Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Mesajul pe care l-a purtat Melania Trump pe spatele jachetei, la urcarea în avion pentru o vizită la două centre de asistenţă socială din Texas care adăpostesc mai mult de 2.300 de copii care au intrat ilegal în SUA împreună cu parinţii lor, a stârnit valuri de comentarii, informează Mediafax.
Prima Doamnă a purtat o haină care avea scris pe spate "I really don't care. Do u?" (n.r. - traducere în română: "Chiar nu-mi pasă. Vouă?"), un mesaj se pare adresat presei, deoarece în timpul vizitei la cele două centre Melania Trump n-a mai purtat haina.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, Donald Trump, a precizat că soţia sa a transmis astfel un mesaj în legătură cu "Fake news", arătând că nu se mai lasă afectată în niciun fel de ştirile false.
Vizita primei doamne la centrul pentru copii Upbring New Hope vine după ce preşedintele Donald Trump a semnat ordinul care a abrogat decretul prin care copiii imigranţilor ilegali au fost despărţiţi de familiile lor. În ciuda acestui lucru, politica sa de urmărire penală a imigranţilor ilegali rămâne.
Melania Trump, care se concentrează pe situaţia copiilor, ar putea fi cea care l-ar fi determinat pe soţul său să ia această decizie.
Prima Doamnă a transmis prin purtătoarea sa de cuvânt că ”urăşte” să vadă familii despărţite la graniţă. Un oficial de la Casa Albă a precizat că prima doamnă i-a adus la cunoştiinţă preşedintelui opinia sa, spunându-i că trebuie să ia o măsură prin care familiile imigranţilor să rămână împreună.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care prevede interzicerea vânzării băuturilor energizante persoanelor cu vârste sub 18 ani, dar şi comercializarea acestora prin automate, informează Agerpres.
Proiectul prevede şi interzicerea comercializării băuturilor energizante în unităţi sanitare, în incinta şi la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de orice punct de acces în unităţi de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior. Distanţa se va măsura pe lungimea drumului public.
"Prezenta hotărâre are drept scop protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a populaţiei şi informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii", se arată în proiect.
Potrivit documentului, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile de specialitate, pot să solicite producătorilor, distribuitorilor sau importatorilor de băuturi energizante, pentru fiecare marcă sau tip, documente, inclusiv buletine de analiză, care să demonstreze conformitatea produselor cu legislaţia în vigoare. Amenzile prevăzute în proiect sunt cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei. În document se menţionează că produsele introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 1 iulie 2018 care nu respectă cerinţele pot fi comercializate până la epuizarea acestor stocuri. Proiectul este pus în dezbatere publică până pe 25 iulie.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat recent ascensiunea atitudinilor naţionaliste şi populiste, o formă de "lepră care se răspândeşte" în Europa, atrăgând riposta liderilor partidelor radicale din Italia, care au denunţat "ipocrizia" Parisului, informează Mediafax.
"Se răspândeşte lepra în Europa - naţionalismul care a renăscut, închiderea frontierelor de către cei care trădează ideea de azil. (...) Am nevoie de oameni care să creadă în ideea Europei, de cetăţeni francezi care să creadă în acest proiect, întrucât ei ştiu care a fost preţul naţionalismului, preţul prostiei", a declarat Emmanuel Macron, potrivit postului Europe1, reiterând că vrea o "Europă care să le ofere protecţie" celor defavorizaţi.
Emmanuel Macron a făcut aceste declaraţii în contextul disputelor cu noul Guvern din Italia pe tema imigraţiei extracomunitare.
Vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (populistă, antisistem), a catalogat "ofensatoare" afirmaţiile lui Emmanuel Macron, potrivit agenţiei Adnkronos şi cotidianului La Repubblica. "Adevărata lepră este ipocrizia celor care au respins imigranţii la frontiera" dintre Franţa şi Italia şi care "dau lecţii morale despre dreptul la o repartizare echitabilă a imigranţilor. Solidaritatea este europeană sau nu este deloc", a spus Luigi di Maio, care este şi ministru al Dezvoltării Economice în Guvernul Giuseppe Conte.
La rândul său, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, a denunţat "insultele" lui Emmanuel Macron. "Aceste insulte nu mă afectează, ci îmi dau putere. În timp ce el vorbeşte, eu depun eforturi pentru a bloca traficul de imigranţi pe Marea Mediterană şi pentru a le da înapoi italienilor numeroasele oraşe ocupate de mafioţi. Unii vorbesc, iar alţii acţionează", a spus Matteo Salvini.

Legea de limitare a vânzării terenurilor agricole către străini este „cel mai bolşevic act normativ apărut după 1989” şi „prezintă foarte multe aspecte de neconstituţionalitate”, a declarat recent avocatul Cristian Popescu, informează Mediafax.
„Legea aceasta este cel mai bolşevic act normativ. Dincolo de dualitatea români/străini, legea îi loveşte exact pe fermieri, pe cetăţenii români, prezintă foarte multe aspecte de neconstituţionalitate”, a spus avocatul. „Practic, acum nu mai poţi cumpăra pământ într-o comună dacă nu locuieşti acolo, şi asta de cel puţin trei ani. În aceste condiţii, cum se mai poate vorbi despre dezvoltarea fermelor, despre investiţii în agricultură?”, a mai spus Cristian Popescu.
Fermierii şi specialiştii din agricultură s-au reunit recent într-o nouă ediţie a conferinţei Mediafax „Fermierii României”, organizată în colaborare cu Agrointeligenţa şi dedicată preţurilor corecte pentru recoltele anului 2018.

Deşi a crescut la aproape 60% din media UE în 2016, România rămâne una dintre ţările cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din Uniune, este una dintre concluziile Comisiei Europene, prezentate în Raportul de ţară din 2018 (Semestrul european 2018), informează Mediafax.
În intervalul 2007-2016, PIB-ul pe cap de locuitor al României a crescut cu aproape 20%, comparativ cu media Uniunii Europene. Astfel că, dacă în 2007 el se situa la 40% din medie, în 2016 a ajuns la 60%. O excepţie o face regiunea Capitalei, care în 2015 a atins un nivel de aproape 140% din media UE.
Raportul mai atrage atenţia şi asupra existenţei unor decalaje foarte mari între regiuni.
Mai exact, în momentul de faţă, vestul ţării are un PIB pe cap de locuitor situat la aproximativ 60% din media UE, sud-vestul ţării are o medie de aproximativ 50%, sud-estul de 50%, sud-Muntenia de aproape 50%, zona centrală de 50%, nord-vestul de 50% şi nord-estul de aproximativ 40%. De altfel, această din urmă regiune are cel mai mic PIB pe cap de locuitor din ţară.
Previziunile Comisiei Europene cu privire la evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor al României pentru perioada 2018-2019 arată că indicatorul va rămâne la acelaşi nivel.
Conform celor mai recente date ale Băncii Mondiale, PIB-ul pe cap de locuitor al României raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPP) a fost, în 2016, de 23.027 de de dolari. Cel real, însă, a fost 9.486 de dolari.

La Teatrul de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi se va juca, duminica aceasta, 24 iunie 2018, de la ora 10:30, spectacolul "Sânziana şi Pepelea". Teatrul de păpuşi gălăţean anunţă că acesta este ultimul spectacol pe care îl va susţine în această stagiune, urmând ca programul artistic să se reia din toamnă, odată cu începerea anului şcolar. "«Sânziana şi Pepelea» este un spectacol mereu proaspăt, atractiv şi este cea mai longevivă montare a teatrului, cu toate că s-a jucat de peste 300 de ori, sălile sunt mereu pline, iar copiii reacţionează cu entuziasm, participând la dinamica poveştii", se arată într-un comunicat al teatrului. Preţul biletelor este de 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi, iar acestea pot fi cumpărate atât online, dar şi în ziua reprezentaţiei, cu 20 de minute înainte de începerea acesteia. De asemenea, Teatrul Gulliver menţionează că activitatea teatrului va continua şi pe perioada verii, când se vor juca spectacole gratuite în aer liber. Astfel, copiii care nu vor pleca în vacanţă la bunici, se vor putea întâlni cu "Scufiţa Roşie", "Capra cu trei iezi" şi "Cei trei purceluşi".

Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" a inaugurat o nouă filială în Republica Moldova, în localitatea Speia, aceasta fiind cea de-a şasea deschisă în ţara vecină. Fondul iniţial al filialei din Speia este constituit dintr-o donaţie de 650 de cărţi din diferite domenii, precum beletristică, cultura picturii, filosofie, potrivit unui comunicat al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia".
De asemenea, în comunicatul instituţiei culturale se mai precizează că "V.A. Urechia" a deschis două filiale la Chişinău, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în 2010, şi la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", în 2013. Filiale se mai găsesc la Biblioteca Raională Cahul, deschisă în 2010, în cadrul bibliotecii Liceului "Mihail Sadoveanu" Giurgiuleşti, din 2011, şi în cadrul bibliotecii Liceului "Mihai Eminescu" din Comrat, din 2012.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi anunţă că în perioada 04 -15 iunie 2018, sub titulatura "Operaţiunea E-Commerce 2018", s-a desfăşurat pe plan internaţional o acţiune comună a organismelor de aplicare a legii din 28 de state, printre care şi România, acţiune care a vizat combaterea fraudelor pe internet, produse în absenţa fizică a cardurilor şi obţinerea unui mediu online mai sigur. Operaţiunea E-Commerce 2018 a evidenţiat necesitatea creşterii gradului de informare a populaţiei cu privire la fraudele comise în mediul online. Astfel, până la finalul lunii iunie, statele şi agenţiile participante vor implementa #BuySafePaySafe, o campanie de conştientizare asupra acestei problematici în rândul populaţiei.

"În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Reţelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preţ. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziţia – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziţionate de pe internetul «ascuns» (darkweb - website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) şi au fost iniţial obţinute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achiziţiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Aşa-numiţii vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulţumiţi şi primesc recenzii excelente. În final, băncile şi comercianţii sunt cei care suferă pierderile acestei activităţi frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an", se arată într-un comunicat al IPJ Galaţi

IPJ Galaţi prezintă şi câteva dintre regulile de siguranţă care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
- Verificaţi dacă dispozitivul pe care îl folosiţi pentru a efectua achiziţii online este configurat în mod corespunzător şi conexiunea de internet este sigură;
- Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerţul online atât timp cât vă luaţi aceleaşi măsuri de precauţie ca şi în celelalte tipuri de achiziţii;
- Există anumite indicii care vă ajută să identificaţi o fraudă. Dacă sunteţi victima unei fraude online, sesizaţi poliţia. Dacă aţi cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizaţi de asemenea banca emitentă;
- Verificaţi-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunţaţi imediat banca emitentă dacă observaţi plăţi sau retrageri pe care nu le-aţi efectuat dumneavoastră.

Primăria municipiului Galaţi a lansat un program cultural ce se va desfăşura în fiecare weekend, pe perioada lunilor de vară, pentru a promova artiştii gălăţeni, dar şi a încânta gălăţenii care se plimbă prin Grădina Publică sau pe faleză. Începând de duminică, 24 iunie 2018 şi până la sfărşitul lunii august, pe Faleza Inferioară la Foişor şi în Grădina Publică vor avea loc recitaluri şi spectacole gratuite susţinute de talentele gălăţene. "Primăria municipiului Galaţi, în colaborare cu Fundaţia «Andreiana Juventus», Teatrul de Păpuşi «Gulliver», Centrul Cultural «Dunărea de Jos», Teatrul Naţional de Operă şi Operetă «Nae Leonard» propun publicului gălăţean un program diversificat de spectacole pentru toate vârstele şi recitaluri ce vor avea loc în Grădina Publică şi pe Faleza Inferioară la Foişor", se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Evenimentele se vor desfăşura după următorul program:

24 iunie 2018
- 19:30 - 21:45 - Grădina Publică, foişor - recital Candy Bar

01 iulie 2018
- 20:30 - 22:00 - Foişor Faleză - Claudiu Rusu/ Mad Groove
- 17:30 - 18:30 - Foişor Faleză - spectacol pentru copii oferit de artiştii Teatrului de Păpuşi "Gulliver"
- 19:00 - 20:00 - Foişor Faleză - microrecital oferit de artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard"

07 iulie 2018
- 11:00 - 12:00 - acţiuni demonstrative şi exerciţii demonstrative oferite de echipaje ale Poliţiei Locale Galaţi - Grădina Publică

14 iulie 2018
- 19:30 - 21:45 - Foişor Faleză - microrecital susţinut de Trupa Jampa Orchestra şi Cristina Vasopol; în deschidere vor cânta copiii de la Şcoala de Canto Galaţi

15 iulie 2018
- 10:00 - 11:30 - Grădina Publică - recital Fanfara "Valurile Dunării"
- 17:30 - 18:30 - Foişor Faleză - spectacol pentru copii susţinut de artiştii Teatrului de păpuşi "Gulliver"
- 19:00 - 20:00 - Foişor Faleză - spectacol susţinut de artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard"

22 iulie 2018
- 10:00 - 11:30 - Foişor Grădina Publică - recital Fanfara "Valurile Dunării"

29 iulie 2018
- 20:30 - 22:00 - Foişor Faleză - recital Claudiu Rusu şi formaţia Mad Grooves

03 august 2018
- 19:30 - 20:30 - Foişor Faleză/ Foişor Grădina Publică - recital Fanfara "Valurile Dunării"

04 august 2018
- 18:30 - 19:30 - Foişor Faleză/ Foişor Grădina Publică - recital Fanfara "Valurile Dunării"

05 august 2018
- 18:30 - 19:30 - Foişor Faleză/ Foişor Grădina Publică - recital Fanfara "Valurile Dunării"

11 august 2018
- 20:30 - 21:45 - Foişor Faleză - recital Danubian Bras Band
- 17:30 - 18:30 - Foişor Faleză - spectacol pentru copii susţinut de artiştii Teatrului de păpuşi "Gulliver"
- 19:00 - 20:00 - Foişor Faleză - spectacol susţinut de artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard"

19 august 2018
- 19:30 - 21:45 - Foişor Faleză - recital Hippie Band

26 august 2018
- 20:30 - 21:45 - Grădina Publică - recital Danubian Bras Band

Vineri, 22 Iunie 2018 13:35

Trump, criticat de Papa Francisc

Papa Francisc a criticat politica Administraţiei Donald Trump în ceea ce priveşte despărţirea familiilor de imigranţi de la graniţa cu Mexicul, precizând că populismul nu este o soluţie la problema migraţiei la nivel global, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru agenţia Reuters, citat de Mediafax.Papa Francisc a criticat politica Administraţiei Donald Trump în ceea ce priveşte despărţirea familiilor de imigranţi de la graniţa cu Mexicul, precizând că populismul nu este o soluţie la problema migraţiei la nivel global, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru agenţia Reuters, citat de Mediafax.În interviul acordat agenţiei Reuters, Papa a spus că el însuşi a susţinut recentele declaraţii date de episcopii catolici din Statele Unite care au denumit acţiunile de separare a copiilor de parinţii lor ca fiind „contrare valorilor Bisericii Catolice” şi „imorale”.„Nu este simplu, dar populismul nu este soluţia”, a precizat acesta.Într-unul din rarele interviuri pe care le-a acordat, Papa s-a declarat optimist în privinţa discuţiilor care ar putea conduce la o înţelegere istorică pentru numirea episcopilor în China şi aşteaptă demisia mai multor episcopi implicaţi într-un scandal de abuz sexual în Chile.În ceea ce priveşte perioada de cinci ani de când se află la conducerea Vaticanului, acesta şi-a apărat poziţia de lider al Bisericii Romano-Catolice împotriva criticilor adresate de conservatorii dinăuntrul şi din afara Bisericii care au interpretat acţiunile sale ca fiind prea liberale.El a mai adăugat că ar vrea ca mai multe persoane de sex feminin să deţină poziţii de conducere în administraţia de la Vatican.Unul dintre cele mai clare mesaje pe care le-a adresat acesta au vizat toleranţa zero a preşedintelui american, Donald Trump, în politica migraţiei, autorităţile americane intenţionând să îî pună sub acuzare pe toţi cei care traversează ilegal graniţa cu Mexicul, adulţii fiind încarceraţi, în timp ce copiii acestora sunt trimişi în adăposturile guvernamentale.Papa a mai spus că populiştii au creat ”o adevărată psihoză” în chestiunea migraţiei, inclusiv societăţile cu o populaţie vârstnică cum sunt cele din Europa se confruntă cu o ”iarnă demografică” şi au nevoie de imigranţi, altfel ”Europa ar rămâne fără populaţie”.

Pagina 1 din 29