N.R.

N.R.

Numirile politice în instuţiile statului continuă în ritm accelerat după ce s-a stabilit algoratimul de împărţire a funcţiilor în coaliţia de guvernare formare din PNL şi USR PLUS. Astfel, din cei 80 de secretari de stat pe care îi are Guvernul Cîţu, PNL va numi 42, USR Plus – 26, iar UDMR – 12.
De asemenea, din ce 42 de prefecţi, PNL va numi 23, USR Plus – 14, iar UDMR – 5. Nu în ultimul rând, cele trei partide şi-au împărţit şi cei 85 de subprefecţi: PNL va numi 47, USR Plus – 28, iar UDMR – 10.
Potrivit unui comunicat de presă al PNL Galaţi, organizaţia judeţeană a validat trei nume pentru a ocupa funcţiile de secretar de stat şi subprefect. Numai că în comunicatul peneliştilor gălăţeni, se arată că ”Partidul Naţional Liberal – filiala Galaţi şi-a numit şi validat reprezentanţii în guvern şi la Instituţia Prefectului”. Potrivit legislaţiei în vigoare, prim-ministrul numeşte secretarii de stat şi subprefecţii, nicidecum partidul care poate doar să îi propună.
Aşadar, cele trei persoane propuse de PNL Galaţi sunt Aurelian Păduraru ce urmează a fi numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, iar Paul Cristea şi Andra Mihaela Costache vor ocupa cele două funcţii de subprefect de la nivelul judeţului Galaţi. ”Desemnarea celor trei liberali – cu suficientă şi dovedită experienţă, fiecare dintre ei, în cadrul structurilor interne ale partidului – s-a bazat, în egală măsură, pe o experienţă profesională, managerială şi administrativă specifică”, se arată în comunicatul PNL Galaţi.
Aurelian Păduraru este colonel în rezervă şi a fost şef al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Galaţi. Paul Cristea a fost primar al comunei Şendreni timp de 16 ani, însă anul trecut nu a mai câştigat alegerile. Andra Mihaela Costache este secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, însă urmează a fi eliberată din funcţie şi este Absolventă a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie Galaţi.

Potrivit informațiilor noastre, în funcția de prefect va fi numit Gabriel Aurelian Panaitescu, susținut de alianța USR PLUS.

Cei care au reacţionat public la majorarea impozitului pe autoturisme cu 55% de către Consiliul Local Galaţi au fost cei din comunitatea Rezistenţa Civică Galaţi care au anunţat că vor mobiliza cetăţenii să ia parte la un protest. „Ne vom prezenta în data de 11 ianuarie, ora 12.00, în faţa Primăriei Galaţi, respectând toate regulile de siguranţă sanitară, pentru a trage un semnal de alarmă privind creşterea cu peste 50% a impozitului auto“, au anunțat iniţiatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe lângă această iniţiativă, în mediul online a fost lansată o petiţie intitulată „Anularea majorării impozitului auto cu 50% în Mun. Galati, începând cu 2021“. Iniţiatorul acestei petiţii este Marian Dumitru, un activist civic gălăţean, care scrie în prezentarea petiţiei: „Creşterea impozitelor în vreme de pandemie este o măsură aberantă, care afectează în mod nejustificat şi nedrept buzunarele cetăţenilor. După un an în care oamenii simpli au avut cel mai mult de suferit, mărirea birurilor nu e o soluţie, ci un furt! Primarul PSD al Municipiului Galaţi, Ionuț-Florin Pucheanu, a iniţiat un proiect de hotărâre, aprobat de Consiliul Local, majoritar PSD, prin care impozitul pe autovehicule CREŞTE cu 50%, începand cu anul 2021. Pucheanu nu a prezentat argumente rezonabile pentru această creştere consistentă, tot ce a putut transmite cetăţenilor e că nu-i ajung banii. Bani ar fi, dacă nu ar fi atâta incompetenţă, nepotism şi nepăsare faţă de binele gălăţenilor. (...) Cerem prin această petiţie aprobarea de urgenţă a unei noi hotărâri a Consiliului Local, prin care mărirea aberantă a impozitului auto să fie anulată. Un oraş nu se conduce prin jefuirea cetăţenilor!“.

Din urma acestora, abia astăzi, PNL Galaţi a decis să ia atitudine, deşi hotărârea de majorare a impozitului auto a fost luată la şedinţa Consiliului Local din 17 decembrie 2020, la care au participat, fireşte, şi consilierii PNL. Însă abia astăzi, 05 ianuarie 2021, văzând luările de poziţie în rândul societăţii civile, s-au adunat şi consilierii locali PNL şi au trimis către Primăria municipiului Galaţi o sesizare cu privire la revocarea pe motive de nelegalitate a HCL nr. 512/17.12.2020 prin care s-au majorat taxele şi impozitele locale din Municipiul Galaţi pentru anul 2021. Demn de menţionat este şi faptul că abia ieri, 04 ianuarie 2020, Primăria Galaţi a solicitat pentru acest HCL de la Prefectură avizul de legalitate, iar termenul legal în care acesta poate fi acordat este de 6 luni. Până atunci, hotărârea de majorare a impozitului auto este în vigoare, iar gălăţenii sunt buni de plată începând de luni, 11 ianuarie 2021, când se deschid ghişeele Fiscalităţii pentru a primi contribuabilii dornici să-şi plătească dările către bugetul local.

Guvernul liberal este un guvern meschin şi iresponsabil care împarte banii din bugetul naţional, adică banii românilor, pe criterii politice, în funcţie de culoarea politică a primarilor. Aceasta este opinia preşedintelui executiv al PSD Galaţi, Costel Fotea, care a ieşit într-o conferinţă de presă să-şi exprime indignarea faţă de modul cum guvernul liberal a împărţit banii pentru primării, la ultima rectificare bugetară. Menţionăm că, în şedinţa de joi, 17 decembrie 2020, guvernul a aprobat alocarea a peste 876 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea cheltuielilor de funcţionare ale primăriilor, până la sfârşitul anului 2020.

Pentru judeţul Galaţi, a fost alocată o sumă de 6,7 milioane lei, care a fost împărţită, în mod evident, total discreţionar. 

„Este o zi tristă pentru administraţia locală. Din hotărârea de Guvern s-a văzut cum banii românilor sunt împărţiţi în funcţie de criteriile politice şi în funcţie de primarii care conduc acele comunităţi. Toate primăriile din judeţ, cu excepţia celor de la PNL, au primit 10.000 de lei. Primăriile PNL au primit între 350.000 - 550.000 de lei. Asta înseamnă ca banii din taxele gălăţenilor au fost repartizaţi de PNL aflat la guvernare doar la 10 la sută din populaţia Galaţiului. Ce vină au primarii care au fost aleşi pe listele PSD, ce vină au primarii de la USR şi de la Pro România? Sunt primării care nu reuşesc să-şi asigure cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului”, a declarat Costel Fotea care a mai afirmat că guvernul liberal a avut intenţia vădită de a umili aceşti primari. 

Între comune cu numărul similar de locuitori, diferenţele sunt şocante. De exemplu, comuna Ghidigeni a primit 550.000 lei, iar Pechea, doar 10.000 lei, Nicoreşti a primit 400.000 lei, iar Piscu 10.000 lei. Demn de menţionat este şi faptul că municipiul Galaţi nu a primit niciun leu, iar Tecuci a primit 800.000 lei.

Preşedintele executiv al PSD Galaţi susţine că partidul din care face parte va face plângere penală tuturor celor care au avut un cuvânt de spus în privinţa împărţirii banilor în acest mod şi au avizat actul normativ. Costel Fotea a ţinut să precizeze că recomandările Curţii de Conturi sunt clare în această privinţă, recomandările referindu-se la criterii clare care trebuie să stea la baza deciziilor de alocare a fondurilor bugetare către primării, precum numărul de locuitori, investiţiile în desfăşurare, etc. ”Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată pe vremea guvernării PSD, atunci când repartizările se făceau pe criterii foarte clare, cum ar fi numărul de locuitori, fără discriminări politice, cum, de altfel, sunt şi recomandările Curţii de Conturi”, a declarat Costel Fotea. 

 

România a organizat, în perioada 18-19 noiembrie 2020, conferinţa online „Educaţie financiară pentru copii şi tineri în Europa de Sud-Est (SEE)”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de asistenţă tehnică derulat de OECD şi International Network on Financial Education -INFE (la care BNR este membru cu drepturi depline) începând cu 2018, cu sprijinul financiar al Ministerului de Finanţe din Olanda şi al platformei sale Money Wise. 

Conferinţa a reunit factori de decizie din Bulgaria, Croaţia, Georgia, Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord şi România, printre care: André Laboul, preşedinte al INFE şi consilier principal pentru afaceri financiare la OCDE, Leonardo Badea, viceguvernator, Banca Naţională a României, Jean Badea, subsecretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), România, Daniel Armeanu, vicepreşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), România, Sergiu Oprescu, preşedinte, consiliul de administraţie, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Flore-Anne Messy, şef asigurări, pensii private şi pieţe financiare, OECD, Valentin Lazea, economist şef, Banca Naţională a României, Olaf Simonse, şef al Platformei Money Wise, Ministerul Finanţelor din Olanda.

Reprezentanţii BNR alături de cei ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Finanţelor Publice, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Asociaţiei Române a Băncilor, precum şi de experţi în educaţia financiară din regiune şi alte ţări OECD au participat timp de două zile la prezentări şi dezbateri interactive privind experienţele de bună practică, realizările şi provocările în îmbunătăţirea educaţiei şi incluziunii financiare. Un punct important a fost identificarea unor metode eficiente de adaptare a canalelor de transmitere a cunoştinţelor de educaţie financiară către publicul ţintă în contextul pandemiei COVID-19.

Participanţii au formulat recomandări privind dezvoltarea de politici pentru susţinerea educaţiei şi rezilienţei financiare a tinerilor din regiune.

 

Postul de administrator public (city manager) al municipiului Galaţi a rămas liber după ce Marius Humelnicu a renunţat la această funcţie după alegerile locale din 27 septembrie 2020, când a obţinut un loc de consilier local, dar şi funcţia de viceprimar al municipiului Galaţi. De asemenea, Marius Humelnicu este şi primul candidat pe lista PSD pentru Senat la alegerile parlamentare din 06 decembrie 2020. Această funcţie urmează a fi preluată de Cezar Ionuţ Bichescu, prorectorul pentru Relaţii internaţionale şi extensiuni universitare al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Acesta va ocupa oficial funcţia de administrator public începând de vineri, 13 noiembrie 2020, prin dispoziţia primarului Ionuţ Pucheanu.
Cezar Ionuţ Bichescu a ocupat funcţii de conducere în cadrul Universităţii Dunărea de Jos din anul 2009 şi până în prezent, are un doctorat şi două masterate, unul dintre acestea fiind în ”Managementul proiectelor europene, Metode de gestionare financiară a programelor europene, Tehnici de implementare a programelor europene”.

Partidul Social Democrat Galaţi a marcat începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare cu prezentarea candidaţilor consideraţi a fi eligibili (cu şanse de a primi un mandat de parlamentar) de pe listele pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Astfel, cei care au şanse reale să ajungă în Senatul României, din partea PSD sunt Humelnicu Marius, Georgescu Laura şi Drăgan Oliwer Claudiu, iar la Camera Deputaţilor: Nechita Aurel, Sandu Viorica, Mărgărit Mitică-Marius, Gîdei Laurenţiu-Viorel, Naggar Andreea Anamaria şi Costea Marcela Daniela.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri, 06 noiembrie 2020, cei nouă social-democraţi au fost prezentaţi de către câştigătorii alegerilor locale, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care au ţinut să sublinieze faptul că PSD vine în faţa electoratului cu o echipă echilibrată, cu oameni cu experienţă profesională, dar şi administrativă, iar obiectivul PSD Galaţi pentru alegerile parlamentare este să obţină un scor cel puţin la fel de bun ca la alegerile locale şi să trimită în Parlamentul României, 3 senatori şi 6 deputaţi care să reprezinte Galaţiul.

Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu, a fost prezent vineri, 28 august 2020, la Galati, aceasta fiind prima vizită în cadrul unui turneu regional pentru evaluarea pregătirii alegerilor în organizaţiile teritoriale ale partidului. Aflat într-o conferinţă de presă alături de candidaţii filialei gălăţene la funcţiile de primar al municipiului Galaţi şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Cristian Dima şi Florin Gasparotti, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că moţiunea de cenzură, ce urmează să fie votată luni, 31 august 2020, va trece. 

"Astăzi, pe un ţintar făcut cu parlamentarii din toate partidele, excluzând PNL, USR, PMP, moţiunea va trece (...) Soluţia pe care o văd în continuare este de un guvern care să gestioneze o criză politică şi care va trebui să aibă ca principală misiune organizarea corectă a alegerilor. (...) Deci, trebuie un guvern condus de un tehnocrat, cu miniştri apolitici, cu o formulă restrânsă de guvern, cu un număr mic de ministere şi care va avea misiunea de organizare corectă a alegerilor", a afirmat Tăriceanu/

Cu privire la Galaţi, preşedintele ALDE a declarat că la alegerile locale din 27 septembrie candidaţii ALDE vor afirma identitatea liberală a partidului, în municipiul Galaţi responsabilitatea fiind mai mare, în condiţiile în care Cristian Dima este singurul liberal care candidează pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi. "Pentru Primăria Galaţi nu există un candidat liberal, candidatul este din partea USR şi în aceste condiţii ne revine chiar o responsabilitate suplimentară, pentru că am pledat de foarte multă vreme pentru ideea pe care sigur că şi colegii mei o împărtăşesc, că în România există un electorat cu o viziune liberală, cu idei liberale, care are nevoie de o reprezentare şi cei care gândesc liberal au în ALDE partidul care să reprezinte aspiraţiile lor", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La nivel naţional, USR şi Plus, partidele conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş, au anunţat că până în august cele două formaţiuni vor fuziona. Drept pentru care, filiala locale trebuie să transmită şi ele un mesaj de unitate. În acest context, a fost conovacată şi la Galaţi o conferinţă de presă în care liderii locali ai celor două partide, adică Bogdan Rodeanu şi Bogdan Dumitrescu, au anunţat că s-a semnat documentul prin care ia naştere Alianţa USRPLUS pentru alegerile locale.

”Vom avea liste comune pentru Consiliul local Galaţi şi pentru Consiliul Judeţean Galaţi iar colegul meu, Bogdan Dumitrescu, presedintele PLUS, va fi candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Le mulţumesc, public, colegilor din Alianţa USRPLUS Galaţi pentru că mi-au încredinţat misiunea de a a candida pentru Primăria Galaţi (:::) Şi ne pregătim pentru fuziune!”, a  anunţat deputatul USR; Bogdan Rodeanu.

Despre negocierile cu partidele de dreapta pentru a fi desemnat un candidat comun pentru fotoliul de primar al Galaţiului, Bogdan Rodeanu a afirmat că discuţiile pe această temă continuă. Adevărul este că PNL nu se poate pronunţa încă dacă va susţine un candidat comun deoarece în prezent se derulează un sondaj de opinie care să evidenţieze care dintre posibilii candidaţi ai dreptei (Bogdan Rodeanu - USR, Onuţ Atanasiu - PNL, fostul primar Marius Stan şi Cătălin Cristache -PMP) stau cel mai bine în preferinţele electoratului. 

Palatul Copiilor din Galaţi a obţinut de la Consiliul judeţean Galaţi un sprijin financiar important pentru susţinerea evenimentelor organizate de această instituţie. Palatul Copiilor Galaţi, în colaborare cu şcolile şi liceele din judeţul Galaţi coordonează, în anul 2020, organizarea mai multor activităţi extracurriculare de interes judeţean, ce se vor desfăşura în perioada februarie - iunie 2020. Vor participa un număr aproximativ de 1.400 elevi, 215 profesori coordonatori şi 900 de părinţi, la festivaluri, concursuri şi alte acţiuni precum:
- Turnul Eiffel - Regina Parisului, Martie 2020,
- Tradiţii francofone, Mai 2020,
- Piano Top Music, Aprilie 2020,
- Artă, tehnică, creativitate, Iunie 2020,
- Ucenici la porţile credinţei, Iunie 2020,
- Copii în lumea inocenţei, Iunie 2020,
- Copiii din Holocaust, Iunie 2020,
- Festivalul judeţean şcolar de şah, Februarie 2020,
- Moştenire cultural-europeană, Iunie 2020,
- Festival „De pe scena şcolii, pe scena vieţii”, Mai 2020,
Având în vedere că numărul mare de participanţi şi faptul că aceste activităţi se adresează elevilor din întreg judeţul Galaţi a determinat un vor în unanimitate al consilierilor judeţeni pentru închierea unui parteneriat şi alocarea unei sume de 46.085,00 lei pentru a se asigura astfel resursele logistice cât şi a celor financiare necesare pentru desfăşurarea acestor evenimente.

În cadrul audierilor care au avut loc în Parlament astăzi, 19 februarie 2020, ministrul desemnat al Transporturilor, Lucian Bode, a fost luat la întrebări de preşedintele comisiei de specialitate, Ionel-Daniel Butunoi, în privinţa controversatelor numiri de directori şi membri ai consiliilor de administraţie de la APDM şi AFDJ Galaţi.

„La APDM aţi numit un preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA), un domn Marian Toniţă, care are în CV faptul că e muncitor la Sidex, cu o pasiune pentru agricultură, care e licenţiat la o facultate de inspecţie şi legislaţie fitosanitară şi zoo-veterinară, care nu are nicio legătură cu exploatarea portuară, dar «cireaşa de pe tort» este că acest domn are o condamnare penală, condamnarea a survenit în martie 2018, în cadrul acestei sentinţe are o perioadă de supraveghere de trei ani, iar acum este în acest program de supraveghere şi trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii în comuna de domiciliu. Mai mult decât atât, la AFDJ, un domn Sorin Creţu (foto stânga), care e un membru de bază PNL, dar nu cred că asta e o problemă, dar a fost urcat din postura de referent şi a ajuns «peste noapte» director general. (...) La APDM a fost numit director general un domn de 32 ani, Alexandru Şerban (foto dreapta), din al cărui CV nu am reuşit să identific decât faptul că deţine o companie de taxiuri“, a spus senatorul Ionel-Daniel Butunoi, în cadrul audierilor ministrului desemnat al Transporturilor.

„Deşi ştiu că sunteţi un om bine informat, de data asta nu sunteţi «updatat», unul despre cei de care vorbeaţi, Vasile Bogdan, şi-a prezentat demisia în urmă cu câteva zile, în baza unui răspuns de invalidare din partea Registrului Comerţului. Ceilalţi, directorii despre care vorbiţi, ştiţi că nu ministru numeşte directorii. Directorii sunt selectaţi de CA şi voi întreba CA-urile. Dar astfel de acţiuni nu sunt sănătoase pentru nicio companie“, a declarat ministrul desemnat al Transporturilor, Lucian Bode.

Însă nici Bode nu era "updatat", căci cel care şi-a dat demisia nu a fost adus în discuţie. De fapt este vorba despre Bogdan Vasilescu, membru CA începând cu data de 08.01.2020 (responsabil marketing la Şantierul Vard Tulcea). Rămâne de văzut dacă ministrul desemnat Bode va lua măsuri "sănătoase" pentru cele două companii gălăţene.

Pagina 1 din 3