Comunicat de presă

Comunicat de presă

Invadarea Ucrainei de către Rusia a fost ca un duş rece pentru România. Ne-am trezit din amorţeala provocată de pandemia de coronavirus şi ne-am dat seama că nu suntem pregătiţi pentru niciunele. De altfel, nici pentru pandemie nu am fost pregătiţi, aşa cum nicio ţară nu a fost. Dar în privinţa războiului de la graniţa României se pune problema altfel. Noi am avut de toate şi chiar destul încât să dăm şi la alţii, dar în ultimii 30 de ani ne-am bătut joc şi am distrus aproape tot ce aveam. Galaţiul are o poziţie geostrategică deosebită însă a căzut într-o aşa de mare uitare, încât cu greu şi-au amintit factorii de răspundere că putem fi, măcar acum, în prima linie nu numai în sens negativ, ci şi ca oportunitate pentru noi, pentru ţară, pentru Ucraina.
Am avut cale ferată cu ecartament larg dar au acoperit-o buruienile zeci de ani, am avut porturi, drumuri, silozuri şi tot ce trebuie pentru a fi unul dintre cele mai importante noduri de legătură, pe partea de infrastructură şi nu numai, între est şi vest.
Ştiu că nu sună bine, însă e crudul adevăr: a trebuit să înceapă războiul din Ucraina ca să se mişte lucrurile şi în Galaţi şi aş mai putea adăuga, mai bine mai tărziu decât niciodată.
Este bine că oficialităţile s-au trezit şi au început investiţii importante pentru Galaţi, care vor stimula major economia regională. S-au început lucrări ample în infrastructura rutieră, portuară şi feroviară. Este esenţial pentru Galaţi să aibă infrastructură de calitate pentru că fără acestea Galaţiul va rămâne doar un capăt de linie fără viitor.

Proiect finantat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN;

Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi

Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor

Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană

Partener: Asociația „Afaceri, Comunitati, Oameni din România” (ACOR)- Galați

Perioada de implementare: 13.04.2018-18.03.2022;

Valoare eligibilă proiect: 18,277,652.96  Lei

Regiunea de implementare: Regiunea SUD-EST

Județele: Galați, Brăila,Tulcea, Constanța, Vrancea, Buzău

Obiectivul general al proiectului Start-up business – o șansă pentru tine și comunitatea ta!” POCU/82/3/7/105217 îl reprezintă stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competențe antreprenoriale pentru 620 de persoane, stagii de pratică pentru 75 de persoane în vederea dezvoltării resursei umane, încurajarea antreprenoriatului prin crearea și sprijinirea în vederea dezvoltării a 75 noi întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunea Sud Est.

  Rezultate obtinute:

 • 725 persoane inscrise in grupul tinta;
 • 31 de sesiuni de formare profesionala in Competente Antreprenoriale sustinute in Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Vrancea, Buzau;
 • 620 de persoane participante la cele 31 sesiuni de formare profesioanala;
 • 1 concurs de planuri de afaceri;
 • 74 planuri de afaceri selectate pentru finantare;
 • 74 stagii de practica desfasurate;
 • 74 persoane care au beneficiat de mentorat in antreprenoriat
 • 71 societati de tip SRL infiintate
 • 70 de subventii de minimis acordate;
 • 63 societati functionale si monitorizate timp de 18 luni
 • 174 locuri de munca create si ocupate

Distributia societatilor pe regiunea Sud Est

 • Galati: 29 societati cu 83 locuri de munca create si ocupate
 • Braila: 7 societati cu 17 locuri de munca create si ocupate
 • Tulcea:7 societati cu 20 locuri de munca create si ocupate
 • Buzau: 4 societati cu 12 locuri de munca create si ocupate
 • Vrancea: 3 societati cu 8 locuri de munca create si ocupate
 • Constanta: 13 societati cu 34 locuri de munca create si ocupate

Preşedintele PNL Galaţi, George Stângă, prezent într-o emisiune TV, a declarat că liberalii au iniţiat, demarat şi au pus umărul din greu la marile proiecte de infrastructură aflate în derulare în judeţul Galaţi. Afirmaţiile acestuia au generat un val de revoltă printre social democraţi având în vedere că investiţiile despre care a vorbit liberalul gălăţean sunt proiectele de suflet ale PSD Galaţi: Varianta Ocolitoare a Galaţiului (centura mare), Dumul Expres Galaţi-Brăila şi chiar Podul suspendat peste Dunăre.
„Asemenea sfidare la adresa gălăţenilor nu cred că a mai existat în istoria recentă! Gălăţenii ştiu foarte bine cine a inţiat şi s-a zbătut pentru aceste proiecte şi nicidecum nu este vorba de vreun liberal. Toate proiectele mari de infrastructură despre care vorbeşte George Stângă au fost iniţiate, susţinute şi derulate de către Partidul Social Democrat, începând de la preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, până la membrii social democraţi ai guvernului din actuala sau fosta guvernare PSD.
Să nu uităm că în perioada Guvernului PNL-USR toate aceste investiţii au fost încetinite sau chiar oprite prin diferite tertipuri, suspendări sau anulări ale licitaţiilor, neacordarea finanţărilor etc.
Să ne amintim şi când preşedintele PNL Galaţi se afla în biroul ministrului USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, preocupat să îşi menţină apropiaţii în funcţii pentru că urmau alegeri în filiala PNL Galaţi şi voia să îşi asigure funcţia de preşedinte. Acesta era principalul scop al lui George Stângă în vremea guvernării PNL-USR!
Preşedintele PNL Galaţi, după ce că n-a făcut nimic pentru Galaţi, ba mai mult, chiar a pus beţe în roate, acum, când a ajuns să-şi asume munca altuia, intră deja în spectrul patologic, ceea ce se numeşte mitomanie”, a spus Laura Georgescu.

Unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă mediul de afaceri românesc este numărul de licenţe şi autorizaţii pe care trebuie să le obţină şi aici mă refer în special la procedurile greoaie şi durata obţinerii acestora care îngreunează semnificativ activitatea antreprenorilor români.
Ani la rând am atras atenţia că birocraţia omoară din faşă multe iniţiative antreprenoriale, că este necesară sprijinirea investitorilor pentru ca activitatea acestora să nu mai fie îngreunată de maldărele de hârtii pe care trebuie să le facă. Iată că acum, un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) subliniază că este necesară reformarea urgentă a sistemului actual de proceduri pentru deschiderea unei afaceri în România, lucur care au duce, pe termen lung, la  bunăstarea românilor şi chiar dacă productivitatea României a crescut în ultimii ani, pentru mediul de afaceri reprezintă o adevărată provocare care înghite timp şi energie atât timp cât prin legislaţia actuală se cere obţinerea a 111 tipuri de licenţe, emise de 43 de autorităţi diferite.
Partea bună este că în acelaşi raport sunt remarcate demersurile pe care Guvernul României le face şi angajamentul pe care acesta şi l-a asumat prin Programul de Guvernare, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi prin candidatura la OCDE, pentru diminuarea birocraţiei, implementarea digitalizării şi sprijinirea investitorilor.
Mediul de afaceri românesc, greu încercat în ultimii ani are nevoie de sprijin pentru ca antreprenorii să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor şi nu pe procedurile administrative.
Prin PNRR, actualul guvern s-a angajat - iar OCDE a apreciat - să adopte o serie de măsuri care să diminueze semnificativ birocraţia cum ar fi; principiul „o singură dată”, ceea ce ar permite firmelor să li se solicite să furnizeze aceleaşi informaţii sau documente instituţiilor publice o singură dată şi nu ori de câte ori mai vrea câte un funcţionar, implementarea regimului unic de licenţiere industrială care va introduce aprobarea tacită pentru anumite tipuri de licenţe în urma înregistrării acestora pe platforma electronică eliminându-se astfel o bună parte din zecile de licenţe care se cer la momentul actual şi, poate cel mai important, implementarea integrală a unui punct unic de contact electronic.
Susţinerea mediului afaceri înseamnă stabilitate şi creştere economică cu impact imediar asupra bunăstării angajaţilor, a românilor.

Întreprinderile mici şi mijlocii şi fermierii au nevoie de mare ajutor după ce aproape că au fost doborâte de pandemie şi de criza economică generată de războiul din Ucraina.

Activarea măsurilor de sprijin din cadrul pachetului „Sprijinim România” este de un real folos mediului economic din ţara noastră.

O bună parte din aceste măsuri sunt active, iar antreprenorii încep să nutrească speranţa că nu se vor prăbuşi.

Guvernul a disponibilizat fonduri de la bugetul de stat, dar şi fonduri europene.

Astfel, mediul de afaceri va beneficia de granturi pentru activităţi productive de încă 412 milioane.

Tot în cadrul Programului „Sprijinim România” au fost lansate programe a căror finanţări mai aduc opt miliarde de le în sectorul economic.

Pentru investiţiile cu impact major în economie de peste 1 milion de euro a fost activată o schemă de ajutor de stat de 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională.

De asemenea, sunt alocate alte 300 milioane de euro pentru a sprijini companiile din domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în vederea compensării creşterii masive a preţurilor la carburant.

Alte 5,2 miliarde de lei alocate din fonduri naţionale şi europene sunt dedicate investiţiilor aflate în derulare pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creşterii preţurilor la materiale de construcţii.

Nu în ultimul rând, pentru fermieri s-au disponibilizat 300 de milioane de euro ce reprezintă granturi pentru capital de lucru.

Mediul economic românesc avea nevoie ca de aer de acest sprijin pentru că altfel mii de firme riscau să intre în colaps.

Cristian Dima, Preşedinte Consiliul Naţional ALDE

În câteva săptămâni din momentul lansării programului, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a concretizat mai multe măsuri care vin în sprijinul românilor cu venituri reduse, dar şi al firmelor care au nevoie de ajutor în această perioadă dificilă, anunţă deputatul şi preşedintele PNL Galaţi, George Stângă.
George Stângă precizează că "doar în ultima săptămână au fost adoptate o serie de măsuri în cadrul pachetului „Sprijin pentru România”. Aş aminti în acest sens:
1) Voucherele pentru alimentele de bază, în valoare de 250 lei, care vor fi acordate celor cu venituri mici începând cu 1 iunie, o dată la două luni. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 miliarde de lei, din care jumătate sunt fonduri europene, cu aproximativ 3 milioane de beneficiari, persoane şi familii cu adevărat în nevoie.
2) 300 de milioane de euro vor fi acordate sectorului agricol pentru capitalizarea fermelor şi unităţilor de producţie. Vor fi acordate microgranturi cu un buget total de 50 milioane euro, cu peste 10.000 beneficiari estimaţi, câte 5.000 euro pentru microîntreprinderi. De asemenea, vor fi acordate granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri, cu un buget total de 250 milioane euro, respectiv câte 15% din cifra de afaceri, cu un estimat de 10.000 beneficiari.
3) Şantierele deschise cu finanţare europeană vor beneficia de sprijin concret care să compenseze dificultăţile generate de creşterile de preţuri. Reuşim, astfel, în mai puţin de o lună de când am aprobat prima tranşă în valoare totală de 1,7 miliarde de lei să asigurăm întregul sprijin guvernamental pentru investiţii pe care ni l-am propus prin acest program, de aproximativ 5,2 miliarde de lei".
Potrivit acestuia, "sunt măsuri care au rolul de a ajuta economia românească şi de a-i sprijini în mod real pe români să facă faţă preţurilor ridicate".

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, solicită acordarea în regim de urgenţă a statului de ţară candidată la UE pentru Republica Moldova.

„În contextul războiului din Ucraina, UE trebuie să adopte decizii ferme şi corecte faţă de ţările din prima linie a rezistenţei în faţa ameninţării ruse. Nu ne putem permite luxul de a jongla cu proceduri în hăţişul birocratic, când opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei are o miză existenţială pentru aceste state. Aceşti oameni îşi riscă viaţa pentru a face parte din familia europeană, pentru a fi parte a sistemului de valori şi norme democratice, aşadar e inadmisibilă orice tergiversare”, a declarat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor social-democraţi a subliniat că rezoluţia ce va fi adoptată mâine de Parlamentul European trebuie să cuprindă cererea de acordare Republicii Moldova a statutului de candidat la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană trebuie să acţioneze mai mult şi mai rapid pentru integrarea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina, în piaţa unică europeană şi în sistemul instituţional al UE ca şi măsură de contracarare a influentei negative a Rusiei in regiune. Iar Consiliul trebuie să aibă curajul de a se pronunţa prompt pentru extinderea Uniunii”, a precizat Dan Nica.

Eurodeputatul PSD cere, totodată, sprijin masiv din partea UE pentru guvernul de la Chişinău, în gestionarea crizei refugiaţilor, precum şi pentru dobândirea autonomiei energetice faţă de Rusia.

COMUNA VALEA MĂRULUI, cu sediul în județul Galați, localitatea Valea Mărului, str. Preot, nr. 2, telefon 0236.863.400, valea_marului@gl.e-adm.ro, înregistrată sub nr. 19235, la Registrul autorităților publice, CIF 3655900, reprezentată legal prin Doca Virgil Primar, anunță finalizarea proiectului ”Dotarea unităților de învățământ din Comuna Valea Mărului, Județul Galați cu echipamente electronice”, cod MySMIS 145251, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională  în baza Contractului de finanțare nr. 159  din 13.07.2021, încheiat cu Autoritatea pentru Digitalizare a României, în calitate de Organism Intermediar  pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea totală a proiectului este de 477.094,59 lei  din care valoare nerambursabilă acordată din FEDR 337.865,12 lei.

Obiectivul principal al proiectului este asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare on-line prin dotarea acestora cu echipamentele mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare cu abonament la internet pe o perioada de 24 luni inclus, precum și a echipamentelor electronice necesare  la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru a desfășura în bune condiții activitățile didactice (în mediul on-line).

Rezultatele estimate constau în:

1. Realizarea de intervenții legate de Tehnologia Informației și Comunicațiilor prin dotarea elevilor înscriși la unitățile de învățământ preuniversitar din comuna, definiți conform ghidului solicitantului, cu echipamente mobile de tipul tabletelor școlare precum și sprijinirea învățătorilor și a profesorilor prin achiziționarea altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line în anul școlar 2014 - 2020.

2. Asigurarea transparenței prin promovarea și vizibilitatea proiectului.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul  Operațional Competitivitate 2014 – 2020 „Competitivi împreună”

Doca Florin – Manager de proiect

Tel/Fax: 0726710231/0336402432

Web: www.primariavaleamarului.ro

COMUNA SCÂNTEIEȘTI, cu sediul în județul Galați, localitatea Scânteiești, str. Scânteiei, nr. 72, telefon 0236 348 007, primaria_scinteiesti@yahoo.com, înregistrată sub nr. 19224, la Registrul autorităților publice, CIF 3127093, reprezentată legal prin Ghiorghe Bute Primar, anunță finalizarea proiectului ”Dotarea unităților de învățământ din Comuna Scânteiești, Județul Galați cu echipamente electronice”, cod MySMIS 144928, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională  în baza Contractului de finanțare nr. 178  din 14.07.2021, încheiat cu Autoritatea pentru Digitalizare a României, în calitate de Organism Intermediar  pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea totală a proiectului este de 338.257,61 lei  din care valoare nerambursabilă acordată din FEDR 229.085,70 lei.

Obiectivul principal al proiectului este asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare on-line prin dotarea acestora cu echipamentele mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare cu abonament la internet pe o perioada de 24 luni inclus, precum și a echipamentelor electronice necesare  la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru a desfășura în bune condiții activitățile didactice (în mediul on-line).

Rezultatele estimate constau în:

1. Realizarea de intervenții legate de Tehnologia Informației și Comunicațiilor prin dotarea elevilor înscriși la unitățile de învățământ preuniversitar din comuna, definiți conform ghidului solicitantului, cu echipamente mobile de tipul tabletelor școlare precum și sprijinirea învățătorilor și a profesorilor prin achiziționarea altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line în anul școlar 2014 - 2020.

2. Asigurarea transparenței prin promovarea și vizibilitatea proiectului.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul  Operațional Competitivitate 2014 – 2020 „Competitivi împreună”

Goleanu Mariana – Manager de proiect

Tel/Fax: 0726367633

Web: www.scinteiesti.ro

COMUNA CUZA VODĂ, cu sediul în județul Galați, localitatea Cuza Vodă, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 76, telefon 0744121675, cuza_voda@gl.e-adm.ro, înregistrată sub nr. 19196, la Registrul autorităților publice, CIF 17841903, reprezentată legal prin Dănuț Codrescu Primar, anunță finalizarea proiectului ”Dotarea unităților de învățământ din Comuna Cuza Voda, Județul Galați cu echipamente electronice”, cod MySMIS 145468, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională  în baza Contractului de finanțare nr. 421  din 24.09.2021, încheiat cu Autoritatea pentru Digitalizare a României, în calitate de Organism Intermediar  pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea totală a proiectului este de 354.860,59 lei  din care valoare nerambursabilă acordată din FEDR 276.247,40 lei.

Obiectivul principal al proiectului este asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare on-line prin dotarea acestora cu echipamentele mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare cu abonament la internet pe o perioada de 24 luni inclus, precum și a echipamentelor electronice necesare  la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru a desfășura în bune condiții activitățile didactice (în mediul on-line).

Rezultatele estimate constau în:

1. Realizarea de intervenții legate de Tehnologia Informației și Comunicațiilor prin dotarea elevilor înscriși la unitățile de învățământ preuniversitar din comuna, definiți conform ghidului solicitantului, cu echipamente mobile de tipul tabletelor școlare precum și sprijinirea învățătorilor și a profesorilor prin achiziționarea altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line în anul școlar 2014 - 2020.

2. Asigurarea transparenței prin promovarea și vizibilitatea proiectului.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul  Operațional Competitivitate 2014 – 2020 „Competitivi împreună”

Codrescu Dănuț– Primar

Tel/Fax: 0744121675/0236831437

Web: www.primariacuzavoda.ro

Pagina 1 din 16