Ioana Tanase

Ioana Tanase

CNAIR informează transportatorii rutieri asupra posibilelor restricții de circulație care vor fi instituite, ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie.

Măsura va fi adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.

Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor legislative în vigoare, potrivit cărora administratorul drumului ”poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile și drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:
- transporturilor de persoane;
- transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
- vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
- transporturi funerare;
- transporturi poștale;
- transporturi de echipamente de prim ajutor;
- transporturi pentru distribuire de carburanți;
- transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
- transporturi pentru tractări vehicule avariate;
- transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
- transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
- transporturi apă îmbuteliată;
- transporturi produse provenite din exploatări agricole;
- transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.”

Pentru a minimiza efectele caniculei asupra rețelei rutiere naționale și asupra conducătorilor auto, CNAIR va întreprinde toate demersurile legale și logistice posibile, seturi suplimentare de semnalizare și/sau stabilirea unor variante de ocolire în colaborare cu autoritățile publice locale.

Informații suplimentare privind starea rețelei de drumuri naționale pot fi obținute de la Dispeceratul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau pot accesa pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Naționale.

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Galați de marți, 27 iulie 2021, a fost adoptat proiectul de hotărâre care prevede acceptarea transferului Spitalului Municipal "Anton Cincu" Tecuci, de la Consiliul Local al municipiului Tecuci la Consiliul Județean Galați.
"Ne dorim să preluăm spitalul din Tecuci pentru a îmbunătăți serviciile medicale din centrul și nord-vestul județului, pentru aproape 100.000 de oameni. Este un spital vechi, cu peste 100 de ani de funcționare și care are mare nevoie de investiții, atât în infrastructura medicală, cât și în dotarea cu echipamente medicale moderne. Vrem să salvăm acest spital, astfel că, pe lângă fondurile pe care ne pregătim să le alocăm din bugetul propriu, lucrăm deja și la mai multe investiții mari cu fonduri europene. Unul dintre proiecte, care vizează dotarea de urgență cu zeci de aparate medicale, cu mii de echipamente de protecție și substanțe medicale, precum și cu mobilier medical, totul în valoare de peste 12 milioane de lei, este deja depus spre finanțare la Ministerului Fondurilor Europene.
De asemenea, planificăm deja realizarea unui proiect cu fonduri europene, în valoare de peste 30 de milioane de euro, pentru consolidarea, reabilitarea, eficientizarea energetică și dotarea acestui spital. În acest sens, am avut deja discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, astfel încât să obținem finanțare prin Programul Operațional Regional 2021-2027.
Fiind una dintre cele mai importante unități medicale ale județului, Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci mai are nevoie de o hotărăre de Guvern pentru a trece în mod oficial în proprietatea Consiliului Județean", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Predarea activelor financiar-contabile și a statelor de funcții, precum și predarea-preluarea imobilelor în proprietate și în administrare, se vor efectua în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului.

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate din învățământul preuniversitar - sesiunea 2021 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate pe data de 27 iulie, ora 10:00, pe pagina web dedicată, titularizare.edu.ro.
- În județul Galați, rata notelor peste 7 (șapte) obținute de candidații care au susținut proba scrisă este de 45,88%, iar a celor peste 5 (cinci) este de 83,93%. 
- Procentul notelor între 5 și 7 este de 38,04% (199 de candidați)
- 240 de candidați au obținut note mai mari sau egale cu 7, dintre care 5 candidați au obținut nota 10.
La proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, în județul Galați, s-au prezentat 586 de candidați din totalul de 703 înscriși, însă au finalizat proba doar 523, 117 fiind absenți, iar alți 63 retrăgându-se din concurs.
Contestațiile pot fi depuse la sediul Inspectoratului Școlar Județean Galați sau se transmit prin mijloace electronice, până astăzi, 28 iulie, ora 12:00. Rezultatele finale se afișează în data de 3 august la sediul Inspectoratului Școlar Județean Galați și pe site.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Proba practică și inspecția la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante, publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare în intervalul 4 - 5 august.

Două cutremure au avut loc în România în noaptea zilei de 28 iulie. Primul s-a produs la ora 23:19, iar cel de-al doilea în dimineața zilei, la ora 7:01. Conform datelor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, primul seism a avut loc la ora 23:19 (ora locală a României), în Transilvania, județul Covasna. A avut magnitudinea 2.6 și s-a produs la adâncimea de 97 km. Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor: 72 km NE de Brașov, 74 km SV de Bacău, 122 km N de Ploiești și 145 km NV de Galați.

Cel de-al doilea cutremur, s-a produs la ora 07:01:18 (ora locală a României) și a avut epicentrul la Brăila. A fost un seism slab cu magnitudinea ml 2.6, dar a avut loc la suprafață, la adâncimea de 13 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 14 km S de Braila, 33 km S de Galati, 117 km NV de Constanta.

De la începutul acestei luni, în România s-au produs 13 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 4,1 pe scara Richter.
Cel mai important cutremur din acest an a avut o magnitudine de 4,7 și a fost simțit și la București. Seismul s-a produs în data de 26 mai.

ENGIE Romania formează două noi clase de învățământ profesional în sistem dual, în București și Galați, în anul școlar 2021-2022. Au fost selectați 50 de tineri, pentru calificarea cărora ENGIE Romania investește 2.000.000 de lei. Programul de învățământ profesional în sistem dual, "Energie pentru meseria mea", este derulat în parteneriat cu Colegiul Tehnic "Mihai Bravu" din București și Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" din Galați și cu sprijinul asociației Hands Across România.
"Ne bucurăm că am reușit, în contextul în care am prezentat și promovat oferta educațională majoritar online, să captăm interesul elevilor pentru programul nostru și să asigurăm cadrul competitiv la nivelul celorlalți ani, de doi elevi pe loc.", a declarat Cezar Bârlădeanu, Training, Development & Dual Education Manager ENGIE Romania.

Elevii care optează pentru programul de învățământ profesional în sistem dual "Energie pentru meseria mea" se bucură de avantaje financiare acordate de companie, suplimentar față de bursa lunară acordată de statul român, în valoare de 200 de lei. Beneficiile oferite de către ENGIE Romania:
- Bursă lunară în valoare de 500 de lei;
- Bursă de merit în valoare de 200 de lei, în funcție de rezultatele școlare;
- Supliment de 150 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport pre-urban sau a cazării în regim de semi-internat;
- Masă de prânz pe toată durata practicii;
- Condiții excelente de practică, sub îndrumarea mentorilor cu experiență;
- Certificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze și oportunitatea de a se angaja în cadrul uneia dintre filialele companiei, Distrigaz Sud Rețele și ENGIE Servicii, la finalul celor trei ani de studii.
În primul an de studiu, elevii beneficiază de 40 de zile de formare practică, urmând ca în anii următori această perioadă să se extindă până la 120 de zile. Școala asigură resursele umane și financiare pentru formarea teoretică, iar compania pe cele pentru formarea practică a elevilor.

 

În prima jumătate a acestui an, Distribuție Energie Electrică România SA - Sucursala Galați a raportat 209 incidente și 5.533 deranjamente.
Din totalul de 5.533 de deranjamente înregistrate prin intermediul call center-ului companiei, doar 982 au fost identificate ca fiind la instalațiile utilizatorului, adică un procent de 17%, restul fiind produse în instalațiile operatorului de rețea.
Potrivit raportului companiei prezentat la Prefectura Galați, în cadrul Comisiei de Dialog Social, durata medie de întrerupere/abonat a fost de 2 ore și 18 minute în mediul urban și 3 ore și 35 minute în mediul rural.
Principalele cauze ale incidentelor au fost: defecte normale în exploatarea instalațiilor (83 incidente), condiții meteo deosebite (79 incidente) și cauze exterioare, terți, (31 incidente).
Pentru îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție, compania și-a propus programarea unei serii de lucrări de modernizare a rețelelor electrice în județul Galați precum și identificarea și eliminarea punctelor slabe din rețele.

CFR Călători recomandă achiziționarea ofertei Interrail Pass, în perioada 22 iulie-3 august 2021, cu o reducere de 10%, pentru ambele variante ale ofertei: Interrail Global Pass și Interrail One Country Pass.

Interrail Pass se adresează tuturor categoriilor de călători: tineri, adulți, copii, seniori și reprezintă o variantă avantajoasă și relaxantă de a explora continentul european, la prețuri atractive. Copiii de până la 12 ani beneficiază de gratuitate (însoțiți de un adult), iar tinerii (vârsta până în 28 de ani), adulții și seniorii (vârsta peste 60 de ani) dispun de asemenea de tarife reduse.
Spre deosebire de alte variante de călătorie, Interrail Pass permite o mai mare flexibilitate, ținând cont că această ofertă dă posibilitatea efectuării de călătorii nelimitate în 33 de țări europene (click aici tarife preț promoțional Interrail Global Pass) sau doar într-o țară la alegere (click aici tarife preț promoțional Interrail One Country Pass), în timpul perioadei de valabilitate.
Oferta Interrail Global Pass este valabilă și pe parcursul țării de rezidență, pentru o călătorie dus-întors. Totodată, Pass-urile Interrail Global și Interrail One Country cu 10% reducere pot fi restituite sau schimbate similar Pass-urilor disponibile cu tarif întreg.
Detalii despre tarife și alte informații sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic Internațional / Interrail și pe http://www.interrail.eu/.
Oferta Interrail Pass este vândută la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători deschise traficului internațional. Pentru informații despre circulația trenurilor internaționale, călătorii pot solicita informații la telefon 021.314.5528 (trafic internațional Gara de Nord București) sau pot accesa https://bileteinternationale.cfrcalatori.ro/ro/booking/search

În satul Fundeanu din nordul județului Galați, situat în apropierea cunoscutei Mănăstiri "Adormirea Maicii Domnului" Adam, săptămâna trecută, s-a desfășurat o noua tabără de vară pentru 25 de copii din cadrul Asociației filantropice creștin-ortodoxă "Sfântul Vasile cel Mare" din Galați.

Ziua a început în biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din localitatea Fundeanu cu rugăciunea de dimineață și a continuat cu vizitarea Așezământului multifuncțional din curtea bisericii, compus dintr-un muzeu, un centru social și camera memorială a preotului martir Constantin Varlam.

După o serie de activități recreative în spațiul natural al pădurii Fundeanu, copiii au servit masa la centrul social al parohiei, apoi au vizitat Mănăstirea Adam, Schitul Zimbru și biserica parohială din satul Bursucani, localitatea natală a Sfântului Cuvios Rafail.

Activitatea face parte din programul eparhial de tabere pentru copii și tineri, inițiat și organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, în cadrul căruia aproximativ 2000 de copii din diferite zone ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos beneficiază pe parcursul vacanței de vară de disponibilitatea, ospitalitatea, ocrotirea și dărnicia preoților, monahilor și monahiilor, precum și de sprijinul multor cadre didactice și al voluntarilor parohiali coptați în acest demers important și atât de necesar.

Liderul USR-PLUS, vicepremierul Dan Barna a declarat, zilele trevcute, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie și, în acest context, primii bani vor venu în țară la începutul anului viitor.
Acesta a declarat că săptămâna trecută, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost la Bruxelles, pentru a clarifica marea parte a detaliilor, atât pe pe partea de reformă, cât și pe partea de investiții. Având în vedere că declarațiile oficialilor pe tema PNRR nu au fost în concordanță cu realitatea, nimeni nu are garanția că planul României de redresare va primi aprobarea din partea Comisiei Europene în luna septembrie.

"Săptămâna trecută, Cristian Ghinea a făcut o declarație în care spunea că banii din PNRR vor ajunge în România în noiembrie. Atunci am spus că am unele dubii cu privire la declarația useristului Ghinea, pentru că minte cum respiră și am avut dreptate pentru că ministrul Ghinea a mințit din nou!
Acum vine șeful lui de partid, dl Barna, care ne spune că banii vor veni în România abia la începutul anului viitor. Anul viitor sigur nu e noiembrie 2021, așa cum se lăuda Cristian Ghinea. Dar ăștia sunt useriștii! Niște mincinoși fără scrupule, care cred că ne pot fraieri pe toți cum vor. Până la urmă, când va fi aprobat PNRR și când vor intra banii în România? Pentru că asta îi interesează pe români, nu toate minciunile pe care le spun ei la televizor. Măcar de ar vorbi între ei și s-ar pune de acord cu aceleași minciuni! Nu afc decât să amegească românii cu acest PNRR. Și atunci cum să nu afirmi că au făcut totul praf!", a declarat președintele Consiliului Național al ALDE, Cristian Dima.

Windows 10 are, din păcate, o nouă alertă extrem de serioasă emisă de această dată chiar de către compania Microsoft pentru utilizatorii din întreaga lume, iar asta în condițiile în care problemele par să nu dispară pentru sistemul de operare. Cei de la Microsoft au confirmat pentru Windows 10 o problemă extrem de serioasă cunoscută cu denumirea SeriousSAM, ea fiind o vulnerabilitate care îi permite unui atacator să preia privilegii de adminsitrator într-un calculator, atenționează CERT-RO.
Windows 10 are această problemă extrem de serioasă descoperită chiar recent, însă vorbim despre una care are un grad extrem de ridicat de pericol, astfel că Microsoft a recunoscut-o și oferă inclusiv soluții pentru ea. Microsoft spune că vulnerabilitatea SeriousSAM afectează toate calculatoarele cu versiuni ale Windows 10 lansate din 2008 și până în momentul de fată, astfel că oricine are una instalată în momentul de față în propriul PC trebuie să fie foarte atent.

Pagina 1 din 139