×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 271

Au desprins şinele, le-au tăiat, le-au încărcat în căruţă, le-au transportat până acasă şi toate aceste operaţiuni le-au făcut fără ca nimeni să-i audă sau să-i vadă. După ce au desprins şinele şi le-au tăiat în bucăţi de câte trei - cinci metri, băieţii, încă necunoscuţi, au sunat doi şoferi, care să vină la locul unde se afla marfa şi să o transporte la centrul de fier vechi, unde lucrau conducătorii auto. Aceştia din urmă, doi la număr, sunt singurii pe care jandarmii i-au prins, dându-i pe mâna poliţiştilor care au demarat o anchetă pentru a ajunge la cei care au distrus calea ferată a combinatului. Unul dintre şoferi, Florentin P., le-a spus jandarmilor că a venit la casa cu pricina ca urmare a unui telefon primit de la un tip care s-a recomandat a fi „Iţă” şi care i-a cerut să vină la acea adresă ca să facă un transport. Jandarmii au estimat paguba ca ridicându-se la aproximativ 50.000 de lei.
„Un singur metru de şină de cale ferată cântăreşte aproximativ 60 kg, iar în urma unei prime estimări, paguba produsă se ridică la suma de aproximativ 50.000 lei. Gara Cătuşa aparţine combinatului siderurgic Galaţi, şi, cu toate că linia nu mai era folosită de aproximativ şase luni, aceasta era funcţională”, se arată în informarea trimisă de Jandarmerie.

Au avut tot timpul din lume...

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi, locotenent Costin Barbu, în jurul orei 7.00, pe numărul unic de urgenţă 112, un cetăţean le-a spus oamenilor legii că în Gara Cătuşa se fură cu camionul.
„Astăzi, 7 iunie a.c., în jurul orei 07:00, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, un cetăţean a solicitat intervenţia jandarmilor, după ce a observat un grup de persoane care sustrăgea şina de cale ferată din zona Gării Cătuşa. La faţa locului, echipajele de jandarmerie  au descoperit că şina de cale ferată fusese tăiată pe o lungime de un kilometru, în bucăţi cu lungimea de trei şi cinci metri, care apoi era transportată cu ajutorul unui atelaj tras de cai în curtea unei gospodări din apropierea gării. De asemenea, în locul respectiv, jandarmii au descoperit doi şoferi cu două camioane, în care urmau să fie încărcate bucăţile de şină de cale ferată, iar ulterior transportate la un centru de colectare a fierului vechi”, se mai arată în informarea Jandarmeriei. Poliţiştii de la Secţia 3 încă audiau ieri o parte dintre suspecţi. Potrivit datelor oferite de poliţişti este vorba despre un grup mare de persoane bănuite, cea mai mare parte dintre acestea fiind identificate.

Un bărbat de 46 de ani din Costache Negri a ajuns ieri cu o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă, acuzând că a fost agresat de poliţiştii din zonă. „Eram la bar acolo în comună şi s-au luat alţii la bătaie, nişte băieţi de acolo. Eu am văzut că vine poliţia şi le-am spus, ei au fugit şi eu am fost lovit că de ce le-am spus că vine poliţia”, povestea Ştefan Paraschiv. Bărbatul de 46 de ani a fost implicat într-un scandal petrecut luni seară şi a intervenit o patrulă mixtă. Un jandarm l-a încătuşat ca să îl potolească şi, în cele din urmă, i-a dat şi o amendă de 100 de lei. „Luni seara, patroana barului Voiajor SRL a solicitat intervenţia forţelor de ordine din cauza unor scandalagii. Când patrula a ajuns acolo, bărbatul a refuzat să dea datele asupra identităţii şi a început să înjure. Un jandarm i-a întors mâna la spate şi l-a dus la maşină. Alte acte de violenţă nu s-au exercitat. Au plecat la sediul din Pechea şi a fost amendat cu 100 de lei”, a declarat lt. Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al IJJ Galaţi. Bărbatul care afirmă că a fost agresat de oamenii legii a plecat de la jandarmi, dar se pare că s-a întors în bar şi abia după-amiză şi-a dat seama că îi e rău şi a chemat ambulanţa. Era tot ameţit, aşa că nu a putut explica prea bine ce căutau poliţiştii în poveste şi de ce nu îşi aminteşte nimic de amendă şi jandarmi.
Potrivit DIICOT, Gică Streşină, agent şef principal în cadrul Poliţiei de Frontieră Galaţi, a ajutat un grup infracţional să aducă în ţară cantităţi mari de ţigări, alimentând astfel piaţa neagră a tutunului. Poliţistul şi alţi patru indivizi au fost reţinuţi şi prezentaţi instanţei pentru a fi arestaţi. Cei cinci sunt învinuiţi de constituire a unui grup organizat şi de contrabandă. Încă din luna noiembrie 2009, agentul şef principal, împreună cu Ina Cotruţă şi Constantin Caragherghi, au constituit grupul la care au aderat şi George Adrian Mărăcine şi Cătălin Cimpoi, cu scopul de a aduce pe piaţa gălăţeană importante cantităţi de ţigări. Cel puţin asta se arată în informarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) –  Serviciul Teritorial Galaţi, care i-au reţinut pe cei cinci şi au cerut arestarea preventivă a lor. Cotruţă şi Caragherghi veneau la Punctul de Frontieră Galaţi când era tura lui Streşină, care ca şef de grupă „avea grijă” ca aceştia să nu fie verificaţi, după care ţigările ajungeau în piaţă. Valoarea tutunului traficat a fost evaluată la 97.000 de euro, adică 407.000 lei. „Inculpaţii Cotruţă Ina şi Caragherghi Constantin, împreună cu alţi cetăţeni moldoveni, introduceau în mod ilegal ţigările în România, iar inculpatul Streşină Gică, în virtutea funcţiei deţinute în cadrul IJPF Galaţi – SPF Galaţi - Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi – Rutier, respectiv aceea de şef de grupă, le facilita intrarea în România, prin neefectuarea corespunzătoare a controlului de frontieră. Inculpaţii Mărăcine George Adrian şi Cimpoi Cătălin puneau la dispoziţie imobilele în care erau depozitate ţigările introduse în mod ilegal în România şi asigurau valorificarea acestora. Valoarea în vamă a ţigărilor introduse în mod ilegal în ţară de către membrii grupului este de peste 97.000 euro (407.000 lei)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Informaţia care a dus la prinderea grupării a venit de la Frontieră

Poliţiştii gălăţeni de frontieră au fost cei care au aflat despre existenţa grupării infracţionale care, folosind chiar bunăvoinţa unui poliţist de frontieră, aducea cantităţi mici de ţigări în ţară apoi acestea erau depozitate şi distribuite de ceilalţi membri ai reţelei. „La sfârşitul anului 2009 poliţiştii gălăţeni de frontieră au intrat în posesia unor informaţii privind existenţa acestei reţele. Din acel moment am lăsat împreună cu procurorii DIICOT ca ancheta să ajungă la cei implicaţi  indiferent de identitatea acestora. Investigaţiile s-au derulat pe perioada a şapte luni şi deocamdată a reieşit faptul că gruparea este formată din mai mulţi cetăţeni români şi străini, cu vârste cuprinse între 22 şi 43 de ani care, folosind maşinile proprii, aduceau în ţară mici cantităţi de ţigări, comercializate apoi pe piaţa neagră”, a precizat şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Didel Bădărău. În urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră au fost confiscate 38.000 de pachete de ţigări ce urmau să ajungă la Bucureşti, pe piaţa neagră. Agentul acuzat de complicitate la contrabandă lucrează în Poliţia de Frontieră din 1998, unde se transferase de la pompieri, unde lucrase încă din 1990. El este suspendat şi riscă să îşi piardă şi locul de muncă.

Al doilea caz în doi ani

În februarie 2008, la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră a mai fost un caz aproape similar. Doi poliţişti de frontieră au fost prinşi în timp ce încercau să introducă în ţară 2.000 de pachete cu ţigări. Cât despre poliţistul de frontieră care este acum reţinut acuzat de complicitate la contrabandă şi constituire de grup organizat, de-a lungul perioadei în care a fost angajat la poliţia de frontieră nu a avut nicio abatere ori vreo altă pată la dosar. Deocamdată, în Punctul de Trecere al Frontierei Galaţi-Rutier unde activa poliţistul nu s-a luat nicio măsură specială, situaţia urmând să fie monitorizată împreună cu procurorii