Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Coliziune în serie pe DN 21, în judeţul Brăila, între localităţile Albina şi Valea Cânepii din cauza fumului de la un incendiu de vegetaţie. Cinci autovehicule, printre care se afla şi un microbuz şcolar ce transporta profesori navetişti, dar şi o platformă pentru autoturisme, au fost implicate într-un impact în lanţ în urmă căruia şase persoane au fost rănite.

"Între localităţile Valea Cânepii şi Brăila se manifesta un incendiu de vegetaţie, iar fumul afecta şi DN 21. Cinci autovehicule s-au tamponat şi unul a ieşit în afară carosabilului. Circulaţia a fost iniţal blocată, iar apoi s-a redeschis pe un singur sens. Şase persoane au fost rănite, două au fost transportate la spital, iar alte patru, printre care şi un copil, au primit îngrijiri la faţa locului", a precizat Laura Belciugan, IPJ Brăila.

Pe lângă echipajele medicale de urgenţă şi autospecialele de poliţie, la faţa locului au intervenit şi pompierii militari cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului. "În zona accidentului rutier s-a intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru a stinge incendiul de vegetaţie care nu a fost anunţat la dispeceratul ISU, fiind invocat de persoanele implicate în accident. La ora 16:40 incendiul de vegetaţie a fost lichidat", a precizat Ştefan Stoian, ISU Brăila.

În acest an, se împlinesc 100 de ani de la moartea eroului gălăţean, comandant al Armatei 1-a din Primul Război Mondial, Generalul de armată Eremia Grigorescu. Celebra deviză "Pe aici nu se trece!" răsună în inimile fiecărui militar ca pildă a curajului şi bărbăţiei ostaşului român.

Pentru a onora memoria eroului gălăţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi organizează în data de 21 martie 2019, între orele 09:00 - 15:00, o acţiune prin care intenţionează plantarea unei păduri de salcâm în localitatea Izvoarele, cunoscută pentru desele cutremure de pământ şi alunecări de teren, din cauza solului instabil. Prin această acţiune, pompierii gălăţeni doresc să îşi arate respectul pentru înaintaşul lor, cât şi sprijinul pentru locuitorii zonei afectate.

Un bărbat de 57 de ani, din municipiul Galaţi a condus autoturismul pe D.N. 25, în localitatea Hanu Conachi şi, la un moment dat, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a părăsit partea carosabilă, maşina lovindu-se puternic de un stâlp de electricitate pe care l-a rupt. În urma impactului a rezultat distrugerea autoturismului, precum şi rănirea conducătorului auto şi a unui bărbat de 48 de ani, pasager în acesta.

După ce l-au verificat pe bărbatul aflat la volanul autoturismului, poliţiştii au constatat că acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi consumase alcool, valoarea înregistrată de aparatul etilotest fiind de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat. În consecinţă, au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere au unui vehicul sub influenţa alcoolului, conducere fără permis, vătămare corporală din culpă şi distrugere.

Protest "România vrea autostrăzi #şîeu" şi în Galaţi, unde circulaţia pe o secţiune a bulevardului Marii Uniri, în zona Elice, a fost oprită timp de 15 minute, în intervalul 15:00 - 15:15. Iniţial, doar câteva zeci de taximetrişti s-au oprit la o pauză "de cafea" pentru a susţine protestul generat de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi. Şoferii şi-au lăsat maşinile pe avarii şi şi-au spus supărările. "Noi în Moldova nici măcar drumuri comunale sau judeţene bune nu avem, dar până la autostrăzi deja e un vis prea mare care cred că ne depăşeşte momentan", a spus un şofer.

Şi alţi gălăţeni s-au alăturat protestului, în zona Elice, cu bannere şi steaguri. Oamenii au spus că s-au săturat să fie lăsaţi de izbelişte şi în lipsa unor drumuri rapide să îmbătrânească la volan, nemaivorbind de costurile suplimentare pe care le au cu întreţinerea maşinilor mai mereu stricate de drumurile proaste. Apoi, şoferi şi pietoni au traversat non-stop, timp de 15 minute, trecerea de pietoni din zonă, blocând circulaţia. Şoferii prinşi în ambuteiaj erau de acord cu protestatarii. După un sfert de oră protestul s-a terminat în ropote de aplauze.

Cotidianul nostru a susţinut şi susţine această campanie, mai mult se poate citi AICI.

Poliţiştii rutieri au desfăşurat vineri, 15 martie 2019, în cadrul acţiunii T.I.S.P.O.L. - SEATBELT, activităţi pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate. Acţiunea, la care au participat mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere, s-a desfăşurat pe raza municipiului Galaţi, în intervalul orar 09:30 - 11:00.
În cadrul acţiunii au fost constatate 323 de contravenţii, fiind aplicate tot atâtea sancţiuni contravenţionale, dintre care 194 pentru neportul centurii de siguranţă, 76 pentru traversare neregulamentară, 19 pentru lipsa documentelor, 11 pentru folosirea telefonului mobil. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de 73.310 lei. Au fost reţinute, în vederea suspendării, 5 permise de conducere, dintre care 3 pentru neacordare de prioritate vehiculelor, 1 pentru nerespectarea regulilor privind depăşirea, 1 pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului electric. De asemenea, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare pentru lipsă I.T.P.
Acţiunea SEATBELT, care a demarat la data de 11 martie 2019, şi se desfăşoară în toate statele Uniunii Europene, va continua şi în următoarele două zile, pe raza întregului judeţ.

Poliţiştii gălăţeni au efectuat două percheziţii în cadrul unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Au fost găsite şi ridicate 3796 de pachete ţigarete, precum şi suma de 11 000 euro. "La data de 13 martie a.c., poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Smârdan au efectuat două percheziţii la locuinţa unei femei de 48 de ani, din comuna Rediu, şi la punctul de lucru unde aceasta îşi desfăşoară activitatea în calitate de P.F.A., în aceeaşi localitate. Percheziţiile au fost făcute în cadrul unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de contrabandă, dosar întocmit de poliţişti ca urmare a depistării, la data de 24 februarie a.c., la punctul de lucru mai sus menţionat, a 22 de pachete ţigarete de provenienţă Republica Moldova. Cu ocazia percheziţiilor, poliţiştii au găsit la cele două locaţii 3.796 de pachete ţigarete, diverse mărci, neaccizate sau cu timbru de acciză Republica Moldova. De asemenea, la locuinţa persoanei percheziţionate a fost găsită suma de 11.000 euro'', a precizat Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Atât banii, cât şi ţigaretele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Georgel Cristian Alexandru,de 39 de ani, are, până acum, numai de pe urma agresiunilor sexuale comise majoritar în Brăila, peste 10 victime, o singură victimă fiind din Galaţi, de la copile, până la femei în toată firea. Totuşi, după ultima condamnare, în anul 2015, a fost eliberat în 2018 în baza legii recursului compensatoriu. În Brăila, bărbatul locuia mai mult cu mutaţii, unele doar în acte, la diverse adrese din Brăila, deoarece se pare că nici propria mama nu îl mai suportă.

Istoricul infracţional al bărbatului începe în 1997 când a debutat cu un furt. Atunci a fost condamnat cu suspendare şi în scurt timp a recidivat, dar a devenit apoi violator şi tâlhar. În 2003, tâlhărea cu lama cuţitului şi pipăia şi supunea la perversiuni femei şi copile care se plimbau pe faleză. Apoi, în 2009, printr-o sentinţă penală a fost condamnat pentru port ilegal de armă, perversiune sexuală şi lipsire de libertate.

"În 2013 a fost reţinut şi condamnat în 2015 printr-o sentinţa penală pentru mai multe infracţiuni, printre care corupţie sexuală, perversiune sexuală, lipsire de libertate. Pentru aceste fapte a primit 8 ani şi 6 luni cu executare. În decembrie 2018, la finalul anului, a fost eliberat în baza legii 169/2017, recursul compensatoriu", a precizat Georgiana Streche, Tribunalul Brăila. Astfel, a beneficiat de peste 300 de zile de libertate. În faţă instanţei Judecătoriei Galaţi, unde a ajuns după ce a violat marţi, 12 martie 2019, o fetiţă (Citeşte AICI), bărbatul şi-a recunoscut fapta.

Există serioase suspiciuni asupra discernământului său. "S-a luat, pe bună dreptate şi din punctul meu de vedere, măsură arestului preventiv pentru că reprezenta un pericol. El a dat semne de regret, mai mult, a cerut clemenţă din partea instanţei. Pare că avea un discernământ cel puţin limitat, aceasta este opinia mea", a precizat Cosmin Peneuaşu, avocat din oficiu.

O patrulă de poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie a depistat la data de 12 martie 2019, în jurul orei 14:00, în flagrant, un bărbat de 44 de ani şi un minor de 17 ani, ambii din judeţul Vaslui, în timp ce sustrăgeau componente din structura metalică a benzii transportoare Tirighina. Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru furt calificat, bunurile sustrase, respectiv, 14 suporţi şi 8 role metalice, fiind recuperate şi lăsate în custodia societăţii comerciale căreia îi aparţineau.

Poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Smârdan au oprit în trafic, la data de 12 martie 2019, în jurul orei 22:55, pe D.J. 255C, în localitatea Smârdan, un autoturism care avea o deplasare sinuoasă. Poliţiştii au constatat că la volanul autoturismului se afla un bărbat de 35 de ani, din municipiul Galaţi şi, întrucât acesta emana halenă alcoolică, l-au testat cu aparatul etilotest, valoarea înregistrată fiind de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat. În continuare, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească în vederea stabilirii alcoolemiei, însă aici a refuzat prelevarea de mostre biologice. Ca urmare, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală atât pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, cât şi pentru refuzul prelevării de mostre biologice.

Este vorba despre o pacientă bolnavă cronic, având afecţiuni de natură cardiacă şi respiratorie, care a decedat la Spitalul de Urgenţă Galați pe data de 10 martie. "A fost confirmat un nou caz mortal de gripă în judeţul Galați în acest sezon rece. Era vorba despre o pacientă în vârstă de 68 de ani care a fost diagnosticată a avea gripă cu AH1. Nu se vaccinase antigripal", a precizat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. La nivelul judeţului Galati, de la începutul acestui sezon rece au fost confirmate 21 de cazuri de gripă, dintre acestea opt au fost mortale.

Pagina 1 din 294