Comunicat de presă

Comunicat de presă

Educaţia gălăţeană este în prima treime, la nivel naţional, dacă o raportăm la numărul de burse de merit şi performanţă acordate. O situaţie pentru care merită felicitaţi profesorii, elevii şi părinţii lor (adesea un sprijin extrem de important). În egală măsură însă e necesar şi un semnal de alarmă pentru că sunt judeţe cu elevi mai puţini şi o stare economică inferioară ce reuşesc performanţe educaţionale superioare nouă.

La capitolul burselor de merit, anul acesta există la nivel naţional un număr de 268.299 beneficiari. Judeţul Galaţi ocupă a 13-a poziţie, cu 6.287 beneficiari. Înaintea noastră sunt, ca număr de elevi ce primesc burse de merit sunt:
Bucureşti 39.828
Constanţa 11.223
Cluj 10.982
Iaşi 10.871
Prahova 10.267
Argeş 9.879
Suceava 9.513
Timiş 9.208
Dolj 9.050
Bacău 7.856
Bihor 7.677
Braşov 6.595
Cele mai puţine au fost în Tulcea (2.013) şi Covasna (2.148).

La capitolul burselor de performanţă, s-au acordat în total 9.996 de burse. Judeţul Galaţi ocupă poziţia a 14-a, cu 235 beneficiari, fiind surclasat de:
Bucureşti 2.500
Cluj 430
Timiş 425
Iaşi 324
Vaslui 323
Dolj 277
Tulcea 262
Suceava 260
Arad 252
Constanţa 246
Argeş 241
Braşov 240
Mureş 239.

În valoare de 200 lei/ lunar, bursele de merit se acordă elevilor care au obţinut media anuală generală de cel puţin 9,50 şi au acumulat cel mult 20 de absenţe nemotivate/an în anul şcolar anterior, cu excepţia elevilor din clasa a IX-a. Le primesc şi cei care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene/zonale în cazul învăţământului vocaţional de artă ale competiţiilor şcolare naţionale ori au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale competiţiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de Ministerul Educaţiei.

În valoare de 500 de lei/ lunar, bursele de performanţă se acordă elevilor cu rezultate bune la etapele naţionale ale concursurilor şcolare (locurile I – III) şi s-au calificat la competiţiile internaţionale.
Merită menţionat şi faptul că toate bursele din educaţie au crescut considerabil în ultimii trei ani, odată cu preluarea conducerii Ministerului Educaţiei de către un ministru liberal. Reamintim faptul că, până acum 3 ani, existau la nivel judeţean burse ridicole, de 6 lei sau 8 lei. În prezent, cea mai mică valoare este de 150 de lei/ lunar, pentru bursa de studiu.

DEPUTAT PNL GALAŢI,
ATANASIU ONUŢ VALERIU

Europarlamentarii Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, şi Victor Negrescu, vicepreşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, au obţinut angajamentul ferm al comisarului social-democrat din partea Suediei, Ylva Johansson, pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Odată cu renunţarea la MCV, a dispărut şi ultimul pretext pentru ţinerea României în afara Schengen. Am apreciat, în acest context, sprijinul categoric al d-nei Johansson pentru aderare şi faptul că o consideră, din acest punct, o obligaţie pentru Consiliul European, dat fiind raportul Comisiei Europene, care constată îndeplinirea tuturor condiţiilor. Avem de partea noastră atât faptele recunoscute oficial, cât şi suportul politic al Parlamentului European şi al Comisiei Europene”, a subliniat Dan Nica.

Comisar pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a avut, potrivit europarlamentarilor PSD, o abordare pozitivă şi fermă, reprezentanta Suediei reiterând sprijinul pentru accederea ţării noastre în Spaţiul Schengen.

„Am discutat cu doamna comisar Ylva Johansson despre şansele tot mai mari pe care le are România de a adera la Spaţiul Schengen, în contextul finalizării raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Am prezentat, încă o dată, atuurile României, am subliniat necesitatea unei decizii ce trebuie luată anul acesta pentru aderarea noastră la zona de libera circulaţie şi am discutat despre eforturile care trebuie făcute în continuare pentru a convinge statele reticente. I-am mulţumit comisarului nostru social-democrat pentru eforturile personale făcute în sprijinirea României şi mă bucur că am reuşit să punem la dispoziţia Comisiei Europene şi a statelor care gestionează frontierelor externe ale UE fonduri suplimentare, ca urmare a amendamentelor pe care le-am depus şi care au fost aprobate în bugetul european pentru anul viitor”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Lansarea proiectului Valoarea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor românești în păstrarea și promovare patrimoniului național al identității etno-culturale peste hotare

VATDOR - Dor de vatră românească!

Asociația Grup de Acțiune Locală „Lunca Joasă a Siretului”, în calitate de beneficiar implementează cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice si Cooperare, proiectul  ”VATDOR Dor de vatră românească!” în perioada 01.08.2022-30.11.2022.

Proiectul are ca scop evidențierea valorii tradițiilor, datinilor și obiceiurilor românești în păstrarea și promovarea ăatrimoniului național al identității etno-culturale peste hotare, materializat în promovarea tradițiilor, datinilor și a obiceiurilor la români.

Obiectivul general al proiectului este acela de a păstra și a dezvolta identitatea culturală a satului românesc ca element central al patromoniului cultural la nivel local și regional, revigorarea obiceiurilor și a tradițiilor poporului nostru, ca sursă nesecată de energie ce definește identitatea și continuitatea unui popor.

Scopul proiectului VATDOR – Dor de vatra românească! este de a promova și crește atractivitatea satelor românești, cu un efect pozitiv asupra atingerii turiștilor și cu beneficii economice pentru populația locală, cu un impact pozitiv asupra conservarii și promovării elementelor specifice  etno-culturale (tradiție, datini și obiceiuri) și a dezvoltării turismului rural, oferind cea mai bună promovare satului românesc, folosind oportunitatea oferită de finanțarea SGG- SDC – DGGDRPC.  Acestea se vor materializa, în perioada de implementare, prin crearea unui album dedicat elementelor de cultură și tradiție a poporului nostru și organizarea  unor evenimente de promovare si distribuire album (1 eveniment în țară si 1 eveniment extern).

REZULTATE AȘTEPTATE: 1 album foto digital, 1 album foto tipărit, 1 site de prezentare, 1 campanie de promovare(Campanie Google AddWords), 1 campanie social media, 6 acorduri de parteneriat cu instituții similare, 1 studiu de impact în urma campaniilor online.

Valoarea totală a proiectului este de: 186.402 lei ( din care 167.402 lei – SGG prin SDC - DGGDRPC și 19.900 lei Asociația Grup de Acțiune Locală Lunca Joasă a Siretului).

Date de contact de unde puteti obține informații:

Beneficiar: Asociația Grup de Acțiune Locală Lunca Joasă a Siretului

Telefon: 0748787616, 0757026303

E-mail: gal_ljs@yahoo.com

Manager proiect: Carmen CUHARIȘCĂ

Reprezentant legal: Alin-Nicușor RACOVIȚĂ

Pagina Website proiect: www.vatdor.ro  

ASOCIAȚIA PENTRU ECOLOGIE ȘI TURISM

PRO ECO-TUR

are deosebita plăcere de a vă invita să participați miercuri 23 noiembrie 2022, alături de membrii și voluntarii noștri la activitățile proiectului

RESPECT PENTRU APĂ, RESPECT PENTRU PEȘTE

care vor avea loc în comuna Suceveni județul Galați, începând de la orele 900.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR INCLUDE:

Organizarea unei activități de ecologizare a malurilor râului Prut în satul Rogojeni – comuna Suceveni

Organizarea unui concurs de pescuit sportiv în satul Rogojeni – comuna Suceveni

Organizarea concursului de cultură generală ”Apa și peștele” în cadrul Școlii Gimnaziale VASILE BURLUI din sat Suceveni

Organizare program artistic la Căminul Cultural din sat Suceveni

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG ALĂTURI DE NOI !

Conform unui studiu realizat de Bloomberg, aproape o treime dintre recrutori au declarat că se confruntă săptămânal cu un stres extrem din cauza jobului lor, potrivit unui sondaj realizat de o firmă de analiză în resurse umane. Munca noastră nu a fost niciodată mai dificilă”, spune Angie Bergner, vicepreședinte la Veris. Vedem atât de multă fluctuație în recrutare și recrutori care părăsesc industria. Eu am îmbătrânit cu 10 ani în ultimii trei ani. Angajații din toate industriile descriu un scenariu recurent. Un candidat de 20 sau 30 de ani aplică pentru un post și solicită beneficii nepotrivite cu experiența. ,,Este vorba despre un proaspăt absolvent de facultate care cere pentru început un salariu mare, care nu vrea să meargă într-un birou și care solicită timp liber plătit nelimitat„ a spus Bergner. “Nu este vorba doar de faptul că cerințele lor sunt îndrăznețe. Recrutorii constată că tinerii mileniali și candidații din Generația Z sunt predispuși să dea înapoi.”*

În acest context programe precum ”SurprisING- Stagii unificate de practică pentru studenții din inginerie”, inițiatori Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați și CONAF reprezintă o mare oportunitate atât pentru studenții din Generația Z, cât și pentru companii. Acest tip de programe sprijină stagiile de practică din companii și încurajează matchmakingul potrivit între angajatori și viitorii angajați. Gestionarea acestui proces asigură o compatibilitate mai mare între companii și angajați, deoarece în perioada de practică se identifică și armonizează nevoile și cerințele angajatorilor pe de o parte și cele ale viitorilor angajați de cealaltă parte.

245 de studenți și 50 de companii au ocazia în cadrul proiectului ”SurprisING” să evite obstacolele de care vorbesc în general recrutorii pentru că procesul acesta de integrare a potențialilor angajați este susținut de către echipa de proiect. Astfel, munca actorilor implicați (studenți în căutarea unui loc de muncă, recrutori și companiile care caută angajați competenți) este ușurată.

La nivel global încă din 2021 au apărut 2 fenomene extrem de îngrijorătoare: primul denumit de americani The Great Resignation (în traducere ”Marea demisioneală”) în care valuri de angajați și-au dat demisia din cauza stagnării salariilor, a muncii în afara programului, etc., iar al doilea este fenomenul de ”Quiet quiting” în care angajații nu mai vor să depășească atribuțiile de la job, omit sarcinile suplimentare și nu mai răspund la e-mailuri după program sau în weekend.**

Datorită programelor de tip ”SurprisING” se pot controla sau chiar preveni cu succes cele 2 fenomene sociale descrise mai sus. Importantă este mobilizarea atât a angajatorilor, cât și a studenților care pot învăța în cadrul unui stagiu de practică care sunt limitele lor și cât de bine pot acoperi cu adevărat nevoile unei companii. Acest program vine în continuarea Pactului pentru Muncă inițiat de către Conaf în 2019, ce are ca obiectiv identificarea soluțiilor  strategice viabile, care pe termen mediu și lung să contribuie la echilibrarea pieței forței de muncă în România și la crearea unui cadru legislativ necesar pentru o evoluție coerentă a pieței muncii.

Proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

*Preluare din: https://alephnews.ro/business/angajatorii-se-plang-de-candidatii-din-generatia-z-au-cerinte-exagerate-si-sunt-nestatornici/

**Preluare din:  https://www.startupcafe.ro/afaceri/quiet-quitting-moda-munca-angajati-romani-patroni.htm

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că, prin modificările legislative adoptate luni, implementarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile va fi mult mai rapidă, datorită reducerii şi, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizaţiilor.
„Se introduce pentru instalaţiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reuşim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la şapte ani, şi asta nu doar în România, ci şi în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocraţie excesivă, căreia îi punem capăt”, a subliniat Dan Nica.
„În Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), am obţinut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele, în vederea diversificării surselor de energie în UE şi pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic şi industrial”, a declarat Dan Nica, în calitate de coordonator al eurodeputaţilor Grupului S&D din comisia ITRE.
Dan Nica a explicat că se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizaţiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile. Fiecare stat membru va stabili ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalaţii pentru producerea de energie din surse regenerabile.
„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de reţea energetică aferente acestora şi racordarea la reţea, şi de maxim 6 luni pentru creşterea capacităţii sau pentru instalaţii noi cu o capacitate electrică mai mică de 150kW, precum şi pentru racordarea acestora la reţea”, a precizat Dan Nica.
Liderul europarlamentarilor PSD a menţionat că, în afara zonelor prioritare, pentru aceleaşi tipuri de proiecte precum cele menţionate, termenele vor fi de 18 luni (faţă de cei 2 ani propuşi de Comisia Europeană), respectiv de 1 an.
„În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizaţiei pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalaţiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafeţelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni şi se introduce, pentru instalaţiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerinţele pentru construcţii în vigoare urmează să fie eliminate. Instalaţia de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a detaliat Dan Nica.
O altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autorităţile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalaţii noi de energie regenerabilă, cu excepţia cererilor pentru instalaţii cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalaţii şi pentru noi aplicaţii de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile.

Prin stagiile de practică, angajatorii au posibilitatea de a cunoaște și atrage în cadrul companiei lor tineri pe măsura cerințelor companiei lor, pe care îi pot forma, îndruma și ulterior angaja pe termen lung. Prin urmare, acestea reprezintă o sursă bună de viitori angajați.

 În continuarea demersului început în 2019 de către CONAF prin ”Pactul pentru muncă” s-a dezvoltat proiectul ”SurprisING”, un program de stagii de practică pentru 245 dintre cei mai buni studenți de Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați.

Companiile înscrise în program vor aloca un mentor pentru unul sau mai mulți stagiari ( până la 5), mentor care va fi remunerat prin proiectul ”SurprisING” pentru coordonarea stagiului.

Dacă domeniul afacerii tale face parte din următoarele industrii vizate de proiectul nostru, respectiv: bioeconomie, sănătate, energie, mediu și schimbări climatice, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, eco-nanotehnologii și materiale avansate, înscrie-te pe formularul: https://conaf.ro/surprising/ 

Acest program s-a creat la inițiativa Universității ”Dunărea de Jos” Galați și CONAF.

Dacă vrei să afli mai multe informații, scrie-ne la adresa de mail: office@conaf.ro

Proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Judeţul Galaţi a primit peste 4,2 milioane de lei pentru includerea a 18 şcoli printre cele 450 de unităţi de învăţământ prinse la nivel naţional în Programul-pilot „masă caldă”, prin care se acordă un suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

! În Galaţi, cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi către Liceul Teoretic „Paul Bujor” Bereşti (578.000 lei), urmat de Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Ghidigeni (473.000 lei) şi Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Drăgăneşti (471.000 lei).

Celelalte unităţi de învăţământ din judeţ prinse în programul „masă caldă” sunt:
- Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cavadineşti;
- Şcoala Gimnazială Nr. 1 Corni;
- Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Tecuci;
- Şcoala Gimnazială „George Ivaşcu”, comuna Cerţeşti;
- Şcoala Gimnazială „Gabriel Drăgan”, comuna Nicoreşti;
- Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, comuna Lieşti;
- Şcoala Profesională „Hortensia Papadat Bengescu”, comuna Iveşti;
- Şcoala Gimnazială „Natalia Negru”, Buciumeni;
- Şcoala Gimnazială Nr. 1, satul Brăhăşeşti;
- Şcoala Gimnazială Nr. 1, satul Toflea, comuna Brăhăşeşti;
- Şcoala Gimnazială „Doamna Nica”, comuna Valea Mărului;
- Şcoala Gimnazială Nr. 1, satul Fântânele, comuna Scânteieşti;
- Şcoala Gimnazială „Florea Julea”, comuna Negrileşti;
- Şcoala Gimnazială Nr. 1, satul Slivna, comuna Bereşti-Meria;
- Liceul Tehnologic Nr. 1, comuna Corod;
- Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Băneasa.

La nivel naţional sunt incluse în programul „masă caldă” 450 de unităţi de învăţământ iar bugetul total alocat este de 146,7 milioane lei.

DEPUTAT
ATANASIU ONUT VALERIU

Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că votul categoric de joi din plenul acestui for va permite României să acceseze fondurile europene din PNRR în mod mai eficient şi mai flexibil. Prin amendamentul introdus de europarlamentarii PSD Dan Nica şi Victor Negrescu, noile evoluţii legate de criza energetică pot constitui circumstanţe de care aplicarea PNRR trebuie să ţină cont.
"Prin amendamentul propus de mine şi de colegul Victor Negrescu, am cerut ca alocarea banilor europeni prin Programele Naţionale de Redresare şi Rezilienţă să ţină cont de contextul extrem de grav în care ne aflăm: consecinţele războiului din Ucraina şi criza din sectorul energetic, cu inflaţia alarmantă pe care a generat-o. Cele 483 de voturi pentru amendament demonstrează realismul poziţiei PSD, pe care au susţinut-o europarlamentari din toate marile grupuri politice europene. Excepţie au făcut reprezentanţi ai Renew, manipulaţi de eurodeputaţii Reper. A şocat, până şi la Bruxelles, alegaţia lor că am vrea să scoatem reformele din PNRR. Este inadmisibil modul în care partidul condus de Cioloş s-a poziţionat împotriva intereselor României", a subliniat Dan Nica.
Liderul europarlamentarilor PSD a explicat că, prin modificarea adoptată joi, se creează cadrul pentru ajustarea obiectivelor din PNRR în acord cu realitatea. "PNRR este un program de dezvoltare care, pentru a putea fi aplicat cu succes, trebuie să ţină cont de starea de fapt, atât de bulversată de război, criză şi inflaţie după adoptarea programului. E dezamăgitoare retorica populistă şi anti-românească a Reper. Ei sunt responsabili de introducerea în PNRR, pe când erau la guvernare sub umbrela USR, a nu mai puţin de 507 ţinte şi condiţionalităţi pentru România. Practic, cei de la Reper au minat terenul şi acum îşi trădează satisfacţia pe care ar avea-o dacă actuala guvernare ar rata accesarea de fonduri. Iată că Europa politică i-a izolat, pentru că jocul lor obstrucţionist i-a discreditat nu numai în ochii românilor, ale căror interese le-au trădat de mult, ci şi în faţa partenerilor de dialog din Parlamentul European", a punctat Dan Nica.
Parlamentul European a votat joi, în sesiunea plenară de la Bruxelles, modificarea regulamentelor privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, pentru a introduce capitolele privind programul de suport pentru sectorul energetic, REPowerEU, prin care România va primi 1,39 miliarde de euro. Dan Nica a fost responsabil pentru avizul Comisiei pentru Industrie, Energie şi Cercetare la acest raport.

Ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina, transportul rutier de mărfuri din ţara noastră atinge cele mai înalte valori din ultimii ani. Camioane de mare tonaj care merg spre sau dinspre Ucraina duc la o aglomerare suplimentară a traficului rutier, care şi aşa avea mari probleme de fluiditate. Dar, în special, se înregistrează şi o degradare a infrastructurii rutiere de transport şi, nu în ultimul rând, accidente rutiere soldate cu victime generate mai ales de oboseala şoferilor care conduc aceste autovehicule de mare tonaj.
România a făcut eforturi deosebite pentru a reface infrastructura feroviară în punctele de intrare în ţara noastră, acolo unde exista cale ferată cu ecartament larg. Un bun exemplu în acest sens fiind investiţiile în lucrările de la linia CF Galaţi Largă Ana – Galaţi Bazin – Galaţi Mărfuri – Port Docuri (ecartament larg) şi linia CF Siloz Port Docuri – Galaţi Mărfuri – Galaţi Călători (ecartament normal).
S-a investit în componenta feroviară, dar nimeni nu se gândeşte să redirecţioneze şi să folosească mult mai intensiv transportul feroviar de mărfuri care este mai sigur, mai eficient, dar mai ales mai economic şi mai ecologic.
Până când cineva se va trezi să îmbine sprijinul acordat vecinilor noştri aflaţi în război cu găsirea celor mai eficiente căi de transport, războiul din Ucraina va continua să facă victime şi în România!

Pagina 1 din 19