Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Consiliul de Coordonare al Federației "Solidaritatea Sanitară", întrunit în perioada 14-15 decembrie 2018, a decis mobilizarea pentru proteste în situația în care Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență prin care veniturile salariale ar fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv dacă salariații nu vor beneficia de creșterea salarială la care au dreptul legal pentru anul 2019 începând cu luna ianuarie 2019.
Protestele vor viza un răspuns proporțional din partea salariaților: dacă se ajunge la situația promovării unui act normativ de înghețare a salariilor în perioada sărbătorilor măsurile de protest pot fi declanșate în aceeași perioadă, amploarea protestelor și formele de manifestare fiind corelate cu nivelul de afectare a intereselor angajaților.
"În situația în care creșterea salariilor începând de la 1 ianuarie 2019 nu va fi stabilită prin legea bugetului de stat, solicităm Guvernului adoptarea unui act normativ în regim de urgență care să asigure acordarea acestui drept salariaților. Reamintim că la ora actuală sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creștere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal. Această măsură a fost adoptată de Parlament prin legea 153/2017 la inițiativa Guvernului, împotriva solicitărilor consecvente ale Federației «Solidaritatea Sanitară» ca aceste creșteri salariale să se aplice tuturor categoriilor de salariați simultan, ea afectând în mod negativ buna funcționare a sistemului sanitar. Având în vedere că suntem în perioada negocierii Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar și multe dintre drepturile salariaților fac parte din solicitările pe care Federația «Solidaritatea Sanitară» le are în cadrul acestei negocieri, în cazul neonorării așteptărilor firești ale salariaților, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge până la greva generală", se arată într-un comunicat al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat vineri, 14 decembrie 2018, într-o conferinţă de presă la care a participat şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, că oraşul beneficiază de trei contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor privind achiziţia celor 17 troleibuze noi, implementarea sistemului e-ticketing şi modernizarea străzii Traian. Astfel, Primăria municipiului Galaţi este singura administraţie locală din Regiunea Sud-Est care reuşeşte să atragă la bugetul local fonduri pe apelul de proiecte "retrospective" şi astfel să deconteze cea mai mare parte a cheltuielilor. Fondurile obţinute de către municipalitate, care vor ajunge la Galaţi în perioada imediat următoare, sunt atrase prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4.

"Cele aproximativ 16 milioane de euro vor fi folosite exclusiv pentru finanţarea unor proiecte de investiţii. Suntem singura municipalitate din Regiunea Sud-Est şi printre puţinele din ţară care reuşim să aducem la bugetul local fonduri prin aşa numitele proiecte retrospective. Felicit echipa Primăriei municipiului Galaţi pentru munca depusă în accesarea fondurilor europene. Obiectivul nostru este să aducem cât mai mulţi bani europeni la Galaţi. Avem numeroase proiecte în diferite stadii de implementare şi evaluare dedicate modernizării infrastructurii, a transportului public în comun, a spitalelor, unităţilor de învăţământ, precum şi pentru reabilitarea termică a numeroase blocuri, dar nu numai", a spus Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Proiectele pentru care Primăria municipiului Galaţi a obţinut finanţare

1. Proiectul "Achiziţia de mijloace de transport nepoluante - 17 troleibuze noi" are o valoare de 31.530.186,74 lei (cu TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR este de 29.603.753,13 lei, 98% din valoarea eligibilă a proiectului (6.471.614,45 euro). Primăria municipiului Galaţi a achiziţionat 17 troleibuze de la compania SKODA Electric. Noile troleibuze, dintre care 14 circulă deja pe străzile oraşului, au 12 metri lungime şi o capacitate de 90 de pasageri.
2. Proiectul "Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi" (e-ticketing) este în cuantum 26.189.365,90, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR: 23.457.564,51 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului (5.128.009,03 euro).
3. Proiectul "Modernizare strada Traian între Metro şi strada Brăilei" are o valoare totală de 17.900.158,57 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de AM POR este de 16.105.385,65 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului (3.520.764,61 euro). Proiectul a vizat modernizarea străzii Traian, unul din cele mai importante culoare de tranzit ale municipiului Galaţi. Tronsonul inclus în acest proiect este cel cuprins între Piaţa Centrală - strada Basarabiei şi intrarea în depoul de la intersecţia străzii Al. Măcelaru cu bulevardul George Coşbuc.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a organizat joi, 13 decembrie 2018, evenimentul de decernare a diplomelor "100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România". Concursul, demarat pe 06 noiembrie 2018, a fost dedicat furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale din România. În cadrul acestui eveniment, Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sf. Spiridon" din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Servicii Publice, din subordinea Primăriei municipiului Galaţi a primit diploma pentru bune practici.
Cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu, Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sfântul Spiridon" din Galaţi reuşeşte să se menţină drept unul dintre cele mai apreciate cămine din România. Căminul s-a angajat în demersul de creştere a calităţii vieţii seniorilor din Galaţi. În ultimii zece ani au fost realizate investiţii în îmbunătăţirea parametrilor de funcţionare a clădirii căminului, conform standardelor actuale în domeniu.

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, CCR, pentru excepţia de neconstituţionalitate referitoare la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani, informează Mediafax. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 26 alin. (11) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt discriminatorii pentru copiii ce suferă de o boală gravă şi care au împlinit 16 ani. „Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile sus-menţionate sunt neconstituţionale prin raportare la prevederile art. 16 din Constituţia României, întrucât îi discriminează pe copiii, care au împlinit 16 ani şi care suferă de o boală gravă, faţă de copiii care nu au împlinit 16 ani şi suferă de o boală gravă. Acordarea concediului medical şi indemnizaţiei doar asiguratului al cărui copil are vârsta până în 16 ani echivalează cu o aplicare rigidă a principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor între categorii de persoane, respectiv copiii cu vârsta până la 16 ani şi copiii care au împlinit vârsta de 16 ani. Or, şi într-un caz şi în celălalt (minori cu afecţiuni grave) legiuitorul trebuie să acorde minorilor cu afecţiuni grave, indiferent de vârsta pe care aceştia o au în cursul minorităţii, aceleaşi drepturi la ocrotire şi protecţie”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului a punctat că legiuitorul are obligaţia constituţională de a reglementa un regim special de protecţie şi asistenţă a minorilor şi tinerilor. „Avocatul Poporului observă că ceea ce primează este calitatea de minor a persoanei care are absolută nevoie de un părinte pentru perioada în care se luptă cu o boală gravă, criteriul de vârstă fiind unul secundar, care nu poate prevala în raport cu obligaţia de ocrotire şi protecţie pe care statul este dator să o asigure minorilor în temeiul art. 49 din Constituţie. În considerarea acestui articol, în componenta sa referitoare la minori, legiuitorul are obligaţia constituţională de a reglementa un regim special de protecţie şi asistenţă a minorilor şi tinerilor. Or, reglementând aceste aspecte, Avocatul Poporului observă că se creează o discriminare pe criteriu de vârstă a minorilor care se luptă cu o boală gravă în condiţiile în care art. 49 din Constituţie nu prevede şi nu permite nicio altă condiţie în afara aceleia ca aceştia să fie minori”, conform sursei precizate.
De altfel, Avocatul Poporului a subliniat că dreptului minorului la ocrotire specială stă consacrat atât la baza statului roman, cât şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. „Această consacrare a dreptului minorului la ocrotire specială, sub forma ocrotirii părintelui, fără nicio discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului roman, prevăzute de art. 1 alin. (2) din Constituţie şi prevederilor privind ocrotirea copiilor cuprinse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi în alte pacte şi tratate la care România este parte”, se mai arată în sesizarea Avocatului Poporului.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu premierul britanic, Theresa May, informează Mediafax. Şeful statului afirmase anterior în privinţa Brexit că, deşi Uniunea Europeană vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat. ”Au fost discutate în principal subiecte aflate pe agenda bilaterală şi europeană, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Preşedintele României a exprimat speranţa că eforturile Premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care să asigure o retragere ordonată şi certitudine pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. În egală măsură, discuţiile aferente procesului de ratificare trebuie să ţină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu Premierul britanic prin Acordul de retragere. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie şi faptul că Acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor, care locuiesc, muncesc sau studiază în această ţară. În egală măsură, preşedintele României a subliniat importanţa respectării principilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi tratamentului egal pentru toţi cetăţenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât şi cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Viorica Dăncilă a discut la Guvern cu liderii USR, pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, informează Mediafax. Preşedintele USR Dan Barna a declarat, vineri, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader, de la Guvern, că a solicitat să nu fie emisă ordonanţă pe Codurile Penale în următoarea perioadă pentru a nu fi umbrită preşedinţia Consiliului UE, ce urmează să fie preluată de România. "În acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea o criză de percepţie şi socială, fără precedent, care ar acoperi cu totul preluarea preşedinţiei (n.r. - Consiliului UE, de la 1 ianuarie)", a declarat Dan Barna, după discuţiile cu Vioric Dăncilă şi Tudorel Toader. "România va prelua cea mai prestigioasă poziţie de politică externă. Ar crea o vulnerabilitate de mesaj şi perfomanţa României va fi umbrită de subiectul unei ordonanţe. I-am înmânat şi un material legat de justiţie şi oportunitate şi am solicitat ca pentru cele 6 luni de preşedinţie Guvernul să nu emită ordonanţe pentru a avea o preşedinţie de minimă decenţă", a mai spus Barna.
Preşedintele USR a declarat că a primit asigurări ferme că nu se intenţionează, respectiv nu există discuţii pentru a fi dată o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere. "Apropo de amnistie şi graţiere, un element important care îngrijorează societatea, am adus în discuţie acest subiect, şi atât doamna premier, cât şi ministrul Justiţiei, foarte fermi, au spus că nu intenţionează şi nu au în discuţie, în acest moment, o astfel de ordonanţă sau o astfel de reglemenatare. Lucrul a fost foarte clar, explicit, repetat de două-trei ori, ca să nu fie niciun fel de echivoc", a declarat Dan Barna, la sediul USR.

Prin intermediul programului "Dăm un Byte de Ajutor", derulat de Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, Şcoala Gimnazială Nr.2 "Grigore Hagiu" din Tîrgu Bujor, judeţul Galaţi a primit 15 calculatoare complete pentru derularea cursurilor. Donaţia a fost sprijinită de ENGIE, partener de lungă durată al asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, care şi-a reînnoit susţinerea pentru programul "Dăm un Byte de Ajutor" contribuind la dotarea cu calculatoare recondiţionate a 5 şcoli din judeţele Dâmboviţa, Galaţi, Sibiu şi Vrancea, facilitând accesul la educaţie şi sprijinind astfel 571 de elevi şi 27 de cadre didactice.
Şcoala Gimnazială Nr.2 "Grigore Hagiu" din Tîrgu Bujor, judeţul Galaţi, este cea mai mare şcoală cu clasele I-VIII din oraş, aici învăţând aproximativ 400 de elevi. Aici, cele 15 echipamente sunt folosite pentru ateliere teoretice şi practice, concursuri, proiecte şcolare şi realizarea de materiale pentru activităţile extracurriculare. 225 de elevi folosesc calculatoarele săptămânal. "Ne bucurăm să sprijinim acest demers de educare a tinerei generaţii prin facilitarea accesului la tehnologie. Sperăm ca elevii din şcolile respective să aibă o experienţă educaţională îmbunătăţită, care sa le deschidă gustul pentru cunoaştere, iar cadrele didactice să comunice mai uşor cu o generaţie nativ digitalizată", a declarat Amalia Anghel, ENGIE România.
Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate.

Duminica aceasta, la Teatrul de Păpuşi "Gulliver" se pune în scenă spectacolul senzorial "De mână cu tine", dedicat copiilor de 0-3 ani. Este prima producţie din repertoriul teatrului care face parte din programul "Educaţia timpurie", destinat copiilor ce fac primii paşi în lumea teatrului. "Aici, înainte a înţelege, copilul va simţi experienţa directă a muzicii, dansului, picturii - artele ce îi vor forma sensibilitatea, gustul, interesul. Pentru un copil, umbra este un monstru şi de oriunde pot ieşi creaturi îngrozitoare. Imaginaţia se serveşte de frică şi frica de imaginaţie, dar «De mână cu tine» nu mă mai tem şi aflu frumuseţea lumii, într-un spectacol instalaţie - o experienţă senzorială unică pentru copii între 0 şi 3 ani", se arată într-un comunicat al teatrului de păpuşi gălăţean.
Spectacolul se joacă la sala Studio a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", un spaţiu mai restrâns şi intim, în care copiii să poată vedea îndeaproape toate întâmplările care compun povestea. Pentru accesul în sală, aceştia vor trebui să se descalţe şi vor sta aşezaţi pe mai multe pernuţe, cât mai aproape de scenă. Accesul se face în limita a 60 de locuri. Biletele se pot cumpăra de pe site-ul teatrului, dar şi de la sediul acestuia, în ziua spectacolului. Preţul acestora este de 10 lei/copil şi 12 lei/adult.

Poliţiştii gălăţeni Mihai-Cristian Tâmpeanu şi Butură Alex Dănuţ au obţinut titlurile de campioni europeni la probele enbu mixt, respectiv kumite echipe, urcând pe cele mai înalte trepte ale podiumului la Campionatul European de Karate Fudokan. În perioada 05 - 09 decembrie a.c., a avut loc la Portoroz, în Slovenia, Campionatul European de Karate Fudokan, competiţie la care au participat aproximativ 2.000 de sportivi din 21 de ţări de pe continent. Printre participanţi s-au aflat şi doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, care au obţinut două medalii de aur şi două de bronz. Astfel, Mihai-Cristian Tâmpeanu, care deţine numeroase alte titluri de campion mondial, european, balcanic şi naţional, a obţinut şi de această dată locul 1 la proba enbu mixt, adăugând în palmaresul său o nouă medalie de aur.

17Karate2

Antrenat de acesta, tânărul său coleg Butură Alex Dănuţ a obţinut, concurând la categoria tineret, o medalie de aur la proba kumite echipe şi două medalii de bronz la probele fuku go şi kumite individual. Multiplu campion mondial, european şi naţional, la rândul lui, acesta speră să-i calce pe urme antrenorului şi, de ce nu, să-i depăşească performanţele

 

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au anunţat că, la începutului anului viitor, comparatorul de preţuri va fi lansat şi sub forma unei aplicaţii pentru telefoanele mobile, atât pentru dispozitivele cu sistem Android, cât şi pentru iPhone, informează Mediafax. ANRE a dezvoltat două instrumente, anul trecut, prin care clienţii finali pot compara ofertele/ofertele-tip de furnizare energie electrică şi cele pentru gaze naturale ale furnizorilor din România. Aplicaţiile pot fi accesate în cadrul site-ului ANRE. "Comparatoarele au fost dezvoltate pentru a pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument independent, echidistant şi noncomercial care să permită compararea preţurilor de furnizare. În perioada 1 iunie - 31 decembrie 2017, comparatorul pentru energie electrică a fost accesat de un număr de 81.928 utilizatori, iar cel pentru gaze naturale de 21.345 utilizatori", se scrie în Raportul anual al ANRE pentru 2017.
În perioada 1 iunie - 31 decembrie 2017, comparatorul a fost accesat de un număr de 81.928 utilizatori unici din: România (95,28%), Germania (1,19%), Marea Britanie (0,82%), Franţa (0,33%), Italia (0,27%). Timpul mediu petrecut de un utilizator pe pagina a fost de 4 minute si 45 secunde, iar 82 de furnizori au încarcat date în comparatorul de tarife. Pentru utilizarea aplicaţiei, utilizatorii aleg criteriile prevăzute în ecranul de selecţie, iar, după finalizarea selecţiei, aplicaţia afişează rezultatul sub forma unei liste cu ofertele furnizorilor care respectă criteriile introduse de utilizator, ordonate crescător în funcţie de preţul energiei electrice. Suplimentar aplicaţia afişează şi raportul dintre preţul energiei electrice din oferta furnizorilor şi valoarea tarifului CPC aplicat de furnizorii de ultimă instanţă. În momentul afişării rezultatelor utilizatorii pot afla şi alte detalii, respectiv condiţiile asociate ofertei (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, etc), precum şi perioada de valabilitate a ofertei. De la lansarea comparatorului pentru gaze naturale, începând cu data de 1 iunie, şi până la data de 31 decembrie 2017, acesta a fost accesat de un număr de 21.345 utilizatori care au petrecut un timp mediu de aproximativ 4 minute şi jumătate în cadrul acestuia. Dintre aceştia, aproximativ 95% din utilizatori au fost din România, iar restul de 5% din afara ţării, din care 1,63 % din Germania, 0,83% din Marea Britanie, 0,27% din Franţa şi 0,23% din SUA. Numărul total de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale disponibile spre consultare în cadrul acestui comparator a fost de 161, acestea fiind introduse de 91 de furnizori.
Comparatorul de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale este implementat ca urmare a prevederilor art. 5 din Ordinul ANRE nr. 106/2014. Potrivit acestui act normativ, toţi furnizorii de gaze naturale care elaborează şi publică prin mijloace proprii oferte-tip, au obligaţia să introducă informaţii referitoare la acestea şi în baza de date a comparatorului. Totodată, furnizorii au obligaţia să introducă în această bază de date orice nouă ofertă-tip şi orice modificare a ofertelor-tip existente în termen de 5 zile lucrătoare de la data lansării sau a modificării acesteia. Utilizarea comparatorului se face în doi paşi: utilizatorii aleg criteriile de selecţie şi primesc o listă cu ofertele-tip. Dintre toate ofertele-tip introduse de furnizori în baza de date, comparatorul le afişează pe acelea care respectă criteriile introduse de utilizator şi le ordonează în ordinea crescătoare a preţului de furnizare a gazelor naturale aferent fiecărei oferte-tip. În momentul afişării rezultatelor utilizatorii pot afla şi alte detalii relevante, respectiv câteva condiţii asociate ofertei-tip (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului şi informaţii privind garanţiile solicitate, după caz), precum şi perioada de valabilitate a ofertei-tip. Suplimentar, utilizatorul are posibilitatea introducerii unor date pentru comparare, respectiv preţul de furnizare din contractul actual şi consumul anual, situaţie în care se efectuează o comparaţie şi cu costurile sale actuale.
Conducerea ANRE a participat joi la o dezbatere la Parlament. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital ale Senatului au dezbătut şi au analizat, joi, într-o şedinţă comună, Raportului anual de activitate pentru anul 2017 a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Raportului anual privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate, precum şi a Raportului anual de activitate pentru anul 2016, modificat la cererea comisiilor.

Pagina 1 din 147