Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

Aparenţa de tocilară a Letei Popescu este înşelătoare, pentru că ea este un adevărat cazan sub presiune de talent şi idei. Şi de amintiri despre o copilărie petrecută în Micro 17. Absolventă a şcolii clujene de teatru, activă pe nenumărate scene din ţară, Leta (Nicoleta) Popescu lansează împreună cu echipa Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, în premieră, spectacolul „Vrabia”.
Textul original şi regia Letei Popescu conturează emoţiile unei metafore: vrabia, animal insignificant şi fragil, dar cu o nemaipomenită poftă de viaţă şi speranţă, simbol pe care îl avem cu toţii în suflet. Amintirile din copilăria şi tinereţea petrecute în special în epoca postcomunistă, tristeţile oraşului industrial, se atenuează în timp, devenind nostalgie.
Scenografia minimalistă se articulează unui spectacol excelent regizat şi jucat, în stil postmodernist, cu fragmentările şi metanaraţiunea de rigoare. Surprinde fluiditatea şi inovaţiile folosite de regizoare pentru a genera complexitatea trăirilor şi emoţiilor personajelor din poveste.
Albumul foto, din Galeria de imagini de mai jos! ↓, începe cu câteva portrete ale talentatei Leta Popescu, în sala mare a teatrului gălăţean din ziua repetiţiei generale, apoi sunt imagini ale spectacolului „Vrabia”.
Spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 2 iulie 2022, la ora 19:00, şi premiera duminică, 3 iulie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenţia Teatrală.

Articole similare:

- Dramaticul gălăţean încheie stagiunea cu premiera spectacolului VRABIA

- Leta Popescu pune Galaţiul pe... scenă!

- Ai acest obiect acasă? Află ce poţi face cu el!

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poate trăi un iubitor de animale este pierderea bruscă a pisicii iubite. Încercarea de a înţelege moartea subită a pisicii este îngrozitor de dureroasă. Vreţi să înţelegeţi ceea ce s-a întâmplat, să luaţi în considerare ce aţi fi putut face şi să determinaţi dacă au existat probleme de sănătate pe care nu le-aţi observat. Mai dificil de acceptat este moartea bruscă a unui animal tânăr. În acest articol, discutăm câteva dintre posibilele cauze ale morţii subite ale pisicii.

Speranţa de viaţă a felinelor vs. Riscul de moarte subită

Speranţa de viaţă a pisicilor poate fi între 14 şi 22 de ani. Există mari diferenţe ale  speranţei, în funcţie de stilul de viaţă individual al pisicii. Speranţa de viaţă poate varia în funcţie traiul numai în interior, în interior şi în aer liber sau numai în exterior(în afara casei).
Pisicile care se află numai în interior au cea mai lungă speranţă de viaţă, urmate de pisicile care “fac naveta” între casa şi exterior. Pisicile care trăiesc în aer liber au cea mai scurtă durată de viaţă, din cauza expunerii la toxine, traume, atacuri de animale şi boli infecţioase.

Există multe cauze ale morţii neaşteptate sau subite ale pisicii

Analizând stările patologice şi moartea la pisici, un fapt caracteristic este că acestea au “talentul” nativ de a-şi ascunde boala ca măsură de supravieţuire, ceea ce le permite pisicilor să fie afectate mult timp înainte ca cineva să-şi dea seama. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru cei care petrec zilnic cu pisica lor şi nu observă schimbări subtile, cum ar fi pierderea în greutate, somnolenţa sau o afectarea blănii. Pe măsură ce pisicile noastre îmbătrânesc, putem crede că simptomele acestea lente sunt cauzate de vârsta, mai degrabă decât de o boală.

Cauzele morţii subite la pisici includ:

- Trauma. Acest lucru este mai frecvent la pisicile în aer liber, dar poate apărea la orice animal. Exemplele de traumă includ lovitura de un vehicul, atacurile sau muşcăturile de la câini sau alte animale, răni prin împuşcătură, căderi sau traumatisme aleatorii, cum ar fi strivirea de mobilă.
- Toxine. Ingestia şi/sau expunerea la toxine şi medicamente este mai frecventă la pisicile în aer liber, dar poate apărea şi la pisicile de interior. Toxinele comune includ antigel, medicamente care conţin acetaminofen, plante (cum ar fi crinii) şi otrava de şobolan.
- Bolile cardiace. Afectarea inimii poate veni cu un semn de avertizare redus sau deloc. Unele pisici vor prezenta simptome subtile, cum ar fi oboseala, dormitul mai mult, scăderea poftei de mâncare, pierderea în greutate sau ritmul respirator crescut. Pisicile cardiace pot avea dificultăţi de respiraţie sau pot avea o greutate în folosirea picioarelor din spate, ceea ce produce durere. Unii proprietari de pisici îşi vor găsi pur şi simplu pisica moartă fără nicio indicaţie clinică. Cea mai frecventă boală de inimă la pisici este cardiomiopatia hipertrofică, o afecţiune care duce la o modificare anormală a muşchiului inimii. Dirofilaria (viermii cardiaci) poate provoca moarte neaşteptată.
- Insuficiența cardiacă. Când apare insuficienţa cardiacă, înseamnă că inima nu mai este capabilă să ţină pasul cu cerinţele şi funcţiile normale ale organismului. Acest lucru cauzează cel mai frecvent o acumulare de lichid în plămâni cunoscută sub numele de edem pulmonar. Semnele de insuficienţă cardiacă includ cel mai adesea o scădere subtilă a apetitului, o implicare mai mică în activităţi normale şi o frecvenţă respiratorie crescută. Uneori respiraţia este atât de grea încât gâfâie cu gura deschisă, iar pisicile îşi maschează semnele clinice până când vor ajunge într-o stare de insuficienţă cardiacă fulminantă, care este mortală.
- Infarct. Un „atac de cord” este termenul aplicat în mod obişnuit persoanelor care au suferit un infarct miocardic (IM), adesea cauzat de boala coronariană. Miocardul este ţesutul muscular al inimii care primeşte nutrienţi şi oxigen din arterele coronare. Când muşchiul nu mai primeşte aportul normal de sânge, are loc un atac de cord.
- Cheag de sânge. Prezenţa unui cheag de sânge, numit şi tromboembolism, poate fi cauzat de multe probleme de sănătate diferite, inclusiv bolile de inimă, de rinichi sau trauma. Cheagurile de sânge pot ajunge la creier, plămâni sau vasele de sânge din trenul posterior, ducând la deces.
- Boala cronică de rinichi. Insuficienţa renală cronică (IRC) este o problemă foarte frecventă la pisici. Când rinichii eşuează, ei nu mai sunt capabili să elimine deşeurile metabolice care duc la acumularea excesivă în sânge. Aceasta produce semne clinice de boală renală care includ scăderea în greutate, scăderea apetitului, vărsături şi letargie pe măsură ce boala de rinichi progresează. Unele pisici cu boli de rinichi prezintă sete şi urinare crescute. Acest lucru este cel mai frecvent la pisicile bătrâne, dar poate apărea la orice vârstă.
- Obstrucţia urinară felină. Aceasta este o obstrucţie acută a tractului urinar şi deşi maladia poate afecta orice pisică, se întâlneşte cel mai frecvent la masculi. Aceasta este cunoscută şi sub numele de „Pisică blocată”. Semnele tipice sunt efortul inutil de a urina. Când nu sunt tratate, majoritatea pisicilor vor muri în 72 de ore.
- Accident vascular cerebral la pisici. AVC-ul este un termen aplicat în mod obişnuit  acelora care au suferit o modificare circulatorie majoră. Un accident vascular cerebral este cauzat de întreruperea alimentării cu sânge a creierului, ceea ce precipită eşecul transmiterii impulsurilor nervoase de la creier la restul corpului. Simptomele pot apărea rapid şi pot provoca moartea neaşteptată. Simptomele unui accident vascular cerebral includ dificultăţi de mers, slăbiciune, cădere pe o parte, paralizia unei părţi a corpului şi/sau convulsii.
- Infecţii. Prezenţa germenilor patogeni pot provoca un grup progresiv de simptome, inclusiv letargie, anorexie, scădere în greutate, deshidratare, febră şi moarte subită.
- Şoc. Şocul este definit ca un sindrom profund care pune viaţa în pericol prin scăderea tensiunii arteriale şi colaps generalizat. Această stare poate fi cauzată de o reacţie alergică, leziuni ale inimii, infecţie severă (sepsis), traume, pierderi de sânge, toxine, pierderi de lichide şi traumatisme ale măduvei spinării. Pisicile cu şoc pot muri rapid.
- Nivelul ridicat de zahăr din sânge. Simptomele severe cauzate de diabetul necontrolat pot duce la slăbiciune, letargie, vărsături, comă şi moarte.
- Nivelul scăzut de zahăr din sânge. Scăderea zahărului din sânge, cunoscută şi sub numele de hipoglicemie, poate provoca letargie, slăbiciune, convulsii şi moarte subită. Aceasta poate fi o consecinţă nefastă a diabetului zaharat, a traumei şi/sau a diferitelor boli infecţioase.

Pentru a vă ajuta să separaţi realitatea de ficţiune, dezbatem zece dintre cele mai comune mituri ale temutei maladii - partea a doua:

6. Puteţi sări peste testul anual de dirofilaria dacă animalul dvs. de companie este sub tratament preventiv - Asociaţia Americana a Dirofilariozei recomandă testarea anuală pentru a se asigura că programul de prevenire funcţionează, spune dr. Rehm. Experţii explică că, deşi medicamentele pentru prevenirea dirofilarelor sunt extrem de eficiente, nimic nu funcţionează 100% în permanenţă. Chiar şi câinii cu tratamente preventive stricte se pot infecta. „Am avut două cazuri de câini cu dirofilaria care au luat tratament preventiv lunar permanent”, spune dr. Jeffrey. Chiar şi cei mai buni dintre proprietarii de animale de companie pot avea omisiuni, iar lipsa unei singure doze de medicament lunar – sau administrarea cu întârziere – pot lăsa un câine neprotejat. Şi chiar dacă faci totul corect şi la timp, nu este nicio garanţie”, spune dr. Rehm. Unii câini îşi scuipă pastilele de dirofilare când stăpânii lor nu sunt atenţi, alţii îşi pot vomita medicamentele antiparazitare. Din fericire, testele de dirofilare sunt sigure şi pot fi efectuate în timpul controlului anual al animalului dvs. de companie.

7. Este în regulă să ratezi o lună de tratamente preventive pentru dirofilaria - Dirofilaria este o ameninţare pe tot parcursul anului. „Tratamentele împotriva dirofilariei funcţionează retroactiv, aşa că un câine sau o pisică care sunt infectaţi trebuie să primească tratamente preventive împotriva dirofilariei în lunile următoare pentru a fi protejat”, spune dr. Hatton. Schimbarea tiparelor meteorologice cuplate cu rezistenţa la ţânţari fac dificilă prezicerea momentului infecţiei. În loc să ghiceşti când este sigur să opreşti prevenirea, cel mai bine este să-ţi păstrezi animalul de companie în siguranţă pe tot parcursul anului.

8. Remediile naturale funcţionează la fel de bine ca şi medicamentele preventive aprobate - Nici o strategie de respingere sau de evitare pe bază de substanţe naturale nu poate înlocui antiparazitarele de prevenire a dirofilarelor. Experţii subliniază că repelentele pe baza de plante ar trebui să fie folosite în plus faţă de cele de sinteza, nu în locul acestora. Repelentele naturale, cum ar fi uleiul de neem (care trebuie folosit cu prudenţă la pisici) şi insecticidele realizate cu ingrediente naturale pot ajuta la reducerea numărului de înţepături de ţânţari pe care le primeşte un animal de companie, adaugă dr. Rehm. Potrivit dr. Bianca Zaffarano de la Universitatea din Iowa, „strategiile igienice şi sanitare, cum ar fi evitarea expunerii la ţânţari şi eliminarea apei stătătoare care serveşte drept teren de reproducere a ţânţarilor, pot ajuta la reducerea transmiterii dirofilariilor.”

9. Viermii inimii se transmit prin contagiune directă - Dirofilaria nu se răspândeşte ca o răceală sau o gripă. Cu alte cuvinte, animalul tău de companie nu îl poate prinde direct de la alt animal. „Viermele inimii este răspândit prin pişcătura de ţânţar şi se contaminează larvele de dirofilaria de la alţi câini infectaţi, coioţi, lupi sau vulpi”, spune dr. Hatton. Tânţarul infectat pişcă apoi un câine sau o pisică şi le transmite viermii imaturi. Dacă nu sunt oprite prin tratament, larvele se maturizează şi se înmulţesc, provocând leziuni inimii şi plămânilor.” Oamenii pot fi victima viermilor cardiaci? Diagnosticul acestei boli la oameni este considerată a fi extrem de rară. „Oamenii sunt consideraţi a fi gazde atipice. Este extrem de rar ca oamenii să se îmbolnăvească de dirofilaria dar pot fi expuşi la dirofilaria prin muşcătura de ţânţar şi ajung la boala pulmonară şi granuloame în diferite organe”, spune dr. Hatton.

10. Prevenirea dirofilariozei este costisitoare şi incomodă - Este mai puţin costisitor să preveniţi dirofilaria canină decât să o trataţi, spune dr. Hatton. Nu numai că prevenirea lunară este mai eficientă din punct de vedere al costurilor dar îţi va oferi ţie şi animalului tău o calitate mai bună a vieţii. Prevenirea este una dintre cele mai bune investiţii pe care le puteţi face în sănătatea animalului dvs. de compani. Poate costa cât o pizza pe lună, în funcţie de produsul pe care îl foloseşti. În schimb, tratarea unui câine cu dirofilaria poate costa mai mult de 10 ori costul anual al prevenirii. Câinele tău iubeşte bunătăţile? Dacă da, poţi să-i administrezi lunar un medicament masticabil. Pisica ta urăşte pastilele? Există mai multe opţiuni „spot-on” care oferă o protecţie completă  şi de lungă durată. Important este să găseşti un produs care să fie convenabil pentru tine şi prietenul tău cu lăbuţe.

Citește prima parte a articolului AICI!

Este nevoie de o singură muşcătură de la un ţânţar care este infectat cu larve de viermi cardiaci pentru a pune în pericol sănătatea şi bunăstarea animalului dvs. de companie. Şi dacă animalul tău de companie se infectează, să ştiţi că dirofilarioza este debilitantă şi poate fi fatală dacă nu este tratată. Miza este pur şi simplu prea mare pentru a crede în idei precum „Numai câinii sunt susceptibili la dirofilarie” sau „Boala viermilor cardiaci este doar o problemă de vară”. Pentru a vă ajuta să separaţi realitatea de ficţiune, dezbatem zece dintre cele mai comune mituri ale temutei maladii:

1. Numai câinii se pot îmbolnăvi de dirofilarioză - Câinii pot fi animalul de companie cel mai expus riscului, dar pisicile şi dihorii sunt de asemenea vulnerabili. De aceea, AHS recomandă prevenirea pe tot parcursul anului pentru toate cele trei specii, spune dr. Chris Rehm, preşedintele Societăţii Americane de Dirofilarioză (AHS). „Pisicile sunt mai puţin susceptibile faţă de câini ca gazdă a viermilor cardiaci”, dar ele sunt  expuse riscului de a se infecta, spune dr. Laura Hatton, medic veterinar din Kansas, S.U.A. La fel ca şi câinii, pisicile pot dezvolta dirofilaria adultă, dar este mai frecvent ca larvele la pisici să moară înainte ca acestea să atingă maturitatea deplină, adaugă ea. Nu există opţiuni de tratament sigure cunoscute pentru tratarea viermilor inimii la pisici, aşa că prevenirea este cea mai bună modalitate de a le menţine sănătoase.

2. Animalele de companie care nu ies din casă nu sunt expuse riscului de a face viermi cardiaci - Presupuneţi că animalul dvs. de companie este protejat doar pentru că nu se aventurează prea mult în aer liber? Ţânţarii purtători de boli pot pătrunde cu uşurinţă în casă şi pot transmite dirofilaria. Aproximativ un sfert dintre pisicile diagnosticate cu viermi cardiaci sunt considerate pisici de interior, spune dr. Hatton. Chiar dacă câinele tău răsfăţat iese afară doar pentru a-şi face nevoile sau pentru plimbări scurte, ţine minte – este nevoie de o singură muşcătură de la un ţânţar infectat pentru a infecta un animal de companie.

3. Dirofilaria este doar o problemă în sezonul cald - Ştim cu toţii că ţânţarii se dezvoltă pe vreme mai caldă, dar „sezonul ţânţarilor” poate varia de la o regiune la alta şi chiar de la un an la altul. „În general, activitatea ţânţarilor va începe atunci când temperature ambientului atinge nivelul de 10 de grade Celsius şi de obicei scade pe măsură ce temperaturile scad”, spune Dr. Hatton. Cu toate acestea nu este extraordinar ca ţânţarii să fie activi la temperaturi de 4 grade Celsius, susţine dr. Susan Jeffrey, medic veterinar la Spitalul pentru animale din Madison, Wisconsin. Primul îngheţ este de obicei un indicator de încredere că sezonul ţânţarilor s-a încheiat, dar unii ţânţari hibernaţi pot apărea iarna în timpul perioadelor de căldură neaşteptate. Dacă trăieşti în climă mai caldă, eşti pregătit să vezi ţânţari chiar şi în lunile de iarnă, dar şi în perioadele reci este imposibil de prezis când va dispărea ultimul ţânţar, spune dr. Rehm. „Tânţarii caută locuri calde şi protejate, unde pot supravieţui mult după căderea ultimelor frunze. Din aceste motive, AHS recomandă prevenirea pe tot parcursul anului pentru toate animalele de companie”, spune dr. Rehm.

4. Dirofilarioza nu apare în climatul uscat - Dirofilaria a fost raportată peste tot în lume. Tânţarii sunt foarte adaptabili şi vor găsi  locuri pentru a se reproduce, chiar şi în timpul secetei. În timp ce unii ţânţari se înmulţesc şi eclozează în timpul ploilor, alţii preferă anvelopele uzate, băile pentru păsări sau cutiile de conserve din gunoi pentru a se reproduce. „Zonele cu apă stătătoare, inclusiv iazurile, lacurile şi piscinele, pot oferi condiţii optime de reproducere pentru ţânţari”, spune dr. Jeffrey. A crede că animalul tău de companie este protejat pentru că locuieşti în teritorii calde este de o falsă siguranţă. De fapt, „probabilitatea mai mică ca animalele de companie să fie protejate de viermi inimii în regiunile caniculare face ca prezenţa unui singur câine pozitiv la dirofilaria dintr-un cartier sau sat, să fie o îngrijorare serioasă”, spune dr. Rehm.

5. Dirofilaria este rareori fatală -  Dirofilaria este o boală devastatoare şi potenţial fatală, care afectează inima, plămânii şi vasele de sânge pulmonare. Viermii inimii duc la o reacţie inflamatorie care poate provoca leziuni permanente ale vaselor de sânge din plămâni. În afară de riscul de deces, viermii inimii pot compromite calitatea vieţii unui animal şi pot provoca semne şi simptome clinice debilitante, care se pot îmbunătăţi, dar nu se pot rezolva decât dificil chiar şi cu tratament. La câini, simptomele încep de obicei cu o tuse, care se poate agrava pe măsură ce boala progresează. „Oboseala, dificultăţile de respiraţie şi pierderea în greutate sunt frecvente”, spune dr. Hatton. Lăsaţi fără tratament, câinii pot intra în insuficienţă cardiacă şi în cele din urmă pot muri. Pisicile cu dirofilaria dezvoltă de obicei boli pulmonare, care pot imita astmul şi pot provoca insuficienţă respiratorie, tuse cronică şi vărsături. Moartea unui vierme adult intracardiac la o pisică poate face ca pisica să faca stop cardiac. Cât timp poate trăi un câine cu viermi la inimă? „Speranţa de viaţă depinde de mărimea câinelui, de sănătatea relativă a câinelui, de simptome şi de mărimea contaminării”, spune dr. Sarah Wooten, veterinar în Colorado. Lăsată netratată, dirofilarioza este de obicei fatală. Unii câini pot suporta o contaminare  foarte mică şi pot fi asimptomatici, dar majoritatea celor care nu sunt trataţi nu vor supravieţui.

Va urma!

La 30 de ani, Tudor Platon este deja un cineast cu un palmares impresionant, fiind operator şi director de imagine în numeroase filme, inclusiv producţii ajunse la Cannes. El a participat la proiecţia filmului „Casa cu păpuşi”, unde debutează şi ca regizor, un eveniment găzduit de Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în seria documentarelor KineDok powered by One World Romania.
După vizionarea filmului, Tudor Platon împreună cu reprezentanta muzeului, Ada-Simona Biriş, a avut un dialog susţinut şi sincer cu publicul prezent.
Cineastul a răspuns  la numeroase întrebări legate de realizarea filmului şi a comentat foarte personal ontogeneza acestui proiect care a pornit de la vacanţa anuală pe Valea Oltului a bunicii sale, Cica, şi prietenelor ei, Nana şi Pupi. Filmul începe simplu (în aparenţă), dar devine treptat o poveste complexă de viaţă, cu drame personale, umor, autoironie şi multă înţelepciune proprii unei minisaga cu doamne de 70 şi ceva de ani.
Sub acest titlu ce aminteşte de celebrul dramaturg Ibsen, renaşte interesul pentru bătrânii noştri, bunici, mătuşi sau unchi. Într-un interviu, Tudor Platon, discret şi serios, mărturiseşte: „Gândul cu care am plecat la filmare era destul de pragmatic, să o cunosc mai bine şi să mă apropii mai mult de bunica mea, Cica. Lucru care s-a întâmplat pe parcursul celor şapte zile, căci am descoperit-o în cu totul alt mod decât cel familiar mie. Înconjurată de prietenele ei din tinereţe, Cica a renunţat la orice constrângere impusă de societate şi de conduita de familie, devenind liberă, vioaie. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu prietenele ei, toate au căpătat o bucurie enormă de a trăi şi de a fi împreună. Toate astea au dus la formarea unui univers atemporal, în care poveştile din urmă cu 50 de ani păreau să se fi petrecut ieri, iar cele recente îşi pierdeau valoarea”.
O invitaţie la a regândi importanţa filmului documentar ce relevă acest fenomen al vârstei a treia, uneori marginalizată şi uitată, şi să nu lăsăm aceşti oameni să simtă omniprezentul gând al drumului spre sfârşit.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Vernisajul expoziţiei „Ekphrasis. Spaţii în mişcare” i-a purtat pe gălățeni într-o ameţitoare călătorie spirituală pornită din Bucureşti, urmată de Paris, apoi Erevan (Armenia), în prezent fiind finalizată printr-o serie de evenimente culturale în Galaţi, Bucureşti şi Timişoara.
Muzeul gălăţean a găzduit în seara de miercuri, 15 iunie, prima zi a expoziţiei semnată de artistul plastic Constantin Rusu, care, alături de lucrările de pictură şi grafică, a prezentat un fascinant performance de fuziune a materiei artistice. Conceptul a început din Franţa, prin colaborarea cu muzicianul american Peter Vukmirovic Stevens, ei construind circumstanţele creative de imersie a vizualului în muzică şi invers. «Ekphrasis» este un termen care defineşte modalitatea retorică în care un mediu de artă încearcă să relaţioneze cu un alt mediu, prin definirea şi descrierea esenţei şi formei sale, şi se raportează mai pregnant şi direct la public, prin vivacitatea sa iluminativă.
Cei doi artişti au făcut o demonstraţie de măiestrie, unul prin grafica în tuş pe panouri mari, celălalt folosind un dispozitiv original, digital pentru o partitură muzicală modernă, abstractă. Spectatorii au avut ocazia să intre într-un spaţiu metafizic de mare atmosferă. Expoziţia a fost deschisă de directorul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, împreună cu curatorul Cristiana-Ştefania Culiţă. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Gălăţenii au venit în număr mare şi în a doua zi pe Faleza Superioară a Dunării pentru a se distra la cel mai mare concert din Galaţi de după perioada de pandemie. VEZI ZIUA 1 AICI!

Publicul a fost în delir când pe scenă au urcat rând pe rând artiştii trap Credit & Solomon, Nosfe, Amuly şi Killa Fonic. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

În acelaşi timp, pe Faleză a fost şi un regal de arome de la Festivalul Gastronomic, iar pasionaţii de antichităţi s-au bucurat de exponatele de la Târgul de Colecţii şi Antichităţi.

În această seară vor concerta Paula Hriscu şi Zdob şi Zdub. Programul complet AICI!

Mii de gălăţeni au venit, în prima zi, pe Faleza Superioară a Dunării pentru a se distra la cel mai mare concert din Galaţi de după perioada de pandemie.

Artiştii care au urcat pe scenă au făcut spectacol, iar spectatorii au cântat o dată cu Irina Rimes, Emaa, The Motans şi alţi artişti.

În acelaşi timp, pe Faleză a fost şi un regal de arome de la Festivalul Gastronomic, iar pasionaţii de antichităţi s-au bucurat de exponatele de la Târgul de Colecţii şi antichităţi.

Astăzi, va fo concert trap cu Amuly, Credit & Solomon și Killa Fonic.

Start-up-ul canadian Xanadu, fondat în 2016 la Toronto, a anunţat realizarea supremaţiei cuantică - calculatorul său cuantic cu fotoni programabil. Un dispozitiv logic cuantic este capabil să efectueze un algoritm informatic folosind legile mecanicii cuantice, în esenţă cele ale suprapunerii stărilor şi întanglementării, pentru a efectua un calcul super rapid, în secunde, în timp ce cel mai bun algoritm care ar putea face acelaşi calcul pe un supercomputer clasic ar dura atât de mult încât o viaţă umană ar putea să nu fie suficientă pentru a aştepta rezultatul. Concret, în cazul lui Xanadu, maşina lor cuantică numită Borealis a efectuat în aproximativ 36 de microsecunde un calcul care ar lua unui supercomputer clasic aproximativ 9.000 de ani, un factor de acceleraţie ameţitor.
În ultimii ani mulţi au devenit mai optimişti în ceea ce priveşte performanţa extraordinară a maşinilor care pot fi numite calculatoare sau simulatoare cuantice şi este posibil să fim în pragul unei revoluţii tehnice. Aceasta ar dovedi încă o dată geniul vizionar al lui Richard Feynman, pionierul teoriei calculatoarelor cuantice, care propusese să folosească legile fizice şi sistemele mecanicii cuantice pentru a simula rapid problemele intratabile cu computerele clasice, precum proprietăţile moleculelor din chimia cuantică sau comportamentul quarcilor şi gluonilor în hadroni.
Borealis funcţionează cu fotoni şi nu are nevoie să fie răcit aproape la zero absolut, spre deosebire de multe alte circuite cuantice care se protejează de zgomotul termic care degradează rapid calculele cuantice. În interiorul cutiei se află un set de dispozitive (lame care separă razele luminoase şi interferenţele) care afectează fasciculele de lumină care intră, mai întâi prin producerea stărilor comprimate din impulsuri laser, apoi prin separarea în alte fascicule.

Nouă tigri slăbiţi şi îndureraţi transportaţi din Italia la graniţa Polonia-Belarus sunt în siguranţă acum, dar cazul a scos la iveală un comerţ crud şi întunecat cu animale exotice destinate Asiei.
Descoperirea din octombrie anul trecut a şocat-o pe Ewa Zgrabczynska, directorul grădinii zoologice din Poznan (Polonia), care are grijă de patru dintre ei.
Celelalte cinci feline au fost preluate de un centru zoologic numit Primadomus, lângă Alicante, în sudul Spaniei.
Tigrii erau înfometaţi, însetaţi şi murdari după o călătorie rutieră de 2.000 km. Un al zecelea nu a supravieţuit.
Supravieţuirea celorlalţi nouă a fost doar noroc: poliţiştii de frontieră din Belarus au fost suspicioşi cu privire la documentele transportatorului de animale şi au refuzat să îi lase să treacă.
Camionul de transport de animale, condus de doi italieni, era total nepotrivit pentru tigrii înghesuiţi acolo: era tipul folosit pentru transportul cailor sau al vacilor.
„Un adevărat coşmar!”- BBC Russia a stabilit că tigrii  erau destinaţi unei grădini zoologice fără licenţă din îndepărtatul Daghestan, în Caucazul Rusiei. Dar întrebarea este: clientul final îi dorea morţi sau vii?
Datele ONU şi Interpol dezvăluie că negoţul criminal cu animale sălbatice este cel mai profitabil după droguri, trafic de persoane şi livrările de arme. Comerţul cu animale sălbatice generează o cifră de afaceri anuală de aproximativ 200 de milioane de dolari, iar vânzările transfrontaliere sunt adesea deghizate în transporturi pentru circuri sau grădini zoologice.

Pagina 1 din 20