Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat, la data de 16 iulie a.c., pe doi brăileni, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt.

Astfel, în cursul zilei de marţi, poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat pe doi tineri, cu vârstele de 21 şi 17 ani, ambii din Brăila, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat. În fapt, în noaptea de 31 ianuarie spre 01 februarie 2018, cei doi tineri prin escaladarea gardului unui imobil şi prin forţarea ferestrei, ar fi pătruns în locuinţa unei femei, în vârstă de 47 de ani, din municipiu, de unde ar fi sustras bunuri în valoare de 4.700 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat persoanei reclamante, în cauză fiind întocmit dosar pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Un bărbat de 49 de ani, din oraşul Ianca s-a prezentat, la data de 10 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi a sesizat dispariţia, de la data de 08 iulie 2019, a fiicei sale, Vlad Cosmina Ionela, în vârstă de 18 ani, care a plecat în mod voluntar de la domiciliu şi nu a mai revenit.

Semnalmente: înălţime 160 de cm, constituţie slabă, aproximativ 40 de kg, ochii căprui, părul şaten, drept, lung peste umeri, prezintă pe partea dorsal, la nivelul bazinului un tatuaj în formă de aripi de înger cu iniţialele “A” şi “C”. Îmbrăcăminte şi încălţăminte: rochie de culoare alb cu dungi negre, încălţată cu sandale cu talpă normal tip leopard, având asupra sa şi un rucsac de culoare alb cu negru.

Pentru Vlad Cosmina Ionela s-a solicitat urmărirea la nivel naţional şi internaţional. Persoanele care pot oferi informaţii despre locul în care acesta se află sunt rugate să apeleze numărul de urgenţă gratuit 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Număr din ce în ce mai mare de cereri trimise pe e-mailul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi prin care se cere comunicare orei exacte a naşterii (FOTO în Galeria de imagini de mai jos!). Este situaţia întâlnită mai des în ultimul an, iar singurul scop al cererii este că data orei naşterii este necesară pentru stabilirea ascendentului necesar calculării astrogramei.

Acum trei ani la spital nici nu se auzise de o astfel de solicitare, în timp ce, acum, numai în ultimele 4 zile s-au primit două astfel de cereri. "În ultima vreme tot mai mulţi cetăţeni solicită să afle ora naşterii în unitatea noastră. Cererile sunt transmise pe orice cale la secretariatul unităţii, dar majoritatea sunt transmise prin e-mail. Ei nu justifică în solicitări, dar presupun că vor să îşi facă nişte calcule astrale", a precizat Mădălina Ispas, reprezentant Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Astrolog: "Fără ora naşterii nu se poate construi o astrogramă"

Un astrolog ne şi explică de ce este atât de relevantă ora naşterii. "Fără ora naşterii nu se poate construi o astrogramă, asta înseamnă să fim privaţi de caracteristicile derivate din ascendent şi cele 12 case, ascendentul este foarte important, este cel care ne afectează după vârstă de 28 de ani - 30 de ani. Dacă la maternitate, într-o oră se nasc zece copii, ceea ce îi diferenţiază sunt minutul şi secunda chiar în care s-au născut", spune Nelu Vicleanu, astrolog şi numerolog.

Gălăţenii au păreri împărţite

Unii dintre gălăţenii care au avut nevoie de un astfel de calcul astral spun că s-a meritat deoarece au aflat informaţii care îi ajută enorm în viaţă. "M-a ajutat foarte mult să îmi conştientizez vulnerabilităţile, sensibilităţile, fricile, calităţile. Mă ajută să merg pas cu pas către visul meu, către ceea ce am fost construită eu să fac pe lumea aceasta", spunea Andreea Goria, solicitant astrogramă.

Alţi gălăţeni consideră însă că a face o astfel de cerere către un spital, unde şi aşa sunt multe solicitări mult mai serioase, pare uşor fără sens. "Mi se pare ciudat, nu am mai auzit până astăzi. Nu cred că aş fi făcut o cerere la Spitalul Judeţean pentru a afla", spune un gălăţean.

O astrogramă personalizată ajunge la 300 de lei, în timp ce o cerere pentru aflarea orei naşterii, la spital, nu costă nimic.

1.415 de sancţiuni contravenţionale au fost constatate şi 162 de premise de conducere au fost reţinute de poliţişti, în urma unei acţiuni având ca scop creşterea gradului de disciplină rutieră. Astfel, în perioada 08 - 15 iulie 2019, poliţiştii Serviciului Rutier Galaţi au desfăşurat o acţiune, pe raza judeţului Galaţi, având ca scop creşterea gradului de disciplină rutieră. Cu această ocazie, poliţiştii rutieri au constatat 1.415 de contravenţii, dintre care 1.393 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost aplicate astfel, 349 sancţiuni contravenţionale pentru depăşirea regimului legal de viteză, 403 pentru abateri pietoni, 47 pentru nerespectarea de către biciclişti a prevederilor legale, 594 pentru alte abateri la regimul rutier. Au fost reţinute, în vederea aplicării sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, 162 de premise de conducere, dintre care 23 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 41 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 32 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, 24 pentru nerespectarea regulilor privind depăşirea şi 18 pentru consum de alcool. Totodată, au fost reţinute 45 de certificate de înmatriculare.

În cursul acţiunii au fost constatat 8 infracţiuni la regimul rutier, 4 de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, 2 de părăsire a locului accidentului, 1 de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi 1 de refuz de recoltare a probelor biologice.

Weekend cu scandal şi teroare în Brăila, unde un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost reţinut de două ori de către poliţişti ca urmare a scandalurilor şi distrugerilor provocate. Pentru a-l reţine, agenţii de poliţie erau pregătiţi să folosească armamentul din dotare pentru că agresorul era înarmat cu o macetă şi se afla şi sub influenţa drogurilor. Acum el se află internat, fără acord, în Spitalul de Psihiatrie Brăila şi va fi propus pentru o clinică de specialitate.

Iniţial, scandalul a pornit vineri seară (n.r. - 12 iulie), când mai mulţi locatari, din blocul unde locuieşte agresorul împreună cu fratele său, au reclamat că un bărbat înarmat cu o sabie lată, tip macetă, ameninţă trecătorii şi sparge geamurile de pe scară. Intervenţia poliţiştilor cu armele în mâna a fost după ce s-au asigurat că niciun locatar nu se mai află în zonă. Individul a fost reţinut şi condus la secţie pentru audieri, până sâmbătă (n.r. - 13 iulie), la ora 13:00, când s-a luat decizia internării lui la Spitalul de Psihiatrie Brăila. La spital, bărbatul îşi revine din criză şi solicită să plece acasă, şi cum influenţa narcoticelor trecuseră, medicul de gardă decide că poate pleca.

Însă, surpriză mare pentru poliţişti, care duminică seară (n.r. - 14 iulie) sunt solicitaţi prin apelul 112 cu privire la un scandal petrecut în apropierea unei societăţi comerciale ale cărei geamuri fuseseră sparte de acelaşi individ. "Vineri noaptea, un bărbat în vârstă de 42 de ani, care avea asupra sa o macetă cu care spărgea geamurile de la intrarea în bloc şi ameninţa vecinii, a fost prins şi dus la Spitalul de Psihiatrie Brăila. Apoi, în cursul zilei de ieri (n.r. - duminică), în jurul orei 19:00, poliţiştii au fost sesizaţi că o persoană necunoscută, folosind un obiect contodent, distruge geamurile unei societăţi comerciale", a precizat Gianina Niculae, IPJ Brăila.

De data aceasta, după ce recidivase şi ameninţase şi medicii, Comisia de Specialitate a Spitalului de Psihiatrie decide internarea nevoluntară a bărbatului. "Pacientul este în evidenţa noastră de ceva timp, astăzi dimineaţă (n.r. - luni) la raportul de gardă a fost foarte agresiv, ne-a ameninţat că nu vrea să rămână internat. A avut un comportament necorespunzător, motiv pentru care vom demara procedurile de internare nevoluntară", a precizat dr. Andreea Gavrilescu, director medical Spital Psihiatrie Brăila.

Vecinii din bloc sunt îngroziţi de isprăvile bărbatului şi se feresc să vorbească despre el, de frică că acesta s-ar putea întoarce. Instanţa va decide internarea, sau nu, fără voia pacientului într-o clinică de specialitate. La Brăila îl aşteaptă trei dosare penale pentru distrugere, port de armă albă şi ameninţare.

Secţia 4 Poliţie a fost sesizată telefonic, duminică, 14 iulie 2019, în jurul orei 23:15, cu privire la faptul că, pe strada Pictor Octav Băncilă, din municipiul Galaţi, un autoturism ar fi distrus gardul unui imobil. Poliţiştii au mers la adresa indicată şi au constatat că cele sesizate se confirmă, găsind gardul respectiv distrus pe o porţiune de aproximativ 4,30 m, şi în curtea imobilului, un autoturism. În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul, de 29 de ani, din municipiul Galaţi, care a condus autoturismul, pierzând controlul direcţiei şi lovind gardul în cauză, nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi distrugere din culpă.

În aceeaşi zi, în jurul orei 23:45, poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Matca au oprit în trafic, pe o stradă din comuna Matca, un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat, de 26 de ani, din localitate. Cu ocazia controlului documentelor, bărbatul nu a putut prezenta poliţiştilor permisul de conducere, din verificări rezultând că acesta nu este deţinătorul unui astfel de permis. Ca urmare, poliţiştii au întocmit dosar penal, persoana în cauză fiind cercetată acum, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Sursa foto: Facebook - GDSG

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Bătaie la Tecuci, sâmbătă, 13 iulie 2019, în jurul orei 18:00, pe strada Cuza Vodă. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Gabriela Costin, a fost vorba despre o încăierare între mai multe persoane de etnie rromă, care s-au lovit reciproc cu bâte şi scânduri, în urma unui conflict spontan. Doi bărbaţi au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, dar au refuzat internarea.

Poliţiştii au identificat cinci persoane, cu vârste între 19 şi 32 de ani, care au participat la încăierare. A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare.

Sursa video: Facebook

Pericol, după ce un focar de pestă porcină africană a fost descoperit în pădurea Gârboavele, din judeţul Galaţi, unde au fost găsiţi doi mistreţi morţi. (Subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Pestă porcină la Gârboavele”). S-a confirmat că aceştia au pesta porcină, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat la Prefectura Galaţi, a decis să se ia măsuri imediate.

În primul rând, toţi porcii mistreţi din pădure, aproximativ 40 de exemplare vor fi vânate. "Au fost astfel instituite măsuri special, măsuri care vizează zona infectată de 8 km şi 5 km zona de tampon, măsurile vizează metodele special de vânătoare prin pândă şi dibuire, dar şi măsuri de igienă şi restricţionare a mişcării animalelor", a precizat Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi. În mod normal, cota de vânătoare în zona era de 21 mistreţi, dar acum vor fi eradicaţi toţi cei 40 de porci care, potrivit statisticilor, ar fi în zonă.

Vizitatorii sunt atenţionaţi să nu intre în pădure

Numărul mare de câini vagabonzi din pădure ar putea face însă inutilă vânătoarea mistreţilor, deoarece şi câinii pot transmite boala dacă se ating de resturile unui mistreţ infectat.

"Ultima soluţie va fi împuşcarea câinilor. Eu totuşi sper să fie limitat numărul câinilor prin alte metode deoarece în zonă sunt mulţi vizitatori şi ar auzi împuşcături, probabil ar reclama sau s-ar speria. În ceea ce priveşte vânarea misteţilor care vor mai fi găsiţi în viaţă, mai mult de 5 vânători nu vor fi pentru că aşa cum spuneam, conform planului de măsuri, vânătoarea colectivă este exclusă în aceste situaţii, deoarece se dislocă efectivele de mistreţi. Recomand celor care vin în zona de picnic, să nu iasă din zona grătarelor, să nu intre în pădure, deoarece ar putea călca în excrementele unui mistreţ infectat şi vor duce boala în gospodării", a spus Adrian Alexandru, director AJVPS Galaţi.

Animalele de la Zoo Galaţi, în pericol

În pădure, unde vin mii de oameni la sfârşit de săptămână, există şi Grădina Zoologică, unde sunt 22 de porci vietnamezi şi un mistreţ. Pentru ca boala să nu ajungă la ei purtată de vizitatori, s-au pus covoraşe cu dezinfectant la căile de acces şi s-a verificat integritatea gardurilor. "Întreg perimetrul este împrejmuit cu un gard cu soclu de beton si ca atare nu pot intra animale sălbatice din afară grădinii. Am luat si măsura ca la fiecare poartă de acces să instalăm covoraşe pe care le-am dat cu un dezinfectant concentrat", a precizat Matei Roşca , manager Zoo Galaţi.

Medicul veterinar de la Zoo Galaţi monitorizează atent, mai ales suinele din complex. "De când s-a declanşat această epidemie s-au făcut controale clinice periodice. La celelalte animale nu se poate transmite (n.r. - virusul), în schimb pot fi purtătoare de virus", a spus dr. Daniel Gâscă, medic veterinar Zoo Galaţi.

Dacă pesta porcină va apărea în Grădina Zoologică sau la gospodăriile satelor din jur se va trece la eutanasiere. Deocamdată însă, doar porcii mistreţi din pădure vor fi ucişi de vânători.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Poliţiştii gălăţeni caută o minoră, de 13 ani, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

"La data de 26 iunie a.c., Postul de Poliţie Munteni a fost sesizat cu privire la faptul că, în ziua de 20 mai, minora Stănescu Florica, în vârstă de 13 ani, a plecat de la domiciliul său, din comuna Munteni, şi nu a mai revenit, întrerupând totodată orice formă de comunicare cu familia. La momentul plecării de la domiciliu, minora era îmbrăcată cu o bluză cu mâneci lungi şi o fustă lungă multicoloră, port tradiţional al etniei rrome, şi era încălţată cu sandale de culoare neagră. Semnalamente: înălţime - 1,50 m, constituţie atletică, faţa rotundă, ten închis, ochii căprui, păr şaten lung, pieptănat peste cap", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Persoanele ce pot oferi informaţii care să conducă la găsirea acesteia sunt rugate să sune la numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Intervenţie de urgenţă a elicopterului SMURD Galaţi, joi, 11 iulie 2019, pentru salvarea unui bărbat care a fost înţepat de viespi. Bărbatul, de loc din Moscu, se afla în gospodărie când a fost atacat şi înţepat de mai multe ori în zona capului. Deja intrase în şoc anafilactic. Intervenţia echipajului de pe elicopter a fost la limită, dar au reuşit să îi salveze viaţa. Omul se ştia senibil la înţepăturile insectelor, dar nu şi-a luat măsuri de precauţie.

"Am preluat un bărbat aflat în şoc anafilactic prin înţepătură de viespe. Dumnealui se ştia cu problema asta. A avut două sau trei înţepături, dar nu are importanţă numărul înţepăturilor, ci timpul scurs de la înţepătură până la intervenţia medicală. Ar mai fi lipsit foarte puţin până să se asfixieze, deja era cu edem al limbii la un timp foarte scurt după înţepătură, asta înseamnă că în câteva minute putea să facă edem glotic şi se asfixia. Acum este în afara oricărui pericol", a precizat dr. Liliana Dragomir, medic SMURD Galaţi.

Tot joi, la distanţă de o oră, un echipaj medical de urgenţă al Ambulanţei a intervenit la Suceveni pentru un alt bărbat, de 35 de ani, înţepat de albine. În acest caz, medicii au reuşit să îl pună pe picioare la faţa locului şi nu a mai necesitat transport şi internare la Galaţi. Acesta ajuta la un stup, dar nu purta echipament de protecţie, la fel cum se pare că făcuse şi bărbatul înţepat de viespi de la Moscu.

Medicii recomandă, ca în această perioada de muncă în stupină, lucrătorii să poarte echipamente de protecţie şi dacă cumva se ştiu şi alergici, trusa medicală de prim ajutor pentru şoc anafilactic să nu lipsească din dotare. De asemenea, foarte important, să nu consume alcool. Ambele victime sunt acum în afara oricărui pericol.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Pagina 1 din 316