Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Intervenție de urgență a echipajului elicopterului SMURD Galați care în colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță Galați au acționat pentru salvarea unui copil de 1 an și 7 luni care a suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală.

IMG 20230331 WA0003

Copilul este din Gănești - Cavadinești. Este vorba despre un băiat, de 1 an și 7 luni. A fost transportat la Spitalul pentru Copii. Se pare că s-ar fi împiedicat și a căzut pe spate într-un lighean cu apă clocotită. *sursa foto: facebook - SMURD Galați

Vineri, 31 Martie 2023 08:21

Furt de erbicide la Galaţi

La data de 14 martie 2023, poliţiştii din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au fost sesizaţi de un bărbat, de 54 de ani, cu privire la faptul că, în perioada 12-14 martie 2023, persoane necunoscute ar fi pătruns într-un spaţiu de depozitare al societăţii pe care o administrează şi ar fi sustras produse pentru protecţia plantelor.
În urma cercetării efectuate la faţa locului, precum şi din verificările preliminare efectuate de către poliţişti, s-a stabilit că, în perioada menţionată, persoane necunoscute, prin escaladarea unui perete confecţionat din baloţi de paie, ar fi pătruns într-un hambar situat în incinta punctului de lucru al societăţii, aflat în extravilanul satului Vameş, comuna Piscu, judeţul Galaţi, şi ar fi sustras 510 litri, respectiv 32 de kg de produse pentru protecţia plantelor (erbicide).
A fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de furt calificat, cercetările fiind continuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti, prejudiciul cauzat fiind de 160.342 de lei.
După activităţile investigative efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Galaţi, la data de 22 martie 2023, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Lieşti, Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi, au pus în executare 4 mandate de percheziţii domiciliare, în comunele Piscu şi Tudor Vladimirescu, fiind identificată şi depistată una dintre persoanele bănuite de comiterea furtului, un bărbat, de 32 de ani, din comuna Piscu.
De asemenea, în incinta unei ferme amplasată în comuna Piscu a fost descoperită întreaga cantitate de erbicide care fusese sustrasă.
După administrarea materialului probator din cauza penală, poliţiştii au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, a bărbatului de 32 de ani, iar a doua zi, după prezentarea acestuia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti şi, ulterior, la Judecătoria Lieşti, a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.
Totodată, în cursul cercetărilor, a fost identificată şi depistată şi cea de-a doua persoană bănuită că a participat la comiterea acestei fapte, fiind vorba de un bărbat, de 28 de ani, domiciliat tot în comuna Piscu, judeţul Galaţi, faţă de care, Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti a dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

În data de 30.03.2023, în jurul orei 11.15, un echipaj din cadrul Serviciului Ordine Publică al Poliţiei Locale Brăila, aflat în patrulare pe B-dul Al. I. Cuza, aproape de intersecţia cu str. Şcolilor, a observat un copil în vârstă de 2 ani rătăcind prin zonă. Poliţiştii locali au preluat băieţelul şi, în scurt timp, au reuşit să îi identifice familia. Din cercetările efectuate a rezultat că mama copilului, o femeie în vârstă de 20 de ani din Republica Moldova, plecase în vizită la nişte rude, lăsând copilul în grija cumnatului său, un bărbat în vârstă de 26 de ani, de asemenea din Republica Moldova. Tânărul nu a observat când băieţelul, îmbrăcat neadecvat pentru condiţiile meteo actuale şi desculţ, a ieşit din curtea casei în care locuieşte familia. Poliţiştii locali i-au adus la cunoştinţă mamei obligaţiile legale privind îngrijirea minorului, iar în cauză a fost sesizată şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, pentru luarea măsurilor conform competenţelor acestei instituţii.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, au desfăşurat miercuri, 29 martie 2023, o acţiune operativă pe linia combaterii traficului de droguri de risc şi mare risc şi au efectuat 3 percheziţii domiciliare în municipiul Galaţi.
În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate 11 grame de cannabis şi 65 de grame de substanţe psihoactive (de tip cristale), precum şi 14.150 de lei, respectiv 150 de euro (foto ).
După administrarea probatoriului în cauză a fost luată măsura reţinerii faţă de un bărbat de 20 de ani şi măsura controlului judiciar faţă de alt bărbat de 31 de ani, ambii cu domiciliul în Galaţi, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc.
În cursul zilei de 30 martie 2023, tânărul bănuit va fi prezentat la Tribunalul Galaţi, cu propunerea luării măsurii arestării preventive pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
La acţiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi (video mai jos! ).

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, au documentat activitatea infracţională a unei persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu.
Astfel, la data de 27 martie 2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a unei persoane.
În cauză, s-a reţinut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2021 şi aprilie 2022, persoana bănuită ar fi recrutat, în vederea exploatării sexuale, prin inducere în eroare (utilizând metoda „loverboy”), o persoană vătămată.
De asemenea, în perioada aprilie - iunie 2022, persoana bănuită ar fi exploatat persoana vătămată, pe care ar fi obligat-o să practice prostituţia în ţară (în municipiile Bucureşti şi Cluj-Napoca) şi în străinătate (Germania), şi-ar fi însuşit cvasitotalitatea sumelor de bani obţinute de aceasta din practicarea prostituţiei.
Totodată, pe fondul exploatării sexuale, persoana vătămată s-ar fi sinucis, la data de 25 iunie 2022, prin precipitarea de la fereastra unui apartament situat la etajul 5 al unui bloc de locuinţe, din municipiul Bucureşti, apartament unde aceasta ar fi întreţinut relaţii sexuale contra cost.
Persoana bănuită ar fi părăsit teritoriul României, după decesul persoanei vătămate şi ar fi revenit în ţară în luna martie a acestui an.
În urma percheziţiei domiciliare efectuate în locuinţa persoanei bănuite, au fost descoperite şi ridicate aproximativ 9 grame de cannabis.
În cursul zilei de 28 martie 2023, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi a dispus arestarea preventivă a persoanei bănuite, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
La acţiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Povestea tragică a fetei a fost relatată de Monitorul de Galaţi în articolul "S-a sinucis la 18 ani abia împliniţi. O tânără din Galaţi s-a aruncat în gol din dragoste".

911 consumatori, fără energie electrică în localităţile Brăhăşeşti, Blânzi şi Cuca, anunţă ISU Galaţi. Reamintim că judeţul Galaţi se află sub COD GALBEN de vânt puternic până diseară, la ora 23.00. Mai multe detalii AICI!

O tânără de 35 de ani din Galaţi a fost lovită pe stradă de un banner publicitar desprins din cauza vântului puternic, anunţă ISU Galaţi. Tânăra a fost preluată de SMURD şi transportată la spital cu traumatism facial. Banner-ul i-a spart ochelarii şi a zgâriat-o pe faţă. Ulterior, tânăra a fost externată.

UPDATE: Ulterior, ISU Galaţi a anunţat că au fost produse pagube materiale la caroserie, cca. 25 la sută. Şirul pagubelor produse de vânt continuă însă. Vorbim de un acoperiş parţial distrus la un bloc din Tecuci, dar şi despre o situaţie la Casa de Asigurări de Sănătate, unde o bucată de tablă de la acoperişul vechi flutura, iar angajaţii au chemat pompierii să o dea jos.

***

CODUL GALBEN de vânt a făcut primele pagube în judeţul Galaţi. Un copac a căzut peste două maşini în municipiul Tecuci, pe strada Crişana. Din fericire, nu sunt victime. Pompierii intervin în aceste momente la faţa locului. VIDEO mai jos!

Reamintim că judeţul Galaţi se află sub COD GALBEN de vânt puternic până diseară, la ora 23.00. Mai multe detalii AICI!

Totodată, amintim că în această dimineaţă, circulaţia a fost oprită temporar pe DN2B, între Brăila şi Şendreni, după un accident produs tot din cauza vântului. Subiectul pe larg AICI!

Poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, în perioada 22 - 25 martie 2023, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, activităţi cuprinse în Planul comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier „SCUTUL PĂDURII”, precum şi pe linia combaterii infracţiunilor de braconaj piscicol, transportului, colectării şi comercializării de peşte şi produse din peşte.
Astfel, în cadrul verificărilor efectuate în domeniul silvicultură cu privire la avizele de însoţire pentru materialul lemnos transportat, emise în ultimele şase luni din parchete de exploatare situate pe malurile fluviului Dunărea, poliţiştii au constatat faptul că şase persoane fizice, au efectuat în total 81 de transporturi de material lemnos, fără a respecta dispoziţiile legale privind utilizarea aplicaţiei SUMAL 2.0 şi a normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.
Poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale a celor şase persoane cu amenzi în cuantum total de 30.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010, şi au dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantităţii de 480 mc. de material lemnos, în valoare totală de 61.196 de lei, fără TVA, transportat fără provenienţă legală. În cadrul aceleiaşi acţiuni, au mai fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.475 de lei, pentru încălcări ale altor acte normative.
Totodată, au fost întocmite 5 dosare penale, fiind constatate 10 infracţiuni, săvârşite în legătură cu încălcări ale dispoziţiilor legale circumscrise domeniului silvicultură.
În aceeaşi perioadă, în cadrul verificărilor efectuate pe linia combaterii braconajului piscicol, poliţiştii au depistat în flagrant 4 persoane care pescuiau în apele fluviului Dunărea folosind unelte de pescuit comercial fără a deţine licenţă, autorizaţie şi permis de pescuit comercial, respectiv care deţineau fără documente legale cantităţi de peşte şi icre.
În cauză au fost întocmite trei dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „Pescuitul comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „Deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial” şi „Deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, a icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, fapte prevăzute şi pedepsite de lege.
A fost dispusă măsura indisponibilizării cantităţii totale de 50 de kg peşte proaspăt, diferite specii, şi a cantităţii de 12 kg icre, în valoare de 4.400 de lei.
Astfel de activităţi vor continua şi în perioada următoare.

Luni, 27 martie 2023, în raionul fluvial Mahmudia - Bălteni, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanţa au participat la punerea în executare a unei secvenţe din Exerciţiul multinaţional „Sea Shield 2023” . Exerciţiul este organizat de Forţele Navale Române, în perioada 20 martie 2023 - 02 aprilie 2023 şi planificat să se desfăşoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării şi în zona costieră, cu participarea militarilor şi reprezentanţilor mai multor instituţii din sistemul naţional de apărare, precum şi din alte 12 state aliate şi partenere care vor desfăşura, în toate mediile de acţiune, activităţi complexe de antrenament.
Secvenţa de instruire a implicat folosirea de forte şi mijloace din cadrul Jandarmeriei Tulcea şi Grupării de Jandarmi Mobilă Constanţa, având ca temă principală evacuarea populaţiei civile dintr-o zonă de risc şi relocarea populaţiei într-o zonă sigură, în contextul decretării unei stări extraordinare. Jandarmii au acţionat pentru asigurarea măsurilor de protecţie atât în zona evacuată, cât şi în tabăra constituită temporar în acest scop, precum şi pentru respingerea unor activităţi ostile.
Exerciţiul multinaţional în context interinstituţional are ca obiective demonstrarea capacităţii de acţiune întrunită a forţelor sistemului naţional de apărare, precum şi creşterea nivelului de instruire interinstituţional a participanţilor într-un scenariu tactic specific zonei de operaţii fluvial maritime.
Antrenamentele în comun se întind pe mai multe zile şi se desfăşoară atât pe mare, în Delta Dunării, cât şi în zona costieră. Exerciţiile presupun scenarii de antrenament cu muniţie reală, scenarii de asalt, scenarii pentru evacuarea populaţiei din unele zone atacate, respingerea unui atac aerian şi se vor încheia pe 02 aprilie 2023.

VIDEO mai jos!

Pagina 1 din 622