Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au reţinut, la data de 17 septembrie, pe un bărbat bănuit de săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Astfel, în cursul zilei de ieri, poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat şi reţinut pe un bărbat, în vârstă de 33 ani, din satul Lanurile, bănuit că, în în ziua de 14 septembrie 2019, ar fi comis două infracţiuni de tâlhărie. În fapt, în data de 14 septembrie, în jurul orei 11.20, în timp ce acesta se afla pe strada Aleea Cinematografului, ar fi smuls de la gâtul unei brăilence, în vârstă de 55 de ani, un lănţişor din aur. De asemenea, în aceeaşi zi, în jurul orei 13.15, bărbatul, care se afla pe strada Radu Negru, ar fi smuls de la gâtul altei brăilence, în vârstă de 64 de ani, un lănţişor din aur. Prejudiciul în valoare totală de 2.900 de lei a fost recuperat şi ridicat în vederea continuării cercetărilor. Acesta a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore şi încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, iar în cursul acestei zile a fost prezentat instanţei care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Bujor au identificat, la data de 17 septembrie, doi bărbaţi, de 42 şi 33 de ani, bănuiţi de săvârşirea unei tentative de tâlhărie. Din cercetări a reieşit că, în noaptea de 16/17 septembrie, aceştia au atacat victima, un bărbat, de 64 de ani, care păzea o cultură de viţă de vie, în afara localităţii Vârlezi, şi au lovit-o de mai multe ori cu un par, intenţionând să-i sustragă bani sau alte valori dintr-o geantă pe care o avea asupra sa, dar negăsind nimic în ea. În urma loviturilor primite victima agresiunii a fost transportată la spital, medicii stabilind că necesită un număr de 13 - 15 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Cei doi bărbaţi bănuiţi de săvârşirea agresiunii au fost depistaţi de poliţişti la o stână aflată în afara comunei Băleni şi au fost conduşi la sediul poliţiei pentru audieri, după care au fost reţinuţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. În cursul zilei de astăzi, miercuri, 18 septembrie, aceştia vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor cu propunere de arestare preventivă. În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a petrecut fapta.

O femeie de 47 de ani a fost grav rănită după ce a traversat, miercuri dimineaţă, 18 septembrie 2019, fără să se asigure, şoseaua în comuna Slobozia Conachi. "Din primele cercetări a reieşit că un conducător auto în vârstă de 59 de ani care se afla la volanul unei maşini şi circula pe DJ 255 dinspre DN 25 către Slobozia Conachi a accidentat o femeie în vârstă de 47 de ani care traversa neregulamentar şi fără să se asigure. Victima a fost transportată la spital. Testat alcoolscopic, şoferul nu consumase alcool", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Femeia rănită, care a suferit fracturi la nivelul şoldului şi a gambei, a fost internată în spital. Se fac cercetări în acest caz pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Sursa foto: Facebook - Grupul Soferilor Din Galati

În cadrul acţiunii "Clean Stations", pe care Poliţia Română a desfăşurat-o în această dimineaţă, miercuri, 18 septembrie 2019, la nivel naţional, poliţiştii gălăţeni de la transporturi, rutieră şi ordine publică au efectuat controale în zona mai multor gări din judeţul Galaţi.

Acţiunea, care a vizat prevenirea furturilor, depistarea persoanelor fără adăpost, prevenirea actelor de cerşetorie şi comerţ ambulant precum şi descurajarea oricăror faptele ilegale, s-a desfăşurat în zona gărilor Galaţi, Tecuci Nord şi Tecuci Sud, Barboşi - călători şi Târgu Bujor, la aceasta participând 35 de poliţişti din cadrul Inspectoratuluii de Poliţie Judeţean Galaţi şi Secţiei Regionale Poliţie Transporturi Galaţi.

Cu ocazia controalelor efectuate au fost verificate 142 de autoturisme şi legitimate peste 50 de persoane. Au fost aplicate 76 de amenzi pentru fapte contravenţionale privind încălcarea ordinii şi liniştii publice, circulaţia pe drumurile publice, transportul în regim de taxi, activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, valoarea totală a acestora fiind de peste 8.500 de lei. Totodată au fost reţinute 5 permise de conducere şi retrase 3 certificate de înmatriculare.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Mii de gălăţeni au fost de faţă, marţi, 17 septembrie 2019, când, după 80 de ani de la prima şi singura vizită în portul Galaţi, Nava-Şcoală „Mircea”, cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române a acostat la Galaţi, la pontonul A.F.D.J. Galaţi, zona Palatului Navigaţiei. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de când Nava-Şcoală „Mircea”, simbolul culturii şi tradiţiei marinăreşti, a intrat în serviciul Marinei Militare Române.

În acest context, în perioada 14 - 23 septembrie 2019, Nava-Şcoală „Mircea” efectuează un marş de instrucţie pe fluviul Dunărea, cu acostări în porturile Tulcea, Galaţi şi Brăila. La Tulcea, unde nava a acostat cu o zi mai devreme, au fost 1.000 de vizitatori pe oră, iar la Galaţi probabil vor fi mai mulţi. Dacă acum 80 de ani, Nava-Şcoală „Mircea” nu a putut acosta la Galaţi, acum atât geometria falezei cât şi posibilităţile tehnice s-au schimbat. „Sperăm ca scurta noastră şedere în portul Galaţi să aducă bucurie în sufletul tuturor gălăţenilor, care au ocazia să urce la bordul navei Mircea, o navă istorică, o navă care a făcut foarte multe mile în ultimii 80 de ani şi care a pregătit foarte multe generaţii, 70 de generaţii de ofiţeri, maiştri militari pentru Forţele Navale Române. Am pregătit cadeţi, şi acum avem la bord, în premieră după aproximativ 20 de ani, elevi de la Colegiul Naţional Al. I. Cuza care participă la acest marş”, a spus Mircea Târhoacă, comandant Nava-Şcoală „Mircea”.

Nava a fost botezată cu numele „Mircea” după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Ţara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră. În premieră, după 20 de ani, la bordul navei învaţă marinari elevi de la Colegiul Militar Naţional Al. I. Cuza Constanţa. „Este o experienţă interesantă. Clar că mă gândesc la o carieră în domeniu. Cea mai mare provocare de când am urcat pe navă a fost răul de mare. Este o diferenţă destul de mare între a naviga pe Dunăre şi mare. Dunărea este liniştită în comparaţie cu marea”, a spus Mircea Darie, elev fruntaş.

Gălăţenii au urcat în număr mare pe navă şi toţi considerau că aşteptarea s-a meritat. Centrul de comandă, dar şi nava în ansamblul ei au fost admirate şi fotografiate de vizitatori. La Galaţi, Nava-Şcoală „Mircea” nu a mai ajuns de 80 de ani, din iunie 1939, aşa că interesul oamenilor era de înţeles. După ce va primi vizitatori şi astăzi, miercuri, 18 septembrie 2019, tot la Galaţi, joi, 19 septembrie 2019, nava îşi va încheia periplul pe Dunăre la Brăila. Despre programul de vizitare a navei puteţi citi în articolul „FOTO/VIDEO | Nava-şcoală „Mircea” a acostat la Galaţi (PROGRAMUL DE VIZITARE)”.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Articole similare: FOTO | După 80 de ani, BRICUL MIRCEA, va acosta din nou la GALAŢI

Pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului sancţiunile vor fi, din luna octombrie, mai dure, avertizeaza reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila. Aceeaşi sursă reaminteşte că, la data de 12 august 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare. În ceea ce priveşte nerespectarea normei de interdicţie de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).

Un alt aspect de noutate îl constituie sancţionarea unei forme agravante de săvârşire a contravenţiei privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. Astfel, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Cu titlu de exemplu, intră sub incidenţa acestor sancţiuni, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu: depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic; circulaţia pe un sector de drum pe care accesul este interzis; nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei ori a luminilor pentru circulaţia diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres şi pe drumuri naţionale europene (E); depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic; nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precedă, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului; nerespectarea regulilor privind depăşirea; depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic; circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire; depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic; neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Noile reglementări urmează a intra în vigoare la data de 12 octombrie 2019.

Secţia 1 Poliţie Galaţi a fost sesizată, luni, 16 septembrie 2019, în jurul orei 21.25, la numărul unic de urgenţă 112, de o femeie, din municipiul Galaţi, cu privire la faptul că fiul ei provoacă scandal la domiciliu, într-un bloc, pe strada Brăilei. Poliţiştii au mers la adresa indicată de femeie şi, în faţa blocului, l-au găsit pe fiul acesteia, de 32 de ani, aflat sub influenţa alcoolului, care a precizat că doreşte să-şi ia lucrurile personale din locuinţa părinţilor. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că împotriva bărbatului există un ordin de protecţie, emis de Judecătoria Galaţi, în data de 24 iulie 2019, valabil pe o perioadă de trei luni, prin care acestuia i se interzice să se apropie de tatăl său şi de locuinţa lui, la o distanţă mai mica de 100 de metri. Ca urmare, a fost întocmit dosar penal pentru încălcarea ordinului de protecţie.

În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiei 3 Rurală Lieşti au reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, un bărbat, de 35 de ani, din comuna Nămoloasa, pentru încălcarea, în mod repetat, a unui ordin de protecţie emis pe numele lui de Judecătoria Lieşti. Conform acestuia, în perioada 25 iunie - 25 septembrie 2019, bărbatul avea interdicţie de a se apropia la o distanţă mai mica de 200 de metri, faţă de soţia sa şi locuinţa ei, din comuna Nămoloasa. În cursul zilei de astăzi, marţi, 17 septembrie 2019, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti cu propunere de arestare preventivă.

Marți, 17 Septembrie 2019 14:36

Pieton băut, lovit pe trecere

Pe strada Brăilei, din municipiul Galaţi, s-a produs, luni, 16 septembrie 2019, în jurul orei 13.45, un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton. Este vorba despre un bărbat, de 53 de ani, din localitate, care a fost acroşat de un autoturism, condus de o femeie, de 38 de ani, în timp ce traversa strada pe marcajul pietonal, semafoarele din zonă funcţionând pe culoarea galben intermitent. Victima a fost transportată la spital, dar nu a rămas internată. Atât conducătorul auto, cât şi pietonul, au fost testaţi alcoolscopic, în cazul celui din urmă aparatul etilotest înregistrând valoarea de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Scandal cu bătaie între persoane fără adăpost în Galaţi, lângă intrarea în clădirea în care se află atât Secţia 5 Poliţie şi Serviciul Rutier cât şi Evidenţa Populaţiei. Nu a sunat nimeni la 112, dar cineva a filmat şi a urcat imaginile pe un site de socializare. Acolo le-au văzut poliţiştii care au intervenit. Potrivit informaţiilor furnizate de cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi, "drept urmare a imaginilor apărute în mediul online, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Galaţi s-au autosesizat şi i-au identificat pe cei doi bărbaţi implicaţi în acest incident. Este vorba despre două persoane fără adăpost, de 42 şi respectiv 57 de ani, care se aflau sub influenţa alcoolului". Aceştia au fost depistaţi şi conduşi la sediul poliţiei unde au fost sancţionaţi contravenţional pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

VIDEO mai jos!

Sursa video: Facebook

Aparatul foto, obiectul care a schimbat lumea, dar mai ales modul în care o percepem este vedeta Muzeului de Istorie "Paul Păltănea". Este vorba despre expoziţia "O lume văzută prin obiectivul aparatului foto", în care sunt prezentate aparate de fotografiat, accesorii foto şi piese de developat fotografii, din secolul al XX-lea, care au aparţinut unor fotografi profesionişti sau amatori din Galaţi. Vernisajul expoziţiei are loc la Muzeul de Istorie Galaţi, secţia Lapidarium, miercuri, 18 septembrie 2019, la ora 11.00.

"Expoziţia temporară «O lume văzută prin obiectivul aparatului foto» îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator aparate de fotografiat, accesorii foto şi piese de developat fotografii, din secolul al XX-lea, din colecţia Muzeului de Istorie «Paul Păltănea» Galaţi, care au aparţinut unor fotografi profesionişti, precum George şi Jean Maksay, Ilie Stan, Constantin Sorin Mihailov, sau amatori din oraşul Galaţi. Alături de acestea, mai pot fi admirate fotografii realizate în diverse ateliere fotografice din oraşul Galaţi, precum «Foto Glob», proprietar George Maksay, «Foto Rembrandt», proprietar Os. Feuerstein, «Foto Universal», proprietar Emanoel N. Kiriakopol, Victor Gross, Elise Novac", a declarat organizatorul expoziţiei, muzeograful Valentin Bodea.

Pagina 1 din 329