Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi îi informează pe gălăţenii care sunt în căutarea unui loc de muncă că în evidenţa instituţiei, în această săptămână, se află 131 de posturi vacante. Cele mai multe posturi disponibile sunt pentru: şofer autoturisme şi camionete (13), ambalator manual (10), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (10), muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (6), lăcătuş mecanic (6) sau inginer în industria alimentară (6). Cei interesaţi se pot adresa la sediul AJOFM Galaţi.
De asemenea, prin reţeaua Eures, gălăţenii pot alege din 1.994 de posturi vacante din străinătate. Un exemplu este Spania, unde se caută aproape 1.000 de culegători de căpşuni. Astfel, 800 de căpşunari se caută pentru regiunea Huelva, localitatea Almonte-El Rocio. 400 locuri sunt disponibile pentru femei şi 400 de locuri pentru cupluri. Se lucrează 40,15 ore/săptămână. Cazarea este gratuită, se va plăti doar pentru utilităţi 1,6 euro/zi. Angajatorul plăteşte primul transport de venire, iar firma plăteşte întoarcerea la terminarea contractului, muncitorul este obligat să folosească firma de transport care se oferă de angajator. Pentru acest post salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi care se plăteşte la două săptămâni prin transfer bancar. Nu se cere experienţă şi nici cunoaşterea unei limbi străine. Oferta este valabilă până la data de 15 decembrie2018. Tot în regiunea Huelva, dar în localitatea Almonte sunt disponibile 150 de posturi de culegător de căpşuni pentru femei. Aici se lucrează aproximativ 40 ore/săptămână. Cazarea este gratuită, se va plăti doar pentru utlităţi 1 euro/zi. Angajatorul va plăti biletul de dus în Spania, iar angajatorul va plăti întoarcerea în România la terminarea contractului. Angajatorul va organiza transportul dus - întors printr-o firmă de transport. Salariu oferit este de 40,43 euro brut/zi. Nu se cere experienţă şi nici cunoaşterea unei limbi străine. Oferta este valabilă până la data de 20 noiembrie 2018. Mai multe informaţii se pot obţine la sediul AJOFM Galaţi.

Marți, 21 August 2018 00:00

Băncile digitale, tot mai valoroase

Valoarea Monzo, bancă digitală britanică, este estimată să ajungă la 1,5 miliarde de dolari, ca urmare a atragerii unei finanţări de 150 milioane de dolari, care va fi anunţată până la finele acestui an, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
Runda de finanţare include investitori importanţi precum Accel Partners, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii globale destinate tehnologiei, cu sediul în Silicon Valley. Ca urmare a acestei investiţii, Monzo va ajunge la o valoare de aproape de patru ori mai mare decât cea de 356 de milioane de dolari din noiembrie 2017, când a făcut precedenta rundă de finanţare.
Este de aşteptat ca finanţarea să fie utilizată pentru a extinde gama de produse a Monzo, inclusiv planurile de a lansa împrumuturi pe termen scurt negarantate sau de a oferi conturi de economii cu dobânzi ridicate prin intermediul unei alte instituţii financiare.
Banca digitală intenţionează să acorde credite, reprezentând 5-10% din depozitele atrase, depozite care aproape toate sunt asigurate în prezent la Banca Angliei.
Monzo este una dintre numeroasele bănci digitale europene care şi-a obţinut, recent, licenţa bancară, alături de Starling şi Atom din Marea Britanie, Klarna din Suedia şi N26 din Germania. A apărut în 2015, primul produs fiind un card pre-pay, iar, începând de anul trecut, permite deschiderea de conturi curente complete, după ce şi-a obţinut licenţa bancară, ceea ce înseamnă că depozitele de până la 85.000 de lire sterline sunt asigurate de sistemul de compensare a serviciilor financiare din Marea Britanie, dar nu percepe comisioane anuale.
Monzo atrage lunar 18.000 de clienţi, având deja aproximativ 870.000, în trei ani de la începerea activităţii, iar ţinta este de a ajunge la 4 milioane, în următorii ani, potrivit CEO-ului, Tom Blomfield. O cincime dintre clienţii săi îşi încasează salariile prin conturile Monzo, iar peste 45% depun, lunar, în conturi cel puţin 500 de lire sterline.
Ca rezultate financiare, Monzo a înregistrat o pierdere anul trecut de 33 de milioane de lire sterline la venituri de 1,8 milioane de lire sterline. Depozitele sale au fost, la sfârşitul lunii februarie, de 71,2 milioane de lire sterline, echivalentul a mai puţin de 150 de lire sterline pe cont.
Monzo nu este singurul „unicorn” dintre băncile digitale europene, ci va intra într-un club cu tot mai mulţi membri. Acţiunile Adyen, procesator de plăţi olandez, au ajuns la o valoare aproape dublă în prima zi de listare din iunie 2018, iar capitalizarea de 16 miliarde de dolari este mai mare decât a unora dintre giganţii bancari europeni. Capitalizarea Wirecard, procesator de plăţi din Germania, a depăşit 25 miliarde de dolari, fiind peste cea Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană.
În aprilie, Revolut, bancă digitală prezentă şi în România, a primit o finanţare de 250 de milioane de dolari, care i-a ridicat evaluarea la 1,7 miliarde de dolari, de cinci ori peste nivelul la care era anul trecut. De asemenea, anul trecut, TransferWise, companie britanică de schimb valutar transfrontalier, care este prezentă şi în România, a fost evaluată la 1,6 miliarde de dolari, când a atras de la investitori 280 milioane de dolari. Creditorul Funding Circle poate deveni "unicorn", dacă îi reuşeşte oferta publică iniţială planificată spre finele acestui an, care vizează o evaluare de 1,5 miliarde de lire sterline.

Cererea globală de aur a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea din 2018, până la 964,3 tone, iar cererea totală din semestrul I a fost de 1.960 de tone, cel mai mic nivel din 2009, arată un raport al Consiliului Mondial al Aurului, informează Mediafax.
Potrivit Consiliului, influxurile din partea fondurilor tranzacţionabile pe bursă (exchange traded funds - ETF) s-au stabilizat la niveluri scăzute în ultimele trimestre, fapt ceea ce a dus la comparaţii slabe an/an cu 46%.
În trimestrul al doilea din 2018, şi cererea de bijuterii a scăzut cu 2% până la 510,3 tone, în mare parte datorită unei pieţe indiene mai slabe. De asemenea, ritmul cumpărării băncilor centrale de aur a încetinit şi el în trimestrul II cu 7%.
Raportul arată că cererea bar-ului şi al monedelor a rămas neschimbată, pe fondul creşterii pe câteva pieţe cheie.
În ciuda declinului înregistrat în trimestrul II, cererea de bijuterii din semestrul I nu a fost schimbată, menţinându-se la nivelul de 1.031,2 tone, cererea mai slabă înregistrându-se în India şi din Orientul Mijlociu care în trimestrul II a fost parţial compensată de creşterea economică din China şi SUA.

Cancerul de piele este o tumoare care se dezvoltă nedureros, iar una din cauzele principale ale formării este expunerea îndelungată la soare, spun specialiştii, precizând că, în România, cele mai afectate sunt persoanele cu vârste între 60 şi 70 de ani, informează Mediafax.
“Primele simptome ale cancerului de piele sunt bubiţele care seamănă cu un coş, cresc în dimensiune devine cât un bob de orez sau câte un bob de mazăre. Dacă aceste bubiţe nu se vindecă, ar trebui ca pacientul să meargă la doctor. (...) Cancerul de piele este o tumoare care se dezvoltă nedureros, nu provoacă mâncărimi, nu provoacă durere, absolut nimic, iar la un moment dat sângerează, se rup cojiţele care apar iniţial şi care sunt ignorate. În acel moment ajung pacienţii la medic, după nişte ani de evoluţia în care au ignorat semnele pielii”, a declarat medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Una din cinci persoane poate dezvolta un cancer de piele în timpul vieţii, cei mai afectaţi fiind oamenii care au între 60 şi 70 de ani.
“Grupa de vârstă cea mai afectată în România este de 60-70 de ani. Prelungirea duratei de viaţă a dus la creşterea cancerului de piele. În momentul de faţă ele sunt considerate una din bolile cu cel mai mare risc, una din cinci persoane poate să dezvolte un cancer de piele în timpul vieţii. (...) Tratamentele în general sunt chirurgicale. Cu cât pacienţii sunt operaţi mai devreme au şanse mai mari de vindecare”, a mai adăugat Mihaela Leventer.
Specialiştii susţin că principala cauză care duce la formarea cancerului de piele este expunerea îndelungată la soare.
“Este dovedit prin studii că arsurile de la soare sau timpul petrecut în soare în perioada copilăriei determină creşterea şi apariţia cancerului de piele cu 75% la vârsta maturităţii. Se întâmplă acest lucru pentru că lumina produce asupra ADN-ului anumite mutaţii care rămân, iar la un moment dat vulnerabilizează pielea”, a mai precizat dermatologul.
Există mai multe metode de prevenţie a cancerului de piele. “Când discutăm de prevenţie, cremele de protecţie sunt foarte utile. De exemplu, în Europa, cremele care au protecţia cea mai înaltă au inscripţionat pe ele SPF 50+. Cremele ne feresc mai degrabă de arsură, iar consecinţele arsurii, care degenerează structura celulară, sunt întârziate. Crema ne ajută, dar nu doar crema. De asemenea, ne mai ajută umbra, pălăria, ochelarii de soare, o haină de protecţie. Efectul cremei în general este de două ore. (...) Există produse care sunt recomandate copiilor chiar şi bebeluşilor. Produsele sunt aplicate în dependenţă de tipul de piele şi de vârstă”, a explicat medicul deramtolog.
Potrivit dermatologului, doar 17% din populaţia României foloseşte cremă de protecţie solară indiferent de anotimp.

Filtrele de pe Snapchat sau Instagram pot părea distractive până când începi să devii obsedat de imaginea ta deformată, potrivit cnn.com, citat de Mediafax.
Problema este că, atunci când alterezi o fotografie şi consideri că rezultatul este o variantă mai bună de-a ta, poţi începe să trăieşti cu impresia că aşa ar trebui, de fapt, să arăţi.
Recent, esteticienii au observat o creştere a numărului oamenilor care aduc în cabinetele lor fotografii editate în Facetune, Instagram sau Snapchat, apelând la fotografiile modificate pentru a scoate în evidenţă ceea ce îşi doresc să schimbe.
„Aplicaţiile ca Snapchat, Instagram sau Facetune scot în evidenţă o nouă realitate a frumuseţii zilelor noastre”, potrivit unui articol publicat online de Asociaţia Medicală Americană. „Toate aceste aplicaţii permit alterarea instantă a aspectului conform unor standarde complet nerealiste”.
Acelaşi articol precizează că fenomenul poate duce la construirea unor idei nesănătoase despre felul în care ar trebui să arătăm, totul din cauza diferenţelor dintre reflexia din oglindă şi ceea ce vedem în telefon.
Articolul descrie tulburarea dismorfiei corpului drept „obsesia referitoare la un defect perceput la nivelul aspectului”.
Pacienţii care suferă de această tulburare sunt greu indentificabili. Un studiu condus în 2017 de Universitatea de Medicină Johns Hopkins a dezvăluit faptul că esteticienii au diagnosticat corect doar 5% dintre pacienţi.
Cei care suferă de această tulburare nu au nevoie de o nouă rinoplastie, ci de un psiholog. Chiar dacă operezi pacienţii potrivit dorinţelor şi aşteptărilor lor, aceştia vor fi în permanenţă nemulţumiţi.

Marți, 21 August 2018 00:00

Angelina Jolie, într-o nouă relaţie

Actriţa americană Angelina Jolie, care s-a separat de soţul său, actorul Brad Pitt, în urmă cu aproape doi ani, ar avea o relaţie cu un om de afaceri francez, anunţă în exclusivitate public.fr, citat de Mediafax.
Aceeaşi publicaţie franceză scrie că Angelina Jolie ar intenţiona să se mute la Paris, împreună cu cei şase copiii ai ei.
Public.fr îl citează pe Ian Halperin, biograful actriţei, care adaugă faptul că aceasta trebuie să obţină în acest sens custodia totală asupra copiilor sau un consimţământ pentru a se muta în Franţa din partea tatălui acestora, actorul Brad Pitt.
Jolie şi Pitt sunt implicaţi într-un conflict judiciar privind copiii şi divorţul.
La începutul lunii august, Jolie a cerut în instanţă ca decizia de divorţ să fie pronunţată până la sfârşitul acestui an. În documentele depuse în instanţă se indică faptul că Pitt "nu a plătit o pensie alimentară semnificativă de la separarea lor" şi că, deşi au fost făcute nişte aranjamente financiare neoficiale, plăţile nu au fost efectuate "regulat".
La rândul său, avocatul lui Brad Pitt a depus o serie de documente în instanţă, spunând că, prin afirmaţiile sale, Angelina Jolie "încearcă să manipuleze presa".
Angelina Jolie şi Brad Pitt s-au căsătorit în august 2014, după o relaţie de aproape zece ani, şi s-au separat în septembrie 2016. În cererea sa de divorţ, Jolie a cerut custodia celor şase copii ai lor, trei adoptaţi - Maddox, născut în august 2001, în Cambodgia, Zahara, născută în ianuarie 2005, în Etiopia, şi Pax, născut în noiembrie 2003, în Vietnam - şi trei biologici, Shiloh, născută în mai 2006, şi gemenii Knox şi Vivienne, născuţi în iulie 2008.
Angelina Jolie şi Brad Pitt au interpretat rolul unui cuplu de asasini profesionişti în "Domnul şi doamna Smith/ Mr. & Mrs. Smith" în anul 2005. Atracţia dintre cele două staruri, atât de palpabilă pe marele ecran, s-a transpus în scurt timp şi în viaţa reală. Brad Pitt a divorţat de actriţa Jennifer Aniston în 2005, după patru ani şi jumătate de căsnicie, pentru a fi împreună cu Jolie.
Angelina Jolie a mai fost căsătorită cu actorii Jonny Lee Miller (1996 - 1999) şi Billy Bob Thornton (2000 - 2003) şi a avut relaţii şi cu alţi bărbaţi celebri, precum Timothy Hutton, dar şi cu modelul şi actriţa Jenny Shimizu.

Ediţia americană a revistei Vogue a anunţat, după experienţe nefericite reclamate de mai multe tinere, printre care şi Andreea Diaconu, că nu va mai angaja modele cu vârsta sub 18 ani, anunţul urmărind schimbarea standardelor legate de acestea în industria modei, potrivit people.com, citat de Mediafax.
Printre argumentele care susţin hotărârea celebrei publicaţii de modă şi stil se numără şi cazul modelului român Andreea Diaconu, care a lucrat pentru companii precum Gucci, Dolce & Gabbana şi Belstaff.
Tânăra a povestit despre faptul că i s-a cerut la vârsta de 14 ani să pozeze topless şi cum, la 16 ani, i se spunea să meargă să interacţioneze social în cluburi în care drogurile şi alcoolul îi erau oferite în mod curent, chiar dacă le-a refuzat.
"Gata: Nu este corect pentru noi, nu este corect pentru cititorii noştri şi nu este corect pentru tinerele modele care se întrec pentru a apărea în aceste pagini", se arată într-un text semnat de Maya Singer şi publicat pe site-ul revistei Vogue.
În afara cazului Andreei Diaconu, publicaţia citează şi experienţele avute de modele precum Pasha Harulia şi Imaan Hammam, care au început să pozeze de la 14 ani, petrecând uneori până la 20 de ore în şedinţe foto.
Andreea Diaconu, în vârstă de 27 de ani, este unul dintre cele mai celebre modele din România la nivel internaţional. A apărut pe copertele unor reviste din Franţa, România, Rusia, Spania şi Elveţia. A pozat pentru Vogue pentru prima dată la vârsta de 21 de ani. În 2014, a pozat pentru Belstaff într-o şedinţă foto alături de David Beckham. A fost descoperită ca model la vârsta de 11 ani şi a obţinut primele contracte la 13 ani.

Marți, 14 August 2018 15:23

Tecuci: Biciclist accidentat mortal

Poliţia Municipiului Tecuci a fost sesizată prin apelul de urgenţă 112, la data de 14 august 2018, la ora 02.48, cu privire la faptul că, pe raza localităţii Ţigăneşti, comuna Munteni, a avut loc un accident rutier, victimă fiind un biciclist. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii Postului de Poliţie Munteni şi cei ai Biroului Rutier Tecuci, care au constatat că un bărbat de 61 ani, din localitate, a condus autoturismul pe D.J. 240, surprinzând şi accidentând mortal un bărbat de 65 ani care circula cu bicicleta, în aceeaşi direcţie de mers. Conducătorul auto a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind negativ. Poliţiştii au întocmit, în cauză, dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Poliţiştii Serviciului Rutier au fost sesizaţi, la data de 13 august 2018, la ora 13.26, cu privire la producerea unui accident rutier, în localitatea Independenţa. Din primele verificări efectuate de poliţiştii sosiţi la faţa locului a reieşit că, un bărbat de 31 ani, din comuna Matca, a condus autoturismul pe D.N. 25 şi, nepăstrând distanţa regulamentară faţă de autoturismul care îl preceda, a intrat în coliziune cu acesta, proiectându-l în maşina din faţa sa. În urma impactului a rezultat rănirea şoferului din cel de-al doilea autoturism, un bărbat de 39 ani, precum şi avarierea celor trei autovehicule. Conducătorii auto implicaţi în accident au fost conduşi la spital pentru recoltarea de mostre biologice şi stabilirea alcoolemiei, victima fiind internată pentru îngrijiri medicale. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Poliţişti din cadrul Secţiei 1 Poliţie au oprit în trafic, pe strada Portului, la data de 13 august 2018, în jurul orei 11.30, un autoturism condus de un bărbat de 62 ani, din localitate. Întrucât, la solicitarea poliţiştilor, acesta nu a putut prezenta documentele prevăzute de lege, au fost efectuate verificări în bazele de date, constatându-se că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ca urmare, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Pagina 1 din 64