Ioana Tanase

Ioana Tanase

Cei doi militari răniţi în data de 13 aprilie 2019, în Afganistan, care se aflau internaţi în Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, au revenit în ţară în data de 24 aprilie, şi au fost internaţi în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti (SUUMC). Pacienţii au fost transferaţi cu o aeronavă C27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române, iar transportul terestru către SUUMC a fost asigurat de echipaje medicale aparţinând Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, anunţă Ministerul Apărării Naţionale. În seara zilei de 24 aprilie cei doi militari au fost evaluaţi, în Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUMC, de o echipă medicală multidisciplinară. În urma evaluării clinice şi paraclinice s-a decis internarea în Centrul de Asistenţă Medicală Multidisciplinară pentru Militarii Răniţi în Teatrele de Operaţii. Din momentul internării în SUUMC şi până în prezent pacienţii au o stare generală bună şi vor rămâne internaţi pentru recuperare medicală ulterioară.

Reamintim că patru militari români au fost răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei” Galaţi aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi. În primă fază, cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă. În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Doi dintre cei patru militari răniţi în Afganistan au fost transportaţi ulterior în Germania. Caporalii clasa a III-a Cristian Gabăr şi Ionel Cristea, au fost transportaţi pe data de 16 aprilie 2019, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament de specialitate. Caporalul clasa a III-a Cosmin Cătălin Goleanu a rămas internat în spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar pentru investigaţii suplimentare, iar plutonier Dănuţ Donţu a fost externat şi s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detaşamentului.

Să găseşti o cameră pentru sezonul estival în hotelurile de pe Litoral a devenit, încă de pe acum, o misiune plină de provocări. Voucherele de vacanţă au influenţat în mod semnificativ piaţa turismului românesc, astfel că vacanţele au devenit din ce în ce mai scumpe, iar locurile de cazare disponibile tot mai puţine. Astfel că pentru mulţi români, petrecerea concediului în afara ţării a devenit singura soluţie. Este concluzia unui barometru realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 02-09 aprilie 2019, în rândul a 350 de persoane (patroni, manageri şi angajaţi ai unor companii dintr-o sferă largă de domenii). Potrivit "Barometrului privind vacanţele din 2019", românii ar vrea să meargă mai des pe Litoral, însă găsesc din ce în ce mai greu locuri de cazare. Creşterea semnificativă a cererii de servicii hoteliere, stimulată de voucherele de vacanţă, a făcut ca multe hoteluri să fie rezervate pentru sezonul estival încă de pe acum, iar tarifele la cazare să crească exponenţial.

25Vacante2

Principalii clienţi ai Litoralului românesc au devenit în primul rând bugetarii, cei care primesc gratuit, prin intermediul voucherelor, posibilitatea de a-şi petrece vacanţa de vară. În aceste condiţii, mulţi dintre clienţii Litoralului din anii trecuţi, cei care nu au acces la aceste facilităţi financiare, s-au reorientat către turismul extern, acolo unde ofertele agenţiilor de turism au, în multe dintre situaţii, un raport calitate-preţ chiar mai bun decât ce oferă staţiunile de la Marea Neagră. Aşa se explică şi faptul că, dacă în anii trecuţi, în cercetările sociologice, peste 60-70% dintre români indicau România drept principală destinaţie pentru vacanţa de vară, în 2019, potrivit Barometrului Frames & Train Your Brain, numai 47% dintre intervievaţi au indicat ţara noastră, în timp ce pentru străinătate au optat 44%.

Potrivit Barometrului, dacă în ţară, Litoralul (57%) şi staţiunile de la munte (32%) sunt cele mai căutate destinaţii, în străinătate, Grecia este pe primul loc, fiind indicată de peste 37% dintre românii care vor să îşi petreacă vacanţa în altă ţară. În top urmează Bulgaria (22%), Spania (19%), Italia (14%) şi Turcia (8%). Pe ansamblu, 63% dintre respondenţi declară că vor pleca în concediu la vară, în timp ce 22% spun că nu vor face acest lucru. Întrebaţi câte zile de vacanţă şi-au programat pentru sezonul estival, 52% dintre respondenţi au indicat intervalul 10-15 zile, în timp ce 21% se pregătesc de un concediu de numai 7 zile.

Tu de unde îţi cumperi vacanţa?

Falimentele răsunătoare din turism i-au făcut pe mulţi dintre români să fie foarte atenţi atunci când îşi rezervă biletele pentru vacanţe, indiferent dacă sunt în ţară sau în străinătate. Întrebaţi de unde îşi cumpără bilete de vacanţă, 57% au declarat că de la agenţiile de turism acreditate, 23% au indicat servicii online precum Booking.com sau Hotels.com, iar restul au menţionat alte forme de rezervare. Dintre cei care aleg ofertele agenţiilor de turism, 62% au declarat că, înainte de a rezerva, verifică destinaţia şi firma de turism pe internet sau la telefon, iar 16% preferă să meargă la sediul sau biroul furnizorului serviciilor de turism. Rezultatele barometrului arată că vacanţele suspect de ieftine, promisiunile neverosimile făcute pe site-uri obscure de turism, sunt tratate cum mai multă responsabilitate.

De asemenea, clienţii verifică tot mai des destinaţiile pe internet, asigurându-se că hotelurile oferă condiţiile promise, de exemplu că fotografiile de prezentare sunt reale. Au început să conteze tot mai mult şi review-urile, forumurile de turism, Google Maps, care oferă detalii despre multe locaţii de vacanţă, atât din ţară cât mai ales din străinătate. În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru vacanţa de vară, pe fondul creşterii salariilor şi, bineînţeles, a scumpirii serviciilor turistice, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (61%) au declarat că vor aloca mai mulţi bani decât anul trecut. Doar 11% dintre participanţii la studiu spun că vor aloca pentru vacanţa din acest an un buget mai mic decât cel alocat anul trecut, în timp ce 28% au marcat răspunsul "nu ştiu". Întrebaţi ce mijloc de transport vor folosi pentru a merge în vacanţă, 58% dintre respondenţi au afirmat că vor merge cu automobilul, 17% cu trenul, 13% cu autocarul şi 12% cu avionul.

Litoralul, preţurile, aglomeraţia şi traficul

Un segment important în "Barometrul privind vacanţele din 2019" l-a reprezentat oferta turistică de pe Litoralul românesc, principala destinaţie de vacanţă în vara acestui an. Întrebaţi cum percep oferta turistică de pe Litoral, 53% s-au declarat mulţumiţi, evidenţiind investiţiile făcute în ultimii ani în renovarea hotelurilor şi creşterea calităţii serviciilor, în timp ce 28% s-au declarat nemulţumiţi. Concluziile barometrului arată că din interviurile telefonice a reieşit că aglomeraţia din trafic rămâne una dintre principalele probleme de pe litoral, blocajele rutiere de pe DN Constanţa-Mangalia şi lipsa locurilor de parcare fiind în prim-plan.

Degradarea spaţiilor verzi, lipsa de curăţenie generală, inclusiv pe plajă, preţurile mari şi serviciile de o calitate îndoielnică în multe cazuri au fost, de asemenea, printre principalele probleme invocate de respondenţi. Pe ansamblu, 54% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii de vară din ultimii zece ani în România, pe Litoral. 22% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 24% în ambele locuri.

Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, derularea succesivă a următoarelor etape (la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ): reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2019-2020 şi înscrierea copiilor nou-veniţi. Reînscrierile vor începe în data de 6 mai, iar înscrierile se vor realiza începând cu data de 21 mai. Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare. Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice. Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi); existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă; existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului. Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 18 mai) nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil. Cifra de şcolarizare pentru învăţământul preşcolar asigură cuprinderea tuturor copiilor în grădiniţe. Unităţile de învăţământ preşcolar privat au şi obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora: autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

BOR a schimbat data sărbătorii Sfântului Gheorghe în Calendarul Ortodox din 2019. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a anunţat recent că a schimbat data sărbătorii de Sfântul Gheorghe, astfel că aceasta nu a mai fost celebrată pe 23 aprilie. Una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an, ziua de Sfântul Gheorghe, celebrată în mod normal pe 23 aprilie, a fost mutată pe 29 aprilie, din cauza Săptămânii Patimilor. Nu este pentru prima dată când sărbătoarea este mutată. Sfântul Sinod a decis mutarea acesteia pe 29 aprilie, a doua zi după Înviere. "Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioşi ai omenirii, iar cinstirea lui este motive de sărbătoare şi bucurie. Anul acesta 23 aprilie pică în perioada în care creştinii ortodocşi se află în Săptămâna Patimilor. În consecinţă, s-a decis ca toţi purtătorii numelui acestui sfânt să îşi celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieşirea din Postul Paştelui. Astfel de situaţii au mai existat în trecut şi este o decizie cât se poate de normală a bisericii", a explicat BOR.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuţi şi onoraţi sfinţi ai creştinismului. Cu toate acestea istoria vieţii sale este foarte puţin cunoscută şi multe legende avându-l că erou, au apărut de-a lungul timpului. El este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât şi de cea Româno-Catolică (fiind totodată patronul Angliei), imaginea să fiind întotdeauna asociată cu vitejia nemărginită şi credinţă în biserica creştină până la sacrificiu suprem. Potrivit tradiţiei ortodoxe, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creştină, tatăl său fiind general roman, iar la vârstă de 30 ani Sfântul Gheorghe a devenit la rândul sau general în armata lui Diocleţian. De numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost legată o întreagă istorisire care dovedeşte cât de puternică a fost credinţa Mucenicului, atât de pusă la încercare prin nenumărate şi groaznice torturi fizice şi psihice.

Scurtmetrajul românesc "Ultimul drum spre mare", regizat de Adi Voicu, a fost selectat la cea de-a 58-a ediţie a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat organizatorii evenimentului. Titlurile filmelor incluse în selecţia oficială au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă de Charles Tesson, istoric şi critic de film, devenit în 2011 delegat general al secţiunii Semaine de la Critique.

Potrivit sinopsisului său oficial, publicat pe site-ul Semaine de la Critique, secţiune paralelă a renumitului festival francez, acest scurtmetraj are o durată de 12 minute şi prezintă povestea a şase pasageri care merg la mare şi se află împreună într-un compartiment de tren. După un timp, între pasageri se instalează neîncrederea, iar unii dintre ei îşi pierd sângele rece. Continuarea călătoriei se transformă într-un coşmar. Adi Voicu, născut pe 7 iunie 1980 în oraşul Braşov, deţine o diplomă în arte vizuale şi cinematografie obţinută la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A regizat documentarele "Faces" (2006), "Metrobranding" (2010) şi "Victoria" (2011), care au fost selectate în festivaluri precum Nyon, Jihlava, Leipzig şi CPH:DOX. Scurtmetrajul său "Fog" (2017), primul lui film în calitate de regizor de ficţiune, a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul Premiers Plans din Angers şi trofeul Centaurul pentru Cel Mai Bun Film de Debut la festivalul Message to Man din Sankt Petersburg în 2017. Proiectul său intitulat "Capturing Sami", primul lungmetraj al regizorului Adi Voicu, a primit finanţare din partea CNC.

În competiţia de scurtmetraje ale secţiunii Semaine de la Critique, filmul românesc "Ultimul drum spre mare" (Adi Voicu, România) va concura cu următoarele producţii cinematografice: "Dia de festa" (Sofia Bost, Portugalia), "Fakh" (Nada Riyadh, Egipt-Germania), "Ikki Illa Meint" (Andrias Hogenni, Danemarca-Insulele Feroe), "Journey Through a Body" (Camille Degeye, Franţa), "Kolektyviniai sodai" (Vytautas Katkus, Lituania), "Lucia en el limbo" (Valentina Maurel, Belgia-Franţa-Costa Rica), "The Manila Lover" (Johanna Pyykko, Norvegia-Filipine), "Mardi de 8 a 18" (Cecilia de Arce, Franţa), "She Runs" (Qiu Yang, China-Franţa).

Oraşul spaniol Sevilia va găzdui primul congres internaţional "Urzeala Tronurilor: Chei ale Umanităţii", organizat de Universităţile Sevilia şi Pablo de Olavide, care va avea loc între 15 şi 18 mai, relatează luni EFE.

Academicieni şi organizatori ai celor două universităţi publice din Sevilia au prezentat luni agenda congresului care include dezbateri, mese rotunde, expuneri şi conferinţe despre universul "Game of Thrones", precum şi o vizită cu ghid pentru participanţi, la Osuna, Santiponce şi Italica, unde au fost filmate scene ale popularului serial. Rosario Moreno, decana Facultăţii de Ştiinţe Umane din cadrul Universităţii din Sevilia, a subliniat că bogăţia tematică a serialului va permite analizarea sa, "din perspective foarte diverse şi interesante", precum istoria veche, economia, politica, dreptul sau religia şi a demonstra astfel "actualitatea vechii lumi".

Printre participanţi se vor afla şi Elio M. García şi Linda Antonsson, coautori alături de G.R.R Martin la volumul "The World of Ice & Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones" care aprofundează genealogia familiilor acestui univers fictiv din Cele Şapte Regate şi aduce date istorice interesante şi hărţi inedite. La congres vor participa şi cercetători şi specialişti din 12 ţări, precum Cristina Macía, traducătoarea oficială a serialului în limba spaniolă şi reprezentanţi ai editurii Gigamesh, care deţine drepturile de comercializare a cărţilor pe care se bazează "Game of Thrones".

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunţat luni că cel puţin 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere de până la 5.000 de euro fiecare pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive, fiind vorba de un program finanţat din fonduri europene în valoare totală de 23,5 milioane de euro. "Minimum 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere cu o valoare de până la 5.000 de euro fiecare pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive, precum cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator, produse asistive pentru desen şi scriere, produse manipulatoare robotizate", a declarat Rovana Plumb la Palatul Victoria, unde a lansat alături de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, două apeluri de proiecte sociale finanţate din fonduri europene. Ea a adăugat că în cadrul aceluiaşi proiect există o a doua componentă, care vizează angajatorii. "Pentru amenajarea locului de muncă special pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionăm angajatorii cu 2.250 de lei pe lună", a completat Plumb.

Ministrul Marius Budăi a subliniat, la rândul său, că persoanele cu dizabilităţi "trebuie scoase în societate". "Trebuie să le arătăm şi o să le arătăm - şi pe parcurs o să vedem rezultatele - că ele sunt necesare şi utile societăţii, dar trebuie să arătăm şi societăţii că aceste persoane ne sunt utile. În completarea acestor măsuri o să venim în paralel nu numai cu măsuri de angajare şi de amenajare a locului de muncă, ci şi cu măsuri de subvenţionare pentru angajatori, pentru cei care angajează persoanele cu dizabilităţi, tot prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Sunt măsuri care vin în continuarea şi implementarea programului de guvernare lansat de PSD în decembrie 2016. Recent a intrat în aplicare ordinul ministrului Muncii, cel care se referă la persoanele cu amputaţii, iar în perioada următoare lucrăm la prelungirea acestui ordin şi pentru copiii cu dizabilităţi, cu amputaţii. Menţionez că aici o să mai dureze un pic, deoarece este necesară la Legea 448, nu se poate prin ordin de ministru", a explicat Budăi. Ministrul Muncii a precizat că programul privind tehnologia asistivă se adresează persoanelor cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) va lansa un nou apel de proiecte în cadrul priorităţii de investiţii POR 2.1.A – Microîntreprinderi. Conform calendarului estimativ, Ghidul specific ar putea fi publicat în site-ul programului, pe data de 6 mai 2019. Proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul MySMIS, în perioada 8 iulie – 8 noiembrie 2019.

Faţă de primul apel de proiecte, lansat în cadrul priorităţii de investiţii 2.1.A – Microîntreprinderi în luna mai 2016, principalele modificări sunt: Apelul va fi lansat doar pentru regiunile de dezvoltare în care alocarea financiară disponibilă permite acest lucru: Nord Est, Sud Est, Sud Vest Oltenia, Vest şi Centru; Termenul de depunere a autorizaţiei de construire, în etapa precontractuală, este de 90 de zile calendaristice; Au fost introduse prevederi privind păstrarea numărului mediu de salariaţi cel puţin la nivelul înregistrat în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare; Au fost actualizate referinţele la anii fiscali relevanţi pentru anumite criterii şi paginile web; Au fost actualizate categoriile de cheltuieli eligibile, conform HG 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice; Cererea de finanţare va putea fi semnată în MySMIS, în cazul în care reprezentantul legal al solicitantului este un cetăţean străin nerezident; Grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii cererii de finanţare a fost completată cu situaţiile în care pot fi solicitate clarificări; Condiţiile contractuale au fost actualizate, ca şi cele precontractuale, prin eliminarea obligativităţii depunerii Avizului administratorului/ custodelui/ clasarea solicitării pentru intervenţiile care au loc într-o arie naturală protejată şi a Avizului Natura 2000/ Clasarea notificării, după caz, conform prevederilor OUG 57/2007; Formularul cererii de finanţare a fost actualizat conform modificărilor MySMIS.

În cadrul acestui apel nu se vor putea depune proiecte pentru investiţiile localizate în regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Nord Vest, Bucureşti Ilfov sau pe teritoriul acoperit de instrumentul Investiţii Teritoriale Integrate (ITI) Delta Dunării (arealul format din 38 de unităţi administrativ-teritoriale din cadrul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, judeţul Tulcea şi nordul judeţului Constanţa, în zonele identificate ca prioritare în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării). Pentru acest apel de proiecte vor putea solicita finanţare societăţile comerciale şi cooperativele care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, pentru construirea, modernizarea şi extinderea spaţiilor de producţie sau prestare a serviciilor, dotarea cu active corporale şi necorporale, inclusiv instrumente de comercializare online.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro, iar valoarea maximă a finanţării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei. Finanţarea nerambursabilă solicitată poate reprezenta cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

La Liceul Tehnologic „Transporturi Căi Ferate” s-a desfăşurat, în luna aprilie, etapa judeţeană a concursului naţional „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii” organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Galaţi, în cadrul Campaniei naţionale „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale”. Concursul, la care la care au participat 56 de elevi (faţă de 42 elevi în anul 2018) din 15 licee (faţă de 9 licee în anul 2018) din judeţul nostru, a avut cinci secţiuni şi anume: licee – filiera teoretică, ciclu inferior(clasele IX- X), licee – filiera teoretică, ciclu superior (clasele XI- XII); licee – filiera tehnologică, ciclu inferior(clasele IX- X), licee – filiera tehnologică, ciclu superior (clasele XI- XII); învăţământ profesional cu durata de 3 ani. În urma centralizării rezultatelor pentru participarea la etapa naţională care se va desfăşura la Iaşi în data de 18.05.2019 s-au calificat 3 echipe din cadrul Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Galaţi, o echipă din cadrul Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” şi o echipă din cadrul Colegiului Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” . Sub îndrumarea profesorilor coordonatori elevii premianţi vor efectua în perioada următoare vizite în întreprinderile din Galaţi în vederea împletirii cunoştinţelor teoretice cu cele practice.

Consiliul Judeţean Galaţi a lansat, luni, 22 aprilie 2019, proiectul “Capacitate administrativă ridicată prin investiţii integrate şi complementare”. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească capacitatea administrativă la nivelul Consiliului Judeţean Galaţi şi a cinci instituţii subordonate (Centrul Cultural „Dunărea  de  Jos”,  Biblioteca  „V.A.  Urechia”,  Complexul Muzeal  de  Ştiinţele  Naturii  „Răsvan  Angheluţă”,  Muzeul  de Artă Vizuală şi Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”). Bugetul total al proiectului este de 1.672.030 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 1.638.589 de lei, iar cofinanţarea Consiliului Judeţean Galati este de 33.440 de lei.

“Am obţinut bani europeni pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a judeţului Galati 2020-2028. Fără această strategie nu vom putea accesa fonduri europene în cadrul următorului exerciţiu financiar. De asemenea, fără acest document nici UAT-urile din judeţ nu vor putea accesa bani europeni. Proiectul prevede şi implementarea unui sistem informatic pentru digitalizarea documentelor de la nivelul Consiliului Judeţean Galaţi şi administrarea electronica a acestora”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În cadrul proiectului va fi elaborat Planul Strategic Instituţional al Consiliului Judeţean Galaţi 2020-2023, un document de management şi programare bugetară pe termen mediu, care vizează utilizarea eficientă a resurselor financiare. Proiectul îşi propune şi îmbunătăţirea competenţelor profesionale pe teme specifice pentru 150 de persoane din cadrul  Consiliului Judeţean Galaţi şi a cinci instituţii subordonate (Centrul Cultural „Dunărea  de  Jos”,  Biblioteca  „V.A.  Urechia”,  Complexul Muzeal  de  Ştiinţele  Naturii  „Răsvan  Angheluţă”,  Muzeul  de Artă Vizuală şi Muzeul de Istorie „Paul Păltănea). Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru acest proiect procedurile de achiziţie publică au fost deja demarate.

Pagina 1 din 35