A.M.

A.M.

Un diamant roz de 19,07 carate care a aparţinut coroanei franceze, denumit "Le Grand Mazarin", va fi vândut în cadrul tradiţionalei licitaţii de bijuterii organizată de Christie's în luna noiembrie la Geneva, a indicat recent cunoscuta casă de licitaţii, citată de AFP.
"Le Grand Mazarin, legendarul diamant roz de 19 carate, este o mărturie unică a istoriei Franţei. Pe parcursul celor 250 de ani în care a făcut parte din trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a patru regi, patru regine, doi împăraţi şi două împărătese, începând cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea", a explicat preşedintele Christie's pentru Europa şi Asia, François Curiel, într-un comunicat
El a fost listat mai întâi printre proprietăţile cardinalului italian Mazarin, diplomat şi om politic, care a condus Franţa în calitate de premier sub domniile lui Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea, a indicat celebra casă de licitaţii.
La moartea sa, în 1661, Cardinalul a transmis diamantul regelui Ludovic al XIV-lea, alături de alte celebre diamante care i-au aparţinut.
Diamantul roz a rămas apoi timp de 225 de ani în cadrul bijuteriilor coroanei, fiind purtat de Napoleon, Ludovic al XVIII-lea, Napoleon al III-lea şi împărăteasa Eugenie.
Piatra a fost ulterior scoasă la licitaţie şi achiziţionată de bijutierul francez Frédéric Boucheron, apoi de Baronul von Derwies. În prezent, "Le Grand Mazarin" aparţine unui colecţionar privat, al cărui nume nu a fost dezvăluit.
Diamantul, care provine din minele din Golconde (sudul Indiei), va fi licitat — pentru a doua oară în istoria sa — pe 14 noiembrie la Geneva, iar preţul de vânzare este aşteptat să varieze între 6 şi 9 milioane de dolari (între 5,1 şi 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor Christie's.
"Prezent pe coroanele aproape tuturor regilor şi împăraţilor Franţei de la Ludovic al XV-a, Le Grand Mazarin este, fără îndoială, Diamantul Coroanei printre bijuteriile regale franceze", a declarat directorul departamentului pentru bijuterii din cadrul Christie's, Rahul Kadakia.

Anul acesta a fost al doilea cel mai călduros din istoria Terrei de când a început înregistrarea temperaturilor, a anunţat recent Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferică a SUA (NOAA). Temperatura medie de la suprafaţa pământului şi a oceanelor în 2017 a fost cu 0,87 grade Celsius peste media din secolul XX şi sub recordul de 0,99 grade Celsius înregistrat în 2016, a precizat Administraţia, citată de DPA. De asemenea, luna septembrie a fost a patra cea mai călduroasă lună înregistrată până acum, se mai arată în raportul NOAA. Suprafaţa calotei glaciare arctice continuă să fie sub medie.
''Nouă dintre cele zece cele mai ridicate temperaturi globale în perioada ianuarie-septembrie au fost înregistrate începând din 2005'', precizează NOAA. Înregistrările NOAA privind temperaturile de la suprafaţa pământului şi a oceanelor datează din 1880.

Multe flori au dezvoltat o modalitate eficientă pentru seducerea albinelor, ele producând un "halou albastru", invizibil ochiului omenesc, ce atrage polenizatorii, indică un studiu publicat recent, citat de AFP.
Albinele şi alţi polenizatori reperează florile mai uşor datorită acestui halou creat cu ajutorul striaţiilor prezente pe petale, ce dispersează lumina şi produc un semnal ce poate fi reperat doar de aceste insecte, după cum au explicat autorii studiului publicat în revista ''Nature''.
Aceste striaţii nanometrice prezintă o anumită "dezordine", dimensiunea şi dispunerea lor variind de la o floare la alta, dar şi la aceeaşi floare.
Cercetătorii au analizat mai multe plante cu flori şi au constatat că acestea prezentau un sistem similar de "dezordine" şi produceau halouri cu o nuanţă variind de la violet la albastru.
Pentru a determina efectul acestor halouri asupra albinelor, cercetătorii au fabricat suprafeţe artificiale dintre care unele produceau "halouri albastre" şi au studiat comportamentul bondarilor faţă de acestea. Insectele au reperat cu mai multă uşurinţă suprafeţele cu halou albastru în comparaţie cu celelalte. Conform cercetătorilor, structurile ''dezordonate'' la scară nanometrică prezente pe petale au evoluat diferit la speciile de plante cu flori însă au în comun posibilitatea de a produce un halou vizibil de polenizatori.
''Întotdeauna am fost de părere că 'dezordinea' constatată pe suprafaţa petalelor nu este una accidentală, că florile nu s-au putut descurca mai bine de atât", a declarat autoarea principală a studiului, Beverley Glover, de la Departamentul de Botanică de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie).
"Descoperirea faptului că această 'dezordine' stă la baza semnalului optic important ce permite albinelor să găsească mai eficient florile a fost o adevărată surpriză", a adăugat ea într-un comunicat al universităţii. "Dezordinea pe care o constatăm în nanostructura petalelor pare să fi fost dezvoltată pe parcursul evoluţiei şi a ajutat la comunicarea între flori şi albine".
Studiile anterioare au demonstrat că multe specii de albine sunt atrase de culorile din spectrul albastru-violet. Însă "multe plante nu au capacitatea genetică sau biochimică" de a produce pigmenţi albaştri, după cum precizează Silvia Vignolini de la Departamentul de Chimie al aceleiaşi universităţi. Ca urmare, ele au dezvoltat capacitatea de a produce un halou de lumină albastră, ''un alt mijloc de producere a semnalelor pentru atragerea insectelor''.

Elefantul indian, Elephas maximus indicus, se află în pericol de dispariţie din cauza micşorării habitatului său natural, format din păduri tropicale, subtropicale şi savane, în condiţiile exploziei demografice din India care duce la extinderea aşezărilor umane, a infrastructurii de transport şi a suprafeţelor de pădure defrişate pentru agricultură, conform organizaţiei World Wildlife Fund.
Aceste animale magnifice, care ajung la 3,35 metri înălţime la greabăn, la o lungime de 6 metri şi pot cântări până la 5 tone, sunt simboluri ale culturii indiene şi o verigă extraordinar de importantă situată la capătul lanţului trofic. În prezent, în mediul natural, populaţia de elefanţi indieni nu depăşeşte 25.000 de indivizi.
Aceste animale se pot hrăni până la 19 ore pe zi şi produc în jur de 100 de kilograme de balegă în fiecare zi, în timp ce parcurg distanţe mari în mediul natural. Prin faptul că sunt nişte animale foarte mobile, elefanţii împrăştie pe suprafeţe mari seminţele plantelor cu care se hrănesc. Principala hrană a elefanţilor indieni este iarba, dar aceştia nu refuză nici "suplimente" din scoarţa anumitor copaci, rădăcini şi frunze. De asemenea, elefanţii iubesc bananele, orezul şi trestia de zahăr.
Elefanţii se numără printre cele mai inteligente şi mai empatice creaturi de pe planetă. Aceste animale sunt preocupate de membrii turmei şi nu-şi lasă niciodată un semen în urmă dacă are o problemă. Cercetătorii au văzut elefanţi care îndepărtau suliţe din elefanţi răniţi, ceea ce demonstrează faptul că aceste animale extraordinar de inteligente recunosc pericolele şi sunt gata să-şi ajute semenii. Conduse de câte o femelă, turmele de elefanţi duc vieţi sociale complexe şi demonstrează că sunt capabili de sentimente de afinitate. Atunci când elefanţi, care s-au cunoscut în perioada de pui sau în adolescenţă, se întâlnesc din nou după mai mulţi ani, se recunosc şi se salută atingându-se cu trompele.
Principala ameninţare pentru aceste animale este legată de pierderea habitatului în contextul extinderii aşezărilor umane şi suprafeţelor pe care se practică agricultura. Competiţia pentru teritoriu dintre elefanţi şi oameni este inegală, pahidermele aflându-se mereu în tabăra pierzătoare. Micşorarea habitatului îi lasă pe elefanţi fără surse de hrană şi apă, fără adăpost şi îi izolează în grupuri mici care nu mai pot urma rutele ancestrale de migraţie şi nu mai intră în contact cu alte turme, rezultând înmulţiri între membrii aceleiaşi familii şi scăderea diversităţii genetice.
Un alt pericol pentru elefantul indian este braconajul pentru fildeş. Spre deosebire de elefanţii africani, în cazul celor indieni doar masculii au fildeşi şi astfel devin ţinta exclusivă a braconierilor, fapt care dezechilibrează raportul dintre sexe şi afectează grav capacitatea de reproducere a speciei.
De asemenea, pierderea habitatului natural îi împinge pe elefanţi să caute hrană în perimetrul fermelor şi gospodăriilor pe care le întâlnesc, intrând astfel în conflict cu oamenii. Micii fermieri din India îşi pot pierde toată agoniseala într-o singură noapte, în timpul unui raid al elefanţilor. Urmarea acestor conflicte este uciderea a numeroşi elefanţi.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi va avea o navă de semnalizare plutitoare în valoare de aproape 16 milioane de lei. Aceasta va intra în dotarea AFDJ Galaţi, până la sfârşitul anului viitor, urmând să fie construită la Şantierul Naval ATG din Giurgiu. Nava va fi plătită din fonduri europene nerambursabile, fiind prima navă cumpărată cu bani europeni.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi recrutează candidaţi pentru şcolile postliceale din Ministerul Afacerilor Interne – arma Jandarmi. Jandarmeriei Române i-au fost aprobate în vederea scoaterii la concurs următoarele locuri în instituţiile de învăţământ ale M.A.I.: 350 locuri în cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, 350 locuri în cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni. Locurile prevăzute sunt comune pentru femei şi bărbaţi, iar pentru a participa la concursurile de admitere la instituţiile de învăţământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne, persoanele care intenţionează să candideze trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii şi criterii specifice: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România, să cunoască limba română, scris şi vorbit, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere, să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate, să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea, să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani, să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege, să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere, pentru candidaţii pe locurile destinate formării iniţiale a personalului militar şi pe locurile MAI la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale, să aibă înălţimea de minimum 1,70 m bărbaţii şi 1,65 m femeile, să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară, să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului, să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ. Documentele constitutive ale dosarului de candidat în vederea participării la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, sesiunea ianuarie 2018, se obţin de la sediul Jandarmeriei Galaţi. Tematica şi bibliografia precum şi etapele de desfăşurare a probelor de concurs pentru concursul de admitere se postează pe site-ul fiecărei instituţii de învăţământ.

Încă se mai fac înscrieri la Atelierele Educaţionale de la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi. Acestea se adresează copiilor, tinerilor, adulţilor şi persoaneor de vârsta a III-a. Se desfăşoară de 4 ori pe săptamană, cate o oră, iar la cerere, se vor face mai multe şedinţe pe săptămană. Se pot face înscrieri pentru atelier de poveşti, desene şi creativitate pentru copii 5-7 ani şi 8-10 ani, atelier de bune maniere şi politeţe pentru copii de 5-7 ani şi 8-10 ani, atelier de public speaking & comunicare pentru adolescenţi de 12-16 ani, atelier de scriere creativă pentru adolescenţi şi adulţi şi ateliere de scriere creativ-terapeutică pentru persoane de vârsta a III-a.

Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi invită gălăţenii să doneze o carte astăzi, 20 octombrie 2017, între orele 10.00 – 12.00, la etajul I al Casei de Cultură, în spaţiul de lectură. Fii alături de cei ce îşi doresc să citească şi donează o carte, iar cu ajutorul tău, atat cei mici, cat si cei mari se vor bucura de cărţi numai bune de citit, încurajează organizatorii. Cei ce vor fi prezenţi se pot bucura de lectură şi pot lua acasă cartea preferată cu condiţia să aducă alta în loc.

Vineri, 20 Octombrie 2017 00:00

Concert "Dirty Shirt" la Galaţi

Maramureşenii de la "Dirty Shirt" vor ajunge pe 27 octombrie în Galaţi, în Summertime Pub. "Dirty Shirt" este una din cele mai active şi originale formaţii rock din România. Trupa combină elemente rock/metal cu influenţe din folclorul românesc, funk, electro, world music, etc. Biletele se pot achiziţiona doar în seara evenimentului, direct de la club.

Acest sfârşit de săptămână este un prilej de bucurie pentru copii. Teatrul de Păpuşi "Gulliver" îi va încânta pe cei mici cu două spectacole. Astfel, sâmbătă, 21 octombrie, spectacolul "Vasilache şi Mărioara" coboară de pe scena Teatrului Gulliver şi poposeşte la Shopping City Galaţi, unde îi va aştepta pe toţi iubitorii de teatru, începând cu ora 11.00. Accesul este gratuit pentru toţi copiii şi părinţii. Iar duminică, 22 octombrie, artiştii revin pe scena teatrului, unde vor aduce în faţa micilor spectatori aventurile îndrăgitului personaj "Pinocchio", începând cu ora 10.30. Spectacolul reuşeşte să umple, de fiecare dată, inimile tuturor de emoţie şi bucurie. Preţul biletelor este de 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru adulţi.

Pagina 1 din 4