Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Au continuat în Galaţi, şi în ultimele două zile, şirul de verificări, realizate sub autoritatea Instituţiei Prefectului, privind respectarea măsurilor impuse în perioada stării de alertă, legate de prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 (citește și Amenzi uriaşe în Galaţi pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID).

La acestea, au luat parte, în sistem integrat, un total de 610 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, 58 jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, 6 reprezentanţi din cadrul A.N.P.C. Galaţi, 10 reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, 7 reprezentanţi din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi 73 de poliţişti din cadrul Poliţiei Locale Galaţi.

Au fost vizate zonele care se aglomerează în mod deosebit în perioada sfârşitului de săptămână precum: pieţele agroalimentare, terasele, zonele de promenadă, parcuri, dar şi mijloacele de transport în comun local, judeţean şi interjudeţean. 

Deşi o parte semnificativă a populaţiei a respectat recomandările de distanţare socială şi de protecţie individuală, totuşi s-au constat şi abateri în urma cărora s-au aplicat un număr de 231 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 26.100 lei.

Au fost verificate 808 de societăţi comerciale, fiind aplicate un număr de 7 sancţiuni contravenţionale operatorilor economici pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii şi 2 sancţiuni contravenţionale pentru modul necorespunzător de amenajare a teraselor, privind distanţa dintre mese, valoarea totală a acestora însumând 6.000 de lei.

De asemenea, au fost aplicate un număr de 231 de sancţiuni contravenţionale persoanelor care nu au respectat măsurile de protecţie individuală, în valoare totală de 26.100 lei; 63 la Legea nr. 61/1991 pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în valoare totală de 34.000 lei; 2 la Legea nr. 12/1990, în valoare totală de 2.000 lei şi 379 de sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei rutiere conform prevederilor OUG 195/2020, în valoare totală de 109.621 lei.

Sub ameninţararea unei noi stări de urgenţă se simt mulţi după ce, fie pe surse, fie oficial, se aud voci care spun că o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus ar putea duce şi la luarea unei astfel de decizii.

„În situaţiile în care vom avea o suprasolicitare a tot ce înseamnă sistem medical, se poate vorbi de întoarcerea la situaţia de urgenţă, dar acum nu este momentul. Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de persoane în terapie intensivă, adresabilitatea la unităţile de primiri urgenţe este încă acceptabilă, avem asimptomaticii sau cei cu forme uşoare care au solicitat, mulţi dintre ei, externarea, deci sunt locuri în spitale. Rămâne gestionarea de la o zi la alta a numărului de cazuri, şi în special cei cu simptomatologie severă sau critică, care vor aglomera la un moment dat terapiile intensive, sunt şi cei care vor da şi măsura ulterioară. Nu văd un pericol în acest moment pentru starea de urgenţă, dar recomand, în acelaşi timp, menţinerea şi păstrarea acelor precauţii. Nu putem discuta doar noi, dumneavaostră şi cu mine, ce ar trebui să facem despre un adevărat prăpăd care ar putea veni. Nu, în acest moment gestionăm situaţia, locuri sunt în terapie intensivă, vizualizăm relaxarea populaţiei civile, cât şi a personalului medical, într-o oarecare măsură, şi recomand respectarea acelor precauţii. Când am venit am intrat în corturi, am intrat în UPU pentru a vedea cum se manifestă personalul medical şi cât de aglomerat este. Dacă nu am văzut aglomeraţie, am văzut un pic de relaxare din partea personalului medical. Aş recomanda să nu ne relaxăm, încă nu am trecut pasul. Dacă mai menţineam măcar două săptămâni acea atitudine pe care o aveam, poate acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit cred să recomandăm, politic, anumite idei, anumite idei care s-au perpetuat, precum bagatelizarea ce-a fost, efortul de peste trei luni de zile, precum şi neîncrederea în existenţa unui virus. Poate că noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul ţării noastre nu sunt aşa subiectivi, sunt obiectivi şi vor lua decizii în privinţa noastră“, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, aflat astăzi la Galați (citește și Anchetele epidemiologice de la Spitalul de Urgenţă Galaţi, sub lupa Ministerului Sănătăţii).

Oricum, joi, la finalul stării de alertă, în funcţie de evoluția situaţiei se va stabili după consultări ale Guvernului cu grupul tehnico-ştiinţific şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ce măsuri se vor lua deşi, în acest moment, nu există un periol iminent de întoarcere la starea de urgenţă.

În Spitalul de Urgenţă Galaţi, numărul cadrelor medicale bolnave de COVID-19, dar şi acela al pacienților îmbolnăviți în focarul din spital, creşte de la o zi la alta, azi (n.r. - luni, 13 iulie 2020) sunt 83 de cadre medicale bolnave şi 24 de pacienți.

Se pune în discuție dacă nu s-a ajuns la această situație tocmai din cauză că anchetele epidemiologice nu au fost corect realizate. Asta verifică epidemiologii de la Constanţa, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, care a fost astăzi în vizită la spital, are mari semne de întrebare asupra felului în care s-au făcut aceste anchete. Ar fi şi o explicaşie legată exact de epidemiologul care trebuia să le realizeze.

Nelu Tătaru: „Aştept concluziile celor de la Constanţa şi a corpului de control, până acum nu am văzut anchete epidemiologică pentru cele 83 de persoane“

„Epidemiologii de la Constanţa au venit să evalueze situaţia pentru că la dumneavoastră la spital există doar un singur epidemiolog, care este şi al Direcţie de Sănătate Publică, şi mai are încă trei contracte în alte părţi şi evaluarea pe care a putut să o facă doamna doctor nu corespunde cu ceea ce există în momentul acesta în spital. Cei din Constanţa evaluează şi astăzi şi vor face un raport final. Decizia va fi după ce va fi făcut raportul celor de la Constanţa, va veni şi inspecţia sanitară de la Minister, precum şi corpul de control al ministrului pentru a evalua situația din Spitalul Judeţean. Se vor lua măsuri punctuale pentru fiecare care a greşit în acest mod. Sunt 83 de persoane din corpul medical şi 24 de pacienţi infectaţi în acest spital. Urmează ca anchetele care se fac astăzi, epidemiologice, să scoată în evidenţă măcar un prim fapt privind infectarea, pentru că anchetele epidemiologice nu există pentru cele 83 de cazuri. Acum, doamna doctor care ţinea epidemiologia în acest spital a rămas să aducă documentaţia. Doamna doctor spune că există anchete epidemiologice începute pentru pacienţi, noi nu le-am văzut, dar echipa de la Constanţa va evalua, la fel va face şi corpul de control. Aştept concluziile celor de la Constanţa şi a corpului de control, până acum nu am văzut anchete epidemiologică pentru cele 83 de persoane“, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Spitalul nu se închide, deocamdată

Focarul evoluează în 11 secţii ale spitalului, dar acesta nu se va închide, deocamdată. Deocmadată, în spital cele mai mari focare sunt în secţiile Cardiologie, Medicală 2 şi Chirurgie 2. După dezinfecție, s-a selectat personalul care nu este pozitiv, s-a reluat activitatea, dar deocamdată doar pentru urgenţe. În judeţul Galați, sunt astăzi 1.279 persoane confirmate, 103 decedate şi 798 s-au vindecat (citește și COVID-19: 20 de noi cazuri şi un deces, la Galaţi, în ultimele 24 de ore).

Secţia mobilă ATI trimisă la Galaţi unde nu mai sunt paturi libere ATI COVID

Paturile de ATI COVID din Galaţi sunt ocupate, este vorba despre 7 paturi la ATI COVID-19 la Spitalul de Urgenţă Galaţi şi încă unul la Spitalul CFR. În acest context, după discuţia avută la Prefectură cu prefectul şi cu şeful ISU, ministrul Tătaru a anunţat că ia în calcul deplasarea unei secţii mobile ATI la Spitalul de Urgenţă. Mai apoi, prefectul a anunţat data la care ar fi posibil ca secţia mobilă să ajungă la Galaţi. „Este vorba de acea unitate mobilă ATI care urmează să vină în judeţul Galaţi în acesta seară pentru a suplimenta capacitatea de paturi de terapie intensivă din judeţul Galaţi tocmai pentru că aceste secţii COVID, secţii ATI COVID au fost deja ocupate“, a precizat prefectul Gabriel Avrămescu. Noua secţie mobilă va avea 12 paturi de terapie intensivă COVID.

Verificări la Spitalul de Boli Infecţioase

Ministerul Sănătăţii va controla felul în care a ajuns prin Unifarm la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi un aparat real time PCR care încă nu este funcţional. „Este o relaţie a spitalului cu Unifarmul, urmează să îl investigăm şi noi în acest moment. Investigăm şi faptul cum acel real time PCR a ajuns acolo, dar şi structura organizatorică pe care fiecare manager de spital şi-o realizează”, a mai spus ministrul referitor la faptul că nu există încă o ATI COVID la Spitalul de Boli Infecţioase. Este posibil ca în zilele următoare ministrul Sănătăţii să facă o nouă vizită la Galaţi.

Vizită fulger la Brăila

După plecarea din Galați, ministrul a făcut o vizită fulger și la Brăila, la Spitalul de Urgență, pentru a vedea cum se prezintă și acolo situația provocată de COVID-19. Important de menționat este faptul că spitalul are de acum și epidemiolog. Astăzi, la Brăila, sunt 6 noi cazuri confirmate cu noul coronavirus, 76 de pacienți internați şi 14 decedați (9 confirmați în Brăila, 4 în Galați şi 1 în Tulcea, care au fost transferaţi la Brăila).

Articole similare: Nelu Tătaru spune în ce situaţie ne-am puteam întoarce la starea de urgenţă

Numărul cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean Galați infectate cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 78, în 24 de ore, față de 71 în ziua anterioară (citește și 152 de cadre medicale din Galaţi infectate cu COVID-19, 71 sunt numai la Spitalul de Urgenţă).

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii spitalului, distribuţia acestora pe secţii este următoarea:
- Cardiologie - 24 cazuri;
- Medicină internă II - 28 cazuri;
- Chirurgie generală II - 8 cazuri;
- UPU - 5 cazuri;
- Oncologie medicală - 3 cazuri;
- Urologie - 1 caz;
- Medicină internă I - 1 caz;
- Reumatologie - 3 cazuri;
- Personal administrativ (Liftieră) - 1 caz;
- Personal din Ambulatoriul de specialitate - 1 caz;
- ATI - 2 cazuri;
- Geriatrie - 1 caz.

Toate secţiile spitalului sunt funcţionale după ce s-a efectuat curăţenie generală, dezinfecţia tuturor suprafeţelor, dezinfecții terminale şi s-au recoltat probe epidemiologice. Spitalul nu este închis. Activitatea medicală se desfăşoară în continuare. În momentul de faţă sunt internaţi 338 de pacienţi în toate secţiile spitalului. Aproximativ 90% din salariaţii confirmaţi pozitiv la testarea pentru infecţie COVID-19 sunt asimptomatici.

Numărul celor decedaţi din pricina COVID-19 în Galaţi a urcat de la 98 la 101. Asta în doar 24 de ore. Ultimele trei decese cauzate de noul coronavirus sunt două femei şi un bărbat prezentaţi în UPU al Spitalului de Urgență.

1.225 de gălăţeni au fost depistaţi cu noul coronavirus, cu 52 de cazuri în plus față de ziua anterioară când se înregistraseră 1.173 de cazuri (citește și 152 de cadre medicale din Galaţi infectate cu COVID-19, 71 sunt numai la Spitalul de Urgenţă).

Infectarea celor 52 de persoane nou confirmate este cauzată de răspândirea comunitară a virusului, de contact ai celor infectaţi, dar şi după testarea la cerere. În judeţul Galaţi au fost efectuate 11.209 de teste. 798 de persoane sunt vindecate.

Numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus de la Spitalul de Urgenţă Galaţi a crescut faţă de ieri (n.r. - joi, 09 iulie 2020) cu trei noi confirmări (citeşte şi 68 de cadre medicale confirmate cu COVID-19 la Spitalul Judeţean. Încă 2 morţi la nivelul judeţului). Astfel, astăzi, vineri, 10 iulie 2020, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Spitalului de Urgenţă, situaţia infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor medicale este de 71.

Distribuţia acestora pe secţiile spitalului este urmatoarea:
- Cardiologie - 22 cazuri;
- Medicină internă II - 28 cazuri;
- Chirurgie generală II - 6 cazuri;
- UPU - 3 cazuri;
- Oncologie medicală - 3 cazuri;
- Urologie - 1 caz;
- Medicină internă I - 1 caz;
- Reumatologie - 3 cazuri;
- Personal administrativ (Liftieră) - 1 caz;
- Personal din Ambulatoriul de specialitate - 1 caz;
- ATI - 1 caz;
- Geriatrie - 1 caz.

În acest moment toate secţiile spitalului sunt funcţionale după ce s-a efectuat curăţenie generală, dezinfecţia tuturor suprafeţelor, dezinfecţii terminale şi s-au recoltat probe epidemiologice. Spitalul nu este închis. Activitatea medicală se desfăşoară în continuare. În momentul de faţă sunt internaţi 361 de pacienţi în toate secţiile spitalului.

Aproximativ 90% din salariaţii confirmaţi pozitiv la testarea pentru infecţie COVID-19 sunt asimptomatici. 152 de cadre medicale din tot judeţul au fost infectate de la începutul pandemiei. La nivelul judeţului Galaţi, astăzi sunt 1.173 de gălăţeni confirmaţi cu COVID-19, 98 au decedat şi 773 sunt vindecaţi. Până în prezent s-au făcut 10.981 de teste.

O tânără, în vârstă de 19 ani, băută și sub efectul substanţelor halucinogene, a pus poliţiştii şi jandarmii pe drumuri anunțând familia că e răpită. Isprava tinerei a fost făcută, a spus ea mai târziu, ca o glumă. Totul a început când o femeie de 23 de ani, din comuna Vânători, a sesizat poliţiştii cu privire la faptul că sora ei, în vârstă de 19 ani, este ţinută de mai multe persoane împotriva voinţei sale pe raza municipiului Galaţi, într-o locaţie de unde observă o piscină, un drum de centură şi un pod.

„Având în vedere aspectele sesizate, s-a format echipa operativă din cadrul Secţiei 3 Poliţie Galaţi şi IJJ Galaţi şi s-a procedat la efectuarea de verificări pe raza de competenţă în locaţii care corespund descrierii persoanei vătămate şi spaţii de cazare, fără însă a fi identificate persoane sau informaţii relevante cu privire la această sesizare.Au fost informate şi celelalte structuri din cadrul IPJ Galaţi cu privire la eveniment. În urma verificărilor efectuate şi a discuţiilor telefonice purtate cu presupusa persoană vătămată, pe numărul de telefon pus la dispoziţie de către mama acesteia (număr de Italia), s-a concluzionat că aspectele sesizate nu se confirmă, iar tânăra de 19 ani, în urma unui apel video, a declarat faptul că se află în Italia şi nu este adevărat că este victima vreunei infracţiuni şi a dorit să facă o glumă cu membrii familiei sale, chiar de ziua sa de naştere, punând totul pe seama consumului de băuturi alcoolice şi a substanţelor halucinogene“, se arată în comunicatul de presă al IPJ Galaţi.

Poliţiştii au luat faţă de tânăra de 19 ani măsura sancţionării contravenţionale pentru alarmarea organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol, fără motiv întemeiat.

După două luni de interimate, ultimul al unui economist (citește și Vid de putere: DSP Galaţi cu director nou, dar care a contestat numirea), la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi se află din nou un medic. Este vorba despre fostul director, dr. Liliana Moise, care a fost din nou, începând de ieri, delegată printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii pe funcţia vacantă de director executiv al DSP Galaţi. Medicul ocupase această funcţie până la data de 20 mai 2020 când i se terminase interimatul și nu a mai dorit continuarea acestuia. Din acel moment funcţia a fost deţinută prin interimate de către directorii adjuncţi (citește și În continuare interimat la nivelul conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi).

În această dimineaţă, joi, 09 iulie 2020, un apel la 112 a pus în alertă jandarmii şi poliţiştii din Galaţi. O persoană a anunţat că un copil este răpit cu ajutorul unui taximetrist şi se află la ieşire din municipiu, spre Tecuci. Copilul a fost găsit de jandarmi.

„Joi, 09 iulie 2020, în jurul orei 05.10, echipajele de ordine publică au fost anunţate de către Dispeceratul Secţiei 3 poliţie că a fost primit un apel 112 în care era semnalat faptul că un copil este răpit de către un taximetrist, în zona unei staţii de carburant aflate la ieşirea din municipiu, spre Tecuci. Echipajul de jandarmerie s-a deplasat către zona indicată, iar până să ajungă la locul precizat în apel, jandarmii au fost informaţi că taximetristul se îndreaptă către comuna Şendreni, fără a se da alte indicii privind numărul de înmatriculare sau indicativul taxiului. Până în localitatea Şendreni jandarmii au oprit toate taxiurile care circulau pe drumul public, fără a se identifica vreun copil. Ajuns în localitate, echipajul de jandarmerie a scotocit toate străduţele din comună, iar la un moment dat s-a intersectat cu un taxi în care au fost văzuţi doi bărbaţi şi un copil. Autoturismul a fost oprit imediat, iar la controlul maşinii a fost găsit un copil în vârstă de 5 ani, care dormea pe bancheta din spate. Privitor la cele petrecute, jandarmii au stabilit faptul că unul dintre bărbaţi este tatăl copilului, acesta fiind divorţat de mamă, care are copilul încredinţat spre creştere. Din verificările făcute, jandarmii au stabilită că tatăl, în vârstă de 42 ani, a primit copilul de la fosta soţie în urmă cu o săptămână, iar în această dimineaţă s-a hotărât să îl ducă la mama lui. Pentru aceasta, în jurul orei 03.30 a luat legătura cu un şofer de taxi şi l-a rugat să meargă la adresa fostei soţii să vadă dacă maşinile acesteia sunt în faţa blocului. După primirea răspunsului afirmativ, şoferul taxiului s-a îndreptat către domiciliul bărbatului de unde l-a preluat împreună cu copilul. În momentul în care fosta soţie a coborât să ia copilul, bărbatul a dorit să urce în apartament însă a fost refuzat, motiv pentru care a hotărât să nu îl lase mamei şi a decis să meargă în localitatea Şendreni, la fosta cumnată. Ajuns aici, după o discuţie cu fosta sa rudă, tatăl s-a răzgândit şi a decis să plece. Pe o stradă din localitate maşina a fost interceptată şi oprită de către echipajul de jandarmerie“, a precizat Cătălin Badin, IJJ Galaţi.

Copilul a fost încredinţat mamei, iar cei doi bărbaţi au fost conduşi la sediul secţiei de poliţie unde au fost întocmite actele de sesizare, cercetările fiind continuate de către poliţişti. Tatăl copilului a fost cel care a sunat la 122.

Un echipaj de jandarmerie care verifica respectarea măsurilor de distanţare socială şi purtarea măştii în spaţii închise, în timp ce se afla în zona unui supermarket din strada Brăilei, vis-a-vis de zona Parma, a simţit un miros puternic urmat de un jet de gaz. Imediat, jandarmii au evacuat persoanele aflate în supermarket şi magazinele din apropiere şi au trecut la blocarea trotuarului şi a străzii. Concomitent, jandarmii au apelat numărul unic 112 şi au anunţat incidentul. La faţa locului a sosit un echipaj de pompieri şi o echipă a Distrigaz care a remediat defecţiunea.

Pagina 1 din 406