Ioana Tanase

Ioana Tanase

Prim-ministrul a preluat, miercuri, interimatul la MS, după ce, în prealabil, l-a revocat din funcţie pe Vlad Voiculescu, iar vicepremierul Dan Barna a refuzat să fie ministru interimar al Sănătăţii.
"Odată cu propunerea de revocare din funcţie a domnului Vlad Voiculescu am trimis domnului preşedinte şi propunerea de numire a domnului Dan Barna în funcţia de ministru interimar al Sănătăţii. Având în vedere refuzul domnului Dan Barna de a-şi asuma această responsabilitate în acest moment, am înaintat preşedintelui României o nouă propunere, în persoana mea, propunere care a fost acceptată. Astfel, o să preiau interimatul Ministerului Sănătăţii până când colegii noştri de coaliţie vor numi un ministru care să preia aceste atribuţii", declara Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.
Premierul Florin Cîţu şi-a delegat atribuţiile de ministru interimar al Sănătăţii către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, au confirmat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Criptomoneda creată iniţial în 2013 pentru a parodia nebunia creată de criptomonede a atins un nivel interesant al preţului. DogeCoin a ajuns la 14 cenţi şi a atins un nivel care a provocat bucurie în rândul susţinătorilor acestei criptomonede, dar care o clasează în rândul criptomonedelor care intră în atenţia investitorilor.
În prezent, limita de piaţă a DogeCoin este de 14 miliarde de dolari.
La începuturi, mişcarea DogeCoin, ironică sau nu, a implicat zeci de mii de cumpărători şi o campanie extinsă în mediul online, printre cei atraşi de această criptomonedă fiind şi miliardarul Elon Musk (foto ↑) care este unul dintre susţinătorii înflăcăraţi ai acestei criptomonede.

Compania Simec Energy Pte. Ltd, care are operaţiuni în energie sustenabilă, minerit, resurse naturale, comerţ, şi-a deschis o subsidiară în România care are ca obiect principal de activitate producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice, iar ca activitate secundară comercializarea energiei electrice.
Firma Simec Energy Holdings Romania SRL a fost înfiinţată de o lună de zile şi îl are ca administrator Parduman Kumar Gupta în vârstă de 78 de ani, tatăl lui Sanjeev Gupta, patronul Liberty Steel Galaţi.
Simec Energy Holdings Romania SRL este fondată de Simec Energy Pte. Ltd., companie înregistrată în Singapore. Firma are doi directori, Adriana Monica Petrescu - director executiv şi Corneliu Bodea - director neexecutiv care în prezent este preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
Reamintim că în luna iunie 2020, Liberty Steel Galaţi şi Romgaz au încheiat un memorandum pentru înfiinţarea unui joint venture, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiţii greenfield, respectiv dezvoltarea unei unităţi de producere a energiei electrice pe baza de gaze natural şi a unor unităţi de producţie de energie regenerabilă, folosind atât tehnologii eoliene, cât şi fotovoltaice.

Inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi au efectuat, în primul trimestru al anului, controale la contribuabili persoane juridice şi fizice, înregistrând următoarele rezultate:
- inspecţii fiscale (generale şi parţiale) – 113, din care 74 la contribuabili persoane juridice şi 39 la contribuabili persoane fizice;
- controale (controale inopinate şi controale încrucişate) - 79, din care 74 la contribuabili persoane juridice şi 5 la contribuabili persoane fizice;
- obligaţii suplimentare stabilite – 10,09 milioane lei, din care 6,93 milioane lei la contribuabili persoane juridice şi 3,16 milioane lei la contribuabili persoane fizice.

Din totalul obligaţiilor suplimentare stabilite, sumele reprezentând TVA deţin ponderea cea mai importantă, respectiv 34,78% (3,51 milioane lei), urmând impozitul pe profit/ venit cu o pondere de 25,98% (2,62 milioane lei).

Principalele acţiuni în care au fost implicate structurile de inspecţie fiscală în trimestrul 1 al anului 2021, au constat în:
- inspecţii fiscale din proprie iniţiativă efectuate la contribuabili persoane juridice şi persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; pentru verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabili; verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare şi a situaţiilor de fapt aferente; stabilirea diferenţelor de obligaţii fiscale principale în baza analizei de risc;
- inspecţii fiscale efectuate în vederea soluţionării în termen a deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare primite pentru control anticipat şi ulterior;
- controale inopinate pentru creşterea gradului de conformare voluntară la declarare şi plată a obligaţiilor fiscale de către contribuabili;
- creşterea rolului prevenţiei inspecţiei fiscale în relaţia cu contribuabilul.

În virtutea rolului preventiv, organul de inspecţie fiscală a stabilit, ca urmare a acţiunilor de control efectuate, la contribuabili persoane juridice 13 dispoziţii de măsuri în vederea depunerii declaraţiilor rectificative, a căror valoare estimată se ridică la 131.015 lei.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, astăzi, 14 aprilie 2021, că i-a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Vlad Voiculescu. Interimatul funcţiei va fi asigurat de către Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătăţii. Totodată, Florin Cîţu a decis demiterea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a Andreei Moldovan, urmând ca decizia să fie publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) continuă să sprijine efortul naţional de vaccinare, prin pregătirea unor centre mobile de vaccinare, care vor asigura imunizarea populaţiei care locuieşte în mediul rural sau în zone greu accesibile, precum şi prin creşterea capacităţii de vaccinare a populaţiei generale pe fluxurile deschise în centrele asigurate de minister, se anunţă prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, 20 de centre mobile de vaccinare, coordonate de Direcţia medicală a MApN, vor acţiona, începând de săptămâna viitoare, în spijinul autorităţilor locale, în localităţi izolate sau greu accesibile, care urmează a fi stabilite de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Personalul care va încadra aceste centre mobile (medici, asistenţi medicali, registratori medicali) face parte din unităţi militare şi instituţii medicale ale MApN din Bucureşti, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Piteşti, Focşani, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Iaşi şi Sibiu.

Centrele mobile de vaccinare vor fi organizate fie în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale fie, în situaţiile în care aceste spaţii nu vor fi disponibile, în containere medicale care vor fi asigurate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale va creşte, începând cu 16 aprilie 2021, capacitatea de vaccinare şi va deschide progresiv fluxuri suplimentare de vaccinare în funcţie de evoluţia cererilor şi de solicitările de sprijin adresate de autorităţile publice locale.

Capacitatea fluxurilor de vaccinare în centrele MApN va creşte, în special în cadrul unităţilor sanitare ale MApN în care există trei fluxuri funcţionale, de la 60 de persoane pe zi, la 72 de persoane pe zi, iar în centrele de vaccinare organizate în celelalte unităţi militare din ţară, de la 18 persoane/zi, la 60 de persoane/zi. În paralel cu vaccinarea populaţiei generale, în centrele de vaccinare proprii ale MApN continuă şi vaccinarea personalului instituţiei.

Ministerul Apărării Naţionale asigură în prezent locuri în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în spitalele militare şi în unităţi militare din Capitală şi din ţară, deservite de aproape 1.000 de angajaţi ai instituţiei - peste 250 de medici, 500 de asistenţi medicali şi 200 de registratori.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care modifică programul „Rabla pentru electrocasnice“, principala modificare fiind că banii se acordă în funcţie de clasa energetică a produsului achiziţionat.

Sistemul de vouchere acordate prin programul Rabla pentru electrocasnice va fi modificat astfel încât beneficiarii trebuie să fie atenţi la clasa energetică a produsului dorit pentru a beneficia de mai mulţi bani.

Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat în articolul „Noua etichetare energetică pentru electrocasnice“, odată ce s-a schimbat sistemul de etichetare energetică, nu mai există categoriile de genul A +++ pentru majoritatea produselor, iar noua scară energetică conţine doar litere de la A (cel mai eficient energetic), până la G (cel mai puţin eficient energetic).

În funcţie de această clasă, se vor acorda şi banii de la stat pentru programul rabla pentru electrocasnice, fiind stabilite acum valori diferite ale voucherului, în funcţie de clasă.

Vă prezentăm câţi bani sunt acordaţi prin acest program pentru fiecare produs electrocasnic, în funcţie de clasa energetică:

Maşini de spălat rufe:
- 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
- 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
- 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
- 500 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
- 450 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C.

Maşini de spălat vase:
- 400 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
- 350 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
- 300 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică C.

Aer condiţionat:
- 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++.

Frigidere:
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;
- 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
- 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C.

Televizoare:
- 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
- 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
- 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C.

Uscătoare de rufe:
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A++;
- 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A+++.

Aspiratoare:
- 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Laptopuri şi tablete:
- 500 lei pentru laptopuri;
- 300 lei pentru tablete.

Programul Rabla Electrocasnice 2021 are cel mai mare buget de până acum, de 75 de milioane de lei.

Anul trecut, programul „Rabla pentru electrocasnice“ a fost anulat, din cauza unor probleme ce ţin de securitatea cibernetică a aplicaţiei, anunţa la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi, 13 aprilie 2021, că propunerea revenirii la structura cu trei trimestre în loc de semestre va fi lansată în dezbatere publică cel târziu la toamnă.

„Nu spun că susţin această idee, doar vă rog să vă gândiţi. Eu personal nu am înţeles niciodată trecerea la semestre. Nu spun că e rea, nu am înţeles-o eu. Nu am înţeles ce avantaje are, ce avantaj are renunţarea la evaluări, în loc de trei, două. (...) O să vă lansez ca temă de gândire doar, ea va fi lansată şi public în dezbartere cel mai târziu în această toamnă. Eu voi asculta cu mare atenţie argumentele experţilor în ştiinţele educaţiei“, a declarat Cîmpeanu, în cadrul unei conferinţe din campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare“ organizată în judeţul Prahova.

El a precizat că această propunere de modificare a structurii anului şcolar este „coroborată cu cea privind extinderea cursurilor“, anul şcolar urmând să înceapă de la 1 septembrie.

Marți, 13 Aprilie 2021 14:34

Bitcoin a ajuns la un nou preţ record

Cea mai mare criptomonedă din lume, Bitcoin, şi-a dublat preţul de la începutul lui 2021, ajungând marţi, 13 martie 2021, la 62.575 de dolari. Astfel, preţul bitcoin a atins un nou nivel record continuând trendul ascendent de la începutul acestui an, informează agenţia de presă Reuters.

Ascensiunea bitcoin vine după ce tot mai mulţi investitori instituţionali au început să-şi concentreze atenţia înspre această criptomonedă în speranţa ca aceasta să depăşească perioada de volatilitate caracteristică monedelor virtuale şi să reprezinte o pavăză împotriva inflaţiei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 ancheta în cazul decesului celor trei pacienţi de la Institutul "Victor Babeş", fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Potrivit unor reprezentanţi ai Parchetului, luni noaptea (12-13 aprilie) au fost audiate şapte persoane, printre care managerul spitalului şi personal tehnic. Audierile vor continua marţi, 14 aprilie, la Poliţia Capitalei, relatează Agerpres.

Trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit luni seara după o defecţiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.

Din primele informaţii, tragedia a avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, luni, în jurul orei 16.25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş".

Raed Arafat a subliniat că, atunci când se depăşeşte o presiune de 6 bari, ventilatoarele intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc.

"Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat, cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în TIR", a precizat Raed Arafat.

El a menţionat că la spital se afla şi un reprezentant al firmei care asigura mentenanţa, dar că acesta nu a dorit să intre în TIR, oferind în schimb indicaţii celor care au intrat în unitatea mobilă.

Pagina 1 din 120