Nicoleta Rogojină

Nicoleta Rogojină

Lucrările conferinţelor judeţeană şi municipală ale PSD Galaţi s-au desfăşurat, vineri, 02 august 2019, una după alta, votându-se la foc automat toate structurile de conducere locale. Sala Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" a fost arhiplină, însă nimeni nu a avut emoţii în privinţa rezultatelor. Europarlamentarul Dan Nica a fost reales în funcţia de preşedinte al  Judeţenei PSD Galaţi, cu 334 de voturi pentru, chiar dacă a avut şi contracandidat: senatorul Marin Nicolae. Acesta, deşi a încercat să-şi convingă colegii de partid să-l voteze printr-o lungă cuvântare de aproape jumătate de oră, a primit doar 49 de voturi. Preşedinte executiv al Judeţenei a fost reales Costel Fotea. Nici la Municipală nu au fost suprize, căci Florin Popa a fost reales, iar primarul Ionuţ Pucheanu este acum preşedinte executiv.
Potrivit declaraţiilor lui Dan Nica, obiectivele PSD sunt câştigarea alegerilor prezidenţiale, a Primăriei Galaţi, a Consiliului Judeţean, dar şi câştigarea a încă 4-5 primării pe lângă cele 42 pe care PSD-ul le are deja în ”portofoliu”.

Cât despre campania şi viitorii candidaţi la Primăria Galaţi şi CJ Galaţi, Dan Nica a lăsat să se înţeleagă destul de clar că partidul va merge pe mâna celor aflaţi deja pe funcţie: ”Pot să vă spun că domnul preşedinte Fotea şi domnul primar Pucheanu au o susţinere foarte mare din partea organizaţiilor municipale şi judeţene, ceea ce mă face să cred că vor fi desemnaţi candidaţi. Noi avem nişte proceduri statutare de desemnare a candidaţilor, dar văzând cum au fost primiţi şi percepuţi în conferinţa municipală şi conferinţa judeţeană probabilitatea ca ei să fie desemnaţi este extrem, extrem de ridicată. Aproape de certitudine". Aceste afirmaţii demontează vorbele ”de culise” prin care se vehicula alt candidat la Primăria Galaţi, mulţi rostind numele preşedintelui CJ, Costel Fotea.

După ce timp de aproape trei ani au votat zeci de hotărâri prin care se aproba vânzarea unor terenuri aflate în patrimoniul municipiului Galaţi, consilierii PNL şi-au dat seama abia în ultimul an de mandat că ar fi cazul să se opună vânzării  acestor terenuri. Răzgândacii penelişti, prin vocea consilierului Onuţ Valeriu Atanasiu, au ieşit într-o conferinţă de presă să afirme că primarul Ionuţ Pucheanu se răzgândeşte de la o lună la alta: ”La doar o lună de când promitea că nu va mai scoate la vânzare niciun teren din patrimoniul municipiului Galaţi, primarul Ionuţ Pucheanu se răzgândeşte. Iată ce spunea în şedinţa Consiliului Local din 26 iunie, ca reacţie la faptul că liberalii se opuneau vânzării terenurilor: «Eu vă promit următorul aspect. Doar pentru a demonstra a mia oară domnului Atanasiu că împroaşcă şi nimic mai mult. Vă promit că, până la sfârşitul anului şi până la sfârşitul acestui mandat, nu voi mai veni indiferent cine şi ce îşi va dori, nu voi mai veni în faţa dvs. cu vreo vânzare de terenuri. Vă promit lucrul acesta. Şi am să vă demonstrez că bugetul Galaţiului indiferent de creşterile salariale, de investiţii noi, poate supravieţui extraordinar de bine şi fără aceste vânzări. Eu vă demonstrez lucrul acesta. Doar ca să vă arăt că vă duceţi pe o pistă strict politică şi nimic mai mult. Demagogie şi nimic mai mult». Promisiunea primarului nu a ţinut nici măcar preţ de o şedinţă ordinară, astfel încât acum avem pe ordinea de zi patru propuneri ce totalizează un sfert de hectar de teren intravilan, respectiv:

- 2.197 m.p., intravilan, proprietatea privată a municipiului Galaţi, pe str. Garofitei, Nr. 8, Lot 2;

- 187 mp, intravilan, proprietatea privată a municipiului Galaţi, pe str. Brailei, nr. 163B E2;

- 63 mp, intravilan, proprietatea privată a municipiului Galaţi, pe str. Brailei, nr. 163B E1;

- 8,55 mp, intravilan, proprietatea privată a municipiului Galaţi, în cartier Micro 18, str. Brailei, nr. 252, bl. G3, sc. 1, parter.

Vânzarea terenurilor are mari şanse să se producă din cauza modificării recente a Codului Administrativ. Dacă până la începutul lunii iulie reuşeam să blocăm astfel de decizii pentru că erau necesare minimum 2/3 din voturi, acum ea poate fi decisă cu o majoritate simplă, de 50% + 1. În aceste condiţii, PSD şi partenerii săi de coaliţie locală, ALDE şi UNPR, au undă verde şi suficiente voturi cât să vândă la bucată Galaţiul. În condiţiile în care banii nu au drept destinaţie dezvoltarea oraşului, este o adevărată crimă la adresa patrimoniului şi a viitorului nostru, lucru cu care nu putem fi de acord”, spune consilierul PNL, Onuţ Atanasiu.

Ceea ce nu spune penelistul din Consiliul Local Galaţi este că doar în ultimele luni, consilerii locali PNL au început să se opună vânzării terenurilor aflate în patrimoniul municipiului Galaţi, chiar dacă în trei ani de mandat au votat ”pentru” vânzarea a zeci de terenuri. Demn de menţionat este şi faptul că majoritatea terenurilor scoase la vânzare reprezintă mici bucăţi de pământ care deja se află în folosinţa gălăţenilor care solicită cumpărarea acestora pentru reîntregirea proprietăţii pe care o deţin deja. De alfel, consilierii penelişti s-au opus şi vânzării la licitaţie a unui teren pe care un dezvoltator imobiliar dorea să deschidă un market, dezvoltator care, sătul de piedicile care i s-au pus, a decis să se retragă şi despre care cotidianul nostru a relatat în articolul ”Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe, gonit din Galaţi de opoziţia din Consiliul Local” 

Gălăţeanul Maricel Floricel Dima, fost director al Camerei Agricole a Judeţului Galaţi, dar şi director al Direcţiei Agricole Judeţene Galaţi, a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii. De fapt acesta a promovat, căci până acum a ocupat funcţia de subsecretar de stat în acelaşi minister. Floricel Dima este de profesie inginer agronom şi este doctor în ştiinţe agricole.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, marţi, 30 iulie 2019, în cadrul unei conferinţe de presă, că luni încep lucrările pentru reabilitarea Pasajului Dunărea, în cadrul amplului proiect, aflat în derulare, pentru modernizarea zonei centrale a oraşului. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii firmelor care derulează lucrările, adică asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL.
Potrivit oficialităţilor, la Pasajul Dunărea se vor efectua următoarele lucrări: eliminarea infiltraţiilor la nivelul planşeelor, pereţilor, pardoselii; reparaţii la pardoseli, pereţi, tavane, placaje, trepte, balustrade; înlocuirea finisajelor cu materiale de bună calitate (granit la pardoseli şi trepte, placaj de marmură la pereţi, tavan fals din aluminiu exolat, vitrine montate în tâmplărie din aluminiu eloxat; realizarea a două copertine din sticlă pe structura metalică, ce vor proteja cele două scări la acţiunea intemperiilor, dar având şi un rol decorativ, subliniind contextul architectural; lucrări de instalaţii electrice prin montarea unor corpuri de iluminat echipate cu LED, iar semnalizarea căilor de evacuare se va realiza cu luminoblocuri; lucrări hidroedilitare pentru colectarea apelor pluviale, refacere rigole.
Reamintim că la licitaţia pentru reabilitarea pasajului pietonal ”Dunărea” oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL, iar valoarea contractului este de 1.979.685,48 de lei fără T.V.A., din care pentru proiectare - 71.962,97 de lei, iar pentru execuţie - 1.907.722,51 de lei. Câştigătorul licitaţiei a avut la dispoziţie 75 de zile pentru proiectare, a urmat perioada de avizare şi de emitere a autorizaţiei de construcţie, iar opt luni sunt pentru executarea lucrărilor.
Reabilitarea Pasajului Dunărea face parte din amplul program de modernizare a centrului municipiului Galaţi, până în prezent fiind realizate lucrări importante în zona Potcoava de Aur şi zona Pieţei Regale.

Cum va arăta centrul Galaţiului

Pentru prima dată, Primăria municipiului Galaţi are o strategie de regenerare urbană prin care se doreşte crearea unui centru civic al oraşului. În viziunea arhitecţilor care au proiectat zonele vizate de lucrările de reamenajare, zonele Spicu şi Romarta devin punctul de greutate din viitoarea axă de promenadă care va traversa zona centrală a oraşului. După finalizarea lucrărilor în aceste zone, gălăţenii vor avea o zonă de relaxare şi petrecere a timpului liber, cu începere din Parcul Mihai Eminescu, continuare pe strada Domnească, traversarea intersecţiei prin pasajul pietonal care va fi modernizat, ieşire în zonele Romarta şi Spicu (aflate în amenajare), traseul continuând de-a lungul străzii Navelor, către Parc Elice.
Zona centrală nu va fi văduvită de umbră şi spaţiu verde. Specialiştii au dat asigurări că în perimetrul respectiv vor fi, în total, la sfârşitul lucrărilor, 139 noi arbori (o parte fiind deja plantaţi) cu valoare dendrologică şi care aduc un aport important de oxigen, pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor, astfel mult mai eficient decât suprafeţele cu iarbă.
Conform planurilor propuse de arhitecţi, spaţiul nou creat în zona centrală va fi mult mai accesibil pentru persoane care vor dori să se plimbe cu bicicleta sau rolele, waveboard etc., pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii sau mame care vor dori să îşi plimbe copiii în cărucioare.

Primăria municipiului Galaţi a făcut publice şi datele privind suprafaţele spaţiilor verzi declarate (de fapt suprafeţe cu iarbă şi pământ) din zona Spicu şi Romarta:
- Sector Est (Spicu) – Înainte de Proiect:
Suprafaţa totală: 7.669 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 4.023 mp
Alei: 3.531 mp
Fântani + Statuie Costache Negri: 115 mp
- Sector Est (Spicu) după Proiect:
Suprafaţa totală: 7.669 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 2.132 mp
Pavimente + Mobilier urban: 5.344 mp
Fântâni + Statuie Costache Negri: 115 mp

- Sector Vest (Romarta) – Înainte de Proiect:
Suprafaţa totală: 4.032mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 1.100 mp
Alei: 2.752 mp
Fântâni: 180 mp
- Sector Vest (Romarta) – după Proiect:
Suprafaţa totală: 4.032 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 520 mp
Pavimente + Mobilier urban: 3.332 mp
Fântâni: 180 mp

Explicaţiile arhitecţilor cu privire la lucrările din centru

”Dacă privim însă trama stradală, spaţiile publice, micile scuaruri şi parcuri ale oraşului, putem admite că Municipiul Galaţi nu arăta diferit faţă de alte oraşe din România: cu aceleaşi spaţii verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spaţii în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere şi agreement, fără spaţii în care tinerii să poată socializa, de regulă - ecrane verzi care ascund blocurile de locuinţe.
Vă putem oferi exemple similare cu astfel de intervenţii urbane în multe dintre oraşele europene, dorindu-ne să trăim şi noi în oraşe la fel de curate, luminoase, integrate în peisaj, cu spaţii urbane pe care să le folosim cu adevărat, nu doar să trecem pe lângă ele şi să le ignorăm. Scopul amenajării acestor spaţii este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate.
Vă putem oferi mai jos câteva dintre oraşele care au realizat astfel de spaţii la care facem referire mai sus. Sigur, multe dintre exemplele enumerate sunt spaţii urbane proiectate şi executate cu bugete mult mai mari decât ale noastre:
- The Square of Jan Stenbeck, Stocholm, Suedia - https://www.world-architects.com/en/funkia-landskapsarkitektur-stockholm/project/the-square-of-jan-stenbeck
- Plaza de Dali, Madrid, Spania: https://www.publicspace.org/works/-/project/d020-plaza-de-dali
- Tom Hall Square, Solingen, Germania: http://www.landezine.com/index.php/2012/05/town-hall-square-solingen-by-scape-landschaftsarchitekten/
- Spatiu urban - Chatenay-Malabry, Franta: https://ro.pinterest.com/pin/122371314857753324/
- Norrebro Public Space, Copenhaga, Danemarca: https://www.archdaily.com/286223/superkilen-topotek-1-big-architects-superflex

Toate aceste proiecte de mai sus sunt proiecte premiate de foruri internaţionale de arhitectură şi urbanism şi, totodată, îmbrăţişate de locuitorii fiecărui oraş în parte. Sunt spaţii care te cheamă afară, te fac să ieşi la plimbare, să te plimbi cu bicicleta, să-ţi placă oraşul în care locuieşti.Potcoava de Aur şi Piaţa Regală au fost reamenajate, iar amplul proiect de modernizare a centrului vizează atât reabilitarea pasajului pietonal Dunărea, cât şi a Parcului Mihai Eminescu şi va continua şi cu modernizarea străzii Domnească. Este pentru prima dată când Primăria intervine pentru punerea în valoare a centrului oraşului, în condiţiile în care municipiului i-au lipsit un centru modern civic şi o identitate”, explică echipa de arhitecţi a proiectat noul centru civic al municipiului Galaţi”, au explicat oficialitățile.

 

 

Clubul Copiilor Tecuci, Clubul Sportiv Şcolar Galaţi, Clubul Sportiv Şcolar Tecuci şi Palatul Copiilor şi Elevilor Galaţi vor fi preluate de Consiliul Judeţean Galaţi. Acordul a fost dat de conislierii judeţeni în şedinţa de marţi, 30 iulie 2019, iar transferul efectiv al competenţelor va avea loc în condiţiile prevăzute de noul Codul Administrativ.
Transferul este motivat astfel: „În vederea continuării demersului de descentralizare în domeniul educaţiei preuniversitare este necesară creşterea implicării comunităţii locale şi societăţii prin descentralizarea, la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, şi a altor
competenţe, respectiv a celor ce privesc educaţia extraşcolară. Astfel, strategia vizează analizarea oportunităţii transferului la nivelul judeţelor al
competenţelor privind implementarea politicilor naţionale şi reglementărilor în domeniul educaţiei extraşcolare, exercitate în prezent de palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare. În vederea fundamentării deciziei cu privire la oportunitatea transferului competenţelor,
Ministerul Educaţiei Naţionale elaborează analiza de impact, analiză care va fi supusă spre aprobare Guvernului României”, se arată în raportul de aprobare a hotărârii Consiliului Judeţean Galaţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a declarat că ar fi foarte bucuros ca preluarea acestor clădiri să fie făcută în cel mai scurt timp, deşi nu poate preconiza când se va întâmpla acest lucru deoarece totul depinde de autorităţile de la Bucureşti. ” La Palatul Copiilor se fac activităţi multe cu rezultate excelente, iar locaţia nu mai corespunde, copiii nu au cele mai bune condiţii. Avem acolo Casa Robescu, un imobil pe care mi-aş dori din tot sufletul să-l restaurăm, poate chiar cu fonduri europene, şi avem bazinul de înot de la Tecuci care necesită investiţii urgente şi oamenii aşteaptă acolo de foarte mult timp. În aceste obiective care urmează să le preluăm nu s-a mai investit de foarte mulţi ani, iar copiii merită să aibă cele mai bune condiţii.”, a precizat Costel Fotea.

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de marţi, 30 iulie 2019, un parteneriat între Consiliul Judeţean Galaţi şi URSUS BREWERIES S.A., în vederea desfăşurării unui program de renovare/amenajare şi redare în folosul comunităţilor locale ale unor zone de picnic/agrement, prin realizarea unei zone de relaxare dotată cu elemente de mobilier urban în Pădurea Gârboavele.

În luna iunie 2019, URSUS BREWERIES S.A., deţinător şi al brandului Ciucaş, care este cel mai mare jucător de pe piaţa berii din România, a demarat un amplu proiect naţional ce vizează renovarea sau amenajarea unor zone de picnic şi relaxare, în care turiştii să găsească toate elementele necesare petrecerii în natură a unui timp agreabil. Proiectul a demarat cu reabilitarea a două zone din Braşov şi a continuat cu amenajarea unei zone de picnic în Judeţul Prahova, respectiv Valea Doftanei.

Ce se va face la Gârboavele

Amenajarea va începe cu amplasarea unei porţi de lemn care să marcheze intrarea în zona de agrement, cu logo Ciucaş ataşat, dar şi montarea unui totem de lemn cu săgeţi direcţionale către zonele amplasate în locaţie, marcat şi acesta cu logo Ciucaş. Vor fi amplasate panouri de lemn cu indicaţii de respectare a normelor legale in vigoare, a normelor cetăţeneşti şi de conduită în interiorul spaţiului, marcate cu logo Ciucaş, darvor fi puse şi 23 de grătare din tablă de oţel de 6mm cu grătar rabatabil, inscripţionate cu logo Ciucaş, cu dimensiunile zonei de grill de 60x60 cm. De asemenea, se va proceda la mascarea şi delimitarea zonei de toalete prin confecţionarea şi amplasarea unui paravan din şipci de lemn. În plus, se vor monta 3 foişoare cu câte un set de mobilier constând în masă şi 2 bănci, din lemn de răşinoase, marcate cu logo Ciucaş şi vor fi amplasate încă 15 seturi de mobilier constând în masă şi 2 bănci pe set, neacoperite. De asemenea, vor fi recondiţionate 11 foişoare deja existente, dar şi 16 seturi de mobilier (mese şi bănci). Se vizează înlocuirea tuturor elementelor din
metal cu unele similare, de lemn.

Asociaţia Grupul de Acţiune Locală STRATEGAL a organizat al doilea eveniment de informare a beneficiarilor şi a potenţialilor beneficiari având drept scop prezentarea stadiului activităţii STRATEGAL şi a măsurilor de finanţare pentru proiectele ce pot fi depuse în cadrul Programului Operaţional Capital Uman prin intermediul apelurilor ce vor fi lansate de către GAL. Acest eveniment face parte dintr-o serie de 10 evenimente de informare derulate de asociaţie.
În perioada 25 septembrie 2018 - 31 octombrie 2023, Asociaţia Grupul de Acţiune Locală STRATEGAL desfăşoară proiectul „Sprijin pentru funcţionarea STRATEGAL”, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, Componenta 1- Sprijin pentru funcţionarea grupurilor de acţiune locală pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală la nivelul oraşelor cu peste 20.000 locuitori” Etapa a III-a mecanismului DLRC – Regiuni mai puţin dezvoltate, Axa Prioritară 5 - Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLRC).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă funcţionarea Grupului de Acţiune Locală (GAL) şi animarea comunităţii în vederea implementării Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL), strategie care îşi propune până în anul 2023 reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Zona Urbană Marginalizată (ZUM) identificată, alături de îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea coeziunii sociale, îmbunătăţirea mediului de viaţă şi creşterea economică în teritoriul SDL.

Consiliul Judeţean Galaţi, în parteneriat cu Radio ZU şi Consiliul Local Galaţi, organizează a IX-a ediţie a show-ului Forza ZU. Evenimentul va avea lor pe 25 mai, pe stadionul Dunărea, începând cu ora 16.  “Vom aduce la Galaţi unul dintre cele mai mari şi mai apreciate show-uri muzicale din România. Este vorba de fenomenul Forza ZU, un concert de aproximativ 8 ore, care aduce pe aceeaşi scenă cei mai apreciaţi artişti români ai momentului şi cele mai populare hituri. Vor veni la Galaţi aproximativ 35 dintre cei mai în vogă artişti, precum  Smiley, Andra, Delia, Antonia sau Holograf. Prezentatori vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, ajutaţi de colegii lor de la Radio ZU. Forza ZU atrage an de an peste 100.000 de spectatori”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Până în acest moment au confirmat prezenţa la Galaţi: Alina Eremia, Antonia, Carla’s Dreams, Delia, Irina Rimes, Karmen, Mark Stam, Mira, Vescan, The Motans, Smiley, Sore, Feli, Cabron, Lino, Mario Fresh, Adda, Andra, 3 Sud Est, 5Gang, Connect-R, Elianne, Elena Gheorghe, Grasu XXL, Guess Who, Ioana Ignat, Edward Sanda, Lidia Buble, Lora, Doddy, Noaptea Tarziu, Spike, Jo, Pepe şi Holograf.

De altfel, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Galaţi, de marţi, 23 aprilie 2019, a  fost alocată suma de 500.000 de lei pentru desfăşurarea acestui eveniment, bani necesari pentru cazarea artiştilor şi a staff-ului de producţie, pentru realizarea efectelor speciale de pe scenă (single shot, conffeti, jeturi CO2,  maşini flăcări, etc.) şi a unui program piromuzical, pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile şi a celorlalte costuri necesare pentru buna desfăsurare a unui asemenea eveniment. Până în prezent, concertul Forza ZU a avut loc la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Sibiu şi Constanţa. Intrarea este liberă pe toată durata evenimentului. 

Combinatul siderurgic de la Galaţi are un nou proprietar cu acte în regulă. Uniunea Europeană a aprobat oferta făcută de Liberty House Group pentru acţiunile ArcelorMittal. Totodată Liberty anunţă intenţia de a integra mai multe afaceri şi de a crea un nou gigant global al oţelului. Urmare aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei făcute de Liberty pentru achiziţia a şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, GFG Alliance şi-a anunţat intenţia de a integra mai multe afaceri în domeniul oţelului, ingineriei şi mineritului într-o singură entitate globală, capabilă să acopere activele din Marea Britanie, Europa şi Australia. Combinatul siderurgic de la Galaţi are un nou proprietar cu acte în regulă. Uniunea Europeană a aprobat oferta făcută de Liberty House Group pentru acţiunile ArcelorMittal.

Totodată Liberty anunţă intenţia de a integra mai multe afaceri şi de a crea un nou gigant global al oţelului. Urmare aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei făcute de Liberty pentru achiziţia a şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, GFG Alliance şi-a anunţat intenţia de a integra mai multe afaceri în domeniul oţelului, ingineriei şi mineritului într-o singură entitate globală, capabilă să acopere activele din Marea Britanie, Europa şi Australia. Noul conglomerat va include toate activităţile din domeniul siderurgic şi al ingineriei în Marea Britanie, activităţile siderurgice din Whyalla, o serie de mine de aur şi mine de cocs metalurgic din Australia şi, odată finalizată tranzacţia, cele şapte combinate siderurgice achiziţionate de la ArcelorMittal în Europa. Noul grup format va exclude afacerile GFG în domeniul reciclării şi al materialelor pentru construcţii deţinute în Australia şi SUA. În prezent, aceste companii există separat în cadrul Alianţei GFG, dar cu un obiectiv de producţie de oţel de 20 Mtpa. Fuziunea şi integrarea planificate vor face ca Liberty să ajungă între primii 10 producători de oţel din afara Chinei, creând astfel mai multe avantaje competitive.

Anunţurile făcute astăzi, 18 aprilie 2019, marchează un moment semnificativ în evoluţia Liberty, dar şi pentru viitorul combinatului de la Galaţi şi, implicit, pentru dezvoltarea economică a Galaţiului. Preşedintele executiv al GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a declarat: "Suntem încântaţi că UE a validat Liberty ca fiind un cumpărător potrivit pentru aceste active. Prin această achiziţie devenim al treilea producător de oţel din Europa. Suntem un grup ambiţios şi continuăm să evoluăm. Reunirea activelor noastre internaţionale din domeniul oţelului face parte din expansiunea noastră deliberată, strategică şi durabilă (...) Vom folosi experienţa noastră integrată şi lanţul de distribuţie în domeniul oţelului şi al mineritului pentru a aduce valoare adăugată. Grupul nou format va îngloba oţelăriile integrate ale Liberty din Whyalla, afacerile miniere şi cu cocs metalurgic din Australia, activele Grupului Liberty House din Marea Britanie şi facilităţile de producţie preluate de la ArcelorMittal din Europa (...) În noua structură vom fi un campion global, având capabilităţi integrate, care va transporta minereu de fier, cocs metalurgic şi produse semifabricate din Australia la facilităţile de producţie şi la oţelăriile globale, cu obiectivul de a deveni una dintre cele mai competitive şi complet integrate companii producătoare de minereu şi oţel din lume, de la materie primă la produse finite de înaltă calitate”. 

“Am ajuns într-un moment important, în care o nouă pagină de istorie se scrie pentru Combinat: Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre grupurile ArcelorMittal si Liberty House după ce, în ultimele luni, a supravegheat atât procesul complex de vânzare cât și operațiunile noastre curente. Această schimbare înseamnă creșterea  producției și deschide numeroase oportunități pentru noi. Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curând. Vom avea o nouă identitate, cea a Grupului Liberty, însă valorile noastre ramân aceleași. Toate angajamentele față de clienți sau furnizori ramân neschimbate. Cu ajutorul partenerilor noștri am reușit să ne consolidăm poziția pe piață în ultimul an, în care activitatea a fost autonomă față de ArcelorMittal. Suntem deja pregătiți să fructificăm potențialul dat de dezvoltările și modernizările anunțate de către Grupul Liberty House”, a declarat Bogdan Grecu, Director General al Combinatului Siderurgic Galați.

Capacitatea de producţie globală a Liberty include o poziţie puternică în Regatul Unit ca producător de oţel şi furnizor de componente pentru sectoare precum auto, aviaţie, apărare şi energie regenerabilă. Liberty Steel Primary din Australia este unul dintre cei mai importanţi producători de oţel feroviar şi de armături de oţel pentru industria de infrastructură şi construcţii şi se află în continua creştere. În decembrie 2018, compania a anunţat planuri îndrăzneţe pentru construirea unei fabrici de ultimă generaţie în Australia de Sud cu o capacitate de 10 Mtpa. În plus, achiziţia activelor ArcelorMittal din Europa va permite creşterea capacităţii de producţie a Liberty pe o gamă completă de produse plate şi lungi, ceea va duce la o evoluţie semnificativă pe zona de producţie minieră şi de oţel pentru grupul Liberty. 
Ca parte a alinierii strategice a activelor internaţionale şi pentru a-şi optimiza achiziţia semnificativă de facilităţi de producţie, GFG Alliance a finalizat prima etapă în reorganizarea strategiei sale de achiziţii pe zona de energie şi soluţiile de finanţare aferente. Astfel GFG Alliance a obţinut refinanţarea a aproximativ o tremie din obligaţiunile pe termen lung din UK, iar pe restul la va refinanţa în a treia parte a anului, sau chiar mai devreme.

DESPRE GFG ALLIANCE

GFG Alliance are sediul central la Londra şi este un grup internaţional de companii fondate şi conduse de familia britanică Gupta. GFG Alliance are o cifră de afaceri anuală de peste $15 miliarde de dolari şi 15,000 de angajaţi. Grupul are mai multe linii de business în industrii precum energie, metalurgie, inginerie, resurse naturale şi servicii financiare, toate unite de o strategie de business comună. GFG Alliance este formată din Liberty – o companie care oferă servicii în zona industrială şi metalurgică - SIMEC – o companie care oferă servicii de infrastructură – Wyelands – servicii financiare şi bancare - JAHAMA – divizia de real estate a grupului – şi fundaţia GFG care are ca obiectiv crearea şi retenţia de talente în zona de industrie şi inginerie. Achiziţia activelor ArcellorMittal din Europa va creşte forţa de muncă a companiei la aproximativ 30,000 de angajaţi şi la o cifră de afaceri de peste $20 de miliarde de dolari. 

Alte articole pe aceeaşi temă:

Sanjeev Gupta: "Combinatul nu este separat de oraş. Sunt împreună. Sunt căsătoriţi" https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/sanjeev-gupta-combinatul-nu-este-separat-de-oras-sunt-impreuna-sunt-casatoriti.htmlSanjeev

Gupta, acţionarul majoritar al Liberty House Group, a mai încercat să facă afaceri în România https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/sanjeev-gupta,-actionarul-majoritar-al-liberty-house-group,-a-mai-incercat-sa-faca-afaceri-in-romania.html

Este oficial! Combinatul siderurgic de la Galaţi a fost vândut  https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/este-oficial-combinatul-siderurgic-de-la-galati-a-fost-vandut.html

În urmă cu un an, adică pe 29 martie 2018, cotidianul nostru relata în articolul ”Sancţiuni fără rost şi demisii răsunătoare în PNL Galaţi. Dr. Mihai Bucatanschi şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute în partid” despre modul discreţionar în care preşedintele PNL Galaţi, George Stângă, conduce filiala gălăţeană. Mihai Bucatanschi era singurul medic din Galaţi rămas în structurile de conducere ale partidului, după ce medicii Sorin Ungurianu, Dumitru Istfan, Paul ichim şi Elena Vrabie şi-au dat demisiile din toate funcţiile deţinute în cadrul partidului şi au rămas şi ei doar simpli membri.

Iată că renumitul medic cardiolog Mihai Bucatanschi a găsit, de curând, calea să fie în continuare liberal, alegând să îşi depună adeziunea la ALDE - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Galaţi. Ştirea, parvenită pe surse, este confirmată şi de câteva fotografii de la o şedinţă de partid, postate pe o reţea de socializare de unii membri ALDE Galaţi. Reporterii noştri au încercat să obţină o declaraţie de la liderul ALDE Galaţi, Cristian Dima, dar acesta avea telefonul închis.
Mihai Bucatanschi a fost membru PNL din anul 2002 şi consilier local PNL în perioada 2006-2012.

Pagina 1 din 11