Ioana Tanase

Ioana Tanase

Uniunea Europeană a anunţat că există un pachet de intervenţie financiară anti-coronavirus,  însă tot mai multe voci se arată îngrijorate de faptul că banii vor fi direcţionaţi cu predilecţie către ţările din Zona Euro. Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că România şi celelalte state din afara Zonei Euro trebuie să aibă acces la întreaga asistenţă financiară mobilizată de UE ca răspuns la criza cauzată de coronavirus.

”Există riscul ca unele decizii de sprijin economic european să lase pe dinafară cele opt state membre ale UE care nu au adoptat încă moneda unică. D-na Christine Lagarde, preşedinta BCE, a anunţat până acum un pachet de intervenţie anti-coronavirus însumând 870 de miliarde de euro. Riscul major este ca aceşti bani să fie direcţionaţi doar către Zona Euro, în acord cu rolul BCE, dar în dezacord cu amploarea urgenţei cu care ne confruntăm. Această criză cauzată de coronavirus este, de acum, mai gravă decât cea financiară declanşată în 2008. Consecinţele ei economice pot fi devastatoare pentru coeziunea europeană, de aceea e nevoie de mobilizarea tuturor resurselor pentru salvarea vieţilor şi economiilor din UE, operaţiune echivalentă cu salvarea proiectului european”, a atras atenţia europarlamentarul Dan Nica. Acesta a anunţat că a cerut suportul grupului său politic şi mobilizarea Comisiei Europene pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) şi Mecanismul European de Stabilitate să nu se axeze doar pe salvarea economiilor din Zona Euro.

Spitalele au avut mereu nevoie de donatori de sânge, dar în acest moment în care criza generată de pandemia de coronavirus pune unităţile spitaliceşti la mare încercare, cantitatea de sânge necesară spitalelor este total insuficientă. În acest sens, chiar şi în ordonanţa militară prin care se restricţionează circulaţia persoanelor, este prevăzut ca donatorii de sânge să aibă libertatea de a merge fără nicio oprelişte la centrele de transfuzii. 

În acest context, echipa ALDE Galaţi a demarat o campanie umanitară de donare de sânge. Joi, 26 noiembrie, consilierii locali şi judeţeni ALDE, dar şi alţi membri de partid s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi şi au donat sânge, iar bonurile valorice primite au fost donate unei organizaţii umanitare. 

”În această perioadă foarte grea, împreună cu colegii din ALDE dorim să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta persoanele aflate în necaz. De aceea am demarat această campanie de donare de sânge, care sper din tot sufletul să aducă ceea ce este cel mai important pentru noi toţi: viaţă! Fac un apel către toţi cei care sunt sănătoşi şi în putere să ni se alăture şi să dăruiască speranţă celor aflaţi în clipe de cumpănă. Bonurile valorice  primite ca urmare a donării de sânge, le-am donat Asociației «Mă bucur de viață». Cu toții trecem printr-o perioadă dificilă, printr-o criză fără precedent. Trebuie să fim solidari! Acum, nu atunci când va fi prea târziu”, ne-a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.

Vodafone România şi UPC România finalizează proiectul de fuziune dintre cele două companii, pe data de 31 martie 2020. Procesul de integrare a început după aprobarea, în 2019, de către Comisia Europeană a achiziţiei. Ca urmare a fuziunii, UPC România îşi va înceta existenţa ca entitate juridică, fiind absorbită de către Vodafone România. Vodafone România a iniţiat o amplă campanie de informare a clienţilor UPC România, prin toate canalele - scrisori de informare care vor însoţi factura, IVR, SMS, email, paginile online dedicate pe platformele digitale Vodafone şi UPC, cu privire la faptul că Vodafone România S.A. va deveni furnizorul acestora de servicii fixe de telecomunicaţii, începand cu data de 31 martie 2020, ca urmare a fuziunii dintre cele două companii, precum şi despre toate modificările relevante legate de această schimbare.

Centrul Internaţional de Cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacţiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia. La eveniment a participat şi Dragoş Mihael Ciuparu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Primul experiment desfăşurat este rezultatul planificărilor şi cercetărilor realizate de către echipa Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gérard Mourou (laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la École Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franţa.
Obiectivul experimentului îl reprezintă studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară şi aplicaţii conexe. În acest sens, a fost folosit un braţ al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanţa atinsă de echipa de operare a ELI-NP şi a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele.
Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei/INCDFIN - HH, institut aflat în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au efectuat, miercuri, zece percheziţii în Capitală şi judeţele Constanţa, Galaţi şi Cluj, la persoane care vindeau online teste rapide pentru depistarea coronavirusului, despre care anchetatorii spun că sunt false. "Într-o cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. În data de 25 martie, au fost puse în executare 10 mandate de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa Galaţi şi Cluj", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Procurorii au ridicat de la o firmă aproape 10.000 de teste rapide pentru depistarea infecţiei cu coronavirus, despre care anchetatorii susţin că nu au această aptitudine. "În urma efectuării percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate de la sediul unei societăţi comerciale 9.360 de teste inscripţionate «VivaDiag Covid 19 lgM/lgG Rapid Test», care erau prezentate în mediul online drept teste rapide pentru depistarea infecţiei cu Covid-19, dar cu privire la care există suspiciunea că nu au această aptitudine. Mai mult chiar, în cuprinsul prospectului întocmit de producător se menţionează, în mod expres, că testul nu poate fi folosit pentru diagnosticarea cu Covid-19", mai spun procurorii.

Miercuri, 25 Martie 2020 14:01

Spirt obţinut din lichid de parbriz (VIDEO)

Poliţia Română a intensificat activităţile de prevenire, descoperire şi de combatere a ilegalităţilor economice specifice. O acţiune de amploare au desfăşurat poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din Prahova, Argeş şi Ilfov, în ultimele 2 zile, pe linia comercializării dezinfectanţilor medicali. Astfel, în cooperare cu poliţişti de combatere a criminalităţii organizate au fost indisponibilizate 2.892 de recipiente alcool sanitar (a câte 500 ml) despre care există suspiciunea că nu reprezintă în realitate un produs sanitar, întrucât datele menţionate pe etichetă nu corespund realităţii. Totodată, produsul nu are un miros specific spirtului medicinal sau unui alcool sanitar, ci emană un miros puternic asemănător diluantului, existând astfel riscul de a pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Poliţiştii au mai efectuat 3 percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse. Astfel, au mai fost descoperite mai multe pet-uri având aplicate etichetă cu inscripţia „Alcool sanitar - dezinfectant pentru uz extern”, despre care există suspiciunea că nu reprezintă în realitate un produs sanitar, neavând miros specific. De la locaţiile vizate au fost ridicate bunuri ce par a fi falsificate sau substituite, precum şi produse folosite la prepararea acestora, respectiv 40 de sticle a câte 500 ml etichetate, 13 sticle a câte 500 ml neetichetate şi 244 de pet-uri a câte 5 litri cu etichetă specifică soluţiei de parbriz.

Trei persoane au fost conduse la sediul poliţiei pentru audieri. Au fost înregistrate 3 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi de falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse.

VEZI VIDEO AICI «-- CLICK!

Persoanele fizice autorizate care şi-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgenţă vor beneficia de o indemnizaţie fixă la nivelul unui salariu minim brut, a declarat luni, 23 martie 2020, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, care a precizat că marţi se va desfăşura o nouă şedinţă de lucru a Grupului creat la nivelul Guvernului în vederea găsirii de soluţii pentru celelalte categorii de persoane, angajaţi, companii, care în această perioadă sunt afectate de pandemia de coronavirus.

"Noi, prin ordonanţa de urgenţă pe care am adoptat-o (OUG 30/2020 - n.r.), am prevăzut, la categoria alţi profesionişti, plata unei indemnizaţii la nivelul unui salariu minim brut pe ţară pentru cei care în această perioadă îşi suspendă activitatea pe perioada stării de urgenţă şi ne-am gândit aici la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale", a afirmat Dancă, într-o intervenţie la Digi 24.

El a precizat că Guvernul a adoptat soluţii pentru cei deja afectaţi de dispoziţiile prevăzute prin Decretul care impune starea de urgenţă.

"Acum, trebuie să trecem la următorul nivel şi ne gândim la celelalte categorii de persoane, angajaţi, companii, care, în această perioadă, cu toţii, sunt afectaţi de această epidemie şi trebuie să venim cu soluţii în sprijinul lor. Sunt chestiuni care în momentul de faţă au rămas neclare sau, cel puţin, aşa reclamă unele categorii profesionale, cum este cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderi individuale, ce se întâmplă cu cei care care lucrează în cabinetele stomatologice, cei care lucrează în organizaţiile neguvernamentale, sunt doar câteva dintre categorii care, în momentul de faţă, reclamă că dispoziţiile adoptate în prezent nu sunt foarte clare şi nu reglementează situaţia lor. De aceea, mâine (marţi - n.r.) vom avea o şedinţă de lucru la nivelul Grupului pe care l-am constituit la nivelul Guvernului împreună cu Administraţia Prezidenţială şi cu partenerii sociali pentru a veni cu precizări cu privire la modul în care se aplică aceste măsuri pentru toate categoriile profesionale şi acolo unde nu există o acoperire în reglementarea actuală să venim cu noi dispoziţii legale", a afirmat Dancă.

Dancă a precizat că Guvernul ia în calcul măsuri distincte pentru cabinetele stomatologice, având în vedere că acestea au fost nevoite să-şi întrerupă activitatea ca urmare a aplicării măsurilor dispuse prin ordonanţă militară pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

El a precizat că se caută soluţii şi pentru companii mari, menţionând sectorul auto.

"Ne-am adresat cu prioritate IMM-urilor, dar sunt companii mari, care, în momentul de faţă, resimt puternic efectele acestei crize economice provocată de pandemia de coronavirus şi sunt în consultări cu aceste industrii pentru a gândi scheme de sprijin la nivelul lor. E industria auto, este o industrie strategică pentru România şi vom căuta în perioada următoare soluţii de sprijin", a declarat Dancă.

Şeful Cancelariei premierului a menţionat, întrebat în acest sens, că alocarea bugetară estimată de Guvern privind şomajul tehnic este de "aproximativ 4 miliarde de lei, în condiţiile în care (...) ar putea să acopere necesarul pentru un număr de beneficiari de până la 1 milion de persoane".

"Suntem în discuţii cu Comisia Europeană ca o parte din acest efort bugetar să fie acoperit din fonduri europene şi vom continua să analizăm posibilitatea altor soluţii (...) Primul pachet de măsuri are un efort bugetar de peste 2% din PIB, în jur de 30 de miliarde de lei, însă prin efectul lor de multiplicare în economie impactul este de aproape 100 de miliarde de lei. Ne referim, pe de-o parte, la sumele alocate pentru aceste măsuri în mod direct, dar sunt şi angajamentele de plată ale statului pe care trebuie să le onorăm cu prioritate în perioada următoare, rambursarea de TVA de până la 9 miliarde de lei, concediile medicale în valoare de 1,7 miliarde de lei şi alte deconturi restante în contul statului (...) pe care facem eforturi să le onorăm în perioada următoare", a mai declarat Dancă.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro), un spaţiu creat pentru toate cadrele didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activităţile de învăţare cu elevii. Această platformă a fost dezvoltată de echipa proiectului „Curriculum Relevant, Educaţie Deschisă pentru toţi” - CRED, cu sprijinul experţilor Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE), în scopul susţinerii cadrelor didactice şi elevilor pentru continuarea învăţării de acasă. În acest spaţiu virtual - digital.educred.ro - sunt centralizate mai multe tipuri de resurse digitale şi informaţii utile pentru activităţile educaţionale desfăşurate. Toate resursele colectate pe platformă sunt gratuite.
Cadrele didactice vor avea posibilitatea de a accesa resurse de învăţare necesare pentru susţinerea activităţilor la distanţă cu elevii, instrumente digitale cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate astfel de resurse, platforme de învăţare colaborativă, adaptată contextului clasei de elevi (şi resurselor de la nivel de şcoală), dar şi instrumente utile de comunicare şi colaborare la distanţă, precum şi comunităţi de învăţare în care pot fi împărtăşite experienţe şi resurse cu alţi colegi de disciplină. Platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Educaţiei şi Cercetării conţine, de asemenea, o secţiune de Resurse Educaţionale Deschise - RED, centralizate în secţiunea „Resurse ISE” a site-ului. Încurajăm cadrele didactice să se implice în acest efort de colaborare şi sprijin, la nivel naţional, să împărtăşească tuturor colegilor de breaslă resursele dezvoltate, prin completarea unui formular de încărcare, accesibil pe prima pagină a platformei.

Instituţiile UE iau măsuri pentru achiziţionarea de echipamente medicale vitale, în contextul pandemiei de coronavirus. Uniunea Europeană va achiziţiona echipamente medicale pentru spitale, inclusiv pentru cele din România, în valoare totală de 50 milioane euro. Este vorba despre kituri de testare, măşti şi ventilatoare ce susţin funcţia respiratorie vor fi achiziţionate în comun. De asemenea, vor fi achiziţionate şi  echipamente medicale vitale, inclusiv măşti pentru personalul sanitar. Parlamentul European lucrează cu statele membre pentru a se asigura că UE poate achiziţiona ventilatoare, măşti şi alte echipamente medicale pentru a fi puse la dispoziţia spitalelor din întreaga Uniune, anunţă prin intermediul unui comunicat de presă, europarlamentarul Dan Nica. 

A fost instituit un sistem de colectare a echipamentelor medicale (prin intermediul rescEU), astfel încât livrările necesare pentru combaterea COVID19 să poată ajunge rapid la statele membre care se confruntă cu o penurie de echipamente. Aceste echipamente sunt necesare pentru a trata pacienţii infectaţi, pentru a proteja personalul sanitar şi pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului. RescEU face parte din mecanismul de protecţie civilă al UE, care consolidează cooperarea dintre ţările UE în domeniul protecţiei civile. De la crearea rescEU în 2019, UE poate sprijini în mod direct statele membre afectate de dezastre atunci când capacităţile naţionale sunt suprasolicitate. Datorită mecanismului UE de protecţie civilă, peste 1.800 de cetăţeni au fost deja repatriaţi din toată lumea după apariţia COVID19. Parlamentul lucrează cu statele membre pentru a aproba rapid 40 din 50 milioane EUR pentru echipamente medicale de terapie intensivă, precum ventilatoarele, şi echipamentele individuale de protecţie, precum măştile reutilizabile. De asemenea, statele membre îşi unesc forţele în temeiul Acordului de achiziţii publice comune pentru achiziţionarea de echipamente individuale de protecţie, de ventilatoare ce susţin funcţia respiratorie şi de articole necesare pentru testarea coronavirusului. 

În această seară (n.r. - luni, 23 martie 2020) a fost înregistrat şi cel de-al şaptelea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 ani, internat la Spitalul Universitar Bucureşti, confirmat pozitiv în data de 21 martie 2020. Pacientul necesita dializă şi a fost contact de salon cu un alt pacient dializat, confirmat cu COVID 19 pe data de 20.03.2020 şi care a fost transferat în Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş unde a decedat.

Pagina 1 din 71