Catalin RĂDULESCU

Catalin RĂDULESCU

Fotbalul feminin este un fenomen care se dezvoltă frumos în România. Galaţiul tinde să devină un centru important după ce AFC Universitatea, club înfiinţat în urmă cu trei ani a promovat în Liga 1. De asemenea, şase jucătoare gălăţene cochetează cu Naţionalele României. Săptămâna trecută, Naţionala de futsal a României a întâlnit la Chişinău Naţionala similară a Moldovei. Tricolorele au obţinut rezultatele: 5-5 şi 3-2 cu menţiunea că au fost primele jocuri din istoria României la această categorie. „Am debutat cu primele meciuri din istoria acestei echipe reprezentative a României de Futsal feminin la Chişinău cu Moldova. Am remizat în primul joc când fetele au avut foarte mari emoţii, iar a doua am învins meritat cu 3-2. Au fost două jocuri amicale necesare înainte de a pleca spre Madrid unde vom întâlni Spania, Italia şi Polonia. Avem un lot tânăr care va face performanţă pentru România cel puţin 10 ani. Cu răbdare şi jocuri cât mai multe vom creşte această Naţională pentru următoarele calificări. Urmează să stabilim lotul şi să intrăm în cantonament la Izvorani în perioada 4 -11 septembrie de unde vom decola spre Madrid”, ne-a declarat selecţionerul David Asandei. Din lotul de 14 jucătoare convocat pentru această acţiune au făcut parte şi cinci „pantere” gălăţene: Elena Răduc, Mirela Abălaşei, Monica Benţoiu, Maria Stamate şi Lidia Moacă. „Gălăţencele noastre s-au comportat bine în acest stagiu finalizat cu dubla amicală cu Moldova. Mai avem de muncă asta e clar şi cu siguranţă vor avea şansa să joace şi cele care nu au jucat”, a concluzionat gălăţeanul David Asandei.

Fotbal Club Universitatea Galaţi a continuat tradiţia meciurilor demonstrative la început de sezon. „Panterele” care au promovat în premieră în Liga întâi de fotbal feminin au jucat o partidă contra unei selecţionate a jurnaliştilor. Deşi a fost lipsită de aportul mai multor jucătoare, Universitatea Galaţi a învins cu 5-4, după o partidă foarte spectaculoasă. Pentru învingătoare au marcat câte o dublă internaţionalele Monica Benţoiu şi Maria Stamate şi Loredana Nica. A fost prima partidă de pregătire pentru fetele antrenate de Gabriel Călinescu şi Alexandru Caracaş, care s-au reunit de numai câteva zile. Echipa gălăţeană a promovat în premieră anul acesta în prima ligă de fotbal feminin şi speră să primească un buget care să le asigure o poziţie confortabilă între primele echipe ale campionatului. Conducătorii clubului speră ca autorităţile locale să le ofere banii promişi pentru a face chiar performanţă. „Avem promisiuni că vom primi un buget în aşa fel încât să putem acoperi toate cheltuielile în acest tur în Liga I, având în vedere că acestea sunt mult mai mari, am şi transferat jucătoare. Ne menţinem în continuare cu cele trei echipe, fiind vorba despre echipa satelit, echipa de junioare. Ne-am îndeplinit obiectivul în prima jumătate a anului, am promovat în Liga I şi de acum avem nevoie de o susţinere mai mare”, a precizat preşedintele Gabi Călinescu. La rândul său, Roxana Pazargic, una dintre cele mai experimentate jucătoare a declarat: „Da, ne antrenăm în speranţa că va fi bine de la 1 septembrie sau 15 când vom avea primul meci va fi ceva concret, va fi ceva oficial, dar până atunci noi ne facem treaba, venim la antrenamente, cât mai multe ne dorim, dar acum din cauză că încă nu ştim pe ce ne bazăm venim doar fetele de aici, doar fetele locale, cum ar veni”. Universitatea Galaţi nu îşi doreşte să facă doar act de prezenţă în eşalonul de elită, ci să se bată la primele poziţii încă din primul sezon. Totul depinde, însă de banii alocaţi de municipalitatea gălăţeană.

La sediul Federaţiei Române de Baschet, a avut loc marţi tragerea la sorţi a locurilor din Tabela Berger pentru stabilirea jocurilor din prima fază a Ligii Naţionale de Baschet Masculin, dar şi tragerea la sorţi a meciurilor din cadrul primei faze a Cupei României, masculin, pentru sezonul 2018-2019. Ţinând cont de dosarele de înscriere în LNBM şi Cupa României, dar şi de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, în deschiderea şedinţei s-a anunţat că, în sezonul 2018-2019, vor fi prezente 22 de echipe masculine, care au fost împărţite astfel:
- GRUPA A: CSM CSU Oradea, CSM Steaua Bucureşti, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, BC CSU Sibiu, BCMU FC Argeş Piteşti, BC SCM Timişoara, SCMU Craiova, Dinamo Ştiinţa Bucureşti;
- GRUPA B: Cuza Sport Brăila, ABC Athletic Constanţa, CSO Voluntari, CSM Mediaş;
- GRUPA C: Rapid Bucureşti, ACS Târgu Jiu, CN Aurel Vlaicu Bucureşti, CSM VSK Csikszereda Miercurea Ciuc, CSU Phoenix Galaţi, Universitatea Cluj-Napoca, Agronomia Bucureşti, CSM Sighetu Marmaţiei, CSM Focşani, CSM Târgu Mureş.
Sezonul se va deschide cu partidele din prima fază a Cupei României. Echipa gălăţeană va întâlni pe CSM Tg. Mureş, într-o dublă manşă: 26 septembrie, la Galaţi respectiv 29 septembrie la Tg. Mureş. Startul campionatului este programat pentru 6 octombrie când CSU Phoenix va întâlni în deplasare tot pe CSM Tg. Mureş. În continuare programul turului se prezintă astfel: CSM VSK Csikszereda, 13 octombrie acasă, CSM Sighetu Marmaţiei - 20.10 deplasare, Rapid - 27.10 acasă, Agronomia - 3.11 deplasare, CN Aurel Vlaicu - 7.11 acasă, CSM Focşani - 10.11 deplasare, U Cluj - 17.11 acasă, ACS Tg. Jiu - 21.11 deplasare. Lotul de jucători şi staff-ul tehnic va fi stabilit în momentul în care se va concretiza bugetul. Returul va începe pe 4 decembrie şi se va încheia pe 12 ianuarie 2019. Competiţia va continua cu faza a doua care se va desfăşura astfel: Grupa Roşie - locurile 1-6 din Grupa A; Grupa Galbenă - locurile 7-8 din Grupa A + locurile 1-3 din Grupa B + locul 1 din Grupa C; Grupa Albastră - locul 4 din Grupa B + locurile 2-6 din Grupa C; Grupa Verde - locurile 7-10 din Grupa C. În această fază se va juca după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, şi se face clasamentul. Conform sistemului prezentat, echipele din Grupa Roşie + primele 2 echipe din Grupa Galbenă vor forma o nouă grupă de 8 echipe, care va juca în sistem play-off, celelalte echipe vor juca în alte grupe meciuri pentru stabilirea clasamentului final. În cadrul play-off LNBM, sezonul 2018-2019, se vor juca 3 tururi, sistem 3/5, etapă dublă cu o zi pauză, locurile 5-8 vor juca tururi de 2/3 jocuri.

La mijlocul săptămânii trecute au fost programate partidele din faza a doua a Cupei României la fotbal. SC Oţelul a obţinut o victorie lejeră, scor 6-0 în deplasare cu Pescăruşul Sarichioi Junior din judeţul Tulcea. De asemenea, Sporting Lieşti şi-a valorificat experienţa superioară pe stadionul Dunărea şi după un meci încins cu destule faze discutabile şi interpretate diferit în cele două tabere şi a câştigat cu 3-1 confruntarea cu CS Universitatea Dunărea de Jos. Faza a treia se va disputa pe 29 august când nu este exclus să asistăm la un duel direct între reprezentantele Galaţiului. Altfel, vineri la sediul Federaţiei Române de Fotbal a avut loc tragerea la sorţi pentru campionatul Ligii a 3-a. SC Oţelul va intra prima în focuri, urmând să joace pe 24 august în deplasare cu CSM Paşcani. A doua zi, lieştenii se vor deplasa, la fel ca şi în sezonul trecut la Darabani pentru confruntarea cu Sănătatea. Oţelarii antrenaţi de Stelian Bordieanu, Tudorel Pelin şi Iulian Olteanu vor avea următorul program în tur: CSM Paşcani - 24 august, în deplasare; Sănătatea Darabani - 1 septembrie, acasă; Ceahlăul Piatra Neamţ - 8 septembrie, deplasare; SCM Gloria Buzău - 15 septembrie, acasă; Bucovina Rădăuţi - 22 septembrie, deplasare; Gauss Bacău - 29 septembrie, acasă; Şomuz Fălticeni - 6 octombrie, deplasare; CSM Focşani 2007 - 13 octombrie, acasă; Foresta Suceava - 20 octombrie, deplasare; CSM Roman - 27 octombrie, acasă; KSE Tg. Secuiesc - 3 noiembrie, deplasare; Metalul Buzău - 10 noiembrie, acasă; Sporting Lieşti - 17 noiembrie, deplasare; CSM Rm. Sărat - 24 noiembrie, deplasare; Ştiinţa Miroslava - 1 decembrie, acasă. Sporting, echipă pregătită de antrenorii Ionuţ Niculcea şi Dorinel Matei vor juca în ordine cu: Sănătatea, deplasare; Ceahlăul, acasă; Gloria, deplasare; Bucovina, acasă; Gauss, deplasare; Şomuz, acasă; CSM Focşani, deplasare; Foresta, acasă; CSM Roman, deplasare; Metalul, acasă; KSE, deplasare; CSM Rm. Sărat, deplasare; SC Oţelul, acasă; Miroslava, deplasare; CSM Paşcani, acasă.

Sursa foto: Facebook - SC Oţelul Galaţi şi Sporting Lieşti Oficial

La Bascov s-a desfăşurat săptămâna trecută Campionatul Naţional de haltere pentru tineret. Delegaţia CSU Galaţi condusă de antrenorul emerit Costel Dimofte s-a întors acasă cu un bilanţ excelent de 16 medalii. Dintre acestea cinci au fost de aur şi au fost adjudecate de: Costel Carp, care a devenit triplu campion naţional la categoria 69 kg şi Andreea Penciu, dublă campioană naţională la 58 kg. Câte trei medalii de argint au fost adjudecate de: Mihaela Ilie, la categoria 69 kg, Mariana Tăbăcaru, la 75 kg şi Niţu Bădărău. Medalia de bronz a revenit Biancăi Grigoraş care şi-a mai trecut în palmares şi două locuri 4 la 58 kg. De asemenea, Nicolae Rusu s-a clasat pe locul 5 la smuls, aruncat şi total.
CSM Dunărea a înscris în competiţie trei sportivi pregătiţi de antrenorii Marin Otinceanu şi Mihai Nicolae care au înregistrat rezultatele: Alexandra Alexe, trei medalii de bronz respectiv Petrică Bălăuţă şi Paul Iorga, câte trei locuri 4. Felicitări tuturor.

Voleiul feminin gălăţean revine în prim plan. CSU Belor a reuşit promovarea în eşalonul de elită şi de data aceasta nu mai vrea să fie doar o prezenţă efemeră. Conducerea clubului a demarat o amplă campanie de transferări. Lotul pregătit de antrenoarea Ileana Berdilă a suferit modificări majore faţă de sezonul precedent. În primul rând, gălăţeanca Ana Maria Berdilă, o jucătoare foarte importantă în angrenajul echipei, cu mare experienţă, care sezonul trecut a fost împrumutată de la Ştiinţa Bacău, a decis să continue la CSU. În premieră, s-a apelat la serviciile a patru straniere: Edina Selimovic - Bosnia Herţegovina, 27 ani, 188 cm, 76 kg, care evoluează pe postul de centru, Emilija Popjordanovska - Macedonia, 25 ani, 161 cm, 56 kg, libero, Sydney Wilson Paige - SUA, 23 ani, 188 cm, centru, Elitsa Barakova Kostadinova - Bulgaria, 21 ani, 184 cm, 60 kg, centru, componentă a Naţionalei Under 20 a Bulgariei. Echipa gălăţeană a înregimentat-o şi pe Beatrice Ramona Postea, 25 ani, 179 cm, 60 kg, evoluează pe postul de coordonator şi în sezonul 2017-2018 a îmbrăcat tricoul lui Dinamo. La această oră din lot mai fac parte: Adriana Dudnic, Violeta Stan, Corina Vasilie, Ioana Ştefu. Reunirea  echipei este programată pentru 20 august. În perioada următoare, nu este exclus ca lotul să fie completat cu 1-2 jucătoare.

Sâmbătă şi duminică, la sala Polivalentă Dunărea din Galaţi s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Cupei Dunării Nicolae Rainea la futsal. În premieră, la ediţia 2018 au participat trei invitate din străinătate: Dinamo Chişinău, campioana Moldovei, Varna City, campioana Bulgariei, Epicentr K Avangard Odesa din Ucraina şi gazda competiţiei, vicecampioana României, United Galaţi. Prima zi a fost destinată semifinalelor. Dinamo a câştigat confruntarea cu Varna, scor final: 5-3. Partida vedetă a adus faţă în faţă pe United şi Avangard. În ciuda caracterului amical, cei care au înfruntat canicula au asistat la un joc bun cu faze spectaculoase. Ucrainenii, o echipă puternică au condus la pauză cu 1-0 dar gălăţenii au revenit spectaculos şi au marcat de trei ori consecutiv prin Cireş, Laşcu şi Rafinha. Moldovenii au redus diferenţa şi finalul s-a încins, Laşcu transformând o lovitură liberă pentru joc periculos în ultime 10 secunde care a stabilit scorul final, 4-2. Învingătoarele s-au duelat duminică la prânz pentru câştigarea trofeului. Prima repriză a fost echilibrată, Rafinha a deschis scorul încă din min. 3, 1-0 fiind şi rezultatul consemnat la pauză. Băieţii antrenaţi de gălăţeanul Florin Ignat au apăsat pedala de acceleraţie după pauză, au înscris trei goluri în cinci minute prin: Petică, Laşcu şi Rafinha, brazilianul fiind şi cel care avea să închidă tabela însă un gol al lui Negară de la campioana Moldovei. Rezultatul final a fost 5-2. Echipa gălăţeană a folosit lotul: Păduraru, Dinicuţă -Rafinha, Coco, Borges, Petică, Cireş, Cojoc, care va fi şi antrenor secund, Burdujel, Laşcu, Crăciun, Boşneagă, Arhire. Nu au putut evolua din cauza accidentărilor: Wellington Nene, Tudose, Boubătrân. Clasamentul final arată astfel: 1. United Galaţi, 2. Dinamo Chişinău, 3. Epicentr K Avangard Odesa, 4. Varna City. Primele trei clasate au fost recompensate cu medalii şi cupe iar echipa din Bulgaria a primit Cupa Fair Play. Premii speciale: Dumitru Butov, Dinamo, cel mai bun portar; Rafinha, de la United, golgeterul turneului; Andrei Negară, Dinamo - cel mai bun jucător. Festivitatea de premiere a fost efectuată de: Mihaela Rainea, fiica regretatului Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român din toate timpurile, Toader Ştefu, preşedintele United, Vasile Donţu, membru fondator United.

Sursa foto: Facebook - United Galaţi

Sala Dunărea a găzduit în weekend în organizarea CSU Danubius un turneu amical de handbal feminin unde au mai fost invitate formaţiile: HC Dunărea Brăila, SCM Gloria Buzău şi HCM Slobozia. Chiar dacă situaţia financiară le dă mari dureri de cap, handbalistele gălăţene şi-au făcut treaba, au câştigat două meciuri şi au pierdut la mare luptă în faţa vecinelor brăilence. CSU Danubius a obţinut rezultatele: 29-21 cu HCM Slobozia, 26-22 cu Gloria Buzău şi 25-27 cu HC Dunărea Brăila. Echipa din oraşul vecin a câştigat toate cele trei partide de la acest turneu. "A fost un turneu bun, sunt mulţumit de fete, din mai multe puncte de vedere. Sunt mulţumit de achiziţiile pe care le-am făcut, echipa se vede că este legată, având în vedere că 95% dintre fete au rămas la Galaţi. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, nu ştim mare lucru despre ce se va întâmpla, iar fetele, din acest punct de vedere, sunt foarte afectate şi probabil că aţi văzut la una sau alta, care sunt cu psihicul la pământ, că nu au dat randamentul pe care îl aşteptăm. Este normal, din punctul meu de vedere, aşteptăm să se rezolve lucrurile cât mai repede, ca să putem începe bine campionatul acesta. Ne mai aşteaptă turneul de la Roman, la fel de puternic, unde sper ca jucătoarele să înţeleagă că sunt profesioniste, iar ceilalţi, care se ocupă de bunul mers al lucrurilor acestei echipe, să înţeleagă la fel de repede că timpul trece", a declarat antrenorul Valeriu Costea. Lotul folosit de echipa noastră: Elena Şerban, Roxana Caragea, Emilia Anghel - Cristina Marcu, Cristina Clisu, Denisa Şelever, Daciana Balaban, Lăcrămioara Cîlici, Andreea Pătuleanu, Andreea Taivan, Iulia Stroia, Marija Gedroit, Elena Livrinikj, Tamara Bokaric, Raluca Tănasă, Ana Maria Gogu.Turneul de la Roman este programat pe 17-18 august cu următoarele echipe la start: SCM Gloria Buzău, ASC Corona 2010 Braşov, CSU Danubius şi HCM Roman.

Timpul se scurge foarte repede. Primul joc oficial al vicecampioanei României la futsal, United Galaţi se va disputa pe 25 august la Sighişoara cu campioana şi deţinătoarea Cupei, Informatica Timişoara, în Supercupa României. Sala Dunărea va găzdui pe 11 şi 12 august o nouă ediţie a Cupei Dunării Nicolae Rainea, un turneu amical internaţional care va alinia la start patru formaţii puternice: Dinamo Chişinău, campioana Moldovei, Varna City, vicecampioana Bulgariei, Epicentr K Avangard Odesa - Ucraina şi echipa gazdă United. „Timpul zboară repede şi mai avem puţin până la primul joc oficial. Am reluat pregătirile pe 25 iulie, am avut câte două antrenamente aproape zilnic în care am lucrat foarte mult fizic. Turneul este foarte binevenit pentru noi, vor fi două jocuri în care vom exersa câteva scheme şi formule pentru cele două linii. Din păcate, Nene, Tudose şi Boubătrân sunt accidentaţi dar sper să-i putem recupera până la meciul cu Informatica. Sunt foarte mulţumit de cum am lucrat, am mare încredere în băieţi, am discutat mult cu ei, sunt puţin dezamăgiţi după ce doi ani consecutiv au terminat pe locul doi şi cu toţi ne dorim să urcăm ultima treaptă spre titlu. Vrem să începem sezonul cu primul trofeu şi să aducem la Galaţi Supercupa României”, ne-a declarat antrenorul principal de la United, Florin Ignat. Programul competiţiei din weekend: sâmbătă, 11 august - Dinamo Chişinău - Varna City, de la ora 17.30 şi United Galaţi - Epicentr K Avangard Odessa, de la ora 20.00. Între cele două partide, de la ora 19.00, va avea loc prezentarea oficială a echipei gălăţene. Duminică, se vor disputa cele două finale: finala mică în care se vor întâlni învinsele din prima zi, de la ora 10.30 şi finala mare, de la ora 12.30, după care va avea loc festivitatea de premiere.

Pentru a doua oară consecutiv, United a participat ,săptămâna trecută, la Tg. Mureş, la Summer Mini Hand Camp, o tabără de pregătire cu peste 300 de copii înscrişi din întreaga ţară. Scopul organizatorilor a fost atins şi toată lumea a plecat mulţumită acasă, cu regretul că timpul a trecut foarte repede. Bebiţele noastre au avut parte de multe activităţi şi adrenalină, s-a îmbinat utilul cu plăcutul. Au fost meciuri demonstrative, majoritatea câştigate cu Voioşii Handbalişti Tulcea, BB Buzău, Play Mureş, Pegasus Tg. Mureş, Junior Ploieşti, Pitic Ploieşti, Pegasus Tg. Mureş, Infinit Tg. Jiu, etc dar şi multe jocuri, concursuri, vizite la Grădina Zoo şi parcul de distracţii. Au participat: Alessia Albu, Ioana Andone, Rebeca Bodea, Daria Crăciun, Antonia Costin, Claudia Decianu, Alexandra Dohotariu, Delia Gheorghe, Giulia Holban, Bianca Iacob, Maria Istrate, Diana Jora, Andrea Movilă, Miruna Moldovan, Rafaela Popescu, Emma Preda, Anca Pastramă, Miriam Streşină, Andreea Zugrăvel, de la grupa junioare 4 şi Adnana Ancerencu, Crina Andrei, Alessia Barbu, Maria Dicu, Teodora Dohotariu, Irina Gherasim, Ana Isac, Beatrice Maxim, Laura Mazilu, Delia Mihai, Maia Milea, Ioana Popoiu, Elena Retegan, Elena Stoianovici, Ioana Vrabie, de la grupa de junioare 5. La revenirea acasă, familia United handbal a fost în sărbătoare. Antrenoarea Dana Goldic a împlinit, pe 7 august, o vârstă frumoasă, iar fetele, părinţii, prietenii şi rudele i-au organizat o petrecere surpriză la Restaurantul Pescăruş.

Pagina 1 din 617