Nicoleta Rogojină

Nicoleta Rogojină

Sediul PSD Galaţi a fost, miercuri, 29 iunie 2022, plin de membri noi veniţi cu arme şi bagaje din PNL. Un grup de aproape 30 de membri cu vechime din PNL Galaţi, dezamăgiţi de cum merg lucrurile în filiala gălăţeană a PNL au decis să schimbe Barca politică şi au dat liberalismul pe social-democraţie. O parte dintre ei au fost membri de partid expuşi politic precum Laurenţiu Ichim (fost consilier local în mandatul 2016 - 2020 şi fost director CCDJ) şi Silviu Bacalum (în prezent director SPCLEP Galaţi şi fost director în cadrul Primăriei Galaţi) însă ceilalţi liberali, chiar dacă nu au fost foarte vizibili pe scena politică, au avut vechime şi implicare în PNL, dar care în ultimi ani nu s-au mai regăsit în stilul de organizare şi în politica dusă de actuala conducere liberală locală. 

Silviu Bacalum a scris pe pagina sa de facebook: ”24 de ani au trecut de când fac parte din partidul PNL şi din proiectele acestuia, dar de astăzi am ales alt drum, un drum de viitor, promiţător. Mulţumesc pentru tot ce am învăţat şi toată experienţa pe care am dobândit-o, dar de astăzi drumurile se despart! Am ales să fac parte dintr-o echipă cu oameni de cuvânt, cu viziuni, dorinţa către evoluţie şi de a face lucruri bune, noi şi de viitor comunităţii în care trăiesc şi pentru viitorul copiilor, acesta fiind drumul nostru către dezvoltare atât comunitară cât şi individuală. PSD Galaţi este un model de urmat atât prin activitatea politică cât şi prin oamenii profesionişti care ocupă funcţii publice. Mulţumesc pentru călduroasa primire, dl primar Ionut Pucheanu,  dl Popa Florin - preşedinte PSD municipiul Galaţi!”.

În momentul în care Galatiul şi Brăila au început să colaboreze pentru proiecte comune şi politicienii din cele două oraşe şi-au forţele pentru a pune pe roate investiţii finanţate cu fonduri europene sau guvernamentale, au apărut nenumărate idei de dezvoltare economică a regiunii de sud-est, regiune care zeci de ani a stat în umbră.

Europarlamentarii Dan Nica şi Mihai Tudose, împreună cu administraţiile locale ale celor judeţe, precum şi cu parlamentarii gălăţeni şi brăileni lucrează împreună de câteva luni şi - chiar dacă pare greu de crezut - se conturează proiecte de amploare ce vor impulsiona dezvoltarea celor două judeţe.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Parlamentul European, în faţa jurnaliştilor din Galaţi şi Brăila, cei doi europarlamentari au vorbit despre stadiul investiţiilor aflate în derulare, cât şi despre cele în faza de idee sau proiect.

Centura Mare a Galaţiului, Varianta Ocolitoare a municipiului Galaţi, Podul peste Dunăre, drumul expres Galaţi-Brăila, platforma multimodală din Portul Galaţi şi aeroportul sunt investiţiile aflate în diferite stadii de execuţie, urmând ca să se pună bazele unor proiecte comune precum monorailul Galaţi-Brăila sau un circuit turistic pe Dunăre de la Călăraşi în aval sau o sală de sport polivalentă între Brăila şi Galaţi.

”Împreună cu Mihai Tudose am luat decizia de a crea un parteneriat pentru Dunărea de Jos. Vrem să arătăm că merităm, că suntem o zonă care are nevoie de investiţii şi că nu putem fi trataţi ca o regiune de mâna a doua pentru că nu suntem, şi vom arăta tuturor şi ce putem face şi cum va arăta această regiune în următorii câţiva ani”, a declarat Dan Nica.

Acesta a mai spus că săptămâna viitoare vor fi scoase la licitaţie atât drumul expres care leagă Galaţiul de A2, cât şi studiul de fezabilitate pentru aeroportul de la Galaţi.

Europarlamentarul Mihai Tudose, fost prim-ministru al României, a explicat: “Drumul Mare de Centură al Galaţiului este important şi pentru Brăila pentru că generează puncte de trafic şi pentru toate celelalte drumuri. Vrem să intrăm într-o zonă de competitivitate în zona industrială. Când vom avea podul funcţional, portul intermodal gata, toate chestiile acestea generează oportunitatea aeroportului. Mai avem un proiect pe care l-am pus la cale împreună cu Dan Nica, un circuit turistic de la Călăraşi la vale pe Dunăre”. 

Acesta a mai precizat că aeroportul de la Galaţi va fi singurul aeroport din România care va avea activitate principală de Cargo. 

Aderarea României la spaţiul Schengen este din nou în atenţia oficialilor europeni în contextul în care războiul din Ucraina a reaşezat priorităţile şi viziunea Uniunii Europene asupra ţărilor din est. De altfel, pe 24 mai 2022, Comisia Europeană a prezentat un raport privind starea spaţiului Schengen. Este prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport, în urma Strategiei privind spaţiul Schengen adoptată anul trecut. Acest raport va constitui baza pentru discuţiile dintre deputaţii Parlamentului European în Consiliul Schengen.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii din Galaţi şi Brăila, organizată la Strasbourg de către europarlamentarii Dan Nica şi Mihai Tudose, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat că va sprijini România cu toate puterile pentru a adera la spaţiul Schengen. 

”UE trebuie să se vadă ca o uniune sigură, nu ca un loc comercial, economic, să putem să împărtăşim valorile comune ale democraţiei. Aşa că, din partea mea, pot să spun că în Parlamentul European veţi găsi sprijin deplin. Aveţi foarte mulţi prieteni aici care vă susţin cu o voce foarte puternică, iar această voce o împărtăşesc şi eu. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta", a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola. 

Europarlamentarii Dan Nica şi Mihai Tudose au accentuat poziţia geostrategică a României şi impactul războiului din Ucraina asupra ţării noastre reamintind faptul că România a îndeplinit demult toate condiţiile de aderare la spaţiul Schengen şi că există doar considerente politice din cauza cărora nu s-a luat încă decizia aderării.

“România respectă toate criteriile de aderare la Schengen. Cred că este important să conştientizăm că situaţia din Ucraina impune ca transportul de mărfuri să fie realizat cu mai multă uşurinţă. Avem încredere că ţările membre UE vor înţelege necesitatea ca ţara noastră să facă parte din Schengen”, a spus europarlamentarul Dan Nica.

Mihai Tudose a subliniat, la rândul său, că nu există motive pentru amânarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen. "Pe vremea când eram prim-ministrul României, ţara noastră a fost declarată candidată la Spaţiul Schengen. Ni s-a spus că trebuie să îndeplinim 10 cerinţe. Chiar si după ce am trecut toate etapele din punct de vedere legal şi tehnic, domnul Barosso tot nu a acceptat. Cred că a venit timpul să ne privim cu seriozitate unii pe alţii", a spus Tudose. 

În perioada 7 - 11 iunie, la Galaţi se va desfăşura cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Film Ecologist Ecofest – “Pentru sănătatea Pământului”. Festivalul cuprinde două secţiuni, ”Competiţie” şi ”Panorama”. Astfel, în cadrul primei secţiuni vor intra în competiţie filme prezentate pentru prima oară în România, jurizarea fiind asigurată de un juriu internaţional de specialitate şi de un juriu format din elevi gălăţeni. Cea de-a două secţiune va cuprinde filme reprezentative cu tematică ecologistă, premiate la festivalurile internaţionale.

“Este pentru prima oară când la Galaţi se organizează un asemenea festival de film, care trage un semnal de alarmă, cu ajutorul artei cinematografice, asupra nevoii de acţiona imediat pentru protejarea mediului înconjurător, dar care reuşeste să fie şi o alternativă inedită de educaţie ecologică. Şi noi, cei de la Consiliul Judeţean, lucrăm pentru un judeţ şi un mediu mai curat, având deja în implementare o investiţie amplă de gestionare a deşeurilor. De asemenea, acest festival şi-a clădit prin ediţiile precedente şi  reputaţia unui important reper cultural, creaţiile cinematografice prezentate de-a lungul anilor fiind extrem de apreciate de iubitorii celei de-a şaptea arte. Îi felicit pe toţi cei implicaţi în organizarea acestui eveniment şi mă bucur că formatul festivalului apelează la spaţii neconvenţionale pentru a duce acest mesaj cât mai aproape de comunitate”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment vor avea loc şi diverse workshop-uri educative, culturale şi de creaţie, precum şi mai multe concerte. Festivalul Internaţional de Film Ecologist Ecofest este organizat de către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, în colaborare cu Asociaţia Iniţiativa Ecologistă Europeană, Consiliul Judeţean Galaţi şi Primăria Galaţi.

Programul festivalului:

Marţi,7 iunie 2022

Ora 19,00 - Teatrul Dramatic “Fani Tardini”

Gala de deschidere/Concert ”Folk Frate”

Film secţiunea ”Panorama” - The Magic of Khortytsia /Magia Insulei Khortytsia – 2016 – Ucraina - 41 min.

 

Miercuri, 8 iunie 2022 - Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” - Sala de festivităţi

Orele11,00-14,30 - preselecţii Zona Liberă de Indiferenţă

Ora15,00–18,00 Filme în secţiunea ”Competiţie”/workshopuri

1. Acid Forest/Pădurea acidă - Lituania – 2019 - 60 min.

2. Attraverso/Călătoria - Italia - 2021 - 15 min.

3. It's Bean Too Hot/Cafea fierbinte - Marea Britanie - Cehia – 2021 - 28 min.

 

Joi, 9 iunie 2022 - Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” - Sala de festivităţi

Orele 11,00 - 14,30 - preselecţii Zona Liberă de Indiferenţă

Ora 15,00 – 18,00 Filme în secţiunea ”Competiţie” /workshopuri

1. The Danube Delta pelicans/Delta Dunării, ultimul refugiul al pelicanilor - Germania-Franţa-România– 2020 - 50 min.– în prezenţa regizorului Dan Curean

2. Fools & Dreamers/Nebuni şi Visători - Noua Zeelandă – 2019 - 30min.

3. Salvaje (Wild)/Sălbatic –Spania – 2020 - 6 minute

4. Pause 2020/ Pauza 2020 - Cipru – 2020 - 3 min. -animaţie/fără sonor

 

Vineri, 10 iunie 2022 - Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” - Sala de festivităţi

Ora 15,00 – 18,00 - Filme în secţiunea ”Competiţie”/jurizare/workshopuri

1. Paving Tundra/ Pavaj în tundră - SUA – 2021 - 30 min.

2. Remedy/Remediu - Slovacia – 2020 - 40 min.

3. Diminuendo/Diminuare - Germania – 2020 - 4 min.–animaţie/fără dialog

4. Unexplored Spain/Spania neexplorată – Spania – 2020 - 7min

Ora 19,00 - Film în secţiunea Panorama - Black Panther/Pantera neagră – SUA – 2018 – 135 min.

 

Grădina Publică

Ora 21,00 – Concert folk – Andrei Păunescu, Vangheli Gogu, Mihai Napu

 

Sâmbătă, 11 iunie

Centrul Oraşului - zona pietonală “Spicul”

Ora 17,00 - Finala Zona Liberă de Indiferenţă

Ora 19, 00 – Film în secţiuna Panorama Free Guy/Eliberaţi-l pe Guy – SUA - 2021 – 115 min.

Ora 20,30 - Gala Finală - acordarea premiilor şi concert ”Proconsul”.

Ministrul Economiei Florin Spătaru a fost vineri, 06 mai 2022, la Galaţi, a făcut o vizite de lucru la o serie de obiective economice precum Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi, Zona Liberă, Parcul Industrial şi Platforma Multimodală. Pe tot parcursul vizitei, ministrul a fost însoțit de Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea și de Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

“Dezvoltarea Galaţiului depinde de parteneriate reale şi active între autorităţile centrale, locale şi marile companii angajatoare. Am vorbit astăzi despre oportunităţi de dezvoltare, în contextul conflictului militar de la graniţă, dar şi în contextul noilor provocări impuse de UE în ceea ce priveşte adaptarea activităţilor la noi condiţii de mediu”, a declarat ministrul Economiei.

După ce a vizitat obiective şi locaţiile în care Liberty Galaţi are planificate o serie de investiţii, Florin Spătaru a declarat: ”Nu au fost discuţii doar politically correct, că hai să vedem cât de frumoasă este situaţia, ci aplicate, despre impactul livrării materiilor prime, de unde pot fi aprovizionate, cum ne asigurăm că acest sânge industrial al economiei româneşti, oţelul, poate fi livrat şi putem asigura aprovizionarea tuturor beneficiarilor, astfel încât să nu avem situaţii de închideri de activitate, întreruperi sau probleme ce pot apărea pe întregul lanţ de livrare. Am explicat cum poate Ministerul Economiei să se implice, ţinând cont că este un minister al întregii economii româneşti, nu doar al economiei de stat (...) Am mai discutat despre locaţiile în care vor fi realizate următoarele investiţii ale Liberty şi despre blocajele pe care le avem în acest moment pe Fondul de Tranziţie Justă, pe proiecte care ar fi putut să ajute dezvoltarea economică localăAm discutat despre locaţiile în care vor fi realizate următoarele investiţii ale Liberty şi despre blocajele pe care le avem în acest moment pe Fondul de Tranziţie Justă".

La Şantierul Naval Damen Galaţi, ministrul Economiei a discutat cu conducerea companiei despre viitoarele proiecte, dar şi despre probleme. Acesta a spus că Şantierul a pierdut câteva comenzi, clienţii preferând şantiere din China. Cu toate acestea, există soluţii pentru a acoperi acest inconvenient. Florin Spătaru a afirmat că se poate lua în calcul şi varianta ca o parte din resursa umană din şantierul naval să fie detaşată pentru construcţia de transportoare blindate fiind vorba tot despre construcţii metalice, ministrul apreciind expertiza sudorilor din şantier. "“Cunosc foarte bine capacitatea de lucru a Şantierului Naval Damen, mai ales că acesta este locul unde am activat peste 20 de ani. Tocmai de aceea mi-ar plăcea să cred că putem face echipă şi pe viitor, întrucât ar putea exista oportunitatea ca Şantierul să furnizeze servicii de sudură, de exemplu, către industria de apărare, având în vedere deficitul de personal din acest sector industrial”, a spus ministrul aflat în vizită la Galaţi.

Pentru că ministrul Economiei vine din industria navală, consideră că are datoria să atragă atenţia Uniunii Europene asupra faptului că industria navală din România are nevoie de măsuri de sprijin pentru a rămâne pe piaţa de profil 

"Săptămâna viitoare voi avea o intervenţie în Parlamentul german, pentru a susţine măsurile pe care Europa trebuie să le ia pentru a păstra industria navală. Aceste măsuri trebuie să vină în contextul subsidiilor directe care sunt alocate de alte ţări din Asia, prin sprijinirea producătorilor europeni în a-şi păstra competitivitatea şi a rămâne pe piaţă. Dacă nu vom lua măsuri la nivel european pentru a păstra industria navală, transportul maritim va fi cu siguranţă afectat", a spus Florin Spătaru.

În Noaptea de Înviere, între orele 23.00 şi 1.30, pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase, se va închide circulaţia pe strada Domnească, tronson cuprins între str. Basarabiei şi str. Ep. M. Ştefănescu. Astfel, vor exista unele modificări privind transportul în comun, după cum urmează:

- Traseul 26: Semicursa cu plecare la ora 23.05 de la Gara CFR va fi deviată pe str. Basarabiei - str. Traian.

- Traseul 102. Semicursa cu plecare  la ora 22.28 din Micro 19 va fi anulată.

Semicursele cu plecare de la orele 22.13 şi 22.28 din Bariera Traian vor fi anulate. 

După fix o săptămână, prefectul de Galaţi, Claudiu Sorin Gavril, susţinut de PSD, a fost eliberat din funcţie. Aşa cum Monitorul de Galaţi a anunţat în premieră în articolul ŞOC la Prefectura Galaţi: Magistraţii au suspendat eliberarea din funcţie a fostul prefect Gabriel Panaitescu, timp de 3 zile Galaţiul a avut doi prefecţi, Claudiu Sorin Gavril şi Gabriel Panaitescu.

În această seară, Claudiu Sorin Gavril a fost eliberat din funcţie, iar mâine (20 ianuarie 2022), la ora 11.00, va avea loc ceremonia de învestire în funcţia de prefect a lui Gabriel Panaitescu.

Deşi Monitorul de Galaţi a solicitat insistent, în ultimele 3 zile, puncte de vedere din partea Guvernului şi a Ministerului de Interne cu privire la situaţia celor 2 prefecţi, până la această oră niciuna dintre cele două instituţii ale statului nu a găsit de cuviinţă să lamurească gălăţenii cum şi cine va fi eliberat din funcţie şi în baza căror prevederi legale astfel încât să nu se mai repete istoria.

UPDATE ora 20.00

Răspunsul Guvernului la solicitarea noastră a fost transmis la sfârșitul ședinței de Guvern din această seară, în care se precizează că a fost eliberat din funcție Claudiu Sorin Gavril și numit Gabriel Panaitescu.

”Există o listă de eliberări şi numiri ale prefecţilor şi subprefecţilor de la nivel naţional. Sunt doi prefecţi eliberaţi din funcţie, la Brăila şi Galaţi, un subprefect la Botoşani, 2 prefecţi numiţi la Brăila şi Galaţi şi 3 subprefecţi numiţi la Botoşani, doi dintre ei şi respectiv Prahova. Dacă doriţi, vă pot prezenta numele lor şi dacă nu, de asemenea, colegii de la comunicare vă pot prezenta lista completă a acestor eliberări din funcţie şi numiri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a mai precizat: ”Guvernul României respectă deciziile instanţelor româneşti”.

Fostul prefect al Galaţiului, Gabriel-Aurelian Panaitescu a atacat în contencios administrativ  Hotărârea de Guvern (HG 937/09 septembrie 2021) prin care a fost eliberat din funcţia de prefect, iar instanţa a decis să suspende această hotărâre.

Astăzi, 17 ianuarie 2022, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis cererea de suspendare executare act administrativ H.G. nr. 937/09.09.2021, soluţia instanţei fiind următoarea: ”Respinge excepţiile invocate ca nefondate. Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării HG nr. 937/09.09.2021 publicată în M. Of. nr. 864/09.09.2021, până la soluţionarea litigiului în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 3050 lei. Cu recurs. pronunţată azi 17.01.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.

Potrivit legislaţiei, hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs, însă recursul nu este suspensiv de executare.

Gabriel Panaitescu a fost numit în funcţia de prefect pe data de 03 martie 2021, cu susţinerea USR, iar în luna septembrie, după ce USR a ieşit de la guvernare, acesta a fost eliberat din funcţie. Fotoliul de prefect a rămas liber, iar atribuţiunile au fost preluate de subprefectul Paul Cristea, până săptămâna trecută când a fost numit un nou prefect susţinut de PSD, în persoana lui Claudiu Sorin Gavril.

Gabriel Panaitescu nu a răspuns, în această seară, la telefon pentru a-şi exprima punctul de vedere.

 

Ştire în curs de actualizare...

În această seară (12 ianuarie 2022), s-a oficializat numirea noului prefect de Galaţi, în persoana lui Claudiu-Sorin Gavril, aşa cum Monitorul de Galaţi a anunţat în luna decembrie 2021, în articolul Cine se pregăteşte să ocupe fotoliul de prefect al judeţului Galaţi.

În Monitorul Oficial nr. 35 a fost publicată hotărârea Guvernului României de eliberare din funcţie a subprefectului Paul Cristea care avea şi atribuţiuni de prefect, iar în fotoliul de subprefect astfel eliberat va fi ocupat de Veronica Macri, susţinută de minoritatea elenă şi care a mai deţinut acestă funcţie la Brăila.

Cealaltă funcţie de subprefect rămâne în continuare ocupată de Andra Mihaela Costache.

Ceremonia de învestire şi depunerea jurământului de către cei doi nou numiţi va avea loc joi, 13 ianuarie 2021, la ora 10.00.

Consiliul de Administraţie al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi s-a reunit astăzi, 05 august 2021, pentru a aproba numirea noului director al companiei. Este vorba despre Nicolae Vizinteanu, administrator şi general manager la  Romanel International Group SA , Port Brăila care, începând din 09 august 2021 va prelua această funcţie după ce directorului anterior, Alexandru Şerban, îi expiră mandatul în data de 08 august 2021. Detalii în articolul ”Se schimbă directorul şi la APDM Galaţi”.

Pentru a afla mai multe informaţii despre noul director al APDM Galaţi, l-am întrebat pe deputatul USR, Bogdan Rodeanu, ce ştie despre noul director. 

”Aşa cum ne-am asumat, am venit cu propuneri de oameni profesionişti, cu experienţă în domeniu. Nicolae Vizinteanu este un foarte bun profesionist, cu o vastă experienţă în domeniul naval. Un om corect, coerent, un profesionist şi cu un grad înalt de expertiză în domeniul naval”, ne-a declarat deputatul USR, Bogdan Rodeanu. 

Nicolae Vizinteanu a deţinut funcţia de manager al SC Romanel International Group SA , Port Brăila, din 2003 până în 2016, iar din 2016 şi până în prezent acesta a fost administrator şi general manager al SC Port Romanel SRL având ca principală atribuţie managementul portului din punct de vedere operaţional, tehnic, comercial şi financiar.

Pagina 1 din 14