V.A.

V.A.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, precum şi a fostului director general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, pentru dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. De asemenea, au mai fost trimise în judecată în acelaşi dosar încă cinci persoane fizice, pentru săvârşirea unor infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului şi a participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.

Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, şi se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeaşi cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de ceilalţi trei inculpaţi, persoane fizice.

În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-şi crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.). În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite în contextul de mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PACT pentru Galaţi a obţinut 2 locuri în Consiliul Local în 2020, propunând o listă cu persoane care nu au mai ocupat funcţii publice şi şi-a propus o politică de rotire a mai multor membri care să promoveze proiecte de hotărâre de Consiliu Local în funcţie de expertiza şi aria lor de activitate, se arată într-un comunicat al organizaţiei. 

Astfel, luni, 20 iunie 2022, Sorin Frăsina, şi-a depus demisia, iar în locul său va veni preşedintele PACT pentru Galaţi, Gregor Teodorescu, după ce unii membri aflaţi pe listă au renunţat. 

”Azi, 20 iunie 2022, domnul Sorin Frăsina, consilier local PACT pentru Galaţi, a depus la Registratura Municipiului Galaţi, demisia din funcţia de consilier local, în baza politicii de rotire stabilită iniţial. Locul său va fi preluat, urmare demisiei acestuia şi renunţării la mandat a colegilor noştri de pe locurile următoare din lista de nominalizări PACT pentru Galaţi, de către Preşedintele PACT pentru Galaţi, domnul Gregor Teodorescu”, se arată în comunicatul formaţiunii politice.

Demn de remarcat este faptul că rotirea membrilor pe funcţiile de consilieri locali se realizează numai pe una din funcţii. Cel de-al doilea loc de consiler local este ocupat de Doru Căstăian din 2020. 

În acelaşi comunicat de presă, formaţiunea politică informează că din cauza faptului că niciunul dintre cele 29 de proiecte de hotărâre de Consiliu Local depuse de aceasta nu a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Galaţi, pe 15 iunie 2022, au depus la Tribunalul Galaţi şase dosare de chemare în judecată şi au în pregătire alte cinci plângeri care vor fi depuse în perioada imediat următoare.

Astfel, formaţiunea a demarat procese în instanţă pe bandă rulantă împotriva primarului municipiului Galaţi, secretarului Consiliului Local Galaţi şi chiar a uneia dintre comisiile consiliului local.

De asemenea, PACT pentru Galaţi anunţă că în afara celor 29 de proiecte de hotărâre de Consiliu Local, au în pregătire încă peste 100 de proiecte de hotărâre.

În perioada martie – iunie 2022, alţi 95 000 de copii din judeţele Arad, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vaslui  au învăţat de la voluntarii Crucii Roşii Române cum să „crească” un zâmbet sănătos. Informaţiile au fost transmise pe înţelesul copiilor prin cântece, jocuri şi prin filmul educaţional de animaţie „Doctorul Măseluţă şi supereroii dinţilor sănătoşi”. La finalul fiecărei lecţii, copiii şi părinţii au primit din partea Colgate România produse pentru igiena lor dentară, un pliant cu sfaturi, precum şi un calendar în care echipa părinte-copil au bifat zilnic realizarea periajului. 

Şapte milioane de copii au participat la Programul Şcolar Colgate în cei 29 de ani de la debutul acestei iniţiative în România. Realizat de Crucea Roşie Română cu suportul Asociaţiei Naţionale de Stomatologie Pediatrică şi susţinut financiar de Colgate România, programul se adresează elevilor din clasele primare din întreaga ţară. 

„Suntem mândri că Programul Şcolar Colgate a ajuns la impresionanta cifră de 7 milioane de copii români, oferindu-le educaţie şi mostre gratuite de produse de igienă orală. Acest lucru nu ar fi putut fi realizat fără devotamentul şi fără implicarea, pe parcursul celor 29 de ani, a angajaţilor companiei noaste, a voluntarilor Crucii Roşii Române, a medicilor pedodonţi, a medicilor şcolari şi a studenţilor stomatologi, a partenerilor nostri de afaceri. Muţumim tuturor colaboratorilor nostri care au transmis mai departe informaţiile despre igiena orală şi care au făcut posibilă distribuirea Pachetului Şcolar în comunităţile de copii”, a afirmat Giuseppe Omar Laruccia, Directorul General al Colgate Romania. 

 

Antonia Maria Sava, câştigătoarea Concursului Internaţional de Artă Colgate „My Bright Smile™”

 

Elevii din cadrul programului pot participa la Competiţia „My Bright Smile™”, un concurs internaţional cu desene inspirate din lecţiile de igienă a dinţilor. Anual, cele mai bune 12 desene din întreaga lume sunt premiate şi selectate pentru a fi incluse în calendarul global Colgate „My Bright Smile™”. Antonia Maria Sava, elevă a Liceul Tehnologic „Matei Corvin” din Hunedoara, este câştigătoarea Concursului Internaţional de Artă Colgate „My Bright Smile™” din acest an.  „Desenul meu reprezintă Pământul printre alte planete. Pământul zâmbeşte fericit fiindcă are dinţii sănătoşi!”, a explicat Antonia Maria Sava. 

Mica pictoriţă a fost recompensată cu bursa Colgate „My Bright Smile™” în valoare de 250 de dolari, iar clasa din care face parte a primit o bursă în valoare de 500 de dolari.

 

Grupul „Dinţi şi Părinţi”, comunitatea părinţilor care îşi doresc zâmbete sănătoare pentru copiii lor

 

Lansat în urmă cu un an, grupul de Facebook „Dinţi şi Părinţi” continuă să crească. Informaţiile oferite de Crucea Roşie Română, Asociaţia Naţională de Stomatologie Pediatrică şi echipa de medici responsabili de campaniile de educaţie de la Colgate sunt completate de răspunsuri la întrebările părinţilor, oferite de medici stomatologi pediatri, dedicaţi micilor pacienţi şi părinţilor acestora. 

„Ne bucurăm să vedem interesul părinţilor pentru menţinerea sănătăţii copiilor! Pe lângă sfaturi legate de igiena orală, grupul „Dinţi şi Părinţi” oferă utilizatorilor materiale create de specialiştii Crucii Roşii Române despre nutriţia echilibrată, activitatea fizică, primul ajutor, comunicare cu copilul şi multe alte informaţii despre problemele actuale de sănătate cu care ne confruntăm. Părinţii şi voluntarii intră in dialog şi astfel învăţăm unii de la alţii cum să avem o viaţă mai bună, cum să răspundem provocărilor cotidiene”, declară Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

 

Copiii cu nevoi medicale speciale, în focus prin proiectul OSCAR

 

Rolul părinţilor este cu atât mai important în cazul copiilor cu nevoi medicale speciale. De aceea, grupul „Dinţi şi Părinţi” oferă informaţii şi sfaturi publicate pe platforma online a proiectului OSCAR – Oral Special Care Academic Resources (https://oscarpd.ro) – al Asociaţiei Naţionale de Stomatologie Pediatrică din România. În ţara noastră există aproximativ 70.000 de copii cu nevoi speciale, având probleme fizice şi somatice, psihice, de auz, vizuale, HIV/SIDA, boli rare, surdocecitate, dintre care 60 de procente au o afectare severă. 

„Sănătatea oro-dentară este importantă pentru toţi copiii, însă în cazul copiilor cu patologii generale, problemele stomatologice pot agrava o situaţie deja extrem de complexă, ceea ce face ca profilaxia să aibă o importanţă poate şi mai mare. Prevenţia va fi cu atât mai eficientă cu cât legătura între părinţi şi echipa stomatologică se realizează mai devreme, aducând la îndemâna familiilor informaţia corectă şi personalizată despre îngrijirea sănătăţii orale în cazul diferitelor afecţiuni generale. Grupul „Dinţi şi Părinţi” facilitează tocmai această comunicare directă, din care noi toţi – părinţi şi medici deopotrivă - câştigăm experienţă şi învăţăm să ne ajutăm reciproc pentru a asigura şi copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătăţii un zâmbet cât mai sănătos”, declară dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociaţiei Naţionale de Stomatologie Pediatrică din România.

Un gălăţean în vârstă de 34 ani a fost depistat de jandarmi având asupra sa mai multe plicuri cu substanţe interzise. Bărbatul a încercat să scape de jandarmi fugind într-o zonă întunecată, însă a fost prins imediat de oamenii legii.   

Sâmbătă, 18 iunie, în jurul orei 22:30, echipajul de jandarmerie aflat în misiune de menţinere a ordinii publice pe raza municipiului Galaţi a observat un bărbat care la vederea maşinii jandarmeriei a schimbat brusc direcţia de deplasare şi a fugit în interiorul Parcului Cloşca. Având în vedere comportamentul suspect al persoanei în cauză, jandarmii au pornit în urmărirea acestuia, moment în care au sesizat că bărbatul aruncă în vegetaţia din zonă mai multe plicuri. 

Acesta a fost ajuns din urmă şi imobilizat de către jandarmi, iar cu privire la motivul pentru care a fugit la vederea echipajului de ordine publică, bărbatul a declarat că s-a speriat şi a alergat spre zona împădurită a parcului aflat în apropiere. În prezenţa celui în cauză, jandarmii au procedat la verificarea zonei, iar în vegetaţie au fost găsite plicuri ce conţineau o substanţă vegetală sub formă de muguri de culoare galben-verzuie şi o substanţă alb-transparentă sub formă de cristale. Despre plicurile găsite, bărbatul a refuzat să facă declaraţii.

Persoana în cauză a fost condusă la sediul Jandarmeriei, unde a fost întocmit proces verbal de depistare, ulterior aceasta fiind predată ofiţerilor de crimă organizată, care continuă cercetările.

Un val de aer fierbinte vine spre România, anunţă meteorologii. În prezent, mai multe regiuni din Europa Occidentală sunt afectate de acest val de aer fierbinte care provine din Africa. De altfel, agenţia meteorologică din Franţa a transmis că temperaturile ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în anumite zone, depăşind cu mult cele mai mari valori care s-au înregistrat în luna iunie. Când ajunge valul de caniculă şi în ţara noastră.

”Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă şi să depăşească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. Temperaturile vor depăşi 35 de grade începând din partea de vest a ţării, deci în Câmpia Română, după care şi în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcţie de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – şi nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Digi24.

 

De altfel, ANM a publicat şi prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni, adică pentru perioada 20 Iunie - 03 Iulie 2022:

MOLDOVA

Media regională a maximelor va coborî de la 32 de grade în prima zi a intervalului, spre 26 de grade în 22 iunie. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel încât media maximelor va atinge din nou 32 de grade în zilele de 25 şi 26 iunie. În a doua săptămână de prognoză,

variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 30 de grade. Minimele, de 14...16 grade, mediat regional în primele nopţi vor scădea spre 12 grade, în data de 22 iunie, apoi vor creşte treptat până spre 17...18 grade (în perioada 26 – 29 iunie). Ulterior datei de 29 iunie şi până la sfârşitul intervalului, variaţiile nu vor fi notabile, astfel încât în medie se vor atinge valori minime de 16...17 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 26 – 30 iunie.

DOBROGEA

În prima săptămână din interval vremea va fi călduroasă local în zona continentală, iar temperaturile maxime, mediate regional, vor fi de 26...29 de grade, cu cele mai mici valori în 20, 22 şi 23 iunie. Ulterior regimul termic nu va avea variaţii semnificative şi se va menţine la medii de 30 de grade. Temperaturile minime vor fi în creştere treptata până în 26 iunie, de la valori medii de 16 grade până spre 19 grade, iar după această dată, vor fi relativ constante. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată în intervalul 23...28 iunie, însă acestea se

vor manifesta doar pe suprafeţe mici şi cu precădere după-amiaza.

BANAT

În prima săptămână valorile termice dirune vor fi de 30...33 de grade, mediat regional (cele mai mari valori urmând a se înregistra în zilele de 20, 25, 26 şi 27 iunie). Ulterior datei de 27 iunie, variaţiile vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel încât, mediat regional, maximele se vor situa în jurul a 32 de grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat în perioada 20 – 24 iunie de valori cuprinse între 14 şi 17 grade, în medie. În perioada 25 -29 iunie, minimele se vor situa în jurul a 18 grade, apoi până la sfârşitul intervalului vor coborî uşor spre 16 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 22 iunie.

CRIŞANA

În prima zi a intervalului media maximelor va fi de 32...33 de grade, apoi va scădea până spre 28 de grade, valoare ce va caracteriza intervalul 21 – 23 iunie. Ulterior, media maximelor va creşte spre 34 de grade, în ziua de 25 iunie, apoi vor scădea spre 32 de grade, valoare în jurul căreia în intervalul 27 iunie -03 iulie variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative.

Minimele vor creşte de la 14 grade în medie, în 20 iunie, spre 16 grade în 21 iunie, apoi vor scădea spre 12 grade în data de 22 iunie. Ulterior acestei date (22 iunie) minimele vor creşte treptat până spre 18 grade, în medie în nopţile de 26 şi 27 iunie. După data de 27 iunie,

variaţiile vor fi nesemnificative, media minimelor situându-se în jurul a 16 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare în 22 iunie, apoi în perioada 25 -28 iunie.

TRANSILVANIA

În intervalul 20- 23 iunie maximele vor fi cuprinse între 26 şi 30 de grade, mediat regional, apoi vremea se va încălzi urmând ca în zilele de 25 şi 26 iunie, media maximelor să urce spre 32 de grade. Ulterior zilei de 26 iunie şi până la sfârşitul intervalului variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 30 de grade.

Minimele vor fi de 13...14 grade, mediat regional în primele nopţi, apoi vor scădea spre 8 grade în 22 iunie. Ulterior datei de 22 iunie, media minimelor va creşte treptat până spre 16 grade, în 28 iunie, apoi variaţiile vor fi nesemnificative, urmând ca până la sfârşitul intervalului să se atingă 14 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în 23 iunie, apoi în intervalul 25 iunie -03 iulie.

MARAMUREŞ

Pornind de la 32 de grade, în medie în prima zi a intervalului, maximele vor coborî spre 26...27 de grade în perioada 21-23 iunie, apoi vor creşte spre 31...32 de grade în perioada 24 -26 iunie. Ulterior zilei de 26 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză variaţiile vor fi

nesemnificative, astfel încât maximele se vor situa în medie în jurul valorii de 30 de grade. Minimele vor fi de 14...16 grade, mediat regional în primele nopţi, apoi vor scădea până spre 10 grade în 22 iunie, pentru ca apoi să crească spre valori în jurul a 16 grade în 26 iunie. După data de 26 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză variaţiile vor fi nesemnificative, media minimelor situându-se în jurul a 15 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mare în intervalul 25 iunie -03 iulie.

MUNTENIA

În intervalul 20...26 iunie, deşi valorile termice diurne vor fi variabile, cu medii între 30 şi 34 de grade, vor caracteriza o vreme călduroasă în zona de câmpie. Din 26 iunie, mediile maximelor se vor păstra relativ constante, la 33...34 de grade. Minimele vor porni de la valori

mediate regional de 14...16 grade şi vor ajunge la 17...19 grade până în 27 iunie, apoi se vor menţine la valori apropiate pe toată perioada de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în 21 şi 23 iunie şi din nou între 26 şi 30 iunie.

OLTENIA

Vremea va fi călduroasă la câmpie în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, iar temperaturile maxime, mediate regional, vor avea variaţii între 30 şi 34 de grade, cu cele mai scăzute valori în 20 şi 23 iunie. Minimele termice vor fi în creştere treptată în prima săptămână,

de la medii de 14 grade la 18 grade, apoi se vor menţine în jurul acestor valori până la finalul intervalului.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în 23 iunie şi din nou în 28 iunie.

LA MUNTE

Regimul termic diurn va avea variaţii mai ales în prima săptămână de prognoză, cu medii de 18 grade până la 22 de grade, apoi se va menţine relativ staţionar, la valori mediate de 20 de grade. Minimele nocturne vor fi în medie de 6 grade în 22 iunie, apoi se vor situa între 10 şi 12 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, însă acestea se vor manifesta cu precădere după-amiaza şi cu caracter local.

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 20.06.2022, că submarinele nucleare Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen) şi Smolensk (Proiect 949A, clasa Antey) au executat un atac cu rachete de croazieră Kalibr şi Granit asupra unei grupări navale a adversarului convenţional în Marea Barents, informează defenseromania.ro.

,,Submarinele nucleare ale Flotei de Nord au executat un atac cu rachete de croazieră asupra unei grupări navale a adversarului convenţional în Marea Barents. Lansările de rachete Kalibr şi Granit au fost efectuate asupra unei poziţii-ţintă complexe, care a imitat o grupare navală de desant a adversarului, aflată la o distanţă de aproximativ 200 de kilometri”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenţia Tass.

Tragerile au fost executate de submarinele nucleare Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen) şi Smolensk (Proiect 949A, clasa Antey). Echipajele submarinelor cu propulsie nucleară au executat trageri comune, a căror caracteristică principală a constat în lovirea simultană a unei ţinte cu diverse tipuri de rachete de croazieră, care au viteze şi caracteristici de zbor diferite.

,,Conform datelor de control obiectiv, lansările de rachete au fost efectuate cu succes. Rachetele şi-au confirmat caracteristicile, demonstrând o fiabilitate ridicată”, au menţionat reprezentanţii Flotei de Nord.

Raionul în care au fost executate tragerile a fost închis pentru navigaţia civilă şi pentru zborurile aviaţiei. Închiderea acestuia a fost asigurată de nave de luptă şi auxiliare aparţinând Flotilei Kola a forţelor întrunite. Lansările de rachete s-au efectuat în conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al flotei, în cadrul activităţilor de control la începerea perioadei de instrucţie de vară.

În Zona Seismică Vrancea, Buzău s-a produs, în ziua de 19 iunie 2022, s-a produs un cutremur cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 121 km, adâncime considerată a fi intermediară,  anunţă Institutul Naţional De Cercetare - Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la ora 02:36:40 (ora locală a României).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti, 117km V de Braila, 118km S de Bacau, 119km V de Galati, 127km N de Bucuresti, 151km NE de Pitesti, 187km E de Sibiu, 192km N de Ruse, 198km SV de Iasi.

Un tânăr din Tecuci de numai 24 de ani şi-a găsit sfârşitul în Franţa. Familia acestuia a suferit un şoc când a aflat că Ionuţ a fost găsit mort duminica trecută, după ce ar fi căzut de pe bastioanele castelului Montbéliard din districtul Doubs din Franţa, relatează publicaţia Tecuceni.com. Tânărul a căzut de la aproximativ 18 metri. Trecătorii au auzit un zgomot puternic şi l-au găsit inconştient. O femeie a încercat să îi facă manevre de resuscitare, dar fără succes. 

Deocamdată, nu se ştie dacă a fost vorba de o sinucidere, un accident sau un act comis de o altă persoană

Trupul neînsufleţit al tânărului va fi repatriat şi adus de familia sa, în Tecuci, unde va fi înmormântat creştineşte.

 

Sursa foto: tecuceni.com 

În urmă cu câteva zile au apărut ştiri neconfirmate din surse oficiale în care se anunţa că bacul militar care acţionează la Galaţi nu s-ar afla în stare de funcţionare.

Ministerul Apărării Naţionale a emis un comunicat de presă în care precizează că aceste informaţii sunt eronate. 

”Cu privire la informaţiile eronate vehiculate de unele instituţii media, prin care se acreditează ideea că bacul fluvial militar care acţionează la punctul de trecere Galaţi – I.C. Brătianu, nu s-ar afla în stare de funcţionare, facem următoarele precizări:

Bacul militar a fost instalat la punctul de trecere Galaţi – I.C. Brătianu sâmbătă, 11 iunie, prima cursă fiind realizată în jurul orei 17.00.

În aceeaşi zi, în jurul orei 19.00, echipajul care operează bacul militar a sesizat o defecţiune minoră la inversorul navei, care a fost remediată în aproximativ 30 de minute. Bacul şi-a continuat, după această scurtă întrerupere, cursele planificate, până la  încheierea programului de lucru (ora 20.00). În cursul nopţii au fost efecutate verificări suplimentare la toate sistemele navei. Bacul a funcţionat fără alte probleme, până în prezent, realizând o medie de 27 de curse zilnic, în programul obişnuit de lucru, 6.00 – 20.00”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naţionale..

Reamintim că bacul fluvial din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale ,,Danubius" a fost dislocat temporar la Galaţi, pentru a permite păstrarea fluidităţii traficului rutier de mare tonaj şi pasageri către localitatea I.C. Brătianu, Judeţul Tulcea. Nava militară, cu o capacitate totală de transport a autovehiculelor de 300 tone sau de 500 de persoane, acţionează în acest punct de trecere alături de bacul operatorului economic care operează cursele permanente.

Această misiune a fost stabilită Ministerului Apărării Naţionale pentru a permite operatorului economic redislocarea temporară a unui bac din flota proprie, de la Galaţi la Isaccea, pentru decongestionarea şi fluidizarea trecerii Dunării prin punctul de frontieră dintre Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina.

Încă 31 de proiecte pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de 1.412.910.307 lei, finanţate prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării, a anunţat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

Acestea se alătură celor 73 de proiecte aprobate deja şi care fac parte din categoria celor 104 proiecte mature care vizează dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM. Despre aceste proiecte Monitorul de Galaţi a scris în articolul Proiecte de gaze naturale aprobate pentru patru comune din judeţul Galaţi.

În lotul de 31 de proiecte aprobat marţi, 14 iunie 2022, o singură comună gălăţeana a intrat pe listă. Este vorba despre comuna Smârdan care va primi 33.206.587 lei pentru înfiinţarea reţelei de distribuţie gaze naturale.
Primarul comunei Smârdan, Silviu Zinica, a comentat pe o reţea de socializare scurt şi la obiect: ”Am promis, am făcut!
A fost aprobată astăzi (n.r. - 14 iunie 2022) cererea de finanţare a comunei Smârdan pentru înfiinţarea reţelei de alimentare şi distribuţie a gazelor naturale”.

În urma deciziei, autorităţile publice locale vor semna contractele de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. Astfel, poate fi demarată procedura de achiziţie publică şi, ulterior acesteia, pot fi demarate lucrările de construcţii.

Prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi distribuţia gazelor naturale.

Pagina 1 din 52