N.R.

N.R.

De ce este Galaţiul în top 10 al celor mai poluate oraşe din România rămâne un mister neelucidat pentru că, după cum declară oficialităţile cu responsabilităţi în domeniu, potrivit înregistrărilor din reţeaua de supraveghere a calităţii aerului din judeţul Galaţi, depăşirile indicatorilor nu au fost îngrijorătoare şi nici excesive. Cu toate acestea, în 2020,  au fost înregistrate depăşiri 4 zile, respectiv în 4, 9, 10 şi 13 ianuarie, toate fiind în timpul nopţii. „Depăşirile sunt pe perioade scurte de timp şi nu sunt periculoase. Depăşirile au fost noaptea, după miezul nopţii,  în intervalul orelor 12.00 - 01.00 şi al orelor 02.00 - 03.00 dimineaţa, şi de fiecare dată a fost ceaţă groasă, iar din această cauză particulele nu se dispersează în aer şi râmân la nivelul staţiei. Altă explicaţie nu avem”, a declarat directorul Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu.

Consiliul Local Galaţi s-a reunit, joi, 18 iulie 2019, în şedinţă extraordinară pentru a aproba câteva puncte pe ordinea de zi care au vizat rezolvarea unor situaţii financiare care facilitează obţinerea unui împrumut în vederea achiziţionării a 40 de autobuze noi care să întinerească parcul auto al Transurb. În acest context, consilierii locali au aprobat majorarea capitalului social al companiei de transport public local cu 26,2 milioane de lei. Aceşti bani provin dintr-un credit în valoare totală de 100 de milioane de lei, dar care este destinat şi altor obiective de investiţii. În plus, municipalitatea va mai contracta un al doilea împrumut, de 84,9 milioane de lei, bani cu care se vor refinanţa două credite ”istorice” care au fost contractate în mandatele primarilor Dumitru Nicolae şi Marius Stan.

În deschiderea şedinţei extraordinare de consiliu local, primarul Ionuţ Pucheanu a explicat urgenţa acestor proiecte de hotărâri. Motivul care a stat la baza convocării unei şedinţe extraordinare a fost legat de faptul că Transurb trebuie să semneze luni, 22 iulie 2019. "Din cauza condiţiilor financiare actuale ale Transurb, un eventual credit ar fi fost mult prea scump, pentru că entităţile bancare ar fi trebuit să-şi acopere o marjă de risc mult mai mare, iar marja de risc se regăseşte într-o dobândă mai mare. Prin majorarea capitalului, se asigură finanţarea necesară pentru a semna contractul pentru cele 40 de autobuze necesare transportului în comun", a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

În consecinţă, capitalul social al Transurb se va majora cu 26,2 milioane de lei, din creditul contractat de primărie de 100 de milioane de lei de la Banca de Export Import a României EximBank SA. Diferenţa rămasă din cei 100 milioane de lei 43,7 milioane de lei sunt destinate asigurării cash flow-ului pentru alte două investiţii cu fonduri europene. Este vorba despre modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, precum şi pentru sistemul de e-ticketing, dar şi pentru achiziţia a 20 de autobuze hibrid.

Primarul municipiului Galaţi a mai explicat că a fost necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 84,9 milioane de lei, de la EximBank, pentru a refinanţa două împrumuturi vechi contractate de la BRD - Groupe Société Générale şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). "BRD are dobândă ROBOR la şase luni plus 1,57 la sută, BERD are ROBOR la trei luni plus 2,25. Potenţialul împrumut cu EximBank înseamnă ROBOR plus 1,25, o dobândă mai bună decât cea ale ambelor bănci", a afirmat Ionuţ Pucheanu, care a subliniat şi faptul că din 2016 până la acest moment, Primăria a rambursat din împrumuturile contractate de primarii de dinainte 125 milioane de lei, bani care în fiecare an intră în zona bugetului de funcţionare şi care s-ar regăsi în bugetul de investiţii, dacă primăria nu ar fi fost nevoită să-i ramburseze.

Joi, 11 Iulie 2019 12:54

Pestă porcină la Gârboavele

Virusul pestei porcine revine în judeţul Galaţi. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor Pescarilor (AJVPS) Galaţi a descoperit în Pădurea Gârboavele doi mistreţi morţi din cauza pestei porcine.

Potrivit declaraţiilor directorului AJVPS, Adrian Alexandru, unul dintre porci a fost descoperit de salariaţii asociaţiei, iar cel de-al doilea a fost găsit de un cetăţean care a sesizat autorităţile. ”Ne facem griji din pricina câinilor comunitari hoinari din pădure care pot răspândi cu uşurinţă virusul. În plus, facem un apel către persoanele care obişnuiesc să-şi petreacă timpul liber în zona de grătare din Pădurea Gărboavele şi îi sfătuim să nu părăsească zonele amenajate”, ne-a declarat Adrian Alexandru.

Este ştiut că în pădure este şi Grădina Zoologică Galaţi, iar animalele de aici pot fi în real pericol dacă autorităţile nu iau măsuri urgente. În plus, vor putea fi afectaţi de măsurile ce urmează a fi luate şi agenţii economici din zonă, în special restaurantele din Pădurea Gârboavele.

Reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Vineri, 28 Iunie 2019 20:29

ALDE Galaţi face recrutări interesante

Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, a prezentat, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul partidului, două noi personalităţi care s-au alăturat partidului. Este vorba despre prof. univ. Silviu Măcuţă şi ”ecologistul” Eugen Stamate. „Dl profesor Măcuţă este un vechi prieten liberal, care a fost alături de ALDE încă din 2015, însă a fost suspendat pe perioada mandatului de preşedinte al sindicatului din care a făcut parte. Sper ca dl Măcuţă să contribuie la dezvoltarea domeniului cercetării, deoarece cunoaşte care sunt nevoile acestui domeniu. Îmi doresc, totodată, să fie un sprijin pentru echipele de cercetători de la nivelul Galaţiului. Mă bucur că s-a alăturat echipei ALDE Eugen Stamate, cel care a condus filiala judeţeană a Partidului Ecologist. Experienţa sa consider că ne va ajuta în vederea consolidării filialei”, a spus Cristian Dima.  Echipei ALDE Galaţi s-au mai alăturat, anterior, fostul preşedinte al filialei judeţene a PRM, Lupu Nistor, un om politic cu o vastă experienţă, împreună cu o parte din echipa filialei PRM, din care îi evidenţiem pe fostul preşedintele filialei municipale a PRM Galaţi Vanghelie Ifrim şi preşedintele organizaţiei municipale a PRM Tecuci, prof. Stoica Florenţiu. Alături de aceştia s-au alăturat ALDE Galaţi mai mulţi consilieri locali sau foşti consilieri locali, dar şi simpli membri. 

Consensul din coaliţia PSD - ALDE începe să scârţăie la Galaţi. Cel puţin la ultimele şedinţe de Consiliu Judeţean şi Local de la sfârşitul acestei luni (n.r. - iunie 2019) s-au remarcat nemulţumiri şi diferenţe de opinie care dau de înţeles că alianţa PSD-ALDE stă să se destrame la Galaţi. ALDE Galaţi pare să se fi săturat să stea sub papucul PSD şi să  execute fără să crâcnească orice doreşte ”greuceanul” coaliţiei şi începe să se revolte.Consensul din coaliţia PSD - ALDE începe să scârţăie la Galaţi. Cel puţin la ultimele şedinţe de Consiliu Judeţean şi Local de la sfârşitul acestei luni (n.r. - iunie 2019) s-au remarcat nemulţumiri şi diferenţe de opinie care dau de înţeles că alianţa PSD-ALDE stă să se destrame la Galaţi. ALDE Galaţi pare să se fi săturat să stea sub papucul PSD şi să  execute fără să crâcnească orice doreşte ”greuceanul” coaliţiei şi începe să se revolte.De exemplu, în şedinţa Consiliului Judeţean Galaţi, deşi votul a mers ca uns, la ultimul proiect aflat pe ordinea de zi s-a aprins scânteia războiului. Este vorba despre proiectul privind stabilirea unor măsuri în vederea conducerii temporare a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, la care a fost necesar - conform legii - votul secret. La numărătoarea voturilor au apărut mari suprize şi s-a constatat că ALDE a votat împotrivă, iar unii consilieri din partidele aflate în opoziţie (PNL şi PMP) au trădat cauza şi au votat ”pentru” deşi au luat cuvântul înainte de vot arătându-se revoltaţi de faptul că numirea directorului de la Evidenţa Populaţiei nu se face cu respectarea condiţiilor impuse de lege.De ce consilierii ALDE nu au mai respectat coaliţia şi au votat ”împotrivă” am aflat de la vicepreşedintele CJ Galaţi, Florin Gasaparotti: ”Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean au fost mai multe proiecte de importanţă judeţeană pe care grupul ALDE le-a susţinut întotdeauna, în schimb a mai fost un  proiect privind numirea directorului executiv la Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean. A fost numită o persoană pentru care împreună cu colegii mei din grupul ALDE am decis să nu votăm deoarece în cadrul comisiilor de specialitate, această persoană propusă de preşedintele Consiliului Judeţean (n.r. - Costel Fotea) avea obligaţia să se prezinte la comisii pentru a răspunde întrebărilor privind condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească pentru ocuparea acestei funcţii. Nu numai că nu a venit, dar nimeni nu ne-a prezentat CV-ul acestei persoane pentru a se verifica condiţiile ce trebuie respectate,conform legii, pentru ocuparea acestei funcţii. Cu permsiunea colegilor mei din consiliul judeţean, vă pot anunţa că votul ALDE a fost un vot negativ. La numărarea voturilor, s-a constatat că alţi 12 consilieri judeţeni au gândit ca şi noi şi au votat împotrivă, dar făcând o socoteală simplă am văzut cădintre partidele care se bat cu pumnul în piept că sunt în opoziţie - mă refer la PMP, la PNL, nu au votat în totalitate”.

Nici la Consiliul Local nu stau lucrurile mai bine


Consilierul local ALDE, Cătălin Popa, a luat cuvântul în şedinţa Consiliului Local pentru a face o propunere care nu mai coincide cu viziunea de până acum a coaliţiei în privinţa transportului public local. Este vorba despre un amendament prin care se cere renunţarea la programul de vară al Transurb SA, astfel încât  o frecvenţă mai ridicată a autobuzelor să reducă aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, creând un minim confort călătorilor în zilele caniculare. Rămâne de văzut dacă amendamentul consilierului ALDE va fi luat în seamă.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat, marți, 23 aprilie 2019, contractul de finanţare cu fonduri europene pentru proiectul ”Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918”, un proiect major de investiţii, a cărui valoare este de 104.373.966 lei, adică aproape 23 milioane de euro. Proiectul prevede reabilitarea carosabilului (32.000 de metri pătraţi), reabilitarea trotuarelor (20.480 de metri pătraţi), realizarea de piste pentru biciclete (7.680 metri pătraţi), reabilitarea liniilor de tramvai (4.740 metri), reabilitarea şi modernizarea a 18 staţii de călători. În plus, vor fi plantaţi arbori şi arbuşti şi vor fi amenajate spaţii verzi. De asemenea, va fi modernizat şi iluminatul public stradal, se vor introduce în subteran reţelele aeriene (fibră optică, telefonie, tv) şi se va proceda la înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare.  ”Este pentru prima dată când cele două străzi vor fi modernizate şi pentru prima dată când municipalitatea investeşte pentru înlocuirea liniilor de tramvai şi modernizarea căilor de rulare. Una dintre priorităţile noastre este atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea şi modernizarea oraşului. Obiectivul este de a nu rata nicio axă de finanţare şi a atrage cât mai mulţi bani europeni. Primăria a depus proiecte cu fonduri europene de peste 1,4 miliarde de lei (aproximativ 300 de milioane de euro) pentru obiective de investiţii în toate domeniile – infrastructură, transport public în comun, sănătate, educaţie, cultură, social etc”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.  Achiziţia publică având ca obiect „Modernizare linii de tramvai şi carosabil strada Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918” este deja finalizată, iar oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Asocierea Tancrad SRL – Lemacons SRL – Citadina 98 SA – Mari-Vila Com SRL – Add Global Design SRL cu o propunere financiară de 82.191.251,84 lei (fără TVA), din care valoarea serviciilor de proiectare este de 3.900.000 lei (fără TVA), iar valoarea lucrărilor de executat este de 78.291.251,84 lei (fără TVA). Sunt prevăzute două luni pentru servicii de proiectare (în curs) şi 16 luni pentru execuţia lucrărilor., ceea ce înseamnă că finalizarea lucrărilor este preconizată pentru toamna anului 2020.

Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, a declarat într-o conferinţă de presă, că ALDE a depus doar jumătate din listele cu semnăturile pentru susţinerea candidaturilor pentru alegerile europarlamentare, pentru a nu le da prea mult de muncă Biroului Electoral Central. Cristian Dima a criticat candidatura lui Rareş Bogdan în fruntea listei PNL, fără a-i pronunţa numele, şi a ţinut să mulţumească gălăţenilor care au semnat listele ALDE.

”Spre deosebire de cei care au ţinut să aibă pe listele lor oameni de notorietate, care nu erau membri de partid, noi am avut curajul, demnitatea şi onoarea să prezentăm românilor o listă cu colegi de partid, oameni care au făcut politică, oameni care s-au luptat pentru România, oameni care s-au bătut în Parlamentul European să stăm în Europa cu demnitate ca români. Suntem mândri şi ne onorează persoanele care compun lista şi le susţinem. Avem plăcerea, noi, cei de la organizaţia Galaţi, ca persoanele aflate pe primele 5 poziţii respective doamna Norica Nicolai, parlamentar European, doamna Renate Weber, parlamentar european, domnul fost ministru şi profesor Daniel Barbu, Ovidiu Silaghi şi Varujan Vosganian, toţi doresc să reprezinte regiunea de Sud- Est Galaţi în Parlamentul European. Doresc de asemenea să le mulţumesc tuturor cetăţenilor, peste 29.500, care şi-au dat semnătura pentru susţinerea candidaturii şi listei ALDE pentru alegerile europene. În dorinţa noastră, a ALDE, de a nu încărca Biroul Electoral Central cu un volum de muncă foarte mare, am depus în mod simbolic mai puţin de jumătate din listele pe care le-am strâns la nivelul ALDE România. Sunt aspecte care până la urmă ţin de organizare şi noi le mulţumim gălăţenilor pe toate canalele pentru sprijinul pe care l-au oferit şi pentru plăcerea cu care ne-au întâmpinat de fiecare data când le-am cerut o semnătură şi susţinerea pentru participarea candidaţilor ALDE”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.

Sorin Cărare, procurorul şef al Serviciului Teritorial Galaţi din cadrul Direcţei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de eliberare din funcţie prin demisie. Cererea şefului DIICOT Galaţi se va lua în discuţie în şedinţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ce se va desfăşura pe data de 22 mai 2018.
Sorin Cărare este procurorul care l-a trimis în judecată pe deputatul gălăţean Mihail Boldea pentru spălare de bani, în martie 2016, pe motiv ca ar fi transferat pe numele secretarei sale, Mihaela Barabanciuc, un imobil si diverse sume de bani. În instanţă însă, Mihail Boldea a fost achitat în aprilie 2018 de Curtea de Apel Iaşi, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de Procedură Penală care prevede că “fapta nu este prevăzută de legea penală”.

După ce, săptămâna trecută, pe patforma siderurgică de la Galaţi a avut loc o întâlnire între sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi şi conducerea filialei judeţene a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), preşedintele partidului, Cristian Dima, a ieşit cu declaraţii pe această temă. Dima s-a declarat plăcut impresionat faţă de modul cum s-a pus problema, liderii de sindicat dând dovadă, în cadrul acestei întâlniri, că le pasă mai mult de viitorul combinatului decât de componenta socială ce ar putea avea de suferit în cazul în care ArcelorMittal Galaţi nu îşi va găsi un cumpărător de bună credinţă. „Discuţiile pe care le-am avut pe platformă au fost fructuoase. Toate mesajele transmise de reprezentanţii muncitorilor din combinat cu care am discutat au fost pentru menţinerea producţiei şi eventual creşterea producţiei siderurgice, nicidecum nu s-a pus problema socială. Aceştia consideră că toţi cei care îşi desfăşoară activitatea pe platforma siderurgică încununează împreună dorinţa de a genera o producţie suplimentară”, a declarat Cristian Dima.
Acesta a mai spus că preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai a preluat această problemă şi va face tot ce îi stă în putinţă pentru a susţine cauza combinatului din Galaţi, a salariaţilor din această unitate încercând totodată să atenueze efectele negative ale preluării de către un alt acţionar a platformei siderurgice din Galaţi.
„Sidexul a produs în ultimul an înainte de Revoluţie 9 milioane de tone. Acela era vârful producţiei la Galaţi. De atunci şi până acum am închis diverse componente fie pe baze economice, fie pe alte principii. Noi suntem îngrijoraţi ce se va întâmplă cu această unitate economică. Susţinerea de care se va ocupa dna Nicolai se referă la încercarea de a menţine acţionariatul în zona europeană. Asta e şi dorinţa noastră, de a nu fi preluat de investitori din afara Europei. Am considerat, şi în baza discuţiilor, că este un aspect foarte important pentru care Guvernul României trebuie să se implice activ. Am discutat miercuri, la şedinţa Biroului Politic Central al ALDE, cu vicepremierul României, Graţiela Gavrilescu, şi cu ceilalţi reprezentanţi ALDE în Guvernul României pentru a face tot ce ne stă în putinţă ca soarta acestei unităţi economice, cu o componentă importantă socială să nu fie dezintegrată sau să nu fie lăsată fără niciun fel de sprijin”, a mai declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.