MIrella AUR, Magda CONDOS

MIrella AUR, Magda CONDOS

Odată cu ruperea USL şi retragerea miniştrilor liberali din guvernul lui Ponta, nici scaunul de preşedinte al Senatului ocupat de Antonescu nu mai este atât de stabil. Şeful Senatului este ameninţat cu debarcarea, un semnal puternic fiind dat chiar de Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, care a declarat zilele trecute că ar fi imoral ca Antonescu să conducă în continuare Senatul.
Aşa cum era normal, au început să se facă şi calcule privind şansele unuia sau ale altuia de a ajunge pe scaunul deţinut acum de Antonescu. Aşa s-a ajuns ca ieri după-amiază să se vehiculeze numele lui Eugen Durbacă, vicelider al grupului senatorial PC, ca propunere pentru înlocuirea lui Crin Antonescu în fruntea Senatului. Lider al grupului este Dumitru Pelican iar cel de-al doilea vicelider este Cristian Dănuţ Mihai. Grupul senatorial PC are şapte membri şi un membru afiliat, deci n-ar exista prea multe variante, dacă PC ar decide să revendice poziţia lui Antonescu.

Conform Protocolului USL, poziţia de al doilea om în stat revenea PC

Trebuie precizat că acum câteva zile preşedintele PC, Daniel Constantin, a dat publicităţii textul acordului semnat în martie 2012 împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, din care reiese că funcţia de preşedinte al Senatului revenea PC.
„Pentru a înlătura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu domnul Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcţia de preşedinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu «în anumite condiţii», aşa cum susţinea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcţiei către domnul Antonescu pentru a potenţa candidatura acestuia la funcţia supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL“, se arată într-o declaraţie a lui Daniel Constantin.
Antonescu a declarat însă că şefia Camerei superioare îi revine Partidului Conservator numai dacă PNL câştiga Preşedinţia ţării. „E limpede că prevederea privitoare la preşedinţia Senatului intra în vigoare în eventualitatea în care candidatul din partea PNL lua Preşedinţia, că doar nu era să ia PSD o Cameră, să ia o Cameră PC şi PNL să nu ia nimic“, a spus Antonescu.

Ce spune Durbacă

Cum era şi normal, am luat legătura cu senatorul Durbacă. S-a arătat surprins de zvon, dar ne-a spus câteva cuvinte pe acest subiect. „Nu ştiu nimic despre asta. Dar... dacă se va hotărî ca eu să fiu propus pentru această funcţie, accept”, ne-a declarat Dubacă, în exclusivitate.

Societatea de distribuire a agentului termic, Apaterm, a trimis pe 13 octombrie o solicitare către Electrocentrale pentru asigurarea parametrilor agentului termic pentru a putea demara probele la cald, începând cu data de 14 octombrie, la instalaţia de încălzire. Ca raspuns la solicitarea Apaterm, Electrocentrale a trimis în aceeaşi zi un fax care conţine... un refuz, motivându-se prin aceea că SNGN Romgaz Mediaş nu mai poate furniza gaz metan din cauza datoriilor restante pe care Electrocentrale le înregistrează către aceştia. După cum se arată în documentul emis de Electrocentrale, este vorba de datorii ale acestei societăţi către SNGN Romgaz Mediaş care totalizează 206.394.511,99 lei şi penalităţi de 99.468.066,92 lei, ultima factură achitată de Electrocentrale datând din noiembrie 2007.
Directorul Electrocentrale Galaţi, Iulian Urbanschi, ne-a confirmat că societatea a primit de la Romgaz o adresă prin care i se aducea la cunoştinţă faptul că începând cu data de 18 octombrie va fi sistată furnizarea gazelor naturale ca urmare a debitelor înregistrate. „Dacă nu vom face plăţi în următoarele 2 zile către Romgaz - şi aici mă refer la minim 1 milion de lei - Romgaz a comunicat că ne va sista furnizarea gazului metan. Electrocentrale are de achitat către Romgaz suma de 60 de milioane de lei şi am discutat permanent în ultimele zile cu directorul Apaterm pentru ca societatea să ne facă nişte plăţi pentru a putea plăti şi noi la rândul nostru furnizorul de gaze naturale şi i-am spus domnului director Cubasa să facă şi dânsul demersuri pe lângă cei de la Romgaz pentru a înţelege situaţia şi să nu taie furnizarea gazelor naturale. Din acest motive Electrocentrale nu a putut să dea curs solicitării primite din partea Apaterm, şi anume de a furniza agent termic primar pentru efectuarea probelor la cald la instalaţiile de încălzire”, ne-a declarat directorul Electrocentrale. Acesta ne-a mai spus că în ultimele săptămâni au fost situaţii în care CET-urile din unele oraşe au rămas fără gaz metan din cauza neachitării datoriilor iar în ceea ce priveşte Electrocentrale Galaţi somaţiile de plată venite din partea Romgaz ar reprezenta o premieră.
E vorba de fapt de un cerc vicios: populaţia nu are bani să plătească întreţinerea, deci Apaterm încasează pe sponci, aşa că nu bagă bani în contul Electrocentrale, care are de asemenea datorii pentru gazul consumat. În prezent, Apaterm Galaţi are de recuperat 38 de milioane de euro de la populaţie, 14 milioane de euro de la bugetul statului şi încă 2,4 milioane de euro de la administraţia locală. În plus, societatea are datorii către Electrocentrale de aproape 60 milioane de euro. Deci... societăţii Apaterm nu i-a rămas altceva decât să amâne probele la încălzire şi să facă apel la populaţie să dea bani pentru ce a consumat. Cum bani nu prea sunt nici în portofelele gălăţenilor... Problema e cu atât mai gravă cu cât vremea e tot mai rece şi, dacă nu sunt bani nici pentru probele la instalaţii, ce facem la iarnă, mai primim căldură? Întrebăm şi noi, poate răspunde cineva.
Începând de mâine, 19 august, locuitorii oraşului Galaţi ar trebui să rămână, teoretic, fără apă caldă, şi asta din cauza faptului că Electrocentrale Galaţi nu mai are dreptul legal de a furniza agent termic primar către Apaterm, societatea locală de furnizare a apei calde şi a căldurii nemaivând licenţă pentru a presta acest serviciu. Reamintim că reprezentanţii conducerii Electrocentrale au anunţat recent, printr-un comunicat de presă, că Apaterm nu mai are licenţă de furnizare a apei calde şi a căldurii, licenţă retrasă după ce i-a fost dată în mod ilegal, şi că începând cu data de 19 august furnizarea agentului termic primar ar fi făcută în mod ilegal.
„Voi cere o întâlnire cu domnul prefect pentru a discuta pe marginea acestui subiect, pentru a vedea cum poate fi rezolvată problema. Cert este faptul că, dacă Electrocentrale Galaţi va furniza după data de 19 august agent termic primar către Apaterm, acest lucru va fi ilegal şi societatea riscă să primească amenzi foarte mari de la ANRSC”, ne-a declarat directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.
Războiul legat de furnizarea apei calde se pare că va continua, şi asta deoarece Apaterm a contestat decizia de retragere a licenţei de către comisia de specialitate din cadrul ANRSC.

„Apatermus captivus”

Precizăm că, imediat după ce Elecrocentrale a făcut public faptul că începând cu 19 august nu mai poate, legal, să dea agent termic la Apaterm, administratorul judiciar al Apaterm a reacţionat şi a făcut unele precizări. Am căutat şi noi în lege, acolo unde ne-a direcţionat Rominsolv, şi am aflat că Apaterm este „consumator captiv”, adică, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu-şi poate alege furnizorul. Acum Apaterm are deschisă procedura de insolvenţă, iar legea spune că „orice furnizor de servicii – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea – nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii”. Asta e legea, pe care probabil o cunosc şi cei de la Electrocentrale, la fel ca şi cei de la Apaterm. Desigur, mai sunt nişte portiţe. Tot în lege. Oricum, până la venirea iernii ar trebui „să se dezlege calul de la gard”. Între timp, după cum spuneam şi acum câteva zile, pe piaţă au fost lansate câteva oferte tentante pentru cei care vor să scape de încălzirea centralizată. Aşa e-n viaţă: când doi se ceartă, al treilea câştigă.

Vineri, 28 Octombrie 2011 03:00

În locul caloriferelor, s-au încins aleşii

Aşa cum era de aşteptat, şedinţa de ieri a Consiliului Local a fost una cu scandal. Cum nimeni nu poate spune când şi dacă vom avea căldură în caloriferele racordate la sistemul centralizat de termoficare, răbdarea multora a ajuns la limită. E drept că nervilor întinşi la maxim li s-a dat şi un bobârnac politic. Nu se mai luptă doar Apaterm cu Electrocentrale, ci şi partidele între ele. Iniţial vorbeam de taberele PDL şi USL, dar ziua de ieri a bulversat scena politică şi a amestecat armatele. Totul a pornit de la iniţiativa consilierului Viorel Trif, care a propus încă de acum câteva zile să se ia în discuţie în CL un proiect de hotărâre care să vizeze încredinţarea către Electocentrale a reţelei de termoficare a Apaterm pentru a furniza singură căldura, în condiţiile în care Apaterm este în colaps economic şi în ilegalitate în privinţa dreptului de a mai da căldură gălăţenilor. Demersul lui Trif părea logic dar şi intempestiv. Cum şi prefectul a făcut cu o zi înainte de şedinţa CL un apel la asociaţiile de proprietari să vină în faţa aleşilor joi la ora 15.00, era de la sine înţeles că se pune presiune pe CL şi pe Primărie. Aşa se face că ieri s-au încins spiritele din toate părţile. Cum spuneam, Viorel Trif a venit cu iniţitiva sa în CL. Primarul, tipicar cum îl ştim de atâta amar de vreme, le-a spus consilierilor că nu poate introduce pe ordinea de zi un proiect de hotărâre decât după ce trece prin comisiile de specialitate, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de câteva zile de analiză. În acel moment iniţiatorul a venit cu bomba: a început să fluture o hârtie prin care arăta că are semnăturile a 2/3 dintre consilierii locali şi că poate introduce proiectul pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare, care va avea loc luni, la ora 15.00. Cum a fost posibil să strângă semnăturile a 2/3 dintre aleşi? Prin trădarea unora. Mai exact, au semnat şi câţiva consilieri ai PC. În schimb, nu au semnat câţiva dintre cei din PDL. Trădare în ambele tabere (USL şi PDL). Rămâne de văzut cine va veni luni la şedinţa extraordinară şi dacă se va vota proiectul consilierului PDL Viorel Trif. Între timp, să ne rugăm să se mai încălzească afară.
Joi, 17 Noiembrie 2011 02:00

Electrica Galaţi îşi cere scuze

Electrica SDEE Galaţi cere scuze tuturor clienţilor afectaţi de întreruperea în alimentarea cu energie electrică din data de 15 noiembrie 2011, se arată într-un comunicat de presă remis ieri de conducerea societăţii. „Întreruperea a fost cauzată de o avarie fără precedent care a condus la sistarea energiei electrice în zona Aviaţie – cartierele Micro 38, 39 şi 40. Echipele de intervenţii au acţionat prompt, încă de la primele ore ale dimineţii, dar dimensiunea incidentelor şi motivele multiple cauzatoare ale acestei avarii au făcut ca finalizarea lucrărilor să fie întârziată. Motivul principal al avariei a constat în tasarea terenului din zonă, fenomen care a afectat şase cabluri. Miercuri, 16 noiembrie, la ora 1:00, toţi consumatorii din zonele afectate au fost realimentaţi cu energie electrică. Conducerea Electrica Galaţi mulţumeşte pentru înţelegere tuturor consumatorilor afectaţi de aceste evenimente nedorite. Electrica SDEE Galaţi face toate eforturile pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete”, se arată în comunicatul de presă semnat de directorul Electrica Galaţi, Iulian Aramă. Fotoreporterul nostru a fost în zonă în momentul în care se lucra la remedierea avariei şi avem confirmarea faptului că intervenţia a fost dificilă, dar ar fi fost normal, spunem noi, ca Electrica să comunice pe toate căile posibile că e o problemă în zonă. Nu e normal ca cetăţenii să înroşească telefoanele redacţiilor pentru a întreba ce se întâmplă, în condiţiile în care nu puteau prinde o linie cu dispeceratul societăţii. Scuzele sunt binevenite, dar respectul pentru clienţi înseamnă mult mai mult.
Primăria Galaţi a transmis ieri un comunicat în care informează că Electrocentrale Galaţi SA i-a solicitat societăţii Apaterm, în 22 mai, achitarea de urgenţa şi în totalitate a facturilor scadente datorate de distribuitorul municipal de energie termică, somaţie susţinută de adresa Romgaz Mediaş privind sistarea gazelor naturale începând cu data de 28 mai, ora 0.00. În aceeaşi zi, Romgaz Mediaş a informat Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei că SC Electrocentrale Galaţi SA nu a efectuat nicio plată în perioada 16 – 22 mai 2013.

Primăria Galaţi  dezvăluie minciuna

„Primăria Galaţi precizează însă că în perioada 16 – 22 mai 2013 Apaterm a efectuat către Electrocentrale patru plăţi: 16 mai – 235.405 lei, 17 mai – 260.000 lei, 20 mai – 300.000 lei şi 21 mai – 100.000 lei. De altfel, de la începutul anului, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galaţi plăţi în suma totala de 33.218.636 lei, după cum urmează: în luna ianuarie = 6.668.372 lei, în luna februarie = 8.554.389,45 lei, în luna martie = 9.775.711,62 lei şi în luna aprilie = 8.220.164,41 lei. Pe parcursul lunii mai, Apaterm a achitat Electrocentrale Galaţi suma totală de 5.326.581 lei. Precizăm că Apaterm nu are abilitatea legală de a determina Electrocentrale Galaţi SA să facă plăţi către proprii furnizori”, se arată în comunicatul Primăriei.
Pentru a susţine cu probe cele susţinute mai sus, Primăria Galaţi a transmis presei, scanate, adresele SC Electrocentrale Galaţi către Apaterm şi Romgaz Mediaş către Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, precum şi ordinele de plată care dovedesc plăţile efectuate de Apaterm către SC Electrocentrale Galaţi în perioada invocată în adresa Romgaz Mediaş. De asemenea, a ataşat şi un tabel din care reiese gradul de încasare de către Apaterm a facturilor emise către asociaţiile de proprietari în iernile 2011 – 2012 şi 2012 – 2013.



Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, municipalitatea a formulat o plângere penală împotriva conducerii Electrocentrale Galaţi pentru furnizarea agentului termic pentru gălăţeni la parametri necorespunzatori, fapt ce a determinat sistarea furnizării căldurii în peste 100 de blocuri de locuinţe în condiţiile în care temperatura exterioară a fost aproape de limita îngheţului. Primarul pare hotărât să preia la municipalitate societatea Electrocentrale, cerându-i urgentarea procedurii de transfer chiar premierului Victor Ponta, zilele trecute. Între timp, Apaterm şi Electrocentrale se războiesc în justiţie şi nu numai. Peste câteva luni va veni din nou sezonul rece şi vom vorbi din nou de datoriile cetăţenilor către Apaterm şi de datoriile Apaterm către Electrocentrale, dar şi de datoriile Electrocentrale către Romgaz. Vom avea căldură la iarnă? Dacă da, cât ne va costa? Sunt întrebări cărora nimeni nu le poate da un răspuns acum şi probabil nici peste jumătate de an. Între timp, nişte oameni primesc salarii de mii de lei lunar şi se fac că muncesc pentru noi.


„Dacă Primăria doreşte să plătească facturile scadente ale Apaterm, este treaba ei”

Contactat pentru un punct de vedere pe marginea afirmaţiilor celor de la Primăria Galaţi, directorul general al Elecrocentrele, Tudor Petre, ne-a declarat că, chiar dacă Apaterm face unele plăţi către Electrocentrale, societatea are de achitat nu numai facturile aferente gazelor naturale consumate, dar şi salariile angajaţilor, cât şi un credit contractat.
„Electrocentrale are şi alte cheltuieli curente de făcut iar Apaterm are facturi scadente de achitat în sumă de 41 milioane de lei, iar plăţile făcute sunt unele modice. Dacă Primăria doreşte să plătească facturile scadente ale Apaterm, de 41 milioane de lei, este treaba ei. În orice moment se pune problema încetării activităţii Electrocentrale dacă Romgaz ar opri furnizarea gazelor naurale iar acest lucru ar crea probleme în funcţionarea Combinatului. Cei de la Combinat au fost înţelegători, au căutat şi ei soluţii de rezolvare a problemei, ne-au achitat chiar şi în avans banii şi caută şi ei soluţii şi sunt în legătură permanentă cu noi”, ne-a declarat directorul Electrocentrale.