Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Peste 130 de elevi de gimnaziu şi liceu au participat, în perioada 19 - 21 iulie, la faza naţională a concursului cercurilor tehnico-aplicative din şcoli, susţinută la Deva. S-au înscris în concurs elevi din judeţele Alba, Argeş, Brăila, Bihor, Caraş - Severin, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Ilfov, Harghita, Hunedoara, Neamţ, Olt, Satu Mare, Suceava şi Timiş.

Echipele mixte s-au întrecut în două probe practice constând în transportul unei victime pe o targă pe o distanţă de 50 de metri şi parcurgerea unui traseu sinuos cu masca cu vederea obturată pe figură. Concurentul se deplasează şi orientează după recomandările şi coordonarea realizate de un coechipier. Cea de-a treia probă constă într-un test grilă ce conţine întrebări cu tematică din domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă. Concursurile au un caracter educativ şi urmăresc dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi promovarea atitudinilor şi a comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor. Formarea şi dezvoltarea la elevi a iniţiativei, spiritului de echipă, curajului, disciplinei şi fair-play-ului sunt alte imperative ale acestei competiţii, iar comunitatea gălăţeană se poate mândri cu implicarea tinerilor, tot mai prezenţi în viaţa socială.

Cea mai bună echipă de liceeni a fost desemnată, după 3 zile de concurs, cea a Liceului Teoretic "Emil Racoviţă" din Galaţi. Între elevii de gimnaziu, locul 1 a fost ocupat de echipa Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Galaţi. La sosirea în Galaţi, părinţii i-au aşteptat cu nerăbdare pe tineri în faţa sediului ISU Galaţi. Purtătorul de cuvânt al instituţiei le-a oferit flori şi le-a adresat un cuvânt de mulţumire părinţilor şi tinerilor pentru efortul depus, chemându-i pe aceştia din urmă la voluntariat în cadrul pompierilor militari. Un moment deosebit de plăcut a fost prezenţa Arhiepiscopului "Dunării de Jos", Casian Crăciun, care a binecuvântat tinerii câştigători oferindu-le câteva publicaţii, iconiţe şi un cuvânt de încurajare. Ei l-au întâmpinat plăcut surprinşi, primind totodată un frumos cuvânt de învăţătură pornit de la denumirea concursului cu tematică de protecţie civilă.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Rezultatele iniţiale ale Concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2019, au fost afişate astăzi, marţi, 23 iulie 2019, ora 11.00, la centrele de concurs şi Inspectoratul Şcolar. 226 dintre candidaţii rămaşi în concurs au obţinut note peste 7,00, putând beneficia de angajare pe perioadă nedeterminată pe cele 117 de catedre cu viabilitate mai mare de patru ani, existente în judeţul Galaţi. Şedinţa de repartizare va avea loc pe 31 iulie 2019. Rata de promovare a concursului, raportată la numărul mediilor peste 7,00, este de 48,29 la sută.

note titularizare

"De asemenea, 170 de candidaţi au obţinut note între 5,00 şi 7,00, aceştia având posibilitatea să opteze pentru cele 368 de catedre cu viabilitate mai mică de patru ani şi pentru 804 de catedre incomplete, care vor fi distribuite în şedinţele de repartizare pentru angajare pe perioadă determinată. Acestea vor avea loc începând cu data de 22 august 2019. Rata de promovare a concursului, raportată la numărul mediilor peste 5,00, este de 84 la sută. S-au înregistrat însă şi 11 note între 1 şi 2. La proba scrisă din cadrul Concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar - sesiunea 20219 - desfăşurată pe data de 17 iulie 2019, au participat 551 de candidaţi din cei 616 înscrişi. Dintre cei prezenţi, 83 s-au retras din concurs din motive personale", a precizat Oana Enache, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi.

Candidaţii care au venit să îşi afle notele şi pe hârtie s-au plâns însă că examinarea a fost grea. Contestaţiile se vor putea depune la sediul IŞJ Galaţi în zilele de 23 iulie 2019, până la ora 21.00, şi de 24 iulie 2019, până la ora 15.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iulie 2019.

Accident la ieşirea din localitatea Tudor Vladimirescu, în care au fost implicate două autoturisme. Unul dintre acestea, cel care circula dinspre Tecuci către Galaţi şi la volanul căruia se afla un bărbat, de 65 de ani, a pătruns pe contrasens, lovind frontal autoturismul condus regulamentar de un bărbat, de 81 de ani. Din impact, a rezultat rănirea gravă a unui minor de 15 ani, aflat în maşina care a intrat pe contrasens, şi rănirea uşoară a conducătorului auto, precum şi a altor trei persoane din cel de-al doilea autoturism (conducătorul auto şi două femei de 81 şi 75 de ani) .Victimele au fost transportate la spital. Şoferii nu au consumat alcool. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! (Sursa foto: Facebook - GDSG)

UPDATE: "Cauza incendiului este un scurt circuit la instalaţia electrică, la un conductor. Paguba este de peste 150.000 de lei", a precizat Dan Ionaşcu, plt. major.

...........................................................................................

Restaurantul Cozy a fost cuprins de flăcări, în cartierul gălăţean Ţiglina 1, la prima oră a dimineţii. Zeci de pompieri cu mai multe autospeciale au intervenit la faţa locului pentru a stinge incendiul. Blocul de garsoniere din apropiere a fost evacuat, iar două persoane au ajuns la spital intoxicate cu fum.

”S-a intervenit cu 5 autospeciale cu apă şi spumă, 4 ambulanţe şi o autoscară. Din blocul cu 120 de garsoniere de lângă restaurant au fost evacuate circa 40 de persoane. O tânără de 19 ani intoxicată cu fum a fost transportată la spital şi la fel a fost transportată la spital şi o femeie de 91 de ani imobilizată la pat, evacuată de pompieri din apartamentul în care locuia”, a precizat lt. col Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Traficul în zonă a fost oprit pentru ca salvatorii să poată acţiona. Incendiul a fost localizat după aproximativ 2 ore. Proprietarul restaurantului ştia doar că flăcările au izbucnit la etaj, probabil de la un frigider sau de la un motor de frigider, dar nu se ştia nimic sigur. Pompierii vor face o anchetă pentru a stabili cauza producerii incendiului.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

VEZI VIDEO mai jos! (Sursa video: ISU Galaţi)

Direcţia Rutieră a Poliţiei Române va coordona, la nivel naţional, pe parcursul săptămânii 22 - 28 iulie 2019, o nouă acţiune "TRUCK & BUS" pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri şi de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Astfel, autobuze, microbuze, precum şi alte autovehicule de transport persoane sau mărfuri vor fi oprite pentru control, în aceste zile, de poliţiştii rutieri. Acţiunea se va desfăşura conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL), iar activităţile sunt desfăşurate simultan în toate statele member ale U.E.

În cele 7 zile, controalele poliţiştilor vor avea în vedere respectarea, de către şoferii profesionişti, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, funcţionarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i priveşte pe conducătoriui autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele vor viza şi respectarea limitei maxime admise, a greutăţii mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum şi respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

O greşeală făcută de o tânără mamă putea să aducă sfârşitul copilului ei. Este vorba despre o femeie din Bereşti al cărei copil a ajuns în stare gravă la spital, intoxicat cu nitriţi. "Serviciul nostru a fost solicitat să intervină pe raza localităţii Bereşti unde la centrul de permanenţă, la dispensarul din localitate, venise o mamă de 28 de ani cu un sugar de o lună, o fetiţă, care prezenta semnele unei intoxicaţii cu nitriţi. Echipajul nostru s-a deplasat la faţa locului, a evaluat pacientul, a acordat primele îngrijiri apoi l-a transportat la Spitalul Târgu Bujor unde s-a luat decizia imediată de transfer către Galaţi solicitându-se elicopterul SMURD", a declarat dr. Mihai Polinschi, director Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi.

Sugarul era deja în stare foarte gravă când a ajuns la Spitalul de Copii. "Copilul a ajuns la spital în stare gravă. Intoxicaţia cu nitriţi este o intoxicaţie care practic privează bebeluşul de oxigen, aceste componente fac un element toxic care se leagă de hemoglobină şi hemoglobina nu mai poate transporta oxigen. Putea fi un caz letal, cum se întâmplă deobicei la sugarii mici, care sunt hrăniţi cu lapte praf pe care îl fac mămicile cu apă din fântână. De multe ori acestea sunt necontrolate sau mamele nu cunosc că există acolo nitriţi în apă",a precizat dr. Silvia Constantin Dinescu, Spitalul de Copii Galaţi.

23Bebelus

Mama copilului a spus că de când a ieşit din maternitatea cu bebeluşul i-a completat masa şi cu lapre praf deoarece nu avea suficient lapte la sân. Acest lapte praf îl făcea cu apă dintr-un uluc alimentat printr-o ţeavă dintr-un izvor, dintr-o fântână. "Începuse să se schimbe la faţă, să se îngălbenească şi unghiile i s-au învineţit. Dacă am văzut că nu îi trece m-am dus la Urgenţă la noi şi m-a trimis la Galaţi. I-am făcut lapte praf cu apă de la uluc, din fântână, de când am adus-o de la maternitate, nu m-am gândit că apa nu e bună", a spus Elena Gogeanu (foto), mama sugarului, care mai are încă un copil acasă.

Poliţia rutieră gălăţeană a organizat, în acest weekend, o amplă acţiune pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi la volan sub influenţa alcoolului şi a substanţelor psihotrope. Poliţiştii gălăţeni au utilizat aparatele Drugtest, achiziţionate recent de Poliţia Română. Acestea pot depista pe loc nouă tipuri de substanţe psihoactive sub influenţa cărora s-ar putea afla şoferul.

Unul dintre şoferii testaţi în trafic a fost descoperit pozitiv la cannabis, se pare că fumase aşa ceva, cu o seară în urmă, la o petrecere. "În urma acţiunii desfăşurate, poliţiştii rutieri au constatat trei infracţiuni, două de conducere sub influenţa alcoolului, una de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, dar şi 26 de contravenţii", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

În urmă acţiunii au fost reţinute 15 permise de conducere şi un certificat de înmatriculare, valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale fiind de 26.435 lei.

Poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat, la data de 16 iulie a.c., pe doi brăileni, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt.

Astfel, în cursul zilei de marţi, poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat pe doi tineri, cu vârstele de 21 şi 17 ani, ambii din Brăila, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat. În fapt, în noaptea de 31 ianuarie spre 01 februarie 2018, cei doi tineri prin escaladarea gardului unui imobil şi prin forţarea ferestrei, ar fi pătruns în locuinţa unei femei, în vârstă de 47 de ani, din municipiu, de unde ar fi sustras bunuri în valoare de 4.700 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat persoanei reclamante, în cauză fiind întocmit dosar pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Un bărbat de 49 de ani, din oraşul Ianca s-a prezentat, la data de 10 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi a sesizat dispariţia, de la data de 08 iulie 2019, a fiicei sale, Vlad Cosmina Ionela, în vârstă de 18 ani, care a plecat în mod voluntar de la domiciliu şi nu a mai revenit.

Semnalmente: înălţime 160 de cm, constituţie slabă, aproximativ 40 de kg, ochii căprui, părul şaten, drept, lung peste umeri, prezintă pe partea dorsal, la nivelul bazinului un tatuaj în formă de aripi de înger cu iniţialele “A” şi “C”. Îmbrăcăminte şi încălţăminte: rochie de culoare alb cu dungi negre, încălţată cu sandale cu talpă normal tip leopard, având asupra sa şi un rucsac de culoare alb cu negru.

Pentru Vlad Cosmina Ionela s-a solicitat urmărirea la nivel naţional şi internaţional. Persoanele care pot oferi informaţii despre locul în care acesta se află sunt rugate să apeleze numărul de urgenţă gratuit 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Număr din ce în ce mai mare de cereri trimise pe e-mailul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi prin care se cere comunicare orei exacte a naşterii (FOTO în Galeria de imagini de mai jos!). Este situaţia întâlnită mai des în ultimul an, iar singurul scop al cererii este că data orei naşterii este necesară pentru stabilirea ascendentului necesar calculării astrogramei.

Acum trei ani la spital nici nu se auzise de o astfel de solicitare, în timp ce, acum, numai în ultimele 4 zile s-au primit două astfel de cereri. "În ultima vreme tot mai mulţi cetăţeni solicită să afle ora naşterii în unitatea noastră. Cererile sunt transmise pe orice cale la secretariatul unităţii, dar majoritatea sunt transmise prin e-mail. Ei nu justifică în solicitări, dar presupun că vor să îşi facă nişte calcule astrale", a precizat Mădălina Ispas, reprezentant Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Astrolog: "Fără ora naşterii nu se poate construi o astrogramă"

Un astrolog ne şi explică de ce este atât de relevantă ora naşterii. "Fără ora naşterii nu se poate construi o astrogramă, asta înseamnă să fim privaţi de caracteristicile derivate din ascendent şi cele 12 case, ascendentul este foarte important, este cel care ne afectează după vârstă de 28 de ani - 30 de ani. Dacă la maternitate, într-o oră se nasc zece copii, ceea ce îi diferenţiază sunt minutul şi secunda chiar în care s-au născut", spune Nelu Vicleanu, astrolog şi numerolog.

Gălăţenii au păreri împărţite

Unii dintre gălăţenii care au avut nevoie de un astfel de calcul astral spun că s-a meritat deoarece au aflat informaţii care îi ajută enorm în viaţă. "M-a ajutat foarte mult să îmi conştientizez vulnerabilităţile, sensibilităţile, fricile, calităţile. Mă ajută să merg pas cu pas către visul meu, către ceea ce am fost construită eu să fac pe lumea aceasta", spunea Andreea Goria, solicitant astrogramă.

Alţi gălăţeni consideră însă că a face o astfel de cerere către un spital, unde şi aşa sunt multe solicitări mult mai serioase, pare uşor fără sens. "Mi se pare ciudat, nu am mai auzit până astăzi. Nu cred că aş fi făcut o cerere la Spitalul Judeţean pentru a afla", spune un gălăţean.

O astrogramă personalizată ajunge la 300 de lei, în timp ce o cerere pentru aflarea orei naşterii, la spital, nu costă nimic.

Pagina 1 din 317