Maria Romanita, Eliza Dima

Maria Romanita, Eliza Dima

Având în vedere temperaturile extrem de scăzute, anunţate pentru următoarea perioadă de timp, autorităţile locale gălăţene s-au mobilizat pentru a duce la adăpost persoanele fără locuinţă. Totuşi, conform legii, doar persoanele care îşi dau acordul sunt internate la centru, iar mulţi dintre cei de pe stradă amână cât pot de mult decizia de a-şi pierde aşa zisa libertate de pe stradă pentru patul cald din azilul de noapte.
Vasile este unul din cei care a trăit, până vineri noaptea, pe stradă. „Stăteam pe lângă nişte conducte de căldură... Am acolo plapumă, perne, le pun pe nişte cartoane, dar acum chiar că e prea frig... Au mai venit poliştii acum două zile după mine, că să merg la centru, dar nu am vrut... De ce să merg, dacă încă pot să stau acolo? Dar aseară a fost mult prea frig, m-au adus aici”, povesteşte omul care, de când i-a intrat frigul în oase, stă îmbrăcat cu trei pulovere şi sub pătură.
Tot îmbrăcat, cu două pulovere, o haină şi o geacă groasă, stă şi domnul Mironescu. “Am stat pe un hol al unei case, aveam o plapumă acolo, dar cei care mă ţineau au spus că nu mai pot să stau acolo că le-au venit rudele din Italia... Eu abia mă întorsesem din spital... Unde să te duci? Aici e foarte bine, ne-au dat mâncare, este cald, e foarte bine”.
Mulţumit este şi Marian Spiridon, de 50 de ani, care se laudă cu “o sănătate performantă”. Nu exagerează deloc. Vorbim de o persoană care până vineri noapte a dormit într-un garaj dezafectat din Micro 19. La mirarea celor care îl cred pe cuvânt că nu îngheaţă noaptea, omul explică, didactic: “Păi ia gândiţi-vă... Un câine, o pisică, ei cum se încălzesc iarna? Cu răsuflarea proprie, asta e!”. Totuşi, chiar şi aşa, temerar în faţa frigului, spune că “nu se compară viaţa de la centru cu cea de afară... E diferenţă de la cer la pământ”.

Ajutoare de la Crucea Roşie pentru oamenii străzii

Crucea Roşie a adus ajutoare constând în haine groase dar şi încălţăminte de sezon pentru oamenii care au ajuns în centru, culeşi de pe străzile unde riscau să moară de frig, doar cu o geacă subţire pe ei sau în papuci. Aceste haine le sunt mai mult decât necesare.
„Este o iniţiativă a Crucii Roşii, cum de altfel au fost multe de-a lungul timpului, chiar anul trecut l-am terminat cu asistenţă umanitară pentru cei nepăstuiţi de inundaţii. Acum, ca urmare a temperaturilor scăzute, am venit aici şi am distribuit articole de îmbrăcăminte, de încălţăminte dar şi dulciuri, urmând ca şi în zilele următoare să completăm ce am adus acum. Îmbrăcămintea groasă de sezon este foarte importantă pentru oamenii din centru”, a precizat Gheorghiţă Hogea, director Crucea Roşie Galaţi. În Centrul persoanelor fără adăpost al Primăriei Galaţi sunt acum cazate 119 persoane, deşi capacitatea centrului este de 100. Se fac locuri pentru toţi, mai ales că numărul celor care au nevoie de centru pentru a nu sta în stradă este în creştere.
„Numai începând de pe data de 6 ianuarie s-au internat 30 de persoane, dintre care 17 sunt cu domiciliul în alte localităţi decât Galaţiul. În acest moment aveam 119 persoane“, a declarat Gina Gogoţ, şef Serviciu Centrul persoanelor fără adăpost Galaţi.
Pentru mulţi dintre cei care au primit acum îmbrăcăminte şi încălţăminte groasă, singura cale de a trăi în perioada geroasă este acest centru.
„Acum am primit şi geacă şi ghete. Nu aveam nici de unele. Bine că am loc aici, măcar nu stau în frig, afară“, a spus Carmen Zorilă pentru care, la 32 de ani, singura cale de a scăpa cu viaţă din calea gerului a fost centrul Primăriei. „Muream afară, în ger. Toţi mi-au întors spatele. Dacă nu găseam aici loc, afară muream. Bine că acum avem şi haine groase“, a  spus şi Amalia Mutică.
Conform legii, beneficiarii azilului primesc găzduire, obiecte de igienă personală şi câte o masă caldă pe zi. În schimbul lor, cei care pot munci, trebuie să presteze 5 zile de muncă în folosul comunităţii.

15 persoane de origine siriană şi yemenită au ajuns la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Imigranţi, grupul celor 15 persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională este compus din zece tineri şi o familie formată din părinţi şi copii minori. Aceştia au vârste cuprinse între 7 luni şi 50 de ani. În urma analizei specifice şi a verificărilor de securitate necesare, Inspectoratul General pentru Imigrări a emis decizii de acceptare a relocării din Grecia în România pentru aceste persoane. În perioada următoare, aceste persoane vor parcurge procedurile în materie de azil privind acordarea unei forme de protecţie internaţională în România, cererile lor urmând să fie procesate la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi. Tot aici vor beneficia de cazare pe perioada derulării procedurii de azil, precum şi de asistenţă medicală, psihologică, juridică şi materială. La sosire, două femei s-au îmbrăţişat la coborârea din microbuzul care le-a adus la Galaţi.

„E greu aici, nu am nici translator“

La Centrul de Refugiaţi Galaţi sunt cazate de luni bune şi alte persoane din zona Orientului Mijllociu care cer azil. Behzad Salami are 27 de ani şi a fugit din Iran din cauza situaţiei politice de acolo. „În Iran aveam bani, aici e mai greu. Nu am nici măcar un translator. Sunt aici pentru a fi ajutat, dar unde este ajutorul? Sunt de un an aici şi nu am nici măcar traducător. E grea viaţa aici. Aş vrea poate să fac ceva şi aici, dar nu sunt ajutat, nu e ajutor deloc“, a spus bărbatul care este de opt luni în România. Ali Kaiwa are 29 de ani este din Siria. A fugit şi el de război şi dictatură. Kaiwa a ajuns în România împreună cu familia şi alţi refugiaţi, cu o ambarcaţiune, pe Marea Neagră. În Constanţa, autorităţile au decis ca el să fie trimis la Galaţi, iar ceilalţi membri ai familiei să fie trimişi în Germania. „Familia mea a fost arestată acum şase luni, la Poarta Albă. Acum toată familia mea este în Germania. Am cerut statutul de refugiat. Mi-au spus că nu pot să mă duc după familia mea. Mi-au spus că ţara mea nu face parte din Uniunea Europeană, aşa că să mă întorc în Siria. Nu îmi este frică să vorbesc. Acum câteva zile a venit o echipă TV aici, dar ne-au dus în altă parte deşi mie nu îmi e frică să vorbesc. Nu vreau dictatură, de aceea am plecat“, a spus Ali. El este căsătorit şi are copii.  

Imigranţii, întâmpinaţi cu ostilitate la Galaţi

La ora la care cei 15 imigranţi arabi - primul grup de refugiaţi din ţările arabe alocaţi României - se aflau în drum spre Galaţi, pentru a fi cazaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil (CRCPSA) Galaţi, în faţa Teatrului Dramatic Fani Tardini, un grup tot de 15 gălăţeni protestau împotriva venirii la Galaţi a imigranţilor. Acţiunea de protest (neautorizată) a fost organizată de membrii Partidului România Unită, câţiva din aceştia venind pancarte cu mesajele „Nu migranţi” şi „România, ţara românilor”.
Potrivit liderului PRU Galaţi, Mihai Constantinescu, „ar trebui ca guvernaţii noştri să ia atitudine, să nu mai răspundă la comenzile lui Merkel şi ale UE, să fim români, să fim patrioţi să ţinem cu ţara, să nu o vindem şi să respectăm alin. 3 din Constituţia României care spune: «pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine»”. „Imigranţii să-şi facă viaţa acolo, la ei, că şi noi suntem economic la pământ, e greu pentru noi, dar să-i mai primim şi pe alţii? Dacă eu vin la matale la masă, o zi, două, apoi aduc şi femeia, copiii, cât poţi să mă ţii? Tu nu ai nevoie de mâncare? Aşa e şi cu migranţii", a spus Petrică Ţărloi, de la PRU.
„Pentru mine sunt o enigmă aceşti oameni, văd că au copii, dar în braţe sunt ţinuţi doar bărbaţi, nu ştii câţi terorişti sunt, de aia lumea are reţineri...", au reacţionat şi trecătorii de pe stradă, care s-au oprit să vorbească cu protestatarii împărtăşind aceleaşi reserve faţă de venirea imigranţilor la Galaţi.
La finalul protestului, Mihai Constantinescu a înaintat prefecturii Galaţi un protest al PRU faţă de venirea imigranţilor în România.

Un executor judecătoresc, însoţit de câţiva foşti şi actuali angajaţi ai unei firme de construcţii aflată acum în insolvenţă, au descins vineri la prânz la Primăria Galaţi. Oamenii veneau înarmaţi cu un ordin judecătoresc cu titlu executoriu, pe baza căruia voiau să recupereze 600.000 de euro de la Primăria Galaţi. „Noi de la Vîlceana suntem, de fapt am fost. Am venit aici cu executorul să ne luăm drepturile. Am muncit opt luni pentru Primărie în 2009, la staţia de reciclare, numai că niciodată Primăria nu a plătit. Firma a ajuns în insolvenţă, iar unii dintre noi pe drumuri”, spunea Constantin Pisică, unul dintre foştii angajaţi ai firmei de construcţii. Şi aşa, încet-încet, oamenii au început să scoată diverse lucruri din Primărie.
Muncitorii au început să scoată un calorifer, un aparat de făcut cafea şi o imprimantă plus un monitor. La un moment dat, când acţiunea părea încă la început, oamenii s-au oprit brusc. „Ne-au spus să nu mai scoatem nimic deocamdată. Nu are cum să fie aici tot ce putem lua. Ce e aici nu valorează mai mult de 100 euro, iar datoria lor către firma noastră, care acum e în insolvenţă, e de un milion de euro, cu tot cu penalităţi”, spunea Aurel Petrache, angajat al firmei executoare.
Primăria Galaţi recunoşte datoria, dar urmează să găsească bani la o viitoare nouă rectificare de buget. „Este vorba de datorii în valoare de 600.000 de euro. Există o sentinţă executorie, dar nu definitivă. Se vor prevedea aceşti bani la o rectificare bugetară”, a spus Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Viceprimarul Galaţiului, Radu Cosca, ne-a declarat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii firmei care se ocupă cu derularea procedurilor de executare silită a Primăriei, s-a convenit ca acţiunea să se suspende până marţi. Marţi, primarul Marius Stan se va întâlni cu reprezentanţii firmei care se ocupă cu executarea silită pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Ema Turcu, a precizat că este vorba de un litigiu vechi din anul 2009, care s-a aflat pe rolul instanţelor gălăţene, Primăria trebuind să achite suma de circa 600.000 de euro, conform unei sentinţe judecătoreşti definitive. Purtătorul de cuvânt al Primăriei a declarat că s-a decis suspendarea executării silite, urmând ca la următoarea rectificare bugetară, pentru care se vor urgenta procedurile, să se aloce această sumă pentru plata firmei respective.
„Spun că s-au înţeles şi gata, o să ne dea banii. Nu azi-mâine, cred, dar măcar cică s-au înţeles să ne dea banii”, a mai spus Constantin Pisică.
Oamenii sunt dispuţi să aştepte până marţi şi să vadă dacă într-adevăr Primăria începe să le plătească banii datoraţi.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi anunţă şoferii că în noaptea de Înviere, în intervalul orar 22.00 – 02.00, vor fi închise circulaţiei rutiere unele segmente de drum. Va fi oprită circulaţia în intervalul menţionat pe strada Domnească, de la intersecţia cu strada Basarabiei până la intersecţia cu strada Ep. M. Ştefănescu şi strada Anghel Saligny, de la intersecţia cu strada Gh. Doja şi până la intersecţia cu strada Gheorghe Asachi. Închisă circulaţiei va fi şi intrarea aferentă Liceului Auto din strada Frunzei. Totodată, traficul ar putea fi îngreunat în zona cimitirelor şi a bisericilor aflate în apropierea străzilor cu circulaţie intensă. În aceste cazuri, agenţii Poliţiei Rutiere vor lua măsuri de oprire temporară, fluidizare sau dirijare a circulaţiei, în funcţie de situaţie.
Primăria municipiului Galaţi recomandă credincioşilor care merg la slujba de Înviere să folosească mijloacele de transport în comun, dacă se deplasează pe distanţe mai lungi, iar dacă merg cu maşinile personale să evite zonele cu restricţii sau aglomerate, să oprească, staţioneze şi parcheze numai în locurile permise sau special amenajate şi să respecte semnalele agenţilor de circulaţie care vor dirija traficul.
În cursul zilelor de duminică şi luni, programul de circulaţie al mijloacele de transport public va fi cel care este aplicat în cursul weekend-ului, ne-a declarat directorul general al Transurb, Genica Totolici. „Vom prelungi câteva trasee în cartierele din zonele mărginaşe sâmbătă, până la ora 00.30, pentru ca oamenii să poată merge la slujbă care va avea loc în noaptea de Înviere. Este vorba de asigurarea transportului în cartierele Dimitrie Cantemir şi Bădălan, unde locuitorii vor avea la dispoziţie un autobuz cu care vor putea veni în oraş pentru a asista la slujbă şi apoi să plece acasă. În rest, gălăţenii merg în general la bisericile din cartierele lor, deci nu se impune asigurarea unor noi curse”, ne-a declarat directorul general al Transurb, Genica Totolici.

Căderile masive de zăpadă, dar şi ţurţurii ori bucăţile de gheaţă stau să cadă de pe multe clădiri publice din Galaţi. Pentru a nu se întâmpla nenorociri, s-au făcut solicitări către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. În mai multe zone ale oraşului, pompierii au urcat pe acoperişuri şi au au tăiat cu târnăcoapele ţurţurii de 2-3 metri lungime, îndepărtând totodată şi tonele de zăpadă care stăteau să se prăbuşească de pe acoperişurile clădirilor mai înalte. Operaţiunile sunt deosebit de periculoase deoarece oricând se poate aluneca de acoperişurile înclinate. Două autospeciale au intervenit la clădirile cu potenţial risc de prăbuşire a zăpezii şi a ţurţurilor. În zonele unde se lucrează, trecătorii sunt nevoiţi să ocolească pe stradă. Pentru a nu exista probleme în cursul operaţiunilor de curăţare, pompierii au izolat zonele din care veniseră solicitările la 112. Într-un caz, chiar medicii de la o policlinică de pe Eroilor au remarcat pericolul prezentat de zăpada ce atârna de ştreaşina înaltă a clădirii şi au cerut ajutor.

Atenţie, cad ţurţuri!

Poliţiştii locali gălăţeni au început să dea avertismente atât comercianţilor, cât şi persoanelor fizice care nu au curăţat zăpada, dar nici ţurţurii, ne-a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi, Mihai Manoliu. „În ceea ce priveşte îndepărtarea ţurţurilor, nu au fost aplicate sancţiuni, dar au fost date avertismente. În cazul în care nu se vor conforma obligaţiei de a îi îndepărta, se va trece la aplicarea de sancţiuni”, ne-a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi.
Obligaţia de a curăţa ţurţurii este normală, însă este mai greu de realizat în cazul clădirilor înalte, unde nu se poate folosi o simplă scară pentru a efectua această operaţiune. Un astfel de exemplu putea fi observat în Ţiglina 1, unde, în faţa unui magazin, a fost pus un afiş pe care scria „Atenţie, cad ţurţuri! Nu circulaţi pe aici”. Şi reprezentanţii Primăriei Galaţi atrag din nou atenţia cetăţenilor, agenţilor economici, asociaţiilor de proprietari şi instituţiilor publice că au obligaţia legală de a-şi curăţa zăpada şi gheaţa, inclusiv ţurţurii, de pe trotuarele şi rigolele din faţa casei, blocului, sediului şi punctelor de lucru.
„Nerespectarea acestor prevederi legale atrage după sine sancţionarea contravenienţilor cu amenzi cuprinse între 100 şi 600 lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 500 şi 3.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Constatarea contravenţiilor şi sancţionarea acestora intră în sarcina Poliţiei Locale”, se arată în comunicatul remis de Primăria Galaţi.

Vineri, 13 Decembrie 2013 02:00

Capace de canalizare dispãrute peste noapte

Trei capace de canalizare, furate deodatã.  Acest lucru s-a întâmplat marþi spre miercuri noaptea pe strada ionel Fernic, când în dreptul scãrii A a blocului B8 au fost sustrase de pe stradã câteva capace de canalizare. Locuitorii de pe strada Fernic susþin cã asemenea acþiuni de sustragere a capacelor nu a mai avut loc de mult ºi s-au arãtat dezamãgiþi cã cei de la Apã Canal nu au venit imediat sã înlocuiascã capacele de canalizare, deoarece lipsa lor poate reprezenta un impediment în circulaþia corespunzãtoare a autoturismelor.
Culmea este cã dispariþia capacelor de canalizare a fost observatã chiar de un poliþist al Secþiei 4, care se ducea la muncã. „A fost vorba de o autosesizare. Un coleg care mergea la Secþia 4 a observat lipsa capacelor ºi a anunþat. În cauzã s-a deschis o anchetã”, a precizat cms. Cristina Tatulici, din cadrul IPJ Galaþi.
Contactat pentru un punct de vedere pe marginea acestui caz, directorul de producþie al Apã Canal, Niþã Podaru, ne-a declarat cã societatea nu a fost sesizatã de faptul cã pe strada Fernic au fost furate mai multe capace ºi cã va verifica situaþia semnalatã, care nu este unicã. „Zilnic se sustrag capace de canalizare, sunt zile în care se furã ºi zece capace. Dacã avem în stoc le înlocuim imediat, dacã nu le confecþionãm sau le comandãm”, ne-a mai declarat Niþã Podaru.

Joi, 14 Octombrie 2010 19:38

Stiri

Zburlea a renunţat la funcţia de director CJP pentru alt post de director
Nicu Zburlea a renunţat la funcţia de director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Galaţi şi a optat pentru funcţia de director tehnic la Societatea de Gospodărie Urbană, fostul Serviciu de Administrare a Domeniului Public (SADP) aflată în subordinea Consiliului Local. Nicu Zburlea ne-a precizat că a decis să îşi suspende timp de 3 ani raporturile de serviciu cu CJP. „Unul dintre motivele pentru care am decis să accept acest post a fost pentru că este o provocare pentru mine, căreia sper să îi fac faţă cât mai bine. Şi cred că rezultatele pe care le voi avea în noua activitate vor vorbi mai bine în locul meu”, ne-a declarat Zburlea.

Şefi din Combinat şcoliţi
Conducerea Combinatului anunţă că a fost încheiat proiectul A.C.T., unul din cele mai mari programe de training pentru angajaţi derulate în România şi care a fost conceput special pentru maiştri şi managerii de la nivelul mediu, derulându-se pe o perioadă de 9 luni. „Eforturile noastre sunt concentrate pe transformarea continuă a organizaţiei, prin dezvoltarea angajaţilor, prin implementarea de tehnici de lucru competitive, în vederea creşterii performanţelor Combinatului. Acest program complex de instruire permite angajaţilor să îşi îmbunătăţească aptitudinile manageriale, astfel încât să avem cei mai bine calificaţi oameni, în posturile potrivite”, a declarat Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittal Galaţi. În comunicatul de presă remis de purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, se arată că aproximativ 900 de angajaţi ai Combinatului, maiştri şi manageri de la nivel mediu, au luat parte la acest program, fiind organizaţi în echipe din toate departamentele, aceştia participând la nouă sesiuni teoretice de training şi încă una practică.

200 de poliţişti au dat 319 amenzi într-o zi
Peste 200 de poliţişti au acţionat la nivelul municipiului Galaţi pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică. „Peste 200 de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi, din cadrul formaţiunilor de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Galaţi şi a jandarmilor, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor comise cu violenţă şi a oricăror incidente de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică, precum şi pentru asigurarea unui climat corespunzător desfăşurării normale a procesului instructiv-educativ în unităţile de învăţământ preuniversitar. Pe parcursul desfăşurării acţiunii poliţiştii au constatat 7 infracţiuni şi au aplanat 23 de stări conflictuale. Au fost legitimate peste 550 de persoane, dintre care 48 au fost conduse la sediul Poliţiei pentru verificări. Poliţiştii rutieri au oprit pentru control 29 de autoturisme, fiind reţinute în vederea suspendării 4 permise de conducere şi 22 certificate de înmatriculare. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 319 sancţiuni contravenţionale, dintre care 265 pentru nerespectarea regulilor de circulaţie (depăşirea vitezei legale de deplasare, portul centurii de siguranţă) şi 25 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, se arată în comunicatul remis de IPJ Galaţi şi semnat de scms. Cristina Tatulici.
Activităţile poliţiştilor gălăţeni au vizat şi sigurarea unui climat de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, aceştia acţionând în vederea identificării elevilor-problemă sau care absentează în mod regulat de la cursuri. De asemenea, lucrătorii cu atribuţii în domeniul sistemelor de pază au organizat acţiuni şi controale în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Galaţi, verificând modul de asigurare a şcolilor cu pază fizică şi sisteme de alarmare. Poliţiştii de proximitate şi cei de prevenire au desfăşurat activităţi educativ-preventive în unităţile de învăţământ din municipiul Galaţi, având ca grup ţintă elevii din ciclul gimnazial şi liceal, scopul acestor întâlniri fiind pregătirea antivictimală şi antiinfracţională a tinerilor.

A doua arestare în dosarul primarului din Brăhăşeşti
În dosarul priamrului de la Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale şi faţă de Peneoaşu Marcel, administrator al SC Tralma SRL Corod, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită şi dare de mită. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că în cursul anilor 2009 - 2010, Băiculescu Vasile, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, a pretins de la Peneoaşu şi de la o persoană denunţătoare, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani care depăşesc 10.000 euro şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al Comunei Brăhăşeşti. Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei respective, să recepţioneze lucrările executate de cele două firme, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi. În scopul achitării lucrărilor efectuate, primarul Băiculescu a pretins şi primit de la Peneoaşu suma de 21.000 lei cu titlu de mită.
De asemenea, pe parcursul derulării contractului încheiat cu Primăria Brăhăşeşti, Băiculescu i-a pretins persoanei denunţătoare suma de 35.000 lei pentru a-i fi plătite lucrările efectuate. Această sumă urma să-i fie înmânată lui Băiculescu prin intermediul lui Peneoaşu, acesta fiind de acord să intermedieze darea şi primirea banilor.
Pe data de 4 octombrie Băiculescu a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit de la persoana denunţătoare suma de 35.000 lei şi a fost arestat preventiv la data de 6 octombrie, prin hotărârea Tribunalului Galaţi, pe o perioadă de 29 de zile. Pe 13 octombrie procurorii anticorupţie au dispus şi reţinerea lui Peneoaşu Marcel, pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 14 octombrie Tribunalul Galaţi a hotărât arestarea preventivă pe termen de 29 de zile. 

Certificate de urbanism şi autorizaţii eliberate mai rapid
În urma modificării organigramei Primăriei şi a reorganizării interne a unor direcţii şi servicii, au fost demarate noi proceduri pentru eficientizarea activităţii de autorizare a construcţiilor, a anunţat viceprimarul Galaţiului, social democratul Nicuşor Ciumacenco. „Astfel, emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire nu va depăşi termenul legal de 30 de zile, calculat de la data depunerii documentaţiei tehnice complete. Urmează ca, începând cu anul viitor, să introducem şi sistemul de emitere a acestor acte în regim de urgenţă, de maxim 5 zile pentru certificatele de urbanism, respectiv maxim 10 zile pentru autorizaţiile de construire”, a declarat viceprimarul Galaţiului, socialdemocratul Nicuşor Ciumacenco. Acesta a mai precizat că cei care  vor apela la regimul de urgenţă vor achita o taxă suplimentară, a cărei valoare va fi stabilită într-una din şedinţele viitoare de Consiliu Local.
Miercuri, 20 Octombrie 2010 19:33

Stiri pe scurt

Autorităţile garantează că apa e bună

„Apa din Dunăre e otrăvită şi nu e bună de băut, iar autorităţile ţin analizele ascunse”, se zvonea ieri prin tot oraşul. Era un zvon similar celui care se lansase în Brăila atunci când unda de poluare din Ungaria atinsese oraşul lor. Cum şi atunci s-a infirmat zvonul, aşa s-a întâmplat şi ieri în Galaţi, unde, săturate de vorbe fără rost, autorităţile nu mai ştiau cui să mai spună că situaţia e sub control şi că nu există niciun pericol real. „Apa este bună, potabilă. Analizele pe care le facem mereu nu indică niciun fel de creştere periculoasă a parametrilor. Zvonurile nu au nicio bază reală”, a precizat purtătorul de cuvânt pe calitatea apei Aurica Ciornei, inginer şef SGA Galaţi.

Cartier fără apă rece


Conducerea Apă Canal anunţă că în data de 21 octombrie, între orele 8-18, va fi întreruptă furnizarea apei potabile în cartierul Micro 40, în vederea executării unor lucrări de racordare a conductelor de apă potabilă în cadrul programului ISPA. Astfel, conducerea Apă Canal comunică faptul că timp de zece ore vor fi afectate  blocurile L1, L2, L3, L4, L5, O1, O2, N1, N2, N3, N4, N5, N6, N7, N8, T1, T2, T3, T4, S1, I1, I2, M1, M2, R, o serie de instituţii publice şi agenţi economici.

Ping-pong cu căldura Galaţiului

Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Admnistraţie al Electrocentrale, ne-a declarat că a discutat cu primarul pe tema problemei legate de asigurarea căldurii în Galaţi. Reamintim că lanţul datoriilor înregistrate de populaţie către Apaterm, respectiv de Apaterm către Electrocentrale a făcut ca Romgaz să treacă la „ameninţarea” sistării furnizării gazelor naturale către furnizorul local de agent termic primar. În plus, Romgaz nu a fost de acord nici cu majorarea debitului de gaze naturale furnizate către Electrocentrale Galaţi, ceea ce ar fi însemnat automat ca la rândul său societatea să poată aproba cererea Apaterm de suplimentare a cantităţii de agent termic primar necesară efectuării probelor la cald a instalaţiilor. „Am discutat cu domnul primar Dumitru Nicolae şi mi-a spus că Guvernul a alocat Primăriei Galaţi suma de 2,5 milioane de lei pentru compensarea creşterii preţului combustibilului şi mi-a spus că aceşti bani vor fi daţi cât mai repede către Apaterm, de unde vor fi trimişi în contul Electrocentrale. Dacă se va face acest lucru, aceşti bani vor intra mai departe în contul Romgaz”, ne-a mai declarat Iulian Aramă. Reprezentanţii conducerii Electrocentrale Galaţi au plecat la Mediaş pentru a discuta cu conducerea Romgaz despre reeşalonarea datoriei.

Inaugurare la Şantierul Naval Damen Galaţi

Ieri a fost inaugurată oficial o nouă hală de montaj nave, evenimentul fiind urmat de transferul unei nave către cala de lansare. Hala este dotată cu două poduri rulante care pot lucra în tandem prin comandă radio centralizată, capacitatea totală de ridicare fiind de 200 de tone. Hala permite atât montajul corpului navei, cât şi armarea şi finisarea navei în condiţii protejate, ce nu mai depind de starea vremii. Hala este prevazută cu fluide energetice (aer comprimat, oxigen, acetilenă, argon) şi un sistem de ventilaţie prin acoperiş în fiecare latură a zonei de producţie, de o parte şi de alta, sunt amplasate grupuri de tablouri electrice pentru toate echipamentele implicate în producţie (aparate de sudură, scule), stative pentru diferitele materiale ce trebuie montate la navă. (M.C.)


Marți, 16 Noiembrie 2010 19:53

Răpit şi adus cu forţa la Galaţi?

Aceasta este „povestea” pe care a spus-o un cetăţen din Republica Moldova, care a fost luat la întrebări de o patrulă formată din poliţişti comunitari şi de frontieră. „Numitul S. Aurel, din Republica Moldova, a pretins că a fost răpit de doi indivizi de pe malul moldovenesc al râului Prut şi trecut cu forţa în România. Au fost întocmite actele procedurale de depistare şi au fost predate împreună cu persoana în cauză IJPF Galaţi, în vederea continuării cercetărilor”, se precizează în comunicatul de presă al Poliţiei Comunitare. Poliţiştii de frontieră au făcut cercetări din care a reieşit că scenariul prezentat de cetăţeanul din Republica Moldova este o poveste. „Poliţiştii de frontieră au stabilit modul de operare al persoanei şi a reieşit că aceasta a trecut de bunăvoie, ilegal, frontiera de stat, cu ajutorul unei bărci, dorind să găsească un loc de muncă in România. În momentul in care a fost depistat de poliţiştii de frontieră şi poliţiştii comunitari a încercat să ascundă adevărul. I s-a întocmit dosar penal pentru trecere ilegală a frontierei de stat”, a declarat inspector Marcel Antohe, IJPF Galati.
Miercuri, 10 August 2011 03:00

Miros de bălegar deasupra Galaţiului

Pe foarte multe străzi din Galaţi a fost resimţit luni seara un miros neplăcut, fapt semnalat de mai mulţi gălăţeni care ne-au sunat ieri dimineaţă la redacţie. Cei care au reclamat faptul că aerul este irespirabil sunt locuitorii din zona centrală, cartierul I. C. Frimu, Micro 18 şi Micro 17. Faptul că uneori aerul devenea irespirabil, mai ales seara, era un lucru obişnuit atunci când funcţiona cocseria, dar acum, după ce aceasta a fost închisă, nu e prea normal ca aerul să fie „parfumat” cu diferite arome. „Luni seara mirosea foarte urât, un miros greu care semăna cu cel de bălegar. Nu ştim ce este, o fi de la canalizare, dar ar trebui ca cineva să facă ceva”, ne-a declarat Săndel V., care ne a spus că locuieşte în cartierul I.C. Frimu. Contactat telefonic, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, ne-a declarat că instituţia va face un control pentru a vedea care este cauza disconfortului gălăţenilor. Directorul tehnic şi de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru, ne-a declarat că a fost sesizat referitor la acest aspect. „Am mers marţi dimineaţă prin oraş, dar nu am simţit niciun miros. Un eventual miros neplăcut nu poate să fi venit de la sistemul de canalizare. Este posibil să fi bătut vântul şi să fi venit un miros neplăcut de peste Dunăre, de la ferma de creştere a animalelor care este la Cotu Pisicii”, a mai declarat Niţă Podaru. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea, a declarat: „Se analizează la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică situaţia şi dacă se va descoperi că este pusă în perciol sănătatea populaţiei, se vor lua măsurile de rigoare. Oricum, autorităţile locale sunt cele care pot să îndepărteze efectiv cauza care a produs acest lucru”. Una peste alta, până când se va elucida misterul legat de boarea de aer cu miros de bălegar care a invadat luni seara o bună parte din oraş rămâne doar să sperăm că nu va mai bate vântul.
Pagina 1 din 2