Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Impact cu un stâlp de înaltă tensiune provocat, noaptea trecută, de un şofer băut. Accidentul a avut loc la intersecţia străzilor Brăilei cu Traian. "Un bărbat în vârstă de 28 de ani care se afla la volanul unei maşini nu a adaptat viteza la condiţiile din trafic şi a lovit un stâlp de înaltă tensiune. Testat alcoolscopic a reieşit că avea 0.73 mg/l alcool pur în aerul expirat în sânge", a precizat Iulian Unguru, IPJ Galaţi. Şoferul a refuzat să i se recolteze în totalitate probe biologice. Este cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului, distrugere şi refuz de recoltare al probelor biologice. Imaginile impactului au fost suprinse şi de camerele de supraveghere a traficului ale poliţiei locale. Din pricina accidentului, alimentarea cu energie electrică a troleibuzelor a fost dată peste cap ore în şir (Citeşte AICI).

Joi, 17 Ianuarie 2019 15:39

80 de lebede, salvate la Galaţi

Lucrătorii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi descarcă de câteva zile saci şi cutii cu salate, spanac, rucola şi alte verdeţuri, undeva pe marginea unei bălţi în sudul oraşului. Într-o linişte deplină aici şi-au făcut adăpost aproape 80 de lebede. Sunt cam 30 de familii de lebede care au renunţat la călătoria spre ţările calde, puii de sub un an ar fi făcut imposibil zborul. Tot lacul este îngheţat cu excepţia unui petec de apă. Specialiştii de la Grădina Zoo din Galaţi au remarcat faptul că în fiecare noapte lebedele adulte "navigau" prin rotaţie pe lac pentru a împiedică îngheţul. Ochiul de apă reprezintă şi un refugiu în calea prădătorilor care s-ar avânta pe gheaţa lacului.

18Lebede2

"Mai ales puii ar fi fost în pericol de supravieţuire deoarece nu sunt destul de dezvoltaţi şi nici nu este destulă mâncare. Au mai fost lebede şi în alţi ani aici, dar niciodată atât de multe", a spus Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi. Lipsa hranei ar fi fost fatală, în special pentru pui care sunt mult prea mici, şi cum Grădina Zoo nu duce lipsa de sponsorizările de la supermarket, o parte din verdeaţă ajunge pe malul lacului îngheţat. Lebedele sunt în afara oricărui pericol acum. Aproape zilnic, lucrătorii de la Complexul Muzeal şi Zoo vin în linişte, pentru a nu le speria, pe malul lacului pentru a le observa. Până la primăvară lebedele vor avea hrana asigurată.

În Grădina Zoo din Galaţi, iarna a dus la adoptarea unor măsuri prin care animalelor să li se asigure confortul în această perioadă cu temperaturi mici. "Le dăm o raţie mai mare de carne, hrană, medicul veterinar are vizite mai dese şi le suplimentăm alimentaţia cu vitamine. Oricum, majoritatea animalelor pe care le avem la Grădina Zoologică sunt animale care rezistă afară. Nu toate sunt în această situaţie. De exemplu, avem leii care trebuie să stea la căldură, cei trei ratoni cărora le-am pregătit adăpostul cu paie şi pot sta totuşi afară, şi avem şi păsările acvatice pe care, tot aşa, le-am mutat în spaţii încălzite", a precizat Matei Roşca, administrator Grădina Zoo Galaţi.

17Zoo2

Mult mai obişnuiţi cu temperaturile mici, tigrii siberieni ies la zăpadă şi chiar se joacă în ea. Urşii nu mai hibernează şi ies la zăpadă, şi-au săpat chiar o groapă în curtea de lângă adăpost şi ies periodic afară. Nu stau însă prea mult din cauza frigului, ci se întorc în adăpostul plin de paie. Leii însă nu sunt deloc scoşi afară din adăpostul lor, primesc şi ei raţie dublă de carne şi stau într-o incintă încălzită în care temperatura nu scade sub 12 grade Celsius. Simpaticii ratoni sunt în adăpostul lor de afară care a fost căptuşit şi pe interior şi pe exterior cu paie multe, dar nu ies deloc din acesta decât mai spre seară, noaptea, şi atunci stau puţin cât să mănânce.

Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Galaţi, având sprijinul B.O.S. Galaţi şi al poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au surprins, pe 11 decembrie 2018, în flagrant delict, patru persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de furt calificat (Citeşte AICI). Cei patru, doi bărbaţi de 35 şi 44 ani, un minor de 17 ani şi o femeie de 38 ani, toţi din municipiul Galaţi, ar fi pătruns, prin escaladarea ferestrei, în două apartamente de pe raza municipiului Buzău, de unde ar fi sustras bani, bunuri şi alte valori, prejudiciul fiind de 1.600 lei. "La momentul respectiv, instanţa a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul celor doi bărbaţi şi al minorului, şi măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, în cazul femeii. Pentru a proba întreaga activitate infracţională a celor patru, poliţiştii birourilor de investigaţii criminale din Galaţi, Buzău şi Brăila au continuat cercetările, din acestea reieşind că persoanele în cauză ar mai fi comis, în perioada 23.01.2018 - 07.12.2018, alte 27 de infracţiuni de furt sau tentativă de furt din locuinţă, cu mod de operare «forţarea şi escaladarea ferestrelor de la parterul blocurilor». Este vorba despre 18 infracţiuni săvârşite pe raza municipiului Galaţi, 8 infracţiuni pe raza municipiului Buzău şi una în municipiul Brăila. Prejudiciul total stabilit a fi fost produs, până în prezent, de cei patru, este de 101.500 lei", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. În acest context, a fost solicitată şi obţinută prelungirea arestării preventive a celor doi bărbaţi şi a minorului pentru încă 30 de zile.

Tragedie la Galaţi, unde trei oameni au murit în propria casă. Este vorba despre un cuplu de bătrâni şi fiul lor de 52 de ani. Cei trei locuiau într-un apartament de pe strada Siderurgiştilor, nu ar fi avut centrală termică deocamdată şi se încălzeau folosind calorifere electrice şi aragazul. De aici li s-ar fi tras moartea. 

16Morti2

Poştăriţa venită cu pensia a văzut că mânerul uşii apartamentului este fierbinte. A alertat vecinii care au chemat pompierii. "La solicitarea poliţiei, echipajul de descarcerare şi echipajul SMURD s-au deplasat la adresa indicată, au observat că uşa era fierbinte. După ce au deblocat uşa au descoperit, în interiorul unei camere, trei victime, şi ochiul de la aragaz mergând", a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

16Morti3

Cei trei nu mai fuseseră văzuţi de mai multe zile. "Cele trei persoane au fost găsite decedate într-un apartament dintr-un bloc de pe stradă Siderugiştilor, de poliţişti şi pompieri, după ce un vecin a sesizat la 112 faptul că aceştia nu au mai fost văzuţi de aproximativ trei zile. Este vorba despre o femeie de 83 de ani, de un bărbat de 92 şi de unul de 52 de ani. Din primele constatări ale medicului legist s-a stabilit că aceştia nu prezentau urme vizibile de violenţă pe corp, dar cauza decesul va fi stabilită ulterior, după efectuarea necropsiei. Poliţiştii au deschis dosar penal care are ca obiect săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă", a spus cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. De vină este, cel mai probabil, o intoxicaţie cu monoxid de carbon care le-a fost letală celor trei.

UPDATE: Bărbatul de 75 de ani atacat în scara blocului luni, 14 ianuarie 2019, se pare că a fost urmărit de agresor, care a intrat odată cu el în scară, în timp ce venea de la o bancă. Bătrânul a fost bătut crunt, iar imaginile de pe camerele de supraveghere surprind atacul.

batran talharit scara blocului2

Vecinii aflaţi în apartamente au auzit nişte icnituri şi bufnituri. "S-a întâmplat aici, la etajul 1, lângă uşa. Se vede şi pe cameră. A fost sânge pe jos. Am auzit ca şi cum cineva cărăbanea mobilă pe scară", spunea un vecin. Şi lui, dar şi altui vecin care a fost în aceeaşi zonă, anul trecut, victima unei alte tâlhării, se pare neelucidată, le este pur şi simplu teamă şi nu se mai simt în siguranţă în zonă. Soţia victimei este în stare de şoc şi îi este frică să iasă din casă.

batran talharit scara blocului

Bătrânul atacat este internat la Spitalul de Urgenţă Galaţi şi, din fericire, starea de sănătate este stabilă. Pe baza imaginilor de pe cameră, poliţiştii au identificat autorul, dar acesta încă nu a fost prins. "Victima, un bărbat de 75 de ani, a fost atacată în scara blocului unde locuieşte fiind deposedată prin violenţă de suma de 500 de euro şi de un telefon mobil. Poliţiştii au identificat prezumtivul autor, în persoană unui bărbat de 36 de ani din municipiul Galaţi care în prezent se sustrage cercetărilor", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Conform unor surse apropiate anchetei, individul a mai fost închis pentru furturi şi tâlhării şi a fost eliberat anul trecut, pe baza recursului compensatoriu.

.....................................................................................................................................................

Un bătrân în vârstă de 75 de ani, din Galaţi, a fost atacat luni, 14 ianuarie 2019, în scara blocului, de un bărbat de 36 de ani, recidivist, care a făcut închisoare pentru mai multe fapte de tâlhărie şi furt. Tâlharul a atacat victima şi i-a furat 500 de euro şi un telelefon mobil. Agresorul a fost eliberat recent, în iunie anul trecut, în baza legii recursului compensatoriu. Este acum căutat de poliţişti deoarece a fost identificat, dar nu a fost încă de găsit.

Citeşte pe aceeaşi temă şi Bătrână bătută şi jefuită în scara blocului

Încă trei decese prin hipotermie au fost confirmate la nivelul judeţului Galaţi de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Este vorba despre trei bărbaţi de 50, 64 şi 57 de ani, din mediul rural, care au decedat pe data de 11 ianuarie 2019. "Serviciul de Medicină Legală ne-a informat despre noi decese din cauza hipotermiei. Este vorba despre doi bărbaţi din mediul rural, de 50 şi 64 de ani, fraţi, care au fost găsiţi unul decedat şi altul în stare gravă. Cel în vârstă de 64 de ani a fost transportat la spital unde a decedat. Locuinţa era neîncălzită. Ambii au decedat dn cauza hipotermiei severe şi aveau şi o severă intoxicaţie cu alcool etilic. Al treilea deces prin hipotermie a fost constatat la un bărbat de 57 de ani, tot din mediul rural", a precizat Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi. Acesta din urmă era o persoană fără adăpost, descoperit într-o locuinţă părăsită. Până acum, în acest sezon rece, şapte persoane au decedat din cauza hipotermiei în judeţul Galaţi.

Citeşte pe aceeaşi temă şi Patru decese prin hipotermie în judeţul Galaţi

În curtea interioară a unor blocuri din cartierul Micro 21 din Galaţi, a fost ridicat, şi în acest an, din zăpadă, bustul poetului Mihai Eminescu. Autorul lucrării, pensionarul de 75 de ani, Petru Darie, nu putea să lase să treacă aniversarea marelului poet naţional fără a-l sculpta în zăpadă.

15Eminescu2

"Dacă am avut zăpadă, am lucrat. Chiar când a fost mai puţină, am făcut curăţenie pe aici, prin zonele astea, şi am strâns-o grămadă că să pot să realizez ceva. Am fost un pic descurajat prin faptul că nu îmi mai reuşea lucrarea şi mi-am zis «Unde e talentul? Mi-a dispărut talentul!», dar m-am uitat pe Youtube iar şi iar şi am reuşit din nou", a spus Petru Darie (FOTO). Statuia are ataşat şi un steag pe care scrie "TRĂIASCĂ NAŢIA ROMÂNĂ". Vecinii i-au fost, ca de obicei, alături lui Petru Darie şi l-au ajutat şi încurajat să iasă din pana de inspiraţie. Pentru locatarii din zonă, statuia lui Eminescu din zăpadă a devenit o tradiţie în jurul datei de 15 ianuarie, în anii când este zăpadă. Petru Darie vrea să sculpteze tot în zăpadă şi bustul lui Al. I. Cuza dacă vremea mai ţine cu el şi pe 24 ianuarie.

Petrecere încinsă în campusul studenţesc "Alexandru Ioan Cuza" din Galați, unde studenții basarabeni și bucovineni, dar și invitații lor, au petrecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Revelionul pe rit vechi. De această dată, petrecerea a avut și o tematică, "Filmul". Astfel, mulți studenți s-au costumat în diverse personaje. Așa a făcut și Teodor Gorceag, care s-a costumat în "Superman", şi Ion Roman, costumat în "Darth Vader", ambii studenţi în anul I la Arhitectură Navală.

Capture 1

Personajul filmelor de groază vine de la Facultatea de Educație Fizică, pentru al cărui machiaj au contribuit două colege. Este vorba de Ciprian Dragu a.k.a. "Pennywise". De la petrecere nu a lipsit nici "Dănilă Prepeleac" sau "Wednesday Addams". Acestea sunt doar câteva dintre personajele în care s-au transforat studenţii basarabeni și invitații lor.

Capture 2

Printre aceștia se numără și Aljabwabi Hatem din Yemen, student la medicină, care a venit îmbrăcat tradițional, spune el. Toți au încins hore, au băut tradiționalele beri și sucuri, băuturi studenteşti spun ei, dar și șampanie la miezul nopții. Au petrecut mai devreme deoarece de luni au examene și nu voiau să fie prea obosiți, spunea Andrei Brinovanu, vicepreşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, cei care alături de Liga Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, au organizat petrecerea.

O femeie de 41 ani, din comuna gălăţeană Rediu, a sesizat poliţia cu privire la faptul că, în urmă cu o zi, ar fi fost agresată fizic de fratele său, în vârstă de 39, aceştia având acelaşi domiciliu. Din verificările efectuate de poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Smârdan, care s-au deplasat la faţa locului, a reieşit că bărbatul în cauză ar avea frecvent un comportament agresiv, atât faţă de sora, cât şi faţă de mama sa, în vârstă de 62 ani, aceasta locuind împreună cu cei doi. Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie şi, totodată, au emis un ordin de protecţie provizoriu, care prevede că agresorul este obligat să părăsească temporar locuinţa comună şi să păstreze o distanţă de minim 50 m, faţă de victime. Reamintim că, din decembrie 2018, poliţistii au dreptul de a da astfel de ordine de protecţie în cazul persoanelor agresate de indivizi din familie.

Citeşte pe aceeaşi temă şi Poliţia l-a obligat să îşi părăsească casa după ce şi-a bătut tatăl

Pagina 1 din 281