Ioana Tanase

Ioana Tanase

Primăria municipiului Galaţi a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) includerea în Programul naţional de construcţii de interes public sau social a Patinoarului din Galaţi pentru ca acest obiectiv să fie extins şi modernizat.

CNI a fost de acord cu solicitarea municipalităţii, dar pentru includerea în program, a fost solicitat completarea şi actualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii întocmită încă din 2017. În acest context, Primăria municipiului Galaţi a lansat o licitaţie publică în vederea achiziţiei "serviciilor de proiectare pentru actualizarea DALI a obicetivului «Modernizare şi extindere Patinoar»", cu o valoare estimată de 50.000 lei.

Patinoarul artificial din Galaţi a fost construit în 1968 şi are o suprafaţă construită de 5.989 mp. De-a lungul timpului, clădirea a mai beneficiat de lucrări de modernizare, însă, aşa cum se poate vedea în prezent, baza sportivă s-a deteriorat sau prezintă disfuncţionalităţi semnificative care împiedică desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor sportive.

Primăria municipiului Galaţi va supune aprobării Consiliului Local, în următoarea şedinţă, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea blocului PEXCO din cartierul Micro 39A. Potrivit documentaţiei aferente proiectului de hotărâre, investiţia se va ridica la aproximativ 6,4 milioane de lei şi va avea ca principală sursă de finanţare fondurile europene ce vor fi alocate prin intermediul unui proiect ce urmează a fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) - Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban (& Regiuni).

Blocul PEXCO a intrat în patrimoniul municipiului Galaţi în 2001 când Consiliul Local a decis cumpărarea imobilului cu 86 de camere având destinaţia de locuinţe sociale şi încet, încet a ajuns într-o stare deplorabilă. Municipalitatea a ajuns la concluzia că este necesar să se procedeze la recompartimentarea spaţiilor de locuit, în vederea creării unor locuinţe sociale noi, cu grupuri sanitare proprii întrucât, în prezent, există un singur grup sanitar comun pentru fiecare nivel. Ca urmare a recompartimentării, vor rezulta 38 de apartamente dotate cu bucătărie şi grup sanitar propriu şi 10 garsoniere dotate cu grup sanitar propriu şi oficii pentru prepararea hranei. De asemenea, vor fi refăcute tencuielile interioare şi exterioare, înlocuirea tâplămplăriei exterioară şi interioară, montarea unei centrale termice de bloc, contorizarea individuală a utilităţilor, dar şi înlocuirea actualului acoperiş cu unul de tip şarpantă, precum şi multe alte lucrări de modernizare şi reparaţii.

Imobilul va fi prevăzut cu o rampă de acces pentru persoanele cu handicap şi va fi racordat la centrala termică de cartier. Vor fi prevăzute branşamente individuale de apă şi energie termică. Durata de realizare a investiţiei este de 18 luni.

Victor Ponta a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, că a avut discuţii cu Viorica Dăncilă despre intrarea Pro România la guvernare, în locul ALDE. Ponta spune că Viorica Dăncilă a fost de acord cu majoritatea condiţiilor puse, dar nu şi cu solicitarea de a se retrage din cursa pentru preşedinţia României. Aceste afirmaţii vin la scurt timp după ce Călin Popescu Tăriceanu anunţa că ALDE va face alianţă cu Pro România, condiţia pusă de Victor Ponta fiind ieşirea de la guvernare a celor de la ALDE. Însă zvârcolirile politice abia încep.

Întrebat despre ceea ce se întâmplă pe scena politică de la Bucureşti, preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima a declarat: ”Mulţi s-au declarat suprinşi că Victor Ponta a devoalat negocierile pe care PSD le-a încercat cu el pentru cooptarea la guvernare. Ei bine, nu ar trebui să fie nimeni surprins, pentru că acesta e stilul PSD. Nu e prima oară când cei din PSD negociază tot felul de majorităţi, au o agendă ascunsă faţă de cea publică, faţă de cea asumată în faţa românilor. Pe parcursul întregii colaborări cu PSD aceştia au uitat de prea multe ori să îşi respecte angajamentele şi au căutat mijloace prin care să «faulteze» ALDE. Pentru ei, ALDE e bun doar când susţine proiectele pe care le propun şi cam atât. Nu e prima oară când PSD-ul practică dublul limbaj. Până şi propriii lor colegi au început să iasă public şi să acuze duplicitatea conducerii PSD. Aici se înscriu lideri de filiale sau parlamentari. ALDE a cerut de la PSD câteva lucruri clare: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituţii ale statului şi nu în ultimul rând o restructurare a echipei guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competenţă, care trebuie să recunoaştem, planează asupra guvernului existent. Aceste schimbări nu prea le vor cei din PSD. Ca să fie clar, ALDE vrea să impună în cadrul programului de guvernare interesele românilor. Însă, cei din PSD au aceeaşi atitudine care în luna mai ne-a costat crunt. Românii care au avut încredere în noi în 2016 şi ne-au acordat votul lor au fost, o parte, dezamăgiţi. Acel vot ar fi trebuit să ne facă să înţelegem cu toţii anumite lucruri. Din păcate, unora le e mai greu de priceput”.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Ciolcă Dan Ştefan, administrator al S.C. Agroberin S.R.L. Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, Stanciu Denis Ciprian pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi S.C. Agroberin S.R.L. Bucureşti (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila) pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracţiuni).

În rechizitoriul întocmit, se arată că în anii 2011, 2013 şi 2014, S.C. Agroberin S.R.L. Bucureşti (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ştefan în calitate de administrator legal al societăţii în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în judeţele Vaslui şi Galaţi, deşi, în concret, inculpata SC Agroberin SRL Bucureşti nu a exploatat agricol terenurile în suprafeţele care au fost declarate la A.P.I.A.

Astfel, în cursul anilor 2011-2014 pentru a obţine subvenţii nerambursabile, inculpaţii au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obţinând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparţin inculpaţilor, până la concurenţa sumei menţionate anterior. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

După zeci de apariţii în filme şi seriale americane în ultimii ani, actorul gălăţean Raresh DiMofte accede acum un alt nivel în noul serial "Wu Assassins", care a fost lansat global, în urmă cu o săptămână, exclusiv pe Netflix. "Wu Assassins" este un serial de acţiune cu arte marţiale şi elemente supranaturale a cărui poveste se desfăşoară în San Francisco - Cartierul Chinezesc. Iko Uwais (The Raid) îl joacă pe Kai Jin, care devine ultimul asasin Wu, ales să atragă puterile unei triade antice şi să restabilească echilibrul. DiMofte îl joacă pe Grisha Babinov.

Raresh DiMofte s-a născut în Târgu-Ocna, judeţul Bacău, într-o familie de sportivi, dar a crescut în Galaţi. A fost elev la Şcoala nr. 10 şi a absolvit Colegiul Tehnic "Traian Vuia". Apoi, a studiat actoria la Şcoala de Arte a Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi la clasa Grig Dristaru şi a jucat pe scena şcolii în câteva spectacole înainte de a pleca la Cluj-Napoca unde a absolvit Facultatea de Teatru, Film şi TV, clasa Diana Cozma - Radu Teampău. Tatăl, Costel DiMofte, este antrenor de haltere, în Galaţi, şi arbitru internaţional. Urmându-i exemplul, Raresh a practicat şi el diferite sporturi în copilărie, precum înot, caiac, handbal, baschet şi rugby la cluburile sportive din Galaţi.

După multe luni de căutări şi încercări, a descoperit actoria şi nimic nu la mai putut întoarce din drum. A studiat un an actoria ca pregătire pentru admiterea la facultate. Raresh DiMofte s-a înscris şi a susţinut examenul de admitere la două universităţi, UNATC şi Babeş-Bolyai, dar a ales să rămână la Cluj-Napoca unde a petrecut 4 ani de studiu intensiv al actoriei. La scurt timp după absolvire s-a mutat în Bucureşti unde a jucat în producţii ca "La Bloc" sau "Baronii". 2010 a fost anul în care Raresh DiMofte a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Vancouver pentru a-şi urma visul de a juca în filme şi seriale americane. S-a lansat în 2013 cu serialul "Almost Human" şi a continuat să apară în numeroase alte seriale de televiziune americane, filme de lung şi scurt metraj şi piese de teatru.

În 2015 este nominalizat la Jessie Richardson Awards pentru Cel Mai Bun Actor într-un rol secundar pentru rolul său din "Blasted" de Sarah Kane, regizat de Richard Wolfe, Pi Theatre. În ultimii cinic ani a interpretat diferite roluri în peste 50 de producţii. Ultimele 12 luni i-au adus multiple premii şi nominalizări internaţionale ca Cel Mai Bun Actor Principal şi Cel mai Bun Actor în Rol Secundar pentru două roluri diferite în "Polymorphia" (Klaus Flue), regizat de Bernardo Villarreal, respectiv "Kingspin" (Doru), regizat de Kasey Lum în care Raresh joacă în româneşte. Raresh DiMofte poate fi urmărit jucând alături de Elijah Wood în comedia neagră, favorita criticilor de film în 2019, "Come to Daddy", care se va lansa în curând în cinematografele americane.

Dispoziţiile Legii nr. 129/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (în vigoare de la data de 21 iulie 2019) introduc noţiuni noi, precum beneficiarul real care, în sensul actului normativ, este orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate. Conform dispoziţiilor art. 19 alin. (1), (2) şi (5) din legea menţionată sunt stabilite atribuţii noi în sarcina Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, care va organiza un registru central în care se vor înregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligaţiei de înmatriculare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat.
În acest sens, persoanele juridice menţionate mai sus vor depune la înmatriculare, anual, sau ori de câte ori intervine o modificare, o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul Beneficiarilor Reali.
Nerespectarea de către reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligaţiei de depunere a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică oficiului registrului comerţului, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declaraţiei atrage dizolvarea societăţii, în condiţiile art. 237 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare Legii nr. 129/2019, societăţile înmatriculate până la această dată, cu excepţia companiilor şi societăţilor naţionale, precum şi a societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun, prin grija reprezentantului legal, spre înregistrare în Registrul Beneficiarilor Reali, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, declaraţia susmenţionată. Nerespectarea de către administratorul care reprezintă societatea a obligaţiei de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează tot cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
De asemenea, Legea nr. 129/2019 modifică şi completează unele acte normative, printre care şi Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul obligativităţii conversiei acţiunilor la purtător în acţiuni nominative de către societăţile emitente.
Astfel, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, sunt abrogate dispoziţiile legale privitoare la acţiunile la purtător, capitalul social al societăţilor pe acţiuni fiind reprezentat doar prin acţiuni nominative. De asemenea, se interzice emiterea de noi acţiuni la purtător şi efectuarea de operaţiuni cu acţiunile la purtător existente, iar în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a legii vor fi convertite în acţiuni nominative.
Neîndeplinirea, până la expirarea termenului de 18 luni, a obligaţiei de conversie, de către societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, dă dreptul oricărei persoane interesate, precum şi Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, să solicite tribunalului, sau, după caz, tribunalului specializat, dizolvarea societăţii respective. Totodată, dacă în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, acţiunile la purtător nu sunt convertite în acţiuni nominative acestea se anulează de drept, cu consecinţa reducerii corespunzătoare a capitalului social, care se va înregistra în registrul comerţului.

Eliberarea extraselor de cont pentru toate conturile de disponibil deschise pe numele operatorilor economici şi altor entităţi la unităţile trezoreriei statului se face, din luna iulie 2019, în format electronic (fişier PDF cu XML ataşat) fără perceperea de comisioane.
Extrasele sunt semnate cu certificat digital emis de Ministerul Finanţelor Publice, cu certificat digital calificat sau cu sigiliu electronic, titular Ministerul Finanţelor Publice, după caz.
Reprezentanţii legali ai operatorilor economici şi ai altor entităţi care nu sunt de acord cu accesul la vizualizarea şi descărcarea extraselor de cont în format electronic notifică în scris unitatea trezoreriei statului la care au deschis conturile referitor la faptul că nu optează pentru această modalitate de primire a extraselor de cont.
Începând cu prima zi lucrătoare de la depunerea notificării, unităţile trezoreriei statului sistează punerea la dispoziţie a extraselor de cont în format electronic, acestora urmând a le fi puse la dispoziţie extrasele pe suport hârtie.
În cazul în care operatorii economici şi alte entităţi nu depun notificarea la unităţile trezoreriei statului, se consideră că aceştia şi-au dat implicit acordul pentru vizualizarea şi descărcarea extraselor de cont în format electronic de către persoanele care sunt înregistrate ca utilizatori ai serviciilor «Spaţiul Privat Virtual» şi/sau «Depunere declaraţii on-line» pe baza certificatului digital calificat.
Pentru eliberarea extraselor pe suport hârtie se percep comisioane la nivelul stabilit prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Reamintim că instituţiile publice pot vizualiza şi descărca din Sistemul naţional de raportare Forexebug extrasele de cont în format electronic, iar operatorii economici şi alte entităţi pot vizualiza şi descărca extrasele conturilor, în format electronic, prin intermediul serviciului «Spaţiul Privat Virtual» şi/sau «Depunere declaraţii on-line» existente pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Problema de securitate este, de această dată, cel puţin surprinzătoare deoarece se referă la aplicaţiile antivirus concepute pentru a proteja dispozitivele şi utilizatorii. Cercetătorii Comparitech au descoperit că aplicaţii cu peste 28 de milioane de instalări prezentau vulnerabilităţi şi ofereau oportunităţi de atac pentru actori care doresc să exploateze dispozitive care folosesc platforma Android.
În total, Comparitech a testat 21 de aplicaţii antivirus pentru Android, pe parcursul a câteva săptămâni. Aproximativ 47% dintre acestea au picat testul. Trei aplicaţii conţineau defecte grave de securitate, inclusiv o vulnerabilitate critică care expunea agenda telefonică a utilizatorilor. O altă vulnerabilitate a făcut ca o singură aplicaţie să fie „foarte uşor de dezactivat de la distanţă” de către un atacator, anunţă CERT-RO.
Mai mult, au existat chiar şi cazuri de aplicaţii care nu au putut detecta un virus utilizat în timpul procesului de testare, dar în schimb îşi monitorizau destul de puternic utilizatorii, potrivit cercetătorilor Comparitech.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a acordat, săptămâna trecută, încă şapte atestate pentru produse tradiţionale din judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău. În judeţul Galaţi, producătorul SC Verdesi & Co SRL a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: Muşchiuleţ de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiţă afumată Ilinca şi Cârnaţi de porc a lui Ignat.

Denumirea de ”Muşchiuleţ de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare. ”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit şi mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă. ”Costiţa afumată Ilinca” este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani. ”Carnaţii de porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.

În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru ”Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”. Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat şi pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural. În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” şi pentru ”Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană”.

MADR încurajează producătorii să-şi înregistreze produsele tradiţionale nu doar pentru a diversifica producţia, dar şi pentru a oferi consumatorilor siguranţa calităţii. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte.

Drumul judeţean 242A din judeţul Galaţi va fi reabilitat şi modernizat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Contractul de finanţare a fost semnat miercuri, 07 august 2019, de viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi are ca principal obiectiv reconstruirea/modernizarea a 17,90 km de drum, pe raza localităţilor Rădeşti, Cruceanu, Bereşti, Bereşti-Meria şi Găneşti.

„Am semnat un contract îndelung aşteptat de către toţi cei care folosesc acest drum. După realizarea acestui obiectiv vom putea circula în condiţii de siguranţă crescută şi vom economisi timp şi combustibil”, a subliniat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 41.571.632,85 lei.

Pagina 1 din 48