Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Incident în trafic pe Drumul European 581, pe raza localităţii Cosmeşti. Încărcătura unui autotren a ajuns pe carosabil după ce şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a făcut balans. Astfel, mai multe navete de bere au ajuns pe carosabil, ceea ce a făcut ca traficul în zonă să fie restricţionat pentru mai multe ore, circulându-se pe un singur sens de mers. „Şoferul unui TIR, care se deplasa dinspre Focşani spre Tecuci, nu a adaptat viteza şi, într-o curbă, TIR-ul a intrat în balans, iar navetele de bere, care, cel mai probabil, nu erau asigurate corespunzător, au rupt prelata şi au căzut pe carosabil. În urma incidentului nu a fost nimeni rănit, dar, din cauza navetelor de bere circulaţia s-a desfăşurat pe un singur fir. În cauză nu s-a întocmit dosar penal, dar şoferul riscă o amendă pentru neadaptarea vitezei la condiţiile de drum”, ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
În autotren se aflau aproximativ 1.300 de navete de bere, iar mare parte din ele au ajuns pe carosabil, aşa că şoferului, cel mai probabil, i se va imputa şi paguba produsă firmei la care lucrează.

Poliţiştii gălăţeni fac verificări pentru a stabili care a fost cauza rănirii unei eleve de 13 ani. Aceasta a ajuns luni, 17 septembrie 2018, cu întârziere la şcoală şi a spus că a fost victima unui accident cu fugă de la locul faptei. O şoferiţă care conducea o maşină închisă, susţinea eleva, ar fi lovit-o cu maşina, pe trecerea de pietoni pe care s-a angajat după ce a coborât din tramvai, pe strada Oţelarilor. După ce a povestit la şoală, unde a ajuns târziu, ce s-a întâmplat, eleva a fost trimisă cu un însoţitor la Spitalul de Copii Galaţi unde a fost tratată pentru traumatismul de picior suferit. "În acest caz poliţiştii efectuează cercetări pentru a se stabili care au fost circumstanţele în care s-a rănit minora şi dacă este vorba despre un accident cu fugă de la locul faptei, se va căuta vinovatul", a declarat Gabriela Costin, IPJ Galaţi. În zona respectivă nu sunt camere de supraveghere a traficului, iar la numărul unic de urgenţă 112 nu a fost niciun apel legat de acest caz, spun tot poliţiştii.

În localitatea Braniştea, la sfârşitul săptămănii, au fost găsiţi prin sat doi pui de mistreţ. Oamenii au cerut ajutorul vânătorilor care au prins animalele speriate. Aceştia au văzut că nu au semne de boală şi i-au eliberat în pădure. "Erau mici, unul avea, cred, mai puţin de zece kilograme, iar celălalt avea vreo 20 de kilograme. De aceea nici nu au fost împuşcaţi, ci au fost duşi în mediul lor natural. Purceii erau vioi, nu prezentau semne de boală, aşa că au fost lăsaţi liberi, în natură. Cel mai probabil aceştia provin de la vreo stână, unde s-au încrucişat porcii cu mistreţii sau dintr-o gospodărie, iar cei care i-au deţinut s-au speriat de pestă, dar şi de faptul că se făcea curăţenie în zonă şi au decis să le dea drumul", a spus Adrian Alexandru, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi.

Cel de al 11-le focar de pestă porcină africană a fost confirmat în satul Rogojeni, din comuna Suceveni, şi la două microferme din afara acestuia, la o lună după ce pesta a lovit în localitatea vecină, Suceveni. Tot fără a fi făcute analizele tuturor animalelor, s-a decis uciderea preventivă a tuturor porcilor sănătoşi sau bolnavi. "Astăzi (n.r. - joi, 13 septembrie 2018) la Rogojeni este acţiunea de ucidere preventivă în urma buletinului de analiză eliberat de laboratorul acreditat de pestă porcină africană din Direcţia Sanitar Veterinară Iaşi. 85 de porci avem în evidenţe", a precizat Carmen Stroia, Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi.
Însă, din cei 85 de porci care figurau în evidenţe că ar fi în coteţe, doar şapte au mai fost găsiţi în viaţă în sat. Majoritatea localnicilor i-au tăiat demult. "Numai am porc, am avut, dar l-am tăiat, vă spun sincer. L-am tăiat când s-a întamplat la Suceveni. De Crăciun ce sa fac, tăiem iezi că am cinci, şase capre", spunea o localnică.
Gospodarii, cei care încă mai aveau porci, i-au lăsat pe veterinari să le asomeze animalele. O gospodină chiar se apucase să crească porci vietnamezi. Oamenii vor creşte păsări, dar nu prea se împacă cu ideea de a nu mai avea voie să crească porci în propriile curţi. "Pot să vă spun că de când s-a întâmplat la Suceveni, acum 40 de zile, lumea speriată a început să taie porcii, dacă vă duceţi în toate localităţile judeţului, peste tot au tăiat porcii", spunea şi Marian Mitrofan, primarul din Suceveni.
La final, la Rogojeni au fost ucişi de veterinari doar şapte porci, restul erau demult tăiaţi de oameni. La fel s-a întamplat şi acum câteva zile în localitatea Tudor Vladimirescu, unde din cei 223 porci trecuţi în evidenţe, doar 74 au mai fost de găsit. În schimb, la cele două microferme din afara satului Rogojeni au fost ucişi 30, respectiv 12 porci.
În judeţul Galaţi, până acum există 11 focare de pestă porcină africană, iar 295 de porci au fost eutanasiaţi.

Jandarmii gălăţeni au intervenit pentru aplanarea unui scandal iscat la Tîrgu Bujor pe fondul consumului de alcool între doi amici de pahar. "Un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menţinere a ordinii publice pe raza oraşului Tîrgu Bujor a fost direcţionat de către dispecerul de serviciu al poliţiei la un bar din localitate unde era semnalat un scandal. La faţa locului, jandarmii au aflat că în urma unui scandal produs între doi clienţi ai barului, amândoi aflaţi în stare de ebrietate, unul dintre aceştia a fost tăiat pe abdomen cu un cutter, iar agresorul şi persoana vătămată, plină de sânge, au părăsit terasa barului îndreptându-se în direcţii diferite. Conform descrierilor făcute, jandarmii au identificat persoana vătămată, în vârstă de 45 ani, în faţa unui cabinet stomatologic unde medicul încerca să-i oprească sângerarea. La faţa locului a sosit şi un echipaj medical de urgenţă, chemat de către medicul stomatolog. Agresorul, în vârstă de 39 ani, din localitate, a fost identificat de către jandarmi într-un bar situat în apropierea locului producerii incidentului. Acesta a recunoscut în faţa jandarmilor că el a agresat persoana vătămată, prezentând, totodată, şi obiectul cu care a produs agresiunea. Întrebat despre motivul care a condus la conflictul dintre cei doi, agresorul a declarat verbal jandarmilor că între aceştia exista o stare de tensiune mai veche, datorită unor neînţelegeri, iar pe fondul consumului excesiv de alcool şi într-un acces de furie a izbucnit un conflict spontan", a precizat Cătălin Bădin, IJJ Galaţi.
Persoana vătămată a fost transportată la spital, iar agresorul a fost condus de către jandarmi la sediul poliţiei unde a fost întocmit procesul verbal de sesizare. Agresorul şi documentele întocmite de către jandarmi au fost înaintate poliţiei pentru continuarea cercetărilor.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Galaţi, au depistat în flagrant un bărbat de 34 ani în timp ce transporta cu autoturismul 180 de pachete cu ţigarete, timbrate în Republica Moldova. S-a întocmit dosar penal şi ţigaretele au fost ridicate în vederea confiscării.

Poliţiştii brăileni împreună cu specialişti din cadrul Centrului Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au desfăşurat activităţi preventive în zona de trecere bac. În această săptămână, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila şi specialiştii Centrului Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au desfăşurat activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor în zona trecere bac Brăila-Smârdan.

"Activităţile s-au derulat sub egida Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive, coordonată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi constituită în baza Ordinului M.A.I. nr. 119/2017 privind organizarea activităţilor cu caracter preventiv în domeniul ordinii şi siguranţei publice desfăşurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne. Informaţiile transmise persoanelor care se deplasează cu bacul au vizat mai multe domenii de interes pentru aceştia, respectiv: prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, normele privind navigaţia şi pescuitul în zona de frontieră, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi a violenţei domestice. Reprezentanţii structurilor implicate au discutat cu persoanele întâlnite în zonă şi le-au prezentat informaţiile promovate în cadrul Campaniei «Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile», prevederi legale referitoare la condiţiile care trebuie îndeplinite de deţinătorii de bărci pentru a putea naviga pe apele din zona de frontieră, cele privind pescuitul în aceste ape, precum şi informaţii privind moduri de operare în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, tâlhărie şi violenţă în familie şi recomandări pentru prevenirea unor astfel de fapte", se arată în comunicatul IPJ Brăila.

Activităţile poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila vor continua în această săptămână cu activităţi de informare adresate proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi, care locuiesc în mediul rural.

Poliţiştii Postului de Poliţie Folteşti au depistat o persoană de sex feminin ce figura ca urmărită internaţional, pe numele acesteia fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 5 ani şi 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Condamnata a fost predată poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acţionând pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic, au depistat un bărbat din comuna Matca care a utilizat o armă cu aer comprimat, calibrul 5,5, pentru vănătoare desfăşurată nelegal. Acesta deţinea arma în mod legal, însă nu deţinea autorizaţie de vânătoare, fapt pentru care s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru stabilirea adevărului.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi, 11 septembrie 2018, la Prefectura Galaţi şi a decis ca în localitatea gălăţeană Tudor Vladimirescu să fie ucişi toţi porcii deoarece, pe lângă focarul care exista de câteva zile la o microfermă din afara satului, pesta porcina africană a fost confirmată şi într-o gospodărie din sat. "Vom merge din poartă în poartă şi vom vedea cine are şi cine nu are porci. În evidenţele noastre erau aproximativ 223, dar acum vom vedea. Sunt măsuri stricte de biosecuritate. Se vor ucide toţi porcii din localitate, iar oamenii vor fi despăgubiţi. De fapt, săptămâna aceasta, vor ajunge la oamenii din Suceveni banii pentru porcii care au fost atunci eutanasiaţi acolo", a precizat Carmen Stroia, director Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Galaţi.

pesta 37

La Tudor Vladimirescu, continuă căsăpirea porcilor

Numai că la Tudor Vladimirescu echipele DSV însoţite de jandarmi nu au avut parte peste tot de o primire prea caldă. Un localnic nu a permis iniţial intrarea acestora pentru a verifica dacă are sau nu porc. Omul nu avea, dar nici nu permitea să fie controlat. Până la urma a cedat, dar după un pic de scandal. În alt caz, o bătrânică a spus că nu mai are porc în coteţ, că de abia l-a tăiat şi l-a mâncat. Când a fost verificat însă coteţul, avea porc. Atunci femeia supărată a spus că nu îl dă să îi fie tăiat până nu i se fac analize. Cu greu a acceptat să îi fie ucis porcul. "Fac atâta zarvă că te sperie. Acum m-au lăsat muritoare de foame", se plângea femeia. Erau şi alţi localnici care, chiar dacă li se rupea inima, lăsau să le fie omorâţi porcii fără să facă scandal. "Era sănătos, ce să zic. Singur ce pot face? La Crăciun o sa tai nişte găini, ce să fac?", spunea descurajat omul. Mai erau însă şi optimişti care, după ce trece perioada de carantină, vor să îşi cumpere iar porci. "Eu am şi întrebat, dar nu mai găsesc, de asta îmi e teamă", spunea o femeie din sat care nu mai avea porci.

pesta 30

Vânătorii gălăţeni trebui să se omoare, în plus faţă de cota obişnuită, 111 porci mistreţi

În plus, vineri, 07 septembrie 2018, a fost găsit un mistreţ mort, undeva în apropiere de Zătun. Acolo vânătorii trebuie să îşi intensifice eforturile. 27 de porci mistreţi au împuşcat deocamdată vânătorii gălăţeni în urma apariţiei focarelor de pestă porcină, dar nici unul dintre aceştia nu avea virusul pestei. Ar trebui să se omoare, în plus faţă de cota obişnuită, în tot judeţul, 111 porci mistreţi. "Până acum au fost împuşcaţi 27 de mistreţi, până la momentul acesta nu am avut nici un porc bolnav. În zona infestată, vânătoarea se va face numai la pândă şi dibuit. În momentul de faţă vânătorii au o reticienţă în a merge la vânătoare. În primul rând le este teamă să nu ducă virusul în propriile gospodării, apoi, acum, vegetaţia este foarte densă, şi la dibuit rata de succes este foarte mică şi, în al treilea rând, merg oamenii la vânătoare, dar nu le iese nimic", spunea Adrian Alexandru, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi. Oricum, după descoperirea mistreţului bolnav vânătorii trebuie să îşi intensifice acţiunile în zonă.

pesta 11

Pagina 1 din 258