V.A.

V.A.

Alexandru Arșinel a murit joi seară la Spitalul Universitar București, a anunțat unitatea medicală

În vârstă de 83 de ani, Alexandru Arșinel era internat din 15 septembrie, iar de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă.

"În această seară, marele actor Alexandru Arșinel, s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducerea Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească", a anunțat Spitalul Universitar București

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (UDJG), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Parlamentul European, a organizat luni, 19 septembrie 2022, Conferinţa „ORIZONT EUROPA – Oportunităţi de finanţare pentru cercetătorii şi întreprinderile româneşti”.

La eveniment au participat cercetători din Galaţi şi universităţi partenere, reprezentanţi ai institutelor de cercetare, oameni de afaceri, oficialităţi, parlamentari şi miniştri, invitaţii principali fiind Mariya Gabriel, comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret şi europarlamentarul Dan Nica, raportor pentru Programul Horizon Europe.

„E o onoare să fiu astăzi, aici, pentru că prin această conferinţă trimitem un mesaj puternic: că putem construi o Europă unită cu ajutorul acestui limbaj universal: cercetarea de top. Programul îşi propune să dezvolte soluţii pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în sec. 21 şi să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creştem contribuţia la cercetare a acelor «widening countries», iar faptul că s-a triplat bugetul destinat celor 13 ţări, este meritul europarlamentarului gălăţean, Dan Nica şi a colegilor din Parlamentul European care l-au sprijinit”, a spus Mariya Gabriel, comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

„UDJG se află în plin proces de identificare şi propunere de proiecte cu diferite surse de finanţare. Bineînţeles că Programul Horizon Europe este ţinta noastră, deşi pătrunderea în sistem este destul de greoaie. La Universitate avem aproape 2 milioane de euro atrase prin proiectul cadru Orizont Europa, ceea ce reprezintă un început foarte bun pentru instituţia de învăţământ superior. Apreciem, cu această ocazie, faptul că s-a creat sistemul widenning, care facilitează accesul universităţilor din 13 ţări aflate în centrul şi estul Europei, printre care şi România, la aceste programe cu exigenţe profesionale şi ştiinţifice foarte înalte”, a declarat în deschidere, prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Cercetarea este la fel de importantă la Galaţi, la 10 km de graniţa cu Ucraina, în estul-estului Uniunii Europene, aşa cum este şi la Bruxelles. Proiectul reprezintă un mare pas înainte pentru cele 13 ţări cu posibilităţi mai mici de a face cercetare de top: în momentul în care te asociezi cu cei mai buni, nu poate fi decât în beneficiul tău! Este prima vizită a comisarului Marya Gabriel în România, sunt mândru că ne-a ales pe noi, că a ales să stea de vorbă cu crema cercetării la Galaţi, este un semnal important pentru  România”, a precizat europarlamentarul Dan Nica, raportor pentru programul Horizon Europe.

În doua parte a Conferinţei, au prezentat Programul şi au răspuns la întrebări: Massimiliano Esposito, şeful Departamentului de Cercetare-Inovare din cadrul Comisiei Europene, Adrian Curaj, director al UEFISCDI România, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi  Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei.

Orizont Europa este principalul program de finanţare al UE pentru cercetare şi inovare şi unul dintre cele mai mari programe de cercetare şi inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Programul facilitează colaborarea şi consolidează impactul cercetării şi inovării asupra dezvoltării, sprijinirii şi implementării politicilor UE, ţinând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creşterea economică, promovează competitivitatea industrială şi optimizează impactul investiţiilor în cadrul unui spaţiu european de cercetare consolidat.

Sâmbătă, 17 Septembrie 2022 21:36

Mihai Bendeac părăseşte iUmor

Mihai Bendeac s-a supărat şi pleacă din juriul „iUmor”. Actorul nu a vrut să comenteze nimic din cauza unei clauze de confidenţialitate de sute de mii de euro. Totuşi, acesta a dat de înţeles în presă că aşa este. 

În urmă cu o zi, publicaţia Cancan.ro dezvăluia că Mihai Bendeac a ajuns la „cuţite” cu colegii de platou de la „iUmor”, care l-au filmat fără acceptul lui. Drept urmare, îndrăgitul actor a pus piciorul în prag şi, simţindu-se nedreptăţit, nu s-a mai prezentat la filmările pentru episoadele ulterioare din cel de-al 13-lea sezon al show-ului.

Potrivit unor surse, între Mihai Bendeac şi Antena 1 exista un contract „beton”. Aici vorbim de clauze de confideţialiate care ajung la sute de mii de euro. Pe scurt, nicio parte nu poate ieşi în public pentru a-şi expune punctul de vedere. Tocmai din acest motiv, actorul tace mâlc. La fel şi PR-ul şi apropiaţii lui. La mijloc sunt bani grei.

Cert este că, în aceste zile, Mihai Bendeac încearcă ruperea înţelegerii cu Antena 1. Părţile sunt la nivel de discuţii. Negocierile sunt, logic, dure. Actorul nu ia în calcul o reîntoarcere la „iUmor” şi, până acum, nu şi-a oficializat plecarea tocmai din cauza clauzelor care l-ar „scutura” serios de bani dacă le-ar încălca. Între părţi, cel puţin pentru moment, nu ar mai exista o împăcare.

”Momentan nu pot comenta”, a precizat Mihai Bendeac pentru FANATIK.RO, confirmând, practic, ruptura. ”Mai sunt trei ediţii, nedifuzate încă”, a mai precizat actorul despre viitorul său ca apariţii pe micile ecrane în postura de jurat al show-ului de la Antena 1

Întrebat, totuşi, dacă va mai fi văzut la Antena 1 de telespectatori, Mihai Bendeac a răspuns scurt: „Nu!”.

Altfel, producătorii „iUmor” s-au mişcat rapid după ce Mihai Bendeac le-a dat cu „flit”. Ultimele episoade din sezonul 13 i-au avut ca juraţi pe Maia Morgenstern şi Costel Bojog, o legendă pentru lumea stand-up-ului românesc.

Cel din urmă are cele mai mari şanse să rămână pe „metereze” în cazul în care Mihai Bendeac nu va fi „sucit”, potrivit cancan.ro.

Două autoturisme dintre care unul cu numere de Galaţi au intrat în coliziune pe DN24, între Tişiţa şi Cosmeşti, pe drumul către Tecuci. Potrivit informaţiilor iniţiale, o persoană ar fi fost încarcerată.

”Este vorba de un accident rutier produs între două autovehicule în urma căruia au rezultat 3 victime, conştiente. Din cadrul ISU Vrancea, s-au deplasat la faţa locului 3 echipaje cu 1 autospecială de descarcerare, 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială de stingere. Cele 3 victime au fost evaluate, preluate şi transportate la spital de ambulanţele SAJ prezente la faţa locului. Pompierii militari au asigurat măsurile PSI şi au sablat carosabilul”, a precizat ISU Vrancea pentru presa locală. 

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

 

Sursa foto: Monitorul de Vrancea

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP a confirmat că astăzi, 11 septembrie 2022, s-au produs două seisme. Ultimul s-a produs în această seară la ora 19:08 şi a avut magnitudinea ML 4,3. Cutemurul sa produse în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 140 km.

Potrivit seismologilor, cutremurul s-a produs la 83 km E de Braşov, 92km S de Bacau, 103km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 115km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 172km SV de Iasi, 173km NE de Pitesti, 196km E de Sibiu, 218km N de Ruse.

În cursul acestei dimineţi s-a mai produs un cutremur cu epicentrul tot zona seismică Vrancea, dar care a avut magnitudinea ML 3.4, la adâncimea de 115.3 km.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei GROSU ALINA la data faptei şi în prezent director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă fapta a fost săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

”În cursul lunii iunie 2018, inculpata Grosu Alina în calitate de director financiar-contabil al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi membru al comisiei de examinare a candidaţilor la concursul pentru ocuparea a unui post vacant de personal TESA în cadrul spitalului, i-ar fi furnizat unei candidate subiectele probei scrise şi subiectul probei de interviu, în condiţiile în care respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii. Ca urmare a acestor demersuri, candidata respectivă ar fi susţinut cele două probe şi ar fi reuşit astfel să ocupe postul respectiv, fiind singura care a promovat atât proba scrisă, cât şi proba de interviu”, se arată în rechizitoriu.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că angajatorii vor putea încheia noi convenţii pentru angajarea categoriilor sociale vulnerabile. Astfel, firmele care  angajează, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Ministrul Muncii a anunţat că se vor suplimenta fondurile destinate angajării şomerilor în vârsta de peste 45 ani, a ucenicilor, a şomerilor unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Marius Budăi.

Potrivit acestuia, bugetul MMPS, la capitolul „Asistenţă socială”, a fost majorat, în urma rectificării bugetare, cu 400 de milioane de lei, astfel încât angajatorii vor putea încheia noi convenţii pentru angajarea categoriilor sociale vulnerabile.

„Fondurile erau suficiente până la sfârşitul anului, dar prin această rectificare bugetară sunt şi bani suplimentari pentru a încheia noi convenţii. PSD îşi doreşte să sprijine mediul de afaceri, să păstreze locurile de muncă din sistem, dar şi să creeze alte locuri de muncă. Sprijinim mediul de afaceri, astfel încât să îşi califice oamenii la locul de muncă prin măsura uceniciei”, a afirmat ministrul Muncii.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, în condiţiile prevăzute de art.85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

 

De asemenea, statul subvenţionează cheltuielile cu forţa de muncă pentru încadrarea de persoane cu handicap, pentru angajarea şomerilor care în termen de cinci ani de la angajare îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială sau limită de vârsta, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensie anticipată.

 

În acelaşi timp, din bugetul MMPS se subvenţionează angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, acordând o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare pentru fiecare ucenic angajat in baza contractului de ucenicie.

 

Grădina Publică a fost luată cu asalt de gălăţeni, timp de 4 zile, cât timp s-a desfăşurat, la Galaţi, Street FOOD Festival Galaţi 2022. 

În fiecare zi, inclusiv în zilele când a fost vremea puţin mai mohorâtă, mii de oameni au venit la festival să se bucure de mâncăruri alese degustate printre decoruri inedite şi asezănate cu băuturi fresh. Nu a lipsit voia bună şi distracţia, dar şi curiozitatea de a descoperi secretele tradiţionale şi internaţionale dezvăluite de Chef Foa, Chef Cristi Boca, Chef Munti şi Chef Răzvan Jurja care s-au întrecut în a oferi cooking show-uri culinare interesante şi atractive. 

Interesantă a fost şi iniţiativa organizatorilor de a oferi şansa gălăţenilor să participe la un tur ghidat - Best of Street FOOD Tour în valoare de 79 de lei, tur prin intermediul căruia a fost prezentată istoria Street FOOD-ului

Fiecare seară a festivalului a fost condimentată din belşug cu muzică live. Mâncarea a avut un gust aparte pe ritmurile Bosquito, Byron, Macanache, Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu, Ana Coman şi Alexu & The Voices Inside. 

Nici cei care iubesc muzica digitală nu au fost uitaţi deoarece în zona dance garden, gălăţenii au putut asculta şi dansa pe mixurile lui: John Gabe, Riel, Zumac şi Gabi Ifrim.

 

Ministerul Finanţelor a lansat în data de 1 septembrie 2022, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin intermediul Programelor TEZAUR şi FIDELIS.

Programul TEZAUR

Dobânzile anuale oferite sunt: 7,75% pentru scadenţa de 1 an şi 7,90% pentru scadenţa de 2 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Persoanele fizice rezidente pot cumpăra titluri de stat TEZAUR :

• Între 1 – 27 septembrie 2022 online, numai persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi Ghidul Tezaur online şi Tezaur online;

• Între 1 – 28 septembrie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului;

• Între 1 – 27 septembrie 2022 în mediul urban şi 1 – 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile C.N. Poşta Română S.A.

Programul FIDELIS

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 şi 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, pentru titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat în lei au scadenţa de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare şi care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna septembrie.

Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului TEZAUR pot fi găsite la sediul trezoreriilor locale, la sediul subunităţilor poştale precum şi pe site-ul Ministerului Finanţelor (https://mfinante.gov.ro/ro/web/trezor/titluri-de-stat-tezaur) iar pentru Programul FIDELIS informaţiile pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanţelor şi instituţiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; www.alphabank.ro; www.bvb.ro - Programul FIDELIS).

 

Patru licitaţii au fost publicate, pe bandă rulantă, în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (S.E.A.P), duminică, 04 septembrie 2022, iniţiatorul procedurilor de achiziţie publică fiind Primăria municipiului Galaţi.

Cele 4 licitaţii vizează găsirea de ofertanţi pentru proiectarea şi execuţia unor investiţii de amploarea şi, în acelaşi timp, aşteptate de gălăţeni.

Este vorba despre reabilitarea Parcului de la Turnul TV cu o valoare estimată de  12.850.604 lei fără TVA, Renovarea integrată şi reabilitarea imobilului din str. Domnească nr. 24 (Palatul Gheorghiu) lucrările fiind estimate la 17.854.977 lei, modernizarea parcului şi amenajarea parcării subterane de la Spitalul de Copii ”Sf. Ioan” - 29.285.011 lei şi modernizarea bulevardului George Coşbuc, Etapa I - lucrări drum şi reţele edilitare apă-canal cu o valoare estimată de 63.928.289 lei.

Cele 4 licitaţii au o valoarea estimată care totalizează 123,7 milioane lei, adică 24,8 milioane euro.

La două dintre licitaţii termenul limită de depunere a ofertelor este 10 octombie 2022 (Parc Turn TV şi modernizare bdul George Coşbuc), iar celelalte două au ca dată limită de depunere 11 octombrie 2022.

Pagina 1 din 61