M.R.

M.R.

Funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi va fi ocupată, începând de luni, 22 februarie 2021, de către profesor Gina Brînzan. 

Până vineri, 19 februarie 2021, Gina Brânzan a ocupat funcţia de director al Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Galaţi, şi este  profesor de istorie şi cadru didactic cu experienţă managerială şi profesională.

Fostul inspector şcolar general, Selena Costea, revine în funcţia de inspector şcolar general adjunct. În cele două luni de mandat Selena Costea a devenit cunsocută la nivel naţional după ce a recomndat tuturor profeserilor din judeţul Galaţi să urmeze un curs de numerologie, dar a fost responsabilă şi cu unele numiri controversate de directori de şcoli, dar şi cu o lipsă de transparenţă totală în privinţa deciziilor luate. Atât Selenea Costea, cât şi Gina Brânzan sunt susţinute pentru aceste funcţii de Partidul Naţional Liberal.

La Vlădeşti se putea întâmpla o tragedie de proporţii dacă poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase nu depistau la timp 35.000 kg de azotat de amoniu (nitrat de amoniu) depozitat în condiţii improprii şi care oricând putea să explodeze, aşa cum s-a întâmplat în Beirut (Citeşte articolul ”Cauza exploziilor de la Beirut: Nitratul de amoniu
Nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu), substanţa care a produs explozia uriaşă din Beirut, este un îngrăşământ chimic, dar şi o subtanţă componentă a explozibililor. Se obţine prin reacţia de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrăşămintele naturale azotate, deoarece este o sursă excelentă de azot pentru plante. Este, de asemenea, o componentă a unor explozivi ca faimosul TNT, dar şi ANFO,  nitrat de glicerină, TORPEX etc. Azotatul de amoniu poate exploda dacă se supraîncălzeşte, de aceea este şi folosit la producerea substanţelor explozibile - iar ca îngrăşământ, e utilizat numai sub formă de amestec cu alte substanţe.

În acest context, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în data de 07 august 2020), au efectuat un control la punctul de lucru a unei societăţi comerciale, din localitatea Vlădeşti, ocazie cu care, într-o magazie, a fost găsită cantitatea de 2 kg de insecticid, produs clasificat ”foarte toxic”, deţinută ilegal şi 73 l produse de protecţia plantelor, expirate, faţă de care administratorul societăţii nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată. Cu ocazia aceluiaşi control, poliţiştii au găsit şi cantitatea de 35.000 kg azotat de amoniu, depozitat în condiţii improprii. Sacii stăteau în soare (vezi foto/video) riscând să explodeze oricând din cauza supraîncălzirii.
Ca urmare, administratorul societăţii este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de produse şi substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

În cursul serii de 09 august a.c., în intervalul orar 21.00 -24.00, poliţiştii gălăţeni au desfăşurat o acţiune, pe raza municipiului Galaţi, având ca scop prevenirea şi combaterea faptelor comise cu violenţă. In cadrul acţiunii au fost oprite în trafic şi verificate mai multe autoturisme, poliţiştii constatând, in 17 cazuri, abateri contravenţionale la regimul rutier pentru care au aplicat tot atâtea sancţiuni. De asemenea, în cazul a doi conducători auto, depistaţi la volan sub influenţa alcoolului, au fost suspendate permisele de conducere.
Totodată, cu ocazia verificării unui autoturism oprit în trafic, poliţiştii au găsit, în portbagajul acestuia, o bâtă din material lemnos şi o bară metalică, motiv pentru care i-au întocmit tânărului conducător auto, de 23 de ani, dosar penal pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.
Cu ocazia aceleeaşi acţiuni, poliţiştii au depistat un bărbat, de 34 de ani, din municipiul Tecuci, căutat de autorităţile italiene, din data de 11.03.2020, în vederea participării la o procedură judiciară.

Un bărbat din Cerţeşti a speriat localnicii, după ce s-a apucat să tragă cu o armă, în toiul nopţii. ”La data de 30 iulie a.c., în jurul orei 23.30, poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Matca au depistat în flagrant, pe raza comunei Cerţeşti, un bărbat din localitate care executa focuri de armă în plan vertical, cu un pistol calibru 8 mmK, armă neletală. Întrucât persoana în cauză nu a putut prezenta o autorizaţie de deţinere şi niciun document din care să reiasă faptul că a introdus în ţară, în mod legal, arma respectivă, aceasta şi muniţia aferentă au fost ridicate, iar poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunile de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, uz de armă fără drept şi contrabandă calificată”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Galaţi. La domiciliul bărbatului au fost găsite, într-un recipient de plastic, 35 de cartuşe, acesta declarând verbal poliţiştilor că le-a adus din Italia, împreună cu pistolul.

Incendiu, astăzi, la prânz, în cartierul Micro 20. Dispeceratul ISU-SAJ fost anunţat despre un incendiu de apartament în cartierul M20. Potrivit datelor furnizate de plt. major Dan Ionaşcu, IPJ Galaţi, la faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD şi un  echipaj de descarcerare al Detaşamentului de Pompieri Galaţi.
Incendiul se manifesta în balconul unui apartament de la etajul 4. Au ars bunurile din balconul apartamentului. Nu au fost victime. Cauza probabilă se pare a fi joaca cu focul a unor copii cu vărste sub 6 ani.

În ciuda repetatelor avertizări transmise de poliţişti, există încă persoane care rămân fără bani sau bunuri de valoare după ce permit accesul în locuinţă unor persoane despre care nu ştiu prea multe lucruri. ”Joi, 25.07.2019, un  brăilean, în vârstă de 73 de ani, a cerut ajutorul poliţiştilor după ce o tânără, care l-a ajutat să-şi ducă în casă cumpărăturile, i-ar fi furat din portofel suma de 240 de lei. Bătrânul le-a relatat poliţiştilor că joi dimineaţa, în timp ce se întorcea de la cumpărături, a fost abordat de o tânără, pe care cunoştea din vedere, aceasta oferindu-se să îl ajute să ducă în casă cumpărăturile. Fără a bănui intenţiile fetei, bătrânul a acceptat, şi chiar i-a oferit o mică sumă de bani, drept răsplată. Acesta a omis, însă, să pună într-un loc sigur portofelul, lucru de care „binevoitoarea” nu a ezitat să profite. Tânăra a plecat în grabă din apartament, având asupra sa portofelul, din care a sustras suma de 240 de lei şi l-a aruncat pe scări, de unde l-a recuperat păgubitul”, se arată în comunicatul renis de IPJ Brăila.

Vârstnicii sunt ţintele preferate ale infractorilor, avertizeaza politistii braileni  

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii  a realizat, în cursul anului 2018, studiul „Infracţionalitatea îndreptată asupra vârstnicilor. O perspectivă victimologică”. Studiul a relevat, printre altele, faptul că bătrânii reprezintă un grup de populaţie cu risc ridicat de victimizare, deoarece vulnerabilităţile acestora sunt bine cunoscute de infractori. Aceştia ştiu că bătrânii sunt naivi şi îi reperează uşor, deoarece bolile şi vârsta înaintată sunt vizibile în aspectul lor fizic. Printre cei mai vulnerabili la victimizare sunt vârstnicii care îndeplinesc un cumul de condiţii: trai în singurătate, afecţiuni multiple şi vârsta considerabilă.

De asemenea, studiul arată că un comportament care face ca persoanele vârstnice să fie vulnerabile este deschiderea şi uşurinţa cu care vorbesc cu persoane necunoscute şi oferă detalii personale, acest fapt fiind speculat în special de către hoţi. Totodată, sunt prea încrezătoare în persoanele necunoscute care le abordează, iar din dorinţa lor de a purta discuţii şi de a socializa, dau informaţii privitoare la familiile lor şi chiar la situaţia financiară pe care o au. Unii dintre vârstnici se şi laudă cu bunurile sau banii pe care îi deţin ori dau detalii despre programul lor şi al altora: vecini, membrii familiei.

Întrucât în prevenirea victimizării vârstnicilor prin infracţiuni contra patrimoniului, în mod deosebit cele produse prin câştigarea încrederii victimei, un rol deosebit de important îl au măsurile de precauţie pe care aceştia trebuie să le ia, poliţiştii brăileni revin cu următoarele sfaturi:

- Nu invitaţi acasă persoane cunoscute întâmplător pe stradă, întrucât nu puteţi fi siguri de identitatea pe care şi-o atribuie sau de intenţiile acestora;

- Dacă, totuşi, aţi acceptat vizita unei persoane despre care nu ştiţi prea multe lucruri, nu îi permiteţi accesul în toate încăperile locuinţei şi nu părăsiţi pentru niciun motiv camera în care aţi invitat-o;

- Nu deschideţi sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţineţi lucrurile de valoare în prezenţa străinilor; într-un moment de neatenţie al dumneavoastră, aceştia ar putea să şi le însuşească;

- Nu păstraţi acasă sume mari de bani sau bunuri de valoare; dacă decideţi să faceţi asta, asiguraţi-vă că le ţineţi într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de încuiere, şi nu în şifonier sau sub saltea, acestea fiind primele locuri unde caută hoţii;

- Nu vorbiţi cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le aveţi acasă;

- Nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima.

Un bărbat, de 66 de ani, din municipiul Focşani, a condus autoturismul pe D.N. 24D, dinspre localitatea Bursucani către localitatea Crăieşti şi, la un moment dat, a pierdut controlul direcţiei, a pătruns pe sensul de mers opus, după care a părăsit partea carosabilă, lovindu-se de un mal de pământ. În urma accidentului, conducătorul auto a decedat şi poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie au fost sesizaţi de o persoană cu privire la faptul că, după ce a fost ameninţată cu un cuţit de un  bărbat, de 32 de ani, din comuna Braniştea, acesta s-ar fi urcat la volanul unui autoturism, deşi nu poseda permis de conducere şi se afla sub influenţa alcoolului, şi s-ar fi îndreptat spre municipiul Galaţi. Un echipaj de poliţie s-a deplasat în zona Tirighina, la ieşirea din municipiu, şi a observat autoturismul în cauză circulând pe D.N. 2B, dinspre comuna Movileni. La vederea echipajului de poliţie, conducătorul auto a virat brusc dreapta, în parcara unei benzinării şi a coborât de la volan, încercând să fugă de poliţişti, care însă, l-au prins şi l-au imobilizat.  În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că acesta, într-adevăr, nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, bărbatul a refuzat atât testarea alcoolscopică, cât şi prelevarea de mostre biologice. Persoana în cauză a fost reţinută, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, şi este cercetată acum pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi refuz de prelevare de mostre biologice.   

Jandarmii tecuceni au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru oprirea acţiunii agresive a unui tânăr, săvârşită asupra echipajului de ordine publică. ”Duminică, 28 iulie a.c, în jurul orei 22:30, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de ordine publică pe raza municipiului Tecuci a fost direcţionat de către Dispeceratul Poliţiei Tecuci la o adresă din localitate, unde era semnalat un scandal. La faţa locului, jandarmii au găsit persoanele recalcitrante, unchi şi nepot, care se acuzau reciproc de acţiuni agresive, unul împotriva celuilalt. Înfuriat de prezenţa oamenilor legii, tânărul a ieşit din curtea imobilului cu un topor şi s-a repezit asupra echipajului, moment în care unul dintre jandarmi a folosit armamentul din dotare, executând un foc de avertisment în plan vertical. Lovitura de topor a fost blocată cu braţul de către jandarm, iar în acelaşi timp acesta a executat un al doilea foc de avertisment. Agresorul a fost imobilizat de către jandarmi şi încătuşat. La faţa locului a fost solicitată prezenţa unei echipe operative din cadrul Poliţiei Municipiului Tecuci”, se arata in comunicatu IJJ Galaţi. În urma intervenţiei, nu au fost persoane rănite. Tânărul a fost condus la sediul poliţiei pentru continuarea cercetărilor.

Poliţia judiciară din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Galaţi, sub supravegherea procurorilor din Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au pus în executare 7 mandate de percheziţie domiciliară, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele persoanelor cercetate, şi la locul de muncă al acestora, au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 17.630 ţigarete de contrabandă (1.763 pachete). Vineri, 31 mai 2019, faţă de cinci persoane cercetate în stare de reţinere, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile. 

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, inculpata Carp Alina, persoană cu cetăţenie română şi moldoveană, în perioada martie – mai 2019, împreună cu o altă persoană, beneficiind de sprijinul inculpatului Ivanovici – Burcă Mihai, au colectat ţigări provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat la locuinţa acestuia, situată în municipiul Galaţi, iar ulterior le-au transportat în Piaţa Micro 17 unde au procedat la comercializarea bunurilor către public. În aceeaşi cauză, organele judiciare efectuează urmărirea penală faţă de inculpaţii Gheorghiţă Antonel – Dănuţ şi Mitache Valentin. Aceştia, în perioada martie – mai 2019, în calitate de operator dană şi respectiv docher în cadrul unei societăţi comerciale, au colectat de la echipajele navelor sub pavilion străin, care efectuau operaţiuni portuare în incinta Portului Mineralier Galaţi, ţigări de diferite mărci, bunuri sustrase controlului vamal, pe care ulterior le transportau la domiciliul lor în scopul revânzării.

Totodată, organele de urmărire penală au reţinut că inculpatul Dabija Alexandru, beneficiind de ajutorul fiicei sale, a colectat din Piaţa Micro 17, de la mai multe persoane de cetăţenie moldoveană sau cu dublă cetăţenie, ţigări despre care cunoştea că provin din contrabandă, pe care ulterior le-a transportat şi le-a vândut la locuinţele sale din municipiul Galaţi şi comuna I.C. Brătianu din judeţul Tulcea.

Această activitate infracţională a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 20.000 lei, în urma cercetărilor urmând să se stabilească întinderea totală a acestuia în vederea luării măsurilor legale de recuperare a pagubei.

Pagina 1 din 179