Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Situaţie ”urât mirositoare” la Independenţa, unde o familie şi-a transformat curtea într-o veritabilă groapă de gunoi. De suferit au vecinii, unii se gândesc chiar şi să îşi vândă casa. "Nu se mai poate sta aşa, adună resturi, gunoaie, tot ce le pică în mână. Nu doar că nu duc gunoiul sau resturile strânse în curte, dar am înţeles că mai aduc şi de la rampa de gunoi a comunei ce se mai aruncă, tot felul de lucruri inutile, tot gunoaie. Este vară, miroase şi în plus se adună şi şobolani. Am făcut nenumărate plângeri la primărie, au venit şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), au dat şi amenzi. E curtea lor şi nu intră nimeni. Aici stă bătrăna şi unul dintre fii, mereu spun că fac curat, dar nu o fac. Scot casa la vânzare că aşa nu se mai poate dacă nu curăţă", se plângea Daniel Marin, unul dintre vecinii familiei care şi-a transformat curtea în depozit de resturi şi gunoaie.

La Primăria Independenţa se cunoaşte situaţia. De nenumărate ori, proprietarilor casei li s-a oferit ajutor să îşi cureţe curtea. Nu l-au primit. Însă luni dimineaţa s-a ajuns la un dialog între unul din fii bătrânei ce deţine casa şi primărie. "Este o situaţie pentru care trebuie căutate soluţii, soluţii pe care noi le-am găsit şi le-am adus la cunoştinţă proprietarilor imobilului respective. Din păcate, până la această dată nu am primit acces în curtea dumnealor. În imobilul respectiv locuieşte o femeie în vârstă, o doamnă de o vârstă înaintată şi fiul dumneaei. De câte ori am discutat despre problema igienizării, necesitatea igienizării imobilului, casă şi curte, de fiecare dată am primit asigurări că vor face şi că nu au nevoie de nici un sprijin din partea noastră. S-a reuşit acum stabilirea unui dialog cu celălalt fiu al proprietarei şi, în urma discuţiilor pe care au avut-o domnul viceprimar cu celălalt fiu, acesta a solicitat sprijin, o remorcă, pentru a încărca o parte din ce se află în aceea curte. Lucru pe care l-a făcut. L-a asigurat pe domnul viceprimar că în perioada următoare ne va solicita iar sprijin pentru a mai debarasa acea curte. Este un focar de infecţie, dar ştiţi că nu putem intra în curtea imobilului fără acordul proprietarului. S-au deplasat în teren şi reprezentanţii, inspectori ai DSP şi i-au sancţionat. Am înţeles că procesul verbal al amenzii a fost contestat în instanţă, nu ştiu ce s-a mai întâmplat, primăria nu era parte. Îmi pare rău că am ajuns în situaţia de astăzi, îmi pare rău, repet, pentru că din partea noastră au avut tot sprijinul. Faptul că nu l-au solicitat, aşa cum au făcut de abia acum, în al 12-lea ceas, cred că e o chestiune ce ţine efectiv de proprietari", a declarat Viorel Tarbuc, primarul din Independenţa.

Rămâne de văzut dacă golirea curţii de gunoiae va continua sau remorca umplută astăzi este doar de ochii lumii şi pentru a linişti spiritele.

Vezi Galeria FOTO

Sfârşit de săptămână cu un adevărat val de şoferi prinşi la volan fie băuţi, fie chiar şi băuţi, şi fără permis. Astfel, poliţiştii Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe D.N. 25, în comuna Hanu Conachi, un autoturism condus de un bărbat de 42 ani, din localitate. La testarea alcoolscop, conducătorul auto a prezentat o valoare de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care poliţiştii l-au condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice şi au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Apoi, poliţiştii gălăţeni au depistat alţi patru conducători auto, aflaţi la volan sub influenţa alcoolulu. Poliţiştii Postului de Poliţie Corni au depistat în trafic, conducând un autoturism pe raza comunei Smulţi, un bărbat de 44 ani, din localitate, care a prezentat la testarea alcoolscop o valoare de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cursul aceleiaşi nopţi, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Valea Mărului au depistat un tânăr de 27 ani care a condus autoturismul pe D.J. 251, testarea alcoolscop relevând o alcoolemie de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii din comuna Tudor Vladimirescu l-au depistat pe cel de-al treilea conducător auto băut, în comuna Piscu, conducând autoturismul pe strada Mihai Eminescu. Tânărul de 28 ani, a prezentat la testarea alcoolscop, o concentraţie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice.

"În toate cele trei cazuri au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Cel de-al patrulea şofer aflat sub influenţa alcoolului, a condus autoturismul pe un drum comunal din localitatea Smîrdan, fiind depistat de poliţişti în jurul orei 00:40. Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, poliţiştii au constatat că bărbatul de 36 ani, nu poseda permis de conducere, autoturismul aparţinând unui consătean care i-l încredinţase pentru a-l conduce, cunoscând că nu posedă acest document", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi încredinţarea unui vehicul pentru conducere pe drumurile publice unei persoane despre care se ştie că nu posedă permis de conducere sau se află sub influenţa alcoolului.

Şirul şoferilor băuţi nu se opreşte însă aici. Pe 16 iulie, în jurul orei 00:45, o patrulă din cadrul Secţiei 2 Poliţie a depistat, în trafic, pe strada Ing. Anghel Saligny, un bărbat de 52 ani, din municipiul Galaţi, aflat la volanul autoturismului, sub influenţa alcoolului. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie alcoolică de 1.07 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care poliţiştii l-au condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice şi au întocmit dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Luni, 16 Iulie 2018 15:41

Accident cu patru victime la Stoicani

Duminică seara, în jurul orei 21:40, poliţiştii Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier, în afara localităţii Stoicani, soldat cu vătămarea corporală a patru persoane. Din primele cercetări a reieşit că, un tânăr de 28 ani, din comuna Folteşti a condus un tractor cu două remorci, pe strada Principală din Stoicani şi, ajungând la intersecţia cu D.N. 26, nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism care circula regulamentar, dinspre Galaţi către Folteşti. Şoferul acestuia din urmă nu a putut evita impactul şi a intrat cu partea din faţă a maşinii în a cea de-a doua remorcă. În urma accidentului, a rezultat rănirea bărbatului de 36 ani, aflat la volanul autoturismului, şi a trei pasageri din acesta, o femeie de 31 ani şi doi minori de 4 şi 2 ani, toţi din comuna Băneasa. Conducătorii auto au fost testaţi alcoolscop, rezultatul fiind negativ. În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Coliziune între o mașină și o motocicletă, sâmbătă, 14 iulie 2018, pe D.E. 87, spre vama Giurgiulești. Un motociclist ucrainean s-a cam "lipit" de mașina din față și nu a mai reușit să evite coliziunea când aceasta a încetinit.
"Din primele cercetări a reieșit că un cetăţean ucrainean, în vârstă de 41 de ani, care conducea motocicleta pe D.E. 87, nu a respectat distanţa faţă de autoturismul din faţa sa, iar atunci când şoferul autoturismul din față a încetinit pentru a vira la stânga, motocicleta a intrat în coliziune cu mașina. După coliziune, motociclistul a fost rănit și a fost transportat la spital", a spus cms. șef Gabriela Costin, IPJ Galați.
Motociclistul a suferit o fractură. Nici el și nici șoferul mașinii nu băuseră alcool.

Sursa foto: Facebook - GDSG
Accident de circulație duminică, 15 iulie 2018, la prima oră a dimineții, în Galați. Taxiul în care se afla și o mirească care era "furată" de la nuntă a fost implicat într-un accident cauzat de alt autoturism. Din fericire, tânăra, după un ocol pe la Urgență, a revenit la nuntă.
"Un șofer, în vârstă de 22 de ani, care se afla la volanul mașinii, pe strada Frunzei, odată ajuns la intersecția cu strada Prelungirea Brăilei, nu a respectat semnificația indicatorului cedează trecerea și a lovit un auto taxi condus de un bărbat de 32 de ani. În urma impactului a fost rănită o femeie de 37 de ani din Galați, pasageră pe bancheta din spate a taxiului. Femeia a fost transportată la spital. Șoferul în vârstă de 22 de ani avea la testarea cu alcoolscopul 0.36 g/l alcool pur în aerul expirat. Deocamdadă se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă", a precizat cms. șef Gabriela Costin, IPJ Galați.
Mireasa a suferit leziuni la unul dintre brațe, a fost transportată cu un echipaj SMURD la Spitalul de Urgență Galați unde a primit îngrjiri medicale, dar nu a rămas internată ci chiar s-ar fi întors la nuntă.

Sursa foto: Facebook - GDSG

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au efectuat, în cursul zilei de 11 iulie 2018, 4 percheziţii domiciliare la persoane bănuite de comiterea mai multor fapte de delapidare şi fals, prin care au produs un prejudiciu de 620.000 lei.
Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2014, două femei de 39 şi 43 ani, în calitate de contabili la două şcoli gimnaziale din municipiul Galaţi, şi-ar fi însuşit sume de bani pe care le gestionau şi administrau, prin efectuarea de viramente bancare nejustificate, din bugetul unităţilor de învăţământ către două societăţi comerciale din localitate, aparţinând soţului uneia dintre ele. În acest sens, cele două femei ar fi folosit contractele încheiate între societăţile comerciale şi şcolile unde lucrau, introducând la plată, în actele contabile ale unităţilor de învăţământ, facturi emise de cele două societăţi, pentru a justifica livrarea unor bunuri supraevaluate, prestarea unor servicii şi plata unor produse fictive. Prin activitatea infracţională a persoanelor în cauză, unităţile de învăţământ au fost prejudiciate cu suma de aproximativ 620.000 lei.
Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi complicitate la delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată, faţă de cei trei fiind dispusă, prin ordonanţă, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

16Delapidare17

Delapidarea a fost făcută timp de ani buni de către contabilele de la Şcoala nr. 17 şi Şcoala "Dan Barbilian". Acum cele două nu mai lucrează la respectivele şcoli, au fost suspendate. Dacă în instanţă li se va stabili vinovăţia nu vor mai avea acces în sistemul de învăţământ. "La acest moment, instrumentarea dosarelor şi ancheta îşi urmează cursul firesc. În acest moment, cele două doamne nu lucrează, de fapt de la vremea respectivă au fost suspendate şi, bineînţeles, dacă se stabileşte vinovăţia acestora, fără îndoială că nu mai pot funcţiona în unităţi de învăţământ şi pe această activitate, evident", a precizat Mioara Enache, inspector şcolar general, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

16Delapidare Barbilian

Neregulile au fost descoperite în urma unui audit făcut de Primăria municipiului Galaţi. Este din păcate al doilea astfel de caz descoperit la şcolile din judeţul Galaţi. Acum câteva luni, la o altă unitate de învăţământ o contabilă a fost suspendată şi cercetată exact pentru acelaşi lucru. Citeşte ştirea AICI. "În conformitate cu planul anual de audit public pe care Primăria Galaţi l-a efectuat, în anul 2014 s-au descoperit, pentru anul financiar 2013, nereguli la două unităţi de învăţământ. Municipalitatea s-a sesizat şi a transmis către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice această situaţie, urmând a se aştepta definitivarea cercetărilor. În momentul în care vom primi rezultatul acestor cercetări, unităţile de învăţământ urmează a se constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului", a declarat Toma Dumitrescu, Primăria Galaţi.

Un gălăţean de 82 de ani a fost surprins în timp ce a blocat o intersecţie pentru a-şi face poze la maşină. Imaginile au ajuns în mediul online, dar sunt şi pe camerele de supraveghere ale Poliţiei Locale Galaţi. Poliţiştii îl caută acum pentru a vedea dacă bătrânul este sau nu pasibil de amendă. Din comentariile imaginilor publicate pe un site de socializare se înţelege că bătrânul fusese implicat într-o tamponare în urmă cu circa 2 luni şi nu era de acord să îşi recunoască vinovăţia. În urmă cu două luni, povesteşte un internaut, bătrânul a schimbat direcţia de pe o bandă pe alta, fără să se asigure, acroşând o maşină şi a contestat procesul verbal al poliţiei care îl scotea vinovat. Acum ar fi făcut poze ca să dovedească că are dreptate. Dacă e aşa sau nu, vor decide poliţiştii care au început cercetarea. "Având în vedere imaginile apărute în mediul online, poliţia s-a autosesizat şi efectuează verificări pentru a stabili dacă în cazul respectiv există încălcări ale legislaţiei rutiere în vigoare", a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. Chiar dacă avea triunghiurile de semnalizare, bătrânul este pasibil, în cel mai bun caz, de plata unei amenzi deoarece a blocat un fir de circulaţie al unei intersecţii.

Alexandru Nechifor, medic rezident la Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi, a dat o declaraţie notarială prin care arată că în caz de moarte cerebrală este de acord să îi fie donate organele şi ţesuturile. A explicat pe un site de socializare de ce a făcut asta: "Este un subiect tabu, despre care lumea preferă să nu discute, însă este momentul să facem ceva! În România, în momentul de faţă, există peste 5.000 de persoane care aşteaptă un transplant, însă pe parcursul întregului an 2017 au fost numai 65 de donatori (3,25 donatori la 1 milion de locuitori), la jumătate faţă de 2016. Ce putem face? Din momentul în care ne naştem, există certitudinea că va fi si un final al călătoriei noastre pe pământ. Donarea de organe reprezintă gestul suprem pe care îl putem face, un gest de nobleţe care poate salva vieţi. Putem avea această opţiune în timpul vieţii, pentru a nu lăsa hazardul să îşi spună cuvântul. Pentru a da un semnal, personal am ales să urmez pasul legal pentru a intra în Registru Naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule. Am mers la un notar public şi am semnat o declaraţie notarială prin care îmi declar acordul ca în cazul în care voi fi în situaţia de moarte cerebrală să devin donator. Este un lucru simplu şi gratuit pe care îl puteţi face cu toţii, şi poate care va reprezenta cândva un ultim şi suprem dar pe care îl puteţi face umanităţii", a postat pe un site de socializare Alexandru Nechifor. Alături a pus şi o poză cu declaraţia notarială prin care îşi donează organele în cazul în care va intra în moarte cerebrală.

FB IMG 1531240753376

Deja, la câteva ore de la publicarea postării, au început să apară primele reacţii. "Este o decizie umană, dacă îţi doreşti asta mergi la un notar. În Vestul Europei lucrul acesta se produce cu totul altfel, în care există un acord prezumat şi doar dacă nu vrei, dai declaraţie notarială. Consider că asta trebuie făcut, nu neapărat ca medic, ci în primul rând ca om. Părinţii ştiu şi sunt de acord cu ce am de gând să fac. După ce am postat informaţiile, chiar mai multe persoane m-au întrebat cum pot face acest lucru şi, chiar azi, o colegă îmi spunea că se va duce să facă acelaşi tip de declaraţie la notar", a spus dr. Alexandru Nechifor.

”Este un gest suprem de altruism donarea de organe şi ţesuturi”

Conducerea Spitalului de Urgenţă Galaţi, spital unde s-au prelevat de nenumarate ori organe de la puţinii donatori, susţine iniţiativa. "Este într-adevăr nevoie de donatori şi orice iniţiativă de acest fel este lăudabilă. Astfel, expresia viaţă după moarte poate deveni realitate", a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi, care a mai precizat că şi personal ar fi de acord să doneze. Şi alţi medici din cel mai mare spital al judeţului Galaţi sunt de acord cu iniţiativa tânărului rezident. "Este un gest suprem de altruism donarea de organe şi ţesuturi. Şi eu ca om, în primul rând, şi apoi ca medic, sunt de acord să donez. Mai ales că sunt şi mamă. Pur şi simplu sunt puţini donatori şi foarte multe persoane care au nevoie de transplant, să ne gândim numai câţi dintre ei sunt copii", a spus dr. Corina Manole, de la Spitalulul Judeţean Galaţi.

dr. corina manole 2

Iulian Bunea este un tânăr de 30 de ani din Galaţi care mai are doar un singur rinichi şi la acesta face dializă. Va avea nevoie de transplant. "Am citit postarea tânărului medic şi mi-a dat speranţa că aşa va fi impulsionată donarea de organe. Şi eu aş vrea să ştiu că atunci când o să am nevoie, şi voi avea, o să primesc la timp şi o să pot face transplantul. Este lăudabilă iniţiativa", spunea Iulian Bunea. În lipsa unui cadru legal care să stimuleze donarea, deocamdată doar astfel de gesturi pot ajuta poate la schimbarea mentalităţilor.

iulian bunea 1

Salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea au fost alertaţi, marţi, 10 iulie 2018, în jurul orei 20:30, în urma unui apel prin care a fost semnalată o situaţie de urgenţă determinată de luarea de ape a 4 persoane, respectiv 2 adulţi şi 2 minori, de un pârâu, în localitatea Măgurele, din comuna Topolog.

"La faţa locului au fost deplasate: 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă, 1 SMURD şi 8 subofiţeri de la Staţia de pompieri Babadag, 1 autocamion de intervenţie şi o barcă pneumatică, 1 autospecială de muncă operativă şi 7 subofiţeri. Iniţial au fost găsite fetiţa şi femeia în stop cardio-respirator. Copilul a fost preluat de Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ), iar persoana de sex feminin de SMURD. Au fost aplicate manevre de resuscitare, dar din nefericire a fost pronunţat decesul", a precizat Florentin Daciu, ISU Tulcea. Apoi, a fost găsit şi băiatul, dar decedat.

Era vorba despre doi bunici şi nepoţii lor, respectiv un bărbat de 68 de ani şi soţia lui de 58 de ani şi doi copii, băiat şi fată, de 7 şi 4 ani. Cautările au continuat pentru găsirea bărbatului.

Sursa foto: ISU Tulcea

Detaşamentul de pompieri Tulcea intervine pentru evacuarea apei din 4 gospodării situate în localitatea Nufăru, din judeţul Tulcea. Se intervine cu 1 autospecială de stingere cu apă şi spumă, 1 autocamion de intervenţie, 2 motopompe transportabile şi 5 subofiţeri.

IMG 20180710 WA0038

Sursa foto/video: ISU Delta Tulcea

Pagina 1 din 247