Ioana Tanase

Ioana Tanase

"Angajaţii din sistemul bugetar se vor bucura de încă două zile libere în preajma Crăciunului şi a Anului Nou, respectiv 24 şi 31 decembrie. Sper ca tot mai mulţi români să aibă linişte şi tihnă în aceste sărbători împreună cu familiile", a precizat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de astăzi, 13 decembrie 2018. Aceasta a precizat că a discutat cu miniştrii Muncii, Sănătăţii şi Afacerilor Interne pentru a lua măsuri pentru plata pensiilor şi pentru asigurarea serviciilor de sănătate şi siguranţa populaţiei în această perioadă. "Împreună vom lua măsurile necesare pentru ca plata pensiilor să se încheie înainte de sărbători, serviciile de sănătate şi, bineînţeles, siguranţa populaţiei să fie asigurate cu prioritate astfel încât românii să se poată bucura de această perioadă mai liniştită de Crăciun şi Anul nou", a adăugat Dăncilă.

Comandantul Sean Robertson, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că orice acţiune militară unilaterală în nord-estul Siriei este "inacceptabilă", după ce Turcia a anunţat că va lansa în zilele următoare o operaţiune militară în zonă, relatează Reuters, potrivit Mediafax. Operaţiunea militară plănuită de Turcia vizează militanţii kurzi. "Acţiunile militare unilaterale în nord-estul Siriei, ale oricui, mai ales dacă în zonă de află personal militar american, sunt un motiv important de îngrijorare. Vom cataloga orice acţiune de acest fel inacceptabilă", a declarat Robertson. Purtătorul de cuvânt a transmis că Statele Unite sunt determinate să protejeze graniţa Turciei, dar lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic nu este gata. De asemenea, Robertson a transmis că Forţele Democrate Siriene sunt un "partener determinat" împotriva grupării teroriste.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat forma actualizată a documentelor procedurale necesare înscrierii online în programul Start-Up Nation, ediţia 2018. Aceste documente includ modelul planului de afaceri şi proiectul actualizat al schemei de ajutor de minimis.
”Încurajăm antreprenorii să elaboreze planurile de afaceri, pe baza documentelor publicate, şi să fie gata să le înregistreze în momentul deschiderii platformei, în a doua decadă a lunii decembrie. Lucrăm pe mai multe planuri: adoptarea proiectului de Ordonanţă de către Guvern, în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta şi publicarea procedurii de implementare a schemei de minimis în Monitorul Oficial,” a declarat ministrul Ştefan Radu Oprea.
Alocaţia Financiară Nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului. Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac online.
Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real şi transparent conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.
Aplicaţia va rămâne deschisă timp de 30 de zile. Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societăţile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniile producţiei, industriilor creative, serviciilor şi comerţului. Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate şi Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale au amânat termenul de depunere a proiectelor pentru sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere (acţiunea 2.2.1 - POC).
Prevăzută iniţial a începe la data de 17.12.2018, înregistrarea propunerilor de proiecte se va realiza online, în mod continuu, începând cu data de 14.01.2019 ora 09:00 şi se va încheia în data de 11.03.2019 ora 17:00. Amânarea deschiderii apelului a fost cauzată de o serie de modificări, cele mai importante dintre acestea fiind modificarea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării de produse şi servicii TIC inovative create de IMM-uri şi a prevederilor din Ghidul Solicitantului, în sensul posibilităţii ca ajutorul de minimis să poată fi acordat şi IMM-urilor partenere în proiect. În forma precedentă, singura entitate care putea primi acest ajutor era liderul de proiect; codurile CAEN 7010 şi 7022; la subcapitolul 3.2, în Lista documentelor care însoţesc cererea de finanţare, se adaugă documentul balanţa contabilă, numai pentru întreprinderile înfiinţate în 2018, care nu au încheiat încă un exerciţiu financiar pentru a putea depune un bilanţ. Aceeaşi nouă prevedere vizează şi modificările de la subcapitolul 4.2.1 - Grila de verificare administrativă şi a eligibilităţii; dispare obligativitatea ca procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie să fie desfăşurate exclusiv de către liderul de parteneriat. Procedurile vor putea fi desfăşurate şi de parteneri, dar liderul le va monitoriza şi se va asigura că nu va exista divizare în contracte de valoare mai mică pentru produse/servicii/lucrări similare. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică MySMIS2014, cu toate anexele cerute în Ghidul Solicitantului.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că, în perioada 12-13 decembrie 2018, autorităţile locale au prognozat, în regiunile Cernihiv, Kiev, Jitomir, Cerkasî, Poltava, Kirovograd şi Mikolaiv, căderi masive de ninsoare, uneori cu furtuni, vânt puternic (15-22 m/s), depunerea unui strat gros de zăpadă, care vor îngreuna circulaţia autovehiculelor.

De asemenea, în regiunile Harkiv, Luhansk, Doneţk, Zaporojia, Herson şi Dnipropetrovsk au fost prognozate ploi abundente, lapoviţă şi rafale de vânt puternic. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 şi +380445009935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanenţă al Ambasadei României în Ucraina: +380936252717, al Consulatului General al României la Cernăuţi: +380932709260, al Consulatului General al României la Odesa: +380955412788 şi al Consulatului României la Solotvino: +380682140918.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://kiev.mae.ro, http://odessa.mae.ro, http://solotvino.mae.ro, http://cernauti.mae.ro, https://www.consularprotection.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi anunţă instituirea unei proceduri de acordare a unor bonificaţii pentru contribuabilii persoane fizice care îşi achită obligaţiile fiscale până la data de 15 decembrie 2018.

Astfel, pentru contribuabilii, persoane fizice, care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, obligaţiile fiscale stabilite prin declaraţia unică sau decizie de impunere anuală, după caz, bonificaţia se acordă astfel:

1. Contribuabilii, persoane fizice, care au depus Declaraţia unică şi care şi-au acordat prin aceasta bonificaţia, prin menţionarea la rd. 2, rd. 5 şi rd. 8 ale lit. C. „Sumarul obligaţiilor fiscale datorate”, a sumei aferente acesteia, beneficiază de bonificaţie, reprezentând 5% din suma datorată, dacă achită cel puţin 95% din suma datorată, până la 15 decembrie 2018, inclusiv. Această bonificaţie se acordă prin efectul legii, fără a mai fi necesară comunicarea unui act administrativ fiscal din partea organului fiscal central.

2. Contribuabilii, persoane fizice, pentru care au fost comunicate decizii de impunere anuală aferente impozitului pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, precum şi aferente contribuţiei individuale de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 - 2017, şi care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, cel puţin 90% din sumele stabilite prin acestea, beneficiază de o bonificaţie, reprezentând 10% din suma stabilită prin aceste decizii de impunere anuală.

Despre acordarea bonificaţiei, organul fiscal central înştiinţează contribuabilii, persoane fizice, după expirarea termenului de plată pentru acordarea acesteia, respectiv 15 decembrie 2018, inclusiv. Efectuarea stingerii în evidenţa fiscală se aplică de organele fiscale până la data de 31.07.2019. După scăderea din evidenţa fiscală organul fiscal inştiintează persoana fizica cu privire la acordarea bonificaţiei până la data de 31.08.2019.

Procedura de acordare a bonificaţiei pentru plata cu anticipaţie a sumelor de plată, stabilite prin decizii de impunere anuală, este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2906/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1005 din 27 noiembrie 2018.

Discuţiile privind bugetul de stat pe 2019 au intrat în linie dreaptă. În aceste zile au loc ultimele întâlniri, ultimele calcule pentru a stabili cum va arăta bugetul pentru anul viitor. ALDE şi-a exprimat prin vocea preşedintelui Călin Popescu-Tăriceanu, intenţia de a susţine un buget în care componenta de investiţii să aibă un rol important. ”Consider că modelul economic pe baza căruia va fi construit bugetul pentru anul viitor trebuie să aibă în vedere păstrarea creşterii economice, creşterea veniturilor, dar mai ales creşterea nivelului investiţiilor. Însă, investiţiile care vor avea loc trebuie să fie pe proiecte concrete, nu doar de dragul de a investi. ALDE va susţine ca în noul buget să fie introduse investiţii în infrastructură, în primul rând. De asemenea, bugetul pentru anul 2019 trebuie să fie construit cu mare grijă, deoarece el trebuie să asigure continuarea măsurilor economice şi sociale promise de guvern, dar şi finanţarea unor proiecte importante pentru România”, a spus preşedintele ALDE Galaţi.
Acesta a mai făcut referire şi la discuţiile interminabile generate la nivel naţional de către reprezentanţii opoziţiei. ”Cred că e cazul să se termine cu povestea reluată iar şi iar de către reprezentanţii PNL şi USR, care vorbesc cu iresponsabilitate de îngheţarea pensiilor sau a salariilor. De la 1 ianuarie va creşte salariu minim pe economie, salariile şi pensiile nu se vor reduce şi nu vor fi îngheţate. Cea mai clară dovadă în acest sens este şedinţa de guvern de vineri, în care a fost anunţată majorarea cu 9% a salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie şi cu 23,6% pentru cei cu studii superioare. Sper ca măcar în privinţa bugetului pe 2019 să existe seriozitate şi responsabilitate din partea reprezentanţilor opoziţiei de la PNL şi USR. Îmi doresc să avem buget cât mai repede cu putinţă, astfel încât să putem să punem în aplicare măsurile prevăzute”, a mai spus Cristian Dima.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a elaborat şi depus Aplicaţia de Finanţare pentru proiectul "Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila" în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului este construirea unui pod peste fluviul Dunărea cu o lungime de 1.974,30 m, cu o distanţă centrală de 1.120,00 m şi două deschideri laterale de 489,65 şi 364,65 m. Ecartamentul vertical va fi la 38 m de la nivelul maxim de inundaţii, îndeplinind criteriilor de navigaţie pe Dunăre şi se vor construi 19,05 km de drum de 2x2 benzi între Brăila şi Jijila, dar şi 4,350 km de linii de legătură 2x1 spre Măcin.

Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt construirea unui pod peste râul Dunărea cu o lungime de 1.974,30 m care să reducă timpul de călătorie între localităţile de pe ambele maluri ale Dunării, în zona Braila şi creşterea traficului mediu pentru traficul de tranzit. Valoarea totală a proiectului este de 2.588.859,095 lei şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională - 1.634.591.038,58 lei, 25% contribuţia proprie - 544.863.679,51 lei, restul de 409.404.377,20 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Jurnalismul este mai periculos în prezent decât în oricare punct din ultimii 10 ani, conform unui raport al organizaţiei pentru drepturile omului Articolul 19, care relevă că 78 de jurnalişti au fost ucişi în 2017. În România există un declin substanţial privind capacitatea jurnaliştilor de a-şi face treaba, scrie în raportul citat de The Guardian, conform news.ro. Un declin substanţial în capacitatea jurnaliştilor de a-şi face meseria a fost remarcat în Yemen, Burundi, România, Zanzibar şi Turcia, ţară în care reporterii au recunoscut în particular că se abţin să scrie despre preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, din teama de justiţie.

326 de jurnalişti, trimişi la închisoare în 2017

Apariţia tot mai multor guverne autoritare şi ameninţarea cenzurii au crescut presiunea asupra reporterilor la nivel global, conform organizaţiei, care a afirmă că 326 de jurnalişti au fost trimişi la închisoare din cauza muncii lor în 2017. Peste jumătate dintre cei închişi sunt reţinuţi în Turcia, China şi Egipt, deseori fiind acuzaţi că se opun statului. „Preţul protejării dreptului la liberă exprimare şi informare a devenit extrem de mare: moarte, detenţie şi frica iar spaţiul pentru discuţii şi comunicări profunde este atacat. Avem nevoie de cetăţeni informaţi, instituţii puternice şi statul de drept mai mult ca niciodată”, a declarat Thomas Hughes, directorul executiv al organizaţiei.
Gruparea a ajuns concluzia că ostilitatea faţă de media devine din ce în ce mai frecventă în lume, în contextul existenţei unor lideri populişti „puternici” al căror discurs este similar cu cel al preşedintelui american, Donald Trump. În mod special Europa de Est este o problemă, a declarat Hughes. Donald Trump a acuzat în repetate rânduri presa din SUA ca fiind „rea” şi „teribilă” şi pentru că transmite „ştiri false”. Există dovezi care arată că abordarea sa îi încurajează şi pe alţii, din Ungaria până în Filipine, Albania şi Canada. „Retorica ostilă care efecte la nivel global: crimele din această regiune au loc în medii în care presa este demonizată şi insultată, inclusiv din partea oficialilor”, se arată în raport.

Numărul jurnaliştilor ucişi este în creştere

În mai puţin de un an, jurnalişti au fost ucişi în Bulgaria, Slovacia, Rusia şi Malta. Datele Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) arată că situaţia din 2018 este, cel mai probabil, una similară. De fapt, numărul celor ucişi, spre deosebire de cei care au murit în război sau alte incidente, este în creştere. Recent, jurnalistul Washington Post Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul. El este unul dintre cei 31 de jurnalişti ucişi în 2018. În ultimii 10 ani, aproximativ 300 de jurnalişti au fost ucişi în peste 40 de ţări, conform unei analize a CPJ. În afară de ţările aflate în război, cele cu cele mai multe decese sunt India, Mexic, Brazilia, Pakistan şi Rusia.

Monitorizarea internaţională nu acoperă toate cazurile de violenţă împotriva jurnaliştilor

Articolul 19 a informat şi că monitorizarea internaţională nu acoperă toate cazurile de violenţă împotriva jurnaliştilor, mai ales când este vorba de jurnalişti locali din comunităţi mici sau marginalizate. Alte ameninţări la libertatea de exprimare includ diferenţa mare de putere între reţele sociale cum ar fi Facebook şi utilizatorii lor, după cum a fost demonstrat de scandalul Cambridge Analytica. Articolul 19 a ajuns la concluzia că declinul în pluralitatea media are un impact negativ asupra abilităţii publicului să înţeleagă ce se întâmplă în lume şi face viaţa mai uşoară pentru guvernele autoritare care încearcă să cenzureze internetul. Articolul 19 a folosit 32 de indicatori pentru a analiza libertatea de exprimare şi informare, luând în considerare cinci criterii: restricţiile privind activităţile civice inclusiv dreptul de a protesta, cenzura pe internet, libertatea presei, siguranţa activiştilor şi a jurnaliştilor şi transparenţa guvernului. Danemarca este pe primul loc în acest top când sunt luaţi în considerare toţi indicatorii. În primele cinci ţări se mai regăsesc Norvegia, Elveţia, Germania şi Finlanda. România se află în rând cuyemen, Burundi sau Zanzibar.

Pantone a ales culoarea anului 2019. Aceasta este Living Coral, adică o nuanţă de portocaliu-piersică uşor aurie, care denotă optimism. În luna decembrie, de 19 ani încoace, institutul Pantone alege o culoare definitorie pentru anul următor. Institutul angajează aproximativ 10 persoane să călătorească în întreaga lume pentru a vedea ce se întâmplă în toate domeniile, de la îmbrăcăminte la maşini, astfel încât să poată alege culoarea pentru anul următor. Spre deosebire de anul trecut, când a fost aleasă o nuanţă întunecată de UltraViolet, Living Coral înseamnă energie, reconectarea cu natura.
„Influenţa de anul acesta a fost mediul înconjurător. Am avut în minte frumuseţea pe care o vedem în natură şi importanţa ocrotirii mediului. Gândiţi-vă la recifele de corali care adăpostesc şi susţin viaţa marină şi iată că încep să dispară”, a explicat Laurie Pressman, vicepreşedinte al unei unităţi Pantone care a mai explicat faptul că alegerea anuală făcută de Pantone nu este o previziune a trendului. „Este o reflecţie a ceea ce se întâmplă. Este un simbol a ceea ce se întâmplă în cultură la un moment dat”. Ea a precizat că nuanţa a apărut deja pe podiumurile de modă, mobilă, branding corporatist şi la nivel online încă din 2018.

Pagina 1 din 19