Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Vântul puternic din această seară a smuls o bucată din acoperişul unul bloc de pe str. Oţelarilor din municipiul Galaţi şi l-a aruncat peste autoturismele parcate în apropiere. La faţa locului s-a deplasat o autospecială de la Detaşamentul de Pompieri Galaţi - ISUJ Galaţi. 

Tot furtuna care a măturat Galaţiul în această seară, a smuls o copertină tip terasă care a rămas agăţată de cablurile electrice. Pompierii împreună cu un echipaj de la Electrica au intervenit rapid, iar zona a fost pusă în siguranţă.

Totodată echipele de intervenţie acţionează pentru îndepărtarea copacilor şi crengilor rupte de vântul puternic. 

 

copertina rupta furtuna

 
Miercuri, 04 August 2021 14:55

Impact pe toboganul de la Aquapark Galaţi

Incident petrecut, ieri, pe toboganul pentru adulţi din abia deschisul Aquapark de la Plaja Dunărea. Doi gălăţeni, de 38 şi 29 de ani, au ajuns la spital cu leziuni la coloană şi răni la picioare după ce au intrat în coliziune pe cel mai înalt tobogan din ţară, cu o cădere de apă de peste 20 de metri, din incinta celui mai nou Aquapark din ţară, cel de la Galaţi. 

Gălăţenii  răniţi se pare ca nu ar fi respectat greutatea maximă permisă pe un colac dublu şi s-au dezechilibrat şi s-au lovit. Cei doi bărbaţi, destul de solizi din ce spun martorii, nu ar fi respectat greutatea maximă admisă pe colac de 180 kg şi nici distanţarea dintre cei care intră succesiv în tunel. 

”S-au dat amândoi pe un colac. Nu au apreciat nici greutatea şi nici viteza. Probabil s-au şi speriat, au  dat drumul şi au căzut în gol. Şi da, s-au lovit unul de altul în interiorul toboganului “, a explicat Mihai Vârlan, paramedic Aquapark. Impactul din tunelul cu apă s-a petrecut în zona de ieşire, acolo unde traseul induce o mişcare de pendul, cu o cădere de apă mai redusă pentru a atenua viteza şi implicit căderea. Primele îngrijiri cei doi le-au primit de la echipa de prim-ajutor a parcului acvatic apoi de la echipaje ale Ambulanţei şi SMURD. 

”Am fost solicitaţi să intervenim în municipiul Galaţi la plaja Dunărea unde a avut loc un incident. Echipajul nostru a găsit un bărbat de 38 de ani care suferise un accident, un traumatism în zona toraco-lombară şi o plagă la nivelul maleolei unuia dintre membrele inferioare. Colegii noştri paramedicii de la SMURD au preluat şi ei un alt bărbat care avusese şi el un traumatism la una din glezne”, a explicat dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi.  

Reprezentanţii parcului susţin că oamenii nu au răbdare pentru a se lansa în circuitele acvatice şi se îngrămădesc la lansarea în tobogan în ciuda indicaţiilor oamenilor de ordine. ”Avem acolo câteva persoane care îndrumă oamenii cum se folosesc sau cum trebuie să participe pentru a folosi aceste tobogane. Din păcate e mai greu de stăpînit sau cu răbdarea e mai greu de rezolvat. Cetătenii nu vor să stea în soare, vor cât mai repede să intre pe tobogan, să se dea, să trăiască senzaţia de adrenalină, de aceea se produc astfel de evenimente”, a precizat  Dragoş Magearu, director al societăţii Gospodărire Urbană SRL. 

Acesta este primul incident în Aquapark-ul de la Galaţi. Înălţimea toboganului acvatic este cea mai mare din ţară, aceasta depăşind 20 de metri.

Secţia 5 Poliţie Galaţi a fost sesizată, prin apelul de urgenţă 112, cu privire la faptul că, pe strada Traian, din municipiul Galaţi, un bărbat înţeapă cu un cuţit anvelopele autoturismelor parcate. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 2 spre 3 august 2021.
Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului şi, în zonă, a fost identificat un bărbat, de 35 de ani, care corespundea descrierii făcute de apelantul la 112. Asupra acestuia, poliţiştii au găsit un cuţit cu lama de aproximativ 23 cm lungime.
În urma verificărilor, s-a stabilit că acesta ar fi înţepat anvelopele a 14 autoturisme parcate pe strada Traian. În cursul zilei de ieri, bărbatul, cercetat pentru distrugere în formă continuată, a fost reţinut pentru 24 de ore.

În data de 01 august a.c., în jurul orei 02.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea - I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un cetăţean moldovean, în vârstă de 59 de ani, care conducea un autocar, înmatriculat în Republica Moldova şi efectua o cursă ocazională către Bulgaria.
Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autocarului în cauză,  colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autorităţile din  Italia în data de 28.07.2021.
Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că este angajatul unei firme de transport din Republica Moldova şi nu are cunoştinţă despre faptul că mijlocul de transport este implicat în vreun litigiu.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autocarul, în valoare de aproximativ 120.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Două persoane care s-au electrocutat au fost găsite căzute într-un canal tehnic, inconştiente, în municipiul Tecuci, pe str. 1 Decembrie. La faţa locului s-a deplasat o autospecială, echipajul SMURD tip B de la Secţia de Pompieri Tecuci, elicopterul SMURD şi un echipaj de la Ambuşanţă, informează ISUJ Galati. Bărbații efectuau, în canal, lucrări tehnice de reparații, drept pentru care incidentul este considerat accident de muncă.
Totodată intervine şi un echipaj Electrica pentru înlăturarea oricărui pericol, în vederea executării intervenţiei de salvare.
Prima victimă a fost extrasă şi resuscitată din stop cardio-respirator. În acest moment se procedează la extragerea celeilalte. Elicopterul este la faţă locului şi, după extragerea celei de a doua victime, se va decide evacuarea către unităţi spitaliceşti funcţie de decizia medicului de la faţa locului.

UPDATE:

Prima victimă este din Bacău şi are 51 ani. Este intubată şi este dusă cu elicopterul la Spitalul Judeţean Galaţi. A doua victimă are 43 ani şi a fost declarată decedată.

Aglomeraţie şi cozi la intrarea, la deschiderea pentru public a plajei Dunărea acum Aqua Park-ul Dunărea. Începerea programului cu publicul a fost anunţată pentru sâmbătă, ora 9.00, când la poartă s-au adunat câteva sute de gălăţeni care au venit încă de dimineaţă pentru a fi siguri că fac parte din cei aproxamitiv 1.500 de clienţi câţi au voie în incintă, limită impusă de restricţiile specifice pandemiei. Distanţarea socială nu a contat la cozi. Administratorii, municipalitatea gălăţeană, se laudă ca Galaţiul are toboganul cu cea mai mare cădere de apă din ţară, dar şi un mecanism unic în ţară la bazinul cu valuri. Capacitatea plajei de 3.000 de locuri este diminuată la 50% din pricina pandemiei, dar şi aşa gălăţenii n-au respectat nicio normă de protecţie la cozile de la cele 4 case de bilete. Unii au stat şi o oră la coadă, în soarem dar odată intraţi în incinta Aqua Park-ului instalaţiile au fost luate cu asalt.

Părinţii care au venit aici cu copiii sunt însă mulţumiţi, mai ales aceia care nu au posibilităţi financiare pentru a merge la mare sau la piscinele private care sunt mult mai scumpe si nici nu au atâtea dotări. Sunt totuşi şi gălăţeni nemulţumiţi, majoritatea reclamând numărul insuficient de umbrele.

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Galaţi au depistat în trafic, un conducător auto, cu vârsta de 54 ani, din Galaţi, în timp ce conducea un autoturism pe strada Uzina de Apă, având direcţia de mers dinspre strada Stadionului către strada Cloşca, din municipiul Galaţi, sub influenţa alcoolului. La testarea alcoolscopică, a rezultat o  valoare de 3,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Bărbatul a fost condus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

În  cauza de faţă s-a întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de "Conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe". 

UPDATE: Bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore pe baza de ordonanţă şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Galaţi. 

Un poliţist din cadrul Poliţiei Oraşului Însurăţei s-a prezentat, în data de 27 iulie, în jurul orei 08:00, la sediul poliţiei, pentru a intra în serviciu şi a-şi ridica armamentul din dotare. Poliţistul a primit pistolul şi l-a aşezat pe birou pentru a înscrie în registru ridicarea acestuia, moment în care un jandarm care, de asemenea, urma să intre în serviciu, ar fi luat pistolul de pe birou şi ar fi executat accidental un cartuş în podea. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. Poliţiştii au întocmit actele procedurale pentru infracţiunea de uz de armă fără drept, acestea fiind înaintate Parchetului Militar Bucureşti, circumscripţia Constanţa, urmând a fi soluţionat conform prevederilor legale. De asemenea, faţă de poliţistul în cauză, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a dispus efectuarea de verificări în vederea stabilirii existenţei/inexistenţei abaterii disciplinare de neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi luării măsurilor legale în acest sens.

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu 1 august 2021, mijloacele de transport în comun ale Transurb vor circula după programul de transport de vară. Decizia este motivată de faptul că fluxul de călători a scăzut considerabil în perioada concediilor şi a vacanţei şcolare.

De asemenea, municipalitatea anunţă că s-a decis desfiinţarea a două trasee.

”În urma evaluării fluxurilor de călători pe fiecare traseu, precum şi a procentului de suprapunere cu alte trasee, s-a decis desfiinţarea a două trasee, 22 şi 27, concomitent cu suplimentarea cu un autobuz pe traseul 10 şi două autobuze pe traseul 11”, se specifică într-un comunicat de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Crimă şocantă în satul gălăţean Buceşti. O femeie de 48 de ani a fost găsită moartă prezentând mai multe lovituri în special la nivelul capului. Din primele date a reieşit că autorul crimei ar fi chiar cumnatul femeii. 

Bărbatul de 45 de ani o acuză pe femeie că din cauza farmecelor făcute de ea i s-a destrămat familia. În acest moment, el este audiat de poliţişti urmând să se ia măsurile impuse de lege.

 

UPDATE: La data de 30.07.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au solicitat Tribunalului Galaţi, luarea măsurii arestării preventive faţă de un inculpat cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, prevăzută de dispoziţiile art. 188 alin.(1) din Codul penal. Din  probele administrate până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că la data de 29.07.2021, în jurul orei 12.30, inculpatul a aplicat, în mod repetat, victimei (cumnata sa), lovituri, cu o ţeava metalică, în zonă vitală (zona capului), provocându-i leziuni traumatice, care au avut ca urmare decesul acesteia. Cererea a fost admisă de către Tribunalul Galaţi, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de  inculpat, pentru o perioadă de 30 de zile.  
Pagina 1 din 492