×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 292

Vedem cum la televizor se poartă discuţii despre perioada în care se vor desfăşura alegerile locale şi cele parlamentare, dar, din păcate, nu avem informaţii complete, mai exact care este adevărul din spatele uşilor închise. Zilele trecute auzeam o declaraţie a Robertei Anastase care ne spunea că noile colegii pentru alegerile parlamentare vor fi stabilite în funcţie de rezultatele recensământului. De fapt, recensământul este doar o acoperire pentru negocierile politice dintre principalii actori politici ai puterii şi opoziţiei pentru împărţirea locurilor în Parlament. Ca şi în 2008, aleşii noştri mult iubiţi îşi vor chema amanta ”Salamandra”, care este blamată de opoziţie, iar de putere, ignorată. Adevărul este că toţi apelează la ea în sistemele uninominale pentru că oferă cea mai bună protecţie împotriva mulţimii furioase. ”Salamandra„ reprezintă o tehnică prin care colegiile electorale sunt trasate după bunul plac al alegătorilor, pentru a crea medii propice care să asigure un loc cald în cea mai mare clădire din Europa. Aceştia se vor aduna şi, pe un şerveţel de hârtie, vor stabili viitorul nostru, fără ca noi să avem vreo şansă să spunem NU. Totuşi, anul acesta nu este sigur pentru cei care uită că sunt trimişi să apere interesele alegătorilor şi confundă nevoile cetăţenilor cu nevoia de legitimare pentru furt. Aşa că minţile odihnite au gândit un nou sistem electoral, despre care nimeni nu vorbeşte, o combinaţie între alegeri uninominale pure şi alegeri pe liste. Mai exact, 70% din parlamentari vor fi aleşi în colegii, iar 30% vor fi aleşi pe liste. Acest sistem a fost creat special pentru cei care nu vor să îşi bată capul cu oamenii care sunt nemulţumiţi, dar mai ales ca nu cumva să părăsească vreunul corabia, lucru care ar duce la perturbarea afacerilor cheie ale naţiunii, adică „dezvoltarea naţională şi spirituală prin realizarea de lucrări publice de mare importanţă”(drumuri, săli de sport, programe de soft etc.). Mulţi se întreabă cum să recapete încrederea cetăţenilor. Eu spun că este simplu: să nu mai dispară anual din buget câteva miliarde de euro şi să vină în faţa electoratului fără jocuri de doi lei, greve în Parlament, alegeri la o anumită dată sau sisteme electorale confuze pentru cetăţeni. Oare să mai sperăm vreodată la o clasă politică care să ne reprezinte interesele? Sau avem nevoie de o operaţie pe creier care să reseteze modul de organizare a societăţii noastre? Vă las pe voi să decideţi care va fi cea mai bună soluţie.
Curtea de Conturi a dat publicităţii raportul public pe anul 2010, care a constatat nereguli financiare de aproape 10 miliarde de euro. Din totalul de 11.281 de entităţi publice care intră în sfera de competenţă a Curţii de Conturi, în anul 2011 au fost verificate 24,4%. În anul 2011, au fost verificate 2.751 entităţi, din care 1.599 ale administraţiei publice locale, iar din acestea 1.271 entităţi fac parte din categoria ordonatorilor principali de credite. O statistică pe categorii de evidenţe arată că au fost verificaţi 1.352 ordonatori principali de credite, 1.086 ordonatori terţiari de credite, 92 ordonatori secundari de credite, 75 de societăţi comerciale, inclusiv cele de interes local, 37 de companii naţionale, 27 de societăţi naţionale, 24 de regii autonome, inclusiv cele de interes local, 2 societăţi bancare, precum şi 56 alte entităţi.

20.000 de ilegalităţi la nivel naţional

Misiunile de audit şi acţiunile de control efectuate de Curtea de Conturi în anul 2011 au identificat cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri şi nereguli care au condus la neurmărirea şi neîncasarea unor venituri bugetare sau la producerea unor prejudicii, abatari care s-au ridicat la 752 de milioane de euro. Cele mai multe abateri au fost din punct de vedere financiar-contabile, pagube care se ridică la peste 9 miliarde de euro. Dintre abaterile cu caracter financiar-contabil, cele care deţin ponderea cea mai mare ca număr de cazuri sunt cele care se referă la legalitatea şi exactitatea evidenţelor contabile şi a bilanţurilor contabile, secondate de cele privind încălcarea prevederilor legale referitoare la administrarea patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale. Ca urmare a verificărilor efectuate la cele 2.751 entităţi, Curtea de Conturi a descoperit 19.632 cazuri de nerespectare a legalităţii şi regularităţii operaţiunilor care au afectat corectitudinea constituirii, administrării şi utilizării resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. Cele mai frecvente abateri constatate au fost cele referitoare la nerespectarea reglementărilor legale în efectuarea cheltuielilor, respectiv 4.838 cazuri (25%), urmate de 3.641 cazuri de nestabilire, neevidenţiere şi neîncasare în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege a unor venituri bugetare (19%) şi 2.939 cazuri de abateri privind legalitatea, realitatea şi exactitatea evidenţelor contabile şi a bilanţurilor contabile, respectiv 15%.

500.000 de lei pierderi la CNAPDM Galaţi

După cum am mai scris, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” SA Galaţi nu s-a lăsăt mai prejos la capitolul pierderi, acestea având nereguli în valoare de jumătate de milion de lei. Principala concluzie a Curţii de Conturi a fost că ”Entitatea nu a gestionat în condiţii de calitate activitatea economico-financiară”, conform raportului prezentat. APDM a primit două recomandări: să îşi stabilească întinderea prejudiciului rezultat din efectuarea unor plăţi nelegale reprezentând indemnizaţiile lunare ale membrilor, dar şi să extindă verificarea veniturilor nestabilite, nefacturate, neînregistrate şi neîncasate din penalităţi pentru nerespectarea termenelor de plată a prestaţiilor efectuate potrivit clauzelor contractuale, precum şi recuperarea acestora.

Recomandări clare pentru ”surzi”

Curtea de Conturi îşi încheie raportul de control cu recomandări clare către Guvern şi Parlament pentru a preveni risipa financiară din sistemul public. Cere să se revizuiască actele normative care nu sunt clare şi sunt interpretabile, să monitorizeze strict acele cheltuieli pentru care cu ocazia auditului s-a identificat un nivel ridicat de eroare dar şi îmbunătăţirea sistemelor de control intern. Printre recomandările făcute de Curtea de Conturi se numără întărirea responsabilităţii la nivelul conducerilor executive pentru un management financiar-contabil corespunzător şi care să fie îndreptat către identificarea acelor soluţii menite să prevină fenomenul risipei. O altă recomandare se referă la implicarea mai susţinută a Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice în activitatea de achiziţii publice, pentru a preveni nerespectarea reglementărilor legale în domeniu şi de a sancţiona în timp util abaterile de la aceste reglementări. Totodată, este necesară o colaborare mai strânsă a acestei instituţii cu Curtea de Conturi.
Sediul Centrului Cultural Dunărea de Jos (CCDJ) va fi astăzi gazda lansării volumului ”„Cuvinte Noi pe Domnească”, ce reprezintă antologia tinerilor autori gălăţeni. Pasionaţii de literatură vor putea participa la acest eveniment cultural începând cu orele 17 la sediul CCDJ. În carte semnează tineri autori sau care nu au debutat în volum, membri ai cenaclurilor Cubul Critic OBLIO şi Noduri şi Semne, precum Adrian Haidu, Alexandru Maria, Anca Şerban Gaiu, Andra Pelineagră, Andrei Velea, Claudia Samoilă, Cristina Bălan, Cristina Dobreanu, Elena Donea, Florin Buzdugan, Gabriel Ghimpu, Laurenţiu Pascal, Leonard Matei, Marian Stroe, Marius Grama, Mihaela Galu, Mitruţ Popoiu, Nicoleta Onofrei, Octavian Miclescu, Sabina Daniela Penciu, Simona Toma, Sorin Atanasiu, Tatiana Nona Ciofu.Tinerii scriitori vor lectura din textele lor iar „Literatura la Galaţi”, de la ’48 pân’ la 2010, va fi analizată de criticii Nicolae Colceriu şi Viorel Ştefănescu. Despre noile generaţii vor vorbi Andrei Velea, Ion Avram şi Ion Zimbru.
Al treilea val de vreme nefavorabilă care s-a abătut asupra ţării a dus din nou la închiderea unităţilor de învăţământ. În jur de 30.000 de elevi din judeţul Galaţi vor avea ziua de marţi liberă, ceea ce înseamnă că peste 350 de unităţi de învăţământ, din care 6 licee, vor avea porţile închise pe toată perioada de cod portocaliu, toate în mediul rural şi în Tecuci. La acestea se mai adaugă încă 87 de grădiniţe, care înseamnă circa 4.000 de copii. Luni, la orele 16.00, reprezentanţii ISJ Galaţi se pregăteau să intre în videoconferinţă pentru a raporta aceste date şi pentru a stabili planul de acţiune pentru următoarea perioadă. La ultimul cod portocaliu, unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi au fost închise aproape o săptămână.a
Al treilea val de vreme nefavorabilă care s-a abătut asupra ţării a dus din nou la închiderea unităţilor de învăţământ. În jur de 30.000 de elevi din judeţul Galaţi vor avea ziua de marţi liberă, ceea ce înseamnă că peste 350 de unităţi de învăţământ, din care 6 licee, vor avea porţile închise pe toată perioada de cod portocaliu, toate în mediul rural şi în Tecuci. La acestea se mai adaugă încă 87 de grădiniţe, care înseamnă circa 4.000 de copii. Luni, la orele 16.00, reprezentanţii ISJ Galaţi se pregăteau să intre în videoconferinţă pentru a raporta aceste date şi pentru a stabili planul de acţiune pentru următoarea perioadă. La ultimul cod portocaliu, unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi au fost închise aproape o săptămână.
Joi, 16 Februarie 2012 02:00

Carte şi teatru la ”Axis Libri”

Biblioteca ”V.A. Urechia” din Galaţi va desfăşura astăzi un nou Salon Literar ”Axis Libri”, cu începere de la orele 17.00. Manifestarea culturală va avea două momente pentru iubitorii literaturii şi teatrului. Primul moment va consta în lansarea volumelor ”Anonimul gălăţean” de Adrian Secară şi ”Hotel în Atlantida” de Andrei Velea. Cei doi autori au fost recent implicaţii şi în lansarea volumului ”Cuvinte Noi pe Domnească”, o antologie de texte realizată din operele tinerilor scriitori de la malul Dunării. Al doilea moment este dedicat teatrului, fiind un regal Caragiale susţinut de actorii Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi, rolurile fiind interpretate de actorii Stelian Stancu, Grig Dristaru, Dan Căpăţână, împreună cu Vlad Vasiliu, directorul teatrului.
Joi, 16 Februarie 2012 02:00

Carte şi teatru la ”Axis Libri”

Biblioteca ”V.A. Urechia” din Galaţi va desfăşura astăzi un nou Salon Literar ”Axis Libri”, cu începere de la orele 17.00. Manifestarea culturală va avea două momente pentru iubitorii literaturii şi teatrului. Primul moment va consta în lansarea volumelor ”Anonimul gălăţean” de Adrian Secară şi ”Hotel în Atlantida” de Andrei Velea. Cei doi autori au fost recent implicaţii şi în lansarea volumului ”Cuvinte Noi pe Domnească”, o antologie de texte realizată din operele tinerilor scriitori de la malul Dunării. Al doilea moment este dedicat teatrului, fiind un regal Caragiale susţinut de actorii Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi, rolurile fiind interpretate de actorii Stelian Stancu, Grig Dristaru, Dan Căpăţână, împreună cu Vlad Vasiliu, directorul teatrului.
Impostori care cer verificarea apometrele în numele societăţii Apă Canal au reapărut, după ce în luna octombrie a anului trecut au dat mai multe lovituri. Aceştia pretind că sunt salariaţii ai regiei de apă gălăţene şi cer să inspecteze apometrele din casele dumneavoastră, iar la final vă oferă o chitanţă în valoare de 56 de lei pe care trebuie să o achitaţi pe loc. O asemenea lovitură s-a întâmplat şi ieri la blocurile din zona Şcolii numărul 28, din Mazepa 1, unde un individ care se recomanda ca fiind inginer de la regia de apă a bătut la uşa unei bătrâne şi, abuzând de naivitatea acesteia, s-a făcut că verifică contoarele de la apometre, iar la finalul procesului de inspecţie i-a eliberat femeii o chitanţă cu o ştampilă falsă pe care scria „Regia de Apă şi Metrologie”. ”În jurul orei prânzului un domn mai plinuţ mi-a bătut la uşă şi s-a recomandat ca fiind inginer de la apă. A fost foarte amabil, a verificat apometrele şi mi-a spus că totul este în regulă. După aceea mi-a tăiat chitanţă şi mi-a spus că o să mai revină abia în 2016 pentru o nouă verificare”, ne-a explicat persoana înşelată. Apă Canal nu face controale la domiciliu! Într-un comunicat trimis de cei la SC Apă Canal SA Galaţi în luna octombrie se preciza că salariaţii companiei nu fac verificări la apometrele din apartamente, acestea fiind verificate doar de către reprezentanţi asociaţiei de proprietari, şi nu încasează sume de bani decât în baza unei facturi. În comunicat se mai arată că salariaţii regiei de apă poartă legitimaţii care au sigla societăţii, marca salariatului şi funcţia acestuia, precum şi semnătura directorului general. ”Noi nu facem asemenea demersuri decât dacă primim vreo solicitare în scris din partea asociaţiei de proprietari, iar în acel moment noi anunţăm locatarii acelui imobil cu data şi ora la care vom prezenţi”, a declarat  Niţă Podaru, directorul tehnic al Apă Canal.
Vineri, 17 Februarie 2012 02:00

Ne-am pierdut normalitatea?!

De câte ori v-aţi întrebat ce mai este normal în viaţa noastră? Oare mai ştim să recunoaştem normalul? Am început cu aceste întrebări pentru că săptămâna trecută am rămas uimit de modul cum s-au desfăşurat evenimentele pe scena politică românească, în special privind episodul discursului liderului PSD, Victor Ponta. S-a dezbătut mult pe această temă, că ar fi vorba de o înţelegere între premier şi social democraţi, că ar fi o trădare în USL sau că ar fi vorba şi de un eventual şantaj la mijloc. Foarte puţină lume a observat o parte care putea fi crucială în viitoarea noastră dezvoltare ca societate şi naţiune, adică un gram de normalitate de la cea mai înaltă tribună a ţării. Un discurs bine construit din punct de vedere logic, cu un pic de ironie combinată cu sarcasm, dar în special un limbaj normal, prin care mesajul a fost clar şi transmis într-un mod non-brutal. Priveam la emisiunile TV din partea grupului ARB (antene, realităţi şi btv-işti) cum încercau să desluşească misterele unui limbaj normal şi, mai mult de atât, erau de-a dreptul stupefiaţi că a fost posibil aşa ceva, ca şi cum a comis o infracţiune. Adică dacă discursul unui om politic nu are un caracter de „ba pe-a 'mă-tii”, nu are valoare şi înseamnă o trădare la nivel înalt a electoratului. Din punctul meu de vedere, această greşeală a fost făcută de toţi jurnaliştii cu renume din România, indiferent de interesele financiare pe care le are fiecare, că doar deontologia şi onoarea nu mai contează când nu îţi sunt satisfăcute nevoile primare. Înclin să cred că am decăzut atât de mult încât, dacă nu există ceva cu scandal, înseamnă că nu este în ordine. Drept dovadă, celălalt lider USL, Crin Antonescu, a dat un exemplu de sălbăticie rar întâlnită din partea unui liberal, în discursul din ziua investiturii noului guvern, 30 de minute de limbaj neconstructiv, din care am înţeles că Băsescu este de vină pentru tot ce se întâmplă şi că ar trebui să moară în chinuri groaznice, dar fără să ofere nici cea mai mică soluţie. Adică după principiul „eliminăm duşmanul şi după asta vedem noi”, că doar merge şi aşa. Repet, nu mă interesează motivele pentru care Victor Ponta a ales să aibă un asemenea discurs, doar apreciez o schimbare a discursului politic care ar putea duce spre eleganţă şi schimb de idei constructive. Discursul respectiv ar trebui luat ca model pozitiv pentru politicienii noştri mărunţi şi poate atunci o să vedem ceva schimbări în viitoarea clasă de conducători. Vă întreb la final: ce credeţi că este mai constructiv pentru noi - un discurs elegant sau unul de batjocoră de joasă speţă?
În prag de primăvară toţi elevii din clase primare şi grădiniţe sunt chemaţi la expoziţia ”Lădiţa cu Mărţişoare”. Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi (CCSG) - Departamentul Cultura şi Artistic, în colaborare cu Cenaclul ”Ion Chiric”, invită toate grădiniţele şi şcolile generale (clasele I-IV) să participe la cea de a doua ediţie a festivalului închinat mărişorului. Creaţiile copiilor sunt aşteptate până pe 28 februarie la CCSG şi pot fi mărţişoare lucrate manual, obiecte care să aibă drept temă primăvara, desene, fotografii, felicitări, semne de carte sau orice alte decoraţiuni care să aducă aminte de luna mărţişorului.
Pagina 1 din 14