei - str. Domnească - str. Universităţii - str. Al. I. Cuza - str. Egalităţii - str. Navelor sau str. Brăilei - str. Traian - bld. Marea Unire - str. Navelor. Traseele mijloacelor de transport 10, 15, 24, 29 şi 34 vor fi deviate pe str. Traian - bld. Marea Unire - str. Portului, tur - retur.

17Trafic str. Navelor

De asemenea, în perioada 20 - 22 mai 2019, se vor executa lucrări pe strada Navelor, pe sensul de mers dinspre strada Egalităţii către strada Domnească, circulaţia rutieră urmând a se desfăşura pe un singur sens.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat pe linia combaterii faptelor de exploatare ilegală a agregatelor minerale, constatând săvârşirea a 4 infracţiuni şi indisponibilizând bunuri în valoare de 447.000 lei. Astfel, la data de 15 mai 2019, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Galaţi, în colaborare cu Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi şi Administraţia Bazinală de Apă Prut - Bârlad, au acţionat pentru combaterea infracţiunilor de exploatare ilegală a agregatelor minerale şi efectuarea de lucrări neautorizate în albia şi terasa râurilor.

În cadrul acţiunii, care s-a desfăşurat în zona râului Siret, pe sectorul dintre localităţile Galaţi - Nicoreşti, au fost verificate mai multe societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea acestui râu. Cu ocazia controalelor, poliţiştii au constatat săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală şi a trei infracţiuni de exploatare ilegală a agregatelor minerale, întocmind în acest sens dosare penale. Au fost indisponibilizate 4 utilaje tip volă, 4 autocamioane, 2 staţii mobile de sortare şi 2 buncăre de piatră, precum şi aproximativ 4000 metri cubi de agregate minerale (6.400 t), valoarea acestor bunuri fiind estimată la suma de 447.000 lei.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului Prevenirea şi Combaterea Migraţie Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul S.T.P.F Galaţi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi, au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. În data de 16 mai a.c., au fost desfăşurate cinci percheziţii domiciliare la membrii grupărilor, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Galaţi, la care au participat poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Percheziţii în judeţul Galaţi după traficanţii de migranţi". Faţă de trei membri ai grupului a fost dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Începând cu luna noiembrie 2018, politiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, coordonaţi de procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, cu denumirea „CĂRĂUŞII” , implicat în traficul de migranţi. În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea grupării infracţionale, având în componenţă cetăţeni români, care transporta cetăţeni proveniţi din zona Asiei, înregistraţi ca solicitanţi de azil în ţara noastră, şi din România, ascunşi în locuri special amenajate în mijloacele de transport, în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat către ţări din vestul Europei.

20Migranti site

Astfel, urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative au fost stabilite ca făcând parte din grupul infracţional P.P., P.N. şi B.M., cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 42 şi 48 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Galaţi. La data de 09 noiembrie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F Galaţi şi de la PTF Nădlac II, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, au efectuat o acţiune de prindere în flagrant, în urma căreia cetăţeanul român P.P. a fost surprins în PTF Nădlac II în timp ce încerca să scoată ilegal din ţară patru cetăţeni străini, ascunşi în compartimentul marfă al unei autoutilitare (foto). Din investigaţiile efectuate, s-a stabilit că membrii grupului infracţional racolau persoane înregistrate ca fiind solicitante de azil în România şi le transportau către vestul ţării, cu scopul trecerii ilegale a frontierei de stat pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro de persoană.

În data de 16 mai a.c., începând cu ora 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi, au desfăşurat cinci percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza judeţului Galaţi, la persoanele suspecte de constituirea grupului infracţional organizat, specializat în trafic de migranţi. Cu ocazia efectuării perecheziţiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 29 de telefoane mobile şi suma de 5.900 de euro. În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Totodată, faţă de P.P., P.N., şi B.M., procurorii D.I.I.C.O.T - S.T. Galaţi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Patru localităţi din judeţul Galaţi vor dispune de internet gratuit prin programul WiFi4EU. Programul, lansat de Comisia Europeană, oferă bonuri în valoare de 15.000 euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice. Astfel, localităţile gălăţene Băleni, Băneasa, Griviţa şi Vlădeşti vor avea internet gratuit în termen de 1 an şi jumătate, potrivit termenului prevăzut în program. De asemenea, localitatea Independenţa, din judeţul Galaţi, se află pe o listă de aşteptare în vedea implementării reţelei de Wi-Fi gratuit.

Potrivit programului, care este dedicat municipalităţilor din întreaga Uniune Europeană sau asociaţiilor de municipalităţi care acţionează în numele acestora, administraţiile considerate eligibile vor primi un voucher în valoare de 15.000 de euro pentru a instala un hotspot Wi-Fi funcţional în termen de 1,5 ani de la acordarea acestuia. Voucherul va acoperi costurile echipamentului Wi-Fi şi instalarea hotspoturilor în spaţii publice. Administraţiile care primesc un voucher vor trebui să plătească pentru conectivitate (abonament la internet) şi întreţinerea echipamentului pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuită şi de calitate superioară timp de cel puţin 3 ani.

Pentru a fi eligibile, municipalităţile trebuie să fie înregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Selecţia se va face pe principiul "primului venit". Campanii de depunere a cererilor vor fi lansate până la sfârşitul anului 2020.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Doar 14 localităţi din Galaţi s-au înscris pentru implementarea reţelelor de Wi-Fi gratuit

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Gheonea Grigore, viceprimar al comunei Cudalbi, din judeţul Galaţi.

Potrivit ANI, în perioada 23 iunie 2012 - 19 iulie 2017, Gheonea Grigore a deţinut şi exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice [...] g) calitatea de comerciant persoană fizică [...]”.

De asemenea, ANI menţionează că Gheonea Grigore a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Pesta porcină africană este încă prezentă în 84 de localităţi din 16 de judeţe, cu un număr de 397 de focare, dintre care 10 în exploataţii comerciale, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis Agerpres.
În alte cinci judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 365.595 de porci afectaţi de boală şi există 1.329 de cazuri la mistreţi.
Totodată, la nivel naţional au fost stinse până acum 853 de focare.
Până la data de 16 mai 2019, au fost despăgubiţi 8.643 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251,8 milioane de lei.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
ANSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane hectare au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până miercuri, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, informează APIA într-un comunicat remis Agerpres.
Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare, fapt care confirmă tendinţa de comasare a terenurilor, notează APIA.
Judeţele cu cele mai multe cereri înregistrate sunt Suceava (46.475 cereri), Dolj (36.029 cereri), Bihor (35.446 cereri), Maramureş (33.822 cereri) şi Botoşani (32.778 cereri).
Cât priveşte judeţele cu cele mai mari suprafeţe solicitate la plată, acestea sunt Timiş (531.311,55 hectare), Constanţa (495.402,46 hectare), Teleorman (426.105,87 hectare), Dolj (423.721,1 hectare) şi Călăraşi (376.343,05 hectare).
Fermierii pot depune, în perioada 16 - 31 mai, modificări la Cererile Unice de Plată depuse în cadrul campaniei 2019, la sediile Centrelor judeţene/locale APIA.
În intervalul 1 iunie - 1 iulie 2019 urmează ca APIA să efectueze controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eşantionarea acestora pentru controlul la faţa locului, precum şi transmiterea eşantioanelor. Ulterior, între 2 iulie şi 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligaţii/cerinţe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor.
Sprijinul financiar este acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pagina 1 din 232