Maria Romaniță,Veronica Aftene

Maria Romaniță,Veronica Aftene

Locatarii blocului B8, unde crăpăturile în apartamente şi în jurul blocurilor au devenit un mod de viaţă, sunt în continuare speriaţi. Aşa stau de 11 zile de când au apărut crăpături în apartamente, la exteriorul blocurilor, dar şi în asfaltul din jur. De zile întregi oamenii îşi văd pereţii acoperiţi de crăpături fine, uşile nu se mai închid, iar unora nici apa din baie nu li se mai scurge. "Nu ştiu dacă sunt mai mari, dar cred că una acolo în colţ e mai lată. Nu se închid uşile, în jur, la exterior, blocul se crapă. Nu mai ştim ce să facem. Nu vrem să plecăm, oricum nu la apartamentele date de Primărie. Dar, la câtă tehnologie este cred că se găseşte o soluţie să se facă reparaţii fără să fim mutaţi. Stăm cu stresul mutării, asta ne mănâncă sănătatea", spunea Alla Viliavskaia, o locatară din bloc.
Alţi vecini chiar îşi strâng lucrurile şi se pregătesc, din moment, în moment, să plece. "Am strâns din casă, stăm cu lucrurile împachetate. De frică, normal, de frică va trebui cred să plecăm, deşi nu vrem. Nu ştiu, în Micro 17 nu ne ducem, dar vom închiria ceva", spunea o altă locatară. Uşile care nu se închid, blocul care se deplasează la exterior, ba chiar apa din căzi care nu mai curge în totalitate deoarece blocul s-a deplasat, le mănâncă zilele. Cel mai greu însa este să suporte aşteptarea. Vor un răspuns de la autorităţi ca să poată şti daca trebuie să se mute sau nu. Mai ales vor să ştie dacă acea avarie la conducta de apă, din cauza căreia ar fi apărut totul, este într-adevăr cauza necazurilor lor. Unii nu înteleg de ce, deşi în zonă se continuă investigaţiile necesare expertizelor, una dintre crăpăturile din asfalt a fost total acoperită. Foarte mulţi se plâng că în acest moment munca lor de o viaţă este egală cu 0 după problemele apărute. Dacă ar vrea să se mute şi să plece nu le-ar mai cumpăra nimeni casele la preţul real.

Ionuţ Pucheanu: ”În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem”

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că fenomenul de tasare de la B8 este sub supraveghere permanentă. ”De mai bine de o săptămână monitorizăm situaţia. Nu este nici cea mai gravă, nici cea mai bună. Pare că solul şi blocul tind să se stabilizeze. Nu va mai fi la fel ca înainte şi nu e nici primul şi nici ultimul bloc, din păcate, la nivelul Galaţiului care a suferit sau va suferi din cauza unor astfel de tasări. Este un bloc construit înainte de cutremurul din 1977 şi care nu îndeplineşte normativele de construcţie. În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem. Am început forajele de mai bine de o săptămână şi le mulţumesc pe această cale firmei de la Iaşi care a înţeles gravitatea situaţiei şi a venit imediat. (...) Întradevăr se pare că au găsit un teren extrem de îmbibat cu apă, încă aşteptăm un raport final”, a declarat edilul care a mai precizat că de câteva zile analizează situaţia şi un specialist în structurile de construcţii tot de la Iaşi care să constate cât de afectată e structura blocului şi ce măsuri se impun. De asemenea, municipalitatea a anunţat că şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a elaborat un plan de măsuri ce a fost înaintat Primăriei şi care este urmat pas cu pas. Primarul Galaţiului a dezvăluit şi faptul că firmele de specialitate din Galaţi, care ar fi putut analiza situaţia în locul celor de la Iaşi au refuzat aceste lucrări de aceea primăria a fost nevoită să apeleze la specialişti din alte oraşe, societatea Proexrom SRL Iaşi fiind cea care a realizat studiile geotehnice, iar Proconrim SRL Iaşi va realiza expertiza structurală.

Ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi au pus în executare două mandate de aducere din cele 43 dispuse de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi în dosarul penal de fraudă informatică şi fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate.În cauză, au fost efectuate 67 mandate de percheziţie de către poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Galaţi şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi, percheziţii care au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale.
”Cele două mandate de aducere puse în executare de ofiţerii S.JA. Galaţi vizează doi poliţişti bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Aceştia au furnizat către doi inculpaţi date cu privire la cercetările ce se efectuează în cadrul unui dosar penal, precum şi informaţii cu privire la numele şi domiciliile martorilor ce vor fi audiaţi în cauză. Ulterior, folosindu-se de informaţiile primite, în scopul îngreunării cercetărilor, inculpaţii au intervenit pe lângă martorii audiaţi pentru a-i determina să dea declaraţii mincinoase”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi.

UPDATE: Cinci din cele şase persoane reţinute în dosarul fraudei la asigurări au fost arestate preventiv, au decis magistraţii judecătoriei Galaţi. Printre aceştia s-ar afla şi preotul din Tecuci. A şasea persoana a fost plasată sub control judiciar.

Citeşte şi: Un preot, asistenţi medicali şi funcţionari ai CAS Galaţi, au fraudat sistemul de asigurări de sănătate

http://www.monitoruldegalati.ro/evenimente/un-preot,-asistenti-medicali-si-functionari-ai-cas-galati,-au-fraudat-sistemul-de-asigurari-de-sanatate.html

 

Un călător aflat într-un autobuz Transurb a ajuns la spital după ce şoferul a pus brusc o frână, iar bărbatul a căzut şi s-a lovit la nivelul toracelui. Autobuzul, care circula pe str. Gării din municipiul Galaţi, pe traseul 22, a avut o problemă la o roată, mai exact s-a forfecat un şurub, după cum declară purtătorul de cuvânt al Transurb, Simona Negru, drept pentru care s-a lăsat pe o parte, iar conducătorul auto a fost nevoit să frâneze brusc. Demn de menţionat este că autobuzul a fost achiziţionat second hand în 2010. Potrivit biroului de presă, călătorul nu a păţit mare lucru, dar şoferii au obligaţia să sune la 112 în astfel de situaţii.
Evenimentul nu fost bagatelizat totuşi de poliţie care a transmis un comunicat de presă în care se arată că un bărbat de 57 ani, din Galaţi, în timp ce conducea pe strada Gării un autobuz de transport public persoane, a observat faptul că vehiculul prezintă defecţiuni tehnice la mecanismul de direcţie, motiv pentru care a frânat brusc. ”La oprirea autobuzului, unul dintre pasageri, un bărbat de 54 ani, s-a dezechilibrat şi a căzut, rănindu-se la nivelul toracelui.Victima a fost transportată la spilal, unde a rămas internată pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, se arată în comunicatul IPJ Galaţi.

În urma informaţiilor apărute în cotidianul Monitorul de Galaţi legate de motivul halucinant pentru care Primăria voia purificatoare de apă pentru angajaţii săi, motivând că apa din reţea poate avea eventuale urme de pesticide sau detergenţi, totul s-a anulat. Asta şi după ce, atât Apă Canal SA, cât şi DSP au spus răspicat că astfel de substanţe nu au ce căuta nici măcar în apele uzuale cu atât mai puţin în cea potabilă. După ce iniţial Primăria a dat din colţ în colţ să explice de ce angajaţii ei trebuie protejaţi de apa din reţeaua publică pentru a face o achiziţie publică de purificatoare, după ce au efectuat mai multe verificări au ajuns la deja obişnuita concluzie. Cineva a greşit. Între timp, contractul era la un pas de a fi semnat. "S-a constatat deja că este vorba despre o eroare în privinţa formulării din caietul de sarcini motiv pentru care contractul a şi fost oprit de la semnare, de acum înainte va fi analizată această situaţie atent, iar persoana care se face vinovată de această greşeală va fi sancţionată", a precizat Raluca Ardean, purtător de cuvânt Primăria Galaţi. Cel mai probabil cel care a întocmit caietul de sarcini nu a cerut nici un buletin de analiză, ci pur şi simplu a copiat din specificaţiile tehnice din prospectele unui astfel de echipament de purificare a apei. Eroare ori nu, gălăţenii spun că dacă la Primărie se pun purificatoare de ce nu li s-ar instala gratuit şi la ei acasă, pe banii primăriei, unde plătesc taxe şi impozite.

Cu toate acestea, nu este clar dacă a fost oprit contractul privind 16 purificatoare sau cel la care se face referire în anunţul publicat pe site-ul Primăriei la rubrica ”Anunţuri atribuiri directe finalizate” şi care prevede achiziţia unui singur aparat. Menţionăm că pe pagina de internet a munciipalităţii a fost publicat anunţul privind finalizarea achiziţiei publice privind contractul 'Servicii de închiriere şi mentenanţă a 16 aparate de purificare a apei care vor fi instalate în sediile Primăriei Municipiului Galaţi având ca şi câştigător SC La Fântâna SRL Bucureşti cu o valoare finală a contractului de 74 de lei fără TVA, iar la ”observaţii finalizare contract”, s-a consemnat: ”preţul final de 74 lei reprezintă preţul (pentru servicii de închiriere şi mentenanţă) pe lună pentru un singur aparat de purificare a apei; - contractul s-a încheiat pentru un an de zile (2018), cu posibilitatea prelungirii sale pe încă 4 luni (ianuarie-aprilie 2019)”. Biroul de Presă al Primăriei nu a dorit să ne furnizeze relaţii suplimentare despre acest anunţ, iar primarul municipiului Galaţi nu a putut fi contactat până la inchiderea ediţiei.

Citeşte şi primul articol pe această temă: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/primaria-galati-achizitioneaza-purificatoare-de-apa-pe-motiv-ca-apa-potabila-din-reteaua-publica-ar-putea-afecta-sanatatea-angajatilor.html