Maria ROMANIŢĂ

Maria ROMANIŢĂ

Ultimul segment de tablier ce asigură calea de rulare a podului suspendat peste Dunăre de la Brăila a fost montat. Este ultimul din cele 86 de segmente, fiecare având 250 de tone ca greutate. De acum urmează sudarea segmentelor de tablier şi asfaltarea. Podul va putea fi dat în folosinţă în decembrie 2022, dar nu va permite trafic pietonal sau de biciclişti, deşi în proiect aşa era prevăzut.

Cea mai mare investiţie în infrastructură din ultimii 30 de ani, în valoarea de 500 de milioane de euro, podul suspendat de la Brăila - Tulcea este pe ultima sută de metri. Astăzi, marţi, 28 iunie 2022, s-a montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier care asigură calea de rulare a podului. Este cel mai mare pod din Europa pe care constructorul japonez, din asocierea japoneză - italiană ce ridică podul, l-a realizat pe continent.

Totuşi, deşi în proiect erau pasarele de acces pietonale şi pentru biciclişti, acest lucru nu va fi posibil. O altă mențiune este că podul se va închide automat pe viscol sau alte condiţii meteo severe. În jurul lunii decembrie anul acesta, cam cu un an înainte de data iniţială avizată în contract, se va da drumul circulaţiei autovehiculelor pe pod, şi de mic, dar şi de mare tonaj.

Podul este construit de o asociere de firme italiene şi japoneze şi se va numără printre primele 3 poduri din Europa ca deschidere centrală, având 1.120 de metri. Podul suspendat peste Dunăre va lega zona Brăila - Galaţi de Tulcea şi va face legătură între Moldova, Muntenia şi Dobrogea.

VEZI VIDEO mai jos! ↓

Cu o promovabilitate de 81,3%, judeţul Galaţi se află pe locul 3 la nivel naţional în privinţa promovabilităţii la examenul de Bacalaureat din acest an. Top 3 al judeţelor care au avut cele mai bune rezultate sunt: Cluj, cu o rată de 85,1%, Iaşi, cu 81,7%, Galaţi cu 81,6%, Brăila cu 81,3%, iar Bucureşti este pe locul 5 cu 77,4%. În 2021, Galaţiul a înregistrat o promovabilitate de doar 73,01%.

Rezultatele la Bacalaureat 2022 au fost publicate astăzi, 27 iunie 2022, pe site-ul dedicat al Ministerului Educaţiei, bacalaureat.edu.ro. Numele candidaţilor sunt anonimizate, la fel ca anul trecut, iar absolvenţii de liceu nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii tot astăzi, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar rezultatele finale la bacalaureat 2022 se vor afişa vineri, 1 iulie 2022.

Judeţul Galaţi se află şi în topul judeţelor cu cele mai multe medii de 10: Bucureşti – 30, Prahova – 15, Galaţi şi Vâlcea – 9 şi Cluj şi Iaşi – câte 8 medii de 10.

Cei 9 elevi cu medii de 10 sunt de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi (2 elevi), Colegiul Naţional "Costache Negri" Galaţi (2 elevi), Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" Galaţi, Colegiul Naţional "Spiru Haret" Tecuci, Colegiul Naţional "Calistrat Hogas" Tecuci (2 elevi) şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Galaţi.

Rezultatele pot fi consultate AICI!

vlcsnap 2022 06 27 14h23m45s390

«Am şi ieşit afară cu prietenii, am mers în parc, la cinema, la cafenele, cum face tot tineretul, dar am şi învăţat»

Au învăţat constant, au ieşit în oraş cu prietenii şi au avut şi pasiuni care să îi relaxeze. Este reţeta pe care au aplicat-o cei care au reuşit să ia zece. „Mă aşteptăm să fie puţin mai greu după aceşti ani de pandemie. Sinceră să fiu, nici eu nu ştiu cum am reuşit să iau zece. Încă am fost şocată când am văzut, m-am uitat de câteva ori, m-am uitat de mai multe ori să văd dacă codul e al meu, dar, în primul rând, trebuie să avem încredere în noi. Am muncit constant şi am avut şi noroc. Am şi ieşit afară cu prietenii, am mers în parc, la cinema, la cafenele, cum face tot tineretul, dar am şi învăţat”, ne spune Andreea Costea, unul dintre cei 9 candidaţi la bac din Galaţi care au luat media 10 la această sesiune a bacalaureatului. Ea va urma dreptul la Iaşi şi abia după admitere se gândeşte la vacanţă.

vlcsnap 2022 06 27 14h23m39s870

Cadrele didactice cred că elevii au reuşit să se mobilizeze mai bine decât în anterioarele sesiuni. „Am obţinut un procent de 81.6 la sută situându-ne pe locul al treilea la nivel naţional. Subiectele au fost la acelaşi grad de dificultate ca în sesiunile anterioare, dar copiii au avut o pregătire mai ridicată”, a precizat Adrian Diacănu, inspector şcolar adjunct, IŞJ Galaţi.

O întâlnire importantă a avut loc joi după-amiază, 23 iunie 2022, la sediul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, coordonată de Manfred Seitz, director general al Comisiei Dunării. Scopul întâlnirii a fost dublarea numărului navelor care trec prin rada Sulina, în scopul creşterii capacităţii de a transporta, către Europa şi restul lumii, cereale din Ucraina. Asta în situaţia în care porturile ucrainene sunt grav afectate de război.
La discuţii au participat reprezentanţi ai autorităţilor navale şi portuare, fluviale şi maritime din România, dar şi Alain Baron, raportor al Comisiei Europene pe tema Ucraina, care nu a dorit să facă nici un comentariu. În acest scop, pentru a se aduce cât mai multe mărfuri, mai ales cereale şi alte produse agricole pentru UE şi restul lumii, este important ca şi capacitatea lunară de tranzit prin bara Sulina să se dubleze de la circa 400 de nave lunar acum, la 800.

Manfred Seitz: În spatele acestei activităţi este un plan de acţiune al UE

Oricum, după şedinţa din luna mai 2022, de la sediul AFDJ Galaţi, aceasta s-a triplat, dar trebuie ca eforturile să se intensifice. "Comisia Dunării ajută Comisia Europeană în implementarea liniei de solidaritate UE-Ucraina . În spatele acestei activităţi este un plan de acţiune al UE pentru a facilita şi susţine exportul şi importul produselor agricole, cerealelor din Ucraina, pentru a compensa parţial lipsa de capacitate a porturilor ucrainene din cauza războiului cu Rusia", a precizat Manfred Seitz, directorul secretariatului general al Comisiei Dunării.
În principal, problemele care se pun, sunt legate de necesitatea creşterii capacităţii de operare în porturile ucrainene şi, deopotrivă, creşterii numărului de piloţi români, capabili să treacă de bara Sulina. Pentru a creşte cantitatea de cereale aduse din Ucraina prin porturile româneşti, trebuie dublat numărul piloţilor, dar şi partea ucraineană trebuie să îşi intensifice partea de operaţiuni de încărcare/descărcare. "Partea română va trebui să îşi îmbunătăţească partea de pilotaj, iar cea ucraineană va trebui să dezvolte partea de încărcare/descărcare sau de operare a mărfurilor, pentru a putea ajunge la un număr dorit de nave şi a putea exporta un număr cât mai mare de cereale din Ucraina, către porturile europene sau ale lumii", a spus Cosmin Dumitrache, director Autoritatea Navală Română (ANR).

Angela Ivan: Noi dorim într-un interval foate scurt să avem 60 de piloţi

Greu încercată de război, Ucraina vrea să îşi crească capactiatatea de a prelua marfă în porturile Ismail şi Reni, dar destul de greu, având în vedere că pe maritime operau 160 de milioane de tone de marfă, din care doar 5 milioane prin porturile fluviale. Piloţii români care trebuie să conducă convoaiele de nave, de la Sulina către porturile fluviale, sunt suficienţi, e adevărat că fac faţă cu greu, pentru că numărul de curse a crescut de 2 şi chiar 3 ori.  "Acum activează în jur de 36 de piloţi, în ture de câte 18 ore, normativele noastre pot atrage, în actualul buget, 44 de piloţi, noi dorim într-un interval foate scurt să avem 60 de piloţi, pentru a asigura într-o lună de zile dublarea capacităţii de acum", a explicat Angela Ivan, director AFDJ Galaţi.
Există şi iniţiative legislative menite a atrage noii piloţi. "Ministerul Transporturilor, AFDJ, ANR, încearcă să creeze cadrul prin care se selectează personalul, piloţii, şi să le permită să se breveteze pentru aceste activităţi. Trebuie experienţă în ceea ce priveşte pilotarea navelor pe canalul Sulina. Putem selecta dintre comandaţii maritimi, şi dintre comandanţii fluviali se selectează, dar pe baza unor noi criterii, pe baza unor noi motivaţii, salarii mai mari", a precizat Romeo Soare, şef secţie AFDJ.

Accident rutier, joi seară, 23 iunie 2022, în jurul orei 22.20, pe DN 25, în localitatea Lieşti, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele verificări, a rezultat că victima, un minor, de 16 ani, care circula pe bicicletă, ar fi fost acroşată de un autocamion, în timp ce ar fi traversat drumul mai sus menţionat. Adolescentul a fost transportat la spital, pentru îngrijiri medicale. A fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. VEZI VIDEO, mai jos! ↓

Azi, 23 iunie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări pentru trafic de produse sau substanțe toxice, utilizarea oricăror produse de protecția plantelor neautorizate pentru culturi destinate comercializării și neluarea măsurilor de eliminare a substanțelor periculoase care au devenit deșeuri.

Perchezițiile au avut loc pe raza comunei Matca, la sediile a două societăți comerciale și domiciliile a trei bărbați, de 34, 36 și 63 de ani, bănuiți de comiterea acestor infracțiuni.

Cu ocazia perchezițiilor, a fost găsită cantitatea de 350 de litri de produse pentru protecția plantelor, cu termenul de valabilitate expirat, pentru care persoanele în cauză nu au luat măsura neutralizării.

De asemenea, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 1352 de litri și 400 de kg de produse pentru protecția plantelor, provenind din diferite state ale Uniunii Europene, neautorizate pentru piața din România, toate cu termenul de valabilitate expirat, precum și 8 kg de insecticid (praf) clasificat "foarte toxic" și 13,5 litri de insecticid clasificat "toxic".

La acțiune au participat polițiști criminaliști și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. VEZI VIDEO, mai jos!

Autoarea încercării de înşelăciune este, nu o tânără de 18 ani, ci o doamnă de 45 de ani, care a demonstrat, din păcate, că în pofida anilor, maturitate nu are, aşa că a picat iar examenul de bacalaureat, examenul zis al maturităţii. Şi asta pentru că doamna, absolventa unui liceu privat, a copiat folosind un dispozitiv tip pix ce avea SIM GSM. Evident că a sărit repede în ochii supraveghetorilor, deoarece vorbea cu pixul… care îi mai şi răspundea.
"Ca toate lucrurile care sunt mai puţin posibile, iată că şi la noi la Galaţi a fost un asemenea eveniment posibil. În timpul probei scrise la istorie, o candidată din seriile anterioare a fost prinsă cu un dispozitiv prin care comunica cu exteriorul pentru a afla subiectele. A fost depistată pentru că în sală se auzea vorbind, probabil era sonorul dat tare şi aşa au sesizat şi colegii şi asistenţii supraveghetori. Evident că şi camerele de supraveghere au surprins şi modalitatea pe care o folosea candidată, adică ducea pixul la ureche apoi la gură, camerele sunt dotate şi cu microfon", a precizat Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi. Femeia a fost eliminată din examenul de bacalaureat şi îl va mai putea da peste două sesiuni.

Un şarpe de aproximativ doi metri a creat panică în rândul trecătorilor aflaţi vis-a-vis de Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. Speriaţi, oamenii au sunat la 112. Şarpele a fost capturat de către jandarmi şi eliberat în mediul său natural.
Astfel, astăzi, 21 iunie, în jurul orei 12:00, jandarmii aflaţi în misiune de menţinere a ordinii publice pe raza Secţiei 3 Poliţie Galaţi au fost direcţionaţi de către operatorul 112 în cartierul Micro 18, vis-a-vis de Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde mai mulţi cetăţeni au semnalat că în faţa unei farmacii se află un şarpe foarte mare.
Până la sosirea echipajului de jandarmerie, zona a fost izolată de către o patrulă de poliţie, care nu au lăsat trecătorii să se apropie de reptilă. În momentul în care au sosit, jandarmii au constatat că şarpele era agitat, iar pentru capturarea lui au folosit un cleşte special. Reptila a fost îndepărtată de la faţa locului şi eliberată în mediul natural, în zona împădurită situată pe malul râului Siret.
Jandarmii recomandă cetăţenilor să nu încerce să se apropie de reptile, să nu încerce să le ridice singuri şi să solicite sprijinul la 112.

VEZI VIDEO mai jos! ↓

Marți, 21 Iunie 2022 12:10

Hoţ de bijuterii, prins după 3 luni

A fost prins după 3 luni autorul unui furt de bani şi bijuterii în valoare de 100.000 euro dintr-un apartament din Brăila. Autorul a purtat mască. Vineri seară a fost arestat.
Poliţişti din cadrul I.P.J. Brăila au efectuat nouă percheziţii domiciliare pe raza judeţului Galaţi. La una dintre locaţii a fost identificat un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Tulcea, domiciliat fără forme legale în Galaţi, bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Acesta a fost condus la sediul poliţiei pentru audieri, fiind ulterior reţinut pe baza de ordonanţă pentru 24 de ore de poliştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale.
În fapt, în data de 13.03.2022, bărbatul, ar fi pătruns fără drept, purtând o mască, într-un imobil de pe raza municipiului Brăila, de unde ar fi sustras bani şi bijuterii, în valoare de 516.000 de lei. În data de 18 iunie, Judecătoria Brăila a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile. Acesta a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Brăila.

Salvatorii detaşamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitaţi să intervină pentru căutarea unei persoane dispărute în apele Dunării în zona trecere bac a localităţii Nufăru. Către locul indicat a fost trimis o ambarcaţiune SAR cu 2 subofiţeri şi un echipaj din 4 subofiţeri, cu o autospecială pentru scafandri. Este vorba de un tânăr de 18 ani care a intrat în apă şi nu am mai ieşit. Misiunea este în dinamică.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Galaţi şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) constituite la nivelul localităţilor vor desfăşura controale inopinate pe linia prevenirii  incendiilor, pe timpul activităţilor de recoltare a cerealelor păioase.

Controalele vin având în vedere avertizările meteo care vizează creşterea regimului de temperatură în această perioadă, gradul de umiditate al vegetaţiei este scăzut, factor care favorizează izbucnirea si propagarea rapidă a flăcărilor, este necesar a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor la recoltarea păioaselor şi în depozitele de furaje:

- izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile şi căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu o lăţime de min. 20 m;

- marcarea cu indicatoare de interzicere şi avertizare a suprafeţelor de teren cultivate cu cereale păioase;

- parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;

- direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;

- strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;

- parcarea maşinilor pe câmp se va face la o distanţă de cel putin 100 m faţ? de lanurile nerecoltate;

- se vor stabili şi dota locurile pentru fumat amenajate premergator începerii recoltării;

- este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se execut? recoltarea cerealelor;

- în perioada de recoltare a cerealelor aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă;

- lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă  de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.

- amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice se va face la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la acestea să nu pericliteze vecinătăţile (cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii etc.);

- terenul afectat depozitului de furaje se va împrejmui, şi se va curăţa de vegetaţia uscată, mărăcini sau arbuşti, pentru e elibera accesul către o sursă de apă;

- de reţinut că în cazul în care temperatura se ridică la 45 – 55 grade Celsius, fânul, lucerna şi trifoiul prezintă pericol de autoîncălzire accentuată  şi autoaprindere.

 

Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, iluminatul cu flacără deschisă, acţiunea intenţionată,  neinstruirea personalului care participă la lucrările de recoltare, etc.

Multe din incendiile sunt cauzate de maşinile agricole (tractoare, combine, prese de balotat paie, autocamioane) folosite pentru recoltare, prin următoarele împrejurări:

-scânteile care ies din ţevile de eşapament datorită neprotejării acestora cu parascântei ;

-căldura degajată de motoarele utilajelor agricole când acestea vin în contact direct cu paiele sau pleava;

-căldura degajată de supraâncălzirea lagărelor;

-căldura de frecare dintre diferitele piese ale maşinilor care nu sunt asamblate şi reglate corect;

-căldura degajată la patinarea curelelor de transmisie;

-executarea unor lucrari de reparaţii şi întreţinere a utilajelor agricole în lan, lucr?ri care presupun utilizarea focului deschis, suduri, etc.;

-utilizarea instalaţiilor electrice improvizate pe maşinile agricole;

- scurgerile de lichide combustibile datorate neetanşeităţilor (carburanţi, lubrefianţi);

- supraîncălzirea motoarelor maşinilor agricole datorită nefuncţion?rii corespunzâtoare a sistemelor de r?cire;

- alimentarea în lan cu carburanţi a utilajelor agricole, staţionarea utilajelor agricole în lan cu motoarele pornite.

- inexistenţa sistemelor de legare la pământ a combinelor pentru scurgerea energiei electrostatice.                                                                                                                                                                   

 
Pagina 1 din 563