Nelu STAMATE

Nelu STAMATE

Luni, 29 Februarie 2016 00:00

«Spotlight», cel mai bun film al anului

Cea de-a 88-a gală pentru decernarea premiilor Oscar a avut loc în noaptea de 28 februarie la renumitul Dolby Theatre din Hollywood.
"Spotlight", de Tom McCarthy, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincţii, în care "The Revenant" a obţinut trei trofee, inclusiv pentru "cel mai bun regizor" (Alejandro Ińárritu) şi "cel mai bun actor în rol principal" (Leonardo DiCaprio).
Gala a fost marcată încă din deschiderea sa de numeroase glume făcute de Chris Rock pe tema "Oscarurilor atât de albe", aluzii la faptul că evenimentul a fost criticat în ultimele săptămâni din cauza lipsei de diversitate a listei de nominalizări la premiile Academiei americane de film, în ale cărei categorii principale nu s-au regăsit nici în acest an actori şi regizori de culoare.
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost unul dintre invitaţii speciali ai galei, acesta prefaţând un moment artistic susţinut de Lady Gaga. Cântăreaţa a interpretat melodia "Til It Happens To You", un cântec legat de campania Casei Albe "It's On Us", care militează pentru conştientizarea agresiunilor sexuale petrecute în campusurile din SUA. Această melodie nominalizată la premiile Oscar din acest an a fost lansată de Lady Gaga anul trecut, cu ocazia filmului documentar al lui Kirby Dick "The Hunting Ground", despre agresiunile sexuale şi violurile petrecute în campusurile americane. Pe scena galei Oscar, Joe Biden a vorbit despre necesitatea schimbării mentalităţii, astfel încât "niciun alt bărbat şi nicio altă femeie să nu mai sufere astfel de abuzuri".
Evenimentul a inclus mai multe momente artistice, între care şi unele susţinute de cântăreţul britanic Sam Smith, care a interpretat melodia "Writing’s On The Wall" din "Spectre", cel mai recent film din franciza "James Bond". De altfel, la gala din acest an, "Writing’s On The Wall" a câştigat premiul Oscar la categoria "cel mai bun cântec".

Lista completă a marilor câştigători la premiile Oscar 2016

Cel mai bun film: "Spotlight"

Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, "Spotlight" prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia The Boston Globe, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici.
Filmul "a oferit o voce pentru supravieţuitorii acestei drame, iar premiul Oscar amplifică această voce", a declarat Michael Sugar, producătorul peliculei, precizând că speră ca această voce să fie auzită până la Vatican. "Papa Francisc, este timpul să-i protejăm pe copii şi să reinstaurăm credinţa", a mai spus acesta, pe scena galei Oscar 2016.

Cel mai bun actor într-un rol principal: Leonardo DiCaprio ("The Revenant")

”Mulţumesc Academiei, tuturor celor care au fost alături de mine. Le mulţumesc celorlalţi nominalizaţi din aceşt an pentru performanţa lor incredibilă. Revenant a fost rezultatul unei munci teribile, unui efort extraordinar. Îţi mulţumesc Tom Hardy, pentru prietenia pe care mi-ai arătat-o, pentru talentul tău”, a spus DiCaprio, în discursul de după primirea Oscarului.
"Acest film este despre relaţia dintre om şi lume", a adăugat Leonardo DiCaprio. Acesta a vorbit şi despre efortul deosebit pe care l-a presupus realizarea peliculei, militând totodată pentru protejarea mediului înconjurător. "Schimbarea climatului ne va afecta pe toţi", a mai spus Leonardo DiCaprio.

Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Ińárritu ("The Revenant")
Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Brie Larson ("Room")
Cel mai bun actor în rol secundar:  Mark Rylance ("Bridge of Spies")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Alicia Vikander ("The Danish Girl").
Cel mai bun film străin: Son of Saul
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: Inside Out
Cea mai bună regie artistică: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun scenariu adaptat: "The Big Short"- Charles Randolph şi Adam McKay
Cel mai bun scenariu original: "Spotlight" - Josh Singer şi Tom McCarthy
Cea mai bună imagine: The Revenant
Cel mai bun montaj: Mad Max: Fury Road
Cea mai bună coloană sonoră: Ennio Morricone - "The Hateful Eight"
Cel mai bun cântec: Sam Smith pentru "Writing’s On The Wall" ("Spectre")
Cel mai bun montaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun mixaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cele mai bune efecte vizuale: Ex Machina
Cele mai bune costume: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun machiaj: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun scurtmetraj animat: Bear Story
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: Stutterer
Cel mai bun lungmetraj documentar: Amy
Cel mai bun scurtmetraj documentar: A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Zmeura de Aur 2016: "Fifty Shades of Grey" şi "Fantastic Four", desemnate cele mai proaste filme ale anului 2015

Lungmetrajele "Fifty Shades of Grey" şi "Fantastic Four" şi actorul Sylvester Stallone au fost marii "învingători" la gala de decernare a premiilor Zmeura de Aur 2016, care recompensează cele mai slabe filme şi performanţe actoriceşti ale anului, informează deadline.com.
Premiile Zmeura de Aur, care valorează fiecare doar câţiva dolari şi au formă de zmeură aurie, aşezată pe o rolă de film de 8 mm, au fost create în 1980, la iniţiativa lui John Wilson, un cinefil împătimit, ca "antidot" la frenezia care cuprinde Hollywoodul în sezonul premiilor cinematografice, ce culminează în fiecare an cu gala premiilor Oscar. Astfel, la cea de-a 36-a ediţie a galei premiilor Zmeura de Aur, care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Los Angeles, "Fifty Shades of Grey" şi "Fantastic Four" au împărţit premiul la categoria "cel mai prost film". Totodată, "Fifty Shades of Grey", care spune povestea unei relaţii erotice dintre un om de afaceri înstărit şi o tânără studentă şi include scene de sex şi practici sado-masochiste, a mai primit la gala Zmeura de Aur 2016 patru premii la categoriile "cel mai prost scenariu" (Kelly Marcel), "cea mai proastă actriţă" (Dakota Johnson), "cel mai prost actor" (Jamie Dornan) şi "cel mai prost cuplu de actori" (Dakota Johnson şi Jamie Dornan).
La rândul său, pelicula "Fantastic Four" a primit şi premiul pentru "cel mai prost regizor" (Josh Trank). Avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Miles Teller, Kate Mara şi Michael B. Jordan, filmul spune povestea a patru tineri care se teleportează într-un univers paralel ce le modifică aspectul, având ca scop salvarea Pământului.
Şi actorul Sylvester Stallone a fost "distins" în cadrul ediţiei din acest an a galei premiilor Zmeura de Aur. Acesta a primit trofeul The Redeemer Award (premiul celor care se căiesc). Premiul onorează un fost câştigător al Zmeurei de Aur care a reuşit să fie apreciat ulterior de criticii de specialitate. Sylvester Stallone este nominalizat la categoria "cel mai bun actor în rol secundar", la ediţia din acest an a premiilor Oscar.
Nominalizaţii şi câştigătorii premiilor Zmeura de Aur sunt selectaţi de cei 943 de membri ai Golden Raspberry Award Foundation, care pot achiziţiona un statut de membru pentru a putea vota online pentru filmele nominalizate anual la aceste premii.
Premiaţii cu Zmeura de Aur vin rareori să îşi ridice premiile, o excepţie notabilă fiind Sandra Bullock, care a primit titlul de "cea mai proastă actriţă" în 2010, pentru "All About Steve", cu o zi înainte de a lua premiul Oscar pentru "Povestea unui campion/ The Blind Side".

Administrarea unor doze mici de chimioterapice ar putea fi o metodă mai eficientă de tratament oncologic, decât încercarea de distrugere a tumorilor, susţin cercetătorii. Această metodă controversată le-ar putea da bolnavilor de cancer şanse mai bune de supravieţuire dacă ţin sub control tumorile un timp mai îndelungat. Actualele tratamente antitumorale implică deseori proceduri agresive cu doze mari de chimioterapice, în încercarea de a distruge cât mai multe celule tumorale posibil. Dar eradicarea completă a cancerului este rară şi efectele secundare toxice ale chimioterapiei pot fi extrem de distructive, ducând nu doar la pierderea părului, ameţeli şi oboseală extremă, ci totodată afectând sistemul imunitar al organismului sau declanşând anemie. Unii specialişti cred că de fapt chimioterapicele administrate în doze mari agravează boala canceroasă, exercitând o presiune de tip selecţie naturală, care ajută celulele rezistente la medicamente să se înmulţească şi, astfel, duc la eventuala revenire a cancerului, iar acesta va fi fatal. Noua strategie este menită a împiedica proliferarea celulelor rezistente la antibiotice. În loc să încerce să distrugă tumoarea malignă, tratamentul o stabilizează, permiţând în mod deliberat ca o mică populaţie de celule tumorale sensibile la medicaţie să supravieţuiască.
O echipă de cercetători americani în frunte cu doctorul Robert Gatenby, de la Centrul Oncologic H. Lee Moffitt şi Institutul de cercetări din Tampa, Florida, a făcut teste folosind medicamentul Paclitaxel pentru tratarea unor cobai cu două tipuri diferite de cancer la sân. Chimioterapia standard a dus iniţial la restrângerea tumorilor cobailor, dar imediat după oprirea tratamentului, acestea s-au dezvoltat la loc. Însă prin administrarea unei doze iniţiale ridicate, urmată de doze regulate mai mici, s-a reuşit controlarea creşterii tumorii canceroase. De fapt, tratamentul a fost atât de eficient, încât la majoritatea cobailor tratamentul a fost oprit după o perioadă prelungită de timp, fără ca boala să revină. Concluziile studiului fac obiectul unui articol publicat în jurnalul Science Translational Medicine de dr. Gatenby.

Pentru a se răzbuna după ce i-a fost refuzat un împrumut la bancă, proprietarul unui restaurant din Franţa a decis să le interzică bancherilor să mai intre în restaurantul său, dacă nu plătesc 70.000 de euro, suma creditului pe care banca nu i l-a aprobat. Alexandre Callet, în vârstă de 30 de ani, care deţine un restaurant în Hauts-de-Seine în regiunea Parisului, a postat în faţa uşii restaurantului lui un anunţ în care a scris: „Accept animale, dar intrarea interzisă bancherilor, cu excepţia cazului în care plătesc 70.000 de euro”, informează cotidianul parizian „Le Figaro”. El a luat această decizie după ce i-a fost respinsă cererea pentru un împrumut bancar de care a avut nevoie pentru a începe o altă afacere şi în acest mod a dorit să condamne „sabotarea continuă a mediului economic francez”.

Duminică, 28 Februarie 2016 00:00

Scurt ghid al cafelei italiene

Un studiu efectuat de o organizaţie numită Action on Sugar şi publicat de presa britanică arată că marile lanţuri de cafenele internaţionale comercializează sortimente de băuturi pe bază de cafea care ajung să conţină chiar şi 25 de linguriţe de zahăr/porţie. Sortimentele cu caramel, sirop, fursecuri şi ciocolata caldă sunt alarmant de dulci, au constatat experţii Action on Sugar.
Ceea ce americanii sau unii occidentali numesc cafea, italienii consideră că este deja desert.
În Italia, cafeaua este sinonimă cu espresso. Dacă vom comanda o cafea într-un bar din Trieste sau din Palermo, vom primi acelaşi degetar de espresso. Consumat la masă, este de obicei mai scump, aşadar veţi vedea multe persoane bându-şi cafeaua „al banco”, adică în picioare. Italienii nu consumă aproape niciodată zahăr în espresso. Foarte rar vor adăuga o linguriţă. Dar există, desigur şi variaţiuni pe această temă. Cei care nu consumă zahăr, vor opta adesea pentru puţină spumă de lapte deasupra: acesta este espresso macchiato. Nu trebuie confundat cu produsul comercializat în alte ţări sub acelaşi nume, pentru că acolo e vorba mai degrabă de o „găleată” de lapte şi caramel.
Altă variantă populară în Italia este cafeaua Americano, adică un espresso mai mare, diluat cu apă fierbinte.
La micul dejun, italienilor le place şi un anume fel de cappuccino: espresso în care se adaugă lapte fierbinte, iar deasupra spumă de lapte. Trebuie menţionat că, în Italia, cappuccino este o băutură servită exclusiv dimineaţa. Este de neconceput să o serveşti după orele prânzului!
În cafenelele internaţionale este întâlnit adesea un sortiment numit frappuccino. În Italia el nu există. În sudul ţării, în zilele toride de vară, în espresso este eventual adăugat un cub de gheaţă. Sau, mai precis, espresso este turnat peste cubul de gheaţă. În nici un caz un italian nu-l va consuma cu sirop de mentă, ca în „frappuccino”. Siropul este ceva ce iei atunci când eşti răcit. Nu are ce căuta în cafeaua unui italian. Cu toate acestea, în nordul Italiei este întâlnită o varietate numită „il caffé corretto”, cafea „corectată” cu puţin lichior. Cel mai des se foloseşte lichior grappa, sambuca sau coniac, în funcţie de regiune. Uneori, cafeaua este „corectată” cu limoncello sau vin dulce. Pe stadioanele de fotbal, espresso este servit cu un lichior numit Borghetti. Cu ani în urmă, sticlele goale erau aruncate de suporterii nemulţumiţi în arbitri.
Italienii nu sunt singurii europeni care adaugă lichior în cafea. Probabil cea mai renumită astfel de băutură este cafeaua irlandeză, un amestec de whisky, cafea şi frişcă, despre care mulţi spun că ar fi în defavoarea tuturor ingredientelor conţinute.
Situaţia în care italienii adaugă zahăr în exces în cafea este atunci când folosesc ciocolată. Dar, spre deosebire de sortimentul luat în drum spre serviciu dimineaţa de mulţi occidentali pe post de cafea, ei consideră cafeaua cu ciocolată un fel de budincă, un desert pe care îl consumă după o masă mediteraneană sănătoasă. De exemplu, marocchino, varietate originară din Piemonte, care conţine espresso, cacao şi spumă de lapte. Influenţa austriacă din nordul Italiei a mai dat naştere unor sortimente dulci, cum ar fi affogato – espresso fierbinte turnat peste îngheţată sau amestecat cu Zabaglione, o cremă tradiţională pe bază de ouă şi zahăr.
În orice caz, ca regulă generală, dacă vedeţi pe cineva în Italia amestecând cafeaua cu tot soiul de alte delicii, cu siguranţă e vorba de un turist.
Aceste varietăţi de cafea sunt cele mai importante, există şi subcategorii care ţin de gustul personal, cum ar fi cantitatea de lapte care este pusă în espresso, temperatura laptelui şi recipientul în care se serveşte, care poate fi din porţelan sau sticlă (al vetro). Există, desigur şi varianta decofeinizată pentru toate cele de mai sus, il deka.
Cam aceasta ar putea fi numită cafea. Tot ceea ce întâlnim în lanţurile internaţionale este pur simplu altă băutură.

Pentru cei care dimineaţa nu au timp sau chef să mănânce un mic dejun aşezaţi la masă, o banană pare ideea salvatoare. Însă bananele ar fi de fapt cea mai proastă alegere pentru sănătate, scrie 7sur7.be.
Conform doctorului Daryl Gioffre, creatorul AlkaMind, program de dietă de detoxifiere ce vizează păstrarea corpului la un nivel cât se poate de puţin acid prin consumul de alimente potrivite, bananele, fructe care par atât de sănătoase, sunt de fapt dăunătoare sănătăţii.
Deşi bogate în potasiu, fibre şi magneziu, bananele conţin şi mult zahăr. Potrivit doctorului Gioffre, acest lucru subminează regimul alimentar din cursul întregii zile. Deşi o banană oferă o reală înviorare, numai consumarea ei la micul dejun nu asigură energia necesară până la prânz. În plus, zahărul pe care îl conţine are ca efect acidifierea corpului, ceea ce poate duce la o inflamaţie sau la o indigestie. Daryl Gioffre arată că, dacă flora intestinală nu funcţionează în mod optim, tendinţa de îngrăşare este mai mare.
Regimul doctorului Gioffre ar asigura o floră intestinală sănătoasă, precum şi scăderea în greutate.

Cercetători britanici de la Universitatea East Anglia au descoperit mecanismul prin care bacteriile rezistente la antibiotice îşi construiesc şi menţin în jurul lor un zid de apărare impenetrabil, anunţ care deschide calea şi oferă noi speranţe privind dezvoltarea de noi medicamente care să poată ataca acest sistem defensiv al „super-bacteriilor”, devenite o ameninţare pentru viitorul medicinei.
În ultimele decenii, bacteriile foarte rezistente şi periculoase cum ar fi MRSA (stafilococul auriu rezistent la meticilină) sau Clostridium difficile s-au transformat într-o ameninţare globală, în timp ce infecţiile cu anumite tulpini au făcut ca tuberculoza sau gonoreea să devină netratabile.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat deja că o serie de antibiotice ar putea deveni inutile în acest secol, pacienţii fiind expuşi unui risc crescând de infecţii mortale.
Cercetătorii care au publicat astăzi studiul în revista „Nature” spun că descoperirea mecanismului de apărare al super-bacteriilor îi aduce mult mai aproape de rezolvarea problemei rezistenţei la antibiotice, fiind deschisă calea spre elaborarea de noi tratamente menite mai curând să slăbească sistemele de apărare decât să atace bacteriile în mod direct. Pe viitor, acestea ar putea fi împiedicate chiar să dezvolte rezistenţa la medicamente, au mai declarat ei.

De ani întregi, Singapore deţine titlul de cel mai curat oraş din lume, ceea ce este poate de aşteptat, dat fiind că există o lege, de exemplu, care îi pedepseşte pe cei care nu trag apa la toaletă. Motivul pentru care toaletele publice din Singapore sunt de o curăţenie exemplară se datorează lui Lee Kuan Yew, primul dar nu şi cel mai popular prim-ministru al acestei ţări. Kuan Yew a ajuns la putere în 1959 şi a rămas în funcţie timp de 31 de ani. Când Singapore a devenit stat independent în 1965, capitala sa nu era decât un port sărac şi murdar de la marginea lumii a treia. Contribuţia lui Kuan Yew este considerată decisivă pentru uimitoarea sa transformare ulterioară într-unul din oraşele cu cea mai prosperă şi profitabilă economie din lume.
Kuan Yew a implementat o serie de reforme care erau menite să transforme ţara într-un loc cât mai atractiv şi mai prosper. Legislaţia anticorupţie a devenit foarte drastică, funcţionarii publici au primit salarii foarte bune pentru a fi încurajaţi să contribuie la aplicarea legilor şi la progresul economic, companiile străine au fost invitate să-şi deschidă filiale în Singapore pentru a crea locuri de muncă şi pentru a întări cooperarea internaţională. Politica construirii de locuinţe a făcut ca oraşul să crească rapid, iar legislaţia de mediu a devenit o prioritate. Au fost plantaţi mii de copaci, cursurile de apă – până atunci murdare şi neregularizate – au fost curăţate şi modernizate. Kuan Yew era atât de hotărât să construiască un oraş curat încât a promis că îi va găsi pe cei care îl vor împiedica să realizeze acest vis şi îi va împuşca personal.
Unul din marile succese a fost crearea unui divizii de management şi reciclare a apei, care a redus dependenţa de ţara vecină, Malaezia, privind alimentarea cu apă. Sistemul este atât de eficient şi de avansat, încât astăzi, Singapore poate obţine apă de băut numai din tratarea apelor reziduale.
O altă lege importantă pentru un oraş curat a fost cea dedicată poluării. Taxele pe maşini sunt exorbitante, iar o divizie specială monitorizează drastic nivelul de noxe.
Toate aceste obiective nu ar fi putut fi atinse fără sancţiuni foarte aspre. Amenzile pentru nerespectarea legilor sunt usturătoare. De exemplu, cei care uită să tragă apa la toaletă în locuri publice primesc amenzi începând de la 150 de dolari, asta la prima abatere. Aruncarea gunoiului se pedepseşte cu o amendă de circa 300 de dolari, în funcţie de mărimea obiectului. Abaterile foarte grave se pedepsesc chiar cu câteva zile de închisoare şi cu aplicarea de corecţii fizice.
Cea mai cunoscută interdicţie impusă de Kuan Yew a fost însă cea privind guma de mestecat. Din 1990 până în 2004, guma a fost interzisă în Singapore. Acum se poate comercializa, dar doar în cantităţi reduse, în special în scopuri de igienă orală. Această măsură pare exagerată, dar ea a avut un motiv întemeiat. Înainte de intrarea ei în vigoare, Singapore cheltuia aproape 150.000 de dolari anual pentru curăţarea trotuarelor şi a dispozitivelor cu senzori de la metrou, care erau dezactivate de vandali folosind guma de mestecat. Măsura a dat rezultate imediat, cazurile descrise mai sus devenind aproape inexistente.
Dacă vă întrebaţi cum sunt puse în aplicare aceste legi stricte, ar trebui să ştiţi că sunt folosiţi poliţişti sub acoperire, care au dreptul să dea amenzi pe loc oricărui contravenient. Aceştia verifică toaletele publice după ce sunt folosite şi se folosesc, de asemenea, de camerele de luat vederi. Lifturile din Singapore sunt echipate cu dispozitive de detectare a urinei care blochează instantaneu uşile în cazul în care cineva decide să urineze într-un astfel de loc.
Toate aceste legi drastice au făcut posibil ca Singapore să devină astăzi unul din locurile cele mai invidiate de pe planetă din punct de vedere al curăţeniei, ordinii şi siguranţei publice. În ultimii 16 ani, oraşul a deţinut primul loc în topul celor mai râvnite oraşe şi, în general, este considerat cel mai atractiv pentru afaceri. O realizare incredibilă pentru un loc care în urmă cu 50 de ani era doar o mlaştină.

Duminică, 28 Februarie 2016 00:00

Noi trasee şi staţii de autobuz şi tramvai

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a supus votului consilierilor locali înfiinţarea unui nou traseu de tramvai, care să facă legătura între platforma siderurgică şi Piaţa Centrală. Indicativul noului traseu va fi 2, tramvaiele urmând să circule pe ruta Capăt Viaduct – Piaţa Energiei – strada Basarabiei – strada Traian – Piaţa Centrală.
De asemenea, a fost propusă consilierilor locali înfiinţarea a două staţii noi pe traseul 14 de autobuz, amplasate pe Drumul de Centură, în zona Bulrom, precum şi vizavi de Stella Azzura.
Consiliul Local a votat favorabil, cu o singură abţinere (a consilierului ALDE Cristian Dima) şi înfiinţarea a două trasee de autobuz, care vor efectua curse speciale. Este vorba despre traseele 50 şi 51, care vor face legătura între noul sediu al Colegiului Naţional ”Alexandru Ioan Cuza”, în Ţiglina 1, şi câteva cartiere mari din oraş. Potrivit proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Marius Stan, traseul 50 va circula pe ruta Şcoala nr. 10 (strada Gheorghe Doja) – Complex „Siret” – Bingo Europa – strada Gheorghe Asachi – strada Frunzei – strada Brăilei – Bulevardul Dunărea – Calea Galaţi – strada Oţelarilor – strada Stadionului (Liceul cu Program Sportiv) – strada Uzina de Apă – Bulevardul Cloşca. Traseul 51 va circula pe ruta Micro 39 B – strada Ionel Fernic – Drumul de Centură – Bulevardul Milcov – strada Traian Vuia – strada 1 Decembrie 1918 – Piaţa Energiei – strada Siderurgiştilor – Inelul de Rocadă – strada Brăilei – strada Stadionului – Liceul cu Program Sportiv – strada Uzina de Apă – Bulevardul Cloşca. Autobuzele care vor circula pe cele două trasee noi vor efectua doar 6 (şase) curse pe zi, adaptate orarului instituţiilor de învăţământ, informează biroul de presă al Primăriei.

Duminică, 28 Februarie 2016 00:00

Muzica dată prea tare costă

Poliţiştii locali l-au sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei pe D.V.G., de 30 ani, din Galaţi. Susnumitul a tulburat în repetate rânduri liniştea locatarilor dintr-un imobil de pe strada Strungarilor, ascultând muzică la intensitate mare. Fiind rugat să reducă volumul aparatului audio, a proferat injurii şi ameninţări cu acte de violenţă la adresa vecinilor.

Pe 26 februarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, şi primul ministru Dacian Cioloş au participat la Conferinţa „Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014 - 2020”, eveniment care a avut loc la Hotel Marshal Garden - Bucureşti.
În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1303, procesul de selecţie a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) trebuie să se finalizeze în maximum 2 ani de la aprobarea Acordului de Parteneriat, respectiv la 6 august 2016.
Astfel, în perioada de programare 2014-2020, se urmăreşte acoperirea de către Grupurile de Acţiune Locală a întregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune şi oraşe mici cu o populaţie de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publică totală alocată fiind de 563.516.557 Euro. Această sumă este arondată sub-măsurilor 19.2 “Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” şi 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”. Termenul limită de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) este 8 aprilie 2016, atât pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregătitor, cât şi pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.
GAL-urile reprezintă soluţia concretă, transformarea în realitate a potenţialului pe care comunităţile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în această nouă abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea şi/sau stabilirea tinerilor în teritoriul LEADER şi dezvoltarea economică, socială şi culturală a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunoştinţe şi implementarea iniţiativelor inovative.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul propriu începând cu luna decembrie 2015, spre consultare publică, Ghidul pentru participarea la selecţia SDL, în vederea primirii de observaţii din partea celor implicaţi în dezvoltarea locală.
De asemenea, AM PNDR a organizat întâlniri cu reprezentanţii viitoarelor parteneriate, în care au fost discutate aspectele privind abordarea LEADER şi elaborarea strategiilor de dezvoltare locală.

Pagina 1 din 81