Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

O asistentă din cadrul Serviciului de Ambulanță Judeţean (SAJ) Galați a fost confirmată a avea COVID-19. I s-a făcut testul rapid, prezenta simptome. După ce a fost confirmată, a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase. Toți colegii de tură ai femeii au fost trimiși în izolare, iar luni vor fi testați. Numai că, femeia infectată a intrat, se pare, în contact cu cadre medicale din UPU SMURD a Spitalului de Urgență și cu paramedici ISU. Direcția de Sănătate Publică Galați ar trebui să lămurească oamenii dacă vor fi sau nu testați.

La distanță între ei, gălățenii stau la coadă în fața Centrului Regional de Transfuzii pentru a putea intra, controlat, în grupuri mici, ca să doneze. Se iau aceste măsuri necesare pentru a se păstra distanța socială și a se evita infectarea celor care vor să doneze. După ce sunt dezinfectaţi, aceștia pot dona.

Majoritatea sunt donatori cu ceva vechime, care vin chiar și de la serviciu sau din concediu. Alții însă sunt la prima donare. Unii au venit de la serviciu, dar alții sunt veniți de acasă și recunosc sincer că donează și ca să mai iasă din casă. Asta mai ales după ce în Ordonanța militară numărul 3 s-a specificat foarte clar că, printre alte dispoziții, cetățenii pot ieși din case și pentru a dona.

„A crescut numărul celor care vin să doneze. A fost benefic îndemnul autorităților de a veni oamenii la donare. Ieri au fost 100 de prezentări și astăzi ne așteptăm la fel. Față de o medie de 60-70 de donatori pe zi, am avut însă și zile cu 12 sau 30 de donatori, era cumplit, acum este bine“, a precizat Camelia Stoichiţescu, manager Centrul Regional de Transfuzii Galați. Acum Centrul poate acoperi comenzile cu sânge și produse din sânge.

Bătrânii singuri și vulnerabili din orașul Galați, oameni care au peste 65 de ani și s-ar expune unui mare risc să iasă din case, au primit, astăzi (n.r. - vineri, 27 martie 2020), pachete cu alimente de bază și apă de la Primăria municipiului Galați. Cei care le-au dus sunt angajații Direcției de Asistență Socială a Primăriei Galați.

«Coşul conține ulei mălai, făină, mazăre, conserve, dar și alte produse, și, bineînţeles, apă»

De dimineață, de la depozitul Cantinei de Ajutior Social, reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Primăriei Galați au început să încarce pachete cu mâncare și apă pentru bătrânii singuri și vulnerabili din oraş. „Acum le ducem (n.r. - pachetele) la cei de peste 65 de ani, cei care sunt categoria la risc, ca să nu iasă afară, sigur că da. Le ducem un coș minim, zicem noi, pentru aceşti bătrâni. Coşul conține ulei mălai, făină, mazăre, conserve, dar și alte produse, și, bineînţeles, apă”, a precizat Nicoleta Harţeganu, director Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați.

Unii bătrâni i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi: „Este tare greu pentru noi“

După ce angajații Direcției, îmbrăcați în combinezoane, purtând măști și mănuși, au încărcat maşinile, au pornit către cei care aveau mare nevoie de aceste alimente. Unii bătrâni i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi. „Așa ceva nu am mai pățit de când mă știu. Nu știu cum o să o scoatem la capăt și cu asta. Este tare greu pentru noi”, spunea o doamnă care mai avea un pic și împlinea 84 de ani. Și ea și alte câteva sute de bătrâni primesc gratuit aceste produse. „Rugămintea noastră este să nu ieșiți din case. Dacă aveți nevoie de ceva, vă rog frumos să sunați la Direcția de Asistență Socială”, le spuneau la plecare bătrânilor cei de la Primărie.

Alimentele vor ajunge şi în zilele următoare la toți cei care solicită sprijin

De acum două săptămâni, s-a început în oraș, de către Primărie, căutarea bătrânilor de peste 65 de ani care sunt singuri și fără posibilități. „Până acum au fost identificate 550 de persoane. Alimentele, aceste pachete pregătite de Primărie, vor ajunge şi în zilele următoare la toți cei care solicită sprijin”, a precizat Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați. Cei în vârstă sunt în continuare rugați să ceară sprijin autoritățile decât să riște să iasă afară, putând să se infecteze cu COVID-19, iar asta în situația lor ar putea fi fatal.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, astăzi, vineri, 27 martie 2020, la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti" Galaţi au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 cinci persoane din rândul personalului medical, în urma testării unui număr de nouă persoane cu suspiciune de infecţie.

În urma acestei situaţii, s-a dispus efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacţilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacţi sunt plasaţi în autoizolare, urmând a fi testaţi. S-a dispus, totodată, şi executarea dezinfecţiei de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecţiei, iar pe timpul executării acestei proceduri spitalul nu va mai primi pacienţi.

În prezent, în spitalul militar din Galaţi se află internat un singur pacient în compartimentul urologie, care momentan nu poate fi externat. Încă de la internare s-au luat toate măsurile de izolare a pacientului şi de limitare a infecţiei, fiind internat într-o rezervă cu grup sanitar propriu şi acces controlat pentru personalul medico-sanitar.

Totodată, în urma desfăşurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu“ Focşani, din rândul celor 57 de contacţi apropiaţi ai celor două persoane confirmate iniţial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că un număr de încă 19 angajaţi din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar au fost confirmaţi, de asemenea, pozitiv.

În acest moment, ancheta epidemiologică va fi extinsă şi pentru depistarea contacţilor apropiaţi pentru cei nou confirmaţi şi spitalul este în strânsă cooperare cu DSP Vrancea pentru efectuarea cu eficienţă a anchetei epidemiologice.

 

Grupul de Comunicare Strategică informează că, în această seară, au fost raportate încă patru decese confirmate cu COVID-19.

În primul caz, este vorba despre un bărbat, de 56 ani, din judeţul Dâmboviţa, hemodializat la un Centru de dializă, internat inițial la Spitalul de Urgență București Floreasca, transferat în data de 23 martie 2020, atunci când a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus, la Spitalul de Boli Infecțioase V. Babeș - ATI.

Al doilea deces, un bărbat, de 49 ani, din judeţul Timiș, neinternat. S-a prezentat în data de 20 martie 2020 la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara unde a fost diagnosticat cu Pneumonie acută (clinc şi radiologic). I s- a recomandat consult de specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase. Conform pacientului, acesta nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În data de 21 martie 2020 s-a prezentat şi la Spitalul de  Boli Infecțioase Timișoara, neinternat, diagnosticat cu Pneumonie acută. În data de 24 martie 2020, stare deteriorată, solicită ambulanță, i se recoltează proba de exudat pentru COVID-19 şi este lăsat la domiciliu. Confirmat pe data de 26 martie 2020, decedat în aceeași dată. Pacientul avea boli cronice preexistente, precum poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială.

Al treilea caz, o femeie, de 70 ani, din judeţul Neamţ, internată în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamţ-Nefrologie pentru hemodializă. Stare agravată din data de 25 martie 2020, când se suspectează infecție cu coronavirus și se recoltează proba. Deces în data de 25 martie 2020. Confirmat pozitiv în data de 26 martie 2020.

Cel de-al patrulea deces, un bărbat, de 45 ani, din judeţul Arad, confirmat în data de 25 martie 2020, decedat în 25 martie 2020, în ambulanţă, în timpul transferului în Spitalul BI V. Babeş Timişoara.

România numără în prezent 22 de decese prin COVID-19.

Cel mai mare spital din județul Galați, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“, face eforturi să aibă material de protecţie și dezinfectanți. Deocamdată au pentru o săptămână, dar în cursul zilei mai au de primit tranșe sosite prin Ministerul Sănătății pentru că până acum s-au descurcat cu banii primiți de la Consiliul Judeţean și din fonduri proprii.

Din păcate, deși ambulatoriile trebuiau închise prin ordin de la București, tot prin ordin de la București ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Galaţi trebuie să rămână parțial deschis pentru specializări ca Oncologia sau Diabetul. „Astăzi avem toate echipamentele care ne trebuie şi trebuie să mai primim 56.000 de bucăţi de măşti chirurgicale de la Unifarm, de luni ne tot promit că vin aceste măşti, dar se pare că vor ajunge astăzi sau mâine, mănuşi chirurgicale avem comenzi de 119.286 de bucăţi. Un cadru medical va avea acces la trei sau patru măşti pe zi, nu schimbăm masca la fiecare pacient deoarece încă nu avem pacienţi confirmaţi. Nu este adevărat că un cadru medical primeşte două măşti şi o pereche de mănuşi pe o gardă, primesc câte trei patru perechi. Avem comenzi certe, avem promisiuni, chiar ieri domnul secretar de stat Arafat  ne-a anunţat că au venit avioanele din străinătate cu echipamentele de protecţie, atât pentru spital, cât şi pentru UPU. Ieri, la UPU au fost aduse de cei de la ISU 200 de măşti ffp2, 100 de măşti ffp3 şi 50 de combinezoane, urmând să mai primească în cursul zilei de vineri şi alte materiale tot de la ISU. La dezinfectanţi avem comenzi de 80.345 de litri şi avem de primit de la Unifarm 20.000 de litri. Alţi furnizori ne-au anunţat deja că ne vor trimite vineri 12.000 de măşti, furnizori locali, pentru că nu ne lăsăm doar în comenzile de la Unifarm.

«S-a impus ca specializările oncologie, hematologie, radioterapie şi toate specializările chirurgicale să rămână cu cabinetele deschise»

În cadrul videoconferinţei de miercuri cu Raed Arafat ni s-a impus ca specializările oncologie, hematologie, radioterapie şi toate specializările chirurgicale să rămână cu cabinetele deschise. Deci, etajul 1 din ambulatoriu va rămăne cu cabinetele deschise pentru consultaţii chirurgicale, oncologice, hemofilie şi diabet. Noi facem şi triajul în ambulator, fiecare persoană  completează declaraţiile pe proprie răspundere. Etajele doi şi trei din ambulatoriu se vor transformă, în viitorul apropiat, aşteptăm şi aprobările, pentru că circuitele se fac pe baza unor aprobări, de asemenea, etajul 1 de la spital, secţia de arși va fi secție de AȚI, cu circuit separat pentru pacienții suspecți de COVID-19, pentru când spitalul CFR şi spitalul Tecuci se vor umple de aceşti pacienţi, după cum ştiţi cele două spitale au fost declarate spitale suport pentru Judeţean.

«S-a testat tot personalul care a intrat în contact cu acea biochimistă, toate testele au ieşit negative»

În blocul operator, conform metodologiei, de care au luat la cunoştinţă, s-a testat tot personalul care a intrat în contact cu acea biochimistă, toate testele au ieşit negative. Au fost testate 34 de persoane. Ambulatoriul va deveni doar parţial, pe etajele doi şi trei, în rest rămâne policlinică. Testările nu se fac la persoane asimptomatice, nu se testează la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică”, a precizat Alina Dobrea, director Spitalul Clinic de Urgență Galați.

Astfel, ambulatoriul Spitalului de Urgență Galați se închide parţial prin ordinul primit de la Bucureşti prin care se cere continuarea activității pentru bolnavii de cancer, diabet sau cei cu probleme post chirurgicale. Îngrijorător este faptul că oamenii stau în faţa ambulatoriului fără a păstra o distanţă unii de ceilalţi, iar majoritatea nu poarta nici măşti.

Forţele de ordine au acţionat, în cursul zilei de ieri, 25 martie, în sistem integrat, în echipaje mixte alcătuite din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgenţă. Astfel, peste 330 de poliţişti din cadrul IPJ Galaţi au desfăşurat misiuni specifice, în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii COVID -19. A fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 1.200 de persoane şi 330 de societăţi comerciale au fost controlate, din perspectiva respectării interdicţiilor De asemenea, având în vedere faptul că, începând cu ziua de ieri, au intrat în vigoare prevederile Ordonanţei Militare nr.3/2020 au fost desfăşurate activităţi pentru punerea în aplicare a restricţiilor privind circulaţia persoanelor. Pentru nerespectarea masurilor privind restricţionarea circulaţiei, forţele de ordine au aplicat 193 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 235.000 de lei.

Grupul de Comunicare Strategică informează că miercuri seară au fost raportate încă trei decese confirmate cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat, de 63 ani, din judeţul Neamţ, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi în secţia de ATI, confirmat pozitiv în data de 21 martie 2020, o femeie, de 70 ani, din judeţul Suceava, internată în SJU Suceava, confirmată pe data de 25 martie 2020 şi o altă femeie, de 70 ani, din judeţul Suceava, internată în SJU Suceava, confirmată pe data de 25 martie 2020. Astfel, numărul deceselor cauzate de COVID-19 în România a ajuns la 17.

Miercuri, 25 Martie 2020 17:45

COVID-19: România numără 14 decese

Grupul de Comunicare Strategică a informat că a fost înregistrat decesul cu numărul 14. Este vorba despre un bărbat de 52 ani internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava care a fost confirmat pozitiv la COVID-19 în data de 23 martie 2020 și care a decedat în această după-amiază. Bărbatul suferea de obezitate.

Miercuri, 25 Martie 2020 13:35

COVID-19: Cifrele zilei la Galaţi

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi informează că, în acest moment (n.r. - 25 martie 2020, ora 13.00), conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţul Galaţi 143 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar 3.371 de persoane sunt autoizolate şi monitorizate la domiciliu. 5 persoane au ieşit din carantină şi 12 persoane au ieşit din autoizolare după trecerea perioadei de 14 zile.

Echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi au continuat acţiunile impuse de starea de urgenţă şi de ordonanţele militare în vigoare legitimând 216 persoane şi verificând 135 autoturisme. Au fost aplicate 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 132.530 lei. Poliţiştii locali au legitimat 33 de persoane şi au verificat 2 autoturisme. Au aplicat 22 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 50.980 de lei.

Prefectura Galaţi face apel la cetăţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ţine sub control răspândirea virusului.

Pagina 1 din 378