Maria Romaniță,Veronica Aftene

Maria Romaniță,Veronica Aftene

UPDATE, ORA 22.30: Judeţul Galaţi: Drumuri naţionale şi judeţene blocate sau restricţionate până duminică

UPDATE ORA 15: Tronsonul de drum Șendreni - Hanu Conachi DN 25 este închis circulației auto.

UPDATE, Ora 13.00: CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis, din cauza ninsorii abundente, a viscolului şi a vizibilităţii reduse, ca începând cu ora 12:00, restricţionarea circulaţiei pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe următoarele sectoare de drum naţíonal:
- DN 2B între Şendreni şi Giurgiuleşti
- DN 25 între Tecuci şi Şendreni
- DN 26 între Galaţi şi Murgeni
- DN 24D între Griviţa şi Vânători

”Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, îndeamnă autorităţile.

 

UPDATE, ORA 9.30: Începând cu ora 09.30 se închide total circulaţia rutieră pe DN 22 Brăila - limită cu judeţul BZ, şi DN 23 Brăila - limită cu judeţul VN.

Pe DJ 251G Vîrlezi - Corni - Valea Mărului și DJ 242 E Băneasa - Roșcani - se restricționează traficul pe ambele drumuri. Se intervine pentru deszăpezire.

---------------------

Ninsorile abundente de noaptea trecută au dus la blocarea traficului pe unele drumuri sau la instituirea de restricţii. Se circulă îngreunat în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţul Galaţi şi judeţele vecine.

Situaţia drumurilor în judeţul Galaţi, în această dimineaţă, la ora 7.00, se prezenta astfel:

Se înregistrează blocaje pe DN 25 între localităţile  Tudor Vladimirescu şi Vameş, dar şi în localitatea Independenţa unde sunt autocamioane care au derapat şi blochează traficul.

Pe DN 24D în localitatea  Cuca sunt 5 maşini derapate care blochează traficul. În această noapte au mai fost blocaje şi în zona Drăgăneşti. Astă noapte, şoferii blocaţi în trafic în zona localităţii Drăgăneşti au dansat ca să nu îngheţe, dar şi de bucurie când au văzut că vin utilajele de deszăpezire (Vezi VIDEO).

În localitatea Oancea 360 de abonaţi au rămas fără curent electric, echipele de intervenţie au lucrat toată noaptea şi au remediat probleme. 

 

Potrivit CNAIR, în această dimineaţă, la nivel naţional situaţia drumurilor se prezenta astfel: 

Drumuri naţionale şi autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile:

DN23 Mandresti-Munteni (VN) - Olaneasca (BR)

DN23A Milcovul (Vn) - Ciorasti (Vn)

DN23B Maicanesti (Vn) - Codresti (Vn)

DN2C

DN2L Tisita (Vn) - Dragosloveni (Soveja) (Vn)

DN2M Focsani (Vn) - Rachitasu (Vn)

DN2N Bogza (Vn) - Dumbraveni (Vn)

DN2N Bogza (Vn) - Jitia (Vn)

DN2R Jitia (Vn) - Vintileasca (Vn)

DN57 Cozla (Cs) - Cozla (Cs) 

Circulatia pe traseul Orsova - Moldova Noua si retur se va desfasura pe ruta DN 6 Orsova - intersectie  DN 57B - DN 57B Oravita - DN 57 Oravita - Moldova Noua.

 

Drumuri naţionale şi autostrăzi cu circulaţia îngreunată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile:

DN2B - Vizireni (Bz) - Şendreni (Gl) - Se instituie restrictie temporara a circulatiei pentru autovehivulele cu MTMA> 7,5 tone. Se actioneaza cu 9 ATB-uri.

DN11A - Adjud (Vn) - Podu Turcului (Bc) - Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata, incepand cu data de 28.01.2023 ora 00:00. Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata.

DN2 - Obrejita (Vn) - Adjud (Vn) - Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata, incepand cu data de 28.01.2023 ora 00:00. Circulatia rutiera este restrictionata pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone.

DN22 - Ramnicelu (Bz) - Braila (Br) - Restrictionarea autovehiculelor cu MTMA>3.5 tone. Se actioneaza cu 4 ATB+Lama+RSP, 1 Unimog+Lama+RSP

DN24  - Tisita (Vn) - Cosmesti (Gl) - Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata, incepand cu data de 28.01.2023 ora 00:00. Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata.

DN2D - Focsani (Vn) - Gresu (Vn) - Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata, incepand cu data de 28.01.2023 ora 00:00. Circulatia rutiera pentru autovehiculele cu MTMA > 7.5 tone, este restrictionata.

Autorităţile fac apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

»»» Citește "Filmul atacului sângeros de vizavi de Palatul Justiţiei din Galaţi", AICI! «««

.........................................................................................................................................................................

UPDATE 13.00: Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Totodată, urmează a fi schimbată încadrarea juridică a faptei de lovire sau alte violenţe în tentativă la omor.

.........................................................................................................................................................................

UPDATE 12.00: Bărbatul împuşcat în cap are 30 de ani şi a fost adus cu SMURD-ul la spital. Celălalt bărbat, înjunghiat în cap, care a tras cu pistolul şi a fugit, are 33 de ani. A fost identificat în zona Spitalului Judeţean Galaţi, spre care se îndrepta. Amândoi sunt conştienţi.

.........................................................................................................................................................................

UPDATE 11.00: "La data de 12 decembrie 2022, la ora 09:55, Poliţia Galaţi a fost sesizată prin apel 112, cu privire la faptul că, la o cafenea situată pe Bulevardul George Coşbuc din municipiu (foto ↓), a avut loc un conflict între mai multe persoane, în urma căruia, una dintre acestea ar fi fost rănită. Întrucât agresorul a părăsit zona cu un autoturism, şi este posibil ca acesta să fi folosit o armă la comiterea agresiunii, au fost alertate toate echipajele de poliţie şi s-a solicitat sprijinul I.J.J. Galaţi, Poliţia Locală Galaţi şi S.R.P.T.

WhatsApp Image 2022 12 12 at 10.55.18

În scurt timp au fost identificate toate persoanele implicate în acest conflict, şi a fost depistat atât agresorul, un bărbat de 33 ani, din municipiul Galaţi, cât şi persoană rănită care a fost transportată la spital. Arma folosită a fost un pistol cu bile de cauciuc, deţinută legal de bărbatul de 33 ani. Se va întocmi un dosar penal pentru infracţiunile de uz de armă fără drept şi lovire sau alte violenţe", a transmis IPJ Galați.

.........................................................................................................................................................................

ȘTIRE INIȚIALĂ: Poliţia din Galaţi este în alertă după ce pe str. Brăilei, peste drum de Palatul de Justiţie, s-au auzit împuşcături, iar trecătorii au văzut un bărbat plin de sânge. Puţin mai departe de locul incidentului, a fost văzut sânge şi un cuţit (foto deschidere ↑), după cum a povestit pentru Monitorul de Galaţi un trecător. Incidentul s-a produs în zona blocurilor M, unde se află şi un bar/cafenea. Din informaţiile de la faţa locului, atacatorii ar fi urcat într-o maşină neagră, care a fost dată în urmărire de poliţişti.

Ştire în curs de actualizare...

În această dimineaţă, joi, 17 noiembrie 2022, angajaţii societăţii APA CANAL SA Galaţi au avut supriza să constate că birourile le-au fost devastate de hoţi.

Potrivit declaraţiilor directorului general al companiei, Aurel Condurache, hoţii au forţat geamurile de la etajul 1 al sediului companiei şi au devastat toate birourile de la etaj. Au aruncat hărtiile, au smuls cu furie sertarele şi le-au aruncat. Devastat a fost inclusiv biroul directorului general care se află la etajul la care a fost dată spargerea.

Cu toate acestea, la prima vedere, hoţii nu au furat monitoare, computere sau alte bunuri de acest fel. Hoţii nu au fost interesaţi nici de clădirea unde se află casieria şi unde, probabil, ar fi găsit bani. Directorul societăţii ne-a declarat că acea clădire este foarte bine securizată, dar nici nu s-a încercat spargerea acesteia.

"În noaptea ce a trecut, persoane necunoscute au intrat prin spatele acestui pavilion, au forţat două ferestre şi au devastat un număr de 15 birouri. La momentul de faţă, din ce am constatat nu sunt sustrageri de calculatoare, echipamente, laptop-uri sau alte dispozitive. Probabil căutau bani sau alte valori prin fişete, că sunt sertare care sunt desfăcute şi răvăşite documente. Avem pază 24 din 24, toată curtea e monitorizată. Sunt camere, o să intrăm şi în posesia acestor imagini, numai că intrarea persoanelor s-a făcut prin zona pavilionului, în spatele blocurilor sunt nişte garaje, probabil pe deasupra garajelor au urcat, acolo în spate era un element, era un loc, unde într-adevăr era vulnerabil", a precizat Aurel Condurache, director Apă Canal Galaţi.

Activitatea cu publicul a societăţii APA CANAL SA se desfăşoară în condiţii normale, se fac încasări, se încheie contracte etc. La această oră poliţiştii se află la faţa locului şi investighează spargerea.

"Sesizarea incidentului a fost făcută în cursul dimineţii telefonic la Secţia 1 Poliţie Galaţi de către dispecerul societăţii comerciale, în baza sesizării poliţiştii s-au deplasat la adresa indicată pentru a efectua primele verificări. După finalizarea acesteia şi după ce se va stabili dacă din sediul societăţii au fost sustrase bunuri, se va face încadrarea juridică a faptei", a precizat Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Ulterior, IPJ Galaţi a anunţat că prejudiciul este de 50 de lei, bani furaţi din biroul unei angajate, şi că a fost întocmit dosar penal pentru furt.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

UPDATE: Bărbatul care s-a aruncat în gol era inginer navalist! S-a aruncat în gol de la fereastra dormitorului de la etajul 4 al unui bloc din Galaţi şi şi-a găsit sfârşitul pe ciment. Este vorba despre un inginer navalist în vârstă de 38 de ani întors nu de multă vreme din Olanda unde lucra şi unde urma să se întoarcă în aceste zile. Avea doi copii de 2 şi 5 ani. Era agitat în această dimineaţă. Soţia şi-ar fi dus chiar la părinţi copiii până a se calma el. Vecinii nu prea pot bănui ce s-a întâmplat. „El lucrează în străinătate, a fost plecat, vine la o lună, la două. În străinătate, l-au trimis cu serviciul că era inginer. Nu ştiu ce a fost în casa lor, numai ei ştiu cum şi ce fel s-a întâmplat, nu ştie nimeni decât soţia lui că a fost în casă cu el. Era un băiat bun, liniştit, nu aveai treabă cu el, nu se certau, nu făceau scandal pe scară, dar uite că s-a întâmplat necazul. S-a aruncat, că dacă ar fi căzut, cădea pe lângă copaci, aşa parcă s-a aruncat în bazin. Păcat...”, spune un vecin.

WhatsApp Image 2022 11 14 at 12.26.14

Echipajele de salvare nu au mai avut cu ce să îl ajute. „S-a deplasat imediat la faţa locului un echipaj cu medicul de gardă şi a constatat că era vorba de un bărbat de 38 de ani care suferise o fractură deschisă de craniu cu pierdere de substanţă cerebrală, multiple traumatisme cu leziuni incompatibile cu viaţa, pacientul era decedat”, a precizat dr. Mihai Polinschi, director medical SAJ Galaţi. Rămâne ca autopsia, inclusiv rezultatul testelor toxicologice să lămurească ce s-a întâmplat. Poliţiştii au deschis în acest caz dosar penal pentru ucidere din culpă.

Știre inițială: Şoc, în această dimineaţă, pentru locuitorii din cartierul IC Frimu, dar şi pentru cei care treceau prin zona străzii Călugăreni. În jurul orei 07.00 un bărbat s-a aruncat de la etajul 4 al blocului în care locuia, iar cei care au asistat la gestul omului au sunat panicaţi la 112. La faţa locului au venit în scurt timp echipaje de la Ambulaţă şi Poliţie, însă impactul cu solul i-a fost fatal omului care avea doar 38 ani şi era căsătorit. Se pare că bărbatul şi-a pus capăt zilelor, însă poliţiştii au deschis, conform legii, un dosar penal pentru ucidere din culpă şi continuă cercetările. Ştire în curs de actualizare...

Un fost prorector al Universităţii Dunărea de Jos a fost reţinut pentru mai multe capete de acuzare începând cu delapidarea. ”Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galati au înaintat instanţei un referat cu propunerea de arestare preventivă faţă de un functionar public din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, persoana faţă de care prin ordonanţă s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore. Este cercetată persoana sub aspectul comiterii în concurs a unei infracţiuni de delapidare în formă continuată a infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi agravantă, participaţie improprie la infracţiunea de fals în formă continuată şi de asemenea participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată“, a precizat Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. 

Din probele administrate, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că Dragoş Opreanu în calitate de funcţionar public acesta ocupând funcţia de director interimar al unei direcţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi - 30.06.2016 -10.08.2017, director al aceleiaşi direcţii în perioada 11.08.2017 - 23.02.2020 şi persoană cu funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ superior menţionată anterior, responsabilă cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică - 24.02.2020 - 25.02.2021. cu drept de gestiune şi dispoziţie în ceea ce priveşte resursele băneşti alocate direcţiei/direcţiilor conduse, în perioada 30.06.2016 - 25.02.2021,

şi-a însuşit în interesul său suma de 270.726,50 lei ce i-a fost predată de către cinci martori (consilieri juridici în cadrul direcţiei menţionate), precum şi de o martoră care ocupa funcţia de administrator patrimoniu în cadrul instituţiei de învăţământ. 

Inculpatul i-a determinat pe aceştia să solicite în numerar de la casieria universităţii suma însuşită (un număr de 68 de operaţiuni de acordare avansuri), prin întocmirea unor documente în care au atestat nereal că sumele solicitate/ridicate erau folosite pentru plata unor taxe judiciare de timbru la oficiile poştale din municipiul Galaţi, taxe necesare în dosarele înregistrate pe rolul inst anţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri (deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru). Aceste fapte au fost încadrate la delapidare în formă continuată.

Fostul prorector, în perioada 30.06.2016 - 26.02.2021, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu a alterat un număr de 610 înscrisuri oficiale, respectiv chitanţe emise de Compania Naţională Poşta Română S.A. - Oficiul Judeţean de Poştă Galaţi, prin care s-a atestat plata unor sume de bani de către Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, cu titlu de taxe judiciare de timbru, prin scanarea originalelor şi intervenţia pe documentele astfel obţinute asupra sumelor consemnate real, care au fost majorate de 100 de ori pe fiecare document scanat/chitanţă, folosind înscrisurile obţinute (alterate) atât pentru a crea aparenţă de legalitate a cheltuirii sumei de 270.726,50 lei ridicată din casieria universităţii de cei cinci martori susmenţionaţi, cât şi pentru a-şi acoperi însuşirea în interes personal a sumei menţionate, adică fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată şi în formă continuată.

De asemenea, inculpatul i-a determinat pe cei cinci martori să folosească, din culpă, cele 610 chitanţe pe care le-a falsificat în modalitatea descrisă anterior, pentru a crea aparenţă de legalitate a utilizării sumelor ridicate din casieria universităţii de martorii menţionaţi - participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată (610 acte materiale);

În plus, a determinat, cu intenţie, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiei de învăţământ să ateste nereal (să completeze şi să semneze), din culpă, într-un număr de 449 de înscrisuri oficiale aparţinând Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi (referate de necesitate şi oportunitate, angajamente bugetare, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, dispoziţii de plată, registru de casă şi deconturi de cheltuieli) împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv necesitatea eliberării, eliberarea şi utilizarea sumei de 270.726,50 lei din casieria universităţii în scopul plăţii taxelor judiciare de timbru, sumă pe care şi-a însuşit-o, semnând şi o parte din înscrisurile oficiale falsificate în modalitatea descrisă, respectiv un număr de 171 (referate de necesitate şi oportunitate, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, deconturi de cheltuieli şi dispoziţii de plată) - participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (449 acte materiale).

 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, într-o zonă rău famată a municipiului Galaţi a avut loc un scandal monstru. Poliţia Locală Galaţi a fost sesizată prin dispecerat cu privire la tulburarea ordinii şi liniştii publice, drept pentru care la faţa locului s-a deplasat o echipă formată din doi poliţişti locali. Ajunşi la faţa locului, aceşti au încercat să legitimeze trei persoane, însă indivizii au refuzat.

„A fost necesară intervenţia echipei în vederea conducerii şi identificării acestora la sediul Poliţiei Locale. În acel moment s-a declanşat de către locatarii blocului respectiv o «canonadă» în urma căreia au fost aruncate de la geamurile imobilului, de către ocupanţii acestuia, mai multe obiecte şi părţi de mobilier. Drept urmare un poliţist local a fost lovit la cap de un asemenea «proiectil» suferind mai multe leziuni majore ce au declanşat o hemoragie masivă”, a anunţat Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor „Meridian”.

Pentru că situaţia a degenerat, s-a cerut intervenţia unor echipe suplimentare, atât de la Poliţia Locală, cât şi a celor specializate ale Poliţiei Române, în vederea detensionarii situaţiei şi aşa s-a reuşit ca cele trei persoane să fie conduse la sediul Poliţiei Române în vederea efectuării cercetărilor necesare.

„Menţionăm că în urma informaţiilor obţinute până în prezent persoanele respective sunt în stare de libertate fără să se ia nicio măsură împotriva lor. În ceea ce priveşte situaţia colegului nostru de la Poliţia Locală Galaţi, acesta a fost supus mai multor proceduri şi analize (inclusiv tomografie) şi se află în continuare sub observaţie, deşi a fost externat. Ne exprimăm speranţa ca organele statului să îşi facă datoria în această situaţie, iar poliţistul local să beneficieze de tot sprijinul instituţiei şi al autorităţilor statului”, şi-a exprimat îngrijorarea  Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor „Meridian” cu privire la situaţia poliţistului local gălăţean.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în această dimineaţă s-a înregistrat un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ultraj, însă, până la ora publicării acestui articol, Poliţia Locală Galaţi nu ne-a furnizat niciun punct de vedere.

Gălăţenii au putut obseva că uneori apa potabilă de la robinet are un puternic miros de clor. Prezenţa acestui element în apa potabilă este obligatorie, clorul utilizându-se pentru eliminarea bacteriilor şi a altor microbi din apa potabilă.
La o consultare a indicatorilor de calitate a apei potabile furnizată de societatea APA CANAL SA Galaţi, se poate oberva că, din ce în ce mai des, la mai multe staţii nivelul clorului rezidual liber este mai ridicat decât nivelul maxim admis de 0,500 mg/l, aşa cum prevede legislaţia, şi ajunge adeseori până la 0,650 mg/l.
Aceste depăşiri se datorează faptului că potrivit unor recomandări ale OMS, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a emis o adresă, în luna aprilie 2021, din care reiese că în condiţii epidemiologice deosebite concentraţia de clor poate fi la ieșire din uzină până la 0,650 mg/l pentru ca, la capăt de reţea, să fie 0,10 şi dă asigurări că nu reprezintă nicio problemă pentru sănătatea celor care o consumă.

Agitaţie mare într-o şcoală din judeţul Galaţi, după ce au fost descoperite mai multe dispozitive profesionale de ascultare montate prin şcoală.

În această dimineaţă, la Şcoala Gimnazială "Negoiţă Dănăilă" din sat Buceşti, comuna Iveşti din judeţul Galaţi, au fost descoperite mai multe dispozitive de ascultare de către agentul de pază care este obligat să raporteze instituţiilor în drept un astfel de incident. Drept pentru care şcoala s-a umplut de echipe ale SRI şi ale altor structuri ale statului. Potrivit surselor noastre, se pare că aparatura a fost descoperită în biroul directorului şi în cancelarie.  

Directorul şcolii, prof. Carmen Oancă s-a abţinut de la declaraţii, acţiunea de detectare şi eliminare a aparaturii fiind în plină desfăşurare, însă ne-a confirmat doar faptul că aparatura a fost "plantată" de mai multă vreme.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi ne-au declarat că încă nu au primit o informare oficială despre acest caz. Redacţia Monitorul de Galaţi a solicitat un punct de vedere Serviciului Român de Informaţii cu care vom reveni de îndată ce ne va fi furnizat.

Rămâne de văzut cine şi de ce a avut interes să asculte cadrele didactice ale unei şcoli din mediul rural.

UPDATE 1:

”În urma unei dicuţii telefonice, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean mi-a confirmat că în urma unei sesizări referitoare la situaţia de la Şcoala din Buceşti au fost informate instituţiile abilitate, cele care au competenţa necesară să se ocupe de această situaţie”, a declarat Gina Brânzan, inspector şcolar general IŞJ Galaţi. 

”Am informaţia că au fost descoperite sisteme de ascultare în sălile Şcolii Negoiţă Dănăilă Buceşti (...) după tablă, ceva de genul ăsta. Mai multe informaţii nu am pentru că este o anchetă în desfăşurare”, a declarat Maricel Gheoca, primarul comunei Iveşti.

UPDATE 2:


Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a precizat că aparatura de supraveghere descoperită în interiorul Şcolii din Buceşti a fost montată în 2019 şi avea şi o componentă audio. ”La data de 6 ianuarie a.c. poliţiştii Serviciului Ordine Publică au efectuat un control la şcoala gimnazială, din localitatea Buceşti, ocazie cu care au constatat că, în anul 2019, o societate comercială ar fi desfăşurat activităţi de instalare a unor sisteme de alarmare împotriva efracţiei, fără a deţine licenţă de funcţionare. În urma constatărilor, a fost întocmi dosar penal pentru violarea vieţii private şi instalarea şi întreţinerea sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, fără a deţine licenţă de funcţionare în domeniu”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.Se pare că cei din şcoală au uitat de aparatură şi s-au gândit la o acţiune de ”spionaj”, drept pentru care au alertat autorităţile.

 

Locatarii blocului B8, unde crăpăturile în apartamente şi în jurul blocurilor au devenit un mod de viaţă, sunt în continuare speriaţi. Aşa stau de 11 zile de când au apărut crăpături în apartamente, la exteriorul blocurilor, dar şi în asfaltul din jur. De zile întregi oamenii îşi văd pereţii acoperiţi de crăpături fine, uşile nu se mai închid, iar unora nici apa din baie nu li se mai scurge. "Nu ştiu dacă sunt mai mari, dar cred că una acolo în colţ e mai lată. Nu se închid uşile, în jur, la exterior, blocul se crapă. Nu mai ştim ce să facem. Nu vrem să plecăm, oricum nu la apartamentele date de Primărie. Dar, la câtă tehnologie este cred că se găseşte o soluţie să se facă reparaţii fără să fim mutaţi. Stăm cu stresul mutării, asta ne mănâncă sănătatea", spunea Alla Viliavskaia, o locatară din bloc.
Alţi vecini chiar îşi strâng lucrurile şi se pregătesc, din moment, în moment, să plece. "Am strâns din casă, stăm cu lucrurile împachetate. De frică, normal, de frică va trebui cred să plecăm, deşi nu vrem. Nu ştiu, în Micro 17 nu ne ducem, dar vom închiria ceva", spunea o altă locatară. Uşile care nu se închid, blocul care se deplasează la exterior, ba chiar apa din căzi care nu mai curge în totalitate deoarece blocul s-a deplasat, le mănâncă zilele. Cel mai greu însa este să suporte aşteptarea. Vor un răspuns de la autorităţi ca să poată şti daca trebuie să se mute sau nu. Mai ales vor să ştie dacă acea avarie la conducta de apă, din cauza căreia ar fi apărut totul, este într-adevăr cauza necazurilor lor. Unii nu înteleg de ce, deşi în zonă se continuă investigaţiile necesare expertizelor, una dintre crăpăturile din asfalt a fost total acoperită. Foarte mulţi se plâng că în acest moment munca lor de o viaţă este egală cu 0 după problemele apărute. Dacă ar vrea să se mute şi să plece nu le-ar mai cumpăra nimeni casele la preţul real.

Ionuţ Pucheanu: ”În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem”

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că fenomenul de tasare de la B8 este sub supraveghere permanentă. ”De mai bine de o săptămână monitorizăm situaţia. Nu este nici cea mai gravă, nici cea mai bună. Pare că solul şi blocul tind să se stabilizeze. Nu va mai fi la fel ca înainte şi nu e nici primul şi nici ultimul bloc, din păcate, la nivelul Galaţiului care a suferit sau va suferi din cauza unor astfel de tasări. Este un bloc construit înainte de cutremurul din 1977 şi care nu îndeplineşte normativele de construcţie. În momentul de faţă, o evaluare finală nu avem. Am început forajele de mai bine de o săptămână şi le mulţumesc pe această cale firmei de la Iaşi care a înţeles gravitatea situaţiei şi a venit imediat. (...) Întradevăr se pare că au găsit un teren extrem de îmbibat cu apă, încă aşteptăm un raport final”, a declarat edilul care a mai precizat că de câteva zile analizează situaţia şi un specialist în structurile de construcţii tot de la Iaşi care să constate cât de afectată e structura blocului şi ce măsuri se impun. De asemenea, municipalitatea a anunţat că şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a elaborat un plan de măsuri ce a fost înaintat Primăriei şi care este urmat pas cu pas. Primarul Galaţiului a dezvăluit şi faptul că firmele de specialitate din Galaţi, care ar fi putut analiza situaţia în locul celor de la Iaşi au refuzat aceste lucrări de aceea primăria a fost nevoită să apeleze la specialişti din alte oraşe, societatea Proexrom SRL Iaşi fiind cea care a realizat studiile geotehnice, iar Proconrim SRL Iaşi va realiza expertiza structurală.

Ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi au pus în executare două mandate de aducere din cele 43 dispuse de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi în dosarul penal de fraudă informatică şi fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate.În cauză, au fost efectuate 67 mandate de percheziţie de către poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Galaţi şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi, percheziţii care au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale.
”Cele două mandate de aducere puse în executare de ofiţerii S.JA. Galaţi vizează doi poliţişti bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Aceştia au furnizat către doi inculpaţi date cu privire la cercetările ce se efectuează în cadrul unui dosar penal, precum şi informaţii cu privire la numele şi domiciliile martorilor ce vor fi audiaţi în cauză. Ulterior, folosindu-se de informaţiile primite, în scopul îngreunării cercetărilor, inculpaţii au intervenit pe lângă martorii audiaţi pentru a-i determina să dea declaraţii mincinoase”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi.

UPDATE: Cinci din cele şase persoane reţinute în dosarul fraudei la asigurări au fost arestate preventiv, au decis magistraţii judecătoriei Galaţi. Printre aceştia s-ar afla şi preotul din Tecuci. A şasea persoana a fost plasată sub control judiciar.

Citeşte şi: Un preot, asistenţi medicali şi funcţionari ai CAS Galaţi, au fraudat sistemul de asigurări de sănătate

http://www.monitoruldegalati.ro/evenimente/un-preot,-asistenti-medicali-si-functionari-ai-cas-galati,-au-fraudat-sistemul-de-asigurari-de-sanatate.html

 

Pagina 1 din 2