×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 330

Anul viitor, elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară şi Turism “Dumitru Moţoc” vor avea locuri de cazare în clădirile anexe ale liceului. Momentan se efectuează lucrări de reabilitare, care vizează schimbarea de uşi şi geamuri, montarea de lambriuri şi igienizare, în valoare totală de un milliard de lei vechi. Deşi se lucrează la foc automat, camerele nu vor putea fi date în folosinţă în acest an. „Să zicem că lucrările de reabilitare se termină într-o lună, dar urmează achiziţionarea mobilierului, deci alţi bani. La vizita făcută zilele trecute de reprezentanţii Primăriei ni s-a zis să facem adrese prin care să solicităm pe rând bani pentru cele aproximativ 60 de locuri de cazare care ar urma să fie folosite de elevii noştri”, a spus directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Dumitru Moţoc”, Corina Gavrilă. În clădirea cuprinsă în proiectul de reabilitare se mai află şi câteva săli de clasă, dar şi laboratoare care vor putea fi utilizate după terminarea lucrărilor. „Următoarea investiţie este acoperişul, care are nevoie de reparaţii. Până atunci nu se va zugrăvi. Când se vor termina şi aceste lucrări va fi nevoie de bani pentru amenajarea băilor, bani pentru mobilier, iar pentru darea în folosinţă este nevoie de autorizaţia pentru funcţionare, care nu se dă de pe o zi pe alta, deci va mai dura”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Până atunci, elevii colegiului vor trebui să găsească cazare pe la alte cămine, cum au făcut şi în ceilalţi ani. La început de an sunt înscrişi 1.140 de elevi, dintre care aproape 70% provin din mediul rural. „Copiii care locuiesc în comunele alăturate fac naveta, dar foarte mulţi au venit să le eliberăm adeverinţe de elevi ca să se poată caza la căminele din cadrul altor licee”, a mai spus directoarea colegiului.
Încă din primele zile de şcoală elevii au ieşit înfometaţi de la întâlnirea cu învăţătorii, profesorii şi colegii, aşa că au dat buzna în fast-fooduri. Grupuri întregi de prichindei şi adolescenţi merg pe stradă înfulecând dintr-un sandvici cu de toate ori dintr-o şaorma supradimensionată. „Poate era mai bine dacă renunţam la maioneză şi ketchup, dar nu mai are niciun gust fără ele”, spune Mara, elevă în clasa a şaptea. O bunică îşi ceartă nepotul că varsă pe el sosul care se prelinge din sandvici. „Plângea tare şi nu am putut să-l refuz”, spune bunica, întrebată de ce nu a aşteptat să-i dea de mâncare celui mic acasă. Astfel de situaţii se întâlnesc la fiecare pas şi, din păcate, o alimentaţie haotică are urmări asupra sănătăţii. Indigestii, carenţe de calciu, vitamine şi minerale, obezitate sunt doar câteva efecte ale consumului de fast-food. „Mâncarea fast-food este total deficitară în nutrienţi şi vitamine, nu oferă nimic organismului din punct de vedere nutritiv. Este hipercalorică şi predispune la obezitate. Această alimentaţie este total contraindicată”, avertizează doctorul Ginel Baciu, medic pediatru şi directorul medical al Spitalului de Copii „Sf. Ioan” Galaţi. Cum evităm consumul de fast-food şi dulciuri la şcoală? Primul pas este disciplina alimentară, care începe cu micul dejun. Un mic dejun copios, alcătuit dintr-un bol de lapte cu cereale ori dintr-un sandvici făcut cu pâine de casă şi brânză cumparată de la ţărani, alături de un pahar cu suc proaspăt stors, cu pulpă, ajută organismul să treacă de câteva ore solicitante la şcoală. La fel de potrivit pentru prima masă a zilei este un ou fiert, de maxim trei ori pe săptămână, ori un pahar cu lapte. Următorul pas este masa de la şcoală. „Gustarea din clasă sau pacheţelul trebuie să conţină neapărat un fruct, de preferat măr, lângă care se poate pune un sandvici cu carne făcută pe grătar acasă sau o cremă de brânză. Ar fi ideal pentru alimentaţia copiilor dacă părinţii reuşesc să facă asta în fiecare zi. Dacă nu se reuşeşte introducerea în alimentaţie a sandviciului, mama poate să-i dea un baton din musli, foarte bun pentru organism”, este de părere medicul gastroenterolog pediatru Ginel Baciu. Sunt de evitat salamurile şi sortimentele de brânză topită. O alegere simplă şi foarte comodă atât pentru mame cât şi pentru copii este iaurtul, fie normal, fie în varianta de băut, la care se poate adăuga un pachet cu biscuiţi digestivi, care sunt plini de fibre. Dulciurile sunt un subiect fierbinte pentru părinţi, deoarece copiii sunt pofticioşi şi cer mereu ceva bun. Neştiind să facă alegeri corecte, copiii vor merge la chioşcul şcolii şi vor cumpăra napolitane cu ciocolată, tot felul de sortimente de covrigi sau cornuri pline şi ele cu ciocolată. De aceea este bine ca părinţii să încerce să cumpere cât mai des fructe pentru sucuri, alimente pentru sandviciuri şi iaurturi ca să poată pune în ghiozdanului celui mic mâncare cât se poate de corectă din punct de vedere alimentar. Dulciurile din comerţ pot fi înlocuite cu cele făcute în casă. „O felie de pandişpan este mereu preferabilă în locul unui corn ambalat”, spune medicul Valentin Boldea. Deşi este greu să concurezi cu punga de chipsuri de la raft, o mamă grijulie trebuie să acorde un pic de timp şi ambalării mâncării, nu doar pregătirii ei. Copiii sunt atraşi de mâncarea colorată sau măcar de un ambalaj mai haios. Serveţelele colorate sau decorate cu personaje din desenele animate preferate ori o frunză de salată verde strecurată în sandvici pot face minuni cu pofta de mâncare a celui mic. Nici adolescenţii nu sunt mai prejos când vine vorba de dulciuri. Ei însă sunt conştienţi de efectul lor şi pot alege alimente mai sănătoase. Spre exemplu, o gustare bogată în proteine şi fibre este batonul proteic din seminţe diverse şi cacao. Fructele sunt potrivite şi pentru adolescenţi, la fel şi iaurturile.
Controale în şcoli „Suntem în plin proces de inspecţie a şcolilor şi bineînţeles că avem în vedere şi chioşcurile care nu au voie să vândă produse tip fast-food sau chipsuri, bomboane şi alte asemenea alimente”, spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea. Părinţi responsabili au anunţat autorităţile competente cu privire la existenţa acestor tipuri de magazine. „Am avut sesizări din partea cetăţenilor care ne-au spus că există chioşcuri cu alimente interzise comecializării în preajma şcolii, chiar în incinta unităţilor de învăţământ”, mai spune directorul Valentin Boldea. Legea care interzice comercializarea dulciurilor, cartofilor prăjiţi sau a chipsurilor în apropierea şcolii a intrat în vigoare în 2008, dar iată că după 5 ani încă mai există patroni inconştienţi de pericolul care îi pândeşte pe copiii cărora li se oferă accesul uşor la astfel de produse. Obezitatea în rândul copiilor este o problemă a secolului în care trăim nu doar la nivel european, ci la nivel modial. Numărul copiilor care se îngraşă pe zi ce trece este în continuă creştere iar boala nu vine singură, ci aduce cu sine complicaţii. Cele mai întâlnite efecte secundare ale obezităţii pe termen lung sunt problemele cardiace şi diabetul.  În judeţul nostru rata obezităţii în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani este de 15%. Educaţia alimentară, aproape inexistentă Copiii îşi cumpără tot ce e mai nesănătos de pe rafturile magazinelor, aflăm de la un cadru didactic. “Mănâncă tot felul de covrigi, chipsuri şi beau sucuri cu acid. Fast-foodul este la ordinea zilei. Vin cu ele la pachet. Cauza este indiferenţa părinţilor, care, în loc să le pregătească un sandvici, le dau un bănuţ pe care copilul îl cheltuie pe tot felul de dulcegării găsite la chioşcul din colţul străzii”, spune profesoara Monalisa Nică, cadru didactic la Şcoala nr.7. La aceeaşi şcoală există un opţional în programa de învăţământ despre alimentaţie, care se numeşte “Educaţie pentru sănătate”. Alături de acest opţional mai sunt limba engleză, informatică sau franceză, alese în defavoarea cursului care îi învaţă pe copii cum să mănânce sănătos. „Părinţii aleg alte discipline, gândindu-se strict la educaţia copilului, dar nu-şi imaginează cât de benefice ar fi astfel de ore pentru sănătatea lor”, spune medicul gastroenterolog Ginel Baciu. “Este nevoie de un program, o campanie de conştientizare nu atât în rândul elevilor cât în special în rândul părinţilor, care să îi înveţe ce este o alimentaţie sănătoasă. Trăim într-o societate de graşi, obezi, în care toată lumea ţine cure de slăbire, de aici dăm în probleme mai grave, anorexie, şi avem chiar probleme psihice”, mai spune profesoara Monalisa Nică. Înaintea conştientizării de către dascăli a necesităţii unui program de informare a întregii populaţii cu privire la efectele negative ale alimentaţiei nesănătoase, medicii specialişti trag semnale de alarmă prin toate mijloacele posibile despre riscul obezităţii şi îmbolnăvirii în urma consumului mâncării de tip fast-food. „Părinţii nu au educaţia necesară despre alimentaţie, cei mai tineri nu avut timp să studieze problema iar bunicii le oferă nepoţilor alimente bogate în calorii dar nehrănitoare pentru organism. Este şi vina industriei, care fabrică produse gândindu-se la partea financiară şi nu la sănătatea populaţiei”, explică medicul Baciu. În şcolile din judeţul nostru educaţia alimentară este dezbătută în mod opţional prin cursuri şi ore de dirigenţie.
Până la sfârşitul acestei luni gălăţenii care locuiesc în casele primăriei trebuie să achite dările la stat. În caz contrar, după data de 30 septembrie 2013 “se vor aplica penalităţi de 2% pe fiecare zi de întârziere”, informează reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Galaţi. Primăria Galaţi are în administrare peste patru mii de locuinţe, toate ocupate de chiriaşi care plătesc, în funcţie de vârstă, zonă şi numărul de camere, sume cuprinse între 50 de lei şi 400 de lei. Restul gălăţenilor îşi pot plăti taxele şi impozitele până în ultima zi din an fără să intre în perioada de penalităţi.
Joi, 26 Septembrie 2013 03:00

O nouă surpare periculoasă

Surparea a apărut în cartierul Micro 19, pe strada Oţelarilor, în faţa blocului P2. Gaura s-a căscat pe spaţiul dintre trotuar şi carosabil, acolo unde locatarii din zonă îşi parchează maşinile. Mai mult decât atât, surparea pare să se întindă şi pe trotuar, unde se pot vedea adâncituri în asfalt. Oamenii care locuiesc în blocurile alăturate şi nu au unde să parcheze automobilele spun că se tem ca groapa să nu se prăbuşească peste noapte şi să le înghită şi maşinile, dar nici nu caută alt loc mai sigur pentru mutarea maşinilor, pe motiv că nu au unde. Comercianţii de la parterul blocului susţin că groapa datează de aproximativ un an, dar s-a mărit în urma ploilor din ultima perioadă. De altfel, pe toată bucata străzii Oţelarilor cuprinsă de la capătul cu Bulevardul Brăilei până în locul unde întoarce troleul, oamenii îşi parchează maşinile pe spaţiul verde. „Cauza surpării poate fi greutatea automobilelor parcate în locul care nu este destinat pentru parcare”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Pe de altă parte, directorul societăţii Apă-Canal spune că nu este vorba despre o problemă legată de conducte ale societăţii pe care o conduce, ci de o ţeavă de gaz avariată. „În zilele următoare se vor face constatări şi se va acţiona pentru rezolvarea problemei”, ne-a asigurat Mihai Costache.
Joi, 26 Septembrie 2013 03:00

Gogonele şi pepeni de murat, în pieţe

Vremea s-a răcit, gogonelele şi pepenaşii se găsesc din belşug pe tarabele pieţelor, tot ce mai rămâne de făcut este punerea la borcane pentru sezonul rece. Gospodinele freamătă prin pieţe şi magazine în căutarea preţurilor bune la legumele şi borcane. Gogonelele se găsesc la preţuri cuprinse între 1 leu şi 2 lei. Preţul variază în funcţie de piaţă şi mărimea gogonelelor. Bineînţeles că preţul se poate negocia cu pieţarii "numai pentru cantităţi care depăşesc 15 kilograme", spune domnul Maricel, comerciant de legume. Pepenii pentru murat se găsesc la preţuri cuprinse între 1,5 şi 2,5 lei. Doamna Maria, care vinde pepeni în piaţa din Micro 19, ne dezvăluie un secret pentru conservarea pepenilor fără bătăi de cap: „La un litru de apă se pune o lingură de sare şi, ca să nu mă mai chinui toată iarna să vântur moarea, pun apa fiartă şi răcită. Zeama va rămâne limpede chiar dacă murăturile vor ajunge până în primăvară, când vremea se încălzeşte. Pentru aromă mai pun ţelină, care să aibă şi rădăcină şi frunză, rădăcină de pătrunjel, ceapă şi morcovi". Un alt lucru important este recipientul în care se pun la conservat murăturile, care nu trebuie să fie din plastic. Cel mai comod şi la îndemână este folosirea borcanelor de sticlă, care se găsesc la toate dimensiunile. Şi mai potrivit este butoiul de stejar, acolo unde se poate. Preţul borcanelor este cuprins între 1,2 lei pentru borcanul de 300 mililitri şi 9 lei pentru un borcan potrivit pentru murături de 4.250 de mililitri. Evitaţi conservanţii! Deşi scurtează considerabil procesul de punere la borcane, conservanţii sunt de evitat pentru că sunt doar prafuri artificiale, care scad calitatea nutritivă a murăturilor. Dacă se recurge la câteva "artificii", precum boabele de muştar, usturoiul sau crenguţele de cireş, murăturile vor căpăta arome deosebite în mod natural. Sarea trebuie să fe şi ea grunjoasă şi nicidecum iodată, pentru că îngreunează procesul de fermentaţie.
Petrecerea de nuntă nu înseamnă, pentru tinerii care se căsătoresc, doar distracţie. De fapt e o alergătură continuă pentru tot ce presupune organizarea unei petreceri de mare amploare. Nebunia începe cu cel puţin un an înaintea evenimentului, cu alegerea localului.
"Dacă te interesează perioada august-septembrie, trebuie să faci rezervare cu un an şi jumătate-doi înainte, pentru că este perioada cea mai căutată de toată lumea", spune Violeta Bacalu, administratorul unui salon de nunţi.
Pentru lunile octombrie, iunie sau chiar luna mai este suficient ca rezervarea să se facă doar cu un an înainte. Rezervarea locului presupune semnarea unui contract între viitorii miri şi reprezentanţii salonului unde va avea loc petrecerea, numai după achitarea unui avans, care poate fi cuprins între 1.500 sute şi 3.000 de lei. "Sunt şi saloane care stipulează în contract achitarea obligatorie a unei sume de 80% din valoarea meniurilor până la data nunţii, aşadar trebuie avut grijă la cererile pe care orice restaurant sau salon le poate scrie în contract", mai explică doamna Bacalu.

Atenţionări speciale

Înainte de semnarea contractului de închiriere se vor citi toate clauzele specificate în foile contractului. Pot exista surprize neplăcute la plata serviciilor chiar a doua zi după petrecere.
"De obicei se poate descoperi că avansul plătit la rezervarea locului este de fapt doar chiria pe local şi nu include alte servicii. Nu este deloc de neglijat acest aspect, având în vedere că avansul poate ajunge la 3.000 de lei" ne explică Violeta. 
Important este de discutat şi preţul final. Având în vedere că o rezervare se face şi cu doi ani înaintea evenimentului, tinerii trebuie să ştie dacă administratorul îşi asumă fluctuaţiile de preţ sau se va calcula totul la preţurile actualizate în anul când are loc petrecerea.
"Chiar dacă se discută despre asta, o lămurire verbală nu este suficientă, trebuie scris foarte clar în contract. Surprizele apar în dimineaţa de după nuntă, dacă nu s-a lămurit în scris acest aspect şi clientul se trezeşte că trebuie să plătească preţuri mărite peste noapte", susţine Violeta Bacalu.
Alt lucru pe care ce doi tineri nu trebuie să-l treacă cu vederea este relaţia cu administratorul localului. "Este foarte important ca relaţia manager-client să fie una flexibilă. Eu sunt de părere că administratorul trebuie să fie deschis propunerilor cu care vin mirii şi în aceeaşi măsură trebuie să ofere cele mai bune sfaturi pentru ca petrecerea să iasă aşa cum visează tinerii", spune interlocutoarea noastră.
Băutura şi decoraţiile pot fi impuse de salon! Există restaurante care au contracte de colaborare cu firme specializate şi pot impune anumite decoraţii sau băuturi. La fel, se poate percepe o taxă de manipulare şi răcire pentru băuturile aduse de clienţi. Pe lista impunerilor pot intra şi prăjiturile sau tortul dar şi numărul de invitaţi. Restaurantele sau saloanele cu o capacitate mare impun de obice un număr de cel puţin 80 de persoane.

O nuntă reuşită trece prin stomac!

Sarmale sau peşte? O dilemă cu care se confruntă atât mirii cât şi organizatorii nunţii. Problema este tranşată în funcţie de invitaţii care participă la petrecere şi de pulsul general al nunţii. Pentru o nuntă tradiţională, bineînţeles că merg foarte bine sărmăluţele, iar pentru o nuntă unde nu sunt respectate obiceiurile se pretează peştele. Odată stabilit primul fel, restul merge ca o apă lină. Aperitivul se alege dintr-o listă prestabilită cu tot felul de produse pe care fiecare restaurant le pune la dispoziţia clientului. "Eu recomand ca meniul să se facă în prezenţa bucătarului, care va sfătui clienţii despre produsele care se pot combina, ţinând cont de gusturi şi procesul de digestie", ne spune Violeta Bacalu. Iar felul doi, adică friptura, se decide între pui, porc sau vită în cele mai multe cazuri. Preţul unui meniu poate fi cuprins între 170 şi 290 de lei.
O comunicare bună cu administratorul localului vă poate ajuta să economisiţi bani.
"Eu nu recomand mesele încărcate cu fructe, alune, fursecuri şi tot felul de dulciuri. E o risipă de bani pentru clienţi şi nici estetic nu dă prea bine. Îi sfătuiesc să facă un candy bar, unde cantitatea de dulciuri este clar mai mică, oricum nu toată lumea va mânca dulce" spune Violeta. Aceeaşi recomandare este făcută şi pentru băuturi. Angajarea unui barman şi crearea unui meniu de băuturi reduce considerabil bugetul pentru băuturi alcoolice sau non-alcoolice.
Servirea este şi ea foarte importantă. Pentru o servire fără probleme se recomandă un chelner şi un bucătar la maxim 20 de persoane, dar ideal ar fi un chelner la 12 persoane.
Astăzi este prima zi de şcoală pentru cei care s-au decis în acest an să urmeze cursurile programului şcolar "A doua şansă". Numărul total de cursanţi înscrişi până la această dată este de 608, dintre care 350 vor urma programa pentru învăţământul primar iar restul de 258 s-au înscris pentru programul secundar inferior. "Numărul este unul constant în comparaţie cu anii trecuţi. Este important de ştiut că doritorii se pot înscrie pe tot parcursul anului la cursuri, programul fiind unul flexibil, dat fiind faptul că mulţi dintre elevi sunt angajaţi, au familii sau sunt nomazi", explică inspectorul şcolar Aura Moza. Programul "A doua şansă" se adresează persoanelor care au întrerupt studiile şi vor să revină în sistemul de învăţământ pentru finalizarea lor.
Miercuri, 02 Octombrie 2013 03:00

Hidratare şi machiaj de toamnă

Vremea rece şi vântul de toamnă ne fac mai vulnerabili în faţa răcelii dar în aceeaşi măsura dăunează şi pielii. De aceea este recomandat ca în această perioadă să luăm măsuri speciale de hidratare şi protecţie a pielii corpului şi fetei. Pe lângă o alimentaţie sănătoasă bogată în fructe, legume şi proteine de bună calitate dar şi un consum suficient de apă, pielea are nevoie de hidratare exterioară, care începe cu gomajul, o exfoliere delicată a pielii, care să lase produsele de îngrijire să intre mai uşor în dermă. "Gomajul se poate face şi acasă, nu neapărat la un salon de cosmetică, cu produse speciale care se găsesc în farmacii sau în magazinele de specialitate. Eu recomand produsele bio din farmacii care au o granulaţie delicată şi nu agresează tenul. Cât despre metodele tradiţionale de exfoliere, cu mălai sau zahăr, le consider un pic prea aspre, iar cum tenul este puternic vascularizat, riscăm apariţia capilarelor sparte", ne explică make-up artistul Alina Agache. De la ea mai aflăm că îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii este o condiţie esenţială pentru un machiaj de durată: "Fără această procedură, cremele şi, implicit, fondul de ten nu intră în reacţie cu pielea şi nu mai au efectul scontat". Următorul pas este aplicarea unei creme hidratante. Atenţie! O cremă hidratantă nu înseamnă o cremă cu o consistenţă grasă, nutrientă, care poate lăsa tenul uleios. O cremă hidratantă este o cremă a cărei formulă îmbogăţeşte nivelul de apă al tenului. Nu în ultimul rând, crema demachiantă în acest sezon trebuie să fie delicată şi, de preferat, să conţină acid L-Mandelic, ce asigură o exfoliere blândă, fără a lăsa tenul uleios. Solarul, o  problemă de estetică Chiar dacă vara a trecut, foarte multe femei aleg să meargă la solar pentru a menţine brozul obţinut în sezonul estival. Din păcate, acestă practică în exces afectează pielea delicată şi sensibilă a feţei. "Multe dintre clientele mele care decid să meargă la solar o fac cu una sau două săptămâni înaintea unui mare eveniment şi ajung la mine cu arsuri minore ale pielii, în special în zona frunţii şi a nasului, unde pielea începe să se descuameze şi, indiferent de produsele sau tehnica folosită, imperfecţiunile tenului nu mai pot fi acoperite", ne împărtăşeşte Alina. Se recomandă ca faţa, gâtul şi eventual zona decolteului să fie protejate cu o cremă de protecţie solară SPF50 atunci când se merge la un salon de bronzat. Astfel, se evită îmbătrânirea prematură, pigmentarea inestetică a pielii şi se reduce riscul deshidratării tenului. "Pentru doamnele şi domnişoarele care doresc să pară mai bronzate în ziua lor specială, recomand cu minim o saptămână înainte folosirea unei spume autobronzante care se aplică uniform, cu uşurinţă şi fără să păteze. Mai mult decât atât, nu are efecte nocive asupra pielii", ne mai spune make-up artistul. Fără procedee agresive înaintea unui eveniment! Pentru majoritatea doamnelor un eveniment înseamnă o nuntă sau un botez. Este foarte important să nu efectuaţi nicio procedură cosmetică invazivă asupra tenului înaintea unui eveniment major. "Sunt persoane care neglijează cu anii îngrijirea tenului şi decid în ultima clipă să se supună la diverse tratamente cosmetice. Nu am nimic împotriva acestor proceduri atât timp cât sunt făcute în mod constant şi cu minim o lună sau trei săptămâni înainte. Recomand acest interval de timp deoarece am întâlnit frecvent în practică femei cu urme profunde de la extracţii, cu reacţii alergice sau roşeaţă profundă", spune Alina. Cum ne machiem toamna asta În principiu, se poartă ceea ce ne avantajează. Toamna aceasta marii make-up artiştii ne recomandă, ca formă, machiajul tip „cat eye”, farduri în nuanţe de orange, prună şi fabulosul ruj roşu. Pentru machiajul de eveniment tendinţele pot fi respectate dar adaptate fizionomiei, culorii ochilor şi a părului şi, nu în ultimul rând, evenimentului la care participăm. "Tendinţele sunt mai puţin relevante atunci când vine vorba de o petrecere şi nu de un cat-walk. Machiajul ideal este cel care îţi vine cel mai bine şi mai puţin cel dictat de trendurile de sezon. Machiajele de podium sunt preponderent conceptuale", explică Alina. Un alt aspect important al machiajului de eveniment este intensitatea. Machiajul de mireasă, în mod special, este gândit ca un machiaj de fotografie şi de aceea „mireasa trebuie să poarte un machiaj în care trăsăturile frumoase sunt bine conturate, deoarece aparatul foto şterge din intensitatea culorii. Este foarte important ca viitoarele mirese să înţeleagă că această conturare nu presupune un machiaj încărcat. Linia între intens şi vulgar este foarte fină şi aici intervine relaţia pe care o dezvolt cu clientele mele. Trebuie să mă asigur că între noi există o comunicare perfectă, din care să înţeleg ceea ce îşi doreşte clienta şi în aceeaşi măsură să îi explic ce anume o avatajează şi ce i s-ar potrivi cel mai bine", spune make-up artistul. Machiajul de mireasă trebuie făcut cu produse de calitate aplicate în straturi fine şi succesive. Se folosesc primeri speciali, care asigură longevitatea, şi se aplică fixator de machiaj.
Vremea rea şi mai ales zăpada de la munte i-a determinat pe şoferii gălăţeni să-şi primenească deja autoturismele cu anvelope de iarnă. “De două zile au început să vină la service pentru schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Unii au avut drum spre Braşov şi trebuia să se pregătească pentru carosabilul alunecos”, spune reprezentantul unui service specializat cu schimbarea anvelopelor. Preţul de schimbare a cauciucurilor este cuprins între 55 şi 65 de lei. Preţul anvelopelor variază în funcţie de firma producătoare, mărime, tipul autoturismului, gradul de uzură, aşa că se pot plăti câteva sute de lei pe un set complet de cauciucuri second-hand şi se poate ajunge la câteva mii de lei pentru un set nou-nouţ pentru o maşină de teren.
Marți, 08 Octombrie 2013 03:00

Divort fără acordul pârâtului

Separarea unui cuplu este un moment dificil în viaţa celor care decid să-şi spună adio iar procedeul prin care se încheie o căsătorie are un impact şi mai mare asupra soţilor. Deşi se poate divorţa de comun acord într-un timp foarte scurt, la primărie sau la un notar, există multe cazuri când situaţia cere verdictul instanţei. Cel mai adesea procesele de divorţ ajung înaintea unui judecător când soţii nu se pot decide asupra titulaturii custodiei sau a împărţirii bunurilor comune, dar se poate apela la instanţă şi în cazul în care unul dintre soţi vrea să divorţeze dar nu are acordul pârâtului. Acest tip de proces necesită mai mult timp pentru pronunţarea divorţului întrucât „este necesară audierea martorilor care să confirme motivele invocate de reclamant şi pentru asta se aşteaptă un al doilea termen”, după cum ne spune avocatul Ioana Dumitru. Cel mai mult durează pronunţarea primului termen de înfăţişare, care se poate face după 8 luni, chiar şi un an de la introducerea actelor de divorţ, iar al doilea termen se dă de obicei cam după o lună. În tot acest timp pârâtul va fi citat conform legii. Taxele de acţionare în instanţă sunt cuprinse între 50 şi 200 de lei, reprezentând taxa de timbru, la care se adaugă onorariul avocatului, dacă se apelează la unul. Valoarea taxei de timbru variază în funcţie de motivul pentru care se divorţează. Astfel, pentru cei care vor să se separe din cauza unei probleme de sănătate care face imposibilă continuarea căsătoriei, tariful taxei judiciare este de 50 lei. Preţul se dublează pentru cererea de divorţ a unuia dintre soţi după o separare în fapt care a durat cel puţin doi ani dar şi pentru divorţul care se face din motive temeinice care au dus la vătămarea gravă a relaţiei dintre soţi. Cel mai mult, 200 de lei, plătesc soţii care divorţează de comun acord. Divorţul la primărie se poate face numai dacă soţii nu au copii minori şi costă 50 de lei, iar la notar tutela trebuie să fie comună şi costă 80 de lei. Ambele variante presupun un acord comun de separare. Divorţul se poate face şi la mediator. „Soţii, de comun acord, se prezintă la mediator, mediatorul realizează procesul verbal de mediere în funcţie de solicitările lor şi pot menţiona în procesul verbal la care dintre soţi rămâne tutela copilului. Actul constatator trebuie depus în instanţă de mediator şi instanţa de judecată trebuie să se pronunţe asupra divorţului”, explică avocatul. Aşadar, medierea divorţului reduce considerabil timpul practic de separare în mod oficial a cuplului. Tot la mediator trebuie să ajungă fiecare cuplu care divorţează în faţa judecătorului. Nu se poate înainta niciun act în judecată dacă nu se face dovada de informare privind avantajele medierii, pe care o poate face şi avocatul.
Pagina 5 din 8