Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Pompierii şi paramedicii gălăţeni, susţinuţi de voluntarii ISU, au adus apă şi sendvişuri şoferilor de TIR, majoritatea ucraineni, care stau şi două zile în cozi la intrarea în punctul de trecere al frontierei Galaţi-rutier.

"Este cod galben de caniculă, motiv pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a făcut tot ce a fost posibil şi am adus astăzi sendvişuri şi apă pentru sutele de tirişti care aşteaptă să treacă punctul de trecere al frontierei Galaţi. Este un mic ajutor umanitar pentru aceşti oameni care stau în căldură şi pentru că am avut şi incidentul de la sfârşitul săptămânii trecute, când unui şofer de TIR i s-a făcut rău din cauza căldurii", a precizat sergent major Teodora Diaconiţă, ISU Galaţi.

Pompierii şi paramedicii de la ISU Galaţi vor continua acest tip de ajutor în perioada caniculară.

Seceta pune autorităţile fluviale în alertă. Şi asta din cauză că Dunărea este la o cotă foarte mică, iar cotele şi debitele fluviului sunt la nivele foarte mici. În zona Cernavodă sunt cele mai multe puncte critice, de aceea navele de dragat lucrează în flux continuu. Numai că pe partea bulgărescă acum se fac lucrări de dragaj şi acolo deja s-au înregistrat blocaje şi nave eşuate.
„Debitele sunt foarte mici, sunt la 2.700, sunt foarte mici şi din nefericire sunt încă în scădere. Atât timp cât nu vine apă de nicăieri, nu are unde să se ajungă în Dunăre, să crească cotele. Problema e că la depunerile care sunt, pe partea de dragaj, partea română, noi, AFDJ, ne-am făcut şi ne facem treaba însă din păcate colegii bulgari nu sunt alături de noi, pentru că problemele sunt pe partea de administrare româno-bulgară. Noi facem, ei nu fac şi de aceea săptămâna trecută la Belene am avut aproape patru convoaie, nave ce au avut eveniment de navigaţie, nave care au eşuat din diferite motive”, a preciza Florin Uzumtoma, director căi navigabile AFDJ Galaţi.
Tot din cauza secetei a apărut şi insula de nisip din mijlocul Dunării, insulă care însă nu este în şenalul navigabil. Doar cursele de la trecere bac de la Galaţi spre Tulcea trebuie să ocolească şi 500-600 de metri din cauza apariţiei insulei.

Caz șocant la Galați. O femeie a fost bătută cu bestialitate și stropită cu benzină de concubin, în fața a 4 copilași. Cu o brichetă în mână, bărbatul a semănat teroare în cele 5 suflete, amenințând că va da foc atât femeii, cât și casei.

Astfel, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, la data de 01.07.2022, în jurul orei 21:30, în timp ce se afla la locuința sa situată în Galați, inculpatul, în vârstă de 52 de ani, în prezența celor patru copii minori (vârste sub 8 ani), a lovit-o pe concubina sa cu pumnii în zona feței și în zona toracică, a turnat benzină dintr-un recipient din plastic pe corpul acesteia și prin locuință, după care, având asupra sa o brichetă, a amenințat că va incendia locuința, lucru care nu s-a întâmplat, deoarece inculpatul a observat echipajul de poliție care se deplasa la fața locului și a părăsit locuința în fugă.

Apoi, la data de 02 iulie 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a inculpatului, propunere admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Galați.

În data de 28 iunie 2022, a fost sesizată la Postul de Poliție Cavadinești, dispariția unei femei în vârstă de 77 ani din comuna Cavadinești, județul Galați. Persoana ar fi plecat de acasă în data de 27 iunie și întrucât nu a mai revenit la domiciliu, una dintre fiicele acesteia a semnalat acest lucru la Poliție.

Încă din primele momente ale sesizării, în sprijinul polițiștilor din cadrul postului de poliție mai sus menționat, au venit colegi de la posturile de poliție aferente Poliției Orașului Berești, precum și din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri. Au fost cooptați la căutări și membrii comunității din care face parte femeia dispărută, fiind efectuate verificări în acest sens în intravilanul și extravilanul localității Cavadinești.

În data de 2 iulie 2022, încă de la primele ore ale dimineții, la aceste căutări s-a alăturat și agentul principal Axinte Anca Gabriela din cadrul Serviciului Criminalistic Galați, conducător al câinelui de urmă San - poreclit Sultan (foto deschidere ☝️), iar în jurul orei 10.00, câinele i-a condus pe polițiști într-o zonă aflată în intravilanul comunei Cavadinești, o zonă izolată cu multă vegetație (mărăcini, arbuști) și cu multe râpe, unde bătrâna a fost găsită în viață, dar într-o stare avansată de deshidratare și cu mai multe zgărieturi la nivelul feței, a membrelor superioare și inferioare.

Persoana a fost preluată de un echipaj de la Ambulanță și transportă la Spitalul Orășănesc Tg. Bujor pentru acordarea de îngrijiri medicale.

VEZI VIDEO, mai jos!

În data de 30 iunie 2022, în continuarea activităţilor care se desfăşoară într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt calificat, poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Galaţi, sprijiniţi de colegi din cadrul Secţiei 5 Poliţie şi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi au efectuat patru percheziţii domiciliare pe raza municipiului Galaţi.
În urma acestor percheziţii au fost identificate mai multe bunuri provenite din furt, dar şi persoana bănuită de comiterea acestei infracţiuni, un bărbat în vârstă de 35 ani, din Galaţi, care în noaptea de 19/20 iunie 2022, prin forţarea şi distrugerea uşii de acces, ar fi pătruns într-un garaj amplasat pe Bulevardul Dunărea din municipiul Galaţi, de unde ar fi sustras scule electrice (bormaşini, polizoare şi materiale pentru instalaţii sanitare), prejudiciul fiind de 40.000 lei.
Faţă de bărbatul de 35 ani s-a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi cu propunerea luării unei măsuri preventive şi a fost arestat preventiv 30 de zile.

În această după-amiază, un bărbat, în vârstă de 71 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un vehicul pe bulevardul Dorobanţilor, dinspre strada Dianei către Piaţa Mare, ar fi pierdut controlul volanului şi a lovit refugiul de tramvai, răsturnându-se.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a bărbatului.
Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând faptul că avea o îmbibaţie alcoolică de 1,18 mg/l alcool în aerul expirat, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale şi recoltarea de probe biologice.
În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă.

VEZI VIDEO, mai jos! ↓

Sâmbătă, 02 Iulie 2022 00:00

Val de angajări la poliţie, în Galaţi

Inspectoratul de Politie Judeţean Galaţi şi Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi, prin intermediul Serviciului Resurse Umane, desfăşoară, în perioada 29.06.2022 – 12.07.2022, activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru participarea la concursurile prin încadrare directă din sursă externă.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, următoarele posturi:

I.P.J. Galați:
- un post vacant de Ofiţer I la Compartimentul Expertize şi Constatări Tehnico-Ştiinţifice din cadrul Serviciului Criminalistic - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, specialitatea criminalistică.
- un post vacant de Agent III (arhivar) la Compartimentul Prelucrare Automată şi Valorificare Date Corpuri Delicte din cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, specialitatea cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative.
- 31 de posturi vacante de agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, specialitatea ordine publică (16 în mediul urban şi 15 la posturile de poliţie comunale).

S.R.P.T. Galaţi:
- 5 posturi vacante de agent de poliţie (ajutor şef post) existente în Statul de organizare al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, prin încadrare din sursă externă a persoanelor cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale (1 în cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Galaţi, 2 în cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Brăila, 2 în cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Vrancea).

Înscrierea candidaţilor se realizează în perioada 29.06.2022 – 12.07.2022  inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Cererile de înscriere, însoţite de documentaţia solicitată, trebuie transmise, până la data de 12.07.2022, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, sursaexterna@gl.politiaromana.ro.
Detaliile se regăsesc în anunţurile de concurs postate pe adresa unităţii (http://gl.politiaromana.ro).
Relaţii suplimentare se pot obţine zilnic, între orele 08:00 – 16:00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Serviciul Resurse Umane, sau la telefon 0236 407000/ interior 20114.

Serviciul Reintegrare Socială al Penitenciarul Galaţi, prin preotul capelan, a desfăşurat, în data de 30.06.2022, activitatea intitulată sugestiv „Vizită în comunitate - Pelerinaj”, cu rol de exersare de către persoanele private de libertate, în cadrul comunităţii locale, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială.
Pelerinajul s-a realizat la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici” din municipiul Galaţi, cu un număr de 10 de persoane condamnate, aflate în custodia penitenciarului, clasificate în regim închis. Persoanele private de libertate participante s-au evidenţiat în cadrul activităţilor educaţionale prin participare la ieşirile în comunitate organizate la obiective religioase: biserici, mănăstiri şi instituţii culturale bisericeşti.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit arhiereasca binecuvântare pentru desfăşurarea activităţii la biserica memorială construită în stilul tradiţional, românesc, maramureşean.
Activitatea a fost deschisă de părintele paroh Costel Dumbravă, prezentând repere din istoria lăcaşului de cult şi amintind despre cei aproape 100 de preoţi şi alţi câţiva oameni de cultură care au suferit în închisoarea de la Galaţi, cu statutul de deţinuţi politici, înainte de anul 1989.
Persoanele private de libertate au manifestat un interes deosebit pentru informaţiile primite, înţelegând importanţa exprimării religioase în contextul societăţii moderne.

Accident rutier, în această dimineață, pe E 87, la ieșirea din țară, în punctul de trecere a frontierei Galați Rutier.
Un tir cu cisternă încărcată cu GPL a rupt parapetul de protecție al drumului și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Din primele verificări, se pare că bărbatului aflat la volan, de origine ucraineană, i s-ar fi făcut rău și ar fi pierdut controlul direcției. Tirul se deplasa cu viteză mică, întrucât se afla într-o coloană cu alte tiruri care așteptau să între în vamă.
Conducătorul auto a fost rănit ușor și a fost transportat la spital.
Polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

În cursul acestei zile, în jurul orei 13.50, polițiștii Secției 3 Poliție Galați au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la faptul că, pe strada Iasomiei, din municipiul Galați, are loc un conflict între două persoane, care se agresează reciproc.
Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului, unde au identificat doi bărbați, de 44 și 34 de ani. Din verificări, a rezultat că cei doi s-au intersectat în trafic cu autoturismele pe care le conduceau și, pe fondul unui conflict mai vechi, s-au agresat reciproc.
S-a stabilit, de asemenea, că bărbatul de 34 de ani ar fi spart cu o piatră parbrizul, luneta și unul dintre geamurile laterale ale autovehiculului aparținând celeilalte persoane.
Cei doi au fost conduși la sediul Poliției,  pentru audieri, iar în cauză, a fost întocmit dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere și lovire sau alte violențe.

VEZI VIDEO, mai jos! *sursa video: facebook

Pagina 1 din 564