×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 330

Aşa cum ne-am obişnuit, după masa de Crăciun şi Revelion, tinerii dau buzna în sălile de fitness pentru a scăpa de kilogramele acumulate spre sfârşitul lunii decembrie. Pentru un antrenament corect şi eficient trebuie multă răbdare şi disciplină atât în urmarea unei diete alimentare cât şi în susţinerea efortului fizic la sală. Andreea are 26 de ani şi a început un regim alimentar de câteva zile. Şi-a făcut şi un abonament la sala de sport, pentru că vrea să slăbească sănătos. Are şi o motivaţie în plus: în luna iunie va îmbrăca rochia de mireasă. „Ca orice femeie care aşteaptă ziua cea mare, îmi doresc să arăt bine în rochia pe care mi-o voi cumpăra. Vreau să slăbesc în jur de 10 kilograme şi pentru asta urmez o dietă şi încerc să ajung la sală de cinci ori pe săptămână", spune ea.

Regimul alimentar nu trebuie să fie unul drastic şi nici înfometarea nu este o soluţie sănătoasă. Cel mai important pas este renunţarea la zahăr, pâine şi prăjeli şi respectarea celor trei mese principale. „Nu este deloc uşor să nu mai mănânci dulciuri sau pâine, mai ales după mesele pline de sărbători. Eu sunt înnebunită după produsele de patiserie iar dieta este cu adevărat un chin, dar trebuie să slăbesc, aşa că stau cam o oră şi jumătate în sală. Fac şi cardio, lucrez şi la aparate, ca să nu mă plictisesc", spune Florentina, o clientă fidelă la sala de sport. 

Pentru persoanele care nu au mai urmat niciodată o dietă sau nu au mers la sală niciodată este recomandată consultarea medicului şi a unui antrenor de fitness.

Liviu Ionuţ Bugeac este un tatuator de succes, având o înclinaţie deosebită şi totodată o plăcere personală pentru realizarea portretelor. Are propriul salon de tatuaje, unde îşi desfăşoară activitatea şi unde te întâmpină ca un adevărat artist, nu doar cu poze ale tatuajelor pe care le-a realizat, ci şi cu picturi pe pânză la care lucrează cu drag. La cei 26 de ani ai săi, are deja o experienţă de şase ani în care a tatuat aproape zilnic, ceea ce l-a determinat să se perfecţioneze şi să-şi construiască identitatea ca artist. În viitor nu se vede făcând altceva şi, cu o deosebită modestie, spune că mai are foarte mult de învăţat, pentru că "fiecare tatuaj îmi relevă secretele acestei artei, fiecare umbră sau punct este, de fiecare dată, o noutate şi o încântare, un motiv în plus să îmi urmez pasiunea". 

 

- Cum ai început să tatuezi şi ce te-a determinat să urmezi această meserie?  

Am început dintr-o joacă, din curiozitate, să tatuez prietenii din jurul meu. Aveam totuşi o bază: am terminat Liceul de Artă, deci talentul în desen îl perfecţionasem deja. Tatuajul mi s-a părut atractiv pentru că mă reprezintă, îmi dă oportunitatea să îmi exprim dragostea faţă de artă iar arta pe care o fac nu moare, ea este purtată şi merge în lume. Este o satisfacţie enormă pentru un artist.

 

- Când ţi-ai deschis atelierul? 

Am început în propria casă, cu o cameră amenajată şi echipată complet cu tot ce era necesar pentru a realiza un tatuaj steril. Între timp am fost contactat de unul dintre saloanele din Galaţi şi m-am angajat ca tatuator. Acolo am avut foarte multe de învăţat, era exact ceea ce îmi trebuia pentru evoluţia mea. De aproximativ 2 ani am reuşit să-mi împlinesc visul de a avea propriul meu salon, pe care l-am amenajat aşa cum mi l-am dorit.

 

- Ca să devii artist tatuator îti trebuie o pregătire deosebită sau trebuie să ai un talent aparte ca să poţi tatua foarte bine?

Aproape oricine poate învaţa tehnicile de tatuaj mergând la cursuri speciale, unde va învăţa baza, modele relativ simple, dar pentru a realiza adevărate opere de artă trebuie să ai talent, imaginaţie bogată, răbdare şi precizie. E clar că tatuajele sunt desemnate ca fiind arta pe corp iar din punctul meu de vedere, pentru mulţi e o meserie şi atât, dar puţini o creează. În momentul când începi să creezi un tatuaj folosind propria imaginaţie, devii artist tatuator, recunoscut de o lume întreagă, aşa cum sunt pictorii celebri realizând tablouri.

 

- Te-am văzut tatuând şi pare că intri într-un fel de transă. Care este starea pe care o experimentezi atunci când tatuezi?

Ca să pot realiza un tatuaj complicat îmi trebuie foarte multă concentrare. Când tatuez mă decuplez de tot ce e în jurul meu, gândesc fiecare linie, fiecare umbră, fiecare punct. Sunt momente când nu aud, nu pot vorbi, nu vreau să-mi întrerup concentrarea.

 

- Ce ar trebui să însemne tatuajul? Un desen care să arate că suntem cool, suntem în trend... sau ar trebui să aibă o însemnătate intimă?

- Tatuajele sunt considerate cool de toată lumea, la modă, şi sunt purtate ca un accesoriu. Însă sunt şi persoane care urmăresc să-şi pună pe corp imagini care au o simbolistică pentru ei, în felul acesta nu se vor plictisi de ele şi nu se vor demoda.

 

- Care a fost cel mai greu tatuaj pe care l-ai realizat? Dar cel mai drag ţie?

Un tatuaj nu este greu, sau nu mai este acum, când am o experienţă. Cele mai dragi tatuaje şi, totodată, provocatoare, sunt portretele. 

 

- Ai tatuat şi tatuezi femei. Cum se comportă o femeie într-o astfel de situaţie?

Cu excepţia fetelor alintate, care ţipă înainte să ating pielea cu acul, femeile rezistă mult mai bine la tatuat, au un grad de toleranţă mai mare la durere şi, de regulă, aleg tatuaje mici, care durează puţin şi nu apucă să simtă efectul acelor cu trecerea timpului, atunci când durerea se intensifică.

 

- Ţi s-a întâmplat să leşine clientul în timpul tatuajului? 

De regulă lumea se sperie înainte şi unele persoane se pierd din cauza emoţiilor. Din fericire, am avut un singur caz, cu o fată căreia am apucat să-i pun doar un punct şi să leşine. A rămas cu un punct şi nu i-a mai trebuit tatuaj.

 

- Am văzut de curând un tatuaj tare nereuşit: un portret de bebeluş care pare caricaturizat. Ai putea să "repari" opera unui nepriceput? Ce se poate face în astfel de situaţii?

Depinde de cât de nereuşit este portretul. Dacă modelul este destul de decolorat, se poate retuşa sau acoperi cu altul folosind nuanţe mai închise, dacă nu, atunci îndrumarea mea este către câteva şedinţe de laser.

 

- Pe viitor te vezi făcând acelaşi lucru? 

Îmi doresc să tatuez toată viaţa, atât timp cât sunt apt din toate punctele de vedere. Cred că sunt dependent să fac asta, nu mă văd făcând altceva.

 

- Ce te diferenţiază pe tine de ceilalţi tatuatori din Galaţi?

Fac această meserie din plăcere şi îmi doresc să devin din ce în ce mai bun. Cred că am un dar special pentru realizarea tatuajelor şi mă dedic total pasiunii mele, lucru care face diferenţa între un om care face o meserie din nevoie şi unul care pune dragoste şi pasiune.

 

- Ce se mai cere în materie de tatuaje?

Cei care vin să se tatueze cer tatuaje cât mai complexe, mai realistice, cu efecte de tridimensional, viu colorate. Observ o înclinaţie a clienţilor spre tatuaje cu însemnătate personală, cum ar fi portretele părinţilor, fraţilor, copiilor sau spre unoelesimboluri legate de evenimente deosebite. Nu se mai cer atât de mult desenele fără semnificaţie, făcute doar de dragul de a avea tatuaje. 

Perioada sărbătorilor de iarnă este un moment crucial pentru organism atât din punct de vedere al sănătăţii cât şi din punct de vedere al siluetei. Aşa că, înainte să vă înfruptaţi din bucatele tradiţionale care vor sta ţanţoşe pe masă, luaţi-vă câteva măsuri de control prin care veţi putea evita disconfortul digestiv şi psihic când kilogramele se vor pune exact unde nu vă doriţi. 

Perioada este cu atât mai dificilă pentru că ieşim din post iar cei care au ţinut postul trebuie să aibă mare grijă când revin la o alimentaţie cu proteină animală. 

"Porţiile de mâncare ar trebui să fie mici şi mai dese. Dacă se mănâncă o dată la trei ore este perfect, pentru că nu se solicită excesiv sistemul digestiv şi se reduce riscul acumulării kilogramelor", explică Judith David, antrenoare de fitnes şi multiplă campioană naţională şi balcanică la culturism. Regula este sfântă şi pentru cei care nu au ţinut post, acest mod de a mânca permiţând un control perfect asupra greutăţii. Un tips oferit tot de Judith este consumul ridicat de apă, mai ales în zilele de sărbătoare, când se recomandă ca la fiecare pahar de alcool să bem şi unul de apă, pentru că toate tipurile de alcool deshidratează corpul şi favorizează retenţia toxinelor în corp. 

Antrenoarea de fitnes ne dă şi alternative mai puţin grase la cinele de Crăciun :"O carne mai slabă, adică muşchiul de porc şi nu ceafa, gătită într-un mod ortodox, pe grătar sau la cuptor, este o masă cu mult mai săracă în calorii, mai ales dacă adăugăm ca garnitură o porţie dublă de legume. Legumele pot fi rădăcinoase sau verdeaţă, nu contează, numai să fie alături de carne, pentru că ajută foarte mult digestia iar o digestie uşoară înseamnă kilograme mai puţine".

Moderaţia este legea menţinerii greutăţii şi a sănătăţii în timpul sărbătorilor de Crăciun. Pomana porcului poate fi înlocuită cu friptura porcului, deserturile cu ciocolată pot fi mai light dacă alegem o prajitură cu fructe, în loc de sucuri acidulate putem opta pentru sucuri de fructe făcute în casă sau limonadă iar pâinea albă poate fi înlocuită cu o pâine cu cereale sau cu un conţinut mai mare de tărâţe. Iar cei care merg la sala de fitnes îşi pot face antrenamentele şi în ultima parte a lunii decembrie, pentru că majoritatea au program de lucru chiar şi în zilele de Crăciun.

Vineri, 20 Decembrie 2013 02:00

Bradul de Crăciun, împodobit cu pericole

Suntem în perioada de pregătiri intense pentru sărbătorile de iarnă, care încep de obicei cu împodobirea bradului. Atenţie mare ce puneţi pe cetine, să nu luaţi foc!

Riscul de incendiu este crescut în cazul în care folosiţi beculeţe mai vechi care pot fi deteriorate şi se pot aprinde. Instalaţia de iluminat mai poate suferi schimbări la nivelul izolaţiei odată cu trecerea timpului şi vă poate curenta, aşadar puneţi beculeţe în pom neconectate la curent după ce aţi verificat fiecare centimetru în prealabil. Dacă aveţi beculeţe arse sau topite mai bine renunţaţi la vechea instalaţie şi achiziţionaţi una nouă, mai sigură. 

Instalaţia de beculeţe este un real pericol dacă aveţi copii mici. Nu lăsaţi prichindelul nesupravegheat în preajma pomului de Crăciun, cu atât mai puţin nu trebuie să-l lăsaţi să tragă de globuri sau să le folosească pe post de jucării. Copilul are tendinţa să bage în gură lucrurile şi se poate îneca sau se poate tăia dacă sparge ornamentele. 

Aşezaţi bradul departe de mobilă sau perdea! În cazul în care bradul se aprinde, incendiul se răspândeşte mai greu. Puteţi preveni riscul de aprindere dacă puneţi bradul într-un ghiveci cu pământ şi îl udaţi din când în când, ca pomul să nu se usuce excesiv. În cazul brazilor artificiali, trebuie să ştiţi ce temperatură suportă materialul din care este confecţionat bradul, ca să puteţi cumpăra o instalaţie care nu se încinge mai mult decât permite cetina artificială.

Nu lăsaţi instalaţia în priză dacă plecaţi de acasă! În urma dumneavoastră se poate întâmpla orice, aşa că nu uitaţi să deconectaţi beculeţele de la sursa de curent.

Nici animalele nu sunt de neglijat când împodobiţi bradul. Atât pisicile cât şi căţeii pot dărâma uşor pomul, aşa că trebuie să îl asiguraţi de tavan ori de perete. Noua modă cu bradul aşezat invers, prins în tavan, poate fi o soluţie excelentă dacă aveţi un animal năzdrăvan, dornic să se caţere. Şi animăluţele sunt atrase de becurile colorate şi îşi pot băga colţii în instalaţie riscând să se curenteze sau să se taie. Acele care cad din bradul natural sunt alt pericol care poate duce la probleme serioase dacă sunt ingerate de micii necuvântători. 

Riscurile sunt diminuate considerabil dacă alegeţi pentru brad un loc unde nici copiii, nici animăluţele nu au acces liber. 

Comunităţile interetnice din Galaţi se simt ignorate şi privite cu prejudecăţi de români. Aceasta a fost concluzia reprezentanţilor etniilor minoritare care s-au întâlnit marţi, când a fost organizată, în premieră, “Cafeneaua Publică a Minorităţilor”. Dezbaterea s-a desfăşurat la sediul Comunităţii Elene, cu o zi înainte de sărbătoarea naţională a minorităţilor. Scopul cafenelei publice a fost cunoaşterea şi împartăşirea priorităţilor minorităţilor din Galaţi pentru anul 2014. Printre participanţii s-au numărat reprezentanţi ai minorităţilor ruso-lipovene, greci, rromi, italieni şi evrei.

Tema dezbaterii publice a vizat un acord comun al problemelor care preocupă minorităţile active din Galati.

Concluziile “Cafenelei Publice a Minorităţilor” nu au fost tocmai de lăudat pentru majoritate. Din punctele de dezbatere a întâlnirii reiese că “în relaţia cu majoritatea predomină ignoranţa, la nivel informaţional, prezenţa prejudecăţilor, precum şi lipsa de educaţie interculturală”, explică Tamara Popa, organizatoarea evenimentului.

“În ceea ce priveşte căile de comunicare, reprezentanţii minorităţilor au concluzionat că cele cu impact sunt ziarele realizate în comunităţile lor, internetul, reţelele de socializare, precum şi limba naţională. Pentru comunicarea externă, chiar şi cu majoritatea, întâlnirile şi festivalurile interetnice sunt de un real folos”, spune Tamara Popa.

Moş Nicolae a ajuns cu desaga plină la cei 50 de copii care frecventează Centrul de Zi al Fundaţiei Familia. În urma acţiunii caritabile organizate în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, la care au participat, în special, mămici însoţite de copii, s-au strâns sacoşe întregi pline cu hăinuţe, jocuri şi jucării, dulciuri, pături şi lenjerii. Evenimentul a avut în centrul atenţiei copilul, mai exact o prezentare de modă cu haine pentru prichindei lucrate la comandă într-un atelier de lux din Galaţi. Pentru copiii care au participat la eveniment a fost o lecţie de generozitate şi bunătate.
A doua zi, darurile au ajuns la destinaţie şi au fost primite cu mare bucurie, iar copiii au promis că vor fi la fel de cuminţi, pentru ca Moş Crăciun să vină la fel de încărcat. Copiii care sunt înscrişi la Centrul de Zi au vârste cuprinse între 7 şi 14 ani şi provin din familii nevoiaşe.

Primarul promite extinderea activităţii centrului
 
Ajuns în vizită la centru, primarul Marius Stan promite că se va mări capacitatea acestuia, după lucrările de modernizare la mansardă: „Pentru anul viitor sigur va exista posibilitatea acordării fondurilor pentru lucrări de reabilitare şi modernizare la  mansardă pentru că este mare nevoie”. Directoarea centrului vrea ca acest spaţiu să fie destinat preşcolarilor şi copiilor de grădiniţă. „Am încercat anul trecut să facem o serie pentru preşcolari, dar nu am avut posibilităţi să continuăm pentru că nu am avut mobilier, spaţiu, jucării. Ei fiind mici şi neavând teme de făcut, se plictiseau repede. Sper ca în scurt timp să putem valorifica mansarda, ca să primim şi copii preşcolari”, explică Mariana Robea. Discuţii despre valorificarea spaţiului de la mansarda clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Fundaţia Familia au avut loc şi cu city-managerul Aurel Vlaicu.

Problemele medicale apărute în timpul vacanţei pot transforma un concediu într-o perioadă plină de stres şi griji, mai ales în cazul familiilor, aşa că vă propunem să urmaţi câţiva paşi esenţiali pentru aprovizionarea unei truse medicale de prim ajutor pe care o puteţi lua în bagajul de vacanţă. Nu trebuie să ocupe mult spaţiu dar trebuie să vă asiguraţi că aveţi la îndemână tot ce vă trebuie pentru eventualele înţepături de insecte, dureri de cap sau tăieturi.
Conţinut diferit, în funcţie de vacanţă O vacanţă la mare impune dotarea trusei medicale de prim ajutor cu loţiuni cu protecţie solară, loţiuni după expunerea la soare, analgezice pentru o insolaţie neaşteptată sau dezinfectant pentru tăieturi. Medicul recomandă achiziţionarea unei loţiuni cu factor de protecţie ridicat în cazul copiilor (50+) iar pentru adulţi, un factor de protecţie mediu (25). Dacă aveţi copii mici, se recomandă consultarea medicului de familie pentru întocmirea unei liste cu produse farmaceutice. „O reţetă dată de medicul de familie, cu un minim de medicamente, în funcţie de istoricul medical al micuţului, o ajută enorm pe mamă să-şi trateze copilul în vacanţă”, este de părere medicul de familie dr. Liliana Pavel. Nu trebuie să neglijaţi nici problemele digestive care pot apărea din cauza abuzului alimentar sau a consumului de produse cu o calitate îndoielnică. Un pansament gastric şi un digestiv vă pot scăpa de durerile abdominale. Concediul petrecut pe crestele munţilor este nelipsit de febră musculară şi bătături, aşa că ar fi bine să aveţi la îndemână un gel antiinflamator sau un analgezic. Temperaturile extreme din zona de munte vă predispun la răceli, deci vă puteţi aproviziona cu un supliment nutritiv care să conţină vitamina C, acesta fiind potrivit şi pentru prevenirea oboselii. „Un complex de vitamine şi un consum de fructe şi legume este binevenit pentru susţinerea efortului la care este supus organismul pe parcursul drumeţiilor”, recomandă managerul farmacist Elena Răceanu. Bandajele şi dezinfectantele sunt şi ele vitale, pentru că drumeţiile sunt însoţite, de cele mai multe ori, de căzături şi julituri. Excursiile în străinătate presupun un control medical de rutină, în urma căruia veţi fi pus în temă cu pericolele zonei în care mergeţi şi ce imunizatoare vă fereşte de problemele de sănătate. „În cazul în care nu mergeţi în zone exotice, precum Africa, şi rămâneţi pe teritoriu european, nu e cazul să vă îngrijoraţi. În schimb, pentru Asia sau Africa se pot face vaccinuri împotriva febrei tifoide ori holerei”, recomandă dr. Liliana Pavel. Pe lista ţărilor cu boli care au o răspândire mare se află şi America Centrală şi de Sud, zone pentru care se poate face tratament profilactic pentru malarie. Pentru un concediu liniştit trebuie să vă faceţi o asigurare medicală pe durata vacanţei, care vă garantează asistenţă medicală în caz de îmbolnăvire.
Miercuri, 14 August 2013 03:00

Atenţie unde şi cum sărbătoriţi!

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce temperaturi de caniculă, când aşteptăm peste 33 de grade Celsius la umbră, aşa că trebuie să vă luaţi câteva măsuri de înfruntare a căldurii dacă intenţionaţi să petreceţi ziua în aer liber. „Să se poarte o îmbrăcăminte lejeră şi deschisă la culoare, care să permită organismului să respire, şi o hidratare corectă cu apă la temperatura camerei. Sunt de evitat băuturile alcoolice şi cele acidulate, dar şi cele foarte reci”, recomandă medicul Valentin Boldea. Nu se recomandă plimbările în aer liber în intervalul 11-17, dar, pentru că este sărbătoare iar majoritatea gălăţenilor vor ieşi din case la grătare sau să asiste la programul organizat de Primărie, este bine să aveţi la îndemână o sticlă cu apă şi o pălărie sau o şapcă cu care să vă protejaţi de soare. Sancţiunea minimă pentru încălcarea „Legii Picnicului” este de 100 de lei, dar ea poate ajunge şi la 5.000 de lei, aşa că aveţi în vedere alegerea locului unde întindeţi grătarul. „Inspectorii Gărzii de Mediu vor fi pe teren pentru monitorizarea activităţilor care se desfăşoară de Ziua Marinei şi în urma cărora pot apărea diferite incidente, cum ar fi depăşirea nivelului de zgomot în anumite zone sau incendii”, a declarat prim-comisarul Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.
Marți, 20 August 2013 03:00

Vacanţă la mare pentru toate buzunarele

Se dă startul vânătorii de vacanţe la cele mai mici preţuri din an! Vârful sezonului estival s-a încheiat, aşa că preţurile pentru un sejur la mare se reduc cu până la 30%. Hotelurile de la malul mării îi aşteaptă pe turişti cu oferte care mai de care mai atrăgătoare, numai să nu rămână cu terasele şi camerele goale. Preţurile sunt mai mici la cazare, şezlonguri dar şi la mâncare. În scurt timp va începe şi Programul “Litoralul Pentru Toţi”, “un program pentru turiştii care sunt dispuşi să-şi petreacă sejurul la mare în extrasezon, atunci când staţiunile sunt mai libere. Reducerile semnificative se fac la tariful de cazare pentru sejururile de şase nopţi”, spune managerul unei agenţii de turism, Camelia Busuioc. Programul “Litoralul pentru Toţi” începe pe 1 septembrie şi are ca termen limită data de 15 octombrie, iar în cadrul lui se înscriu an de an hoteluri de două, trei şi patru stele din toate staţiunile de pe litoralul românesc. Acestea oferă în cadrul programului pachete turistice de şase nopţi de cazare cu preţuri începând de la 199 lei de persoană pe sejur. O ofertă la un hotel de patru stele din Mamaia propune pentru o camera dublă standard 362 lei pe noapte, pentru 2 adulţi, cu all inclusive, sau cameră dublă superioară - 384 lei pe noapte, pentru 2 adulţi cu all inclusive. Oferta este valabilă pentru sejur de minim 5 nopţi în perioada 1 septembrie - 15 septembrie şi include cazare, masă în sistem all inclusive, 2 şezlonguri dar şi animaţie pentru copii. Aceste pachete sunt foarte avantajoase în special pentru familiile cu copii, care au parte de nenumărate facilităţi, cum ar fi cazare gratuită fără pat suplimentar pentru prichindeii până la şapte ani sau 50% reducere pentru copiii cu vârste cuprinse între şapte şi 12 ani. “Vacanţa e mai ieftină dacă alegeţi staţiunea Eforie Nord, unde pentru un sejur de 6 nopţi la hotel de trei stele cu mic dejun inclus se plăteşte 173 lei de persoană în perioada 27 august - 20 septembrie”, ne mai informează Camelia Busuioc. O atenţionare specială vine pentru staţiunile Venus şi Saturn, care pot fi pustii începând cu 1 septembrie, pentru că se închid terase şi restaurante. Reduceri pentru vârstnici Ofertele sunt disponibile şi pentru seniori în perioada 22 august - 15 septembrie. Una dintre ofertele pentru staţiunea Mamaia ajunge la 2.120 lei pe un sejur de 6 nopţi într-o cameră dublă superioară, pentru 2 adulţi, cu pensiune completă. Oferta Seniori include cazare, masă în sistem meniu fix cu apă plată. Pentru a beneficia de această ofertă, cel puţin un adult trebuie să aibă vârsta de peste 55 de ani. Dacă seniorii sunt însoţiţi de prichindei, aceştia vor avea parte de facilităţi, cazare şi masă gratuită pentru copiii de până la şapte ani, fără pat suplimentar. Între 7 şi12 ani se achită 211 lei pe sejur şi beneficiază de pat suplimentar în camera dublă superioară. Atentie! Dacă nepoţelul are peste 12 ani se achită valoarea integrală a unui loc. Oferte pentru vacanţele peste hotare Începând cu luna septembrie reducerile se fac simţite şi pentru sejururile achiziţionate pentru petrecerea vacanţei în afara ţării. Astfel, pentru Bulgaria, care rămâne o destinaţie preferată de români, vom putea merge la Nisipurile de Aur, la hotel de trei stele în sistem all inclusive, bineînţeles, cu 14 euro de persoană pe noapte. Dacă optăm pentru un hotel de patru stele va trebui să scoatem din buzunar 31 de euro de persoană. Oferte vom avea şi pentru Grecia. Cu 12 euro de persoană pe noapte putem merge la un hotel de două stele în staţiunea Paralia Katerini sau în Zakyntos, tot la un hotel de două stele, unde plătim cu un euro mai mult, adică 13 euro. Dacă ne permitem, putem plăti 342 de euro pentru şapte nopţi cu toate taxele incluse şi transport cu avionul în bine-cunoscuta insulă Santorini.
Miercuri, 21 August 2013 03:00

Cu televizorul la… amanet

Nu e glumă! Două case de amanet din Galaţi primesc electronice şi acordă împrumuturi rapide, în baza amanetării bunurilor. Printre garanţiile contractului de amanet se enumeră bunuri electronice, noi sau uzate, neapărat în stare de funcţionare: laptopuri, tablete, PC-uri, TV LCD-uri, console, telefoane, camere foto şi video. Toate tipurile de aparate electronice care se primesc în amanet trebuie să fie complete şi perfect funcţionale. Odată ajuns cu aparatul la amanet, acesta va fi evaluat de un specialist, care va determina valoarea de pe piaţă a bunului amanetat iar împrumutul oferit va fi de maximum 30% din valoarea acestuia. La evaluare se va ţine cont de marcă, model, data cumpărării şi uzura bunului electronic prezentat. Contractul va avea un comision cuprins între 0,4% şi 1% pe zi, în funcţie de valoarea împrumutului şi a termenului de rambursare. Spre exemplu, dacă împrumutaţi 100 de ron, cu o dobândă de 1 leu pe zi, în 30 de zile va trebui să înapoiaţi 130 de ron. Durata minimă de creditare este de 10 zile iar durata maximă este de 30 zile, cu posibilitatea unei singure prelungiri a contractului. Şi maşina poate fi amanetată! Nu la noi şi nu deocamdată. În oraşe precum Bucureşti sau Cluj, casele de amanet oferă împrumuturi cu garanţia maşinii, motocicletei şi chiar a ATV-ului. Se mai pot amaneta opere de artă, ceasuri, bucăţi din bijuterii de aur sau antichităţi. Probabil că în curând se va putea şi la noi.
Pagina 1 din 8