Maria Romaniță,Veronica Aftene

Maria Romaniță,Veronica Aftene

Un fost prorector al Universităţii Dunărea de Jos a fost reţinut pentru mai multe capete de acuzare începând cu delapidarea. ”Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galati au înaintat instanţei un referat cu propunerea de arestare preventivă faţă de un functionar public din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, persoana faţă de care prin ordonanţă s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore. Este cercetată persoana sub aspectul comiterii în concurs a unei infracţiuni de delapidare în formă continuată a infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi agravantă, participaţie improprie la infracţiunea de fals în formă continuată şi de asemenea participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată“, a precizat Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. 

Din probele administrate, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că Dragoş Opreanu în calitate de funcţionar public acesta ocupând funcţia de director interimar al unei direcţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi - 30.06.2016 -10.08.2017, director al aceleiaşi direcţii în perioada 11.08.2017 - 23.02.2020 şi persoană cu funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ superior menţionată anterior, responsabilă cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică - 24.02.2020 - 25.02.2021. cu drept de gestiune şi dispoziţie în ceea ce priveşte resursele băneşti alocate direcţiei/direcţiilor conduse, în perioada 30.06.2016 - 25.02.2021,

şi-a însuşit în interesul său suma de 270.726,50 lei ce i-a fost predată de către cinci martori (consilieri juridici în cadrul direcţiei menţionate), precum şi de o martoră care ocupa funcţia de administrator patrimoniu în cadrul instituţiei de învăţământ. 

Inculpatul i-a determinat pe aceştia să solicite în numerar de la casieria universităţii suma însuşită (un număr de 68 de operaţiuni de acordare avansuri), prin întocmirea unor documente în care au atestat nereal că sumele solicitate/ridicate erau folosite pentru plata unor taxe judiciare de timbru la oficiile poştale din municipiul Galaţi, taxe necesare în dosarele înregistrate pe rolul inst anţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri (deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru). Aceste fapte au fost încadrate la delapidare în formă continuată.

Fostul prorector, în perioada 30.06.2016 - 26.02.2021, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu a alterat un număr de 610 înscrisuri oficiale, respectiv chitanţe emise de Compania Naţională Poşta Română S.A. - Oficiul Judeţean de Poştă Galaţi, prin care s-a atestat plata unor sume de bani de către Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, cu titlu de taxe judiciare de timbru, prin scanarea originalelor şi intervenţia pe documentele astfel obţinute asupra sumelor consemnate real, care au fost majorate de 100 de ori pe fiecare document scanat/chitanţă, folosind înscrisurile obţinute (alterate) atât pentru a crea aparenţă de legalitate a cheltuirii sumei de 270.726,50 lei ridicată din casieria universităţii de cei cinci martori susmenţionaţi, cât şi pentru a-şi acoperi însuşirea în interes personal a sumei menţionate, adică fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată şi în formă continuată.

De asemenea, inculpatul i-a determinat pe cei cinci martori să folosească, din culpă, cele 610 chitanţe pe care le-a falsificat în modalitatea descrisă anterior, pentru a crea aparenţă de legalitate a utilizării sumelor ridicate din casieria universităţii de martorii menţionaţi - participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată (610 acte materiale);

În plus, a determinat, cu intenţie, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiei de învăţământ să ateste nereal (să completeze şi să semneze), din culpă, într-un număr de 449 de înscrisuri oficiale aparţinând Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi (referate de necesitate şi oportunitate, angajamente bugetare, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, dispoziţii de plată, registru de casă şi deconturi de cheltuieli) împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv necesitatea eliberării, eliberarea şi utilizarea sumei de 270.726,50 lei din casieria universităţii în scopul plăţii taxelor judiciare de timbru, sumă pe care şi-a însuşit-o, semnând şi o parte din înscrisurile oficiale falsificate în modalitatea descrisă, respectiv un număr de 171 (referate de necesitate şi oportunitate, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, deconturi de cheltuieli şi dispoziţii de plată) - participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (449 acte materiale).

 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, într-o zonă rău famată a municipiului Galaţi a avut loc un scandal monstru. Poliţia Locală Galaţi a fost sesizată prin dispecerat cu privire la tulburarea ordinii şi liniştii publice, drept pentru care la faţa locului s-a deplasat o echipă formată din doi poliţişti locali. Ajunşi la faţa locului, aceşti au încercat să legitimeze trei persoane, însă indivizii au refuzat.

„A fost necesară intervenţia echipei în vederea conducerii şi identificării acestora la sediul Poliţiei Locale. În acel moment s-a declanşat de către locatarii blocului respectiv o «canonadă» în urma căreia au fost aruncate de la geamurile imobilului, de către ocupanţii acestuia, mai multe obiecte şi părţi de mobilier. Drept urmare un poliţist local a fost lovit la cap de un asemenea «proiectil» suferind mai multe leziuni majore ce au declanşat o hemoragie masivă”, a anunţat Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor „Meridian”.

Pentru că situaţia a degenerat, s-a cerut intervenţia unor echipe suplimentare, atât de la Poliţia Locală, cât şi a celor specializate ale Poliţiei Române, în vederea detensionarii situaţiei şi aşa s-a reuşit ca cele trei persoane să fie conduse la sediul Poliţiei Române în vederea efectuării cercetărilor necesare.

„Menţionăm că în urma informaţiilor obţinute până în prezent persoanele respective sunt în stare de libertate fără să se ia nicio măsură împotriva lor. În ceea ce priveşte situaţia colegului nostru de la Poliţia Locală Galaţi, acesta a fost supus mai multor proceduri şi analize (inclusiv tomografie) şi se află în continuare sub observaţie, deşi a fost externat. Ne exprimăm speranţa ca organele statului să îşi facă datoria în această situaţie, iar poliţistul local să beneficieze de tot sprijinul instituţiei şi al autorităţilor statului”, şi-a exprimat îngrijorarea  Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor „Meridian” cu privire la situaţia poliţistului local gălăţean.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în această dimineaţă s-a înregistrat un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ultraj, însă, până la ora publicării acestui articol, Poliţia Locală Galaţi nu ne-a furnizat niciun punct de vedere.

Gălăţenii au putut obseva că uneori apa potabilă de la robinet are un puternic miros de clor. Prezenţa acestui element în apa potabilă este obligatorie, clorul utilizându-se pentru eliminarea bacteriilor şi a altor microbi din apa potabilă.
La o consultare a indicatorilor de calitate a apei potabile furnizată de societatea APA CANAL SA Galaţi, se poate oberva că, din ce în ce mai des, la mai multe staţii nivelul clorului rezidual liber este mai ridicat decât nivelul maxim admis de 0,500 mg/l, aşa cum prevede legislaţia, şi ajunge adeseori până la 0,650 mg/l.
Aceste depăşiri se datorează faptului că potrivit unor recomandări ale OMS, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a emis o adresă, în luna aprilie 2021, din care reiese că în condiţii epidemiologice deosebite concentraţia de clor poate fi la ieșire din uzină până la 0,650 mg/l pentru ca, la capăt de reţea, să fie 0,10 şi dă asigurări că nu reprezintă nicio problemă pentru sănătatea celor care o consumă.

Agitaţie mare într-o şcoală din judeţul Galaţi, după ce au fost descoperite mai multe dispozitive profesionale de ascultare montate prin şcoală.

În această dimineaţă, la Şcoala Gimnazială "Negoiţă Dănăilă" din sat Buceşti, comuna Iveşti din judeţul Galaţi, au fost descoperite mai multe dispozitive de ascultare de către agentul de pază care este obligat să raporteze instituţiilor în drept un astfel de incident. Drept pentru care şcoala s-a umplut de echipe ale SRI şi ale altor structuri ale statului. Potrivit surselor noastre, se pare că aparatura a fost descoperită în biroul directorului şi în cancelarie.  

Directorul şcolii, prof. Carmen Oancă s-a abţinut de la declaraţii, acţiunea de detectare şi eliminare a aparaturii fiind în plină desfăşurare, însă ne-a confirmat doar faptul că aparatura a fost "plantată" de mai multă vreme.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi ne-au declarat că încă nu au primit o informare oficială despre acest caz. Redacţia Monitorul de Galaţi a solicitat un punct de vedere Serviciului Român de Informaţii cu care vom reveni de îndată ce ne va fi furnizat.

Rămâne de văzut cine şi de ce a avut interes să asculte cadrele didactice ale unei şcoli din mediul rural.

UPDATE 1:

”În urma unei dicuţii telefonice, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean mi-a confirmat că în urma unei sesizări referitoare la situaţia de la Şcoala din Buceşti au fost informate instituţiile abilitate, cele care au competenţa necesară să se ocupe de această situaţie”, a declarat Gina Brânzan, inspector şcolar general IŞJ Galaţi. 

”Am informaţia că au fost descoperite sisteme de ascultare în sălile Şcolii Negoiţă Dănăilă Buceşti (...) după tablă, ceva de genul ăsta. Mai multe informaţii nu am pentru că este o anchetă în desfăşurare”, a declarat Maricel Gheoca, primarul comunei Iveşti.

UPDATE 2:


Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a precizat că aparatura de supraveghere descoperită în interiorul Şcolii din Buceşti a fost montată în 2019 şi avea şi o componentă audio. ”La data de 6 ianuarie a.c. poliţiştii Serviciului Ordine Publică au efectuat un control la şcoala gimnazială, din localitatea Buceşti, ocazie cu care au constatat că, în anul 2019, o societate comercială ar fi desfăşurat activităţi de instalare a unor sisteme de alarmare împotriva efracţiei, fără a deţine licenţă de funcţionare. În urma constatărilor, a fost întocmi dosar penal pentru violarea vieţii private şi instalarea şi întreţinerea sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, fără a deţine licenţă de funcţionare în domeniu”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.Se pare că cei din şcoală au uitat de aparatură şi s-au gândit la o acţiune de ”spionaj”, drept pentru care au alertat autorităţile.

 

Locatarii blocului B8, unde crăpăturile în apartamente şi în jurul blocurilor au devenit un mod de viaţă, sunt în continuare speriaţi. Aşa stau de 11 zile de când au apărut crăpături în apartamente, la exteriorul blocurilor, dar şi în asfaltul din jur. De zile întregi oamenii îşi văd pereţii acoperiţi de crăpături fine, uşile nu se mai închid, iar unora nici apa din baie nu li se mai scurge. "Nu ştiu dacă sunt mai mari, dar cred că una acolo în colţ e mai lată. Nu se închid uşile, în jur, la exterior, blocul se crapă. Nu mai ştim ce să facem. Nu vrem să plecăm, oricum nu la apartamentele date de Primărie. Dar, la câtă tehnologie este cred că se găseşte o soluţie să se facă reparaţii fără să fim mutaţi. Stăm cu stresul mutării, asta ne mănâncă sănătatea", spunea Alla Viliavskaia, o locatară din bloc.
Alţi vecini chiar îşi strâng lucrurile şi se pregătesc, din moment, în moment, să plece. "Am strâns din casă, stăm cu lucrurile împachetate. De frică, normal, de frică va trebui cred să plecăm, deşi nu vrem. Nu ştiu, în Micro 17 nu ne ducem, dar vom închiria ceva", spunea o altă locatară. Uşile care nu se închid, blocul care se deplasează la exterior, ba chiar apa din căzi care nu mai curge în totalitate deoarece blocul s-a deplasat, le mănâncă zilele. Cel mai greu însa este să suporte aşteptarea. Vor un răspuns de la autorităţi ca să poată şti daca trebuie să se mute sau nu. Mai ales vor să ştie dacă acea avarie la conducta de apă, din cauza căreia ar fi apărut totul, este într-adevăr cauza necazurilor lor. Unii nu înteleg de ce, deşi în zonă se continuă investigaţiile necesare expertizelor, una dintre crăpăturile din asfalt a fost total acoperită. Foarte mulţi se plâng că în acest moment munca lor de o viaţă este egală cu 0 după problemele apărute. Dacă ar vrea să se mute şi să plece nu le-ar mai cumpăra nimeni casele la preţul real.

Ionuţ Pucheanu: ”În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem”

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că fenomenul de tasare de la B8 este sub supraveghere permanentă. ”De mai bine de o săptămână monitorizăm situaţia. Nu este nici cea mai gravă, nici cea mai bună. Pare că solul şi blocul tind să se stabilizeze. Nu va mai fi la fel ca înainte şi nu e nici primul şi nici ultimul bloc, din păcate, la nivelul Galaţiului care a suferit sau va suferi din cauza unor astfel de tasări. Este un bloc construit înainte de cutremurul din 1977 şi care nu îndeplineşte normativele de construcţie. În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem. Am început forajele de mai bine de o săptămână şi le mulţumesc pe această cale firmei de la Iaşi care a înţeles gravitatea situaţiei şi a venit imediat. (...) Întradevăr se pare că au găsit un teren extrem de îmbibat cu apă, încă aşteptăm un raport final”, a declarat edilul care a mai precizat că de câteva zile analizează situaţia şi un specialist în structurile de construcţii tot de la Iaşi care să constate cât de afectată e structura blocului şi ce măsuri se impun. De asemenea, municipalitatea a anunţat că şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a elaborat un plan de măsuri ce a fost înaintat Primăriei şi care este urmat pas cu pas. Primarul Galaţiului a dezvăluit şi faptul că firmele de specialitate din Galaţi, care ar fi putut analiza situaţia în locul celor de la Iaşi au refuzat aceste lucrări de aceea primăria a fost nevoită să apeleze la specialişti din alte oraşe, societatea Proexrom SRL Iaşi fiind cea care a realizat studiile geotehnice, iar Proconrim SRL Iaşi va realiza expertiza structurală.

Ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi au pus în executare două mandate de aducere din cele 43 dispuse de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi în dosarul penal de fraudă informatică şi fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate.În cauză, au fost efectuate 67 mandate de percheziţie de către poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Galaţi şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi, percheziţii care au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale.
”Cele două mandate de aducere puse în executare de ofiţerii S.JA. Galaţi vizează doi poliţişti bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Aceştia au furnizat către doi inculpaţi date cu privire la cercetările ce se efectuează în cadrul unui dosar penal, precum şi informaţii cu privire la numele şi domiciliile martorilor ce vor fi audiaţi în cauză. Ulterior, folosindu-se de informaţiile primite, în scopul îngreunării cercetărilor, inculpaţii au intervenit pe lângă martorii audiaţi pentru a-i determina să dea declaraţii mincinoase”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi.

UPDATE: Cinci din cele şase persoane reţinute în dosarul fraudei la asigurări au fost arestate preventiv, au decis magistraţii judecătoriei Galaţi. Printre aceştia s-ar afla şi preotul din Tecuci. A şasea persoana a fost plasată sub control judiciar.

Citeşte şi: Un preot, asistenţi medicali şi funcţionari ai CAS Galaţi, au fraudat sistemul de asigurări de sănătate

http://www.monitoruldegalati.ro/evenimente/un-preot,-asistenti-medicali-si-functionari-ai-cas-galati,-au-fraudat-sistemul-de-asigurari-de-sanatate.html

 

Un călător aflat într-un autobuz Transurb a ajuns la spital după ce şoferul a pus brusc o frână, iar bărbatul a căzut şi s-a lovit la nivelul toracelui. Autobuzul, care circula pe str. Gării din municipiul Galaţi, pe traseul 22, a avut o problemă la o roată, mai exact s-a forfecat un şurub, după cum declară purtătorul de cuvânt al Transurb, Simona Negru, drept pentru care s-a lăsat pe o parte, iar conducătorul auto a fost nevoit să frâneze brusc. Demn de menţionat este că autobuzul a fost achiziţionat second hand în 2010. Potrivit biroului de presă, călătorul nu a păţit mare lucru, dar şoferii au obligaţia să sune la 112 în astfel de situaţii.
Evenimentul nu fost bagatelizat totuşi de poliţie care a transmis un comunicat de presă în care se arată că un bărbat de 57 ani, din Galaţi, în timp ce conducea pe strada Gării un autobuz de transport public persoane, a observat faptul că vehiculul prezintă defecţiuni tehnice la mecanismul de direcţie, motiv pentru care a frânat brusc. ”La oprirea autobuzului, unul dintre pasageri, un bărbat de 54 ani, s-a dezechilibrat şi a căzut, rănindu-se la nivelul toracelui.Victima a fost transportată la spilal, unde a rămas internată pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, se arată în comunicatul IPJ Galaţi.

În urma informaţiilor apărute în cotidianul Monitorul de Galaţi legate de motivul halucinant pentru care Primăria voia purificatoare de apă pentru angajaţii săi, motivând că apa din reţea poate avea eventuale urme de pesticide sau detergenţi, totul s-a anulat. Asta şi după ce, atât Apă Canal SA, cât şi DSP au spus răspicat că astfel de substanţe nu au ce căuta nici măcar în apele uzuale cu atât mai puţin în cea potabilă. După ce iniţial Primăria a dat din colţ în colţ să explice de ce angajaţii ei trebuie protejaţi de apa din reţeaua publică pentru a face o achiziţie publică de purificatoare, după ce au efectuat mai multe verificări au ajuns la deja obişnuita concluzie. Cineva a greşit. Între timp, contractul era la un pas de a fi semnat. "S-a constatat deja că este vorba despre o eroare în privinţa formulării din caietul de sarcini motiv pentru care contractul a şi fost oprit de la semnare, de acum înainte va fi analizată această situaţie atent, iar persoana care se face vinovată de această greşeală va fi sancţionată", a precizat Raluca Ardean, purtător de cuvânt Primăria Galaţi. Cel mai probabil cel care a întocmit caietul de sarcini nu a cerut nici un buletin de analiză, ci pur şi simplu a copiat din specificaţiile tehnice din prospectele unui astfel de echipament de purificare a apei. Eroare ori nu, gălăţenii spun că dacă la Primărie se pun purificatoare de ce nu li s-ar instala gratuit şi la ei acasă, pe banii primăriei, unde plătesc taxe şi impozite.

Cu toate acestea, nu este clar dacă a fost oprit contractul privind 16 purificatoare sau cel la care se face referire în anunţul publicat pe site-ul Primăriei la rubrica ”Anunţuri atribuiri directe finalizate” şi care prevede achiziţia unui singur aparat. Menţionăm că pe pagina de internet a munciipalităţii a fost publicat anunţul privind finalizarea achiziţiei publice privind contractul 'Servicii de închiriere şi mentenanţă a 16 aparate de purificare a apei care vor fi instalate în sediile Primăriei Municipiului Galaţi având ca şi câştigător SC La Fântâna SRL Bucureşti cu o valoare finală a contractului de 74 de lei fără TVA, iar la ”observaţii finalizare contract”, s-a consemnat: ”preţul final de 74 lei reprezintă preţul (pentru servicii de închiriere şi mentenanţă) pe lună pentru un singur aparat de purificare a apei; - contractul s-a încheiat pentru un an de zile (2018), cu posibilitatea prelungirii sale pe încă 4 luni (ianuarie-aprilie 2019)”. Biroul de Presă al Primăriei nu a dorit să ne furnizeze relaţii suplimentare despre acest anunţ, iar primarul municipiului Galaţi nu a putut fi contactat până la inchiderea ediţiei.

Citeşte şi primul articol pe această temă: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/primaria-galati-achizitioneaza-purificatoare-de-apa-pe-motiv-ca-apa-potabila-din-reteaua-publica-ar-putea-afecta-sanatatea-angajatilor.html