Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

O elevă de clasa a opta de la Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi a fost lovită cu pumnii şi cu picioarele de alte două eleve, una de liceu şi una de şcoală generală. Scenele au fost filmate şi postate pe o reţea de socializare. După cum reiese din filmare, conflictul ar fi pornit de la faptul că eleva de clasa a opta ar fi dezvăluit un secret despre una dintre agresoare. Mai mult, agresoarele erau supărate şi pentru faptul că eleva de clasa a opta ar fi înjurat-o şi ar fi vorbit urât despre una dintre bătăuşe. Conflictul s-a încheiat cu noi ameninţări. Cum imaginile au apărut în spaţiul public, directorul de la Şcoala nr. 29 s-a sesizat şi a demarat o anchetă pentru a identifica eleva agresată. "Este o elevă foarte calmă, mă miră acest lucru, dar am luat legătură şi cu familia şi vom vorbi la şcoală după ce poliţia, pe care am sesizat-o, îşi termină ancheta. Bătaia a avut loc în afară orelor de curs, în afara şcolii", a precizat Florin Andronic, director Şcoală nr. 29. Poliţia a demarat ancheta. "Poliţiştii Secţiei 3 s-au autosesizat după ce au văzut imaginile pe reţele de socializare. A fost identificată victima în persoana unei adolescente de 13 ani şi s-a deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe", a precizat Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.
Fata agresată a fost chemată împreună cu părinţii la poliţie. Astfel, cele două agresoare au fost identificate. Una dintre ele este elevă în clasa a noua la un liceu din oraş şi provine dintr-o familie dezorganizată, fiind în grijă bunicii. "Este o elevă care are şi note bune şi note mai puţin bune, dar nu a dat până acum semne de violenţă şi nici nu a încălcat regulamentul şcolii. Au venit de la poliţie şi aşa am aflat şi noi", a spus Marilena Râpă, director Liceul Economic Galaţi. Cealaltă agresoare este elevă, tot în ciclul gimnazial, fiind elevă la Şcoală Nr. 10 de doar două luni de zile. Cazul a intrat şi în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi, care a demarat o anchetă. "În funcţie de rezultatele anchetelor se va vedea ce măsuri se vor lua în cazul fiecăruia dintre elevii implicaţi. Se poate merge şi la scăderea notei la purtare, avertisment, vom vedea", a spus Oana Enache, purtător de cuvânt IŞJ Galaţi. Poliţiştii continuă verificările în acest caz pentru a identifica toate părţile implicate în incident. Oamenii legii vor încerca să îi identifice şi pe cei care au filmat scenele, unul dintre ei se pare că a lovit şi el victima.

Sursa video: Facebook

Elevii de la 17 unităţi de învăţământ din Galaţi tremură de frig în şcoală sau internate pentru că autorităţile locale au întârziat cu lucrările de modernizare a reţelelor de încălzire. În majoritatea grădiniţelor şi şcolilor, lucrările au început încă de anul trecut, dar birocraţia şi dezinteresul furnizorului de gaze au îngheţat lucrările, precum copiii în bănci. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi direcţiile şcolilor au luat decizia ca orele de curs să fie diminuate şi copiii să plece acasă cel târziu la ora 14.00 pentru a nu îngheţa. Vremea s-a răcit simţitor afară, mii de elevi din 17 unităţi de învăţământ din Galaţi tremură în şcoli, întrucât, deşi au centrale noi, lucrările nu au fost terminate nici până acum în ciuda promisiunilor făcute din timpul verii. Situaţia critică este în şcolile şi grădiniţele cu program prelungit, dar şi pentru că acolo se află cei mai mici elevi. "Este frig în clase, dar nu avem ce face. Avem branşamentul terminat, dar încă nu este funcţional, nu avem agent termic. De fapt, contractul cu furnizorul este abia semnat, a durat foarte mult tot procesul de achiziţile legat de căutarea unor firme. Centrală avem, dar nu este acum funcţională", a spus Anca Barbu, director Şcoală nr. 17 Galaţi.
Copiii stau lângă caloriferele îngheţate, cu mănuşi în mâini şi îmbrăcaţi ca pentru afară. Cadrele didactice fac cald cu alte sisteme de încălzire, dar pe rând pentru că reţeaua electrică nu rezistă şi pică siguranţele. Chiar dacă sunt adolescenţii şi par mai rezistenţi, nici elevii de colegiu nu o duc prea bine. Fetele înfofolite în bănci abia rezistă la o oră de matematică. "Şi la noi este frig, dar avem promisiuni că lucrurile se vor rezolva, deocamdată mai stăm îmbrăcaţi. Am redus durata orelor cu 10 minute din acestă cauză", spune Mitică Dudău, profesor matematică la Colegiul Costache Negri Galaţi. De nefinalizarea lucrărilor la termen se face vinovat furnizorul de gaze care se plânge de volumul mare de muncă şi de lipsa personalului. "Noi am recomandat scurtarea programului de lucru în sensul reducerii orelor şi a pauzelor şi folosirea altor sisteme alternative de încălzire până se va rezolva problema", a spus Oana Enache, IŞJ Galaţi. Distribuitorul de gaze şi-a luat un nou angajament care până acum a fost devansat de cel puţin 4-5 ori. ”În lunile dinaintea sezonului rece s-a lucrat în 62 de unităţi de învăţământ şi s-au montat peste 234 de cazane pentru ca aceste unităţi de învăţământ să fie independente termic. Se va da, de azi şi mâine, drumul la căldură în unele unităţi, dar până pe 21 noiembrie vor avea toate caldură“, a precizat purtătorul de cuvânt al munciipalităţii, Raluca Adean.

Primăria Galaţi estimează că toate unităţile şcolare vor avea căldură cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare

Pentru a face lumina în cazul frigului din unele unităţi şcolare, Primăria municipiului Galaţi prezintă, prin intermediul unui comunicat remis presei, stadiul lucrărilor pentru încălzirea unităţilor de învăţământ din municipiu. Pimăria informează că au fost montate, în cursul acestui an, 234 de echipamente de încălzire (cazane) pentru un număr de 62 de unităţi de învăţământ. De asemenea, municipalitatea precizează că dotarea unităţilor şcolare cu centrale termice şi schimbarea instalaţiei de încălzire, acolo unde a fost necesar, lucrări aflate în sarcina Primăriei, au fost duse la îndeplinire tocmai pentru ca acestea să devină independente din punct de vedere termic, iar elevii/preşcolarii şi cadrele didactice să beneficieze de mai mult confort. "În momentul de faţă, lucrările privind cuplarea la reţeaua de gaze sunt în diverse stadii de execuţie şi prezentăm tabelul (Vezi Galeria Foto) care cuprinde datele preconizate pentru punerea în funcţiune a centralelor. Din momentul în care se montează firidele, urmează 48 de ore în care se fac probe şi se testează echipamentele înainte de punerea în funcţiune. Conform datelor preconizate, ca urmare a discuţiilor cu toţi factorii responsabili implicaţi acest demers, în cursul zilei de astăzi (n.r. - miercuri) vor fi puse în funcţiune centralele termice ale Colegiului Naţional «Mihail Kogălniceanu», Şcolii nr. 17 şi Şcolii nr. 25. La aceste trei unităţi de învăţământ se fac ultimele probe. Estimăm că toate unităţile şcolare vor avea căldură cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare", se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Marți, 13 Noiembrie 2018 16:30

Lovită în plin pe trecerea de pietoni

O şofer grăbit nu a acordat prioritate şi a băgat în spital o femeia care traversa strada regulamentar. „Un şofer de 33 de ani nu a acordat prioritate unei femei care traversa regulamentar, pe marcajul pietonal, şi a acroşat-o. În urma coliziunii, femeia a fost transportată la spital, dar nu a necesitat internarea. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a precizat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Şoferul nu consumase alcool.

Marius Valentin Parfenie, brăileanul în vârstă de 20 de ani care, beat fiind şi posibil drogat, a înjunghiat un bărbat a cărui maşină voia să o cumpere, apoi a semănat teroare pe şosele, lovind încă nouă victime, ultimele şapte în parcarea din Brăila Mall (Citește AICI), a fost arestat preventiv 30 de zile. Adus în faţă instanţei, el nu a avut nimic de declarat presei. În schimb, la audierile de la Parchet, Emilian Prunău, avocatul tânărului, susţinea că acesta spune că nu îşi aminteşte decât fragmente din ziua de duminică şi că regretă fapta. Anchetatorii au stabilit încadrarea juridică a faptelor de care se face vinovat. "Se efectuează cercetări sub coordonarea parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentative la infracţiunea de omor calificat şi tâlhărie calificată", a precizat Laura Belciugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

vasile parfenie

În anul 2015, Marius şi tatăl sau au agresat un bărbat fiind condamnaţi, definitiv în 2017, tatăl la 8 luni cu suspendare şi fiul la şase luni de supraveghere. Vasile Parfenie (foto), tatăl tânărului, susţine însă că fiul lui nu a făcut altceva decât să îl apere în timp ce era atacat. Mai mult, acesta spune că fiul lui nu ar consumă droguri, a făcut sport de performanţă, box şi canoe. El susţine că cineva i-a drogat fiul sâmbătă seară când acesta a fost într-un club. "El sâmbătă seară a fost într-un club. Eu bănuiesc că l-a drogat cineva acolo. În momentul în care, aseară, am fost acolo i-am dus nişte bagaje, eu nu l-am recunoscut, a trecut pe lângă mine ca un robot", descrie Vasile Parfenie starea în care se afla fiul său când i-a dus haine, în arestul poliţiei, imediat după ce fusese reţinut. În plus, acesta spune că tânărul munceşte de trei ani şi jumătate în Anglia şi el şi-ar întreţine familia. Era într-o scurtă vacanţă în ţară, mâine trebuia să plece. Unii vecini spun că tânărul este agresiv şi a bătut un om cu o seară înaintea atacului, însă alţii susţin contrariul, că este un băiat la locul lui care îşi ajută familia.

Starea victimelor lui este mai bună. O femeie şi doi copii, de 11 şi 13 ani, au fost externaţi. De fapt, unul dintre copii se lovise prin cădere împins de mama sa din faţă maşinii. Starea mai gravă o au cei doi şoferi ai companiei de transport local, spulberaţi, dar şi bărbatul înjunghiat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au cerut magistraţilor Tribunalului arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului, acesta fiind deja reţinut pe ordonanţă, 24 de ore, acuzat fiind de trei capete de tentativă la omor calificat, dar şi tâlhărie calificată. Instanţa a acceptat cererea procurorilor şi tânărul a fost arestat preventiv luni seară.

Un bărbat de 42 de ani, care s-a urcat băut la volan, a distrus gardul unei locuinţe de la Braniştea. Incidentul a fost sesizat poliţiştilor Postului de Poliţie Braniştea, care s-au deplasat la faţa locului şi au constat că şoferul a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat cu maşina în gardul unei locuinţe, distrugându-l pe o distanţă de aproximativ 8 m.
După ce l-au identificat pe conducătorul auto, poliţiştii au constatat că acesta se află sub influenţa alcoolului. În urma testării cu aparatul Drager, a rezultat faptul că şoferul avea o alcoolemie de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea prelevării de mostre biologice. Bărbatul a refuzat prelevarea de probe, iar poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

UPDATE: Panică la Brăila unde, duminică, 11 noiembrie 2018, un bărbat în vârstă de 20 de ani, beat, dar posibil şi drogat, a făcut un şir de victime de pe şoseaua de Centură şi până la mall, unde s-a oprit în intrarea principală, după ce a lovit un grup de pietoni. Totul ar fi început în oraş unde tânărul de 20 de ani, care avea permis de conducere din februarie 2018, a mers să îşi cumpere o maşină scoasă la vânzare. A luat maşina cu tot cu proprietar la un test drive, dar la ieşirea din oraş, către localitatea Cazasu, a înjunghiat proprietarul maşinii, l-a aruncat în drum, apoi şi-a continuat drumul, a lovit doi şoferi care stăteau în faţa porţii autobazei, pe şoseaua de Centură, şi a intrat mai apoi într-un grup de pietoni din faţa mall-ului rănind alte şapte persoane printre care şi doi copii, de 11 şi 13 ani. A fost imobilizat de oameni în faţa centrului comercial.

"Era şi beat, cred că şi drogat. A intrat intenţionat în oameni. Striga tot felul de lucruri, urla şi «Să curgă sânge!». Aici, la mall, a lovit mai mulţi oameni, dar el a pornit-o de pe Centură, din faţă la Braicar, unde a lovt doi sau trei oameni", spunea un martor din faţa mall-ului. Colegii şoferilor loviţi de maşină chiar în faţa autobazei sunt în stare de şoc. "Venea cu viteză spre noi, cred că ne-a văzut că eram grup. Intenţionat venea. Colegii mei care erau cu spatele la maşină nu au apucat să se mai ferească, eu m-am ferit, m-am dus spre gard, nu am mai văzut din cauza prafulului care se ridicase, am zis că a lovit o maşină din bubuitura care s-a auzit. Pe unul l-a lovit, era căzut la trei metri, pe celălalt l-a aruncat 20-30 de metri, a călcat şi cu maşina peste el. Apoi şoferul a fugit", spunea Florin Satnoianu, şoferul care a fost martor.

Ambulanţe, dar si un elicopter SMURD Galaţi au intervenit la locul accidentelor. 10 persoane au ajuns la spitalele din Brăila. Starea cea mai gravă o are bărbatul iînjunghiat, proprietarul maşinii, un brăilean de 42 de ani. Celelalte victime sunt lovite de maşină au diverse plăgi, fracturi şi contuzii şi deocamdată nu era vreuna în risc vital. Au fost mobilizaţi şi medicii care nu erau de tură. "Sunt nouă victime din acest incident nefericit. Plus persoana înjunghiată, aceasta a venit prima şi este în starea cea mai gravă din toate victimele enumerate. Este deja în sala de operaţie", a precizat Alina Neacşu, Spitalul de Urgenţă Brăila.

Poliţiştii au reţinut deja tânărul pe ordonanţă şi au reconstituit traseul acestuia. Şoferul era băut, dar poliţiştii aşteaptă şi rezultatele altor teste pentru a vedea dacă era sau nu şi drogat. "Ar fi înjunghiat un barbat de 42 de ani din cauza unui autoturism, s-a deplasat pe centură unde a lovit doi pietoni şi apoi în parcarea mall-ului unde a lovit un grup de persoane, tânărul a fost testat cu etilotestul având o imbibaţie alcoolică de de 0,37 mg per litru în aerul expirat", a spus Laura Belciugan, IPJ Brăila. Autorul faptei, Marius Parfenie, are antecedente penale fiind condamnat definitiv cu suspendare la sfârşitul anului 2017 pentru lovire sau alte violenţe. După cele opt luni, instanţa îi dăduse şi o perioadă de încercare de 6 luni, perioadă în care încă se afla când a intrat cu maşina în oameni. El a fost luat de mascaţi, este audiat la poliţie şi cel mai probabil va ajunge în zilele următoare în faţa instanţei.

........................................................................................................................

Un individ a intrat în plin cu maşina în uşile de acces de la Brăila Mall. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Brăila, bărbatul s-ar fi certat cu o altă persoană în comuna Cazasu, judeţul Brăila, pe care apoi a înjunghiat-o, şi i-a furat autoturismul pornind în viteză spre mall. „Un tânăr de 20 de ani, din Brăila, în urma unui conflict avut cu un bărbat, în legătura cu un autoturism, l-a înjunghiat pe acesta pe raza localităţii Cazasu. Ulterior acesta s-a deplasat cu autoturismul pe centura municipiului, unde a intrat în nişte pietoni, şi-a continuat deplasarea în parcarea de la mall, unde a intrat într-un grup de persoane. Acesta a fost reţinut”, a comunicat IPJ Brăila. Potrivit martorilor, care au asistat la scena înfiorătoare de la centrul comercial brăilean, individul striga continuu: „Trebuie să curgă sânge în ţara asta!”. Se pare că tânărul consumase alcool şi, probabil, şi substanţe halucinogene. Individul a rănit 6 persoane, 4 adulţi şi doi copii, iar medicii brăileni au afirmat că victimele sunt în stare stabilă. Persoana înjunghiată, adică proprietarul maşinii, care a fost înjunghiat, se află acum în sala de operaţii. Vom reveni cu amănunte!

Sursa video şi foto: Facebook

Duminică, 11 Noiembrie 2018 14:03

Şi-a uitat pulpele în drum

Câteva bucaţi de carne de pui din două lădiţe au zăcut ceva vreme pe carosabil undeva în zona Prelungirea Brăilei. Carnea, mai exact se pare că era vorba de pulpe de pui, din două navete din plastic, s-a dovedit că a căzut dintr-un autovechicul al cărui şofer nici măcar nu a oprit să o adune. Asta deşi, spun cei care au văzut scena, omul a văzut că a rămas cu mai puţină marfă. Din fericire, carnea peste care încă nu trecuse vreo altă maşină a fost adunată de o bătrână care trecea prin zonă şi a fost martoră a incidentului.

Accident mortal de circulaţie pe DN 24 D între Cuca şi Băleni. Un bărbat a decedat, iar alte două persoane au fost rănite după ce un şofer de 22 de ani aflat la volanul unei Dacia Solenza, care şi băuse, a intrat pe contrasens şi a lovit o maşină, un Audi, condusă regulamentar de o femeie de 51 de ani. Ucis a fost pasagerul din dreapta din Solenza care a fost proiectat prin parbriz. ,”Am intervenit la locul accidentului, dar din păcate pentru un bărbat care avea în jur de 50 de ani, pasager dreapta în Solenza, nu s-a mai putut face nimic, deşi s-a resuscitat la pacient şi s-a chemat în sprijin şi elicopterul SMURD”, a declarat dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galati. Au fost răniţi şi şoferul de 22 de ani, care a suferit traumatisme de membru inferior şi contuzii, dar şi şoferiţa de 51 de ani care suferise traumatisme de coloană toracică lombară. ”Şoferul, în vârstă de 22 de ani care circula la volanul maşinii pe DN 24 D dinspre Cuca către Băleni a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens lovind un alt autoturism care circula regulamentar. În urma impactului a decedat pasagerul din maşina condusă de tânărul de 22 de ani şi au fost răniţi cei doi şoferi. Acesta a fost testat cu etilotestul şi a reieşit că avea 0. 21 mg/l alcool pur în aerul expirat “, a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. S-a deschis dosar penal pentru săvârşirea infractiunii de ucidere şi vătămare corporală din culpă.

Sursa Facebook GDSG

Duminică, la ora 2.30, a avut loc o deflagraţie care nu a fost urmata de incendiu, în Galaţi, într-o garsonieră de pe  str. Roşiori din cartierul Mazepa. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. S-au deteriorat elemente de tâmplărie şi bunurile din bucatărie. Nu au fost afectate alte apartamente. Explozia a fost generată de o scurgere de gaz de la instalaţia de alimentare a unui aparat de gătit. Gazul a fost aprins de o candelă din bucătărie.S a intervenit cu o autospeciala cu apă şi spumă.

Porcii mistreţi cad şi ei victime ale pestei africane care a decimat deja sute de porci domestici din judeţ. Pe unul dintre cele mai bune fonduri de vânătoare de mistreţi, cel de la Suceveni, au fost descoperiţi porci mistreţi morţi. Erau bolnavi. "Avem, pe Fondul de Vânătoare nr. 30 de la Suceveni, confirmare la trei porci mistreţi din cinci găsiţi morţi, diagnosticul virusului pestei porcine africane", a precizat dr. Carmen Stroia, directorul DSV Galaţi.
Din păcate, mistreţii sunt animale care migrează foarte rapid şi, deşi se iau măsuri pentru a se ucide toţi porcii mistreţi din focar, există riscul ca o parte deja să fi migrat, ceea ce ar putea duce la extinderea bolii. "Am luat deja toate măsurilor de precauţie pentru extragerea tuturor exemplarelor de pe acel fond de vânătoare pe baza cotei de vânătoare aprobate de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Deja mai avem de extras (n.r. - ucis prin vânătoare) doar şase exemplare din cota aprobată. Unul dintre cele mai importante fonduri de vânătoare la mistreţi, din păcate, a fost infestat cu această boală. Eu, ca inginer silvic, sunt îngrijorat deoarece consideram că animalele sălbatice au o rezistenţă mult mai bună la boli decât animalele domestice. E păcat pentru că este fond de vânătoare mare. Din mistreţii vânaţi nu a fost niciunul cu pestă. Mistreţul migrează şi 30 de kilometri pe zi. Dacă nu are hrană sau confort, el migrează ca un vector de răspândire a bolii. Este o vânătoare foarte grea în perioada aceasta, dar trebuie făcută pentru a nu răspândi mai mult boala. Din cifre, mai avem de extras şase, pe care îi căutăm", a precizat Valentin Hahuie, director Direcţia Silvică.
Vânătorii îşi intensifică şi ei acţiunile. "Vânătorii şi paznicii de vânătoare pe care îi avem angajaţi fac patrule mixte în fiecare zi. Mai mult decât atât, am luat la pas toate pădurile şi toate câmpurile, nu am descoperit niciun cadavru. Suntem într-o alertă continuă, mai ales că ne afectează şi focarul de la Vrancea. Acum avem 88 de porci mistreţi împuşcaţi, toţi sănătoşi", a precizat Adrian Alexandru, director al AJVPS Galaţi. Reamintim că la Suceveni a apărul şi primul focar de pestă porcină la porcul domestic, din judeţul Galaţi.

Pagina 1 din 270