Ioana Tanase

Ioana Tanase

Până în jurul datei de 18 octombrie 2021, vremea se va menţine mult mai rece decât în mod obişnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12-13 grade, informează Adminsitraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Apoi, vremea se va încălzi uşor şi treptat, astfel încât în perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16-18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de-a lungul întregului interval şi se vor situa în jurul valorilor normale, în general între 2 şi 6 grade.
În prima săptămână, temporar va ploua în general slab cantitativ, pe arii mai extinse în zilele de 12, 15 şi 16 octombrie, în timp ce în cea de-a doua săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse, potrivit ANM.

Vineri, 15 octombrie 2021, începând cu ora 10.00, se va derula proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
În acest context, Ministerul Educaţiei a venit cu o serie de precizări referitoare la organizarea probeIor scrise. Astfel, accesul candidaţilor în săli va fi permis în intervalul orar 09:00 - 09:30. În structura probei scrise, circa 60% dintre itemi vor viza capacităţile cognitive şi de leadership, circa 20% competenţele de management, iar restul vizează reglementările legale din bibliografia de concurs.
Având în vedere identificarea unor situaţii de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul candidaţilor, Ministerul Educaţiei va organiza joi, 28 octombrie 2021, o sesiune specială a probei scrise la care vor avea acces doar candidaţii care transmit comisiei judeţene până joi, 14 octombrie 2021, ora 16:30, o solicitare însoţită de raportul medical/decizia de carantinare, eliberate de DSP, prin care aceştia sunt plasaţi în izolare/carantină ca urmare a contractării virusului SARS-CoV-2 sau al contactului direct cu o persoană infectată.
În cazul în care documentul de mai sus nu poate fi eliberat până la data şi ora precizate, acesta va fi transmis în intervalul 15 - 25 octombrie 2021, prezentarea sa constituind condiţie obligatorie de participare la sesiunea specială.

Vineri, 01 Octombrie 2021 14:08

Cum previi şi tratezi coşuri de la mască

Experţii în îngrijirea pielii de la Nivea dau câteva sfaturi despre cum această nouă provocare poate fi abordată - coşurile apărute după purtarea îndelungată a măştii de protecţie.
Senzaţia de piele iritată şi petele roşii, coşurile din jurul nasului, a gurii sau pe bărbie, pot fi şi un efect al supraîncălzirii pielii, exces de sebum după utilizarea pentru o perioadă mai lungă a măştii de protecţie. Soluţii există însă, nu trebuie să renunţi la mască! Totul e mai simplu decât te-ai gândi şi începe cu revenirea la paşi de bază - curăţare şi hidratare, făcute corect şi cu produse adecvate pielii tale.

Să previi e mai indicat decât să tratezi. Paşii următori te vor ajuta să ţii departe de pielea ta iritaţiile şi coşurile:
- Foloseşte o mască de protecţie potrivită pentru fizionomia ta. Să acopere corect atât gura cât şi nasul. Eviţi astfel momentele în care ai tendinţa de a duce mâna pe faţă pentru a ajusta masca, riscând să iriţi pielea delicată din zona respectivă sau apariţia acneei.
- Schimbă masca de cel puţin două ori pe zi, dacă eşti nevoit să o porţi mai multe ore. Reduci astfel riscul de sebum adunat în exces, ce poate irita pielea mai ales în caz de transpiraţie şi mască umedă.
- Spală-te pe faţă de două ori pe zi, indicat înainte de a pune masca şi imediat după ce o dai jos. Foloseşte apă şi un produs delicat de curăţare, fără ulei. Aplică apoi o cremă hidratantă. Este un pas important. Combinaţie dintre pielea încălzită şi materialul măştii, care se poate freca de faţă, dă senzaţie de uscare şi poate provoca exces de sebum.
- Evită să atingi masca cu mâinile. Altfel murdăria şi alţi factori declanşatori de acnee ajung pe pielea feţei.
- Dacă mediul din jur e sigur, îndepărtează masca. Este important ca pielea să aibă parte de expunere la aer proaspăt.
- Rezistă tentaţiei de a te machia dacă ştii că vei purta masca pentru o perioadă lungă de timp. Altfel porii vor fi încărcaţi, ceea ce creşte riscul apariţiei coşurilor.

Dacă ai pielea sensibilă, următoarele sfaturi de la experţii Nivea pot fi de folos:
- Foloseşte produse pentru îngrijirea pielii sensibile, cum ar fi o crema de zi hidratantă
- Alege să foloseşti o mască de protecţie din fibre naturale, organice. Bumbacul şi mătasea sunt mai indicate pentru pielea sensibilă, decât materialele sintetice precum poliesterul. Astfel, pielea ta va putea respira şi reduci riscul de iritaţie sau coşuri.
- Dacă foloseşti o mască reutilizabilă, asigură-te că o speli după fiecare folosire.

3 paşi pentru un ten fără coşuri:
1. Curăţă tenul în mod regulat. Spală-te pe faţă de două ori pe zi. Înainte şi după purtarea măştii de protecţie. Asigură-te că pielea este uscată înainte de a pune masca.
2. Foloseşte un exfoliant. Suplimentar, ca parte în rutina de curăţare. Alege unul care se potriveşte tipului tău de ten. Îl poţi aplica de 2-3 ori pe săptămână.
3. Foloseşte cremă hidratantă pentru faţă. Astfel, previi uscarea şi iritarea pielii. Pentru un boost de hidratare necesar pielii tale, poţi aplica o mască hidratantă.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi informează că a fost publicat Ordinul nr. 764/2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2810/2019 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 iulie 2020.
Această procedură se aplică debitorilor, persoane juridice de drept public sau privat, care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020, nestinse până la data emiterii certificatului de atestare fiscală de către organul fiscal central, precum şi obligaţii bugetare accesorii.
Pentru a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, debitorul trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţă, respectiv:
a) să nu îndeplinească condiţiile pentru a beneficia de eşalonarea la plată reglementată de Codul de procedură fiscală;
b) să prezinte un plan de restructurare şi un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent;
c) să nu se afle în procedura insolvenţei potrivit legii la data emiterii deciziei de aprobare a restructurării obligaţiilor bugetare. Debitorul care se află în procedura insolvenţei până la data la care are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia de restructurare prevăzută la art. 3 alin. (1) din ordonanţă şi doreşte restructurarea obligaţiilor bugetare poate notifica organul fiscal cu privire la intenţia sa, cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare să iasă din procedura insolvenţei;
d) să nu fi fost dizolvat, potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) să fie îndeplinite obligaţiile declarative, potrivit vectorului fiscal, la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
f) să îndeplinească testul creditorului privat prudent.
În vederea accesării măsurilor de restructurare, debitorul depune la organul fiscal competent notificarea privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare, prevazută în anexa nr. 29, până la data prevazută la art. 3 alin. (1) din ordonanţă, sub sancţiunea decăderii. Aceasta poate fi depusă astfel:
a) la registratura organului fiscal central competent;
b) prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
c) prin mijloace electronice de transmitere la distanţă potrivit art. 79 din Codul de procedură fiscală.
Notificarea poate fi retrasă oricând de către debitor la cererea acestuia, prin bifarea căsuţei corespunzătoare din notificarea prevazută în anexa nr. 29, fără ca debitorul să piardă dreptul de a depune o noua notificare până la implinirea termenului prevazut la alin. (2), urmând ca organul fiscal competent să comunice acestuia decizia prin care se ia act de retragerea notificării.
În situaţia în care debitorul doreşte concomitent atât retragerea notificării iniţiale, cât şi depunerea unei noi notificări, aceasta se poate realiza printr-o singură notificare, prin bifarea căsuţei corespunzatoare din notificarea prevazută în anexa nr. 29, depusă la organul fiscal competent, aplicându-se în mod corespunzator prevederile alin. (2^1).
Pentru relaţii suplimentare accesaţi site-ul www.anaf.ro, informează AJFP Galaţi.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi aduce la cunoştinţă faptul că prin O.G. 11/31.08.2021, care modifică Codul de procedură fiscală, a fost introdusă, începând cu 01 martie 2022, obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor sau altor documente prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV), de către persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) şi întreprinderi familiale (IF).
În situaţia în care contribuabilii vizaţi nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă. (Temei legal: art. 79 alin. (11) şi (12) din Codul de Procedură Fiscală).
Se recomandă contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în SPV, până la data de 01 martie 2022, pentru a evita eventualele inconveniente determinate de depunerea, la organul fiscal central, după această dată, a unor documente în format hârtie, cum ar fi pierderea unor facilităţi/drepturi fiscale.
Reamintim faptul că Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declaraţii, cereri, solicită documente, verifică situaţia fiscală proprie etc.
Persoanele fizice sau juridice, care deţin certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV în baza certificatului digital calificat, iar persoanele fizice, care nu deţin un astfel de certificat, pot solicita înregistrarea pe baza de nume de utilizator şi parolă, informează AJFP Galaţi.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a primit în anii 2020 şi 2021, din partea unor consumatori împotriva cărora s-a început procedura de executare silită, peste 130 de cereri de negociere cu banca. Cu toate că băncile se aflau deja în faza de recuperare a sumelor neachitate de către consumatori, ceea ce limitează posibilitatea părţilor de a negocia prin intermediul CSALB, în 5 situaţii diferite acestea au acceptat să intre în conciliere.
Toate cele 5 dosare au avut ca soluţie acceptarea de către bancă a unor angajamente de plată, sistarea popririlor şi suspendarea executării silite imobiliare, la care s-a adăugat obligaţia de achitare a cheltuielilor de executare din partea consumatorilor.
„Faptul că există câteva excepţii în care băncile au intrat în dialog cu consumatorii chiar şi în situaţia în care s-a ajuns la executare silită, arată că şi în al 13-lea ceas se pot găsi soluţii amiabile de conciliere în relaţia dintre cele două părţi. Cu toate acestea, consumatorii trebuie să ştie că este foarte dificilă atât acceptarea negocierii de către bancă, cât şi concilierea în sine, dacă au început demersurile de executare silită. Unul dintre motive este că în relaţia consumator-bancă a intervenit şi executorul. Astfel, angajamentele de plată trebuie propuse executorului, iar apoi trebuie validate de către bancă. În plus, intervin şi cheltuielile de executare de care consumatorul trebuie să ţină cont, chiar dacă demersul făcut prin intermediul CSALB este gratuit pentru el. Noi am recomandat băncilor să accepte astfel de cereri de negociere, mai ales dacă demersurile de executare silită sunt la început. Important este să nu se mai ajungă la poprirea conturilor sau la vânzarea bunurilor. Sau, chiar dacă se ajunge la poprire, părţile să găsească o formulă pentru un angajament de plată. Băncile pot accepta astfel de formule amiabile pentru reintrarea într-un grafic de plată a ratelor din partea consumatorilor, deoarece aceste demersuri de executare silită durează mult şi sunt costisitoare pentru ambele părţi aflate în litigiu. În cadrul CSALB se pot găsi formule de eşalonare a datoriei, se poate obţine o diminuare a costurilor pentru motive medicale sau sociale justificate şi chiar se poate suspenda executarea silită”, spune Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Recomandările CSALB:

- Consumatorii nu trebuie să întârzie achitarea ratelor la credite cu mai mult de 90 de zile, deoarece în acel moment creditul este adus la scadenţă anticipată, iar banca poate să înceapă demersurile de recuperare a creanţei sale.
- Consumatorii trebuie să iniţieze dialogul cu banca sau să se adreseze CSALB până la termenul de 90 de zile de neplată a ratelor.
- În termenul de 90 de zile consumatorii nu trebuie să evite încercările băncilor de a-i contacta. După cele trei luni de neplată, consumatorul nu mai poate plăti creditul în rate, ci este dator cu toată suma restantă către bancă. În plus, eventualele dobânzi penalizatoare calculate în timpul perioadei de 90 de zile sunt mult mai mici decât sumele care vor fi datorate ulterior.
- Consumatorii trebuie să fie atenţi cine sunt creditorii. De multe ori băncile nu au calitate de creditori, chiar dacă ele sunt cele care aplică efectiv măsura popririi pe conturi. Dacă banca nu are calitatea de creditor (este doar terţ poprit), dar consumatorul are conturi deschise la banca respectivă, acesta nu trebuie să facă demersuri în raport cu banca, ci cu creditorul care a dispus înfiinţarea popririi (ANAF, de exemplu). Banca are obligaţia să instituie/aplice poprirea asupra conturilor, altfel fiind obligată să plătească suma respectivă către creditori din fondurile proprii.

Informaţii utile:

- După cele 90 de zile de întârziere datoria poate fi vândută de creditor către firme de recuperare a creanţelor, situaţie în care dispare posibilitatea soluţionării prin intermediul CSALB, deoarece negocierea poate avea loc doar în relaţie cu entităţi supravegheate, monitorizate şi reglementate/autorizate de Banca Naţională a României.
- Dacă creanţa ajunge la un executor judecătoresc, vor fi demarate demersurile de executare silită: se va pune poprire pe conturi şi salarii şi/sau se va recurge la executare silită mobiliară sau imobiliară (în funcţie de bunurile debitorului şi/sau de garanţiile care s-au constituit).
- Executorul judecătoresc va imputa consumatorului cheltuielile efectuate pentru demersuri precum: colectarea informaţiilor referitoare la bunurile urmăribile din patrimoniul consumatorului, notificări, somaţii, adresele trimise către bănci pentru înfiinţarea popririi, cheltuieli de transport, onorariul executorului/avocatului/experţilor desemnaţi în dosar etc.
- Întârzierea plăţii ratelor atrage un efort de plată mai mare: odată cu executarea silită, salariul poate fi reţinut în proporţie de o treime. Dacă sunt mai mulţi creditori se poate ajunge chiar la reţinerea a 50% din venituri, în timp ce alte sume pot fi reţinute în proporţie de 100%.
CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă.

YouTube va bloca toate conţinuturile antivacciniste, mergând astfel dincolo de interdicţia sa ce vizează informaţiile false despre vaccinurile anti-COVID-19 pentru a include şi conţinuturile bazate pe dezinformări despre alte vaccinuri autorizate pe piaţă, au anunţat miercuri reprezentanţii companiei americane pe blogul oficial al acesteia, informează Reuters citat de Agerpres.
Printre exemplele de conţinuturi care nu vor mai fi permise pe YouTube se află afirmaţii precum cele conform cărora vaccinul antigripal provoacă infertilitate şi vaccinul ROR, conceput pentru a oferi protecţie împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, poate să provoace autism, potrivit noilor condiţii de utilizare a platformei YouTube.
Compania specializată în partajarea de videoclipuri online, deţinută de grupul Alphabet Inc., va interzice de asemenea canalele asociate cu mai mulţi activişti antivaccinişti importanţi, precum Robert F. Kennedy Jr. şi Joseph Mercola, a precizat un purtător de cuvânt al platformei YouTube.
Decizia a fost luată într-o perioadă în care YouTube şi alte companii-gigant din industria tehnologiei, precum Facebook Inc. şi Twitter Inc., au fost criticate pentru faptul că nu au adoptat măsuri suficiente pentru a stopa răspândirea ştirilor medicale false pe platformele lor.
Deşi YouTube a decis să adopte o poziţie mult mai dură împotriva dezinformării, compania americană se confruntă cu reacţii ostile pe plan internaţional. Marţi, canalele de limbă germană ale postului public de televiziune rusesc RT au fost şterse de pe YouTube, întrucât ar fi încălcat politica platformei ce vizează dezinformările privind COVID-19.
Miercuri, reprezentanţii Rusiei au declarat că acea decizie reprezintă "o agresiune informaţională fără precedent" şi au ameninţat că vor bloca platforma YouTube.

Vineri, 01 Octombrie 2021 13:25

Netflix a lansat 5 jocuri video în aplicaţie

Netflix a anunţat încă din luna iulie că userii din Europa vor putea juca jocuri video prin intermediul aplicaţiei, iar după teste în Polonia, primele jocuri video sunt disponibile în trei ţări europene, pentru cei care au telefoane cu Android. Netflix a cumpărat şi un studiu de jocuri video, fiind convinsă că segmentul îi va aduce profit, informează Reuters.
Utilizatori din Polonia, Italia şi Spania trebuie să instaleze jocurile prin Google Play şi apoi le pot deschide din aplicaţia Netflix. Cinci titluri sunt disponibile: Shooting Hoops, Card Blast, Teeter Up, Stranger Things: 1984 şi Stranger Things 3.
Netflix anunţa în iulie că abonaţii din Europa vor putea juca jocuri video ca parte a abonamentului, fără a mai fi nevoie să plătească în plus. Netflix a spus că vede segmentul jocurilor video ca fiind extrem de promiţător, mai ales că este tot mai dură concurenţa cu platforme precum Disney+ şi HBO Max.
Netflix a cumpărat şi un studio de jocuri numit Night School Studio care a dezvoltat un joc foarte popular în rândul adolescenţilor "Oxenfree".
Netflix are peste 200 de milioane de useri în lume, dublu faţă de acum patru ani.

Doi tineri gălăţeni au decis să-şi deschidă prima afacere, chiar dacă antreprenoriatul este pentru ei un mister plin de aventuri ce urmează să fie explorat. Aşa a luat formă Vanta Agora, un nou brand de produse de calitate premium pentru îngrijirea personală.
Anul acesta, în luna mai, Andra-Giulia Vlad (20 ani) şi Cosmin-Mihai Guteş (21 ani), ambii studenţi la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, au intrat cu dreptul în industria cosmeticelor, sunt fondatorii Vanta Agora şi au stabilit o serie de planuri ambiţioase pentru afacerea lor.
Brandul lansat de cei doi tineri, Vanta Agora, oferă produse de îngrijire personală de înaltă calitate ce pot fi achiziţionate din magazinul lor online, cu speranţa că în viitorul apropiat să-şi comercializeze produsele şi în magazine fizice.
Giulia Vlad spune că pasiunea pentru afaceri a început încă din liceu şi că mereu s-a gândit dacă produsele de calitatea brand-urilor high end poate fi realizată la preţuri accesibile pentru majoritatea clienţilor. După ce l-a cunoscut pe Cosmin Guteş, aceştia s-au gandit să îşi deschidă o afacere împreună şi au ajuns la conceptul unui brand de îngrijire personală luxos, dar cu preţuri medii, oferind o calitate premium, asemănătoare marilor nume din acest domeniu.
Care a fost, însă, sursa ideii şi cum au construit o afacere de la zero, într-un timp atât de scurt? „Dorinţa de a pune la dispoziţia clienţilor calitate şi lux la un preţ accesibil, făcând research, mi-am dat seama că există o piaţă în continuă dezvoltare. Piaţa cosmeticelor din România are nevoie din ce în ce mai mult de produse care să se ridice la aşteptările rafinate ale multor clienţi din ţara noastră şi nu numai”, a spus Giulia Vlad.
Pentru a vedea produsele comercializate de cei doi tineri antreprenori puteţi accesa www.vantaagora.com sau îi puteţi contacta pe Instagram: @vantaagora, Facebook: Vanta Agora şi e-mail: vantaagora@gmail.com.

Guvernul ungar a calificat marţi ca inacceptabil ceea ce consideră a fi un şantaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului său de redresare şi se declară gata să renunţe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană, informează AFP citat de stiripesurse.ro.
"Da, ne putem lipsi" de fondurile europene,"avem destui bani pentru a începe aceste proiecte" de redresare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat AFP la Strasbourg.
Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles pe 12 mai, dar care se confruntă de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectării statului de drept în Ungaria, a fost prelungită până pe 30 septembrie de către Comisia Europeană. Executivul european a evidenţiat în special o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă din justiţie.
Szijjarto nu se aşteaptă la un acord din partea Bruxelles-ului până joi. În opinia sa,"dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu". Blocajul are legătură cu adoptarea în iunie a unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezintă drept un instrument pentru protejarea copiilor. "Folosirea fondurilor europene ca mijloc de şantaj pentru a promova schimbarea politică este inacceptabilă", a insistat Peter Szijjarto.
Dacă Bruxellesul decide sau nu să prelungească în continuare termenul limită pentru examinarea planului Ungariei de investiţii şi reformă care ar permite Budapestei să beneficieze de 7,2 miliarde de euro în subvenţii din partea UE, "nu cred că are vreo importanţă, pentru că nu vom face niciun compromis pe acest subiect", a afirmat ministrul ungar de externe.

Pagina 1 din 149