Ioana Tanase

Ioana Tanase

Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:26

Galaţiul are un nou prefect

Aşa cum a promis, Guvernul Orban continuă să schimbe prefecţii, ajungând şi la Galaţi. În şedinţa de Guvern de marţi, 10 decembrie 2019, Dorin Otrocol a fost eliberat din funcţie, iar fotoliul de prefect al judeţului Galaţi va fi ocupat de Gabriel-Ioan Avrămescu.

Ceremonia de învestire în funcţie a noului prefect a avut loc astăzi, miercuri, 11 decembrie 2019, la ora 16.30, în sistem videoconferinţă, sub conducerea prim-ministrului Guvernului României, Ludovic Orban, şi cu participarea ministrului Afacerilor Interne, Ion-Marcel Vela.

Gabriel-Ioan Avrămescu s-a născut la Buzău, are 40 de ani. În Galaţi, acesta a fost numit în 2013 în funcţia de director în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, iar din vara acestui an a ocupat funcţia de director general al Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi.

Articole similare: Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, între demitere şi pensionare

Societatea Apă Canal S.A. Galaţi a continuat efectuarea verificărilor la blocurile din municipiul Galaţi, constatând deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea instalaţiilor interioare de canalizare. În luna februarie 2019, compania a dat publicităţii o situaţie privind astfel de deficienţe identificate la un număr de 130 asociaţii de proprietari, respectiv la 412 blocuri/scări. Subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul „Peste 400 de blocuri din Galaţi riscă soarta blocului B8 din Mazepa“.

Un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei

Inventarierea a continuat, fiind verificate locaţii noi, dar şi reverificate unele dintre blocurile la care anterior s-au constatat deficienţe. Astfel, a fost actualizată situaţia blocurilor la care apele uzate se scurg în subsol. „Reamintim că aceste deficienţe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor şi ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilităţii construcţiilor/blocurilor din zonă şi a tunelului tehnic, prin infiltraţiile de apă uzată produse în timp. În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor şi a tunelului tehnic în care sunt pozate reţelele de utilităţi (dintre care cea mai importanta este reţeaua de alimentare cu apă potabilă) contravine normativelor tehnice şi igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei. Nu în ultimul rând, aceste deficienţe conduc la uzura prematură a reţelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri şi în tunelele tehnice”, explică oficialii societăţii Apă Canal S.A. Galaţi.

Reparaţiile necesare revin în sarcina asociaţiilor de proprietari

Este bine de ştiut că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, punctul de delimitare dintre instalaţiile aflate în exploatarea societăţii Apă Canal S.A. Galaţi şi cele aflate în întreţinerea proprietarilor, pentru canalizare, este căminul/punctul de racord la colectorul stradal. Aşadar, Apă Canal S.A. Galaţi, în calitate de operator, nu are nici o obligaţie privind buna funcţionare a acestor instalaţii interioare. Reparaţiile necesare revin în sarcina asociaţiilor de proprietari. „Intervenţiile personalului societăţii noastre pentru curăţirea tunelelor tehnice rămân practic fără rezultat, atât timp cât, în continuare, apa uzată menajeră curge direct în subsolurile blocurilor sau în tunele şi nu în colectorul de canalizare. Pentru apariţia unor evenimente deosebite în zonă, datorate nesoluţionării acestor probleme, asociaţiile de proprietari sunt direct răspunzătoare. Vom continua această acţiune şi vom semnala problemele identificate. De asemenea, vom urmări măsurile de remediere întreprinse de asociaţiile de proprietari“, se arată într-un comunicat al Apă Canal S.A. Galaţi.

Prezentăm, în continuare, situaţia blocurilor/scărilor identificate cu probleme pe raza municipiului Galaţi, în plus faţă de locaţiile din materialul prezentat în luna februarie 2019. În prezent, este vorba despre 371 racorduri de preluare apă uzată menajeră, rupte sau deteriorate, aferente unui număr de 240 de blocuri din 132 asociaţii de proprietari, la care se adaugă un număr de peste 400 de blocuri la care s-au făcut constatări în februarie 2019, deci aproape 600 de blocuri din Galaţi au subsolurile pline cu apă menajeră.

LISTA BLOCURILOR în Galeria de imagini de mai jos!

Atacatorii îşi îndreaptă atenţia în ultima vreme către utilizatorii serviciului popular de jocuri Steam. Înşelăciunea, care vizează credenţialele clienţilor Steam, raportată pentru prima dată de cercetătorul de securitate nullcookies pe Twitter, oferă skin-uri noi în fiecare zi, pentru a atrage atenţia utilizatorilor, anunţă CERT-RO. Un skin este o modificare care oferă un aspect nou vizual nou pentru jocurile online Steam. Există o întreagă piaţă digitală dedicată comercializării acestora.
Bleeping Computer explică faptul că site-ul care oferă aceste schimbări de identitate vizuală a cerut iniţial datele de autentificare ale utilizatorului, promiţând că, în schimb, termenul STEAM RAIN va apărea într-o fereastră de chat din stânga ecranului.
Fereastra de chat era evident falsă, la fel şi întreaga propunere. Victimele care au făcut click pe link au întâlnit un formular de autentificare fals Steam, care le-a extras informaţiile de autentificare. Acest lucru le-a permis ulterior atacatorilor să comită mai multe fraude, prin utilizarea contului victimei pentru a răspândi mai departe acelaşi link de phishing.

CFR Călători lansează un nou program pilot pentru deservirea şi sporirea atractivităţii traficului de navetă între zonele suburbane şi marile oraşe din toată ţara. Astfel, va fi permisă călătoria posesorilor de abonamente valabile la trenuri Regio şi cu trenurile Interregio, pentru abonamentele emise pe distanţe de până la 30 de km. Această ofertă este valabilă începând cu data de 15 decembrie 2019 şi nu include trenurile în trafic internaţional.

Autoritatea de management POCU a publicat ghidurile pentru patru apeluri de proiect pentru programele de screening pentru trei tipuri de cancer şi două tipuri de hepatită. Măsurile de sprijin în domeniul sănătăţii sunt propuse prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU) şi beneficiază de o finanţare de 103 milioane euro. Testele prevăzute vizează cele mai frecvente tipuri de cancer – de col uternin, mamar şi colorectal -, dar şi hepatitele B şi C.
Programul pentru cancerul de col uterin se adresează femeilor între 25 şi 64 ani, cel pentru cancerul de sân este adresat femeilor între 50-69 ani, iar cel pentru cancer colorectal a fost gândit pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 ani.
Programele de screening se vor derula în toată ţara, pe parcursul a 3 ani, din luna martie 2020 şi până în noiembrie 2023, astfel:
- Screening pentru cancerul de col uterin – în Nord – Vest, Nord-Est, Centru, Muntenia – Sud;
- Screening pentru cancerul de sân – în Nord – Vest, Vest, Nord-Est şi Sud-Est;
- Screening pentru cancerul colorectal – în Vest, Sud- Vest, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Bucureşti-Ilfov.
Beneficiarii proiectelor pot fi Ministerul Sănătăţii/autorităţi publice (inclusiv cei din autorităţile de sănătate publică, institutele şi instituţiile medicale), universităţi publice de medicină şi farmacie/Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, singure sau în parteneriat cu actori relevanţi – alte autorităţi publice centrale şi locale, universităţi, ONG-uri, etc.
Apelul „Organizarea de programe regionale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C – etapa II” va fi deschis în sistemul informatic MySMIS în perioada 10 decembrie 2019 – 31 ianuarie 2020 şi sunt acceptate un număr de 2 proiecte, valoarea eligibilă a unui proiect fiind de maxim 10 milioane euro.
Tipuri de activităţi eligibile:
- furnizarea serviciilor de sănătate orientate către prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D şi C;
- activităţi de informare, educare, conştientizare a grupului ţintă privind screeningul în cazul bolilor hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D şi C;
- activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Apelul „Programe de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului colorectal – etapa II” va fi deschis în sistemul informatic MySMIS în perioada 16 decembrie 2019 – 28 februarie 2020, iar valoarea eligibilă a unui proiect poate fi de maxim 5 milioane euro.
Tipuri de activităţi eligibile:
- furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale;
- activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Apelul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân – etapa II” va fi deschis în sistemul informatic MySMIS în perioada 20 decembrie 2019 – 28 februarie 2020, iar valoarea eligibilă a unui proiect poate fi de maxim 8 milioane euro.
Tipuri de activităţi eligibile:
- furnizarea de servicii de sănătate prin programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor mamare incipiente;
- activităţi de informare, educare, conştientizare a grupului ţintă al serviciilor de screening pentru cancerul de sân;
- activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Apelul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II” va fi deschis în sistemul informatic MySMIS în perioada 18 decembrie 2019 – 18 februarie 2020 în sistemul informatic MySMIS, cu o valoare eligibilă a unui proiect de maxim 10,5 milioane euro.
Tipuri de activităţi eligibile:
- furnizarea de servicii de sănătate prin programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase incipiente;
- activităţi de informare, educare, conştientizare a grupului ţintă al serviciilor de screening al cancerului de col;
- activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Aşa au decis factorii de răspundere din cadrul Primăriei Timişoara, iar celelalte administraţii locale ar putea să le urmeze exemplul. Decizia a fost luată în cadrul Comisiei de Circulaţie a municipiului Timişoara, care s-a întrunit de urgenţă cu scopul de a analiza faptul că unele centre comerciale şi supermarket-uri practică blocarea roţilor autovehiculelor din  parcările acestora, iar pentru deblocare percep anumite taxe. Această practică este răspândite ţi în Galaţi, mulţi şoferi exprimându-şi adeseori nemulţumiriea.   

În luarea acestei decizii, generată de sute de reclamaţii ale cetăţenilor, Primăria Timişoara a luat în considerare că instanţele judecătoreşti competente de pe raza Timişoarei au decis că aceste practici sunt ilegale. 

„Având în vedere cele semnalate somăm public centrele comerciale/supermarket-urile care practică blocarea roţilor autovehiculelor în parcările lor, parcări care nu au acces controlat, ca în termen de 24 de ore să renunţe la aceste practici. În caz de neconformare, Comisia de circulaţie îşi rezervă dreptul de a retrage avizele emise şi a proceda la începerea demersurilor legale pentru închiderea acceselor, precum şi de a sesiza Poliţia Română şi Parchetele competente”, a anunţat public vicepreşedintele Comisi de Circulaţie din Primăria Timişoara.   

Primăria Timişoara a adus la cunoştinţa cetăţenilor că au dreptul să sesizeze Poliţia Română sau Parchetele competente deoarece parcarea fără acces controlat este considerată deschisă circulaţiei publice şi se supune reglementărilor Codului Rutier, aprobat prin OUG nr. 195/2002 care pevede că doar societăţile autorizate de primării pot să realizeze serviciul de blocare sau ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor numai în prezenţa personalului din cadrul Poliţiei Rutiere.

După o serie de articole apărute în spaţiul public, cu privire la posibilele acţiuni de control demarate de ANAF în apartamentele românilor în perioada următoare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală face următoarele precizări: „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu are în prezent în derulare astfel de acţiuni de verificare. Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală. Precizăm că toate verificările ANAF se realizează în baza analizelor de risc, care pun în evidenţă riscurile de neconformare la declarare şi plată“, anunţă instituţia prin intermediul unui comunicat de presă.

Primăria municipiului Galaţi a întocmit un proiect pentru ca lucrările de Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I) să fie finanţate cu fonduri europene şi să se construiască un Parc de Aventură de mari dimenisuni în zona unde în prezent este amplasată Uzina de Apă 1, scoasă din funcţiune în 2011.

În acest sens, consilierii locali ar trebui să aprobe, în cadrul şedinţei ordinare din decembrie 2019, realizarea proiectului Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I), în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Valoarea totală a proiectului se ridică la 19.330.158,88 lei (cu TVA), din care 19.267.850,48 lei (cu TVA) reprezintă cheltuieli eligibile, iar 62.308,40 lei (cu TVA) reprezintă cheltuieli neeligibile. În cadrul acestui proiect, contribuţia proprie a UAT Municipiul Galaţi, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 385.357,06 lei (cu TVA), reprezentând cofinanţarea proiectului Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I).

„Pentru această zonă am pregătit un proiect de mare anvergură prin care dorim să transformăm zona într-unul dintre cele mai mari Parcuri de Aventură de la noi din ţară. Putem atrage aproximativ 4 milioane de euro pentru a finanţa o astfel de investiţie“, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Reamintim că, aşa cum a relatat cotidianul nostru, în luna martie 2019, consilierii au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv.

Articole similare: Parc de Aventură cu fonduri europene, în zona Uzinei de Apă nr. 1

Miercuri, 04 Decembrie 2019 13:43

O nouă pârtie de schi se deschide la Rânca

Noua pârtie va fi cea mai mare din staţiune şi va porni din apropierea Vârfului Păpuşa, de la cota 2.000. Pârtia şi telescaunul au fost inaugurate în urmă cu aproape zece ani, dar până acum firmele care le-au administrat s-au retras rând pe rând din proiect. Societatea care s-a ocupat de instalaţia de telescaun a intrat în faliment la trei ani de la preluarea acesteia. Noii administratori promit că, iarna acesta, situaţia va intra în normal. Pe lângă pârtia cea nouă, în staţiune mai sunt alte cinci care se întind pe aproape trei kilometri. În staţiune au fost puse deja în funcţiune tunurile de zăpadă, spre bucuria primilor turişti.

Rezultatele preliminare au fost afişate în cadrul competiţiei Apel POC/488/1/1/Mari infrastructuri de CD, Sectţiunea F – 2017-2018 – Proiecte de infrastructură de cercetare pentru instituţii publice de CD/universităţi, cod apel POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD. Proiectul „Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”, REXDAN a fost depus de Centrul European de Excelenţă pe Probleme de Mediu (ECEE) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu. Acesta a obţinut 94 de puncte şi se află pe locul 2 în competiţia naţională: http://www.poc.research.gov.ro/uploads/competitii/actiunea-1-1-1/2019/sectiunea-f/rezultate-preliminare-poc-448.PDF.

Pentru acest proiect, s-a solicitat o finanţare de 20 de milioane de euro, cofinanţarea fiind zero. Infrastructura de cercetare ce va fi creată prin intermediul acestui proiect are două componente: o navă de cercetare şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe nava de cercetare. Proiectul „Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexa a mediului în aria fluviului Dunărea”, REXDAN acoperă o arie geografică largă: 2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic şi domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie, etc., acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, ştiinţa mediului, ecologie, batrimetrie, topografie, chimia atmosferei, etc.

Pagina 1 din 58