Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Galaţi organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale, de execuţie, vacante, de moaşă (2 posturi).

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt:
- moaşă principală cu studii superioare de lungă durată (S): diplomă de licenţă în specialitate; examen pentru obţinerea gradului de principal; minimum 5 ani vechime ca moaşă.
- moaşă cu studii superioare de lungă durată (S): diplomă de licenţă în specialitate; minimum 6 luni vechime ca moaşă.
- moaşă debutantă cu studii superioare de lungă durată (S): diplomă de licenţă în specialitate, fără vechime.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:
- 11 iulie 2022, ora 14.00: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
- 22 iulie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
- 28 iulie 2022, ora 09.00: proba interviu.

Mai multe detalii, pe site-ul unităţii spitaliceşti. (sursa posturi.gov.ro)

Citește și Peste 100 de posturi vacante la Spitalul Judeţean Galaţi

Fabrica de alumină Alum Tulcea, controlată de producătorul de aluminiu Alro Slatina, îşi va sista activitatea de producţie de la 1 august din cauza scumpirii galopante a energiei electrice şi gazelor naturale, care a făcut să fie mult mai ieftină aducerea din import a aluminei, potrivit documentelor companiei analizate de Profit.ro.
"Costurile de producţie ale Alum au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza preţului gazului, achiziţia pentru Alro atingând un nivel de 913 dolari/Mt DDP Slatina începând cu luna mai. Din informaţiile despre piaţă publicate de rapoarte de specialitate, preţul indicativ actual de piaţă este de aproximativ 515 dolari/Mt DDP Slatina. Alro/Alum are opţiunea de a cumpăra 25.000 – 30.000 Mt +/-5% alumină calcinată la un preţ de 477 dolari/Mt CIF Cta ~ 505 USD/Mt DDP Slatina. Preţurile pentru gazele naturale si energia electrică au cea mai mare influenţă asupra costurilor de producţie de la Alum, cu o pondere de aproximativ 500 dolari/tonă alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022", se arată în documente.
Potrivit sursei citate, Alro şi Alum vor aduce alumină din import, prin portul Constanţa. "În noile condiţii de activitate în Alum, s-a revizuit organigrama societăţii, luându-se în calcul menţinerea unui nucleu de specialişti din toate departamentele uzinei, pentru a pregăti reluarea activităţii de producţie în momentul în care evoluţia preţurilor la energie electrică şi gaze naturale o va permite", se precizează în documente.
Liderul sindicatului din Alum a declarat pentru Tulcea Noastră că, din totalul de peste 700 de salariaţi ai fabricii, vor fi păstraţi doar 259. La finalul anului trecut, compania-mamă Alro a anunţat oficial că îşi reduce producţia de aluminiu cu 60%, din cauza scumpirilor şi penuriei de pe pieţele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.
Alum Tulcea are în plan construcţia unei centrale proprii în cogenerare de 12 MW, cu fonduri europene, prin PNRR sau Fondul de Modernizare. Compania a terminat anul trecut cu pierderi de peste 29 milioane lei, după profitul net de 57,5 milioane lei din 2020, deşi cifra de afaceri a crescut cu 20%, la peste 809 milioane lei. La rândul său, Alro a elaborat, printr-una din firmele sale afiliate, Conef SA, pe care o controlează în proporţie de peste 99%, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea unei noi centrale de producţie de energie în ciclu combinat pe bază de gaze naturale la Slatina, cu putere instalată de 470 MW, şi aşteaptă acum aprobarea documentaţiei de către autorităţile locale. *sursa foto: profit.ro

Consiliul Județean (CJ) Galați anunță că astăzi, marți, 05 iulie 2022, a fost emis ordinul de lucrări pentru demararea unei noi etape de asfaltare a drumurilor judeţene. Lucrările vor fi realizate de Asocierea S.C. Citadina '98 S.A. & S.C. Lemacons S.R.L. & S.C. Tancrad S.R.L. & S.C. Oldroad Construct S.R.L. & S.C. ADD Global Design S.R.L, în cadrul unei investiţii în valoare de 79.526.594 de lei, fonduri din bugetul CJ Galaţi.

„Am semnat ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare a 47,08 kilometri de drum, de pe mai multe tronsoane de drum judeţean. Pe lângă aceste lucrări, continuăm investiţiile de modernizare a drumurilor judeţene cu bani europeni, am finalizat procedurile de licitaţie publică pentru noi investiţii majore pe drumurile judeţene şi lucrăm la noile proiecte cu fonduri europene pe care le vom depune imediat ce axele de finanţare vor fi deschise”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Potrivit CJ Galaţi, se va interveni pe:
- DJ242B Bereşti – Pleşa;
- DJ242H Rădeşti;
- DJ251J Fundeanu;
- DJ254C DN24D – Adam;
- DJ255C Mihail Kogălniceanu;
- DJ251E Zătun;
- DJ252I Nicoreşti – Poiana;
- DJ261A Scânteieşti – Frumuşiţa;
- DJ252G Ţepu;
- DJ252 Movileni;
- DJ254 Călmăţui – Iveşti;
- DJ242C Lungeşti.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi informează că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat în luna iunie 2,78 miliarde lei, cu un miliard de lei mai mult decât în iunie 2021, dar şi peste media lunară din anul 2022 (de 1,82 miliarde lei).
Cumulat, în primele şase luni ale anului curent, s-a restituit TVA către mediul economic de 12,46 miliarde lei (echivalentul a cca. 2,5 miliarde de euro), valoare superioară celei din perioada similară a anului 2021.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are în vedere soluţionarea deconturilor în ordine cronologică, iar rambursarea TVA va continua în ritm accelerat, astfel încât să se asigure respectarea termenului legal de 45 de zile pentru efectuarea analizelor de risc şi a rambursărilor efective.
Pentru situaţiile în care vor fi posibile compensări totale sau parţiale cu alte obligaţii fiscale declarate, dar neachitate, deconturile de TVA cu opţiune de rambursare vor fi soluţionate imediat după emiterea deciziei de restituire, precizează AJFP Galaţi.

Vineri, 8 iulie 2022, ora 12.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc lansarea cărţii „12 UMBRE” de Cătălin Beldea (foto deschidere ↑). Evenimentul se va desfăşura în prezenţa autorului cărţii. Accesul publicului la eveniment va fi liber, în intervalul 11.30 – 12.00.
"„12 Umbre” (foto galerie foto ↓) este o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar şi despre frumoasa ştiinţă a astronomiei. Autorul pleacă în aventurile sale cosmice încă din copilărie, de când se juca „de-a v-aţi ascunselea” în faţa blocului şi ajunge pe şase continente, fugărind eclipsele totale de Soare. Vom călători cu gândul alături de Cătălin Beldea prin tundra siberiană, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi să aterizăm în deşertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburăm deasupra norilor şi deasupra Africii, dar şi dincolo de Cercul Polar de Nord, în căutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele răsare de două ori în aceeaşi zi din cele două Americi şi admirăm un album fotografic cu adevărat excepţional de la cele 12 expediţii spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasă eclipsă şi cea mai interesantă dintre cele 12 expediţii? Răspunsul autorului va fi întotdeauna acelaşi: Următoarea!", se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Galaţi.
Cătălin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al cunoscutei reviste de popularizare a ştiinţei – Ştiinţă şi Tehnică. Este cunoscut drept „Vânătorul de Eclipse” şi are un palmares impresionant de expediţii spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A călătorit pe şase continente şi a zburat lângă Antarctica – al şaptelea continent, pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În acelaşi timp, Cătălin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de ştiinţă şi astrofotograf.

Pe 29 mai 2022 a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Semimaraton Galaţi powered by Dynamic Selling Group, cel mai mare eveniment sportiv şi filantropic din judeţ, organizat, ca în fiecare an, de Fundaţia Comunitară Galaţi.
Semimaraton Galaţi powered by Dynamic Selling Group s-a desfăşurat anul acesta cu 1.000 de alergători, clasamentul fiind făcut cu ajutorul chip-urilor de cronometrare. La eveniment a fost permis accesul spectatorilor, conform relaxărilor prevăzute de legislaţie.
Anul acesta vor fi finanţate proiecte care vizează acordarea de burse pentru autonomia şi terapia copiilor speciali (sindrom down şi autism), ateliere de reconectare pentru copii şi părinţi, organizarea cursurilor de dezvoltarea personală şi orientare profesională pentru copiii proveniţi din centre de plasament, crearea unor dispozitive de măsurare a calităţii aerului etc.
"Este cu siguranţă cea mai tare ediţie de Semimaraton Galaţi la care am participat până acum. Vremea a fost perfectă, organizarea impecabilă. Pe traseu, pe lângă bauturile izotonice şi apa răcoroasă, voluntarii care mă încurajau şi cu care băteam palma (când nu gâfâiam) au fost cireaşa de pe tort. Datorita lor am terminat 21 km şi vreau să le mulţumesc în mod special că au făcut un Semimaraton Galaţi 2022 memorabil", a spus Ionuţ Vlad, alergător DanubeAir.
"Semimaraton Galaţi serveşte în primul rând sentimentelor de solidaritate, identitate şi colaborare la nivelul comunităţii gălăţene. Prin participarea unor sportivi (atleţi sau iubitori de mişcare, adulţi şi copii) în curse variate ca format, durată şi întindere, evenimentul atrage atenţia asupra beneficiilor mişcării fizice şi, prin aceasta, propune gălăţenilor (dar nu numai) un eveniment outdoor în care întreaga familie se poate regăsi. Deşi pe 29 mai alergarea a fost în prim-plan, iar alergătorii profesionişti s-au bucurat de competiţia sportivă, cred că pentru toţi cei implicaţi ziua a fost despre un eveniment care ne scoate din casă pentru a fi, pentru a simţi şi pentru a acţiona împreună", a declarat Simona Muşală, manager de proiect Semimaraton Galaţi 2022.

Sumele alocate pentru fiecare cauză în parte

Timp de 3 ore, alergători de performanţă sau începători, persoane cu dizabilităţi, antreprenori locali, seniori şi copii, au alergat pentru şansa la mai bine a copiilor din centre de plasament, a celor cu nevoi speciale, a comunităţii gălăţene.
Suma totală strânsă care va reveni cauzelor din  acest an este de 93.671,18 lei. Aceşti bani au fost adunaţi din taxele de participare, donaţiile făcute online şi procentele venite din sponsorizări.
Sumele alocate pentru fiecare cauză în parte sunt:
- Asociaţia Family Hope Autism – Aleargă alături de Family Hope Autism! – 21. 549 lei;
- Asociaţia Fantasticii Down – Toţi sub acelaşi soare, fantastici de la mic la mare – 25.023,90 lei;
- Asociaţia OM  – Ghiozdănelul – 6.865,80 lei;
- Asociaţia Dodoroni – Alături de tata – 5.776 lei;
- Asociaţia Lindenfeld – Ajungem Mari şi Motivaţi – 12.646 lei;
- Centrul de zi pentru copii Sf. Spiridon, Galaţi – Scoala de joacă – 2.205 lei;
- OpenHub – DanubeAir - 6.702 lei;
- CNMK Studio – CNMK Be Active - 6.117,48 lei;
- Asociaţia Femeilor Profesioniste – Zâna măseluţă - 6.786 lei.
Conform Regulamentului de participare disponibil pe www.semimaratongalati.ro , un procent de 60% din suma colectată din taxele de participare a revenit cauzelor, iar 40% a fost direcţionat către acoperirea parţială a costurilor de organizare şi promovare ale evenimentului. Din sumele strânse din donaţii şi sponsorizări, un procent de 90% din toate sumele a fost redirecţionat către cauze, iar 10% a fost folosit pentru acoperirea parţială a costurilor de organizare. Ultima zi de donaţii a fost 15.06.2022, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Dacă nu sunteţi satisfăcut de serviciile oferite de un prestator de servicii, potrivit legislaţiei din România, aveţi posibilitatea de a rezilia contractul astfel încheiat, îndeplinind condiţia plăţii serviciilor deja oferite, având totodată şi posibilitatea de a încheia un nou contract cu un alt prestator de servicii în România. Un avocat specializat în drept corporativ, comercial, fuziuni şi achiziţii te poate ajuta cu modificarea, redactarea si negocierea unui nou contract încheiat cu un prestator de servicii, precum şi cu revizuirea unui astfel de contract.
De asemenea, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în drept corporativ, comercial, fuziuni şi achiziţii care te va putea sfătui cu privire la paşii ce trebuie îndepliniţi pentru rezilierea contractului încheiat cu un prestator de servicii în România în situaţia neexecutării obligaţiilor de către acesta.

Cum operează rezilierea contractului încheiat cu un prestator de servicii

Rezilierea contractului încheiat cu un prestator de servicii este o sancţiune contractuală, cu efecte pentru viitor, care se manifestă asupra contractelor cu executare succesivă. Prestaţiile executate până la momentul rezilierii contractului nu sunt afectate, ceea ce înseamnă că ambele părţi ale contractului sinalagmatic rămân răspunzătoare pentru executarea făcută de cealaltă parte până la acea dată.
„Poate fi şi o tranzacţie transfrontalieră între un furnizor român şi o parte dintr-o altă jurisdicţie. Am redactat şi revizuit diferite tipuri de acorduri transfrontaliere în România şi am asistat la rezilierea unor astfel de acorduri atunci când a fost cazul”, a declarat Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societăţii de Avocatură Româneşti Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.
Pentru aplicarea efectelor rezilierii este necesară îndeplinirea cumulativă a condiţiilor generale acestea fiind:
- neexecutarea culpabilă a obligaţiei contractuale;
- punerea in întârziere a debitorului:
- neexecutare obligaţiilor este însemnată sau repetată.
Un aspect important este că rezilierea contractului încheiat cu un prestator de servicii în România poate interveni chiar şi atunci când neexecutarea obligaţiei contractuale este de mică însemnătate însă are caracter repetat, motiv pentru care Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în drept corporativ, comercial, fuziuni şi achiziţii care, analizând situaţia contractuală, poate decide cu privire la sancţiunea contractuală incidentă cauzei precum şi la posibilităţile de remediere aplicabile.
Creditorul obligaţiei neexecutate are dreptul de a cere rezilierea unilaterală a contractului încheiat cu prestatorul de servicii atunci când este prevăzută expres această sancţiune de către părţi. Există totodată şi alte situaţii în care efectele rezilierii sunt aplicabile şi anume atunci când prestatorul de servicii este de drept în întârziere fie chiar şi atunci când acestuia din urmă i-a fost acordat un termen rezonabil de îndeplinire a obligaţiei, însă aceasta nu a fost realizată. Declaraţia de reziliere trebuie făcută în termenul de prescripţie prevăzut de lege pentru acţiunea corespunzătoare şi se înscrie în cartea funciară ori, după caz, în alte registre publice, pentru a fi opozabilă terţilor.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă inserarea pactelor comisorii, pentru o protecţie suplimentară a creditorul obligaţiei neexecutate, acestea reprezentând clauze contractuale care arată condiţiile sancţionării neexecutării obligaţiilor asumate de către cealaltă parte. După cum este prevăzut şi în dispoziţiile Codului Civil Român, rezilierea este în acest caz subordonată punerii în întârziere a debitorului, afară de cazul în care s-a convenit că ea va rezulta din simplul fapt al neexecutării. Punerea în întârziere nu produce efecte decât dacă indică în mod expres condiţiile în care pactul comisoriu operează.
De amintit este faptul că o altă posibilitate pe care creditorul obligaţiei neexecutate o are la dispoziţie este executarea silită, însă în această situaţie acesta nu poate cere şi rezilierea contractului.
Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept corporativ, comercial, fuziuni şi achiziţii care să vă îndrume în alegerea unui remediu contractual potrivit situaţiei juridice incidente, precum şi să va asiste în vederea încheierea unui contract cu un alt prestator de servicii, fiind în prezent în faza negocierii, redactării ori revizuirii unui astfel de contract. (sursa: Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii)

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi Consiliul Judeţean Galaţi organizează, la sediul central al Bibliotecii din Strada Mihai Bravu, nr. 16, în perioada vacanţei de vară, două cluburi de vacanţă şi o tabără de creaţie. Unul dintre cluburi este dedicat copiilor cu vârsta între 6 şi 14 ani, iar cel de-al doilea este dedicat adolescenţilor cu vârsta între 14 şi 18 ani. La tabăra de creaţie pot participa copii de toate vârstele. Clubul de vacanţă dedicat copiilor, intitulat „Clubul Curioşilor”, se va desfăşura în fiecare zi de miercuri, de la ora 10.00, din 6 iulie până pe 31 august; „Cafeneaua culturală”, dedicată adolescenţilor, se va desfăşura în fiecare zi de joi, de la ora 10.30, în perioada 7 iulie – 1 septembrie, iar „Tabăra de creaţie”, la care pot participa copii de toate vârstele, se va desfăşura în fiecare marţi, de la ora 10.30, în perioada 12 iulie – 30 august 2022.

ATENŢIE! Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă

"Derularea acestor proiecte în perioada vacanţei a fost conturată astfel încât activităţile propuse să constituie o sursă de învăţare şi descoperire a unor abilităţi şi talente, în funcţie de vârsta fiecărui copil. Ţinând cont de nevoile extrem de variate ale copiilor, Biblioteca le oferă acestora un spaţiu unde să poată socializa şi să petreacă timpul liber într-un mod plăcut prin joc, cunoaştere, experiment şi dezvoltare personală. Temele abordate în acest an vor fi distractive, dar mai ales pline de învăţăminte şi cât mai educative. Vor fi sesiuni demonstrative de karate tradiţional, cum se acordă primul ajutor, dezbateri, sesiuni informative pe diverse teme, ateliere handmade, ateliere de lectură, de pictură, de creaţie şi de craft, dar şi multă veselie şi voie bună. Vor fi alături de noi mulţi parteneri care s-au implicat în aceste proiecte, dar şi foarte mulţi voluntari ai bibliotecii care vor ajuta la organizarea şi desfăşurarea fiecărei întâlniri. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă", transmit reprezentanţii Bibliotecii, care mai precizează că, din data de 18 iulie 2022, se vor deschide cluburile de vacanţă şi la filialele Bibliotecii, atât la Filiala nr. 1 „Costache Negri” din Cartierul Ţiglina 1, cât şi la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” din Cartierul Micro 40.

Marți, 05 Iulie 2022 11:50

Se scumpesc ţigările de la 1 august

De la 1 august 2022, pachetul de ţigări se va scumpi gradual. Este posibil ca fumătorii să plătească mai mult cu 60 de bani pentru viciul lor, însă, cel mai probabil, va fi stabilit un calendar de creştere în mai multe etape, notează Agerpres.
Majorarea accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal, potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat luni seara.
Tot de la 1 august 2022, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete, ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.
"În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului. Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete. În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1", se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.
Având în vedere că măsura privind creşterea graduală a accizei la tutun fin tăiat destinat rulării în ţigarete şi la alte tutunuri de fumat introdusă prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu a ţinut pasul cu modificarea calendarului de creştere graduală a accizei la ţigarete în vederea respectării Directivei 2011/64/UE, se propune introducerea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru aceste produse pentru a avea o abordare unitară a sistemului de taxare, potrivit Notei.

Motivul

Ministerul de Finanţe propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022, având în vedere "că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal".
"Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse. Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs", se arată în document.
De asemenea, în proiectul de act normativ se propune eliminarea aplicării prevederilor referitoare la actualizarea nivelului accizelor cu creşterea preţurilor de consum pentru tutun fin tăiat destinat rulării în ţigarete, alte tutunuri de fumat, ţigări şi ţigări de foi, tutunul conţinut în produse din tutun încălzit întrucât nivelul accizelor stabilit pentru aceste produse este stabilit prin aplicarea unui procent asupra nivelului accizei totale pentru ţigarete - nivel care este determinat ţinând cont de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul pentru ţigarete şi prin urmare se are în vedere evoluţia preţurilor din piaţă.
Totodată, se propune eliminarea aplicării prevederilor referitoare la actualizarea nivelului accizelor cu creşterea preţurilor de consum pentru lichidul care conţină nicotină întrucât nivelul accizelor pentru acest produs este determinat prin aplicarea unui procent care reprezintă media creşterilor procentuale aferente produselor din tutun (ţigarete, tutun fin tăiat destinat rulării în ţigarete, alte tutunuri de fumat, ţigări şi ţigări de foi, tutun încălzit) şi prin urmare se are în vedere evoluţia preţurilor din piaţă.
"Prin excepţie de la art. 342 alin. (1) din Codul fiscal, se propune ca, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023, inclusiv, pentru produsele prevăzute la nr. crt. 10 - 12 (benzină cu plumb, benzină fără plumb şi motorină) din anexa nr. 1 la Titlul VIII - Accize şi alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul prevăzut în coloana nr. 4 din această anexă, să nu se actualizeze cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2022, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015. În situaţia în care, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023, nivelul accizelor pentru aceste produse prevăzute la nr. crt. 10 - 12 din anexa mai sus menţionată, este mai mic decât nivelul minim prevăzut în Tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, al cărui echivalent în lei se stabileşte utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă", se mai arată în document.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenţionare meteorologică, de tip COD GALBEN, pentru ziua de miercuri, 6 iulie, fenomenele vizate fiind val de căldură şi disconfort termic ridicat, judeţul Galaţi numărându-se printre zonele afectate.

anm

Astfel, în intervalul menţionat valul de căldură se va menţine local în Muntenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade, potrivit ANM.

Pagina 1 din 925