Ioana Tanase

Ioana Tanase

Vineri, 02 Decembrie 2022 00:00

„Contrabanda e boală grea”, la Galaţi

În primele 9 luni ale anului 2022, conform site-ului www.stopcontrabanda.ro la nivel naţional au fost indisponibilizate 61.217.402 ţigarete. Din totalul acesta, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 37.301.884 ţigarete. La frontiera cu Republica Moldova, în perioada analizată au fost reţinute 2.637.231 ţigarete (123.440 de către structurile din judeţul Galaţi), în creştere cu aproximativ 21% faţă de primele 9 luni ale anului 2021, când au fost descoperite 2.174.010 ţigarete. Ţigările confiscate la această frontieră reprezintă aproximativ 7% din totalul capturat la nivel naţional.
În ceea ce priveşte fenomenul contrabandei cu ţigări sunt relevante studiile efectuate de compania Novel Research. Nivelul pieţei ilicite se menţine redus în primele nouă luni ale anului autorităţile au reuşit să oprească peste 60 milioane de ţigarete de contrabandă, cu o valoare de circa 36 de milioane, să ajungă pe piaţa neagră, conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda. Recent, a fost lansat valul al doilea al campaniei „Contrabanda e boală grea”, care se va desfăşura pentru prima dată în parteneriat nu doar cu autorităţile de aplicare a legii din România, ci şi cu cele din Republica Moldova, simultan, pe ambele maluri ale Prutului, se arată într-o informare privind activitatea desfăşurată pentru supravegherea şi controlul trecerei frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere în zona de competenţă a Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat public data la care va începe plata pensiilor pe luna decembrie 2022.
"Există foarte clar o convenţie între Casa Naţională de Pensii şi Compania Naţională de Poştă în care se spune foarte clar, acolo sunt stipulate termenele de livrare a pensiilor la domiciliu. Exact cu data de 1 ale fiecărei luni noi virăm pensiile către beneficiarii noştri, pensionarii. Deci, 1 fiind zi nelucrătoare, exact cu data de 2, deja pensiile vor fi achitate către beneficiarii noştri, pensionarii. Chiar am avut o discuţie cu domnul director general al Companiei Naţionale. M-a asigurat domnul director că totul este în regulă şi începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate. Începând cu intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Naţională de Poştă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noştri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poştal. Pe lângă acestea, mai avem şi pensiile unde pensionarii au optat ca modalitate de plată prin cont bancar, unde se vor vedea şi acestea în jur de data de 12-13 ale lunii", a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, joi, la Antena 3 CNN.
Pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Majorarea pensiilor se va face într-o singură etapă, după cum a anunţat ministrul Muncii. La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.
Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, declara Marius Budăi la România TV.

PET-CT este o investigaţie non-invazivă din cadrul medicinii nucleare şi foloseşte radiotrasori care se injectează intravenos şi funcţionează ca un analog al glucozei. Datele obţinute prin intermediul PET-CT sunt precise şi superioare celorlalte investigaţii, prin fuzionarea imaginilor PET şi CT realizându-se harta activităţii metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate, a explicat Ruxandra Vlădescu, medic medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR.
„Analiza nu poate fi făcută fără o programare prealabilă şi fără o pregătire a pacientului, pentru că există nişte mici norme care trebuie să fie respectate, legate de alimentaţia pacientului, de o anumită medicaţie, de o anumită conduită a pacientului”, a spus Ruxandra Vlădescu. „Este o substanţă care are comportament ca şi glucoza şi, dat fiind acest lucru, trebuie să reducem existenţa unui nivel ridicat de glucoză din sânge. Atunci, pacientul nu are voie să mănânce cu un interval de timp înainte de examinare. Trebuie să aibă o activitate musculară redusă. Mai sunt alte câteva interdicţii medicamentoase, în funcţie de boală şi de pacient. Practic, pregătirea nu este complicată”, a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu în cadrul unui interviu acordat DCNews şi DCMedical.
„Pacientul stă în Departament aproximativ două ore, două ore şi jumătate. O oră este timpul de metabolizare după injectarea radiotrasorului intravenos. 35 - 40 de minute este scanarea, după care pacientul se îmbracă şi pleacă acasă, fără să aibă contraindicaţii de alimentaţie, medicaţie, activitate. Pacientul poate veni în contact cu alte persoane la un interval de timp suficient încât doza să fie eliminată complet. Este foarte importantă hidratarea după această examinare”, a mai spus medicul.
Cu ajutorul examinării PET-CT ce utilizează tehnologia de înaltă performanţă, se poate clarifica rapid prezenţa unei tumori, se realizează precis localizarea şi stadializarea tumorii şi se stabileşte prezenţa de metastaze. Echipa medicală din departamentul PET-CT este alcătuită din medic de Medicină nucleară, medic radiolog (sau medic cu dublă specialitate), fizician medical cu specializare PET-CT, asistenţi medicali.

Transplantul de „insule” pancreatice, un tratament mult aşteptat de pacienţii din Franţa care suferă de diabet de tip 1, recent autorizat de autorităţile sanitare după ani de experimente, le „schimbă viaţa” beneficiarilor cu instabilitate cronică, informează AFP.
„Este revoluţionar”, a declarat Valérie Rodriguez, care s-a numărat printre primii pacienţi din Franţa care au primit un astfel de transplant în cadrul tratamentului de rutină (în afara unui proiect experimental şi susţinut de asigurările de sănătate), notează Agerpres.
Înaintea acestei intervenţii, ea a încercat toate tratamentele oferite pentru reglarea glicemiei, însă fără succes definitiv. „Trăiam permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului”, a declarat pentru AFP femeia în vârstă de 40 de ani.

Ce este transplantul de „insule” pancreatice

Această „tehnică” constă în implantarea, în ficatul pacientului, a insulelor lui Langerhans, celule pancreatice responsabile de secreţia de insulină, prelevate de la un donator non-diabetic, aflat în stare de moarte cerebrală.
Dacă Valérie Rodriguez nu s-a confruntat cu niciun efect advers, ea a subliniat totuşi că, la fel ca în cazul oricărui transplant, această intervenţie necesită un tratament anti-respingere pe tot parcursul vieţii. Sau, în cazul său, „7 pastile de luat dimineaţa şi 6 seara”. „În faţa hipoglicemiei şi a disconfortului repetat, îmi prefer micul dejun în pastile, nu există comparaţie”, a asigurat ea.
Primele studii clinice pentru acest tratament s-au desfăşurat în 1999 în Canada şi apoi în Europa şi au continuat timp de două decenii. În 2020, în Franţa, Haute Autorité de Santé (HAS) a dat undă verde acestei practici pentru anumite profiluri de pacienţi, cu „instabilitate cronică”. Astfel, Centrul spitalicesc regional din Lille (nord) a devenit, în decembrie 2021, prima instituţie franceză care a realizat un astfel de transplant în cadrul tratamentului de rutină, înainte ca exemplul său să fie urmat de centrul de la Strasbourg.
De la autorizarea sa, tratamentul a fost realizat în Franţa, pe lângă Lille şi Strasbourg, şi în alte spitale care au obţinut aprobarea pentru a efectua transplanturi.
„Autorizaţiile răspund cerinţelor de siguranţă şi calitate pentru pacienţi. Know-how-ul este astăzi la cei care au desfăşurat deja această activitate în cadrul cercetării, dar este accesibil unui număr foarte mare de laboratoare”, a subliniat profesorul Michel Tsimaratos, director general adjunct al Agenţiei pentru biomedicină din Franţa.
„Odată cu transplantul de insule, arsenalul terapeutic în slujba pacienţilor se îmbogăţeşte şi asta este, fără îndoială, ceea ce trebuie reţinut”, a conchis el.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri faţă în faţă. Noua cercetare sociologică arată schimbări minore faţă de sondaje CURS din septembrie, iulie şi mai 2022, informează ştiripesurse.ro.

Românii se pare că nu văd o alternativă la actuala coaliţie de guvernare. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă, după redistribuiri, PSD, PNL şi UDMR ar depăşi majoritatea de două treimi din numărul mandatelor parlamentare, necesară pentru modificarea Constituţiei. Nici PSD, nici PNL, nu ar reuşi să formeze o altă majoritate, social-democraţii fiind mai aproape de 50% alături de AUR.

Toate partidele parlamentare actuale înregistrează variaţii în interiorul marjei de eroare de 3%:
- PSD - 34% (35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)
- PNL - 24% (22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)
- AUR - 12% (15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)
- USR - 9% (8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)
- UDMR - 5% (5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)
- PMP - 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)
- PU-SL - 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)
Alte partide - 8% (sub 2% fiecare > Forţa Dreptei, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP).

Metodologia după care s-a realizat sondajul: Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă de peste 18 ani. Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Datele sunt ponderate în funcţie de structura pe vârste a electoratului României. Perioada de realizare: 8-22 Noiembrie 2022.

Marți, 29 Noiembrie 2022 13:38

Tobă de casă ca la bunica (REŢETĂ)

INGREDIENTE:
1 ureche de porc şi 1 picior de porc
2 rinichi de porc
1 limbă de porc
250 g muşchi de porc
500 g pulpă de porc
1 inima de porc
150 g slănină împănată cu carne
6 căţei mari usturoi zdrobiţi/pisaţi
1 stomac de porc
1 lingură rasă de sare la fiert + 1/2 linguriţă sare pentru carnea tocată
1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat + 1 linguriţă boabe de piper
piper boabe
2 foi de dafin

PREPARARE:
Mi-am pregătit toate ingredientele la îndemână. Am pârlit piciorul şi urechea şi le-am clătit cu apă rece. Limba se fierbe cu membrana, această o voi scoate foarte uşor imediat după ce am orit focul.
Am pus la fiert toată gama de organe şi cărnuri (cu excepţia rinichilor) pe care am înşirat-o la ingrediente, adăugând 1 linguriţă boabe de piper, 1 lingură sare, 3 căţei de usturoi zdrobiţi şi foi de dafin. Le-am fiert cam 1 oră, din momentul în care au dat în primul clocot. Rinichii se vor fierbe separat, pentru a nu tulbura apa, dar şi pentru că au timp de fierbere mai mic.
După ce s-au fiert rinichii de porc şi cărnurile, le-am scos din apă şi le-am lăsat să se răcească. NU ARUNC ZEAMA!
Încep în primul rând curăţatul limbii de porc cât este fierbinte şi se îndepărtează uşor membrana. Ştiu, frige, dar rezist! Am avut grijă să curăţ carnea de pe oasele de pe picior, fără să ajungă în castronul cu carne oase mari sau mici.
Am tocat totul în cuburi de mărime mică spre medie (1.5-2 cm) şi în cuburi mai mari (3-4 cm). Am condimentat cu sare şi piper măcinat. Am pus 3 căţei de usturoi pisaţi în zeama în care au fiert cărnurile, am amestecat bine, apoi am strecurat-o şi am turnat 3-4 polonice de zeamă peste carne.
Am umplut stomacul cu această compoziţie, am cusut deschizătura, apoi am fiert toba încă 30-40 de minute. Dacă vă este teamă că se rupe cusătura puteţi lega gaura cu sfoară făcând un nod strâns, dublu.
Înţepam din când în când cu un ac toba, în partea de sus, pentru a nu se crea presiune, ceea ce va duce la ruperea stomacului - dar faceţi acest lucru cu grijă, să nu iasă zeama din tobă.
PONT: Puteţi pune toba la fiert într-un dres nou, aşa cum se procedează cu ouăle de paşte, pentru a evita spargerea acesteia.
După ce s-a fiert, am scos-o din oală şi am pus-o pe un fund de lemn curat fără mirosuri împrumutate de la alte mâncăruri (mă gândesc la fundurile pe care s-a tocat ceapă sau s-a curăţat peşte).
Peste toba de porc se pune alt fund de lemn şi o greutate. Va sta aşa peste noapte la rece, cu greutatea pe ea.
Ştiu, pare treabă migăloasă şi consumatoare de timp, dar merită!!!
Toba de casă este tare bună! O puteţi mânca cu muştar sau hrean proaspăt ras amestecat cu puţin oţet şi smântână.

POFTĂ BUNĂ!

Dr. Adrian Streinu Cercel, senator PSD, preşedintele Comisiei pentru Sănătate, a venit cu o veste bună în cadrul dezbaterii „Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie şi sănătate”, organizată de DC MEDIA GROUP.
„La nivelul Senatului s-a votat şi s-a legiferat că persoanele care sunt neasigurate, şi ar trebui să beneficieze de programe de sănătate din România, vor beneficia de aceleaşi acte medicale şi terapii ca cei asiguraţi. Dacă nu vom face aşa, aceşti pacienţi vor reprezenta un pol care vor transmite mai departe infecţii”, a declarat Adrian Streinu-Cercel în cadrul dezbaterii.
Românii care nu au asigurare de sănătate pot beneficia de o serie de servicii medicale de bază, parte din ele menite să depisteze timpuriu unele afecţiuni, dar şi pentru degrevarea serviciilor medicale de urgenţă, potrivit unui proiect de OUG anunţat de Ministerul Sănătăţii.
„Acest proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii Sănătăţii, a Legii 95, asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a Acordului de împrumut ratificat prin Legea 1/2021, acord de împrumut încheiat între România şi Banca Mondială. Prin cadrul acestui proiect, ţinta asumată este de 2 milioane de persoane neasigurate care vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins, acordat la medicul de familie”, a declarat, în exclusivitate, pentru DC Medical Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, săptămâna trecută, că a reunit peste 300 de experţi care vor avea misiunea de a întocmi o nouă listă cu agenţii patogeni care pot provoca noi epidemii şi pandemii şi de a studia ameninţările ce ar putea apărea de la virusuri necunoscute, potrivit AFP. Cercetătorii îşi vor concentra atenţia mai ales asupra "maladiei X", declanşată de un agent patogen încă necunoscut.
"Identificarea agenţilor patogeni şi a familiilor virusurilor prioritare pentru cercetare şi dezvoltarea unor contramăsuri sunt esenţiale pentru o reacţie rapidă şi eficace la epidemii şi la pandemii. Fără investiţii importante în cercetare şi dezvoltare făcute înaintea pandemiei de COVID-19, nu ar fi fost posibil să fie puse la punct vaccinuri sigure şi eficiente într-un timp record", a declarat directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, Michael Ryan.
Această listă cu agenţii patogeni a fost publicată pentru prima dată în 2017. Ea cuprinde în prezent COVID-19, virusul Ebola, febra Lassa, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), virusurile Zika şi Nipah, precum şi maladia X.
În timpul analizei lor, experţii vor determina, pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, lacunele ce există în domeniul cunoştinţelor şi priorităţilor care privesc cercetarea medicală. O foaie de parcurs pentru punerea la punct a unor vaccinuri, tratamente şi teste de depistare va putea fi atunci elaborată.
Lista revizuită a agenţilor patogeni urmează să fie făcută publică înainte de aprilie 2023, informează Agerpres.

Flossie, în vârstă de aproape 27 de ani – care este echivalentul felin al vârstei de 120 de ani umani, conform Guinness World Records – a fost încoronată cea mai bătrână pisică vie din lume, relatează CNN.
Pisica a primit, joi, recunoaşterea oficială din partea Guinness World Records, la vârsta record de 26 de ani şi 329 de zile, potrivit unui comunicat de presă. Deşi i-a slăbit vederea şi este surdă, se pare că este sănătoasă.
„Ştiam de la început că Flossie este o pisică specială, dar nu mi-am imaginat că îmi voi împărţi casa cu un deţinător al recordului mondial”, a spus proprietarul Vicki Green, care a adoptat-o după ce animalul de companie în vârstă a fost predat în august unei organizaţii de caritate pentru pisici, Cats Protection, în luna august.
„Este atât de afectuoasă şi jucăuşă, mai ales dulce când îţi aminteşti câţi ani are”, a adăugat ea.
Flossie s-a aflat în mai multe case în perioada în care a trăit ca pisică fără stăpân în apropierea spitalului Merseyside din Liverpool, nord-vestul Angliei, în primele câteva luni de viaţă, în 1995.
A fost adoptată de un angajat al spitalului, alături de care a locuit 10 ani înainte de a muri proprietarul. Flossie a fost luată de sora defunctului ei proprietar. După 14 ani, al doilea proprietar a murit. Ea a ajuns la fiul celui de-al doilea proprietar timp de trei ani, înainte de a fi încredinţată voluntarilor de la Cats Protection.
Atunci a început să se răspândească vestea despre vârsta ei incredibilă şi a început călătoria pentru a-şi confirma recordul.
„Am fost uluiţi când am văzut că documentele veterinare ale lui Flossie au arătat că are 27 de ani”, a declarat Naomi Rosling, coordonatorul sucursalei organizaţiei de caritate.
„Întotdeauna mi-am dorit să ofer pisicilor mai în vârstă o viaţă confortabilă”, a spus Green, care speră că povestea lui Flossie va încuraja potenţialii proprietari de pisici să ofere un refugiu pentru animalele mai în vârstă.
Cea mai bătrână pisică care a trăit vreodată, Creme Puff, a ajuns la vârsta de 38 de ani şi trei zile. A murit pe 6 august 2005.

Guvernul va deconta 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro, iar cererile vor putea fi depuse on-line, începând cu data de 5 decembrie, a anunţat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.
Precizările au fost făcute, săptămâna trecută, la Palatul Victoria, cu prilejul semnării ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a "Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii".
Gabriela Firea a atras atenţia că în România unul din cinci cupluri suferă de infertilitate. Totodată, din motive financiare, nu toate cuplurile au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat, al cărui cost este de aproximativ 3.000 de euro.
Firea a menţionat că, din acest motiv, liderii coaliţiei au decis "extinderea" la nivel naţional a programului privind decontarea procedurilor FIV aplicat de Municipiul Bucureşti, în urma căruia s-au născut 560 de copii.
"Infertilitatea nu este un moft. Infertilitatea este reală şi este declarată de medici specialişti, iar unul din cinci cupluri e infertil... trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe: stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă, alte patologii. Aşadar, începând din 5 decembrie, se pot depune deja cererile. Se pot depune on-line toate solicitările - pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu şină, cu birocraţie - la adresa de e-mail natalitate@mfamiliei.gov.ro, iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aştepte foarte mult", a spus ea.
Gabriela Firea a mai precizat că vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, în două tranşe: un voucher pentru tratament (în valoare de 5.000 de lei) şi un voucher pentru embriotransfer (10.000 de lei).
Prezent la eveniment, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a reamintit că, printr-o decizie din 2019, persoanelor care doresc să urmeze această procedură le-au fost acordate trei zile de concediu suplimentar plătit.

Pagina 1 din 206