Ioana Tanase

Ioana Tanase

Compania de transport public Transurb SA se află în plină negociere a contractului colectiv de muncă chiar dacă anul acesta societatea a trecut şi trece printr-o perioadă dificilă, în special din cauza crizei şi condiţiilor deosebite de desfăşurare a activităţii din cauza pandemiei de coronavirus.

Cu toate că o bună perioadă de timp, în perioada în care a fost declarată starea de urgenţă, transportul în comun a funcţionat la capacitate maximă, deşi multe dintre autobuze erau goale, iar încasările din bilete erau aproape zero, salariaţii nu şi-au pierdut locurile de muncă, iar salariile au fost plătite la timp. Interesant este că spre deosebire de alte companii mari din oraşul nostru - deşi odată cu ridicarea restricţiile privind deplasarea cetăţenilor, mijloacele de transport în comun au devenit, în scurt timp, aglomerate - în rândul conducătorilor auto de la Transurb nu s-au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus pentru că societatea a luat măsuri pentru protejarea angajaţilor prin izolarea şoferilor de restul autobuzului prin instalarea de panouri de plexiglas, prin acţiuni zilnice dezinfecţie prin nebulizare etc. Salariaţii Transurb SA au beneficiat şi de vouchere de vacanţă de 1.200 lei, de primă de Paşte, de primă de 1 Iunie, primă de Ziua Transportatorilor.

Dar criza economică generată de pandemia de coronavirus nu pare să stea în calea negocierilor contractului colectiv de muncă al salariaţilor Transurb căci acum se discută de o creştere salarială de 18%, în plus faţă de cea de 5% de care aceştia au beneficiat la începutul acestui an. Se discută şi de o creştere salarială de 150 de lei pentru conducătorii auto care nu mai vând bilete deoarece a fost implementat sistemul de e-ticketing. Pentru ca cerinţele salariaţilor să poată fi puse în aplicare, s-ar impune existenţa unei înţelegi reciproce a contextului social şi economic deosebit de dificil în contextul pandemiei de coronavirus, astfel încât limita de suportabilitate a bugetului societăţii de transport public să nu fie împinsă peste limită.

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a salutat declaraţia din această dimineaţă (n.r. - 16 septembrie) a preşedintei Comisiei Europene privind instituirea unui salariu minim la nivel european. ”În cadrul discursului despre Starea Uniunii din plenul Parlamentului European, doamna Ursula von der Leyen a anunţat preluarea propunerii PSD şi a Grupului nostru politic - S&D - cu privire la salariul minim european. Este un semnal încurajator privind noile politici sociale ale Comisiei Europene, atât de aşteptate de cetăţenii afectaţi de criza economică declanşată de pandemie”, a declarat Dan Nica.
Eurodeputatul social-democrat a subliniat, prin intermediul unui comunicat de presă, că poziţiile Ursulei von der Leyen pentru instituirea unor standarde minime în plan social şi pentru crearea unei Uniuni a Sănătăţii la nivel european reprezintă o şansă majoră pentru ca UE să răspundă adecvat şi eficient gravelor provocări cu care se confruntă. ”Ne preocupă asigurarea accesului cetăţenilor la vaccin. Comisia Europeană a semnat acorduri-cadru în acest sens, dar guvernele naţionale trebuie acum să confirme participarea statelor membre la acest cadru european. Cer Guvernului României să acţioneze urgent pentru ca românii să aibă acces la vaccin imediat ce va fi disponibil”, a precizat Dan Nica.
De asemenea, liderul europarlamentarilor PSD a evidenţiat faptul că există o serie de oportunităţi pe care România nu trebuie să le piardă, de aceea Guvernul trebuie să gestioneze cât mai responsabil şi eficient elaborarea planului naţional de reconstrucţie. ”Tranziţia energetică poate fi o povară costisitoare sau poate reprezenta o oportunitate pentru construirea unui viitor sustenabil pentru România”, a punctat Dan Nica.
Europarlamentarul român a apreciat, totodată, decizia anunţată azi de preşedinta Comisiei Europene de creare a unei agenţii europene pentru gestionarea riscurilor transfrontaliere. ”Este ideea lansată de domnul Raed Arafat, promovată de noi la Bruxelles şi, iată, susţinută de acum de preşedinta Comisiei. Propun ca această agenţie să fie găzduită de ţara noastră, în condiţiile în care România a fost privată deocamdată de a avea un sediu de agenţie UE pe teritoriul său”, a subliniat Dan Nica.

Biroul Electoral Central (BEC) a schimbat regulile pentru alegerile locale, ultima hotărâre în acest sens fiind emisă pe data de 07 septembrie 2020. Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din Hotărârea nr. 81/07.09.2020 privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, cetăţenii cu acte de identitate expirate după 1 martie 2020 pot vota la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în această situaţie vor merge pe 27 septembrie la secţia unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care au domiciliul sau reşedinţa. În plus, BEC a decis şi că românii care nu au reuşit să îşi facă vize de flotant până pe 4 septembrie 2020 vor putea vota la alegerile locale doar în localitatea de domiciliu.

Liderul PRO România, Victor Ponta s-a aflat miercuri, 02 septembrie 2020, la Galaţi, la o întâlnire cu membrii partidului, alături de candiaţii la cele mai înalte funcţii administrative locale, respectiv candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, senatorul Nicolae Marin, şi aspirantul la funcţia de primar al municipiului Galaţi, Marius Stan. „Faptul că în toate cele 65 de unităţi administrativ teritoariale aveţi candidaţi, este ceva ce eu vreau să felicit şi să vă susţin personal“, a afirmat Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti despre eşecul moţiunii de cenzură, Victor Ponta a declarat: „PSD-ul se mobilizează să dea jos Guvernul doar când este vorba de Guvernul lor. Pentru Guvernul Grindeanu s-au mobilizat, când e vorba de Guvernul Orban nu s-au mobilizat şi nu cred că se vor mai mobiliza de acum încolo“.

Deschiderea anului şcolar 2020-2021 este un subiect fierbinte în contextul în care răspândirea virusului SARS-CoV-2 continuă în mod accelerat în ţara noastră. Desfăşurarea alegerilor la scurt timp după ce copiii se vor întoarce la şcoală şi organizarea secţiilor de votare în unităţile de învăţământ constitue, de asemenea, o situaţie care va expune copiii unui real risc de îmbolnăvire.

Având în vedere aceste considerente, senatorul gălăţean Nicolae Marin cere printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României şi prim ministrului Ludovic Orban amânarea deschiderii anului şcolar pentru data de 01 octombrie 2020.

„Vă adresez prezenta scrisoare deschisă având în vedere, în primul rând, protejarea stării de sănătate a copiilor şi apoi evenimentele următoare care implică deschiderea anului şcolar şi organizarea, în scurt timp, a secţiilor de votare pentru exercitarea de către cetăţeni a dreptului de a-şi alege reprezentanţii în cadrul autorităţilor publice locale. Vă solicit să promovaţi în regim de urgenţă un act normativ care să prevadă amânarea deschiderii anului şcolar pentru data de 1 octombrie 2020. La baza solicitării mele se află următoarele argumente: Anul şcolar 2020-2021 va începe, aşa cum aţi anunţat, pe data de 14 septembrie 2020. După doar două săptămâni, în unităţile de învăţământ trebuie să fie amenajate secţiile de votare pentru alegerilor locale din 27 septembrie 2020. După finalizarea procesului electoral copiii trebuie să revină în unităţile de învăţământ în care s-au perindat zeci, sute sau mii de cetăţeni pentru a-şi exercita dreptul de a vota. Timpul foarte scurt de la finalizarea procesului electoral până la reînceperea cursurilor nu este propice desfăşurării acestora în condiţii sanitare sigure, dezinfectarea spaţiilor fiind o procedură absolut necesară după un astfel de proces electoral. Este nevoie ca «România educată» să se desfăşoare într-un mediu sănătos şi de aceea vă propun data de 1 octombrie 2020 ca dată pentru deschiderea noului an şcolar. Cred că sănătatea copiilor noştri este mult mai importantă în această situaţie dificilă!“, senatorul Pro România, Marin Nicolae.

VEZI VIDEO mai jos! ↓↓↓

Partidul Puterii Umaniste (social liberal) a depus la Biroul Electoral Judeţean, dosarele candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi şi primar al municipiului Galaţi şi listele de candidaţi pentru funcţiile de consilieri judeţeni şi municipali. Preşedintele organizaţiei judeţene, Bogdan Ciucă, deputatul Eugen Durbacă, candidatul pentru preşedinţia CJ Galaţi, Silviu Mîrzac Manolache şi candidatul pentru Primăria Galaţi, Roman Apostol Picu au fost însoţiţi de aproape 200 de oameni care purtau căşti de protecţie. Muncitori, ingineri, navalişti sau combinişti, oameni de pe şantierele în lucru din Galaţi, au venit să suţină echipa umanistă care va candida la alegerile locale.

Partidul Puterea Umanistă a pus preţ pe a alege un profesionist, un gălăţean care şi-a construit o carieră trainică în cea mai importantă unitate metalurgică din ţară, care va candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi. Specialistul de top, inginerul Mîrzac Silviu Manolache, Director de Operaţiuni al Laminoarelor Combinatului Siderurgic LIBERTY Galaţi şi Membru al Comitetului de Conducere, a fost susţinut în acest demers atât de partidul al cărui nou mebru este, cu menţiunea că acesta este nou intrat nu numai în rândul umaniştilor, ci şi al politicii, dar şi de zeci de siderurgişti.

”Suntem într-un moment de start, depunem candidaturile pentru consiliul judeţean, pentru primarie. Într-o lună de zile să ai peste 3.500 de oameni cu adeziune, în judeţ să ai peste jumătate din localităţile din judeţ cu organizaţii, este o performanţă care a putut fi atinsă numai datorită efortului echipei”, a declarat preşedintele organizaţiei gălăţene a PPU SL, Bogdan Ciucă.

Candidaţii umanişti intră în cursa pentru alegerile locale propunând gălăţenilor să voteze şi două echipe de consilieri locali şi judeţeni din care fac parte gălăţeni care sunt preocupaţi de binele comunităţii, de dezvoltarea oraşului şi care mereu a fost aproape de cetăţeni, astfel primii zece pe lista candidaţilor pentru funcţia de consilier local sunt: Roman Apostol Picu - viceprimar, Ciucă Liviu Bogdan - profesor univeristar, notar, Durbacă Eugen - inginer, Strat Alina Ana Maria - agent comercial, Gheţu Ilie - consilier local, Antoniu Horia, Holoc Liliana, Contoman Octavian, Alexandru Marieta.

Primele 10 locuri pe lista candidaţilor pentru funcţia de consilier judeţean sunt ocupate de: Mîrzac Silviu Manolache, Durbacă Eugen, Ciucă Liviu Bogdan, Roman Apostol Picu, Streşină Nina, Dima Gheorghe, Căpătan Gheorghe, Garofa Ion, Crudu Eugenia, Ioan Ion.

Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) Galaţi a lansat candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat preşedintele organizaţiei umaniste gălăţene, Bogdan Ciucă, deputatul Eugen Durbacă şi viceprimarul Picu Apostol Roman, candidat la funcţia de primar al municipiului Galaţi.

”Candidatul nostru pentru preşedinţia judeţului Galaţi este un gălăţean, Silviu Mîrzac Manolache, este inginer, director în ceea ce reprezintă poate cea mai importantă entitate li din punct de vedere economic şi din punct de vedere sufletesc, Combinatul Siderugic Galaţi. Domnia sa este din Galaţi, s-a şcolit în Galaţi şi este un reputat specialist în domeniul metalelor şi asta îi dă un atu în plus în sensul că îl credem călit pentru o competiţie electorală despre care susţinem în continuare că trebuie să fie una curată. Platforma siderurgică reprezintă mult pentru gălăţeni şi acesta este unul dintre motiv pentru care candidatul Partidului Puterii Umaniste, sub semnul calului, este domnul director Silviu Mîrzac. Al doilea motiv este faptul că este un manager de excelenţă”, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele PPU SL Galaţi.

”Îmi face deosebita plăcere să-l prezint pe domnul Mîrzac drept candidatul nostru la presedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, mai ales că eu cunosc activitatea din Combinat. Este o activitate foarte grea, este o muncă foarte grea, sunt oameni căliţi în acea muncă şi ca atare, eu sunt convins că dumnealui, în primul rând dacă va reuşi să fie ales de gălăţeni ca preşedintele Consiliului Judeţean, se va implica în aşa măsură încât va aduce un prinos de foloase pentru judeţul Galaţi şi bineînteles municipiul Galaţi şi chiar platforma siderurgică”, a spus inginerul Eugen Durbacă, cel care şi-a petrecut peste 20 de ani pe platforma siderurgică.

”Îmi lansez candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi cu gândul că numai împreună vom putea reuşi să construim viitorul judeţului Galaţi astfel încât să-l reafirme ca motor al puterii şi dezvoltării, dar şi creşterii economice în regiunea Moldovei, dar şi a Dunării. O să mă întrebaţi “De ce?”, răspunsul e “De ce nu?”. Sunt un gălăţean, născut acum 47 de ani în Tecuci. Am copilărit şi am crescut în Tecuci până la absolvirea liceului, după care am venit la facultate la Galaţi, Facultatea de Nave şi Inginerie Electrică pe care am   absolvit-o în anul 1997 şi m-am angajat în Combinat. 23 de ani de experienţă, cu excepţia intervalului dintre 2006-2008 când am fost detaşat la Iaşi, la Mittal Still, fostul Tepro, Fabrica de Ţevi Sudate, unde am reorganizat procesul de mentenanţă din poziţia de director de Mentenanţă, după care m-am reîntors şi până în prezent am lucrat în Combinatul de la Galaţi. Din decembrie 2018 sunt membru în Comitetul Director şi Director de Operaţiuni în Zona Laminoare. Din acest motiv, în topul priorităţilor de dezvoltare a judeţului Galaţi o să găsiţi pe primul loc populaţia sau resursa umană, infrastructura, sănătatea şi asistenţa socială, mediul şi protecţia mediului, infrastructura şi utilităţile, mediul şi mediul economic, turismul, eficienţa energetică şi nu în ultimul rând capacitatea administrativă. Sunt multe de făcut, nu vreau să promit, vreau să facem. Numai împreună vom putea face ceva pentru judeţul nostru şi pentru viitorul copiilor noştri. Aşa cum spune o vorbă din bătrâni: ”Stramoşii nu ne mai pot judeca, copiii, da”, a afirmat Silviu Mîrzac Manolache.

Roman Apostol Picu a conchis: ”Acest oraş s-a clădit nu pe pumni, ci pe truda oamenilor care şi-au sacrificat tinereţea în Combinat”.

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) a depus marţi, la Biroul Electoral Judeţean lista şi dosarele candidaţilor pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Ministrul Educaţiei a emis astăzi, 18 august 2020, ordinul de numire a lui Onuţ Valeriu Atanasiu în funcţia de inspector şcolar general. Acesta vine în locul Mioarei Enache căreia i-a expirat mandatul pe data de 16 august 2020, mandat obţinut prin concurs în anul 2015. Onuț Valeriu Atanasiu este profesor de fizică și consilier local PNL. 

 

Alianţa USR-PLUS a depus la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), marţi, 18 august 2020, dosarele candidaţilor la alegerile locale din această toamnă. Pentru Primăria municipiului Galaţi, candidatul Bogdan Rodeanu este susţinut şi de PNL, partid care, vine cu candidatul pentru Consiliul Judeţean, George Cătălin Stângă, care va fi susţinut şi de USR-PLUS.
„La Consiliul Local şi cel Judeţean, venim cu două echipe puternice, implicate şi care vor munci pentru binele Galaţiului şi al gălăţenilor. Ne mândrim cu ei, sunt oameni ca dumneavoastră, cu studii şi cariere pe bune, sătuli de administraţii locale nepăsătoare la problemele cetăţenilor“, spun cei de la USR-PLUS.
Primii 10 candidaţi pentru fotoliile de consilieri înscrişi pe listele USR-PLUS sunt, la Consiliul Local:
1. Postică Andrei, inginer; 2. Susnoschi Luca Flavia, inginer; 3. Zinica Daniel, economist; 4. Chitaru Cristian, inginer IT; 5. Şarpe Daniela-Ancuţa, profesor universitar; 6. Grigoraş Răzvan-Marian, inginer; 7. Matei Lăcrămioara Rodica, economist; 8. Pîndaru Bogdan, inginer; 9. Dragu Steluţă, inginer; 10. Cladiade Viorica, jurist.
Pentru Consiliul Judeţean, primii 10 candiaţi sunt:
1. Dumitrescu Bogdan-Ionuţ, economist; 2. Zinica Silviu, economist; 3. Butunoi Adrian-Liviu, jurist; 4. Ştefanache Gheorghe, antreprenor; 5. Popa Mihai, inginer economist; 6. Postică Andrei, inginer; 7. Dumitraşcu Ionuţ-Dănuţ, jurist; 8. Moroianu Cătălin, inginer; 9. Vizinteanu Nicolae, jurist; 10. Tacu Dănuţ-Săndel, inginer.

Organizaţia ALDE Galaţi a depus, marți, 18 august 2020, dosarele de candidatură pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, la Biroul Electoral Judeţean Galaţi. În competiţia pentru Primăria Galaţi va intra preşedintele organizaţiei, Cristian Dima, iar pentru preşedinţia Consiliului Judeţean va candida actualul vicepreşedinte al CJ, Florin Gasparotti. De asemenea, au fost depuse şi listele candidaţilor pentru Consiliul Judeţean, dar şi pentru Consiliul Local. „Ne aflăm în faţa unui nou test important pentru noi şi pentru întreg judeţul Galaţi, de rezultatul căruia depinde modul în care va evolua judeţul nostru şi localităţile sale din punct de vedere economic şi social. ALDE Galaţi propune o echipă cu experienţă, redutabilă, cu oameni performanţi, cu oameni serioşi şi, cel mai important, o echipă formată din persoane care vor să lucreze pentru comunitate şi sunt preocupaţi de situaţia celor din comunitatea pe care o reprezintă“, a declarat Cristian Dima.

Potrivit preşedintelui ALDE Galaţi, organizaţia gălăţeană propune o listă de candidaţi valoroşi, care înţeleg problemele locuitorilor judeţului nostru, iar în privinţa candidaturii la Primăria municipiului Galaţi, Cristian Dima a declarat: „Mi-am depus astăzi candidatura pentru Primăria Galaţi cu dorinţa de a reuşi să-mi pun în practică proiectele pentru dezvoltarea oraşului. Sunt conştient de această responsabilitate imensă, dar eu consider că am experienţa administrativă necesară pentru a ocupa funcţia de primar. Avem o listă de consilieri foarte bună, oameni cu experienţă, cu viziuni profund liberale care sunt foarte apreciaţi pe eşichierul politic de centru dreapta, din domenii diverse de activitate, care ştiu cu ce probleme se confruntă oraşul şi care doresc să mă sprijine. Sunt multe lucruri de făcut, iar principalele mele proiecte sunt legate de locuri de muncă, infrastructură, siguranţa cetăţeanului, investiţii în educaţie, cultură şi sport. Dezvoltarea şi evoluţia municipiului şi a judeţului trebuie să se realizeze în armonie cu cetăţeanul şi cu mediul, aceasta este cea mai mare provocare a noastră“.

Pagina 1 din 89