Claudia PATRICHE

Claudia PATRICHE

 

La şedinţa de Consiliu Judeţean (CJ) din luna februarie 2018, atunci când a fost aprobat bugetul local al judeţului Galaţi pe anul în curs, unul din punctele vulnerabile şi unul dintre cele mai disputate subiecte a fost cel legat de finanţarea sportului. După cum bine ştim, în ultimele decenii, sportul din Galaţi nu a avut şi nu are în continuare sprijin financiar din partea CJ, asta deoarece conform declaraţiilor, preşedintelui CJ, Costel Fotea niciunul dintre consilierii judeţeni nu a venit cu o propunere concretă şi cu un regulament bine pus la punct în vederea finanţării. Tot în luna februarie, şeful CJ a declarat că ”Eu cred că avem timp până în iulie, când vom avea rectificare bugetară, să punem la punct un regulament. Credeţi-mă că voi face o comisie din specialişti din cadrul Consiliului Judeţean”.
Imediat după şedinţa de atunci, vicepreşedintele CJ, Florinel-Petru Gasparotti a luat iniţiativă, iar în momentul de faţă are un regulament în lucru pentru a putea stabili criteriile necesare în vederea finanţării sportului cu bani de la bugetul CJ, începând chiar cu luna iulie a acestui an, atunci când va avea loc o nouă rectificare bugetară. ”Imediat după şedinţă am căutat legislaţia în vigoare, am găsit legile care pot să garanteze că putem face această finanţare şi, de asemenea, am căutat câteva modele la judeţele care deja au făcut acest lucru. În acest moment, acest regulament este în lucru, în timpul cel mai scurt, cu siguranţă până în iulie când va fi o nouă rectificare a bugetului CJ şi atunci se pot da şi bani pentru această activitate, cu siguranţă acest regulament va fi gata, va fi dat spre dezbatere. M-am gândit la oamenii din sport, la oamenii profesionişti în acest domeniu (...) Susţin din tot sufletul un astfel de proiect. Mă simt dator. Este un proiect de suflet, este o datorie pe care o am faţă de sportul gălăţean aşa că mă voi implica cu toată forţa si poziţia pe care o am”.

Sportul din mediul rural, o prioritate

Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui CJ, prioritatea este reprezentată de sportul din mediul rural, care de altfel a şi realizat vizite în judeţul Galaţi pentru a vedea exact cum stau lucrurile. ”În ultima perioadă am mers în judeţ şi am observat activitatea sportivă în judeţul Galaţi. Sunt câteva cluburi deja existente, finanţate şi în subordinea consiliior locale din anumite comune, de exemplu, la Slobozia Conachi, la Costache Negri, iar mai nou, chiar săptămâna aceasta până la sfârşitul săptămânii, va avea loc şedinţa de consiliu local din această localitate, iar pe ordinea de zi este deja propus Clubul ”Siretul Cosmeşti” iniţiat de un consilier local ALDE. Acest club va cuprinde mult mai multe discipline, am văzut şi eu regulamentul pe care l-au propus. Este pentru întreaga zonă, nu doar pentru localitatea Cosmeşti. Un lucru extraordinar care poate duce la dezvoltarea zonei întrucât atragerea tinerilor la sportul de masă, selectarea, instruirea, acestora înseamnă aşa cum ştie toată lumea, sănătate, educaţie, recreere şi în special sănătatea societăţii noastre. În ultimii ani, aţi observat că marii reformeri provin din mediul rural aşa că noi, la CJ, am avut discuţii cu preşedintele CJ Costel Fotea şi cu toată conducerea şi vom sprijini sportul rural. Îmi doresc din tot sufletul în lunile iulie - august, cu ocazia rectificării, să poată fi aprobat şi trece de votul Consiliului Judeţean.”

Radu Cosca trage un semnal de alarmă

De altfel, pentru a evita toate discuţiile ce au loc atunci când vine vorba de finanţarea sportului, Primăria Galaţi intenţionează să-şi înfiinţeze propriul club municipal de sport care va îngloba toate ramurile sportive. De aceea, timp de câteva săptămâni a fost în dezabatere publică pe site-ul primăriei ” Regulamentul de organizare şi funcţionare a Clubului Sportiv Municipal Galaţi”. Referitor la acest subiect, consilierul local ALDE, Radu Cosca, trage un semnal de alarmă: ”E un subiect destul de sensibil. Aş vrea să trag un semnal de alarmă vizavi de înfiinţarea clubului sportiv municipal. Fâcând paşii următori care înseamnă proiect de hotărâre, aprobarea acestuia în Consiliul Local, scoaterea certificatului de identitate sportivă, mai devreme de 1 august acest club nu poate funcţiona, pentru ca după aceea trebuie să se întoarcă înapoi pentru aprobarea bugetului. În acest moment, încă nu s-a stabilit care cluburi vor demara la acest club sportiv municipal. Există riscul ca şi cluburile care au primit până acum finanţare de la Consiliul Local să intre într-un colaps, fiindcă de la bugetul local nu vor mai putea fi aprobate sume pentru continuarea activităţii, clubul sportiv municipal care se intenţionează a fi înfiinţat nu va putea fi funcţiona dacă nu parcurgi aceşti paşi şi există riscul ca aceste cluburi să nu aibă buget suficient pentru a continua activitatea”.

Primăria municipiului Galaţi a semnat, joi, 19 aprilie 2018, contractul de finanţare ”Reabilitare zonă istorică, Municipiului Galaţi” pentru imobilul din strada Domnească, nr. 58 (Casa Geshov) de lângă Palatul Administrativ, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Clădirea a găzduit sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, apoi, înaintea primului război mondial, a ajuns în proprietatea unei societăţi bancare bucureştene. Imobilul este înscris în Lista Monumentelor istorice, din anul 1872. În acest context, scopul municipalităţii este de a reda strălucirea de altădată acestei clădiri şi totodată pentru a creşte oferta turistică a municipalităţii.

”După finalizarea proiectului, ne aşteptăm să crească numărul de turişti care vizitează şi care vor aprecia acest imobil, să crească oferta turistică a municipalităţii şi de asemenea să salvăm ceea ce mai putem salva pe ultima sută de metri din ceea ce ne-a mai rămas din fosta epocă în oraş” a declarat managerul de proiect.

În proiect sunt prevăzute realizarea următoarelor lucrări: restaurarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, consolidarea a structurilor de rezistenţă în conformitate cu normele tehnice în vigoare, concluziile şi recomandările expertizei tehnice privind intervenţiile asupra construcţiilor cu statut de monument istoric, amenajarea unor spaţii expoziţionale multifuncţionale (pentru expuneri şi manifestări interactive), restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor, dotări interioare, refacerea pardoselilor, a finisajelor interioare şi exterioare corespunzătoare noii destinaţii, refacerea scărilor de acces precum şi soluţionarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai sunt prevăzute amenajarea exterioară şi dotările pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural dar şi amenajarea unui parc cu spaţii verzi.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.597.016 lei, contribuţia Primăriei fiind de 191.940 lei, iar durata de implementare este de 24 de luni.

O nouă rundă de negocieri între Primăria Municipiului Galaţi şi reprezentanţii firmei KARAN - Business & Finance SRL a avut loc miercuri, 18 aprilie 2018, în vederea clarificării întârzierilor privind realizarea investiţiei pe care compania s-a angajat că o va face la Plaja Dunărea. În contractul ce a fost semnat pe 11 aprilie 2017 era prevăzută o investiţie totală de 6,25 milioane euro, bani cu care ar fi trebuit reabilitate cele două bazine şi realizate diverse investiţii precum tiroliană, terenuri de paintball, de sport şi de minigolf, piscine descoperite, două cluburi, unul de tip SPA, parc, loc de joacă pentru copii tip babyland, beach-baruri şi chiar un hotel de trei stele, cu parcare etc, însă nimic din toate astea nu s-au realizat. Surpriza cea mai mare pentru municipalitate a fost că societatea Karan şi-a schimbat acţionariatul, iar la masa de negocieri, în locul lui Neculai Gălăţanu (cel care a reprezentat firma Karan Business & Finance SRL până acum) a venit un alt reprezentant, cel care însă a și preluat 50% din acţiunile societăţii KARAN, în septembrie 2017. Deşi termenul de obţinere a autorizaţiei de construire pentru ceea ce concesionarul s-a angajat că va face la Plaja "Dunărea” a expirat şi toată lumea se aştepta la o reziliere pe cale amiabilă a contractului de concesiune, se pare că primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a acordat o nouă şansă investitorilor pentru a realiza ce şi-au propus.

”Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este că Primăria Municipiului Galaţi îşi doreşte ca acest proiect să meargă mai departe, dincolo de problemele care au apărut în implementarea acestui proiect la modul că până în momentul de faţă Karan Invest nu a depus diligenţele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, am convenit după aproape două ore de discuţii cu noul acţionar să-i acordăm un termen de o săptămână de zile, termen în care dumnealui să vină în faţa Primăriei cu un scadenţar pe care să şi-l asume, legat de obţinerea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire şi, evident, ulterior acestor demersuri imperios necesare pentru a putea demara pe mai departe o construcţie, în urma analizei pe care o vom face pe termenele pe care şi le asumă. Aceasta este doar poziţia Primăriei momentan. Într-o oarecare măsură, din discuţiile pe care le-am avut, au achiesat şi dumnealor la această propunere. Cert e că, dacă nu vom obţine într-o săptămână acel scadenţar sau dacă în urma obţinerii acestui scadenţar, orice ieşire din termenele asumate va duce la rezilierea de comun acord a acestui contract. Speranţa mea e că am putea avea şi noi aici, la Galaţi, măcar un bazin aşa cum ar trebui să avem la malul Dunării”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Ce spun reprezentanţii firmei KARAN - Business & Finance SRL

Noul reprezentant al KARAN - Business & Finance SRL se arată extrem de dispus în a realiza cât mai repede această investiţie şi este de acord cu termenul de o săptămână dat de municipalitate pentru a depune scadenţarul. Deşi acţionariatul s-a schimbat din septembrie 2017, lucrările de modernizare a Plajei Dunărea nu au început deoarece noul acţionar a constatat că multe dintre documentele necesare pentru obţinerea avizelor de construcţie nu au fost depuse la timp.
”Sunt investitor din 2000 în România, am făcut mai multe clădiri, complexe am intrat în legătură cu firma Karan pentru acest proiect foarte bun şi mare şi pentru prima dată am început să bag banii pentru că a fost scadenţa ratele neplătite.Până la urmă am aflat că sunt multe documente care nu au fost depuse, noi acum vrem să intrăm în legalitate să terminăm să facem proiecte şi desfăşurăm această activitate. Am căzut de acord cu noi termene pentru ca să putem efectua efectiv acest proiect. Într-o săptămână noi vom depune acest scadenţar şi dacă nu îndeplinim aceste angajamente renunţăm unilateral cu acordul domnului primar fără să ajungem la instanţă”, a declarat noul acţionar şi reprezentant al firmei KARAN - Business & Finance SRL, Mohammad Rezazadeh Kermani, care a mai adăugat că: ”Am făcut multe investiţii până acum. Am investit până acum peste 300.000 de euro. Am făcut proiecte, am făcut contracte cu toate firmele pentru realizarea acestui proiect, am plătit avansul şi tot ce trebuie. Noi dorim să facem cât mai repede această investiţie pentru că nu e constructiv pentru un investitor să investesc banii şi să nu facem lucrările”.

Referitor la această investiţie, un cuvânt de spus a avut şi avocatul noului reprezentant. ”Ce pot să vă asigur este că discuţia pe care am avut-o cu domnul primar şi cu reprezentanţii primăriei a fost extrem de constructivă şi sperăm că a pus capăt întregii controverse din jurul acestui contract şi că în cele din urmă se va finaliza cu implementarea şi realizarea proiectului pe care-l considerăm foarte interesant şi îl considerăm în acelaşi timp foarte util pentru municipiul Galaţi. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii multor primării din România şi sincer este pentru prima dată când atitudinea şi abordarea a fost extrem de constructivă şi sperăm că se va dovedi şi fructuoasă în interesul cetăţenilor municipiului Galaţi”, a declarat avocat Bogdan Golgolţiu.

Mohammad Rezazadeh Kermani are cetăţenie italiană, dar este născut în Iran, cunoscut la noi în ţară pentru organizarea concursului Miss Plaja din Mamaia, susţine că a construit o clădire de birouri de 10 etaje şi două ansambluri rezidenţiale în Bucureşti, un hotel de 5 stele în Mamaia, un ansamblu hotelier în Costineşti şi Hotelul Palm Beach din Mamaia. Potrivit termene.ro, Mohammad Rezazadeh Kermani este acţionar sau asociat în 24 de societăţi din România (vezi galeria foto).

 

Nu trece ziua şi sigur se petrece un accident de circulaţie în Galaţi. Că e grav sau mai puţin grav, soldat cu victime sau doar o mică sperietură, nervii şoferilor sunt întinşi la maximum în fiecare zi. În aceste condiţii, în primele două luni ale acestui an, în municipiul Galaţi, potrivit declaraţiilor directorului general al Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui, s-au produs 59 de accidente care s-au soldat cu 4 persoane decedate, 12 persoane rănite grav şi 57 persoane rănite uşor. În total, în aceste două luni au fost 73 de victime. De aceea, Poliţia Municipiului Galaţi, în colaboare cu Poliţa Locală, Ordine Publică şi cei de la Siguranţă Rutieră, au iniţiat un plan de măsuri care are ca scop creşterea gradului de disciplină rutieră în municipiul Galaţi. În acest sens, au fost identificate zece zone de risc unde se petrec cele mai multe accidente, pe aceste zone acţionând micro filtre pe patru intervale orare a câte trei ore.
”Poliţia Municipiului Galaţi a iniţiat un plan de măsuri care se derulează de la 12 martie, până la sfârşitul anului. Noi suntem parte în acest plan ce are drept scop creşterea gradului de disciplină rutieră în municipiul Galaţi. Cooperăm cu Poliţia Municipală şi în acest sens s-au stabilit 10 zone de risc unde vor fi micro filtre pe 4 intervale orare de câte 3 ore. Asta înseamnă că zonele de risc sunt acoperite 12 ore din 24 de Poliţia Rutieră şi Ordine Publică de la Poliţia Municipiului şi de Poliţa Locală, atât de ordine publică, cât şi de Siguranţă Rutieră. Noi (n.r. -Poliţia Locală) contribuim cu 10 echipaje zilnic de la Rutieră şi de la Ordine Publică în zonele stabilite. Nu sunt aceleaşi zone, ci ele se schimbă de la un interval orar la altul”, a declarat Petrică Hahui.

Care sunt zonele de risc şi care sunt atribuţiile Poliţiei Locale

Zonele de risc din municipiul Galaţi sunt următoarele:
Zona 1 - strada Domnească (Hotel Galaţi) - strada Gării
Zona 2 - strada Brăilei - Potcoava de Aur - Stirex
Zona 3 - strada Brăilei - Inelul de Rocadă
Zona 4 - Prelungirea Brăilei, din strada Gh. Asachi până în strada Dr. C-tin Levaditti
Zona 5 - strada Oţelarilor din strada Stadionului până in intersectia cu bulevardul Galaţi
Zona 6 - strada Brăilei, din strada Stadionului până în bulevardul Dunărea
Zona 7 - strada 1 Decembrie 1918 până în bulevardul Milcov
Zona 8 - Bulevardul Milcov, din bulevardul Traian Vuia până în strada Ionel Fernic
Zona 9 - Bulevardul Henri Coandă, din bulevardul Traian Vuia până în bulevardul George Coşbuc
Zona 10 - din Bariera Traian până în strada Zimbrului (Service vechi).

În zonele de risc mai sus menţionate, Poliţia Locală are, printre altele, şi atribuţia de supraveghere a trecerilor de pietoni. ”Avem atribuţii în preajma sau în zona trecerilor de pietoni. S-a constatat că principala cauză a accidentelor e şi aceea de traversare a străzii printr-un loc nepermis şi avem şi noi un set de sancţiuni pe care le putem aplica în acest sens, în special cei de la Siguranţă Rutieră de la Poliţia Locală. Atunci când constatăm contravenţii care nu le putem noi sancţiona chemăm echipajul de poliţie naţională. Noi contribuim cu 10 echipaje, zilnic, în zonele de risc stabilite de Poliţia Municipiului şi la o prima analiză se constată reducerea numărului de accidente şi asta înseamnă că e un lucru bun”, a completat Petrică Hahui.

Călătorii gălăţeni certaţi cu bunul simţ şi civilizaţia vor fi sancţionaţi ca atare după ce, în urmă cu câteva săptămâni, autorităţile au făcut publice mai multe fotografii cu două dintre noile troleibuze vandalizate, a căror tapiţerie a fost tăiată şi cu un adăpost de călători recent montat care a fost distrus.
În acest sens, de la începutul lunii aprilie 2018, Poliţia Locală, în colaborare cu cei de la Serviciul de Intervenţie Rapidă, Ordine Publică şi Transurb SA au demarat un plan de măsuri pe 30 de zile pentru a identifica persoanele care distrug cu intenţie sau din culpă anumite obiecte de mobilier urban. Mai exact, poliţiştii locali vor acţiona în civil, în special în aceste mijloace noi de transport.
”Am făcut un inventar clar al tuturor acestor obiecte sau elemente de mobilier urban. Am văzut ce e distrus, deteriorat, stricat, am notificat Primăria şi, concomitent, începând de la 1 aprilie, am demarat un plan de măsuri pe 30 de zile pentru a identifica persoanele care distrug cu intenţie sau poate din culpă anumite obiecte de mobilier urban. Tot concomitent, am început şi o acţiune în mijloacele de transport în comun, în special în troleibuzele cele nou aduse, pentru că şi acolo primarul a dat un semnal de alarmă că au fost găsite banchete tăiate, scaune şi altele. Avem echipe de poliţişti de la Intervenţie Rapidă şi de la Ordine Publică în civil. Vom merge în zonele pe care le-am stabilit cu risc criminogen, spunem noi, stabilite cu Transurb-ul şi mă aştept să găsim în flagrant anumite persoane din cele care au asemenea comportamente huliganice”, a declarat directorul general al Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui.

Cum vor acţiona poliţiştii şi ce riscă cetăţeanul certat cu bunul simţ

Întrebat cum vor acţiona poliţiştii, Petrică Hahui a explicat: ”Poliţiştii vor urca în autobuz, vor merge o staţie, două, vor supraveghea persoanele suspecte, vor coborî în staţii. E clar că Poliţia Locală trebuie să prevină aceste fapte. Trebuie să dăm şi o ripostă hotărâtă acestor persoane. Persoanele pe care le identificăm şi le depistăm în flagrant vor fi duse la secţia de Poliţie Naţională şi acolo vor fi încheiate documentele pe care le prevede codul de procedură penală, adică procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante pentru a fi cercetaţi pentru distrugere”. Directorul general al Poliţiei Locale Galaţi a mai adugat că ”Infracţiunea de distrugere are mai multe forme. Forma cea mai simplă este închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda penală şi, bineînţeles, plata despăgubirii mobilierului distrus, mă refer la mobilierul din autobuze, dar şi din staţii”.

După ce conducerea ArcelorMittal a anunţat public, la sfârşitul săptămânii trecute, în mod oficial că este dispusă să renunţe la combinatul siderurgic de la Galaţi, în contextul negocierilor cu Comisia Europeană privind preluarea combinatului Ilva, din Italia, apar şi primele reacţii publice ale politicienilor gălăţeni. În acest sens, deputatul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre a depus, ieri (n.r. -15 aprilie 2018) în Camera Deputaţilor, o declaraţie politică intitulată ”Guvernul este singura autoritate în măsură să salveze combinatul siderurgic din Galaţi”. În cadrul declaraţiei politice, deputatul gălăţean face un apel la autorităţile responsabile, reprezentate de către Prim-ministrul Viorica Dăncilă să înceapă negocierile cu ArcelorMittal Galaţi, dar şi cu Comisia Europeană de la Bruxelles pentru găsirea celor mai bune soluţii de salvare a Combinatului de la Galaţi.

”Semnalul meu de alarmă se îndreaptă către autorităţile responsabile, care ar trebui să dea dovadă de responsabilitate în primul rând şi nu în ultimul rând faţă de cetăţenii judeţului Galaţi şi să facă, din timp, şi când spun asta înţeleg urgent, toate demersurile pentru a începe negocierile cu ArcelorMittal Galaţi, dar şi cu Comisia Europeană de la Bruxelles, pentru găsirea celei mai bune soluţii de salvare a unui obiectiv emblematic şi, deopotrivă, strategic pentru ţară, Combinatul Siderurgic de la Galaţi”, se arată în declaraţia politică.

De asemenea, soluţiile propuse de către deputat în declaraţia sa politică sunt: ”Între soluţiile posibile, care pot fi luate în calcul, nu trebuie ignorate fie renaţionalizarea pentru o perioadă fie cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni de către stat, în aşa fel încât din furnizori să nu existe riscul să devenim doar importatori, cu toate consecinţele de aici derivate” care mai adaugă că ”importanţa rămânerii combinatului de la Galaţi pe harta producătorilor de oţel care contează la nivel mondial ar trebui să fie principala preocupare a unui guvern responsabil dedicat ţării şi viitorului ei prosper”.

”Openhub creative cluster”, conferinţa dedicată tehnologiei informaţiei a reunit vineri (n.r.- 13 aprilie 2018) tineri pasionaţi de domeniul IT, absolvenţi ai ”Facultăţii de Economie şi Administraţia Afacerii”, antreprenori, oameni de afaceri, oameni politici, cât şi fondatori ai unor start-upuri de succes. În cadrul conferinţei au fost abordate teme specifice mediului online, impactul tehnologiei asupra mediului de afaceri, precum şi alte strategii de marketing în IT. În calitate de speakeri la evenimentul de lansare al clusterului de Industrii Creative “OpenHub”, au luat cuvântul: Marius Geru, organizatorul (Open Hub Creative Cluster), Daniel Coşniţă, Alexandru Capăţînă, Carmen Rusu, Eniko Matyus,Lajos Vajdam, Cosmin Hiristea, Pană Bogdan, Geraldine Ghineţ şi Vlad Ionuţ.
Conferinţa de la Galaţi s-a derulat la iniţiativa Openhub, cu sprijinul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi. La eveniment au participat şi decanul Facultăţii de Economie şi Administraţia Afacerii ( FEEA), Adrian Micu, preşedintele Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Cristian Dima, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Florinel-Petru Gasparotti (ALDE) şi preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor, Marian Filimon.
Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii “Dunărea de jos” din Galaţi, sala Aula Magna.

Problema maidanezilor rămâne în continuare o problemă pentru gălăţeni. După ce la începutul acestui an, aleşii locali au aprobat un proiect de hotărâre care prevede că sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi va fi făcută atât câinilor cu stăpân, cât şi fără stăpân, subvenţionată integral de la bugetul local, Partidul Mişcarea Populară (PMP) Galaţi a depus în Consiliul Local Galaţi un proiect de hotărâre pentru eliminarea taxei de ecarisaj. Pemepiştii consideră că aceasta este o taxă abuzivă şi că banii ce provin din achitarea acestor taxe nu sunt folosiţi în scopul solicitat, iar campaniile de sterilizare nu-şi arată rezultatul în diminuarea numărului de animale fără stăpân.

"În ceea ce priveşte taxa de ecarisaj constatăm că avem de a face cu o dublă sau chiar triplă taxare, fiind plătită o dată ca persoane fizice şi a doua oară ca membri ai asociaţiilor de proprietari. În cazul în care persoana şi-a înregistrat şi o firmă în apartament, taxa este percepută a treia oară, de această dată pe firmă. Totodată, cuantumul taxei variază în funcţie de numărul de apartamente cuprinse în asociaţie, cetăţenii din asociaţiile mari plătind mai puţin decât cei din asociaţiile cu un număr mai mic de membri. Taxa de ecarisaj este inclusă abuziv în cheltuielile de întreţinere ale asociaţiilor, ori aceasta a fost gândită şi aşezată ca o taxă aferentă proprietăţii, nu ca o cheltuială cu un serviciu de care beneficiază proprietarul. Deşi taxa a fost destinată creării sursei de finanţare pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente de ecarisaj şi pentru construirea de adăposturi şi padocuri pentru animale, aceste investiţii nu au fost făcute, iar campaniile de sterilizare nu-şi arată rezultatul în diminuarea numărului de animale fără stăpân. Constatând că taxa de ecarisaj nu este corect aşezată, că nu este corect percepută şi fondurile astfel obţinute nu sunt cheltuite în scopul solicitat, consilierii PMP cer eliminarea acesteia", se arată în comunicatul PMP Galaţi.

Referitor la acest subiect primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu consideră că e doar o idee şugubeaţă a celor din opoziţie şi un mod de a-şi face campanie electorală prin iniţierea acestor proiecte de hotărâre. ”Faptul că propui asta nu înseamnă că se poate realiza. De obicei consilierii locali găsesc modalităţi extrem de interesante de a-şi face campanie, nume, imagine şi e extrem de uşor de pe margine să stai să nu trebuiască să duci la îndeplinire absolut nimic, doar să vii din când cu câte o propunere mai şugubeaţă. La momentul în care vom rezolva problema câinilor din Galaţi cu siguranţă aceasă taxă va fi şi ea scoasă. Până la momentul acesta, atâta timp cât încă avem această problemă cu câinii fără stăpâni de pe raza municipiului Galaţi, avem această taxă în vederea ducerii la îndeplinire a obligaţiilor pe care le avem din acest punct de vedere. Nu cred că va putea fi scoasă, eu ştiu, dacă consilierii locali vor decide altceva.... dar dacă va fi scoasă această taxă, cu siguranţă sumele aferente acestei probleme vor trebui completate din bugetul local”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Reamintim că, municipalitatea a extins campania de sterilizare la începutul acestui an şi pentru maidanezii fără stăpâni, dar se pare că tot nu are succes în a diminua numărul patrupedelor din oraş, deoarece conform declaraţiilor edilului, maxim 5 gălăţeni s-au arătat interesaţi de această campanie de sterilizare.
În aceste condiţii, rămâne de văzut la următoarea şedinţă de Consiliu Local dacă aleşii vor aproba eliminarea taxei de ecarisaj.

Şcoala Gimnazială nr. 7 "Constantin Brâncoveanu" va avea un nou corp de şcoală modern pentru elevi, după ce fostele administraţii au abandonat acest proiect de mai bine de opt ani. Dacă în urmă cu mulţi ani era vehiculată doar ideea proiectului, vineri (n.r. - 13 aprilie) primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că încep lucrările.
"Amplasamentul a fost predat constructorului SC SERVLAND SRL, care va începe lucrările la corpul de clădire abandonat cu peste 8 ani în urmă", informează edilul care mai adaugă că "investiţia depăşeşte 4,5 milioane de lei şi este asigurată din fonduri atrase de către municipalitate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)". Astfel, aşa cum a declarat în repetate rânduri una dintre priorităţile principale ale edilului o reprezintă siguranţa şi dezvoltarea corectă şi armonioasă a copiilor.

De mai bine de o lună, cetăţenii din Galaţi fac ”slalom printre obstacole”, asta deoarece pe multe dintre arterele din municipiu atârnă cabluri neutilizate. Deşi Primăria Galaţi i-a somat pe câţiva dintre operatorii care deţin fibră optică sau cabluri de telecomunicaţii pe stâlpi să-şi dea jos firele se pare că nu a avut nici un efect, ele au rămas în continuare atârnate.

”Toţi operatorii de telecomunicaţii care deţin reţele aeriene pe strada Traian, segmentul cuprins între strada Tecuci şi strada Brăilei, sunt atenţionaţi să se prezinte la sediul Primăriei pentru a stabili condiţiile în care au acces pe proprietatea publică/privată a municipiului Galaţi. Există un regulament aprobat în acest sens la nivelul oraşului Galaţi, cu atât mai mult pe acest segment de stradă proaspăt reabilitat, unde există canalizaţie subterană amenajată special pentru aceste cabluri. Cine nu va da curs invitaţiei autorităţilor va plăti costurile aferente demontării reţelelor”, anunţa primarul Ionuţ Pucheanu în urmă cu o lună.

Deşi a trecut o lună de atunci, se pare că nu s-a schimbat nimic, iar acestea încă atârnă pe arterele prinicipale. Întrebat recent de jurnalişti ce părere are despre acest subiect, dacă s-au aplicat amenzi pentru aceşti operatori, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat: ”Am demarat acea identificare a cablurilor. Unele sunt într-adevăr neutilizate de ceva vreme, unii dintre operatorii de reţea au fost notificaţi pentru că pe zona respectivă avem deja canalizaţia necesară de a coborî. Toată lumea se fereşte, era o modalitate mult mai facilă şi mai ieftină, în momentul de faţă, dacă vor trece în subteran vor trebui să plătească taxe pentru utilizarea acestei canalizaţii. Din câte ştiu, până în momentul de faţă, nu a fost amendat nimeni. E o procedură, nu poţi amenda, eu ştiu că toată lumea e pe repede înainte. Şi eu îmi doresc extrem de multe lucruri, dar cadrul legislativ, atât naţional, cât şi local, e unul anevoios de cele mai multe ori. Din păcate astea sunt legile, trebuie să le urmăm. Nu de alta, dar te contestă în Instanţă şi atunci dai înapoi cât nu face.”

Reamintim că, în vara anului trecut, pentru două zone ale oraşului, respectiv zona - Spitalul Judeţean, care curpinde Micro 17, 18, 19, 20 şi 21 şi zona - Palatul de Justiţie, care curpinde Ţiglina 1, Mazepa I şi Mazepa II, Primăria municipiului Galaţi a încheiat un contract cu RCS-RDS, pentru a se ocupa de reţelele subterane de cabluri. În luna august 2017, compania RDS-RCS a primit primul aviz de acces pe domeniul public pentru proiectarea, realizarea şi deservirea infrastructurii ce ţine de realizarea unei canalizaţii subterane pentru telecomunicaţii şi implementarea conceptului de NETCITY, astfel încât să dispară cablurile care în prezent atârnă pe stâlpi şi sufocă oraşul.

Pagina 1 din 13