Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

O expediţie ştiinţifică susţinută de Unesco a scos la iveală un câmp de corali în formă de trandafiri, cuibărit la peste 30 de metri adâncime în largul Tahiti, în Pacific.

Fotografiile subacvatice ne arată o lume albastră, de o poezie pură. VEZI GALERIA DE IMAGINI DE MAI JOS! ↓

Pe parcursul lunii ianuarie, mulţi oameni preiau provocarea lui „ianuarie uscat”, care constă în a nu bea nici cea mai mică picătură de alcool timp de o lună. Dacă unii reuşesc provocarea fără prea multe dificultăţi, pentru alţii este departe de a fi o sarcină uşoară. Aceasta este o oportunitate în special de a realiza locul insidios pe care alcoolul îl ocupă în viaţa noastră de zi cu zi şi cât de greu poate fi să ne lipsim de el atunci când aperitivul devine un obicei puţin prea obişnuit. Dar pentru a vedea toate lucrurile pozitive care se întâmplă în organism din punct de vedere al sănătăţii atunci când nu mai consumi alcool timp de 30 de zile, îţi spui că jocul poate merita.

Ce se întâmplă în organism când încetaţi să beţi timp de o lună?

La sfârşitul unei luni de sobrietate absolută, te vei bucura să vezi efecte pozitive în ceea ce priveşte claritatea ta mentală şi memoria. Vă poate oferi un plus de luciditate, pe lângă îmbunătăţirea reflexelor, aşa cum explică psihiatrul Michael J. McGrath.
Dacă întâmpinaţi dificultăţi în a dormi şi a dormi bine, veţi descoperi că pur şi simplu oprirea consumului de alcool poate duce la nopţi mult mai bune şi mai puţin agitate. Deoarece alcoolul este un deprimant, acesta poate să vă distrugă ciclul de somn şi să vă încetinească sistemul nervos. „Insomnia este destul de comună în rândul persoanelor care abuzează de alcool”, spune dr. McGrath.
Pentru a fi într-o dispoziţie mai bună, stai departe de pahar, pentru că trebuie să ştii că consumul de alcool în exces îţi poate creşte încet anxietatea şi te poate duce la depresie. „Există o corelaţie puternică între tulburările legate de consumul de alcool şi alte tulburări mentale, inclusiv depresia şi anxietatea”, spune dr. McGrath. Şi să adaugi: „Când încetezi să mai consumi alcool, cu adevărat beneficiezi de sănătatea ta mentală generală”.
Bine de ştiut în aceste vremuri de pandemie, consumul de prea mult alcool duce la slăbirea sistemului imunitar şi, prin urmare, este destul de probabil să vă îmbolnăviţi foarte des.
Din punct de vedere hormonal, este posibil să fii conştient de faptul că alcoolul poate provoca dezechilibre hormonale mai mult sau mai puţin grave, care pot duce la tulburări de reproducere sau probleme cu tiroida. În cele din urmă, ficatul tău îţi va mulţumi, dacă reuşeşti să-l odihneşti timp de o lună. Cine spune zero alcool, spune, de asemenea, funcţii hepatice mai sănătoase, o digestie mult mai bună şi un microbiom intestinal mult mai puţin perturbat.

Vineri, 14 Ianuarie 2022 12:20

TOP 10 animale periculoase (FOTO)

V-am pregătit un nou top, de data aceasta cu cele mai periculoase animale! Deci, să îi dăm drumul:

1.Taipanul

1 Taipanul
Să începem cu veştile proaste: când muşcă, taipanul  nu îţi oferă şanse de supravieţuire pentru că, după muşcătură, cedezi la o jumătate de oră, cu excepţia cazului în care ai norocul să fii aproape de un spital. Vestea bună este că acest tip de şarpe se fereşte de oameni cât mai bine: preferă să o ia mai uşor şi să trăiască la umbră cu familia sa şi cu alţi şerpi de acest fel. Dacă vezi unul, în timp ce vizitezi Australia, evită să  ataci sau să te aperi, chiar dacă te simţi în pericol. Într-adevăr, cea mai bună soluţie este să alergi.

2. Bivolul african

2 Bivolul african
Trăieşte în Africa subsahariană. Dacă este capabil să atace un leu, nu există nicio îndoială că poate ucide cu uşurinţă un om. Dovada: aproximativ 200 de oameni sunt ucişi pe an de bivolul din Cap. Se deosebeşte de alţi bivoli prin caracterul său perseverent şi agresiv. În plus, el poate crea o ambuscadă de care victima lui are şanse mici să scape. În plus, este cel mai greu bivol care există cu cele 900 de kilograme. Coarnele sale sunt foarte groase, cu diametrul de 100 cm.

3. Marele rechin alb

3 Rechinul
După cum probabil ştiţi deja, el este cel mai periculos dintre rechini. În general, rechinii din alte specii te vor lăsa în pace dacă nu îi deranjezi, motiv pentru care nu sunt cu adevărat un pericol dacă înoţi cu ei în mare. Rechinul alb, asta e cu totul altă poveste: chiar dacă  nu-l deranjezi, va veni să te caute. Marele rechin alb este un animal curios: Îi place să muşte fiecare nouă fiinţă vie pe care o întâlneşte, să o guste... În plus, poate mirosi o rană de departe. Se găseşte mai ales în Australia, Florida şi Insula Reunion.

4. Furnica siafu

4 Furnica Siafu
Cine ar fi crezut că o furnică mică ar putea fi atât de periculoasă pentru oameni? Furnica siafu se găseşte în Africa Centrală şi de Est. Are cea mai puternică falcă în comparaţie cu alte specii de furnici. Maxilarul său poate ridica de 5.000 de ori propria greutate, făcându-l o insectă formidabilă pentru animalele pe care le atacă. Vestea bună este că nu se mişcă repede, aşa că o poţi evita foarte repede, dar dacă eşti nemişcat, când dormi, de exemplu, rişti să te trezeşti cu răni adânci...

5. Mamba neagră

5 Mamba negru
Am găsit un şarpe mai formidabil decât taipanul : mamba neagră. Se găseşte în Africa sub-sahariană. Muşcătura lui îţi va da puţin timp de trăit. Dacă veninul taipanului  îşi face efectul după o jumătate de oră, cel al mambei negre te va face să cedezi după doar 20 de minute... Mai mult, este cel mai rapid şarpe de pe planetă cu o viteză de 30 km pe oră. Chiar dacă fugi, cu siguranţă va dori să te ajungă din urmă. Mamba neagră este responsabilă pentru majoritatea morţilor din Africa prin muşcături de şarpe.

6. Crocodilul de apă sărată

6.Crocodilul de apa sarata
Se găseşte frecvent în India, Australia şi Micronezia. Crocodilul de apă sărată este numit aşa pentru că înoată în mări mai degrabă decât în râuri. În Australia există un număr mare de acest crocodil pe insula Crab. Este un prădător redutabil şi un înotător excelent: nu ezită să înoate în zonele cele mai periculoase, unde marea nu dă niciodată ceva uşor, pentru a merge la vânătoare. Cântăreşte aproape 1.000 de kilograme şi poate măsura până la 6 metri.

7. Hiena pătată

7 Hiena patata
Puteţi determina care hienă este cea mai periculoasă observându-i blana. Într-adevăr, cele care au o haină pestriţă sunt mai formidabile decât verii lor cu haina în dungi. Există o mare diferenţă între cele două specii: hiena dungată este, în general, interesată doar de prăzile care au fost deja ucise, deci este un animal hoitar. Hiena pătată îşi ucide 95% din pradă. Dacă l-ai urmărit pe Regele Leu, cu siguranţă ai observat că hienele sunt reperate şi vor să atace prada vie precum micuţa Simba care abia le scapă.

8. Peştele-balon

8 pestele balon
Este drăguţ şi chiar vrei să-l atingi, dar fereşte-te de aparenţe: peştii-balon au o otravă mult mai puternică şi mai mortală decât cianura. Peştele-balon nu se poate apăra altfel, făcându-l prada ideală pentru prădătorii Oceanului, dar natura este ingenioasă: În caz de pericol, se umple de apă şi se umflă considerabil ceea ce îl face ne-comestibil. Iar omul nu ar trebui să rişte să se apropie de el din cauza otravii sale celebre.

9. Ariciul de mare „înflorit”

9 arici de mare cu flori
Nu e frumos? Am vrea chiar să ne facem un selfie cu această creatură drăguţă a mării. Dar, din păcate, ar fi mai bine să rămânem la Photoshop, deoarece acest animal este unul dintre cele mai bine evitate. Se găseşte în principal în apele calde, adică în Japonia, Australia şi Indonezia. Arciul de mare înflorit, dacă îi traversezi calea, nu e prietenos: poate  provoca dureri musculare şi o respiraţie grea care  sufocă uşor victimele.

10. Pestele „piatra de recif”

10Pestele piatra de recif
Tot în Australia, există încă un animal periculos: peştele piatră, care se găseşte în general în recife şi acesta este fatal pentru oamenii care se aventurează pe ele. De obicei, omul este atacat la picioare. Mai mult, este chiar posibil să fii atacat în timp ce mergi pe nisip ştiind că peştele piatră poate supravieţui până la 24 de ore în afara apei. De parcă recordurile sale nu ar fi de ajuns, este cel mai otrăvitor peşte din lume. Dar, există un antidot împotriva otravii sale, dar care trebuie folosit rapid înainte de o oră de la contact!

O temă de cercetare a paleomedicinii se referă la cercetarea infecţiilor care au afectat în trecut specia umană. Rezultatele acestor studii complexe oferă în mod evident o imagine a stării de sănătate a populaţiilor, a schimburilor dintre comunităţi, dar şi a stilurilor de viaţă din societăţile antice. Folosirea apei de băut, gătitul alimentelor şi caracterul de viaţă nomad sau sedentar, pot fi deduse parţial şi din anumite categorii de paraziţi pe care le prezintă indivizii.

Sedentarizarea populaţiilor de vânători-culegători creşte rata de transmitere a paraziţilor prin aer şi prin hrană

Ouăle paraziţilor intestinali pot fi prezente în fecalele din vechile societăţi umane şi, astfel, atestă un anumit stil de viaţă al indivizilor. Sedentarizarea vânătorilor-culegători creşte, de exemplu, transmiterea paraziţilor prin aer şi prin hrană precum şi poluarea mediului cu fecale. Apariţia la om a paraziţilor intestinali, de exemplu, a urmat primelor episoade de sedentarizare şi domesticire  în jurul anilor 10.000 î.Hr.

Toalete pentru cei bogaţi, dar paraziţi pentru toţi

O campanie de săpături arheologice a avut loc în 2019-2020 la sud de Ierusalim şi a evidenţiat prezenţa unei grădini străvechi care conţinea pomi fructiferi precum şi plante ornamentale. În această grădină, arheologii au descoperit şi un rezervor mare de apă precum şi o piatră tăiată în formă de cub (53 x 49 x 35 cm), perforată cu o gaură centrală.

Acest obiect a fost interpretat ca fiind un vechi scaun de toaletă datând din secolul al VII-lea î.Hr. Într-un studiu publicat în „Jurnalul Internaţional de Paleopatologie”, dr. Dafna Langgut raportează rezultatele analizei sedimentelor prezente la baza acestui vechi scaun de toaletă, care conţine ouă de paraziţi. Acestea provin în special de la nematozii Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Taenia spp. şi oxiurii Enterobius vermicularis.

Transmiterea speciilor de tenii apare atunci cand carnea este consumată crudă, insuficient gătită, afumată sau sarată. Dr. Langgut explică în continuare că parazitismul de către nematozi induce adesea malnutriţia şi încetinirea creşterii la copii, precum şi susceptibilitatea la infecţii. Aceşti paraziţi pot fi transmişi prin alimente şi băuturi atunci când rezervele de alimente şi apă au fost contaminate cu fecale sau când fecalele umane au fost folosite pentru a fertiliza solul.

Instalaţiile sanitare erau un simbol al bogăţiei pe care doar cei bogati şi-l puteau permite, aşa că majoritatea oamenilor au fost nevoiţi să meargă în zone mai deschise pe care fecalele le puteau contamina. Cu toate acestea, în absenţa unui tratament medical adecvat, precum şi a sistemelor de spălat pe mâini, este dificil să se evite şi să oprească contaminările şi epidemiile acestor paraziţi.

(în fotografie apare o toaletă sculptată dintr-un cub de piatră în Ierusalim în secolul al VII-lea î.Hr. Fotografie de Ya'akov Billig)

Aţi auzit vreodată de spermidină? Probabil că nu şi asta e păcat! După cum puteţi ghici cu uşurinţă, numele său îi datorează spermei - această substanţă naturală endogenă a fost descoperită pentru prima dată în lichidul seminal masculin. Spermidina este considerată un adevărat elixir al vieţii, care reduce riscul de boli cardiace şi cardiovasculare, dar şi hipertensiunea arterială, în plus favorizează şi somnul. Cu alte cuvinte, mai mult decât benefică pentru sănătate, are efecte pozitive asupra speranţei noastre de viaţă – se pare că centenarii au o cantitate de spermidină mai mare decât restul populaţiei!

Spermidină, o substanţa plină de calităţi

Într-un studiu pe şoareci, realizat la Institutul de Neurofiziologie al Facultăţii de Medicină din Hanovra, cercetătorii au introdus spermidină în apa de băut a şoarecilor timp de şase luni şi au demonstrat efecte anti-îmbătrânire evidente în comparaţie cu animalele netratate de aceeaşi vârstă. „Aprovizionarea cu spermidină a permis animalelor să dezvolte mai puţine leziuni ale rinichilor şi ficatului şi o mai bună aprovizionare cu glucoză a creierului, îmbunătăţind performanţa”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

După cum a mai subliniat RTL, „spermidina optimizează autofagia, un sistem de curăţare a celulelor bolnave, malformate sau moarte care pot declanşa boli. De fapt, încetineşte îmbătrânirea şi creşte cantitatea de molecule regenerative”.

Ce alimente o conţin?

Dar unde găsim această moleculă miraculoasă şi importantă? Toate celulele corpului şi unele bacterii din intestin pot produce şi această substanţă, dar cea mai mare parte a ei trebuie absorbită prin alimente. Prin urmare, spermidina se găseşte în:
- brânzeturi mature (parmezan, gorgonzola, gouda, gruyere, brie);
- carne (pui, vită, curcan şi porc);
- somon;
- ciuperci;
- fructe (pere, grapefruit, kiwi, mango, pepene galben, banane);
- legume (cartofi, mazăre, năut, broccoli, ţelină, salată verde);
- fructe uscate (în special fistic, migdale şi alune);
- fasole şi produse fermentate din soia (lapte de soia, tofu, miso, tempeh, natto);
- cereale şi orez (germeni de grâu, pâine integrală etc.).

Cine păstrează câinele sau pisica în caz de divorţ? O lege spaniolă clarifică începând de miercuri acest tip de contencios şi acordă foştilor parteneri de viaţă o custodie alternativă pentru animalele lor de companie, considerate de acum "fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate", nu doar simple "lucruri", informează AFP.
În cazul unui divorţ care nu este amiabil, judecătorul va trebui să aibă în vedere "viitorul animalelor de companie, ţinând cont de interesul membrilor familiei şi de bunăstarea animalului, repartizarea timpilor de custodie şi de îngrijirile necesare", precizează textul de lege spaniol, sprijinit de coaliţia aflată la putere, alcătuită din socialişti şi Podemos (stânga radicală), şi intrat în vigoare miercuri.
O pisică, un câine, o broască ţestoasă, un peşte sau o pasăre domestică vor putea astfel să facă obiectul unei custodii alternative.
Până la această lege, custodia animalelor de companie în caz de divorţ "reprezenta obiectul unor controverse în tribunale", fapt care a motivat această modificare a Codului Civil spaniol.
Noua lege îi obligă, de asemenea, pe proprietari "să garanteze bunăstarea" animalelor de companie. În caz contrar sau dacă una dintre persoanele vizate are antecedente în materie de maltratare a animalelor, custodia poate de acum să îi fie refuzată sau retrasă de un judecător.
Bunăstarea animalelor de companie trebuie avută în vedere de instanţele spaniole şi în cazul unor succesiuni litigioase, dacă mai mulţi moştenitori solicită custodia acestora.
Podemos, care face pare din Guvernul de la Madrid, doreşte să meargă şi mai departe în această direcţie şi speră să adopte în 2022 un proiect de lege ce vizează, mai ales, interzicerea vânzărilor de animale de companie în magazine.
Mai multe ţări europene şi-au modificat deja codurile civile pentru a recunoaşte caracterul viu şi sensibil al animalelor, aşa cum s-a întâmplat în Franţa în 2015, precum şi în Germania, Elveţia, Austria şi Portugalia. (sursa Agerpres)

Un câine a salvat viaţa unui excursionist care a căzut într-o râpă din munţii din Croaţia, întinzându-se deasupra lui pentru a-l încălzi timp de 13 ore, până la sosirea ajutoarelor, a informat marţi presa croată, relatează AFP.
Grga Brkic s-a rănit weekendul trecut după ce a căzut 150 de metri împreună cu câinele vărului său, în Munţii Velebit de pe coasta Mării Adriatice.
Salvatorii au întâmpinat dificultăţi în încercarea de a ajunge la om şi animal din cauza zăpezii, a gheţii şi copacilor rupţi în urma alunecărilor de teren.
''Prietenia şi dragostea dintre om şi câine nu au limite'', a declarat Serviciul croat de salvare montană (HGSS) pe Facebook.
În fotografia publicată de salvatori poate fi văzut câinele ghemuit peste victima întinsă pe o targă.
''Acest căţel este un adevărat miracol, bun, simpatic; poate iubeşte oamenii mai mult decât alţi câini'', a declarat proprietarul său pentru cotidianului Jutarnji List.
Trei drumeţi însoţiţi de North, un Malamut de Alaska în vârstă de opt luni, se aflau în coborâre pe o pantă îngheţată la momentul accidentului, care a avut loc în apropierea celui mai înalt vârf al masivului, care atinge aproape de 1.800 de metri deasupra nivelului mării.
''North s-a ghemuit pe (victimă) şi a încălzit-o'', potrivit HGSS.
''Din acest exemplu, putem învăţa cu toţii să avem grijă unii de alţii'', a adăugat serviciul de salvamont.
Câinii din rasa Malamut de Alaska au blana deasă şi sunt recunoscuţi pentru anduranţa lor. (sursa Agerpres)

Pentru pompieri, pisicile nu sunt doar animalele care se pot bloca în copaci. Ele sunt uneori, pericole potenţiale reale. Departamentul Metropolitan de Pompieri şi Dezastre din Seul (SMFDD), care se ocupă de incendii şi alte dezastre din capitala sud-coreeană, a dezvăluit  o cifră care este cel puţin uimitoare: între ianuarie 2019 şi noiembrie 2021, 107 alarme de la incendii în locuinţele sud- coreene s-au datorat... pisicilor.
Cel mai frecvent accident observat se referă la pornirea accidentală a aragazelor electrice controlate prin atingere: când trec peste ele, pisicile apăsă cu pernuţele lor  anumite butoane. Dacă întâmplarea face să apese pe comanda de creştere a temperaturii, riscul de incendiu creşte la maxim. Mai ales dacă în apropiere există un obiect sau un lichid inflamabil.
Autorităţile sud-coreene recomandă, de exemplu, să nu lăsaţi prosoape de hârtie în formă de role lăngă zonele fierbinţi. Problema a continuat să se agraveze în ultimii ani, iar apariţia dispozitivelor comandate cu „touch” a făcut ca incendiile „cu blană şi mustăţi” să se înmulţească de la opt în 2016, la treizeci şi unu în 2019.
CNN, care transmite acest avertisment neaşteptat, adaugă că incendiile domestice cauzate de pisici nu sunt unice pentru Coreea de Sud şi că, într-adevăr, toate animalele de companie sunt susceptibile de a le provoca - cu excepţia poatea  peştişorilor aurii. Potrivit American Humane Association (AH), care este dedicată bunăstării şi siguranţei animalelor, aproximativ 1.000 de incendii sunt declanşate în fiecare an de animale în casa proprietarilor.
Asociaţia face şi alte recomandări pe lângă cele legate de plitele electrice. Iar lista ei de avertismente continuă: AH sugerează să acorde o atenţie deosebită cablurilor de încărcare şi altor fire electrice, care uneori sunt roase de animale. De asemenea, proprietarii de animale de companie sunt sfătuiţi cu insistenţă să exercite o vigilenţă suplimentară în ceea ce priveşte utilizarea lumânărilor şi a şemineelor. N-ai vrea să vezi un blănos în flăcări alergând prin casă!

Un copil nou-născut a fost aruncat peste noapte în provincia Chattisgarh din India, fără haine şi cu cordonul ombilical ataşat. Fetiţa abandonată a fost găsită după ce şi-a petrecut noaptea cu o familie de căţei pe un câmp. Animalele i-au ţinut bebeluşului de cald până a putut fi salvat. Un localnic a declarat: „Căldura căţeilor şi a mamei lor a ţinut acest nou-născut în viaţă”. Generoasa caţeluşă fără stăpân care a primit şi copilul de om pe lânga puii săi, ne arată o lecţie de simţ matern şi bunătate. Fetiţa salvată de câini a fost botezată Akanksha, iar poliţia desfăşoară o anchetă pentru a-i găsi părinţii.
Situatiile extreme sunt cele care demonstraza caracterul şi puterea de a supravieţui, dar relevă şi instinctul de a ajuta alte fiinţe. În Anglia, un câine şi-a salvat stăpânul de la un incendiu. Acesta tocmai se prăbuşise pe podeaua bucătăriei, intoxicat cu fum, relatează presa britanică. În timp ce sunt chemaţi să intervină în localitatea Yeovil, Anglia, alarmaţi de un detector de fum, pompierii nu au putut intra pe uşa principală a casei. Perdelele trase nu permiteau serviciilor de urgenţă să vadă interiorul locuinţei şi salvatorii încep căutarea unei alte intrări, când la un moment dat aud un „clic”. Câinele victimei tocmai descuiase uşa.

Luni, 03 Ianuarie 2022 13:48

Un stol de porumbei în catedrală (FOTO)

Artistul multimedia Michael Pendry, care s-a născut în Germania şi locuieşte la Londra, îşi prezintă instalaţia „Porumbeii” (Die Tauben) în Catedrala Naţională din Washington.
Două mii de porumbei origami ar trebui să răspândească mesajul de pace şi speranţă. Porumbeii lui Pendry reînvie un simbol răspândit din anii '60-'70 şi au putut fi văzuţi în mai multe catedrale din întreaga lume în ultimii şase ani, de la Ierusalim la Salisbury şi de la New York la San Francisco.
„Oriunde mergeam, împătuream porumbeii origami. Aceste mici podoabe din hârtie vin literalmente din toată lumea, din multe ţări diferite, de la oameni diferiţi şi religii diferite. Aceasta diversitate este ideea principală. Este vorba de frumuseţe şi speranţă şi de a privi spre viitor”, spune Michael Pendry.
Instalaţia „Porumbeii” de la catedrala din Washington poate fi văzută până în mai 2021.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Pagina 1 din 14