Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Premierul Ludovic Orban, însoțit și de parlamentari liberali gălățeni și candidatul la șefia CJ Galați, George Stângă, s-a plimbat astăzi, miercuri, 23 septembrie 2020, zi în care a fost în vizită la Galați, pe bulevardul Brăilei, de la mall până spre zona McDonald's. Alături de membri de partid care aveau și pliante, premierul a salutat oamenii, unii i-au răspus la fel și i-au urat succes și sănătate. O doamnă a ținut morțiș să își facă o poză cu premierul și dacă nu a reușit din prima, a cerut cuiva să o ajute.

Printre saluturi și bezele sau mesaje de încurajare, un reprezentant al unei asociații de pensionari avea o supărare. S-a dus la premier și i-a cerut neapărat numărul de telefon. „Avem și noi o problemă, sunt de la Asociația Siderurgistul 2006. Avem și noi o problemă cu dumneavoastră, când ne putem întâlni, la București? Dumneavoastră ați fost în comisia de muncă, știți foarte bine că am luptat foarte mult. Problemele le știți, cu mărirea asta cu 40%, noi nu dorim așa ceva. Așa am vorbit cu doamna ministru“, i-a spus pensionarul premierului. Orban i-a scris pe un pliant electoral numărul de telefon și l-a îndemnat să îl sune, dar după alegerile locale.

La un moment dat, coloana a oprit la trecerea de pietoni, iar o pensionară care îi privea de peste drum, și bănuia că e ceva legat de campania electorală, ne îndemna să nu îi mai filmăm ci să îi trimitem la sapă. Nici când a aflat cine se află în acel loc nu a fost prea impresionată. „Să îi trimiteți la sapă. «Dar știți cine e în spate?» Cine? «Premierul Orban.» Și dacă e premierul Orban, cine e? La muncă să se ducă, toată ziua vine premierul. Și dacă e premierul Orban, nu mai putem acum, na' că e premierul. Dar ce să îi spun? Să ne dea pensiile, nu să să vorbească atât, că nu ne dă nimic, ei sunt numai pentru ei. Să dea bani la pensionari și la copii. Au stricat țara asta“, a spus cu năduf femeia care a traversat apoi, refuzând să îi spună în fața premierului ce o doare.

Apoi, Ludovic Orban a intrat într-o farmacie și a ieșit după ce a salutat lumea. Nu, nu întrebase despre Eutirox, medicament care cu greu se găsește, dar a explicat mai apoi ce este cu această criză de Eutirox. „Cantitățile de Eutirox sau substanță echivalentă au crescut în ultimele 6 luni. S-a creat criză în anumite județe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii s-a dat posibilitatea achiziționării pe o perioada mai lungă de o lună. Îi rog pe pacienți să nu își ia în cantități atât de mari, să nu facă stocuri“, a spus Orban referitor la acest subiect. Premierul a dat asigurări că există intenția de a se începe și în țară fabricarea acestui medicament acum greu de găsit, nu a putut preciza însă când și cum. Agenția Medicamentului și Ministerul Sănătății ar putea ști asta, până atunci însă se fac eforturi pentru creșterea cantităților importate.

Un bărbat în vârstă de 42 ani, din Galaţi, a fost depistat conducând un autoturism, fără permis de conducere. Pasagera din dreapta poseda permis de conducere şi i-a încredinţat bărbatului autoturismul spre a fi condus pe drumul public.

Totul s-a întâmplat marţi, 22 septembrie, în jurul orei 18:50, când un echipaj de jandarmerie aflat în patrulare în zona Tirighina a observat un autoturism care se deplasa pe str. Garofiţei având portbagajul lăsat. Întrucât zona este cunoscută pentru furturile de material feros şi neferos din combinatul siderurgic, echipajul de jandarmerie a interceptat autoturismul în momentul în care conducătorul auto a oprit.

Întrebaţi fiind despre bunurile transportate, conducătorul auto şi pasagerul au declarat că au gunoi dintr-o gospodărie şi intenţionează să-l arunce la tomberoanele din zonă. În urma verificării datelor de identificare ale conducătorului auto a rezultat că acesta nu figurează cu permis de conducere, iar în momentul în care a fost întrebat despre acest aspect, bărbatul a recunoscut că nu posedă permis.

Din verificările efectuate şi din declaraţia bărbatului a rezultat faptul că acesta se întorcea din localitatea Şendreni, iar ajuns în zona „Borcan”, pasagera, concubină a bărbatului, i-a spus că datorită traficului aglomerat din zonă şi a faptului că va trebui să vireze la stânga din DN25 către str. Garofiţei „este timorată şi simte că nu se va descurca.” În acest moment bărbatul s-a oferit să conducă autoturismul, fapt acceptat de către femeie, posesoare a unui permis de conducere şi proprietară a maşinii.

Jandarmii i-au condus pe cei doi la sediul poliţiei unde au întocmit actele de sesizare. Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, urmând ca acestea să a se extindă şi asupra femeii pentru încredinţarea vehiculului spre conducere pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că nu posedă permis. Cercetările sunt continuate de către poliţie.

VEZI VIDEO mai jos! ↓↓↓

Un echipaj de poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Griviţa, care se deplasa cu autospeciala pe D.J. 25, între localităţile Călmăţui şi Iveşti, a observat în trafic, la data de 22 septembrie 2020, în jurul orei 13.45, un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, poliţiştii deţinând informaţii că acesta nu posedă permis de conducere.

Ca urmare, au efectuat semnale de oprire, însă tânărul nu a ţinut cont de acestea, mărind viteza de deplasare. Poliţiştii au plecat în urmărirea autoturismului în cauză şi la intersecţia străzilor 1 Decembrie 1918 şi Alexandru Lăpuşneanu, din comuna Iveşti, persoana aflată la volan a lovit autospeciala care încerca să-l blocheze, acroşând-o în partea dreaptă faţă şi provocându-i mai multe avarii, după care s-a oprit într-un cap de pod.

Tânărul a fost imobilizat şi condus la sediul poliţiei, după audiere fiind reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. El este cercetat acum pentru comiterea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi distrugere, în cursul zilei de astăzi urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Autorităţile au luat decizia închiderii Colegiului Naţional „Costache Negri“ (Liceul Pedagogic), iar copiii vor urma doar cursuri online după ce trei elevi au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus, doi dintre ei fiind în clasa a X-a şi unul clasa a IX-a. Şi la Şcoala Gimnazială Nr. 22 au fost confirmate două cazuri.

Ştire în curs de actualizare...

Începând de astăzi, marți, 22 septembrie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva“ din Galați deține atât unul dintre cele mai performante aparate pentru investigarea non-invazivă și diagnosticarea cancerului de piele, dar și o nouă clădire, ridicată în curtea spitalului. Veche de aproximativ 200 de ani, fosta locație nu mai renta să suporte alte reabilitări. Noua clădire a fost livrată la pachet cu aparatură de ultimă generație. Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a inaugurat corpul de clădire nou construit la Spitalul de Boli Infecțioase Galați. Investiția este de 19.085.000 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean și fonduri europene. În această sumă este inclusă și dotarea cu echipamente medicale și mobilier nou.

„Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când, la Galați, se construiesc de la zero clădiri noi pentru spitale. Mai bine de jumătate din activitatea Spitalului de Boli Infecțioase se va muta în nouă clădire. Aici vor funcționa laboratorul de microbiologie moleculară, secția de dermato-venerologie și o parte din secția de boli infecțioase I. Dezvoltăm aici un centru de excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerului de piele, cu echipamente medicale de ultimă generație, unice în România. De asemenea, s-a amenajat și un compartiment pentru intervenții chirurgicale minore. Mai mult, nouă clădire are și o zonă didactică pentru studenții de la medicină, inclusiv un amfiteatru cu peste 100 de locuri. Au fost amenajate saloane moderne, cu trei paturi și baie proprie, dotate cu tot ceea ce este nevoie pentru confortul pacienților“, a declarat Costel Fotea.

Noul spital are 23 de saloane, 66 paturi, săli de mese și un amfiteatru pentru studenți. „Nouă clădire și dotările ei sunt un mic diamant, este o mare transformare pentru un spital care a apărut acum 200 de ani. Cu astfel de dotări și condiții de cazare realizate prin investițiile masive făcute în spital prin Consilul Județean s-au creat astfel condițiile necesare pentru a avea un centru de excelență atât pentru specialitatea de dermato-venerologie cât și pentru specialitatea de boli infecțioase. Sperăm să crească și gradul de clasificare al spitalului“, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecțiose Galați.

În noul spital se află și un aparat unic până acum în România. Este vorba despre singurul aparat de microscopie confocală în vivo, un echipament medical folosit pentru diagnosticarea precisă a cancerului de piele, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Unic în România: Aparat pentru depistarea cancerului de piele la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi (FOTO)“. Valoarea acestui aparat medical ultraperformant este de 1.329.999 de lei. În Europa sunt doar cinci astfel de echipamente medicale. Dispozitivul analizează în profunzime pielea pentru depistarea cancerului, realizează biopsii virtuale, non-invazive, ceea ce scutește pacienții de o incizie chirurgicală, stabilește un diagnostic precis în cazul bolilor de piele autoimune sau inflamatorii și permite monitorizarea eficienței medicamentelor la nivel pielii. „Avem acum în Galați cea mai modernă secție de dermatologie din țară și va rog să mă credeți că am avut posibilitatea să merg în mai multe clinici. Noi vom putea face acum, prin intermediul echipamentelor pe care le-am primit, ceea ce se numește o biopsie optică, adică vom putea vedea pielea așa cum este în structura sa fără a mai face incizii efective“, a precizat prof. dr. Alin Laurențiu Tatu, medic specialist dermatologie.

La Spitalul de Boli Infecțioase mai lipsește acum o secție de Terapie Intensivă, dar s-au semnat actele pentru realizarea acesteia, însă urmează să fie și realizată.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓

Trei linii de autobuz dedicate exclusiv transportului public al elevilor au început să circule de astăzi în Galați. „Din această dimineață sunt trei lini de autobuz dedicate exclusiv transportului de elevi, astfel încât aceștia să ajungă în siguranță la școală și să evite aglomerația mai ales în contextul pandemiei“, a precizat Ovidiu Matache, purtător de cuvânt Primăria Galați.

Erau necesare, cred mai ales elevii, care odată cu începerea noului an școlar au avut de îndurate aglomerația de la primele ore ale dimineții când mijloacele de transport în comun erau pline ochi. Și asta în situația în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creștere, iar în unitățile de învățământ gălățene după prima săptămână de școală sunt mai multe cazuri de elevi infectați -» Citește AICI. „În autobuzele normale era foarte aglomerat. Era foarte multă lume, mai ales dimineața era foarte, foarte aglomerat, nici măcar nu puteai să stai, erau oamenii lipiți unul de altul. Este bine că aveam aceste autobuze numai pentru noi“, era de părere o liceeană care a fost printre primii beneficiari ai traseelor pentru elevi.

Prezența în circulație a autobuzelor destinate transportului exclusiv al elevilor este privită de ceilalți călători cu speranța că acest lucru va mai degongestiona din aglomerația primelor ore în mijloacele de transport în comun. „Este bine că au pus aceste autobuze, îi protejează pe copii, oricum, tot timpul, dar mai ales dimineața, este aglomerație enormă. Când erau și elevii, stăteau și ei lipiți ca sardelele“, crede o gălățeancă care în fiecare dimineță ia autobuzul pentru a ajunge la muncă.

Primele autobuze de transport școlar pleacă din stațiile capăt de linie, tur-retur, la ora 06.45, 06.50, 07.00 dimineața, fiind urmate de altele care pleacă la 07.10, respectiv la 07.20. Autobuzele pentru trasportul elevilor circulă doar dimineața, asigurându-le acestora un drum ceva mai sigur și mai comod la școală. La ieșirea de la cursuri, elevii sunt pe cont propriu, deoarece la acele ore nu ar mai fi o așa mare aglomerație față de aceea de la primele ore ale dimineții.

Articole similare: Noi linii de autobuz dedicate exclusiv elevilor, în Galaţi

Marți, 22 Septembrie 2020 14:08

Mașini noi pentru jandarmii gălățeni

Noile autospeciale de patrulare achiziționate la nivelul Jandarmeriei Române au intrat în dotarea jandarmilor gălățeni. Acestea vor fi folosite în misiuni de ordine publică.

„Începând cu luna septembrie 2020, în dotarea Jandarmeriei Galați au intrat două autospeciale Dacia Logan și trei autospeciale Dacia Duster care vor îmbunătăți parcul auto și vor asigura intervenția operativă a jandarmilor gălățeni. Până la sfârșitul acestui an, unitatea noastră va primi alte două autospeciale Dacia Duster și o autospecială Dacia Logan. Noile autoturisme sunt dotate cu mijloace moderne de semnalizare acustică și vizuală, iar ca o noutate, acestea au fost inscripționate diferit față de modelele anterioare, pe noile mașini fiind aplicat drapelul tricolor și deviza Jandarmeriei, «Lege și ordine»“, se arată în comunicatul emis de IJJ Galați.

După încheierea procedurilor legale de înregistrare în circulație, autospecialelevor fi repartizate structurilor de ordine publică din Galați, Tecuci și Târgu Bujor, pentru a asigura mobilitate patrulelor și o mai mare vizibilitate în stradă.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale - Biroul Urmăriri au identificat şi reţinut o femeie de 44 de ani, din municipiul Galaţi, urmărită naţional, pe numele căreia Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti emisese, în data de 20.08.2020, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Asta deoarece, existau suspiciuni că persoana ar mai fi săvârşit, în data de 14.09.2020, un furt dintr-o locuinţă, de pe strada Macedonă, din municipiul Galaţi, aceasta a fost condusă la sediul poliţiei, pentru audieri, unde a recunoscut comiterea faptei respective. Ulterior audierii, femeia, condamnată la 6 ani şi 8 luni închisoare, a fost încarcerată în Penitenciarul Galaţi, în vederea executării pedepsei.

Trei noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în şcolile gălăţene, în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul elevilor infectaţi cu noul coronavirus în judeţul Galaţi a ajuns la şase, fiecare învăţând la câte o şcoală sau liceu din oraş şi judeţ. Deocamdată, peste tot clasele care au elevi infectaţi cu noul coronavirus fac 14 zile cursurile online până când se finalizează anchetele epidemiologice.

Colegiul „Costache Negri“ este una dintre unităţile unde s-a aflat luni dimineaţă că un elev de clasa a IX-a are COVID-19. Luni, elevii de clasa a VIII-a de la Colegiul „Costache Negri“, care erau în clasă paralelă cu elevul infectat, au învăţat în curtea şcolii (foto). „Starea elevului este foarte bună, este asimptomatic. Elevul a fost la şcoală, dar am respectat toate regulile pe care le avem stipulate în ordinul Minsterului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei. În sala de curs sunt trasee astfel încât să se poată asigura intrarea şi ieşirea în siguranţă a elevilor. Am anunţat clasa din care face parte elevul diagnosticat că astăzi va rămâne acasă, în izolare, şi că începând de astăzi cursurile se vor face online timp de 14 zile. De asemenea, pentru că este vorba despre o clasă care îşi desfăşoară cursurile după-amiaza, dimineaţa acolo învaţă o clasa de a VIII-a, elevii de aici făcând astăzi cursurile în aer liber, în curtea unităţi. Firma de dezinfecţie este deja în sală şi face dezinfecţie pentru ca cei de la clasa a VIII-a să se poată întoarce acolo să îşi desfăşoare cursurile. De asemenea, noi am hotărât, la nivelul Consiliului de Administraţie, ca orele să dureze 45 de minute, timp în care elevul să poată solicita să iasă la toaletă atunci când are nevoie, iar în pauza de cinci minute pe holuri circulă doar profesorii care practic se mută de la o clasă la alta, elevii rămân pe cât posibil în bănci, astfel încât să interacţioneze cât mai puţin cu alţi elevi. Ca să putem să le asigurăm o pauză de masă sau de respiraţie, la fiecare clasă s-a stabilit un interval orar timp de 10 minute, timp în care  elevii, împreună cu profesorul, ies aici în părculeţ şi îşi mănâncă pachetul, beau apă sau  respiră un pic de aer curat. Sper să fi redus astfel la maxim riscul de infectare al profesorilor, al elevilor şi al personalului de îngrijire. Elevul infectat a fost la şcoală, era un elev asimptomatic, ca şi mama sa, nu a manifestat simptome, se pare că la cele mai uşoare simptome, curs nasul şi usturime în gât, au făcut testul şi au ieşit pozitivi“, a precizat Andra Ionescu, directoarea Colegiului „Costache Negri“.

În plus, tot în acelaşi interval de timp, a mai fost confirmată a fi infectată şi o îngrijitoare de la şcoala din localitatea Priponeşti. „Între noile cazuri de infectare este vorba despre un elev de la Liceul de Artă, acolo elevul este în clasa a VII-a, s-a luat decizia ca elevii să rămână, aşa cum au rămas şi la celelalte unităţi de învăţământ, în sistem online pentru 14 zile. Clasa care învaţă după-amiaza, astăzi este în online, dar de mâine intră în regim normal, după ce are loc dezinfecţia. Cel de-al doilea caz este legat de Colegiul «Costache Negri», unde este un elev de clasa a IX-a. Acesta şi colegii lui vor rămâne în sistem online timp de 14 zile, clasa de dimineaţă învaţă deja în curtea şcolii, în clasă având loc dezinfecţia. La Liceul din Târgu Bujor avem un elev de clasa a X-a care este diagnosticat pozitiv, el şi colegii de clasă rămân în sistem online, clasa care învaţă după-amiaza va face azi online, de mâine urmând să revină la normal. Avem şi o doamnă din personalul nedidactic, care a fost diagnosticată cu COVID-19, la Priponeşti. Aici ancheta epidemiologică este în curs şi aşteptăm decizia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Până atunci, şcoala de la Priponeşti, neştiind firul epidemiologic, va fi închisă timp de 24 de ore, cursurile urmând a fi făcute în sistem online. Din ce avem noi centralizat, nevoile sunt undeva la 800 de tablete, dar aceşti elevi nu învaţă în sistem online, ci învaţă în scenariul verde, deci nu au nevoie de tablete, dar şi Inspectoratul Şcolar Judeţean va face cât mai curând o achiziţie de tablete, iar acolo unde comunitatea locală nu îşi permite să achiziţioneze, parteneriatul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean şi şcoală va face posibilă această achiziţie şi vom duce acolo tabletele. Şcoala din Cavadineşti a trimis adresă şi ne-au spus că primăria nu dispune de fonduri pentru astfel de achiziţii. În momentul de faţă nu am niciun semnal din partea directorilor că ar fi probleme de semnal de internat. Bănuiesc că fiind scenarii verzi în zonele cu probleme de semnal, încă nu şi-au pus pus problema ce vor face dacă scenariul în care ei funcţionează astăzi nu mai este valabil. Avem din partea firmelor de telefonie mobilă 34 de locaţii pe care ei le vor racorda gratuit la internet şi aşa acoperim 99 la sută din locaţiile unde nu aveam internet“, a declarat Onuţ Atanasiu, inspector şcolar general.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a terminat primele anchete epidemiologice în cazul primelor trei unităţi de învăţămănt care au avut elevi infectaţi săptămâna trecută (Elevă de la Şcoala Nr. 22 din Galaţi depistată cu COVID-19Elevă de la Cuza Vodă, al doilea caz de confirmare cu noul coronavirus în şcolile din judeţAl treilea caz de COVID-19 în rândul elevilor gălăţeni, într-o singură zi) şi sunt în curs de a le realiza pe cele pentru noile cazuri. „Până în acest moment, în judeţul Galaţi au fost confirmate şase cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 la elevi, trei săptămâna trecută şi trei în acest weekend. Pentru cele trei cazuri de săptămâna trecută s-au încheiat anchetele epidemiologice, la unul dintre elevi nu era niciun contact, la al doilea erau doar părinţii, iar la al treilea caz părinţii, bunicii şi un frate. Pentru celelelte trei cazuri anchetele epidemiologice sunt în curs de desfăşurare“, a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ vor apărea trei elevi infectaţi, aceasta se va închide şi toţi elevii vor face cursuri online.

Este isprava unui gălăţean, care a nimerit astfel în curtea a două femei, una având 86 de ani. Femeile au înlemnit de frică atunci când l-au văzut. Extrem de speriate, cele două femei au ieşit în stradă să ceară ajutor şi au avut norocul ca un echipaj de jandarmi să treacă prin zonă.

„În timp ce patrula pe raza Secţiei 5 Poliţie Galaţi, echipajul de jandarmerie a fost oprit de două femei care, speriate fiind, le-au spus oamenilor legii că un bărbat aflat sub influenţa alcoolului a sărit gardul casei şi le-a ameninţat cu un satâr. Deplasându-se la adresa indicată, jandarmii au văzut un bărbat care corespundea semnalmentelor şi care la vederea oamenilor legii a aruncat satârul în vegetaţia din zona şi a încercat să sară gardul altei case, cu intenţia de a se face nevăzut. Militarii l-au urmărit şi l-au prins în momentul în care escalada poarta altui imobil. Bărbatul a fost condus la sediul poliţiei. Satârul cu care le-a ameninţat pe femei a fost găsit de către jandarmi şi ridicat de la faţa locului. Din declaraţia celor două femei a rezultat că în jurul orei 20:45, în timp ce se aflau casă, au văzut un bărbat care a sărit gardul imobilului şi a venit la acestea cu un satâr în mână, cerându-le să-i dea de băut. Femeile s-au speriat şi într-un moment de neatenţie al bărbatului au fugit în stradă, unde au văzut echipajul de jandarmerie. La rândul său bărbatul nu a recunoscut fapta spunând că se afla în zonă întrucât îşi căuta pe un amic“, a precizat lt. Cătălin Bădin, IJJ Galaţi.

În acest caz, jandarmii i-au întocmit actele de sesizare pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Poliţiştii continuă cercetările.

VEZI VIDEO mai jos! ↓↓↓

Pagina 1 din 424