Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale l-au depistat, pe raza municipiului, pe un brăilean, în vârstă de 28 de ani, care era urmărit la nivel internaţional. Autorităţile austriece au emis pe numele acestuia un mandat european de arestare, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a dispus măsura reţinerii. Poliţiştii l-au încarcerat pe bărbat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi. Tot în aceeaşi zi, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca l-au depistat, pe raza oraşului, pe un localnic, în vârstă de 34 de ani, ce era urmărit la nivel internaţional. Autorităţile austriece au emis şi pe numele acestuia un mandat european de arestare. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a dispus măsura reţinerii, bărbatul fiind încarcerat de poliţişti în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi.

Duminică, în judeţul Galaţi, au fost mai multe accidente soldate cu victime. Astfel, un tânăr de 26 ani, a condus autoturismul pe D.J. 255 în localitatea Chiraftei şi, la un moment dat, un biciclist care circula în zig-zag din sens opus, a virat brusc stânga intrând în impact cu autoturismul. Biciclistul în vârstă de 43 ani a fost rănit, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Un alt bărbat de 39 ani, a condus autoturismul pe D.N. 25, în localitatea Barcea şi, ajungând la km 12, în dreptul unui imobil, a surprins şi accident un minor de 14 ani care traversa strada în fugă, prin loc nepermis şi fără să se asigure. În jurul orei 22:00, un tânăr de 18 ani, din judeţul Vrancea, în timp ce conducea o autoutilitară pe D.E. 581, în afara localităţii Munteni, a efectuat manevra de întoarcere fără să se asigure, fiind lovit în partea laterală stângă de un autoturism condus de un bărbat de 29 ani, din comuna Brăhăşeşti. În urma impactului, acesta din urmă a fost rănit, dar nu a necesitat internarea în spital. În aceeaşi seară, în jurul orei 22:20, un bărbat de 46 ani, din municipiul Galaţi, a condus autoturismul pe D.N. 26, în localitatea Vânători şi, la km 8, a pierdut controlul direcţiei, intrând în coliziune frontală cu autoturismul care circula regulamentar din sens opus. În urma impactului a rezultat rănirea unei femei de 31 ani, aflată la volanul autoturismului şi a pasagerie dreapta faţă, în vârstă de 40 ani. În toate cele patru cazuri, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Sute de amenzi date în ultima săptămănă şoferilor prinşi în offsaid pe şoselele brăilene. În urma activităţilor din teren, au fost constatate peste 700 de abateri de la legislaţia rutieră şi au fost reţinute 77 de permise şi certificate de înmatriculare. "În perioada 11 - 17 iunie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave, precum şi pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere. În urma activităţilor au fost constatate 749 de abateri la regimul rutier şi au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 60 de permise de conducere auto. De asemenea, pentru neregulile constatate la autovehicule, poliţiştii au retras 17 certificate de înmatriculare", a precizat Laura Dan, IPJ Brăila. De exemplu, la data de 15 iunie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Viziru l-au depistat pe un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din comuna Stăncuţa, în timp ce conducea, pe DJ 212C, un ansamblu de vehicule format dintr-un tractor şi o remorcă, fără a deţine permis de conducere. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit şi faptul că remorca în cauză nu este înmatriculată. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără a poseda permis de conducere şi tractarea unei remorci.

În acest sfârşit de săptămână, poliţiştii au prins pe şosele mai mulţi conducători auto care au petrecut întâi la un pahar de vin şi apoi au condus în trafic. Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Bereşti au oprit în trafic, pe D.J. 251B, în localitatea Bălăşeşti, un moped, condus de un tânăr de 18 ani, din localitate. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere. Mai mult, fiind testat alcoolscop, a rezultat o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a refuzat să fie condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, poliţiştii întocmind dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis, conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi refuzul prelevării de mostre biologice. În aceeaşi zi, poliţiştii gălăţeni au depistat alţi doi conducători auto aflaţi la volanul autoturismului, sub influenţa alcoolului. Primul dintre aceştia, un bărbat de 42 ani, din municipiul Tecuci, a fost oprit în trafic pe strada Văleni, din localitate, testarea alcoolscop relevând o concentraţie alcoolică de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel de-al doilea a condus autoturismul pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Galaţi, fiind oprit de poliţişti la intersecţia cu Bulevardul Milcov. Bărbatul de 51 ani, din municipiul Galaţi, a prezentat la testarea alcoolscop, o valoare de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Apoi, un tânăr, de 22 ani, din comuna Lieşti a condus un autoturism pe strada Ionel Teodoreanu din localitate şi pierzând controlul direcţiei a intrat în coliziune cu un imobil, după care a ricoşat într-un autoturism. Poliţiştii l-au testat alcoolscop pe conducătorul auto, rezultatul fiind 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice şi stabilirea concentraţiei de alcool în sânge, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi, cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au destructurat o grupare infracţională specializată în contrabandă cu ţigări şi desfăşurarea, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării, în condiţiile Legii nr. 51/1991. Au fost ridicate peste 25.500 pachete de ţigări de contrabandă, precum şi o instalaţie de producţie ţigarete, o instalaţie de ambalare a ţigaretelor şi o instalaţie de finisare a pachetelor, tutun vrac şi materiale pentru confeţionarea ţigaretelor.
"Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi cei din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Galaţi, au efectuat 18 percheziţii domiciliare şi la mai multe locaţii aflate pe raza judeţelor Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Prahova şi a municipiului Bucureşti, utilizate în scop infracţional. Acţiunea a vizat destructurarea a două grupări de criminalitate organizată ce au acţionat în perioada 2017 – 2018 în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă şi a infracţiunii de desfăşurare, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării în condiţiile Legii nr. 51/1991. În urma cercetărilor a rezultat că în perioada sus menţionată, pe teritoriul naţional au acţionat două grupuri infracţionale organizate care au avut ca principal obiectiv obţinerea de beneficii materiale prin introducerea în România, din Republica Moldova şi Ucraina, în mod fraudulos, a unor importante cantităţi de ţigări. În vederea derulării activităţilor infracţionale membrii unuia dintre cele două grupuri infracţionale au desfăşurat, fără autorizaţie, activităţi specifice culegerii de informaţii supuse autorizării, în sensul că au procurat şi deţinut echipamente hardware şi software pe care le-au utilizat la urmărirea şi obţinerea de informaţii prin dispozitive tip GPS, instalate pe autovehicule, scopul fiind acela de a sustrage ţigări de provenienţă Republica Moldova sau Ucraina, din mijloacele de transport sau locaţiile utilizate de alte persoane implicate în activităţi de contrabandă.Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite şi ridicate peste 25.500 de pachete de ţigări de contrabandă, precum şi mijloace de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea acestora", se arată în comunicatul BCCO Galaţi.
Totodată, a fost găsită şi ridicată o instalaţie de producţie ţigarete, o instalaţie de ambalare a ţigaretelor şi o instalaţie de finisare a pachetelor, tutun vrac şi materiale pentru confeţionarea ţigaretelor (tuburi, filtre, folii, pachete tipărite şi neformate, elemente de ambalare a ţigărilor, etc.), toate acestea aflându-se într-o hală, special procurată şi amenajată, amplasată pe raza judeţului Călăraşi. De asemenea, a fost identificat şi ridicat un echipament hardware utilizat pentru activitatea specifică culegerii de informaţii supuse autorizării. În cauză, s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 8 persoane, faţă de care s-a formulat propunerea de arestare preventivă, alte două persoane fiind cercetare sub control judiciar. Acţiunea a fost organizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

18Perchezitii poza in text

O adolescentă, de 16 ani, din Galaţi care traversa pe trecere, în zona Ţiglina 1, a ajuns la Spitalul de Copii Galaţi, noaptea trecută, cu o dublă fractură de gambă dreaptă, după ce a fost lovită de un taxi. Impactul a fost surprins de camerele de supraveghere ale Poliţiei Locale Galaţi şi se vede cum tânăra este practic aruncată de pe trecerea de pietoni de taxi. Un echipaj al voluntarilor Asociaţiei Urban Volunteer Search and Rescue (UVSAR) Galaţi i-au acordat primul ajutor şi apoi au sosit şi echipajele SMURD.

"Este vorba despre o tânără de 16 ani, care a fost lovită de un taximetrist. Nu a pus probleme serioase care să nu poată fi rezolvate, în schimb o să stea în convalescenţă o perioadă mai mare de timp din cauză că a suferit un traumatism sever la gamba dreaptă, care, mai mult ca sigur, o să necesite intervenţie chirurgicală şi repaus prelungit. Are fracturi la ambele oase la gamba dreaptă. A fost transportată la Spitalul de Copii, fiind minoră", a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, SMURD Galaţi.

Vina accidentului o poartă taximetristul. "Este vorba despre un bărbat de 55 de ani care a condus autoturismul pe strada Brăilei, dinspre strada Arad spre strada Saturn. La trecerea de pietoni din dreptul blocului I1, conducătorul auto nu a acordat prioritate de trecere unei minore de 16 ani, care traversa strada în mod regulamentar pe marcajul pietonal. În urma impactului cu autoturismul, minora a fost rănită fiind transportată la spital unde a rămas internată pentru îngrijiri medicale", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Poliţiştii gălăţeni au stabilt că şoferul vinovat de producerea accidentului nu consumase băuturi alcoolice. Şoferul s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

La Galaţi, timp de aproape o oră, noaptea trecută, cerul s-a unit cu pământul. Printre şuvoaiele de apă, grindina cât oul de găină a distrus culturi, a avariat zeci de autovehicole şi a ucis sute de păsări. Serele pentru legume, tencuiala, izolaţia şi acoperişurile au cedat sub presiunea gheţii. Grădinile şi curţile sunt pline de fructe încă verzi smulse de vântul care a atins pe alocuri cotele extreme ale unei vijelii.

Localitatea Smîrdan, din sudul judeţului Galaţi, a fost cea mai afectată de furtuna de cod roşu care s-a declanşat aseară. Bătrânii stau în mijlocul curţilor şi se închină. N-au mai auzit niciodată de grindină în miezul nopţii. Grădinile sunt pline de nămol adus de torenţii de pe dealurile din vecinătate. Curtea lui Iulian Bradu e plină de mere verzi. Nu sunt ale lui. Au fost aduse noaptea trecută de undeva de prin sat odată cu torenţii. Speră să-şi poată recupera pagubele pentru că are casa asigurată. Pereţii exteriori, izolaţia, acoperişul, totul eeste găurit de grindină. Bucăţi mari de tencuială au căzut. ”A dat grindină mare, nici nu ştiam ce să facem, ne-am speriat, am zis că ne sparge şi geamurile. În grădină este jale, nu mai avem mai nimic. Şi o barză din cuibul de peste drum a fost rănită, am chemat veterinarul. Bine că la noi nu a intrat apa în casă”, spunea Iulian Bradu. 

Mai multe maşini s-au ales cu geamurile sparte şi tabla de pe capotă şi plafon îndoită. Unii săteni au avut şi mai multe de tras. Nu doar că au grădini distruse şi case avariate de grindină, dar le-a mai intrat apa şi în case, iar în curţi unora le-a înecat păsările. ”70 de pui mi-au murit înecaţi că nu am mai avut când să îi scot. Nu am mai avut grindină din asta cât pumnul. Ne-am speriat. Era şi grindină şi potop, nu mai ştiam ce să facem“, se plângea şi Marcel Corbeanu. Apa a intrat la Smîrdan şi în cabinetul medical din sat. 

Furtuna a creat probleme şi circulaţiei feroviare. Din cauza viiturii, terasamentul între localităţile Vameş şi Piscu a fost luat de apă, iar traficul feroviar Galaţi - Tecuci a fost intrerupt. Se circulă pe un fir cu restricţii.

potop 2

grindina smardan 1

potop 3

potop 4

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acţionând pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic, au identificat un bărbat de 57 ani, din comuna Munteni, care, în perioada 01 mai - 14 iunie 2018, folosind o armă de tir sportiv cu aer comprimat, calibrul 4,5 mm, deţinută legal, a vânat păsări pe fondul de vânătoare Matca, fără a deţine autorizaţie şi permis de vânătoare. În cauză a fost întocmit dosar de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de braconaj şi uz de armă fără drept.

După mai multe avertizări de Cod Galben şi Portocaliu, judeţul Galaţi s-a aflat, timp de o oră, sub Cod Roşu de vreme severă, meteorologii anunţând şi ploi de 100 de litri pe metru pătrat. De data aceasta, avertizările s-au adeverit, iar ploile torenţiale au creat probleme atât în municipiu, cât şi în mai multe localităţi din judeţ. Şase gospodării din Independenţa, Piscu şi Vameş au fost inundate. La acestea s-au adăugat mai mult de zece curţi. ”Au fost ceva probleme. Au fost inundate şase gospodării din trei localităţi, dar şi mai mult de zece curţi. Colegii de la ISU au intervenit prompt, am dispus măsurile necesare astfel încât să nu avem probleme deosebite. A fost activată Grupa Operativă de la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Din fericire nu sunt localităţi fără alimentare cu energie electrică şi nu avem probleme nici pe drumurile judeţene sau naţionale”, a declarat Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi.

Primele efecte ale ploilor torenţiale au fost pe DN25, între Piscu şi Vameş, zonă în care carosabilul a fost acoperit de apă. Acesta a fost motivul pentru care poliţiştii s-au văzut nevoiţi să oprească circulaţia pe un fir. ”A fost apă pe carosabil. Nu au fost maşini care să rămână blocate, dar s-a circulat pe un singur fir mai bine de jumătate de oră”, ne-a explicat unul dintre poliţştii de la faţa locului.

Pompierii, sosiţi de urgenţă la faţa locului, au pornit pompele de desecare, astfel că apa de pe carosabil a fost evacuată repede. ”A fost convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Din informaţiile pe care le avem sunt şase gospodării şi case inundate la Independenţa, Vameş şi Slobozia Conachi, iar la Piscu au fost şase curţi. S-a dispus pornirea pompelor de desecare pentru eliberarea Drumului Naţional 25, zona aceea este cu probleme de fiecare data când sunt ploi torenţiale. S-a circulat jumătate de oră pe un singur fir”, a declarta lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Apa a intrat însă şi în curţile şi casele oamenilor, care au fost luaţi pe nepregătite. Unii dintre ei s-au resemnat repede. ”Am cerut ploaie. A venit ploaia, ce să-i facem dacă e prea multă?”, a spus un localnic.

La fel de resemnată era şi Miţa Gheorghiu, o femeie de 76 de ani, din Vameş. ”Au venit pompierii, dar le-am spus că nu e nevoie. Să se ducă la vecini, că ei au mai mare nevoie. La mine s-a retras apa din casă, aşa că, acum, nu mai am ce face. Mâine aştept să vină nişte băieţi de la primărie să mă ajute să scot covoarele afară. Apoi face eu curăţenie. În grădină e apă, ce să-i fac?”, a spus femeia, care, deşi are cinci copii, locuieşte singură de cinci ani, după ce i-a murit soţul.

Câteva case mai sus, alţi localnici încearcă să îşi scoată apa din casă. Toată munca s-a oprit însă după ce proprietara casei a aluncat şi şi-a fracturat mâna. Soţul ei a chemat ambulanţa, iar un vecin s-a oferit să o ducă la strada principală de unde să o preia medicii. Femeia încerca să îşi salveze din bunuri şi a alunecat pe noroiul din curte. În urma ei, soţul evalua pagubele, care nu sunt deloc de neglijat. ”Maşina este nouă. Era parcată aici lângă gard, dar a luta-o apa. Aşa puternică a fost. A distrus-o. Are oglinda ruptă, pană, faruri sparte şi este zgâriată toată. Cât de mare este pagubă aflăm mâine când mergem la service”, ne-a mărturisit Vasile Melinte.

Chiar dacă ploile s-au oprit, judeţul Galaţi a intrat sub avertizare de Cod Portocaliu de inundaţii, avertizare valabilă până sâmbătă dimineaţă la ora 07:00.

 

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Tecuci au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier în localitatea Gefu, în urma căruia un pieton a fost rănit, conducătorul auto părăsind locul accidentului. Din primele verificări a reieşit că un tânăr de 26 ani, din comuna Ghidigeni, a condus autoturismul pe raza localităţii Gefu, surprinzând şi accidentând un minor de 9 ani, care traversa strada prin loc nepermis, după care a părăsit locul faptei. Poliţiştii l-au depistat, la scurt timp, pe şoferul autoturismului şi au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.

Pagina 1 din 241