Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă în perioada 22 februarie, ora 14:00 - 23 februarie, ora 16:00. Potrivit ANM, fenomenele vizate sunt: ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, răcire accentuată. Astfel, în intervalul menționat se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi mixte în Transilvania și mai ales sub formă de ninsoare în zonele montane, moderate cantitativ în Carpații Meridionali, unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, la început vor fi ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de 45...55 km/h. Local se va forma ghețuș.

ANM menţionează că vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această dată, geroasă noaptea și dimineața, mai ales în regiunile nordice și centrale. Vremea se va menține rece până luni, 25 februarie.

De asemenea, ANM a emis şi o atenţionare meteorologică de tip Cod Galben, valabilă în perioda 22 februarie, ora 16:00 - 23 februarie, ora 16:00. Potrivit ANM, fenomenele și zonele vizate sunt: intensificări susținute ale vântului în Banat, Crișana, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, viscol la munte. În Banat, Crișana, Muntenia, Dobrogea și în sudul și centrul Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 55...65 km/h și izolat 70 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, cu viteze peste 90...100 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

harta

Avocatul Poporului solicită lămuriri Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Educaţiei Naţionale, după apariţia unor suspiciuni privind modul în care poliţia cercetază ocuparea locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi. Cazul a fost adus la cunoştinţa Avocatului Poporului de către deputatul Daniel Vasile, care a primit o petiţie în acest sens de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.
În memoriul adresat Parlamentului României, Asociaţia acuză modul în care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi desfăşoară cercetarea şi susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ. În petiţie, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale susţin că: "organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora. Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator. Petiţionarii constată că suspiciunile organelor de cercetare penală care vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învăţământul liceal, de elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională (...) sunt nefondate".
Reprezentanţii Asociaţiei adaugă faptul că un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnităţii şi intereselor legitime individuale, dar şi ale comunităţii din care provin elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informaţii despre situaţia şcolară a elevilor. Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice.
IPJ Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, dar confirmă că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă.

Comisia Europeană va solicita explicaţii Guvernului României privind modificările recente introduse de OUG pe legile Justiţiei adoptată marţi de Guvern. Acestea par să fie în contradicţie directă cu recomandările CE prin MCV, a susţinut unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, informează Mediafax. ”Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evenimentele recente privind respectarea literei legii în România. Atât conţinutul cât şi procedura ultimelor schimbări, realizate prin ordonanţă de urgenţă, fără o consultare cu judiciarul, par să fie în contradicţie directă cu recomandările Comisiei, făcute prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, susţinut de toate statele membre. Aşadar, Comisia va solicita explicaţii Guvernului României privind modificările recente. Permiteţi-mi să vă amintesc că raportul nostru din luna noiembrie cere României «să creeze un sistem robust şi independent pentru numirea procurorilor, bazat pe criterii clare şi transparente». De asemenea, cere «revizuirea legilor justiţiei, luând în considerare recomandările făcute în MCV şi emise de Comisia de la Veneţia şi GRECO». Modificările recente urmează o altă direcţie. Cum am mai spus, România trebuie să reia urgent procesele de reformă. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice paşi care inversează progresul îndeplinit în ultimii ani”, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene.
OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM. Actul normativ adoptat de Executiv prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi, 21 februarie 2019, că Executivul nu are, ”din păcate, niciun semn de la Cotroceni” privind propunerile pentru Transporturi şi Dezvoltare şi că Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici rămân miniştri interimari, deşi termenul de 45 de zile a expirat, informează Mediafax. ”Nu avem, din păcate, niciun semn de la Cotroceni. (...) Preşedintele Iohannis a emis un decret prin care a numit doi miniştri interimari, fără să facă precizarea pe ce perioadă îi numeşte. Se presupune că până când prim-ministrul îi face o propunere, o nominalizare pentru titularii celor două ministere, lucru care s-a şi întâmplat. Doamna prim-ministru a înaintat, ieri (n.r. - miercuri), propunerile pentru cele două ministere. Este în vigoare decretul prin care cei doi au fost desemnaţi miniştri interimari, preşedintele neemiţând un nou decret care prin care să le înceteze mandatul miniştrilor interimari. Este adevărat că textul Constituţiei prevede că interimatul durează cel mult 45 de zile, însă nu e culpa guvernului. Guvernul trebuie să funcţioneze. Este rolul preşedintelui să verifice prevederile constituţionale şi să-şi îndeplinească obligaţiile constituţionale”, a declarat Toni Greblă.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 7 ianuarie decretele privind noii miniştri interimari - Rovana Plumb la Ministerul Transporturilor şi Eugen Teodorovici la Ministerul Dezvoltării Regionale. Potrivit articolului 107 din Constituţie, perioada de interimat la conducerea unui minister nu poate depăşi 45 de zile, termen care a expirat miercuri seara.

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat că joi, 21 februarie, a fost predat amplasamentul pentru primul bloc ANL destinat specialiştilor din sănătate, care va fi construit în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, preşedintele ANL, Andrei Cosmin Ţurcanu, reprezentanţii constructorului şi reprezentanţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. “Imobilul va avea 20 de apartamente, 10 cu o cameră şi 10 cu două camere, dotate cu centrală termică individuală. Consiliul Judeţean Galaţi va asigura fondurile necesare pentru reţelele de utilităţi. Proiectarea pentru acest prim imobil a fost deja realizată, astfel încât în perioada următoare vor începe săpăturile pentru realizarea fundaţiei. În cea de-a doua etapă a proiectului se va mai construi încă un bloc ANL”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. CJ Galaţi menţionează că procedurile de achiziţie publică au fost derulate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, instituţie care finanţează şi coordonează acest proiect. Cotidianul nostru a mai relatat despre acest subiect AICI.

193 de cupluri din Galaţi, care împlinesc 50 de ani de căsătorie, vor fi sărbătoriţi şi premiaţi de Primăria municipiului Galaţi, luni, 25 februarie, de la ora 10:00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. Cuplurile vor primi câte un cec în valoare de 500 lei de familie, o diplomă de fidelitate şi un buchet de flori, informează municipalitatea.

Apă Canal S.A. Galaţi a efectuat verificări la blocurile din municipiul Galaţi, în urma cărora s-au constatat deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea instalaţiilor interioare de canalizare la un număr de 130 asociaţii de proprietari, respectiv la 412 blocuri/scări. În cazul acestora, racordurile de preluare apă menajeră fie lipsesc (403 blocuri/scări), fie sunt rupte sau deteriorate (9 blocuri/scări), deversarea apelor uzate menajere făcându-se direct în subsolurile blocurilor şi pe radierul tunelelor tehnice aferente blocurilor sau domeniului public. "Aceste deficienţe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor şi ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilităţii construcţiilor/blocurilor din zonă şi a tunelului tehnic, prin infiltraţiile de apă uzată produse în timp. Reamintim, în acest sens, situaţia similară constatată în anul 2018 la blocul B8 din Mazepa I. În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor şi a tunelului tehnic în care sunt pozate reţelele de utilităţi (dintre care cea mai importanta este reţeaua de alimentare cu apă potabilă), contravine normativelor tehnice şi igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei", se arată într-un comunicat al Apă Canal S.A. Galaţi.

Apă Canal S.A. Galați: "Asociaţiile de proprietari sunt direct răspunzătoare"

De asemenea, Apă Canal S.A. Galaţi menţionează faptul că societatea, în calitate de operator, nu are nici o obligaţie privind buna funcţionare a acestor instalaţii interioare, responsabilitatea revenind asociaţiilor de proprietari, invocând legislaţia în vigoare (Legea nr. 241/2006 şi Ordinul nr.88/2007 al ANRSC) în care se precizează că punctul de delimitare dintre instalaţiile aflate în exploatarea societăţii Apă Canal SA Galaţi şi cele aflate în întreţinerea proprietarilor, pentru canalizare, este căminul/punctul de racord la colectorul stradal. Aceleaşi acte normative prevăd ca instalaţiile interioare de canalizare, reprezintă totalitatea instalaţiilor aflate în proprietatea sau în administrarea utilizatorului care asigură preluarea şi transportul apei uzate de la instalaţiile de utilizare a apei până la căminul de racord din reţeaua publică. Apă Canal S.A. Galaţi nu are nici o obligaţie privind buna funcţionare a acestor instalaţii interioare. Potrivit legislaţiei în vigoare, activitatea de administrare, întreţinere şi reparaţii asupra proprietăţii comune dintr-un condominiu revine asociaţiei de proprietari.
Societatea Apă Canal S.A. Galaţi a adus la cunoştinţă Primăriei municipiului Galati situaţia blocurilor din municipiul Galaţi la care racordurile de preluare ape uzate menajere lipsesc sau sunt defecte şi a notificat asociaţiile de proprietari în cauză pentru a întreprinde de urgenţă măsurile necesare remedierii deficienţelor constatate, pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente deosebite, cu consecinţe grave asupra construcţiilor şi/sau domeniului public. ”Interventiile personalului societăţii noastre pentru curăţirea tunelelor tehnice rămân practic fără rezultat, atât timp cât în continuare, apa uzată menajeră curge direct în subsolurile blocurilor sau în tunele şi nu în colectorul de canalizare. Pentru apariţia unor evenimente deosebite în zonă, datorate nesoluţionării acestor probleme, Asociaţiile de proprietari sunt direct răspunzătoare", se mai arată în comunicatul citat.

Situaţia de la blocul B8 din Mazepa încă bântuie societatea

Apă Canal S.A. Galaţi anunţă că va continua aceste verificări pe tot parcursul anului, pentru a preîntâmpinăm producerea unor tasări sau surpări, aşa cum a fost în cazul blocului B8 din Mazepa I. "Precizăm că vom continua această acţiune pe tot parcursul anului 2019. Vom verifica situaţia racordurilor de canalizare de la blocuri/scări (instalaţii interioare de canalizare), vom semnala problemele identificate şi vom urmări măsurile de remediere întreprinse de asociaţiile de proprietari, astfel încât să preîntâmpinăm producerea unor evenimente (tasări/surpări) cu consecinţe asupra construcţiilor (blocurilor) şi/sau asupra domeniului public, aşa cum a fost în cazul blocului B8 Mazepa I. De asemenea, menţionăm faptul că Apă Canal S.A. Galaţi poate veni în sprijinul asociaţiilor de proprietari pentru executarea lucrărilor de reparaţii la tubulatura de evacuare a apei menajere, pentru evacuarea mecanizată şi/sau manuală a sedimentelor şi apei menajere acumulate în subsolul blocurilor şi în secţiunea de tunel tehnic aferentă blocurilor - avem echipamente noi şi performante pentru vidanjare - precum şi igienizarea zonelor de intervenţie la finalizarea lucrărilor", menţionează Apă Canal S.A. Galaţi.

 

Vezi lista blocurilor afectate în GALERIA FOTO

 

Citeşte pe aceeaşi temă şi:

- Panică în cartierul Mazepa: O fisură în asfalt, lungă de peste 20 de metri, se măreşte pe zi ce trece

- Se pregăteşte evacuarea locatarilor blocului B8 din cartierul Mazepa

- Primăria municipiului Galaţi caută ”spaţii ce ar putea deveni, pentru o perioadă determinată de timp, locuinţe de necesitate”

- Ionuţ Pucheanu: ”Situaţia de la B8 nu este nici cea mai gravă, nici cea mai bună”

- Raportul final pentru blocul B8 din Mazepa: Se recomandă realizarea unui imobil nou

Anunţurile de angajare publicate de companii pentru meseria de şofer au crescut cu 2% în ultimul semestru al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2017, la peste 45.500 de oferte active, fiind categoria care a adunat cele mai multe oferte în secţiunea OLX Locuri de muncă, informează Mediafax. Domeniul se află pe primul loc şi din punct de vedere al numărului de aplicanţi în a doua jumătate a anului precedent, cu peste 160.000 de candidaţi unici, ofertele generând peste 1,5 milioane de aplicaţii unice în intervalul analizat. Pentru un post de şofer publicat pe OLX, aplică, în medie, 42 de candidaţi, iar durata aproximativă de ocupare a unui loc de muncă pentru această poziţie este de 18 zile.

OLX a lansat cea de-a doua ediţie a studiului “Indexul locurilor de muncă” în care se regăsesc principalele date centralizate din secţiunea ”Locuri de muncă”, în care angajatorii publică peste 500.000 de anunţuri de locuri de muncă vacante pe an. În ceea ce priveşte nivelul de venit în care se încadrează şoferii din România, acesta poate varia între: 1.100-1.500 lei (9%), 1.500-2.000 lei (13%), 2.000-2.500 lei (17%), 2.500-3.000 lei (13%), 3.000-4.000 lei (12%), 4.000-5.000 lei (10%), 5.000-6.000 lei (6%), 6.000-7.000 lei (3%) şi peste 7.000 lei (17%), arată datele centralizate în cadrul unui sondaj realizat de OLX şi adresat persoanelor care lucrează ca şoferi (450 de respondenţi, 98% bărbaţi). “Salariile şoferilor arată o discrepanţă majoră între ofertele celor care lucrează în transportul intern şi ale celor care lucrează în transportul internaţional. Cei care lucrează pe intern câştigă undeva între 2.000 şi 4.000 de lei net, iar 20-25% dintre şoferii cu care discutăm şi lucrează pe transport internaţional au salarii de peste 6.000 de lei net, care includ diurne şi călătorii în afara ţării. Deficitul de candidaţi şi de angajaţi şoferi vine şi din atractivitatea sporită a joburilor de transport internaţional”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX România. La capitolul beneficii primite de şoferi, programul de lucru flexibil este cel mai întâlnit, acesta fiind menţionat de către 28% dintre respondenţi, iar obţinerea unui salariu mai mare reprezintă principala motivaţie a şoferilor-respondenţi (52%) pentru schimbarea locului de muncă.

Topul categoriilor cu cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori în perioada iulie – decembrie 2018 continuă cu ”Ingineri – Meseriaşi - Constructori”, cu peste 32.500 de anunţuri, „Personal hotelier – restaurant”, cu peste 19.800 de anunţuri. La mare căutare au fost şi candidaţii pentru categoriile de joburi din secţiunile „Casieri - Lucrători comerciali” şi “Muncă în străinătate”, ce au cumulat un număr semnificativ de anunţuri de angajare: peste 18.000, respectiv 17.000 de joburi vacante. În clasamentul categoriilor cu cei mai mulţi aplicanţi, pe locul doi, după şoferi, se află categoria “Muncă în străinătate”, care a adunat peste 700.000 de aplicaţii. De altfel, chiar dacă în valoare absolută are un număr de anunţuri şi de candidaţi mai redus decât categoria şoferilor, Munca în străinătate are un raport mai ridicat al candidaţilor/număr de locuri de muncă disponibile. În medie, 52 de candidaţi au aplicat la un loc de muncă vacant scos la concurs de angajatori în străinătate. Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă în secţiunea OLX Locuri de muncă variază între 12 şi 23 de zile, în funcţie de tipul de job şi de domeniul de activitate. Angajatorii îşi găsesc cel mai repede candidaţi pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă vacant este de 12 zile), agricultură-zootehnie (16 zile) şi muncă în străinătate (17 zile). La polul opus, candidaţii cei mai greu de găsit sunt cei pentru joburi disponibile în secţiunile "Lucrători producţie – depozit - logistică” (unde timpul mediu de închidere a unui anunţ ajunge la 23 de zile).

Angajatorii din Capitală, Cluj şi Braşov au publicat în al doilea semestru din 2018 peste 100.000 de anunţuri de angajare active. Dintre acestea, peste 71.000 de anunţuri au aparţinut regiunii Bucureşti-Ilfov, capitala menţinându-şi astfel rolul de lider în recrutare. Iaşi, Constanţa, Timiş, Bihor şi Prahova se află şi ele în topul zonelor active pe piaţa muncii, însumând aproximativ 60.000 de anunţuri active de angajare. În Bucureşti, primul loc în topul sectoarelor cu cele mai multe anunţuri noi de locuri de muncă şi cei mai mulţi aplicanţi a fost deţinut de categoria "Şoferi - Servicii auto - Curierat”. Categoria şoferilor a avut o concurenţă de 40 de candidaţi/anunţ de angajare, înregistrând peste 350.000 de candidaţi la aproximativ 9.000 de anunţuri de angajare. O concurenţă aproape la fel de mare - 29 de candidaţi pe loc - a fost înregistrată în categoria "Personal hotelier - restaurant” şi a rezultat datorită faptului că peste 137.000 de candidaţi au aplicat la mai mult de 4.000 de poziţii vacante.

Kaufland retrage voluntar şi preventiv, din motive ce ţin de protejarea consumatorilor, produsul „jucărie zornăitoare pentru bebeluşi”, informează compania, potrivit Mediafax. În cazul acestui produs, în anumite condiţii, clopoţelul zornăitor se poate detaşa din interiorul jucăriei. În situaţia în care bebeluşii sau copiii mici l-ar putea înghiţi, există pericolul sufocării. Clienţii care au achiziţionat acest produs sunt rugaţi să acorde atenţie informării şi să nu îl mai folosească, arată comunicatul.
Pentru a proteja siguranţa consumatorilor, Kaufland a retras de la vânzare produsul. Cei care au cumpărat acest produs se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a-l returna şi vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a anunţat că plănuieşte să se retragă din filmele universului Marvel, pentru că se consideră "prea bătrână" pentru a mai interpreta un supererou, potrivit contactmusic.net, citat de Mediafax. Gwyneth Paltrow a portretizat personajul Pepper Potts în filme din seriile "Omul de Oţel/Iron Man" şi "Răzbunătorii/Avengers". Paltrow, în vârstă de 46 de ani, a declarat pentru publicaţia Variety că a decis să se retragă din cele două francize din cauză că se simte "prea bătrână pentru a purta un costum". Cu toate acestea, ea a declarat, în acelaşi interviu, că se simte norocoasă că a avut oportunitatea de a juca în peliculele Marvel. Paltrow a spus că "a fost convinsă să joace în aceste filme" datorită prieteniei cu Jon Favreau, regizorul primului film "Iron Man". Ea a mai afirmat că "a fost o experienţă minunată să lucreze la acea peliculă şi apoi să observe cât de importantă a devenit pentru fani".
Gwyneth Paltrow, desemnată în 2013 cea mai frumoasă femeie din lume de revista People, a devenit cunoscută în cinematografie cu rolul din thrillerul "Seven", în 1995, în care a jucat alături de Brad Pitt. După premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar ("Shakespeare îndrăgostit", 1999) şi căsătoria cu Chris Martin, solistul trupei Coldplay, în 2003, Gwyneth Paltrow s-a îndepărtat de platourile de filmare, concentrându-se pe lansarea de cărţi şi reţete gastronomice şi pe apariţii în emisiuni de televiziune. Paltrow este şi creatoarea site-ului de lifestyle Goop. Rolul Pepper Potts din franciza "Iron Man", lansată în 2008, a readus-o pe actriţă în prim-planul cinematografiei mondiale.

Pagina 1 din 185