M.R.

M.R.

Un bărbat din Cerţeşti a speriat localnicii, după ce s-a apucat să tragă cu o armă, în toiul nopţii. ”La data de 30 iulie a.c., în jurul orei 23.30, poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Matca au depistat în flagrant, pe raza comunei Cerţeşti, un bărbat din localitate care executa focuri de armă în plan vertical, cu un pistol calibru 8 mmK, armă neletală. Întrucât persoana în cauză nu a putut prezenta o autorizaţie de deţinere şi niciun document din care să reiasă faptul că a introdus în ţară, în mod legal, arma respectivă, aceasta şi muniţia aferentă au fost ridicate, iar poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunile de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, uz de armă fără drept şi contrabandă calificată”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Galaţi. La domiciliul bărbatului au fost găsite, într-un recipient de plastic, 35 de cartuşe, acesta declarând verbal poliţiştilor că le-a adus din Italia, împreună cu pistolul.

Incendiu, astăzi, la prânz, în cartierul Micro 20. Dispeceratul ISU-SAJ fost anunţat despre un incendiu de apartament în cartierul M20. Potrivit datelor furnizate de plt. major Dan Ionaşcu, IPJ Galaţi, la faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD şi un  echipaj de descarcerare al Detaşamentului de Pompieri Galaţi.
Incendiul se manifesta în balconul unui apartament de la etajul 4. Au ars bunurile din balconul apartamentului. Nu au fost victime. Cauza probabilă se pare a fi joaca cu focul a unor copii cu vărste sub 6 ani.

În ciuda repetatelor avertizări transmise de poliţişti, există încă persoane care rămân fără bani sau bunuri de valoare după ce permit accesul în locuinţă unor persoane despre care nu ştiu prea multe lucruri. ”Joi, 25.07.2019, un  brăilean, în vârstă de 73 de ani, a cerut ajutorul poliţiştilor după ce o tânără, care l-a ajutat să-şi ducă în casă cumpărăturile, i-ar fi furat din portofel suma de 240 de lei. Bătrânul le-a relatat poliţiştilor că joi dimineaţa, în timp ce se întorcea de la cumpărături, a fost abordat de o tânără, pe care cunoştea din vedere, aceasta oferindu-se să îl ajute să ducă în casă cumpărăturile. Fără a bănui intenţiile fetei, bătrânul a acceptat, şi chiar i-a oferit o mică sumă de bani, drept răsplată. Acesta a omis, însă, să pună într-un loc sigur portofelul, lucru de care „binevoitoarea” nu a ezitat să profite. Tânăra a plecat în grabă din apartament, având asupra sa portofelul, din care a sustras suma de 240 de lei şi l-a aruncat pe scări, de unde l-a recuperat păgubitul”, se arată în comunicatul renis de IPJ Brăila.

Vârstnicii sunt ţintele preferate ale infractorilor, avertizeaza politistii braileni  

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii  a realizat, în cursul anului 2018, studiul „Infracţionalitatea îndreptată asupra vârstnicilor. O perspectivă victimologică”. Studiul a relevat, printre altele, faptul că bătrânii reprezintă un grup de populaţie cu risc ridicat de victimizare, deoarece vulnerabilităţile acestora sunt bine cunoscute de infractori. Aceştia ştiu că bătrânii sunt naivi şi îi reperează uşor, deoarece bolile şi vârsta înaintată sunt vizibile în aspectul lor fizic. Printre cei mai vulnerabili la victimizare sunt vârstnicii care îndeplinesc un cumul de condiţii: trai în singurătate, afecţiuni multiple şi vârsta considerabilă.

De asemenea, studiul arată că un comportament care face ca persoanele vârstnice să fie vulnerabile este deschiderea şi uşurinţa cu care vorbesc cu persoane necunoscute şi oferă detalii personale, acest fapt fiind speculat în special de către hoţi. Totodată, sunt prea încrezătoare în persoanele necunoscute care le abordează, iar din dorinţa lor de a purta discuţii şi de a socializa, dau informaţii privitoare la familiile lor şi chiar la situaţia financiară pe care o au. Unii dintre vârstnici se şi laudă cu bunurile sau banii pe care îi deţin ori dau detalii despre programul lor şi al altora: vecini, membrii familiei.

Întrucât în prevenirea victimizării vârstnicilor prin infracţiuni contra patrimoniului, în mod deosebit cele produse prin câştigarea încrederii victimei, un rol deosebit de important îl au măsurile de precauţie pe care aceştia trebuie să le ia, poliţiştii brăileni revin cu următoarele sfaturi:

- Nu invitaţi acasă persoane cunoscute întâmplător pe stradă, întrucât nu puteţi fi siguri de identitatea pe care şi-o atribuie sau de intenţiile acestora;

- Dacă, totuşi, aţi acceptat vizita unei persoane despre care nu ştiţi prea multe lucruri, nu îi permiteţi accesul în toate încăperile locuinţei şi nu părăsiţi pentru niciun motiv camera în care aţi invitat-o;

- Nu deschideţi sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţineţi lucrurile de valoare în prezenţa străinilor; într-un moment de neatenţie al dumneavoastră, aceştia ar putea să şi le însuşească;

- Nu păstraţi acasă sume mari de bani sau bunuri de valoare; dacă decideţi să faceţi asta, asiguraţi-vă că le ţineţi într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de încuiere, şi nu în şifonier sau sub saltea, acestea fiind primele locuri unde caută hoţii;

- Nu vorbiţi cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le aveţi acasă;

- Nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima.

Un bărbat, de 66 de ani, din municipiul Focşani, a condus autoturismul pe D.N. 24D, dinspre localitatea Bursucani către localitatea Crăieşti şi, la un moment dat, a pierdut controlul direcţiei, a pătruns pe sensul de mers opus, după care a părăsit partea carosabilă, lovindu-se de un mal de pământ. În urma accidentului, conducătorul auto a decedat şi poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie au fost sesizaţi de o persoană cu privire la faptul că, după ce a fost ameninţată cu un cuţit de un  bărbat, de 32 de ani, din comuna Braniştea, acesta s-ar fi urcat la volanul unui autoturism, deşi nu poseda permis de conducere şi se afla sub influenţa alcoolului, şi s-ar fi îndreptat spre municipiul Galaţi. Un echipaj de poliţie s-a deplasat în zona Tirighina, la ieşirea din municipiu, şi a observat autoturismul în cauză circulând pe D.N. 2B, dinspre comuna Movileni. La vederea echipajului de poliţie, conducătorul auto a virat brusc dreapta, în parcara unei benzinării şi a coborât de la volan, încercând să fugă de poliţişti, care însă, l-au prins şi l-au imobilizat.  În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că acesta, într-adevăr, nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, bărbatul a refuzat atât testarea alcoolscopică, cât şi prelevarea de mostre biologice. Persoana în cauză a fost reţinută, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, şi este cercetată acum pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi refuz de prelevare de mostre biologice.   

Jandarmii tecuceni au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru oprirea acţiunii agresive a unui tânăr, săvârşită asupra echipajului de ordine publică. ”Duminică, 28 iulie a.c, în jurul orei 22:30, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de ordine publică pe raza municipiului Tecuci a fost direcţionat de către Dispeceratul Poliţiei Tecuci la o adresă din localitate, unde era semnalat un scandal. La faţa locului, jandarmii au găsit persoanele recalcitrante, unchi şi nepot, care se acuzau reciproc de acţiuni agresive, unul împotriva celuilalt. Înfuriat de prezenţa oamenilor legii, tânărul a ieşit din curtea imobilului cu un topor şi s-a repezit asupra echipajului, moment în care unul dintre jandarmi a folosit armamentul din dotare, executând un foc de avertisment în plan vertical. Lovitura de topor a fost blocată cu braţul de către jandarm, iar în acelaşi timp acesta a executat un al doilea foc de avertisment. Agresorul a fost imobilizat de către jandarmi şi încătuşat. La faţa locului a fost solicitată prezenţa unei echipe operative din cadrul Poliţiei Municipiului Tecuci”, se arata in comunicatu IJJ Galaţi. În urma intervenţiei, nu au fost persoane rănite. Tânărul a fost condus la sediul poliţiei pentru continuarea cercetărilor.

Poliţia judiciară din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Galaţi, sub supravegherea procurorilor din Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au pus în executare 7 mandate de percheziţie domiciliară, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele persoanelor cercetate, şi la locul de muncă al acestora, au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 17.630 ţigarete de contrabandă (1.763 pachete). Vineri, 31 mai 2019, faţă de cinci persoane cercetate în stare de reţinere, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile. 

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, inculpata Carp Alina, persoană cu cetăţenie română şi moldoveană, în perioada martie – mai 2019, împreună cu o altă persoană, beneficiind de sprijinul inculpatului Ivanovici – Burcă Mihai, au colectat ţigări provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat la locuinţa acestuia, situată în municipiul Galaţi, iar ulterior le-au transportat în Piaţa Micro 17 unde au procedat la comercializarea bunurilor către public. În aceeaşi cauză, organele judiciare efectuează urmărirea penală faţă de inculpaţii Gheorghiţă Antonel – Dănuţ şi Mitache Valentin. Aceştia, în perioada martie – mai 2019, în calitate de operator dană şi respectiv docher în cadrul unei societăţi comerciale, au colectat de la echipajele navelor sub pavilion străin, care efectuau operaţiuni portuare în incinta Portului Mineralier Galaţi, ţigări de diferite mărci, bunuri sustrase controlului vamal, pe care ulterior le transportau la domiciliul lor în scopul revânzării.

Totodată, organele de urmărire penală au reţinut că inculpatul Dabija Alexandru, beneficiind de ajutorul fiicei sale, a colectat din Piaţa Micro 17, de la mai multe persoane de cetăţenie moldoveană sau cu dublă cetăţenie, ţigări despre care cunoştea că provin din contrabandă, pe care ulterior le-a transportat şi le-a vândut la locuinţele sale din municipiul Galaţi şi comuna I.C. Brătianu din judeţul Tulcea.

Această activitate infracţională a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 20.000 lei, în urma cercetărilor urmând să se stabilească întinderea totală a acestuia în vederea luării măsurilor legale de recuperare a pagubei.

Accident rutier mortal între localităţile Braniştea şi Vasile Alecsandri, pe DN25. Un bărbat, în jur de 50-60 de ani, cu identitatea, deocamdată, necunoscută, care a traversat neregulamentar, a fost accidentat mortal de o maşină. Şoferul care l-am acroşat a pătruns, apoi, pe sensul opus şi a lovit uşor un alt autoturism. Ambii şoferi nu consumaseră alcool. S-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Sursa foto: Facebook GDSG

Accident de circulaţie, în această după amiază, în zona Neacşu, la trecerea de pietoni. Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost lovit de un autoturism la volanul căruia se afla un gălăţean în vârstă de 24 de ani. ”Din primele date ale anchetei a reieşit că victima a traversat pe culoarea roşie a semaforului, neregulamentar. A fost transportat la spital. În cauză s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă ", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galati. Şoferul nu consumase alcool.

Nu a vut să plătească şi a ajuns la Poliţie. după ce a făcut un scandal monstru. La data de 20 mai 2018, la ora 10:19, Secţia 5 Poliţie a fost sesizată prin apelul de urgenţă 112, cu privire la faptul că în Piaţa Centrală, la bariera de acces dinspre strada Tecuci, are loc un incident în care sunt implicate mai multe persoane.
Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că, în jurul orei 10:15, un tânăr de 24 ani, din Galaţi, a încercat să iasă cu autoturismul de pe platoul Pieţei Centrale, pe la bariera de acces, refuzând să plătească încasatoarei, o femeie de 50 ani, taxa de acces. În conflictul dintre cei doi a intervenit un bărbat de 54 ani care a fost agresat de şoferul autoturismului, cu o bâtă pe care o avea asupra sa. Ulterior, acesta a spart şi geamul gheretei în care se afla taxatoarea.Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, dar nu a rămas internată. Agresorul a fost reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi (n.r. luni 21 mai 2018) să fie prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.
Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Pagina 1 din 179