Ioana Tanase

Ioana Tanase

Potrivit unor informaţii verificate, unii români care au primit deja voucherele de 250 de lei sunt şi-au cumpărat sucuri, chipsuri sau alte produse de acest fel. „Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să ştie şi comercianţii că nu vom deconta voucherele respective”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
În privinţa dificultăţilor apărute la distribuirea acestor carduri, ministrul Muncii a dat asigurări că voucherele sociale vor ajunge la toţi beneficiarii. „Dificultăţile au fost de la început. Am spus de la început că am avut mai mulţi paşi de respectat, implementarea cardurilor, distribuirea, alimentarea acestora. Dau asigurări că dacă cineva primeşte pe 1 iulie sau 2 nu pierde suma. Dinamica este un pic mai complicată în prima tranşă, urmând ca celelalte să fie mai uşor de realizat”, a spus ministrul Muncii, la România TV.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că sunt şase alimente de bază care se pot cumpăra cu aceste vouchere: pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui şi ouă, cu menţiunea că este foarte posibil ca listă să fie modificată. Voucherele pot fi utilizate la hipermarket, magazine şi pieţe.
Trebuie avut în vedere şi faptul că utilizarea cardului pentru achiziţionarea altor produse decât cele mentionate anterior constituie contravenţie şi se sanctionează conform legilor în vigoare.

Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni

Până la 1 iulie, peste 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde din reţeaua de peste 24.400 de magazine afiliate.
Alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde a început în data de 20 iunie 2022.
Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziţionarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul.
„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS)

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

NATO va mări masiv numărul trupelor sale care sunt la un grad înalt de pregătire armată, la peste 300.000 de soldaţi, a anunţat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, transmite Reuters, citat de digi24.ro.
„Vom transforma forţa de răspuns NATO şi vom mări numărul trupelor cu grad înalt de pregătire armată la mult peste 300.000”, le-a spus reporterilor Jens Stoltemberg, înaintea summitului Alianţei care va avea loc în această săptămână la Madrid.
Forţa de reacţie rapidă a NATO, care este forţa de răspuns NATO, până acum avea 40.000 de soldaţi.
La summitul de la Madrid, NATO va schimba şi comunicarea privind Rusia care în ultima strategie a alianţei din 2010 încă era descrisă ca fiind un partener strategic.
„Acesta nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom agreea la Madrid”, a spus Stoltenberg.
„Mă aştept ca aliaţii să spună clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, pentru valorile noastre şi pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”, a mai afirmat oficialul.

Inspectoratul Şcolar Galaţi scoate la concurs 56 de posturi de director şi director adjunct în şcolile din judeţ. Sunt vacante 38 de funcţii de director şi 18 de director adjunct.
"Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi (secţiunea Activitatea de management) au fost publicate toate informaţiile cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, sesiunea iunie-octombrie 2022, conform Ordinului nr. 4098/23.06.2022 pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4597/2021", precizează Inspectoratul Şcolar Galaţi.
Lista funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Galaţi, pentru care se organizează concurs, este ataşată mai jos! ↓

Navrom Tulcea a luat decizia de a suspenda cursele de pasageri şi de mărfuri către Delta Dunării, începând de duminică, 26 iunie 2022, din cauza lipsei resurselor financiare. Reprezentaţii companiei susţin că societatea are de primit de la Ministerul Transporturilor 4,3 milioane de lei, reprezentând subvenţia pentru transporturile pe apă.

„Începând cu data de 26 iunie, Navrom Delta SA Tulcea se va afla în imposibilitatea operări navelor de transport pasageri şi mărfuri de strictă necesitate, între municipiul Tulcea şi localităţile situate în Delta Dunării, din cauza lipsei resurselor financiare. Situaţia a fost generată independent de voinţa noastră, până la momentul actual Navrom Delta SA Tulcea îndeplinindu-şi în totalitate obligaţiile din contractul ce prevede asigurarea mobilităţii persoanelor izolate din Delta Dunării. În speranţa unei rezolvări rapide a situaţiei, ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, se arată într-un comunicat transmis de Navrom Tulcea.

Directorul Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat pentru News.ro, că există un buget aprobat de Parlament şi derulat prin Ministerul Transporturilor care priveşte subvenţia pentru transporturile pe apă. El a menţionat că societatea pe care o conduce a participat la licitaţia pentru transportul pe apă în Delta Dunării de la începutul acestui an, a câştigat-o, iar din luna aprilie nu a mai primit subvenţia din partea Ministerului Transporturilor. Nicolae Chichi a precizat că datoria ministerului către Navrom Tulcea este de 4,3 milioane de lei. El a mai afirmat că în prezent are datorii la firma de unde a cumpărat combustibil şi pentru plata salariilor de peste un milion de lei.

„Este singura flotă de pasageri din Delta Dunării. Şi aprovizionarea se face cu noi. Ne-am specializat, avem nave cu refrigerare, cu congelarea, cu saloane pentru pasageri”, a mai declarat Nicolae Chichi.

Cu puţin timp în urmă au fost publicate rezultatele examenului de Evaluare Naţională 2022 pe site-ul evaluare.edu.ro.

Cinci candidaţi au obţinut media 10,00 la rezultatele iniţiale, dar ar putea fi mai mulţi după contestaţii. Trei dintre elevii de clasa a VIII-a care au obţinut media 10,00 sunt din mediul rural: Şcoala nr. 1 sat Fântânele, comuna Scânteieşti, de la Şcoala Gimnazială "Emil Panaitescu" din comuna Cudalbi şi Liceul Tehnologic nr. 1 din comuna Corod. Elevii din municipiul Galaţi care au obţinut media 10,00 sunt de la Şcoala Gimnazială nr. 29 şi Şcoala Gimnazială nr. 28.

Contestaţiile pot fi depuse pe data de 23 iunie, între orele 16.00 - 19.00, şi pe 24 iunie, între orele 8.00 - 12.00. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.

Notele elevilor la Evaluarea Naţională 2022 sunt anonimizate, pentru al treilea an la rând, astfel că fiecare absolvent de clasa a VIII-a trebuie să introducă în platforma evaluare.edu.ro codul primit de la şcoală, pentru a vedea notele pe care le-a obţinut la examene (foto ↑).

Rezultatele pot fi consultate AICI: http://evaluare.edu.ro/Evaluare/RapoarteJ.aspx?jud=20

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi a realizat controale privind modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi intreţinute şanţurile şi rigolele în localităţile din judeţul Galaţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.
Acţiunea s-a derulat în perioada 15 aprilie – 31 mai 2022, timp în care au fost verificate sectoare a 47 cursuri de apă şi 7 torenţi – afluenţi ai râurilor Siret, Bârlad şi Prut, cât şi fluviul Dunărea, ce tranzitează 32 unităţi administrativ teritoriale din judeţul Galaţi, astfel: 2 municipii: Galaţi şi Tecuci, 1 oraş: Târgu Bujor şi 29 comune (comuna Smârdan, comuna Schela, comuna Pechea, comuna Slobozia Conachi, comuna Valea Mărului, comuna Cudalbi, comuna Cuca, comuna Tuluceşti, comuna Barcea, comuna Buciumeni, comuna Nicoreşti, comuna Brăhăşeşti, comuna Ţepu, comuna Şendreni, comuna Piscu, comuna Bălăşeşti, comuna Matca, comuna Corod, comuna Cuza Voda, comuna Drăguşeni, comuna Vânători, comuna Frumuşiţa, comuna Măstăcani, comuna Fârţăneşti, comuna Bălăbăneşti, comuna Suceveni, comuna Ghidigeni, comuna Poiana, comuna Umbrăreşti).
Astfel, au fost identificate depozite de deşeuri amplasate ilegal în albiile minore ale cursurilor de apă, pe malurile şi pe zonele de protecţie ale acestora, în cantităţi mai mari, în comunele Vânători şi Frumuşiţa, iar în cantităţi mai mici la Cuca, Nicoreşti şi Buciumeni.
De asemenea, au fost identificate depozite mai însemnate cantitativ de material lemnos pe malurile cursului de apă Tecucel din comuna Buciumeni şi pe cursul de apă Valea Rea în comuna Nicoreşti.
Secţiunile de scurgere a apelor mari, în zona podurilor şi podeţelor din localităţi, sunt asigurate, pe raza judeţului Galaţi, în mai multe localităţi, fiind în derulare lucrări de refacere şi redimensionare a mai multor poduri şi podeţe, în majoritatea lor realizate pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi.
Capacitatea de transport şi viteza de scurgere a debitelor de viitură este diminuată datorită prezenţei de vegetaţie lemnoasă şi acvatică, în albiile minore ale cursurilor de apă in majoritatea comunelor verificate.
În privinţa modului în care au fost realizate sau întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, s-a constatat că în municipiul Galaţi (cartier Fileşti) şi comuna Cuca, rigolele şi şanţurile stradale prezintă un grad ridicat de colmatare, starea de salubrizare a acestora fiind necorespunzătoare.
Ca urmare, au fost aplicate sancţiuni pentru U.A.T. comuna Vânători care a încălcat prevederile Legii Apelor în sensul în care nu a fost asigurată curăţarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora pe raza localităţilor, precum şi neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, pentru care a fost sancţionată cu Avertisment.
„Menţionăm ca la data controlului, pe raza comunei Vânători au fost constatate depozitări însemnate de ambalaje tip PET pe malurile cursurilor de apă Valea lui Manolache, Valea Negurii şi Calica”, se arată într-un raport al SGA Galaţi.
Avertisment a primit şi comuna Frumuşiţa care, la fel, nu a asigurat curăţarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora pe raza localităţii, precum şi neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă. În comunei Frumuşiţa au fost constatate depozitări însemnate de ambalaje tip PET şi gunoi de grajd pe malurile cursurilor de apă Frumuşiţa şi Ijdileni.

Show-ul Vocea României a început luni, 20 iunie 2022, filmările pentru cel de-al zecelea sezon al emisiunii, iar Pro TV aduce o serie de schimbări în ceea ce priveşte componenţa juriului, dar şi alte surprize.

Singurul jurat care rămâne pe redutele emisiunii şi în al 10-lea sezon este Smiley. Din sezonul trecut însă au rămas şi Tudor Chirilă, şi Irina Rimes. Noutăţile din rândul juraţilor sunt Denis Roabeş, cântăreţul celebrei trupe The Motans şi Theo Rose.

”Sezonul ăsta, voi vorbi pe două voci! Una de băiat şi una de fată. Şi ce fată! Scaunul dublu îmi dă această putere de a mă ajuta în evaluări, opinii, reacţii de o reprezentantă foarte cool a noii generaţii de artisti din România. Theo Rose va fi şi va zâmbi lângă mine la fiecare ediţie şi împreună ne pregătim să ne bucurăm de acest drum fabulos, spectaculos şi aventuros pe care-l deschide noul sezon „Vocea României”, a declarat Smiley, conform Pro Tv.

Conform informaţiilor noastre, Vocea României pune la bătaie pentru sutele de concurenţi care visează să câştige trofeul celui de-al zecelea sezon al emisiunii un premiu pe măsură. Mai exact, conform primelor informaţii din studiourile Pro TV, premiul este, brut, în valoare de 120.000 de euro, la fel ca şi la Românii au Talent.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatul Mondial de la Budapesta, informează luni, 20 iunie, Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern. David Popovici a devenit campion mondial, cucerind medalia de aur în proba de 200 m liber. La doar 17 ani, sportivul pregătit de Adrian Rădulescu a înotat fantastic şi a acoperit cele patru lungimi de bazin, din Duna Arena, cu timpul de 1:43.21 min (nou record mondial de juniori), depăşindu-i pe Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) – 1:44.47 şi Tom Deam (Marea Britanie) – 1:44.98.
Marţi dimineaţa, 21 iunie, sportivul român va intra în competiţie în seriile de la 100 m liber (seria a zecea, culoarul 4). Cursa lui este programată la ora 10:30, ora României.
David Popovici este primul medaliat şi cel dintâi campion mondial de seniori al României, într-o probă masculină, şi al treilea sportiv care cucereşte medalia de aur pentru ţara noastră, după Tamara Costache (aur la 50 m liber, la Madrid 1986) şi Diana Mocanu (aur la 200 m spate, la Fukuoka 2001).
Este primul aur pentru România la un Campionatul Mondial de înot în bazin de 50 m pentru seniori după o pauză de 21 de ani, informează Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

"Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit şi cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac şi voi fi gata pentru proba de 100 de metri. Treaba nu e terminată, încă mai am foame pentru performanţă", a declarat noul campion mondial al probei de 200 m liber.

 

Procedurile de achiziţie publică pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a documentaţiei tehnice pentru Drumul expres TransRegio au fost demarate astăzi, 20 iunie 2022, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Proiectul privind Drumul expres TransRegio Galaţi - Brăila - Slobozia - Drajna - Autostrada A2 - Chiciu reprezintă o investiţie importantă, bazată pe o alianţă administrativă a 4 judeţe ce au ca scop implementarea de proiecte majore în infrastructura de transport în zona de Est şi Sud a ţării.

În acest moment, drumul TransRegio are o lungime estimată de 150 de kilometri, iar pentru acest proiect, care se derulează prin ADI- Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, (formată din CJ Galaţi - preşedinte Fotea Costel, CJ Brăila - preşedinte Chiriac Francisk-Iulian, CJ Călăraşi - preşedinte Iliuţă Vasile şi CJ Ialomiţa - preşedinte Pavel Marian), există un parteneriat cu CNAIR. 

”Astăzi au fost demarate procedurile de achiziţie publică pentru întocmirea studiului de fezabilitate cu elemente de D.A.L.I, studiu ce este necesar pentru a găsi alternative de traseu, fie pentru extinderea la patru benzi a unor porţiuni de drum din ruta actuală, fie de realizare de la zero a unor tronsoane de drum nou. Se vor analiza inclusiv variantele unor centuri ocolitoare, astfel încât traficul să fie scos din localităţi, iar conducătorii auto să ajungă mult mai repede la Austrastrada Soarelui şi mai departe la Chiciu – Călăraşi. De asemenea, pe unde va trece ruta, ce soluţii tehnice vor fi impuse, dacă vor fi realizate centuri ocolitoare, pasaje sau poduri rutiere, vor decide specialiştii”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Finanţarea este depusă pe fonduri europene pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru partea de proiectare şi urmează ca după realizarea documentaţiei tehnice, proiectul să fie depus pe Programul Operaţional de Transport. 

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, 20 iunie 2022, că pensiile speciale ar trebuie impozitate progresiv în funcţie de venit. Acesta a mai spus că s-a „săturat la fiecare discuţie să apară tot felul de tiriplici care vin şi-şi dau cu părerea după ce au distrus România şi să spună ce se întâmplă şi cum creionează ei viitorul luminos şi cât de bună este cota unică”.

„Ne dorim o societate normală, justă, sau vom continua să fim pompierii de serviciu. Eu şi PSD nu ne dorim. Sau să facem parte dintr-o coaliţie în care venim cu programe pe termen scurt, mediu şi pe termen lung, ceva predictibil şi discutat cu toată lumea, fără să impunem noi PSD sau PNL ceva. M-am săturat. S-au rezolvat pensiile speciale în 30 de zile. Eu n-am pensie specială. Cred că în zona de pensii speciale trebuie venită cu o impozitare progresivă în funcţie de venit şi să închidem acest subiect în România. M-am săturat la fiecare discuţie să apară tot felul de tiriplici care vin şi-şi dau cu părerea după ce au distrus România şi să spună ce se întâmplă şi cum creionează ei viitorul luminos şi cât de bună este cota unică, care nu mai există în România. E o mutaţie cu excepţii. Invit pe toţi partenerii, să ne aşezăm la masă cu toţi specialiştii, cu ministrul Finanţelor. Este timp. Stăm o săptămână dacă este nevoie, 12 ore pe zi şi închidem şi ieşim cu ceva. Ce facem pe termen scurt, ce facem pe termen mediu şi cum va arăta România în viitor. Nu sunt pompier de serviciu. Am fost pompier după două guvernări de dreapta dezastruoase. Domnul ministru al Finanţelor are deja o propunere pe care o va face în coaliţie.

Sunt ferm convins în continuare că nu vorbim de o rupere a coaliţiei. Sunt ferm convins că trebuie să fim mai atenţi la anumite declaraţii şi să ne reaşezăm la masă şi să venim cu cele mai bune soluţii aşteptate de români”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PSD.

Partidul Social Democrat a propus un nou sistem fiscal, „bazat pe echitate şi solidaritate socială”. Acestea includ supraimpozitarea salariilor mari şi a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici şi o contribuţie pentru sănătate şi educaţie din partea firmelor mari.

 
Pagina 1 din 192