Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Un echipaj din cadrul Biroului Circulaţie pe Drumurile Publice al Poliţiei Locale Brăila a observat la trecerea de pietoni de pe Şoseaua Buzăului, din dreptul aleii care duce spre Rondoul din Parcul Monument, un copil neînsoţit, dezorientat, care încerca sa traverseze şoseaua. Poliţiştii locali l-au oprit pe băieţel, acesta spunând că are 5 ani, că se află în parc cu mama şi fratele mai mare - care are antrenament la fotbal, că a plecat de lângă ei pentru că voia să îşi cumpere ceva dulce, dar nu mai ştie să ajungă înapoi. Poliţiştii locali l-au preluat pe băieţel în autospecială, plecând în căutarea mamei acestuia. Femeia în vârstă de 27 de ani se afla în zona terenului de fotbal din spatele Stadionului Municipal, acolo unde, împreună cu băiatul mai mare, îşi căuta cu disperare fiul cel mic. Băieţelul a ajuns cu bine la familie, mama acestuia fiind avertizată verbal cu privire la consecinţele nesupravegherii minorului şi sfătuită ca, pe viitor, să acorde o mai mare atenţie supravegherii.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Floştură Valentin-Marius, pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, faptă prevăzută de art. 218 alin. 1 şi 3 lit. c din Codul penal, conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul penal, punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prevăzută de art. 334 alin. 1 Codul penal şi punere în circulaţie a unui vehicul cu nr. fals de înmatriculare, faptă prevăzută de art. 334 alin. 2 din Codul penal.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: În seara de zilei 22.03.2019, în jurul orei 20:30, inculpatul Floştură Valentin-Marius profitând de faptul că persoana vătămată A.G. dorea să se deplaseze într-o zona mărginaşă a municipiului Galaţi, a ademenit-o pe aceasta în autoturismul personal sub pretextul conducerii la destinaţie. În acest context, inculpatul Floştură Valentin-Marius a condus-o pe persoana vătămată A.G. în direcţia fostului C.A.P. Fileşti pe un drum de pietriş, necirculat, unde a obligat-o să coboare din autoturism şi a condus-o în dreptul unor clădiri abandonate, exercitând acte de violenţă asupra ei pentru a o determina să întreţină un raport sexual oral împotriva voinţei ei. Inculpatul Floştură Valentin-Marius, în aceleaşi împrejurări descrise anterior, a condus autoturismul marca Volkswagen Polo neînmatriculat în circulaţie şi având aplicate plăcuţe cu un nr. fals de înmatriculare, pe drumurile publice din municipiul Galaţi, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Pe parcursul urmăririi penale persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă.

Procurorii precizeaza că inculpatul Floştură Valentin-Marius, la momentul comiterii faptei, era recidivist post-executoriu, fiind liberat condiţionat la data 10.07.2018 cu un rest rămas de executat de 248 zile închisoare.

Aglomerație la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galați, sâmbătă seară (18 mai 2019), unde câteva mii de gălățeni  au așteptat cu nerăbdare ora de începere a programului de vizită pentru a participa la "Noaptea Muzeelor", eveniment internaţional în care mii de instituţii muzeale şi culturale din întreaga Europă îşi deschid porţile vizitatorilor până târziu în noapte, pentru a-i încânta cu expoziţii, concerte sau work shopuri.

vlcsnap 2019 05 19 07h34m49s999

Astfel, noaptea trecută, cel mai periculos loc din Galați a fost la Complexul Muzeal de Științele Naturii. Aici, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, s-au aflat concentrate cele mai periculoase specii de animale din lume. Vizitatorii au avut ocazia de a fi doar la câțiva centimetri distanță de primele zece reptile catalogate a fi cele mai veninoase de pe glob. Şerpi Boa, vipere, şarpele cu clopoţei, cobre, caimani sau tarantule sunt doar câteva dintre exemplarele exotice, dar extrem de periculoase, prezentate.

vlcsnap 2019 05 19 07h35m11s374

Una dintre atracțiile principale de la Complex rămâne fără îndoială acvariul. Sute de specii autohtone și exotice conviețuiesc împreună sau separat după reguli știute doar de câțiva avizați ai domeniului. Atractiv a fost și ecranul interactiv, postat ca o masă digitală, ce te poartă în lumea animalelor.

În acest an, muzeul gălăţean şi-a așteptat vizitatorii cu un număr dublu de colecții. Dintre noutăţi amintim expoziția foto despre pasagerele de odinioară de pe Dunăre, dar și  cea dedicată orașului Cernobîl.

Agitație mare în bucătăria Cantinei 2 din campusul universitar "Dunărea de Jos" din Galați, acolo unde o parte a participanților la concursul "La gastronomie internationale au Dunarea de Jos" și-au terminat de pregătit preparatele, concurs despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Concurs de creaţie culinară la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi".

De la tradițional, la eco și bio, studenții și elevii participanți au avut ceva de muncă. S-a gătit în echipe, numărul participanților ajungând aproape de 100.  

vlcsnap 2019 05 17 17h53m51s758

Acest concurs şi expoziţie culinară, devenite tradiție la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor a Universităţii "Dunărea de Jos", a reunit, deopotrivă, creațiile gustoase ale studenților, dar și ale elevilor liceelor de profil. 

Aproximativ 40 de preparate care mai de care mai exotice, gustoase și colorate, au umplut cantina din campusul studențesc, iar juriului i-a fost greu să aleagă câștigătorii.

Accident rutier pe str. Brăilei, în fața IPJ Galați. Un minor de 13 ani a traversat strada pe trecerea de pietoni, pe culoarea verde a semaforului, pe bicicletă.

A fost accidentat de un autoturism condus de o tânără de 20 de ani. Victima a fost transportată la spital cu leziuni la membrele inferioare.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Pentru al cincilea an consecutiv, Jandarmeria Galaţi a iniţiat acţiunea cu caracter umanitar, "Marşul Jandarmeriei Gălăţene", o activitate organizată de oamenii în uniformă, pentru oamenii în uniformă. Anul acesta cauza care a stat la baza demersului jandarmilor a constituit-o contribuţia la finalizarea Centrului de Recuperare şi Refacere a Militarilor Veterani din judeţul Dâmboviţa.

"Traseul, lung de 17 km, cu o dificultate medie de abordare, nu a pus probleme niciunui participant, aceştia fiind deja obişnuiţi cu anduranţa impusă de terenul pe care au mărşăluit, între Cazarma Jandarmeriei – Lacul Brateş – Tabăra Gârboavele. Ca de fiecare dată, au participat jandarmi gălăţeni, infanterişti şi tanchişti gălăţeni, poliţişti locali, poliţişti, voluntari şi civili dornici să ajute la cauza propusă de noi. Pentru prima dată şi sperăm nu şi pentru ultima, au răspuns prezent camarazi din cadrul Jandarmeriei Vrancea care au vibrat la demersul organizat pentru Centrul de Recuperare, astfel încât ne-am adunat peste 200 de persoane. O noutate a reprezentat-o participarea militarilor gălăţeni din Batalionul 300 Protecţia Forţei «Sf. Andrei» Galaţi care nu au ţinut cont de distanţa dintre noi, şi pe căldura afgană s-au organizat şi au participat la Marşul nostru, numai că acesta s-a ţinut în deşertul din Afghanistan", se arată în comunicatul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Galaţi.

Sumele colectate, atât la Galaţi cât şi în Afghanistan, au fost predate preşedintelui Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi "Sf. Dimitri Izvorâtorul de Mir", Marius Apostol, el însuşi un veteran al teatrelor de operaţii, asociaţie care a demarat ridicarea centrului pentru militari.

UPDATE: Bărbatul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Galaţi unde probabil va fi supus şi unei intervenţii chirurgicale. "Pacientul prezenta o plagă împuşcată cu alice, din ce bănuim noi, în zona hemitoracelui stâng, cu lipsă de substanţă şi cu eviscerare de organ, stabil hemodinamic la momentul preluării, extrem de agitat. L-am preluat cu elicopterul şi l-am transportat la Spitalul Judeţean pentru investigaţii suplimentare şi, probabil, intervenţie chirurgicală. Starea lui este gravă, dar este stabil şi sperăm să supravieţuiască", a precizat dr. Emilia Gheorghevici, SMURD Galaţi.

17Liesti

Primarul din Lieşti crede că bărbatul ar putea avea probleme psihice. "Mi-au spus poliţiştii de la Secţia 3 Rurală Lieşti că au fost sesizaţi de vecini să intervină că el făcea scandal pe uliţă şi deranja ordinea şi liniştea publică. El a început să dea cu pietre, avea grămezi cu pietre în curte. Poliţiştii au cerut ajutorul mascaţilor. Când au venit mascaţii, el a fugit printr-o grădină vecină, l-a prins cineva, dar el a sărit cu o şurubelniţă la unul dintre poliţişti. El stătea la mama lui, nu are domiciliu în comună. El este pensionar, probabil, şi este venit la noi în comună. Spunea că este colonel în trupele NATO, deci vă daţi seama că, probabil, are sau avea probleme psihice", a spus Iulian Bot, primarul din Lieşti.

Procurorii Parchetului de lângă Judecătoria Lieşti au deschis dosar penal asupra faptei de ultraj, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi uz de armă fără drept.

..................................................................................

În această dimineaţă, joi, 16 mai 2019, în jurul orei 09:00, poliţiştii Postului de Poliţie Lieşti au fost sesizaţi de o femeie din localitate despre faptul că un bărbat se manifestă violent pe stradă, aruncând cu pietre în vecini.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că cele sesizate se confirmă. La vederea poliţiştilor bărbatul a început să arunce cu pietre în aceştia şi apoi l-a atacat pe unul dintre ei cu un par din lemn. Poliţiştii au executat focuri de avertisment în plan vertical şi au solicitat ajutorul plutonului de intervenţie din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (S.A.S.) Galaţi.

Bărbatul s-a manifestat violent şi faţă de aceştia, continuând să arunce cu pietre şi, mai mult, când s-a trecut la imobilizarea acestuia, l-a atacat pe unul dintre luptătorii S.A.S. cu o şurubelniţă.

Ca urmare, acesta a folosit armă de vânătoare din dotare cu proiectul de cauciuc, rănindu-l pe agresor. Până la venirea echipajului SMURD acestuia i s-a acordat primul ajutor de luptătorii S.A.S.

Loteria Română a anunțat, printr-un comunicat de presă, că s-a prezentat câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 din dată de 12 mai 2019. Andrei Butnariu din Galați este norocosul câștigător al marelui premiu, de aproximativ 4,7 milioane de euro, la Loto 6/49. "Cine face ca mine, ca mine să pățească!", este mesajul pe care cel mai proaspăt milionar în euro l-a transmis tuturor jucătorilor Loteriei Române.

În cursul zilei de marţi, 14 mai 2019, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Române câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 12 mai 2019, în valoare de 22.265.937,00 lei (aproximativ 4,7 milioane de euro). Pe lângă premiul de categoria I, posesorul biletului norocos a obținut și 18 câștiguri de categoria a II-a, 45 câștiguri de categoria a III-a și 20 câștiguri de categoria a IV-a, valoarea totală a câștigului fiind de 22.406.795,79 lei.

IMG 20190515 WA0002

Norocosul câștigător se numește Andrei Butnariu, este gălățean și joacă de peste 20 de ani la jocurile loto organizate de Loteria Română. După cum a declarat, se consideră un om norocos pentru că nu este pentru prima dată când câștigă la Loteria Română. Are în palmares mai multe premii de categoria a II-a la jocul său preferat, Loto 6/49, la care joacă, în mod constant, aceleași numere, în aceeași formulă de joc care i-a adus premiul cel mare.

A aflat că este marele câștigător al premiului de categoria I la Loto 6/49 luni dimineață când, conform obiceiului, și-a verificat biletul. Câştigătorul a declarat că va continua să joace pentru că speră să câștige și alte premii importante. Cu banii câștigați acum la Loto 6/49 își dorește, în primul rând, să-și ajute copiii și nepoții. "Cine joacă, poate câștiga!", este ideea după care se ghidează norocosul câștigător de fiecare dată când joacă la loto.

Reamintim că la tragerea Loto 6/49, de duminică, 12 mai 2019, s-a câștigat premiul de categoria I, în valoare de 22.265.937,00 lei (aproximativ 4,7 milioane de euro), subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Marele premiu la 6/49 a ajuns la Galaţi, la o agenţie "norocoasă"". Biletul norocos a fost jucat la agenția 17-010 din Galați și a fost completat la Loto 6/49 cu 3 combinații complete de numere, după cum urmează: 9 numere în zona A, câte 8 numere în zona B, respectiv C (în total 140 variante) și 3 variante la Noroc. Acesta este primul câștig de categoria I obținut în acest an la Loto 6/49.

În această săptămână, conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa, Poliţia Română desfăşoară acţiunea TRUCK & BUS, pentru verificarea activităţilor de transport public de persoane şi mărfuri. Poliţiştii vor verifica autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri şi pe cele destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Activităţile de control se desfăşoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene, conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

Poliţiştii brăileni verifică în aceste zile tot ceea ce înseamnă tiruri cu masa peste 3.5 t, dar şi autovehicule care fac transport persoane şi au mai mult de 8+1 locuri. Pe DE 87 în localitatea Baldovineşti au fost oprite mai multe tiruri. Majoritatea şoferilor ştiau de existenţa punctului de control aşa că avuseseră timp să îşi pună actele în regulă. Alţii, chiar daca erau în ordine cu actele, au uitat că trebuie să poarte centura de siguranţă. Până acum, doar trei şoferi au fost amendaţi fiecare cu 425 lei, doi pentru că nu purtau centura de siguranţă, iar unul avea o defecţiune la sistemul de lumini.

Doi falşi reprezentanţi ai unui cunoscut lanţ de hipermarketuri au lăsat-o fără economii pe o brăileancă în vârstă de 82 de ani. Sub pretextul prezentării de produse la preţuri promoţionale, aceştia au pătruns în locuinţa bătrânei, de unde au sustras o importantă sumă de bani. "Bătrâna a sesizat poliţiştii despre faptul că vineri, 10 mai 2019, în jurul prânzului, a primit în locuinţă o persoană necunoscută care i-a făcut o ofertă de produse din partea unui hipermarket, iar în timp ce discuta cu aceasta, o altă persoană a pătruns în casă şi i-a sustras suma de 10.550 lei'', a precizat Laura Belciugan IPJ Brăila.

În ciuda repetatelor avertizări transmise de poliţişti, există încă persoane care rămân fără bani sau bunuri de valoare după ce permit accesul în locuinţă unor necunoscuţi ce se dau drept reprezentanţi de vânzări ai unor magazine cunoscute. Produsele la preţuri promoţionale ori cadourile din partea unor magazine sau autorităţi îi fac pe mulţi semeni, mai ales din categoria celor în vârstă, să uite de măsurile elementare de precauţie pe care trebuie să le ia pentru a-şi proteja bunurile şi chiar integritatea corporală ori viaţa. Fie că sunt bărbaţi sau femei, că acţionează singuri sau "în echipă", hoţii cunosc apetitul bătrânilor pentru produse la preţuri promoţionale şi se folosesc de acest lucru pentru a-i convinge să le permită accesul în casă. Ulterior, profită de neatenţia proprietarului sau de lipsa acestuia din încăpere pentru a sustrage bani ori diferite obiecte.

Pagina 1 din 305