Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

În perioada 13-14 noiembrie 2019, poliţiştii gălăţeni din cadrul structurilor de transporturi, ordine publică, rutieră şi investigarea criminalităţii economice au participat la o acţiune organizată la nivel european, intitulată ”Rail Action Day” – 24 Blue”, în scopul protejării cetăţeanului şi asigurării integrităţii infrastructurii critice. 

Acţiunea, care a vizat, în principal, prevenirea şi combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant), dar şi verificarea legalităţii transportului/depozitării mărfurilor periculoase, s-a desfăşurat în staţii şi triaje feroviare, în trenuri de persoane şi marfă, precum şi în centrele de colectare materiale feroase şi neferoase. Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost legitimate 127 de persoane şi au fost verificate 12 staţii şi triaje feroviare, 25 de trenuri de persoane şi 5 trenuri de marfă, precum şi 26 de puncte de colectare deşeuri metalice.

Controalele s-au finalizat cu aplicarea a 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 36.000 de lei, precum şi confiscarea a 82 kg. de plumb. La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi Serviciul de Imigrări al Judeţului Galaţi. 

Autoritatea Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), filiala teritorială, demarează o anchetă după pe poliţiştii gălăţeni de la Transporturi i-au sesizat că, la Galaţi, pe malul Dunării, se află cadavrul unui sturion de circa 1, 7 metri. În zilele anterioare, pe grupurile de socializare ale pescarilor apărusese imagini ale aceluiaşi peşte, însă mai puţin intrat în putrefacţie, care prezenta o tăietură la nivelul burţii. De aici au apărut suspiciuni legate de faptul că peştele ar fi fost braconat pentru icre şi apoi aruncat înapoi în Dunăre.

”Adevărul doar braconierii care l-au capturat pot să îl ştie cu exactitate. Practic, din câte am vazut şi s-a scris şi pe grupurile de pescari, care şi ele au semnalat situaţia, era un exemplar de 1, 7 metri, cam 150 kg şi dacă ne raportăm la cantitatea de icre, dacă era femelă, ar fi putut avea 10-15 kg de icre negre. Este însă vorba de icre aflate în gardul de maturare 2-3. Nu cred sa fi fost 4 deoarece este o specie migratoare care se reproduce numai în primăvară, în lunile martie –aprilie, în funcţie de temperatura apei: Dar migrează pe tot parcursul anului, cu două vârfuri de migraţie, primăvara şi toamna. Am mai auzit în trecut de situaţii în care sturionul să fie tăiat pentru icre. Probabil e acelaşi exemplu de «carnea e ambalaj». Dacă braconierii care l-au capturat accidental sau voit au văzut că este femelă,  practic valoarea icrelor nu merita riscul să ia şi carnea. Au preferat să ia icrele pentru că este mult mai simplu să te strecori cu un rucsac de 10-15 kg icre negre şi să le valorifici, decât să rişti să fii identificat dacă vei căra un exemplar de peşte cu 100 kg de carne. Din pozele văzute, categoric pare a fi tăiat şi sunt mai mult ca sigur că a fost femelă. Dacă ar fi capturat un mascul, era improbabil să lase carnea da rasă. Având icrele, au renunţat la carne datorită valorii mult mai mari a icrelor. Ţinând cont că acest peşte ar fi fost văzut la Hârşova, la Brăila şi apoi la Galaţi. Este greu de ientificat autorul. Asta doar dacă nu cumva anchetatorii merg pe firul poveştii“, a precizat Tudor Ionescu, directorul Centrului pentru Cercetarea Sturionilor, Universitatea Dunărea de Jos. 

Icrele capturate de la un astfel de exemplar, chiar dacă nu erau total maturate, ajung pe piaţa neagră  la circa 10.000 euro.

A fost panică ieri pe o stradă din Galaţi unde un bărbat în vârstă de 27 de ani ameninţa trecătorii cu un cuţit. Oamenii au sunat la 112 şi  echipajul de jandarmerie, aflat în serviciu de menţinere a ordinii publice pe raza Secţiei 3 Poliţie Galaţi, a fost trimis la acest caz, în plină desfăşurare pe strada Victor Vâlcovici. ”Jandarmii au ajuns imediat la faţa locului şi au identificat un bărbat în vârstă de 27 ani, aflat în stare de ebrietate care crea panică în rândul trecătorilor, aceştia fiind ameninţaţi cu un cuţit, cu lama de 30 cm, pe care individul îl agita în faţa lor. Bărbatul a refuzat să coopereze cu jandarmii“, a precizat Cătălin Bădin, IJJ Galaţi. Oamenii legii au trecut la imobilizarea şi conducerea acestuia la sediul secţiei de poliţie unde i-au fost întocmite actele de sesizare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.  
Joi, 14 Noiembrie 2019 10:24

Explozie într-un bloc din Tulcea

Explozie, azi dimineaţă, într-un bloc de garsoniere, de pe str. Constructorilor, din Tulcea. Potrivit informaţiilor ISU Tulcea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "DELTA" Tulcea a fost solicitat în jurul orei 06:10 în urma unei explozii ce a avut loc într-un bloc de garsoniere din municipiul Tulcea. Mai multe garsoniere au fost afectate, precum şi mai multe autoturisme aflate în parcarea de jos. Explozia nu a fost urmată de incendiu.

În urma exploziei, patru persoane au fost rănite,  3 bărbaţi cu vârste de 31, 78, 22 de ani şi o femeie de 18 ani, care au fost transportate la Spitalul Judeţean Tulcea. În total, au fost afectate 56 de garsoniere şi 6 autoturisme. Cauza probabilă o reprezintă acumularea de gaze, urmată de explozie. În prezent se efectuează cercetări în vederea clarificării tuturor aspectelor.

Victima, agent de poliţie in cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Smârdan, intervenise la locuinţa autorului, duminică, 110 noiembrie 2019, la prânz. Asta deoarece mai mulţi localnici din localitatea Mihail Kogălniceanu anunţaseră că bărbatul de 49 de ani, aflat în stare de ebrietate, lângă şcoală, şi având un câine de luptă fără botniţă, ameninţa lumea. Când echipajul de poliţişti de la Secţia de Poliţie Rurală 2 Smârdan au ajuns în zona şcolii, bărbatul şi câinele plecaseră. 

”Poliţiştii au mers apoi la domiciliul bărbatului pentru a ancheta plângerile cetăţenilor, dar acolo acesta a asmuţit câinele asupra unui agent de poliţie, acesta suferind mai multe  plăgi muşcate la nivelul piciorului stâng şi a necesitat îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă0“, a declarat  prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ovidiu Ghorghe Zaharia. Autorul, care este şi recidivist, a fost reţinut pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice şi apoi instituindu-se măsura arestării preventive pentru 20 de zile. 

Incendiu pe Dunăre, între localităţile Chiscani şi Tichileşti din judetul Brăila. Militari din Forţele Navale Române, aflaţi pe vedeta blindată Smârdan care se întorcea de la exerciţiul „Danube Protector”, sunt implicaţi alături de pompieri pentru limitarea incendiului izbucnit la bordul împingătorului SIDEX 2, una dintre cele şase nave ale unui convoi al NAVROM Galaţi. O parte a echipajului SIDEX 2 a fost transferat la bordul vedetei blindate, care a ajuns prima la locul incidentului, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Vedeta blindată, împreună cu nava Rovinari şi cu echipajul navei SIDEX 1, acţionează pentru limitarea efectelor incendiului. Pompierii brăileni intervin cu trei autospeciale cu apă şi spumă, două bărci şi un echipaj SMURD. 

Echipajul navei s-a autoevacuat şi nu necesită îngrijiri medicale. Opt persoane erau la bordul navei în momentul izbucnii incendiului. După stingerea incendiului pompierii vor stabili care a fost cauza care a dus la declanşarea incendiului.  

Marți, 12 Noiembrie 2019 16:39

Eroii gălăţeni, comemoraţi de veterani

Eroii Armatei Române, sublocotenentul post mortem Claudiu Marius Covrig şi sublocotenentul post mortem Ionuţ Cosmin Sandu au fost comemoraţi la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, luni, 11 noiembrie 2019, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Asociaţia Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sucursala Galaţi, a organizat împreună cu Garnizoana Galaţi şi Liceul Tehnologic Anghel Saligny, un ceremomial militar şi religios închinat memoriei a doi infanterişti gălăţeni, căzuţi la datorie în anul 2008, în teatrul de operaţii Afghanistan. 

Punctul central al ceremonialului l-a constituit dezvelirea, la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, a unei plăci comemorative, situată la intrarea în incinta instituţiei de învăţământ, cât şi a două plăcuţe care vor da numele bibliotecii şi amfiteatrului liceului: Sublocotenent post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi Sublocotenent post-mortem Claudiu Marius Covrig, abslolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ. 

”Comemorarea celor doi camarazi este o datorie de onoare a noastră, a militarilor gălăţeni. Jertfa făcută de cei doi ofiţeri, pe câmpul de luptă din Afghanistan, stă mărturie asupra curajului şi determinării infanteriştilor gălăţeni. Alături de camarazii mei din cadrul Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi – Sucursala Galaţi am hotărât că cel mai bun loc unde memoria lui Ionuţ şi Claudiu poate fi mai pregnantă în mentalul colectiv nu este decât la liceul unde aceştia au absolvit, iar aici ne bucurăm nespus de sprijinul conducerii instituţei de învăţământ şi a comenzii Garnizoanei Galaţi pentru a duce la bun sfârşit dezideratul nostru. Ne bucurăm de căldura cu care am fost primiţi de elevii şi profesorii Liceului Anghel Saligny şi de faptul că tânăra generaţie a înţeles că are o datorie morală de a-şi celebra eroii, mai ales că, în urmă cu câţiva ani şi cei doi camarazi ai noştri păşeau pe holurile acestei instituţii de învăţământ, gălăţene ”, a declarat preşedintele sucursalei Galaţi, Adrian Baccela. 

Pe timpul participării la misiune cu Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei” Galaţi, sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în Afganistan, la data de 13 iunie 2008, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi. Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a căzut la datorie, pe data de 20 martie 2008, pe când executa o misiune de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, cu Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei” Galaţi, HUMVEE-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi. 

Invazie de şobolani în zona tribunelor stadionului Siderurgistul din municipiul Galaţi. Şobolanii, care se plimbau prin zona unde copiii au frecvent antrenamente, au fost filmaţi de mai mulţi părinţi revoltaţi că sănătatea copiilor este astfel pusă în pericol. Se cunoaşte faptul că şobolanii sunt purtători ai unor boli grave. Imaginile au fost făcute publice pe un site de socializare cerându-se luarea unor măsuri. Invazia şobolani este de altfel recunoscută de către reprezentanţii bazei sportive, bază care este în administrarea municipalităţii gălăţene. Din explicaţiile administraţiei reiese că deşi ultima deratizare a fost facută în iulie, numărul şobolanilor nu pare a se fi micşorat simţitor. Apropierea de râpa din Valea Ţiglinei, dar şi tomberoanele din zona bazei sportive par a fi motivele care atrag şobolanii. În plus, nu se poate construi un gard din piatră care oricum nu ar proteja prea mult. 

”Avem râpa care este plină de aşa ceva, iar despărţitura dintre noi, ca bază, şi râpă, nu există pentru a-i putea opri, printr-un gard de genul pietrei, ca să nu treacă. Plus de asta se adună, ei vin la coşul de gunoi. Oricum ei nu intră în momentul în care copilul intră pe teren şi joacă. Păi spuneţi dumneavoastră, ca oameni ce am putea face? Ei vin, efectiv urcă, urcă pe gard. Am avut un dud şi urcau, mâncau dude. Ei vin la tomberoane şi, dacă nu eşti atent şi e plin, poate să iţi sară unul de acolo “, a spus Laurenţiu Magearu, administratorul bazei. 

Odata cu apariţia imaginilor în spatiul public, Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat. ”O echipă de inspectori se va deplasa la baza sportivă, iar ulterior Primăria va fi anunţată despre decizia pe care o vom lua“, a declarat Liliana Iordachescu, purtator de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. 

Primăria Galati, în adminsitrarea căreia se află baza sportivă, are propriile explicaţii privind apariţia şobolanilor în număr destul de mare. ”Este o situaţie care a apărut cel mai probabil pe fondul temperaturilor neobişnuit de mari pentru această perioadă a anului. Bineînteles că vom intensifica acţiunile de deratizare în condiţiile în care deratizarea se face o dată la 6 luni, iar gunoiul se ridică cam de 2 ori pe săptămână. Acum vom intensifica aceste acţiuni. Le vom face mult mai des”, a declarat Ovidiu Matache, Primăria Galaţi. 

Municipalitatea are pentru Valea Ţiglinei un amplu plan de modernizare, lasnsat în premieră: un concurs de soluţii pentru reamenajarea întregii zone care va deveni un parc modern. 

Tranzitul planetei Mercur a strâns mulţi copii, adolescenţi, dar şi vârstnici, pe terasa Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi. Şi nici nu avea cum sa fie altfel deoarece tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui este, din punct de vedere astronomic, un eveniment destul de rar, dar extrem de important. Ultimul astfel de fenomen care să fie şi vizibil a avut loc în anul 2016. ”Este cel mai important eveniment astronomic al anului, tranzitul lui Mercur peste discul Soarelui. Aşa cum vedem, vremea este superbă. Foarte mulţi vizitatori au venit. Observaţiile nu se fac în nici un caz cu ochiul liber. Pentru a realiza observaţii solare sunt utilizate diferite filtre sau instrumente speciale”, a precizat Ovidiu Tercu, astronom. Drept pentru care, la mare căutare au fost telescoapele, iar unul dintre acestea avea ataşată o cameră pe al carei display fenomenul se vedea mai clar. De fapt, planeta Mercur apărea ca un punct întunecat peste soare şi multe persoane, mai ales cei mici, au avut nevoie de explicaţii pentru a înţelege ce văd. Pe parcursul unui secol au loc circa 13-14 tranzituri ale lui Mercur peste discul Soarelui, dar nu toate sunt vizibile. Următorul astfel de fenomen va avea loc în 2032.

Accident, noaptea trecută, în jurul orei 23.25, în apropierea Uzinei de Apă. Potrivit datelor furnizate de IPJ Galaţi, un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Galaţi, a condus autoturismul pe strada Uzina de Apă, către strada Stadionului. La un moment dat, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a intrat în derapaj şi s-a oprit în parapetul situat pe partea stângă a direcţiei sale de deplasare. În urma impactului, conducătorul auto a suferit mai multe leziuni, fiind transportat la spital unde a rămas internat pentru îngrijiri medicale. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă.

Pagina 1 din 342