V.A.

V.A.

Luni, 30 Ianuarie 2023 22:58

Stomatologii intră în vizorul ANAF

Inspectorii ANAF au constatat că, în medie, venitul declarat al unui stomatolog este puţin peste 3.000 lei. Aşa a reieşit din veniturile totale declarate la fisc de cei aproape zece mii de dentişti din România.  

Având în vedere că sumele sunt extrem de mici, comparativ cu tarifele practicate în cabinete, ANAF a ajuns la concluzia că aproximativ 80% dintre dentişti nu declară, de fapt, tot ce încasează.

În multe cabinete stomatologice, o singură coroană ceramică poate să coste în jur de patru mii de lei, iar o plombă, câteva sute. În comparaţie cu preţul lucrărilor, veniturile dentiştilor par cel puţin modeste.

Potrivit ANAF, venitul net declarat de stomatologi în 2021 a fost sub 400 de milioane de lei. La Registrul Comerţului sunt înregistraţi zece mii de dentişti în toată ţara. La un calcul simplu reiese că fiecare a declarat că ar fi câştigat, în medie, doar puţin peste trei mii de lei pe lună.

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF: „Din estimările noastre, se consideră că undeva la 80% nu declară integral veniturile pe care le realizează. Ştiţi şi dumneavoastră că de puţine ori aţi primit şi bon”.

Ca să lămurească situaţia veniturilor, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală declara anul trecut că instituţia pregăteşte o campanie de informare şi că nu exclude să treacă şi la controale apoi.

Comisia Europeană a confirmat că, potrivit regulamentului, compania austriacă OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidarate către statul român.

Răspunsul a venit în urmă cu puţin timp şi spune că regulamentul a fost transpus corect. 

„Codurile CAEN citate în Ordonanţa de Guvern respectă activităţile prevazute în regulament. Al treilea punct pe care îl intrebase Ministerul de Finaneţe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întalnire cu Guvernul”, mai precizează surse apropiate de dosar.

Ministerul Finanţelor a solicitat Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune. Clarificările au vizat modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, şi ar putea fi decisive în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat recent că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu una desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate.

După ce în ultimele 24 de ore a fost restricţionată, din cauza ninsorii abundente din Ucraina, circulaţia autovehiculelor prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din oraşul Isaccea, judeţul Tulcea, a fost reluată, duminică după-amiază, în condiţii normale.

Reluarea traficului în Vama Isaccea a fost anunţată de Garda de Coastă, după ce sâmbătă autorităţile ucrainene au decis interzicerea pentru 24 de ore a circulaţiei autovehiculelor de mare tonaj pe traseul Reni - Odesa, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a ninsorilor abundente, potrivit Agerpres.

Garda de Coastă le recomandă conducătorilor autovehiculelor care vor să ajungă în Ucraina să consulte aplicaţia traficonline, disponibilă pe site-ul Poliţiei de Frontieră, pentru a vedea în timp real timpii de aşteptare şi să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice din ţara de destinaţie

În judeţul Galaţi, comunele Umbrăreşti şi Fârţăneşti nu au energie electrică de ore întregi. Compania Distribuţie Energie Electrică România (DEER) informează că în urma condiţiilor meteorologice extreme din cursul nopţii trecute şi de astăzi, 28.01.2023 (cod galben şi portocaliu de ninsori abundente şi viscol, vânt în rafale care a rupt vegetaţia şi a aruncat-o peste liniile electrice), au fost afectate parţial instalaţiile din aria de acoperire a Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER). 

Potrvit unui comunicat al companiei, de peste 40 de ore, echipele operative ale DEER lucrează neîntrerupt pentru limitarea efectelor produse de condiţiile meteorologice extreme, însă intervenţiile sunt îngreunate de accesul extrem de dificil, drumuri blocate, ninsoarea viscolită, vânt extrem de puternic, precum şi copacii căzuti peste stâlpii şi liniile electrice.

UPDATE: Duminică, 29 ianuarie 2022, toate localitățile din județul Galați aveau energie electrică.

Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 14:04

Cât costă făină de greieri, în România

A apărut şi pe rafturile magazinelor din România spre vânzare făină de greiere. Compania care o comercializează este specializată în produse BIO. Preţul însă este de spreiat.

Potrivit informaţiilor furnizate de specialişti, făina se produce din greierii mari care nu au aripi şi este uşor de digerat pentru că nu au incă format de exoschelet. Făina are multe proteine şi o uşoară aromă de nucă. Făina nu conţine aditivi, conservanţi sau chimicale, iar insectele nu prezintă risc la bacterii.

”Pudra proteică de greieri se poate adăuga la orice reţetă pentru un plus de proteine, vitamina B12 şi fier. Poţi încerca cu: smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioşe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiţi, budinci etc”, scrie comerciantul, al cărui sediu este în Baia Mare.

Preţul la care se comercializează 100 de grame de făină de greiere este în medie de 96 de lei, adică 960 de lei per kilogram. 

faina-greieri-pret.jpeg

Reamintim că Petre Daea, ministrul Agriculturii a îndemnat românii să nu mănânce acest produs: 

”Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Din cauza fenomenelor meteo periculoase prognozate astăzi, 28 ianuarie 2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat în regim de urgenţă, în format online, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul şedinţei CNSU a fost dispusă măsura decretării stării de alertă la nivelul judeţului Vrancea, în baza Hotărârii CJSU Vrancea, abilitând, astfel, Ministrul Afacerilor Interne să avizeze hotărârea.

Prin această măsură se pun în aplicare acţiuni imediate de răspuns, precum suplimentarea forţelor de intervenţie, alertarea structurilor din zonele limitrofe, asigurarea permanenţei structurilor cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de fenomenele meteo extreme, până la revenirea la starea de normalitate, se arată într0un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, luni, la Interviurile Digi24.ro, că până la finalul anului, românii vor putea să obţină câteva servicii notariale mai simple online, pentru a nu mai consuma timp în sălile de aşteptare ale notarilor. Potrivit declaraţiilor ministrului, în prezent se lucrează, împreună cu Ministerul Justiţiei, la un proiect de lege care va fi adoptat până la finalul sesiunii de primăvară-vară, urmând ca în şase luni să devină operabilă platforma online pentru servicii notariale. 

Platforma va fi gestionată de Uniunea Notarilor, a precizat ministrul.

Larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă comestibilă, potrivit deciziei Uniunii Europene. Aceasta poate fi consumată ca atare, ori sub formă de pudră. Alte insecte aflate pe lista avizată de specialişti, sunt deja: viermele de făină, lăcusta călătoare şi greierele de casă, însă aşteaptă să fie avizate, muştele, mai multe tipuri de larve şi de moluşte.

Doar o singură companie din Ţările de Jos are permisiunea Comisiei Europene de a utiliza larvele de gândac de bălegar ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, imitaţii de carne şi produse de panificaţie.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este unul dintre cei care se opun unei alimentaţii care să includă insectele, potrivit Agerpres. El a spus că greierii trebuie „lăsaţi să cânte” şi ne îndeamnă să „mâncăm româneşte”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: „Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (...) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!"

 

Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societăţii SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări ştiinţifice riguroase de către EFSA, înainte de a fi autorizat, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. 

În avizul său ştiinţific, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) spune însă că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacţii la persoanele alergice la crustacee şi la acarieni şi nu ar trebui consumate de copii.

 
Luni, 23 Ianuarie 2023 18:12

De marţi, vine frigul în toată ţara

După temperaturile de primăvară înregistrate în ultimele zile, vremea se va răci semnificativ începând de marţi, în majoritatea zonelor ţării,şi se anunţă ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat luni, 23 ianuarie 2023, prognoza meteo pentru perioada 23 ianuarie - 5 februarie:

BANAT

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că de la un regim termic peste cel normal în primele zile (maxime de 6...9 grade şi minime de 0...5 grade, în medie regională) se va ajunge spre finalul lunii ianuarie la valori în jurul celor normale perioadei din an, respectiv 1...3 grade ziua şi -4...-2 grade noaptea. După data de 31 ianuarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor, în special a celor diurne. Vor fi precipitaţii temporare în multe zile din interval, determinând un regim pluviometric uşor excendentar în sudul regiunii şi apropiat de normal în rest. La început vor fi mai ales ploi şi lapoviţă, apoi vor predomina ninsorile, cu precădere în perioada 27 ianuarie - 1 februarie.

CRIŞANA

Vremea va fi în răcire accentuată, astfel că de la valori peste cele specifice perioadei în primele zile (7...12 grade ziua şi 1...6 grade noaptea) spre finalul lunii ianuarie regimul termic va deveni apropiat de cel normal acestei perioade din an, cu maxime de 0...3 grade şi minime de -5...-2 grade, mediat regional. Ulterior, după 1 februarie, sunt estimate valori diurne de temperatură în creştere uşoară.

Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 28 ianuarie, astfel că în ansablu regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână şi apropiat de normal în cea de-a doua. În primele zile ale intervalului de referinţă doar pe spaţii mici şi trecător vor fi precipitaţii slabe, mixte (burniţă, ploaie, lapoviţă).

TRANSILVANIA

La începutul intervalului încă se vor înregistra valori termice peste cele climatologic specifice (în medie 5...10 grade ziua şi -5...0 grade noaptea), dar din 25 ianuarie vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că se va apropia de normalul acestei perioade din an, în special în privinţa temperaturile diurne, ce se vor situa între -2 şi 3 grade; mediat regional, minimele nopţillor vor fi de -7...-4 grade, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie. Regimul pluviometric va fi deficitar în primele zile când doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va creşte.

MARAMUREŞ

La începutul intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, cu valori diurne de 5...10 grade şi nocturne de -2...3 grade, în medie. Ulterior, după data de 26 ianuarie, vremea va fi în răcire, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime de 0...4 grade şi minime de -6...-3 grade, temporar chiar mai coborâte. În prima săptămână, va fi deficit pluviometric semnificativ, însă după data de 29 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii temporare (predominant ninsori) va fi ridicată.

MOLDOVA

Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că regimul termic va deveni cel normal pentru această perioadă din an, în privinţa valorilor maxime încă din data de 24 ianuarie, iar a minimelor în special după 27 ianuarie. Astfel ziua vor fi temperaturi de -1...3 grade, iar în timpul nopţilor de -6...-2 grade, în medie regională. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a valorilor diurne de temperatură. La începutul intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spaţii mici urmând a se semnala precipitaţii slabe, mixte ce vor favoriza izolat depunerile de polei. După data de 28 ianuarie, temporar vor fi precipitaţii locale, predominant sub formă de ninsoare.

DOBROGEA

Vremea se va răci accentuat încă din prima zi din interval, astfel că valorile temperaturii aerului, deşi cu oscilaţii de la o zi la alta, se vor situa în general în jurul celor normale. Astfel, maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1 şi 4 grade, iar minimele nocturne între -4 şi 0 grade (posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie). Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne. La începutul perioadei, pe spaţii mici vor fi precipitaţii slabe, mai ales burniţă, ce vor favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) pe arii extinse şi moderate cantitativ va fi ridicată în perioada 27-29 ianuarie.

MUNTENIA

Răcirea accentuată a vremii se va resimţi încă de la începutul intervalului şi cu precădere la valorile diurne care din data de 24 ianuarie vor deveni apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime de 1...4 grade, mediat regional; minimele nocturne vor fi de -4...-1 grade, în medie, cu valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie-1 februarie. După data de 2 februarie este estimată o creştere a temperaturilor diurne. În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spaţii mici şi trecător urmând a se semnala precipitaţii slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse.

OLTENIA

Vremea se va răci accentuat din data de 24 ianuarie, astfel că valorile temperaturii aerului vor fi în general apropiate de cele normale. Astfel, maximele diurne se vor situa în marea lor majoritate între 1 şi 4 grade, iar minimele nocturne în medie între -3 şi -1 grad (posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie). Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne. La începutul intervalului, local vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă. Probabilitatea pentru precipitaţii mai frecvente (predominant sub formă de ninsoare) va fi ridicată în perioada 27-28 ianuarie. Astfel, în ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar uşor excedentar în vestul regiunii.

LA MUNTE

Vremea va fi în răcire semnficativă, astfel că valorile de temperatură, deşi cu unele oscilaţii, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne de -5...0 grade şi minime nocturne de -9...-5 grade; valori mai coborâte se vor înregistra la altitudini mari, unde vremea va fi temporar geoasă. O uşoară creştere a temperaturilor diurne este estimată după data de 2 februarie. În primele zile, pe spaţii mici şi trecător va fulgui, însă din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se ridicată până spre finalul celor două săptămâni.

Instituţia Prefectului – Judeţul Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Garnizoana Galaţi, în calitate de organizatori, au anunţat programul manifestărilor dedicate ”Zilei Unirii Principatelor Române”, care vor avea loc după următorul program:

 

BISERICA VOVIDENIA

12.00-12.30- Te Deum pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama sa.

 

STATUIA DOMNITORULUI ALEXANDRU IOAN CUZA

13.00-13.05 - Întâmpinarea oficialităţilor, salutul Drapelului de luptă şi intonarea Imnului de Stat al României;

13.05. 13.10 - Alocuţiuni

13.10-13.15 - Evocarea însemnătăţii Unirii Principatelor 

13.15-13.25 - Depunere de buchete de flori la statuia Domnitorul Alexandru Ioan Cuza;

13.25-13.35 - Scurt moment susţinut de artiştii Ansamblului “Doina Covurluiului” al Centrului Cultural “Dunărea de jos”;
13.35-13.45 - Hora Unirii.

Pagina 1 din 68