Ioana Tanase

Ioana Tanase

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi efectuează, astăzi, 28 martie, 42 de percheziţii domiciliare, într-un dosar penal privind infracţiuni de înşelăciune în domeniul contractării de mobilă la comandă.
Poliţiştii efectuează percheziţii în judeţele Iaşi (13), Braşov (3), Ilfov (3), Galaţi (2), Bihor (2), Vaslui (2), Argeş (1), Bacău (1), Cluj (1), Constanţa (1), Dolj (1), Prahova (1), Sibiu (1), Timiş (1), Mureş (1) şi în municipiul Bucureşti (8).
Până în prezent, au fost identificate peste 130 de persoane vătămate, iar prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de aproximativ 4.000.000 de lei.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor de la serviciile de investigare a criminalităţii economice Braşov, Galaţi, Vaslui, Argeş, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Prahova, Sibiu, Timiş, Mureş, Ilfov şi Bucureşti, al poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi - Secţiile 1-6 şi Poliţiei Oraşului Hîrlău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Articole similare: O gălăţeancă susţine că a fost ţepuită de o firmă care face bucătării la comandă: Mi-au luat banii şi au dispărut! (FOTO)

UPDATE: Traficul a fost reluat pe un singur sens. "Astăzi, în jurul orei 11:00, poliţiştii au fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că pe DE 87, între localitatea Şendreni şi Baldovineşti, ar fi avut loc un eveniment rutier. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au stabilit faptul că, pe fondul vântului puternic, s-ar fi dezintegrat remorca unui autocamion condusă de un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Piteşti, ce se deplasa pe DE 87, dinspre Galaţi către Brăila, fiind proiectată într-un alt autocamion ce se deplasa regulamentar din sens opus. În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a şoferului autocamionului lovit, un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din judeţul Ialomiţa, ce a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ambii şoferi au fost testaţi cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative. În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. În prezent, traficul a fost reluat pe un singur sens, circulându-se dirijat", transmite poliţia. FOTO, mai jos!

***

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul este oprit temporar pe DN 2B Brăila - Şendreni, în zona localităţii Vădeni, judeţul Brăila, după ce fragmente metalice s-au desprins de la remorca unui camion, avariind alt autovehicul, incident soldat cu rănirea unei persoane. Se estimează reluarea circulaţiei după ora 12.30.

Tot mai mulţi români îşi cumpără vechime în muncă pentru pensie, în speranţa că vor primi ceva mai mulţi bani de la stat la pensie.
Potrivit unei Ordonanţei de Urgenţă care a intrat în vigoare la începutul anului 2023, mai multe venituri au fost majorate, în special a celor vulnerabili.
Actul normativ stabileşte că punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creşterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.
Tot în acelaşi act normativ se prevede ca îndemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viaţa lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei şi reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată şi acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

Jens Stoltenberg pleacă. Cine îi va urma? Speculaţiile privind o posibilă nouă femeie secretar general sunt numeroase. Ar fi o premieră pentru alianţa militară. Însă cum funcţionează procesul de selecţie?
Postul de secretar general al NATO va deveni vacant în luna octombrie a acestui an. Actualul secretar general, Jens Stoltenberg, a transmis, în februarie, că nu intenţionează să îşi reînnoiască încă o dată contractul cu cele 30 de ţări NATO - aşa cum procedase în primăvara anului trecut pentru a evita să înlocuiască aparatul de conducere a NATO în mijlocul atacului rusesc asupra Ucrainei.
După acest anunţ, la sediul central al Alianţei, de la Bruxelles, au apărut multe speculaţii privind numele viitorului  secretar general.
Jens Stoltenberg se află în fruntea NATO din 2014. Succesorul sau succesoarea are ca principală atribuţie să ţină alianţa unită, să echilibreze interesele, să promoveze consensul între cei 30 de membri, indiferent dacă ameninţările la adresa coeziunii politice vin din partea haoticului Donald Trump sau a agresivului Vladimir Putin. Cine îi ia locul lui Stoltenberg are nevoie de abilităţi diplomatice şi loialitate faţă de Alianţa Nord-Atlantică, relatează dw.com.
Secretarul general nu are puteri de decizie politică. El doar prezidează în mod formal Consiliul Nord-Atlantic, cel mai înalt organism decizional. De asemenea, el nu are nici comandă militară. El reprezintă NATO pe plan extern, în faţa altor guverne şi a presei. Astfel, viitorul şef sau viitoarea şefă a Alianţei trebuie să fi fost şef de stat sau de guvern. Este obligatorie cunoaşterea fluentă a limbii engleze. Limba franceză este de dorit.
Candidatul trebuie să fie în relaţii bune cu Washingtonul pentru că SUA este cea mai importantă ţară din Alianţă şi reprezintă factorul decisiv, chiar dacă secretarul general este în mod tradiţional un european.
Noul secretar general trebuie să fie aprobat prin consens de toate cele 30 de guverne. Prin urmare, interesele regionale, originea şi contextul politic, dar şi ponderea militară şi importanţa diplomatică a ţării de origine trebuie să fie cele corecte.
Nu există un comitet de selecţie oficial. În fapt, diplomaţii negociază în numele guvernelor lor în runde secrete până când se ajunge la un consens. Nu există un vot oficial. Şefii de stat şi de guvern ai Alianţei anunţă apoi numele noului şef al NATO în cadrul unei reuniuni la nivel înalt. Următorul summit va avea loc la Vilnius, Lituania, la 11 iulie.
Unul dintre numele vehiculate la şefia NATO este cel al preşedintelui României, Klaus Iohannis. Un alt diplomat NATO, susţine o femeie din statele baltice. În discuţie sunt actualul premier estonian Kaja Kallas sau şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte. O femeie provenind din ţările de pe flancul estic ar primi cu siguranţă şi sprijinul Poloniei, a cărei importanţă militară în cadrul NATO este în creştere. Zuzana Caputova, preşedinta Slovaciei, este şi ea în cărţi. Ţara ei are o graniţă directă cu Ucraina, iar nominalizarea ei ar putea fi interpretată ca un act de solidaritate, potrivit dw.com.
Se pare că flancul de sud-est al ţărilor NATO l-ar fi înscris în cursă pe Klaus Iohannis, mai ales că acum, România este o ţară cu mare importanţă strategică pentru NATO datorită poziţiei sale la Marea Neagră.
Italia l-ar fi recomandat pe Mario Draghi, fostul prim-ministru, ca nou şef al NATO, doar pentru a întări pretenţiile ţărilor din sudul Europei faţă de acest post.
Marea Britanie doreşte să redevină mai vizibilă pe scena internaţională în urma Brexitului şi ar putea veni cu candidatura Theresei May, fosta şefă a executivului de la Londra.
Cu toate acestea, se zvoneşte că actualul secretar general interimar ar putea totuşi să continue, în pofida anunţului său, pentru a fi evitate problemele de personal în actuala situaţie de război. Este posibil ca Jens Stoltenberg să îşi prelungească mandatul până în aprilie 2024.

Cercetătorii ESET au descoperit zeci de site-uri web ce imită Telegram şi WhatsApp care vizează, în principal, utilizatorii Android şi Windows cu versiuni maliţioase ale celor două aplicaţii de mesagerie, anunţă dnsc.ro.
Versiunile maliţioase de Telegram şi WhatsApp sunt concepute pentru interceptarea mesajelor instantanee, schimbarea adresele portofelelor criptografice deţinute de victime cu adresa atacatorului, colectarea de informaţii despre dispozitiv şi date Telegram (mesaje şi contacte) sau implementarea de remote access trojans.
Campania este orientată spre vorbitori de limba chineză, atacatorii profitând de faptul că aplicaţiile legitime Whatsapp şi Telegram sunt blocate pe teritoriul Chinei.

Este cert că viitorul în domeniul producerii energiei electrice este al surselor regenerabile şi nepoluante. Motivele sunt cunoscute foarte bine: încălzirea globală, criza energetică din ultimul an de zile şi aşa mai departe.
Totodată, Galaţiul a dus lipsă, ani de zile, de noi unităţi de producţie, în condiţiile în care economia gălăţeană este dependentă de combinatul siderurgic şi şantierul naval, unităţi care şi-au împuţinat semnificativ numărul locurilor de muncă în ultimii ani.
De aceea, Galaţiul are nevoie de o infuzie de noi unităţi de producţie, în domenii cu viitor economic promiţător. În acest context, o veste bună vine de la primarul muncipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care a anunţat că la Galaţi se va deschide o unitate de asamblare a panourilor fotovoltaice.
„Oraşul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. O unitate pentru asamblarea panourilor fotovoltaice urmează să fie realizată în Zona Liberă de către firma EraGreat Energy care a concesionat un teren de 2 hectare. Orice investiţie înseamnă noi locuri de muncă şi dezvoltarea economică a Galaţiului”, a anunţat primarul Ionuţ Pucheanu.

Salvamontiştii din Prahova şi din Braşov au intervenit de urgenţă pentru recuperarea unei tinere care a căzut peste 100 de metri într-o prăpastie din Munţii Bucegi.
Salvamont Buşteni a infornat că tânăra, în vârstă de 25 de ani, din Galaţi, a încercat să ajungă la cabana Mălăieşti, împreună cu prietenul ei, dar niciunul nu avea echipament specific de iarnă.
Cei doi au reuşit să ajungă în Valea Rea, însă fata a alunecat şi a căzut în prăpastie. Din fericire, tânăra a scăpat miraculor doar cu câteva julituri şi a rămas blocată în locul în care s-a oprit. După ce prietenul ei a sunat după ajutor, la Salvamont, echipe din Buşteni, Râşnov şi de la Salvamont Prahova au primit alarma şi s-au mobilizat pentru a-i veni în ajutor tinerei, informează Ziarul Prahova.
În plus, s-a solicitat şi sprijinul unui echipaj aero, iar un elicopter s-a ridicat de la Târgu Mureş, care a ajuns primul la locul accidentului şi după câteva încercări au reuşit să o scoată pe tânără din prăpastie. Prietenul acesteia a fost recuperat de salvamontiştii din Râşnov, cu ajutorul colegilor lor din Serviciul Salvamont Braşov.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis o alertă alimentară privind unele chipsuri de legume care conţin substanţe periculoase pentru sănătate.
Mai exact, s-a dispus retragerea de la comercializare din toate magazinele a produsului ECO Chipsuri de Legume produse de societatea GO PURE, cu nr. lot 8718781200312/15.04.2023 şi 22.04.2023.
„Vă informăm că furnizorul DENNRRE a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a produsului ECO CHIPSURI DE LEGUME, lot/data de expirare 15.04.2023 şi 22.04.2023, ca urmare a depăşirii valorilor admise ale acrilamidei. Se recomandă persoanelor care deţin produsele descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la magazin în perioada 02.03.3023 - 23.03.2023, urmând să primească în schimb contravaloare lor”, se arată pe site-ul ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat o alertă alimentară privind un lot de lămâi din Turcia, care a depăşit valorile admise de reziduri de pesticide şi a fost retras din două cunoscute lanţuri de supermarketuri din ţară.
"Vă informăm că în urma prelevării unor probe s-a depistat o depăşire a valorilor admise de reziduuri de pesticide. Ca urmare, s-a dispus retragerea de la comercializare a următorului lot neconform al produsului LĂMÂI - TURCIA, LOT: 75416", se arată în anunţ.
"Considerând că sănătatea consumatorilor este cea mai importantă, solicităm clienţilor să nu consume acest produs", se precizează pe site-ul ANSVSA.
Cine a cumpărat aceste lămâi le poate returna în magazinele Carrefour şi Profi, până pe 17 martie 2023.

Vineri, 03 Martie 2023 14:33

Robotul ION de la Guvern, acuzat de furt

Primul robot bazat pe Inteligenţă Artificială, ”numit” consilier al premierului Nicolae Ciucă, a fost acuzat de Primăria Ciugud că ar fi încălcat GDPR şi ar fi luat fără acord în clipul de prezentare imaginea unei eleve dintr-un video de prezentare a şcolii din Ciugud.
Echipa care a creat ION îşi cere scuze şi a anunţat că au eliminat imaginea în cauză.
„Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.
Echipa ION apreciază inovaţia şi a fost inspirată de reportajul TVR despre şcoala voastră. Cei de la TVR au fost amabili şi au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR. Îmi cer scuze pentru situaţia creată. Am renunţat la imaginea în cauză şi vă promit că am învăţat din această experienţă. În final, vă mulţumesc pentru scrisoare şi pentru cele 10 principii pentru transformare digitală.
Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aş bucura să ne vedem în Caravana ION la şcoala voastră, pentru că faceţi parte din cei cu viziune din România Viitorului. Vă mulţumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare şi înţelegere.”, a reacţionat echipa ION la sesizarea Primăriei Ciugud.
Primăria comunei Ciugud a trimis joi, 2 martie 2023, o scrisoare deschisă premierului Ciucă cerând 10 lucruri punctuale pentru digitalizarea cu adevărat a administraţiei publice româneşti semnalând în scrisoare şi că una din dintre imaginile folosite în prezentare le aparţine şi se încalcă GDPR-ul fiind vorba de poza unei eleve.
„!! P.S. Dragă Ion, te învăţăm şi o primă lecţie: să nu îţi însuşeşti munca altora (se poate citi şi „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparţine. Fetiţa din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia ) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al şcolii noastre.
Aşa că, dragă Ion, înainte de toate, îţi recomandăm să înveţi bine legislaţia românească şi Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îţi însuşeşti pe nedrept munca altora. Ştim că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greşi e omeneşte” şi ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus şi noi umărul la promovarea ta.”, a scris joi, pe Facebook, Primăria Ciugud.
Ulterior, Primăria Ciugud a anunţat, tot pe Facebook, că l-a iertat pe ION.

Articole similare: Guvernul şi-a luat robot. Îl cheamă „Ion” şi este consilierul lui Nicolae Ciucă (VIDEO)

Pagina 1 din 215