Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

În perioada 17-19 septembrie 2021, la Plaja Dunărea, a avut loc Festivalul Danube Rock Sounds, organizat de Primăria municipiului Galaţi şi Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard". Printre artiştii şi trupele care au concertat în cadrul festivalului s-au numărat nume cunoscute ca Alternosfera, Cargo, Subcarpaţi, Coma, byron sau Robin and the Backstabbers. Vă prezentăm în Galeria de imagini de mai jos ↓, câteva momente surprinse la festival!

Medicamentele eliberate pe bază de reţetă se găsesc în milioane de gospodării. Câinele dvs. poate fi expus şi chiar poate ingera unele dintre aceste medicamente. Multe dintre acestea pot fi toxice pentru câini, ducând la boli severe sau chiar la deces. Dacă are loc ingestia, tratamentul prompt poate fi crucial în prevenirea stărilor grave.

Dacă detectaţi ingestia unui medicament uman la câine, trebuie sa luaţi următoarele măsuri:
- Apelaţi la medicul veterinar.
- Fiţi pregătiţi să oferiţi informaţii despre medicamente. Este necesar numele medicamentului, concentraţia de miligrame, câte tablete au fost ingerate şi momentul când a avut loc ingestia.
- Oferiţi informaţii despre câinele dvs. Datele esenţiale includ greutatea şi vârsta, o descriere a oricăror simptome anormale pe care le manifestă, probleme cronice de sănătate, alergii şi orice medicamente pe care le primesc. Fără îngrijire adecvată, unele medicamente pot duce la o patologie devastatoare sau la moarte. Nu încercaţi să vă trataţi animalul de companie acasă.
- Dacă s-a observat ingestia, prima recomandare poate fi aceea de a induce vărsături pentru a elimina orice medicament rezidual. După ce animalul dvs. de companie a vărsat, este bine să solicitaţi asistenţă medicală, deoarece unele medicamente pot fi absorbite în organism şi pot avea efecte grave.

Unele dintre cele mai frecvent consumate medicamente pentru animale de companie sunt:
Medicamente anticoagulante (Trombostop)
Antidepresive (Zoloft şi Prozac)
Antihistaminice (Claritin)
Medicamente antiinflamatoare (aspirină şi naproxen)
Psihotrope
Medicină pentru tensiunea arterială (Norvasc,Captopril)
Medicamente care controlează colesterolul
Medicamente pentru diabet (Metformin)
Medicamente  fără prescripţie medicală (Paracetamol)
Medicamente pentru tratamentul durerii
Inhalatoare respiratorii (Albuterol)
Medicamente pentru somn (Diazepam şi Fenobarbital)

Aceste medicamente vă pot afecta câinele în următoarele moduri:
- Medicamente anticoagulante
Medicamentele anticoagulante, cunoscute în mod obişnuit ca fluidifianţi ai sângelui, sunt medicamente obişnuite prescrise persoanelor cu antecedente de accident vascular cerebral sau boli de inimă. Ingerarea poate provoca sângerări care pun viaţa în pericol. Semnele variază în funcţie de locul în care se dezvoltă sângerarea, cum ar fi vânătăi pe piele, sângerări de la nivelul gingiilor, urină colorată în roşu, colaps sau probleme de respiraţie dacă sângerarea afectează organele interne.

- Antidepresive
Ingerarea medicamentelor antidepresive poate provoca mai multe simptome diferite care depind de medicamentul specific. Simptomele pot începe în 15 până la 20 de minute şi includ agitaţie, nervozitate, tremurături, vărsături, probleme la mers, prăbuşire, comă şi chiar moarte.

- Antihistaminice
Unele antihistaminice pot fi utilizate terapeutic la câini, dar în doze mari pot provoca toxicitate. Simptomele  includ probleme de comportament, cum ar fi agitaţia sau agresivitatea, letargia, vărsăturile, diareea, apetitul scăzut, convulsiile şi moartea.

- Medicamente antiinflamatorii
Există diverse medicamente antiinflamatoare pe piaţă, inclusiv aspirină, ibuprofen, naproxen şi prednison. Aceste medicamente pot provoca reacţii adverse gastrointestinale, cum ar fi vărsături, ulceraţii, leziuni renale şi boli hepatice.

- Reglatori de comportament
Medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) conţin substanţe active care pot provoca simptome precum nelinişte, ritm, tremurături, convulsii, creşterea temperaturii corporale şi moarte în doar 15 minute.

- Substanţe contra tensiunii arteriale
Medicamentele pentru tensiunea arterială, cum ar fi medicamentele din clasa beta-blocantelor sau a inhibitorilor ECA, pot provoca modificări ale ritmului cardiac şi ale tensiunii arteriale. Simptomele pot include letargie, slăbiciune, probleme la mers, prăbuşire, comă şi moarte.

- Medicamente care controlează colesterolul
Această clasă de medicamente prescrise în mod obişnuit nu este foarte periculoasă pentru câini dar toxicitatea sa depinde de doza ingerată. Cele mai frecvente efecte secundare sunt diareea, vărsăturile şi gazele excesive.

- Medicamente pentru diabet
Medicamentele pentru diabet acţionează pentru scăderea zahărului din sânge şi simptomele ingestiei include voma intensă, letargie, slăbiciune, tremurături, convulsii şi uneori moarte.

- Medicamente pentru durere
Paracetamolul este întâlnit în aproape toate casele. Ingerarea de doze mari poate provoca anorexie, vărsături, letargie şi leziuni ale ficatului.

- Inhalatoare respiratorii
Câinii accesează inhalatoarele scoţându-le din sertare sau dulapuri sau furându-le din poşete. Pot să pună sparga mica butelie cu dinţii, provocând expunerea imediată la întregul conţinut. Simptomele includ agitaţie, nelinişte, gâfâit, vărsături, ritm cardiac crescut şi moarte.

- Medicamente pentru somn
Medicamentele prescrise pentru somn pot provoca letargie, slăbiciune, poticnire, probleme la mers şi depresie.

Gânduri finale pentru proprietarii de animale responsabili:
Efectele secundare ale intoxicaţiei cu medicamente umane depind de medicamentul respectiv, doza ingerată şi dimensiunea câinelui dumneavoastră. Dacă nu aţi asistat la ingestie, dar aveţi dovezi că animalul ar fi ingerat medicamente (comprimate lipsă, flacoane sparte,folii rupte), contactaţi imediat medicul veterinar.
Dacă câinele  nu prezintă încă semne de boală, vi se poate oferi o listă de semne de observat  pentru o perioadă de timp.
Nu plecaţi niciodată de la premiza că dacă un medicament nu este periculos pentru om, acesta nu este toxic pentru câine!

Stippling (limba engleză) = a grava prin intermediul punctelor, a aplica (ceva, cum ar fi vopseaua) prin atingeri repetate mici, gradarea  luminii şi a umbrelor în artă (Merriam-Webster Dictionary).
În această perioadă, în sala de expoziţii a Muzeului de Artă Vizuală puteţi păşi în interiorul unui caleidoscopic giuvaier grafic, o lume creată cu rafinament şi minuţiozitate de doamna Maria Unţanu, artistă din Slobozia. Acolo, nu foarte departe de Galaţi, este laboratorul acesta cosmic, unde apare opera, pe care greu o poţi încadra într-un registru anume deşi  definiţia tehnică este simplă, „stippling”.
Pe data de 15 septembrie, directorul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, împreună cu Eduard Costandache, au deschis o expoziţie unicat, colecţia de lucrări grafice, ce uimeşte şi încantă, care configurează bogaţii de culoare şi semne criptate în stilul ce este denumit simplu de către artistă prin „pointillism graphic”.
În discursul de prezentare, organizatorii au amintit de revelaţia primelor întalniri cu arta Mariei Unţanu şi de importanta conceptului său. Fastul viziunii nu poate fi încorsetat decât în moşteniri din miniatura Evului Mediu, arta precolumbiană sau broderia cea mai scumpă.
După deschiderea oficială, doamna Maria Unţanu a avut amabilitatea să ofere un interviu cotidianului Monitorul de Galaţi, explicând secretele tehnicii sale, dar şi detalii ale momentelor de inspiraţie.
Munca la o lucrare poate dura oricât, zile sau luni, cu un program epuizant de peste 10 ore pe zi (şi noapte). Totul este realizat manual, fără aplicaţii tehnice, ceea ce este uimitor pentru că fiecare lucrare este alcatuită din miliarde de puncte sau pete mici. Pentru aplicarea culorilor, artista foloseşte multe stilouri speciale, produse în Germania, acestea fiind atât de solicitate că peniţele, deşi fabricate din oţel, se tocesc rapid. O luptă delicată între mână, ochi, hârtia fină de bumbac, pigmenţi şi metalul peniţelor care prin pasiunea artistei devin fierbinţi.
Ana Amelia Dincă scria despre arta Marie Unţanu: „ ...a diseminat cele două stări de-a lungul anilor de creaţie, redând ori trăirea şi energia feminină, pentru că mai toate personajele artistei sunt simboluri ale feminităţii şi cunoaşterii sinelui, ori evocând contemplarea de dincolo de corp, reflectată în naturi statice, cu valenţe poetice şi meditative, unde necunoscutul determină interogaţia prezentă în cărările nesfârşite ale existenţei, exemplificate de firul ţesăturilor care urcă şi coboară, se apropie şi se depărtează... ”. Emoţia întâlnirii cu această expoziţie este sintetizată astfel: „Maria Unţanu îşi onorează prin lucrări darurile primite de la Dumnezeu, prin înaintaşi şi cunoaşterea personală” (Clementina Tudor).

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

În zilele de 10-12 septembrie, a avut loc a 7-a ediţie a Festivalului „Folk la Dunăre”, eveniment organizat de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”  împreună cu Primăria municipiului Galaţi. Concertele au fost susţinute de o multitudine de artişti consacraţi, prezentaţi cu caldură prietenească de directorul teatrului, domnul Teodor Niţă, care a făcut şi o apologie a muzicii folk, declarând că „nimic nu va omorî acest gen muzical”. În timpul discursului de inaugurare a festivalului, într-o coincidenţă spendidă, stoluri întregi de păsări au survolat Grădina de vară „Leonard”, ca la marile evenimente când zboară avioanele de vânatoare în semn de omagiu.
Primii artişti au fost din vechea gardă, Raul Cârstea şi Marius Baţu, veterani ai cenaclului „Flacăra”, interpreţi sobri şi intelectuali, cu teme „grele” şi lirică după mari poeţi români ca Zaharia Stancu, Minulescu, Adrian Păunescu, Mircea Micu, dar şi autori moderni ca Sorin Poplitaru şi Camelia Radulian. Marius Baţu a venit şi cu un tribut Bob Dylan-Florian Pittiş. Şi astfel, festivalul de muzică folk s-a transformat într-un manifest cultural, unde diamantul poeziei a fost şlefuit de atingerea muzicii bune. Doamnele evenimentului au fost Maria Gheorghiu, alături de Radu Cătalin Graţianu, şi Magda Puşkaş, în cuplu cu Ioan Onişor. Aceşti artişti au cântat despre dragoste, fericire, vechi balade soldăţeşti, dar şi piese celebre ca „La o cană cu vin”, „Din copilărie” sau „Taina”. Un moment special a fost dedicat de Maria Gheorghiu, Reginei Maria a României şi singurătăţii ei de la Balcic, o piesă cu versuri de Miron Manega.
Seara de vineri a fost încheiată de Mircea Vintilă, care la peste 70 de ani prezintă o energie incontestabilă, haine tinereşti şi talent major de „show-man”, acest solist reuşind să ridice spectatorii în picioare, toţi aplaudând şi dansând minute în şir. Seara de sâmbătă a fost încheiată de un mare virtuoz, Emeric Imre, care, împreună cu pianistul Marius Roje, a demonstrat că dinamica  muzicii folk nu este minoră ci poate fi combinată chiar cu compoziţii ale lui Chopin. Despre Emeric Imre, Florin Săsărman spunea astfel: „Unele dintre cântecele sale, cum este «Nebun de alb», au ajuns să fie foarte cunoscute publicului larg, în special cel tânăr. A vădit o foarte bună înţelegere a versurilor lui Adrian Păunescu, pe care a compus multe cântece, dar nu a ezitat să-şi scrie propriile texte atunci când avea nevoie. Este exigent, generos, extrem de mobil şi deschis prieteniilor”.
În încheiere am putea să-l parafrazăm pe Adrian Păunescu cu celebrele sale versuri: „Şi totuşi există iubire...”, spunând că: „Şi totuşi există şi folk, dau lumii de ştire, iubesc, dar nu mă tem!”. VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

O nouă ediţie, a XVI-a, a acestui eveniment tradiţional pentru Galaţi, Festivalul Naţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”, care atrage numeroase trupe de fanfare din toată ţara, a avut loc în acest sfârşit de săptămână. Organizarea aparţine Centrului Cultural Dunărea de Jos alături de Consiliul Judeţean.
Anul acesta au participat muzicieni din Giurgiu, Covasna, Otopeni, Câmpia Turzii, Constanţa şi Galaţi, care s-au adunat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Reunirea lor a însemnat pentru spectatori o sâmbătă şi o duminică specială, cu ritmuri de fanfară, dansuri şi multă voie bună.
Cei îndrăgostiţi de farmecul inegalabil al muzicii, au trăit atmosfera eleganţei de altădată, orchestrele, împreună cu majoretele, au readus şi emoţia muzicii de promenadă, cu ritmuri tradiţionale, muzică de film sau interpretări ale unor piese musicale clasice.
Dirijorul Marin Boroghină comenta: „Aşadar, putem afirma că esenţa muzicii de divertisment se regăseşte în fascinaţia imediatului, în necesitatea comunicării spontane şi directe, într-o formă sinceră, nesofisticată. Pitorescul nostru oraş beneficiază, o dată în plus, de un Festival de Fanfare, producţie artistică de anvergură ce cuprinde o serie de reprezentaţii cu tentă de excepţionalitate, de real interes estetic”.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Marți, 07 Septembrie 2021 13:00

Și câinii pot fi actori de teatru (FOTO)

Unul din cei mai creativi și curajoși regizori din teatrul românesc contemporan, Radu Afrim, care este un artist complex, dar și un mare iubitor de animale, pregătește o premieră: un spectacol în care câinii vor fi personajele principale. Totul a început printr-o vizită pe care regizorul împreună cu toți actorii au făcut-o într-un adăpost de langă oraș. Impresionat, Radu Afrim a declarat: „Cred că e obligatoriu să mergem, măcar o dată, într-un adăpost de câini!”.
El deja a salvat doi câini părăsiți într-o pădure de langă orașul său natal, Beclean, pe care îi ține în casa sa și i-a botezat Kate și Bush. Legătura este foarte puternică și subliniază o oază de așteptare plină de iubire: „Mi-am făcut o casă la Beclean, care e aproape gata. E o casă luminoasă, solară, cu doi câini negri care mă așteaptă și care nu înțeleg de ce eu lipsesc atât de mult. În primele două zile în care mă întorc acasă sunt foarte supărați, nu mai vorbesc cu mine”, marturisește regizorul într-un interviu.
Domnul Afrim colaborează cu echipa Teatrulul Național Craiova pentru proiectul său ambițios, de un altruism exemplar, un plan complex care fascinează aprioric: „Lucrez în aceste zile un nou spectacol. Despre câini. Povesti cu câini. Monoloage pentru câini. Convorbiri cu câini. Poeme pentru câini. Astăzi am fost la un adăpost pentru câini de lângă oraș. Cu toți actorii. Documentare pentru roluri. Câteva ore de tandrețe oferite câinilor din adăpost. Prea puține. Ședință foto. Filmări. Speranțe oferite câinilor. Și la final, abandonul. Fiecare cu ale lui. La repetiția de seară însă, nu s-a putut lucra nimic. Ceva din actori rămăsese acolo. Am abandonat și repetiția. Cred că e obligatoriu ca fiecare din noi să mergem măcar o dată într-un adăpost pentru câini. Cu sau fără saci de boabe. Preferabil, cu. Și să ieșim de acolo, dacă ne permitem, cu un câine”.
În loc de o bătaie de inimă ca o concluzie, putem să cităm un gând: Câinii vin în viețile noastre ca să ne învețe despre dragoste. Și pleacă ca să ne învețe despre pierdere. Un nou câine nu îl va înlocui niciodată pe cel pierdut, doar ne va mări și mai mult inima. Fotografiile din Galeria de imagini de mai jos sunt semnate de Radu Afrim, care este și un fotograf remarcabil.

Surse: Facebook, Metropolis, Știrea Verde

Se spune că nu trăim ca să mâncăm ci mâncăm ca să trăim. Dar uneori mâncăm ca să ne distrăm. De joi, 02 septembrie, în Grădina Publică a început un eveniment drag gălățenilor, care din prima zi au venit cu mic cu mare să se bucure de o gustare.
Un festival care este nu numai cu degustări de bucate mai clasice sau mai rafinate, dar care aduce muzică, culoare și relaxare în viața noastră. În jurul fântânii din Grădina Publică s-au așezat standurile care au venit cu mult umor și fantezie în etalarea produselor. Aici puteți gusta din burgerul Peter, înghețata Vice, produse de carne de la Meat busters, fripturi de pui, vin și bere. Și dacă vreți să vă relaxați după atâta mâncare, pernele comode dintre copaci îmbie la poziția orizontală.
Evenimentul se va desfășura în perioda 02 - 05 septembrie, zile recomandate gurmanzilor. Toate preparatele sunt mereu bune și gata pentru a fi servite. Cu gândul la festin putem să ne găndim la unul din sfaturile lui Păstorel Teodoreanu, care în cartea sa „Gastronomice” (apărută postum în 1974), recomandă: „Dacă sticla de vin e pe masă, ai grijă ca paharul vecinei din stânga să fie întotdeauna plin. Dacă cea din dreapta stă alături de un mojic, trebuia să ai grijă și de ea”.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Alex este un tânar intelectual, profesor universitar în Lyon, Franţa. El vorbeşte curent multe limbi străine, inclusiv româneşte, fiind de mic un adevărat călător prin lume. Toată Europa, de la nord la sud şi de la est la vest, Orientul apropiat, Australia şi Noua Zeelanda (unde a şi locuit un an), au fost „călcate” des de acest urmaş a unui Vasco da Gama modern.

Pentru vacanţa de anul acesta s-a hotărat la un lung periplu prin România. A intrat cu maşina prin Nădlac şi drumul a continut spre Timişoara, Alba Iulia, Turda, Sighişoara, Braşov, punctul terminus fiind la Galaţi. Aici, după ce a apreciat „Monitorul de Galaţi”, a acceptat cu plăcere să ofere câteva impresii de călătorie şi chiar fotografii în exclusivitate pentru această publicaţie.

Pentru început l-am întrebat ceva mai pragmatic, adică punctul său de vedere ca şofer pe drumurile româneşti, asta după peste 1.000 kilometri de condus. A răspuns simplu: „Mi s-a părut OK. Drumurile sunt destul de bune (peste 80%), conducătorii auto în general politicoşi, dar unii sunt cam nebuni”. I-am spus că termenul nu este chiar „politically correct” şi am căutat împreuna un cuvânt mai blând... şi a ieşit că „unii participanţi la trafic merg la limită, egoismul lor punând în pericol propria persoană, dar şi pe ceilalţi”.

Trecând prin multe oraşe şi multe cazări, a venit vorba despre amabilitatea românilor faţă de turişti. Mulţi vânzători şi ospătari impresionează negativ prin răceală, la recepţia hotelurilor fiind mai amabili. Dar a întalnit şi multă acreală. Alex face o comparaţie cu cei mai amabili lucrători din serviciile hoteliere şi de alimentaţie publică, cei din America, unde te copleşesc şi adaugă că şi la Paris chelnerii sunt legendari pentru lipsa de empatie deşi acolo este de fapt o situaţie specială. El spune că în general parizienii sunt foarte selectivi social şi trăiesc în nişte „bule de interes”, o situaţie tipică marilor comunităţi urbane. „Cu cât localitaţile sunt mai mici, cu atât oamenii sunt mai prietenoşi, adaugă el”.

L-am întrebat ce i-a placut cel mai mult în România, răspunsul venind foarte repede: „Citadela de la Alba Iulia şi să mă culc devreme că eram mort de oboseală după atâta drum”. Ce ţi-a placut cel mai mult la Galaţi? „Îmi pare rău să spun, dar aici mai trebuie lucrat la aspectul turistic. Totuşi sunt foarte agreabile tabăra de sculptură în metal de pe faleză, peisajul dunărean şi evenimentul «SkirtBike»”. El menţionează ca element pozitiv faptul că oraşul este într-o continuă schimbare şi evoluţie pozitivă. După un moment de gândire, Alex completează că Salina de la Turda i s-a parut „wow”. Lângă noi stă un bunel care trage cu urechea la ce vorbim şi intră în discuţie: „Eu prima oară m-am urcat în tren la 19 ani, adică în anul 1951”. L-am întrebat pe Alex, la ce vârstă a călătorit el pentru prima oară cu trenul? „La vârsta de 4 luni, cu TGV - Train a grande vitesse”. Alte vremuri, alte obiceiuri!

Apropo de frumuseţile României... Alex a postat multe fotografii pe Instagram şi urmăritorii săi au fost încântati, cel puţin 3-4 prieteni şi-au exprimat dorinţa de a vizita ţara noastră în viitor. O prietenă din Noua Zeelanda a declarat: „As me enter into the lockdown, this trip is everything needed - Cum noi vom intra în lockdown, această excursie este tot ce îmi doresc”. Iată cum fotografiile cu ţara noastră încântă oamenii de la antipozi şi s-ar putea spune că „les amis de mes amis sont mes amis”, devine „les amis de mes amis sont les amis de la Roumanie”.

La întrebarea despre femeile din România (celebra întrebare legată de frumuseţea româncelor) a răspuns: „No comment!”. Dar vine vorba despre un alt capitol important pentru turişti, cel al mâncării. Aici răspunsul a fost cel mai prompt, pe primul loc în preferinţe fiind micii. Mici în fiecare zi şi în fiecare oraş, toţi fiind la fel de apetisanţi. Apoi a menţionat zacusca, papanaşii şi colacii secuieşti. Şi berea, mai ales cea fabricată tradiţional.

Unul din lucrurile care atrag atenţia călătorului venit din vestul european este acel melanj uneori ciudat de vechi şi nou, care apare în arhitectură, dar şi în obiceiurile umane. Alex aminteşte de senzaţiile intense pe care le-a trăit oprind la nişte staţii de benzină opulent luminate, de un futurism hiperartificializant. El mai observă tendinţa oraşelor de a-şi dezvolta centrul, aceste zone urbane înnoite devenind loc maxim de concentrare şi interes cultural şi de divertisment.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Duminică, 29 august 2021, platoul din fața Sălii Polivalente a devenit neîncăpător, într-o aglomerație de roți, fuste colorate, flori, toate purtate de doamne și domnișoare împreună cu suporterii lor.
Este a V-a ediție a unui eveniment deja tradițional, care arată independența feminității contemporane - SkirtBike sau Femeile într-o cursă pe biciclete, cucerind străzile orașului. Asociația Bike Works a pus la cale această demonstrație de culoare și eleganță, tematica acestei ediții de vacanță fiind „Hawaii”. Organizatorii au propus „promovarea mersulului pe bicicletă într-un stil lejer și colorat, unde rochițele și fustele sunt articolele vestimentare preferate”.
Numărul participantelor a fost incredibil, pe fișele de înregistrare erau înscrise cel puțin 130. Doamnele, domnișoarele, copiii și tinerii participanți, împreună cu bicicliștii din asociație, au format o coloană care s-a întins pe strada Brăilei, de la Inelul de Rocadă până aproape de Mazepa 1.
Roțile au spintecat aerul, plutind la vale, cu entuziasmul tinereții și curajul de a arăta o atitudine modernă. Coloana, ordonată și dinamică, a mers apoi pe strada Domnească spre Grădina Publică, unde erau pregătite festivitățile de premiere, tombola și fericirea unei curse împreună cu o mulțime de pasionați ai sportului și optimismului. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Un sfârsit de săptămâna în luna august la Brăila este un bun prilej de liniște. Seara vine cu multă relaxare, străzile fiind agitate doar de adolescenți și aglomerate doar pe partea carosabilă. Aici parcă am fi în aceeași perioadă în Italia, unde celebra frază "Chiuso Per Ferie" (Închis pentru sărbători), coincide cu marele val al iubitorilor de mers la mare sau la munte.

O plimbare prin Brăila de weekend poate începe de la Teatrul "Maria Filotti", pe acea pietonală cochetă care este acoperită de mii de umbreluțe, salutăm statuia doamnei care a inventat gerovitalul, brăileanca Ana Aslan, și cotim la stânga spre Dunăre pe una din străzile plasate perpendicular pe albia fluviului. După ce admirăm casele vechi și pitorești, ajungem în centru, unde este obligatorie oprirea la celebra "Fântâna Cinetică". De fapt, fântâna este compusă dintr-un grup de lucrări artistice din metal, realizate de unul din cei mai celebri sculptori români, Constantin Lucaci.

Constantin Lucaci (decedat în 2014) a fost renumit pentru lucrările monumentale, multe din ele fiind fântâni cinetice, un demers artistic recunoscut internațional. Complexul din central Brăilei, unul din cele mai mari, este și simbolul orașului. Măreția ansamblului te face să te gândesti la o muncă de sute de oameni, dar construcția este realizată doar de inginerul Leonid Bîrcă și echipa sa de 7 oameni de la Promex Brăila.

Într-un interviu, domnul Bîrcă povestește: "Am executat fântânile de pe Esplanadă în perioada 1989-1991, cu o echipă de șapte oameni de la PROMEX - lăcătuși și sudori. Toate componentele sunt din oțel inoxidabil. Pe 23 august 1989 s-au montat piesele mari (egretele) și inelul numit ancora. Ulterior, în anii 1990-1991, s-au executat și celelate două fântâni, s-au montat delfinii etc. Toate piesele au fost șlefuite cu șmirghel din ce în ce mai fin, la o anumită turație. Inițial, instalația a constat în distribuții mecanice, însă acum totul este cu comandă electronică". Privind-o, scriitorul Dan Grigorescu a comentat: "E o sculptură ce cuprinde înțelesurile marilor spații stelare, ale mișcării astrelor, ale imenselor nebuloase din care se încheagă formele".

Mai târziu, dupa orele 21.00, au început să se adune oamenii la plimbare, profitând de răcoare și frumusețea locului. Impresionant a fost un cetățean care a venit în brațe cu un câine foarte bătran și care nu mai putea să meargă singur, dar care totuși primea prin bunăvoința stăpânului, clipele de plimbare și adierea vântului atât de necesare sufletului.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Pagina 1 din 3