Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că în Coaliţie şi în Guvern au avut loc discuţii despre stimularea campaniei de vaccinare, în condiţiile în care autorităţile se tem de valul patru al pandemiei. Printre posibilele măsuri, Barna a anunţat că românii vor putea merge la mall în weekend doar dacă sunt vaccinaţi. De asemenea, vicepremierul a precizat că sunt luate în calcul tombole cu utilaje agricole pentru cei care se vaccinează, pentru a încuraja campania de vaccinare în mediul rural.

„Am discutat chiar în şedinţa coaliţiei din această săptămână. Au fost prezentate mai multe variante, pe unele dintre ele premierul si-a exprimat sustinerea. E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene pentru încurajarea campaniei de vaccinare. Probabil valul patru va avea acel efect de stimul pentru acea parte din populaţie care nu s-a dus până acum să se vaccineze. Sunt doua tipuri de demersuri, cele de încurajare şi stimulare, dar şi acele măsuri pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, existenţa vaccinarii să fie o condiţionalitate. De exemplu, mersul la mall, să fie condiţionat de existenţa vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii E un mesaj foarte clar: dacă vrem să nu ne mai întoarcem la perioada de restricţii care ne-a chinuit atât de mult, e necesar să ne vaccinăm. Vom avea cu toţii probleme dacă nu vom creşte procentul de vaccinare. Ne-am gândit la stimulente. În bani direct nu am discutat despre stimulente, dar se discută diverse variante de vouchere, bonuri, tichete prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze. S-a discutat şi subiectul unei potenţiale loterii, chiar cu utilaje agricole, astfel încât să reacţioneze cei din mediul rural. Am văzut în aceşti doi ani de pandemie că ceea ce s-a întâmplat în altă parte, după două săptămâni s-a întâmplat şi în România. Ne aşteptăm să crească şi aici numărul de cazuri. Liderii coaliţiei au discutat, marţi, o serie de variante care ar putea încuraja vaccinarea. Potrivit informaţiilor obşinute în exclusivitate de Digi24, printre propunerile formulate se numără tombole şi loterii, precum şi vouchere de vacanţă“, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Pe lângă stimulente sunt puse în discuţie şi o serie de constrângeri. persoanele nevaccinate ar putea avea accesul restricţionat în spaţii publice închise pentru participarea la activităţi neesenţiale. O altă măsură deja discutată în spaţiul public este obligativitatea testării periodice a personalului medical nevaccinat, pe banii lor. O decizie privind aceste măsuri ar urma să fie luată în cadrul următoarei şedinţe de coaliţie. (sursa digi24.ro)

Prințul Harry, care s-a retras împreună cu soția sa, Meghan Markle, din Casa Regală britanică, își va publica memoriile la sfârșitul anului 2022, în care va relata ''greșelile'' și ''lecțiile învățate'', a anunțat luni editura Penguin Random House, relatează AFP.
''Am purtat numeroase pălării de-a lungul anilor, la propriu și la figurat, și sper ca, prin relatarea poveștii mele - suișurile și coborâșurile, greșelile, lecțiile învățate -, să pot ajuta și să arăt că, indiferent de originile noastre, avem mai multe în comun decât credem'', a declarat prințul, citat într-un comunicat al editurii newyorkeze.
''Scriu acestea nu din perspectiva prințului care am fost de la naștere, ci a omul care am devenit'', a adăugat prințul Harry, în vârstă de 36 de ani.
După ce au anunțat că părăsesc familia regală britanică, Harry și Meghan au acordat în luna martie a acestui an, gazdei de televiziune Oprah Winfrey, un interviu șoc ce a alimentat tensiunile cu familia sa.
Printre alte dezvăluiri explozive, Harry și Meghan au declarat că un membru al familiei regale, al cărui nume nu l-au dezvăluit, și-a exprimat îngrijorarea în privința culorii pielii fiului lor, Archie, înainte de nașterea acestuia, mama sa fiind de rasă mixtă.
Penguin Random House a promis la rândul său ''amintiri intime și sincere'', în care ''prințul Harry va împărtăși, pentru prima dată, ''experiențele, aventurile, pierderile și lecțiile de viață care au contribuit la formarea sa''.
Memoriile vor fi publicate în întreaga lume, iar încasările obținute din vânzări vor fi direcționate în scopuri caritabile. Ele vor acoperi ''viața în lumina reflectoarelor, din copilărie până în prezent'', inclusiv ''angajamentul său militar care l-a condus de două ori pe front în Afganistan și bucuriile sale în postura de soț și de tată'', potrivit Random House.
Săptămâna trecută, fundația Archewell, administrată de Harry și Meghan Markle, a anunțat că aceasta din urmă va produce un serial animat pentru Netflix cu scopul de a încuraja emanciparea tinerelor fete, inspirate de personaje feminine care au scris istorie. (sursa Agerpres)

Guvernul Ungariei a decis să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID-19 pentru cadrele medicale ca parte a eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban pentru postul de radio public, relatează Reuters.
"Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajații din domeniul medical... am extins această regulă pentru coronavirus", a mai spus Orban pentru Kossuth Radio.
Premierul ungar a afirmat că al patrulea val al pandemiei de coronavirus a început în Europa de Vest, adăugând că Ungaria "va fi și ea afectată", notează MTI. El a insistat însă că Ungaria, cu 55% din populația sa complet vaccinată, este una dintre cele mai sigure țări din Europa în această privință.
El a adăugat că Ungaria este prima țară din Europa care va începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 de la 1 august.
Persoanele în vârstă care nu s-au vaccinat vor fi încurajate să se imunizeze, a mai spus Orban, care a adăugat că un program de vaccinare va fi lansat de asemenea în școli pentru copiii cu vârsta peste 12 ani înainte de începerea anului școlar. (sursa Agerpres)

Specialiștii Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează cu privire la existența unei campanii prin care inițiatorii vin cu o "ofertă" pentru falsificarea adeverinței de vaccinare.
"Pe Telegram circulă, în anumite grupuri, o 'ofertă' pentru falsificarea adeverinței de vaccinare, care ar certifica faptul că deținătorul a trecut prin acest proces. Vorbim despre falsificarea unui document, acțiune ce atrage automat consecințe penale. Cei care falsifică aceste adeverințe riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, iar beneficiarii se pot alege cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală, pentru uz de fals", menționează CERT-RO, într-o postare publicată, marți, pe propria pagină de Facebook.
Potrivit sursei citate, cei care raportează atacuri sau încercări de atac prin mesaj către conturile de social media ale CERT-RO pot transmite datele despre incident și la adresa de e-mail alerts@cert.ro pentru a accelera investigația.
În același timp, pentru consultanță acordată de către un specialist se poate apela numărul de urgență 1911. (sursa Agerpres)

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a obținut toate avizele aferente finanțării Măsurii 2 - Granturi de capital de lucru și va debloca a treia tranșă de plăți din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al MEAT, ministrul de resort, Claudiu Năsui, a semnat joi ordinul privind procedura care deblochează plățile, care a apărut în Monitorul Oficial. Ministerul va începe de vineri să trimită contractele către beneficiari.
"Atenționăm beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanțare. Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanțare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăți se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare. Ordinea plăților se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Numărul RUE estimat să fie depășit la această tranșă este în jur de 16.000. Până în prezent, plățile au fost făcute până la RUE 9.633", se menționează în comunicatul MEAT.
Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare europeană care să acopere acea sumă. Inițial, la Măsura 2 exista finanțare pentru 4.000 de firme.
"Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanțare", precizează reprezentanții ministerului.
În acest context, MEAT a întreprins anul acesta mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților.
"Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alături de Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2", se mai arată în document.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului gestionează schema de ajutor de stat instituită prin OUG 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. (sursa Agerpres)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, la data de 22 iulie, s-a desfășurat o nouă tabără de vara la Mănăstirea Toflea din Protopopiatul Nicorești.
Aceasta mănăstire are o înălțătoare frumusețe, cu o sobrietate medievală, ea fericește privirea oricărui pelerin. Pătrunzând în interiorul bazilicii, copiii au mărturisit că "au simțit puterea rugăciunii rostită fără încetare".
Tabăra a găzduit 22 de copii împreuna cu preotul paroh din localitatea Toflea și mai multe cadre didactice de la Școala din această localitate.
Copiii prezenți au fost antrenați în diverse jocuri recreative, au intonat cântece, au rostit poezii și au înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru anul școlar care a trecut.
La încheierea zilei, copiii participanți au fost răsplătiți cu cărți de rugăciune, iconițe, dulciuri și o masă caldă.
Toți copiii prezenți au fost încântați de această binevenită tabără și au dorit să aducă mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Casian pentru inițiativă, exprimându-și totodată dorința de a participa și la următoarea ediție. Unul dintre copii a mărturisit că el "își imaginează raiul cu asemenea frumuseți și bucurii", informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a fost decorat, joi, de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Colan într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Șeful statului i-a acordat distincția patriarhului Daniel în semn de "înaltă apreciere pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale și filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în țară și în diaspora, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional și interreligios".
"Sunteți întâiul Patriarh ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ați urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român", a spus președintele Iohannis la ceremonia de decorare.
El a amintit de prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și Culte, prilejuită de președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Președintele Iohannis a evocat și rolul fundamental al Patriarhului Daniel în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional.
"Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă", a afirmat Iohannis.
Șeful statului a spus că Patriarhul Daniel a adus o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice - "o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui".
"Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre culte, precum și dintre acestea și autoritățile statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații. În același timp, înalta decorație care vă este conferită astăzi vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna. Preafericirea voastră, sunteți puternic implicat în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești. În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora. Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești", a adăugat Iohannis.
Șeful statului a arătat că dorește ca parteneriatul dintre culte și instituțiile statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe "fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii".
"Am convingerea că veți împlini, în continuare, proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Române, că veți susține legătura românilor de pretutindeni cu patria lor și veți inspira tinerele generații sub deviza înaltei distincții care vă este conferită, "In fide salus", pentru împlinirea binelui comun!", a conchis președintele Iohannis.
Patriarhul Daniel a arătat că primește distincția "ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română".
El a vorbit despre românii din diaspora.
"Avem cea mai mare diasporă română din istoria poporului român, care este o șansă, dar și o provocare și de aceea am făcut eforturi împreună cu autoritățile de stat ca să ținem în comuniune românească pe acești fii și fiice ale patriei noastre care din varii motive lucrează sau studiază în afara hotarelor țării noastre", a spus patriarhul Daniel.
Înaltul ierarh a arătat că, așa cum prevede legea, cultele sunt parteneri ai statului român.
"Noi considerăm că libertatea pe care o avem la nivelul manifestării credinței noastre religioase este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate, pentru armonie și pace între toți cetățenii României și între românii de pretutindeni", a afirmat patriarhul BOR.
Patriarhul Daniel a împlinit, joi, 70 de ani.
La ceremonie au participat președintele Senatului, Anca Dragu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu, președintele CCR, Valer Dorneanu, președintele Înaltei Curți, Corina Alina Corbu. (sursa Agerpres)

Vineri, 23 Iulie 2021 10:59

O nouă etapă dezinsecție, în Galați

În perioada 26-29 iulie 2021, se va desfășura o nouă etapă dezinsecție, prin intermediul Serviciului Public Ecosal, informează Primăria municipiului Galați. Se va interveni astfel cu termonebulizator în cartierul Cantemir, cartierul Filești, Faleza Inferioară, Faleza Superioară, Alee P-uri, Grădina Publică, iar cu atomizoarele se va interveni în parcurile din municipiul Galați.
"Apicultorii și sericicultorii de pe raza municipiului Galați sunt rugați să-și ia toate măsurile de protecție necesare pentru familiile de albine și viermi de mătase în scopul evitării contactului cu substanțele insecticide distribuite în toate zonele verzi ale domeniului public. Programul poate suferi modificări sau poate fi decalat în cazul în care condițiile meteo nu permit desfășurarea în bune condiții a acțiunii", precizează municipalitatea.

Vineri, 23 Iulie 2021 10:56

Se caută asistenți sociali

Ministerul Muncii și Protecției Sociale organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a de 23 de posturi de natură contractuală, de experți județeni servicii sociale - asistenți sociali (COD COR 263501), vacante, în afara organigramei Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în cadrul Direcției generale planificare bugetară și management financiar - unitatea de implementare a proiectului "Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale" cod SMIS 122607, în județele Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Călărași, Constanța, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui.

Condițiile specifice necesare în vederea participării la concurs și a ocupării funcției contractuale sunt: studii universitare absolvite cu diplomă de licență în domeniul asistenței sociale; aviz de exercitare a profesiei de asistent social; vechime în specialitatea studiilor; vechime în specialitate studiilor: 5 ani în specialitatea studiilor (asistență socială); constituie avantaj experiența în cadrul unei Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) sau a unei Agenții Județene de Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) (conform CV).

Concursul se va organiza conform calendarului următor: 12 august 2021, ora 10.00: proba scrisă - la sediul din București, bd. Magheru, nr. 31, sectorul 1; 18 august 2021, ora 10.00: proba interviu - la sediul din București, bd. Magheru, nr. 31, sectorul 1. Detalii privind condițiile specifice și bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială - https://msmps.gov.md/. Relații suplimentare se pot obține la sediul Ministerul Muncii și Protecției Sociale, din București, bd. Magheru, nr. 31, sectorul 1, telefon 021.315.72.96, e-mail concurs.serviciicomunitare@mmuncii. gov.ro. (sursa posturi.gov.ro)

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați au desfășurat, în perioada 12 - 16 iulie 2021, acțiuni de control, în cadrul Campaniei Naționale pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19, la angajatorii cu un număr de peste 50 de angajați, potrivit unui comunicat al instituției.

"Luând în considerare necesitatea asigurării în continuare a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV, prevăzută de Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se impune intensificarea controalelor desfășurate de Inspecția Muncii, în vederea verificării și conștientizării angajatorilor cu privire la aplicarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă, precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor", se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, obiectivele campaniei sunt:
- Identificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariați în vederea conștientizării și determinării acestora de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră și de a implementa munca la domiciliu și telemunca, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Coronavirus la locul de muncă, pe timpul deplasării la și de la locul de muncă, precum si cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor;
- Verificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariați cu privire la aplicarea prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru și securitatea și sănătatea în muncă;
- Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii controlați, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;
- Identificarea neconformităților în domeniul securității și sănătății în muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii controlați a prevederilor legale în vigoare;
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori, a prevederilor legale aplicabile și a măsurilor dispuse;
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Astfel, la nivelul județului Galați rezultatele verificărilor efectuate se prezintă astfel:
1. În domeniul Relațiilor de Muncă:
- au fost controlați 17 angajatori, cu un număr total de 2.401 lucrători, din care 148 salariați care lucrează în regim de telemuncă/muncă la domiciliu;
- au fost constatate 15 deficiențe, fiind dispuse 15 măsuri cu termene de intrare în legalitate și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale (avertismente) unui număr de 2 angajatori.
Principalele deficiențe constatate au fost:
- neevidențierea distinctă în pontaje a orelor suplimentare, respectiv a orelor de noapte;
- nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește munca suplimentară;
- netransmiterea în Revisal a elementelor din contractul individual de muncă anterior începerii activității;
- nerespectarea de angajator a obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru.

2. În domeniul Securității și Sănătății în Muncă:
- au fost controlați 17 angajatori cu un număr total de 2.434 lucrători, din care 1.306 salariați se aflau la locul de muncă controlat;
- au fost constatate 11 deficiențe, fiind dispuse 11 măsuri cu termene de intrare în legalitate și au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale (avertismente) unui număr de 6 angajatori.
Principalele deficiențe constatate au fost:
- nepurtarea echipamentului individual de protecție (EIP) din dotare;
- neactualizarea documentului privind evaluarea riscurilor referitoare la riscul epidemiologic;
- neactualizarea planului de prevenire și protecție cu riscuri biologice;
- lipsa evaluării de risc pentru toate activitățile din unitate;
- lipsa deciziei cu nominalizarea lucrătorilor care acordă primul ajutor;
- lipsa organizării activității de prevenire și protecție;
- lipsa autorizației din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, se precizează în comunicatul ITM Galați.

Pagina 1 din 653