×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 253

Liderul Asociaţiei Pensionarilor din România 2007, Constantin Ciucă, ne-a făcut cunoscut că împreună cu bătrânii din Galaţi va ieşi în stradă şi joi, dar şi vineri pentru a-i determina pe guvernanţi să nu ia măsura de reducere a pensiilor cu 15 procente. După ce vor mărşălui până în faţa Prefecturii, joi bătrânii vor merge la toate cabinetele parlamentare pentru a le solicita să nu susţină Guvernul şi să voteze moţiunea de cenzură. Dacă joi va fi un „marş al genocidului pensionarilor”, care va începe la ora 9.00, din Parcul Şahiştilor din Þiglina I, pe strada Brăilei şi apoi pe Domnească până la Prefectură, unde se va protesta până la ora 13.00, vineri, pensionarii se vor întâlni la ora 10.00 în faţa Prefecturii, unde-şi vor striga nemulţumirile. „După ce că nu ne-au dat grupele de muncă, nu ne-au dus punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut, acum ne mai şi taie 15% din pensii şi fac asta ca să ne omoare de tot. Ne-am săturat de toate - 1907 se întoarce şi va fi o adevărată revoltă. Dacă Guvernul va persista în deciziile neconstituţionale şi vom primi cupoanele de pensie reduse cu 15% suntem ferm hotărâţi să recurgem chiar şi la măsuri extreme, precum greva foamei atât în ţară, cât şi la Parlamentul Europei. Vom face o cutie a milei pentru a strânge bani cu ajutorul cărora o delegaţie de pensionari să facă aceste acţiuni”, ne-a declarat Constantin Ciucă. 

Vor să ştie cum va vota fiecare parlamentar

Liderul acestei Asociaţii ne-a mai spus că în ziua când se va citi Moţiunea va fi împreună cu o delegaţie acolo şi va solicita să i se dea o listă cu toţi parlamentarii şi cu modul în care şi-au exercitat votul. „Vrem să vedem cu ochii noştri felul în care sunt sau nu de partea noastră. Pentru că ne-am săturat de sărăcie, minciună şi demagogie din partea celor care ar trebui să ne apere drepturile”, a mai spus Ciucă.
Luni, 07 Iunie 2010 20:09

Vor rămâne în nouă procurori

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi urmează ca în perioada imediat următoare cei trei stagiari să plece pentru a-şi susţine examenul de capacitate, moment în care activitatea unităţii va fi din nou dată peste cap. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Ionel Gâlcă, ne-a făcut cunoscut că în unitate vor rămâne şase procurori pe urmărire penală şi trei care vor susţine în instanţă dosarele penale instrumentate de anchetatori. Asta în condiţiile în care în 2010 s-a intrat cu o „datorie” de anul trecut de aproximativ 4.000 de dosare penale, iar din ianuarie şi până în prezent s-au înregistrat alte 9.303 de astfel de cazuri. Prim procurorul ne-a mai spus că pe urmărire penală va fi inclusiv el, care a preluat şi Secţia 4, tocmai pentru a-i mai degreva pe ceilalţi procurori. Ionel Gâlcă a mai făcut cunoscut că plecarea celor trei procurori nu va fi suplinită în niciun fel pentru că dintre absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii niciunul nu şi-a exprimat dorinţa de a veni la Galaţi. Situaţia actuală a unităţii s-a mai înregistrat şi în alţi ani. Au fost perioade în care s-a lucrat şi cu cinci oameni, unitatea mergând la cote de avarie, în condiţiile în care se modificaseră competenţele şi cele mai multe dintre faptele penale înregistrate era de competenţa Parchetului Judecătoriei. Erau procurori care aveau şi câte 1.000 de dosare de rezolvat, situaţia fiind una extrem de dificilă şi se pare că perioada va fi reeditată.
Marți, 08 Iunie 2010 20:29

Ca-n ţara lui Papură Vodă!

Ne aflăm sub spectrul grevelor şi a protestelor de tot soiul. Pensionarii, bugetarii, mămicile, dar şi cei ce se simt nedreptăţiţi ies în stradă ca să-şi strige nemulţumirile. Pentru câtă jale va fi în ţara asta după ce se vor aplica măsurile, sincer, mie mi se par cam puţini cei care ies. Probabil, după ce-şi vor vedea cupoanele mătrăşite, la fel şi fluturaşii de salarii, vor începe să comenteze, deşi va fi cam târziu... Până atunci mai aşteaptă probabil să vadă ce-i cu moţiunea asta, poate trece, şi dacă nu, urmează Curtea Constituţională... Interesant este că nici măcar cei care fac parte din aşa zisa „gaşcă portocalie” nu au vreo dorinţă ca aceste măsuri să fie implementate, şi este de înţeles de ce. Măsuri mai nepopulare ca astea nu s-au luat niciodată de douăzeci de ani încoace. Toată lumea s-a obişnuit cu binele de la buget. Ca la noi, la nimenea. Dacă în statele civilizate, lumea fugea de la buget către sistemul privat pentru că acolo se jongla cu salarii mari, în Românica era considerată o victorie obţinerea unei slujbuliţe la stat. Dacă la patron nici nu pui problema să nu munceşti pentru salariul primit, ba mai bagi şi ore suplimentare să nu-i vină ăluia în cap ideea că stai degeaba pe banii lui, la buget mai merge un solitaire, o cafea, o bârfuliţă, mai plimbi nişte acte, ca să treacă ziua mai repede, nu de alta... Era o dulce acalmie până să vină măsurile astea, care le-au dat programul peste cap duducuţelor şi lorzilor de prin instituţiile statului. Îi auzi cum strigă că nu se poate trăi cu salariul minim... Serios?!! Dar şi-au pus vreodată întrebarea în toţi anii ăştia buni pentru ei, când au dat şpagă să intre în posturi la buget, câte zeci de mii de persoane din România îşi cresc copiii din salariul minim? Nu... Pentru că dacă şi-ar fi pus această întrebare ar fi fost atenţi la ceea ce se întâmpla în jurul nostru nu mai departe de anul trecut. Dau un exemplu minor: când sindicatele strigau că se închide UCC-ul şi asta înseamnă moartea oraşului, nimeni n-a catadicsit să ridice ochii... Era un semnal de alarmă. Când un asemenea colos care hrănea PIB-ul României începe să ne dea cu flit şi să închidă porţile, asta însemna şi pentru bugetari că dispărea o bună parte din banii care se duceau în salariile lor. A făcut cineva scandal? A ieşit vreo autoritate publică să strige crima care se executa? Nup!!! Păi şi atunci?! Ne merităm soarta... Eu le acord credit doar pensionarilor, din punctul meu de vedere nu ai voie să le reduci pensiile şi aşa foarte mici, dar pentru bugetari n-am nicio milă. Să iasă acum să-şi ducă lupta, dar de la mine, cel care lucrează de ani buni la privat, n-au niciun sprijin.
Conducerea Casei de Pensii ne-a făcut cunoscut că într-o singură lună a înregistrat cereri de pensionare anticipată cât în alte patru. Până la acest moment, în evidenţele instituţiei s-au înregistrat 754 de astfel de solicitări, dintre acestea 319 fiind aduse în luna mai. Un calcul simplu arată că în primele patru luni ale acestui an s-au înregsitrat 435 de cereri de pensionare anticipată şi anticipată parţial. „Luna mai am încheiat-o cu 319 cereri de pensionare anticipată, iar de la 1 ianuarie 2010 şi până pe 31 mai 2010 am înregistrat 754 de cereri în vederea pensionării anticipate sau anticipate parţial. De asemenea, până la acest moment am emis 386 de decizii în acest sens”, ne-a declarat şeful Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă. Tot aceasta ne făcea cunoscut că dacă până la apariţia ştirii îngheţării pensionărilor anticipate se înregistrau patru-cinci solicitări pe zi, imediat cererile au crescut la 12-15 pe zi. „Înainte aveam într-o lună cam 100 de astfel de cereri, iar acum de la 1 la 21 mai am înregistrat 169 de cereri de pensionări anticipate. Vin în special din învăţământ, din şomaj, dar foarte mulţi vin cu solicitări chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată”, ne declara directorul CJP Galaţi.
Directorul CJP a mai făcut cunoscut că astfel de solicitări se vor primi până la apariţia unui act normativ care să prevadă că nu se mai poate face acest lucru. La acest moment, Galaţiul are în plată 306 dosare de pensii anticipate şi alte 3.860 cu pensii anticipate parţial. Practic, la nivelul lunii aprilie vorbeam de 4.166 de astfel de dosare care se aflau în plată. Din ianuarie şi până în aprilie 2010, la Casa de Pensii s-au strâns 464 de dosare. Lunar, media solicitărilor de pensionări anticipate se situa în jurul cifrei de 104. De asemenea, Galaţiul nu s-a aflat niciodată pe locurile fruntaşe la astfel de pensionări.

Miercuri, 09 Iunie 2010 20:23

A vrut doar să facă rost de bani

Povestea bărbatului prins de poliţiştii comunitari după ce acesta s-a dat drept om al legii a fost mediatizată la vremea respectivă, iar acum Silviu Dobre a fost trimis în judecată pentru faptul că şi-a arogat calităţi oficiale, ba chiar a pretins bani cu titlu de „amendă”. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Silviu Dobre, în vârstă de 26 de ani, nu avea nicio slujbă şi trăia separat de soţia lui când i-a venit în cap trăsnaia cu „falsul poliţist aducător de bani”. Silviu a intrat într-o relaţie de concubinaj cu o tipă, căreia i-a ascuns şi că era însurat şi că nu avea niciun serviciu. A minţit-o pe aceasta că este pompier la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi, ca să fie mai convingător, pleca în fiecare zi de acasă. Numai că nu prea mai putea să justifice lipsa banilor. „El a decis să facă bani prezentându-se comercianţilor din Piaţa din Micro 17 din Galaţi drept poliţist, încasând amenzi fictive pe diferite contravenţii”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului.

A scanat formularele pentru amendă

Pe 27 ianuarie, Silviu Dobre a mers în Piaţa Agroalimentară din Micro 17, direct la una dintre comerciante. Din rechizitoriu reiese că avea la el o mapă în care se găseau formulare editate de el pe calculator şi intititulate „Ordin eliberat pentru vânzarea produselor din tutun” şi erau semnate „agent Anton p.j.g. Galaţi”. Când a ajuns la femeie i-a spus răspicat că ştie că pe lângă alimente vinde şi ţigări de contrabandă şi că o va amenda. La riposta vânzătoarei, omul i-a spus că a filmat-o. Când a văzut că aceasta nu vrea să cedeze, şi-a „sunat” şeful, spunându-i că nu se înţelege cu doamna. Până la urmă, ca să scape, femeia i-a zis că trebuie să meargă la toaletă. Pe 29 ianuarie, Silviu s-a reîntors „la locul faptei”. A mers la aceeaşi tarabă, la aceeaşi clientă, şi i-a dat două dispoziţii de plată, fiind vorba de amenzi în valoare de „1.000.000 de lei şi 1.500.000 de lei”. Un „vecin de tarabă” al femeii a chemat un poliţist comunitar care l-a luat la întrebări pe „omul legii”. I-a cerut legitimaţia, iar Silviu a declarat că este în maşină şi că merge să o ia, numai că în drum spre autoturism a rupt-o la fugă. Imobilizat de poliţiştii comunitari, omul a recunoscut că nu era poliţist.
Penitenciarul Galaţi se află sub ancheta Autorităţii Naţionale pentru moartea unui deţinut de 36 de ani. Decesul lui Constantin Sandu a fost înregistrat la Unitatea de Primire Urgenţe pe 4 iunie, ca urmare a unui stop cardiorespirator. Cel puţin asta se arată în comunicatul emis de cei de la Penitenciarul Galaţi.
Directorul unităţii de detenţie, Neculai Burlibaşa, ne-a declarat că ei au fost cei care au sesizat Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, aşa cum au făcut şi cu Parchetul, dar şi cu familia.
„Sunt proceduri normale în astfel de situaţii, motiv pentru care noi am sesizat toate instituţiile abilitate. În paralel cu ancheta Parchetului, se face şi o cercetare administrativă normală, în conformitate cu procedurile europene, pentru a înlătura orice bănuială în legătură cu acest incident”, a mai spus Neculai Burlibaşa.
Comunicatul celor de la centru arată că evenimentele din 4 iunie au fost deja luate la puricat.
„Din primele cercetări efectuate de echipa de control rezultă că, pe fondul unei stări de agitaţie psiho-motorie şi a refuzului de a primi orice tratament medical, s-a intervenit pentru imobilizarea persoanei deţinute, considerându-se faptul că aceasta reprezenta un pericol pentru celelalte persoane private de libertate din camera de deţinere. Modul în care s-a acţionat pentru imobilizarea persoanei, cât şi măsurile care s-au luat în acest caz de către personalul aflat în serviciu, fac obiectul anchetei interne demarată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar concluziile finale ale acesteia vor fi date publicităţii, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare”, se arată în comunicatul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor.

Parchetul cercetează evenimentele din unitatea de detenţie

În Griviţa, bărbatul care a decedat este cunoscut a fi un consumator înrăit de alcool, care nu prea putea să stea fără să bea, lucru pe care, evident, nu îl putea face la Penitenciar şi aici s-ar putea ascunde cauza stării de agitaţie a decedatului. Deocamdată rudele nu s-au decis dacă depun plângere.
Sandu Constantin era închis pentru trei ani, condamnare pe care o primise pentru furt calificat. El nu era la prima încarcerare. „Mi s-a povestit că băiatul a cerut nişte pastile la cabinetul medical şi nu i s-au dat. A făcut o criza de nervi şi au venit gardienii şi l-au legat de pat o zi şi o noapte”, a povestit Mariana S., mama unui deţinut care a fost coleg de cameră cu decedatul.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunal, procurorul Alfredo Simionescu, a declarat că dosarul se află înregistrat ca moarte suspectă. „În cauză se efectuează cercetări faţă de persoanele care au procedat la imobilizarea deţinutului, urmând să stabilim dacă în cauză s-a săvârşit sau nu o faptă penală”, a spus Simionescu. Acesta a mai precizat că procurorul de caz a decis să nu dea publicităţii concluziile provizorii ale raportului medico-legal.
Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe, a făcut publică repartizarea locurilor pentru admiterea 2010 pe specializări. Astfel, pentru licenţă sunt 220 de locuri bugetate şi 235 cu taxă, iar la masterat sunt 119 la buget şi 150 la taxă. Petru Alexe a precizat că Facultatea are toate domeniile de licenţă acoperite în master, tocmai pentru a asigura finalizarea studiilor pentru cei pe care i-a pregătit. Decanul a făcut precizarea că s-a gândit şi la cei care doresc un masterat în specialităţile facultăţii chiar dacă au terminat un alt profil. Aceştia trebuie să dea doar un test de specialitate. De asemenea, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a mai făcut cunoscut că instituţia poate să asigure învăţământul de doctorat în domeniul ingineriei produselor alimentare şi în cel biotehnologic.

Ofertă variată

Anul acesta Facultatea are pentru învăţământul universitar de licenţă, la zi, domeniul ingineria produselor alimentare trei specializări: ingineria produselor alimentare, controlul şi expertiza produselor alimentare şi pescuit şi industrializarea peştelui. Durata studiilor este de patru ani şi la buget sunt 120 de locuri, iar la taxă - 80. La Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, unde durata studiilor este tot de patru ani sunt câte 30 de locuri pentru buget, respectiv cu taxă. La Ştiinţe inginereşti aplicate, specializarea biotehnologii industriale, unde studiile durează patru ani, sunt câte 30, respectiv 40 de locuri. La inginerie geodezică, specializarea măsuri terestre şi cadastru sunt 20 de locuri la buget şi 50 la taxă. La Ştiinţa Mediului, specializarea ecologie şi protecţia mediului, cu durata studiilor de trei ani, sunt 20 de locuri la buget şi 50 la taxă. Pentru învăţământul universitar de masterat, ciclul II de studii, la zi sunt acoperite toate domeniile de mai sus, mai puţin cea a ingineriei geodezice. Durata studiilor este de doi ani, şi în afară de specializarea ştiinţa şi ingineria bioresurselor acvatice, care nu are locuri cu taxă, toate celelalte specializări au şi aşa ceva. Decanul a mai arătat că dacă nu se completează locurile alocate, nu se şcolarizează specializarea în anul universitar 2010-2011.
Miercuri, 09 Iunie 2010 20:32

Petru Alexe, doctor honoris causa

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, profesor doctor inginer Petru Alexe, a anunţat ieri că a primit titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii din Oradea atât pentru activitatea didactică şi ştiinţifică, dar şi pentru efortul colectiv al conducerii Facultăţii, care a făcut să existe în România o asemenea unitate de învăţământ. De altfel, Petru Alexe a ţinut să precizeze că este un titlu de onoare şi o recunoaştere a rolului unic în ţară al facultăţii şi un mod de a spune lumii că mai există o şansă pentru o societate normală.
„Agricultura, mediul sunt priorităţi care să ducă la succes România. În toamna lui 2009, la Tecuci, eram într-o conferinţă când preşedintele României, pe atunci simplu candidat, a promis că va duce o campanie de sprijinire a acestora şi sperăm ca acest lucru să se întâmple”, a spus Petru Alexe. Titlul a fost oferit de cei de la Facultatea de Protecţie a Mediului din Oradea, pe 7 iunie, iar Alexe a precizat că îl consideră un rezultat colectiv, o victorie a facultăţii de la Galaţi, un titlu care practic îi reconfirmă rolul ei de lider.
Bătrânii din Galaţi au mărşăluit din nou pe străzile oraşului şi au încercat să-i sensibilizeze pe toţi cei care mai pot face ceva pentru ca pensiile lor să nu fie reduse. Pensionarii au strigat din nou împotriva Guvernului, dar nici preşedintele României, nici premierul, şi nici alţi miniştrii nu au lipsit din rândul celor huiduiţi. Poliţişti, jandarmi, dar şi o ambulanţă au însoţit coloana protestatarilor de-a lungul celor cinci kilometri pe care i-au străbătut, pe jos, până la Prefectură, în ciuda vârstelor lor înaintate. Din nou, bătrânii au făcut o escală în faţa Palatului Justiţiei, strigând magistraţilor că trebuie să pregătească o sală în care să judece toate dosarele care vor veni ca urmare a aplicării măsurilor de austeritate. Ei le-au spus judecătorilor că nu vor decât să li se facă dreptate. Coloana de manifestanţi a fost condusă şi de această dată de liderul Asociaţiei Pensionarilor din România 2007, Constantin Ciucă. Toţi protestatarii au încercat în timpul marşului să-i atragă în coloană şi pe ceilalţi pensionari care fie treceau pe lângă ei, fie stăteau pe bănci, fie stăteau la balcoane. „Nu staţi la balcoane, o să murim de foame!”, le strigau protestatarii privitorilor, care însă nu au fost foarte impresionaţi de acest lucru.

„După Ceauşescu, moartea lui Băsescu!”

„Mincinoşii”, „Hoţii”, „Jos comuniştii”, „Jos Guvernul” au fost câteva dintre apelativele adresate de către bătrâni guvernanţilor, pe care-i consideră responsabili de tot ce se va întâmpla după ce vor începe să se aplice reducerile pensiilor şi ale salariilor. Odată ajunşi la Universitate, Constantin Ciucă a strigat că, astăzi, o delegaţie a pensionarilor va merge la fiecare birou parlamentar din oraş, unde vor lăsa mesajul lor - să voteze moţiunea de cenzură.
„Dacă doriţi să mai puteţi privi în ochi un pensionar sau un bugetar, care cu votul său a contribuit la accederea dumneavoastră în actuala demnitate, şi pe care aveţi obligaţia constituţională de a-i reprezenta şi apăra de abuzurile altor puteri ale statului prin legi care să le reprezinte interesele, şansa dumneavoastră constă în votarea moţiunii de cenzură. Vă aducem la cunoştinţă că memoria poporului român nu este atât de scurtă şi ştie să discearnă atunci când este pus în faţa unor alternative”, a arătat Constantin Ciucă. La Prefectură aşteptau în jur de 50 de pensionari, după care, timp de o oră, cei 150 de bătrâni au pichetat instituţia cântând Internaţionala şi imnul României, recitând, arzând portretele lui Traian Băsescu şi strigând: „După Ceaşescu, moartea lui Băsescu!”. Astăzi la ora 10.00, pensionarii vor fi din nou în faţa Prefecturii, după care vor să continue protestele pentru a-i determina pe parlamentari să voteze moţiunea de cenzură. Bătrânii sunt decişi să intre în greva foamei şi vor face tot posibilul ca cei din Europa să afle ce se întâmplă în România, pe lângă asta ei vor da în judecată Guvernul şi Casa Naţională de Pensii.

Pensionarii - unii în stradă, alţii la restaurant

Spre sfârşitul mitingului, unul dintre protestatari a făcut cunoscut că în timp ce ei stau în soare şi pichetează, Vasile Panţuş, liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere a chemat 250 de pensionari, la ora 12.00, la un restaurant de pe faleză, care aparţine şefului Ligii pentru Preşedinte, George Codreanu.
„Pentru un mic şi o bere nu sunt cu noi aici”, a strigat protestatarul, dând clar de înţeles că s-a încercat o sabotare a mişcării pensionarilor. Facem precizarea că marşul bătrânilor a început la ora 9.00, iar la Prefectură s-a stat până în jurul orei 12.00, când lumea a început să se disperseze. Am mers la restaurantul de pe faleză, unde într-adevăr zeci de pensionari stăteau la coadă pentru a intra. Cuminţei şi ordonaţi, aceştia şi-au ocupat locurile în sală. George Codreanu a explicat că astfel de întâlniri cu pensionarii se fac tot timpul şi că nu a făcut niciodată diferenţe între organizaţiile de pensionari.
„Sunt prietenii mei toţi, iar masa de astăzi este programată încă de acum o lună. Eu i-am invitat pe toţi şi chiar şi oamenii lui Cristea, după ce se vor întoarce din Grecia sunt invitaţi aici, toţi sunt, eu nu fac diferenţe. Eu încerc să-i educ, să-i fac să înţeleagă că lucrurile se pot rezolva şi altfel. Am trimis un memoriu în numele lor la un consilier al preşedintelui, voi merge cu ei şi la Bucureşti”, a spus George Codreanu. La rândul lui, Vasile Panţuş a ieşit să stea de vorbă cu presa şi a spus că a avut oameni la protest, iar după ce mitingul s-a terminat au venit la restaurant să se răcorească.
Duminică, 13 Iunie 2010 14:11

Pensiile, sub spectrul tăierilor

Peste 35.000 de gălăţeni beneficiază, aparent, de venituri între 15 şi 49 de lei. Din datele oferite de conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) reiese că avem nu mai puţin de 35.334 persoane care încasează pensii sub 350 de lei, dar care nu iau acele sume minime garantate deoarece beneficiază de pensii din alte sisteme. Practic, în ciuda aparenţelor, vorbim de nişte oameni care iau pe lângă sumele mici pensii de urmaş de pe urma foştilor militari şi nu numai. Dintre cele peste 35.000 de pensii sub 350 de lei, 21.260 sunt de stat, iar 14.074 sunt agricole.
„Cele mai mici pensii de asigurări sociale aflate în evidenţă sunt în cuantum de 15 lei şi 22 de lei în sistemul de stat, pensii de urmaş stabilite numai dintr-o pensie suplimentară acordată conform legislaţiei anterioare, iar în fostul sistem agricol sunt pensii de 48 şi 49 de lei. În toate aceste cazuri, titularii nu au beneficiat de pensie socială minim garantată, întrucât beneficiază şi de alte categorii de drepturi şi anume pensii din sisteme neintegrate sistemului public de pensii (pensii militare de urmaş în cazul pensiilor mici din sistemul de stat) şi pensie din sistemul de stat şi indemnizaţii acordate în baza unor legi speciale (în cazul pensiilor mici din agricultură)”, se arată în informarea trimisă de directorul CJP, Ana Denis Aramă. 

Cele mai mari pensii de stat nu le depăşesc pe cele de serviciu

Cele mai mari pensii de asigurări sunt în număr de şase şi sunt cuprinse între 4.001 şi 6.000 de lei, iar beneficiarii au realizat stagii de cotizare foarte mari, între 45 şi 52 de ani, perioade bune de timp deţinând funcţii de manager în societăţi bancare sau societăţi internaţionale.
„Cuantumurile individuale brute sunt de 5.655 de lei, 4.838 de lei, 4.459 de lei, 4.366 de lei, 4.285 de lei şi 4.254 de lei”, se arată în informarea trimisă la solicitarea noastră. Pensiile de serviciu, însă, le depăşesc cu mult pe cele care sunt făcute ca urmare a activităţii în domeniu privat, în multinaţionale sau unităţi bancare. Aşa cum ziarul nostru a mai scris, este vorba despre 134 de astfel de pensii, cuantumurile cele mai mari fiind de 13.988 de lei, 13.610 lei, 13.435 de lei şi 12. 810 lei.

Lista viitorilor „tăiaţi”

Tot potrivit datelor oferite de cei de la Casa de Pensii, în Galaţi sunt 31.474 de bătrâni care încasează pensii între 351 şi 500 de lei, şi alte 26.813 care iau sume cuprinse între 501 şi 800 de lei. Alţi 16.825 de pensionari au ca preţ al muncii lor pensii între 801 şi 1.000 de lei, în vreme ce 26.953 de bătrâni primesc pentru cât au muncit sume cuprinse între 1.001 lei şi 1.500 lei. Nu mai puţin de 4.232 de pensionari primesc după o viaţă de muncă sume cuprinse între 1.501 şi 2.000 de lei, 717 bătrâni primesc sume între 2.001 şi 2.500 de lei, 216 pensionari iau între 2.501 şi 3.000 de lei, iar 111 încasează 3.001 şi 4.000 de lei.
Pagina 1 din 4