Ioana Tanase

Ioana Tanase

Ca urmare a dezvoltării unor produse din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic, categoriile de etichete energetice ale UE vor fi ajustate treptat pentru a reintroduce scara mai simplă de la A la G, anunţă Infocons.ro.

Asta înseamnă că 5 grupuri de produse vor fi „recalificate" în cursul anului 2021. Este vorba despre frigidere, maşini de spălat vase, maşini de spălat, afişaje electronice, inclusiv televizoare şi lămpi.

Primele 4 grupuri de produse vor fi recalificate de la 1 martie 2021, în timp ce lămpile vor fi recalificate de la 1 septembrie 2021. Alte grupuri de produse care poartă etichete energetice UE vor urma în următorii ani.

De asemenea, înseamnă că de la 1 noiembrie 2020, consumatorii care au cumpărat un frigider, o maşină de spălat vase, o maşină de spălat sau un televizor nou au găsit 2 etichete diferite cu produsul lor - una care reflectă vechiul sistem de etichete (probabil să fie A + sau mai mare), cealaltă reflectând recalificarea sistem (nu mai mare de B).

Introdus pentru prima dată pentru o serie de aparate de uz casnic în 1994 şi ulterior extins în 2004 - cu o scară comparativă de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puţin eficient) - conceptul a fost un factor cheie pentru a ajuta consumatorii să aleagă produse care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic . În acelaşi timp, încurajează producătorii să stimuleze inovaţia utilizând tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic.

Eticheta energetică este recunoscută de 93% dintre consumatori şi 79% o consideră atunci când cumpără produse eficiente din punct de vedere energetic, conform Eurobarometrului special 492 realizat de Comisia Europeană.

Producătorii sunt dornici să-şi vadă produsele etichetate energetic în cea mai înaltă categorie disponibilă în comparaţie cu concurenţii. De exemplu, aproximativ două treimi din frigiderele şi maşinile de spălat vândute în 2006 au fost etichetate drept clasa A, în timp ce peste 90% dintre cele vândute în 2017 au fost etichetate A +, A ++ sau A +++.

Pe lângă informaţii despre consumul de energie al produsului, etichetele pot furniza şi date specifice despre alte caracteristici relevante ale utilizării, cum ar fi emisiile de zgomot ale produsului sau consumul de apă.

Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a lansat apelul de proiecte privind drepturile omului, care pune la dispoziţie finanţări între 500.000 şi 2,5 milioane euro.
ONG-urile active şi care au experienţă dovedită în domeniul drepturilor omului, precum şi entităţile publice centrale cu responsabilităţi în domeniul drepturilor omului pot depune, până la data de 9 aprilie 2021, propunerile de proiecte în cadrul celui mai nou apel lansat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, finanţat prin granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021.
Este vorba despre apelulu nr. 5 – Drepturile omului pentru îmbunătăţirea implementării deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) şi a recomandărilor de ţară emise de alte organisme ale Consiliului Europei.
Dosarul propunerii de proiect va fi trimis exclusiv prin sistemul de depunere online, urmărind instrucţiunile de înregistrare şi încărcare prezentate ca anexă la Ghidul aplicantului.

În cadrul şedinţei Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) desfăşurată în data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurări - Reasigurări (S.A.R.) a prezentat rezultatele activităţii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. şi la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.. În urma acţiunilor de control, principala deficienţă identificată, în cazul ambelor societăţi, a fost plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.
În cazul City Insurance s-a mai constatat că societatea nu a formulat în scris oferte de depăgubire justificată în termenul prevăzut de lege şi nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.
În ceea ce priveşte societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, că nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parţial pretenţiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege şi nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.
Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul A.S.F. a decis următoarele:
- Sancţionarea Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A., conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de 500.000 lei;
- Sancţionarea societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de 450.000 lei.
Totodată, în urma analizei cu privire la acţiunile de supraveghere a pieţei asigurărilor şi în concordanţă cu procesul de reorganizare şi eficientizare din cadrul A.S.F., Consiliul Autorităţii va lua în perioada următoare o serie de măsuri organizatorice şi administrative ce vor fi făcute publice la momentul punerii în aplicare a acestora, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii.

Ştiaţi că putem găsi produse tip plicuri pentru răceala care au în conţinut până la 10 E-uri, este întrebarea adresată consumatorilor de InfoCons - Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor.
Potrivit unui studiu recent efectuat de această asociaţie, cantitatea de zahăr din plicurile pentru răceală a fost menţionată în 70% din produse, cu 9 procente mai puţin decât în studiul din 2018. Cantităţile au variat între 0 şi 12.6 grame per plic. Astfel, într-un singur plic putem găsi echivalentul a 2 linguriţe şi jumătate de zahăr. Comparativ cu studiul din 2018, se remarcă faptul că unele produse nu mai au specificată în prospect cantitatea de zahăr.
„Indiferent când răcim, mulţi dintre noi mergem repede la prima farmacie şi cumpărăm tot felul de produse de răceală, de cele mai multe ori fără recomandarea medicului. Astfel, ajungem la celebrele «plicuri de răceală», substanţe cu care sperăm să ne facem bine cât mai repede. Ar trebui să fim atenţi la ce conţin aceste produse, deoarece multe dintre ele conţin substanţe active, dar şi mulţi coloranţi, aromatizanţi, zahăr pentru a le îndulci. Dacă ne uităm pe eticheta unui astfel de produs, nici nu ştim dacă suntem în galantarul cu mâncare sau cu medicamente. Dar ATENŢIE, astfel de produse conţin şi sare! Cred că nimeni nu s-ar fi gândit la aşa ceva, şi în condiţiile în care ingerăm sare din tot felul de produse agro-alimentare, ne mai trezim cu sarea şi în produsele care ar trebui să ne facă bine. Trebuie să fim atenţi pentru că, mâncând multă sare, s-ar putea să fim nevoiţi să ne întoarcem la farmacie“, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Descarcă de mai jos tabelul complet al conţinutului de zahăr! ↓

ANCOM a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României, în urma căreia un singur operator de servicii de telefonie mobilă a fost sancţionat pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire de 98% din populaţia României, şi anumte Telekom Mobile.
Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare.
În cadrul acestei campanii a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localităţi, localităţi cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsuraţi aproape 250.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamântului populaţiei şi al locuinţelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi suma populaţiei măsurate.
„Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populaţiei, Vodafone Romania - 98,16%, RCS&RDS - 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications - 97,25%. Situaţia comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toţi operatorii şi-au îmbunătăţit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancţionat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligaţiilor de acoperire în cadrul licenţelor pe care le acordăm operatorilor şi care permit furnizarea de servicii de comunicaţii electronice reprezinta o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creşterea gradului de acoperire cu servicii de comunicaţii electronice“, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.
Conform licenţelor de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile au avut obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Harta naţională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro, este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. De la lansarea hărţii aisemnal.ro din luna octombrie 2019 şi pâna în prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesari.
Platforma aisemnal.ro a fost actualizată prin adăugarea unor noi funcţionalitaţi. Astfel, utilizatorii aisemnal.ro pot vedea evoluţia gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2020 comparativ cu anul 2019, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicaţii mobile la nivel naţional.
Harta cuprinde şi localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate şi reprezentate 298.674  de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar din localitaţile aflate la o distanţă de cel mult 15 km de graniţele ţării.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o conferinţă la Palatul Cotroceni, redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 februarie, odată cu  începerfera semestrul II. Şeful statului a avut o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.

"Din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide, asta în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni", a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că majoritatea şcolilor se vor redeschide începând cu 8 februarie (semestrul doi) după următoarea procedură:

1. În localităţile aflate în „scenariu verde” (rata mică de infecţii), toate şcolile se redeschid

2. În localităţile aflate în „scenariu galben” (mai multe infecţii), sunt deschise grădiniţele şi vor merge în clase elevii din clasele 1-4 şi elevii din ani terminali, clasa a 8-a şi clasa a 12-a.

3. În localităţile aflate în „scenariu roşu” (un număr ridicat de infecţii), doar grădiniţele vor fi deschise şi la şcoală vor merge doar elevii din clase primare 1-4.

„Cand se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează, toată lumea stă acasă, şcolile se închid şi copiii trec pe online”, a adăugat Klaus Iohannis.

Decizia de a readuce studenţii la cursuri, fizic, aparţine fiecărei universităţi în parte, a afirmat, joi, 14 ianuarie 2021, preşedintele Klaus Iohannis.

"Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcţionează şi preuniversitarul", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi, de la Judecătoria Galaţi, arestarea preventivă a unei persoane, cercetată în calitate de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj în formă continuată şi viol în formă continuată. Acesta a obţinut de la o femeie poze indecente, iar apoi a şantajat-o şi pentru a nu le publica pe reţelele de socializare a obligat-o să îi dea bani şi bunuri şi a constrâns-o să întreţină cu el relaţii sexuale, se arată într-un comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Cererea procurorilor a fost admisă, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Galaţi dispunând arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Din materialul probator administrat până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că, în perioada aprilie 2020 – ianuarie 2021, profitând de starea de nevoie a persoanei vătămate, care demarase o campanie pentru strângerea unei sume de bani necesară pentru operaţii şi tratamente medicale, şi în schimbul promisiunii donării unor sume de bani, inculpatul a obţinut de la aceasta fotografii, respectiv filmuleţe în care apărea dezbrăcată sau în ipostaze indecente. Ulterior, prin şantajarea persoanei vătămate cu postarea pe reţelele de socializare a respectivelor materiale, inculpatul a solicitat şi a obţinut de la aceasta, diverse sume de bani, bunuri de valoare şi a constrâns-o, totodată, să întreţină cu el raporturi sexuale. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, 14 ianuarie 2021, că Legea privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale va fi abrogată, ca un semnal pentru piaţa de capital, în sensul atragerii de noi investiţii străine în România.
Astfel, se crează posibilitatea ca firmele private să se implice în acţionariatul companiilor de stat. ”Ceea ce vreau şi îmi doresc de la Ministerul Transporturilor este reforma companiilor de stat, care sunt multe şi cu probleme”, a spus premierul Florin Cîţu. “Nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari”, a declarat Florin Cîţu.

Etapa a doua de vaccinare împotriva COVID începe vineri, 15 ianuarie 2021. În această etapă sunt incluse persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, "în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate" şi "lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale".

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID a fost definitivată şi trimisă direcţiilor de sănătate publică, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

În conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria "boli cronice" se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:
- Diabet zaharat;
- Obezitate;
- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale;
- Afecţiuni cardiovasculare;
- Afecţiuni renale;
- Afecţiuni oncologice;
- Afecţiuni pulmonare;
- Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down;
- Afecţiuni hepatice moderate/severe;
- Afecţiuni autoimune.

Imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Cum se face programarea la vaccinare pentru pacienţii cu boli cronice

Pacienţii cu astfel de afecţiuni care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru că ei vor fi programaţi pentru vaccinare prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID prin call center, prin direcţiile de asistenţă socială din primării sau prin aparţinători.

Lista activităţilor "în domenii-cheie, esenţiale"

Pe lângă pacienţii cu boli cronice şi de persoanele cu vârsta peste 65 de ani, intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare şi angajaţii care "desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale".

Cine face parte din această categorie:
- Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;
- Personalul din sectorul economic vital: Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);
- Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;
- Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;
- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;
- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;
- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
- Transport de persoane şi mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;
- Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale);
- Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
- Personalul poştal şi din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale);
- Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 - cel al BioNTech Pfizer şi cel dezvoltat de compania Moderna.

Pagina 1 din 99