
Aproape 66 milioane de euro pentru proiecte agricole
Conform bilanţului de absorbţie a fondurilor FEADR, oferit de reprezentantul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, aflăm că au fost plătite, până în luna martie a acestui an, aproximativ 66 milioane de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013, suma care reprezintă 62% din valoarea contractată la nivelul judeţului. Astfel, pentru măsura 112, "Instalarea tinerilor fermieri", au fost contractate 293 de proiecte, în valoare totală de 7,3 milioane de euro, fiind plătite până în acest moment în jur de 5,6 milioane de euro. Mai departe, în ceea ce priveşte proiectele contractate, se numără şi "Modernizarea exploataţiilor agricole" (măsura 121) cu 85 de dosare în valoare totală de peste 16 milioane de euro; "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" (măsura 123) - contractate 16 proiecte în valoare de 11,8 milioane de euro; "Prima împădurire a terenurilor agricole", ce are drept scop creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie împotriva inundaţiilor, a solurilor şi suprafeţelor de păduri - a fost contractat un singur proiect în valoare de 42.000 euro; "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-interprinderi" (312) - 62 de proiecte, cu o valoare totală de 9 milioane de euro; "Măsura de încurajare a activităţilor turistice" (313) - două proiecte, în valoare de 260.000 euro; "Măsura de renovare şi dezvoltare a satelor" (322) - 35 de beneficiari cu proiecte în valoare de 30,7 milioane de euro; "Măsura pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii" - 24 de proiecte cu o valoare de 23,4 milioane de euro. Proiectele au primit doar o parte din valoarea estimată în dosar.
"În perioada martie 2013 - martie 2014 s-au contractat un număr de 177 de proiecte cu o valoare de peste 26 milioane de euro şi s-au făcut plăţi în valoare de peste 9 milioane de euro. Până la sfârşitul anului 2014 se estimează să se plătească beneficiarilor FEADR din judeţul Galaţi peste 20 de milioane de euro", a spus Marcel Lapoviţă, directorul OJPDRP.
Concurs de tir cu arcul pentru persoanele cu dizabilităţi
La Şcoala Gimnazială "Sfinţii Împăraţi" va avea loc, în data de 7 aprilie, prima acţiune din cadrul proiectului „Drept la ţintă”, pentru Paralimpiada de la Rio din 2016. Evenimentul unic în oraşul nostru, care e organizat de Asociaţia "Atelierul de Idei" şi Clubul Sportiv AKTIV din Bucureşti, îşi propune să introducă în programa sportivă tirul cu arcul, precum şi un concurs la care vor participa persoanele cu dizabilităţi care au participat la curs. Un număr de 10 persoane cu dizabilităţi şi 10 elevi ai şcolii gazdă vor da startul activităţilor din cadrul proiectului, inclus în programul „Şcoala Altfel”. „Clubul AKTIV a înfiinţat Caravana Prieteniei, ce presupune deplasarea cu echipament şi instructori specializaţi în munca cu persoanele cu dizabilităţi în 5 oraşe pilot (Constanţa, Galaţi, Ploieşti, Sibiu şi Turnu Măgurele), şi împreună cu reprezentanţii ONG-urilor locale va demara o introducere în acest sport - tir cu arcul, unde instructorii îi vor învăţa pe cursanţi poziţia corectă a arcaşului pentru ca beneficiarii acestui sport să capete încredere şi să adune un punctaj cât mai mare în timpul concursurilor viitoare", a spus Anca-Elena Bria, preşedinta Asociaţiei "Atelierul de Idei". Printre obiectivele ineditului proiect se numără în special participarea la Paralimpiada de la Rio din 2016 cu minimum un sportiv, dar şi promovarea sportului cu arcul şi a persoanelor cu dizabilităţi care îl practică, campanie de conştientizare a problemelor celor cu dizabilităţi fizice, asigurarea condiţiilor ncesare pentru practicarea disciplinei sportive tir cu arcul, înscrierea sportivilor din Galaţi la un club sportiv de profil, asigurarea mijloacelor necesare în vederea participării grupului ţintă la competiţiile naţionale, susţinerea sportivilor cu burse.
Şefii instituţiilor din subordinea CJ nu recunosc autoritatea Consiliului?
Consilierul judeţean Simona Hapeci, din partea PP-DD, s-a arătat nemulţumit de faptul că directorii instituţiilor subordonate CJ nu au amabilitatea şi bunăvoinţa de a participa la comisiile de specialitate, în condiţiile în care ei au nevoie de aprobările consilierilor şi de sprijinul acestora. Hapeci a propus la şedinţa de CJ de săptămâna aceasta ca directorii să fie anunţaţi cu privire la această "lipsă de respect" şi să se conformeze.
"Mi-aş dori să nu devină o practică ca directorii instituţiilor subordonate Consiliului Judeţului să nu participe la comisiile de specialitate - vorbesc în numele meu, pentru Comisia numărul 1, pentru a ne prezenta proiectele şi hotărârile trimise spre aprobare. Am specificat în procesele verbale de şedinţă de nenumărate ori că rugăm ca aceştia să fie prezenţi şi se consideră o lipsă de respect din partea acestora faţă de noi, consilierii judeţeni. Nu aş dori să mă duc cu gândul la faptul că nu au nevoie de aprobările noastre şi că acestea s-ar lua în cu totul şi cu totul altă parte decât în comisiile de specialitate", a explicat consilierul Simona Hapeci.
Consiliul Judeţului are în subordonare Biblioteca Judeţeană "V.A.Urechia", Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul de Istorie, Camera Agricolă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor şi Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului.
Consilierii locali PDL vor propune eliminarea transportului cu maxi-taxi în Galaţi
Nemulţumiţi de conducerea defectuoasă şi de neregulile de la Transurb se declară şi membrii PDL Galaţi, care spun că au vorbit cu şoferii participanţi la grevă şi au decis să alcătuiască o solicitare către primar şi Consiliu Local care conţine o serie de măsuri ce trebuie luate de urgenţă. Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Galaţi, Doru Resmeriţă, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că din discuţiile pe care le-a purtat cu şoferii în timpul grevei a aflat că aceştia sunt nemulţumiţi în special de modul de lucru impus şi de salariile mici.
"Toate angajările la Transurb, în ultima perioadă, s-au făcut pe criterii politice - ei îmi mai zic şi o serie de criterii «economice» şi faptul că directorul actual a angajat frate, cumnată, verişori şi că nu există director sau şef de coloană care să nu fie membru al Partidului Conservator. Putem spune chiar că organigrama Transurb se poate suprapune foarte bine pe organigrama filialei PC Galaţi. Ne-am întrebat care e motivul pentru care a fost declanşată greva şi au zis că totul a plecat de la o diagramă pentru zilele de sâmbătă şi duminică, în care sunt introduse pe 23 de trasee doar vreo 30 de autobuze, oamenii aşteptând în staţii între 60 şi 80 de minute. Şoferii s-au săturat să fie înjuraţi de oameni. Tot un declic a fost acela că un director, Negraru, care înţeleg că e director fără concurs şi încă interimar pe un an, i-a pus să semneze un proces verbal prin care se angajau să nu mai fure carburant. Oamenii au refuzat, că ar fi însemnat să recunoască faptul că fură", a spus Resmeriţă.
În condiţiile mai sus menţionate, membrii PDL vor înainta Consiliului Local şi primarului o adresă care cuprinde mai multe solicitări - demiterea conducerii Transurb, contractarea unui audit extern de urgenţă, dar şi comunicarea către ceilalţi operatori de transport în comun, a căror licenţă expiră în 2015, că începând cu acea dată va exista doar un singur operator, cel public. Solicitările ar trebui să aibă rezolvare dacă, aşa cum a spus Resmeriţă, "primarul va vrea cu adevărat să schimbe faţa oraşului".
Circul Acquatico Bellucci a sosit în Galaţi
Circul Acquatico Bellucci a sosit în Galaţi şi pune la punct ultimele detalii pentru a fi gata până joi, pentru a-şi întâmpina spectatorii. Circul va fi în oraşul nostru în perioada 3-14 aprilie, iar artiştii şi numerele lor de acrobaţii din cadrul acestuia s-au făcut cunoscute mai ales prin participarea lor la emisiunile de televiziune "Serviţi vă rog" şi "Românii au talent", dar şi prin nenumăratele festivaluri câştigate. Conform informaţiilor furnizate de Cristina Ghencea, reprezentantul Circului Acquatico Bellucci, cortul are o capacitate de 1.000 de spectatori, care vor fi distraţi de 8 artişti, împreună cu animale exotice care îţi taie respiraţia.
"Prima parte este cea artistică, iar cea de-a doua e dedicată animalelor. În prima parte avem acrobaţii, comedii, număr de aeriene, se lucrează la eşarfă, contorsionism. Iar ca animale avem hipopotam, pinguini, crocodili, focă, pelicani", a explicat Cristina Ghencea.
Gălăţenii vor face cunoştinţă, printre animalele din spectacol, cu Leo, o focă de aproximativ 5 ani, deosebit de simpatică, ce bucură copiii prin nenumăratele trucuri şi acrobaţii, precum dansul sau spălatul pe dinţi.
Sursa citată a mai menţionat că Circul Acquatico Bellucci nu este precum cel clasic, pe care-l ştiu cei mai mulţi oameni, ci este unul deosebit, în care sunt prezentate animale de apă ale căror numere au avut succes în toată lumea, precum Italia sau Egipt. "Circul e ca o familie, e o tradiţie ce se continuă din tată-n fiu. Este foarte mult de muncă, dar şi foarte frumos. Tot timpul mergi, cunoşti oameni noi, oraşe noi, eşti într-o continuă activitate. Pentru cine reuşeşte să intre, să meargă şi să stea, nu mai poate să lase circul. E ca o magie", a mai spus Cristina Ghencea.
Spectatorii pot veni la circ zilnic la ora 18.30 şi în weekend la 16.00 şi 18.30. Biletele pentru primul sector costă 40 lei pentru adulţi şi 35 lei pentru copii, iar cele pentru al doilea sector costă 35 lei pentru adulţi şi 30 pentru copii.
Reproşuri la adresa conducerii CJ
La finalul şedinţei Consiliului Judeţului care a avut loc luni, democrat-liberalul Ion Ştefan a ţinut să-i reproşeze conducerii faptul că nici după doi ani de la preluarea funcţiei nu a fost dezvoltată o strategie de dezvoltare a judeţului. Sursa citată a mai menţionat că în aceşti doi ani executivul nu-şi poate lega numele decât de falimentarea societăţii Drumuri şi Poduri. De asemenea, i-a solicitat preşedintelui CJ, Nicolae Bacalbaşa, să pună la punct, cu ajutorul celor din CJ, o strategie urgentă de salvare a judeţului.
"Constat că în mandatul nostru nu ne-am legat numele de niciun proiect consistent de dezvoltare a acestui judeţ şi cred că nici în perioada următoare, la modul în care se derulează lucrurile, nu o vom face. Poate că nu ar trebui să vorbesc acum, dar faptul că s-a falimentat Drumuri şi Poduri, faptul că mai sunt nişte societăţi subordonate CJ cam în aceeaşi situaţie, cred că ne face să avem serioase dubii cu privire la dezvoltarea reală a judeţului Galaţi şi a modului în care se elaborează o strategie la nivel judeţean pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi în acelaşi timp pentru o dezvoltare reală a acestui judeţ", a spus Ion Ştefan.
După intervenţia consilierului, Bacalbaşa a explicat că vor încerca acest lucru în noua sesiune de finanţare europeană. "În ce priveşte această ţară, din punctul meu de vedere, ea a fost falimentată de tovarăşul Boc şi de toată gaşca lui. Dar ăsta este un punct de vedere personal, care nu are niciun fel de relevanţă", a încheiat preşedintele CJ.
Şedinţă de CJ cu grevă japoneză
În urma înscrierii fostului consilierul PDL Iulian Aramă în echipa Partidului Mişcarea Populară, în şedinţa Consiliului Judeţului de luni a fost votată invalidarea mandatului acestuia. Aramă a menţionat, înainte să fie votată hotărârea şi să părăsească sala, că e onorat că a făcut parte din grupul consilierilor judeţeni, urându-le succes şi să se revadă în 2016. "Întrucât, de câteva zile, sunt angrenat într-un alt proiect politic, nemaifiind membru PDL, pe listele căruia am fost ales, este corect ceea ce întreprindeţi dumneavoastră privind încetarea mandatului de consilier", a spus Aramă.
De asemenea, consilierii PDL au fost nemulţumiţi de faptul că nu li s-a acordat dreptul de a îl înlocui în aceeaşi zi pe Aramă cu Ion Dumitru, aspect care a reprezentat motivul tensiunilor şi a neînţelegerilor din şedinţă.
"Consider că e dreptul nostru să avem echipă completă în Consiliul Judeţului. Este o normalitate, pentru că, de fiecare dată când s-a făcut invalidarea unui consilier, s-a venit şi cu ceva în schimb. Dacă nu veţi face acest lucru, consider că aţi măsurat cu două măsuri diferite şi cred că nu e normal", a spus consilierul PDL Ion Ştefan, subliniind că introducerea pe ordinea de zi se poate face imediat, dat fiind faptul că erau prezenţi directorii direcţiei de specialitate şi Comisia de validare. Secretarul Paul Puşcaş a intervenit şi a explicat faptul că proiectul nu poate fi supus votului, întrucât este lipsit de trei aspecte importante: raportul de specialitate, avizul comisiilor de specializate şi iniţierea acestuia de la Comisia de validare. Revoltaţi că nu au găsit înţelegere, democrat-liberalii au decis să facă grevă japoneză, refuzând să voteze hotărârile din ordinea de zi.
AIESEC Galaţi, la ceas de sărbătoare
Membrii Asociaţiei studenţeşti AIESEC Galaţi s-au unit sâmbătă şi au sărbătorit împlinirea a 18 ani de la înfiinţarea filialei locale. La evenimentul organizat într-un cadru festiv la un restaurant de lângă Grădina Publică au fost prezenţi actuali şi foşti membri, care au depănat amintiri şi au împărtăşit câte ceva din ceea ce a însemnat pentru ei experienţa AIESEC şi ce au învăţat pe parcursul anilor de voluntariat în cadrul organizaţiei. Pe agenda serii a fost inclusă şi acordarea statului de "alumnus" unor membri care s-au implicat în derularea unor proiecte importante şi au avut o contribuţie importantă în formarea unei imagini pozitive a organizaţiei. De asemenea, în cadrul evenimentului, a avut loc şi o acţiune caritabilă - organizarea unei licitaţii cu obiecte emblematice pentru organizaţia AIESEC Galaţi pentru a fi strânşi bani ce îi vor ajuta pe câţiva membri să participe la viitoarele conferinţe.
"A avut loc un eveniment special pentru generaţiile trecute, dar şi pentru generaţiile de astăzi şi a fost ca o amintire a vremurilor bune şi ca o contopire de entuziasm şi de anecdote", a spus Bogdan Dumitraşcu, preşedintele AIESEC Galaţi.
Organizaţia AIESEC are drept activitate oferirea tinerilor de internship-uri plătite sau de voluntariat în ţară sau oriunde în lume, organizarea de proiecte dedicate studenţilor şi elevilor, cu participarea studenţilor internaţionali. Conform informaţiilor furnizate de Bogdan Dumitraşcu, în ultimii doi ani, Galaţiul s-a bucurat de vizita a 40 de studenţi veniţi din toate colţurile lumii şi a facilitat participarea a 10 gălăţeni la internship-uri în afara ţării.
Proiect de instruire la Oancea
Comuna Oancea a găzduit joi conferinţa de lansare a proiectului "Performanţa în administraţie - instruire dedicată şi certificarea specialiştilor în domenii cheie pentru atragerea de finanţări şi implementarea de proiecte: management de proiecte şi achiziţii publice (PERFINPRO)", cofinanţat prin Fondul Social European.
Proiectul menţionat, care e desfăşurat pe o perioadă de 14 luni, va fi implementat în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, iar valoarea sa totală eligibilă de 1.118.043,00 lei, din care 950.336,55 lei - valoare eligibila nerambursabilă din Fondul Social European şi 22.360,86 lei - cofinanţarea eligibila a Beneficiarului şi Partenerilor. „Iată că, după momentul în care am întâmpinat cu fanfara un buldoexcavator cumpărat din fonduri europene, tot la Oancea vom demara un proiect în care vor fi şcoliţi toţi primarii şi viceprimarii din comunele gălăţene în vederea atragerii proiectelor finanţate din bani europeni. De data acesta fără fanfară. Este necesar ca toate unităţile administrative de pe raza judeţului să atragă cât mai multe proiecte europene pentru dezvoltarea infrastructurii şi îmbunătăţirea vieţii sociale şi economice a comunităţilor pe care le reprezintă”, a declarat Victor Chiriloaie, primarul comunei Oancea.
Principalul obiectiv al proiectului este creşterea eficacităţii organizaţionale la nivelul administraţiei publice locale din judeţele incluse în proiect, prin intermediul activităţilor de formare şi certificare a personalului în posturile de manager proiect şi expert achiziţii publice. De asemenea, se oferă oportunitatea pregătirii, dezvoltării şi certificări competenţelor solicitate la elaborarea şi implementarea proiectelor, folosind o gamă variată de metode şi instrumente specifice managementului de proiect şi achiziţiilor publice orientate pe dezvoltarea şi recunoaşterea competenţelor. Formarea şi certificarea le sunt oferite beneficiarilor selectaţi în mod gratuit, toate costurile necesare fiind acoperite din bugetul proiectului.
Primăria comunei Oancea este singura instituţie publică locală din judeţul Galaţi care face parte din acest proiect european, alături de primăria comunei Coroieşti din judeţul Vaslui. La evenimentul de lansare pentru Galaţi de la Oancea au fost prezenţi mai reprezentanţi ai mai multor comune de pe raza judeţului nostru.
Lecţii de viaţă din scaunul cu rotile, pentru elevi
În patru instituţii de învăţământ din Galaţi va avea loc, în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”, seminarul motivaţional „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria", susţinut de Marta Iozefina Bencze, iniţiatoarea proiectului. Marta este autoarea cărţii de colecţie "Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria" şi, pentru acţiunea menţionată, colaborează cu două asociaţii neguvernamentale - Asociaţia "Atelierul de idei" şi Asociaţia "Danubiana" Galaţi. Seminarul susţinut de Marta are drept scop prezentarea cărţii menţionate, dar şi lansarea unei provocări elevilor pentru a-şi schimba viaţa prin valorificarea potenţialului individual, oferindu-le o experienţă unică. Ca elevii să parcurgă mai aprofundat informaţiile incluse în volum, autoarea va dona câte un exemplar fiecărei unităţi de învăţământ din proiect. De asemenea, la seminar va fi prezentată şi una dintre personalităţile care se găsesc în carte - Alina Maria Puţanu, vicecampioană mondială la powerlifting, ce va oferi informaţii cu privire la această disciplină sportivă, dar şi ceea ce înseamnă să practici un sport de performanţă, fiind o persoană cu handicap. Marta Iozefina şi Alina vor merge la Colegiul "Dumitru Moţoc", la Şcoala Gimnazială "Sfinţii Impăraţi", la Colegiile Naţionale "A.I.Cuza" şi "Costache Negri".
Însăşi Marta este o luptătoare care nu a fost oprită de faptul că se deplasează în scaunul cu rotile, ea practicând sport de performanţă de 20 de ani, fiind multiplă campioană şi vicecampioană la mai multe discipline.
"Sunt o persoană care nu a spus niciodată "nu pot". Mi-am transformat visele în obiective şi am investit continuu în dezvoltarea mea personală. Sunt de profesie consilier juridic şi de 15 ani activez în domeniul neguvernamental. În anul 2011 am publicat prima mea carte motivaţională "Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria". În carte sunt prezentate 100 de personalităţi cu handicap din întreaga lume care de-alungul istoriei au reuşit să schimbe atitudinea şi mentalitatea societăţii prin descoperirile în domeniul ştiinţific, prin realizările extraordinare în pictură, muzică, film, literatură, sport etc. Consider că orice om are nevoie să fie motivat pentru a putea realiza rezultate excepţionale, astfel am reuşit prin relatarea poveştilor de viaţă a unor mari personalităţi cu handicap din lumea întreagă să prezint modele pozitive atât de necesare pentru persoanele cu handicap, cât şi pentru cele valide", a spus Marta Iozefina Bencze.