V.A.

V.A.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat duminică, 08 iulie 2018, comandamentul de urgenţă cu prefecţii din judeţele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice, printre care se numără şi Galaţiul. Cu această ocazie s-a anunţat că peste  21.000 de lucrători ai MAI sunt alertaţi şi pregătiţi să intervină pentru ajutorarea populaţiei şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice.

În deschiderea videoconferinţei, ministrul afacerilor interne a atras atenţia că numai 6 judeţe au terminat evaluările după inundaţiile de săptămâna trecută, solicitând prefecţilor să trateze cu prioritate aceste evaluări: “Voi aprecia această activitate ca fiind dovada capacităţii dumneavoastră administrative!”. În continuare, a cerut autorităţilor locale să ia toate măsurile care se impun pentru protecţia populaţiei, solicitând o atenţie deosebită în special în judeţele care sunt sub avertizări meteorologice şi hidrologice şi în care s-au manifestat efectele inundaţiilor şi săptămânile trecute. De asemenea, a cerut ca factorii de decizie din judeţe să meargă personal acolo unde se impun măsuri de evacuare preventive a oamenilor pentru a discuta cu primarii, cu consilierii locali şi cu oamenii, pentru ca aceştia din urmă să înţeleagă că aceste măsuri sunt pentru protejarea lor.

De asemenea, ministrul afacerilor interne a solicitat populaţiei să respecte recomandările autorităţilor şi să nu se aventureze în zonele care pot reprezenta un pericol: “Rog cetăţenii să se informeze despre situaţia meteorologică şi să respecte îndrumările autorităţilor. Pentru cei din zona rurală, fac un apel de a evita să rămână afară pe timp de ploaie şi să nu se avânte în traversatul râurilor sau apelor învolburate”. Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină cu peste 21.000 de angajaţi, după cum urmează: 7.936 poliţişti, 4.844 pompieri, 8.447 jandarmi, care vor acţiona cu 7.489 mijloace tehnice.

La nivel naţional s-au înregistrat efecte în 27 de localităţi din 16 judeţe şi Municipiul Bucureşti. Efectele produse de vremea severă nu au fost până acum de natură să pună în pericol viaţa oamenilor, forţele MAI intervenind în special pentru evacuarea apei din locuinţe şi gospodării şi pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să facă manevre de tehnică şi forţe din judeţele care nu sunt vizate de avertizări meteorologice şi hidrologice către cele afectate. 

În zonele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice se acţionează în baza analizei de risc şi a hărţilor ce cuprind punctele critice. Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, care funcţionează la nivelul MAI, pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate. De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat va monitoriza din teren intervenţiile din judeţele din sudul ţării, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, supraveghează şi coordonează din teren intervenţiile din zona Moldovei.

*                         *

Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod portocaliu de ploi abundente, din 8 iulie, ora 16.00 până pe 10 iulie, ora 21.00, pentru 17 judeţe (Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea).  Pentru restul ţării este în vigoare codul galben de precipitaţii.

De asemenea, au fost emise avertizări hidrologice cod galben pentru râurile din 27 de judeţe (AB, AR, BC, BH, BN, BV, BZ, CJ, CV, DB, DJ, GL, HR, HD, IF, MM, MS, MH, NT, OT,  PH, SB, SV, TM, TR, VL şi VN), valabile până la 10 iulie, ora 18.00, respectiv cod portocaliu pentru râurile din 13 judeţe (AG, BV, CV, DB, DJ, GJ, GR, HR, IF, OT, SB, TR şi VL), valabil până la data de 9 iulie, ora 24.00.

Începând cu această lună, aproximativ 700.000 de firme vor fi obligate să realizeze o analiză de risc la securitate fizică, pentru fiecare punct de lucru, deoarece începând cu data de 1 iulie 2018 şi-a încetat efectele amânarea termenului până la care societăţile înfiinţate înainte de 16 iunie 2012 erau exceptate de la realizarea analizei de risc la securitate fizică. O asemenea analiză se ridică la costuri foarte mari, sume care vor trebui să fie suportate de agenţii economici. Pentru cei care nu vor realiza această analiză de risc amenzile se ridică la o valoare de până la 20.000 de lei. Prin această obligativitate a realizării analizei de risc la securitate fizică în cazul firmelor se generează o povară suplimentară pentru antreprenori.  ”Mediul de afaceri trebuie să fie încurajat să investească, să producă, nu să fie împovărat cu chestiuni administrative şi financiare. Consider că Guvernul trebuie să analizeze aceste situaţii care vin ca o povară suplimentară pentru agenţii economici. Din punctul meu de vedere, trebuiesc luate decizii care să vină în sprijinul agenţilor economici, nu să le punem piedici şi sarcini împovărătoare. Dacă facem un calcul vedem că mediul de afaceri ar trebui să scoată din propriul buzunar pentru cele 2 reglementări legislative care aproape se suprapun ca şi termen de intrare în vigoare, zeci de milioane de euro, ceea ce reprezintă un impact negativ asupra antreprenorilor”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima Această împovărare se suprapune cu măsurile OUG nr. 44 din 24 mai 2018, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Conform acestei ordonanţe, începând cu 1 septembrie 2018 toţi operatorii trebuie să doteze fiecare punct de lucru volant sau fix cu casă de marcat cu transmitere electronică pe serverul ANAF, operaţiune care ridică costurile pentru fiecare punct de lucru cu minim 1000 - 1500 lei. Până în acest moment nici nu a existat pe piaţă capacitatea de achiziţie pentru agenţii economici care au dorit să intre în legalitate. Casele de marcat comercializate până acum vor fi, începând cu data de 1 septembrie, nelegale, devenind inutilizabile. La cum arată lucrurile la ora actuală, concluziile sunt sumbre pentru orice agent economic. CNIPMMR arată că ”societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 sunt obligate să asigure paza bunurilor ori valorilor deţinute cu orice titlu, conform Legii nr. 333/2003, şi nu să elaboreze analiza de risc la securitate fizică, care constituie o sarcină administrativă suplimentară pentru întreprinzător”. Mai mult, societăţile înfiinţate din 1990 până la data de 16 iunie 2012, au funcţionat ani întregi fără analiza de risc la securitate fizică. Coroborând aceste lucruri cu numărul redus al experţilor care pot realiza o evaluare de risc la securitatea fizică, ar fi imposibil ca în jur de 700.000 de firme să fie analizate. 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, joi, pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman în legătură cu angajarea în această instituţie a două persoane care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Decizia nu este definitivă, informează Agerpres. Pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu a fost contopită cu pedeapsa de 2 ani cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".
Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.
Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Solicitarea de demisie a premierului Dăncilă din partea preşedintelui statului Klaus Iohannis agită apele în PSD. După ce Primarul general al oraşului Bucureşti, Gabriela FIrea, a atacat preşedinţia de la tribuna Parlamentuluii declarân că ceea ce face şeful statului ”Este o acţiune anticonstituţională”, preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, iese şi el cu declaraţii, considerând că istoria se repetă, iar Dăncilă ar putea păţi exact ca Ponta în 2015. ”Organizaţia Judeţeană Galaţi a PSD a luat act cu îngrijorare de maniera abuzivă în care preşedintele Iohannis înţelege să-şi îndeplinească îndatoririle ce sunt atribuite acestei funcţii. Asistăm la repetarea unui mod de operare, care a fost aplicat în 2015, când a fost demis premierul Victor Ponta. Atunci Klaus Iohannis a cerut, de mai multe ori (de 5 ori), demisia premierului. Tot atunci a fost iniţiat un demers pentru începerea urmării penale a premierului. La scurt timp după aceea, «a trebuit să moară oameni» pentru ca Guvernul să fie schimbat. Acel film se repetă astăzi, respectându-se acelaşi scenariu, punct cu punct. Şi în 2015, şi acum, preşedintele Iohannis a dorit şi doreşte să dea jos o guvernare legitimă, votată în alegeri de majoritatea românilor, o guvernare care produce crestere economică şi mai mulţi bani în buzunarele românilor”, a declarat Dan Nica care consideră că preşedintele ţării a dorit şi doreşte ca, prin mijloace care afectează grav statul de drept, să dea jos un guvern ales, care face performanţă pentru România şi care a mărit veniturile românilor. Klaus Iohannis a dorit şi doreşte să pună în loc guvernul său, care să blocheze mărirea salariilor şi a pensiilor şi să perpetueze abuzurile din Justiţie.
”Să ne amintim cum guvernul legitim al PSD a fost dat jos cu o înscenare judiciară făcută de procurorii DNA premierului de atunci Victor Ponta. Înscenarea a fost demontată de instanţă, dar, între timp, guvernarea a fost pierdută, România a pierdut un an, a stagnat un an cu guvernarea scoasă din pălărie de Klaus Iohannis. (...) Azi, modul de operare din 2015 pare să se repete. Iohannis a început să ceară demisia premierului desemnat legal şi democratic. Plângerea penală e pusă în mişcare. Intrebarea pe care ne-o punem şi care ne inspăimântă este: la ce au de gînd să dea foc acum?”, se întreabă Dan Nica, preşedintele PSD Galaţi.

În Şedinţa de Guvern din 10 mai 2018 s-a aprobat modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 443/2017 privind Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia. În conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, pentru anul 2018, cursul de schimb utilizat este cel stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 decembrie 2017.În Şedinţa de Guvern din 10 mai 2018 s-a aprobat modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 443/2017 privind Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia. În conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, pentru anul 2018, cursul de schimb utilizat este cel stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 decembrie 2017.Astfel, pentru achiziţionarea prin intermediul cooperativelor de măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox, se introduce un termen de transmitere a proceselor verbale încheiate între cooperativă şi membrii acesteia, respectiv anual, după plată ajutorului, până la 1 martie, şi se reglementează sancţiunea aplicată în cazul în care nu sunt transmise în termenul prevăzut.În cazul achiziţionării de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, atât pentru apicultura convenţională, cât şi pentru apicultura ecologică, se reglementează numărul maxim de medicamente care se pot deconta, respectiv 3 medicamente diferite, în vederea controlului eficient al utilizării fondurilor alocate prin Program.În vederea autorizării furnizorilor de medicamente este necesar să se specifice că aceştia trebuie să fie autorizaţi sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ să se prezinte copia documentului care atestă autorizarea sanitară veterinară.Având în vedere că se decontează 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasaţi în pastoral, în documentul care atestă aceasta trebuie să fie meţionat numărul de stupi deplasaţi în pastoral.

O persoană a fost ucisă şi mai multe au fost rănite, sâmbătă seară, la Paris de un individ înarmat cu un cuţit, care a fost împuşcat de poliţie, au informat surse din cadrul poliţiei şi apropiate anchetei, informează AFP. Agresiunea a avut loc în Arondismentul II, în centrul capitalei Franţei. Prefectura poliţiei a informat că agresorul a fost "eliminat". Motivaţiile agresorului nu sunt cunoscute deocamdată. Atacatorul, strigând "Allah Akbar", a ucis o persoană şi rănit alte opt, în apropierea Operei din Paris, scrie europe1.fr. Doi răniţi sunt în stare foarte gravă.
Ministrul francez de interne, Gerard Collomb, nu a întârziat să salute "sângele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator. Gândurile mele se îndreaptă spre victimele acestui act odios", a scris el pe Twitter. Un important dispozitiv de poliţie a fost desfăşurat în zona atacului, potrivit europe1.fr.

Platforma România 100, adică platforma civică transformată în mişcare politică, după cum declara Dacian Cioloş, a lansat pe 10 mai, proiectul „Întrebăm România Împreună”, o campanie amplă de consultare naţională pentru viitorul României. Scopul declarat este acela de a afla care sunt problemele şi priorităţile reale ale oamenilor pentru anii care vin. Proiectul se va desfăşura pe durata a 100 de zile, cu implicarea a peste 1000 de voluntari din comunităţile locale România 100, şi îşi propune să strângă opinii şi propuneri de la cât mai mulţi cetăţeni.
”Proiectul are două mari componente: dezbateri publice şi chestionar, care va fi aplicat atât online cât şi în discuţii faţă în faţă.
Dezbaterile vor avea loc în ţară, la oraş şi la sat unde vom asculta părerile tinerilor, angajaţilor, pensionarilor - tuturor celor care vor să pună umărul la schimbarea României (...) Campania va demara pe 12 mai, la ora 12, în toate oraşele unde există comunităţi locale RO100. Comunitatea locală RO100 Galaţi va fi mâine (n.r. - 13 mai 2018) la elice pe faleza Dunării. Vrem să înţelegem ce funcţionează bine, ce am putea îmbunătăţi şi ce nu funcţionează din punctul de vedere al celor care îşi doresc schimbarea. Vrem să vă ascultăm. România, împreună!”, se arată în comunicatul Comunităţii locale RO100 Galaţi.

Peste 40 de comercianţi de flori şi artizani din România participă, începând de vineri, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, la cea de-a XI-a ediţie a târgului cu vânzare Expo-flora, organizat de Primăria municipiului.Peste 40 de comercianţi de flori şi artizani din România participă, începând de vineri, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, la cea de-a XI-a ediţie a târgului cu vânzare Expo-flora, organizat de Primăria municipiului."Este ediţia cu cei mai mulţi expozanţi, 42, lucru care ne bucură nespus, mai ales că avem reprezentate zone mult îndepărtate faţă de judeţul nostru, cum ar fi Cluj sau Odorheiul Secuiesc", a declarat presei primarul Constantin Hogea.El a deschis evenimentul oferindu-le expozanţilor plachete şi diplome în semn de recunoştinţă pentru participare.
"Acest târg nu mai este o noutate în peisajul floricol tulcean. Practic, este un gest de a încuraja frumosul, ineditul, respectul faţă de tot ce înseamnă natură, faţă de ce înseamnă frumuseţea unor spaţii inteligent aranjate", a mai spus primarul Hogea. Participanţii le oferă vizitatorilor flori dintre cele mai diverse, cea mai ieftină având preţul de un leu.
"Societatea pe care o reprezint participă pentru a opta oară la acest târg. Anul trecut, ne-am întors acasă cu circa 20% din marfa adusă aici. A mers foarte bine şi de aceea ne-am şi întors", a declarat pentru AGERPRES unul dintre participanţi, Florin Ariton, în vârstă de 31 de ani, din Galaţi.

Statul român a majorat capitalul social al Poştei Române, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 38/2018. Astfel, în conturile companiei a fost virată suma de 153.000.000 lei, urmând ca diferenţa până la suma de 170.000.000 lei să fie virată în trimestrul IV, conform art. 21 din Legea 500/2002.
Este prima capitalizare pe care statul român, în calitate de acţionar majoritar, o face prin decizia Guvernului pentru Compania Naţională Poşta Română S.A.. Acest demers reprezintă atât o investiţie majoră, cât şi una de încredere a Executivului în capacitatea operatorului naţional de servicii poştale de a se reinventa pe termen mediu şi lung.
„Poşta Română este o companie de interes naţional, atât din punct de vedere al serviciilor prestate, cât şi din perspectiva reprezentativităţii structurilor teritoriale din mediul rural şi urban, motiv pentru care ne-am canalizat toată atenţia şi toate resursele pentru redresarea acesteia. Un efort substanţial în acest demers a venit din partea Executivului României care a aprobat majorarea capitalului social al unei companii strategice. Iată că promisiunea de redresare a Poştei Române a devenit realitate”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Majorarea capitalului social de către statul român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale, este în cuantum de 170.000.000 lei. Acţiunile emise pentru majorarea capitalului social urmează să fie oferite spre subscriere corespunzător cotei de participare deţinute în societate (170.000.000 acţiuni acţionarului majoritar şi 56.666.667 acţiuni acţionarului minoritar).
„Poşta Română este unul dintre cei mai mari angajatori din România, iar reconfirmarea susţinerii, din partea statului român, reprezintă un mesaj de stabilitate pentru fiecare dintre cei peste 24.000 de angajaţi pe care îi are compania. De asemenea, această capitalizare este o investiţie de încredere în capacitatea companiei de a redeveni puternică şi profitabilă. Mă bucur că m-am alăturat echipei Poştei Române în acest moment deosebit pentru companie”, a declarat Costin Tudor, Directorul General al Companiei Naţionale Poşta Română S.A.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va pleca joi după-amiază într-o vizită la Vatican, unde va fi primită în audienţă de Papa Francisc. "În această după-amiază, voi pleca într-o vizită la Vatican, unde voi fi primită în audienţă de Sanctitatea Sa Papa Francisc. Vizita la Vatican este pe fondul bunelor relaţii bilaterale dintre România şi Vatican", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern. Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Vatican va avea loc în perioada 10 - 13 mai, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis joi AGERPRES. Conform sursei citate, în 11 mai, Dăncilă va fi primită în audienţă de Papa Francisc, în continuare fiind programată o întrevedere cu cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat. Viorica Dăncilă va mai avea întâlniri cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, şi cu preşedintele Comunităţii Sant Egidio, Marco Impagliazzo. "Vizita prim-ministrului României la Vatican are loc pe fondul unor relaţii bilaterale foarte bune, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României, care va fi marcat la Sfântul Scaun printr-o serie de manifestări culturale şi academice de ţinută", se spune în comunicat. Programul vizitei va include o întâlnire cu studenţii români care studiază în universităţile pontificale.

Pagina 1 din 40